Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μ. Ανατολή η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [02] Συνεργασία Καραμανλή-Σταύρου
  • [03] Συνάντηση Κακλαμάνη-Ζαγορίτη
  • [04] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος
  • [05] Πυρκαγιές στην Πελοπόννησο
  • [06] Αστυνομική επιχείρηση στα Χανιά
  • [07] Φωτιά σε παραλιακό κέντρο
  • [08] Τούρτα δηλητήριο
  • [09] Κλάπηκε εικόνα στο Λεωνίδιο
  • [10] Εκατόμβη νεκρών από τον Σαομάι
  • [11] Σταθερή βελτίωση για τον Κάστρο
  • [12] Απειλή για βόμβα σε βρετανικό αεροπλάνο
  • [13] Παραδόθηκε ο αδελφός του Ουμάροφ
  • [14] Τρομοκρατική συνομωσία σε τρένα
  • [15] Επιδημία μηνιγγίτιδας στο Κόσοβο
  • [16] Καταρρεύσεις σε δύο ορυχεία στην Κίνα
  • [17] Πρώτη επίθεση γυναίκας καμικάζι στο Ιράκ
  • [18] Διαβουλεύσεις για τη UNIFIL
  • [19] Τεράστιες καταστροφές
  • [20] Μπλόκο στην Αμπαντίγιε
  • [21] Νέος πρόεδρος για την ΕΒΖ
  • [22] Οι αρτοποιοί για την τιμή του ψωμιού
  • [23] Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Μακρυβέλιος
  • [24] Στην Ελλάδα η φθηνότερη βενζίνη
  • [25] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΒΖ
  • [26] Χαιρετισμός Π. Κόκκαλη
  • [27] Πρεμιέρα στη Σούπερ Λίγκα
  • [28] Μήνυμα Ορφανού για τα νέο Πρωτάθλημα
  • [29] Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση
  • [30] Η ώρα της Εθνικής
  • [31] Σοκ με Πάρκερ στη Γαλλία
  • [32] Κολύμβηση: Παγκόσμια ρεκόρ Φελπς, Σίπερ
  • [33] Εθνική: Μέσα ο Γιούρκας, εκτός ο Σαμαράς
  • [34] Βήμα για την πρώτη κούπα η "Μπάρτσα"
  • [35] Νέα κρούσματα του Η5Ν1 στην Ινδονησία

    [01] Πολιτική

    Ξεκινά περιοδεία την ερχόμενη εβδομάδα

    Στη Μ. Ανατολή η Ντόρα Μπακογιάννη

    18/8/2006 12:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 1:27:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Περιοδεία στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη. Την Τρίτη 22 Αυγούστου, η Υπουργός εξωτερικών θα μεταβεί στη Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για να εξετάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Την Τετάρτη, η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους της, και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των χωρών αυτών, καθώς και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη Δαμασκό, μεταβαίνει εξάλλου αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, επικεφαλής κλιμακίου της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να επιδώσει ο ίδιος προσωπικά την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε η ΜΚΟ "Αλληλεγγύη" για τους πληγέντες του πολέμου στο Λίβανο. Η Εκκλησία της Ελλάδος κατάφερε να συγκεντρώσει 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, σε φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Απολογισμός της ελληνικής προσφοράς

    Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός της ελληνικής προσφοράς μέχρι σήμερα στον λαό του Λιβάνου καθώς και ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας, συζητήθηκαν το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συνήλθε η αρμόδια επιτροπή με τον συντονισμό του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει την ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε έκκληση για βοήθεια στο Λίβανο, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μ. Ανατολή, η χώρα μας απεγκλώβισε περίπου 2.700 πολίτες, εκ των οποίων 691 Έλληνες και 420 Κύπριοι,

    Παράλληλα επισήμανε πως η Ελλάδα, είναι μία από τις 8 χώρες παγκοσμίως που πρόσφεραν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο Λιβανικό λαό.

    Συνολικά η χώρα μας, πρόσθεσε ο Υφυπουργός, έχει αποστείλει έως τώρα στο Λίβανο, 97 τόνους υλικοτεχνικής υποδομής που αποτιμάται συνολικά σε 2,5 εκατομμύρια περίπου ευρώ και περιλαμβάνει φαρμακευτικό υλικό και υπηρεσίες.

    Ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί το πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στις εξελίξεις στο Λίβανο, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία θα καθορίσουν τη στάση της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβουλεύσεις για τη UNIFIL

    Εξετάζεται η αποστολή δύναμης στο Λίβανο

    [02] Πολιτική

    Ενόψει της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου

    Συνεργασία Καραμανλή-Σταύρου

    18/8/2006 1:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 2:09:20 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Συνεργασία με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολο Σταύρου, ενόψει της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου, είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο, της συνάντησης το νομοθετικό έργο, αλλά και η προβολή του κυβερνητικού έργου από τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς και τους βουλευτές του κόμματος, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι πολίτες στηρίζουν τον μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πηγαίνει καλά και θα πάει ακόμα καλύτερα, τόνισε ο κ. Σταύρου μετά τη συνάντηση, κάνοντας ένα απολογισμό των συμπερασμάτων από τις επισκέψεις των βουλευτών στην περιφέρεια.

    Σε σχέση με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τα προβλήματα και ότι όσοι λαϊκίζουν, το κάνουν με ανευθυνότητα και κρίνονται από τους πολίτες.

    Ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί μακροπρόθεσμα και η οικονομία αντιδρά θετικά παρά τη διεθνή συγκυρία και ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα απλωθεί περισσότερο η κοινωνική πολιτική.

    Ανέφερε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ακρίβεια υπήρχε και υπάρχει και ότι το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ότι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Τέλος, ανέφερε ότι δεν βλέπει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καθώς επίσης ότι δεν υπάρχουν παράπονα των βουλευτών καθώς τα ζητήματα που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις τους με τους υπουργούς έχουν πλέον λυθεί.

    Η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αναμένεται μετά από την εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στην 71η ΔΕΘ.

    [03] Πολιτική

    Για τις δημοτικές εκλογές

    Συνάντηση Κακλαμάνη-Ζαγορίτη

    18/8/2006 11:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 2:14:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Εξαιρετικά αισιόδοξος για τη μάχη των δημοτικών εκλογών, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με το Γραμματέα του κόμματος κ. Λευτέρη Ζαγορίτη. Ωστόσο αρνήθηκε να προδικάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όπως τόνισε τον τελευταίο λόγο έχουν οι Αθηναίοι πολίτες. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία της προετοιμασίας του συνδυασμού "Αθήνα πόλη της ζωής μας", ενόψει της ανακοίνωσης των επτά διαμερισματικών ψηφοδελτίων στο τέλος Αυγούστου, αλλά και της παρουσίασης του κεντρικού ψηφοδελτίου την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο προεκλογικός αγώνας θα μπει στην τελική του ευθεία.

    Πρωταγωνιστής στη μάχη

    "Πρωταγωνιστή στη μάχη της Αθήνας" χαρακτήρισε τον Νικήτα Κακλαμάνη ο γραμματέας της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιος δήμαρχος δουλεύει ασταμάτητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Αθήνας.

    Ο Λευτέρης Ζαγορίτης, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες περιοχές όπως η Μαγνησία και η Αρκαδία με τα αντάρτικα ψηφοδέλτια, τόνισε ότι αυτά είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και πολύ λιγότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν άλλες πολιτικές δυνάμεις

    Τέλος, ανέφερε ότι το επόμενο τριήμερο θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα, με πρώτους σταθμούς τη Μαγνησία, τη Καρδίτσα και τη Μεσσηνία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Φλώρινα, την Καστοριά και την Πιερία.

