Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακρόαση για τις υποκλοπές
  • [02] Στάσεις εργασίας
  • [03] Γκαζάκια έξω από καφενείο
  • [04] Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ
  • [05] Συνελήφθη Παλαιστίνιος υπουργός
  • [06] Εορταστικό ωράριο
  • [07] Μονόδρομος η νίκη στο ΣΕΦ
  • [08] "Τσεκάρει" το διαβατήριο για Πράγα
  • [09] "Κανόνια" στα ημιτελικά
  • [10] Πέρασε χωρίς "γκάζια" η "Μπάρτσα"
  • [11] Στρες και καρδιά

    [01] Πολιτική

    Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

    Ακρόαση για τις υποκλοπές

    6/4/2006 8:37:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την ακρόαση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Αγγέλου, καθώς και με την κοινή ακρόαση των κκ Γ. Κορωνιά και Μπίλ Ζήκου, διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών Vodafone και Ericsson, θα συνεχιστεί σήμερα 6 Απριλίου, η διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η ακρόαση του κ. Αγγέλου ορίστηκε για τις 10:00, ενώ των κ.κ. Κορωνιά και Ζήκου για τις 13:00. Η επανάκληση τους για εξέταση κατ αντιπαράσταση κρίθηκε απαραίτητη λόγω των ερωτημάτων που προέκυψαν από τις ξεχωριστές καταθέσεις τους στην Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιχμές κατά Vodafone

    Ευθύνες και πάλι στην Ericsson

    "Έδειξε" την Ericsson

    [02] Κοινωνία

    Στο Μετρό και σε νοσοκομεία του Πειραιά

    Στάσεις εργασίας

    6/4/2006 7:13:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: APE-NET 105.8

    Ακινητοποιημένοι παραμένουν οι συρμοί του Μετρό από τις 05.00 το πρωί έως τις 09.00 λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων, που ζητούν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Τετράωρη στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει από τις 11.00 έως τις 15.00 και οι νοσηλευτές στα Νοσοκομεία Τζάννειο, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και το Μεταξά, στον Πειραιά. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, ενώ καινούργια μηχανήματα να παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

    Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται από σήμερα και για επτά ημέρες, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης στην γραμμή 197 - του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας από όλο το προσωπικό του Κέντρου μεταξύ 11.00 και 15.00, με αίτημα την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την πλήρη λειτουργία του Κέντρου, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καταβολή του επιδόματος ετοιμότητας.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με στόχο την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, αλλά και η μονιμοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Στις 14 Απριλίου, η ΓENOΠ-ΔEH θα πραγματοποιήσει εικοσιτετράωρη απεργία και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα με βασικό αίτημα να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στη διάρθρωση των υπηρεσιών της ΔEH, που προβλέπονται από το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αφορούν το διαχωρισμό της διαχείρισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στάση εργασίας στο Μετρό

    Απεργία στους Δήμους

    [03] Κοινωνία

    Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

    Γκαζάκια έξω από καφενείο

    6/4/2006 10:40:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από τρία γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι έξω από καφενείο στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη 17 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο μηχανισμός εξέρραγη τα ξημερώματα προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους περίοικους και μια μικρής έκτασης πυρκαγιά από την οποία σημειώθηκαν υλικές ζημιές, σε σταθμευμένο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο και σε δύο μοτοσικλέτες. Η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά ότι το συνολικό ύψος των ζημιών ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, ενώ τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα.

    [04] Κόσμος

    Τετραήμερη γενική απεργία

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ

    6/4/2006 9:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 10:49:55 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Λίγες ώρες προτού αρχίσει η μεγάλη, τετραήμερη εθνική απεργία στο Νεπάλ, εναντίον του μονάρχη της χώρας, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μαλάνγκουα, 120 χλμ. ΝΑ της πρωτεύουσας Κατμαντού, σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μαοϊστών ανταρτών. Ο βασιλιάς Γκιανέντρα βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στην εξουσία, χωρίς όμως να έχει τη γενική αποδοχή των πολιτών της χώρας. Μάλιστα, πρόσφατα, η αντιπολίτευση άρχισε μερική συνεργασία με τους αντάρτες, με στόχο την ένταση της πίεσης εναντίον του μονάρχη. Στο μεταξύ, περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, πρώτη ημέρα της γενικής απεργίας, ενώ, χθες, τουλάχιστον 20 πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν, σε μια προσπάθεια σύμφωνα με τους ακτιβιστές να καμφθεί το ηθικό των αντιφρονούντων, ενόψει και της μεγάλης διαδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο. Επιπλέον, η κυβέρνηση επέβαλε και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης έως τις 03.00 τα ξημερώματα τής Πέμπτης (τοπική ώρα).

