Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων"
  • [02] Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
  • [03] Το Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ.
  • [04] Εξέχων ο ρόλος της γυναίκας
  • [05] Θωράκιση κατά της γρίπης
  • [06] Νέα στοιχεία στον εισαγγελέα
  • [07] Καταδίκη για ηλεκτροπληξία
  • [08] "Πρωταγωνιστής στο Μύθο"
  • [09] Επιτυχής η επιχείρηση διάσωσης
  • [10] Καθ' οδόν τα στοιχεία των λογαριασμών
  • [11] "Δεμένα" τα πλοία
  • [12] Έγκλημα στην Κυψέλη
  • [13] Νέα παλαιστινιακή βουλή
  • [14] Για πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις
  • [15] Απόρθητο Αλκαζάρ
  • [16] Νικηφόρο ντεμπούτο Σηφάκη
  • [17] Β' Εθνική: "Κόκκινη" νίκη στο Βόλο
  • [18] Άνετα ο Ολυμπιακός
  • [19] Πέρασε από την Πάτρα το Μαρούσι
  • [20] Όρθιος στη Ρόδο ο ΓΣ Λάρισας
  • [21] Επιστροφή στις νίκες για τον ΠΑΟ
  • [22] Πόλο: Οδυνηρή ήττα για τον Εθνικό
  • [23] Μείωσε την διαφορά η Βέρντερ
  • [24] Ιστορική πρόκριση η Λίβερπουλ
  • [25] Εξαπλώνεται η γρίπη

    [01] Πολιτική

    "Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων"

    18/2/2006 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2006 9:27:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Για κλίμα τεχνητής πόλωσης κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται από την Παρασκευή. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε εκδήλωση στελεχών της ΝΔ, επέκρινε τον Γιώργο Παπανδρέου για την αντιπολιτευτική του τακτική, που όπως είπε, δεν ωφελεί το δημόσιο βίο αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην ενότητα του κόμματός του. Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη ευρύτερου διαλόγου για την επίλυση των εργασιακών ζητημάτων και επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι παρών στις πολιτικές διεργασίες της ΝΔ. Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση της συνδικαλιστικής παράταξης του κόμματος, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, και μίλησε για την εκλογή νέου γραμματέα την ερχόμενη Παρασκευή, στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα τον βοηθήσει στο έργο που θα αναλάβει. Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της χωρίς να κομματικοποιήσει το κράτος, ούτε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Όχι στην κομματικοποίηση του κράτους

    Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε με έμφαση πως είναι αντίθετος στην κομματικοποίηση κράτους και των ενόπλων δυνάμεων, ενώ αναφερόμενος στη στάση που κρατά η κυβέρνηση στο εργασιακό ζήτημα είπε ότι κάποιοι θέλουν να πλήξουν την εργασιακή ειρήνη με τις ενέργειές τους, γιατί θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

    "Η κυβέρνηση ορθώς δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ορθώς ζητάει από τον ΣΕΒ να βελτιώσει τις προτάσεις του, ώστε να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη", ανέφερε.

    Σχετικά με το θέμα αυτό, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, κάλεσε, από τη Λαμία όπου βρίσκεται, στο τραπέζι του διαλόγου τους εμπλεκόμενους φορείς για να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί λύση στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων στις τράπεζες.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ακόμη πως η ΝΔ θα στηρίξει και πάλι την προσπάθεια για την επανεκλογή του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.

    Σημειώνεται ότι ο νέος Γραμματέας της ΝΔ θα εκλεγεί από τα μέλη της ΚΕ που θα συνεδριάσει την επόμενη Παρασκευή. Υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ ενδιαφέρον για τη θέση του γραμματέα εχουν εκφράσει οι βουλευτές Γιάννης Μανώλης και Κατερίνα Παπακώστα.

    [02] Πολιτική

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

    18/2/2006 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής και αλληλεγγύης μετέφερε στο Βελιγράδι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, απηύθυνε το Σάββατο χαιρετισμό στα σερβικά στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, καταχειροκροτούμενος από τους 2.500 συνέδρους. Στην ομιλία του ανέφερε ότι βρίσκεται στο Βελιγράδι για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην κηδεία του Ζόραν Τζίντζιτς ότι θα βοηθήσει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας. "Μεταφέρω την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς εσάς, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα μήνυμα από το κόμμα μας το ΠΑΣΟΚ, ένα προσωπικό μήνυμα. Είναι το μήνυμα μιας σοσιαλιστικής οικογένειας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πιστεύω στη Σερβία, πιστεύω ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες μπορούν να φέρουν την πραγματική αλλαγή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Στόχος η σταθερότητα και η ευημερία

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα και τον πρόεδρό του, Μπόρις Τάντις, να εργαστούν από κοινού μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία των πολιτών.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Μπόρις Τάντιτς έναν κλάδο ελιάς με την ευχή να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον κ.Τάντιτς.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του Κοσόβου, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς, που θα αρχίσουν σε δύο ημέρες στη Βιέννη.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου είχε πεντάλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος τον προσκάλεσε στα Σκόπια στις εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    [03] Πολιτική

    Το Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ.

    18/2/2006 9:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζήτησε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γ' Συνεδρίου του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε εναντίον του Πρωθυπουργού στο θέμα των υποκλοπών αλλά και κατά του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για "οικογενειοκρατία", ενώ ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί πολιτικό κέντρο. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε από τον ανασχηματισμό δεν θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Σε ό,τι αφορά την εκλογική δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ. στη Μακεδονία, ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα.

    Προβλήματα και προτεραιότητες

    Τις προτεραιότητες του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτικό κέντρο παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συμπρωτεύουσα από την έλλειψη υποδομών και άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    [04] Πολιτική

    Εξέχων ο ρόλος της γυναίκας

    18/2/2006 9:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τα δικαιώματα των γυναικών, ο ρόλος τους στις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αποτέλεσαν τα σημεία αιχμής της ομιλίας του προέδρου του Συνασπισμού, το Σάββατο, κατά την έναρξη των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης Γυναικών του κόμματός του. Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι η ανάδειξη των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων είναι σημαντικό βήμα, τονίζοντας ότι εκεί θα πρέπει να λειτουργούν ως "Αντιγόνες" και όχι ως "Κρέοντες".

