Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γλέντι για τα Κούλουμα
  • [02] Ναυάγιο με νεκρούς στην Ινδονησία
  • [03] "Crash" στα Όσκαρ
  • [04] Πίσω στη Σελήνη
  • [05] Σημειωτόν η επιστροφή
  • [06] Θύματα ληστειών
  • [07] Στο εδώλιο ο Μουσάουι
  • [08] Αυτοκτόνησε ο Μπάμπιτς
  • [09] Συλλήψεις ισλαμιστών εξτρεμιστών
  • [10] Έκθεση κόλαφος για τις φυλακές στο Ιράκ
  • [11] Νέα θύματα θρησκευτικού μίσους
  • [12] Στην ΙΑΕΑ το Ιράν
  • [13] Πρώτη για το νέο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο
  • [14] "Σφραγίζει" την πρόκριση ο "Αυτοκράτορας"
  • [15] Σαν... τρελό φορτηγό ο Ολυμπιακός
  • [16] Όνειρα πρόκρισης στο "σεντόνι" των "16"
  • [17] Προειδοποιεί ο ΠΟΥ
  • [18] Μήνυμα στην Άγκυρα
  • [19] Δύο χρόνια διακυβέρνησης
  • [20] Στην Κω ο Πρόεδρος
  • [21] "Κατεβάζουν διακόπτες" στον Ηρακλή

    [01] Κοινωνία

    "Αντίο" στην Αποκριά

    Γλέντι για τα Κούλουμα

    6/3/2006 11:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 10:47:45 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι τοπικές Αρχές και οι σύλλογοι γιορτάστηκαν σε όλη την Ελλάδα τα Κούλουμα, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας αναβίωσαν πατροπαράδοτα έθιμα. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν σε λόφους, λιβάδια και παραλίες για να πετάξουν χαρταετό, να γευτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα και να διασκεδάσουν. Στην Αθήνα, χιλιάδες πολίτες ανέβηκαν στο Λόφο του Φιλοπάππου, στο Λόφο Σκουζέ και στο Άλσος Βεΐκου, στον Πειραιά οι εκδηλώσεις έγιναν στην ακτή Φρεατίδας, ενώ στη Θεσσαλονίκη το γλέντι στήθηκε στο δάσος του Σεϊχ Σου. Πάντως, δεν έλειψαν και φέτος τα προβλήματα από χαρταετούς που έπεσαν σε σύρματα της ΔΕΗ, προκαλώντας μικρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Με χαρταετούς και εδέσματα

    Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάστηκε σε κάθε γωνιά της χώρας και ο αποχαιρετισμός της Αποκριάς έγινε με παραδοσιακή μουσική και εδέσματα.

    Στην Αθήνα, το μεγαλύτερο σαρακοστιανό τραπέζι στήθηκε και φέτος στο λόφο του Φιλοπάππου. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, νηστίσιμα εδέσματα όπως απαιτεί η ημέρα και άφθονο κρασί, είχαν την τιμητική τους. Χιλιάδες Αθηναίοι πέταξαν τους χαρταετούς τους και γεύθηκαν τα σαρακοστιανά εδέσματα.

    Στο λόφο του Φιλοπάππου βρέθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης, ο οποίος επεσήμανε ότι συνεχίζεται η τριετής προσπάθεια της δημοτικής αρχής για να αναδειχθούν οι ομορφιές της Αθήνας.

    Με ιδιαίτερη θέρμη έγινε δεκτός από τους παρευρισκόμενους ο υποψήφιος δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ στο λόφο του Φιλοπάππου βρέθηκαν και ο υποψήφιςο δήμαρχος με την στήριξη του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. Στο γλέντι που οργάνωσε για τα Κούλουμα ο εξωραϊστικός σύλλογος των Άνω Αμπελοκήπων βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

    Στον Πειραιά, μικροί και μεγάλοι επιδόθηκαν στο πέταγμα του χαρταετού δίπλα στη θάλασσα, ενώ το παρόν στο σαρακοστιανό γλέντι έδωσε και ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Αγραπίδης.

    Στο Παλαιό Φάληρο, τον γιορτινό τόνο έδωσαν παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα. Το πέταγμα των χαρταετών συνοδεύτηκε και με τη μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη, που ο ίδιος δώρισε στον δήμο, με τίτλο "Χαρταετοί" .

    Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος διοργάνωσε σε δύο δημοτικά διαμερίσματα, της Άνω Πόλης και της Τούμπας, εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική. Μοιράστηκαν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια, ενώ μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και απόλαυσαν κλόουν, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ.

    Πάντως, οι προσδοκίες του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, να υψώσει στον ουρανό της πόλης τον μεγαλύτερο χαρταετό των Βαλκανίων έπεσαν στο κενό, καθώς ο χαρταετός λύγισε από το βάρος. Παρόλα αυτά, ο κ. Ψωμιάδης δεν έχασε το χιούμορ του και διασκέδασε με τους παρευρισκόμενους.

    Στο δήμο Καλαμαριάς, στήθηκε ένα τεράστιο καζάνι όπου 25 μαθητευόμενοι Σχολής Μαγειρικής μοίρασαν στον κόσμο 5.000 μερίδες φασολάδα, ενώ οικολογικά γιόρτασε τα Κούλουμα ο δήμος Συκεών, που χάρισε στους μικρούς δημότες πολύχρωμους χειροποίητους χάρτινους χαρταετούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σημειωτόν η επιστροφή

    Αποκριάτικο ξεφάντωμα

    [02] Κόσμος

    Ναυάγιο με νεκρούς στην Ινδονησία

    6/3/2006 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένδεκα άνθρωποι πνίγηκαν στην ανατολική Ινδονησία, όταν ένα πλοίο που εκτελούσε τοπικά δρομολόγια ανάμεσα σε νησιά βυθίστηκε λόγω θαλασσοταραχής. Το δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο όταν το πλοίο, που μετέφερε 22 άτομα, βυθίστηκε από τεράστια κύματα, περίπου 15 λεπτά αφού απέπλευσε. Οι επιβάτες του πλοίου ήταν όλοι υπάλληλοι μιας τοπικής εταιρίας ξυλείας, που μετέβαιναν στο χωριό Τουμπάνγκ των Νήσων Σουλά για να παραστούν σε έναν γάμο. Τα ναυάγια είναι συχνά στην Ινδονησία, που συναποτελείται από τουλάχιστον 17.000 νησιά και οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τον ευρύτερα διαδεδομένο τρόπο μετακίνησης.

