Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβούλευση για την Παιδεία
  • [02] Παπανδρέου: Επικίνδυνη η ατολμία
  • [03] Νομοσχέδιο για τον αθλητισμό
  • [04] Δημοσκόπηση για τις Δημοτικές
  • [05] "Κατά" στη σύσταση εξεταστικής
  • [06] Ανασχηματισμός στο ΠΑΣΟΚ
  • [07] Κάλεσμα για συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ
  • [08] Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
  • [09] ’μεσα η αποκατάσταση
  • [10] Αιματηρή ληστεία στους Αγ. Αναργύρους
  • [11] Σβήστηκε η πυρκαγιά σε χυτήριο
  • [12] Διακοπή κυκλοφορίας στον κόμβο Κηφισιάς
  • [13] Απεργίες σε ΙΚΑ-Νοσοκομεία
  • [14] Νέο αγκάθι
  • [15] Σκληρή κόντρα Ντε Βιλπέν-Ολάντ
  • [16] Προηγείται του Σαρκοζί η Σεγκολέν
  • [17] Νέες προειδοποιήσεις Μπους προς το Ιράν
  • [18] Σε πύρινο κλοιό η Αριζόνα
  • [19] Απάντηση έως τις 29 Ιουνίου
  • [20] Αποχωρεί από το Ιράκ η Ιαπωνία
  • [21] Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  • [22] Κρίσιμη συνεδρίαση για το Γ' ΚΠΣ
  • [23] Ενδιαφέρον και από την Τράπεζα Κύπρου
  • [24] Αισιοδοξία για το έλλειμμα
  • [25] Μείωση χωρίς πρόσθετα μέτρα
  • [26] Το μέλλον της βιομηχανίας ένδυσης
  • [27] Η Τέχνη στην Πρώτη Σελίδα II
  • [28] Η Σιλβί Γκιγιέμ στο Ηρώδειο
  • [29] "Cosmopolis" Πολιτισμού
  • [30] Γονίδιο που προδιαθέτει για καρκίνο
  • [31] "Ελεύθερη" εγκυκλοπαίδεια η Wikipedia;
  • [32] Ψηφιακά αναλφάβητοι οι Έλληνες
  • [33] Γουίλις εναντίον "παπαράτσι"

    [01] Πολιτική

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

    Διαβούλευση για την Παιδεία

    20/6/2006 12:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2006 5:27:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη, από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, το προσχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο φαίνεται, ότι δεν αλλάζει το καθεστώς αυτεπάγγελτης άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Την απόφαση θα λαμβάνει με πλειοψηφία και όχι ομοφωνία όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα το πρυτανικό συμβούλιο. Η θέσπιση ορίου φοίτησης δε θα ισχύσει αναδρομικά και αναζητώνται άλλοι τρόποι για το "ξεκαθάρισμα" των φοιτητικών μητρώων από τους ήδη αιώνιους φοιτητές. Επίσης, δεν καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα στους φοιτητές και προβλέπεται καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Εναλλακτική πρόταση για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Γιώργος Παπανδρέου. Όσοι λένε ότι έχουν ιδέες και προτάσεις να προσέλθουν στην διαβούλευση επί του προσχεδίου για την Παιδεία, απαντά η Κυβέρνηση. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Επί ποδός φοιτητές-εκπαιδευτικοί

    Την ίδια ώρα οι φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις, και ζητούν τη διεξαγωγή διαλόγου από μηδενική βάση, ενώ έως το Σάββατο απεργούν και οι Πανεπιστημιακοί.

    Την Πέμπτη, οπότε θα προγραμματιστεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για διάψευση των προεκλογικών κυβερνητικών δεσμεύσεων για χρηματοδότηση της Παιδείας στο ύψος του 5% του ΑΕΠ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τακτική ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγορης Καλομοίρης μίλησε για ήττα της υπουργού Παιδείας, ενώ κατέκρινε τα σχέδια για μετατροπή των ΤΕΕ σε επαγγελματικά λύκεια και επαγγελματικές σχολές.

    Ο εκπρόσωπος των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Γ. Μαϊστρος σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή στο άρθρο 16 και ζήτησε διπλασιασμό των δαπανών για την εκπαίδευση και τριπλασιασμό των δαπανών για την έρευνα.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε το μεσημέρι ότι όσοι λένε πως έχουν ιδέες και προτάσεις, πρέπει να προσέλθουν στο διάλογο επί του σχετικού προσχεδίου. Σημείωσε ακόμη ότι καμία άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει συζητήσει για την Παιδεία σε τέτοιο βάθος και έκταση χρόνου, όσο η σημερινή.

    Το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση των Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Παιδείας με αυταρχισμό και πελατειακή αντίληψη και της απέδωσε αποκλειστικά την ευθύνη για την αντιπαράθεση με τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Η Παιδεία, πρόσθεσε, χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλά όχι αυτή που προωθεί η κυβέρνηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας και παράλληλα διαμορφώνει ένα νέο σχέδιο για το μέλλον της νέας γενιάς.

    [02] Πολιτική

    Συνδρίαση του Συντονιστικού με τη νέα σύνθεση

    Παπανδρέου: Επικίνδυνη η ατολμία

    20/6/2006 4:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά, απασχόλησε σήμερα τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη. Νωρίτερα, κατά την πρώτη συνεδρίαση των Συντονιστών με τη νέα σύνθεση, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε διάταξη μάχης τις αλλαγές στο Πολιτικό Συμβούλιο και το Συντονιστικό Όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Λανθασμένες επιλογές

    Για λανθασμένες επιλογές στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε εκ νέου την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Συντονιστών, σημειώνοντας πως η πολιτική της μη πολιτικής, η ακινησία, η ατολμία και η ανυπαρξία πρωτοβουλιών δείχνουν φόβο απέναντι στις εξελίξεις, αποδυναμώνουν το κύρος της χώρας και δημιουργούν προϋποθέσεις έντασης.

    Ως προς την πρωτοβουλία του για την χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής είπε ότι μέχρι στιγμής είχε θετικά αποτελέσματα και επανέλαβε την αναγκαιότητα υλοποίησής της για το καλό του τόπου.

    Χρειάζεται να γίνουν βήματα στην εξωτερική πολιτική γιατί η απραξία της κυβέρνησης της ΝΔ μας κόστισε πολύ, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι, με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αναφερόμενος, δε, στο πρόσφατο άρθρο του Κωστή Στεφανόπουλου, είπε ότι αυτό ήταν εκείνο που άρχισε να αλλάζει το κλίμα.

    Σε διάταξη μάχης

    Αναφερόμενος στις αλλαγές στο Συντονιστικό Όργανο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έγινε μια διάταξη μάχης για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και παράλληλα μπήκαν οι βάσεις και για τις εθνικές εκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα δώσει τη μάχη του σε τρεις άξονες: το πρόγραμμα, την ανασυγκρότηση του Κινήματος και τη διαβούλευση και επικοινωνία με τον πολίτη.

    Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο όργανο με τη νέα του σύνθεση και προειδοποίησε τα στελέχη του ότι τα περιμένει σκληρή δουλειά και το καλοκαίρι.

    Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει επιτυχία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανασχηματισμός στο ΠΑΣΟΚ

    Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

    [03] Πολιτική

    Ναι στο θέαμα, Όχι στα επεισόδια

    Νομοσχέδιο για τον αθλητισμό

    20/6/2006 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Οι πολίτες δικαιούνται καλύτερο θέαμα, λιγότερα επεισόδια, καλύτερους ποδοσφαιριστές και ελάχιστα οικονομικά προβλήματα, δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την οργάνωση του επαγγελματικού αθλητισμού. Εντός της εβδομάδας θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο βάσει του οποίου δεν θα αναστέλλονται στο εξής, οι ποινές για πράξεις βίας. "Δείτε τα αθλητικά σας και η πολιτεία θα έχει αυστηρή παρουσία στο κομμάτι που της αναλογεί", υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

    Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για επιμέρους προβλήματα ή θέματα που αφορούν τις ομάδες, όπως τα διοικητικά του ΠΑΟΚ ή το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της βίας, υπογράμμισε ότι ήδη έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετική διάταξη, με την οποία δεν αναστέλλονται οι ποινές για τη βία στα γήπεδα και πως έχουν πάρει το δρόμο τους οι υπουργικές αποφάσεις για θέματα οργάνωσης της αστυνομίας και της έκδοσης ονομαστικών εισιτηρίων.

    [04] Πολιτική

    Από τον πρώτο γύρο Κακλαμάνης - Παπαγεωργόπουλος

    Δημοσκόπηση για τις Δημοτικές

    20/6/2006 2:07:00 μμ

    Την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο φαίνεται ότι εξασφαλίζουν οι Νικήτας Κακλαμάνης και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που διενεργήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου και παρουσιάστηκε στην εκπομπή "Ανατροπή" του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Οριακά κοντά στο 42% φέρονται να συγκεντρώνουν ο Παναγιώτης Φασούλας και η Φώφη Γεννηματά για το Δήμο Πειραιά και την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, στην Αθήνα ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκεντρώνει 49,6%, ο Κώστας Σκανδαλίδης 31,8%, ο Σπύρος Χαλβατζής 7% και ο Αλέξης Τσίπρας 3,3%. Σε περίπτωση διενέργειας δεύτερου γύρου ,ο κ. Κακλαμάνης υπερέχει στην πρόθεση ψήφου με 56,4% έναντι 37% του κ. Σκανδαλίδη. Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 45% στον πρώτο γύρο έναντι 22% της Χρύσας Αράπογλου και ακολουθούν οι Ι. Μπουτάρης (9,5%), Γ. Καρατζαφέρης (8,6%), Αγ. Σαχίνης (5,5%) και Αν .Κουράκης (3,1%). Στον δεύτερο γύρο ο κ. Παπαγεωργόπουλος κερδίζει με 58,4% έναντι 34,2% της κ. Αράπογλου, όπως και στην παράσταση νίκης με 84,3% έναντι 7,9% της υποψήφιας του ΠαΣοΚ.

    Στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς ο συνδυασμός της Φώφης Γεννηματά προηγείται με 42% έναντι 32,8% του συνδυασμού του Αργύρη Ντινόπουλου. Ακολουθούν ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος με 7,2%, ο Ι. Πανούσης (Συνασπισμός) με 5,3% και ο κ. Ευ. Παπαδόπουλος (ΛΑOΣ) με 5%. Στο δεύτερο γύρο, το ποσοστό υπέρ της κ. Γεννηματά ανεβαίνει στο 56,3% έναντι 34,1% του κ. Ντινόπουλου.

    Στον Πειραιά , σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, ο. δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης συγκεντρώνει ποσοστό 33,2% έναντι 42% του Παναγιώτη Φασούλα . Στον δεύτερο γύρο το ποσοστό του Π. Φασούλα ανεβαίνει στο 55,8% έναντι 40% του Χρ. Αγραπίδη.

    [05] Πολιτική

    Συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής

    "Κατά" στη σύσταση εξεταστικής

    20/6/2006 12:59:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Επί τάπητος τέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, η πρόταση 71 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, με αντικείμενο τη διερεύνηση της υπόθεσης με τις απαγωγές και τις ανακρίσεις Πακιστανών, το καλοκαίρι του 2005. Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τάχθηκαν κατά της πρότασης, τονίζοντας ότι η υπόθεση έχει πάρει το δικαστικό της δρόμο και έχει εξαντληθεί από κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, έκανε λόγο για απόπειρα ευθείας παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να συντηρήσει τεχνικά την υπόθεση των Πακιστανών και ότι επιδιώκει την κομματική εκμετάλλευση του θέματος και όχι την ουσιαστική διερεύνηση. "Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικαστικές αρχές", τόνισε, "χειρίστηκαν το ζήτημα με υπευθυνότητα, καθαρότητα και απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και το νόμο" και κάλεσε όλους να περιμένουν με εμπιστοσύνη και νηφαλιότητα την απόφαση της δικαιοσύνης.

    Κατά τάχθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, λέγοντας ότι πρόκειται για υπόθεση πολύ ευαίσθητη που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και επανέλαβε ότι αν αποδειχθεί εμπλοκή της ΕΥΠ θα παραιτηθεί.

    Από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες του Πρωθυπουργού και υπουργών και σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα υψίστης πολιτικής σημασίας και επιβάλλεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Βέβαιος ότι έγιναν απαγωγές Πακιστανών εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος, λέγοντας ότι υπάρχει και ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο Φώτης Κουβέλης από το ΣΥΝ υποστήριξε ότι μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και η Δικαιοσύνη και η εξεταστική επιτροπή, χωρίς να υπονομεύουν η μία την άλλη.

    Η πρόταση τελικά απορρίφθηκε με 153 έναντι 122 ψήφων στην ονομαστική ψηφοφορία, που άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυκτα και με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση.

    [06] Πολιτική

    Αλλαγές προσώπων στα όργανα

    Ανασχηματισμός στο ΠΑΣΟΚ

    19/6/2006 9:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 11:23:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε αναδιάταξη αρμοδιοτήτων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου. Αφορμή, στάθηκε η ανάγκη για την αναπλήρωση κενών θέσεων, που δημιουργήθηκαν λόγω της συμμετοχής πολλών στελεχών ως υποψηφίων στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, αλλά και η ανάγκη αναδιάταξης αρμοδιοτήτων στα κορυφαία όργανα του κόμματος. Στο συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέλαβαν τομείς πολλά νέα πρόσωπα, ενώ στο Πολιτικό Συμβούλιο ξεχωρίζουν οι αλλαγές αρμοδιοτήτων των Ευαγγελου Βενιζέλου, Θεόδωρου Πάγκαλου, Μαρίας Δαμανάκη και η αξιοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη. Την εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε η Αννα Διαμαντοπούλου, σε συναργασία με τον Δημήτρη Ρέππα. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής εκλογικού αγώνα, με επικεφαλής τη γραμματέα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την συμμετοχή των Α. Παπαδόπουλου, Δ. Ρέππα, Ε. Βενιζέλου, Ν. Αθανασάκη, Α. Τσούρα, Χ. Πολυζωγόπουλου, Γ. Ανωμερίτη, Ν. Ρόβλια και Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

    Αλλαγές θέσεων

    Υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Θόδωρος Πάγκαλος με συντονιστές αντιστοίχως το Χρήστο Πρωτόπαπα και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Τον τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη με συντονιστές κατά τομείς την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τη Συλβάνα Ράπτη για τον τομέα Υγείας και την Ροδούλα Ζήση για τον τομέα Μεταφορών.

    Στον τομέα Δημόσιας Διοίκησης υπεύθυνος ορίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συντονιστή για την αυτοδιοίκηση τον Ντίνο Ρόβλια και για τη δικαιοσύνη το Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

    Υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής παραμένει ο Χρήστος Παπουτσής με συντονιστή τον Ανδρέα Λοβέρδο και υπεύθυνο για την ’μυνα το Μιχάλη Καρχιμάκη.

    Η Βάσω Παπανδρέου διατηρεί τον τομέα της Οικονομίας και ορίζεται υπεύθυνη και τον τομέα Περιβάλλοντος.

    Συντονιστής Οικονομίας ορίζεται ο Πέτρος Ευθυμίου ενώ ο Σταύρος Μπένος και ο Γιάννης Τσακλίδης αναλαμβάνουν συντονιστές χωροταξίας και ποιότητας ζωής.

    Για τους τομείς Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπεύθυνη ορίζεται η Μιλένα Αποστολάκη με συντονιστές τον Νάσο Αλευρά και τον Μάρκο Μπόλαρη.

    Για τη Νεολαία υπεύθυνος αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Παπαχρήστος και για τα Μαζικά Κινήματα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

    Τον Τομέα Κινητοποίησης αναλαμβάνει ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Υπεύθυνη για τη σύνταξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει η ’ννα Διαμαντοπούλου συνεπικουρούμενη από τον Δημήτρη Ρέππα.

    Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι στόχος των αλλαγών είναι η μεγαλύτερη εξειδίκευση και η εντονότερη παρουσία στην καθημερινή δράση, η διαμόρφωση προγράμματος, η εντονότερη κοινοβουλευτική παρουσία, ο έλεγχος της κυβέρνησης και η αντιπολιτευτική δράση. Επίσης, όπως είπε, επιδιώκεται η πιο αποτελεσματική λειτουργία του συντονιστικού οργάνου και του πολιτικού συμβουλίου με τελικό στόχο τη νίκη στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

    Αύριο το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση.

    [07] Πολιτική

    Ομιλία Λαλιώτη σε εκδήλωση για τον Αν. Παπανδρέου

    Κάλεσμα για συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ

    19/6/2006 11:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συνεχίστηκαν απόψε οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση ο Κώστας Λαλιώτης, με θέμα "Ανδρέας Παπανδρέου ηγέτης της Αλλαγής", ζήτησε συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε στη Ν.Δ. και ειδικότερα στον κ. Μητσοτάκη για τα όσα διαδραματίστηκαν το 1989, τονίζοντας ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες που διώχθηκαν με ασίγαστο μένος και παράλογο πάθος στην Ελλάδα ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου ο Κώστας Λαλιώτης μίλησε για το φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου και για τον πολιτικό που έσπασε το φράγμα των ελληνικών συνόρων και αναδείχθηκε συμβολικά και σημειολογικά σε μια εμβληματική φυσιογνωμία της Ελλάδας ανάλογη με εκείνες των Φρανσουά Μιτεράν για τη Γαλλία, του Ούλαφ Πάλμε για τη Σουηδία, Βίλι Μπραντ για τη Γερμανία και Μπρούνο Κράισκι για την Αυστρία. Ήταν τόνισε ο πολιτικός των μεγάλων οραμάτων, των ανοιχτών οριζόντων, των λυτρωτικών υπερβάσεων και των δημιουργικών έργων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κώστας Λαλιώτης, μεταξύ άλλων, στο ασίγαστο όπως είπε αγωνιστικό πάθος του Ανδρέα Παπανδρέου για τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, την αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή.

    Αφού ανέφερε ότι εκατομμύρια πολίτες με την ψήφο τους από το 74 μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει την πίστη, την εμπιστοσύνη και την ελπίδα τους στον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Κώστα Σημίτη και στον Γιώργο Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η συσπείρωση, η ενότητα και η συμπαράταξη όλων με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν και πάλι οι όροι και οι προοπτικές ενός κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος πλειοψηφίας.

    [08] Κοινωνία

    Των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις

    Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

    20/6/2006 11:26:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Μέσα στις επόμενες δύο μέρες αναμένεται να αναρτηθούν στα Λύκεια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης από τις 10 Ιουλίου θα αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων. Όπως εκτιμάται άνοδο θα σημειώσουν οι βάσεις στο πρώτο και τρίτο πεδίο, που περιλαμβάνουν τη νομική και ιατρικές σχολές. Αντίθετα, εκτιμάται, ότι θα μείνουν κενές θέσεις στα ΤΕΙ και τις φιλολογικές σχολές, κυρίως λόγω του βαθμολογικού πλαφόν, που ισχύει από φέτος.