    [05] Κοινωνία

    Και πουλερικά στο πιάτο μας

    Θωράκιση κατά της γρίπης

    18/2/2006 12:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2006 8:11:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο ερώτημα αν και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η διατροφική μας αλυσίδα από τη γρίπη των πτηνών, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Τα προϊόντα των ελληνικών πτηνοτροφείων είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση, αφού όλες οι μονάδες πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της Ε.Ε. Αυτό που επισημαίνεται ιδιαίτερα από τους κτηνιάτρους, είναι η πιστή τήρηση των μέτρων από τα αγροτικά νοικοκυριά, αφού έτσι αποτρέπεται η μετάδοση του ιού στα οικόσιτα πουλερικά. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο 10ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές, αφού ο ιός δεν έχει επηρεάσει την διατροφική αλυσίδα. Εξάλλου, τη συγκρότηση ομάδας δράσης με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, που θα ασχοληθεί με το θέμα της "Γρίπης των Πτηνών" και τις επιπτώσεις στην Διεθνή Τουριστική Αγορά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία του νέου φορέα. Στο μεταξύ, αύριο ή μεθαύριο αναμένονται τα αποτελέσματα από τα τρία ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν, την Παρασκευή, σε κύκνους στη Ροδόπη και τη Χαλκιδική.

    Όχι στον πανικό, ναι στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων

    Ψυχραιμία και εγρήγορση συνιστούν οι επιστήμονες και υπογραμμίζουν ότι το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 έχει εντοπιστεί μόνο σε άγρια και όχι σε οικόσιτα πτηνά.

    "Δεν έχουμε στοιχεία αλλαγής στελεχών, μεταλλάξεων και τέτοια πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως παραμένει η νόσος των άγριων πτηνών", σημειώνει ο Καθηγητής Κτηνιατρικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Κοντός.

    Καθώς η διατροφική αλυσίδα δεν έχει επηρεαστεί, μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε πουλερικά και αυγά αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα.

    Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κυριάκης, Προΐστάμενος Επιστημονικής Επιτροπής για τη γρίπη των πτηνών του υπ. Αγροτικής Ανπάτυξης, τονίζει πως "έχουμε νέα από τον Ευρωπαικό ΕΦΕΤ, ότι η μόλυνση ακόμη και στην ακραία περίπτωση να φτάσει στο πιάτο μας που είναι δύσκολο, ο πεπτικός σωλήνας του ανθρώπου έχει φραγμούς που προστατεύουν από τον ιό".

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι εκτρέφουν πουλερικά. Ο κτηνίατρος Θεόδωτρος Ανανιάδης, πρόεδρος του 10ου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συνεδρίου, τονίζει ότι αυτός που μπαίνει και βγαίνει στο κοτέτσι, να πλένει καλά τα χέρια του και να έχει λεκάνη με απολυμαντικό, όπου θα πατάει.

    Οι πτηνοτρόφοι πρέπει, επίσης, να κρατούν περιορισμένα τα πουλερικά.

    Πάντως, αν και οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι ο ιός δεν πρέπει να επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες, οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί.

    Πτηνοτρόφοι από τα Μέγαρα διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική κρίση που διέρχεται ο κλάδος, σε συγκέντρωση έξω από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα ύποπτα κρούσματα

    [06] Κοινωνία

    Νέα στοιχεία στον εισαγγελέα

    18/2/2006 9:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έγγραφα και τεχνικές σημειώσεις που βρίσκονται μέσα σε μια κάρτα μνήμης, είναι το τελευταίο στοιχείο που θα προσκομίσει τη Δευτέρα στον εισαγγελέα ο δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικίδη. Για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε επίσπευση της έρευνας, ενώ οι εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Πρώτο Θέμα" δημοσιεύουν αντίστοιχα το τελευταίο e-mail και τις τελευταίες κλήσεις του θανόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κάρτα μνήμης ο Κώστας Τσαλικίδης είχε αποθηκεύσει τρία έγγραφα τα οποία συνέταξε το Φεβρουάριο του 2005 και αφορούν τεχνικές σημειώσεις για τη δουλειά του στη Vodafon. Ένα από τα έγγραφα είναι αναφορά προς την εταιρεία με εκτιμήσεις για κάτι που φαίνεται να είχε τελειώσει τον Απρίλιο του 2005.

    Ο κ. Λινός ενημερώθηκε από τον προιστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, ο οποίος εκτίμησε ότι σε περίπου 10 ημέρες θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα του.

    Στο μεταξύ, η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δημοσιεύει το τελευταίο e-mail του Κώστα Τσαλικίδη, το οποίο απέστειλε προς τους προϊστάμενους του στην εταιρία, Νίκο Μπάμπαλη και Κώστα Βασιλείου, και αφορούν τεχνικές θέματα.

    Στο "Πρώτο θέμα", δημοσιεύεται ο κατάλογος με τις τελευταίες κλήσεις που έγιναν από και προς το κινητό του Τσαλικίδη.

    Την Παρασκευή, δύο στελέχη της Vodafon εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα Διώτη, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Κώστας Βασιλείου, υψηλόβαθμος στέλεχος της εταιρείας. Ήταν αυτός που απέτρεψε την παραίτηση του Τσαλικίδη, λίγες εβδομάδες πριν το θάνατό του.

    Τελευταίος θα κληθεί ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κορωνιάς, ενώ τις επόμενες μέρες ο εισαγγελέας θα μεταβεί στα γραφεία της Vodafon για αυτοψία.

    [07] Κοινωνία

    Καταδίκη για ηλεκτροπληξία

    18/2/2006 9:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καταδικάστηκε υπάλληλος της ΔΕΗ, ο οποίος λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του προκάλεσε σε καταναλώτρια ηλεκτροπληξία. Η απόφαση αυτή δικαίωσε τους συγγενείς της άτυχης κοπέλας, που έκαναν λόγο για κακή συντήρηση του αγωγού τροφοδοσίας ρεύματος του σπιτιού και για συγκεκριμένες ευθύνες. Νιόπαντρη η Αικατερίνη Λαζαριώτη , το καλοκαίρι του 2001 έπαθε ηλεκτροπληξία, όταν πήγε να κάνει μπάνιο και ήρθε σε επαφή με το νερό στο σπίτι της, στην Κατερίνη, και ύστερα από τρεις μήνες στο νοσοκομείο υπέκυψε στα 21 της χρόνια.

    Προσφυγές στη δικαιοσύνη

    Η έκθεση που είχαν συντάξει οι πραγματογνώμονες της ΔΕΗ στην Κατερίνη για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας είχε αποδοθεί στην κακή συντήρηση του αγωγού που τροφοδοτούσε με ρεύμα το σπίτι της.