    [03] Πολιτισμός

    Καλύτερη ταινία το φιλμ του Paul Haggis

    "Crash" στα Όσκαρ

    6/3/2006 10:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2006 12:07:06 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η ταινία Crash του Paul Haggis, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά κατέκτησε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας κατά την 78η τελετή απονομής βραβείων της Ακαδημίας Αμερικανικού κινηματογράφου. Αντίθετα η ταινία του Ταϊβανέζου Αnγκ Λι "Το Μυστικό του Brokeback Mountain" που θεωρείτο το μεγάλο φαβορί, απέσπασε τρία βραβεία από τα 8 από τα οποία ήταν υποψήφια, με κυριότερο αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας. Τρία βραβεία απέσπασαν επίσης το Crash, οι Αναμνήσεις μιας Γκέισας και το Κινγκ Κονγκ. Το βραβείο του Α Ανδρικού Ρόλου πήρε ο Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν, που υποδύθηκε τον συγγραφέα Τρούμαν Καπότε στην ταινία Καπότε, του Α Γυναικείου Ρόλου η Ρις Ουίδερσπουν, για το ρόλο της, στη ταινία Walk the Line, Β Ανδρικού Ρόλου ο Τζορτζ Κλούνι, για την ερμηνεία του στην ταινία Syriana και Β Γυναικείου Ρόλου η Ρέιτσελ Βάις, για τον ρόλο της στον Επίμονο Κηπουρό.

    Αναλυτικά τα βραβεία

    Καλύτερη Ταινία: Crash.

    Α Ανδρικός Ρόλος: Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν, Καπότε (Capote).

    Α Γυναικείος Ρόλος: Ρις Ουίδερσπουν, Walk the Line.

    Β Ανδρικός Ρόλος: Τζορτζ Κλούνι, Syriana.

    Β Γυναικείος Ρόλος: Ρέιτσελ Βάις, O Επίμονος Κηπουρός (The Constant Gardener). Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι, Το Μυστικό του Brokeback Mountain (Brokeback Mountain).

    Πρωτότυπο Σενάριο: Crash.

    Διασκευασμένο Σενάριο: Tο Μυστικό του Brokeback Mountain (Brokeback Mountain).

    Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Γουάλας & Γκρόμιτ Στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit).

    Ξενόγλωσση Ταινία: Tsotsi (Νότια Αφρική).

    Μουσική Επένδυση: Γουστάβο Σανταόλαγια, Το Μυστικό του Brokeback Mountain (Brokeback Mountain).

    Τραγούδι: Τζόρνταν Χιούστον, Σέντρικ Κόλμαν, Πολ Μπορεγκάρ, "Its Hard Out Here for a Pimp", από την ταινία Hustle & Flow.

    Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αναμνήσεις μιας Γκέισας (Memoirs of a Geisha).

    Φωτογραφία: Αναμνήσεις μιας Γκέισας (Memoirs of a Geisha).

    Κοστούμια: Αναμνήσεις μιας Γκέισας (Memoirs of a Geisha).

    Μακιγιάζ: Το Χρονικό Της Νάρνια: Το Λιοντάρι, Η Μάγισσα Και Η Ντουλάπα (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe).

    Ήχος: King Kong.

    Μοντάζ: Crash.

    Ηχητικά Εφφέ: Κινγκ Κονγκ.

    Οπτικά Εφφέ: Κινγκ Κονγκ.

    Ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους: Το Ταξίδι Του Αυτοκράτορα (March of the Penguins). Ντοκυμαντέρ μικρού μήκους: A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin.

    Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: The Moon and the Son: An Imagined Conversation.

    Ταινία Μικρού Μήκους: Six Shooter.

    Τέλος, για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο καθόλη την διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Όλτμαν, 81 ετών (σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, της ταινίας MASH).

    [04] Τεχνολογία

    Μόνιμα καταφύγια σχεδιάζει η NASA

    Πίσω στη Σελήνη

    6/3/2006 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Περίπου 40 χρόνια πέρασαν από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στο αμμώδες έδαφος της Σελήνης και η NASA στρέφει εκ νέου το ενδιαφέρον της στον δορυφόρο της Γης. Επιστήμονες στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον του Χιούστον εργάζονται εντατικά για ένα σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή μόνιμων καταφυγίων στη Σελήνη μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Στόχος του φιλόδοξου προγράμματος, να αποκαλυφθούν τα μυστικά του δορυφόρου του πλανήτη μας, αλλά και να αποκτηθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία για την αποστολή αστροναυτών στον Άρη. Αρχικά, η διαμονή των αστροναυτών στη Σελήνη δεν θα ξεπερνά την μια εβδομάδα, σταδιακά, όμως, ο χρόνος θα αυξηθεί σε έξι μήνες. "Μπορούμε να πάμε στη Σελήνη για να ανακαλύψουμε την αρχή της ιστορίας της Γης", δήλωσε ο βετεράνος αστροναύτης και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Ντον Πετίτ.

    Με το βλέμμα στον Άρη

    Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη αναμένεται το 2018, ενώ το πρώτο καταφύγιο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2020.

    Οι εργασίες στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον είναι πυρετώδεις: τα καταλύματα των αστροναυτών σχεδιάζονται με κοιτώνες, κουζίνα, εργαστήρια, αποθήκες και γυμναστήριο, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και τα οχήματα για τις κοντινές μετακινήσεις.

    Το διαστημόπλοιο για τα ταξίδια από τη Γη θα μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιήθηκε το 1969.

    Μέσω των καταφυγίων, η ΝΑΣΑ θα συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για το πως θα οργανώσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο αναγνωριστικός δορυφόρος της NASA, Mars Reconnaissance Orbiter πλησιάζει την τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση του επτάμηνου ταξιδιού του προς τον Κόκκινο Πλανήτη: στις 10 Μαρτίου θα πρέπει να επιβραδύνει απότομα και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, μια μανούβρα ακριβείας στην οποία πολλά σκάφη έχουν αποτύχει.

