Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός απολογισμός
  • [02] Ληστεία στο κέντρο της Αθήνας
  • [03] Μπήκε ...Μάρτης
  • [04] Βρήκαν 55 μολότοφ στη Ν. Φιλαδέλφεια
  • [05] Απεργούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος
  • [06] Εταίρους ...για κυρώσεις αναζητούν οι ΗΠΑ
  • [07] Ως το 2008 οι Βρετανοί στο Ιράκ
  • [08] Νεκρός ο διοικητής των ιρακινών δυνάμεων
  • [09] Ένας άγνωστος χάλκινος κόσμος
  • [10] "Η ιστορικότητα της Εικόνας κι ο Χρόνος"
  • [11] Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων
  • [12] Απάντηση με "Βίβλο Aναξιοπιστίας"
  • [13] Προβάδισμα στη ΝΔ
  • [14] Συνάντηση Μπακογιάννη-Γκιουλ
  • [15] Επέτειος της ενσωμάτωσης Δωδεκανήσων
  • [16] Την Πέμπτη στη Βουλή ο Γ. Κορωνιάς
  • [17] Προτεραιότητα στην ανεργία
  • [18] Νεκρός 23χρονος σε αμφιθέατρο
  • [19] Στην Ελλάδα η Μπουρμπούλια
  • [20] Διαδηλώσεις στη Γαλλία
  • [21] Μπαράζ εκρήξεων σε ιερή πόλη της Ινδίας
  • [22] Αναζητώντας το Μλάντιτς
  • [23] Σερβικές εκτιμήσεις για την αυτοκτονία Μπάμπιτς
  • [24] Συμβουλές στους φτωχούς από τον Καβαλιέρε
  • [25] Κατήργησαν αποφάσεις της Φατάχ
  • [26] Επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στη Ρουμανία
  • [27] Στο Ραπίντ-Αμβούργο ο Βασσάρας
  • [28] Νίκη η Μάντσεστερ στις καθυστερήσεις
  • [29] Ο Nicola Conte στην Αθήνα
  • [30] Στα ...βήματα των προγόνων
  • [31] Φιλί θανάτου για αλλεργικούς
  • [32] Πολιτισμική αλλαγή στο TF1
  • [33] Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος
  • [34] "Με το σπαθί του" ο Άρης στους "4"
  • [35] Στους "8" η Μπαρτσελόνα
  • [36] Νέα δεδομένα για τον Η5Ν1

    [01] Πολιτική

    Στο 1,1% η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Κυβερνητικός απολογισμός

    7/3/2006 9:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 3:35:54 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Δύο χρόνια στο τιμόνι της Ελλάδας, συμπληρώνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργικό Συμβούλιο, προέβη σε απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής επέμεινε στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων, ενώ έδωσε κατευθύνσεις στους υπουργούς του για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και συλλογικές δράσεις. Παράλληλα, επανέλαβε πως η Κυβέρνηση έχει αναδείξει όλα τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και προωθεί τις απαραίτητες πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, ενώ έθεσε τους στόχους και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την επόμενη διετία, τονίζοντας ότι οι αναγκαίες για το Κράτος και την Οικονομία μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας. Στις 9:30 το πρωί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και συζήτησαν για την πορεία του νομοθετικού έργου. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Ρέππας, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τη "Βίβλο Αναξιοπιστίας", με όσα δεν έκανε η Κυβέρνηση τους 24 πρώτους μήνες, με αφορμή τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

    Πενήντα χρόνια γυναικείας παρουσίας στην πολιτική

    Η αυριανή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή για τη συμπλήρωση 50 χρόνων γυναικείας ψήφου και γυναικείας συμμετοχής στο Κοινοβούλιο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Βουλής. Η κα Ψαρούδα-Μπενάκη και ο κ. Καραμανλής συζήτησαν για την πορεία του κοινοβουλευτικού έργου και τον προγραμματισμό.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων, η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως "η Κυβέρνηση στα δύο αυτά χρόνια ξεκίνησε και προχώρησε με σταθερά βήματα τις μεταρρυθμίσεις", ενώ, πρόσθεσε ότι "είναι εύλογο ότι στο μέσο της τετραετίας η Κυβέρνηση να συγκεντρώνει δυσκολίες και κριτική". Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα πορευτεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει.

    Στο 1,1% η διαφορά

    Στο μεταξύ, δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος", δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 1,1%. Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση συγκεντρώνει το 36% των προτιμήσεων, έναντι του ΠΑΣΟΚ, που λαμβάνει 34,9%. Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ λαμβάνει 7,2% του ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ 4,8% , ο ΣΥΝ 3,3%, ενώ για το 12,6% των ερωτηθέντων η ψήφος είναι αδιευκρίνιστη.

    Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ σημειώνει ποσοστό 58,7%, έναντι 34,1% του ΠΑΣΟΚ.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής για το 48,6% των ερωτηθέντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι 34,1%.

    Επίσης το 42,4% των ερωτηθέντων αξιολογεί πολύ και μάλλον θετικά την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ πολύ και μάλλον αρνητικά το 56,6%.

    Ακόμα, το 53,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, αντίθετα με το 44,8% που πιστεύει ότι θα το υλοποιήσει.

    Τέλος, το 40,1% θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου έναντι 39,1% που συγκεντρώνει στην ίδια ερώτηση το ΠΑΣΟΚ.

    Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της MRB, η κ. Μπενάκη, δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία και αποτυπώνουν συγκεκριμένη εικόνα τη δεδομένη χρονική στιγμή. "Καλό είναι να τις μελετούμε", πρόσθεσε, "αλλά αυτές κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύο χρόνια διακυβέρνησης

    Οριακό προβάδισμα της ΝΔ

    [02] Κοινωνία

    Απήγαγαν φορτηγάκι χρηματαποστολής

    Ληστεία στο κέντρο της Αθήνας

    7/3/2006 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 5:31:22 μμ)

    Ληστεία σε χρηματαποστολή της Wuckenhut έγινε στις 8.20 το πρωί στην οδό Κουμπάρη 5 στο Κολωνάκι. Άγνωστος άνδρας είχε στήσει καρτέρι έξω από τράπεζα περιμένοντας το φορτηγάκι της χρηματαποστολής. Το φορτηγάκι έφτασε και ο ένας από τους συνοδούς κατέβηκε και παρέδωσε στην τράπεζα σάκους με χρήματα. Βγαίνοντας ήρθε αντιμέτωπος με το ληστή, που υπό την απειλή όπλου, τον ανάγκασε να μπει στο όχημα της χρηματαποστολής. Στη συνέχεια οδήγησε το φορτηγάκι και τους συνοδούς μέχρι το Ζάππειο, όπου τον περίμενε συνεργός του, και εκεί αφαίρεσαν άγνωστο, μέχρι στιγμής, χρηματικό ποσό και αφού έδεσαν τους φρουρούς με χειροπέδες, εξαφανίστηκαν.

    [03] Κοινωνία

    Χαλάει ο καιρός

    Μπήκε ...Μάρτης

    7/3/2006 7:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 10:03:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα, καθώς αναμένεται σύμφωνα με την ΕΜΥ νέα επιδείνωση, που θα κρατήσει περίπου 48 ώρες. Βροχές, δυνατοί βοριάδες αλλά και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από αύριο Τετάρτη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Ήδη χιονίζει από το πρωί στην πόλη της Φλώρινας και σε άλλες ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός παρουσιάζει επιδείνωση, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. Πυκνές νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν από τις 7 το πρωί στη Φλώρινα, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί συννεφιά και κατά διαστήματα ψιχαλίζει, ενώ η θερμοκρασία έπεσε στους 5 βαθμούς. Στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας βρέχει και πνέουν ισχυροί βοριάδες. Οι ισχυροί άνεμοι κράτησαν ήδη δεμένα τα πλοία για Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη στο λιμάνι του Πειραιά. Κανονικά διεξάγονται τα υπόλοιπα δρομολόγια από τον Πειραιά, καθώς και όλα τα δρομολόγια από Ραφήνα. Στο μεταξύ, κανονικά, με μικρές καθυστερήσεις διεξάγονται οι πτήσεις της, καθώς οι υπάλληλοι ασφαλείας των αεροδρομίων οδηγήθηκαν σε αναστολή της προγραμματισμένης για σήμερα 24ωρης απεργίας τους, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική. Οι υπάλληλοι προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις επτά έως τις 11 το πρωί, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    [04] Κοινωνία

    "Έμειναν" από το ντέρμπι

    Βρήκαν 55 μολότοφ στη Ν. Φιλαδέλφεια

    7/3/2006 8:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 9:57:51 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πενήντα πέντε βόμβες μολότοφ και δύο καπνογόνα εντόπισε η αστυνομία μετά από υπόδειξη πολίτη, το απόγευμα της Δευτέρας, στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και σε κάδο απορριμμάτων στη διασταύρωση των οδών Ικαρίας και Μηλιώρη. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τις μολότοφ εγκατέλειψαν νεαροί που συμμετείχαν στα επεισόδια έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο, πριν από τον αγώνα Παναθηναϊκού - ΑΕΚ. Στο μεταξύ, η ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής μελετά τις κασέτες που "τράβηξαν" οι τηλεοπτικές κάμερες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στις οποίες διακρίνονται πρόσωπα δραστών και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις πέραν των δύο νεαρών που οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα. Παράλληλα, η αστυνομία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς οργανωμένα και προσχεδιασμένα τα επεισόδια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ντέρμπι μετ' επεισοδίων

    [05] Κοινωνία

    Για τη δυσμενή μετάθεση δύο εργαζομένων

    Απεργούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος

    7/3/2006 8:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 1:06:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη συμπαράσταση της ΟΤΟΕ. Το πρωί οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Ελλάδος συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας, στην οδό Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας. Ο σύλλογος υπαλλήλων διαμαρτύρεται για την απόφαση της διοίκησης να μεταθέσει δυσμενώς δυο συναδέλφους τους, του τμήματος ασφαλείας. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική. Αδιαπραγμάτευτη αναμένεται να είναι η στάση της ΟΤΟΕ, η οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Τσουκαλάς, θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για την κατοχύρωση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, πως οι τραπεζοϋπάλληλοι "κατευθύνονται στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις και δε θα δεχθούν τα ψίχουλα που αφήνουν από το τραπέζι τους οι διοικητές".