    Για τον θάνατό της, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης επέβαλε στον τότε προϊστάμενο της τεχνικής διεύθυνσης, που σήμερα είναι αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΗ Πιερίας, ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, καθώς ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

    Αποτέλεσμα της κακής συντήρησης ήταν να αποκοπεί ο ουδέτερος αγωγός τροφοδοσίας της τριφασικής σύνδεσης της οικοδομής που βρισκόταν στην κολώνα της ΔΕΗ και να μην υπάρχει γείωση.

    Το δικαστήριο αθώωσε δύο τεχνικούς της ΔΕΗ που είχαν κατηγορηθεί για το θάνατο της κοπέλας, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη συντήρηση δεν ήταν στην αρμοδιότητά τους.

    Πάντως, και σε περιπτώσεις καταστροφής οικιακών συσκευών από πτώση της τάσης του ρεύματος, οι καταναλωτές μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και στο Συνήγορο του Πολίτη. Θα πρέπει να έχουν αποδείξεις για τις βλάβες, μάρτυρες και υπομονή καθώς για να δικαιωθούν χρειάζεται να περάσει μεγάλο διάστημα ως και τρία χρόνια.

    [08] Κοινωνία

    Η νέα καμπάνια της χώρας μας

    "Πρωταγωνιστής στο Μύθο"

    18/2/2006 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το νέο διαφημιστικό μήνυμα για τον Τουρισμό στην Ελλάδα παρουσίασε το Σάββατο το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στο Α Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ, που γίνεται στην Αθήνα. Στο γνωστό σύνθημα "Ζήσε το μύθο σου", προστέθηκε τώρα και το "Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής". Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ ολοκληρώνουν με την καμπάνια αυτή την προβολή της Ελλάδας για την τρέχουσα χρονιά, διεκδικώντας διεθνώς την κορυφή για τη χώρα μας, ως τουριστικό προορισμό. Την παρουσίαση του διαφημιστικού σποτ έκανε ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

    Στόχοι και όραμα

    Ο ελληνικός μύθος ξεκινά με το απέραντο γαλάζιο. Η ιστορία, ο πολιτισμός και η ελληνική φιλοξενία πρωταγωνιστούν στη νέα διαφημιστική εκστρατεία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Η νέα υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο σποτ θα σημειώσει επιτυχία.

    Από τη νέα της θέση, η κα. Πετραλιά επεσήμανε ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, που αποτελεί χρόνιο βρόγχο στα τουριστικά πράγματα, θέτοντας μεταξύ άλλων ως προτεραιότητες την επίλυση του χωροταξικού, τη δημιουργία ανώτατων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης κ.ά. Όπως είπε, και θέληση υπάρχει και στόχοι θα τεθούν αλλά και όραμα που θα τους πλαισιώσουν.

    Ο πρωην Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και νυν Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευχήθηκε στην κα Πετραλιά να ζήσει και η ίδια το δικό της μύθο.

    Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η νέα διαφημιστική καμπάνια αποπνέει ένα ανθρώπινο μήνυμα και ζει την αισιοδοξία μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αβεβαιότητας.

    Από το βήμα του συνεδρίου, ο υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας, ανέφερε τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για την μακροοικονομική εξυγίανση των μεγεθών.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

    [09] Κοινωνία

    Σώοι και αβλαβείς

    Επιτυχής η επιχείρηση διάσωσης

    18/2/2006 3:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2006 8:58:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η επιχείρηση διάσωσης δύο νεαρών αεροπτεριστών, οι οποίοι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν πέσει σε χαράδρα στην Πάρνηθα. Τους δύο νέους εντόπισε αρχικά ελικόπτερο του πυροσβεστικού σώματος, και τους προσέγγισαν άνδρες της ΕΜΑΚ. Από το σημείο, τους αεροπτεριστές παρέλαβε ένα ελικόπτερο Super Puma που τους μετέφερε σε ξέφωτο κοντά στο Καζίνο της Παρνηθας, από όπου τους παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Αυτή την ώρα, οι δύο νέοι βρίσκονται ελαφρά τραυματισμένοι στο ΚΑΤ. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος και τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες. Τα συγχαρητήρια του για τη διάσωση των δυο τραυματιών εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

    [10] Κοινωνία

    Καθ' οδόν τα στοιχεία των λογαριασμών

    18/2/2006 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ο φάκελος που περιλαμβάνει τα στοιχεία για τους λογαριασμούς της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια αναμένεται να φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης από ώρα σε ώρα, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα. Συγκεκριμένα, σε σφραγισμένο δέμα από την Ελβετία, βρίσκονται όλα τα παραστατικά για τους λογαριασμούς της πρώην ανακρίτριας, που διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα UBS. Στο μεταξύ, ο γνωστός δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, δύο μήνες μετά την προφυλάκισή του, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης.

    Αποζημίωση διεκδικεί ο Γιοσάκης

    Η πρώην ανακρίτρια και μέλη της οικογένειάς της με προσφυγές τους , προσπάθησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα. Ίσως, λένε κάποιοι, γιατί υπάρχουν επιλήψιμες συναλλαγές, που μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κύκλο στο παραδικαστικό κύκλωμα.

    Από το άνοιγμα των λογαριασμών, θα επιβεβαιωθεί εάν πράγματι έχουν βάση οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κρύβεται το όνομα ενός τουλάχιστον επιχειρηματία, ο οποίος αποκόμισε τεράστια κέρδη από μετοχές φούσκες το 1999 και τώρα είναι κατηγορούμενος για πλημμέλημα.

    Εξάλλου, ο Ιάκωβος Γιοσάκης, ένα πρόσωπο που επίσης φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στο παραδικαστικό κύκλωμα, διεκδικεί αποζημίωση 3,6 εκ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο , για τους 12 μήνες που έμεινε στη φυλακή για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας, για την οποία και αθωώθηκε. Παραμένει βέβαια προφυλακισμένος για το παραδικαστικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητά την αποφυλάκισή του

    [11] Κοινωνία

    "Δεμένα" τα πλοία

    18/2/2006 6:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    "Δεμένα" στα λιμάνια της χώρας παραμένουν όλα τα πλοία, μετά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να παρατείνει την απεργία μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, απαντώντας κατ αυτόν τον τρόπο στην επιστολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με τα αιτήματά τους. Στο λιμάνι του Πειραιά, εκατοντάδες φορτηγά με ευπαθή προϊόντα είναι ακινητοποιημένα, ενώ οι ταξιδιώτες είχαν ενημερωθεί και δεν κατέβηκαν στο λιμάνι. Αύριο Κυριακή, τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αν θα παραταθεί η απεργιακή κινητοποίηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους κάβους ως τη Δευτέρα

