Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένει στην απεργία η ΠΝΟ
  • [02] Ανθρωποκυνηγητικό για 70 εκ. ευρώ
  • [03] Τραγωδία στη Μόσχα
  • [04] "Ταρακουνήθηκε" η Μοζαμβίκη
  • [05] Κορυφώνεται ο "εμφύλιος των τζαμιών" στο Ιράκ
  • [06] Έκοψε την πίτα της η Ολομέλεια
  • [07] Η "Μπάρτσα" άλωσε το "Στάμφορντ Μπριντζ"
  • [08] Τον πρώτο λόγο η Βιγιαρεάλ
  • [09] Συγκλονιστική νίκη η Βέρντερ
  • [10] Βήμα πρόκρισης στο 86'

    [01] Κοινωνία

    Απόπλους πλοίων και από τον Πειραιά

    Εμμένει στην απεργία η ΠΝΟ

    23/2/2006 7:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2006 11:47:42 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Ηρεμία επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, όπου χθες το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ναυτεργατών, όταν επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν σε πλοίο που είχε δέσει. Ήδη δεκάδες φορτηγά διακινούνται με πλοία από την Ακτή Ξαβερίου. Συγκεκριμένα, τη νύχτα απέπλευσαν το "Φαιστός Παλλάς" το "Πρέβελη" και το "Λισσός", και σήμερα το πρωί το "Εξπρές Σαντορίνη" , το "Μυτιλήνη" , το "Blue Star I" και το "Κρήτη Ι". Από την πλευρά τους, τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εμμένουν στην απόφαση τους για συνέχιση της απεργίας έως τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ωστόσο, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ, στην Κέρκυρα, λύθηκε το πρωί η απεργία, και τα πλοία αναχωρούν κανονικά. Αυτή την ώρα, συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, προκειμένου να αποφασίσει για την παράταση ή μη της απεργίας και μετά τις 6 το πρωί της Παρασκευής. "Η αδιαλλαξία των συνδικαλιστών οδήγησε την κυβέρνηση στην πολιτική επιστράτευση", δήλωσε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος της κυβέρνησης θα είναι διαρκής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κράτος θα εξασφαλίσει τη μεταφορά των προϊόντων από τη νησιωτική Ελλάδα προς το λιμάνι του Πειραιά και τα άλλα λιμάνια της χώρας. Έντονες οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πολιτική επιστράτευση. Στο πλευρό των ναυτεργατών τάσσονται πολλές ομοσπονδίες και συνδικάτα εργαζομένων, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις.

    Η κίνηση επιβατών και οχημάτων

    Όπως ανακοινώθηκε, λίγο πριν το μεσημέρι, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, χθες και σήμερα το πρωί διακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά 479 επιβάτες, καθώς και 586 φορτηγά, 99 ΙΧ αυτοκίνητα και 25 δίκυκλα.

    Από τα νησιά, εξάλλου, προς τον Πειραιά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διακινήθηκαν - μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα 1.902 επιβάτες, καθώς και 707 φορτηγά, 329 ΙΧ αυτοκίνητα και 41 δίκυκλα.

    Αντιδρά η αντιπολίτευση

    Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στην πολιτική επιστράτευση.

    Για εμπαιγμό των εργαζομένων και για επιχείρηση διχασμού των πολιτών, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    "Βάρβαρο μέτρο", χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης το ΚΚΕ.

    Με το "αποφασίζομεν και διατάζομεν" της δικτατορίας παρομοίασε την πολιτική επιστράτευση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Απαντώντας, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, μίλησε για προσωπικό ολίσθημα του κ. Αλαβάνου.

    Επιπλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

    Στο πλευρό των ναυτεργατών

    Ημέρα κινητοποιήσεων η σημερινή για συνδικάτα και ομοσπονδίες εργαζομένων που στηρίζουν τους ναυτεργάτες:

    Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά εξήγγειλε τετράωρη στάση εργασίας από τις 12-4 μ.μ.

    Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, οι λογιστές και οι εμποροϋπάλληλοι Αθηνών, ενώ στο πλευρό των ναυτεργατών τάσσεται και το Συνδικάτο Μετάλλου.

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ σε Αττική και Αχαΐα.