    [09] Κοινωνία

    Έργα για την ενίσχυση του υπεδάφους

    ’μεσα η αποκατάσταση

    20/6/2006 5:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή θα παραμείνει το τμήμα της Ιεράς Οδού μεταξύ Αγίας ’ννης και Κηφισού στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου κατασκευάζεται ο νέος μεγάλος σταθμός του Μετρό. Στο σημείο αυτό έσπασε χθες το βράδυ ο κεντρικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διάβρωση του υπεδάφους. Η βλάβη αποκαταστάθηκε αλλά το υπέδαφος χρειάζεται ενίσχυση και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ καταβάλλονται προσπάθειες από την εταιρεία, την ΕΥΔΑΠ και τους κατασκευαστές για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και την απόδοση της Ιεράς οδού και πάλι στην κυκλοφορία. Υπενθυμίζεται ότι η νέα γραμμή του Μετρό θα συνδέει το Μοναστηράκι με το Χαϊδάρι. Αρχικά θα λειτουργήσει το τμήμα από το Μοναστηράκι μέχρι την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω και μερικούς μήνες αργότερα μέχρι το Χαϊδάρι. Η απόσταση από το Χαϊδάρι μέχρι το Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 10 λεπτά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλειστή προσωρινά η Ιερά Οδός

    [10] Κοινωνία

    Σε κατάστημα ψιλικών

    Αιματηρή ληστεία στους Αγ. Αναργύρους

    20/6/2006 9:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2006 12:59:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Τρείς νεαροί που φορούσαν γυαλιά ηλίου, εισέβαλαν στο κατάστημα, ακινητοποίησαν τον 26χρονο ιδιοκτήτη και αφαίρεσαν 500 ευρώ και το κινητό του τηλέφωνο. Όταν ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να καταδιώξει τους δράστες, αυτοί τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο δεξί πόδι. Ο 26χρονος νοσηλεύεται τώρα εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο Αγία Όλγα.

    [11] Κοινωνία

    Στη Μεταμόρφωση

    Σβήστηκε η πυρκαγιά σε χυτήριο

    20/6/2006 7:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2006 10:15:16 πμ)

    Πηγή: NET 105,8- ΝΕΤ

    Σβήστηκε η πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει σε χυτήριο εργοστάσιου στη Μεταμόρφωση. Στην περιοχή είχαν σπεύσει 10 οχήματα της Πυροσβεστικής και 30 πυροσβέστες. Από την πυρκαγιά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

    [12] Κοινωνία

    Το βάδυ της Τετάρτης

    Διακοπή κυκλοφορίας στον κόμβο Κηφισιάς

    20/6/2006 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε προσωρινό αποκλεισμό και των ρευμάτων κυκλοφορίας στον Κόμβο Κηφισιάς θα προχωρήσουν τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ανάγκες κατασκευής πεζοδιάβασης στο ύψος Λαϊνόπουλου. Ειδικότερα, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου από τις 22.00 έως τις 24.00 θα διακοπεί η κυκλοφορία των δύο λωρίδων της εθνικής οδού στο ρεύμα προς Λαμία, καθώς και πλήρης αποκλεισμός όλων των λωρίδων στο ίδιο σημείο από τις 00.00 έως 05.00 της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2006. Κατά τη διάρκεια του πλήρους αποκλεισμού η κυκλοφορία με κατεύθυνση προς Λαμία θα εκτρέπεται δεξιά στην οδό Ιλισίων και μέσω των οδών Ελαιών - Λύρα - Τατοϊου θα επαναπροσεγγίζει την Ε.Ο. από Κόμβο Βαρυμπόμπης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρακαλεί οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί και ν ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

    [13] Κοινωνία

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη

    Απεργίες σε ΙΚΑ-Νοσοκομεία

    19/6/2006 10:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από την Τετάρτη οι γιατροί του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα, με κύρια αιτήματα την προκήρυξη έξι χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων μόνιμων γιατρών και την άμεση ασφάλιση των συμβασιούχων γιατρών από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Επίσης με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη και τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της επτάωρης στάσης εργασίας από τις 8 εως τις 3 το μεσημέρι που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

    [14] Κόσμος

    Προκλητική κίνηση κατά του Βαρθολομαίου

    Νέο αγκάθι

    20/6/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2006 6:01:04 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Σε αναδίπλωση προχώρησε τελικά η ’γκυρα, θέτοντας στο αρχείο την καταγγελία της οργάνωσης "Πλατφόρμα της Εθνικής Δύναμης", που αποτελεί παρακλάδι των "Γκρίζων Λύκων", για τη θεία λειτουργία που τέλεσε τον Απρίλιο στην Καππαδοκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η νέα προκλητική κίνηση εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήρθε με τη μορφή εισαγγελικής έρευνας με βάση την καταγγελία των Γκρίζων Λύκων, ότι ο Πατριάρχης και οι άλλοι κληρικοί δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται εκτός των ναών με εκκλησιαστική περιβολή. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθούν με προσοχή θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, διεμήνυσε η Αθήνα.

    Πρωτοβουλία ακραίας πολιτικής οργάνωσης

    Την 29η Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε αντιμέτωπος έξω από το ναό του Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής με ομάδα περίπου 40 "Γκρίζων Λύκων" οι οποίοι επιδόθηκαν σε φραστικές προκλήσεις και αποδοκιμασίες εναντίον του Πατριάρχη, υποστηρίζοντας ότι η τέλεση της Λειτουργίας είναι παράνομη. Ο Πατριάρχης προχώρησε στο εσωτερικό του ναού και χοροστάτησε στον εσπερινό.

    Σήμερα, ο τοπικός Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε από το Πατριαρχείο να υποβάλλει το συντομότερο δυνατό εντός 10 ημερών από την επίδοση της εισαγγελικής ειδοποίησης, τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας και τις διευθύνσεις των κληρικών που έλαβαν μέρος στην τέλεση της θείας λειτουργίας, επειδή φορούσαν ράσα και άμφια.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης επικυρωμένο αντίγραφο του σχετικού άρθρου που επιτρέπει στον Πατριάρχη να εμφανίζεται με εκκλησιαστική περιβολή εκτός των ναών και εκτός χρόνου τελέσεως ιερών ακολουθιών, καθώς σύμφωνα με την καταγγελία κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

    Η υπόθεση αποδείχθηκε τελικά δικονομικής φύσεως και κατόπιν της προσκόμισης των στοιχείων οι νομικοί σύμβουλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβαν τις διαβεβαιώσεις του εισαγγελέα της περιοχής ότι η προκαταρκτική έρευνα "οδηγείται στο αρχείο".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι "το θέμα έχει κλείσει" και αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που εξαιρεί τον Πατριάρχη από το νόμο που απαγορεύει τη θρησκευτική περιβολή εκτός των τόπων λατρείας.

    Η ενέργεια του Τούρκου εισαγγελέα να κινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, φαίνεται να προέρχεται από πρωτοβουλία συγκεκριμένης ακραίας πολιτικής οργάνωσης με ακραίες θέσεις εναντίον του Πατριάρχη, σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Θέλουμε να πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι μια τέτοια ενέργεια δεν τυγχάνει ευρύτερης στήριξης. Τέτοια γεγονότα προκαλούν το ενδιαφέρον και παρακολουθούνται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και από την Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Αντώναρος.

    Εξάλλου, την εκτίμηση και τη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, στο έργο του Πατριαρχείου, μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι. Το έργο και ο ρόλος του Πατριαρχείου απασχολούν και έχουν τη συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Διεθνούς Κοινότητας, τόνισε ο υπουργός, που θα είναι κεντρικός ομιλητής σε διεθνές συνέδριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη .

    [15] Κόσμος

    Έντονοι φραστικοί διαξιφισμοί

    Σκληρή κόντρα Ντε Βιλπέν-Ολάντ

    20/6/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Πολιτική αντιπαράθεση υψηλών τόνων, σημειώθηκε την Τρίτη στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση μεταξύ του πρωθυπουργού Ντομνίκ ντε Βιλπέν και του αρχηγού του Σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Ολάντ. Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονους φραστικούς διαξιφισμούς, ο Γάλλος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Ολάντ, σχετικά με τα προβλήματα διαχείρισης που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό στον ευρωπαϊκό αεροναυτικό όμιλο EADS, απεκάλεσε τον Σοσιαλιστή ηγέτη "δειλό", λόγω της στάσης που κρατά. ’μεση και ιδιαίτερα έντονη ήταν η απάντηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του, ενώ δείχνοντας την πόρτα της εξόδου φώναζαν να αποχωρήσει από την αίθουσα.

    Ωστόσο ο ντε Βιλπέν απτόητος παρά τις έντονες αντιδράσεις επανέλαβε την φράση του, μήπως και κάποιος δεν την είχε ακούσει.

    Αιχμηρός στις εκφράσεις του ο Ολάντ αποχωρώντας από την αίθουσα, δήλωσε πως "ο πρωθυπουργός , απώλεσε την ψυχραιμία του, ίσως υπέρ το δέον, και σε κάθε περίπτωση απώλεσε την εκτίμηση που οφείλουμε στο πρόσωπο ενός πρωθυπουργού. Είναι απτό δείγμα πως σήμερα απώλεσε κάθε ικανότητα να κυβερνά τη χώρα αυτή", ζητώντας από τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ "να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα" μετά το σημερινό συμβάν.