    Σχετικά Links:

    NASA

    [05] Κοινωνία

    Απαγορεύτηκε μερικώς ο απόπλους

    Σημειωτόν η επιστροφή

    6/3/2006 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 10:26:40 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μεγάλη ταλαιπωρία επεφύλαξε για τους εκδρομείς η επιστροφή του εορταστικού τριημέρου. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας στην Κακιά Σκάλα, τον Ισθμό, το πέταλο του Μαλιακού στο ύψος της Στυλίδας, καθώς και στα διόδια της Πάτρας και των Μαλγάρων. Τα μέτρα της Τροχαίας -που παραχώρησε μια επιπλέον λωρίδα στην Κακιά Σκάλα και απαγόρευσε την κυκλοφορία των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στις εθνικές οδούς- στάθηκε αδύνατο να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των οχημάτων που μετακινήθηκαν προς τα αστικά κέντρα, μετά από μία από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών. Εμπόδιο στους εκδρομείς στάθηκε και ο καιρός, που επιδεινώθηκε από τα δυτικά με βροχές και ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί μερικώς ο απόπλους. Εξάλλου, η 24ωρη απεργία του προσωπικού ασφαλείας των αεροδρομίων ανεστάλη, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να την κρίνει παράνομη και καταχρηστική.

    Εντός των τειχών υπό βροχή

    Λόγω των ισχυρών ανέμων, που τοπικά φτάνουν τα 8 μποφόρ, απαγορεύθηκε ο απόπλους από Πειραιά και Ραφήνα για κεντρικό, νοτιοανατολικό και βόρειο Αιγαίο, καθώς και για τα ιπτάμενα δελφίνια από Βόλο προς Σποράδες. Δεμένα είναι τα πλοία στα πορθμεία Ζακύνθου - Κυλλήνης και Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας, ενώ μόνο με κλειστού τύπου πλοία γίνονται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

    Κίνηση παρατηρήθηκε και στους σταθμούς του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, επιπλέον βαγόνια προστέθηκαν στα τρένα, ενώ τα υπεραστικά λεωφορεία διπλασίασαν τα δρομολόγιά τους.

    Στις πτήσεις δεν σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα. Μετά από προσφυγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχε κηρύξει από απόψε στις 11 το βράδυ η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος και οι υπάλληλοι ασφαλείας ανακοίνωσαν πως θα καθορίσουν την Τρίτη το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    Μπορεί το τριήμερο να γιορτάστηκε με καλοκαιρία, ωστόσο, ο καιρός άρχισε να επιδεινώνεται από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τους δυνατούς νοτιάδες. Περαιτέρω επιδείνωση και επέκταση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κακοκαιρία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γλέντι για τα Κούλουμα

    [06] Κοινωνία

    Δυο άνθρωποι έπεσαν θύματα κακοποιών

    Θύματα ληστειών

    6/3/2006 12:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο ληστείες μία σε βάρος οδηγού ταξί και μία σε βάρος 66χρονης γυναίκας έγιναν το πρωί στην Αττική. Η πρώτη ληστεία έγινε στις 5.35 στην Καλλιθέα, στη διασταύρωση των οδών Τσαλδάρη και Αγίας Λαύρας, όταν δύο άγνωστοι νεαροί που είχαν επιβιβαστεί ως πελάτες σε ταξί τραυμάτισαν με μαχαίρι στο λαιμό και στο δεξί πόδι τον οδηγό, του άρπαξαν 100 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Ο ταξιτζής μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Δέκα λεπτά αργότερα, τρεις άγνωστοι εισέβαλαν σε μονοκατοικία στον Αυλώνα, έδεσαν με σχοινί την 66χρονη ιδιοκτήτρια και της άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό κι ένα κινητό τηλέφωνο κι εξαφανίστηκαν. Φεύγοντας οι ληστές έκοψαν και το καλώδιο του τηλεφώνου. Η γυναίκα κατάφερε να λυθεί αργότερα και κάλεσε σε βοήθεια τους γείτονες, οι οποία ειδοποίησαν την αστυνομία.

    [07] Κόσμος

    Στο εδώλιο ο Μουσάουι

    6/3/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε σήμερα στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ η δίκη του Ζαχαρίας Μουσάουι, του μοναδικού ανθρώπου που έχει συλληφθεί σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους. Ο 37χρονος Μαροκινής καταγωγής Γάλλος πολίτης αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες σχετικές με τις αεροπειρατείες, οι τρεις από τις οποίες επισύρουν την ποινή του θανάτου. Οι εκπρόσωποι της κατηγορούσας αρχής αναμένεται να υποστηρίξουν την επιβολή της εσχάτης των ποινών, με το σκεπτικό ότι ο Μουσάουι είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI σχετικά με τις γνώσεις του γύρω από τα σχέδια της Αλ Κάιντα και, έτσι, οι επιθέσεις δεν μπόρεσαν να εμποδιστούν. Από την άλλη, η υπεράσπιση θα τονίσει πως ο κατηγορούμενος ήξερε λιγότερα απ ότι οι Αρχές. Ο ίδιος, πάντως, έχει παραδεχθεί πως γνώριζε τα σχέδια της Αλ Κάιντα, ωστόσο, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στα χτυπήματα.

    Κατά την ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, η αμερικανική Κυβέρνηση θα κληθεί για πρώτη φορά να αναφέρει τι γνώριζε για την συνομωσία πριν εκδηλωθούν οι επιθέσεις.

    Αν ο Μουσάουι, ο οποίος συνελήφθη ένα μήνα πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, γλιτώσει από την εσχάτη των ποινών, θα του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Jurors set to decide Moussaoui's fate

    [08] Κόσμος

    Στενός συνεργάτης του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς

    Αυτοκτόνησε ο Μπάμπιτς

    6/3/2006 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Κρεμασμένος στο κελί του, στις φυλακές Σεβενίγκεν της Χάγης, βρέθηκε χθες ο Μίλαν Μπάμπιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας και πρόεδρος της αποκαλούμενης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα.Ο Μπάμπιτς είχε καταδικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε φυλάκιση 13 ετών, αφού παραδέχθηκε την ενοχή του στις διώξεις του μη σερβικού πληθυσμού, την περίοδο 1991 - 95, στην Κράινα της Κροατίας. Ήταν από τους βασικούς μάρτυρες της εισαγγελίας του δικαστηρίου για να αποδειχθεί η εμπλοκή του Βελιγραδίου στον πόλεμο της Κροατίας. Στο παρελθόν εμφανίστηκε, ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη Μιλόσεβιτς, ενώ πρόσφατα κατέθεσε και εναντίον του άλλοτε πολιτικού του συνεργάτη, Μίλαν Μάρτιτς. Σήμερα θα εξεταζόταν από τους συνηγόρους του Μάρτιτς, ενώ η εισαγγελία τον είχε δηλώσει ως μάρτυρα κατηγορίας και σε άλλες δίκες που θα ακολουθήσουν, μεταξύ αυτών και στη δίκη εναντίον του εθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θεωρούσε τον Μπάμπις ως έναν από τους στενότερους συμμάχους του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Ex-Milosevic ally kills himself

