Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση για τη Μ. Ανατολή
  • [02] Επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων
  • [03] Στο επίκεντρο το Ασφαλιστικό
  • [04] Στην Ικαρία ο Γ. Παπανδρέου
  • [05] Προσλήψεις στα νοσοκομεία
  • [06] Πρεμιέρα θερινών εκπτώσεων
  • [07] Νέοι σταθμοί του προαστιακού
  • [08] Έσβησε η φωτιά στη Σίνδο
  • [09] Με γοργούς ρυθμούς η διανομή των βιβλίων
  • [10] Καμία δίωξη για το φόνο Ντε Μενέζες
  • [11] Τσουνάμι μετά τον σεισμό
  • [12] Φονική κακοκαιρία
  • [13] Αιματηρή έκρηξη
  • [14] Ολοκληρωτική σύγκρουση
  • [15] Διπλωματικός πυρετός
  • [16] Ανοιχτό το μέτωπο στη Γάζα
  • [17] Με αμείωτη ένταση
  • [18] Ικανοποίηση για την Οικονομία
  • [19] Και με τη βούλα "πράσινος" ο Γιαβτόκας
  • [20] Άσκησαν έφεση τέσσερις ιταλικοί σύλλογοι

    [01] Πολιτική

    Από ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ Συνασπισμό

    Παρέμβαση για τη Μ. Ανατολή

    17/7/2006 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέο μήνυμα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Ικαρία, όπου παραβρέθηκε στις γιορτές για την απελευθέρωση του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές και επανέλαβε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα πάρει κάθε πρωτοβουλία προς σ αυτή την κατεύθυνση, καταδικάζοντας τη βία και τις μονομερείς ενέργειες. Τραγικό χαρακτήρισε τον πόλεμο που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Πρόκειται ένα σχέδιο που εκπόνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έγινε ντοκουμέντο του ΝΑΤΟ και έχει επίσης εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής αυτός που ζούμε μπροστά μας, επισήμανε, ενώ επέκρινε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

    Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον λαό του Λιβάνου εξέφρασε η κ. Παπαρήγα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ Χαλέντ Χαντάτα.

    Την άμεση παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης για να σταματήσει η βία στη Μέση Ανατολή ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος. Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη το Κοινωνικό Φόρουμ, σε συνεργασία με αριστερές κινήσεις την Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων και την Λιβανική Κοινότητα στην Ελλάδα,.

    Όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλείς των οργανώσεων, το αυριανό συλλαλητήριο είναι έκφραση αλληλεγγύης προς τους λαούς που είναι θύματα της ισραηλινής βίας, αλλά και μία μεγάλη καταδίκη της εισβολής.

    [02] Πολιτική

    Από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου

    Επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων

    17/7/2006 8:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 4:58:49 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε λιμάνι του Λιβάνου κατευθύνεται η φρεγάτα "Ψαρά", προκειμένου να παραλάβει Έλληνες, οι οποίοι υπέβαλλαν αίτημα απομάκρυνσης στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας. Το πολεμικό μας πλοίο, θα κάνει στάση σε λιμάνι της Κύπρου, μέχρι να λάβει τη διπλωματική άδεια για μνα μεταβεί στην εμπόλεμη περιοχή. Ήδη στη Βηρυτό βρίσκεται το πλοίο "Ιεράπετρα", ναυλωμένο από τη γαλλική κυβέρνηση περιμένοντας να μεταφέρει μακριά από τον πόλεμο 900 ενηλίκους και 300 παιδιά, αλλά και Έλληνες πολίτες. Σε άμεση ετοιμότητα απόπλου, για συμμετοχή στην επιχείρηση απομάκρυνσης, βρίσκονται άλλη μία φρεγάτα και δύο αρματαγωγά. Ήδη από το Λίβανο έχουν καταφθάσει στην Αθήνα δύο αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ένα το Σάββατο και ένα την Κυριακή, που μετέφεραν Έλληνες και πολίτες άλλων χωρών, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με ενδιάμεσο σταθμό το Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Τη συνδρομή της χώρας μας, για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από την περιοχή ζήτησε ο πρέσβης των ΗΠΑ από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι ΗΠΑ ζητούν τη συνδρομή της Ελλάδας

    Την συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλισθούν πλωτά μέσα, για τη μεταφορά Αμερικανών πολιτών που ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους από τον Λίβανο ζήτησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρίς. σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασσίμη στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Κασσίμης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει όχι μόνο Έλληνες, αλλά και ξένους πολίτες που επιθυμούν να απομακρυνθούν από το Λίβανο, επισημαίνοντας ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την παροχή βοήθειας.

    Νωρίτερα, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Κασσίμης, τόνισε ότι υπάρχουν 350 αιτήματα Ελλήνων πολιτών για επαναπατρισμό τα οποία και θα ικανοποιηθούν τις επόμενες δύο ημέρες".

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει ενεργοποιήσει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τους Έλληνες βρίσκονται στο Λίβανο. Ο αριθμός είναι: 210-3681912.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έφτασε το δεύτερο αεροπλάνο

    [03] Πολιτική

    Στο επίκεντρο το Ασφαλιστικό

    17/7/2006 1:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης συζήτησε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός με τον αρμόδιο υπουργό, Σάββα Τσιτουρίδη, και συγκεκριμένα, θέματα ασφαλιστικής πολιτικής και απασχόλησης. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η ομαδοποίηση των επικουρικών ταμείων θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, και πως το "μίνι ασφαλιστικό" θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Εξάλλου, ο κ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε ότι εντός του χρόνου, θα έχει ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δημιουργηθεί ενιαίος εποπτικός οργανισμός για την εισφοροδιαφυγή σε όλα τα ταμεία. Παράλληλα, ο κ. Τσιτουρίδης έκανε εκτεταμένη αναφορά σε ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης πριν από τη συνταξιοδότηση και εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην απασχόληση, όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες και οι άνω των 55 ετών. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιτουρίδης έχει στείλει ήδη επιστολή στη ΓΣΕΕ, από την οποία ζητά τις προτάσεις της για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

    Δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Ο υπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ενίσχυση εργαζομένων άνω των 55 ετών, καθώς επίσης και των ευπαθών κλάδων και περιοχών.