    Όπως ήταν φυσικό, έπειτα από αυτό το επεισόδιο, η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

    [16] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Προηγείται του Σαρκοζί η Σεγκολέν

    20/6/2006 9:44:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ως υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχοντας απέναντί της τον νυν υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των ινστιτούτων TNS/Sofres/Unilog που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το 32% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν τη Ρουαγιάλ στον πρώτο γύρο, έναντι 31% για τον Σαρκοζί, ο οποίος πάντως φαίνεται πως αποκτά μεγάλο προβάδισμα στην περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο άλλο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος: οι ψηφοφόροι τον προτιμούν από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Ζακ Λανγκ (34% ο Σαρκοζί έναντι 23,5% για τον Λανγκ), από τον πρώην πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν (34% έναντι 23%), από τον πρώτο γραμματέα των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ (34% έναντι 22%), από τον Ντομινίκ Στρος-Καν (35% έναντι 21%) και από τον πρώην πρωθυπουργό Λοράν Φαμπιούς (35% έναντι 17%). Στην ίδια δημοσκόπηση ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν έχει την προτίμηση μόλις του 4% των Γάλλων για την Προεδρία της χώρας. Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, σε δείγμα 1.000 ατόμων, και διενεργήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου.

    [17] Κόσμος

    Ενόψει της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ

    Νέες προειδοποιήσεις Μπους προς το Ιράν

    20/6/2006 9:08:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Νέο αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, την παραμονή της άφιξής του στη Βιέννη για τη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ. Ο Μπους κάλεσε την Τεχεράνη να αποδεχτεί τη διπλωματική πρόταση, που διαμόρφωσαν οι: ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία, προειδοποιώντας, ότι πιθανή απόρριψή της θα σημάνει για το Ιράν διεθνή απομόνωση και κυρώσεις. Ο ίδιος επανέλαβε, ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπαναχωρήσουν ποτέ από το αίτημα για πλήρη αναστολή των διαδικασιών εμπλουτισμού ουρανίου, ώστε να συμμετάσχουν σε διεθνή διάλογο για την επίλυση της κρίσης. "Πυρηνικά όπλα στα χέρια αυτού του καθεστώτος θα ήταν τεράστια απειλή για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο" ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιείται την Τετάρτη και στην οποία ο Μπους θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα εφόσον δεν σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Στο μεταξύ, στην αυστριακή πρωτεύουσα χιλιάδες διαδηλωτές προετοιμάζονται για την υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου.

    Ήδη οργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή 10.000 με 15.000 πολιτών στους δρόμους της Βιέννης.

    Από την πλευρά τους, οι αυστριακές Αρχές θα κινητοποιήσουν 3.000 αστυνομικούς στη διάρκεια της επίσκεψης Μπους.

    [18] Κόσμος

    Πλημμύρες στο Τέξας

    Σε πύρινο κλοιό η Αριζόνα

    20/6/2006 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: CNN- ΑΠΕ

    Μεγάλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στη βόρεια Αριζόνα των ΗΠΑ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας. Στο έργο της κατάσβεσης έχουν ριχτεί εκατοντάδες πυροσβέστες προκειμένου να προστατεύσουν εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις, που απλώνονται σε έκταση 1.100 εκταρίων στην περιοχή Οουκ Κρικ Κάνιον. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή και μέχρι στιγμής, περίπου 500 κατοικίες στην πόλη Σεντόνα της Αριζόνας και στη γύρω περιοχή έχουν εκκενωθεί για λόγους ασφάλειας. Οι καιρικές συνθήκες δε βοηθούν το έργο της κατάσβεσης και αυτό που προσδοκούν όλοι είναι λίγη βροχή. Την ίδια ώρα, τελείως αντίθετο είναι το σκηνικό, που επικρατεί στο Χιούστον του Τέξας, όπου από τις ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν πολλά κτήρια και κεντρικοί δρόμοι με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Τόσο στην Αριζόνα όσο και στο Τέξας μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες ή τραυματισμούς.

    [19] Κόσμος

    Απάντηση έως τις 29 Ιουνίου

    19/6/2006 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μέχρι τις 29 Ιουνίου θα πρέπει να απαντήσει το Ιράν στην προσφορά συνεργασίας που της έχει υποβληθεί σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου, ανακοίνωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές. Όπως υποστηρίζουν η διορία αυτή δόθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, όταν υπέβαλε στις 6 Ιουνίου στην Τεχεράνη τις προτάσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, και Κίνα) και της Γερμανίας. Η ημέρα αυτή συμπίπτει χρονικά με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για την προετοιμασία της Σύνοδο Κορυφής της G8 στην Πετρούπολη. Πάντως ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε την Δευτέρα, ότι οι προτάσεις των μεγάλων δυνάμεων προς τη χώρα του για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης συνιστούν "ένα βήμα προς τα εμπρός", τονίζοντας ότι η εξέταση των προτάσεων έχει αρχίσει. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απείλησε την Τεχεράνη ότι θα της επιβληθούν πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις εάν αρνηθεί να διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμά της. "Ελπίζουμε ότι θα αποδεχτούν την προσφορά μας, ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα έχει πραγματικά οφέλη για το Ιράν", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [20] Ιράκ

    Αποχωρεί από το Ιράκ η Ιαπωνία

    20/6/2006 7:42:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αποχώρηση των ιαπωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ότι "η Κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τις Χερσαίες Δυνάμεις Αυτοάμυνας (ιαπωνικός στρατός) από τη Σαμάβα καθώς ο στόχος τους, η υποστήριξη της ανοικοδόμησης στο Ιράκ, επιτεύχθηκε". Στη Σαμάβα είχαν αναπτυχθεί από τον Φεβρουάριο του 2004, περίπου 550 στρατιώτες. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη στρατιωτική αποστολή της Ιαπωνίας στο εξωτερικό μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως προκύπτει το Τόκιο πήρε την απόφαση αυτή μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης από πλευράς της ιρακινής Κυβέρνησης να αναλάβει την ασφάλεια στην επαρχία Μουτάνα, όπου μέχρι σήμερα σταθμεύει η υπό βρετανικό έλεγχο πολυεθνική δύναμη στην οποία περιλαμβάνονται και οι Ιάπωνες στρατιώτες. Οι τελευταίοι, πάντως, είχαν αποκλειστικά ειρηνική αποστολή (παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμηση της περιοχής) και για την προστασία τους βασίζονταν κυρίως στους Βρετανούς και τους Αυστραλούς στρατιώτες.

    [21] Ιράκ

    Ήθελαν να σκοτώσουν αμάχους

    Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    20/6/2006 10:32:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 16 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας σε κεντρικό δρόμο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στόχος των δραστών ήταν να σκοτωθούν άμαχοι, διότι στην περιοχή δεν υπήρχαν ούτε άνδρες του ιρακινού στρατού, ούτε αστυνομική δύναμη. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, παρά την μεγάλη επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει οι ιρακινές και οι αμερικανικές δυνάμεις με στόχο την εξουδετέρωση των ανταρτικών ομάδων. Στην εκκαθαριστική επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 40.000 στρατιώτες. Λίγο αργότερα στη Βασόρα καμικάζι επιτέθηκε σε γηροκομείο και εκφράζονται φόβοι, ότι υπάρχουν θύματα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η επίθεση σημειώθηκε σε περιοχή, που συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι για να πάρουν τις συντάξεις τους και πρόσθεσαν πως δύο άτομα τραυματίστηκαν.

    [22] Οικονομία

    Κρίνεται η τύχη των 11,3 δισ. ευρώ

    Κρίσιμη συνεδρίαση για το Γ' ΚΠΣ

    20/6/2006 11:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2006 5:27:28 μμ)

    Σήμερα κρίνεται η τύχη των 11,3 δισ. ευρώ από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Συνεδριάζει από το πρωί η Επιτροπή Παρακολούθησης, με σκοπό να αξιολογήσει την απορροφητικότητα των προγραμμάτων και να διαμορφώσει την οριστική πρόταση για την αναθεώρηση των έργων που εμφανίζουν προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε πως " είναι άμεση προτεραιότητα μας να κατανοήσουν οι πολίτες τα προγράμματα του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ ΚΠΣ). Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και όλους όσοι έχουν σχέση με το Γ ΚΠΣ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να κλείσει το συνολικό πρόγραμμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Υπουργός Οικονομίας είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά, διότι "έχουμε ξεκινήσει από πολύ άσχημο σημείο" και πρόσθεσε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες σε πολλά μέτωπα.

    "Αδυναμίες και εκκρεμότητες"

    "Κάνουμε προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα, που έπρεπε να γίνουν από τις αρχές του 1990 και προσπάθειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Παραλάβαμε μια κατάσταση επιεικώς απαράδεκτη", τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι υπήρξαν πολλές αδυναμίες στην απορρόφηση πόρων, στους φορείς εκτέλεσης των έργων και πολλές εκκρεμότητες σε όλα τα πεδία. Το Μάρτιο του 2004 οι απορροφήσεις "έτρεχαν" με 0,43% το μήνα και ο ρυθμός αυτός διπλασιάστηκε φθάνοντας το 0,88%. Επίσης δεν υπήρχαν το προαπαιτούμενα ενός πλαισίου για την ανάθεση έργων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από το 1996 αλλαγές στο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, ενώ δεν υπήρχαν εγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου.

    Ο Υπουργός Οικονομίας επεσήμανε επίσης, ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αποφεύχθηκαν δραματικές περικοπές, ρυθμίστηκαν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό δαπανών και υιοθετήθηκαν μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ. "Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι διαρκείς και έχει μεγάλη σημασία να απλουστευθούν οι διαδικασίες", υπογράμμισε ο Γ. Αλογοσκούφης.

