Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αν. Παπανδρέου
  • [02] "Αθήνα, πόλη της ζωής μας"
  • [03] Δικαίωση για το ασυμβίβαστο
  • [04] Αλλαγές στην ασφάλιση των ΙΧ
  • [05] Επανεξετάζονται όλα τα στοιχεία
  • [06] Ορκωμοσία νέων αξιωματικών στην Πυροσβεστική
  • [07] Στη Θράκη ο Γιακίς
  • [08] Αργεντινή: Ζητά διάλογο για τα Φόκλαντ
  • [09] Ατυχήματα σε πυρηνικό αντιδραστήρα
  • [10] ΔΕΠΑ: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ έως το 2010
  • [11] Σ' ενα μήνα οι εκπτώσεις
  • [12] Έως τέλος Ιουλίου οι προσφορές
  • [13] Φεστιβάλ Κιθάρας στη Σύρο
  • [14] Κηπουρική και κρασί κατά άνοιας
  • [15] Η ώρα των υποψηφίων

    [01] Πολιτική

    Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αν. Παπανδρέου

    16/6/2006 9:57:00 πμ

    Δεκαήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου αρχίζει το Σάββατο 17 Ιουνίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από το θάνατό του. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο από το Ζάππειο όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Την Κυριακή 18 Ιουνίου, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, με θέμα: "Η επιστροφή του Ανδρέα, 1953-1967".

    Τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου στο Ζάππειο, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου ηγέτης της αλλαγής".

    Την Τρίτη, 20 Ιουνίου, πάλι στο χώρο του Ζαππείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΚ και ο Αντιδικτατορικός Αγώνας".

    Την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, σε μια ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου ο Οικονομολόγος", θα αναδειχθεί η ακαδημαϊκή πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, θα γίνει το καθιερωμένο μνημόσυνο στο Α Νεκροταφείο Αθηνών και το απόγευμα, στο Καλέντζι της Αχαΐας, θα γίνουν, με την παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 25 Ιουνίου, με μεγάλη συναυλία με τον τίτλο "Ένα Τραγούδι για τον Ανδρέα", στην οποία συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Νταλάρας, καθώς και η Λαϊκή Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

    Εξάλλου στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ στις 18 και 19 Ιουνίου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των νέων γραμματέων, αναπληρωτών γραμματέων και συντονιστικών επιτροπών στις οργανώσεις εργαζομένων, εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων, καθώς και στις οργανώσεις ετεροδημοτών.

    Σχετικά Links:

    ΠΑΣΟΚ

    [02] Πολιτική

    Παρουσιάστηκε ο συνδυασμός του Ν. Κακλαμάνη

    "Αθήνα, πόλη της ζωής μας"

    15/6/2006 9:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Παρουσιάστηκε, το βράδυ της Πέμπτης, η ονομασία του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία πολλών υπουργών και βουλευτών. Το όνομα του συνδυασμού είναι "Αθήνα, πόλη της ζωής μας", το οποίο, όπως επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, "αποτυπώνει τη σχέση όλων μας με την πόλη στην οποία έχουμε χαρίσει την καρδιά μας, με την πόλη που είναι το μεράκι, το πάθος, αλλά και το βάσανό μας". Παράλληλα, παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική διεύθυνση του συνδυασμού καθώς και ο λογότυπος, που απεικονίζει χρωματιστές πολυκατοικίες και δέντρο, ενώ στο βάθος διακρίνεται η Ακρόπολη. Στην ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι για τον ίδιο "ο Δήμος Αθηναίων [] είναι από μόνος του στόχος και σκοπός, είναι ένα συναρπαστικό πεδίο για να προσφέρω στην πόλη που ζω και στους πολίτες της που τόσα χρόνια με στηρίζουν και με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όσους απαξιώνουν τη διεκδίκηση της Δημαρχίας θεωρώντας την μια κατώτερη φιλοδοξία λέγοντας ότι "αυτοί είναι όσοι ποτέ δεν είδαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν πεδίο ουσιαστικής παρέμβασης στη ζωή των πολιτών, [] ποτέ δεν τόλμησαν να ενδυναμώσουν τον θεσμό αυτό. Δεν πρέπει λοιπόν να απορούν για τις συνεχείς τους εκλογικές αποτυχίες στο δήμο Αθηναίων".