    [09] Κόσμος

    Συλλήψεις ισλαμιστών εξτρεμιστών

    6/3/2006 12:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2006 12:57:55 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Σιντικούλ Ισλάμ Μπάνγκλα Μπάι, φερόμενο ως ο ηγέτης της Ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζαγκράτα Μούσλιμ Τζανάτα, μαζί με δύο συνεργούς του, συνέλαβαν την Δευτέρα οι αρχές του Μπανγκλαντές, έπειτα από μάχη των δυνάμεων ασφαλείας με υποστηρικτές του. Η σύλληψή του σημειώνεται τέσσερις ημέρες μετά την σύλληψη άλλου ενός φυγόδικου Ισλαμιστή ηγέτη, του Σάγιεκ Άμπντουρ Ραχμάν, ηγέτη της οργάνωσης Τζαμαάτ ουλ Μουτζαχεντίν, σε μια πόλη στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές. Οι δύο προαναφερθείσες οργανώσεις μάχονται για την επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία) στο Μπανγκλαντές, και κατηγορούνται για την σειρά βομβιστικών επιθέσεων που κόστισαν τις ζωές τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 150 τον Αύγουστο του 2005.

    [10] Ιράκ

    Σημαντικές καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία

    Έκθεση κόλαφος για τις φυλακές στο Ιράκ

    6/3/2006 2:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2006 4:36:02 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις φυλακές του Ιράκ διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα στο Ιράκ μετά την επικράτηση τον Μάρτιο 2003, των υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού δυνάμεων, ενώ καταγγέλλει "πολλές περιπτώσεις βασανισμών και κακοποίησης κρατουμένων σε κέντρα που ελέγχονται από τις ιρακινές αρχές, μετά τον Ιούνιο 2004". Στην έκθεση με τίτλο: "Πέρα από το Αμπου Γράιμπ: κράτηση και βασανιστήρια στο Ιράκ", η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει έναν αριθμό 14.000 κρατουμένων που έχει δοθεί από την Πολυεθνική Δύναμη και αφορά τέσσερα κύρια κέντρα κράτησης και πολλά μικρότερα στρατιωτικά κέντρα σε ολόκληρη την ιρακινή επικράτεια. Παράλληλα τονίζεται ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους κρατήθηκαν μέχρι και περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία, ενώ άλλοι απελευθερώθηκαν έπειτα από πολύμηνη κράτηση χωρίς εξηγήσεις, συγγνώμη ή αποζημίωση. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: "Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι ιρακινές αρχές παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων κατά παράβασιν των εγγυήσεων που περιέχονται στην ιρακινή νομοθεσία και στο διεθνές δίκαιο".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Amnesty says Iraq abuses continue

    [11] Ιράκ

    Τέσσερις νεκροί στη πόλη Χαουίτζα

    Νέα θύματα θρησκευτικού μίσους

    6/3/2006 1:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Μεγαλώνει ο μακρύς κατάλογος της μισαλλοδοξίας στο Ιράκ, καθώς τρεις σιίτες, και ένας σουνίτης φύλαρχος έχασαν τη ζωή τους, μετά από εξτρεμιστικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών που ανήκουν στις δυο αντίπαλες φατρίες, στην πόλη Χαουίτζα. Το πρώτο συμβάν σημειώθηκε όταν ένοπλοι άνδρες έκαναν έφοδο στο "εστιατόριο Αμπντάλα" και σκότωσαν τρεις σιίτες από τη Βασόρα που εργάζονταν εκεί. Το τραγικό στοιχείο της υπόθεσης, είναι ότι οι υπάλληλοι αυτοί συνήθως διανυκτέρευαν στο Κιρκούκ αλλά προτίμησαν να μη μετακινηθούν για λόγους ασφαλείας, ύστερα από φυλλάδια που κυκλοφόρησαν στην πόλη που προέτρεπαν για δολοφονίες σιιτών, αράβων και τουρκομάνων. Λίγο αργότερα, στην ίδια πόλη, ο σουνίτης σεΐχης Τάρεκ Αμπντάλα Ιμπαχίμ αλ-Ομπάιντι αρχηγός της φυλής Ομπάιντ, μια από τις τρεις μεγαλύτερες φυλές της πόλης, έπεφτε θύμα έκρηξης βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Αρκετές προσωπικότητες σε αυτή την πόλη έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που έκανε τους αξιωματούχους της Χαουίτζα να κηρύξουν τον πόλεμο στους "τακφίρις", τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους.

    [12] Κόσμος

    Κρίνεται η παραπομπή στον ΟΗΕ

    Στην ΙΑΕΑ το Ιράν

    6/3/2006 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, κάλεσε την Τεχεράνη και τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν τον διάλογο, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί λύση για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου εντός της εβδομάδας. Ο εμπλουτισμός ουρανίου αποτελεί "αγκάθι", καθώς οι δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους πως αποσκοπεί στην δημιουργία πυρηνικών όπλων, κάτι που το Ιράν αρνείται, υποστηρίζοντας πως έχει στόχο την παραγωγή ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. H κρίσιμη διάσκεψη εκτιμάται πως θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας για το Ιράν αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την Τρίτη ή την Τετάρτη. Στο μεταξύ, δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού "Τime" υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ιρανικά σχέδια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

    "Αγκάθι" ο εμπλουτισμός ουρανίου

    Σύμφωνα με αναλυτές, η ΙΑΕΑ θα αποφασίσει την παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο μπορεί να επιβάλλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

    Οι συνομιλίες στην ΙΑΕΑ θεωρούνται αρκετά περίπλοκες. Άλλωστε, τρία χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ Τεχεράνης και ευρωπαϊκής τρόικας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) έπεσαν στο κενό, όπως και οι πρόσφατες συνομιλίες με την Ρωσία. Το Ιράν ξεκίνησε πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου τον Ιανουάριο, ύστερα από δύο χρόνια διακοπής, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία ζήτησε στην προηγούμενη συνάντησή της ( 4 Φεβρουαρίου) την διακοπή των εργασιών.

    Σχολιάζοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου, ο κ. Μπαραντέι τόνισε πως έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ειρήνη, επισημαίνοντας πως υπάρχει διεθνής συναίνεση για την σπουδαιότητα του θέματος.

    "Έχει να κάνει με την ασφάλεια της περιοχής. Η ασφάλεια ολόκληρης της Μέσης Ανατολής διακυβεύεται και η κλιμάκωση δεν πρόκειται να βοηθήσει", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, ο Ιρανός διαπραγματευτής, Αλί Λαριτζανί, προειδοποίησε πως η παραπομπή της Τεχεράνης στον ΟΗΕ θα σημάνει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Time", οι ΗΠΑ θα καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα, σχέδια από προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή Ιρανού μηχανικού, τα οποία μοιάζουν με τις πρώτες αμερικανικές ατομικές βόμβες.

    Στα εν λόγω στοιχεία, που οι ΗΠΑ έχουν ήδη παρουσιάσει σε ορισμένους εταίρους τους στην ΙΑΕΑ τον περασμένο Οκτώβριο, αναφερόταν και δημοσίευμα της εφημερίδας "New York Times" της 13ης Νοεμβρίου, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν τον τρόπο με τον οποίο περιήλθε στην κατοχή τους ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το 2004.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Time: Iranian Bombshell?

    Le Monde: L'AIEA evoque un possible volet militaire du nucleaire iranien

    The Guardian: ElBaradei hopeful over Iran solution

    Jerusalem Post: US to present Iran evidence to UNSC

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απειλεί ξανά η Τεχεράνη

    Σχετικά Links:

    IAEA

    [13] Μ. Ανατολή

    Συνεδριάση με απουσίες βουλευτών

    Πρώτη για το νέο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο

    6/3/2006 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2006 3:27:28 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS-Γαλλικό Πρακτορείο

    Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, το νέο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και όπου κυριαρχεί η Χαμάς διαθέτοντας 74 από τις 132 έδρες έναντι 45 της Φατάχ, του κόμματος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ωστόσο δεν έλειψαν τα προβλήματα, καθώς οι περισσότεροι από τους 54 βουλευτές της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ αυτών και ο Ισμαήλ Χανίγια, στον οποίο ο Αμπάς ανέθεσε το σχηματισμό της επόμενης παλαιστινιακής κυβέρνησης παρακολούθησαν την συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς δεν τους επετράπη από το Ισραήλ να μεταβούν στη πόλη της Ραμάλας. Παράλληλα 12 από τους εκλεγμένους βουλευτές, της ισλαμικής οργάνωσης δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, αφού κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Σε ένδειξη συμπαράστασης οι συνάδελφοί τους τοποθέτησαν στα άδεια έδρανά τους, τις φωτογραφίες. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν λίγο αργότερα οι βουλευτές της Φάταχ καθώς διαφώνησαν με την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη ενός άρθρου με το οποίο προβλέπεται να επανεξεταστούν τα μέτρα που είχε λάβει το προηγούμενο παλαιστινιακό κοινοβούλιο.

    Ασιόδοξος ο Μεσάαλ

    Νωρίτερα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, δήλωνε πως δεν ανησυχεί από τις απειλές της Δύσης για περικοπή της χρηματοδότησης της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς όπως επισήμανε θα εξασφαλίσει πόρους από άλλες πηγές, γεγονός που τελικά θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση.

    "Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της αραβικής, ισλαμικής και διεθνούς περιοδείας μας είναι ενθαρρυντικά. Σύντομα θα ενημερωθούμε για τα ποσά", είπε ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Δαμασκό και έδωσε τη συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση τριήμερης επίσκεψης στη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στη Μόσχα ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προόδου σε διεθνές επίπεδο, προσθέτοντας ότι η Χαμάς θα εξετάσει προσεκτικά τις ρωσικές συμβουλές.

    Επανέλαβε δε την πρόταση για μακροπρόθεσμη εκεχειρία με αντάλλαγμα την αποχώρηση του Ισραήλ από εδάφη που έχει καταλάβει κατά τον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967.

    Τέλος ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα τέσσερις παλαιστίνιους μαχητές, μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, που συνδέεται με την οργάνωση Φάταχ, στη διάρκεια επιχείρησης στο χωριό Μπέιτ Ρίμα της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τεσσάρων μαχητών που "καταζητούνταν", όπως είπε. Ένα πυροβόλο που βρέθηκε μέσα στο σπίτι, κατασχέθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [14] Μπάσκετ

    "Σφραγίζει" την πρόκριση ο "Αυτοκράτορας"

    6/3/2006 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με στόχο να ολοκληρώσει το έργο που άρχισε πριν από 6 βράδια στη γαλλική Λυών, ο Άρης Θεσσαλονίκης υποδέχεται αύριο στις 21:00 (ΕΤ 3)στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο τη γαλλική Βιλερμπάν, στον επαναληπτικό των προημιτελικών του ULEB Cup. Ο "Αυτοκράτορας" με έκτο παίκτη τον κόσμο του, μετά το θρίαμβό του με 67-60 στο "Αστρομπάλ" επί της γαλλικής ομάδας, απέχει μία ανάσα από τους "4" της διοργάνωσης και πλέον οι παίκτες του Αντρεά Ματσόν, είναι έτοιμοι να γράψουν μια ακόμα χρυσή σελίδα στην πλούσια ιστορία του. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης θα "βράζει" και σίγουρα την ομάδα του Κλοντ Μπερζό περιμένει ένα πολύ δύσκολο βράδι.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα των προημιτελικών

    Αύριο εξάλλου θα ξεκαθαρίσουν και τα υπόλοιπα εισιτήρια της τετράδας, για την οποία σημαντικό βήμα πρόκρισης στους πρώτους αγώνες έχουν κάνει η ρωσική Δυναμό Μόσχας, των "δικών μας" διεθνών, Αντώνη Φώτση και Λάζαρου Παπαδόπουλου, ησερβική Χεμοφάρμ και η ιταλική Ρόμα.

    Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία/Μαυροβούνιο) 7/3 (87-86)

    Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία)-Χέμοφαρμ (Σερβία/Μαυροβούνιο) 7/3 (72-88)

    Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ)-Ρόμα (Ιταλία) 7/3 (84-92)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βήμα πρόκρισης για Άρη

    [15] Μπάσκετ

    Σαν... τρελό φορτηγό ο Ολυμπιακός

    5/3/2006 11:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ευρωπαϊκό αέρα και με κεκτημένη ταχύτητα από τις επιτυχίες της Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός πέρασε απόψε και από το κλειστό της Κοζάνης, παρασύροντας το γηπεδούχο Μακεδονικό με 99-72. Στο ματς της 18ης αγωνιστικής Α1 Ανδρών, που αποτέλεσε μια καλή πρόβα τζενεράλε ενόψει της κρισιμότατης ευρωπαϊκής αναμέτρησης των "16" κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκα με την ισπανική Μπαρτσελόνα, οι ερυθρόλευκοι πήραν από την αρχή το προβάδισμα και χωρίς να το χάσουν σε κανένα σημείο, έφτασαν σε μία άνετη νίκη, κυριαρχώντας των αντιπάλων τους στη ρακέτα αλλά και στην περιφέρεια. Κορυφαίοι των νικητών οι Χατζής (18π) και Ζίζιτς (14π), ενώ για την ομάδα της Κοζάνης ξεχώρισαν οι Καράμπουλας (19π) και Χαραλαμπίδης (14π). Ο Ελτον Μπράουν αποτελεί παρελθόν από την ομάδα του Μακεδονικού, η οποία παρέμεινε στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    Ο "καθρέπτης" του αγώνα

    Τα δεκάλεπτα: 19-25, 28-55, 48-72, 72-99.

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Μπίτης, Καλδίρης

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΚΗΣ): Μπρέισι 5 (1), Λι 12 (3), Χαραλαμπίδης 14 (2), Καράμπουλας 19, Τότσιος 4, Αντωνιάδης, Συμεωνίδης 8, Τζακόπουλος 1, Καραποστόλου 3 (1), Δάλιαρης 6, Πέτρουλας.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΓΙΟΝΑΣ ΚΑΖΛΑΟΥΣΚΑΣ): Εντνι 7, Παπαμακάριος 8 (2), Αργυρόπουλος, Ζίζιτς 14, Λιούις 8 (2), Χατζής 18 (3), Σεϊμπούτις 12 (1), Πρίντεζης 12, Μπάρλος 5 (1), Βασιλόπουλος 7 (2), Κόλιεβιτς 6 (2), Σχορτσιανίτης 2.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Όνειρα πρόκρισης στο "σεντόνι" των "16"

    6/3/2006 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη σέντρα θα βρεθούν ξανά αύριο οι έξι μονομάχοι των τριών αναμετρήσεων Βιγιαρεάλ-Ρεϊντζερς, Γιουβέντους-Βέρντερ Βρέμης και Μπαρτσελόνα-Τσέλσι (21:45, ΝΕΤ), που θα ανοίξουν την αυλαία των δεύτερων αγώνων για τη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Θεωρητικά Βέρντερ Βρέμης (3-2) και Μπαρτσελόνα (2-1), από τις νίκες τους στους πρώτους αγώνες τους, έχουν αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα για την πρόκριση στους "8", αλλά κόντρα στις πανίσχυρες Γιουβέντους και Τσέλσι αντίστοιχα, σίγουρα δεν μπορούν να εφησυχάσουν. Παράλληλα αμφίρροπη μάχη αναμένεται να γίνει και στο ισπανικό Μαδριγάλ, όπου η Βιγιαρεάλ, μετά το ισόπαλο 2-2 με τους "σκληροτράχηλους" Σκωτσέζους στη Γλασκόβη, θέλει να σφραγίσει αύριο κι αυτή το διαβατήριό της για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Σήμερα μάλιστα η UEFA ανακοίνωσε τους διαιτητές των αγώνων καθώς και των άλλων τεσσάρων που θα διεξαχθούν την Τετάρτη. Ο επαναληπτικός Ίντερ-Αγιαξ θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου, καθώς οι "νερατζούρι" έχουν κοινή έδρα με την Μίλαν, που υποδέχεται μεθαύριο την Μπάγερν.

    "Σταυρόλεξο" για δυνατούς λύτες στο 'Καμπ Νου"

    Η αυριανή ρεβάνς της τιτανομαχίας του "Καμπ Νου" (21:45, ΝΕΤ) ανάμεσα σε δύο από τα φαβορί για το τρόπαιο Μπαρτσελόνα και Τσέλσι, κλέβουν δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των φίλων της "στρογγυλής θεάς" που περιμένουν να δούνε όμορφο θέαμα από δύο πρωτοκλασάτα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ασφαλώς πολλά γκολ. Αμφότερες οι ομάδες, θα παραταχθούν αύριο στην ισπανική έδρα με ακμαίο ηθικό, καθώς προέρχονται από νίκες στα πρωταθλήματα των χωρών τους, όπου φιγουράρουν δίκαια στην κορυφή.

    Η παρέα του κορυφαίου Βραζιλιάνου άσου, Ροναλντίνιο, με όπλο τον κόσμο της αλλά και το πανίσχυρο σύνολο που διαθέτει, μετά το 2-1 του πρώτου αγώνα στο λονδρέζικο "Στάμφορντ Μπριτζ" έχει τον πρώτο λόγο στην πρόκριση, καθώς η πρόκριση πέρα από τη νίκη, η πρόκριση μπορεί να έρθει ακόμη και με ισοπαλία, αλλά και ήττα με 1-0. Ο Ολλανδός τεχνικός της ομάδας της Καταλονίας δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Τσάβι.

    Αντίθετα πιο δύσκολο φαντάζει το έργο των πρωταθλητών Αγγλίας, που για να συνεχίσει αύριο στους "8" της διοργάνωσης, χρειάζεται μόνο νίκη με δύο γκολ διαφορά ή νίκη με 3-2 και πάνω. Στον αγώνα αυτό, όπου ο ιδιόρρυθμος Πορτογάλος τεχνικός, θα κληθεί να δείξει πόσο καλός είναι στο σκάκι, η Τσέλσι δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες των Ντε Λόρνα και Εσιέν. Διαιτητής της σπουδαίας αυτής συνάντησης θα είναι ο Γερμανός Μάρκους Μέρκ.