    [06] Κόσμος

    Ζητούν τη δημιουργία συνασπισμού χωρών εκτός Σ.Α.

    Εταίρους ...για κυρώσεις αναζητούν οι ΗΠΑ

    7/3/2006 11:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 11:45:52 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ευρώπης, που θα επιβάλουν από κοινού κυρώσεις στο Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη αρνηθεί να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, πρότεινε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς σε συνέντευξή του στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση. "Προκειμένου να τραβήξουμε την προσοχή των Ιρανών και να τους πείσουμε ότι πρέπει να κάνουν πίσω, θα πρέπει να υπάρξει ένας συνασπισμός χωρών, και δεν ξέρω αν η Ρωσία και η Κίνα θα μετάσχουν, που θα επιβάλει κυρώσεις", στους Ιρανούς ηγέτες σ ό,τι αφορά τις επισκέψεις τους στο εξωτερικό και την αξιοποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος", τόνισε ο Μπερνς. "Ο κόσμος πρέπει να είναι ρεαλιστικά προσγειωμένος", καθώς η διπλωματία έναντι του Ιράν κινείται προς μία νέα φάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σημείωσε ο Νίκολας Μπέρνς. Στο μεταξύ ο κυριότερος Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Λαριτζανί για θέματα πυρηνικών προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα πέσουν σε παγίδα αν εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν.

    ....ενώ συνεδριάζει η ΙΑΕΑ

    Η παρέμβαση του Αμερικανού αξιωματούχου συμπίπτει με τη Σύνοδο των Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) στη Βιέννη, που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα έναντι του Ιράν, το οποίο κατηγορεί η Δύση ότι προχωρεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Οι 35 κυβερνήτες της IAEA θα εξετάσουν την τελευταία αναφορά του επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πριν αυτή σταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη αν αποτύχει η διπλωματία.

    Ο Μπερνς παραδέχτηκε ότι δεν είναι όλα τα κράτη πρόθυμα να επιβάλουν κυρώσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να ζητήσει από τις χώρες που θέλουν, να δράσουν εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Προειδοποιεί το Ιράν

    Σε μια παγίδα παρόμοια μ αυτή του Ιράκ κινδυνεύουν να πέσουν οι ΗΠΑ εάν εμπλακούν σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, προειδοποίησε ο κυριότερος Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Λαριτζανί. Η αμερικανική Κυβέρνηση διεξάγει "ψυχολογικό πόλεμο" με στόχο να φέρει το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις ή και να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης, είπε ο Λαριτζανί μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.

    "Όπως και στην περίπτωση του Ιράκ, η Ουάσινγκτον θέλει να πείσει, ψευδώς, ότι οι θέσεις της υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Ιράν έχει δικαίωμα να εφαρμόσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου του BBC που του επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ιράν θα καταρρεύσει σε μια ενδεχόμενη επίθεση, ο Λαριτζανί υποστήριξε ότι μία "κλίκα σιωνιστών" δίνει "λάθος συμβουλές" στην Ουάσινγκτον.

    "Τα ίδια λάθη οδήγησαν τους Αμερικανούς να μπλεχτούν στο Ιράκ. Σήμερα, όλα τα κοινωνικά στρώματα στο Ιράν υποστηρίζουν ομόφωνα το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα", συνέχισε. Σύμφωνα με τον Λαριτζανί, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαλυθεί το Ιράν από ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές. "Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια τέτοια επιχείρηση, αλλά δεν είναι σε θέση να τα καταφέρουν. Είναι τρωτοί, πολύ τρωτοί. Κάνουν λάθος υπολογισμούς", κατέληξε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην ΙΑΕΑ το Ιράν

    [07] Ιράκ

    Εξετάζουν την απόσυρση των δυνάμεων τους

    Ως το 2008 οι Βρετανοί στο Ιράκ

    7/3/2006 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη σταδιακή απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων της στο Ιράκ μέχρι τα μέσα του 2008 εξετάζει η Βρετανία, με βάση ένα σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" επικαλούμενη ένα Βρετανό στρατηγό. "Ο στρατός αποφάσισε να ξεκινήσει την αποχώρηση επειδή πιστεύει ότι οι βρετανικές δυνάμεις μπορούν να αντικατασταθούν από τους 225.000 Ιρακινούς στρατιώτες και αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν πρόσφατα για το σκοπό αυτό", δήλωσε ο στρατηγός Νικ Χάουτον. Πρόκειται για το δεύτερο στην ιεραρχία όλων των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετά τον Αμερικανό διοικητή τους, στρατηγό Τζορτζ Κέισι. "Οι Ιρακινοί πρέπει να δουν ότι τα ξένα στρατεύματα θα αποσυρθούν σύντομα ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν σκοπεύουν να παραμείνουν στη χώρα", πρόσθεσε. Σύμφωνα με το στρατηγό, η Ουάσινγκτον συμμερίζεται αυτήν την άποψη, μολονότι δεν θα τηρήσει κατ ανάγκη το ίδιο χρονοδιάγραμμα. Το πρώτο στάδιο της αποχώρησης θα τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες, αφού οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναλάβουν τον έλεγχο των επαρχιών Μαϊσάν και Μουτάνα. Το σχέδιο αυτό, που έχει πάρει το πράσινο φως από τον αμερικανικό στρατό, είναι ακόμη αναστρέψιμο. "Ίσως χρειαστεί να επιστρέψουμε σε κάποια περιοχή ή σε μια άλλη. Ελπίζω πως όχι. Ελπίζω πως έχουμε εκτιμήσει σωστά την κατάσταση", κατέληξε.

    [08] Ιράκ

    Νεκρός ο διοικητής των ιρακινών δυνάμεων

    7/3/2006 7:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 1:28:53 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή έπεσε ο υποστράτηγος Μουμπντάρ Χατίμ αλ Ντουλάιμι, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του νέου ιρακινού στρατού, που είχε εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο διοικητής όλων των ιρακινών δυνάμεων στη Βαγδάτη πυροβολήθηκε καθώς διέσχιζε με το αυτοκίνητό του συνοικία της δυτικής Βαγδάτης. Ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Τζορτζ Κέισι δήλωσε πως "αυτό το τραγικό συμβάν δε θα εμποδίσει την 6η μεραρχία του ιρακινού στρατού (που διοικούσε ο αλ Ντουλάιμι) να συνεχίσει την αποστολή της που είναι η ασφάλεια της Βαγδάτης, αλλά ούτε και το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ". Η 6η μεραρχία είναι η κύρια ιρακινή δύναμη ασφαλείας στη Βαγδάτη.

    Άλλοι έξι νεκροί σε επιθέσεις

    Στο μεταξύ, άλλά έξι άτομα σκοτώθηκαν-ανάμεσά τους και τέσσερις αστυνομικοί- και 14 τραυματίστηκαν σε επτά επιθέσεις σε όλο το Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, τονίζοντας ότι οι πέντε από τις επιθέσεις ήταν με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

    Στην πόλη Μπάτζι, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Στην πόλη Χάντρα ,δυτικά της Βαγδάτης,ένας πολίτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο αμερικανική στρατιωτική περίπολο.

    Στην Μπακούμπα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σε ένοπλη επίθεση Ιρακινών ανταρτών σε φυλάκιο ελέγχου. Κατά την επιχείρηση σύλληψης των δραστών που ακολούθησε, ανατινάχτηκε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας περαστικός.

    Στην Ζαφρανίγια, νότια της Βαγδάτης, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων στην πόλη Χίλα,100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Παράλληλα, το Αλ ΤΖαζίρα μετέδωσε ένα βίντεο με τρεις δυτικούς ομήρους που είχαν απαχθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Ιράκ. Στο βίντεο, που έχει μαγνητοσκοπηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, εμφανίζονται οι τρεις από τους τέσσερις ομήρους και φαίνονται καλά στην υγεία τους. Οι όμηροι, χριστιανοί ειρηνιστές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη, απηύθυναν έκκληση στις χώρες του Κόλπου να συμβάλουν στην απελευθέρωσή τους.