    [04] Κοινωνία

    Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

    Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος

    18/8/2006 7:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 2:07:48 μμ)

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ σήμερα και αύριο η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα θα αγγίξει τους 42. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη. Η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς έχει ενημερώσει όλους τους δήμους να βρίσκονται σε επιφυλακή, για να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα των ευπαθών ομάδων, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, διαθέτοντας τους προβλεπόμενους κλιματιζόμενους χώρους. Επίσης κλιματιζόμενους χώρους διατίθενται από τις νομαρχίες και τους δήμους. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και ο κρατικός μηχανισμός στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Με απόφαση της νομαρχίας, τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα κέντρα υγείας, τα γηροκομεία του νομού καθώς και τα ασθενοφόρα θα πρέπει να ελέγξουν την καλή λειτουργία των κλιματιστικών. Στη διάθεση του κοινού θα είναι και η κλιματιζόμενη αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας διαβεβαίωσε χθες ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανεβαίνει ο υδράργυρος

    [05] Κοινωνία

    Σε Μεσσηνία και Αργολίδα

    Πυρκαγιές στην Πελοπόννησο

    18/8/2006 1:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 2:11:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Δύο μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Πελοπόννησο. Η μία στη δασική περιοχή Λυκούδι της Κυπαρισίας, στη Μεσσηνία και η δεύτερη στη δασική περιοχή Ηλιοκάστρου Κρανιδίου στην Αργολίδα. Για την κατάσβεσή τους κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και στις δύο περιοχές επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη δυτική Κρήτη.

    [06] Κοινωνία

    Αστυνομική επιχείρηση στα Χανιά

    18/8/2006 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο άτομα συνέλαβε η αστυνομία στα Χανιά, για κατοχή όπλων και δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης αντίστοιχα. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χανίων σε συνεργασία με άνδρες του τμήματος αστυνομικών επιχειρήσεων Χανίων συνελήφθη χθες στα Περιβόλια του Δήμου Θερίσου ένα άτομο για κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Οι αστυνομικοί έφθασαν σε αυτόν ύστερα από καταγγελίες για άσκοπους πυροβολισμούς και κάνοντας έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν μπροστά σε ένα μικρό οπλοστάσιο. Παράλληλα οι διωκτικές αρχές σε άλλο σημείο του νομού Χανίων εντόπισαν φυτεία δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη. Άνδρες της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας προχώρησαν στην σύλληψη του 42χρονου την ώρα που περιποιούταν 241 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. Τα δενδρύλλια ύψους από 30 - 180 εκατοστά βρισκόταν σε επιμελώς περιφραγμένο χώρο και στο στάδιο της ανάπτυξης στην περιοχή "Μεγάλο Αυλάκι" και στη θέση "Φαράγγι" του δημοτικού διαμερίσματος Στροβλών του Δήμου Ινναχωρίου Χανίων.

    [07] Κοινωνία

    Καταστράφηκε ολοσχερώς

    Φωτιά σε παραλιακό κέντρο

    18/8/2006 12:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις επτά το πρωί σε γνωστό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της παραλιακής λεωφόρου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ένας άνδρας, ο οποίος, όπως είπε ο φύλακας του κέντρου, έβαλε φωτιά και τράπηκε σε φυγή με ένα Ι.Χ. Οι πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη με τη φωτιά, καθώς τα υλικά τα οποία καίγονταν ήταν εύφλεκτα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φθάνουν ακόμη και τα πέντε μέτρα. Ύστερα από δυόμισι ώρες, η φωτιά κατασβήστηκε, χωρίς να προκληθούν ζημιές σε διπλανά νυχτερινά καταστήματα, που αρχικά είχαν απειληθεί.

    [08] Κοινωνία

    Τροφική δηλητηρίαση για 8 παιδιά

    Τούρτα δηλητήριο

    18/8/2006 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 2:13:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε εφιάλτη μετατράπηκε για δέκα άτομα η διασκέδαση σε παιδικό πάρτι στη Θεσσαλονίκη. Κατανάλωσαν τούρτα με το μικρόβιο της σαλμονέλας και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 8 παιδιά και 2 ενήλικες που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Ήδη στο ζαχαροπλαστείο όπου παρασκευάστηκε η τούρτα διενεργούνται έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ.

    [09] Κοινωνία

    Από το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας

    Κλάπηκε εικόνα στο Λεωνίδιο

    18/8/2006 10:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 10:54:05 πμ)

    Φτερά έκανε χθες το βράδυ από το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας στο Λεωνίδιο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η καταγγελία στην αστυνομία έγινε από τις μοναχές νωρίς το πρωί, ενώ -όπως εικάζεται- ο δράστης ή οι δράστες πρέπει να την αφαίρεσαν στο διάστημα από τις 22:00 χθες το βράδυ ως τις 5:00 σήμερα το πρωί. Η εικόνα έχει ηλικία περίπου 700 ετών και η αξία της είναι ανυπολόγιστη καθώς τα αφιερώματα των πιστών σε αυτήν ήταν αμέτρητα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ήδη φτάσει στο μοναστήρι όπου διεξάγουν έρευνα, ενώ από το πρωί "χτενίζει" την περιοχή ελικόπτερο για τον εντοπισμό των δραστών ή του δράστη. Ήδη η αστυνομία έχει κάποιες πληροφορίες τις οποίες όμως δεν μπορεί να τις δώσει στη δημοσιότητα αφού η υπόθεση ερευνάται.

    Σχετικά Links:

    http://www.leonidio.gr/gr/index.htm

    [10] Κόσμος

    Εκατόμβη νεκρών από τον Σαομάι

    18/8/2006 7:29:00 μμ

    Το θάνατο συνολικά 450 ανθρώπων προκάλεσε, σύμφωνα με νέο απολογισμό, ο τυφώνας Σαομάι, που έπληξε την Κίνα στις 10 Αυγούστου. Από τον τυφώνα, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στην επαρχία Τζεγιάνγκ και στην επαρχία Φουγιάν, όπου 241 πολίτες πνίγηκαν, καταστράφηκαν ολοσχερώς σπίτια και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές αρχές, ο τυφώνας Σαομάι ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την Κίνα τα τελευταία 50 χρόνια. Επτά ακόμα τυφώνες έπληξαν τη χώρα από την αρχή του καλοκαιριού, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς και πολλές υλικές καταστροφές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έσπειρε την κατατροφή ο Σαομάι

    Στο έλεος του τυφώνα Σαομάι

    [11] Κόσμος

    Σύμφωνα με τον αδερφό του Ραούλ Κάστρο

    Σταθερή βελτίωση για τον Κάστρο

    18/8/2006 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σταθερά βελτιώνεται η υγεία του Κουβανού Προέδρου, Φιντέλ Κάστρο, όπως δήλωσε ο αδερφός του, Ραούλ, στον οποίο ο πρώτος έχει παραχωρήσει προσωρινά την εξουσία. Στη συνέντευξη του στην κομματική εφημερίδα "Γκράνμα" , ο Ραούλ Κάστρο ανέφερε ότι η φυσική και καλή πνευματική υγεία του αδερφού του, βοηθά πολύ στην ανάρρωσή του, που ίσως διαρκέσει πολύ καιρό, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι " στο κράτος επικρατεί απόλυτη ηρεμία". Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί ο κουβανικός στρατός και πολλές χιλιάδες έφεδροι έχουν ενταχθεί στο στράτευμα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής από πιθανή αμερικανική επέμβαση τις κρίσιμες, όπως τις χαρακτήρισε, ώρες μετά την ανακοίνωση της ασθένειας του Φιντέλ Κάστρο. "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο κάποιος να τρελαθεί, ή να είναι έτσι κι αλλιώς τρελός, στην αμερικανική κυβέρνηση" , τόνισε ο Ραούλ Κάστρο. Σημειώνουμε, ότι αυτή ήταν η πρώτη του συνέντευξη από τη στιγμή, που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες φωτογραφίες του Κάστρο

    [12] Κόσμος

    Άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στη Ν.Ιταλία

    Απειλή για βόμβα σε βρετανικό αεροπλάνο

    18/8/2006 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιβατικό βρετανικό αεροπλάνο Μπόινγκ 767 λόγω απειλής για βόμβα στο εσωτερικό του άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Μπρίντιζι στη νότια Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Το αεροπλάνο αυτό ανήκει στην εταιρεία χαμηλού κόστους εισιτηρίων "Excel", διευκρινίζεται από το πρακτορείο, που προσθέτει ότι αναχώρησε από το αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου με προορισμό την Αίγυπτο. Αρμόδιοι στο αεροδρόμιο του Μπρίντιζι περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι έχουν ένα συμβάν με απειλή βόμβας και αρνήθηκαν να επεκταθούν. Όπως αναφέρθηκε το αεροπλάνο έχει προσγειωθεί και οι επιβάτες απομακρύνονται. Πολλά πυροσβεστικά οχήματα είναι κοντά εκεί.

