Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξιχνίαση απαγωγής
  • [02] Αδιάλλακτος ο Ερντογάν
  • [03] Σύγκρουση στον αέρα
  • [04] Πέντε νεκροί από κατάρρευση γέφυρας
  • [05] Φονικός τυφώνας στο Βιετνάμ
  • [06] Ψήφος αποδοκιμασίας
  • [07] Για λίγο έχασε την επανεκλογή
  • [08] Κατέρρευσε κερκίδα στην Κολομβία
  • [09] Θριαμβευτική νίκη Σοσιαλδημοκρατών
  • [10] Στη Μ. Ανατολή η Κοντολίζα Ράις
  • [11] Κατάθεση προϋπολογισμού

    [01] Κοινωνία

    Εξιχνίαση απαγωγής

    2/10/2006 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της απαγωγής του ανήλικου Αλβανού, τον οποίο είχαν αρπάξει τέσσερα άτομα από το σπίτι του στην Αρτέμιδα, ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή του από τον πατέρα του, που είχε κερδίσει 250.000 ευρώ στο Τζοκερ. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, δράστες είναι τέσσερις Αλβανοί εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν πριν από τρεις μέρες στην Αττική, ο τρίτος στην Κέρκυρα, ενώ ο τέταρτος είναι ήδη υπόδικος για ναρκωτικά, στις φυλακές. Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ένας 22χρονος ανιψιός εξ αγχιστείας της οικογένειας των παθόντων. Ο νεαρός γνώριζε ότι η οικογένεια είχε κερδίσει λεφτά στο Τζόκερ, γι΄αυτό πήγε με τους τρεις φίλους του στο σπίτι, και με την απειλή όπλων απαίτησαν το παραπάνω ποσό. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα στο σπίτι, άρπαξαν το παιδί για να εκβιάσουν τους γονείς του αλλά το σχέδιό τους ναυάγησε, όταν αυτό κατάφερε να αποδράσει από εγκαταλειμμένη αγροικία στην οποία τον κρατούσαν στην Παιανία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Eισαγγελέα.

    [02] Κόσμος

    Για την τελωνειακή σύνδεση

    Αδιάλλακτος ο Ερντογάν

    2/10/2006 10:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 11:45:11 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Associated-Reuters

    Παρά την αυστηρή έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την προειδοποίηση για άνοιγμα των λιμανιών στα υπό κυπριακή σημαία καράβια, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, εμμένοντας στην πάγια θέση της Άγκυρας, επανέλαβε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο "Τζόρτζταουν" της Ουάσιγκτον, ότι η χώρα του δεν θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση πριν " αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, απέφυγε να τοποθετηθεί για την τουρκική πολιτική έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο, έκανε λόγο για ειρηνική περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πως αναμένει τον κύριο Καραμανλή, να επισκεφθεί την Τουρκία.

    Ο κ. Ερντογάν, μίλησε επίσης για την ανάγκη διαλόγου, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού πολιτισμών και θρησκειών, υπογραμμίζοντας την σημασία της εξάλειψης της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας ως μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ανέφερε ότι ο τουρκικός λαός έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του, όπως προκύπτει και από την οικονομική πρόοδο της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη όχι μόνο θα εμπλουτισθεί με την ένταξη της Τουρκίας αλλά θα μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη καθώς η συμμετοχή της χώρας του θα λειτουργήσει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης.

    Τέλος, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τις σχέσεις Στρατού και πολιτικής εξουσίας υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις υπακούουν στο Σύνταγμα.

    Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για τον παρεμβατικό ρόλο του Στρατού, αναρωτήθηκε εάν η ερώτηση αφορά την Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα αφού, όπως υποστήριξε, στην δική του χώρα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

    [03] Κόσμος

    Βόρεια της Βραζιλίας

    Σύγκρουση στον αέρα

    2/10/2006 10:37:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μπόινγκ 737 της βραζιλιάνικης αεροπορικής εταιρείας GOL με 155 επιβαίνοντες, συγκρούστηκε στον αέρα με ιδιωτικό αεροσκάφος της εταιρείας Legacy. Δεν υπάρχουν επιζώντες από το Μπόινγκ, ενώ οι ομάδες διάσωσης έχουν ήδη ανασύρει δύο πτώματα, που ακόμη δεν έχουν αναγνωρισθεί, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης. "Οι συνθήκες για την πτώση του Μπόινγκ σχεδόν δύο ώρες μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Μανάους, οφείλεται σε σύγκρουσή του στον αέρα, πιθανώς με ιδιωτικό αεροσκάφος της εταιρείας Legacy, το μαύρο κουτί του οποίου θα εξετασθεί", δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ANAC) Ντενίζ Αμπρέου. Οι επτά επιβάτες του αεροσκάφους, τύπου Εμπραέρ, της Legacy, όλοι τους αμερικανικής υπηκοότητας, δεν έπαθαν το παραμικρό μετά τη σύγκρουση χάρις στον κυβερνήτη του, ο οποίος κατόρθωσε να προσγειώσει το αεροσκάφος που έφερε σοβαρές ζημιές. Όπως δήλωσαν οι επιβάτες στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης, ακόμη δεν μπορούν να πιστεύσουν πως μπόρεσαν να επιζήσουν έπειτα από μία αεροπορική σύγκρουση.

    [04] Κόσμος

    Στη λεωφόρο Κονκόρντ, βόρεια του Μόντρεαλ

    Πέντε νεκροί από κατάρρευση γέφυρας

    2/10/2006 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας κατέρρευσε το Σάββατο υπερυψωμένη γέφυρα στην περιοχή του Μόντρεαλ, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να κόψουν κομμάτια του κατεστραμμένου οδοστρώματος για να απεγκλωβίσουν τα καταπλακωμένα οχήματα. Πολλοί αυτοκινητιστές δήλωσαν στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο LCN ότι τουλάχιστον μια ώρα πριν από την κατάρρευση καλούσαν την Αστυνομία για να αναφέρουν ότι έντονες σχισμές είχαν σχηματισθεί στο ασφαλτοτάπητα της διάβασης, ενώ μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος ξεκολλούσαν κι έπεφταν κάτω στον δρόμο. Σκηνές που μετέδωσε από το σημείο του δυστυχήματος η τηλεόραση LCN έδειξε τρία αυτοκίνητα να είναι παγιδευμένα ανάμεσα σε όγκους τσιμέντου και σε μεγάλα κομμάτια ασφαλτοτάπητα. Η κατάρρευση σημειώθηκε στη λεωφόρο Κονκόρντ, ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο δρόμο που περνά πάνω από τον αυτοκινητόδρομο 19 στο Λαβάλ, βόρεια του Μόντρεαλ. Η υπερυψωμένη διάβαση πλάτους τριών λωρίδων έπεσε πάνω στον αυτοκινητόδρομο 19 πλάτους έξι λωρίδων.

    [05] Κόσμος

    11 νεκροί - 200 τραυματίες

    Φονικός τυφώνας στο Βιετνάμ

    2/10/2006 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Σανγκσάν στο κεντρικό Βιετνάμ. Εννέα νεκροί στην πόλη Ντανάνγκ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του τυφώνα. Περίπου 240.000 κτίρια καταστράφηκαν καθώς και 10.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν πως οι ζημιές ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου 300.000 Βιετναμέζοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πριν την έλευση του τυφώνα, μετά τα προληπτικά μέτρα που πήραν οι αρχές. Ο Σανγκσάν έφτασε στις ακτές του Βιετνάμ το πρωί της Κυριακής με τους ανέμους να φτάνουν τα 148 χιλιόμετρα την ώρα, ξεριζώνοντας στέγες και δέντρα και προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

