Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική
  • [02] Εγκύκλιος για τους σταυρούς προτίμησης
  • [03] Θεσμός εμπιστοσύνης
  • [04] Αγιασμός στη Βουλή
  • [05] Συνάντηση για τη διαφθορά
  • [06] Τρίτη εβδομάδα απεργίας
  • [07] Έσβησε η 20χρονη
  • [08] Διάψευση για το καρτέλ στο γάλα
  • [09] Λήστεψαν 82χρονη
  • [10] Έκρηξη με τραυματίες στην Τουρκία
  • [11] Ένοπλος εισέβαλλε στην κατοικία του Μπλερ
  • [12] Κλιμακώνεται η κρίση
  • [13] Συλλήψεις λαθρομεταναστών
  • [14] Άκαρπη η συνάντηση ΟΤΟΕ - Τραπεζίτες
  • [15] Νέα μείωση της αμόλυβδης
  • [16] ΠΑΟ: Ναυάγησε του Μπάγεβιτς
  • [17] Β' Εθνική: Νίκη για τον Αγροτικό Αστέρα
  • [18] Κύπελλο: Στα ημιτελικά ο ΠΑΟ
  • [19] Άρση Βαρών: Ενδέκατος ο Σαμπάνης
  • [20] Τέταρτος τίτλος για τη Δανιηλίδου
  • [21] Με τον Ζαγοράκη στην αποστολή
  • [22] Ο μυστηριώδης "Crazy Diamond"
  • [23] Άρωμα Αφρικής στην Αθήνα...
  • [24] Σε γενετιστές το Νόμπελ Ιατρικής
  • [25] Σύστημα συναγερμού για κινητά
  • [26] Από το Διάστημα στα έγκατα της Γης
  • [27] Τη γλίτωσε λόγω… εκλογών
  • [28] Θαλάσσιος λέων με καλλιτεχνική φλέβα

    [01] Πολιτική

    Την Βουλή θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός

    Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική

    2/10/2006 11:57:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την εξωτερική πολιτική ζητά με επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία, θα πρέπει να ενημερωθεί για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη διεθνή σκηνή, αλλά και για τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επιδίωξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Το πρωί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή, για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη και για την Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα η ενταξιακή προοπτική τής Τουρκίας.

    Συνάντηση με Ντόρα Μπακογιάννη

    Εξερχόμενη του Μαξίμου, η κ. Μπακογιάννη απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της Τουρκίας και τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η πολιτική της ηγεσία, υπογράμμισε ότι το φθινόπωρο είναι μια περίοδος όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και θα φανεί αν θα τιμήσει την υπογραφή της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

    Η Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο "για ένταση και ρητορικές εξάρσεις τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει λόγο να παρακολουθήσει καθώς έχει εκφράσει με σταθερότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα τις απόψεις της.

    "Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την κατάσταση και θα την αξιολογήσουμε" τόνισε και απέδωσε τη ρητορική αυτή στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Τουρκία αλλά και στο προεκλογικό κλίμα που υπάρχει στη γειτονική χώρα.

    Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, αλλά και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα, τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και ότι οι δυο πλευρές μέσω της διπλωματικής οδού βρίσκονται στη διαδικασία ανεύρεσης ημερομηνιών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματική "δεν βλέπω πρόωρες εκλογές, και δεν βλέπω το λόγο να γίνουν πρόωρες εκλογές".

    Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι για τη ΝΔ θα είναι νίκη η νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ευχόμενη να εκλεγούν υποψήφιοι με πρόγραμμα και σαφή προσανατολισμό για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάθε εκλογή έχει πολιτικά μηνύματα, σημειώνοντας πως θα αναλυθούν το βράδυ των εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αδιάλλακτος ο Ερντογάν

    [02] Πολιτική

    Εγκύκλιος για τους σταυρούς προτίμησης

    2/10/2006 7:30:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους σταυρούς προτίμησης για τους υποψηφίους των προσεχών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και εστάλη προς τους προέδρους και τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών. Για τους Δήμους, οι σταυροί κυμαίνονται από έναν έως και τρεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, ενώ για τους υπόλοιπους από ένας έως και δύο. Για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι σταυροί - ανάλογα με τον αριθμό των μελών των νομαρχιακών συμβουλίων - κυμαίνονται από έναν έως και τέσσερις. Σημειώνεται ότι δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο εάν σημειωθούν περισσότεροι σταυροί από τους προβλεπόμενους, όπως και στην περίπτωση που δεν σημειωθεί κανένας σταυρός.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσον αφορά στους δήμους, οι ψηφοφόροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά μπορούν να βάζουν από έναν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης, ενώ στους δήμους Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαρισαίων μέχρι δύο σταυρούς. Επίσης, στους δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.