    [13] Κόσμος

    Του ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών

    Παραδόθηκε ο αδελφός του Ουμάροφ

    18/8/2006 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την παράδοση του ενός από τους αδελφούς του ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ ανακοίνωσε σήμερα η φιλορωσική Κυβέρνηση της Τσετσενίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Μόσχας προς τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει αρχικά πως αυτός που παραδόθηκε ήταν ο ίδιος ο Ντόκου, αλλά αργότερα διόρθωσε τη δήλωσή του. "Αρχικά είχαμε την πληροφορία ότι επρόκειτο για τον Ντόκου Ουμάροφ, αλλά αργότερα φάνηκε πως ήταν ο νεώτερος αδελφός του", δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δεν έκανε γνωστό το όνομα του νεώτερου αδελφού του Ουμάροφ ούτε άλλες λεπτομέρειες. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως ο μικρότερος αδελφός του Ουμάροφ ήταν ο επικεφαλής των σωματοφυλάκων του Τσετσένου ηγέτη. Ωστόσο στην ιστοσελίδα των ανταρτών kavkazcenter.com αναφέρεται πως το όλο θέμα είναι "καθαρή προπαγάνδα", αφού ο Ουμάροφ "δεν έχει νεώτερο αδελφό". Σύμφωνα πάντως με πηγή προσκείμενη στους αυτονομιστές, ο Ντόκου Ουμάροφ έχει πράγματι δύο μικρότερους αδελφούς. Ο πρώτος όμως σκοτώθηκε στον πρώτο ρωσο-τσετσενικό πόλεμο και ο δεύτερος, ο Άχμεντ, είναι εδώ και αρκετούς μήνες στα χέρια των ανδρών του φιλορώσου Τσετσένου πρωθυπουργού Ραμζάν Καντίροφ. Ο Ντόκου Ουμάροφ έγινε "Πρόεδρος" της Δημοκρατίας της Ιτσκερίας (η Τσετσενία στα τσετσενικά) τον Ιούνιο, μετά το θάνατο του Αμπντουλχαλίμ Σαϊντουλάγεφ, ο οποίος είχε διαδεχθεί στη θέση αυτή τον Ασλάν Μασχάντοφ που σκοτώθηκε το Μάρτιο του 2005.

    [14] Κόσμος

    Ανακάλυψαν οι Γερμανοί

    Τρομοκρατική συνομωσία σε τρένα

    18/8/2006 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο βαλίτσες που περιείχαν βόμβες και βρέθηκαν σε αμαξοστοιχίες στη Γερμανία είναι πιθανό να σχετίζονταν με μια τρομοκρατική συνωμοσία, ανακοίνωσαν σήμερα Γερμανοί ερευνητές. Οι βόμβες βρέθηκαν στις γερμανικές πόλεις Ντόρτμουντ και Κόμπλεντς στις 31 Ιουλίου και ο αρχηγός της γερμανικής εγκληματολογικής υπηρεσίας (BKA) Γεργκ Τσίρκε δήλωσε πως ήταν ρυθμισμένες να εκραγούν σχεδόν ταυτόχρονα κατά την ώρα αιχμής. Ο Τσίρκε έκανε δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε για να ανακοινωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην έρευνα σχετικά με τις βόμβες αυτές. Ο Τσίρκε χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο οι βόμβες να τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο απόπειρας εκβιασμού της εταιρείας των γερμανικών σιδηροδρόμων. Οι ερευνητές παρουσίασαν επίσης εικόνες βίντεο από τις κάμερες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας που δείχνουν δύο άνδρες οι οποίοι πιστεύεται πως ενέχονται στη βομβιστική απόπειρα. Εμφανίζονται να μεταφέρουν δύο βαλίτσες στο σταθμό. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ", ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν πως η ποσότητα των εκρηκτικών που περιείχαν οι βόμβες θα προκαλούσε καταστροφή παρόμοια με εκείνη των περυσινών βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό του Λονδίνου.

    [15] Κόσμος

    349 άνθρωποι νοσηλεύονται

    Επιδημία μηνιγγίτιδας στο Κόσοβο

    18/8/2006 1:00:00 μμ

    Επιδημία μηνιγγίτιδας πλήττει το Κόσοβο με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου να αυξάνει καθημερινά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών του νοσοκομείου της Πρίστινα Μουχάρεμ Μπαϊράμι, 349 άνθρωποι νοσηλεύονται με συμπτώματα ιογενούς μηνιγγίτιδας και ότι μόνο προχθές καταγράφηκαν 17 νέα κρούσματα. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πως οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν επιπλοκές και δεν υπάρχει περιστατικό οξείας μηνιγγίτιδας. Η πλειοψηφία των ασθενών προέρχεται από χωριά των περιοχών Ποντούγιεβο, Γκλόγκοβατς, Μαλίσεβο και Βούτσιτρν. Το υπουργείο Υγείας του Κοσόβου την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εμφάνιση επιδημίας μηνιγγίτιδας και τα αντιπολιτευόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα ζήτησαν να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, με αφορμή την κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές. Ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό του Κοσόβου προσέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Μέσω του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Γιοακίμ Ρίκερ και του προέδρου του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου ο κ. Τάντιτς προσέφερε ιατροφαρμακευτικό υλικό και τη βοήθεια επιδημιολόγων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας της Σερβίας.

    [16] Κόσμος

    Δεκαεννέα άτομα έχουν παγιδευτεί

    Καταρρεύσεις σε δύο ορυχεία στην Κίνα

    18/8/2006 10:27:00 πμ

    Δεκαεννέα άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε δύο ορυχεία στην Κίνα, όπου στο ένα έγινε έκρηξη αερίου και στο άλλο κατάρρευση στοάς, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Πρόκειται για τα τελευταία μίας σειράς δυστυχημάτων στην πλέον πολύνεκρη βιομηχανία άνθρακα στον κόσμο. Επτά ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί στις στοές του ορυχείου Τζιανσίν, κοντά στην πόλη Φενγκτσενγκ, στην επαρχία Τζιανγκσου της ανατολικής Κίνας, όπου το απόγευμα της Πέμπτης έγινε έκρηξη αερίου. Άλλοι 12 εργαζόμενοι έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο της επαρχίας Γκουιζού, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου κατέρρευσε μία στοά. Διασώστες προσπαθούν να ανοίξουν τούνελ για να απελευθερώσουν τους παγιδευμένους ανθρακωρύχους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία της Κίνας είναι σχεδόν καθημερινά και τα ποσοστά των εργαζομένων που επιζούν αν παγιδευτούν σε στοές είναι συνήθως χαμηλά. Πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 6.000 ανθρακωρύχοι σε 3.300 δυστυχήματα που έγιναν σε όλη τη χώρα.

