Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: εθνικό συμβόλαιο θωράκισης
  • [02] Αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας
  • [03] Αναμένοντας τα αποτελέσματα
  • [04] Τον πυροβόλησε για ασήμαντη αφορμή
  • [05] Νέο τελεσίγραφο από τα συνδικάτα
  • [06] Κουρδικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη
  • [07] Σε υδάτινο κλοιό η Τσεχία
  • [08] Αρνήθηκε τις κατηγορίες
  • [09] Τουρισμός και Ανάπτυξη
  • [10] Από αύριο τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ
  • [11] Ολύμπια (Λάρισας) νίκη στο Αλεξάνδρειο
  • [12] Κολύμβηση: Φουλ για μετάλλιο ο Αλυφαντής
  • [13] Τσάι για γερά ...κόκαλα

    [01] Πολιτική

    "Ναι σε αλλαγές, αλλά με ασφάλεια"

    Παπανδρέου: εθνικό συμβόλαιο θωράκισης

    5/4/2006 8:10:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Υπέρ των αλλαγών στην οικονομία, αλλά με ασφάλεια για τους εργαζόμενους τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Αφού τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης βασικών σταθερών για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με βούληση, συναίνεση και διάλογο μπορεί να συγκροτηθεί "ένα νέο σύστημα ασφάλισης και προστασίας των εργαζομένων που να ταιριάζει στις καταστάσεις των ραγδαίων αλλαγών της εργασίας, αλλά και της κινητικότητας της απασχόλησης".

    Σε αυτό το μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε "ένα νέο εθνικό συμβόλαιο με συμμαχία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων" που "θα κατανέμει βάρη, ευκαιρίες, δυνατότητες και πόρους" και χαιρέτισε ακόμα μία φορά τη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Ο κ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε να χαιρετίσει και την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική, όχι όμως χωρίς να θέσει ερωτήματα για το ύψος του τιμήματος και τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να γίνει λεπτομερής εξέταση της οικονομικής πλευράς της εξαγοράς, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για τη μείωση των ποσοστών των ασφαλιστικών ταμείων στην τράπεζα και επισήμανε ότι δεν δικαιολογούνται, σε εποχές μεγάλης κερδοφορίας των τραπεζών, κινήσεις που στηρίζει η κυβέρνηση, για παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επενδύει στη φθηνή εργασία. "Η φθηνή εργασία δεν σε κάνει ανταγωνιστικό", είπε ο κ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε εσωστρεφή την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ακόμη ότι παρότι το 2005 είχε κηρυχθεί έτος ανταγωνιστικότητας, σημειώθηκε μία πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων ύψους ενός δισ. ευρώ.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου εντόπισε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά ως δύο αιτίες που δημιουργούν αφενός μεν αγκυλώσεις, αφετέρου εμποδίζουν την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας, ενώ κατηγόρησε στην κυβέρνηση αδράνεια απέναντι στις δυνατότητες που είχε η χώρα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και για καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας, έλλειψη λειτουργίας των θεσμών.

    Επίσης, καταφέρθηκε κατά της οικονομικής πολιτικής κάνοντας λόγο για κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις, για εύκολες λύσεις μέσω αύξησης έμμεσων φόρων και για τη δημιουργία τελικά μιας "μικρής φοβικής Ελλάδας μειωμένων προσδοκιών και με ουσιαστική απουσία από τη διεθνή σκηνή".

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τις χαρκατήρισε "απόπειρα αυτοκριτικής για την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ" και πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου "έστω και αργά ενστερνίστηκε τις απόψεις στελεχών του".

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε, σε ανακοίνωσή του, δηλώσεις: του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος, στις 13.4.2000, "ομολογούσε ότι υπάρχουν μικρά ως μεγάλα συμφέροντα που κατατρώγουν, ως πιράνχας, το Σώμα της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα", του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σε άρθρο του στο Βήμα (8.6.2003) περιέγραφε "συνθήκες παρακμής και σήψης" και του σημερινού Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, ο οποίος επεσήμαινε ("Βημα" 11.3.2001) ότι "η κοινωνική κρίση εκφράζεται με την έλλειψη συνειδητοποιημένων μεγάλων στόχων και την εφαρμογή του χρησιμοθηρικού δόγματος "βολέψου γιατί χανόμαστε".