    Χιλιάδες οι νεκροί τα τελευταία 10 χρόνια

    Συγκεκριμένα, πέντε αστυνομικοί και δύο αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Μαλάνγκουα, ενώ, ένα ελικόπτερο του στρατού, το οποίο εστάλη στην περιοχή, συνετρίβη κατά την προσγείωσή του με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι τρεις επιβαίνοντες.

    Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις τα τελευταία 10 χρόνια, όταν άρχισαν τον ένοπλο αγώνα τους οι Μαοϊστές αντάρτες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Nepal shuts down for strike, rebel raid kills 10

    Guardian: Nepal Police Detain Scores of Activists

    BBC: Nepalese opposition begin strike

    [05] Μ. Ανατολή

    Συνελήφθη Παλαιστίνιος υπουργός

    6/4/2006 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για τις υποθέσεις της Ιερουσαλήμ συνέλαβε το πρωί της Πέμπτης η ισραηλινή αστυνομία, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Χάλεντ Αμπού Αράφεχ συνελήφθη σε οδόφραγμα στα ανατολικά της πόλης και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα συλλαμβάνει οποιοδήποτε μέλος της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι περνούν τα οδοφράγματά του, γιατί θεωρεί την παλαιστινιακή οργάνωση τρομοκρατική.

    Στο επίκεντρο της διαμάχης

    Η περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινο παλαιστινιακής διένεξης. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ελπίζουν να αποτελέσει τη μελλοντική πρωτεύουσα της χώρας τους.

    Από την πλευρά του, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ολόκληρη η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά του. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της πόλης, όπως και τη Δυτική Όχθη, το 1967.

    Το Ισραήλ προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ το 1981, κάτι που όμως δεν έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Israelis 'detain' Hamas minister

    ABC NEWS: Israel Arrests Hamas Cabinet Minister

    [06] Οικονομία

    Εορταστικό ωράριο

    6/4/2006 9:08:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τις προτάσεις του για το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο του Πάσχα, πρότεινε στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο θα λειτουργήσουν ως εξής:

    Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Απριλίου, 9 το πρωί με 9 το βράδυ

    Σάββατο 15 Απριλίου, 9 το πρωί με 4 το απόγευμα.

    Μεγάλη Δευτέρα 17 έως και Μεγάλη Πέμπτη 20 Απριλίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

    Μεγάλη Παρασκευή 21 Απριλίου, 1 το μεσημέρι με 7 το απόγευμα και

    Μεγάλο Σάββατο 22 Απριλίου, 9 το πρωί με 4 το απόγευμα.

    Τη Δευτέρα 24 Απριλίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά και από την Τρίτη 25 του μήνα θα επανέλθουν στο κανονικό ωράριο.

    [07] Μπάσκετ

    Μονόδρομος η νίκη στο ΣΕΦ

    6/4/2006 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Να κρατήσει "ζωντανό" το όνειρο της Πράγας, θέλει απόψε στο ΣΕΦ (20:45, (Supersport 2) ο Ολυμπιακός, που υποδέχεται τη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι του Τελ Αβίβ, στο β ματς των προημιτελικών της Ευρωλίγκα. Για τους ερυθρόλευκους, που πριν από δύο μέρες ηττήθηκαν στο "κολαστήριο" της "Νόκια Αρίνα" με 87-78, η νίκη στο αποψινό παιχνίδι αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να έχουν μία ακόμη ευκαιρία στο Τελ Αβίβ, να "χτυπήσουν" την πρόκρισή τους στις "4" κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Για να γίνει αυτό, η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας θα πρέπει με 6ο παίκτη τον κόσμο της, να θυμηθεί ξανά την εμφάνιση που έκανε στο β ημίχρονο του πρώην "Γιαντ Ελιάου" και ει δυνατόν να ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού όπως έδειξε με τη φετινή πορεία του στην Ευρωλίγκα, αξίζει να είναι παρών στο σημαντικό ραντεβού της τσεχικής πρωτεύουσας.