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του συνδυασμού του (www.athina-poli-zois.gr).

    Σχετικά Links:

    http://www.athina-poli-zois.gr

    [03] Πολιτική

    Για τον ποινικολόγο Α. Λυκουρέζο

    Δικαίωση για το ασυμβίβαστο

    15/6/2006 11:48:00 μμ

    Πηγή: NET

    Με ομόφωνη απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δέχθηκε την προσφυγή του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που προσέβαλε την έκπτωση του από το βουλευτικό αξίωμα, λόγω του ασυμβίβαστου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η απώλεια του αξιώματος του κ. Λυκουρέζου, πριν τελειώσει η θητεία του, προσβάλλει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι του ιδίου και το δικαίωμα του εκλέγειν των ψηφοφόρων του καθώς το 2000 ούτε ο ίδιος, ούτε οι εκλογείς του γνώριζαν ότι θα καθιερωθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Το δικαστήριο απέφυγε να πάρει θέση εν γένει για το ασυμβίβαστο και αν αυτό αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημειώνεται ότι, πρόκειται για μια από τις ελάχιστες αποφάσεις του δικαστηρίου που κρίνει ότι διάταξη του Συντάγματος, και όχι νόμος ή διάταγμα, παραβιάζει τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    [04] Κοινωνία

    Κατατέθηκε νομοσχέδιο

    Αλλαγές στην ασφάλιση των ΙΧ

    16/6/2006 8:43:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αλλάζουν τα δεδομένα στη νομοθεσία για την αστική ευθύνη των αυτοκινήτων, σε περίπτωση ατυχήματος. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, εφεξής ο ασφαλισμένος υποχρεούται εντός οκτώ ημερών (και όχι τρεις που είναι σήμερα), να δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρεία το ατύχημα.

    Επίσης, σε περίπτωση που μεθυσμένος οδηγός ή οδηγός υπό την επήρεια ουσιών, προκαλέσει ατύχημα με αυτοκίνητο ή μηχανή, τότε η ασφαλιστική του εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει αυτόν στον οποίο προκλήθηκε ζημιά και στη συνέχεια, θα στραφεί για τα χρήματα που έδωσε, εναντίον του ασφαλισμένου της.

    Εξάλλου, σε περίπτωση ατυχήματος που προκλήθηκε από ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου οχήματος, οι ασφαλιστές του ρυμουλκού και του ρυμουλκούμενου ευθύνονται εξ ολοκλήρου για τη ζημιά που προκλήθηκε και η ευθύνη του ασφαλιστή, είτε του ρυμουλκούμενου, είτε του ρυμουλκού περιορίζεται μέχρι του ποσού της ασφαλιστικής σύμβασης του επιφυλασσομένου του δικαιώματος αναγωγής μεταξύ τους για την κατανομή της ζημιάς.

    Επίσης:

    Πλέον θα απαγορεύεται η επανέκδοση προσωρινού σήματος ασφάλισης, προκειμένου να ορίζονται το συντομότερο οι ακριβείς παράμετροι του ασφαλιστηρίου συμβολαίου για την προστασία του καταναλωτή σε περίπτωση δικαστικής διένεξης.

    Σε περίπτωση θανάτου, γίνεται αυτόματη μεταβίβαση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του οδηγού του οχήματος στον κληρονόμο μέχρι τη λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

    Το ποσό που επιδικάζει το δικαστήριο (εφόσον ξεπεράσει τα 100 ευρώ), θα λαμβάνουν με δύο χωριστές δίγραμμες επιταγές ο δικαιούχος και ο δικηγόρος.

    Τέλος, εξασφαλίζεται ότι η λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης πρέπει να γίνεται γραπτώς, αλλά τα αποτελέσματά της επέρχονται μετά την πάροδο ενός μήνα. Δηλαδή εντός αυτού του χρονικού ορίου το όχημα εξακολουθεί να είναι ασφαλισμένο.

