Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδηλασία: Φουλάρει για χρυσό η Εθνική
  • [02] Άμεση κατάπαυση του πυρός
  • [03] Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες
  • [04] Η ΓΣΕΕ στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [05] Επίθεση στην Κυβέρνηση
  • [06] Επαφές Αναστασιάδη στην Αθήνα
  • [07] Προσλήψεις για τη νέα Αγροφυλακή
  • [08] Συγχαρητήρια για την πρωτοποριακή μέθοδο
  • [09] Άρχισε η δίκη του Λ. Στάθη
  • [10] Υπό έλεγχο φωτιά στην Π. Φώκαια
  • [11] Χερσαίες επιχειρήσεις
  • [12] Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ
  • [13] Μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική
  • [14] Η εξωστρέφεια, κλειδί για την Οικονομία
  • [15] ΑΕΚ: "Λύμπε" μέχρι το 2009
  • [16] Καλημέρα με ντέρμπι "δικεφάλων"
  • [17] Ολυμπιακός: Αναμένοντας τον "Ματσέ"
  • [18] "Όχι" Μάντσεστερ σε Ρεάλ για Νίστελροϊ
  • [19] Θα κυοφορήσει το εγγόνι της

    [01] Ποδηλασία: Φουλάρει για χρυσό η Εθνική

    19/7/2006 4:32:00 μμ

    Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδηλασίας Πίστας. Στην αυλαία του οποίου άνοιξε το πρωί στο πλήρως ανακαινισμένο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το οποίο θα εγκαινιάσει το απόγευμα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, η τριάδα του ομαδικού σπριντ εφήβων αποτελούμενη από τους Βασίλη Ρέππα , Χρήστο Βολικάκη και Ζαφείρη Βολικάκη πέτυχε στον προκριματικό το δεύτερο καλύτερο χρόνο με 46 δευτερόλεπτα 896 χιλιοστά , πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία που έκανε 46 δευτερόλεπτα 327 χιλιοστά εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο αφού έκανε τον 2 ο καλύτερο χρόνο στον πρωινό προκριματικό. Το βράδυ οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό του αγωνίσματος.

    Νέο πανελλήνιο ρεκόρ

    Το πανελλήνιο ρεκόρ στο ομαδικό πουρσουϊτ συνέτριψε η Εθνική μας ομάδα των εφήβων στον πρωινό προκριματικό του αγωνίσματος της πρεμιέρας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδηλασίας Πίστας.

    Στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας η ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τους Γιάννη Μαραβελάκη, Νίκο Τρικοίλη, Δημήτρη Παπαδερό και Πολυχρόνη Τζωρτζάκη, πέτυχε χρόνο 4.29.730 συντρίβοντας το ρεκόρ που κρατούσε 10 ολόκληρα χρόνια (από τις 14 Αυγούστου 1996) με 4.32.308. Η Εθνική μας ομάδα κατέλαβε τη 10 η θέση και αποκλείστηκε ωστόσο είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δύο από τους έλληνες ποδηλάτες οι Νίκος Τρικοίλης και Πολυχρόνης Τζωρτζάκης έτρεξαν με φανερό πρόβλημα καθώς στην προθέρμανσή τους τραυματίστηκαν από πτώση.

    Από τις ελληνικές συμμετοχές των πρωϊνών προκριματικών, αποκλέιστηκαν: Στα 200 μ ταχύτητας νεανίδων η Ευλαμπία Ξυνού (13 η ) με χρόνο 12.991 και η Ευθαλία Χρυσού (14 η )με 13.922

    Στην ατομική καταδίωξη νέων ανδρών, ο Χρήστος Δεληδημητρίου (25 ος ) με χρόνο 4.40.013 και ο Γιάννης Πασαδάκης (29 ος ) με χρόνο 4.45.106

    [02] Πολιτική

    Παρέμβαση του Πρωθυπουργού

    Άμεση κατάπαυση του πυρός

    19/7/2006 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2006 6:22:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο ζήτησε με παρέμβασή του την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καταδικάζοντας παράλληλα απερίφραστα την άσκηση βίας. Ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, ζητώντας άμεση και ξεκάθαρη αντίδραση στο πλαίσιο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε επίσης τη συμβολή της Ελλάδας, στις ασφαλείς αποστολές επαναπατρισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών, που εγκαταλείπουν το Λίβανο. Κριτική Παπανδρέου για τη στάση της Κυβέρνησης στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή. Στο Λίβανο μεταβαίνει η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ετοιμότητα της Κυβέρνησης για τους πρόσφυγες ζήτησε ο Αλέκος Αλάβανος.

    Η δήλωση Καραμανλή

    "Τις τελευταίες ημέρες, στο Λίβανο και το Ισραήλ, η χρήση βίας πλήττει το ύψιστο δικαίωμα, το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δοκιμάζει τη συνείδηση, τις αρχές και τις αξίες της διεθνούς Κοινότητας. Εξαντλεί τα όρια της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου. Διαιωνίζει και μεγαλώνει προβλήματα και αδιέξοδα. Θέτει σε διωγμό τη σταθερότητα και την ειρήνη.

    Αυτή η βία - η κάθε βία - δεν διακρίνεται σε καλή και κακή. Την καταδικάζουμε συνολικά. Απερίφραστα και κατηγορηματικά.

