Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βλέπει" νίκη της ΝΔ ο Economist
  • [02] Κορύφωση των κινητοποιήσεων
  • [03] Αναζητείται λύση για το Ιράν
  • [04] Αιματηρή εξέγερση
  • [05] Στη Μόσχα ο Τούρκος πρόεδρος
  • [06] "Νέα εθνική στρατηγική για την Τουρκία"

    [01] Πολιτική

    "Βλέπει" νίκη της ΝΔ ο Economist

    28/6/2006 11:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2007 και την πιθανή νίκη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προβλέπει ο "Economist Intelligence Unit", σε έκθεση που δημοσιεύει για τη χώρα μας και στην οποία αναλύονται όλα τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα. Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών ένα εξάμηνο νωρίτερα από το Μάρτιο του 2008, ενώ με βάση τα σημερινά στοιχεία, η έκθεση προβλέπει ότι είναι πιθανή η νίκη της ΝΔ, αν και η πλειοψηφία της στη Βουλή αναμένεται να μειωθεί. Πάντως, θεωρεί πιθανότερο σενάριο να γίνουν οι εκλογές το 2008 με την λήξη της τετραετίας. Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, εκτιμά ότι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας δε θα έχουν τόσο καλά αποτελέσματα λόγω του μεσοπρόθεσμου αντίκτυπου των μεταρρυθμίσεων. Πρόσωπα κλειδιά θεωρούνται για την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Αλογοσκούφης και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιώργος Παπανδρέου, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να εργαστεί με στόχο την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και την προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ενώ η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για μια περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά παράλληλα σημειώνεται ότι η μη επίλυση του Κυπριακού ελλοχεύει κινδύνους για τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

    [02] Κοινωνία

    Πανεκπαιδευτικό έξω από τη Βουλή

    Κορύφωση των κινητοποιήσεων

    29/6/2006 7:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 8:08:31 πμ)

    Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με νέο συλλαλητήριο, στις 10.30 στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που θα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα του επίμαχου άρθρου 16, που αναφέρεται στον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, έστειλε χθες από το βήμα του Economist, μήνυμα ότι οι αλλαγές στην Παιδεία συνεχίζονται με βασικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Χθες στο Λαγονήσι, οι υπουργοί παιδείας από 40 χώρες του ΟΟΣΑ συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τα Πανεπιστήμια, ακόμη και με επιβολή διδάκτρων- κάτι που πάντως η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη στη χώρα μας. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για πιθανή συμμετοχή των ΜΑΤ στις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στο προχθεσινό συλλαλητήριο. Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "εφόσον υπήρξαν επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, η κυβέρνηση ασφαλώς τις καταδικάζει" τονίζοντας παράλληλα ότι αν προκύψουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    'Σταθεροί στις μεταρρυθμίσεις'

    Μοχλός ανάπτυξης η εκπαίδευση

    Ολοκληρώνεται η Σύνοδος

    [03] Κόσμος

    Επίκειται συνάντηση Σολάνα-Λαριτζανί

    Αναζητείται λύση για το Ιράν

    29/6/2006 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2006 11:33:26 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς, την Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, θα συναντηθεί με ανώτατους Ιρανούς αξιωματούχους, την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί ο τόπος συνάντησης καθώς ο κ. Σολάνα μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας στη γαλλική πρεσβεία, είπε ότι πιθανόν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, η συνάντηση θα γίνει στην Ισπανία. Σύμφωνα με το Irna, ο κ. Σολάνα θα συναντηθεί απευθείας με τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι θα συναντήσει τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι δε δόθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία στην Τεχεράνη για να απαντήσει στην πρόταση των έξι μεγάλων δυνάμεων για τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

    Στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος παρενέβη και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, που είχαν προσφερθεί να συμμετάσχουν στις άμεσες συνομιλίες Ε.Ε.-Ιράν, αν η Τεχεράνη τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, δε θα έχουν κανένα όφελος για το Ιράν.

