Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μοχλός ανάπτυξης η εκπαίδευση
  • [02] Άρση ασυλίας για τον Ανδριανόπουλο
  • [03] Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση των δύο κοριτσιών
  • [04] Σε τεντωμένο σχοινί
  • [05] 'Σταθεροί στις μεταρρυθμίσεις'

    [01] Κοινωνία

    Μοχλός ανάπτυξης η εκπαίδευση

    28/6/2006 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, η Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων έξι σημείων και συμφώνησαν ότι η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, οι οποίες, όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, "ενίοτε είναι δύσκολες" για να τονίσει ότι η Σύνοδος και τα συμπεράσματα "αποτελούν ένα ξεκάθαρο δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να δημιουργήσουμε τις εξελίξεις αντί να παρασυρθούμε από αυτές". Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, οι υπουργοί Παιδείας του ΟΟΣΑ προκρίνουν ως πιο αποτελεσματική τη μικτή χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, ενώ δεν έλειψαν και οι απόψεις ορισμένων χωρών που έκαναν λόγο για συνεισφορά των φοιτητών στο κόστος σπουδών. Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα διδάκτρων.

    Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου τονίστηκε το θέμα της διασυνοριακότητας της εκπαίδευσης και χαρακτήρισε "μεγάλη την επιτυχία της Συνόδου ως προς τα ποιοτικά αποτελέσματα".

    Όσον αφορά τα συμπεράσματα, η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι εντοπίζονται στις εξής μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες:

    Αύξηση της χρηματοδότησης Ισοτιμία πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, για να ωφεληθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες Έμφαση στη μάθηση Κοινωνική λογοδοσία των ιδρυμάτων, όσον αφορά στην ποιότητα και τα αποτελέσματα, και διαφορετικότητα, προκειμένου τα ιδρύματα να ανταποκριθούν σε ποικίλες αποστολές Έρευνα και καινοτομία Φοιτητική και ακαδημαϊκή μετανάστευση και η διεθνοποίηση

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώνεται η Σύνοδος

    Σύνοδος ΟΟΣΑ για Παιδεία

    [02] Κοινωνία

    Απερρίφθη το αίτημα για τον Μαντούβαλο

    Άρση ασυλίας για τον Ανδριανόπουλο

    28/6/2006 8:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ τάχθηκαν 135 βουλευτές, κατά 70, ενώ οχτώ βουλευτές δήλωσαν "παρών". Η ποινική δίωξη κατά του κ. Ανδριανόπουλου ασκήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά πολίτη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον δάγκωσε ο σκύλος του γιου του βουλευτή. Επίσης, η Βουλή απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα για άρση ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου για υπόθεση που αφορούσε τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα αντιδημάρχου. Κατά της άρσης τάχθηκαν 198 βουλευτές, υπέρ 13, ενώ δύο δήλωσαν "παρών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητά άρση ασυλίας του Μαντούβαλου

    [03] Κόσμος

    Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση των δύο κοριτσιών

    28/6/2006 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Το χειρότερο σενάριο της εξαφάνισης των δύο κοριτσιών στη Λιέγη στο ανατολικό Βέλγιο δυστυχώς βγήκε πραγματικότητα. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως εντοπίστηκαν τα άψυχα κορμάκια των δύο ετεροθαλών αδελφών, λίγα μέτρα από το σημείο της εξαφάνισής τους. Η 7χρονη Στέισι Λέμενς και η 10χρονη ετεροθαλής αδερφή της Ναταλί Μαχί έπαιζαν σε ένα τοπικό πανηγύρι στη Λιέγη το βράδυ της 9ης Ιουνίου, αλλά ξέφυγαν από την προσοχή των γονιών τους κι εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Η μητέρα τους είχε αντιληφθεί την απουσία των παιδιών με καθυστέρηση δυο ωρών. Σήμερα, η αστυνομία βρήκε πρώτη τη Στέισι, ενώ διεξήγαγε έρευνες ανάμεσα στη σιδηροδρομική γραμμή και σπίτια. Είκοσι μέτρα πιο πάνω βρέθηκε το πτώμα της Ναταλί. Τα πτώματα των κοριτσιών βρέθηκαν 400 μέτρα από το σημείο όπου τις είχαν δει για τελευταία φορά. Η ιστορία των δύο κοριτσιών ξύπνησε τις μνήμες από την υπόθεση του παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, ο οποίος είχε βιάσει και δολοφονήσει τέσσερα κορίτσια, ανάμεσά τους και δύο κορίτσια από τη Λιέγη.