    [17] Ιράκ

    Αναφέρουν τα ιρακινά ΜΜΕ

    Πρώτη επίθεση γυναίκας καμικάζι στο Ιράκ

    18/8/2006 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ιρακινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα στην πρώτη επίθεση γυναίκας καμικάζι στο Ιράκ εναντίον των κοινών ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων. Το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Αλ-Νταρ μετέδωσε επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες ότι η επίθεση σημειώθηκε την Τετάρτη στην Μακνταντίγια, 110 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Η γυναίκα, η οποία φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, πλησίασε μια κοινή περίπολο αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων κοντά σε σταθμό λεωφορείων και ανατινάχθηκε, μετέδωσε το Αλ-Νταρ. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίσθηκαν, περιλαμβανομένων αμάχων και στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι Αμερικανοί και οι Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ανακοινώσει τον αριθμό των θυμάτων που είχαν από την επίθεση αυτή.

    [18] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζει την ανάπτυξη του ο λιβανικός στρατός

    Διαβουλεύσεις για τη UNIFIL

    18/8/2006 7:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 1:41:32 μμ)

    Πιέσεις στις κυβερνήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην υπό συγκρότηση διευρυμένη ειρηνευτική δύναμη στο νότιο Λίβανο προσπαθεί να ασκήσει ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε νέα αιματοχυσία. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μαρκ Μάλοκ Μπράουν ζήτησε από τους πρεσβευτές δεκάδων κρατών να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη "το αργότερο εντός των προσεχών ημερών" πόσους στρατιώτες θα στείλουν στην ειρηνευτική δύναμη, δεδομένης της απροθυμίας της Γαλλίας να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο. Πάντως, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον πέντε χώρες δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν με στρατιώτες στη μελλοντική ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου, ωστόσο αρκετές είναι αυτές που προτιμούν να μελετήσουν πρώτα την κατάσταση πριν αποφασίσουν, ανέφερε σήμερα διπλωματική πηγή από τα Ηνωμένα Έθνη. Το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Νεπάλ πρότειναν να στείλουν από ένα τάγμα και η Δανία δύο πολεμικά πλοία, ενώ η Ισπανία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και το Βέλγιο έκαναν γνωστό ότι θα εξετάσουν την κατάσταση προτού να δεσμευτούν. Η ιταλική Κυβέρνηση έδωσε ήδη το πράσινο φως από την για την αποστολή στρατευμάτων στο Λίβανο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγιζαν στη Γαλλία για να ηγηθεί του πρώτου τμήματος των κυανόκρανων, που θα αριθμεί περίπου 3.500 άνδρες και θα σταλεί σε δύο εβδομάδες. Όμως το Παρίσι, που έχει ήδη στείλει 200 στρατιώτες στην υφιστάμενη δύναμη στο Λίβανο, ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει στη διεύρυνση της αποστολής με άλλους 200 στρατιώτες. Πάντως ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε τον Κόφι Άναν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι η Κυβέρνησή του θα μπορούσε να στείλει κι άλλους στρατιώτες, κάτι που όμως -κατά το Παρίσι- εξαρτάται από την πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής και των κανόνων που θα τη διέπουν.

    Στο μεταξύ, ο λιβανικός στρατός συνεχίζει και σήμερα την ανάπτυξή του στον νότιο Λίβανο. Οι λιβανικές δυνάμεις έφτασαν στο Κίαμ, τη μεγαλύτερη κοινότητα της περιοχής, που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 10 στρατιωτικά φορτηγά και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της 10ης ταξιαρχίας πεζικού έφτασαν το πρωί μπροστά από το σχολείο της κοινότητας, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

    Πράσινο φως από την Ιταλία

    Εξάλλου το πράσινο φως έδωσε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση για την αποστολή στρατευμάτων στο Λίβανο για να ενισχύσουν την εκεί δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η σύνθεση της δύναμης θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα κείμενο με το οποίο "εγκρίνεται μια αποστολή στο Λίβανο" και το οποίο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς ψήφιση στις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως "τα ποσοτικά δεδομένα", όπως ο αριθμός των στρατιωτών που θα σταλούν ή και το κόστος της αποστολής, "δεν έχουν ακόμη εξεταστεί" και θα καθορισθούν "σε συμφωνία με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή, όπως η Γαλλία". "Είναι μια σημαντική επιλογή για τη χώρα, με συνείδηση των επιπτώσεων και των συνεπειών", που απορρέουν απ αυτή, σχολίασε. "Η απόφαση (1701) του ΟΗΕ είναι το σημείο αναφοράς μας και θα προχωρήσουμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, με σαφείς και προσδιορισμένους κανόνες εμπλοκής. Τα άρθρα του ΟΗΕ δεν αφήνουν χώρο για αμφισημίες: θα είναι μια αποστολή ειρήνης", πρόσθεσε ο Πρόντι. Εκτός από μια "σαφή" εντολή, "η αποδοχή της αποστολής της διεθνούς δύναμης από την πλευρά της Χεζμπολάχ" αποτελεί το δεύτερο "θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ιταλικού αποσπάσματος", υπενθύμισε. "Στο σημείο αυτό έχω λάβει δεσμεύσεις από τον Φουάντ Σινιόρα, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου", πρόσθεσε.

    Η δύναμη με την εντολή του ΟΗΕ δεν θα έχει "μια επιθετική αποστολή", αλλά θα προσφέρει μια "σθεναρή" υποστήριξη στη διαδικασία σταθεροποίησης στο Λίβανο, διευκρίνισε ο Πρόντι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κλεμέντε Μαστέλα δήλωσε πως, αν και "η πολιτική έγκριση δόθηκε, το διάταγμα (της εφαρμογής) θα έρθει μετά τις υποδείξεις του ΟΗΕ", αναφερόμενος στις συνεδριάσεις που διεξάγονται στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη για να ορισθεί η εντολή και η σύνθεση της ενισχυμένης Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    Νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου "θα συγκληθεί μέσα σε μερικές ημέρες, αφού περάσει από το Κοινοβούλιο", διευκρίνισε ο Μαστέλα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λιβανικός στρατός στο νότο

    [19] Μ. Ανατολή

    Τεράστιες καταστροφές

    18/8/2006 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 7:04:13 μμ)

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Καταστροφές που ανέρχονται σε 3,6 δισ. δολάρια προκλήθηκαν στο Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που διήρκεσαν 34 ημέρες, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής για την ανοικοδόμηση της χώρας. "Χρειάστηκαν χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να ανακάμψει ο Λίβανος από τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975-1990, και τώρα, σε πολλές περιπτώσεις, η χώρα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή", αναφέρει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης (CDR), Αλ Φαντλ Σάλακ, σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο Ρόιτερ. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανακοίνωνε ότι θα ενισχύσει τους πληγέντες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί ή υπέστησαν ζημιές. Σημειώνεται ότι η οργάνωση δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων.

    Ο πόλεμος των 34 ημερών προκάλεσε στο Λίβανο το θάνατο τουλάχιστον 1.181 ατόμων (στο Ισραήλ, έχουν αναφερθεί 157 θάνατοι), ενώ 900.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον τόπο κατοικίας τους. Περισσότερες από 100 γέφυρες καταστράφηκαν ή έχουν υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ το ίδιο έχει συμβεί σε ό,τι αφορά αυτοκινητόδρομους, εργοστάσια, λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία, νοσοκομεία, πρατήρια βενζίνης, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών και διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Σύμφωνα με τον Αλ Φαντλ Σάλακ, από τους βομβαρδισμούς έχουν χτυπηθεί 30.000 σπίτια, εκ των οποίων το ένα τέταρτο βρίσκονται στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού. Όπως σημειώνει, "αν η ανοικοδόμηση ξεκινήσει αμέσως, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να αποκατασταθούν οι υποδομές και τουλάχιστον τρία έτη για να αντικατασταθούν ή να επιδιορθωθούν τα πληγέντα κτίρια".

    Ο Λιβανέζος αξιωματούχος θεωρεί ότι οι απώλειες που έχει υποστεί μια χώρα, όπως ο Λίβανος, μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, είναι ενδεικτικό του πόσο έντονη ήταν η ισχύς του πυρός και η καταστροφή.