    Στάση εργασίας 9:00-13:00 έχουν εξαγγείλει οι λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς καθώς και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένταση στα λιμάνια

    [02] Κόσμος

    Έχει εξαπολύσει η βρετανική αστυνομία

    Ανθρωποκυνηγητικό για 70 εκ. ευρώ

    23/2/2006 9:22:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βρετανική αστυνομία για τον εντοπισμό των ενόπλων που, εμφανιζόμενοι ως αστυνομικοί, κατάφεραν να κλέψουν περίπου 40 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ), σε μία από τις μεγαλύτερες ληστείες που έχουν γίνει ποτέ στη Βρετανία. Οι δράστες πήραν για ομήρους τη σύζυγο και το γιο του διευθυντή μιας αποθήκης υψίστης ασφαλείας και απείλησαν ότι θα τους έκαναν κακό εάν δεν τους βοηθούσε να μπουν μέσα στο κτήριο που βρίσκεται στο Τόνμπριτζ, 40 χλμ νοτιοανατολικά του Λονδίνου. Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι έχουν κλαπεί 25 εκατομμύρια στερλίνες. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η συνολική λεία των δραστών ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλοπή μετρητών που έγινε ποτέ. Το 2004 από τράπεζα της Βόρειας Ιρλανδίας κλάπηκε το ποσό των 26,5 εκατομμυρίων στερλινών. Η είδηση της κλοπής κυριάρχησε στα τηλεοπτικά δελτία και σε όλες τις εφημερίδες σήμερα. Σύμφωνα με την "Ντέιλι Μέιλ", η αστυνομία εξετάζει τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στη Σήραγγα της Μάγχης για να διαπιστωθεί εάν οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν στην Ευρώπη.

    Ανασφαλής η ...Securitas

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο κτήριο της αποθήκης, που παρακολουθείται από δεκάδες κάμερες, δε διαθέτει παράθυρα και περιβάλλεται από μεταλλικό φράχτη, φυλάσσονταν χαρτονομίσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε καταστήματα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία. Η αποθήκη ανήκει στη Securitas, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο που έφερε τα χαρακτηριστικά γαλάζια φώτα των περιπολικών, σταμάτησαν το διευθυντή ενώ κατευθυνόταν προς το σπίτι του την περασμένη Τρίτη. Ο ένας από αυτούς, που φορούσε πηλίκιο, μίλησε με το διευθυντή, ο οποίος μπήκε στο όχημα των δραστών όπου του πέρασαν χειροπέδες.

    Την ίδια ώρα, συνεργοί τους, ντυμένοι αστυνομικοί, απήγαγαν τη σύζυγο και το γιο του από το σπίτι τους. Απειλώντας ότι θα τους σκοτώσουν, τον υποχρέωσαν να τους ανοίξει την αποθήκη. Χρειάστηκαν σχεδόν μία ώρα για να φορτώσουν με τα μετρητά ένα λευκό φορτηγό, με το οποίο εξαφανίστηκαν.

    [03] Κόσμος

    Τραγωδία στη Μόσχα

    23/2/2006 9:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2006 11:20:51 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

    Σε 21 ανήλθαν οι νεκροί και σε 24 οι τραυματίες από την κατάρρευση στέγης αγοράς στη Μόσχα που ήταν καλυμμένη από το χιόνι, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ περίπου 10 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Η αγορά δεν είχε ακόμη ανοίξει για τον κόσμο και τα θύματα ήταν έμποροι και υπάλληλοι. Σύμφωνα με ραδιοσταθμό της Μόσχας, ο αρχιτέκτονας που είχε κατασκευάσει την αγορά ονομάζεται Νοντάρ Καντσέλι και είναι ο ίδιος που είχε σχεδιάσει το ενυδρείο Τρανσβάαλ στη ρωσική πρωτεύουσα, το οποίο είχε καταρρεύσει πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι. Εναντίον του αρχιτέκτονα είχε ασκηθεί τότε δίωξη για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Moscow roof collapse 'kills 12'