    Προτεραιότητα ο εντοπισμός των δραστών

    Την ακριβή αιτία θανάτου των δύο κοριτσιών θα τη διαπιστώσουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις. Πάντως, η Εισαγγελέας της Λιέγης, Αν Μπουγκινόν, υπογράμμισε πως ο θάνατος των κοριτσιών δεν είναι ατύχημα. Στο μεταξύ, πριν από δύο εβδομάδες ένας ύποπτος εμφανίστηκε από μόνος του στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στην υπόθεση.

    Πλέον στην προτεραιότητα των Αρχών είναι ο εντοπισμός του δράστη ή των δραστών. Πάντως, οι Αρχές τονίζουν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βρουν ζωντανά τα δύο κορίτσια, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν χάσει τις ελπίδες τους, κάτι που δυστυχώς έγινε σήμερα.

    Οι κάτοικοι στην μικρή κοινωνία της Λιέγης είναι σοκαρισμένοι και αναρωτιούνται γιατί η αστυνομία άργησε τόσο πολύ να εντοπίσει τα δύο κορίτσια, έστω και νεκρά.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Belgian police find girls' bodies

    [04] Μ. Ανατολή

    "Εκρηκτική" η κατάσταση στη Γάζα

    Σε τεντωμένο σχοινί

    28/6/2006 10:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2006 11:38:35 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, NET

    Με ακραία μέσα απειλεί το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους, αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης, Γκιλάντ Σαλίτ, που έχει πέσει θύμα απαγωγής, την ώρα που η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης. Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας την επιχείρηση "καλοκαιρινή βροχή", από γης και αέρος, ενώ όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Δαμασκό. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή ως "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", ενώ, η κυβέρνηση της Χαμάς προειδοποίησε πως με την τακτική του αυτή το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του δεκανέα, ο οποίος απήχθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, που πέρασαν από τη Γάζα στη βάση του στην Κερέμ Σαλόμ μέσα από υπόγεια σήραγγα. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο ακόμα και για επίθεση εναντίον θέσεων της Χαμάς στη Συρία, καθώς οι ισραηλινές Αρχές θεωρούν εγκέφαλο της απαγωγής του Σαλίτ τον εξόριστο ηγέτη της οργάνωσης, Χάλεντ Μεσάαλ, που έχει την έδρα του στη Δαμασκό, αν και εκείνος αρνείται τις κατηγορίες. Στις επιθέσεις του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές απαντούν με την απαγωγή ενός Εβραίου εποίκου, από την Παλαιστινιακή Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης και η Τζιχάντ "ανταποδίδει" τις απειλές, μιλώντας για νέο κύκλο αίματος, αν το Ισραήλ δεν διακόψει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

    Για μαζική τιμωρία μιλούν οι Παλαιστίνιοι

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ, τονίζει, πως το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση "να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του στρατιώτη με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση".

    Από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την "συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού".

    Για "αδικαιολόγητη επιχείρηση" και "στρατιωτική τρέλα" έκανε λόγο η Χαμάς, τονίζοντας, ότι "το Ισραήλ δεν θα κερδίσει τίποτε από την επιχείρηση αυτή, διότι, προς το παρόν, δεν έχει επιτύχει τους στόχους της", ενώ προσέθεσε, πως "σκοπός του Ισραήλ, είναι να δημιουργήσει χάος και μια νέα αιματηρή σύγκρουση, για την οποία θα φέρει ακέραια την ευθύνη, διότι θα υπάρξουν θύματα και εγκλήματα, κυρίως στις τάξεις των αμάχων". "Μαζική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού" χαρακτήρισε την επίθεση και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

    Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χάζι Χαμάντ, συνεχίστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και τη νύκτα οι επαφές με τους Αιγυπτίους, που ήλθαν σε επαφή με τους Ισραηλινούς σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη στρατιωτική κλιμάκωση.

    Όσον αφορά στην απελευθέρωση του στρατιώτη, η παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς βεβαίωσε, με ανακοινωθέν του υπουργείου των Εξωτερικών, ότι ζητούν μία λύση η οποία να περιλαμβάνει την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, με τον 19χρονο δεκανέα. Πάντως, η Παλαιστίνια πρέσβης στο Παρίσι διαβεβαίωσε ότι ο Ισραηλινός στρατιώτης είναι "ζωντανός και καλά".