    [09] Πολιτισμός

    "Χαλκούς, ένεκα αλλαγής" στο Μουσείο Μπενάκη

    Ένας άγνωστος χάλκινος κόσμος

    7/3/2006 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ταξίδι στα βάθη της ελληνικής ιστορίας επιχειρεί η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, με όχημα τα μικρά κέρματα, τα χάλκινα νομίσματα, τα οποία αν και "ευτελή", αποτελούσαν κινητήρια δύναμη των συναλλαγών που ήταν συνώνυμες με την καθημερινή επιβίωση. Υπό τον τίτλο "χαλκούς, ένεκα αλλαγής" το Kοινωφελές Ίδρυμα Kοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (K.I.K.Π.E.) παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τμήμα της νομισματικής συλλογής του, μια συλλογή με διαχρονικό χαρακτήρα, αφιερωμένη αποκλειστικά στα χάλκινα νομίσματα. Τα περισσότερα από 500 χάλκινα νομίσματα της έκθεσης καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τα μέσα του 5ου αι. π.X. έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, με στόχο τη μύηση του επισκέπτη στη γοητευτική διαδικασία της αναγνώρισης των νομισμάτων, την επαφή του με τον άγνωστο κόσμο τους, την προσέγγιση του ρόλου τους ως παραμέτρου της ιστορίας, καθώς και την εξέλιξη της χάλκινης νομισματοκοπίας μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου, στο Μουσείο Μπενάκη, μέχρι τις 30 Απριλίου. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    [10] Πολιτισμός

    Έκθεση video στο Λουτρό των Αέρηδων

    "Η ιστορικότητα της Εικόνας κι ο Χρόνος"

    7/3/2006 10:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 2:47:57 μμ)

    Πηγή: Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

    Από τις 17 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2006, διοργανώνεται στην Αθήνα μια εικαστική έκθεση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, σ ένα χώρο με εξίσου ιδιαίτερη ιστορία και παρουσία στη ζωή της πόλης. Για δύο εβδομάδες, το Λουτρό των Αέρηδων θα ανοίξει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς, εικαστικούς και κινηματογραφιστές, ώστε να διηγηθούν ιστορίες για την Εικόνα και τη διαδρομή της μέσα στο Χρόνο.

    Ένας χώρος, άλλωστε, με την ιστορία που κουβαλάει το παλιό Χαμάμ του Αμπίντ Εφέντη όπως λεγόταν στο παρελθόν, αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή γι΄ αυτήν την ιδιότυπη συνάντηση. Μια έκθεση όπου εικαστικοί δημιουργοί συναντιούνται με κινηματογραφιστές, με εκφραστικό μέσο το video, για να δουλέψουν την ιδέα της ιστορικότητας με αφορμή το συγκεκριμένο χώρο, αλλά και την ευρύτερη διάσταση της ιστορικότητας μιας εικόνας, και το πώς αυτή διαφοροποιείται μέσα στη διάρκεια του χρόνου... Ο καλλιτέχνης καλείται να εμπνευσθεί από την ιστορική πορεία του χρόνου που είναι γραμμική, και να διαγράψει τη δική του πορεία μέσα από την ποίηση.

    Η Λίνα Θεοδώρου, ο Κώστας Ιωαννίδης, οι Instructors, οι Erasers, ο Γιώργος Μάνθου και η Βαρβάρα Σπυρούλη, η Εύα Στεφανή, ο Θάνος Φατούρος και ο Μάκης Φάρος, και τέλος σε έκτακτη συμμετοχή η "Χανούμ", συμπράττουν για να δώσουν μια ιστορία του σήμερα, μέσα από την εικόνα του χθες.

    Το Λουτρό των Αέρηδων είναι το μοναδικό από τα σημαντικά δημόσια λουτρά που σώζεται στην Αθήνα, και χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Στην οθωμανική περίοδο το χαμάμ χρησιμοποιούνταν από γυναίκες και άνδρες, αλλά κάθε φύλο επισκεπτόταν το λουτρό σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Μετά το 1870, το χαμάμ άλλαξε μορφή αφού προστέθηκαν διακριτές πτέρυγες έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση του ταυτόχρονα από άνδρες και γυναίκες, ενώ απέκτησε και πρόσοψη νεοκλασικού ρυθμού, σύμφωνα με την τάση της εποχής.

    Το 1900 κληροδοτήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ενώ μέχρι το 1965 ήταν ανοικτό για το κοινό ως λουτρό. Ύστερα από τρεις δεκαετίες εγκατάλειψης, το κτίριο, περιήλθε στην κατοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Μετά την αποκατάστασή του από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, το Λουτρό άνοιξε για το κοινό το 1999, με τη νέα του χρήση ως μουσειακού χώρου με θέμα την καθαριότητα, την φροντίδα και τον καλλωπισμό του σώματος σε διαχρονική θεώρηση.

    Η ιδέα και επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην εικαστικό Νεφέλη Κονταρίνη και υλοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Tην ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί χορευτική performance από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, σε χορογραφία της ίδιας και μουσική του Coti K. Χορεύει ο Ολια Λυδάκη. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    Στο Λουτρό των Αέρηδων, Πλάκα (Κυρρήστου 8, πλησίον της Ρωμαϊκής Αγοράς) Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: από Δευτέρα έως Κυριακή (εκτός Τρίτης) 09.00 -20:00. Πληροφορίες: Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Τηλ.:210- 32 23 368 & 6974 981 914 Fax: 210- 32 26 979 e-mail: tep@melt.culture.gr

    [11] Πολιτική

    Δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ

    Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων

    7/3/2006 3:30:00 μμ

    Πηγή: NET

    Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με εντονότερους ρυθμούς διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κομβικές τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και επισήμανε την αναγκαιότητα των συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με πλήρη διαφάνεια. Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην κυβέρνηση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα κερδίζει τις μάχες σε όλα τα μέτωπα, ενώ τόνισε ότι η χώρα μπήκε σε τροχιά μεταρρυθμίσεων.

    Οι επόμενοι στόχοι

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η εντολή, που πήρε η ΝΔ από τους πολίτες ορίζει τους επόμενους στόχους της Κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι ο λόγος, που έδωσε στους πολίτες, ισχύει στο ακέραιο.

    "Στις 7 Μαρτίου 2004, η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και μπήκε σε τροχιά μεταρρυθμίσεων", είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε μία αποτίμηση του έως τώρα έργου και καθόρισε τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που όπως τόνισε θα συνεχιστούν με εντεινόμενους ρυθμούς σε όλους τους τομείς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ΔΕΚΟ, τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, το Κτηματολόγιο, την κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση της ανεργίας και την επανίδρυση του κράτους.

    Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχουν και αδυναμίες, όμως, τόνισε ότι έγιναν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

    Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του τουρισμού, ενώ τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιταχύνει το έργο της για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πολίτες για τη συμπαράστασή τους και τόνισε ότι η Κυβέρνηση επενδύει στο αποτέλεσμα και όχι στις εφήμερες εντυπώσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κυβερνητικός απολογισμός

    [12] Πολιτική

    Σκληρη κριτική ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

    Απάντηση με "Βίβλο Aναξιοπιστίας"

    7/3/2006 5:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2006 12:12:24 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Κριτική εφ΄όλης της ύλης άσκησαν σήμερα στην κυβέρνηση η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα παρουσίασαν τη νέα "Βίβλο Aναξιοπιστίας", η οποία αποτελείται από 156 σελίδες, και στην οποία όπως ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου "αποτυπώνονται τα ψέματα και ο λαϊκισμός της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά".

    Μεταστροφή του πολιτικού κλίματος

    "Το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς κοινωνικής διεργασίας, με αποκάλυψη των πολιτικών της ΝΔ, αλλά και της θετικής δράσης του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του", τόνισε κατά την παρουσίαση της Βίβλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας πως "τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι δύο χρόνια χαμένα για τη χώρα και το λαό, καθώς σημειώθηκε οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας και η χώρα οδηγήθηκε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων".

    "Αυτά τα δύο χρόνια", πρόσθεσε, "αποκαλύφθηκε το πρόσωπο μιας δεξιάς, μονόπλευρης και αυταρχικής πολιτικής, η οποία πλήττει τους πολλούς και ωφελεί τα λίγα και μεγάλα συμφέροντα, κλείνει το μάτι στους ισχυρούς και ανακόπτει την ανάπτυξη της χώρας".

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία σταδιακής ήττας, που θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εκλογές, καθώς και ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει περισσότερο παρελθόν και λιγότερο μέλλον.

    Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο επίσης για δύο χρόνια "διαλυτικής πολιτικής" για τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση δεν αξιολογείται από το ψέμα των λόγων της αλλά από την αλήθεια των έργων της.

    Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι χωρίζει τους πολίτες σε ημετέρους και αντιπάλους, διαλύει την κοινωνική συνοχή και εμφανίζει καθεστωτική πολιτική, καθώς ταυτίζει τον εαυτό της με τους θεσμούς και το κράτος ,οπως έκανε στις περιπτώσεις των υποκλοπών και του "Καποδίστρια".

    Η "Βίβλος αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης, όπως ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπουλου θα παρουσιαστεί στις 10 Μαρτίου σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, ενώ στις έδρες των περιφερειών στις σχετικές συνεντεύξεις Τύπου θα πάρουν μέρος και μέλη του Πολιτικού Συμνβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μεγάλη πολιτική συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τις επόμενες μέρες, όπως είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, θα έχει πολλές ευκαιρίες να αναφερθεί στο θέμα.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την παρουσίαση της "Βίβλου αναξιοπιστίας", τόνισε:

    "Μετά από είκοσι χρόνια άφησαν πίσω τους μεγάλα προβλήματα. Και τώρα μας κατηγορούν γιατί, μέσα σε δύο χρόνια, δεν λύσαμε όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ διέπρεψε και συνεχίζει να διαπρέπει σε αυτό που ο λαός μας λέει "μαύρη προπαγάνδα". Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να δημιουργεί, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Δίνει λύσεις πάντα με πολλή δουλειά, με στρατηγικό σχέδιο, και δίπλα στον Έλληνα πολίτη. Στον πολίτη που καταλαβαίνει ποιά είναι η αλήθεια".