    [08] Μπάσκετ

    "Τσεκάρει" το διαβατήριο για Πράγα

    6/4/2006 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το εισιτήριό του για την Πράγα "σφραγίζει" απόψε στις 21:45 (Supersport1) ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός στην ισπανική Βιτόρια, όπου αντιμετωπίζει στον β αγώνα της 8άδας της Ευρωλίγκα την γηπεδούχο Ταουγκρές. Οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που πριν από δύο μέρες έκανε το πρώτο βήμα για το φαϊναλ φορ, επικρατώντας με 84-72 στο ΟΑΚΑ, δείχνουν αποφασισμένοι να "σπάσουν" το φετινό αήττητο της "Φερνάντο Μπουέσα Αρένα" και να κατακτήσουν την πρόκρισή. Σε περίπτωση που η ισπανική έδρα παραμείνει και απόψε απόρθητη, οι πράσινοι θα έχουν μία τρίτη και τελευταία ευκαιρία να περάσουν στην επόμενη φάση, στον αγώνα που θα διεξαχθεί το Σάββατο, μπροστά στον εκπληκτικό τους κόσμο. Το αποψινό πάντως έργο του "τριφυλλιού" μπροστά σε περίπου 10.000 ενθουσιώδεις Βάσκους, μόνο εύκολο δεν θα ναι, αφού ήδη η "Ταού", φρόντισε να δημιουργήσει το "κατάλληλο" κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις για τη διαιτησία.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κανόνια" στα ημιτελικά

    6/4/2006 12:28:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ’ρσεναλ βρίσκεται στην ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "κανονιέρηδες" κράτησαν με άνεση το υπέρ τους 2-0 του πρώτου αγώνα επί της Γιουβέντους και με το τελικό 0-0 στο Ντελε ’λπι πήραν το εισιτήριο. Η ’ρσεναλ στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει τη Βιγιαρεάλ. Από την αρχή της αναμέτρησης προσπάθησε να διαφυλάξει το υπέρ της αποτέλεσμα και για αυτό έπαιξε καθαρά αμυντικά. Από την άλλη η Γιουβέντους δεν μπόρεσε να φανεί απειλητική στη επίθεση και έτσι το πρώτο ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς γκολ. Στο δεύτερο μέρος η "Γιούβε" προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα αλλά η αμυντική λειτουργία της ’ρσεναλ δεν της το επέτρεψε. Η πρώτη καλή φάση για την Γιουβέντους έγινε στο 71 όταν δυνατό σουτ του Νέντβεντ απέκρουσε ο Λέμαν. Στο 77 ο Νέντβεντ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Η Γιουβέντους δεν μπόρεσε να κάνει κάτι στη συνέχεια και έτσι η ’ρσεναλ πήρε πανηγυρικά την πρόκριση.

    Διαιτητής: Χέρμπερτ Φάντελ (Γερμανία)

    Κίτρινες: Κιελίνι, Νέντβεντ - Φλαμινί, Ρέγιες

    Κόκκινη: Νέντβεντ (δεύτερη κίτρινη στο 77΄)

    Οι συνθέσεις:

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τζαμπρότα, Κόβατς, Καναβάρο, Κιελίνι (66΄ Τζαμπρότα), Μούτου (61΄ Ζαλαγιέτα), Έμερσον, Τζιανικέντα, Νέντβεντ, Τρεζεγκέ, Ιμπραϊμοβιτς

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Έμπουε, Τουρέ, Σεντέρος, Φλαμινί, Χλεμπ (87΄ Ντιαμπί), Λιούνγκμπεργκ, Τζιλμπέρτο, Φαμπρέγκας, Ρέγιες (63΄ Πιρές), Ανρί

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πέρασε χωρίς "γκάζια" η "Μπάρτσα"

    6/4/2006 12:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με δύο γκολ, ένα στην αρχή και συγκεκριμένα στο 19 με τον Ροναλντίνιο και ένα λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού στο 89 με τον Ετό, η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 2-0 της Μπενφίκα στον δεύτερο προημιτελικό (πρώτο παιχνίδι 0-0) και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένας πρόωρος τελικός είναι πλέον, γεγονός καθώς στην ημιτελική φάση η "Μπάρτσα" θα αντιμετωπίσει την Μίλαν.