    Στην περίπτωση διαδοχικών ασφαλίσεων, μόνος υπόχρεος προς καταβολή αποζημίωσης είναι ο τελευταίος ασφαλιστής.

    Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται στην ασφαλιστική αγορά.

    [05] Κοινωνία

    Στην υπόθεση του Άλεξ

    Επανεξετάζονται όλα τα στοιχεία

    15/6/2006 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με την επανεξέταση όλων των μέχρι στιγμής γνωστών στοιχείων, πληροφοριών αλλά και καταθέσεων σχετικά με την εξαφάνιση του Άλεξ Μεχισβίλι, οι αστυνομικές Αρχές ευελπιστούν να ρίξουν φως στην πολύκροτη υπόθεση. Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ορίστηκαν οι τρεις παιδοψυχίατροι, οι οποίοι θα εξετάσουν τους πέντε ανήλικους, που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα παιδιά και οι συγγενείς τους, θα κληθούν να καταθέσουν εκ νέου στο πλαίσιο της συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο αντιεισαγγελέας Ζαρκαζιάς. Οι παιδοψυχίατροι καλούνται να διενεργήσουν ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, στα πέντε παιδιά προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο ευσταθούν οι αρχικές καταθέσεις τους, τις οποίες στη συνέχεια είχαν αναιρέσει. Η μητέρα του Άλεξ και ο δικηγόρος της οικογένειας, Πυθαγόρας Ιερόπουλος, ενημερώθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, για την πορεία των ερευνών, ενώ ο πατριός του παιδιού, Δημήτρης Σιαΐνης, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Άλεξ ζει και ότι η υπόθεση θα φτάσει στο τέλος της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιπλέκεται η υπόθεση Άλεξ

    [06] Κοινωνία

    Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Ορκωμοσία νέων αξιωματικών στην Πυροσβεστική

    15/6/2006 11:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ορκίστηκαν, την Πέμπτη, στην Πυροσβεστική Ακαδημία, οι νέοι ανθυποπυραγοί. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, καθώς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα πτυχία στους 133 νέους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία του αρχηγού Ανδρέα Κόη και του διοικητική της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Αθανάσιου Κοντοθανάση. Σε δήλωσή του, ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι οι ανθυποπυραγοί είναι επιστήμονες τετραετούς φοιτήσεως, που γνωρίζουν τις νέες μορφές των πυρικών κινδύνων και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

    [07] Κοινωνία

    Επικεφαλής της τουρκικής επιτροπής

    Στη Θράκη ο Γιακίς

    15/6/2006 11:29:00 μμ

    Πηγή: NET

    Προκάλεσαν με δηλώσεις τους τα μέλη της τουρκικής επιτροπής εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνοντας, την Πέμπτη, στη Θράκη από την Αθήνα, όπου θα συνεχίσουν την περιοδεία τους με επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα. Ο επικεφαλής των Τούρκων βουλευτών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη, αφού συναντήθηκε με το Νομάρχη Έβρου, κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας, έκανε λόγο για επίσκεψη που, όπως είπε, πραγματοποιεί στην τουρκική μειονότητα. Ο κ. Γιακίς μαζί με τα άλλα μέλη της τουρκικής επιτροπής μετέβησαν στην Κομοτηνή για συναντήσεις με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.

    [08] Κόσμος

    Έκκληση προς τον ΟΗΕ

    Αργεντινή: Ζητά διάλογο για τα Φόκλαντ

    16/6/2006 10:52:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Η Αργεντινή ζήτησε από τη Βρετανία να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την εθνική κυριαρχία των Νησιών Φόκλαντ, για τα οποία οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο που διήρκεσε τρεις μήνες, το 1982.