    Όσον αφορά στην ανάδειξη των αρχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης:

    Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις: από 1 μέχρι και 4 σταυρούς προτίμησης Ν.Α. με 37μελή συμβούλια και άνω: από 1 μέχρι και 4 Ν.Α. με 31μελή συμβούλια: από 1 μέχρι και 3 Ν.Α. με 21μελή και 25μελή συμβούλια: από 1 μέχρι και 2

    Σχετικά με τις κοινότητες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Στις κοινότητες που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο πάρεδρο.

    Επισημαίνεται ότι στον υποψήφιο Πρόεδρο της Ε.Ν.Α., Νομάρχη, Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

    Επίσης, αν σε ένα ψηφοδέλτιο δεν σημειωθεί κανένας σταυρός προτίμησης ή σημειωθούν περισσότεροι, από τους κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

    Εάν εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου δημοτικού ή τοπικού διαμερίσματος από αυτό που ανήκει το εκλογικό τμήμα που ψηφίζει, αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή συμβούλων του δημοτικού ή τοπικού διαμερίσματος, είναι όμως έγκυρο και λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εσωτερικών

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Διαμαντούρου

    Θεσμός εμπιστοσύνης

    2/10/2006 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 4:23:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Για την πορεία του θεσμού του ευρωπαίου διαμεσολαβητή στη χώρα μας ενημέρωσε ο Νικηφόρος Διαμαντούρος το μεσημέρι τον Πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Διαμαντούρος, "η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς αναφορών και παραπόνων προς τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή. Είμαστε αρκετά μπροστά λοιπόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο". Ουσιαστικά, όπως είπε, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες παραπόνων, αλλά πρόσθεσε πως ο μεσολαβητής κατορθώνει και επιλύει υπέρ του πολίτη τα προβλήματα, κάτι, που όπως τόνισε, σημαίνει πως η διοίκηση αποδέχεται την εισήγηση του διαμεσολαβητή σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 93%. Ο κ. Διαμαντούρος υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα προβλήματα είναι η κακοδιοίκηση, δηλαδή μη απάντηση ή κακή απάντηση ή κατάχρηση εξουσίας, προσφυγές για μη πρόσληψη σε ευρωπαϊκά όργανα, συμβόλαια από εταιρίες ή και φυσικά πρόσωπα για να προσφέρουν υπηρεσίες σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και το θέμα της πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα στην περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές απαντήσεις.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής τόνισε πως του επέδωσε την ελληνική περίληψη της ετήσιας έκθεσης του 2005, σημειώνοντας ότι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ήταν πολύ καλή.

    Συνάντηση Διαμαντούρου με Μπενάκη και Παπανδρέου

    Επίσης, ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη την ετήσια έκθεση για το 2005, με τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής. Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταγγελίες των πολιτών της ΕΕ για τα δικαιώματά τους αυξήθηκαν το προηγούμενο έτος κατά 5%, σε σχέση με το 2004, ενώ οι αναφορές, προέρχονται κατά 95% από φυσικά πρόσωπα και κατά 5% από νομικά πρόσωπα.

    Ο κ. Διαμαντούρος, εξέφρασε στην πρόεδρο της Βουλής συγκρατημένη αισιοδοξία, σε ό,τι αφορά την ευρύτερη συμβολή της αρχής, στην ενημέρωση και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ. Από την πλευρά της, η κ. Μπενάκη διαβεβαίωσε τον κ Διαμαντούρο, ότι η Έκθεση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή θα τεθεί άμεσα, στη διάθεση των βουλευτών για ενημέρωσή τους.

    Ο ευρωπαίος μεσολαβητής παρέδωσε εξάλλου, την ετήσια έκθεση και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    [04] Πολιτική

    Έναρξη της νέας περιόδου

    Αγιασμός στη Βουλή

    2/10/2006 12:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Γ Συνόδου, της ενδεκάτης περιόδου της ολομέλειας της Βουλής, τέλεσε το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Παρόντες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Από την τελετή απουσίαζε η Αλέκα Παπαρήγα καθώς και ο πρόεδρος και όλοι οι βουλευτές του Συνασπισμού. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων του σώματος, εκ των οποίων δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς θα είναι από τη συμπολίτευση (ΝΔ), ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ένας γραμματέας από το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη με τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    [05] Πολιτική

    Μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου, Κατσού

    Συνάντηση για τη διαφθορά

    2/10/2006 2:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 6:58:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Σιγκέο Κατσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ο οποίος διενεργεί έρευνες για το επίπεδο της διαφθοράς και της αξιοπιστίας, υπογράμμισε στον κ. Παπανδρέου ότι το επίπεδο της αξιοπιστίας της χώρας μας, βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το επιθυμητό.