    Στο παιχνίδι η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε δυνατά την αναμέτρηση καθώς από την αρχή ήθελε να πετύχει ένα γρήγορο γκολ που θα της έλυνε τα πόδια. Μόλις στο 5 η Μπάρτσα έφτασε κοντά στο γκολ, όταν κέρδισε πέναλτι σε χέρι του Πετίτ. Ο Ροναλντίνιο ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο Μορέτο με ωραία εκτίναξη έπιασε την μπάλα και την έστειλε κόρνερ. Αυτό που δεν κατάφερε ο "Ρόνι" στην αρχή, το πέτυχε τελικά στο 19. Ο Ετό έκανε ωραία κούρσα από δεξιά και γύρισε τη μπάλα στο σημείο του πέναλτι, απ΄όπου ο Ροναλντίνιο δεν είχε πρόβλημα να τη στείλει στα δίχτυα. Από εκεί και πέρα η "Μπάρτσα" πήρε τον έλεγχο, χωρίς όμως να πατήσει γκάζι. Από την άλλη η Μπενφίκα δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο πρώτο μέρος και αρκέστηκε σε αμυντικό ρόλο. ’ξια αναφοράς στο πρώτο μέρος ήταν κάποιες εξάρσεις της "Μπάρτσα" (το φάουλ του Ροναλντίνιο από τη γωνία της περιοχής στο 24΄ έφυγε μόλις άουτ, στο 26΄ ο Ετό επιχείρησε να "κρεμάσει" τον Μορέτο αλλά δεν βρήκε στόχο, ενώ στο 40΄ ο Φαν Μπόμελ νικήθηκε από τον τερματοφύλακα της Μπενφίκα) με το 1-0 να μένει το αποτέλεσμα του πρώτου μέρους. Στο δεύτερο μέρος οι Πορτογάλοι ήθελα να μπουν πιο δυνατά χωρίς να τα καταφέρνουν και η Μπαρτσελόνα δεν θέλησε να φορτσάρει, και έτσι μέχρι το 60 φάσεις δεν υπήρξαν. Στο 61 όμως, η το Κάμπ Νου πήγε να «παγώσει» όταν η Μπενφίκα έφτασε μία ανάσα από την ισοφάριση. Ο Μίκολι έβγαλε τον Σιμάο μόνο απέναντι στον Βαλντές αλλά το πλασέ του πρώην άσου της Μπάρτσα πέρασε «ξυστά» άουτ, επαναφέροντας την ηρεμία στις τάξεις των «μπλάουγκρανα». Φάσεις δεν υπήρξαν μέχρι το 87 όταν και πάλι η Μπενφίκα ανησύχησε τον Βαλντέζ, Ο Γιώργος Καραγκούνης, (που είχε περάσει ως αλλαγή αντί του Τζεοβάνι) με μακρινό σουτ προσπάθησε να κερδίσει τον τερματοφύλακα της «Μπάρτσα», ο οποίος όμως κατάφερε να την πιάσει και να την στείλει πλάγια. Τελικά η Μπαρτσελόνα κλείδωσε τη νίκη και την πρόκριση με τον Ετό να γίνεται να γίνεται αποδέκτης ενός πολύ καλού συνδυασμού και να γράφει το 2-0, δίνοντας με πανηγυρικό τρόπο τη νίκη πρόκριση.

    Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)

    Κίτρινες: Ντέκο (χάνει τον πρώτο ημιτελικό), Ετό - Μανουέλ Φερνάντες, Λουιζάο, Αντερσον

    Οι συνθέσεις:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Μπελέτι, Πουγιόλ, Ολεγκέρ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ντέκο, Φαν Μπόμελ (85΄ Εντμίλσον), Ινιέστα, Λάρσον (86΄ Ζιουλί), Ετό, Ροναλντίνιο

    ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Μορέτο, Ρικάρντο Ρότσα, Λουιζάο, Αντερσον, Λέο, Μπέτο (72΄ Ρομπέρ), Πετίτ, Μανουέλ Φερνάντες (82΄ Μαρσέλ), Σιμάο, Τζεοβάνι (55΄ Καραγκούνης), Μίκολι

    [11] Υγεία

    Διεθνές Συνέδριο στις 7-8 Απριλίου

    Στρες και καρδιά

    6/4/2006 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 10:20:43 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το στρες και η κατάθλιψη θεωρούνται από τις κυριότερες αιτίες που επιβαρύνουν την καρδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Cardio Athena 2006, στις 7 και 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, προάγγελος καρδιακού προβλήματος μπορεί να είναι η στυτική δυσλειτουργία.