    Ερωτηθείς για το θέμα με τα Φωσφορικά Λιπάσματα της Θεσσαλονίκης είπε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τη λειτουργία του εργοστασίου.

    Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΟΤΟΕ και των Τραπεζών για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρές θα τα βρουν.

    [04] Πολιτική

    Για τις εορταστικές εκδηλώσειςτης απελευθέρωσης

    Στην Ικαρία ο Γ. Παπανδρέου

    17/7/2006 1:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 3:22:34 μμ)

    Στην Ικαρία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού απο τους Τούρκους. Το πρωί ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με στελέχη των κομματικών οργανώσεων στον Άγιο Κήρυκο, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τους φορείς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου της νομαρχίας Σάμου και των δημάρχων της Ικαρίας για τα προβλήματα και έργα των νησιών Ικαρίας και Φούρνων.

    [05] Πολιτική

    Προσλήψεις στα νοσοκομεία

    17/7/2006 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 12:35:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Την άμεση πρόσληψη 250 νοσηλευτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Αβραμόπουλος. Ταυτόχρονα, κανονικά προχωρά η διαδικασία για την πρόσληψη 4.500 ατόμων για τη στελέχωση των νοσοκομείων, έως το τέλος του έτους.

    Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, συστήνεται διϋπουργική επιτροπή για τη διαμόρφωση ενός συστήματος διαφανούς διαχείρισης των νοσοκομειακών προμηθειών, με τη συμμετοχή και των υπουργείων Απασχόλησης και Ανάπτυξης.

    Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω επιτάχυνση των προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ που αφορούν τον τομέα της υγείας και τα οποία έχουν τετραπλασιάσει την απορροφητικότητά τους την τελευταία διετία.

    [06] Κοινωνία

    Πρεμιέρα θερινών εκπτώσεων

    17/7/2006 7:52:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σήμερα ξεκινούν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και θα διαρκέσουν ως τις 26 Αυγούστου. Με την ευκαιρία των εκπτώσεων, οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν των μειωμένων τιμών, την ίδια ώρα που οι έμποροι ευελπιστούν ότι η εμπορική κίνηση θα αυξηθεί. Πάντως, οι καταναλωτικές οργανώσεις συνιστούν προγραμματισμένες και προσεχτικές αγορές, ώστε ο καταναλωτής να αποφύγει τις ενδεχόμενες παγίδες. Οι συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, του υπουργείου Ανάπτυξης, για ασφαλή ψώνια είναι:

    Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, ενώ οι προσφορές αφορούν προϊόντα εκτός σαιζόν. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς και ο καταναλωτής έχει ενημερωθεί για το ελάττωμα από πριν, με ανάλογη πινακίδα. Οι βιτρίνες των καταστημάτων δεν πρέπει να αλλάξουν, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει τις τιμές προ και μετά εκπτώσεων. Κάθε είδος πρέπει να φέρει δύο τιμές και αυτή που είχε πριν τις εκπτώσεις και αυτή που έχει κατά της εκπτώσεις ή να φέρει την τιμή, που ίσχυε, πριν την έκπτωση και το ποσοστό της έκπτωσης. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος, για αυτό πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και όταν μπαίνουμε στο κατάστημα τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα.

    Επίσης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τονίζει, πως πριν ξεκινήσουμε για ψώνια θα πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Ακόμα, πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.

    Aν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους της συναλλαγής, ενώ δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε την απόδειξη, η οποία είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν που αγοράσαμε.

    Τέλος, πρέπει πάντα να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε.

    Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα στις αγορές σας, απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, α) στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών 1520, ή β) στη Διεύθυνση Τιμών Παροχής Υπηρεσιών τηλ. 210-3843326, 210-3893118.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκπτώσεις από τη Δευτέρα

    Σχετικά Links:

    Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

    Δείτε αναλυτικά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

    [07] Κοινωνία

    Νέοι σταθμοί του προαστιακού

    17/7/2006 2:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 5:43:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τρεις νέους σταθμούς του προαστιακού, σε Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Μαγούλα εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης. Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 0,70 ευρώ και οι σταθμοί θα είναι από αύριο στη διάθεση των επιβατών, με τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Το 2007, θα ανοίξουν και οι σταθμοί Πειραιάς και Πεντέλη, ενώ από τις αρχές κιόλας του νέου έτους, θα λειτουργούν οι σταθμοί στο Κιάτο και τη Μεταμόρφωση. Όπως τόνισε ο υπουργός, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή των εισιτηρίων.

    "Μια ανάσα" από την Αθήνα και την Κόρινθο, φέρνει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής ο Προαστιακός.

    Η διαδρομή από το Σταθμό Λαρίσης ως τα Άνω Λιόσια θα διαρκεί 27 λεπτά, ως τον Ασπρόπυργο 32 λεπτά και ως τη Μαγούλα 36 λεπτά.