    [06] Κοινωνία

    Σε 48ωρη και οι καθηγητές

    Τρίτη εβδομάδα απεργίας

    2/10/2006 1:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 6:13:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησε η εβδομάδα. Στην πενθήμερη απεργία των δασκάλων που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, προστίθεται η 48ωρη κινητοποίηση των καθηγητών, που ξεκινά από την Δευτέρα. Οι απεργοί πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην πλατεία Συντάγματος. Οι εκπαιδευτικοί εμμένουν στα αιτήματά τους, ενώ από την Κυβέρνηση διαμηνύεται πως έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι δάσκαλοι, ζητούν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, άμεση καταβολή του επιδόματος των 105 ευρώ και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων.

    "Υπερβολικές απαιτήσεις"

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις είναι αυτές που δεν διευκολύνουν το να ανοίξουν τα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει κανένα προγραμματισμένο ραντεβού των εκπροσώπων τους με τον Πρωθυπουργό.

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε πως η κυβέρνηση κάνει πράξη και στον τομέα της εκπαίδευσης βήμα-βήμα όλα για όσα είχε δεσμευτεί και πρόσθεσε χαρακτηριστικά "δεν νομίζω ότι πολλοί Έλληνες πολίτες θα δείξουν κατανόηση στις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων που ζητεί αύξηση 45%".

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απεργία των εκπαιδευτικών, δήλωσε "το σύνολο των μη θεσμικών αιτημάτων και των θεσμικών αιτημάτων, που έχουν οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως φάνηκε από την τελευταία συνάντηση που είχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία".

    Αναφερόμενος στα θεσμικά αιτήματα τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας ικανοποίησε την πλειοψηφία των αιτημάτων και συνεχίζει να τα ικανοποιεί κατά τρόπο αποτελεσματικό, ενώ σχετικά με το επίδομα των 105 ευρώ, ο κ. Καλός επεσήμανε ότι "Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, δήλωσαν και δηλώνουν ότι ρυθμίζεται κατά τρόπο σύμφωνο προς τις αντοχές της οικονομίας μας. Τελικώς, και τα θεσμικά και τα μη θεσμικά ζητήματα απαιτούν διάλογο για την επίλυσή τους. Το υπουργείο Παιδείας, τάσσεται θετικά υπέρ αυτού του διαλόγου, αλλά για μας ο διάλογος έχει νόημα με τα σχολεία ανοιχτά και μόνο". Το απόγευμα της Τρίτης στα Προπύλαια οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών.

    Την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, θα πραγματοποιήσουν Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ επιδιώκουν σε επαφή με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να κηρυχθεί 24ωρη απεργία, σε ένδειξη συμπαράστασης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλειστά τα σχολεία

    [07] Κοινωνία

    Τρεις οι νεκροί από το δυστύχημα

    Έσβησε η 20χρονη

    2/10/2006 7:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υπέκυψε στα τραύματά της η 20χρονη κοπέλα, που νοσηλευόταν σοβαρά τραυματισμένη από το τροχαίο δυστύχημα που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη λεωφόρο Συγγρού, ανεβάζοντας σε τρεις των αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την τρελή πορεία του ΙΧ αυτοκινήτου. Το δυστύχημα έγινε όταν ένας νεαρός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο καρφώθηκε σε στάση λεωφορείου. Εκτός από την 20χρονη κοπέλα, νεκροί είναι μία 23χρονη φοιτήτρια κι ένας 25χρονος. Ο 22χρονος οδηγός τραυματίστηκε πολύ ελαφρά στο μέτωπο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πρόκλησης σωματικών βλαβών. Όπως έδειξε το αλκοτέστ ο οδηγός του αυτοκινήτου, δεν οδηγούσε μεθυσμένος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένα άλλο όχημα του έκλεισε το δρόμο, φρενάρισε και έχασε τον έλεγχο. Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το όχημα είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Μάλιστα, ο νεαρός οδηγός φέρεται να έκανε ελιγμούς στη λεωφόρο Συγγρού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πορεία θανάτου

    [08] Κοινωνία

    Διάψευση για το καρτέλ στο γάλα

    2/10/2006 6:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 6:37:36 μμ)

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το γάλα παρέθεσε η διοίκηση του ομίλου Vivartia στον οποίο ανήκει η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα. Όπως τόνισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, η Δέλτα δεν έχει να κρύψει ή να φοβηθεί τίποτα, ενώ διέψευσε ακόμα, ότι υπήρχε ή υπάρχει καρτέλ στο γάλα. "Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καρτέλ στο γάλα" τόνισε ο κ Θεοδωρόπουλος, αναφέροντας, ότι ο Έλληνας καταναλωτής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 392 προϊόντα 114 εταιριών με ένα εύρος τιμών από 0,55 ευρώ έως 2,5 ευρώ και σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανταγωνισμού δεν υφίσταται η έννοια καρτέλ.