    Η αντίδραση της διεθνούς Κοινότητας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να είναι ξεκάθαρη:

    - Άμεση κατάπαυση του πυρός. - Άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των αιχμαλώτων στρατιωτών. - Άμεσος αφοπλισμός των παραστρατιωτικών οργανώσεων. - Πλήρης και ταχεία αποκατάσταση της κυριαρχίας της λιβανικής Κυβέρνησης, στο σύνολο του εδάφους του Λιβάνου. - Εξασφάλιση προστασίας για τους αμάχους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα πεδία της κρίσης. - Διεθνής αρωγή για την κάλυψη αναγκών ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά, ουσιαστικά, εποικοδομητικά σε όλες αυτές τις επιβεβλημένες ενέργειες της διεθνούς Κοινότητας. Μόνος γνώμονας και σταθερή επιδίωξή μας, η ταχύτερη εκτόνωση της επικίνδυνης κρίσης και η επιστροφή της ειρήνης, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

    Με αυτές τις θέσεις και μέσα σ΄ ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον ασφάλειας και επικοινωνιών, η ελληνική Κυβέρνηση, με συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες, σχεδίασε και πραγματοποίησε αποστολές ασφαλούς επαναπατρισμού Ελλήνων, αλλά και πολιτών άλλης εθνικότητας, που ζήτησαν να εγκαταλείψουν το Λίβανο.

    Η προσπάθεια αυτή, που αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους, θα συνεχιστεί αμείωτη, για όσο χρόνο απαιτηθεί".

    "Απούσα η Κυβέρνηση"

    Για "εγκληματική απουσία" της Κυβέρνησης από τη Μέση Ανατολή έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "η ελληνική φωνή στη διεθνή σκακιέρα και στην ΕΕ είναι ουραγός".

    "Εκεί που θα έπρεπε να έχουμε καθαρή στάση, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να καταδικάσουμε τις επιθέσεις από πλευράς Ισραήλ, να κινηθούμε για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές, να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης, η Ελλάδα φοβάται και κρύβεται πίσω από τρίτους", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι υποβιβάζει τη θέση της χώρας μας και δεν δημιουργεί πλαίσιο ασφάλειας σε μία περιοχή, όπου θα έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι.

    Εν τω μεταξύ τις δηλώσεις Καραμανλή, επέκρινε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Νίκος Αθανασάκης, χαρακτήρισε αρκετά καθυστερημένη την εμφάνιση του Πρωθυπουργού επικρίνοντας τον κ. Καραμανλή, ότι χωρίς να πει ουσιαστικά τίποτα καινούργιο, επιτείνει την εικόνα της απουσίας όλων αυτών των ημερών.

    "Και μόνο η φράση του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει ενεργά στις επιβεβλημένες ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, αποκαλύπτει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν αρκεί να δηλώνει την ετοιμότητά της, αλλά οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες", πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    Βολές Παπαρήγα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Για τον Λίβανο αναχωρεί εντός των ημερών, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα εκφράσει την έντονη καταγγελία του ΚΚΕ για τα εγκλήματα του Ισραήλ και την συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα του Λιβανέζικου και του Παλαιστινιακού λαού.

    Παράλληλα η κ. Παπαρήγα, με δήλωσή της κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τη στάση που ακολουθούν στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζοντας πως με τις πρωτοβουλίες τους γέρνουν την πλάστιγγα ακόμα περισσότερο υπέρ των ΗΠΑ και υπέρ του εγκληματικού πολέμου που διεξάγει η ηγεσία του Ισραήλ.

    Στο πρόβλημα των προσφύγων σ τον Λιβάνο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    "Όλες αυτές οι οικογένειες, οι οποίες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέσα σε δραματικές συνθήκες, κάτω από τους αδυσώπητους και απάνθρωπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, δεν πρέπει να ζήσουν μια δεύτερη προσφυγιά.", τόνισε ο κ. Αλαβάνος, ζητώντας από την Κυβέρνηση σε ετοιμότητα για να προσφέρει ένα περιβάλλον ασφάλειας, φιλοξενίας, σιγουριάς σε αυτούς τους ανθρώπους μέχρι να δούμε ποια θα είναι η έκβαση της κατάστασης αυτής στη Μ. Ανατολή.

    Επίσης έκανε γνωστό ότι αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, οργανώσεις αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, στελέχη του ΣΥΝ, της Νεολαίας του ΣΥΝ, θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, με σκοπό να επισκεφθεί ειδικά τα πληττόμενα μέρη της Παλαιστίνης και να μεταφέρει μήνυμα συμπαράστασης τόσο προς τους Παλαιστινίους και τους Λιβανέζους, όσο και προς τους Ισραηλινούς πολίτες που πλήττονται από την πολιτική του Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χερσαίες επιχειρήσεις

    [03] Πολιτική

    Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

    19/7/2006 7:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Σ.Α.Ε.Α.) είχε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος. Σε δηλώσεις του, ο κ Αλαβάνος τόνισε, ότι η ανεργία στους ανάπηρους στην Ελλάδα έχει φτάσει το 80%, ενώ η κάρτα αναπηρίας, δεν έχει βγει ακόμη, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Επίσης πρόσθεσε, ότι σήμερα υπάρχουν 24 κέντρα κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, τα οποία όμως δεν έχουν καθόλου ανθρώπινη υποδομή, ενώ μόνο σε ένα υπάρχει γιατρός. Ο κ Αλαβάνος μίλησε ακόμα για τάση, που διαφαίνεται από την Κυβέρνηση "να εξαφανιστεί ο άξονας για την Πρόνοια στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης". "Και ήδη σε αυτή τη μετάβαση βλέπουμε προγράμματα, τα οποία είναι σημαντικά, όπως η βοήθεια στο σπίτι, ουσιαστικά να καταρρέουν", δήλωσε χαρακιτηριστικά.

    Αναφερόμενος, στο κίνημα των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει "να στηρίζεται στους ίδιους νόμους που στηρίζεται και το συνδικαλιστικό κίνημα κι έτσι να μπορέσει να λειτουργήσει με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα, με δυνατότητα αξιολόγησης".