    Γύρω από τους νέους σταθμούς προς το παρόν δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης ΙΧ, αλλά βρίσκονται ήδη σε διαδικασία απαλλοτρίωσης οικόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ως υπαίθρια παρκινγκ.

    Οι νέοι σταθμοί διαθέτουν κυλιόμενες σκάλες, ασανσέρ για άτομα με ειδικές ανάγκες, χώρους υγιεινής και ηλεκτρονικές πινακίδες αναγγελίας επόμενου συρμού.

    Το αντίτιμο του εισιτήριου από και προς τους νέους σταθμούς είναι 70 λεπτά, και όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και γενικότερα στα κόμιστρα των μεταφορών

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των νέων σταθμών ο υπουργός Μεταφορών έγινε δέκτης παραπόνων, καθώς λόγω της εξαιρετικά αυξημένης επιβατικής κίνησης εκατοντάδες επιβάτες ταξιδεύουν καθημερινά προς Κόρινθο όρθιοι.

    [08] Κοινωνία

    Έσβησε η φωτιά στη Σίνδο

    17/7/2006 9:27:00 πμ

    Πηγή: AΠΕ

    Οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 24 άντρες συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες τελικής κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις βιομηχανίας χρωμάτων ("ΗΒ Body AEBEE") στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕ) στη Σίνδο, καταστρέφοντας ολοσχερώς υποστρώματα χρωμάτων και χρώματα αυτοκινήτων αλλά και τρία φορτηγά οχήματα και ένα τζιπ της εταιρίας. Η πυρκαγιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο χθες γύρω στις 9 το βράδυ προκάλεσε εκρήξεις και εκσφενδονισμούς φλεγόμενων υλικών ενώ έκαψε ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ που τροφοδοτούσαν βιομηχανικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Τα αίτια της φωτιάς διερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στη χωματερή των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης που για πέμπτη μέρα, καίει πλαστικά και άλλες εύφλεκτες ύλες.

    Οι εργασίες επιχωμάτωσης θα συνεχιστούν και σήμερα με φορτηγά και σκαπτικά μηχανήματα, των δήμων Θέρμης - Βασιλικών - Μίκρας καθώς και του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    Δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο και επιτηρούν τις μικρές εστίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά αδυνατούν να επέμβουν λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής και της σαθρότητας του εδάφους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρκαγιά σε εργοστάσιο χρωμάτων

    [09] Κοινωνία

    Με γοργούς ρυθμούς η διανομή των βιβλίων

    17/7/2006 5:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 6:27:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ικανοποίηση της για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους διανέμονται φέτος τα βιβλία για την ερχόμενη σχολική χρονιά εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, που μαζί με τον υφυπουργό, Γιώργο Καλό επισκέφθηκε δύο σχολικά συγκροτήματα στο Γαλάτσι και την Κυψέλη. Σημειώνουμε, ότι, ήδη τα σχολικά εγχειρίδια βρίσκονται ήδη στα περισσότερα σχολεία. "Από πέρυσι γίνονται πραγματικοί διεθνείς διαγωνισμοί, ενώ η ποιότητα του χαρτιού είναι τελείως διαφορετική. Φέτος, επίσης, έχουμε την επιτυχία, ότι, ήδη, τα βιβλία είναι στα σχολεία. Το σημαντικό με τα νέα βιβλία είναι ότι ο εκπαιδευτικός, πριν πραγματοποιηθεί η τρίτη φάση της επιμόρφωσης, θα έχει στα χέρια του εκτός από τα βιβλία, που είναι στο Internet εδώ και έξι μήνες, το ίδιο το βιβλίο. Εν συνεχεία, στις 4 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει εκτεταμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης, ώστε δάσκαλοι και καθηγητές να μπουν στα σχολεία πανέτοιμοι", ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

    Ανανέωση στα σχολικά εγχειρίδια

    "Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του σχολικού έτους θα έχουμε τις σημειώσεις όλων, τις αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, ώστε, όπου υπάρξουν αμφισβητήσεις, με τη βοήθεια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και όλων των επιστημονικών φορέων να προβούμε στις διορθώσεις για την επόμενη χρονιά", τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός.

    Αναφέρουμε, ότι η ευρεία ανανέωση στα σχολικά εγχειρίδια περιλαμβάνει 80 νέους τίτλους στο Δημοτικό και 26 στο Γυμνάσιο, κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα.

    Τα βιβλία είχαν να αλλάξουν από το 1985 στην Δευτεροβάθμια και από το 1982 στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο Λύκειο δεν αλλάζει κανένα βιβλίο φέτος, ενώ στο Γυμνάσιο η ανανέωση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο με νέα βιβλία Μαθηματικών και Φυσικής.

    Για το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης

    Στο μεταξύ, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, διατέθηκε το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, για την αγορά, μελέτη και κατασκευή Σχολικών Μονάδων σε όλη την Επικράτεια.

    Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το εξετές Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης, που χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΠΕΑΕΚ) ενώ, εντός των αμέσως επομένων ημερών, θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) η δημοπράτηση για την ανέγερση Σχολικών Μονάδων με το Πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).

    Εξάλλου, με άλλη απόφαση της Υπουργού Παιδείας, διατίθεται το ποσό των 12.915.000 ευρώ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Προγράμματος Αντικατάστασης και Απομάκρυνσης Στοιχείων Αμιάντου από Σχολεία της χώρας.