    Όπως έδειξαν οι μελέτες της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λίγη μόνο ώρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης είναι αρκετή για να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο, αφού επιβαρύνει τη λειτουργία και την αιμάτωση του μυοκαρδίου. Μέσα σε τρία λεπτά άγχους η αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά 8 χιλιοστά. Η αύξηση αυτή διαρκεί για τουλάχιστον μία ώρα. "Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα της ψυχικής σφαίρας έχουν άμεση σχέση με τις καρδιαγγειακές νόσους" δήλωσε ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Χριστόδουλος Στεφανάδης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου.

    Καταστροφική για την καρδιά είναι και η κατάθλιψη. Σύμφωνα με μελέτη, που διεξήχθη σε 3.000 ασθενείς, οι καταθλιπτικοί έχουν μέχρι και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα μυοκαρδίου. Αλλά συμβαίνει και το αντίστροφο: Όσοι έχουν ήδη πάθει έμφραγμα παρουσιάζουν συχνά κατάθλιψη. Ένας στους τέσσερις σοβαρής μορφής και δύο στους τρεις έχουν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης, ενώ η παρουσία κατάθλιψης συνδέεται μέσω φλεγμονής και θρόμβωσης με αυξημένη επίπτωση στεφανιαίων συμβάντων.

    Καμπανάκι κινδύνου για την καρδιά είναι και η στυτική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα σε άνδρες άνω των 45. Ειδικότερα : Ένας στους 3 άνδρες άνω των 40 ετών έχει κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία, πράγμα που σημαίνει πως στην Ελλάδα 500.000 άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης. Ένας στους 5 ασθενείς με μοναδικό σύμπτωμα τη στυτική δυσλειτουργία εμφανίζει σημαντική σιωπηλή στεφανιαία νόσο, όπως διαπιστώνεται σε ασθενείς που εξετάζονται στην πρότυπη Μονάδα Σεξουαλικής Υγείας της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πάντως, έχει πλέον γίνει κατανοητό ότι τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, που έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα αυτό, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνα για την καρδιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν και επωφελή δράση.

    Οι αριθμοί για τους αιφνίδιους θανάτους νέων από καρδιά σοκάρουν: Μόνο στην Αττική κάθε μήνα πεθαίνουν αιφνίδια 3 νέοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι είχαν πρόβλημα καρδιάς.

    Πρώτη αιτία θανάτου θεωρείται η υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια, μία κληρονομούμενη νόσος που ίσως και να μη δώσει ποτέ συμπτώματα.

    Όταν οι γιατροί διαπιστώνουν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό αιφνίδιο θάνατο -που οφείλεται συνήθως σε σοβαρές κοιλιακές αρρυθμίες- προχωρούν σε λύσεις όπως εμφύτευση αυτόματου απινιδωτή, που μειώνει τη θνησιμότητα από 20-37%. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο περίπου όλων των θανάτων που συμβαίνουν ετησίως σε όλο τον κόσμο.

    Από την άλλη, ο αιφνίδιος θάνατος σε νέους και ειδικά αθλητές αποτελεί αντικείμενο έντονου κοινωνικού προβληματισμού.

    Για να υπάρξει πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου η Μονάδα Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών τα τελευταία 10 χρόνια κάνει συστηματική καταγραφή των οικογενειών που εμφανίζουν κληρονομούμενα νοσήματα και των οικογενειών που έχουν εμφανίσει αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε κάποιο μέλος τους με συστηματική και ενδελεχή εξέταση όλων των μελών των οικογενειών αυτών. Στα μέλη που διαπιστώνεται αυξημένος κίνδυνος για μελλοντικό αιφνίδιο θάνατο γίνεται εμφύτευση απινιδωτή. Κάθε φορά που ενεργοποιείται ένας από αυτούς τους απινιδωτές ξέρουμε ότι έχουμε αποτρέψει το θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

    ’λλα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α., υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι:

    Οι ραγδαίες εξελιξεις στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας. Οι νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η ελικοειδής αξονική στεφανιογραφία, τομογραφία, καθώς και το θέμα της καρδιακής ανεπάρκειας που αποτελεί όχι μόνον δυσεπίλυτο θεραπευτικό πρόβλημα αλλά και τεράστιο οικονομικό αγκάθι. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα νοσούν 200.000 ασθενείς με επιβίωση μόνο 50% στη πενταετία, ενώ εμφανίζονται 30.000 περίπου νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 April 2006 - 8:54:38 UTC