    [02] Πολιτική

    Του ΠΑΣΟΚ από την Επιτορπή Οικονομίας

    Αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας

    5/4/2006 9:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ένταση επικράτησε την Τετάρτη στη Βουλή, όταν λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα ενημέρωνε τα μέλη για τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ και του Εαρινού Συμβουλίου Κορυφής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η αποχώρηση όπως ανέφερε η κ. Βάσω Παπανδρέου, έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λόγω του ότι μετά την αποκάλυψη από τη Eurostat της απάτης με την απογραφή, ο κ. Αλογοσκούφης δεν ζήτησε συγνώμη από τη Βουλή και το λαό. "Αντί να ντρέπονται και να απολογούνται για την κακή κατάσταση που έφεραν τη χώρα, έρχονται να παραστήσουν τους τιμητές", σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας. "Στο ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει απάντηση από την Eurostat και κάνουν πως δεν βλέπουν. Νομίζουν πως βρέχει όταν συμβαίνει κάτι άλλο", συμπλήρωσε.

    [03] Κοινωνία

    Σε ήρεμο κλίμα οι φοιτητικές εκλογές

    Αναμένοντας τα αποτελέσματα

    5/4/2006 10:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2006 11:41:47 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές, που διεξήχθησαν στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα όλης της χώρας. Κυρίαρχο στοιχείο για ακόμη μια φορά, η αποχή των φοιτητών και των σπουδαστών από τις κάλπες που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αγγίζει το 50%. Ωστόσο όπως ανακοίνωσαν οι φοιτητικές οργανώσεις υπήρξε οριακή αύξηση προσέλευσης που φτάνει το 3% σε σχέση με πέρυσι. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις φοιτητικές παρατάξεις να διαλέγουν και εφέτος ξεχωριστές ανακοινώσεις για τα τελικά ποσοστά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φοιτητικές εκλογές

    [04] Κοινωνία

    Δύο τραυματίες, ο ένας σοβαρά

    Τον πυροβόλησε για ασήμαντη αφορμή

    5/4/2006 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ένας 25χρονος νεαρός, που τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της Τετάρτης, έξω από το Γυμνάσιο Ανωγείων, στην Κρήτη. Όλα ξεκίνησαν στις δύο παρά τέταρτο το μεσημέρι, ενώ είχαν μόλις σχολάσει οι μαθητές του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων. Ένας νεαρός οδηγός, που δεν ήταν από τα Ανώγεια, "σπίνιαρε" επιδεικτικά έξω από το σχολείο. Ο 25χρονος του ζήτησε εξηγήσεις και ο οδηγός τράβηξε όπλο και πυροβόλησε τον 25χρονο, ενώ μία από τις σφαίρες τραυμάτισε, ευτυχώς ελαφρά, και έναν 17χρονο μαθητή. Και οι δύο τραυματίες χειρουργήθηκαν αμέσως. Ο μαθητής έχει διαφύγει εντελώς τον κίνδυνο, ενώ οι ώρες είναι κρίσιμες για τον 25χρονο. Ο δράστης αναζητείται από την αστυνομία. Το αιματηρό περιστατικό φέρνει ακόμα μία φορά στην επιφάνεια τις τραγικές συνέπειες που έχει η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία στην Κρήτη.

    [05] Κόσμος

    Ζητούν ως μόνη λύση την κατάργηση του νόμου

    Νέο τελεσίγραφο από τα συνδικάτα

    5/4/2006 10:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2006 10:40:36 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ

    Καιρό μέχρι τα μέσα του Απρίλη έδωσαν τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα στην κυβέρνηση Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προκειμένου να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE), που διευκολύνει τους εργοδότες στην απόλυση των νέων εργαζομένων. Αλλιώς, τα συνδικάτα, σε συνδυασμό με τις φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, προειδοποιούν με νέες, πιο εντατικές κινητοποιήσεις. Σήμερα, οι επικεφαλής των συνδικάτων συναντήθηκαν με μέλη του κυβερνώντος κόμματος, UMP, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP, Μπερνάρ Ακογιέ. Προεδρεύων της συνάντησης ήταν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του συνδικάτου "Force Ouvriere" Ρεν Βαλαντόν, τα 12 κύρια συνδικάτα απαιτούν από την κυβέρνηση, ο νόμος, που ετέθη σε ισχύ την περασμένη Κυριακή, να έχει αποσυρθεί μέχρι τις 15 Απριλίου, δηλαδή πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

    Προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις

    Τα συνδικάτα, με κοινή τους δήλωση, δηλώνουν έτοιμα να μπουν σε νέο ρεύμα κινητοποιήσεων. Μάλιστα, ο επικεφαλής του CGT, Μπερνάρ Θιμπό, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθούν αν δεν καταργηθεί ο νόμος. "Εμείς είπαμε στην κυβέρνηση ό,τι είχαμε να πούμε" δήλωσε ο κ. Θιμπό, υπογραμμίζοντας, ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η κατάργηση του νόμου.