    [10] Κόσμος

    Συλλογικές διώξεις κατά της Σκότλαντ Γιάρντ

    Καμία δίωξη για το φόνο Ντε Μενέζες

    17/7/2006 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε κανέναν από τους Βρετανούς αστυνομικούς, που σκότωσαν στον υπόγειο του Λονδίνου στις 22 Ιουλίου του 2005, τον Βραζιλιάνο, Τσαρλς ντε Μενέζες, επειδή εσφαλμένα τον εξέλαβαν για τρομοκράτη, δε θα ασκηθεί προσωπικά ποινική δίωξη, όπως ανακοίνωσε η βρετανική Εισαγγελία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, σημειώθηκαν "επιχειρησιακά σφάλματα" από την πλευρά της αστυνομίας και αποφασίστηκε να υπάρξουν συλλογικές διώξεις κατά της Σκότλαντ Γιάρντ στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας. Όπως εξήγησε ο Στίβεν Ο Ντόχερτι, ένας εκ των υπευθύνων του υπουργείου Δικαιοσύνης, έπειτα από εξέταση της υπόθεσης σε βάθος "δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, που θα επέτρεπαν τη μεμονωμένη απαγγελία κατηγοριών σε αστυνομικούς", ενώ προόσθεσε, ότι οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν τον Ντε Μενέζες πίστευαν "ειλικρινά ότι ήταν καμικάζι και κατόπιν τούτου δε μπορεί να τους ασκηθεί ποινική δίωξη για φόνο".

    Καταδίκασε την απόφαση η οικογένειά του

    Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του Βραζιλιάνου, ο οποίος είχε πυροβοληθεί επτά φορές στο κεφάλι έξω από βαγόνι του υπογείου του Λονδίνου.

    "Πραγματικά δεν μπορεί να το πιστέψει κανείς. Είναι ντροπή", δήλωσε ο εξάδελφος του Ντε Μενέζες Αλεσάντρο Περέιρα, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Εισαγγελίας για συλλογική δίωξη της βρετανικής Αστυνομίας στο πλαίσιο του νόμου περί υγείας και ασφάλειας "δεν έχει καμία ουσία".

    [11] Κόσμος

    Τσουνάμι μετά τον σεισμό

    17/7/2006 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 6:32:18 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τη νοτιοδυτική ακτή της νήσου Ιάβα της Ινδονησίας, μετά τον υποθαλάσσιο σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην περιοχή, τη Δευτέρα στις 15.20 (τοπική ώρα). Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, συμπληρώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν για τα νησιά Άνταμαν και Νικομπάρ οι αρχές της Ινδίας, ενώ, λίγο νωρίτερα, είχε εκδοθεί αντίστοιχη προειδοποίηση για ορισμένες περιοχές της Ινδονησίας και της Αυστραλίας. Ο σεισμός, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, και στις δυτικές περιοχές της Ιάβας.

    Καταστροφές και αγνοούμενοι

    "Προκλήθηκε τσουνάμι , το οποίο έπληξε την Ακτή Πανγκανταράν, αλλά δεν ξέρω το μέγεθός του", δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών, Χάτα Ρατζάσα, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο Ελσίντα".

    "Πολλά μικρά ξενοδοχεία καταστράφηκαν. Τα κύματα ήρθαν ξαφνικά και αρχίσαμε να τρέχουμε προς τους λόφους. Τέσσερα άτομα από την ομάδα μου φέρονται αγνοούμενοι", δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό μία αυτόπτης μάρτυρας, που εργάζεται σε τουριστικό γραφείο και συνόδευε εκείνη τη στιγμή ομάδα Ολλανδών τουριστών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Five dead in Indonesian tsunami

    ABC News: Indonesia Quake Triggers 6-Foot Tsunami

    [12] Κόσμος

    Φονική κακοκαιρία

    17/7/2006 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Περισσότερους από 150 νεκρούς έχει αφήσει πίσω του η τροπική καταιγίδα Μπίλις που έπληξε τέσσερις επαρχίες της νότιας Κίνας, το τελευταίο τριήμερο, ενώ, 126 άνθρωποι αγνοούνται. Την ίδια ώρα, στη Νότιο Κορέα, τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται έπειτα από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν οι μουσώνες. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή, 15 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από κατολισθήσεις και πλημμύρες, ενώ άλλοι 26 αγνοούνται, κυρίως στην επαρχία Γκανγουόν, η οποία δέχθηκε 520 χιλιοστά νερού μέσα σε τρεις ημέρες.

    Πλημμύρες και κατολισθήσεις

    Μόνο στην κινεζική επαρχία Χιουνάν, τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς η τροπική καταιγίδα σάρωσε την περιοχή με ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Τουλάχιστον 30.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 50.000 άνθρωποι αποκλείσθηκαν την Κυριακή από τις πλημμύρες, με 101 κατοίκους να αναφέρονται ως αγνοούμενοι.

    Οι τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Ζιανγκζιάνγκ της επαρχίας Χιουνάν, τα τελευταία 100 χρόνια.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Toll rises after Chinese floods

    CNN: Storm kills more than 160 in China

    [13] Ιράκ

    Αιματηρή έκρηξη

    17/7/2006 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην πολυσύχναστη αγορά της Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 33. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή ακούσθηκαν αρκετές εκρήξεις και σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα, άνδρες της αστυνομίας ανταλλάσουν πυρά με ενόπλους.

    Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η αστυνομία εξαπολύει πυρά με σκοπό να διαλυθούν τα πλήθη που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή μετά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    [14] Μ. Ανατολή

    Η Μ. Ανατολή στις φλόγες του πολέμου

    Ολοκληρωτική σύγκρουση

    17/7/2006 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 6:26:54 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο-Reuters

    Σε αδιέξοδο οδηγείται η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραήλ και Χεζμπολάχ, οδηγούνται ημέρα με την ημέρα προς ολοκληρωτική σύγκρουση, με ότι συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο ισραηλινός στρατός για έκτη ημέρα, συνέχισε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των μεγαλύτερων πόλεων του Λιβάνου, αλλά και των νότιων περιοχών της χώρας, με στόχο θέσεις της ισλαμικής οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα χτύπησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το λιμάνι της Χάιφα και άλλες ισραηλινές πόλεις, με ρουκέτες Κατιούσα. Από την αρχή των συρράξεων στις 12 Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο 164 άμαχοι και 410 έχουν τραυματιστεί.

    Οφθαλμός αντί οφθαλμού

    Κορυφώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, με συνεχή χτυπήματα και των δυο πλευρών σε επιλεγμένους στόχους.

    Ο ισραηλινός στρατός, το βράδυ της Κυριακής βομβάρδισε το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Βηρυτού αλλά και τις πόλεις της Τρίπολης, της Μπααλμπέκ, τη Σιδώνα και την Τύρο και δύο στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Λίβανο, προκαλώντας το θάνατο πολλών αμάχων. Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πύραυλο αέρος-εδάφους που έπληξε το μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στο ύψος της παραλιακής κωμόπολης Ρμέιλε, στα νότια της Βηρυτού.

    Στην Τύρο, διασώστες ανέσυραν τα πτώματα δέκα μελών της ίδιας οικογένειας από ένα κτίριο που είχε βομβαρδιστεί την Κυριακή από τον ισραηλινό στρατό.

    Με ρίψη ρουκετών στη Ναζαρέτ, την Αφούλα, την Τιβεριάδα το βράδυ και σε συνοικίες της Χάιφα το μεσημέρι της Δευτέρας, απάντησε η Χεζμπολάχ, που κλιμακώνει τις επιθέσεις της ενάντια σε κοντινές με το νότιο Λίβανο πόλεις του Ισραήλ.

    Μια από τις ρουκέτες που έπληξαν τη Χάιφα χτύπησε μια τριώροφη πολυκατοικία που κατάρευσε προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών πολιτών.

    Οι ισραηλινές υπηρεσίες αρωγής εξέφρασαν το φόβο ότι πιθανό χτύπημα της Χεζμπολάχ στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, μπορεί να προκαλέσει χημική καταστροφή με πολλά θύματα και γι αυτό το λόγο έκλεισε το λιμάνι.

    Νωρίτερα λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως ένα ισραηλινό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από το Λίβανο και έδειξαν εικόνες από φλεγόμενα συντρίμμια να πέφτουν από τον ουρανό.

    Πηγή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, διέψευσε την πληροφορία αυτή δηλώνοντας πως κανένα ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος δεν έχει καταρριφθεί.

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια "ζώνη ασφαλείας", με στόχο να εμποδίσει τους αντάρτες της Χεζμπολάχ να πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο.

    Ταυτόχρονα ισραηλινές μπουλντόζες εισήλθαν στο νότιο Λίβανο για να ισοπεδώσουν φυλάκια της Χεζμπολάχ, χωρίς ωστόσο να παραμείνουν στο έδαφος της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση για τη Μ. Ανατολή

    Διπλωματικός πυρετός

    Ανοιχτό το μέτωπο στη Γάζα

    Με αμείωτη ένταση

    Επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων

    [15] Μ. Ανατολή

    Για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μ. Ανατολή

    Διπλωματικός πυρετός

    17/7/2006 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 6:30:27 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση του Λιβάνου, να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο της G8 στην Αγία Πετρούπολη. Την άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν και οι "25" υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ καλείται να επιδείξει την μέγιστη αυτοσυγκράτηση, και στη Μέση Ανατολή επικρατεί διπλωματικός πυρετός.

    Ζητούν ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης

    ΟΗΕ αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες, επιθυμούν την ανάπτυξη μιας νέας στρατιωτικής δύναμης επιτήρησης στο Λίβανο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

    Αντίθετα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, φάνηκε να μην συμφωνεί με την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης.

    Ο Τζορτζ Μπους μάλιστα δεν απέφυγε για ακόμα μια φορά τη γκάφα, καθώς στη διάρκεια γεύματος κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην Αγία Πετρούπολη, αγνοώντας ότι ένα μικρόφωνο ήταν ανοιχτό είπε στο Τόνι Μπλερ, ότι " Η Συρία θα πρέπει να πιέσει τη Χεζμπολάχ "να σταματήσει να κάνει αυτά τα σκ".

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, ζήτησε την αποκατάσταση της ηρεμίας στη Μέση Ανατολή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για διεύρυνση της σύγκρουσης.

    Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής της G8, τόνισε χωρίς να κατονομάζει, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στους "εξτρεμιστές" να βυθίσουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής "στο χάος" και πρότεινε "να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους, με ένα κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών",.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο χαρακτηρίζοντας τις ισραηλινές ενέργειες "εξωφρενικές" και ζητώντας να γίνουν διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια εκεχειρία.

    Το Ισραήλ, πάντως ανακοίνωσε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης μια νέας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Λίβανο με τον Ισραηλινό υπουργός Άμυνας Αμίρ Περέτζ, να τονίζει ότι η χώρα του θα αποδεχθεί μόνο την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στα διεθνή σύνορα.

    Η Ευρώπη απομακρύνει τους πολίτες της

    Στο μεταξύ, θορυβημένες οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, εκπονούν σχέδια για την απομάκρυνση των πολιτών τους από την εμπόλεμη ζώνη.

    Στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων υπηκόων.

    Ήδη ΗΠΑ, Ολλανδία, Φιλιππίνες, Ιταλία, Αυστραλία, βρίσκονται σε διαδικασία απομάκρυνσης των πολιτών τους από τον Λίβανο μέσω Συρίας.

    Η Ρωσία επέλεξε ως οδό διαφυγής για τους Ρώσους πολίτες το αεροδρόμιο του Αμμάν στην Ιορδανία.

    Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται και ο οργανισμός Ηνωμένων εθνών που αποσύρει το προσωπικό του.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 700 Δανοί πολίτες που διέφυγαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από τη Δαμασκό στην Κοπεγχάγη.

    Στο Λίβανο απομένουν περίπου 1.900 Δανοί, οι περισσότεροι τουρίστες, ζητώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά και 400 που ζουν στη χώρα και οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν.

    Νωρίτερα η Βρετανία απομάκρυνε περίπου 40 πολίτες της με στρατιωτικό ελικόπτερο, ενώ σχεδιάζεται μια ενδεχόμενη απομάκρυνση και των περίπου 10.000 κατόχων βρετανικού διαβατηρίου.

    Για το σκοπό αυτό βρετανικά πολεμικά πλοία κινούνται προς τις λιβανικές ακτές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανοιχτό το μέτωπο στη Γάζα

    Με αμείωτη ένταση

    Διπλωματικό παρασκήνιο

    [16] Μ. Ανατολή

    Επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού υπ. Εξωτερικών

    Ανοιχτό το μέτωπο στη Γάζα

    17/7/2006 10:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Την ώρα που συνεχίζονται για έκτη μέρα οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στη Γάζα. Το βράδυ, το Ισραήλ πραγματοποίησε τρεις επιδρομές στη Γάζα, μία εναντίον του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών, μία εναντίον μελών της οργάνωσης Ταξιαρχίες του αλ Άκσα και μία εναντίον μελών ειδικής δύναμης του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών. Στην επίθεση κατά του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε βομβαρδιστεί ξανά την Πέμπτη, τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι. Από την έκρηξη, το κτήριο καταστράφηκε τελείως και προκλήθηκαν ζημιές σε γειτονικά σπίτια. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση εναντίον των μελών της οργάνωσης Ταξιαρχίες του αλ Άκσα, στο Μπέιτ Χανούν, στα σύνορα με το Ισραήλ. Η επίθεση εναντίον των μελών ειδικής δύναμης του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλία, δεν προκάλεσε θύματα. Στο μεταξύ Παλαιστίνιοι αντάρτες επιτέθηκαν σε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν δύο. Οι στρατιώτες περιπολούσαν στην παλιά πόλη της Ναμπλούς Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν σχολίασε την πληροφορία. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες του αλ Άκσα, η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ.

    Ανοίγει το πέρασμα στη Ράφα

    Παράλληλα, ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, ανακοίνωσε σήμερα, πως οι Παλαιστίνιοι που έχουν εγκλωβιστεί στην Αίγυπτο θα μπορέσουν την Τρίτη να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς θα ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ και τους παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Όπως ορίζεται στη συμφωνία, το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει ανοικτό από τις 08:00 ως τις 17:00 (τοπική ώρα)", διευκρίνισε ο Ερεκάτ. Το πέρασμα έκλεισε στις 25 Ιουνίου μετά από παλαιστινιακή επίθεση στο Ισραήλ στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο ισραηλινοί στρατιώτες και απήχθη ένας άλλος.

    Σύμφωνα με πηγή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, στην Αίγυπτο έχουν εγκλωβιστεί περίπου 5.000-6.000 Παλαιστίνιοι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Israel strikes at Gaza ministry

    Reuters: Israel flattens Foreign Ministry, Hamas offices

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με αμείωτη ένταση

    [17] Μ. Ανατολή

    17 νεκροί στις χθεσινοβραδινές επιδρομές

    Με αμείωτη ένταση

    17/7/2006 8:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2006 4:16:32 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8, BBC, Reuters

    Σκληρή ήταν η απάντηση του Ισραήλ στη χθεσινή επίθεση της Χεζμπολάχ στη Χάιφα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ανθρώπων. Το σφυροκόπημα του Λιβάνου από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων. Στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων ήταν κυρίως η Τρίπολη και το Μπααλμπέκ, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εννέα στρατιώτες, ενώ άλλοι 44 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η Χεζμπολάχ απάντησε με εκτόξευση ρουκετών στην πόλη Αφούλα και στα περίχωρα της Ναζαρέτ. Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, δύο Λιβανέζοι πολίτες σκοτώθηκαν από επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ τρεις Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν σήμερα στο χωριό Ταλέλ, στο βόρειο Ισραήλ, από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την πλευρά του Λιβάνου. Μετά τις τελευταίες επιθέσεις, ο αριθμός των νεκρών στο Λίβανο φτάνει τους 162 -οι 149 πολίτες- και στο Ισραήλ τους 24, οι μισοί εκ των οποίων πολίτες. Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των 25 της ΕΕ, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ζήτησαν να σταλεί στο Λίβανο διεθνής δύναμη, για να σταματήσει τις επιθέσεις.

    Στο Λίβανο Σολάνα και ντε Βιλπέν

    Ο Μπλερ, είπε ότι η δύναμη θα μπορούσε να "σταματήσει τις επιθέσεις που γίνονται στο ισραηλινό έδαφος, ούτως ώστε να δώσει στο Ισραήλ την αιτία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ".