    [04] Πολιτική

    Η ΓΣΕΕ στο Προεδρικό Μέγαρο

    19/7/2006 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Καλή δύναμη ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Το νέο προεδρείο της Συνομοσπονδίας πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, τους τόνισε πως είναι "φορείς των συμφερόντων και υπερασπιστές των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού", κάτι, που όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό. Ο Πρόεδρος είπε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, πως και εκείνος υπήρξε μέλος του Συνδικάτου της IG Metall στη Γερμανία, όπου δούλευε σε εργοστάσιο, για αυτό τόνισε πως "δεν είμαι ξένος από τη δουλειά που κάνετε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε". Ο Πρόεδρος είπε πως παρακολουθεί με "πολλή αγάπη και με πολύ ενδιαφέρον" τη δουλειά της ΓΣΕΕ και τους διαβεβαίωσε πως βρίσκεται δίπλα τους στον αγώνα, σημειώνοντας ότι "αν νομίζετε ότι μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, πάντοτε είμαι πρόθυμος να το κάνω".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, όσον αφορά στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ο Κάρολος Παπούλιας συμφώνησε με τη θέση της ΓΣΕΕ ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί βιώσιμη λύση δια των όπλων.

    [05] Πολιτική

    Από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση στην Κυβέρνηση

    19/7/2006 2:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2006 4:32:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέα επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για πλήρη απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από όλα τα προβλήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, καθώς και από τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. "Η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα σε όλους τους τομείς, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Κριτική εφ΄όλης της ύλης

    Κριτική εφ΄όλης της ύλης άσκησε στην Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε στη κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το υπαρκτό, όπως είπε, πρόβλημα των καταπατητών τονίζοντας την ανάγκη μιας πολιτικής, η οποία, όπως είπε, θα αντιμετωπίζει και το κοινωνικό πρόβλημα αλλά και την οικολογική ανάπτυξη των πόλεων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος και στο θέμα της αντιμετώπισης του "νέου κύματος ακρίβειας που πλήττει τον μέσο Έλληνα", λέγοντας ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους κερδοσκόπους, οι οποίοι κινούνται με αφορμή τις τιμές του πετρελαίου.

    "Η κυβέρνηση έχει δικό της σχέδιο και δικές της προτεραιότητες που δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη τον τρόπο αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών και τονίζοντας ότι μετά την απαίτηση για σχεδιασμό, διαφάνεια, διεθνείς διαγωνισμούς και κοινοβουλευτικό έλεγχο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε και έκανε πίσω.

    Τέλος χαρακτήρισε ανύπαρκτη την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα δρομολόγια των πλοίων, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της αφήνει τις πλοιοκτήτριες εταιρίες ανεξέλεγκτες να αυξάνουν τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

    [06] Πολιτική

    Με Μπακογιάννη και Παπανδρέου

    Επαφές Αναστασιάδη στην Αθήνα

    19/7/2006 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2006 4:39:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, είχε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρχίσει και πάλι ο διάλογος για το Κυπριακό, ενώ κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. Από την πλευρά του, ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι "όσο ο χρόνος περνάει αναξιοποίητα, τόσο τα γεγονότα παγιώνονται και γίνονται τετελεσμένα". Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έγιναν δηλώσεις. Αύριο ο κ Αναστασιάδης αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    "Ο χρόνος περνά αναξιοποίητος"

    "Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ και του βοηθού του Ι. Γκαμπάρι, με την ελπίδα ότι αυτές θα ανοίξουν νέες προοπτικές και θα υπάρξουν νέα βήματα, ώστε να κινηθεί ξανά το Κυπριακό, με στόχο την τελική επίλυσή του.", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι, η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καλώντας την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε και το ρόλο της Κυπριακής δημοκρατίας στη Μεσανατολική κρίση, συγχαίροντας την ηγεσία της χώρας για την επιτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης του Λιβάνου από τον άμαχο πληθυσμό.

    Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε πως "όσο ο χρόνος περνά αναξιοποίητος, (χωρίς να υπάρχει λύση στο Κυπριακό) τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται και μετατρέπονται σε γεγονότα μη αναστρέψιμα".

    Βασιζόμενος στην εκτίμηση αυτή, επισήμανε πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει μία επανέναρξη διαλόγου ουσίας, που να μας οδηγήσει σε λύση αποδεκτή και από τους ελληνοκύπριους.

    Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τις σημαντικές, όπως είπε, πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς "σε χώρες ή Συνασπισμούς που είναι δύσκολη η δική μας πρόσβαση", ενώ τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους κ.κ.Γκαμπάρι και Μπράιζα.

    [07] Πολιτική

    Αναδιαρθρώνεται η Πυροσβεστική

    Προσλήψεις για τη νέα Αγροφυλακή

    19/7/2006 10:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την πρόσληψη 950 αγροφυλάκων μέχρι το τέλος του έτους αποφάσισαν το πρωί στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Ο εισαγωγικός μισθός ορίστηκε στα 950 ευρώ, ενώ το νέο σώμα στην πλήρη ανάπτυξη του θα έχει 4000 στελέχη που θα προσληφθούν σταδιακά εντός της επομενης πενταετίας. Οπως είπε ο κ. Πολύδωρας, δεν πρόκειται για την ανασύσταση της παλιάς αγροφυλακής, αλλά για μία "οικολογική αστυνομία". Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμη το θέμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του πυροσβεστικού σώματος, το οποίο θα καλύπτει πολυμέτωπες δραστηριότητες.