    Αναφερόμενος εξάλλου σε χθεσινή συνέντευξη του Κοινοτικού Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι από τις δηλώσεις του κ. Αλμούνια δικαιώνεται πλήρως η δημοσιονομική απογραφή και οι πολύ μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε φέτος να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. "Ασφαλώς με τον προϋπολογισμό του 2007 θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στον περιορισμό των δαπανών και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτά είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα", τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι σταδιακά μέχρι το 2010 θα επιτευχθούν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, πάντα με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, η οποία έχει πετύχει.

    Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κωνσταντίνος Μουσουρούλης δήλωσε ότι πρόκειται για την τελευταία αναθεώρηση και έδωσε τα εξής στοιχεία σχετικά με την πορεία του Γ' ΚΠΣ: οι νομικές δεσμεύσεις (συμβολαιοποίηση) στα τομεακά προγράμματα (προγράμματα Υπουργείων) φθάνουν το 66%, ενώ οι απορροφήσεις το 44,6%. Στα περιφερειακά προγράμματα οι νομικές δεσμεύσεις φθάνουν το 68,9% και οι απορροφήσεις το 42,2%.

    Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε στα θεσμικά μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων και στις προσπάθειες που γίνονται για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαχεριστικής Αρχής του Γ' ΚΠΣ έχουν απορροφηθεί ως τώρα 15 δισ. ευρώ και θα πρέπει να απορροφηθούν ως το τέλος του 2008 άλλα 18 δισ. ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ ΚΠΣ αναφέρθηκε επίσης ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2005 είχαν δεσμευτεί 5,4 δισ. ευρώ για συγχρηματοδούμενα έργα (με πόρους εθνικούς και κοινοτικούς) αλλά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 4,9 δισ. ευρώ και παρουσιάστηκαν πληρωμές στο Υπουργείο Οικονομίας ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Υπήρχε δηλαδή ένα περιθώριο ακόμα για τη χρηματοδότηση έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκπρόσωπος της Αρχής Πληρωμής του Γ' ΚΠΣ είπε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια "παλαιού σοβιετικού τύπου επίθεση", προσθέτοντας ότι χρειάζεται επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του συνόλου των πόρων του Γ' ΚΠΣ λέγοντας ότι "δεν θέλουμε να δούμε να δαπανάται ούτε ένα ευρώ αλλά να επενδύεται". Επίσης, είπε ότι "μπαίνουν οι βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ των φορέων του Γ ΚΠΣ και ότι η Οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες. Κινούμαστε, πρόσθεσε, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Παίρνουμε πρωτοβουλίες και δημιουργούμε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον".

    ΣΥΝ: "Δεδομένη η απώλεια πόρων"

    Έντονη κριτική άσκησε ο ΣΥΝ για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ και τη νέα αναθεώρησή του, τονίζοντας πως είναι δεδομένη η απώλεια σημαντικών κονδυλίων. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι "η νέα αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ που εξάγγειλε η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια πανικόβλητη απόπειρα να μειωθεί η δεδομένη απώλεια πόρων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής και αναπτυξιακής διάστασης των διαθέσιμων χρημάτων. Μαζί με την απώλεια πόρων, ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η γενικευμένη, χωρίς προγραμματισμό και αναπτυξιακό αντίκρισμα, κατασπατάλησή τους στο όνομα της απορροφητικότητας του Γ ΚΠΣ.

    Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι είναι μεγάλες οι καθυστερήσεις και τεράστια η απώλεια πόρων από το Γ' ΚΠΣ, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να πάει χαμένο το 2007, ο πρώτος χρόνος του Δ' ΚΠΣ και κάλεσε την Κυβέρνηση "να αναμετρηθεί με το μέλλον και όχι με το προβληματικό κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ". "Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών αρχών και της Κομισιόν, τα τελευταία δύο χρόνια, ο ετήσιος ρυθμός απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ κυμαίνεται στο 10% ετησίως. Με αυτούς τους ρυθμούς η απορρόφηση στο τέλος του 2008, που "κλείνει" το Γ' ΚΠΣ, δεν θα υπερβεί το 75%. Αυτό θα σημάνει μια σημαντική απώλεια 5 δισ. ευρώ. Το ύψος των πόρων που κινδυνεύουν να χαθούν, λόγω της εξακολουθητικής διαχειριστικής ανεπάρκειας των ελληνικών αρχών, ανέρχεται σε ύψη - ρεκόρ", αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης σε σχετική ανακοίνωση.

    [23] Οικονομία

    Για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας

    Ενδιαφέρον και από την Τράπεζα Κύπρου

    20/6/2006 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα εξετάσει σοβαρά όλες τις συγκρίσιμες ανταγωνιστικές προτάσεις, με αυτή της γαλλικής Credit Agricole, για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, επανέλαβε, την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο Υπουργός επανήλθε στο θέμα της αποκρατικοποίησης της Εμπορικής με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Τράπεζα Κύπρου, όπως έγινε γνωστό με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, στην οποία αναφέρεται ότι "οι εξελίξεις γύρω από την Εμπορική Τράπεζα είναι φυσικό να ενδιαφέρουν την Τράπεζα Κύπρου, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας μέσω της υπό εξέλιξη διαδικασίας". Την Τετάρτη, το προεδρείο της Τράπεζας Κύπρου θα συναντηθεί για το θέμα με τον Υπουργό Οικονομίας. Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης προειδοποίησε τους επενδυτές για ενδεχόμενα κερδοσκοπικά παιχνίδια γύρω από την υπόθεση αποκρατικοποίησης της Εμπορικής σημειώνοντας ότι: "Τέτοια φαινόμενα δε δικαιολογούνται". Υπενθυμίζουμε ότι η Credit Agricole, που είναι στρατηγικός σύμμαχος της Εμπορικής με 9% περίπου στο μετοχικό της κεφάλαιο, έχει υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 100% της ελληνικής τράπεζας έναντι 3,1 δις ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα των προσφορών λήγει στα τέλη Ιουλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έως τέλος Ιουλίου οι προσφορές

    [24] Οικονομία

    Πρόβλεψη για υποχώρηση κάτω του 3% μέσα στο 2006

    Αισιοδοξία για το έλλειμμα

    19/6/2006 11:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας απόψε στη Θεσσαλονίκη, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). "Παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία και παρά το αρνητικό σημείο εκκίνησης, οι προσπάθειές μας φέρνουν αποτελέσματα, απτά και μετρήσιμα" είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα ανακάμπτει, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται, η εξωστρέφεια ενισχύεται και ότι η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται.

    Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2006 επιταχύνθηκε, φτάνοντας στο 4,1% (από 3,7% πέρυσι). Κατά τον ίδιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί το 2006, για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κάτω του 3% του ΑΕΠ (στο 2,6%). "Είναι η πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια που η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται με μείωση των κρατικών δαπανών και όχι με άνοδο της φορολογίας. Βεβαίως χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη. Και απαιτείται συνέπεια και προσήλωση στους στόχους μας. Για μια σταθερή δημοσιονομική πορεία μέσα στον χρόνο, επικεντρώνουμε πλέον σε πάγια και βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σε προβλήματα που έχουν τη ρίζα τους στο σπάταλο Κράτος" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

    Για τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αυτή αναμένεται να νομοθετηθεί στα τέλη του έτους και στόχος είναι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ επανέλαβε την έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της εντατικοποίησης των ελέγχων.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για τις συντάξεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ, που φθάνουν στα 330 και τα 230 ευρώ αντίστοιχα από 1/1/2008. Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση τείνει χείρα συνεργασίας προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς.

    Ενώ ο κ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση ανακοινώνουν αύξηση οικονομικών δεικτών, "ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, εκφράζει τη δυσπιστία του για την επίτευξη των στόχων του 2006 και τονίζει την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι προσωρινών μέτρων" είπε από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Διαμαντοπούλου μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και στρατηγική.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιώργος Μυλωνάς κάλεσε την πολιτεία να εγκαταλείψει τη σκέψη και τη νοοτροπία του "πολιτικού κόστους" και να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη του τόπου. Όπως είπε, "όλες οι αποφάσεις έχουν πολιτικό κόστος, αλλά αυτό είναι μεσοπρόθεσμο, ενώ οι αποφάσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα μένουν".

    [25] Οικονομία

    Απάντηση σε Αλμούνια

    Μείωση χωρίς πρόσθετα μέτρα

    19/6/2006 8:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2006 11:25:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2007 αναμένει ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια πριν προβεί στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου, οπότε και θα αποφανθεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Έτσι, με τα έως τώρα δεδομένα, εκτιμά ότι το έλλειμμα από 3% εφέτος, το 2007 θα αυξηθεί στο 3,6%. Μιλώντας μάλιστα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τάχθηκε κατά των προσωρινών μέτρων "μιας χρήσης" για τη μείωση του. Η Κυβέρνηση δια μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, ξεκαθάρισε ότι κατά τις προβλέψεις της, μέχρι το τέλος του χρόνου, το έλλειμμα θα έχει πέσει περί το 2,6% του ΑΕΠ, χωρίς κανένα προσθετό μέτρο. "Οι προβλέψεις της Επιτροπής, όπως έχουμε πει και παλαιότερα, συνήθως είναι αυστηρότερες. Τα έως τώρα αποτελέσματα αποδεικνύουν, ότι οι προβλέψεις μας ήταν ασφαλείς και ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα", τόνισε ο κ Αντώναρος.

    Κόντρα για το Γ ΚΠΣ

    Αύριο εξάλλου συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ ΚΠΣ).

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι η πρόοδος εκταμιεύσεων των κοινοτικών κεφαλαίων, η πορεία δράσεων του συνολικού προγράμματος, τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου του Γ ΚΠΣ και η παρακολούθηση της εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των προγραμμάτων αυτών.