    Αμφίβολος ο Ιμπραϊμοβιτς

    Αποφασισμένη να ανατρέψει το εις βάρος της 3-2 του πρώτου αγώνα στο "Weser Stadion" και μαζί με τη ρεβάνς γερμανική Βέρντερ Βρέμης να πάρει και την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης είναι αύριο στο Τορίνο η Γιουβέντους (21:45, Supersport 2). Για την ομάδα του Φάμπιο Καπέλο, η νίκη με οποιοδήποτε σκορ (εκτός του 3-2 που οδηγεί σε παράταση) αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της στο Τσάμπιονς Λίγκ. "Πονοκέφαλος" για τη "Μεγάλη Κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου, αποτελεί ο διεθνής Σουηδός, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ο οποίος θεωρείται αμφίβολος, σε αντίθεση με τον Γάλλο φορ, Νταβίντ Τρεζεγκέ, ο οποίος τέθηκε κανονικά στην υπηρεσία του Καπέλο. Σε περίπτωση, που ο Ιμπραϊμοβιτς, δεν καταφέρει να αγωνιστεί, τη θέση του δίπλα στο "Τρεζεγκόλ" θα πάρει ο "Μεγαλέξανδρος" της Γιούβε, Ντελ Πιέρο.

    Στην αντίπερα όχθη οι πεισματάρηδες Γερμανοί, μετά το περσινό πάθημα από τη Λιόν στην ίδια φάση της διοργάνωσης, θα προσπαθήσουν να αποδείξουν μέσα στο "Ντελε Άλπι", ότι είναι καλή ομάδα και αξίζει να συνεχίσει στην "8άδα". Για την ομάδα του Γερμανού Τόμας Σάαφ, που εκτός από νίκη προκρίνεται ακόμη και με ισοπαλία ή ήττα 4-3 δεν υπάρχουν προβλήματα απουσιών. Άρχοντας του αγώνα θα είναι ο Άγγλος ρέφερι, Γκράχαμ Πολ.

    Με "τιμονιέρη" τον Λε Γκεν η Ρεϊντζερς

    Τέλος στον αγώνα του "Μαδριγάλ" (21:45, Supersport 3) η Βιγιαρεάλ που προέρχεται από την πρόσφατη νίκη της με 3-2 επί της Αλαβές στην "πριμέρα ντιβιζιόν" έχει τον πρώτο λόγο στην πρόκριση, καθώς εκτός από νίκη, μπορεί να βρεθεί στην επόμενη φάση ακόμη και με ισοπαλία 0-0 ή 1-1. Σε περίπτωση που ο επαναληπτικός λήξει 2-2 ασφαλώς οι δύο ομάδες οδηγούνται σε παράταση, ενώ σε περίπτωση νίκης, ισοπαλίας 3-3 ή 4-4 στους "8" προκρίνεται η σκοτσέζικη ομάδα του Σωτήρη Κυργιάκου.

    Εξάλλου ο Γάλλος νέος τεχνικός της Ρεϊντζερς, Πολ Λε Γκεν, που σήμερα συμφώνησε με τους "διαμαρτυρόμενους" να αντικαταστήσει στον πάγκο της ομάδας για τα επόμενα δύο χρόνια τον Σκοτσέζο, Αλεξ ΜακΛις, θέλει να συνδυάσει με μία σημαντική επιτυχία, το ντεμπούτο του στο τιμόνι της ομάδας της Γλασκώβης. Βοηθός του Λε Γκεν, όπως και στη Λιόν, θα είναι ο Ιβ Κολό. Τον επαναληπτικό της εν λόγω αναμέτρησης θα "σφυρίζει" ο Άλεν Χάμερ από το Λουξεμβούργο.

    Το πρόγραμμα των αυριανών αναμετρήσεων

    21:45 Βιγιαρεάλ-Ρέιντζερς (2-2)

    21:45 Μπαρτσελόνα-Τσέλσι (2-1)

    21:45 Γιουβέντους-Βέρντερ Βρέμης (2-3)

    14/3 Ιντερ-Αγιαξ (2-2)

    Οι αγώνες της Τετάρτης

    21:45 Αρσεναλ-Ρεάλ Μαδρίτης (1-0)

    21:45 Μίλαν-Μπάγερν Μονάχου (1-1)

    21:45 Λιόν-Αϊντχόβεν (1-0)

    21:45 Λίβερπουλ-Μπενφίκα (0-1)

    Οι "άρχοντες των αγώνων"

    Βιγιαρεάλ-Ρεϊντζερς: Άλεν Χάμερ (Λουξεμβούργο)

    Γοιυβέντους-Βέρντερ Βρέμης: Γκράχαμ Πολ (Αγγλία)

    Μπαρτσελόνα-Τσέλσι: Μάρκους Μέρκ (Γερμανία)

    Αρσεναλ-Ρεάλ Μαδρίτης : Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)

    Μίλαν-Μπάγερν Μονάχου : Βαλεντίν Ιβάνοφ (Ρωσία)

    Λιόν-Αϊντχόβεν : Μάικλ Ρίλεϊ (Αγγλία)

    Λίβερπουλ-Μπενφίκα : Μάσιμο Ντε Σάντις (Ιταλία)

    *Δεν έχει οριστεί ακόμη από την UEFA ο διαιτητής της αναμέτρησης Ίντερ-Άγιαξ

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μουρίνιο: "Έκανε θέατρο ο Μέσι"

    Η "Μπάρτσα" άλωσε το "Στάμφορντ Μπριντζ"

    Τον πρώτο λόγο η Βιγιαρεάλ

    Συγκλονιστική νίκη η Βέρντερ

    [17] Υγεία

    Για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών

    Προειδοποιεί ο ΠΟΥ

    6/3/2006 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2006 7:35:51 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα, που έρχονται από τη Γενεύη, όπου σήμερα ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τριήμερη σύνοδος ειδικών, όσον αφορά τη ταχύτατη διάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών παγκοσμίως. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου η επικεφαλής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συντονίζει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του κινδύνου, Μάργκαρετ Τσαν, χαρακτήρισε την εξάπλωσή του ραγδαία, ενώ επισήμανε ότι ο φόβος για μια πιθανή πανδημίας δεν έχει εκλείψει. Ωστόσο επισήμανε ότι ο κόσμος δεν είναι εντελώς ανυπεράσπιστος, καθώς γίνονται μεγάλες συλλογικές προσπάθειες για την αποφυγή ενός τέτοιου γεγονότος, με πρώτο βήμα την αντιμετώπιση του ιού, προτού αυτός εξαπλωθεί μαζικά στους ανθρώπους, σε μια μεταλλαγμένη μορφή του.

    "Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν αντέδρασαν"

    "Εάν αυτό το βήμα αποτύχει", συμπλήρωσε η κ. Τσαν, "τότε θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων και να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει η πανδημία".