    Ο Κόφι Αναν απηύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

    Στο μεταξύ, στο Λίβανο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομικ ντε Βιλπέν, για να εκφράσει "τη στήριξη της Γαλλίας" στο λαό του Λιβάνου, όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία, ενώ χθες έφτασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα.

    Παράλληλα, θορυβημένες οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, εκπονούν σχέδια για την απομάκρυνση των πολιτών τους από την εμπόλεμη ζώνη. Στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων υπηκόων.

    Παράλληλα, ομάδα του ΟΗΕ που μετέβη στο Λίβανο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, εξέφρασε την υποστήριξή της στην έκκληση της κυβέρνησης του Λιβάνου για εκεχειρία, αλλά απηύθυνε έκκληση για απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

    Στο μεταξύ, η Συρία αποστέλλει μη στρατιωτικό υλικό βοηθείας στο Λίβανο. Οι αρχές της χώρας ήραν τα τέλη αεροδρομίων και λιμένων για να βοηθήσουν όλους όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν από το Λίβανο μέσω Συρίας, δήλωσε παράλληλα ο Νάσρι αλ Χούρι, γενικός γραμματέας του ύπατου σύριο-λιβανικού συμβουλίου. Επίσης προσέθεσε, πως έχει ήδη φθάσει στο Λίβανο η βοήθεια, ιδιαίτερα σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    Επίσης, η Συρία διοχετεύσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέσα από το κοινό δίκτυο ηλεκτροδότησης για να βοηθηθεί ο Λίβανος, καθώς βασικές από τις υποδομές του έχουν καταστραφεί.

    Το χρονικό των επιθέσεων

    Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ, προειδοποίησε πως η επίθεση στη Χάιφα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, σεΐχης Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε στο πρώτο τηλεoπτικό μήνυμά του, μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών, ότι ο βομβαρδισμός της Χάιφα ήταν μόνο η αρχή.

    Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν εναντίων στρατιωτικής βάσης στο Αμπντέ, ενώ το κτήριο όπου στεγαζόταν η βάση κατέρρευσε. Στην Τρίπολη, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πύραυλο αέρος εδάφους, που έπεσε σε ναυτική βάση στο λιμάνι. Παράλληλα, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εννέα επιδρομές νότια της πόλης Μπααλμπέκ, ενός εκ των προπυργίων της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας τρεις αμάχους και τραυματίζοντας άλλους έξι, σύμφωνα με την αστυνομία. Στόχοι των βομβαρδισμών επτά πρατήρια βενζίνης και πολλά θεσμικά κτήρια της σιιτικής οργάνωσης. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό της κοινότητας Τζαλάλα. Νοτιοανατολικά της Βηρυτού τρεις άμαχοι βρήκαν τον θάνατο στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Σεμίμ, ενώ τρεις πολίτες τραυματίσθηκαν από ισραηλινό πύραυλο στην γειτονική Στάουρα. Τα ξημερώματα τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν δύο φορές τις τελευταίες αποθήκες καυσίμων στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε νωρίτερα όταν πύραυλος έπληξε και την πίστα του ίδιου αεροδρομίου.

    "Ανέπαφη" η Χεζμπολάχ

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα "Yediot Aharonot" οι επιθέσεις των τελευταίων έξι ημερών του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το 1/4 του πολεμικού δυναμικού της οργάνωσης. Η εφημερίδα γράφει ότι παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ σε υποδομές του Λιβάνου, η διοικητική δομή της οργάνωσης παραμένει ανέπαφη. Το Ισραήλ εκτιμά, ότι η Χεζμπολάχ θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης μόνο εάν καταστραφεί το 50% με 60% της υποδομής, της σημειώνει η εφημερίδα. Ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν δηλώσει ότι οι επιθέσεις μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ακόμα και μήνες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Israeli raids reach north Lebanon

    Reuters: Israel pounds Lebanon

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφιάλτης πολέμου

    Διπλωματικό παρασκήνιο

    [18] Οικονομία

    Εξέφρασε ο Γ Αλογοσκούφης

    Ικανοποίηση για την Οικονομία

    17/7/2006 4:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Η πορεία της Οικονομίας βαίνει καλώς και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας το α εξάμηνο του έτους. Ο Υπουργός επανέλαβε, ότι είναι εφικτός ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του έτους, ενώ πρόσθεσε, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το 2007 είναι η ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται, υπάρχει σημαντική ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, περιορίζεται η φοροδιαφυγή και η ελληνική Οικονομία εξυγιαίνεται. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας απηύθυνε "μήνυμα" προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας, ότι η καλή πορεία της Οικονομίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση,εφόσον ο στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω του 1,7% το 2008.

    Για τα έσοδα και τις δαπάνες

    Ειδικότερα, για τα έσοδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ,ότι παρά την προβληματική κατάσταση η οποία επικρατεί και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα φοροδιαφυγής, η πορεία αύξησης των εσόδων είναι ικανοποιητική. Όπως πρόσθεσε, γίνονται νέες διασταυρώσεις σε 5.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ όπως και σε καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, ενώ ανέφερε, ότι έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες ελέγχου να ασκούν τους ελέγχους με διαφάνεια αλλά και με σεβασμό στους πολίτες.

    Τα τακτικά έσοδα, όπως δήλωσε ο Υπουργός, έχουν αυξηθεί στο α' εξάμηνο του 2006 κατά 8% έναντι στόχου 6,5%, ενώ τα καθαρά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 11,4% έναντι στόχου 10,3%.