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για τα προβλήματα που φόρτωσε στην χώρα αντί να εκδίδει "μαύρες βίβλους."

    Πολλοί Υπουργοί, εξάλλου, απαντώντας στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσαν ανακοινώσεις, στις οποίες περιγράφεται ο επιμέρους απολογισμός του έργου των Υπουργείων τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων

    Προβάδισμα στη ΝΔ

    [13] Πολιτική

    Η τελευταία δημοσκόπηση

    Προβάδισμα στη ΝΔ

    7/3/2006 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Προβάδισμα 1,1% της Νέας Δημοκρατίας εναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται σε δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής για το 48,6% των ερωτηθέντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι 34,1%. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36%, το ΠΑΣΟΚ 34,9, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΝ 3,3% και το ΛΑΟΣ 4,8%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ λαμβάνει το 58,7, έναντι 34,1 του ΠΑΣΟΚ. Επίσης το 42,4% των ερωτηθέντων αξιολογεί, "πολύ και μάλλον θετικά" την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης, ενώ πολύ και μάλλον αρνητικά το 56,6%. Παράλληλα στο ερώτημα ποια κυβέρνηση πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 39,3% των ερωτηθέντων απαντάει κυβέρνηση της Ν.Δ με πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ το 33,9 κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Γιώργο Παπανδρέου. Στο ίδιο ερώτημα ωστόσο το 24,8%, των ερωτηθέντων απαντά κανένας από τους δύο. Τέλος τέσσερις στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα ενώ σχεδόν έξι στους δέκα θεωρούν το αντίθετο.

    Σχολιάζοντας σχετικά από τη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νεας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, τόνισε: "Η Ν.Δ. είναι και σ΄ αυτά τα γκάλοπ μπροστά. Η Ν.Δ. έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου και πολύ περισσότερο ο κ. Καραμανλής. Αυτή η εμπιστοσύνη δεν μας εφησυχάζει. Μας κάνει να δουλεύουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που φόρτωσε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα".

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα της εποχής και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θέλουν τη λύση των καθημερινών τους προβλημάτων με κοινωνική ευαισθησία.

    Η γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

    [14] Πολιτική

    Την Παρασκευή στη Βιέννη

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Γκιουλ

    7/3/2006 2:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την συνάντηση - η οποία θα γίνει πιθανότατα την Παρασκευή το απόγευμα - θα συζητηθεί η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πρόσκλησης του κ. Γκιουλ να επισκεφθεί την Αθήνα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι σύμφωνα με την διπλωματική πρακτική, αν υπάρξει επόμενη επίσκεψη ενός από τους δύο υπουργούς, σειρά έχει ο Τούρκος υπουργός να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα στην Άγκυρα

    [15] Πολιτική

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Επέτειος της ενσωμάτωσης Δωδεκανήσων

    7/3/2006 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν στην Κω οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 58 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε θερμά δεκτός από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους του νησιού. Μιλώντας λίγο αργότερα στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Νομάρχης Δωδεκανήσου τόνισε ότι για να φτάσουμε στην ενσωμάτωση των νησιών με την Ελλάδα "χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες από τον ελεύθερο ελληνικό λαό, αλλά και από τον επί πολλά χρόνια σκλαβωμένο δωδεκανησιακό λαό, αγώνες που σήμερα μας υπενθυμίζουν ότι η Ελευθερία και η Ανεξαρτησία δεν είναι αυτονόητες, ενώ απαιτούν την διαρκή εγρήγορση όλων μας". "Οφείλουμε, σήμερα, ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία, ευγνωμοσύνη που επιφέρει και την υποχρέωση να συνεχίσουμε όλοι μας ενωμένοι την κοινή προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας", πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Κω ο Πρόεδρος

    [16] Κοινωνία

    Την Πέμπτη στη Βουλή ο Γ. Κορωνιάς

    7/3/2006 6:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Απαντήσεις σε επτά ερωτήματα τεχνικής φύσεως, που είχαν προκύψει από την κατάθεση του Γιώργου Κορωνιά στην Aρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για το θέμα των υποκλοπών, αναμένεται να δώσει το συμπληρωματικό υπόμνημα που απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης η Vodafone στην ανεξάρτητη αρχή. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εμφάνιση του κ. Κορωνιά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την Πέμπτη, όπου θα κληθεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα για το θέμα των υποκλοπών.

    Εν αναμονή της ακρόασης

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone, ο κ. Κορωνιάς, που προετοιμάζεται πυρετωδώς το τελευταίο δεκαήμερο για αυτή την ακρόαση, προτίθεται να απαντήσει ευθέως σε όλα τα ερωτήματα που θα του τεθούν.

    Εκτιμά, μάλιστα, ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο των βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες που εντόπισε το λογισμικό και ενημέρωσε στη συνέχεια την κυβέρνηση.

    Όσον αφορά στις διευκρινίσεις της εταιρείας, η ανεξάρτητη αρχή θα αποφασίσει ως το τέλος της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα, για το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί στην εταιρεία. Η ανεξάρτητη αρχή ενδέχεται να αποφασίσει και για τεχνικούς ελέγχους στους δυο κόμβους της Vodafone στον Κηφισό και την Παιανία, απ όπου γίνονταν οι υποκλοπές.

    [17] Κοινωνία

    Συνάντηση Τσιτουρίδη με διοίκηση ΟΑΕΔ

    Προτεραιότητα στην ανεργία

    7/3/2006 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 5:58:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει κυρίως νέους και γυναίκες στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Στην συνάντηση που εντάσσεται στον κύκλο των επαφών που έχει ξεκινήσει ο κ. Τσιτουρίδης με τους οργανισμούς που υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείου, συζητήθηκε το θέμα του ύψους των επιδομάτων στην απασχόληση και η αναβάθμιση του διαμεσολαβητικού ρόλου του ΟΑΕΔ, στην εύρεση εργασίας καθώς και το ύψος του χρηματικού ποσού που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό. Τέλος ο κ. Τσιτουρίδης διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι πρόκειται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα το θέμα του ασφαλιστικού.

    [18] Κοινωνία

    Βρέθηκε τα ξημερώματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

    Νεκρός 23χρονος σε αμφιθέατρο

    7/3/2006 1:05:00 μμ

    Νεκρός μέσα σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών βρέθηκε τα ξημερώματα από υπάλληλο του Ιδρύματος ένας 23χρονος. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο νεαρός δεν έφερε κακώσεις, ενώ δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή ο θάνατος του νεαρού επήλθε από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    [19] Κοινωνία

    Μέσα στο επόμενο 10ήμερο

    Στην Ελλάδα η Μπουρμπούλια

    7/3/2006 12:46:00 μμ

    Δεν έκανε προσφυγή στο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Παρισίων η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Η προθεσμία έληξε χθες το βράδυ και παρά την αντίθετη γνώμη του δικηγόρου της, η ίδια αποφάσισε να μην προχωρήσει. Έτσι από σήμερα ξεκινάει η προθεσμία των 10 ημερών που έχει δώσει η γαλλική Δικαιοσύνη για να παραδώσει την κα Μπουρμπούλια στο ελληνικό κράτος. Παράλληλα εκκρεμεί η αίτηση αποφυλάκισης που είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Δευτέρα και που πρόκειται να εξετασθεί αύριο Τετάρτη από το Εφετείο Παρισίων. Η αίτηση αυτή χάνει το νόημά της εφ όσον η κα Μπουρμπούλια δεν έκανε προσφυγή στο Ακυρωτικό. Παρόλ αυτά η εξέταση του αιτήματος παραμένει για λόγους διαδικαστικούς, όπως εξήγησε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Ολιβιέ Μπεσόν. Η απόσυρση του αιτήματος αποφυλάκισης έπρεπε να είχε γίνει 48 ώρες πριν από την εκδίκασή του. Κατά την αυριανή ακροαματική διαδικασία ο κ. Μπεσόν πρόκειται, κατά δήλωση του, να αποσύρει το αίτημα αποφυλάκισης.