    [08] Κοινωνία

    Ενίσχυση των Ελλήνων που ήρθαν από το Λίβανο

    Συγχαρητήρια για την πρωτοποριακή μέθοδο

    19/7/2006 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τα θερμά του συγχαρητήρια και την πλήρη στήριξη του υπουργείου Υγείας, εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προς το διευθυντή της νευροχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Δαμιανό Σακά, ενώ ανακοίνωσε ακόμη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο και την οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων που έρχονται από εκεί. Πριν από λίγες μέρες, η ομάδα των νευροχειρουργών του Ευαγγελισμού εφάρμοσε μία πρωτοποριακή μέθοδο εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, η οποία σήκωσε και πάλι όρθιο έναν 20χρονο φοιτητή, που έπασχε από καμπτοκορμία. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε, πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο επιστημονικό επίτευγμα, μια πρωτοποριακή θεραπεία που εφαρμόστηκε από Έλληνες γιατρούς. "Επιτυχίες σαν αυτή του κ Σακά, μας δείχνουν ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την δύσκολη πλευρά της υγείας και να εστιάζουμε μόνο στα εμπόδια και τις αδυναμίες του Συστήματος. Μας δείχνουν ότι ο τομέας της υγείας αποτελείται από αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι με το έργο τους χαρίζουν καθημερινά ελπίδα και χαμόγελο. Αντιλαμβανόμενοι αυτή τη δύναμη της ιατρικής έρευνας και επιστημοσύνης, το Υπουργείο μας είναι αποφασισμένο να επενδύσει στην γνώση, στις ικανότητες και στο χάρισμα των Ελλήνων και Ελληνίδων ιατρών", σημείωσε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του ο κ. Σακάς ευχαρίστησε τον υπουργό και τόνισε πως στόχος είναι "παράλληλα με την κλασική νευροχειρουργική όπως τη λέμε, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε χρόνιες παθήσεις που ταλαιπωρούν όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους, όπως είναι οι κινητικές διαταραχές και η επιληψία".

    Ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο

    Στο μεταξύ, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε μέτρα για την υποδοχή προσφύγων από το Λίβανο στην Ελλάδα αλλά και οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων, που ζούσαν μόνιμα εκεί και αναγκάστηκαν να φύγουν. Το οικονομικό επίδομα θα καθοριστεί για μοναχικά άτομα και οικογένειες δύο μελών στο ποσόν των 500 και για οικογένειες με πάνω από δυο μέλη στο ποσό των 1.000 . Παράλληλα, όπως είπε, θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο, που θα περιλαμβάνει: 20.000 δόσεις αντιβιοτικών, 100 μεγάλες σκηνές, 500 κουβέρτες, 100 υπνόσακους, απολυμαντικά και φάρμακα για μυοκτονίες.

    [09] Κοινωνία

    Για το παραδικαστικό κύκλωμα

    Άρχισε η δίκη του Λ. Στάθη

    19/7/2006 6:31:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ξεκίνησε την Τετάρτη αλλά διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή, η δίκη του πρώην προέδρου Πρωτοδικών κ. Λεωνίδα Στάθη, και δέκα δικηγόρων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με περιπτώσεις διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στους εφέτες ανακριτές Ιωάννη Σίδερη και Ιωάννη Φιοράκη, που διερευνούν την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, οι Σωτήρης Ντινόπουλος και Χρήστος Χατζηπαναγιώτου. συνεργάτες του δικηγορικού γραφείου του βουλευτή κ. Πέτρου Μαντούβαλου. Στον κ. Ντινόπουλο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής χρηματικής εγγύησης 5000 ευρώ και της εμφάνισής του μια φορά το μήνα στο Εφετείο Αθηνών. Αντίθετα ,στον κ.Χατζηπαναγιώτου δεν επιβλήθηκαν νέοι περιοριστικοί όροι, καθώς θεωρήθηκαν επαρκείς αυτοί που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, μετά την απολογία του για άλλη περίπτωση της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος.

    [10] Κοινωνία

    Σβήστηκε η πυρκαγιά στο δήμο Λεύκης στην Κρήτη

    Υπό έλεγχο φωτιά στην Π. Φώκαια

    19/7/2006 12:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2006 1:23:07 μμ)

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Θυμάρι στην Παλαιά Φώκαια Αττικής. Στην κατάσβεση της φωτιάς, που συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με δεκαπέντε οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στο μεταξύ, σβήστηκε στις 8 το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή Ξερόκαμπος στο δήμο Λεύκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, της Πυροσβεστικής κάηκαν 100 στρέμματα. Για την κατάσβεσή της εργάστηκαν 18 άνδρες από τις υπηρεσίες Ιεράπετρας, Ηράκλειο και Αγίου Νικολάου, ενώ συνέδραμαν 8 πυροσβεστικά μηχανήματα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των ισχυρών ανέμων, απηύθυνε χθες προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών-Πειραιώς, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Σάμου και Χίου.

    [11] Μ. Ανατολή

    Των ισραηλινών στο Νότιο Λίβανο

    Χερσαίες επιχειρήσεις

    19/7/2006 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2006 7:45:53 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Σε νέα φάση μπήκαν οι επιχειρήσεις στο Λίβανο, καθώς από το πρωί ομάδες του ισραηλινού στρατού, εισβάλουν στις νότιες περιοχές της χώρες με σκοπό να καταστρέψουν θέσεις της Χεζμπολάχ. Οι συγκρούσεις σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι σφοδρές. Τη νύχτα της Τρίτης, 55 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Λίβανο, από βομβαρδισμούς, ενώ και στο ανοιχτό μέτωπο της Γάζας, επιδρομή των ισραηλινών, στοίχισε εννέα ζωές. Την ίδια ώρα ρουκέτες της Χεσμπολάχ έπληξαν και πάλι το λιμάνι της Χάιφα, ενώ η ένοπλη πτερυγά της ανακοίνωσε πλήγμα κατά ισραηλινής αεροπορικής βάσης, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων. Χτύπημα και στη Ναζαρέτ, με τρεις νεκρούς. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο είναι αναγκαίο, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    Σφοδρές συγκρούσεις

    Σύμφωνα με την Ισλαμική Αντίσταση, ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ, μέχρις στιγμής έχουν γίνει τρεις επιδρομές στο νότιο Λίβανο, κοντά στο μεθοριακό χωριό Αϊταρούν.