    [12] Κοινωνία

    Με θύμα 70χρονο ιερέα

    Έγκλημα στην Κυψέλη

    18/2/2006 1:00:00 μμ

    Νεκρός στο διαμέρισμα του στην Κυψέλη, στην οδό Ευβοίας 37 βρέθηκε χθες το βράδυ από το γιο του, 70χρονος ιερέας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, πρόκειται για εγκληματική ενέργεια που έγινε την ίδια μέρα, τα ξημερώματα. Ο ιερέας ήταν δεμένος πιστάγκωνα ενώ έφερε χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα. Σύμφωνα με τους γείτονες ο ιερέας ήταν πολύ κοινωνικός άνθρωπος και δεν είχε δημιουργήσει το παραμικρό στην γειτονιά. Έρευνες διενεργεί η Διεύθυνση Εγκλημάτων κατά ζωής.

    [13] Μ. Ανατολή

    Υποψήφιος πρωθυπουργός ο Ι. Χανίγια

    Νέα παλαιστινιακή βουλή

    18/2/2006 1:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2006 6:58:42 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: REUTERS - BBC

    Παρουσία του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ορκίσθηκε στη Ραμάλα, η νέα παλαιστινιακή βουλή. Για ιστορική μέρα, έκαναν λόγο αξιωματούχοι της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών. Για την πρωθυπουργία προτάθηκε η υποψηφιότητα του Ισμαίλ Χανίγια, του αρχηγού της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, ενώ πρόεδρος της νέας βουλής εξελέγη ο 58χρονος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Οχθης, Αζίζ Ντουέικ, στέλεχος της Χαμάς. Την τελετή παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης και οι εκλεγμένοι με τη Χαμάς βουλευτές, στους οποίους οι Ισραηλινοί απαγόρευσαν να μεταβούν στη Ραμάλα.

    Σεβασμό των συμφωνιών ζητά ο Αμπάς

    Μιλώντας στην τελετή της ορκωμοσίας, ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε την ισλαμιστική οργάνωση, να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα.

    Μεταξύ αυτών και τις συμφωνίες του Οσλο (1993) για την παλαιστινιακή αυτονομία, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους.

    Το αίτημα αυτό, απέρριψε εκ νέου η Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, με τον κατακτητή υπό τις παρούσες συνθήκες" την ώρα δηλαδή που η κατοχή και οι επιθέσεις συνεχίζονται.

    Ο Μαχμουντ Αμπάς, ζήτησε ακόμα να μπει τέλος στο "χάος των όπλων" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Ισραήλ να μην τιμωρήσουν τον παλαιστινιακό λαό για την εκλογική νίκη της Χαμάς.

    Από την πλευρά του, ο Ισμαΐλ Χανίγια έκανε λόγο για "πολιτικές διαφορές" με τον Μαχμούντ Αμπάς, υποστήριξε όμως ότι αυτές θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου.

    Στις εκλογές του Ιανουαρίου, η Χαμάς, κατέλαβε τις 74 από τις 132 έδρες του κοινοβουλίου, έναντι 45 της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    [14] Οικονομία

    Για πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις

    18/2/2006 8:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ένας ακόμη πόλος έρευνας και καινοτομίας φιλοδοξεί να είναι το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης που δημιουργείται στη Θεσσαλία. Βασικοί στόχοι της δημιουργίας του είναι η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και η παραγωγή, και αξιοποίηση της γνώσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Την ίδρυση του Κέντρου που θα έχει έδρα το Βόλο, ανακοίνωσε το Σάββατο στα Τρίκαλα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε όσους πρωταγωνίστησαν για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της τεχνολογίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο υπουργός τόνισε ότι "όλοι μαζί μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα συγκροτημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη ολόκληρης της Θεσσαλίας. Όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για ολόκληρη την Περιφέρεια".

    Ενίσχυση της περιφέρειας

    "Η πολιτική μας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας", συνέχισε, "στηρίζεται σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, την οποία συντονίζει το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας και περιλαμβάνει: τη δημιουργία του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας και τη δημιουργία Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας".

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι ο Πόλος Καινοτομίας Θεσσαλίας είναι μοχλός για ένα δυναμικό άλμα δημιουργίας και ανάπτυξης σε ολόκληρη την Περιφέρεια, ενώ διευκρίνισε ότι οι φορείς που συμμετέχουν οργανώνονται σε 21 δράσεις, με ένα σύστημα που έχει δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στηρίζεται στο γενικό συντονισμό του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας.

    Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι βασικοί στόχοι του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου είναι η ενίσχυση της Ελληνικής Περιφέρειας και η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

    Η Κεντρική Διεύθυνσή του Κέντρου εδρεύει στο Βόλο και έχει ως αντικείμενο τη διοικητική λειτουργία και το συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Ινστιτούτων, που βρίσκονται εγκατεστημένα στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απόρθητο Αλκαζάρ

    18/2/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Λάρισα ήταν εκείνη που ήθελε περισσότερο την νίκη στην αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε το Σαββατιάτικο πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής, απέναντι στον ΠΑΟΚ και την πήρε αφού ως συνήθως ο "δικέφαλος" "ξύπνησε" όταν ήταν πλέον αργά. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι από το ξεκίνημα και δημιούργησαν αρκετές καλές στιγμές στην εστία του Φερναντέζ, αναγκάζοντάς τον να επέμβει για να κρατήσει το μηδέν στην εστία του. η μοναδική αντίδραση του ΠΑΟΚ ήταν μια κεφαλιά του Σαλπιγγίδη που πέρασε άουτ. Και ενώ το σκορ έμοιαζε να μένει το 0-0 για το πρώτο μέρος, ο Χλωρός από εκεί που σε όλη την διάρκεια δεν έδειχνε να μην στέκεται καλά στον αγωνιστικό χώρο, ήρθε στο 43' να ανοίξει το σκορ μετά από σέντρα του Διγκόζη.