    Εξάλλου, στο Ισραήλ, περίπου 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των επιθέσεων της Χεζμπολάχ με πυραύλους Κατιούσα. Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ έχει υπολογίσει την οικονομική ζημιά - εξαιτίας της μειωμένης τουριστικής κίνησης και της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής - σε 1,5 δισ. δολάρια, το οποίο αποτελεί το 1% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβουλεύσεις για τη UNIFIL

    [20] Μ. Ανατολή

    Για δυο Παλαιστίνιους μαχητές

    Μπλόκο στην Αμπαντίγιε

    18/8/2006 10:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 11:05:37 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές, μέλη των Ταξιαρχιών Αλ Κοντς, της ένοπλης πτέρυγας της ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σε ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Βηθλεέμ. Τους δυο Παλαιστινίους, καταζητούσε ο ισραηλινός στρατός επειδή είχαν σχεδιάσει πριν δύο μήνες επίθεση εναντίον μιας ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας. Μετά από έρευνες εντοπίστηκαν στο χωριό Αμπαντίγιε. Κατά την επιχείρηση σύλληψής αρνήθηκαν να παραδοθούν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένοπλη συμπλοκή. Από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα έχουν χάσει τη ζωή τους 5.334 άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι.

    [21] Οικονομία

    Νέος πρόεδρος για την ΕΒΖ

    18/8/2006 3:45:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Νέος πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναλαμβάνει από σήμερα ο καθηγητής Αστικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Αθανάσιος Καΐσης, μετά την παραίτηση του Χρήστου Κοσκινά. Η τοποθέτησή του στο "τιμόνι" της εταιρίας ανακοινώθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, τα οποία την ενέκριναν στη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου, ενώ η επικύρωσή της αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ για αγροτικά θέματα, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι η παραίτηση του κυρίου Κοσκινά και οι κατηγορίες του εναντίον στελεχών της ΝΔ, επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι η αναπτυξιακή αγροτική πολιτική.

    Παραίτηση Κοσκινά

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Καϊσης είπε ότι ξεκινά, άμεσα, περιοδεία στα πέντε εργοστάσια της εταιρίας, αρχής γενομένης από αυτό της Λάρισας, και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στη διάρκεια του σημερινού διοικητικού συμβουλίου τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα του σπόρου και η αντικατάσταση ορισμένων φιαλών διοξειδίου του θείου, που αφορούν άμεσα την υγεία των εργαζομένων.

    Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της εταιρίας, Χρήστος Κοσκινάς, υπέβαλε στο διοικητικό συμβούλιο την παραίτησή του, ενώ χθες απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση.

    Μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, ο κ. Κοσκινάς επικαλείται στην επιστολή παραίτησης "μεθοδεύσεις, που χρονικά συμπίπτουν με την έναρξη διαδικασιών για την είσοδο της ΕΒΖ στο χώρο των βιοκαυσίμων και με τη διακηρυγμένη θέση μου για αδιάβλητες διαδικασίες και στήριξη αποκλειστικά και μόνο των συμφερόντων της ΕΒΖ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΒΖ

    Σχετικά Links:

    Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

    [22] Οικονομία

    Οι αρτοποιοί για την τιμή του ψωμιού

    18/8/2006 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν τίθεται θέμα έγκρισης της οποιασδήποτε αύξησης της τιμής του ψωμιού από το Υπουργείο Ανάπτυξης διότι η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα, αλλά κατά την τελευταία τριετία, παρά τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι αρτοποιοί δεν τις έχουν μετακυλίσει στην κατανάλωση, διατηρώντας τις τιμές σταθερές. Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία φέρονται οι αρτοποιοί να ζητούν αύξηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ομοσπονδία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι τιμές του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων διαμορφώνονται ελεύθερα και με την ευθύνη του επιχειρηματία αρτοποιού και δεν εγκρίνονται από το Υπουργείο. "Είναι γνωστό όμως", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια είναι σταθερή. Είναι επίσης γνωστό, σε αντίθεση με τη σταθερότητα αυτή, ότι το κόστος παραγωγής άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά (πετρέλαιο, πρώτες και βοηθητικές ύλες κλπ). Παρόλα αυτά, οι βιοτέχνες αρτοποιοί -και οι ίδιοι καταναλωτές- κατάφεραν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής χωρίς να τις μετακυλίσουν στην κατανάλωση, σεβόμενοι την ανάγκη της ελληνικής οικογένειας να τρώει ψωμί υψηλής ποιότητας σε χαμηλή τιμή από το φούρνο της γειτονιάς", καταλήγουν οι αρτοποιοί.

    [23] Οικονομία

    Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Μακρυβέλιος

    18/8/2006 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δημήτρη Μακρυβέλιο είχε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Ζησιμόπουλος στο πλαίσιο της διερεύνησης της Επιτροπής για τις συνθήκες ανταγωνισμού που διέπουν τον κλάδο υγρών καυσίμων. Παράλληλα με τις εργασίες των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά υγρών καυσίμων, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Ζησιμόπουλος ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των βασικών φορέων του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση "σε μια προσπάθεια κατανόησης, μεταξύ άλλων, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των βενζινοπωλών και των συνεπειών που ενδέχεται αυτά να έχουν στην εύρυθμη λειτουργία της υπό εξέταση αγοράς", όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    [24] Οικονομία

    Στην Ελλάδα η φθηνότερη βενζίνη

    18/8/2006 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίσθηκε το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό το μήνα, όπως αναφέρει το Δελτίο Τιμών Καυσίμων στην Ευρώπη της ΕΛΠΑ για τον Αύγουστο 2006, με στοιχεία μετρήσεων-δειγματοληψιών κάθε μήνα από διεθνείς ευρωπαϊκούς οίκους της Ε.Ε. (δειγματοληψίες της 14/8/2006). Με μέση τιμή του αργού πετρελαίου 78,64 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του μήνα (έναντι 75 δολ. το βαρέλι τον Ιούλιο), καταγράφηκαν και αυτό το μήνα σημαντικές αυξήσεις στις τιμές καυσίμων στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δειγματοληψιών η χώρα μας είχε τη χαμηλότερη τιμή βενζίνης στην Ε.Ε., με μέσο όρο 1,10 /λίτρο (σε σχέση με 1,04 /λ τον Ιούλιο), έναντι 1,15 ευρώ της Ισπανίας (1,03 /λ τον Ιούλιο). Η Ελλάδα είχε επίσης τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στο ντίζελ με μέσο όρο 1,01/λ (από 0,98 /λ τον Ιούλιο) έναντι 1,02 /λ της Ισπανίας (από 0,92) και 0,97 /λ του Λουξεμβούργου που είχε τη χαμηλότερη τιμή.

    [25] Οικονομία

    Συνεδριάζει το Δ.Σ της εταιρείας

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΒΖ

    18/8/2006 11:04:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης υπέβαλε ο Χρήστος Κοσκινάς. Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προκειμένου να επιλέξει τα νέα μέλη του. Σχολιάζοντας την παραίτηση Κοσκινά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για "εσωκομματικά παιχνίδια στη Νέα Δημοκρατία", επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χαιρετισμός Π. Κόκκαλη

    18/8/2006 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την έναρξη του νέου πρωταθλήματος χαιρέτισε σήμερα ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα, Πέτρος Κόκκαλης, με χαιρετισμό στον οποίο δεν παρέλειψε να αναφέρει πως πλέον θα φανεί η σκληρή δουλειά των προηγούμενων μηνών, που είχε και εξακολουθεί να έχει ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα του πρωταθλήματος. "Η έναρξη του νέου επαγγελματικού Πρωταθλήματος "Super League Ελλάδα 2007" βρίσκεται προ των πυλών της. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο έχει πλέον φτάσει στην πρακτική της υλοποίηση: την έναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας. Στις επόμενες μέρες, στα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες του Πρωταθλήματος "Super League Ελλάδα 2007", οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα πρώτα αποτελέσματα της κοπιαστικής δουλειάς των τελευταίων μηνών με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων. Στόχος όλων μας στη Σούπερ Λίγκα είναι η εικόνα αυτή να βελτιώνεται αγώνα με αγώνα, Σαββατοκύριακο με Σαββατοκύριακο, μήνα με μήνα, αποσκοπώντας στη συνολική αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του Έλληνα φιλάθλου".