    "Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν έχει οποιοδήποτε όφελος για εμάς και δεν χρειαζόμαστε τέτοιες διαπραγματεύσεις [] Δε θα διαπραγματευτούμε με κανένα το βέβαιο δικαίωμά μας να αποκτήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε πυρηνική τεχνολογία", δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, σχετικά με την αμερικανική πρόταση στην οποία το Ιράν δεν έχει απαντήσει.

    Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι δηλώσεις Χαμενεΐ δεν αποτελούν την οριστική απάντηση της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από τον κύριο διαπραγματευτή, Αλί Λαριτζανί, να διαβιβάσει την επίσημη απάντηση της Τεχεράνης στο Χαβιέ Σολάνα, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον περιμένει απάντηση μετά τη συνάντηση Σολάνα-Λαριτζανί.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, μετά τη συνάντηση με το Σολάνα, στη Μόσχα, είπε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να απαντήσει στις προτάσεις της Δύσης, πριν τη σύνοδο της G8, δηλαδή πριν τις 15 Ιουλίου, τονίζοντας ότι "πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και ότι η Ευρώπη περιμένει μία θετική απάντηση από το Ιράν. Σε διαφορετική περίπτωση, "η διεθνής κοινότητα θα διατηρήσει την ίδια αποφασιστική στάση και θα συνεχίσει αυτό που άρχισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", τόνισε ο Μπλαζί.

    [04] Κόσμος

    Αιματηρή εξέγερση

    29/6/2006 8:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Γερμανικό Πρακτορείο

    Τουλάχιστον έξι κρατούμενοι έχασαν την ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν σε εξέγερση που σημειώθηκε σε φυλακή της Βενεζουέλας. Η εξέγερση σημειώθηκε τη Δευτέρα και Τρίτη στη φυλακή Τοκουγίτο, που βρίσκεται στη Βαλέντσια, πρωτεύουσα της επαρχίας του Καραμπόρο, δυτικά του Καράκας και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τερματίστηκε μόνο κατόπιν επέμβασης των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που χρησιμοποίησαν όπλα και δακρυγόνα.

    Ο διευθυντής της φυλακής Κλάρα Μαρίνα Γκονζάλες απέδωσε το ξέσπασμα της βίαιης αναταραχής, σε αντιπαλότητες μεταξύ κρατουμένων και είπε πως πλέον η ηρεμία έχει αποκατασταθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι νεκροί είναι έξι, ανατρέποντας προηγούμενες ανακοινώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που έκαναν λόγο για επτά θύματα σε μάχη μεταξύ συμμοριών κρατουμένων με σκοπό τον έλεγχο της φυλακής.

    Σημειωτέον ότι πριν από δύο εβδομάδες αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει μέτρα για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος μετά από τον θάνατο τεσσάρων κρατουμένων από έκρηξη χειροβομβίδας σε άλλη φυλακή.

    Καθημερινά, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον ένας κρατούμενος χάνει τη ζωή του σε κάποια από τις φυλακές της Βενεζουέλας, που σύμφωνα με τις καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκαταλέγονται μεταξύ των χειρίστων, από πλευράς συνθηκών, παγκοσμίως.

    [05] Κόσμος

    Πρώτη επίσκεψη έπειτα από 15 χρόνια

    Στη Μόσχα ο Τούρκος πρόεδρος

    29/6/2006 7:57:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ έφθασε χθες το βράδυ στη Μόσχα όπου θα έχει σήμερα και αύριο συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη κατάσταση στη Τσετσενία.

    Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη αρχηγού του τουρκικού κράτους στη Μόσχα από την ίδρυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 1991. Στις δύο πλευρές θα δοθεί η ευκαιρία να συνομιλήσουν επίσης για τις διμερείς σχέσεις κυρίως στον εμπορικό τομέα, την κατάσταση στο Καύκασο και τη Κύπρο.

    Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών φθάνουν σήμερα τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και η Τουρκία θέλει να φθάσουν τα 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [06] Οικονομία

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στον ECONOMIST

    "Νέα εθνική στρατηγική για την Τουρκία"

    28/6/2006 10:48:00 μμ

    Η Ελλάδα για να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της οφείλει να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα -όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο πολιτισμός - και να επενδύσει στην παιδεία και τον άνθρωπο, προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST. Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας που θα προασπίζει αποφασιστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η διεύρυνση είναι βασικός μοχλός για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και για κανένα λόγο δεν πρέπει να αποκοπεί. "Δεν είμαστε υπέρ μιας ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, όχι σε εικονική υποψηφιότητα. Η ΕΕ να εκπέμπει σταθερό μήνυμα ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος με εκπλήρωση των υποχρεώσεών της". Αναφερόμενος στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ και στη συνέχεια των άλλων χωρών των Βαλκανίων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει μοχλό ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή που θα λύσει όλα τα σημαντικά προβλήματα. Επίσης τόνισε, ότι θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της Βαλκανικής, δηλαδή τον οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χάρτη της περιοχής δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και ανοίγοντας νέους ορίζοντες για νέες και θερμότερες σχέσεις μεταξύ των τριών βαλκανικών χωρών μελών της Ένωσης, της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Κλειδί για την οικονομία η διεύρυνση

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη οικονομική σημασία της διεύρυνσης προς τις δύο βαλκανικές χώρες, γιατί θα υπάρξει η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον, στο οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να αναπτύξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

    Πρώτο μέλημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης έτσι ώστε να μπορεί κανείς να μιλήσει για επιχειρηματικότητα και οικονομική ανάπτυξη. Ο μεγάλος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε, είναι η σταθερότητα, η ασφάλεια η ειρήνη η συνεργασία των λαών και των πολιτών και ο σεβασμός των συνόρων ανεξάρτητα από το εάν τελικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σύνορα δεν θα παίζουν σημαντικό ρόλο.

    Επισήμανε επίσης, ότι πολλές φορές για να ανακοπεί η διεύρυνση προβάλλεται η ανάγκη καταπολέμησης της εγκληματικότητας, της διαφθοράς , του λαθρεμπορίου, του εμπορίου λευκής σαρκός, όπλων και ναρκωτικών αλλά και η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεύρυνση της Ένωσης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι εκείνη που θα λύσει τα προβλήματα αυτά και όχι η μη διεύρυνσή της.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εξάλλου και στην κριτική που έχει ασκήσει στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για ελλιπή παρουσία και δραστηριότητα στα Βαλκάνια αντί μιας πολιτικής εξωστρέφειας και πρωτοβουλιών.

    Επίσης, έκανε αναφορά και στο πρόβλημα της ανεργίας που ανακύπτει λόγω της διεύρυνσης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με τη μείωση της ασφάλειας που αισθάνεται ο κάθε πολίτης, με μείωση των μισθών και απελευθέρωση μόνο των εργασιακών σχέσεων. Ζητήματα με τα οποία είναι ο ίδιος ιδεολογικά αντίθετος. Αυτά τα εργαλεία, πρόσθεσε, δεν είναι τα σωστά και δεν πρέπει να περιμένουμε στην Ελλάδα να είμαστε ανταγωνιστικοί με τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία επειδή θα έχουμε φθηνότερους μισθούς. Πρέπει, συμπλήρωσε, να επενδύσουμε σε μια νέα αναπτυξιακή λογική αξιοποιώντας και τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα είτε στον τουρισμό είτε στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας κλπ.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη περιοδεία του στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι ότι αν φύγει η χρόνια καχυποψία και ο συναισθηματισμός που διέπει τις σχέσεις πολλών δυτικών χωρών με το Ιράν, αλλά και του Ιράν με τις χώρες αυτές και ταυτόχρονα υπάρξει πολιτική βούληση μπορεί να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η Σοσιαλιστική Διεθνής, αλλά και ο ίδιος ως πρόεδρός της, θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο τόσο σε ότι αφορά το πρόβλημα με το Ιράν όσο και αυτό των σχέσεων Ισραήλ - Παλαιστινίων προκρίνοντας ως καταλληλότερη πρωτοβουλία την διεξαγωγή μιας περιφερειακής διάσκεψης θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει μια διέξοδο στην ανακυκλούμενη κρίση της περιοχής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    'Σταθεροί στις μεταρρυθμίσεις'

    Συνέδριο Economist


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 June 2006 - 8:50:28 UTC