    Από την περασμένη Κυριακή, εκατομμύρια Γάλλοι, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, έχουν βγει στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης, αναγκάζοντας τον Ζακ Σιράκ να προβεί σε ορισμένες παραχωρήσεις. Την Παρασκευή ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε να μειωθεί ο χρόνος ισχύς του Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης από δύο χρόνια σε ένα και οι εργοδότες να δίνουν ένα λόγο για την απόλυση. Ωστόσο, τα συνδικάτα χαρακτήρισαν ως μη αποδεκτές τις προτεινόμενες παραχωρήσεις. Ακόμα, το πολιτικό γραφείο του Σιράκ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητά στους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία.

    Στο μεταξύ, η κύρια φοιτητική οργάνωση της Γαλλίας, η UNEF, ζήτησε σήμερα "να ενταθεί η κινητοποίηση" κατά της CPE στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να συνεχιστεί ο αποκλεισμός τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 54 από τα 84 πανεπιστήμια της Γαλλίας είναι σήμερα αποκλεισμένα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

    Εκατοντάδες οι συλλήψεις

    Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας, οι αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 3.600 ανθρώπους, στις διαδηλώσεις κατά της Σύμβασης Πρώτης Πρόσληψης, μέσα σε ένα μήνα.

    Συνολικά από τις 7 Μαρτίου έχουν συλληφθεί 3.682 άνθρωποι. Κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν την Τρίτη συνελήφθησαν 634 άνθρωποι, εκ των οποίων 383 στο Παρίσι.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χθες το βράδυ ότι από τότε που άρχισαν οι κινητοποιήσεις "200 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί, εκ των οποίων 60 σε φυλάκιση άνευ αναστολής".

    Παράλληλα 532 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τραυματιστεί. Η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: French unions set deadline for jobs law repeal

    BBC: French unions give law deadline

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επί τάπητος το Πρώτο Συμβόλαιο

    [06] Κόσμος

    Εναντίον του κυβερνώντος κόμματος

    Κουρδικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

    5/4/2006 11:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Βομβιστική επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε η κουρδική οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν" (ΤΑΚ) με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τρια άτομα. Όπως μετέδωσε το CNN-Turk, μεταξύ των τραυματιών είναι και ο τοπικός επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο, η οργάνωση ανέφερε ότι η επίθεση έγινε, σε αντίποινα για την καταπίεση που ασκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας στους Κούρδους που ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα απειλούν ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Στη διάρκεια των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει από τα τέλη του περασμένου μήνα ανάμεσα σε Κούρδους διαδηλωτές και Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι.

    [07] Κόσμος

    Σε επιφυλακή οι Αρχές

    Σε υδάτινο κλοιό η Τσεχία

    5/4/2006 6:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται 6000 στρατιώτες στο Δούναβη, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 120 ετών. Όπως δήλωσε ο υπουργός υδάτων της Τσεχίας, τόνισε, ότι " θα χρειαστούν πολλές μέρες μέχρι η κατάσταση να ηρεμήσει". Στο μεταξύ, στην τσεχική πρωτεύουσα έχει απαγορευτεί η ναυσιπλοΐα, καθώς τα κύματα που προκαλούν τα πλοία απειλούν τα οχυρωματικά έργα. Μάλιστα υπολογίζεται, ότι αν δεν σπάσουν τα φράγματα, το κόστος της καταστροφής θα αγγίξει τα 140 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα στα βόρεια και νοτιανατολικά της χώρας πόλεις και χωριά παραμένουν εκκενωμένα, καθώς εξακολουθούν απειλούνται από την υπερχείλιση ποταμών. Όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν να περάσει μια εβδομάδα. Εξάλλου, προβλέπεται, ότι τα χιόνια θα συνεχίσουν να λιώνουν προκαλώντας νέο κύμα πλημμυρών.