    "Η ελληνική βιομηχανία καθορίζει λιγότερο από το ένα τρίτο την τιμή στο γάλα", ανέφερε. Όσον αφορά την τιμή παραγωγής του γάλακτος, επισημάνθηκε, ότι η τιμή, που λαμβάνει ο παραγωγός από την εκάστοτε ελληνική γαλακτοβιομηχανία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, φτάνοντας.

    Τα στελέχη της εταιρείας επικαλούμενα στοιχεία τόσο από τον ΕΛΟΓ όσο κι από διεθνείς έρευνες έκαναν λόγο για "καλλιέργεια μύθων" γύρω από το κύκλωμα του γάλακτος.

    Σε ερώτηση με επίκεντρο τη ΜΕΒΓΑΛ και τις καταγγελίες περί καρτέλ στο γάλα, ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει καρτέλ και εξέφρασε τη γνώμη του ότι πιθανώς οι καταγγελίες αυτές να είναι μέρος της στρατηγικής της εταιρίας για να αποφύγει τυχόν πρόστιμα που ίσως προκύψουν για την ίδια. Καταγγέλοντας δηλαδή την ύπαρξη καρτέλ και βοηθώντας τις αρχές για την εξιχνίαση τους, όπως είπε, θα καταφέρει να αποφύγει κάποια πρόστιμα, αν φυσικά αποδειχθεί ορθή η καταγγελία της.

    Χωρίς να θέλει να σχολιάσει δηλώσεις αρμοδίων Υπουργών γύρω από την υπόθεση του καρτέλ, ο κ. Θεοδωρόπουλος αρκέστηκε να πει, ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ για το θέμα των αρχείων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τόνισε ότι αν της ξαναζητηθούν στοιχεία, η εταιρία θα τα ξαναδώσει.

    Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων

    Στο μεταξύ σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου στον κόμβο της Γαλάτιστας προχώρησαν το μεσημέρι οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής.

    Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές γάλακτος και τις πιέσεις που δέχονται από τις γαλακτοβιομηχανίες για τη μείωση της τιμής του πρόβειου γάλακτος.

    [09] Κοινωνία

    Λήστεψαν 82χρονη

    2/10/2006 1:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αντιμέτωπη με τρείς κακοποιούς, βρέθηκε τα ξημερώματα μια 82χρονη στο Παλαιό Φάληρο. Οι δράστες, διέρρηξαν το διαμέρισμά της στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στη λεωφόρο Ποσειδώνος 45, στις 4 και τέταρτο τα ξημερώματα, ακινητοποίησαν την 82χρονη και την οικιακή βοηθό της και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και μια τηλεόραση. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να διαρρήξουν και το διπλανό διαμέρισμα, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη του. Ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα οι δράστες να τραπούν σε φυγή. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [10] Κόσμος

    Άγνωστα τα αίτια της έκρηξης

    Έκρηξη με τραυματίες στην Τουρκία

    2/10/2006 6:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 7:44:15 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Associated Press

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε καφετέρια στη Σμύρνη. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας των τραυματιών. Η έκρηξη σημειώθηκε στο προάστιο Αλσανκάκ, το οποίο θεωρείται από τα πιο ακριβά της πόλης. Αμέσως μετά την έκρηξη, στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα για να παραλάβουν τους τραυματίες. ούτε και τα αίτια της έκρηξης. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης, ούτε αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    [11] Κόσμος