    Οι εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης θα αρχίσουν με ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και θα ακολουθήσει εισήγηση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια, προέδρου της Επιτροπής Παρακολουθησης του Γ ΚΠΣ.

    Με αφορμή τη συνεδρίαση, η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία της, στην απορρόφηση των κονδυλίων και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

    "Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει πως εκεί που σταματάει η κοινή λογική αρχίζει η αντιπολιτευτική σκοπιμότητα. Αντί της αυτοκριτικής για πράξεις και παραλείψεις που κόστισαν στη χώρα, αντί της συγγνώμης που οφείλουν στον ελληνικό λαό για το χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να παριστάνουν τις Κασσάνδρες. Δεν είναι η πρώτη φορά.", ανταπάντησε ο Υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας.

    Όσον αφορά την Εμπορική Τράπεζα, στο χορό της διεκδίκησης μπαίνει και η Τράπεζα Κύπρου η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της τράπεζας.

    Δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας ένατι 3,1 δισ.ευρώ έχει ήδη υποβάλει η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, στρατηγικός σύμμαχος μέχρι σήμερα της ελληνικής τράπεζας με 9% περίπου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    [26] Οικονομία

    Σιούφα: Στηρίζουμε με πρόγραμμα

    Το μέλλον της βιομηχανίας ένδυσης

    19/6/2006 10:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα νέα δεδομένα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κλάδος Ένδυσης και ιδιαίτερα μετά την εισβολή των κινεζικών προϊόντων, συζητούνται στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ένδυσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας χαρακτήρισε τη βιομηχανία ένδυσης ως έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους για τη χώρα μας, όπως και για τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

    Όσο δε για την "επέλαση" των κινέζικων προϊόντων, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα παίρνουν τα επιβαλλόμενα μέτρα τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται, ενώ ως "τρόπο αντίστασης" υπογράμμισε την ποιότητα και καινοτομία των προϊόντων, αλλά και την προτίμηση των καταναλωτών.

    Απαντώντας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κλείσιμο επιχειρήσεων, ο υπουργός τόνισε μόνο ότι το 2004 δημιουργήθηκαν 24.500 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες έκλεισαν και το 2005 δημιουργήθηκαν 28.500 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. "Σε αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση με όλες τις δράσεις που αναπτύσσει, στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, με άξονες προγραμματισμού την ποιότητα, τη βελτίωση παραγωγικότητας, την τυποποίηση και πιστοποίηση και κυρίως την εξωστρέφεια" τόνισε ο υπουργός.

    [27] Πολιτισμός

    Η Τέχνη στην Πρώτη Σελίδα II

    20/6/2006 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Και αυτή τη χρονιά, η "Athens Voice" πραγματοποιεί έκθεση των πρωτοτυπων έργων που φιλοτεχνήθηκαν από 66 αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και τα οποία κόσμησαν τα εξώφυλλα της γνωστής εφημερίδας. Η κίνηση αυτή της εφημερίδας, να φιλοξενεί δηλαδή έργα τέχνης στα εξώφυλλά της, κάθε άλλο παρά άφησε αδιάφορο το αναγνωστικό κοινό, που είδε στα εξώφυλλα της "A.V." σύγχρονες εικόνες της πόλης όπου ζει και κινείται. Παράλληλα, κυκλοφορεί από την Athens Voice Books το συλλεκτικό βιβλίο ΅ε τα εξώφυλλα και τα πρωτότυπα έργα, καθώς και φωτογραφίες, βιογραφικά ση΅ειώ΅ατα και κεί΅ενα των γνωστών δημιουργών. Η έκθεση (Τετ-Πε: 9.00 - 17.00, Πα-Κυ: 10.00 22.00) πραγματοποιείται στο νέο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), έως τις 23 Ιουλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Σχετικά Links:

    Athens Voice

    [28] Πολιτισμός

    Το ''αστέρι'' του Νουρέγιεφ

    Η Σιλβί Γκιγιέμ στο Ηρώδειο

    19/6/2006 11:57:00 μμ

    "Γλυκά, ήσυχα, με τέλεια χάρη και απόλυτη αυτοκυριαρχία, η Σιλβί Γκιγιέμ υποκλίθηκε στο κοινό του Σάντλερς Γουέλς που παραληρούσε. Έπειτα υποκλίθηκε στον Ράσελ Μάλιφαντ. Το ζευγάρι είχε μόλις χορέψει το Push, τη νέα δημιουργία του Μάλιφαντ για τους δυο τους και η τρυφερή της υπόκλιση έμοιαζε να αναγνωρίζει ότι ίσως ο Ράσελ Μάλιφαντ έφτιαξε ό,τι θα μείνει στη μνήμη μας σαν η καλύτερη παράσταση της καριέρας της", σχολίαζε η εφημερίδα "Evening Standard". Ανάλογες ήταν και οι κριτικές ολόκληρου του βρετανικού Τύπου που ακολούθησαν την εμφάνιση της Γκιγιέμ και του Μάλιφαντ στο Σάντλερς Γουέλς, το Σεπτέμβριο του 2005. Ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα που γοήτευσε την "Evening Standard" θα παρουσιαστεί και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη και την Τετάρτη στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.

    "Είμαι ενθουσιασμένη που επιστρέφω στην Αθήνα, για να χορέψω στο μαγευτικό περιβάλλον του Ηρωδείου, ειδικά μαζί με τον Ράσελ σε μια χορογραφία γεμάτη αντιθέσεις", δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Σιλβί Γκιγιέμ, η χορεύτρια την οποία ο Νουρέγιεφ αποκάλεσε αστέρι σε ηλικία μόλις 19 ετών.

    Η συνάντηση της Γκιγιέμ και του Μάλιφαντ, σημαδιακή και τόσο σημαντική, συνέβη το 2003, όταν η Σιλβί χόρεψε το Broken Fall, τη χορογραφία του για εκείνη και τους δύο χορευτές, Μάικλ Ναν και Ούλιαμ Τρέβιτ. Ακολούθησε το two-σόλο του 2004 που θα χορέψει η Γκιγιέμ στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο Μάλιφαντ και η ηγερία του δημιουργούν το Push, το ντουέτο που τους ενώνει και επισφραγίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους.

    Σύμφωνα με τον Μάλιφαντ, το Push, θυμίζει "καποέιρα" τόσο για την κίνησή του, όσο για τον τρόπο που αναδεικνύει την Γαλλίδα χορεύτρια. Το χορευτικό κομμάτι διαρκεί λίγο περισσότερο από 30 λεπτά και έχει δημιουργηθεί για δύο ερμηνευτές.

    Η χορογραφία είναι φωτισμένη από τον Μάικλ Χαλς. Το πρόγραμμα της Αθήνας περιλαμβάνει ακόμα το χαρακτηριστικό σόλο του Μάλιφαντ Shift και δύο σολιστικά κομμάτια για την Γκιγιέμ, το καινούριο Solo και το παλιότερο two.

    [29] Πολιτισμός

    19 23 Ιουλίου στην Παλιά Πόλη της Καβάλας

    "Cosmopolis" Πολιτισμού

    19/6/2006 9:22:00 μμ

    Στις 19 Ιουλίου, και για 6η συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ "Cosmopolis" του Δήμου Καβάλας μπαίνει στη "γραμμή εκκίνησης" για ένα πενθήμερο μουσικής, χορού, γεύσης και χρωμάτων. Η Χερσόνησος Παναγίας στην Παλιά Πόλη της Καβάλας, εκεί όπου το διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις του, γίνεται σημείο αναφοράς για το ποιοτικό θέαμα και πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους πολιτισμούς επτά χωρών. Οι χώρες αυτές είναι διαφορετικές κάθε χρόνο. Φέτος στο φεστιβάλ συμμετέχουν με αντιπροσωπείες τους η Αυστρία, η Βενεζουέλα, η Ιρλανδία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ουκρανία, η Ρωσία (Εσκιμώοι από την αυτόνομη περιοχή Τσουκότκα), η Τουρκία και οι Φιλιππίνες, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Μεσσήνη Πελοποννήσου. Η γνωριμία αυτή γίνεται μέσα από θεματικές ενότητες για τη μουσική, το χορό, τη γεύση, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, το θέατρο για μικρούς και μεγάλους, πλαισιωμένα από street bazaar και πολυποίκιλα ψυχαγωγικά δρώμενα. Ένα πανόραμα εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

    Στα μεγάλα μουσικά γεγονότα του 6ου Cosmopolis εντάσσονται οι συναυλίες :

    Chico & The Gypsies Τετάρτη 19 Ιουλίου

    Οι Chico& the Gypsies έρχονται στην Ελλάδα για μία και μόνο συναυλία στη σκηνή του Cosmopolis. O Chico Bοuchiki, δημιουργός και συνθέτης των Gypsy Kings, μαζί με τη δωδεκαμελή του μπάντα αποτελούν ένα μοναδικό συγκρότημα - θεματοφύλακα της τσιγγάνικης κουλτούρας, που μυεί τους ακροατές στους προαιώνιους ρυθμούς και τον πολιτισμό των Ρομά. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Vagabundo" πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα. Ανάλογη ήταν και η επιτυχία της δεύτερης δισκογραφικής τους δουλειάς με τίτλο "Nomade", ενώ με το άλμπουμ "Freedom" που ακολούθησε, το συγκρότημα καθιερώθηκε παγκοσμίως ως μια από τις πιο επιτυχημένες μπάντες στο χώρο της τσιγγάνικης μουσικής. Για τη συνολική προσφορά του στη διάσωση και προβολή της κουλτούρας των Ρομά, ο Chico τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Jacques Chirac, ενώ η UNESCO τον τίμησε με τον τίτλο του Πρεσβευτή της Ειρήνης. Εκτός από τα πολυαγαπημένα τραγούδια που όλοι τραγουδήσαμε, όπως το Bamboleo, το Djobi Djoba ή το Volare, στη συναυλία θα ακουστούν και νέα κομμάτια από τη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος.