    Προβλήματα σε Γερμανία και Αυστρία

    Η περιοχή του Ούστι, κοντά στη Δρέσδη, δίνει μιαν εικόνα απειλητικών συγκοινωνούντων δοχείων. Τα νερά του γερμανικού ποταμού Έλβα έχουν σκεπάσει τις χαμηλές περιοχές της όμορης Τσεχίας κρατώντας μακριά κάπου 2000 ανθρώπους. Μια ακόμη μεθοριακή πόλη, το Χρένσκο έχει εντελώς σκεπαστεί από τα νερά. Η αστυνομία περιπολεί για να αποτρέψει ενδεχόμενες κλοπές.

    Στο μεταξύ, στη Γερμανία περίπου 1300 άνθρωποι κυρίως στη Βαυαρία και τη έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Έλβα, τα νερά του οποίου έχουν σκεπάσει και τις χαμηλές περιοχές της όμορης Τσεχίας.

    Την ίδια ώρα στην Αυστρία, στιγμές αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι του Στίλφριντ, 40χλμ, βορειανατολικά της Βιέννης, όταν υποχώρησε φράγμα, ενώ στο γειτονικό Άνγκερν, όπου οι κάτοικοι δούλευαν ακατάπαυστα επί 5 πέντε μέρες για να στήσουν αναχώματα, έφυγαν αναζητώντας ασφαλέστερο τόπο.

    [08] Ιράκ

    Ένταση στη δίκη Σαντάμ

    Αρνήθηκε τις κατηγορίες

    5/4/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στοιχεία, από τα οποία προκύπτει, ότι ο πρώην Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν είχε διατάξει την εκτέλεση 28 ατόμων κάτω των 18 ετών προσκόμισαν στο δικαστήριο οι κατήγοροί του. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν ταυτότητες των εκλιπόντων και αναγνώστηκαν οι ημερομηνίες γέννησής τους. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ απέρριψε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε, ότι οι ταυτότητες θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πλαστογραφηθεί. Κατά τη σημερινή 18η ακροαματική διαδικασία της δίκης του Σαντάμ για την εκτέλεση 148 Ιρακινών σιιτών, υπόπτων για συμμετοχή στην προπαρασκευή και εκτέλεση εναντίον του δολοφονικής επίθεσης το 1982, ο άλλοτε ισχυρός ηγέτης του Ιράκ εξετάστηκε πρώτη φορά κατ αντιπαράσταση. Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε, όταν ο δικαστής Ραούφ Αμπντούλ Ραχμάν επέκρινε τον κατηγορούμενο, ότι δεν υπέγραψε έγγραφα σχετικά με τη σημερινή ακροαματική διαδικασία. Απαντώντας ο Σαντάμ, αμφισβήτησε ακόμα και την δικαστική ιδιότητα του Ραχμάν και με τόνο περιπαικτικό είπε, ότι ο δικαστής "δύο φορές είχε καταδικαστεί, την μία την εποχή που ο ίδιος κυβερνούσε". Η ένταση είχε ως αποτέλεσμα την απότομη διακοπή της δίκης.

    Έντονα φραστικά επεισόδια

    Ο δικαστής διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό. Ο Σαντάμ, όμως, συνέχισε αναφερόμενος ειρωνικά στο υπουργείο των Εσωτερικών στη Βαγδάτη, λέγοντας στους δικαστές ότι "Φοβάστε το υπουργείο Εσωτερικών. Ούτε ο σκύλος μου δεν φοβάται αυτό το Υπουργείο".

    Στο μεταξύ, λίγο πριν διακοπεί η διαδικασία, ο δικαστής Ραχμάν απείλησε να αποβάλει από την δικαστική αίθουσα, για ασεβή διαγωγή προς τους δικαστές, τον Λιβανέζο συνήγορο του Χουσέϊν, Μπόχρα αλ-Χαλίλ.