    Στην επανάληψη το σκηνικό δεν έμεινε απλώς ίδιο, αλλά ενισχύθηκε αφού μόλις στο 51' ο Καλαντζής έκανε το 2-0 και έδωσε στην Λάρισα τον αέρα της νίκης. Από εκεί και έπειτα σταδιακά η Λάρισα υποχώρησε και ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στο γήπεδο για να γίνει πιο απειλητικός. Στο 63' ο Κοτσόλης έκοψε την πορεία της μπάλας από σουτ του Σαλπιγγίδη για να διώξει τελικά η άμυνα πριν η μπάλα περάσει στην γραμμή. Δύο λεπτά αργότερα ο Μπαχράμης έστειλε την μπάλα άουτ και στο 75' ο Χριστοδουλόπουλος είχε δοκάρι. Τελικά το 2-1 διαμορφώθηκε στο 84' όταν ο Καρυπίδης σούταρε και η μπάλα από τα πόδια του Μίετσελ κατέληξε στα δίχτυα του Κοτσόλη.

    Διαιτητής: Κουκλάκης (Χανίων) Κίτρινες: Βέλα Τζούνιορ, Μπαχράμης, Κυπαρίσσης - Ουντέζε, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης

    ΛΑΡΙΣΑ: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Χέλντερ, Νταμπίζας, Κατσιαρός, Βέλα Τζούνιορ, Διγκόζης, Σέρμπαν (76' Κυπαρίσσης), Χλωρός (46' Γαβριλόπουλος), Καλαντζής (82' Γκούγκα), Μπαχράμης. ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Καρυπίδης, Ουντέζε (46' Χριστοδουλόπουλος), Ηλιάδης (69' Βαγγελής), Ζαγοράκης, Φουτσίνι (46' Μίετσελ), Αραμπατζής, Μαλαδένης, Κωνσταντινίδης, Σικαμπάλα, Σαλπιγγίδης.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νικηφόρο ντεμπούτο Σηφάκη

    18/2/2006 7:51:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το γρήγορο γκολ που ζητούσε ο ΟΦΗ για να διώξει το άγχος απέναντι στο Αιγάλεω δεν ήρθε, αλλά κακά τα ψέματα στην περίπτωση του ΟΦΗ, η έλλειψη άγχους είναι πολυτέλεια, οπότε η νίκη με 1-0 έστω και στο 90' δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη. Μια νίκη που ήρθε να συμπληρώσει ιδανικά το ντεμπούτο του Μύρωνα Σηφάκη στον πάγκο της κρητικής ομάδας και να αντριστρέψει αυτομάτως το κλίμα στο Ηράκλειο. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλά και μόλις στο 9' ο Τζενάμο σταμάτησε σουτ του Οφορίκουε ενώ και στο 13' ο Γκανέζος έχασε άλλη μια καλή ευκαιρία. Γενικώς πάντως το πρώτο ημίχρονο ήταν μια διαρκής υπεροχή του ΟΦΗ με το Αιγάλεω να ανθίσταται αλλά να μην καταφέρνει να γίνει απειλητικό.

    Στην επανάληψη ο Όμο εξελίχθηκε σε μοιραίος παίκτης. Στο 67' παραλίγο να βάλει αυτογκολ αλλά τελικά είχε "αυτοδοκάρι", ενώ κανονικό δοκάρι είχε και ο Μάριτς στο 73', στην μοναδική καλή στιγμή των φιλοξενούμενων. Τελικά ο αγώνας κρίθηκε σε ένα πέλντι στο 90'! Ο διαιτητής Τσαχειλίδης καταλόγισε την εσχάτη των ποινών, υπέρ του ΟΦΗ στο 89΄, σε μαρκάρισμα του Ομο επί του Σφακιανάκη. Ο Ντεγιάνοφ ήταν ψύχραιμος απέναντι από τον Τζενάμο, κι έτσι οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πανηγυρίσουν μια πολύ σημαντική νίκη, την οποία αγνοούσαν εδώ και πέντε αγώνες στην έδρα τους.

    Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιάς) Κίτρινες: Κωνσταντινίδης, Σφακιανάκης - Στεφανίδης, Ζαπρόπουλος

    ΟΦΗ (Μύρωνας Σηφάκης): Σηφάκης, Μπελεβώνης (69΄ Ντάβιντσον), Πίτσος, Ισά, Κωνσταντινίδης, Νουαφόρ (81΄ Ρουμπάκης), Τσίπεφ, Σφακιανάκης, Ντεγιάνοφ (90΄+ Δέντσας), Οφορίκουε, Μαχλάς. ΑΙΓΑΛΕΩ (Γιώργος Χατζάρας): Τζενάμο, Ζαπρόπουλος, Χρήστου, Στεφανίδης (61΄ Σαγανάς), Όμο, Γιάντσετιτς, Σκοπελίτης, Μάριτς, Μανουσάκης (87΄ Παπουτσής), Τσάτσος, Τσέζαρεκ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β' Εθνική: "Κόκκινη" νίκη στο Βόλο

    18/2/2006 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ολυμπιακός Βόλου ΑΣΚ ήταν ο νικητής το τοπικό ντέρμπι με τη Νίκη Βόλου με 2-1, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 20ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Β Εθνικής. Έτσι οι "κόκκινοι" πήραν ένα σημαντικό τρίποντο στην προσπάθεια που κάνουν για να παραμείνουν στην κατηγορία. Στο παιχνίδι η Νίκη Βόλου άνοιξε το σκορ με τον Μπαλάφα μόλις στο 2ο, ενώ στο 37 ο Ολυμπιακός ΑΣΚ ισοφάρισε με πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα π Ζαβαντίας. Το τελικό 2-1 διαμόρφωσε ο Μπουέλε στο 62 της αναμέτρησης.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα

    Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Νίκη Βόλου 2-1

    Θρασύβουλος Φυλής-Αρης 19/2

    Πανσερραϊκός-Καλαμάτα 19/2

    Κέρκυρα-Παναχαϊκή 2005 19/2

    Καστοριά-Βέροια 19/2

    Χαϊδάρι ΑΟ-Εργοτέλης 19/2

    Ηλυσιακός-Πανηλειακός 19/2

    Εθνικός Αστέρας-Προοδευτική 20/2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 19 αγώνες)

    1. Κέρκυρα 40

    2. Θρασύβουλος 35

    . Εργοτέλης 35

    4. Αρης 34

    5. Προοδευτική 30

    6. Εθνικός Αστέρας 28

    . Νίκη Βόλου 28 -20 αγ.

    8. Καστοριά 27

    9. Βέροια 25

    10. Χαϊδάρι 24

    11. Καλαμάτα 23

    . Πανσερραϊκός 23

    13. ΑΣΚ Ολυμπιακός 21 -20 αγ.