    [20] Κόσμος

    Ενάντια στη νέα εργασιακή σύμβαση

    Διαδηλώσεις στη Γαλλία

    7/3/2006 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-REUTERS

    Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία, η Νέα Εργασιακή Σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία όπως υποστηρίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινικ Ντε Βιλπέν, θα μειώσει την ανεργία των νέων. Σύμφωνα όμως με τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητές, τα νέα μέτρα το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν την εργασιακή ανασφάλεια, καθώς επιτρέπουν στις εταιρείες να απολύουν νέους υπαλλήλους χωρίς καμία δικαιολογία. Για αυτό το λόγο άλλωστε η πρόταση του ντε Βιλπέν γνωστή ως Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE), έγινε η αιτία να κατέβουν στους δρόμους σήμερα, χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές σε πόλλες πόλεις της Γαλλίας, για να διαδηλώσουν κατά του κυβερνητικού μέτρου. Οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από απεργίες στα δημόσια μέσα μεταφοράς, στην παιδεία, στα ταχυδρομεία, στα αεροδρόμια και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: French protest at youth job plan

    [21] Κόσμος

    Μπαράζ εκρήξεων σε ιερή πόλη της Ινδίας

    7/3/2006 5:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 7:05:24 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν την Τρίτη την ιερή πόλη Βαρανάσι, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Η πρώτη έκρηξη βόμβα μεγάλης ισχύος σημειώθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ινδουιστικούς ναούς της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα εκείνη στο ναό βρίσκονται πολλοί πιστοί. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν δύο ακόμη εκρήξεις σε έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: 'Blasts' rock Indian temple town

    [22] Κόσμος

    Νέες πληροφορίες

    Αναζητώντας το Μλάντιτς

    7/3/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέες πληροφορίες για τον Ράτκο Μλάντιτς έχουν συγκεντρώσει τα ανακριτικά όργανα της Σερβίας, τα οποία απομένει να δείξουν αν θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. Αυτό δήλωσε ο Λάγιτς, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, σε δηλώσεις του στο "Ασσοσιέτεντ Πρες". "Θα περιμένουμε ακόμη ένα μήνα και τότε θα δούμε τα αποτελέσματα", πρόσθεσε, ενώ προέβη στην εκτίμησε ότι "η σύλληψη του Μλάντιτς θα λειτουργήσει σαν ντόμινο", όσον αφορά τις συλλήψεις και άλλων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, ο Λιάγιτς είπε πως, εκτός από τον Μλάντιτς, άλλοι πέντε ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου παραμένουν ελεύθεροι. Πρόκειται για τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον πρώην αξιωματικό της σερβικής Αστυνομίας, Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς, τον πρώην πρόεδρο της σερβικής αυτόνομης περιοχής της Σλαβονίας, Γκόραν Χάτζιτς, το πρώην μέλος του επιτελείου διαχείρισης κρίσεων της αποκαλούμενης Αυτόνομης Περιοχής της Κράινα, Στόγιαν Ζούπλιανιν και το στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τόλιμιρ, πρώην αρχηγός των στρατιωτικής υπηρεσιών πληροφοριών των Σερβοβοσνίων, βρίσκεται μαζί με τον Μλάντιτς ενώ ο Τζόρτζεβιτς κρύβεται στη Ρωσία.

    "Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για τον Τζόρτζεβιτς και εμείς μπορούμε να ζητήσουμε την έκδοσή του, σε περίπτωση που συλληφθεί", διευκρίνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τη Χάγη.

    Τέλος, ο Λάγιτς τόνισε πως τα ανακριτικά όργανα δεν έχουν πληροφορίες για το που βρίσκονται οι Κάρατζιτς και Ζούπλιανιν.

    [23] Κόσμος

    "Θα ενισχυθεί η δυσπιστία των Σέρβων προς τη Χάγη"

    Σερβικές εκτιμήσεις για την αυτοκτονία Μπάμπιτς

    7/3/2006 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Η αυτοκτονία του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της αποκαλούμενης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, Μίλαν Μπάμπιτς, στις φυλακές Σεβενίγκεν της Χάγης, θα ενισχύσει τη δυσπιστία των Σέρβων προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία", δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, κ. Λιάγιτς. "Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση αυτοκτονίας στη Χάγη και σίγουρα δε θα βοηθήσει στην άποψη, την οποία έχει η κοινή γνώμη για το Δικαστήριο της Χάγης", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αυτοκτονία του Μίλαν Μπάμπιτς, ο οποίος βρέθηκε, την Κυριακή, νεκρός στο κελί του, στη φυλακή Σεβενίγκεν της Χάγης. Ο Μπάμπιτς είχε καταδικασθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία σε κάθειρξη 13 ετών, αφού παραδέχθηκε την ενοχή του στις διώξεις του μη σερβικού πληθυσμού, την περίοδο 1991 - 95, στην Κράινα της Κροατίας. Ο Μίλαν Μπάμπιτς ήταν από τους βασικούς μάρτυρες της εισαγγελίας του Δικαστηρίου της Χάγης, για να αποδειχθεί η εμπλοκή του Βελιγραδίου στον πόλεμο της Κροατίας.

    Υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας του Μιλόσεβιτς

    Ο Μπάμπιτς στο παρελθόν εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και πρόσφατα κατέθεσε και εναντίον του άλλοτε πολιτικού του συνεργάτη, Μίλαν Μάρτιτς, πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα.

    Η δίκη του Μίλαν Μάρτιτς επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα στο Δικαστήριο της Χάγης με την κατάθεση του Μπάμπιτς, αλλά αναβλήθηκε έως την Τετάρτη.

    Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Δικαστηρίου της Χάγης στο Βελιγράδι, Αλεξάντρα Μιλένοβ, δεν υπήρξαν ενδείξεις πως ο Μίλαν Μπάμπιτς θα αυτοκτονούσε, σημειώνοντας ότι "δεν παρατηρήθηκε κάτι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του".

    Είναι η δεύτερη φορά, που αυτοκτονεί κρατούμενος στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης. Ο πρώτος ήταν ο Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, επίσης ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1998.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυτοκτόνησε ο Μπάμπιτς

    [24] Κόσμος

    Ο Πρωθυπουργός απάντησε ως ...επιχειρηματία

    Συμβουλές στους φτωχούς από τον Καβαλιέρε

    7/3/2006 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ποιά είναι η συμβουλή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στους Ιταλούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια; Κάντε ό,τι έκανα εγώ και κερδίστε περισσότερα χρήματα. Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Telelombardia τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να βοηθήσει έναν εργάτη που αμείβεται με 1.500 ευρώ μηνιαίως, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία απάντησε: "Η απάντηση του επιχειρηματία Μπερλουσκόνι είναι, ας προσπαθήσει να βγάλει περισσότερα χρήματα". Στη συνέχεια διηγήθηκε πώς συγκέντρωσε τα πρώτα του χρήματα που τον οδήγησαν στην θεμελίωση της οικονομικής του αυτοκρατορίας, κάνοντας βοηθητικές δουλειές σε μια υπαίθρια αγορά και μαζεύοντας μεταχειρισμένο χαρτί για να το πουλήσει σε ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν για να ανάβουν τις σόμπες τους. "Όταν κάποιος μου έδωσε μια φωτογραφική μηχανή τη χρησιμοποίησα για να τραβώ φωτογραφίες σε κηδείες, γάμους και έφτιαχνα πορτρέτα", είπε ο Καβαλιέρε.

    [25] Μ. Ανατολή

    Μειώνονται οι εξουσίες του Αμπάς

    Κατήργησαν αποφάσεις της Φατάχ

    7/3/2006 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Υπέρ της άρσης όλων των αποφάσεων που έλαβε το προηγούμενο Νομοθετικό Συμβούλιο των Παλαιστινίων, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, τον περασμένο μήνα, ψήφισαν χθες οι βουλευτές της Χαμάς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο νόμος με τον οποίο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς αποκτούσε ευρύτερες εξουσίες όσον αφορά το διορισμό δικαστών. Συγκεκριμένα, υπέρ της κατάργησης των αποφάσεων ψήφισαν 64 βουλευτές, ενώ έξι απείχαν. Κανείς δεν ψήφισε κατά. Οι βουλευτές της Φάταχ είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα του κοινοβουλίου λίγο νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, μιλώντας στο συνέδριο των αραβικών κομμάτων στη Δαμασκό, ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, διεμήνυσε στο Ισραήλ, πως αν θέλει ειρήνη, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Μεσάαλ τόνισε, πως η Χαμάς επιθυμεί να αντιμετωπίσει "τη νέα κατάσταση με νέο πνεύμα. Θέλουμε να εμποδίσουμε την αιματοχυσία", προσθέτοντας ωστόσο, πως δεν παραιτούνται ούτε από τον αγώνα, ούτε από την εξουσία. Από την πλευρά του το Ισραήλ, δια μέσου του υπουργού Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, τονίζει, ότι κανείς αξιωματούχος της Χαμάς δε "θα μείνει στο απυρόβλητο" σε περίπτωση που η οργάνωση επαναλάβει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, περιλαμβανομένου και του υποψήφιου για την πρωθυπουργία Ισμαήλ Χανίγια. "Τη στιγμή που η Χαμάς επιλέξει τον δρόμο του τρόμου, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ή μη πολιτικής ηγεσίας. Θα πρόκειται για τρομοκρατική ηγεσία και συνεπώς ουδείς εκ των μελών της θα μείνει στο απυρόβλητο" τόνισε ο Μοφάζ στο ραδιοσταθμό των ενόπλων δυνάμεων.

    Ένταση και αποχωρήσεις

    Η απόφαση της Χαμάς να καταργήσει τις αποφάσεις της Φατάχ εξασθενούν τις ελπίδες για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, δεν έλειψαν οι εντάσεις ανάμεσα στους βουλευτές της Χαμάς και της Φατάχ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι βουλευτές της Φαάχ. "Είναι μία διαμαρτυρία για αυτή τη συνεδρίαση" δήλωσε κατά την αποχώρησή του ο βουλευτής της Φατάχ, Ναμπίλ Σαάθ, προσθέτοντας, πως θα επιστρέψουν όταν έρθουν σε συμφωνία με τη Χαμάς πάνω σε ένα νέο σύστημα, που θα αποδεικνύει στη Φατάχ, ότι αξίζει να συμμετέχει στο νέο κοινοβούλιο.