    Dj Party με τον Martin Morales Πέμπτη 20 Ιουλίου

    O Martin Morales είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς world music djs της Ευρώπης. Εφευρετικός, διασκεδαστικός και υπέροχο να τον βλέπει κανείς στα decks. Οι μουσικές συλλογές του που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως του χάρισαν ένα μεγάλο πλήθος θαυμαστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεργάστηκε με γίγαντες της world music όπως ο Baaba Maal, οι Africando και ο Manu Dibango, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, πάντα με πολύ μεγάλη επιτυχία. O Martin Morales, ανεβαίνει στα decks του Cosmopolis για να μας οδηγήσει σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ενέργεια, ρυθμούς και ήχους απ όλο τον κόσμο. Μαζί του ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς παραγωγούς της πόλης μας, o Απόστολος Ξένης.

    Les Boukakes Παρασκευή 21 Ιουλίου

    Το συγκρότημα αποτελείται από 7 μουσικούς: τον Bachir (φωνή του συγκροτήματος), τον κορσικανό κιθαρίστα Thierry, τον Steph στα keyboards, τον μπασίστα Bubulle από τον γαλλικό βορρά, τον Τυνήσιο Imed (που παίζει darbuka) και τον ντράμερ Pascal από το γαλλικό νότο, ενώ ηχολήπτης του συγκροτήματος είναι ο Ιταλός Massimo. Αναμιγνύοντας, λοιπόν, τις μουσικές τους καταβολές, δημιούργησαν έναν ήχο ξεχωριστό και άκρως απολαυστικό, όπου οι μελωδίες της Μέσης Ανατολής, συνδυάζονται με ρυθμούς της rock, του groove, της electronica, του rai, του Gnawa και της αραβοανδαλουσιανής μουσικής. Η αναγνώριση δεν άργησε να ρθει και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν 300 συναυλίες στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια ηχογράφησαν το άλμπουμ των ονείρων τους με τίτλο "Makach Mouch kil" ("No Problem"). Το 2004 το συγκρότημα κέρδισε πολλά βραβεία (FAIR, D&#233;couvertes Printemps de Bourges, Strictly Mundial) και για να γιορτάσει την επιτυχία του κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ με τίτλο "Bledi". Οι Boukakes έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

    Μπάμπης Τσέρτος Σάββατο 22 Ιουλίου

    Όταν στην δεκαετία του 80 άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος - φοιτητής τότε στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών - βρέθηκε να δουλεύει ως επαγγελματίας στην ταβέρνα "Οι φίλοι" στην Κυψέλη. Από τότε κάνει συνεχώς εμφανίσεις, έχοντας την τύχη να προλάβει να συνεργαστεί με μεγάλους ερμηνευτές και δημιουργούς όπως, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Τάκης Μπίνης, η ’ννα Χρυσάφη, η Καίτη Γκρέυ, ο Κώστας Καπλάνης, ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, ο Κούλης Σκαρπέλης, ο Χοντρονάκος, αλλά και με νεώτερους όπως ο Μπάμπης Γκολές, ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Στέλιος Βαμβακάρης. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού όπως η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος καθώς και με την "Εστουδιαντίνα". Στο Cosmopolis θα ερμηνεύσει αγαπημένα λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρνέικα τραγούδια.

    Third World Κυριακή 23 Ιουλίου

    Το θρυλικό συγκρότημα των Third World γεννήθηκε το 1973 και από τότε μέχρι σήμερα προσφέρει στους ακροατές εξαιρετικά δείγματα της reggae μουσικής, συνδυάζοντας την παραδοσιακή μουσική της Τζαμάικας με όλους τους ήχους των ρυθμών της Αφρικής, της Αμερικάνικης pop, του Rhythm & Blues καθώς και της κλασικής μουσικής. Οι Third World είναι ένα από τα πιο μακρόβια και πολυδιάστατα μουσικά σχήματα που έχει αναδείξει η Τζαμάικα. Το 1975 συμμετείχαν στη μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία που πραγματοποίησε ο Bob Marley με τους Wailers, ενώ συμμετείχαν και σε ορισμένες ηχογραφήσεις του θρυλικού αυτού καλλιτέχνη. Από τότε κατέχουν μια από τις κορυφαίες θέσεις στη διεθνή μουσική σκηνή. Το 1986 τιμήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη με το Μετάλλιο της Ειρήνης. Το 1992 και το 1996 κέρδισαν το βραβείο "Best Show Band" από τη μουσική βιομηχανία της Τζαμάικα, ενώ δύο φορές ήταν υποψήφιοι και για τα βραβεία Grammy. Στην πολύχρονη καριέρα τους έχουν δημιουργήσει πολλές και μεγάλες επιτυχίες όπως το "Now That We Found Love", το "96 In The Shade" και το "Try Jah Love" που έγραψε γι αυτούς ο Stevie Wonder. Οι Third World έρχονται στην Ελλάδα για μια μοναδική συναυλία στη σκηνή του Cosmopolis.

    Στο Cosmopolis 2006: Θα χορέψουν τα συγκροτήματα: Volkstanzgruppe-Klagenfurt Woerthersee (Αυστρία), Fundacion Danzas Nacionalistas Mari-Quitar (Βενεζουέλα), Bastable - Warren Irish Dancers (Ιρλανδία), Ballet National Zeke Ti Beafrica (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), Nikolayev - Tritsvit Folk Dance Group (Ουκρανία), Chukchi Eskimo Ensemble Ergyron (Τσουκότκα / Ρωσία), Σύλλογος Φολκλορικής Ανάπτυξης Ρεδαιστού (Τουρκία), Bayanihan - Philippine National Folk Dance Company (Φιλιππίνες), Σύλλογος "Οι φίλοι της Μεσσήνης" (Ελλάδα).

    Στο Εστιατόριο Έθνικ Γεύσεων , που στήνεται ειδικά για το Cosmopolis, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σνίτσελ βιεννουά και τάρτα φραμπουάζ από την Αυστρία, pabellon criollo (κρέας με μαύρα φασόλια, ρύζι και φέτες μπανάνας) από τη Βενεζουέλα, κεφτέδες Κιέβου (με βασικό συστατικό το κοτόπουλο) από την Ουκρανία, κεφτεδάκια Ρεδαιστού με πιλάφι και γιαούρτι από την Τουρκία, μοσχαρίσιο φιλέτο με νούντλς ρυζιού από τις Φιλιππίνες και γουρουνόπουλο με πατάτες στο φούρνο από τη Μεσσήνη Πελοποννήσου.

    Θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις "Μάσκες και Πολιτισμοί" με μέρος της πλούσιας συλλογής μασκών του διάσημου συλλέκτη Φώτη Καγγελάρη, "Τα παιδιά του κόσμου" (έκθεση φωτογραφίας των Αχιλλέα Σαββόπουλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου και ’σπας Ζιώγα) , "Χαρακτική" με έργα του σκηνογράφου Γιάννη Πρώιου. Θα προβληθούν οι ταινίες "Ο πρίγκιπας του Κιέβου" του Aleksandr Ptushko, "Breakfast On Pluto" του Neil Jordan, "Κρυμμένος" του Michael Heneke, "Λιουμπη" της Λάγιας Γιούργου και "Κοκκινίζω από ντροπή" του Vilgot Sj&#246;man.

    Το "παρών" θα δώσουν και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Φαρμακοποιοί του Κόσμου, Ελληνικό Κέντρο Προστασίας ’γριων Ζώων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Όασις και Κέντρο Πρόληψης & Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Καβάλας.

    Οι μικροί φίλοι του Cosmopolis θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις "Ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δενδρί" από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών του Μιχάλη Χατζάκη, "Ο Πολυρροβυθας και άλλα λαϊκά παραμύθια" από την παραμυθού Αγνή Στρουμπούλη, "Η πριγκίπισσα με την πράσινη ουρά" από την ομάδα θέατρου κούκλας Πράσσειν ’λογα, "Μια ιστορία στα σύννεφα" από τους ΗΧόΜυθους και "Τα μαργαριταρένια δάκρυα" από τους Ανθή Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη. Οι μικροί φίλοι του Cosmopolis θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις χώρες της φετινής διοργάνωσης συμμετέχοντας στο κυνήγι του χαμένου CosmoΘησαυρού καθώς και στα CosmoΠαιχνίδια.

    [30] Υγεία

    Γονίδιο που προδιαθέτει για καρκίνο

    20/6/2006 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μετάλλαξη ενός γονιδίου που δρα σε συνδυασμό με ένα άλλο μεταλλασσόμενο γονίδιο - το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού - διαπιστώθηκε ότι διπλασίασε τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε ομάδα γυναικών στην Ισλανδία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Αν και οι Ισλανδοί ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθούν αν η ανακάλυψη αυτή παρατηρείται στον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως, εικάζουν ότι το γονίδιο αυτό που ονομάζεται BARD1 θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση του γενετικού μηχανισμού του καρκίνου του μαστού, την πλέον διαδεδομένη μορφή κακοήθους όγκου στις γυναίκες. Η εταιρεία deCode Genetics, που χρηματοδότησε την έρευνα, ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνες με στόχο να αναπτύξει ένα τεστ με το οποίο θα ανιχνεύεται η μετάλλαξη του επίμαχου γονιδίου. Ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες κάθε χρόνο στον κόσμο, ενώ, είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος.