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη λειτουργία της νέας επίσημης ιστοσελίδας της λίγκας (www.superleaguegreece.net), που υποστηρίζεται από την Galanis Sports Data, λέγοντας πως "...στόχος μας είναι η ιστοσελίδα της Σούπερ Λίγκας να αποτελέσει πηγή έγκυρης ενημέρωσης για τους φιλάθλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να συνδράμει στην προβολή αξιόπιστων στοιχείων που σχετίζονται με το Πρωτάθλημα "Super League Ελλάδα 2007"". Αξίζει να σημειωθεί πως οι χρήστες θα μπορούν μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα να παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των αγώνων του πρωταθλήματος και να ανατρέχουν στα επίσημα στοιχεία αυτών. Και ο Πέτρος Κόκκαλης κατέληξε: "Είμαστε πεπεισμένοι πως η νέα αυτή προσπάθεια θα βοηθήσει στην καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του συνόλου της κοινής φίλαθλης γνώμης και όσων απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του ποδοσφαίρου. Ευχόμαστε μια καλή αγωνιστική χρονιά με υγεία και ποδοσφαιρική ευημερία".

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρεμιέρα στη Σούπερ Λίγκα

    18/8/2006 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2006 3:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όλα είναι έτοιμα για την αλλαγή σελίδας. Η Α Εθνική αποτελεί παρελθόν και η Σούπερ Λίγκα έχει πάρει τη θέση της με σκοπό τη νέα αρχή. Πρεμιέρα λοιπόν στο Πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα με την πρώτη αγωνιστική και τους 16 "μονομάχους" να μπαίνουν στην αρένα του γηπέδου. Το Σαββάτο ανοίγουν οι πύλες με δύο παιχνίδια με τον Πρωταθλητή Ολυμπιακό να υποδέχεται "στο εναρκτήριο λάκτισμα" την Ξάνθη στις 19:00 σε μία αναμέτρηση που θα παρακολουθήσετε απευθείας από τη ΝΕΤ. Δύο ώρες αργότερα (21:00) γίνεται είναι το πρώτο ντέρμπι της νέας χρονιάς, με την ΑΕΚ να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ που δεν έχει πλέον στη διάθεσή του τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη αλλά τους Σάντορ Τόργκελε, Κώστα Χαραλαμπίδη και Θανάση Τσίγκα στο ΟΑΚΑ.

    Τα φώτα στο Αιγάλεω

    Οι υπόλοιπες έξι αναμετρήσεις γίνονται την Κυριακή, όπου "σερβίρεται" το κυρίως μενού της 1ης αγωνιστικής. Τα φώτα θα είναι στραμμένα στο Αιγάλεω όπου το "Σίτι" θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό με τον Σαλπιγγίδη στη σύνθεση του, στις 19:00 το απόγευμα σε ένα παιχνίδι που θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε από τη ΝΕΤ.

    Ενδιαφέρουσα αναμέτρηση γίνεται και στη Λάρισα, όπου η τοπική ομάδα θα φιλοξενήσει τον Άρη, στην επιστροφή τους στα "μεγάλα σαλόνια", αλλά και στο Καυταντζόγλειο, όπου ο Ηρακλής θα υποδεχθεί τον Πανιώνιο. Στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια, η Κέρκυρα, άρτι αφιχθείσα στα "μεγάλα σαλόνια" φιλοξενεί τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Ατρόμητος θα υποδεχτεί τον ΟΦΗ, ενώ και ο επίσης νεοφερμένος Εργοτέλης φιλοξενεί τον Ιωνικό.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής: ΣΑΒΒΑΤΟ

    19:00 Ολυμπιακός-Ξάνθη --ΝΕΤ--

    21:00 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ --Supesport--

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    19:00 Κέρκυρα-Απόλλων Καλαμαριάς

    19:00 Ατρόμητος-ΟΦΗ

    19:00 Αιγάλεω-Παναθηναϊκός --ΝΕΤ--

    19:00 Εργοτέλης-Ιωνικός --Supesport--

    21:00 Ηρακλής-Πανιώνιος --Supesport--

    21:00 Λάρισα-Αρης --Supesport--

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα Ορφανού για τα νέο Πρωτάθλημα

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μήνυμα Ορφανού για τα νέο Πρωτάθλημα

    18/8/2006 3:33:00 μμ

    "Το νέο πρωτάθλημα επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί με καινούργιους όρους, αυστηρούς κανόνες, αλλά και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για όλες τις πλευρές. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε καινούργιες συμπεριφορές, νέα νοοτροπία και υψηλές απαιτήσεις με στόχο ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα". Αυτά τονίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σε μήνυμά του σχετικά με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, ενώ επισημαίνει ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους τους εμπλεκόμενους.

    Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Ορφανού έχει ως εξής:

    "Ο χώρος του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου διανύει ήδη μια νέα εποχή. Η φετινή χρονιά ξεκινά σε καινούργιες βάσεις. Είναι η ώρα της ευθύνης και της συνέπειας λόγων και έργων για όλους τους εμπλεκόμενους αθλητικούς παράγοντες (Α.Α.Ε., Αθλητικές Ενώσεις, Σύνδεσμοι φιλάθλων, διαιτητές, προπονητές).

    Με συναίνεση και ομοψυχία Πολιτείας και φορέων, αφήνουμε πίσω μας 27 χρόνια παλαιών δομών και λειτουργίας και εγκαινιάζουμε μια καινούργια μορφή οργάνωσης, διοίκησης, διαφάνειας, οικονομικής εξυγίανσης και ριζικής αντιμετώπισης της βίας και των φαινομένων που έχουν τραυματίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε καινούργιες συμπεριφορές, νέα νοοτροπία και υψηλές απαιτήσεις με στόχο ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα. Με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε (Ν. 3479/2006), η Βουλή έδωσε θετική ψήφο στη νέα δομή του επαγγελματικού αθλητισμού.

    Η Πολιτεία παρακολουθεί τη νομιμότητα και φροντίζει για την ασφάλεια και την τήρηση των νόμων, λύνοντας οριστικά ένα θέμα που ταλάνιζε επί 20 χρόνια το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο καθένας πλέον έχει τις ευθύνες του και πρέπει να εκμεταλλευτεί τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στη νέα εποχή. Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με καινούργιους όρους, αυστηρούς κανόνες, αλλά και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για όλες τις πλευρές.

    Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων του. Πιστεύω ότι θα αδράξουν την ευκαιρία, ώστε να το οδηγήσουν σε καλύτερες κατευθύνσεις, με λιγότερα επεισόδια και σκηνές βίας, περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και καλύτερο θέαμα. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι αγαπούμε το ποδόσφαιρο. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Η πλατιά συμμαχία που αναπτύχθηκε υπέρ του ποδοσφαίρου μάς κάνει πιο αισιόδοξους.

    Ως υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, όσο και ως άνθρωπος που υπηρέτησα επί χρόνια το χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες, αθλητικούς παράγοντες και φιλάθλους, ότι με συνέπεια και υπευθυνότητα εργασθήκαμε για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο για ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα που θα φέρει και πάλι στα γήπεδα όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες οπισθοδρόμησης ορισμένων παραγόντων δεν θα ευδοκιμήσουν και ότι το ποδόσφαιρο θα βρει τη νέα του διαδρομή".