    BBC: Roof collapse in Moscow kills 12

    [04] Κόσμος

    "Ταρακουνήθηκε" η Μοζαμβίκη

    23/2/2006 7:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2006 11:52:21 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη νύχτα της Τετάρτης τη Μοζαμβίκη, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο γεωλογικών μελετών (USGS). Ο σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προερχόταν από απόσταση 530 χιλιομέτρων βορείως του Μαπούτο - κοντά στα σύνορα με τη Ζιμπάμπουε - και σημειώθηκε στις 00:19 ώρα Ελλάδας. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί ο θάνατος δύο ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 13, στην περιοχή Ματσάζε, στην κεντρική Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με το USGS, η δόνηση αυτή είναι μία από τις ισχυρότερες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή. Λόγω του μεγέθους της και των γεωγραφικών συντεταγμένων της είναι πιθανό να έχει προκαλέσει ζημιές. Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC News: Magnitude 7.5 Earthquake Hits Mozambique

    [05] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί - Τρεις νεκροί δημοσιογράφοι

    Κορυφώνεται ο "εμφύλιος των τζαμιών" στο Ιράκ

    23/2/2006 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2006 11:40:28 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε εμφύλιο "πόλεμο των τζαμιών" βυθίζεται το Ιράκ μετά τη χθεσινή ανατίναξη του ιερού μαυσωλείου των Σιϊτών στη Σαμάρα και τα αντίποινα εναντίον των Σουνιτών που εκδηλώθηκαν σ όλη τη χώρα πυροδοτώντας τη χειρότερη έκρηξη βίας ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Τουλάχιστον 47 άτομα δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. "Από χθες το βράδυ βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες 47 άνθρωποι στη Βαγδάτη και τα περίχωρά της", δήλωσε πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών. "Έχουν μεταφερθεί από χθες το απόγευμα στο νεκροτομείο 80 νεκροί, που έφεραν τραύματα από σφαίρες. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό θυμάτων από τον καθημερινό μέσο όρο", τόνισε ο υποδιευθυντής του ιδρύματος, δρ.Κάις Μοχάμαντ. Σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στη Σαμάρα εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε 27 σουνιτικά τεμένη και δολοφονήθηκαν έξι σουνίτες - τρεις ιμάμηδες και τρεις πιστοί, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο μεταξύ άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν και δολοφόνησαν τον ανταποκριτή του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια στο Ιράκ και δύο μέλη του συνεργείου του. Όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του δικτύου στο Ντουμπάι, Νάχλε αλ Χατζ είχε χάσει επαφή με τον Ιρακινό ανταποκριτή του καναλιού, Ατουάρ Μπάχζατ και τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του από χθες το βράδυ, όταν αναχώρησαν από τη Σαμάρα για τη Βαγδάτη. "Το τηλεοπτικό συνεργείο δέχτηκε επίθεση από ενόπλους και μόνο ένας από τα τέσσερα μέλη της ομάδας του Αλ Αραμπίγια κατόρθωσε να διαφύγει", πρόσθεσε ο αλ Χατζ. "Η αστυνομία βρήκε τα ξημερώματα νεκρούς τον Μπάχζατ ,τον εικονολήπτη Αντνάν Αμπντάλα και τον ηχολήπτη Χαλέντ Μόχσεν. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σαμάρα", κατέληξε ο διευθυντής του Αλ Αραμπίγια. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ο φόνος των τριών ανθρώπων του Τύπου συνδέεται με τη χθεσινή ανατίναξη του Σιϊτικού μαυσωλείου στη Σαμάρα, που έχει πυροδοτήσει έκρηξη βίας και επιθέσεις αντιποίνων ενάντια σε σουνίτες μουσουλμάνους και σουνιτικά τεμένη.

    Προσπάθειες να εκτονωθεί η κρίση

    Στη Βασόρα, ένα άτομο σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων στην έδρα του Σουνιτικού Ισλαμικού Κόμματος και ένας μουεζίνης δολοφονήθηκε μέσα στο τζαμί του. Ένοπλοι απήγαγαν χθες από φυλακή της Βασόρας 11 Αιγύπτιους κρατουμένους και ένα Σουδανό που κατηγορούνταν για τρομοκρατία και τους δολοφόνησαν.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στο ιερό τέμενος των Σιϊτών στη Σαμάρα και απηύθυνε έκκληση στους Σιίτες να μην καταφύγουν σε πράξεις αντιποίνων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεσμεύτηκαν επίσης να βοηθήσουν στην επισκευή του ημικατεστραμμένου μαυσωλείου στη Σαμάρα.