    Στη σύνοδο συμμετέχουν περίπου, 30 επιδημιολόγοι, ιολόγοι και αξιωματούχοι των υπουργείων Υγείας από τις χώρες που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός μεταλλάσσεται σταθερά και ενδεχομένως κάποια στιγμή να καταστεί δυνατή η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) του ΟΗΕ Ζακ Ντιούφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν δηλώνει ότι οι πλούσιες χώρες φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, καθώς αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις που απευθύνονταν από το 2003 για οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη.

    Υπενθυμίζοντας ότι η γρίπη των πτηνών πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία, στα τέλη του 2003, ο Ντιούφ υπογραμμίζει ότι ο ΟΗΕ μάταια προσπαθούσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους τη διεθνή κοινότητα.

    "Τότε είχαμε όλες τις δυνατότητες αλλά οι πλούσιες χώρες σκέφθηκαν ότι αυτό συνέβαινε στην Ασία, πολύ μακριά ... και ότι οι κίνδυνοι μιας επιδημίας ήταν υπερβολικοί. Οι πλούσιες χώρες άρχισαν να αφυπνίζονται όταν ο ιός είχε φθάσει στην Τουρκία", τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Πέταξε" και στην Πολωνία

    Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών επιβεβαίωσε την Δευτέρα, το υπουργείο Γεωργίας της Πολωνίας, μετά την ανακοίνωση από το εθνικό εργαστήριο της χώρας, ότι οι δύο κύκνοι που βρέθηκαν νεκροί στα τέλη της εβδομάδας στη βόρεια πόλη Τόρουν, είναι θετικοί στον παθογόνο ιό Η5Ν1.

    Επίσης, ένα τρίτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίσθηκε σε νεκρό κύκνο στη δυτική Σερβία.

    Εν τω μεταξύ, μια έγκυος γυναίκα, και ένα 10χρονο αγόρι που νοσηλεύονταν με συμπτώματα όμοια με εκείνα της γρίπης των πτηνών πέθαναν στην Ινδονησία. Η άτυχη γυναίκα κατοικούσε στην κεντρική Τζακάρτα και είχε έρθει σε επαφή με έξι άρρωστα πουλερικά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Εξετάσεις σε τοπικό εργαστήριο και δείγματα που στάλθηκαν στο ειδικευμένο εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ του ΠΟΥ αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα αίτια των δύο θανάτων.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί πάντως η ανακοίνωση των αυστριακών Αρχών, ότι ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πολλές γάτες στη Στυρία της νότιας Αυστρίας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Poland in first bird flu outbreak

    Liberation: "Les Etats ont peche par manque de solidarite"

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κρούσματα Η5Ν1 στην Ελλάδα

    [18] Πολιτική

    Από την Ντόρα Μπακογιάννη

    Μήνυμα στην Άγκυρα

    6/3/2006 8:47:00 μμ

    Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα "Die Presse". Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε την απειλή πολέμου που προβλέπεται στο τουρκικό Αμυντικό Δόγμα ως μη φιλική στάση μεταξύ γειτόνων, προσθέτοντας πως τέτοια λογική δεν έχει θέση στην κοινή Ευρώπη και αυτό θα το καταλάβει η Άγκυρα εάν θέλει να γίνει μέλος της. Παράλληλα, η Υπουργός επαναλαμβάνει την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας πως "υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει πριν από την ένταξή της και τις οποίες η ίδια έχει αποδεχτεί, όπως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας".

    Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων και τους εκσυγχρονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, αναφορικά με το Κυπριακό, τονίζει πως "πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα προσπάθεια με νέο σχέδιο, το οποίο θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Die Presse: "Kein Platz fur derlei Logik in EU"

    [19] Πολιτική

    Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

    Δύο χρόνια διακυβέρνησης

    6/3/2006 8:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 10:25:53 πμ)

    Σε απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου θα προβεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται σήμερα, Τρίτη, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2004. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής θα θέσει τους στόχους και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την επόμενη διετία, τονίζοντας ότι οι αναγκαίες για το Κράτος και την Οικονομία μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας, ενώ θα ζητήσει από τους Υπουργούς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ώστε να υπάρξουν έγκαιρα τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει κριτική για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ: η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Ρέππας, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου την "βίβλο αναξιοπιστίας", με όσα δεν έκανε η Κυβέρνηση τους 24 πρώτους μήνες.

    [20] Πολιτική

    Για την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων

    Στην Κω ο Πρόεδρος

    6/3/2006 7:58:00 μμ

    Στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω, πέρασε τα Κούλουμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλια, που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα για να παραστεί στις αυριανές εορταστικές εκδηλώσεις για τα 58 χρόνια από την ενσωμάτωση τους στην Ελλάδα. Ο κ. Παπούλιας έγινε θερμά δεκτός από τους κατοίκους του νησιού και είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το Ασκληπιείο της Κω για να παρακολουθήσει το τελετουργικό της αναπαράστασης του Όρκου του Ιπποκράτη, εκδήλωση η οποία έγινε προς τιμήν του. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ενώ τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού ο υπουργός Αιγαίου, Αριστοτέλης Παυλίδης, οι βουλευτές, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιάννης Παρασκευάς ο νομάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης και οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

    [21] Μπάσκετ

    "Κατεβάζουν διακόπτες" στον Ηρακλή

    6/3/2006 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η υπομονή των παικτών του Ηρακλή φαίνεται ότι εξαντλήθηκε, καθώς όχι μόνο παραμένουν εδώ και καιρό απλήρωτοι, αλλά δεν μπορούν να πουν και σε κάποιον άνθρωπο της διοίκησης το παράπονό τους, αφού οι διοικούντες τον "Γηραιό" είναι άφαντοι. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να ευαισθητοποιήσουν τη διοίκηση της ΚΑΕ, οι παίκτες του συλλόγου αποφάσισαν αποχή διαρκείας από τις προπονήσεις και δείχνουν διατεθειμένοι να το "τραβήξουν κι άλλο το σκοινί", μέχρι να εισακουστούν τα προβλήματά τους. Έτσι για αρχή οι πρώτοι που θα ενημερωθούν για τις προθέσεις των "κυανόλευκων", θα είναι την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, που θα δώσουν το παρών στην μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η οικονομική κατάσταση του συλλόγου, έχει αντίκτυπο και στο αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας, η οποία μετά και τη νέα της ήττα με 70-59 από τον Απόλλωνα Πατρών, βρίσκεται καθοδόν μαζί με το Μακεδονικό για υποβιβασμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 March 2006 - 21:05:26 UTC