    Παράλληλα, οι βουλευτές της Φατάχ, τόνισαν ότι η Χαμάς δεν είχε κανένα δικαίωμα να καταργήσει τις αποφάσεις του προηγούμενου κοινοβουλίου.

    "Είναι διψασμένοι για εξουσία και κάνουν αυτό που θέλουν, αφού διαθέτουν την πλειοψηφία, αλλά πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φατάχ, Ασάμ αλ Αχμέντ.

    Από την πλευρά του ο Μαχμούντ Ζαχάρ ης Χαμάς, είπε πως κάθε φορά που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν ία σημαντική θέση ο Ασάμ αλ Αχμέντ τους διέκοπτε. Πάντως, ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Ισμαήλ Χανίγια, είπε πως ακόμα και η ένταση που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση, δείχνει τη ζωτικότητα της παλαιστινιακής δημοκρατίας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Hamas MPs curtail Abbas' powers

    CNN: Election losers stage Palestinian parliament walkout

    Reuters: Israel says could target Hamas PM-designate Haniyeh

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρώτη για το νέο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο

    [26] Οικονομία

    Συνάντηση Μ. Λιάπη με το Ρουμάνο ομόλογό του

    Επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στη Ρουμανία

    7/3/2006 5:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 5:41:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία, στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, με το Ρουμάνο υπουργό Τεχνολογιών και Πληροφορικής, Ζολτ Νάγκι. Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τη ρουμανική αντιπροσωπεία για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του φόρουμ για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στις ελληνικές επενδύσεις, που έχουν ήδη γίνει στη Ρουμανία, ενώ πρόσκληση του κ. Νάγκι να επισκεφθεί τη Ρουμανία. Στο μεταξύ, την Τρίτη, ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Μεταφορών, ο μέχρι σήμερα διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δημήτρης Σταμάτης, στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Γκόλια.

    [27] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στο Ραπίντ-Αμβούργο ο Βασσάρας

    7/3/2006 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την αναμέτρηση Ραπίντ Βουκουρεστίου-Αμβούργο θα "σφυρίξει" ο Κύρος Βασσάρας. Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε την ελληνική ότι ο Θεσσαλονικέας ρέφερι θα είναι ο "άρχοντας" του αγώνα ρεβάνς των δύο ομάδων για τη φάση των "16" του Κυπέλλου UEFA, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου. Ο Βασσάρας θα έχει βοηθούς τους κ. Τσολακίδη-Μαυρόπουλο και 4ο διαιτητή τον κ. Τσαχειλίδη.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νίκη η Μάντσεστερ στις καθυστερήσεις

    7/3/2006 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στις καθυστερήσεις πήρε τη νίκη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα της Γουίγκαν με 2-1, στο ματς με το οποίο έκλεισε η αυλαία της 28ης ημέρας της πρέμιερ λιγκ. Η ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 60' με το γκολ του Σάρχνερ, αλλά ισοφάρισε στο 73' με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, για να πάρει τη νίκη στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με αυτογκόλ του Τσιβόντα, μετά από σουτ στο δοκάρι από τον Σαχά.

    Η άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, η Σίτι πήρε πολύτιμη νίκη χάρη σε δύο γκολ του Γιώργου Σαμαρά, ο οποίςο διέπρεψε σε έναν ακόμη αγώνα. Ο Έλληνας επιθετικός σκόραρε στο 9' και στο 10' τα δυο μοναδικά γκολ της ομάδας του και λίγο αργότερα, στο 25' ο Κάιλ διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Η Τσέλσι πήρε εκτός έδρας νίκη επί της Γουέστ Μπρομ με 2-1 χάρη σε γκολ του Ντρογκμπά και του Κόουλ.

    Τα αποτελέσματα

    Γουέστ Μπρομ-Τσέλσι 1-2 (88΄ Κανού - 51΄ Ντρογκμπά, 74΄ Τζο Κόουλ)

    Αστον Βίλα-Πόρτσμουθ 1-0 (36΄ Μπάρος)

    Φούλαμ-Αρσεναλ 0-4 (31΄, 77΄ Ανρί, 35΄ Αντεμπαγιόρ, 86΄ Φαμπρέγας)

    Μίντλεσμπρο-Μπέρμιγχαμ 1-0 (45΄ Βίντουκα)

    Νιούκαστλ-Μπόλτον 3-1 (34΄ Σολάνο, 45΄ Σίρερ, 70΄ Αμεόμπι - 72΄ Ντέιβις

    Γουέστ Χαμ-Εβερτον 2-2 (10΄ Χέργουντ, 23΄ Αστον - 18΄ Οσμαν, 71΄ Μπίτι)

    Λίβερπουλ-Τσάρλτον 0-0

    Μάντσεστερ Σίτι-Σάντερλαντ 2-1 (9΄, 10΄ Σαμαράς - 25΄ Κάιλ)

    Τότεναμ-Μπλάκμπερν 3-2 (9΄, 42΄ Κιν, 70΄ Μίντο - 44΄ Σιναμά Πονγκόλ, 67΄ Μπέλαμι)

    Γουϊγκαν-Μάντσεστερ Γ. 1-2 (60' Σάρχνερ-73' Κ. Ρονάλντο, +90' αυτ. Τσιβόντα)

    Η βαθμολογία

    Τσέλσι 72 Μάντσεστερ Γ. 57 -27αγ Λίβερπουλ 55 Τότεναμ 49 Αρσεναλ 44 Μπλάκμπερν 43 Μπόλτον 42 -26αγ Γουεστ Χαμ 42 -27αγ Γουίγκαν 40 Μάντσεστερ Σίτι 40 Νιούκαστλ 39 Εβερτον 37 Τσάρλτον 36 Αστον Βίλα 34 Μίντλεσμπρο 34 -27αγ Φούλαμ 32 Γουεστ Μπρομ 26 Μπέρμιγχαμ 23 -27αγ Πόρτσμουθ 18 Σάντερλαντ 10

    [29] Πολιτισμός

    Για μία συναυλία στις 11 Μαρτίου, στο "Club 22"

    Ο Nicola Conte στην Αθήνα

    7/3/2006 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένας από τους πρωτεργάτες της lounge και acid jazz μουσικής, ο Ιταλός Nicola Conte, γνωστός dj και παραγωγός, επισκέπτεται τη χώρα μας με το εξαμελές συγκρότημά του, για μία και μοναδική συναυλία στη σκηνή του "Club 22" στις 11 Μαρτίου. Έχοντας στις αποσκευές του το νέο του LP "Οther Destinations" και την Kim Sanders στα φωνητικά -γνωστή από τις συνεργασίες της με Gotan Project και Thievery Corporation, μεταξύ άλλων-, ο Conte υπόσχεται μια jazz-lounge μουσική εμπειρία γεμάτη ethnic επιρροές και με σαφή προτίμηση στη bossa nova. Αυτή ακριβώς η αγάπη του στη bossa nova και τα soundtrack των ιταλικών ταινιών του '60 και '70, πρωτοπήρε μορφή στο πρώτο του single "Bossa Per Due", που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια και τον έκανε διεθνώς γνωστό και αγαπητό. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Thievery Corporation (από τη δισκογραφική εταιρεία τους κυκλοφόρησε το πρώτο του LP), Paolo Achenza Trio, Fez Combo Balanco, Quintetto X και Intensive Jazz Sextet, ενώ δημιούργησε και δική του εταιρεία, την "Schema Label", η οποία προωθούσε πολλούς καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν την ιταλική επιρροή στην acid jazz μουσική. Ένα απολαυστικό μουσικό γεγονός, το ερχόμενο Σάββατο στο "Club 22" (Λ. Βουλιαγμένης 22), με χορηγό επικοινωνίας τον ραδιοφωνικό σταθμό. ΚΟSΜΟS 93,6 (Έναρξη 21:30, Τιμή Εισιτηρίου:30 ευρώ (προπώληση), 35 ευρώ (ταμείο).

    Σχετικά Links:

    Noiz Productions

    [30] Υγεία

    "Η οικογένεια που περπάτα στα τέσσερα"

    Στα ...βήματα των προγόνων

    7/3/2006 5:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2006 12:14:13 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AFP - The Times

    Αντιμέτωπη με την πιο αναπάντεχη ανακάλυψη βρέθηκε μια ομάδα ερευνητών που επισκέφθηκε απομονωμένη, αγροτική περιοχή στη δυτική Τουρκία. Τα πέντε μέλη μιας οικογένειας Κούρδων χωρικών ζουν τη ζωή τους περπατώντας στα τέσσερα, έτσι ακριβώς όπως οι πρόγονοι μας πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια! Από τα πέντε αδέρφια, ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών, μόνο τα δύο έχουν περπατήσει κάποιες φορές σε όρθια στάση, κάτι που δεν έχουν καταφέρει ποτέ τα άλλα τρία αγόρια και κορίτσια της οικογένειας, εξαιτίας κάποιας σπάνιας γενετικής ανωμαλίας. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα ανέλπιστο παράθυρο στο παρελθόν, που μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για την πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης, ωστόσο διαφωνούν για τις ακριβείς αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για την ασυνήθιστη καθημερινότητα αυτών των πέντε ανθρώπων.