    Από τη μεριά του το Ιρακινό Μέτωπο Συμφωνίας, το μεγαλύτερο κόμμα των σουνιτών στο Ιράκ, αποφάσισε να μποϋκοτάρει τη συνάντηση κομματικών στελεχών που οργανώνει σήμερα ο Πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Το Μέτωπο Συμφωνίας κατηγόρησε την ελεγχόμενη από τους Σιίτες Κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει τα σουνιτικά τεμένη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iraq fury sparks wave of killings

    CNN: Deadly reprisals follow bombing of Shiite mosque

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίποινα Σιιτών

    [06] Βόλεϊ

    Έκοψε την πίτα της η Ολομέλεια

    23/2/2006 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για δεύτερη χρονιά η Ολομέλεια των ΤΑΑ της Α1 Ανδρών σε μία λαμπερή εκδήλωση σε γνωστό παραλιακό στέκι, έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, του γενικού διευθυντή της Σίσλεϊ Τρεβίζο, Μπρούνο Ντα Ρε, εκπρόσωπου της ΟΠΑΠ ΑΕ, παραγόντων, αθλητών και προπονητών της οικογένειας του βόλεϊ, η Ολομέλεια πραγματοποίησε απόψε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.

    Βραβεύτηκαν ΕΤ 1, ΕΤ 3

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο άθλημα οι Γιώργος Ορφανός, Σωτήρης Κωστάκος (πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ), οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ 1, ΕΤ 3 και Star Κεντρικής Ελλάδας, ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Γεωργουλέας, ο δημοσιογράφος Σπύρος Βασιλάτος, ο παλαίμαχος αθλητής Σωτήρης Αμαριαννάκης, ο Μάριος Γκιούρδας του Ηρακλή, ως ο δημοφιλέστερος αθλητής του βόλεϊ και ο Γιάννης Κυριακίδης του ΠΑΟΚ, ως ο πλέον εξελίξιμος παίκτης.

    Ο Ιταλός guest star της βραδιάς Μπρούνο Ντα Ρε προέβη σε σύντομη παρουσίαση του επιπέδου οργάνωσης της Τρεβίζο, των υπηρεσιών τις οποίες παρέχει προς τις ομάδες η ιταλική λίγκα και των ενεργειών και προγραμμάτων που εφαρμόζει η λίγκα και οι σύλλογοι της Ιταλίας για την ανάδειξη νέων αθλητών.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο εμπορικός δ/της της FORTHnet κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε demo του νέου site της Ολομέλειας το οποίο τώρα είναι υπό κατασκευή, ενώ έγινε και η επίσημη παρουσίαση του site του Stanley Clayton, νικητή του επάθλου FORTHnet για την περίοδο 2004-2005.

    Δεν το περίμενε ο Γκιούρδας

    Αναφερόμενος στη βράβευσή του, ο Μάριος Γκιούρδας παραδέχθηκε ότι "... δεν πίστευα πως εγώ θα ήμουν ο νικητής. Σκεφτόμουν ότι θα έπαιρνα κάποιες ψήφους, αφού μετά από 16 χρόνιας παρουσίας στο επαγγελματικό βόλεϊ και την εθνική ομάδα σίγουρα είμαι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του χώρου, αλλά από την άλλη, γνωρίζοντας ότι στο πρωτάθλημά μας εκτός από τους εξαιρετικούς Έλληνες αθλητές, υπάρχει πλέον και μια πλειάδα ξένων αστεριών, επαναλαμβάνω ότι δεν σκεφτόμουν πως θα ήμουν ο εκλεκτός του κόσμου".

    Όσον αφορά τον Γιάννη Κυριακίδη, ο άσος του ΠΑΟΚ υπογράμμισε πως "... είναι πολύ μεγάλη τιμή και δεν βρίσκω λόγια για να εκφράσω τα συναισθήματά μου γι΄ αυτή την προσωπική διάκριση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους. Αυτή η διάκριση, αυξάνει τις υποχρεώσεις μου και προσωπική μου φιλοδοξία είναι κάθε χρόνο να βελτιώνομαι και να γίνομαι ακόμη καλύτερος. Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά".