    Η αστυνομία επιβεβαίωσε την είδηση για ανταλλαγή πυρών με αυτόματα όπλα και αντιαρματικές ρουκέτες, σημειώνοντας ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα διέσχισαν τα σύνορα σε τρία σημεία στην περιοχή Αϊταρούν-Μπιντ Τζμπάιλ. Ανταλλαγές ρουκετών σημειώθηκαν και στον κεντρικό τομέα του νοτίου Λιβάνου.

    Τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια μετέδωσαν ότι δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυρών με μαχητές της Χεζμπολάχ στην ισραηλινολιβανική μεθόριο. θύματα. Για τρεις νεκρούς, έκανε λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την πληροφορία αυτήν.

    Παράλληλα η Ισλαμική Αντίσταση ανακοίνωσε ότι κατάφερε να βάλει εναντίον της ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Ραμάτ Νταβίντ, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων νότια της ισραηλινο-λιβανικής μεθορίου.

    Αν το γεγονός επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ επιτυγχάνει να χτυπήσει στόχους που βρίσκονται σε τέτοια απόσταση εντός του Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης στις 12 Ιουλίου.

    Πλήγματα με ρουκέτες, δέχθηκαν το λιμάνι της Χάιφα και η πόλη της Ναζαρέτ.

    Στη Ναζαρέτ όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές, δύο παιδιά και ένας ενήλικος, σκοτώθηκαν από την επίθεση.

    Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων ισραηλινά ελικόπτερα χτύπησαν με ρουκέτες κατοικημένη περιοχή στη χριστιανική συνοικία Ασραφίγια, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ταυτόχρονα η ισραηλινή αεροπορία, βομβάρδισε για ακόμα μια φορά το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

    Επιχειρήσεις χωρίς χρονικό περιορισμό

    Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, που βρίσκεται στο Ισραήλ, ζήτησε τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα καλώντας όλους όσοι έχουν επιρροή να συνδράμουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος.

    Εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, μετά την συνάντηση που είχε μαζί του, ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί "όσο καιρό χρειαστεί" για να απελευθερωθούν οι δύο ισραηλινοί στρατιώτες και να εξασφαλιστεί ότι η ισλαμική οργάνωση δεν συνιστά πλέον απειλή.

    Το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί πλέον κατά κανέναν τρόπο την παρουσία μαχητών της Χεζμπολάχ κοντά στα βόρεια σύνορά του, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αμίρ Περέτζ.

    Νωρίτερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας είχε δώσει το "πράσινο φως" για να συνεχιστούν οι επιθέσεις, όσο αυτό κρίνεται χρονικά αναγκαίο.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ τόνισε για πρώτη φορά την ανάγκη για εκεχειρία, για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.

    Από την πλευρά του ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους Νιού Γιόρκ Τάιμς, κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα ότι δεν κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ.

    Ωστόσο, ο ίδιος με τηλεοπτικό του μήνυμα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις, κατά τις οποίες, όπως ανέφερε έχουν χάσει τη ζωή τους 300 άνθρωποι και πάνω από 1000 έχουν τραυματιστεί.

    Παρόλα αυτά, στέλεχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η οργάνωση έχει τα μέσα για να συνεχίσει το βομβαρδίζει το Ισραήλ "για πολλούς μήνες", καθώς όπως διαβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός μπορεί να βομβάρδισε δρόμους και φορτηγά για να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων, αλλά "δεν κατάφερε να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού σε όπλα προς το νότιο Λίβανο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άμεση κατάπαυση του πυρός

    Μαζική έξοδος

    Στις φλόγες η Μ. Ανατολή

    [12] Οικονομία

    Θα ωφεληθούν περισσότεροι από 23.000 άνεργοι

    Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ

    19/7/2006 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2006 5:16:17 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Περισσότεροι από 23.000 άνεργοι θα ωφεληθούν από τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Τα προγράμματα, που πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες, αφορούν νέους ελεύθερους επαγγελματίες, μέλη τρίτεκνων οικογενειών αλλά και περιοχές με υψηλή ανεργία. Ο υπουργός, Σάββας Τσιτουρίδης, σημείωσε με ικανοποίηση, ότι το 40% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, διατηρούνται τουλάχιστον για δύο έως τρία χρόνια μετά τη λήξη των προγραμμάτων αυτών, ενώ προσέθεσε, πως αν οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμείνουν στα πλαίσια των προβλέψεων της κυβέρνησης, τότε θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της ανεργίας στο 8%, μέσα στην τετραετία.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, αφού δήλωσε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 11,3% του Μαρτίου του 2004, στο 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2006, σημείωσε ότι πάνω από 150.000 νέες θέσεις απασχόλησης δημιουργήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

    Τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι τα εξής:

    α. Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών με τίτλο "επιχειρηματική αποκέντρωση" που αφορά 1000 δικαιούχους των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές και επιχορηγούνται με 12.000 ευρώ.

    β. Πρόγραμμα με τίτλο "επιχειρηματικότητα πολυμελών οικογενειών", που αφορά 1000 δικαιούχους που έχουν τουλάχιστον τρία τέκνα, εκ των οποίων το ένα ανήλικο και επιχορηγούνται με 12.000 ευρώ.