    Παράθυρο στην εξέλιξη

    Η είδηση για την απίστευτη ζωή των πέντε αδερφών, δημοσιεύεται σήμερα στους βρετανικούς Times, ενώ αποτέλεσε το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BBC, το οποίο είναι προγραμματισμένο να προβληθεί στις 17 Μαρτίου.

    Και οι πέντε είναι πνευματικά καθυστερημένοι, πάσχουν από μία εγκεφαλική ανωμαλία που συνοδεύεται από διαταραχή της ισορροπίας, ενώ εμφανίζουν μεγάλο πρόβλημα γλωσσικής επικοινωνίας. Περπατούν με έναν ιδιόμορφο τρόπο, χρησιμοποιώντας τις παλάμες σαν φτέρνες και σχηματίζοντας με τα δάχτυλα μια γωνία ως προς το έδαφος. Οι δύο μπορούν να περπατήσουν κάποιες φορές στα δύο πόδια, ενώ όλοι μπορούν να σταθούν σε όρθια στάση, όμως μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτός ακριβώς ήταν και ο τρόπος κίνησης των πρώτων ανθρωποειδών, ο οποίος τους επέτρεψε να προστατεύσουν τα εύθραυστα δάχτυλα τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν σε πιο πολύπλοκες διαδικασίες, κάτι που εν τέλει αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

    Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη όσον αφορά στο πως κατέληξαν σε αυτήν την κατάσταση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι γενετικές ανωμαλίες είχαν ως αποτέλεσμα μία "ανάδρομη εξέλιξη", ενώ συνάδελφοι τους αντιτείνουν ότι τα γονίδια τους προκάλεσαν μια ιδιόμορφη εγκεφαλική διαταραχή που τους επέτρεψε να αναπτύξουν αυτήν την ιδιαίτερη ικανότητα μετακίνησης.

    Ο Νίκολας Χάμφρεϊ, εξελικτικός ψυχολόγος στο London School of Economics, ο οποίος με αφορμή το ντοκιμαντέρ επισκέφθηκε την οικογένεια, πιστεύει πως οι γονείς (οι οποίοι έχουν κοντινή συγγένεια) κληροδότησαν στους απογόνους τους ένα μοναδικό συνδυασμό γονιδίων, ο οποίος μέσα από το συνδυασμό ποικίλων τόσο ενδογενών όσο και εξωγενών παραμέτρων, επέτρεψε το "ξύπνημα" μιας συμπεριφοράς, που το ανθρώπινο είδος έχει εγκαταλείψει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Πάντως, ο καθηγητής φυσιολογίας Ουνέρ Ταν του Πανεπιστήμιου Cukurova στα Άδανα, ο οποίος και εντόπισε την οικογένεια (που σημειωτέον αριθμεί άλλα 13 παιδιά) πιστεύει πως οι λόγοι είναι καθαρά γενετικοί.

    Όπως και να χει αυτό που θυμούνται οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ του BBC "Η οικογένεια που περπάτα στα τέσσερα" είναι η συγκινητική φιλοξενία και ζεστασιά που συνάντησαν σε αυτήν την ξεχασμένη γωνιά της τουρκικής αγροτικής επαρχίας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Times: Walking on all fours with the ancestors

    [31] Υγεία

    Φιλί θανάτου για αλλεργικούς

    7/3/2006 5:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Τα άτομα που έχουν αλλεργία στα φιστίκια πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά όταν φιλούν τους συντρόφους τους που προηγουμένως έχουν εκείνοι καταναλώσει φιστίκια ή φιστικοβούτυρο, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η μελέτη η οποία καταγράφει πόση ποσότητα αλλεργιογόνων παραγόντων του φυστικού περιέχεται στο σάλιο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, συστήνει σε άτομα με αλλεργία στο συγκεκριμένο ξηρό καρπό να είναι σίγουροι ότι ο σύντροφος τους εκείνος/η έχει βουρτσίσει τα δόντια του και ότι έχει περάσει πολλή ώρα από τότε που κατανάλωσε φιστίκια, ιδιαίτερα εάν το φιλί θα είναι "φιλί πάθους". Η πιθανότητα ένα φιλί να είναι μοιραίο σε άτομο αλλεργικό στα φιστίκια μετά από κατανάλωση φιστικιού έγινε αντικείμενο έρευνας μετά το θάνατο της 15χρονης Κριστίνα Ντεφορζέ από το Κεμπέκ το Νοέμβριο.

    Στα στοματικά υγρά η κρυψώνα του "ενόχου"

    Τότε οι ειδικοί είχαν πει ότι η νεαρή κοπέλα δεν είχε φάει φιστίκια αλλά είχε άμεση αλλεργική αντίδραση στο φιλί του φίλου της, ο οποίος είχε καταναλώσει φιστικοβούτυρο πριν από εννέα ώρες. Ωστόσο ιατροδικαστής του Κεμπέκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κοπέλα δεν πέθανε εξ αιτίας της αλλεργικής αντίδρασης στα φιστίκια.

    Στη νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της αμερικανικής ακαδημίας αλλεργιών, άσθματος και ανοσολογίας στο Μαϊάμι Μπιτς, μελετήθηκαν 10 άτομα και προέκυψε ότι ο αλλεργιογόνος παράγοντας των φιστικιών εντοπίσθηκε σε πολλούς μετά την κατανάλωση τροφής και παραμένει στο σάλιο για πολλές ώρες.

    Η δόκτωρ Τζένιφερ Μαλόνεϊ του Ιατρικού Κέντρου Όρος Σινά της Νέας Υόρκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι σημαντικός αριθμός ατόμων με τροφικές αλλεργίες παρουσιάζουν πολλαπλές αντιδράσεις στα φιλιά και ιδιαίτερα στα "φιλιά πάθους".

    Το βούρτσισμα των δοντιών ή το ξέπλυμα του στόματος αμέσως μετά την κατανάλωση τροφής δεν συνεπάγεται την εξαφάνιση των αλλεργιογόνων παραγόντων, καταδεικνύει η μελέτη.

    "Οι πάσχοντες δεν είναι ασφαλείς εάν πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν εάν οι σύντροφοί τους έχουν βουρτσίσει τα δόντια τους ή έχουν μασήσει τσίχλα μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου " υποστηρίζει η δόκτωρ Μαλόνεϊ.

    [32] Ζωής ...σΤάσεις

    Αλλάζει ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου

    Πολιτισμική αλλαγή στο TF1

    7/3/2006 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την περίοδο των σφοδρών ταραχών, στα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ζητήσει από τους καναλάρχες να παρουσιάσουν καλύτερα τη γαλλική πολυπολιτισμικότητα, προσλαμβάνοντας περισσότερους δημοσιογράφους που προέρχονται από μειόνοτητες. Λίγους μήνες αργότερα, η έκκληση του Ζακ Σιράκ, φαίνεται να ικανοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την απόφαση του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1, να επιλέξει για την παρουσίαση του κεντρικού του δελτίου, τον Harry Roselmack. Ο δημοσιογράφος από τη Μαρτινίκα, θα είναι από το ερχόμενο καλοκαίρι, ο αντικαταστάτης του αστέρα των τηλεπτικών ειδήσεων Patrick Poivre d Arvor, ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή το δημοφιλέστερο δελτίο της γαλλικής τηλεόρασης. Ο Harry Roselmack, παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2005 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ειδησεογραφικού δικτυου i-TELE. Μαζί με ακόμα μία παρουσιάστρια από τη Μαρτινίκα, είναι οι μοναδικοί μη λευκοί παρουσιαστές γαλλικού δελτίου ειδήσεων.

    [33] Πολιτική

    Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

    7/3/2006 11:01:00 μμ

    Για τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα ενημερώσει την Τετάρτη τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα. Ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Στόχος της επίσκεψης είναι ο καλύτερος συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας στο Κυπριακό, ενόψει μάλιστα και της συνάντησης της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της, την Παρασκευή. Το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο που του παρέθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Γκιουλ

    [34] Μπάσκετ

    "Με το σπαθί του" ο Άρης στους "4"

    7/3/2006 10:54:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στους "4" του Uleb Cup βρίσκεται από σήμερα το βράδυ ο Άρης, που δείχνει πανέτοιμος να γράψει μία ακόμη χρυσή σελίδα στη μεγάλη ιστορία του. Στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης ο "Αυτοκράτορας" επικράτησε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα της γαλλικής Βιλερμπάν με 77-67, στον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των "8" της διοργάνωσης. Στα ημιτελικά οι "κίτρινοι" θα αντιμετωπίσουν τη σερβική Χεμοφάρμ, που επιβλήθηκε ξανά με 77-75 της ιταλικής Ρέτζιο Εμίλια. Ο πρώτος αγώνας των ημιτελικών θα γίνει στις 21/3 και η ρεβάνς στις 28/3. Στον άλλο ημιτελικό θα συγκρουστεί η ρωσική Δυναμό Μόσχας, των δικών μας Φώτση, Παπαδόπουλου, που επικράτησε με 86-65 του Ερυθρού Αστέρα, με την Χάποελ , που ξεπέρασε με 74-56 στην Ιερουσαλήμ το εμπόδιο της ιταλικής Ρόμα.