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η "Μπάρτσα" άλωσε το "Στάμφορντ Μπριντζ"

    23/2/2006 12:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολλοί το χαρακτήρισαν πρόωρο τελικό. Τελικά για ένα ημίχρονο, το δεύτερο, Τσέλσι και Μπαρτσελόνα δικαιολόγησαν τη φήμη τους και παρουσίασαν ένα μεγάλο ματςμ αντάξιο των δύο ομάδων. Νικήτρια αυτής της "τιτανομαχίας" η Μπαρτσελόνα η οποία επικράτησε στο "Στάμφορντ Μπριντζ" της Τσέλσι με 2-1 και πήρε τον πρώτο λόγο για την υπόθεση πρόκριση στην φάση των "8" του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο μέρος οι φάσεις ήταν λίγες με τις δύο ομάδες να παίζουν παιχνίδι κέντρου, κυρίως λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου, Πάντως, στο πρώτο μέρος έγινε η φάση που σημάδεψε το παιχνίδι. Η Τσέλσι έμεινε με 10 παίκτες, όταν ο Ντελ Όρνο αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 37΄ για επικίνδυνο παιχνίδι στον Μέσι, κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ. Λίγο νωρίτερα, η "Μπάρτσε είχε χάσει μία πολύ καλή ευκαιρία, όταν ο Ροναλντίνιο βρέθηκε με την μπάλα μέσα στην περιοχή, επιχείρησε το σουτ και ανάγκασε τον Τσεχ σε μια εξαιρετική απόκρουση. Στο δεύτερο μέρος όλα άλλαξαν. Αν και η Τσέλσι αγωνιζόταν με 10 παίκτες, μπήκε πιο δυνατά και κατάφερε στο 59 με τη βοήθεια της τύχης να ανοίξει το σκορ. Μετά από φάουλ του Λάμπαρντ, ο Μότα στην προσπάθεια του να διώξει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βαλντέζ δίνοντας το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Όσο τυχερή ήταν η Τσέλσι σε αυτή τη φάση, άλλο τόσο ήταν και η Μπαρτσελόνα στο 72, αφού κατάφερε με τον ίδιο τρόπο να ισοφαρίσει. όταν προσπαθώντας να διώξει το φάουλ του Ροναλντίνιο, ο Τέρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Η "Μπάρτσα" από εκεί και πέρα κυριάρχησε, έχασε τρεις σημαντικλες ευκαιρίες για γκολ και τελικά, κατάφερε να πετύχει το γκολ και να πάρει τη νίκη στο 80 με κεφαλιλα του Ετό.

    Διαιτητής: Τέριε Χάουγκε (Νορβηγία)

    Κίτρινες: Πουγιόλ, Ινιέστα

    Κόκκινη: Ντελ Όρνο (37΄ απευθείας κόκκινη)

    Οι συνθέσεις:

    ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Φερέιρα, Καρβάλιο, Τέρι, Ντελ Όρνο, Γκουντγιόνσεν, Μακελελέ, Λάμπαρντ, Κόουλ (40΄ Γκέρεμι), Κρέσπο (46΄ Ντρογκμπά), Ρόμπεν (78΄ Ράιτ Φίλιπς)

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Ολεγκέρ, Πουγιόλ, Μάρκεζ, Φαν Μπρόνκχορστ (69΄ Σιλβίνιο), Ντέκο (85΄ Ινιέστα), Εντμίλσον, Μότα (66΄ Λάρσον), Μέσι, Ετό, Ροναλντίνιο