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις

    Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επανέλαβαν και τις απογευματινές ώρες τις επιθέσεις στο βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Γαλλικού πρακτορείου. Πάντως, ισραηλινή στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι γίνονται "δοκιμαστικές" βολές, με στόχο να προσδιοριστεί επακριβώς η τροχιά των οβίδων.

    Παράλληλα, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε βάση εκπαίδευσης της Χαμάς, ενώ σε μία άλλη επίθεση, εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις σε ακατοίκητες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, απ όπου πραγματοποιούνται επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

    Αργότερα την Τετάρτη, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία μοίρασε φυλλάδια που καλούν τους Παλαιστίνιους κατοίκους του Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με την προοπτική διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης, χωρίς να διευκρινίζουν το πότε.

    Ζητά εκτόνωση της κρίσης η ΕΕ

    Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος, εκφράζει την εκτίμηση ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και να υπερασπίζεται τη ζωή των πολιτών του" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, καλώντας παράλληλα το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τον απαχθέντα στρατιώτη.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαία επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να "κάνουν πίσω" πριν καταλήξουν σε μια κρίση που κανείς "δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εισβολή στη Γάζα

    [05] Οικονομία

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στον ECONOMIST

    'Σταθεροί στις μεταρρυθμίσεις'

    28/6/2006 9:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης καθόρισε ως βασικό στόχο για το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην επιχειρηματική σύνοδο κορυφής που διοργανώνει το ECONOMIST στην Αθήνα. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν πτυχία για δουλειά και σημείωσε πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης οδηγούν με σταθερά βήματα από τη συντήρηση στην πρόοδο. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του για ανοιχτό διάλογο με όλους που θα οδηγήσει σε σύνθεση για τη μέγιστη κοινή συνισταμένη στα θέματα Παιδείας. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, τα οποία -όπως είπε- "ενισχύουν τη σιγουριά για το δρόμο που διαλέξαμε". Όπως είπε η κυβερνητική πολιτική πέτυχε ήδη με ήπιο τρόπο σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εξασφάλισε μέσα στο 2006 την υποχώρησή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης, πέτυχε να αναστρέψει τις πτωτικές τάσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

    Ο πληθωρισμός, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, συγκρατήθηκε στο 3,5%, οι επενδύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σημείωσαν αύξηση περίπου 7%, οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν διαρκή ανοδική τάση κοντά στο 23% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, ο τουρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία και πέρυσι έφερε αυξημένα έσοδα κατά 7%, η ανεργία άρχισε να μειώνεται σταδιακά και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό 4,3%. "Τα αποτελέσματα αυτά εμπνέουν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τα χρόνια που έρχονται", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Επίσης μίλησε για την οικονομική κατάσταση της ΝΑ Ευρώπης και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα για την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει ενεργά την ένταξη των δύο αυτών χωρών στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ με έμμεσες αναφορές στην Τουρκία επανέλαβε τη θέση της χώρας μας για ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των γειτονικών χωρών, τις οποίες κάλεσε να προχωρήσουν στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και τις κεντρικές επιλογές που απαιτούνται για τη πλήρη ανταπόκριση τους στα προαπαιτούμενα, τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης. "Οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν και να αποδείξουν στην πράξη ότι ακολουθούν σε κάθε περίπτωση την επιταγή για πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, τη διεθνή νομιμότητα, την αρχή της συνεννόησης και της καλής πίστης, την επίλυση κάθε εκκρεμότητας που άφησε πίσω του το παρελθόν", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, προσβλέπει στην πιο στενή και αποδοτική συνεργασία με όλους τους γείτονές της, δίνοντας κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών. Για τις χώρες και τους λαούς των Βαλκανίων ανέφερε την παρουσία 3.500 επιχειρήσεων στην περιοχή από Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σχεδόν 12 δισ. ευρώ στις γειτονικές χώρες. Οι ελληνικές επενδύσεις έχουν τη δεύτερη θέση στη Βουλγαρία και την τρίτη στη Ρουμανία, οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% στο τραπεζικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στα Βαλκάνια αυξάνονται την τελευταία διετία με ρυθμούς γύρω στο 10% το χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Καραμανλής στη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας και στη συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε τέλος ο κ. Καραμανλής, είναι η βάση στην οποία χτίζεται το κοινό μέλλον των χωρών και των λαών της Ευρώπης, η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών αποδείχθηκε μοχλός μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, μοχλός ενδυνάμωσης της δημοκρατίας και της σταθερότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέδριο Economist


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 June 2006 - 20:50:25 UTC