    Ο έτερος των συνηγόρων, ο Αιγύπτιος, Αμίν αλ Ντίμπ τόνισε, ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας στο Ντουτζάϊλ είναι "ανεδαφική" και υποστήριξε, ότι ο Χουσέϊν ως ηγέτης του Ιράκ" είχε συνταγματικά δικαιώματα" και τα άσκησε, όταν σημειώθηκε η απόπειρα κατά της ζωής του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Saddam Hussein dismisses evidence

    CNN: Hussein grins, reads poetry during cross-examination

    [09] Οικονομία

    Ομιλίες της κ. Πάλλη-Πετραλιά και του κ. Σιούφα

    Τουρισμός και Ανάπτυξη

    5/4/2006 7:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Στις προοπτικές που ανοίγονται για την ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρα αναφέρθηκε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά από το βήμα του Economist. "Δεν αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό τουριστικά", υπογράμμισε η υπουργός και τόνισε πως υπάρχει η πολιτική βούληση για σημαντική τουριστική ανάπτυξη με σύνεση και προγραμματισμό.

    Περιγράφοντας τις άμεσες ενέργειες, η κ. Πετραλιά ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την δημιουργία μίας νέας διεύθυνσης, η οποία θα λειτουργεί ως γραφείο υποδοχής "One Stop Shop" και συντονισμού μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, υπενθύμισε την ψήφιση νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα ένα εργαλείο, που ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ισχυρού και φιλόδοξου σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού με κονδύλια του Δ ΚΠΣ. Εξάλλου, σημείωσε την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων για τον ιαματικό τουρισμό και για τον αγροτουρισμό, έδωσε έμφαση στη σημασία της προβολής συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων και προανήγγειλε την αναβάθμιση των Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ, καθώς των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εσωτερικού.

    Στις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας.

    Περιγράφοντας τις αναπτυξιακές προκλήσεις, σημείωσε ότι βασικό όπλο του υπουργείου είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ), που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις έως και για το 55% της επένδυσης. Στο επίκεντρο του Προγράμματος, η απορρόφηση του οποίου έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, βρίσκεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς της μεταποίησης, της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα, έχουν επωφεληθεί από τις Δράσεις του ΕΠΑΝ περισσότερες από 80.000 επιχειρήσεις.

    Στον άξονα της ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι η Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες του παρελθόντος, βρίσκεται, ήδη, σε καλό δρόμο αφού θεσπίστηκε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενθαρρύνθηκαν έμπρακτα οι βιοκαλλιέργειες αλλά και η παραγωγή βιοενέργειας, προωθήθηκε νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επεκτάθηκε το δίκτυο φυσικού αερίου σε 13 νομούς, ενώ "άνοιξαν" οι πόρτες για μεγάλες επενδύσεις, στον τομέα της ενέργειας, όπως είπε.

    [10] Οικονομία

    Μέχρι και τις 15 Απριλίου

    Από αύριο τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ

    5/4/2006 11:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από την Πέμπτη μέχρι και τις 15 Απριλίου ο ΟΓΑ θα καταβάλλει το επίδομα για το τρίτο παιδί, το γενικό πολυτεκνικό επίδομα και την ισόβια σύνταξη στις μητέρες. Τα επιδόματα αυτά θα καταβληθούν προσαυξημένα κατά 3,6% αναδρομικά σε 338.305 οικογένειες. Το επίδομα για το τρίτο παιδί ανέρχεται σε 159,82 ευρώ το πολυτεκνικό για κάθε παιδί κάτω των 23 σε 39,95 και η ισόβια σύνταξη σε 91,91 ευρώ

    [11] Μπάσκετ

    Ολύμπια (Λάρισας) νίκη στο Αλεξάνδρειο

    5/4/2006 9:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2006 9:55:59 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντικό βήμα για την συμμετοχή της στα πλέι οφ έκανε η Ολύμπια Λάρισας, η οποία επικράτησε στο Αλεξάνδρειο του Άρη με 87-70, σε παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Από την άλλη ο Άρης γνώρισε την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του, μετά από αυτή επί του ουραγού Κολοσσού και δέχτηκε ένα ηχηρό χαστούκι πριν τη συμμετοχή του στον τελικό του ULEB Cup. Από την άλλη, αυτή ήταν η 9η νίκη για την Ολύμπια Λάρισας. Τα δεκάλεπτα: 17-30, 31-46, 43-56, 70-87. Από την αρχή του παιχνιδιού η Ολύμπια πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι και άχησε τον Άρη σε αυτόν του κομπάρσου. Με πολύ καλό ποσοστά από την περιφέρεια και σε πολύ καλή μέρα τον Πρόδρομο Νικολαΐδη, πήρε στο πρώτο δεκάλεπτο μία σημαντική διαφορά (17-30). Έτσι συνεχίστηκε και το δεύτερο δεκάλεπτο, με τους "πορτοκαλί" να προηγούνται στο ημίχρονο με 31-46. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Ολύμπια έχασε λίγο την επαφή της με το σκοράρισμα, αλλά η ομάδα του Αντρέα Ματσόν δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί. Έτσι οι 3η περίοδος βρήκε τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 43-46. Μόνο στην 4η περίοδο ο Άρης προσπάθησε για την ανατροπή, όταν με τους Στακ και Μπρούερ μείωσαν σε 65-70, αλλά η Ολύμπια κατάφερε να πάρει και πάλι τα ηνία και να πάρει με 70-87 την άνετη και σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Παπαδημητρίου, Ταβουλαρέας, Χουλιάρας