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τον πρώτο λόγο η Βιγιαρεάλ

    23/2/2006 12:17:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μικρό προβάδισμα για τον επαναληπτικό του "Μαδριγάλ" πήρε η Βιγιαρεάλ, οι οποία απέδρασε με την ισοπαλία 2-2 με την Ρέιντζερς στο "Άιμπροξ". Στο παιχνίδι, η "Βίγια" ξεκίνησε δυναμικά και μόλις στο 8ο λεπτό κατάφερε να προηγηθεί. Οι Ισπανοί εκτέλεσαν κόρνερ και ο Πρσο στην προσπάθεια του να διώξει ακούμπησε την μπάλα με το χέρι, για να υποδείξει άμεσα το σημείο του πέναλτι ο Γάλλος Πουλά. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Ρικέλμε, ο οποίος ευστόχησε και "έγραψε" το 1-0. Η ομάδα του Σωτήρη Κυργιάκου κατάφερε να αντιδράσει 14 ΄λεπτά αργότερα, αφού έφερε το ματς "στα ίσια". Μετά από κούρσα του Μπερκ και πάσα στον Λόβενκρατζ, ο τελευταίος πλάσαρε εύστοχα τον Βιέρα. Η Βιγιαρεάλ όμως κατάφερε να πάει με προβάδισμα στα αποδυτήρια, αφού στο 35 με το ζευγάρι Ρικέλμε-Φορλάν να δρα και πάλι, έγραψε το 1-2. Στο δεύτερο μέρος η Ρέιντζερς προσπάθησε να ισοφαρίσει και τελικά τα κατάφερε 8 λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού με αυτογκόλ του Πένα..

    Διαιτητής: Ερίκ Πουλά (Γαλλία)

    Κίτρινες: Ροντριγκέζ, Πρσο - Αρουαμπαρένα, Βιέρα

    Οι συνθέσεις:

    ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ: Βατερέους, Χάτον, Κυργιάκος, Ροντριγκέζ, Σμιθ, Μπερκ, Χεμντάνι, Φέργκιουσον, Ναμουσί (69΄ Μπουφέλ), Λόβενκραντς (71΄ Νόβο), Πρσο (89΄ Μπόιντ)

    ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Βιέρα, Χάβι Βέντα, Πένα, Ροντρίγκεζ, Αρουαμπαρένα (61΄ Σορίν), Σένα, Χοσίκο, Ρικέλμε (90΄ Αρθο), Τακινάρντι, Χοσέ Μάρι (84΄ Ροτζερ), Φορλάν

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συγκλονιστική νίκη η Βέρντερ

    23/2/2006 12:15:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Όταν σε έναν αγώνα τα τρία από τα πέντε γκολ σημειώνονται στο τελευταίο δεκάλεπτο, τότε καταλαβαίνει κανείς πως το ματς είχε την μορφή θρίλερ, μέχρι το τελευταίο λεπτό στην κυριολεξία. Η Βέρντερ υποδέχτηκε την Γιουβέντους στο δεύτερο τη τάξη παιχνίδι μετά το Τσέλσι-Μπαρτσελόνα, όμως οι Γερμανοί με τους Ιταλούς προσέφεραν μάλλον περισσότερες συγκινήσεις από ό,τι οι συνάδελφόι τους στο Στάμφορντ Μπριτζ. Το σκορ μπορεί να μην άνοιξε νωρίς για τους γηπεδούχους, όμως η υπεροχή τους επί της Γιουβέντους ήταν δεδομένη και σαφής για ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Οι συνεχείς επιθέσεις και ο καταιγισμός από σουτ των Γερμανών δεν έβρισκε στόχο για 39 λεπτά και τελικά ήρθε η τύχη να δώσει στην Βέρντερ αυτό που δικαιωματικά της άξιζε. Ένα λεπτό πριν τα 40 οι Ιταλοί αμυντικοί απομάκρυναν πάνω στην γραμμή σουτ του Κλόζε και ενώ ο Μπουφόν είχε εξουδετερωθεί, όμως η μπάλα κόντραρε πάνω στον Σουλτς και κατέληξε στα δίχτυα της Γιουβέντους.

    Το 1-0 ήταν σκορ ημιχρόνου και στην επανάληψη οι γηπεδούχοι εξακολουθούσαν να έχουν το "πάνω χέρι", αφού οι Ιταλοί δεν έδειχναν να είναι απειλητικοί σε κανένα σημείο. Όμως αυτό άλλαξε δραματικά από την μία ώρα αγώνα και έπειτα. Η είσοδος του Ντελ Πιέρο βοήθησε την "κυρία" να βελτιώσει το παιχνίδι της και τελικά στο 74' ο Νέτβεντ πήρε εκπληκτική πάσα από τον Βιεϊρά για να ισοφαρίσει σε 1-1. Αυτό αν και έμοιαζε αρκετό για τους Ιταλούς, ένα λάθος του Σάαφ στο 82' έφερε τον Τρεζεγκέ αντιμέτωπο με το 1-2 και φυσικά ο Γάλλος δεν έχασε την ευκαιρία, βάζοντας "φωτιά" στο παιχνίδι.