    Σε ομιλία του στην Επιτροπή Ανεξαρτητοποίησης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Χόρχε Ταϊάνα, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για συνομιλίες και ζήτησε τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. "Η τόσο παρατεταμένη έλλειψη προόδου θα έπρεπε να ανησυχεί τα Ηνωμένα Έθνη. Γι΄αυτό το λόγο, είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχίσει ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή καλών υπηρεσιών", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής. Ο Ταϊάνα διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στα νησιά και τη δημιουργία μίας βάσης "της οποίας η λειτουργική δυνατότητα υπερβαίνει την παρανόμως κατεχόμενη περιοχή".

    Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βρετανίας στο Μπουένος Άιρες δήλωσε ότι θέση της κυβέρνησης του Λονδίνου είναι πως η εθνική κυριαρχία δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση, εφόσον αυτό δεν είναι επιθυμία των κατοίκων των νησιών. "Καμία πίεση από την Αργεντινή δεν θα αλλάξει τη θέση μας, διότι πιστεύουμε ότι θα ήταν ηθικά απαράδεκτο να υποχρεώσουμε αυτούς τους ανθρώπους να αλλάξουν την κυβέρνησή τους παρά τη θέλησή τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας.

    [09] Κόσμος

    "Ήσσονος σημασίας", λέει η αυστραλιανή κυβέρνηση

    Ατυχήματα σε πυρηνικό αντιδραστήρα

    16/6/2006 10:19:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μια περίοδο που συζητείται στην Αυστραλία το ενδεχόμενο χρήσης ουρανίου για πυρηνική ενέργεια, έγινε γνωστό πως σημειώθηκαν τέσσερα ατυχήματα πυρηνικό αντιδραστήρα Lucas Heights του Σίδνεϊ, όπου σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας.

    Όπως έγινε γνωστό από τον αυστραλιανό τύπο τα ατυχήματα έλαβαν χώρα αμέσως μετά τη απόφαση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, να συστήσει Επιτροπή που θα μελετήσει την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια για καθημερινή χρήση στην Αυστραλία. Η ραδιενέργεια διέφυγε στην ατμόσφαιρα και ένας εργάτης που μολύνθηκε βρίσκεται υπό θεραπεία.

    "Τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα όσο φαίνονται με την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια, δεν είναι πανάκεια λύση η πυρηνική ενέργεια", είπε εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος, ενώ η υπουργός Επιστημών κα Τζούλι Μπίσοπ, που αντιμετώπισε μεγάλη πίεση στη Βουλή είπε ότι τα ατυχήματα ήταν "ήσσονος σημασίας", και πως "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και η κατάσταση ελέγχεται απολύτως".

    Δημοσίευμα στην εφημερίδα The Australian, αναφέρεται σε έκθεση που εκπόνησε κυβερνητική επιτροπή της Πολιτείας της Βικτόριας, η οποία διαπίστωσε ότι "η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς είναι οικονομικά ασύμφορη και θα στοιχίσει διπλά απ ότι η παραγωγή με κάρβουνο".

    [10] Οικονομία

    Προανήγγειλε ο υπουργός Aνάπτυξης

    ΔΕΠΑ: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ έως το 2010

    16/6/2006 10:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    O τριπλασιασμός του αριθμού των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, από 300.000 σε 1.000.000, ο διπλασιασμός των βιομηχανιών από 250 σε 500 και η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της ΔEΠA ως το 2010, ανακοίνωσε ο υπουργός Aνάπτυξης κ. Δ. Σιούφας.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Aνάπτυξης, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στα γραφεία της εταιρείας, η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου οδηγεί σε απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Διευκρίνισε ότι οι επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνουν το κόστος των διεθνών διασυνδέσεων (με Tουρκία και Iταλία), αλλά τις δαπάνες της ΔEΠA για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, τις τρεις νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου που θα δημιουργηθούν σε Aνατολική Mακεδονία - Θράκη, Kεντρική Mακεδονία και Στερεά Eλλάδα, καθώς και τις δαπάνες των νοικοκυριών για τη σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου.