    [29] Μπάσκετ

    Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση

    18/8/2006 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον θεωρητικά εύκολο αγώνα απέναντι στο Κατάρ ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Μουντομπάσκετ η Εθνική μπάσκετ και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αναλογιζόμενος τον ρόλο της ελληνικής ομάδας, που συμμετέχει ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, εντόπισε τα μυστικά που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι παίκτες του, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια αξιοπρεπή πορεία. "Ολοκληρώσαμε την προετοιμασία μας και βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη αθλητική πρόκληση", τόνισε ο "δράκος" και συμπλήρωσε, "Προσαρμοστήκαμε τόσο πνευματικά όσο και στη φυσική κατάσταση με τις κλιματολογικές συνθήκες και την αλλαγή της ώρας και πλέον υπάρχει η προσμονή των αγώνων. Στόχος μας είναι να μας θυμούνται όλοι, όταν θα φύγουμε από την Ιαπωνία, για το μπάσκετ που θα παίξουμε, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας. Η Εθνική ομάδα έχει δείξει τον χαρακτήρα της και θέλουμε να ικανοποιήσουμε με την απόδοση μας τους Έλληνες φιλάθλους. Όλοι οι αντίπαλοι μας θα θέλουν να μας νικήσουν, ύστερα από την περυσινή επιτυχία στο Ευρωμπάσκετ. Δεν είμαστε, όμως, η ομάδα-όνειρο, αλλά έχουμε απλά μια πολύ καλή ομάδα. Το μπάσκετ είναι παιχνίδι των λαθών. Θέλω να κάνουμε τα λιγότερα δυνατά. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή στην άμυνα, έλεγχο του ενστίκτου κάθε παίκτη, για να αποφευχθεί ο υπέρμετρος ενθουσιασμός και να αντιδράσουμε χωρίς πανικό, όταν θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύω ότι όποια ομάδα αντέξει πνευματικά, θα φτάσει και μακριά στη διοργάνωση. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και στις λεπτομέρειες. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους και δεν υποτιμάμε κανέναν. Με σεμνότητα και πίστη στις δυνάμεις μας θα παίξουμε σ΄ όλα τα παιχνίδια".

    Αναφορικά στον πρώτο αντίπαλο, το Κατάρ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξήγησε: "Έχει Αμερικάνο προπονητή και η φιλοσοφία τους είναι να τρέχουν πολύ και να σουτάρουν. Μπορεί να «βγάλει» ενέργεια στο γήπεδο και έχει μια επικινδυνότητα. Θα είναι θέμα ρυθμού, όμως, η έκβαση του αγώνα. Συνολικά, πιστεύω ότι ο όμιλος μας θα έχει αποτελέσματα που θα προκαλέσουν έκπληξη".

    Ο αρχηγός της Εθνικής μπάσκετ των ανδρών, Μιχάλης Κακιούζης, δήλωσε: "Οι παίκτες αυτής της Εθνικής ομάδας είμαστε μαζί τα 3-4 τελευταία χρόνια και έχουμε αποκτήσει την απαραίτητη ομοιογένεια. Έχουμε πολύ καλό κλίμα, ακόμη και ύστερα από άσχημα αποτελέσματα, και αυτό δείχνει το μέλλον που έχουμε. Αυτό δείχνει ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε την ήττα. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάζουμε υψηλούς στόχους, όπως και θα συμβεί και στις επόμενες διοργανώσεις, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η κατάληξη της πορείας μας στην Ιαπωνία". Ο Θοδωρής Παπαλουκάς τόνισε: "Η Εθνική ομάδα αποτελείται από έντονες προσωπικότητες, που έχουν καταφέρει να υποβάλλουν τους εαυτούς τους στην ομαδική επιτυχία και χωρίς ο ένας να μειώνει τον άλλο, αλλά αντιθέτως να προσπαθεί να τον εξυψώσει αγωνιστικά. Έχουμε δουλέψει πολύ στην προετοιμασία, είμαστε πιο έμπειροι από πέρυσι στη διαχείριση της κακής στιγμής, μετά από μια ήττα, αλλά και της επιβράβευσης, ύστερα από μια μεγάλη νίκη". Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είπε: "Πιστεύουμε στους εαυτούς μας και θέλουμε να το δείξουμε στο γήπεδο. Ο όμιλος μας είναι δύσκολος, αλλά έχουμε προετοιμασθεί πολύ δυνατά, για να κρατάμε την τύχη στα χέρια μας σε κάθε παιχνίδι και να μην επιτρέψουμε στους αντιπάλους μας να επιβάλλουν τον ρυθμό τους".

    [30] Μπάσκετ

    Η ώρα της Εθνικής

    18/8/2006 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η προετοιμασία των ομάδων τελείωσε, τα φιλικά ολοκληρώθηκαν και τώρα αρχίζει το μπάσκετ. Το Σάββατο 19 Αυγούστου ξεκινάει το μεγάλο event του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ξεκινάει και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Ελλάδας μπαίνει στη "μάχη" με στόχο τη διάκριση. Πρώτος αντίπαλος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το Κατάρ στις 10:30 όπου θα παρακολουθήσετε από τη ΝΕΤ. Η Εθνική μας ομάδα δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του

    Γιαννάκης: Υπομονή και συγκέντρωση

    Με αφορμή τν πρεμιέρα της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ και τον εναρκτήριο άγωνα με αντίπαλο το Κατάρ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

    "Έχουμε συλλέξει τις πληροφορίες μας και το βασικό στοιχείο αυτής της ομάδας είναι ότι έχει έναν Αμερικανό προπονητή, με συγκεκριμένη φιλοσοφία που επιχειρεί να περάσει στην ομάδα του. Τρέχουν πολύ, σουτάρουν πολύ και έχουν έναν ενθουσιασμό, με τον οποίο προσπαθούν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Ξέρουμε ότι όλοι θέλουν να μας κερδίσουν και είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε κάθε αντίπαλο και να τον θεωρούμε επικίνδυνο. Όλες οι ομάδες θέλουν να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο εμείς φτάσαμε ψηλά, με σεμνότητα και με υπομονή. Θέλει, λοιπόν, προσοχή το ματς αφού είναι και πρεμιέρα, κόντρα σε μια ομάδα που έχει ενέργεια και θα την βγάλει πάνω στο γήπεδο", ανέφερε για το Κατάρ.

    Στη συνέχεια ο "δράκος" αναφέρθηκε στους αντιπάλους της Εθνικής μας ομάδα στον τρίτο όμιλο. "το μπάσκετ έχει γίνει πολύ σημαντικό σε όλον τον κόσμο κι έτσι έχουν γίνει περισσότερες οι καλές ομάδες. Η Βραζιλία, η Λιθουανία και η Αυστραλία, αν και μερικώς ανανεωμένη, είναι γνωστές, σκληρές και πολύ δυνατές ομάδες. Η Τουρκία προσπαθεί ν αλλάξει το στιλ της τα τελευταία χρόνια και είναι σε καλό δρόμο, σίγουρα έχει γίνει πιο δύσκολη αντίπαλος. Για όλους αυτούς, το σημαντικό είναι να έχουμε ηρεμία και ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Το θέμα είναι το ποιος θα αντέξει πνευματικά στις δυσκολίες ενός τέτοιου τουρνουά. Πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ο όμιλος και ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις".

    Στη συνέχεια μίλησε για τους στόχους της ομάδας: "Από την αρχή της προετοιμασίας είχαμε στόχο να έρθουμε εδώ όσο πιο έτοιμοι γίνεται. Υπήρξε μεγάλη διάθεση από τα παιδιά και έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο ετοιμότητας μετά και το απαραίτητο στάδιο προσαρμογής. Έχω ξαναπεί ότι θέλουμε να φύγουμε από δω ακόμα καλύτεροι φίλοι απ ότι είμαστε. Θέλουμε να θυμούνται μετά όλοι τον τρόπο με τον οποίο παίξαμε και συμπεριφερθήκαμε, να θυμούνται ότι δείξαμε χαρακτήρα και ότι προσπαθήσαμε κάθε μέρα για το καλύτερο. Μίλησα τις τελευταίες μέρες λίγο περισσότερο για την άμυνα, επειδή ξέρουμε πόσο καλά μπορούμε να παίξουμε. Απλά με τις δύσκολες συνθήκες που συναντήσαμε, καμιά φορά μπορεί να υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητές μας, σκεφτόμενοι πόσο καλή άμυνα παίζαμε στην Ελλάδα. Και λόγω αυτού, χάναμε μερικά κρίσιμα δευτερόλεπτα, τα οποία δεν πρέπει να χάνονται", τόνισε.