    γ. Πρόγραμμα με τίτλο "Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες έτους 2006" που αφορά 9.000 ανέργους από όλη την Ελλάδα και επιχορηγούνται με 9.000 ευρώ.

    δ. Τα νέα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (stage) που αφορούν 12.300 δικαιούχους αλλά και την έναρξη τεσσάρων σχεδίων παρεμβάσεων στους νομούς Έβρου, Αιτωλοακαρνανίας, Κοζάνης και Αχαΐας.

    Συνάντηση Τσιτουρίδη-ΓΣΕΕ

    Στο μεταξύ, ο Σάββας Τσιτουρίδης, συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ανεργία των νέων ακόμη και με υποχωρήσεις των ήδη εργαζομένων.

    Στη συνάντηση συζήτησαν το θέμα των κλαδικών συμβάσεων στο χώρο των τραπεζών, όπου το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζήτησε την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι η Συνομοσπονδία θεωρεί αναγκαίο να αναληφθεί πρωτοβουλία για να καμφθεί η σκληρή στάση των τραπεζών και να υπάρξει διαπραγμάτευση με επίσημο τρόπο, που θα καταλήξει σε κλαδική συλλογική σύμβαση.

    Ο υπουργός Απασχόλησης επεσήμανε την ανάγκη του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και προέταξε την ευαισθησία της κυβέρνησης στα ζητήματα των ηλικιωμένων ανέργων. Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τα συνδικάτα ακόμα και όταν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Άλλα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ομαδοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλά και πιο συγκεκριμένα θέματα όπως αυτό της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων.

    [13] Οικονομία

    Με ορίζοντα 20ετίας

    Μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική

    19/7/2006 2:22:00 μμ

    Η χάραξη μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής με ορίζοντα 20ετίας, είναι ο στόχος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι στους στόχους συμπεριλαμβάνονται ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός, η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, η ενίσχυση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ραφαήλ Μωυσής, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οξύτατη πετρελαϊκή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς και τονίστηκε η ανάγκη διατύπωσης συγκροτημένων προτάσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να χαραχθεί μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική για τη χώρα.

    Οι στόχοι

    Στόχοι της ενεργειακής πολιτικής είναι οι εξής:

    ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου η ενίσχυση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου η ενίσχυση των διασυνδέσεων της χώρας και τέλος η επιτάχυνση της υλοποίησης ενεργειακών υποδομών αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο μετέχουν, πέραν του πρόεδρου Ραφαήλ Μωυσή, ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ Χαράλαμπος Τσουτρέλης, ο Δημήτρης Μπέης ως επιστημονικός γραμματέας, ο Νικόλαος Μαυρομάτης μέλος της ΡΑΕ, ο Ευάγγελος Λεκατσάς πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ, ο Δημήτρης Μανιατάκης διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ, ο Μιχάλης Καραμίχας αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, ο Γιάννης Αγαπητίδης πρόεδρος του ΚΑΠΕ, ο Δημήτρης Πλατής συντονιστής ενεργειακών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κωνσταντίνος Βουρνάς καθηγητής του ΕΜΠ και ο Γεώργιος Μπεργελές καθηγητής του ΕΜΠ.

    [14] Οικονομία

    Ομιλία Αλογοσκούφη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών

    Η εξωστρέφεια, κλειδί για την Οικονομία

    19/7/2006 1:46:00 μμ

    Την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που διαμορφώνονται στην περιοχή, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στην 9η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, παρά τις προόδους που σημειώνονται στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο πως η ελληνική οικονομία δρα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αύξηση των εξαγωγών, τη σημαντική συμβολή του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και στην προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων (γύρος Ντόχα) στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου δεν είναι ικανοποιητική.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: "Λύμπε" μέχρι το 2009

    19/7/2006 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με μία λιτή ανακοίνωση, η ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε την ανανέωση του συμβολαίου του με τον επιθετικό της ομάδας, Νίκο Λυμπερόπουλο, για τρία ακόμα χρόνια. Ο Καλαματιανός άσος είχε συμβόλαιο με την "Ένωση" μέχρι και το 2007, αλλά μετά τη συμφωνία του με τον Ντέμη Νικολαΐδη στο Φλάκαου, συμφώνησε ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι και το 2009. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ αναφέρει: "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Νίκο Λυμπερόπουλο για τρία χρόνια".

    "Ελευθέρωσε" Τσάνκο

    Από την άλλη, παρελθόν από την ΑΕΚ αποτελεί ο Λουέι Τσάνκο. Με μία λιτή ανακοίνωση, η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον ποδοσφαιριστή, αφού δεν ήταν στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας για τη νέα περίοδο. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωσε αναφέρει:"Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον Λούι Τσάνκο. Η διοίκηση της ομάδας εύχεται στον ποδοσφαιριστή κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του.".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καλημέρα με ντέρμπι "δικεφάλων"

    19/7/2006 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ξεκίνημα στη νέα αγωνιστική περίοδο με ντέρμπι "δικεφάλων". Το Σάββατο 19 Αυγούστου η "αυλαία" του νέου πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, το οποίο για πρώτη φορά θα διοργανωθεί από τη Σούπερ Λίγκα, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ. Στα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει εντός έδρας την Ξάνθη, ο Παναθηναϊκός ξεκινάει εκτός έδρας με το Αιγάλεω, ενώ τα παιχνίδια που ολοκληρώνουν την πρεμιέρα, ο Ατρόμητος υποδέχεται τον ΟΦΗ, η Λάρισα τον Άρη, η Κέρκυρα την Καλαμαριά, ο Ηρακλής τον Πανιώνιο και ο Εργοτέλης τον Ιωνικό.