    "Tα επόμενα χρόνια η ΔEΠA θα σκάβει όλη την Eλλάδα, από την Kόρινθο ως τον Έβρο και τη Θεσπρωτία", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Aνάπτυξης, ενώ ανέφερε ότι ο τομέας του φυσικού αερίου δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, καθώς και ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Aνάπτυξης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή της ΔEΠA στο Xρηματιστήριο, προηγείται ωστόσο ο διαχωρισμός της σε δύο εταιρίες, με τη δημιουργία θυγατρικής για το σύστημα μεταφοράς, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ανέφερε επίσης ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επιτάχυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Aττική.

    [11] Οικονομία

    Θερινές εκπτώσεις στις 17 Ιουλίου

    Σ' ενα μήνα οι εκπτώσεις

    16/6/2006 8:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις 17 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στην αγορά θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι, προκειμένου να διατηρηθεί η απαγόρευση που υπάρχει σχετικά με τη διενέργεια προσφορών ένα μήνα πριν από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου.

    [12] Οικονομία

    Για την Εμπορική Τράπεζα

    Έως τέλος Ιουλίου οι προσφορές

    15/6/2006 7:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2006 8:16:35 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στα τέλη Ιουλίου λήγει το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης των δημοσίων προσφορών για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, όπως σημείωσε, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της εταιρείας Citigroup, που είναι ο σύμβουλος του Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας. Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, οι όποιες προσφορές θα πρέπει να είναι εξίσου ανταγωνιστικές και συγκρίσιμες με αυτή της γαλλικής Credit Agricole, που προσφέρει 3,1 δις ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομίας ξεκαθαρίζει ότι το όποιο ενδιαφέρον για την Εμπορική, θα θεωρηθεί υπαρκτό μόνο εάν διατυπωθεί επίσημα με συγκεκριμένη δημόσια προσφορά, για την οποία ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος και παρέχει πλήρη διαφάνεια. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική και η ΟΤΟΕ δηλώνουν αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε η Τράπεζα να παραμείνει σε ελληνικά χέρια και εκτίμησε ότι η προσφορά της Credit Agricole είναι πολύ χαμηλή, θέτοντας θέμα εισαγγελικής παρέμβασης. "Πυροτέχνημα χωρίς περιεχόμενο" χαρακτήρισε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, και κάλεσε όσους θέτουν τέτοια ζητήματα να ξαναδιαβάσουν τι έχει δηλώσει ο κ. Αλογοσκούφης. Πάντως, η κινητικότητα γύρω από την Εμπορική και οι εκτιμήσεις για εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα συνέβαλαν στην άνοδο του δείκτη του Χρηματιστηρίου κατά 5,10%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφωνία τραπεζών-ΟΤΟΕ

    Επιφυλάξεις για την Εμπορική

    Εξαγορά-μαμούθ

    [13] Πολιτισμός

    Μεταξύ 10 - 14 Ιουλίου

    Φεστιβάλ Κιθάρας στη Σύρο

    16/6/2006 9:13:00 πμ

    Η κιθάρα έχει την τιμητική της και αυτό το καλοκαίρι στη Σύρο. Κορυφαίοι κιθαριστές, μουσικοί και παιδαγωγοί θα βρεθούν στην "Αρχόντισσα των Κυκλάδων" από 10 - 14 Ιουλίου για να παίξουν, να διδάξουν και να ανταλλάξουν ακούσματα και μουσικές εμπειρίες. Μια μουσική γιορτή ανοικτή σε σπουδαστές, κιθαριστές αλλά και φίλους της μουσικής ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου γνώσεων. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το "Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ερμούπολης" σε συνεργασία με την "Πρεσβεία της Ολλανδίας" υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άγγελου Νικολόπουλου.

    Το φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Φάμπα, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του. Συναυλίες, διαλέξεις, προβολές, άλλά και ειδικές εκδόσεις θα έχουν αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα κιθαριστή. Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι συναυλίες του φεστιβάλ θα ηχογραφηθούν από την EBU (European Broadcasting Union) και θα αναμεταδοθούν από ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

    Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται πολλά happening μεταξύ των οποίων cafe concerts.

    Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες και ρεσιτάλ από τους Groningen Guitar Duo (Ολλανδία), Remco de Haan and Erik Westerhof, David Grimes (ΗΠΑ) και Mauricio Opazo Mu&#241;oz (Χιλή). Και από Ελλάδα οι: Εύα Φάμπα, Βαγγέλης Γερμανός, Παναγιώτης Δεληγιάννης, Άγγελος Τσαγκαράκης, Κώστας Τσερεγκώφ, Γιάννης Γαλίτης, Κορίνα Βουγιούκα, Σοφία Κοσμίδη, Μιχάλης Μαυρομιχάλης, Βασίλης Λαζαρίδης.

    "3οι Κιθαριστικοί αγώνες". Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που διοργανώνεται στα πλαίσια του φεστιβάλ και έχει σκοπό να αναδείξει νέα ταλέντα, να επιβραβεύσει τη σωστή προσπάθεια και προετοιμασία και να αναπτύξει την άμιλλα μεταξύ των νέων μουσικών. Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων και διεξάγεται σε δύο κύκλους, προκριματικό και τελικό.

    Πρόγραμμα συναυλιών

    Δευτέρα 10 Ιουλίου Θέατρο Απόλλων "Groningen Guitar Duo" Μουσική για δύο κιθάρες με τους Ολλανδούς δεξιοτέχνες Remco de Haan και Erik Westerhof .

    Τρίτη 11 Ιουλίου - Πνευματικό κέντρο "Από την κλασσική Ευρώπη στη φλεγόμενη Χιλή" Μουσική του 19ου αιώνα από την Κορίνα Βουγιούκα και αφιέρωμα στη Violeta Parra από τον Χιλιανό δεξιοτέχνη Mauricio Opazo Munoz.

    Τετάρτη 12 Ιουλίου - Κηπάριο Μεταμόρφωσης Βαγγέλης Γερμανός - "Κουρντίζω την κιθάρα μου κι ανοίγω πανιά"

    Πέμπτη 13 Ιουλίου - Κηπάριο Μεταμόρφωσης Αφιέρωμα στο Δημήτρη Φάμπα (10 χρόνια από το θάνατο του). Παίζουν η Εύα Φάμπα και ο Κώστας Τσερεγκώφ, ενώ ο μουσικολόγος Μιχάλης Μαυρομιχάλης θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο του.

    Παρασκευή 14 Ιουλίου - Θέατρο Απόλλων Ορχήστρα από κιθάρες και πανηγυρική συναυλία του 13ου Φεστιβάλ κιθάρας.

    [14] Υγεία

    Προστατευτικός συνδυασμός

    Κηπουρική και κρασί κατά άνοιας

    16/6/2006 11:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όταν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στην κηπουρική και σε δύο ποτήρια κρασί, καλύτερα να επιλέξετε και τα δύο. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που διεξήχθη στην Αυστραλία για τους τρόπους αποτροπής εκδήλωσης της άνοιας. Ερευνητές παρακολουθούσαν ιατρικά 2.805 ηλικιωμένους επί 16 χρόνια στην πόλη Ντάμπο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Κατά την περίοδο αυτή, 115 περιπτώσεις άνοιας καταγράφηκαν στους 1.233 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα και 170 στις 1.572 γυναίκες.

    Όσοι ασχολούνταν καθημερινά με την κηπουρική, διέτρεχαν έναν κατά 36% μικρότερο κίνδυνο ν αναπτύξουν άνοια, ενώ οι λάτρεις του αλκοόλ είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη διαταραχή αυτή σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Η καθημερινή βάδιση, επίσης, αποδεικνύεται ευεργετική για τους άνδρες καθώς μειώνει κατά 38% τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Παραδόξως, στις γυναίκες δεν διαπιστώθηκε ότι η άσκηση αυτή επιβραδύνει σημαντικά την εξασθένηση της νοητικής λειτουργίας.