    ΑΡΗΣ (Αντρέα Μαντσόν): Καστλ 11, Σιγάλας 4 (1), Ορφανός, Μπριούερ 10 (1), Χαριτόπουλος 13, Ασημακόπουλος, Ουίλκινσον 5, Πάντιους 9 (3), Στακ 12, Κουλ 6

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκαντίνοφ 7, Μέισον 21 (2), Νικολαϊδης 23 (4), Παπαβασιλείου 2, Λάππας 3 (1), Αποστολίδης 9, Ραντόγεβιτς 16, Γιόνζεν 4, Χαρισμίδης 2

    [12] Κολύμβηση: Φουλ για μετάλλιο ο Αλυφαντής

    5/4/2006 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ,ΝΕΤ

    Έτοιμος για ένα μετάλλιο, ίσως και τη κορυφή της παγκόσμιος πρόσθιας κολύμβησης είναι Ρωμανός Αλυφαντής. Ο 20χρονος Έλληνας ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα στη πρεμιέρα του 8ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 25άρας πισίνας της Κίνας, αφού κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον τελικό των 100μ. πρόσθιο, (2 μ.μ. ΕΤ 1) πετυχαίνοντας μάλιστα την 2η καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά με 58.54. Ο μοναδικός που πέρασε τον Έλληνα πρωταθλητή στον ημιτελικό ήταν ο κορυφαίος Ουκρανός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ολεγκ Λίσογκορ, που κολυμπούσε στην ίδια σειρά μαζί του και έκανε 58.32 το οποίο αποτελεί και ρεκόρ αγώνων (προηγούμενο του ίδιου 58.33 από τις 4/4/2002 στη Μόσχα). Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρωμανός Αλυφαντής προκρίθηκε από τους πρωινούς προκριματικούς στους απογευματινούς ημιτελικούς με τον πρώτο και καλύτερο χρόνο από όλους όσους μετείχαν στις προκριματικές σειρές των 100μ. πρόσθιο (ήταν 1ος στην 8η προκριματική σειρά) με χρόνο 58.90). Οι οκτώ που προκρίθηκαν στον τελικό στα 100μ πρόσθιο: Λίσογκορ (Ουκρανία) 58.32 (Ρεκόρ αγώνων), Αλυφαντής (Ελλάδα) 58.54, Πολιακόφ (Καζακστάν) 59.27, Ρικαρντ (Αυστραλία) 59.28, Τερρίνι (Ιταλία) 59.41, Ντάλε Οεν (Νορβηγία) 59.42, Ντιμό (Ουκρανία) 59.46, Ούσερ (ΗΠΑ) 59.47.

    Χαρούμενος και συγκεντρωμένος

    Ο ίδιος ο Ρωμανός Αλυφαντής ήταν απόλυτα ικανοποιημένος και πολύ χαρούμενος για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. "Είναι γιατί χαίρομαι πάντα αυτές τις κούρσες μου όπως σας είχα πει. Αυτά τα δύο-τρία περίπου λεπτά που διαρκεί όλη η διαδικασία της κούρσας είναι ο λόγος που κάνω αθλητισμό. Ζω έντονα τα συναισθήματα των στιγμών και κυρίως το γεγονός ότι έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι δίπλα στους κορυφαίους κολυμβητές του κόσμου και να τους ανταγωνίζομαι". Όσο για τον επερχόμενο τελικό, ο Έλληνας κολυμβητής δήλωσε: "Δεν μπορείς να μιλάς για μετάλλιο παρά μόνο όταν τελειώσει ο τελικός. Πάντως, φαίνεται ότι έχω τη δυνατότητα να το διεκδικήσω. Για το χρυσό τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο Λίσογκορ είναι ένας έμπειρος αθλητής, ψηλός, γεροδεμένος, απίστευτος. Και στο Ευρωπαϊκό ήταν ένα εκατοστό πάνω από εμένα, κάτι που σημαίνει ότι είμαι κοντά για να τον ξεπεράσω. Ο προπονητής μου το πιστεύει".