    14. Παναχαϊκή 19

    15. Ηλυσιακός 15

    16. Πανηλειακός 3

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [18] Μπάσκετ

    Άνετα ο Ολυμπιακός

    18/2/2006 8:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ευχάριστο απόγευμα είχε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε άνετα του Ηρακλή με 84-60, σε παιχνίδι για την 17η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Αυτή ήταν η 14η νίκη για τους "ερυθρόλευκους", που παρέμειναν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ένα βαθμό πίσω από πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και έναν μπροστά από το τρίτο της βαθμολογίας Μαρούσι. Από την άλλη ο "Γηραιός" "μπήκε σε περιπέτειες, όσον αφορά το θέμα παραμονή, ειδικά μετά και από τη νίκη του Γυμναστικού Λάρισας στη Ρόδο. Τα δεκάλεπτα: 24-11, 40-23, 64-45, 84-60.

    Στα του παιχνιδιού, από την αρχή ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και στο δεκάλεπτο βρέθηκε με 13 πόντους (24-11). Ο Ηρακλής δεν μπόρεσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι και έτσι οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν στη δεύτερη περίοδο να αυξάνουν το προβάδισμα που έφτασε ση λήξη τους 17 πόντους (40-23). Όπως και στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και το μόνο που έμενε ήταν το τελικό αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Τελικά ο Ολυμπιακός πήρε με 84-60 τη νίκη.

    Πρώτος σκόρερ των "ερυθρόλευκων" ήταν ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις με 19 πόντους και 4/4 τρίποντα. Οι Νίκος Κούβελας (13π.) και Μάικ Κινγκ (12π.) ήταν οι κορυφαίοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

    Διαιτητές: Αναστόπουλος-Γεωργιάδης-Θεοδωρόπουλος

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Έντνι 9, Παπαμακάριος 3 (1), Αργυρόπουλος 2, Ζίζιτς 6, Λιούις 12 (1), Χατζής 2, Σεϊμπούτις 19 (4), Πρίντεζης 5 (1), Μπάρλος 8 (1), Βασιλόπουλος 13 (3), Καλαϊτζίδης 2, Σχορτσιανίτης 3

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Γιούρι Ζντοβτς): Κινγκ 12 (2), Αθανασιάδης 5 (1), Παναγιωτόπουλος, Γιαννουζάκος 8 (2), Σφέικος 9 (1), Ψαράκης, Μπέλλος, Μάγλος 2, Δέδας 7 (1), Τζένκινς 4, Κούβελας 13

    [19] Μπάσκετ

    Πέρασε από την Πάτρα το Μαρούσι

    18/2/2006 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Συνέχεια στις νίκες για το Μαρούσι που επικράτησε εκτός έδρας του Απόλλωνα Πάτρας με 66-61, σε παιχνίδι για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Αυτή ήταν η 13η νίκη για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, παραμένοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογία, ενώ από την άλλη για τους Πατρινούς αυτή ήταν η 11η ήττα τους στο Πρωτάθλημα. Στα αξιοσημείωτα η αποβολή του παίκτη του Απόλλωνα Πάτρας Ντάνια Έιμπραμς στο 5ο λεπτό (μετά από διαδοχικές τεχνικές ποινές από τον διαιτητή Λάζαρο Βορεάδη). Τα δεκάλεπτα: 13-20, 31-31, 47-47, 61-66.

    Πολύ κλειστό ήταν το παιχνίδι στο "Δ. Τόφαλος". Στο πρώτο δεκάλεπτο και οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι το 5ο λεπτό. Εκεί οι φίλαθλοι στην Πάτρα είδαν έκπληκτοι τον καλύτερο παίκτη τους μέχρι εκείνη την ώρα Αμερικανό Ντάνια Έιμπραμς να κάθεται οριστικά στον πάγκο με... 5 φάουλ. Ο Έιμπραμς διαμαρτυρήθηκε έντονα για φάουλ που του καταλόγισαν οι διαιτητές και τιμωρήθηκε γι αυτό με διαδοχικές τεχνικές ποινές από τον Λάζαρο Βορεάδη. Από εκεί και πέρα το Μαρούσι εκμεταλλεύτηκε το "πάγωμα" των γηπεδούχων και πήρε στη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου με 7 πόντους (20-13). Στο δεύτερο μέρος οι Πατρινοί ανασυντάχθηκαν και επανήρθαν, με τη λήξη του ημιχρόνου να φτάνουν στην ισοφάριση (31-31). Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος και στη 3η περίοδο οι δύο ομάδες παρέμειναν στην ισοπαλία (47-47). Στην τέταρτη περίοδο το Μαρούσι ξέφυγε με 11 πόντους (60-49), αλλά με βροχή από τρίποντα έξω από τη γραμμή των 6.25 και σκόρερ αυτών του Φορτέ και Τσάκιτς, οι Πατρινοί έκαναν επιμέρους σκορ, 11-2 μειώνοντας σε 60-62. Στο τέλος όμως το Μαρούσι ήταν πιο ψύχραιμο και πήρε και 66-61 τη νίκη.

    Διαιτητές: Βορέαδης-Σχινάς-Τζάμος

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Γιάννης Χριστόπουλος): Καφκής 2, Εκινέ, Κουμπούρας, Γεωργαλής 3 (1), Γκιζογιάννης 10 (2), Πέττας, Λιούμπιν 6, Τσάκιτς 11, Ουίλιαμς 3, Φορτέ 15 (2), Έιμπραμς 2, Γκργκατ 9

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 9 (1), Νικολαϊδης, Μπουντούρης 3, Κυρίτσης 20, Σέκουλιτς 14, Χόμαν 4, Στεφανίδης 4, Κολώκας 10 (2), Καϊμακόγλου 2, Νοέας, Καράγκουτης

    [20] Μπάσκετ

    Όρθιος στη Ρόδο ο ΓΣ Λάρισας

    18/2/2006 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλο παιχνίδι έγινε στη Ρόδο, στο ντέρμπι ουραγών της Α1 μπάσκετ, ανάμεσα στον Κολοσσό τον ΓΣ Λάρισας. Τελικά οι Λαρισινοί κατάφεραν να αποδράσουν με το ροζ φύλλο από τη Ρόδο, αφού πήραν τη νίκη επί του Κολοσσού με 95-92, στο παιχνίδι για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Αυτή ήταν η 6η νίκη για την ομάδα της Λάρισας, ενώ οι Ροζίτες παρέμειναν στις τρεις. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τη Λάρισα ο Κρις Γκάρνερ με 28 πόντους αλλά και ο ο Τζέρεμαϊ Μάσεϊ με 24 πόντους και ήταν αυτός που πέτυχε το τελευταίο καλάθι των Λαρισαίων, όταν αμέσως πριν ο κορυφαίος του Κολοσσού Τρέβον Μπράιαντ (22π.) είχε μειώσει στον έναν πόντο με το δωδέκατο εύστοχο τρίποντο των γηπεδούχων. Τα δεκάλεπτα: 24-22, 53-50, 67-73, 92-95.

    Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι από την αρχή. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ με τον Κολοσσό να κρατάει στη λήξη του πρώτου μέρους το μικρό προβάδισμα των δύο πόντων (24-22). Και στο δεύτερο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες συνέχισαν έτσι, χωρίς κανένας να μπορεί να πάρει κάποια διαφορά. Τελικά η λήξη του ημιχρόνου βρήκε τους Ροδίτες μπροστά με 53-50. Στην επανάληψη και στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα της Λάρισας μπήκε πιο δυνατά και κατάφερε στο τρίτο δεκάλεπτο να πάρει το προβάδισμα με έξι πόντους (67-73). Στην τέταρτη περίοδο το ντέρμπι συνεχίστηκε και όλα κλήθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα όταν με καλάθι του Μάσεϊ πήρε με 95-92 τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Ζαβλανός-Γκόντας-Ταβουλαρέας

    ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Γιώργος Ζευγώλης): Χάνσελ 8 (2), Πανταζόπουλος 11 (2), Σκορδαλής, Παπαδάτος 5 (1), Πόλιακ 2, Παναγιωταράκος 4, Τόμιτς, Νάκιτς 18 (4), Σούλης 12 (1), Μπράιαντ 22 (2), Μακρής, Τσιάκος 10

    ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (Κώστας Πιλαφίδης): Γκάρνερ 28 (3), Λεπόγιεβιτς 8 (1), Παπανικολόπουλος 12 (2), Παπαχρήστος, Κατσαρές, Μπόγδανος, Παυλίδης 8 (2), Αγγελακόπουλος 3 (1), Μάσεϊ 24 (1), Τόμας 12

    [21] Μπάσκετ

    Επιστροφή στις νίκες για τον ΠΑΟ

    18/2/2006 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία ακόμη νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε του Πανελληνίου εκτός έδρας με 85-68, σε παιχνίδι για την 17η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Οι "πράσινοι" επέστρεψαν έτσι στις νίκες, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ και παρέμειναν μόνοι πρώτοι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Από την άλλη, αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τον Πανελλήνιο. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ο Βασίλης Σπανούλης με 20 πόντους, ενώ από τον Πανελλήνιο πρώτος σκόρερ ήταν ο Μπούμτσε-Μπούμτσε με 19 πόντους.

    Στα του παιχνιδιού, ο Πανελλήνιος ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα και εκμεταλλευόμενος το μουδιασμένα ξεκίνημα του Παναθηναϊκού, έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενος με 20-18. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι "πράσινοι" καλυτέρευσαν την επίθεση τους, κυρίως χάρις τους Σπανούλη και Φέμερλινγκ, και πήραν το προβάδισμα. Όμως η αμυντική δυσλειτουργία δεν επέτρεψε την ομάδα του Ομπράντοβιτς να πάει με μεγαλύτερη διαφορά στο ημίχρονο το οποίο έκλεισε με διαφορά 5 πόντων (46-41). Το δεύτερο μέρος αποδείχτηκε παράσταση για ένα ρόλο αφού ο Παναθηναϊκός ήταν ο κυρίαρχος. Με τον Σπανούλη μπροστάρη και τους υπόλοιπους επιθετικά, να πετυχαίνει πολλά καλάθια και από την άλλη η άμυνα του να βάζει "δαγκάνες" στην επίθεση του Πανελληνίου, "πάτησαν γκάζι" και πήραν άνετα με 85-68 τη νίκη.

    Διαιτητές: Πιτσίλκας-Καρακατσούνης-Κορομηλάς Ηλ.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Μουλαομέροβιτς 13 (2), Κανταρτζής, Τσαλδάρης 3 (1), Νάτζφεϊ 18 (1), Σακελλαρίου 3 (1), Τόμας 3 (1), Κοπρίβιτσα 2, Τσόπης 2, Μπούμτσε-Μπούμτσε 19 (14ρ.), Μόρφης 3 (1), Πασχάλης, Τσαμάτος 2

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Παπανικολάου 8, Λάκοβιτς 9 (1), Μπατίστ 10, Φέμερλινγκ 11, Χατζηβρέττας 8, Σπανούλης 20 (3), Τσαρτσαρής 8 (1), Διαμαντίδης 3, Σάκοτα 8

    [22] Πόλο: Οδυνηρή ήττα για τον Εθνικό

    18/2/2006 9:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το ευρωπαϊκό όνειρο αποχαιρέτησε ο Εθνικός, μετά την ήττα που γνώρισε από την Μπαρτσελόνα στο κλειστό κολυμβητήριο του Πειραιά με 14-13, στο παιχνίδι για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Μετά την ήττα αυτή οι "μπλε" αποκλείστηκαν αποκλείστηκε από την επόμενη φάση, μια αγωνιστική πριν το τέλος. Η ομάδα του Μάκη Βολτυράκη ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, αφού βρέθηκε να προηγείται με 4-1 αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και έτσι γνώρισαν την ήττα από την ουραγό του ομίλου.

    Τα οκτάλεπτα: 4-3, 3-4, 3-3, 3-4

    Τα γκολ σημείωσαν οι:

    ΕΘΝΙΚΟΣ: Στελλάτος 3, Κοκκινάκης 2, Μυλωνάκης 2, Χατζηκυριακάκης 2, Μπλάνης 1, Σμιθ 1, Μάζης 1, Βλοντάκης 1.

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ρότσα 5, Μολίνα 4, Γκαρθία 2, Βάργκας 2, Αϊνσγουορθ 1.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μείωσε την διαφορά η Βέρντερ

    18/2/2006 10:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στους εννέα βαθμούς μείωσε τη διαφορά από την πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου η Βέρντερ Βρέμης, που σε συνάντηση για την 22η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Ντόρτμουντ με 1-0 χάρη σε γκολ του Κλάσνιτς, στο 37΄. Από την πλευρά της, η Μπάγερν είδε "τον χάρο με τα μάτια της" στο Ανόβερο, όπου άφησε δύο βαθμούς, και αφού ο Μπάλακ ισοφάρισε στο 89΄ το γκολ του Μπρντάριτς (56΄). Κατά τα άλλα μεγάλο ματς έγινε στο "Μπαιαρίνα", όπου η Λεβερκούζεν υποδέχτηκε την Ντούισμπουργκ και κατάφερε να πάρει την νίκη με 3-2 με γκολ Μπερμπάτοφ στο 85'. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί από το 9' με 2-0 και στο 65' ισοφαρίστηκαν.