    [06] Κόσμος

    Οι δημοτικές για τον Ούγγρο πρωθυπουργό

    Ψήφος αποδοκιμασίας

    2/10/2006 9:54:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε ψήφο αποδοκιμασίας για τον πρωθυπουργό, Φέρεντς Γιούρτσανι, εξελίχθηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Ουγγαρία. Οι Ούγγροι προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής, έδειξαν σημαντικότατα κέρδη για τον κεντροδεξιό συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο Γιούρτσανι, παρά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη το κόμμα του διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Οι ηχογραφημένες δηλώσεις του Γκιούρτσανι σε συνεδρίαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου παραδέχτηκε πως είπε ψέματα στον ουγγρικό λαό για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του τον περασμένο Απρίλιο, προκάλεσαν τις ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και την αποδοκιμασία του προέδρου, Λάζλο Σόλιομ. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε "ανεπίτρεπτα μέσα" για να παραμείνει στην εξουσία

    Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες ήταν μία δοκιμασία για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό. Η αντιπολίτευση κερδίζει τις 18 από τις 19 επαρχίες και τις 15 από τις 23 δημαρχίες. Αποτέλεσμα που επιτρέπει στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να διακηρύσσουν ότι ο λαός ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του Γκιούρτσανι από την πρωθυπουργία.

    Όμως ο 45χρονος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του και θα συνεχίσει την πολιτική των σκληρών μέτρων για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,2% του ΑΕΠ το 2009, από το 10,1% που είναι σήμερα.

    [07] Κόσμος

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα

    Για λίγο έχασε την επανεκλογή

    2/10/2006 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή του νέου προέδρου της Βραζιλίας, καθώς, ο Λουΐζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο τωρινός ηγέτης της "χώρας του καφέ", δεν κατάφερε να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 97,8% των ψηφοδελτίων ο Λούλα συγκεντρώνει ποσοστό 48,8%, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης Ζεράλντου Αλκμίν το 41,4%. Έπονται, η υποψήφια της αριστεράς Ελοΐζα Ελένα με 6,9% κι ο Κριστόβαν Μπουάρκε, πρώην υπουργός Παιδείας του Λούλα, με 2,7%. Για αυτό το υπολειπόμενο 1,2%, οι κάλπες θα στηθούν εκ νέου στις 8 Οκτωβρίου, χωρίς να αναμένονται ωστόσο εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, καθώς ο νυν πρόεδρος και φαβορί για την εκλογή, δύσκολα θα χάσει τη νίκη.

    [08] Κόσμος

    Εκατό άτομα τραυματίστηκαν

    Κατέρρευσε κερκίδα στην Κολομβία

    2/10/2006 8:45:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατέρρευσε κερκίδα σε αρένα ταυρομαχίας στην Κολομβία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 100 άτομα. Περίπου οι μισές κερκίδες κατέρρευσαν στην αρένα της πόλης Ντοΐμα στην κεντρική επαρχία Τολίμα, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Καρακόλ. Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αρένα δηλώνουν πως οι λόγοι για την κατάρρευση των κερκίδων είναι ανεξήγητοι.

    [09] Κόσμος

    Στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας

    Θριαμβευτική νίκη Σοσιαλδημοκρατών

    2/10/2006 7:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 8:44:33 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, στην Αυστρία. Επτά χρόνια τώρα βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ήττα υπέστη το μέχρι τώρα κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, μειώνοντας το ποσοστό του κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, το Νοέμβριο του 2002. Σύμφωνα με αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών αργά το βράδυ της Κυριακής, οι Σοσιαλδημοκράτες κατέκτησαν ποσοστό 35,7 % και 68 έδρες (στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής), το Λαικό Κόμμα βρέθηκε στο 34,2 % αντί του 42,3 % το 2002 διαθέτοντας πλέον μόνον 66 έδρες αντί των 79. Ακολουθούν το νέο Κόμμα των Ελευθέρων του λαικιστή Γιεργκ Χάιντερ με ποσοστό 11,2 % (21 έδρες) και το Κόμμα των Πρασίνων με ποσοστό 10,5% (κατά μία μονάδα αυξημένο) όπως αυξημένες κατά τρεις είναι και οι -20- έδρες που θα διαθέτουν στη νέα Βουλή. Την είσοδό του στη Βουλή, πετυχαίνοντας το εκλογικό μέτρο του 4%, εξασφάλισε και το υπόλοιπο τμήμα του διασπασθέντος κόμματος του Χάιντερ, ο Συνασπισμός "Μέλλον της Αυστρίας" με ποσοστό 4,2% (8 έδρες). Στις βουλευτικές εκλογές, 6,1 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι καλέσθησαν να εκλέξουν από τους υποψήφιους επτά κομμάτων, τα 183 μέλη της νέας Βουλής.

    Απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο κ. Σιούσελ

    Ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαικού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, παραδέχθηκε την ήττα του κάνοντας λόγο για απογοήτευση και για ανάγκη περισυλλογής, ενώ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ.

    Ο κ. Σιούσελ απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος.

    Μιλώντας για τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του ο κ. Γκούζενμπαουερ ανέφερε την ανάγκη των Αυστριακών ψηφοφόρων για αλλαγή και διόρθωση της πολιτικής στους τομείς συντάξεων, υγείας, παδείας και δίκαιης κατανομής της ευμάρειας. Ο κ. Γκούζενμπαουερ ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, αναμένει πλέον την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εντατικές διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα για έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ίδιος επιθυμεί η νέα αυστριακή κυβέρνηση να είναι έτοιμη πριν τα Χριστούγεννα.

    Ως πιθανότερη μορφή της μελλοντικής αυστριακής κυβέρνησης θεωρείται ένας "μεγάλος Συνασπισμός" ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαικό, που βρισκόταν ήδη στην κυβέρνηση στο διάστημα 1986 μέχρι 1999.

    Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνταν από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1970 στην Αυστρία, μια και αναμένονταν να επιφέρουν την απομάκρυνση από την εξουσία, του συγκυβερνώντος με το Λαικό Κόμμα, ξενοφοβικού κόμματος του γνωστού λαικιστή Γιεργκ Χάιντερ, που η είσοδός του σε αυστριακή κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2000 είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή και την επί μήνες διπλωματική απομόνωση της χώρας.

    [10] Μ. Ανατολή

    Επαφές με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία

    Στη Μ. Ανατολή η Κοντολίζα Ράις

    2/10/2006 7:46:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναχώρησε την Κυριακή από την Ουάσιγκτον η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί κατά κύριο λόγο με την παλαιστινιακή κι ισραηλινή ηγεσία. Η Ράις αναμένεται να φθάσει την Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον βασιλέα Αμπντάλα. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και την ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι, ενώ στα Παλαιστινιακά Εδάφη θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιοδεία της Ράις σε Μ. Ανατολή

    [11] Οικονομία

    Στη Βουλή το προσχέδιο

    Κατάθεση προϋπολογισμού

    2/10/2006 8:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 11:42:46 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007 κατέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πρόεδρο της Βουλής ο Yπουργός Οικονομίας. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης επισημαίνοντας ότι οι στόχοι που έχει θέσει έως τώρα η κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί, τόνισε πως για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην ΟΝΕ έχουμε έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης 3,8% και το επόμενο έτος, αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει συνταχθεί με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και όχι αυτά τής αναθεώρησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το προσχέδιο θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για συζήτηση, ενώ το τελικό σχέδιο, θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

    Τι προβλέπεται

    Μείωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ χωρίς νέα φορολογικά μέτρα, προωθεί για το 2007, η κυβέρνηση σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, αναμένεται να κυμανθούν από 3,4% έως 4%. Κατά 50 ευρώ αυξάνεται από τον Ιανουάριο η σύνταξη του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ.

    Αλλαγές αναμένονται και στη φορολογία καθώς προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου από τα 11 στα 12.000 ευρώ, μείωση των φορολογικών συντελεστών από 30 σε 25% και από 40 σε 35% καθώς και διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας με συνολικό όφελος για τους πολίτες 1,25 δις Ευρώ έως το 2009.

    Το προσχέδιο δεν ενσωματώνει τα στοιχεία που προκύπτουν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ και προβλέπει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί με περεταίρω συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση των εσόδων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και τις εισπράξεις από την αύξηση των εδικών φόρων κατανάλωσης.

    Από την 1η Ιανουαρίου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25%.

    Ως έχουν θα παραμείνουν για φέτος τα τέλη κυκλοφορίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 October 2006 - 8:50:57 UTC