    [15] Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

    Η ώρα των υποψηφίων

    15/6/2006 7:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2006 8:29:16 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Η πορεία των υποψηφίων για ένταξη χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 (ώρα Ελλάδας). Με το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων, οι "25" έχουν καλέσει ήδη την Τουρκία να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και να υιοθετήσει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικές διαδικασίες για την επίλυση των διαφορών της με τους γείτονές της. Επίσης, αναμένεται να επισημανθεί στην Τουρκία ότι πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με τα 10 νέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αργά το βράδυ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν διορία έως το 2008 προκειμένου να αποφασίσουν τι θα πράξουν με το Ευρωσύνταγμα, που έχει βρεθεί σε αδιέξοδο μετά την απόρριψή του από τους Γάλλους και Ολλανδούς. Σημειώνεται ότι το οριστικοποιημένο κείμενο συμπερασμάτων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής , είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, ενώ πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, πήρε μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που πήρε μέρος στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπαρόζο

    Η Συνταγματική Συνθήκη, η Διεύρυνση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς και μια σειρά πολιτικών για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Μπαρόζο με τον κ. Καραμανλή, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής.

    Επίσης, τονίστηκε η καλή πορεία της Ελλάδας στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματός της, ενώ σε ό,τι αφορά στο Γ ΚΠΣ και στην απορροφητικότητά του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την Κυβέρνηση να αυξηθεί η απορροφητικότητα και να αξιοποιηθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε: "Η Συνταγματική Συνθήκη, η Διεύρυνση και μια σειρά από πολιτικές για την αντιμετώπιση μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων, είναι ζητήματα που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και, βέβαια, απαιτούν τη συμμετοχή των κρατών-μελών και διαρκή παρακολούθηση ".

    Με προϋποθέσεις η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

    Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των "25". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε άγνοια για αμερικανικό διάβημα προς τη Λευκωσία σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι γνωστή η πολιτική των ΗΠΑ πως "πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".

    Για την άσκηση έρευνας και διάσωσης, που πραγματοποίησαν από κοινού η Τουρκία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ήταν λάθος των Ηνωμένων Εθνών να παρακολουθήσουν την άσκηση και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε παραστάσεις.

    "Η άσκηση αυτή είναι παράνομη και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να σεβαστούν τις δικές τους αποφάσεις.

    Η ατζέντα

    Η διεύρυνση της ΕΕ, η ικανότητά της να απορροφήσει νέα κράτη-μέλη, η πορεία της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι τα βασικότερα θέματα, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής.

    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διαδικασία επικύρωσής του είναι το δεύτερο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Αυστριακός Καγκελάριος, δήλωσε ότι η περίοδος του διαλόγου και περισυλλογής πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2008, επί Γαλλικής Προεδρίας, πρόταση την οποία υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας, με βάση την αυστριακή πρόταση, η ΕΕ θα παρουσιάσει μια έκθεση το πρώτο εξάμηνο του 2007, που θα αποτελεί τη "βάση για μελλοντική εργασία επάνω στη διαδικασία επικύρωσης του συντάγματας, τα απαραίτητα βήματα για την οποία θα πρέπει να γίνουν το αργότερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008".

    O Καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βόλφγκανγκ Σιούσελ , στην καθιερωμένη, προ της Συνόδου Κορυφής, συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για τη διεύρυνση της Ευρώπης, θα επικεντρωθεί αφενός στην ικανότητα της Ε.Ε. να απορροφήσει νέα κράτη-μέλη, αφετέρου στο ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανικών χωρών .

    Στο επίκεντρο και οι σχέσεις Ε.Ε.-Σερβίας , μετά την απόφαση της Κομισιόν, το Μάιο, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης λόγω της αποτυχίας των σερβικών Αρχών να συλλάβουν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς .

    Στόχος της ειδικής συζήτησης, που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είναι να σταλεί στο Βελιγράδι το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τη Σερβία στην απομάκρυνση των εμποδίων στην πορεία προσέγγισης.

    Τέλος, η αυστριακή προεδρία έθεσε, για δεύτερη φορά, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και κυρίως τη συνεργασία, στον τομέα αυτό, με τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Επιτροπή, να θέσει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τη Μόσχα, το ταχύτερο δυνατό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Να συμμορφωθεί η Άγκυρα"

    "Να τηρήσει τις δεσμεύσεις"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 June 2006 - 8:50:42 UTC