    Αποτελέσματα

    Γκλάντμπαχ-Κολονία 2-0 (54΄ αυτ. Λελ, 74΄ Νόιβιλ)

    Λεβερκούζεν-Ντούισμπουργκ 3-2 (7΄ Φράιερ, 9΄ Μπαρνέτα, 85΄ Μπερμπάτοφ - 42΄, 65΄ Λάβριτς)

    Χέρτα Βερολίνου-Σάλκε 1-2 (33΄ Μάντλουνγκ - 6΄ Ασαμόα, 45΄+ Μπαϊράμοβιτς)

    Νυρεμβέργη-Βόλφσμπουργκ 1-0 (16΄ Σαένκο)

    Ντόρτμουντ-Βέρντερ Βρέμης 0-1 (37΄ Κλάσνιτς)

    Ανόβερο-Μπάγερν Μονάχου 1-1 (56΄ Μπρντάριτς - 89΄ Μπάλακ)

    Καϊζερσλάουτερν-Αρμίνια Μπίλεφελντ 2-0 (9΄, 88΄ Σανόγκο)

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Αμβούργο 19/2 Στουτγκάρδη-Μάιντς 19/2

    Βαθμολογία

    Μπάγερν Μονάχου 55 Βέρντερ Βρέμης 46 Αμβούργο 44 -21 αγ. Σάλκε 42 Χέρτα Βερολίνου 30 Ανόβερο 30 Γκλάντμπαχ 30 Ντόρτμουντ 29 Λεβερκούζεν 28 Στουτγκάρδη 27 -21 αγ. Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 25 -21 αγ. Αρμίνια Μπίλεφελντ 24 Βόλφσμπουργκ 22 Νυρεμβέργη 21 Μάιντς 20 -21 αγ. Καϊζερσλάουτερν 20 Ντούισμπουργκ 17 Κολονία 15

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ιστορική πρόκριση η Λίβερπουλ

    18/2/2006 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από το 1921 είχε να γευτεί την χαρά της νίκης επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο κύπελλο, η Λίβερπουλ και τα κατάφερε φέτος με ένα γκολ του Κράουτς, το οποίο της έδωσε φυσικά και την πρόκριση για την ημιτελική φάση. Η Λίβερπουλ πήρε το προβάδισμα στο 19' και στα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα οι φιλοξενούμενοι δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν την παράδοση, αφού δεν έκαναν σχεδόν καμία φάση στα καρέ του αντιπάλου. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με οκτώ λεπτά καθυστερήσεων, αφού λίγο πριν συμπληρωθούν τα 90' ο Άλαν Σιμθ υπέστη έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Στην προσπάθειά του να κόψει σουτ του Ρίισε, έπεσε άτσαλα πάνω στον αστραγαλό του και έμεινε εκεί περίπου πέντε λεπτά, υποφέροντας από τους πόνους. Μάλιστα χρειάστηκε να βγει με φορείο και να υποστηριχτεί η αναπνοή του από ειδικό μηχάνημα, καθώς οι πόνοι ήταν αφόρητοι. Η διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε, ήταν πως έσπασε το πόδι του σε δύο σημεία και έχει πάθει εξάρθρωση στον αστράγαλο.

    Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ. 1-0 Μπόλτον-Γουέστ Χαμ 18/2 Τσάρλτον-Μπρέντφορντ 18/2 Νιούκαστλ-Σαουθάμπτον 18/2 Πρέστον-Μίντλεσμπρο 19/2 Στόουκ-Μπέρμιγχαμ 19/2 Τσέλσι-Κόλτσεστερ 19/2 Άστον Βίλα-Μάντσεστερ Σ. 19/2

    [25] Υγεία

    Εξαπλώνεται η γρίπη

    18/2/2006 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ

    Ένας ακόμη Ινδονήσιος έχασε τη ζωή του προσβεβλημένος από το εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος της νόσου των πουλερικών Η5Ν1, ανεβάζοντας τους νεκρούς στην Ινδονησία από τη νόσο αυτή στους 19. Την ίδια ώρα, η Ινδία ανακοίνωνε ότι εντόπισε το θανατηφόρο στέλεχος σε κοτόπουλα. Εξάλλου, στη Βουλγαρία, ένας 32χρονος νοσηλεύεται με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, μετά από επαφή που είχε με νεκρά πτηνά. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεών του αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Για πρώτη φορά, ανιχνεύθηκε το θανατηφόρο στέλεχος και σε κύκνο που βρέθηκε νεκρός στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από εκπρόσωπο του δήμου της Βιέννης. Κρούσματα του θανατηφόρου ιού, όμως, ανακοίνωσε ότι εντόπισε και η Αίγυπτος σε τρεις περιοχές της χώρας.

    Χιλιάδες νεκρά πουλιά στην Ινδία

    Επιπλέον, μετά από εξετάσεις, επιβεβαιώθηκε ότι και σε πάπιες που βρέθηκαν νεκρές στην ανατολική Γαλλία εντοπίστηκε ο ιός Η5, και κατά πάσα πιθανότητα να πρόκειται για το στέλεχος Η5Ν1, που είναι και το πιο επικίνδυνο.

    Η Γαλλία είναι η έβδομη χώρα της Ε.Ε. στην οποία επιβεβαιώνεται η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Αυστρία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Ιταλία και η Γερμανία.

    Στο Ιράν, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το θανατηφόρο στέλεχος του ιού, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη χώρα σε 135 άγριους κύκνους που βρέθηκαν νεκροί στην επαρχία Γκιλάν.

    Τέλος, χιλιάδες νεκρά πουλιά που βρέθηκαν στο ινδικό δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο Η5Ν1, όπως κοινοποίησε το Σάββατο ο αρμόδιος της κτηνιατρικής υγείας του κρατιδίου, ο οποίος δήλωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες, πάνω από 50.000 πουλιά πέθαναν και κατά την εξέταση δειγμάτων βρέθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό.

    Υπενθυμίζεται ότι το στέλεχος H5N1 προσβάλει κυρίως πτηνά, ωστόσο από το 2003 έχει μολύνει 169 ανθρώπους εκ των οποίων οι 91 έχουν πεθάνει.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: India finds deadly bird flu virus

    Chicago Sun Times: Tests: Bird flu likely in France, confirmed in Egypt

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θωράκιση κατά της γρίπης

    Νέα ύποπτα κρούσματα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 February 2006 - 21:54:11 UTC