    "Όπως μου έδειξε στην κούρσα του ημιτελικού, πιστεύω ότι είναι σε θέση να πάρει και το χρυσό", δήλωσε ο προπονητής του Αλυφαντή, Ζόλταν Κόλαρ. Σ΄ αυτό συμφώνησε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τάσος Παπαδόπουλος. "Όλα πήγαν καλά. Ο Ρωμανός είναι αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα. Μπορούμε να τον δούμε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου".

    Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας (ώρες Ελλάδας):

    ΠΡΩΙ, 4.30 π.μ.: ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ: 100μ. ελεύθερο (Γ), 400μ. μικτή ατομική (Α), 50μ. πεταλούδα (Γ), 50μ. ελεύθερο (Α), 100μ. μικτή ομαδική (Γ), 4Χ200μ. ελεύθερο (Α), 800μ. ελεύθερο (Γ) αργές σειρές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑ, 2 μ.μ.: ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ, ΤΕΛΙΚΟΙ: 100μ. ελεύθερο (Γ) ημιτ., 400μ. μικτή ατομική (Α) Τελικός, 50μ. πρόσθιο (Γ) Τελικός, 100μ. ύπτιο (Α) Τελικός, 50μ. πεταλούδα (Γ) ημιτ., 50μ. ελεύθερο (Α) ημιτ., 100μ. ύπτιο (Γ) Τελικός, 100μ. πρόσθιο (Α) Τελικός, 100μ. μικτή ατομική (Γ) ημιτ., 100μ. πεταλούδα (Α) Τελικός, 800μ. ελεύθερο (Γ) γρήγορες σειρές, 4Χ200μ. ελεύθερο (Α) Τελικός.

    [13] Υγεία

    Προστασία από την οστεοπόρωση

    Τσάι για γερά ...κόκαλα

    5/4/2006 8:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προστασία από την οστεοπόρωση μπορεί να προσφέρει το τσάι του βουνού, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι οποίες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ερευνητών από όλο τον κόσμο. Ήδη, ελληνική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αθήνας προχωρά σε ειδικά πειράματα και εργαστηριακές μελέτες, προκειμένου να διερευνηθεί ο μηχανισμός δράσης του τσαγιού. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δώσουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε ένα μείζον θέμα υγείας, το οποίο αφορά περίπου 500.000 άτομα στην Ελλάδα.

    Στις παραπάνω ανακοινώσεις προχώρησαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) Γρηγόριος Σκαραντάβος και Γεώργιος Τροβάς, με αφορμή το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΜΜΟ, το οποίο πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη.

    Κάτω από το μικροσκόπιο

    Σύμφωνα με τον κ. Σκαραντάβο υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις και στοιχεία πως το τσάι έχει ενεργή δράση κατά της οστεοπόρωσης. Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΕΜΜΟ επιχορηγεί με 6.000 ευρώ την καθηγήτρια κ. Ισμήνη Δοντά, κτηνίατρο, προκειμένου να προχωρήσει σε λεπτομερείς μελέτες σχετικά με το θέμα.

    Οι μελέτες αυτές αρχίζουν άμεσα και έχουν διπλό πεδίο αναζήτησης. Το πρώτο θα είναι να διερευνηθεί εργαστηριακά, με κυτταροκαλλιέργειες, το πώς επιδρά το εκχύλισμα τσαγιού βουνού στην οστεοπόρωση. Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες θα κάνουν πειράματα ώστε να προσδιορίσουν με μεγαλύτερες λεπτομέρειες την επίδραση αυτή. Τα πειράματα θα γίνουν με θηλυκά ποντίκια, τα οποία θα έχουν υποβληθεί σε ωοθηκεκτομή. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός των πειραματόζωων θα έχει σημαντική ομοιότητα με εκείνον μίας μετεμμηνοπαυσιακής γυναίκας.

    Ένα ακόμη ενδιαφέρον ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί, είναι η "δοσολογία" του τσαγιού, η οποία θα μπορέσει να προσφέρει επαρκή προστασία από την πάθηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 April 2006 - 20:52:17 UTC