    Τα ντέρμπι

    Από τη σχετική κλήρωση, που έγινε σήμερα σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, το πρώτο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στους τρεις "μεγάλους" θα γίνει την 5η αγωνιστική, όπου ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ, την 7η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί την "Ένωση" στην κοινή τους έδρα το ΟΑΚΑ, ενώ το μεγάλο ντέρμπι των "αιώνιων" θα γίνει την 9η αγωνιστική όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό.

    Στην 3η αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ, ενώ την 5η αγωνιστική ο ΠΑΟ θα υποδεχτεί τον "δικέφαλο του Βορρά", με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να έχει τύχει στην πιο δύσκολη κλήρωση.

    Όσον αφορά στα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μόλις τη 2η ημέρα ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Ηρακλή, την 7η ο Άρης θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ και την 10η θα φιλοξενηθεί από το "γηραιό".

    Το πρόγραμμα

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του νέου πρωταθλήματος έχει ως εξής:

    20/8 1η αγωνιστική - 7/1 16η

    Ατρόμητος-ΟΦΗ

    Λάρισα-Άρης

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

    Κέρκυρα-Καλαμαριά

    Ηρακλής-Πανιώνιος

    Αιγάλεω-Παναθηναϊκός

    Ολυμπιακός-Ξάνθη

    Εργοτέλης-Ιωνικός

    27/8 2η αγωνιστική - 14/1 17η

    Λάρισα-Ατρόμητος

    ΟΦΗ-ΑΕΚ

    Άρης-Κέρκυρα

    ΠΑΟΚ-Ηρακλής

    Καλαμαριά-Αιγάλεω

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός

    Παναθηναϊκός-Ιωνικός

    Ξάνθη-Εργοτέλης

    10/9 3η αγωνιστική - 21/1 18η

    Ατρόμητος-ΑΕΚ

    Κέρκυρα-Λάρισα

    Ηρακλής-ΟΦΗ

    Αιγάλεω-Άρης

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    Ιωνικός-Καλαμαριά

    Εργοτέλης-Πανιώνιος

    Παναθηναϊκός-Ξάνθη

    17/9 4η αγωνιστική - 28/1 19η

    Κέρκυρα-Ατρόμητος

    ΑΕΚ-Ηρακλής

    Λάρισα-Αιγάλεω

    ΟΦΗ-Ολυμπιακός

    Άρης-Ιωνικός

    ΠΑΟΚ-Εργοτέλης

    Καλαμαριά-Ξάνθη

    Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

    24/9 5η αγωνιστική - 11/2 20η

    Ατρόμητος-Ηρακλής

    Αιγάλεω-Κέρκυρα

    Ολυμπιακός-ΑΕΚ

    Ιωνικός-Λάρισα

    Εργοτέλης-ΟΦΗ

    Ξάνθη-Αρης

    Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

    Καλαμαριά-Πανιώνιος

    1/10 6η αγωνιστική - 18/2 21η

    Αιγάλεω-Ατρόμητος

    Ηρακλής-Ολυμπιακός

    Κέρκυρα-Ιωνικός

    ΑΕΚ-Εργοτέλης

    Λάρισα-Ξάνθη

    ΟΦΗ-Παναθηναϊκός

    Άρης-Πανιώνιος

    ΠΑΟΚ-Καλαμαριά

    15/10 7η αγωνιστική - 25/2 22η

    Ατρόμητος-Ολυμπιακός

    Ιωνικός-Αιγάλεω

    Εργοτέλης-Ηρακλής

    Ξάνθη-Κέρκυρα

    Παναθηναϊκός-ΑΕΚ

    Πανιώνιος-Λάρισα

    Καλαμαριά-ΟΦΗ

    Άρης-ΠΑΟΚ

    22/10 8η αγωνιστική - 4/3 23η

    Ιωνικός-Ατρόμητος

    Ολυμπιακός-Εργοτέλης

    Αιγάλεω-Ξάνθη

    Ηρακλής-Παναθηναϊκός

    Κέρκυρα-Πανιώνιος

    ΑΕΚ-Καλαμαριά

    Λάρισα-ΠΑΟΚ

    ΟΦΗ-Άρης

    29/10 9η αγωνιστική - 11/3 24η

    Ατρόμητος-Εργοτέλης

    Ξάνθη-Ιωνικός

    Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    Πανιώνιος-Αιγάλεω

    Καλαμαριά-Ηρακλής

    ΠΑΟΚ-Κέρκυρα Άρης-ΑΕΚ

    ΟΦΗ-Λάρισα

    5/11 10η αγωνιστική - 18/3 25η

    Ξάνθη-Ατρόμητος

    Εργοτέλης-Παναθηναϊκός

    Ιωνικός-Πανιώνιος

    Ολυμπιακός-Καλαμαριά

    Αιγάλεω-ΠΑΟΚ

    Ηρακλής-Άρης

    Κέρκυρα-ΟΦΗ

    ΑΕΚ-Λάρισα

    19/11 11η αγωνιστική - 1/4 26η

    Ατρόμητος-Παναθηναϊκός

    Πανιώνιος-Ξάνθη

    Καλαμαριά-Εργοτέλης

    ΠΑΟΚ-Ιωνικός

    Άρης-Ολυμπιακός

    ΟΦΗ-Αιγάλεω

    Λάρισα-Ηρακλής

    ΑΕΚ-Κέρκυρα

    26/11 12η αγωνιστική - 15/4 27η

    Πανιώνιος-Ατρόμητος

    Παναθηναϊκός-Καλαμαριά

    Ξάνθη-ΠΑΟΚ

    Εργοτέλης-Άρης

    Ιωνικός-ΟΦΗ

    Ολυμπιακός-Λάρισα

    Αιγάλεω-ΑΕΚ

    Ηρακλής-Κέρκυρα

    3/12 13η αγωνιστική - 22/4 28η

    Ατρόμητος-Καλαμαριά ΠΑΟΚ-Πανιώνιος

    Άρης-Παναθηναϊκός

    ΟΦΗ-Ξάνθη

    Λάρισα-Εργοτέλης

    ΑΕΚ-Ιωνικός

    Κέρκυρα-Ολυμπιακός

    Ηρακλής-Αιγάλεω

    10/12 14η αγωνιστική - 29/4 29η

    ΠΑΟΚ-Ατρόμητος

    Καλαμαριά-Άρης

    Πανιώνιος-ΟΦΗ