    Αν όμως η Βέρντερ φημίζεται για κάτι στην Ευρώπη, αυτή είναι η επιμονή της μέχρι το 90' και αυτό αποδείχτηκε και απόψε. Ο Μπορόβσκι στο 87' με προβολή ισοφάρισε σε 2-2 και στο 92' ο Μικού εκμεταλλεύτηκε την αμυντική ολιγωρία της Γιουβέντους για να διαμορφώσει το τελικό 3-2.

    Διαιτητής: Μανουέλ Μεχούτο Γκονζάλεθ (Ισπανία) Κίτρινες: Σουλτς - Νέντβεντ, Τρεζεγκέ, Μπαλτζαρέτι, Βιεϊρά

    ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ: Βάισε, Οβομογέλα, Φάρενχορστ, Νάλντο, Σουλτς, Φρινγκς, Μπάουμαν, Μικού, Μπορόβσκι, Κλόζε (68΄ Βαλντές), Κλάσνιτς ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Μπλάζι, Τιράμ, Καναβάρο, Μπαλτζαρέτι, Καμορανέζι (74΄ Ζαλαγέτα), Εμερσον, Βιεϊρά, Νέντβεντ, Τρεζεγκέ, Ιμπραϊμοβιτς (59΄ Ντελ Πιέρο)

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βήμα πρόκρισης στο 86'

    23/2/2006 12:12:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τα δύο γρήγορα γκολ του Άγιαξ δεν ήταν τελικά αρκετά να του δώσουν την νίκη επί της Ίντερ, μέσα στην Ολλανδία στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για την φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "νερατζούρι" εξαπέλυσαν μια οργανωμένη αντεπίθεση στο δεύτερο ημίχρονο και τελικά το 2-2 τους καθιστά αυτομάτως φαβορί για την πρόκριση που θα κριθεί μέσα στο Μιλάνο. Στο 16' ο Χούντελαρ έπιασε μια κεφαλιά από σέντρα του Ροζάλες και νίκησε τον ανήμπορο να αντιδράσει, Τόλντο και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ροζάλες από δημιουργός έγινε εκτελεστής. Έκανε το 2-0 αφού πρώτα πέρασε με όμορφη ενέργεια τον Μπουρντίσο και έδωσε έτσι ένα προβάδισμα και μάλιστα ευρύ στον Άγιαξ για την συνέχεια του αγώνα. Η ψυχρολουσία για τους Ιταλούς δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστεί έτσι απλά και για να γίνει αυτό χρειάστηκε η ανάπαυλα.

    Στην επανάληψη η Ίντερ έδειξε πως δεν θα παραδινόταν αμαχητί! Μόλις στο 49' ο Στάνκοβιτς άλλαξε την μπάλα με τον Καμπιάσο και μετά το σουτ του πρώτου, η μπάλα από κόντρες σε δύο αμυντικούς, ξεγέλασε τον Στεκέλενμπουργκ. Από εκεί και μετά και με τον στόχο του γρήγορου γκολ να έχει επιτευχθεί η Ίντερ ήταν η κυρίαρχος του αγώνα και η υπεροχή της αυτή, έφερε αποτέλεσμα στο 86', όταν ο Κρουζ από πάσα του Καμπιάσο, διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

    Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ Κίτρινες: Ρόζενμπεργκ - Κόρντομπα, Πιζάρο, Κρουζ

    ΑΓΙΑΞ: Στεκέλενμπουργκ, Τραμπελσί, Χεϊτίνγκα, Φερμάελεν, Εμάνουελσον, Μαντούρο, Λίντενμπεργκ, Μπουκαρί, Ροζάλες (89΄ Μπάμπελ), Χούντελαρ, Ρόζενμπεργκ ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Ζανέτι, Κόρντομπα, Σάμουελ, Μπουρντίσο, Φίγκο, Καμπιάσο, Στάνκοβιτς, Σέζαρ (46΄ Πιζάρο), Χούλιο Κρουζ, Αντριάνο (65΄ Μάρτινς).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 February 2006 - 9:51:36 UTC