    Τα δεκάλεπτα και οι συνθέσεις

    Τα δεκάλεπτα: 19-19, 37-34, 56-54, 77-67

    ΑΡΗΣ: Μπρούερ 11 (2), Τέιλορ 2, Πάντιους 6, Σιγάλας 3, Κουλ 6, Ασημακόπουλος, Ουίλκινσον 16 (1), Κάστλ 12 (1), Χαριτόπουλος 4, Στακ 14 (2), Ορφανός 3 (1).

    ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Ντιουμασί 5 (1), Σι 14 (2), Ρούζιτς 9 (1), Γκέινς 11, Σανγκαρέ, Τσέρανιτς 2, Μπρουν 6 (2), Πόλντινγκ 14 (3), Μράζεκ 6 (2).

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στους "8" η Μπαρτσελόνα

    7/3/2006 11:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το... άστρο του κορυφαίου Βραζιλιάνου άσου, Ρονάλντο, έλαμψε και απόψε στο "Καμπ Νου", όπου στον επαναληπτικό των "16" του Τσάμπιονς Λίγκ η Μπαρτσελόνα, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Τσέλσι και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι Καταλανοί, που στην αρχή έδειξαν να συμβιβάζονται στην ισοπαλία που τους έδινε το εισιτήριο για τους "8", περίπου 20 πριν από τη λήξη αποφάσισαν να "παίξουν μπάλα" και να αποζημιώσουν έτσι τους χιλιάδες θεατές, που φώναζαν εν χορώ "campeon". Στο 77 ο Ροναλντίνιο με μία από τις γνωστές τους επελάσεις, νίκησε τον Τσεχ πετυχαίνοντας το 1-0, με το 6ο του γκολ στη φετινή διοργάνωση. Η ισπανική ομάδα, που είχε και δοκάρι στο 85 με τον Ετό, ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις. Στο τραβηγμένο πέναλτι που καταλόγισε ο Μέρκ, σε πέσιμο του Τέρι, ο Λάμπαρντ ευστόχησε και διαμόρφωσε το τελικό 1-1 για την Τσέλσι, που αποχαιρέτησε πρόωρα το Τσάμπιονς Λίγκ, μετά και το 2-1 της Μπαρτσελόνα στον πρώτο αγώνα. Την Παρασκευή, στο Παρίσι η παρέα του Ροναλντίνιο αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες θα μάθουν τους αντιπάλους τους στην επόμενη φάση.

    Πήρε τη ρεβάνς ο "Ρόνι"

    "Η εκδίκηση", λένε οι Κινέζοι, ότι "είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο", αλλά από ότι φάνηκε ο Βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα, Ροναλντίνιο, δεν χάνει ποτέ την όρεξή του, ανεξαρτήτου κουζίνας. Έτσι ο "Ρόνι", που δεν είχε ξεχάσει τον περσινό αποκλεισμό από τους Λονδρέζους στη διοργάνωση "πήρε το αίμα" των Καταλανών πίσω, αποκλείοντας την πανίσχυρη Τσέλσι, από τους "8" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Ο Πορτογάλος τεχνικός της Τσέλσι, Ζοσέ Μουρίνιο, που δε στάθηκε στο ύψος του αγώνα, παρέταξε την ομάδα του στο "Καμπ Νου", με στόχο να φρενάρει τον αχαλίνωτο ρυθμό των "μπλαουγκράνα". Το κατάφερε, αν και χρειάστηκαν τα "βουντού" του Πορτογάλου, για να τραυματιστεί στο 25 ο Μέσι, του οποίου "του τη φύλαγε", από το πρώτο ματς του "Στάμφορντ Μπριτζ", όταν το είχε κατηγορήσει για θέατρο. Παρά την είσοδο του Λάρσον στη θέση του Μέσι, η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε σε καμία φάση στο πρώτο ημίχρονο να απειλήσει σοβαρά την εστία του Τσεχ, σε αντίθεση με τους Λονδρέζους που είχαν μία καλή στιγμή στο 44 με τον Κόουλ, αλλά το ψηλοκρεμαστό πλασέ που επιχείρησε έφυγε λίγο άουτ.

    Η πολυπρόσωπη άμυνα της Τσέλσι, συνεχίστηκε και στις αρχές του β ημιχρόνου, δίνοντας την εντύπωση ότι η πρωταθλήτρια Αγγλίας, αρκούνταν στην ισοπαλία. Αφού λοιπόν οι συμπαίκτες του δεν έβρισκαν τους διαδρόμους για την περιοχή του Τσεχ, ο Ροναλντίνιο ανέλαβε στο 77 να "καθαρίσει" για τη Μπαρτσελόνα. Με σχεδόν ταχυδακτυλουργικές κινήσεις ο Βραζιλιάνος τους πέρασε σα "σταματημένους" τρεις αμυντικούς πλάσαρε με τον καλύτερο τρόπο τον Τσέχο τερματοφύλακα και άνοιξε το σκορ 1-0 προκαλώντας ντελίριο στους 100.000 οπαδούς των "μπαλουγκράνα". Στο γκολ της Μπαρτσελόνα σημαντικό μερίδιο όμως είχε και ο Καμερουνέζος Ετό, ο οποίος στο 85 έφτασε μία ανάσα από το 2-0. Ο Αφρικανός άσος, αφού "άδειασε" από τα αριστερά τον Καρβάλιο προχώρησε προς την εστία της Τσέλσι, αλλά το εσωτερικό δεξί πλασέ που πραγματοποίησε χτύπησε στο δοκάρι και έφυγε άουτ, προς ανακούφιση του Μουρίνιο, που στον πάγκο έδινε για άλλη μια φορά το δικό του σόου.

    Το γκολ της τιμής της Τσέλσι ήρθε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, από ένα απρόσμενο δώρο του Γερμανού διαιτητή, Μάρκους Μέρκ, ο οποίος για να δώσει λίγο σασπένς, στον για πολλούς πρόωρο τελικό, που δε δικαίωσε όμως το χαρακτηρισμό του, "εφηύρε" πέναλτι στο μαρκάρισμα του Φαν Μπρόκχορστ στον Τέρι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Λάμπαρντ, που διαμόρφωσε το τελικό 1-1 για την αγγλική ομάδα, που αποκλείστηκε δίκαια από την ανώτερη Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Φρανκ Ραϊκαρντ που την Παρασκευή θα μάθει τον αντίπαλό της στην επόμενη φάση, θα στερηθεί στο πρώτο ματς τις υπηρεσίες του αρχηγού της Πουγιόλ, που με την κίτρινη στο 77 συμπλήρωσε κάρτες.

    Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)

    Κίτρινες: Μότα, Πουγιόλ - Κόουλ

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Ολέγκερ, Πουγιόλ, Μάρκες, Φαν Μπρόνκχορστ, Ντέκο, Εντμιλσον, Μότα, Μέσι (25΄λ.τρ. Λάρσον), Ετό, Ροναλντίνιο

    ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Φερέιρα, Καρβάλιο, Τέρι, Γκαλάς, Κόουλ (83΄ Χουτ), Μακελελέ, Λάμπαρντ, Νταφ (58΄ Γκούντγιονσεν), Ντρογκμπά (58΄ Κρέσπο), Ρόμπεν

    [36] Υγεία

    Ανάρρωσαν δύο γάτες στην Αυστρία

    Νέα δεδομένα για τον Η5Ν1

    7/3/2006 10:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2006 11:20:14 μμ)

    Πηγή: NET

    Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς νέα δεδομένα προκύπτουν στις έρευνες για τη γρίπη των πτηνών, μετά την ανάρρωση που εμφάνισαν δύο γάτες, οι οποίες είχαν προσβληθεί από ιό H5N1 στην Αυστρία. Οι γάτες δεν εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου και ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο ιός έχει διαφορετική συμπεριφορά στον οργανισμό των θηλαστικών. Σύμφωνα με επιστήμονες, το γεγονός ότι τα ζώα δεν νόσησαν ίσως να σημαίνει πως ο ιός προσαρμόζεται στα θηλαστικά, αποτελώντας μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ανθρώπους. Παράλληλα, πειραματικές έρευνες έδειξαν πως οι γάτες μπορούν να μολύνουν η μία την άλλη, ωστόσο, έως τώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι μπορούν να μολύνουν κι άλλα είδη και, πολύ περισσότερο, τους ανθρώπους.

    Τα δείγματα ελήφθησαν από τον φάρυγγα των τριών θηλαστικών, που φιλοξενούνταν σε καταφύγιο ζώων στο Γκρατς της Αυστρίας. Οι τρεις γατες που είχαν μολυνθεί με τον Η5Ν1 είχαν έρθει σε άμεση επαφή με άρρωστα πτηνά, όμως, δεν παρουσίασαν ποτέ τα συμπτώματα της νόσου. Μάλιστα, νέες εξετάσεις έδειξαν ότι ο ιός εξαφανίστηκε από τον οργανισμό των δύο ζώων. Πάντως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

    Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, δύο ακόμη κύκνοι με γρίπη των πτηνών εντοπίστηκαν στην Ηρακλείτσα Καβάλας και τις Αλυκές Επανωμής στη Θεσσαλονίκη. Εξετάσεις γίνονται στο Λονδίνο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό Η5Ν1, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, όσο εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα με αυστηρότητα, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε και ξεκαθαρίζουν ότι η γρίπη δεν έχει "αγγίξει" τα εκτρεφόμενα πουλερικά, οικόσιτα και βιομηχανικά.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Austria detects bird flu in cats

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προειδοποιεί ο ΠΟΥ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 March 2006 - 21:20:16 UTC