    [31] Μπάσκετ

    Σοκ με Πάρκερ στη Γαλλία

    18/8/2006 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς το μεγάλο της αστέρι, Τόνι Πάρκερ, θα αγωνιστεί η Εθνική Γαλλίας στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Ο Γάλλος ΝΒΑερ των Σαν Αντόνιο Σπερς αντιμετωπίζει πρόβλημα στον δείκτη του δεξιού χεριού του και χθες υποβλήθηκε σε εξετάσεις στην πόλη Σεντάι, που έδειξαν ότι έχει υποστεί κάταγμα στην τρίτη φάλαγγα. Ο άσος της Εθνικής Γαλλίας δοκίμασε να προπονηθεί φορώντας ειδικό νάρθηκα, αλλά δεν τα κατάφερε και έτσι τέθηκε εκτός αποστολής. Μάλιστα αποφάσισε να γυρίσει στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε θεραπεία από το ιατρικό επιτελείο των Σπερς.

    [32] Κολύμβηση: Παγκόσμια ρεκόρ Φελπς, Σίπερ

    18/8/2006 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο άθλημα των 200μ. πεταλούδα στους αγώνες του πρωταθλήματος Ειρηνικού στην Βικτόρια του Καναδά έσπασαν δύο παγκόσμια ρεκόρ. Στους άντρες "δράστης" ήταν ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς, ο οποίος στο αγώνισμα βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας πρώτος με 1:53.80. Το προηγούμενο ήταν 1:53.93, που "κρατούσε" από τον Ιούλιο του 2003 σε αγώνες της Βαρκελώνης. Στις γυναίκες και στο ίδιο αγώνισμα, Τζέσικα Σίπερ από την Αυστραλία έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς τερμάτισε πρώτη με 2:05.40, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Πολωνίδας Οτίλια Γιέντρετζακ με 2:05.61, που "κρατούσε" από τον Ιούλιο του 2005 σε αγώνες στο Μόντρεαλ.

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εθνική: Μέσα ο Γιούρκας, εκτός ο Σαμαράς

    18/8/2006 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε εννέα Έλληνες ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε ομάδες του εξωτερικού απηύθυνε πρόσκληση ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ, ενόψει της πρεμιέρας της εθνικής ομάδας στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008. Στην Εθνική ομάδα επιστρέφει ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος απουσίαζε από το διεθνές φιλικό της Πρωταθλήτριας Ευρώπης λόγω τραυματισμού αλλά τώρα είναι έτοιμος, ενώ εκτός έμεινε ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος αγωνίστηκε στο "Όλντ Τράφορντ". Συγκεκριμένα, για τον αγώνα εναντίον της Μολδαβίας (2/9/2006, Κισινάου) επελέγησαν οι: Φύσσας (Χαρτς), Κατσουράνης, Καραγκούνης (Μπενφίκα), Γιαννακόπουλος (Μπόλτον), Χαριστέας (Άγιαξ), Μπασινάς (Μαγιόρκα), Σεϊταρίδης (Ατλέτικο Μαδρίτης), Αμανατίδης, Κυργιάκος (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

    Η απουσία του Γιώργου Σαμαρά προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο Έλληνας επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, ενώ αναμένεται να δώσει κανονικά το παρών στην πρεμιέρα των "γαλάζιων" κόντρα στην Τσέλσι την Κυριακή για την πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα δείχνει πως ο Γερμανός τεχνικός προτίθεται να βάλει έναν επιθετικό, ο οποίος αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ποιος θα είναι αυτός θα γίνει γνωστό όταν και θα ανακοινωθούν οι κλήσεις των παικτών που παίζουν στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται πως μετά την αναμέτρηση με τη Μολδαβία στις 2 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει ρεπό στις 6 του ιδίου μήνα και η επόμενη υποχρέωσή της στα προκριματικά είναι στις 7 Οκτωβρίου απέναντι στη Νορβηγία στο "Καραϊσκάκη". Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα της εθνικής στα προκριματικά:

    02/09/2006: Μολδαβία-Ελλάδα 06/09/2006: Ρεπό 07/10/2006: Ελλάδα-Νορβηγία 11/10/2006: Βοσνία-Ελλάδα 24/03/2007: Ελλάδα-Τουρκία 28/03/2007: Μάλτα-Ελλάδα 02/06/2007: Ελλάδα-Ουγγαρία 06/06/2007: Ελλάδα-Μολδαβία 08/09/2007: Ρεπό 12/09/2007: Νορβηγία-Ελλάδα 13/10/2007: Ελλάδα-Βοσνία 17/10/2007: Τουρκία-Ελλάδα 17/11/2007: Ελλάδα-Μάλτα 21/11/2007: Ουγγαρία-Ελλάδα

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βήμα για την πρώτη κούπα η "Μπάρτσα"

    18/8/2006 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Υποθήκη για την κατάκτηση της πρώτης κούπας στη νέα σεζόν του Ισπανικού πρωταθλήματος έβαλε η Πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί επιβλήθηκαν ης Κυπελλούχου Εσπανιόλ με 1-0 στο "Μονζουίκ", ενώπιον 30 χιλιάδων θεατών, στον πρώτο τελικό του Σούπερ Καπ και πλέον έχουν το πρώτο λόγο για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης πέτυχε στο 44ο λεπτό ο Λουντοβίκ Ζιουλί μετά από έξοχη ασίστ του Ροναλντίνιο.

    Εσπανιόλ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθοθ, Γιάρκε, Λακρούζ, Νταβίντ Γκαρσία, Θαμπαλέτα, Φρέντσον, Κόστα, Ρουφέτε (62 Κόρο), Ντε Λα Πένια (67 Ριέρα), Λουίς Γκαρσία, Ταμούδο (53 Παντιάνι).

    Μπαρτσελόνα (Φρανκ Ράικαρντ): Βαλτές, Ολεγκέρ, Μάρκεζ, Σιλβίνιο, Πουγιόλ (82 Τζαμπρότα), Μότα, Ντέκο, Τσάβι (72 Ινιέστα), Ζιουλί (60 Μέσι), Ετό, Ροναλντίνιο.

    [35] Υγεία

    Νέα κρούσματα του Η5Ν1 στην Ινδονησία

    18/8/2006 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια Ινδονήσια πέθανε και τρεις άλλες νοσηλεύονται, μια 35χρονη γυναίκα και δύο μικρά κοριτσάκια, όλες από την ίδια περιοχή, αφού εμφάνισαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης των πτηνών, όπως έγινε σήμερα γνωστό από υγειονομική πηγή. Η Γιούις Λίνα, 35 ετών, η οποία πέθανε το βράδυ της Πέμπτης, προέρχεται από το Σικελέ, στην περιοχή Γκαρούτ (επαρχία Δυτικής Ιάβας), όπως και οι τρεις άλλες Ινδονήσιες που εισήχθησαν μαζί σε νοσοκομείο του Μπαντούνγκ, επαρχιακής πρωτεύουσας της Δυτικής Ιάβας. Πρόκειται για την Ίσμα, 5 ετών, την Σάντι, 6 ετών, και την Εσίχ, 35 ετών. Στην περιοχή Γκαρούτ ζούσε η 9χρονη Άι Σιτι Αμίνα, ο θάνατος της οποίας από γρίπη των πτηνών ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη. Ο ιός H5N1 επιβεβαιώθηκε επίσης σ έναν άρρωστο που βρίσκεται ακόμη στη ζωή, τον 17χρονο Ουμάρ Αούπ, που προέρχεται επίσης από το Σικελέ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 August 2006 - 16:51:08 UTC