    Όσον αφορά τις δαπάνες, ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση τους στο β στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Ο ίδιος, αφού επεσήμανε, ότι οι περισσότερες από τις δαπάνες είναι ανελαστικές, πρόσθεσε ότι η σπατάλη στο Δημόσιο έχει περιοριστεί και οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί μόνο κατά 0,3%. Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στον περιορισμό των δαπανών για τόκους λόγω καλής πολιτικής δανεισμού του Δημοσίου.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι πληρωμές του έχουν φθάσει τα 2.448 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα τα 1.730 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, ο κ Αλογοσκούφης, οι προσπάθειες αυτές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, που είχαν ήδη θετικά αποτελέσματα, θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν το β΄ εξάμηνο του 2006. Για το το δημόσιο χρέος είπε, ότι από το 109,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, μειώθηκε στο 107,8% το 2005 και περιορίζεται στο 104,8 το 2006.

    Εξάλλου το ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών ενώ ήταν στο επίπεδο του 75,5% των "15" της ΕΕ, το 2004 αυξήθηκε στο 77,3% και σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007 θα φθάσει το 80%.

    Θετικά επίσης είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2004 η ανεργία βρισκόταν στο 11,3%, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 στο 10,4%, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 μειώθηκε περαιτέρω, στο 9,7%.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης, ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,8% το 2004 και κατά 2,9% το 2005.

    [19] Μπάσκετ

    Και με τη βούλα "πράσινος" ο Γιαβτόκας

    17/7/2006 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αίσιο τέλος είχε το σήριαλ του Λιθουανικού "θωρηκτού" Ρομπέρτας Γιαβτόκας για τον Παναθηναϊκό. Μετά από σκληρή μάχη με την ομάδα του ΝΒΑ, Σαν Αντόνιο Σπερς, το "τριφύλλι" έντυσε και επισήμως στα "πράσινα" για δύο χρόνια (1+1) τον 26χρονο ηγέτη της Λιέτουβας Ρίτας και διεθνή άσο της Λιθουανίας. Ο γίγαντας των 210 πόντων υπέγραψε πριν από λίγη ώρα το συμβόλαιό του με τους νταμπλούχους Ελλάδας και έγινε έτσι το τρίτο φετινό απόκτημα μετά το Δήμο Ντικούδη και το συμπατριώτη του, Ραμούνας Σισκάουσκας . Σήμερα εξάλλου στις13:00 στο ξενοδοχείο Kings George (Βασιλέως Γεωργίου Α 3 Πλατεία Συντάγματος), στην αίθουσα Ballroom, θα παρουσιάσει τα φετινά εισιτήρια διαρκείας.

    Πρωταθλητής του Uleb Cup 2005

    Ο Γιαβτόκας που αυτόν τον καιρό προετοιμάζεται με την εθνική Λιθουανίας για το Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1980, έχει ύψος 2.10 και ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε από την Λιέτουβος Ρίτας στην οποία αγωνίζεται απο τον Ιανουάριο του 2000.

    Τα πρώτα του βήματα με την "πορτοκαλί μπάλα" στα χέρια τα εκανε με τη φανέλα της Σιαουλάι, με την πρώτη ομάδα της οποίας ντεμπουτάρισε στο πρωτάθλημα Λιθουανίας την σεζόν 1997-98 και κατόπιν έπαιξε για λίγους μήνες στο Κολέγιο της Αριζόνα (1999) πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα του και την Λιέτουβος Ρίτας. Το νέο φετινό απόκτημα του Παναθηναϊκού έχει κατακτήσει μαζί της 3 πρωταθλήματα (2000, 2002, 2006), ένα πρωτάθλημα της Βαλτικής Λίγκας (2002) και το ULEB Cup του 2005 στον τελικό του οποίου ανακηρύχτηκε MVP.

    Ο Ρομπέρτας Γαιβτόκας είναι παντρεμένος με τη Βίλμα, την αρχηγό των τσιρλίντερς της Λιέτουβος Ρίτας.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Άσκησαν έφεση τέσσερις ιταλικοί σύλλογοι

    17/7/2006 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το δικαίωμα που είχαν οι τέσσερις ιταλικές ομάδες που τιμωρήθηκαν για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο "Calciopoli" και το οποίο συγκλονίζει το ιταλικό ποδόσφαιρο, να καταθέσουν έφεση μέχρι σήμερα, εκμεταλλεύτηκαν, όπως αναμενόταν, οι Γιουβέντους, η Μίλαν, η Λάτσιο και η Φιορεντίνα. Οι τέσσερις ομάδες, έχουν προθεσμία μέχρι απόψε το βράδυ, προκειμένου να παρουσιάσουν στα αρμόδια όργανα τις θέσεις τους, ενώ η απόφαση αναμένεται πριν από τις 27 Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση των ομάδων που θα λάβουν μέρος στα κύπελλα Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με υποβιβασμό και αφαίρεση 30 βαθμών, η Λάτσιο με υποβιβασμό και αφαίρεση επτά βαθμών, η Φιορεντίνα με υποβιβασμό και αφαίρεση 12 βαθμών, ενώ η Μίλαν παρέμεινε στην Serie Α, αλλά θα αρχίσει το πρωτάθλημα με -15 βαθμούς από τους αθλητικού δικαστές, λόγω της συμμετοχής τους σε κύκλωμα το οποίο προκαθόριζε αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ροπαλιά" στο ιταλικό ποδόσφαιρο

    Απόφαση "κόλαφος" για το καμπιονάτο

    Η ιταλική δικαιοσύνη απεφάνθη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 July 2006 - 16:51:04 UTC