    Διπλάσιος ο κίνδυνος

    Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι τα γονίδια ΒRCA1 και BRCA2 έχουν σχέση με κληρονομικές μορφές του καρκίνου του μαστού.

    Οι Ισλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έφεραν το ένα ή το άλλο από αυτά τα ελαττωματικά γονίδια διέτρεχαν έως και επταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό τον καρκίνο, συγκριτικά με τις συνομήλικές τους που δεν έφεραν κανένα από τα γονίδια αυτά. Ωστόσο, οι γυναίκες φορείς των ΒRCA1 και BRCA2 αντιπροσωπεύουν το 15% όλων των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού, στοιχείο που ωθεί τους ερευνητές να εικάζουν ότι και άλλοι γενετικοί παράγοντες παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου, όπως το γονίδιο BARD1.

    Κατά την έρευνά τους, ο δρ. Κάρι Στέφανσον και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 1.090 Ισλανδές που έπασχαν από καρκίνο του μαστού και 703 υγιείς συνομήλικές τους.

    Οι ερευνητές ανίχνευσαν το γονίδιο BARD1 στο 2,8% των γυναικών που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού έναντι μόλις 1,6% στην ομάδα των υγιών γυναικών. Ωστόσο, αυτές που έφεραν ένα μεταλλασσόμενο γονίδιο BARD1 το οποίο δρούσε σε συνδυασμό με το γονίδιο BRCA2, το πιο σύνηθες στην Ισλανδία, ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού διπλασιαζόταν.

    "Όταν μια γυναίκα έχει αυτά τα δύο γονίδια (BARD1 και BRCA2) είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναπτύξει κακοήθη όγκο στο μαστό", εξηγεί ο δρ. Στέφανσον στη μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Επιθεώρησης "Plos Medicine".

    Σχετικά Links:

    deCode Genetics

    Plos Medicine

    [31] Τεχνολογία

    "Ελεύθερη" εγκυκλοπαίδεια η Wikipedia;

    20/6/2006 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2006 2:52:39 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ο θάνατος της Wikipedia": Αυτόν τον προκλητικό τίτλο διάλεξε προ ημερών για το blog του ο Αμερικανός Νίκολας Καρ, ο οποίος ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες. Είναι αλήθεια ότι η ηλεκτρονική αυτή εγκυκλοπαίδεια, η οποία δεν σταματά να επεκτείνεται (1,2 εκατ. λήμματα στα αγγλικά), αναγκάζεται να... παραβιάσει την υπόσχεση που δίνει στη σελίδα υποδοχής: "Μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια όπου μπορεί να γράψει ο καθένας". "Θύμα" της επιτυχίας της, η Wikipedia αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά κανόνων για να εμποδίσει την κατάχρησή της. Όπως σημείωνε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", η εγκυκλοπαίδεια περιορίζει σταδιακά την ελευθερία συγγραφής και τροποποίησης των άρθρων. Για παράδειγμα, υπάρχουν 82 "προστατευόμενα" άρθρα (όπως τα: "ελιτισμός", "ισλαμοφοβία", "Κόσοβο") που δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τους χρήστες, καθώς έχουν πέσει επανειλημμένα θύματα "βανδαλισμού", αλλαγών δηλαδή που "έχουν στόχο την υπονόμευση της ποιότητας της εγκυκλοπαίδειας". Ένας άλλος κατάλογος περιλαμβάνει 179 λήμματα, που μπορεί να μην είναι "προστατευόμενα" με την παραπάνω έννοια, για να τα τροποποιήσει, όμως, κάποιος πρέπει να έχει εγγραφεί στην ιστοσελίδα τέσσερις ημέρες νωρίτερα (π.χ. "Τζορτζ Μπους", "Ισλάμ" και "Χίτλερ").

    Όσα λάθη έχει και η... 'Britannica'!

    Στη γαλλική εκδοχή, παρατηρεί η "Λιμπερασιόν", υπάρχουν 24 προστατευόμενα λήμματα (όπως "Ευρώπη", "ιστορία του καπιταλισμού", "Ταρίκ Ραμαντάν") και 122 ημι-προστατευόμενα (όπως "Ντομινίκ ντε Βιλπέν", "γάμος ομοφυλοφίλων", "Έλβις Πρίσλεϋ", "Εθνικό Μέτωπο", "Αριστοτέλης").

    Σε γενικές γραμμές, η "προστασία" είναι προσωρινή. Για παράδειγμα, το λήμμα "Σεγκολέν Ρουαγιάλ" "απελευθερώθηκε" στις 16 Ιουνίου, ωστόσο, συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι υπάρχει συζήτηση για την αντικειμενικότητά του.

    Απαντώντας στον Νίκολας Καρ, ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, Τζίμι Ουέιλς, υποστήριξε ότι περιορισμοί υπήρχαν πάντα.

    Η ελευθερία που επικρατεί στην Wikipedia αποτελεί ταυτόχρονα τη δύναμη και την αδυναμία της. Επιτρέπει στην εγκυκλοπαίδεια να εμπλουτίζεται, να διορθώνεται και να ανανεώνεται διαρκώς. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2005 στην επιστημονική επιθεώρηση 'Nature', έδειξε ότι τα λάθη της είναι ελάχιστα περισσότερα από τα λάθη ενός κολοσσού όπως η 'Britannica'. Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι πολλά λάθη παραμένουν.

    Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις αφορά έναν Αμερικανό ονόματι Τζον Σίγκενταλερ, για τον οποίο κάποιος φαρσέρ είχε γράψει ότι εμπλέκεται στους φόνους των Κένεντι. Ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες του, η εγκυκλοπαίδεια επέβαλε την υποχρέωση της εγγραφής ως προϋπόθεση για επέμβαση σε οποιοδήποτε άρθρο.

    Με ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο blog του, ο Τζίμι Ουέιλς απάντησε με έντονο τρόπο αυτό το Σαββατοκύριακο στην κριτική των "Νιου Γιορκ Τάιμς".

    "Η πολιτική της προστασίας υπάρχει εδώ και χρόνια", τόνισε. "Η ημι-προστασία επελέγη ως μια πιο χαλαρή και ανοιχτή προσέγγιση. Όσο για το συγκεκριμένο άρθρο της εφημερίδας, μάταια αναζητώ το κουμπί 'επεξεργασία σελίδας' για να διορθώσω ορισμένες ανακρίβειες...".

    Σχετικά Links:

    Wikipedia

    Liberation

    nicholas carr's blog

    [32] Τεχνολογία

    Ψηφιακά αναλφάβητοι οι Έλληνες

    20/6/2006 5:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κατ' εξοχήν "ψηφιακά αναλφάβητος λαός" της Ευρώπης είναι οι Έλληνες, αφού το 65% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει καμία γνώση της Πληροφορικής και της γενικότερης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες, που αφορά τις σχέσεις των Ευρωπαίων πολιτών με την Πληροφορική το 2005. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, εντελώς άσχετοι με την Πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δηλώνει το 37% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην Ελλάδα (65%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (59%), η Ουγγαρία (57%), η Κύπρος και η Πορτογαλία (54%) και η Λιθουανία (53%). Από την άλλη πλευρά οι πλέον εξοικειωμένοι πολίτες με τη χρήση των Η/Υ είναι οι Δανοί, όπου μόνο το 10% δηλώνει ψηφιακά αναλφάβητο. Ακολουθούν οι Σουηδοί (11%), οι Λουξεμβούργιοι (20%) και οι Γερμανοί (21%). Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων καθώς και φοιτητών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική. Συγκεκριμένα, το 19% των Ελλήνων φοιτητών δηλώνει πως δεν έχει καμία σχετική γνώση, έναντι 4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.

    Σε ό,τι αφορά τους πτυχιούχους πανεπιστημίων δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική το 23% των ερωτηθέντων Ελλήνων έναντι 11% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση με Η/Υ. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική αντιστοιχούν στο 32%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 10%.

    Στους Έλληνες ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών, άσχετοι με την Πληροφορική δηλώνει το 59%, με τον μέσο κοινοτικό όρο να είναι στο 29%.

    Όσον αφορά στους Έλληνες ηλικίας 55 - 74 ετών, το 93% δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 65%.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τους μή έχοντες απασχόληση δηλώνει άσχετο με την Πληροφορική το 56%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 39%.

    Αντίστροφη είναι φυσικά η εικόνα στο ερώτημα αν έχετε υψηλό επίπεδο γνώσεων στον τομέα της Πληροφορικής. Θετικά απαντά μόνο το 9% των Ελλήνων, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 22%.

    Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές απαντά θετικά το 26% των ερωτηθέντων, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 43%.

    [33] Ζωής ...σΤάσεις

    Γουίλις εναντίον "παπαράτσι"

    20/6/2006 12:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2006 4:08:46 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Αποζημίωση ύψους 1 εκατ. δολαρίων ζητάει ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Μπρους Γουίλις, ο οποίος κατέθεσε μήνυση για δυσφήμιση κατά φωτογράφου, ενώ, παράλληλα δηλώνει ότι του επιτέθηκε. Από την πλευρά του, ο ’ντονι Γκούντριχ, κατηγορεί τον σταρ του Χόλιγουντ ότι του επιτέθηκε έξω από ένα εστιατόριο στα δυτικά του Λος ’ντζελες, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα δόντι, και ότι ο 51χρονος ηθοποιός ψεύδεται όταν λέει ότι δέχτηκε επίθεση από αυτόν. Πάντως, ο δικηγόρος του Γουίλις επιμένει ότι ο ηθοποιός απλά "έβαλε τα χέρια του μπροστά στο πρόσωπό του για να προστατεύσει τα μάτια του από τα φλας των φωτογραφικών μηχανών".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 June 2006 - 16:51:59 UTC