    Παναθηναϊκός-Λάρισα

    Ξάνθη-ΑΕΚ

    Εργοτέλης-Κέρκυρα

    Ιωνικός-Ηρακλής

    Ολυμπιακός-Αιγάλεω

    17/12 15η αγωνιστική - 13/5 30η

    Ατρόμητος-Άρης

    ΟΦΗ-ΠΑΟΚ

    Λάρισα-Καλαμαριά

    ΑΕΚ-Πανιώνιος

    Κέρκυρα-Παναθηναϊκός

    Ηρακλής-Ξάνθη

    Αιγάλεω-Εργοτέλης

    Ολυμπιακός-Ιωνικός

    [17] Μπάσκετ

    Ολυμπιακός: Αναμένοντας τον "Ματσέ"

    19/7/2006 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την Πέμπτη (13:30) αναμένεται να φτάσει ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας. Ο Λιθουανός σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος έχει συμφωνήσει σε όλα με τη διοίκηση του Ολυμπιακού για συμβόλαιο συνεργασίας τεσσάρων ετών με ετήσιες απολαβές περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να συναντηθεί με τους ιθύνοντες αμέσως μετά την άφιξη του και να υπογράψει. Έτσι θα κλείσει και τυπικά η μέχρι στιγμής τουλάχιστον-, πιο ηχηρή μεταγραφή του καλοκαιριού στο ελληνικό μπάσκετ και που θα ισχυροποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Μάλιστα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, ετοιμάζονται για την υποδοχή του Λιθουανού άσου.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Όχι" Μάντσεστερ σε Ρεάλ για Νίστελροϊ

    19/7/2006 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Κατά τα φαινόμενα, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει τα δικαιώματα του παίκτη, απέρριψε την πρόταση που της έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης που προσπάθησε για την απόκτηση του, αφού, όπως τονίζει ο ισπανικός Τύπος, υπήρξε οικονομικό "χάσμα". Συγκεκριμένα, ο προπονητής των "κόκκινων διαβόλων", Σερ Άλεξ Φέργκιουσον,: "Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την παραχώρησή του", μετά τη λήξη του χθεσινοβραδυνού φιλικού με τους Κάιζερ Τσιφς στο Κέιπ Τάουν, το οποίο βρήκε τη Γιουνάιτεντ νικήτρια με 1-0, και συμπλήρωσε: "Απορρίψαμε την πρόταση της Ρεάλ και παραμένει παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Marca", η μεταγραφή του Ολλανδού στράικερ στη "βασίλισσα" "ναυάγησε", καθώς υπήρξε διαφορά στο οικονομικό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, υπήρξε ένα "χάσμα" τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, η πρόταση που έκαναν οι "μερένγκες" για τον διεθνή επιθετικό ήταν της τάξης των "14 εκατομμυρίων ευρώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει 18".

    [19] Υγεία

    Θα κυοφορήσει το εγγόνι της

    19/7/2006 7:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δώρο ζωής θα κάνει μία 52χρονη μητέρα στην 29χρονη κόρη της, αφού η πρώτη θα κυοφορήσει το παιδί της δεύτερης. Η 29χρονη κοπέλα δεν μπορεί για λόγους υγείας να φέρει στον κόσμο η ίδια το παιδί της και έτσι με απόφαση μάλιστα Μονομελούς Πρωτοδικείου, θα γίνει μητέρα, με τη βοήθεια της δικής της μητέρας. Η 52χρονη γυναίκα, όπως άλλωστε απαιτείται από το νόμο, έχει συναινέσει ενώπιον συμβολαιογράφου για τη μεταφορά των γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της, τα οποία θα κυοφορήσει ως παρένθετη μητέρα μέχρι τον τοκετό. Έχει ακόμη δεσμευτεί ότι θα παραδώσει το μωρό μετά τον τοκετό στους γονιδιακούς γονείς, του χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό αντάλλαγμα.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αιτούσα ως υποψήφια μητέρα πρέπει να προκύπτει από ιατρικά έγγραφα ότι είναι αδύνατο να κυοφορήσει και να μην ξεπερνά το 50ο έτος της ηλικίας της. Από αντίστοιχες ιατρικές βεβαιώσεις πρέπει ακόμη να αποδεικνύεται ότι η παρένθετη μητέρα είναι υγιής και ικανή να κυοφορήσει. Το δικαστήριο, όπου και έγινε η αίτηση, είχε να κρίνει και το ζήτημα της ηλικίας της παρένθετης μητέρας.

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου έκρινε, ότι το μονομελές πρωτοδικείο Κορίνθου ότι δηλαδή το 50ο έτος που θέτει ως όριο ο νόμος αφορά τη γονιδιάκη και όχι την παρένθετη μητέρα και έτσι επέτρεψε στην 52χρονη να κυοφορήσει. Φυσικά έχουν συμφωνήσει εγγράφως τόσο ο πατέρας όσο και ο σύζυγος της 29χρονης κοπέλας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 July 2006 - 16:50:45 UTC