    Ενώ ο Μπλερ ήταν μέσα στο σπίτι

    Ένοπλος εισέβαλλε στην κατοικία του Μπλερ

    2/10/2006 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, ο οποίος είχε εισβάλλει σε φυλασσόμενη περιοχή της κατοικίας του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, συνέλαβαν Βρετανοί αστυνομικοί. Ο άνδρας σκαρφάλωσε μία μάντρα περίπου δύο μέτρα ψηλή, από ένα δρόμο που βρίσκεται πίσω από το Νο. 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, στις 00:36 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο άνδρας συνελήφθη αμέσως, μετά από μία σύντομη μάχη με αστυνομικό και βρέθηκε επάνω του ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας. Τα κίνητρα της ενέργειάς του δεν έχουν διευκρινιστεί προς το παρόν, αλλά η αστυνομία δε θεωρεί ότι το περιστατικό σχετίζεται με την τρομοκρατία. Ο εισβολέας μεταφέρθηκε στην αστυνομική διεύθυνση του Λονδίνου για ανακρίσεις. Την ώρα του περιστατικού ο Τόνι Μπλερ ήταν μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία, αλλά όπως είπε η αστυνομία, δεν κινδύνευσε ούτε για μία στιγμή. Πάντως, η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι μετά το περιστατικό θα αναθεωρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Downing Street knifeman arrested

    [12] Κόσμος

    Κλιμακώνεται η κρίση

    2/10/2006 4:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 7:06:09 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας. H Γεωργία παρέδωσε σε αντιπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη παρέδωσε τους τέσσερις Ρώσους αξιωματικούς, που κρατούνταν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο επικεφαλής του Οργανισμού και υποουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Κάρελ ντε Γκουχτ είπε, ότι οι άνδρες θα μεταφερθούν αμέσως αεροπορικά στη Ρωσία. Η Μόσχα είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στη Γεωργία για την απελευθέρωση των αξιωματικών, ωστόσο ο Γεωργιανός Πρόεδρος, Μικαήλ Σαακασβίλι αρνήθηκε, ότι παράδοση των αξιωματικών δεν οφείλεται στις πιέσεις της Μόσχας. Ωστόσο, η κατάσταση δε φαίνεται να οδηγείται σε αποκλιμάκωση, καθώς το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών διέταξε την αναστολή των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, χερσαίων και θαλασσίων συνδέσεων με τη Γεωργία.

    Οι τέσσερις αξιωματικοί παραδόθηκαν στον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΟΑΣΕ κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τυφλίδα , που μεταδόθηκε από την γεωργιανή Τηλεόραση.

    Ένας Γεωργιανός αξιωματούχος αφού διάβαζε το όνομα κάθε αξιωματικού έλεγε, ότι απελαύνεται από τη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας καθώς και ότι στο εξής του απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Γεωργίας.

    Ανακοινώνοντας την απέλαση των αξιωματικών ο Γεωργιανός Πρόεδρος είπε, ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία , ωστόσο η Γεωργία δε θέλει πια να την αντιμετωπίζουν "ως το φτωχό συγγενή". Όπως υποστήριξε η Ρωσία χρησιμοποιούσε μεθόδους εκφοβισμού και εκβιασμού και επανέλαβε τον ισχυρισμό του, ότι ρωσικό κύκλωμα κατασκόπων δρούσε στη Γεωργία.

    "Το μήνυμα στο σπουδαίο γείτονά μας, τη Ρωσία είναι: Αρκετά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαακασβίλι.

    Κόντρα σε υψηλούς τόνους

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Γεωργία, με αφορμή τη σύλληψη των τεσσάρων για "κρατική τρομοκρατία" και για προσπάθεια να προκαλέσει τη Μόσχα.

    Απαντώντας, ο Γεωργιανός Πρόεδρος,είπε, ότι η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα του, λόγω της φιλοδυτικής της στάσης.

    Ο ίδιος μιλώντας στο BBC από την πόλη Μπατούμι, είπε, ότι καμία χώρα δε θα ήθελε στο έδαφός της κατασκόπους, που να την υπονομεύουν.

    Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης, καθώς χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη παράλογη.

    [13] Κόσμος

    Ανοικτά της Σικελίας

    Συλλήψεις λαθρομεταναστών

    2/10/2006 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής συνέλαβαν 450 λαθρομετανάστες, ανοικτά της νήσου Λαμπεντούσα, κοντά στη Σικελία, ανακοίνωσε το πρακτορείο Ανσας. Δυο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Η πρώτη ομάδα από 230 λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοιάριο μήκους 15 μέτρων, εντοπίστηκε το βράδυ της Κυριακής από ελικόπτερο της ακτοφυλακής σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτίως της Λαμπεντούσα. Ειδοποιήθηκαν δύο σκάφη της ακτοφυλακής που περισυνέλεξαν τους λαθρομετανάστες. Στη συνέχεια, η ακτοφυλακή εντόπισε κι άλλα πλοιάρια με λαθρομετανάστες από τη βόρεια Αφρική και σε ένα αυτά ήταν και δύο γυναίκες σε κρίσιμη κατάσταση που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Παλέρμο. Η μια γυναίκα είχε μαζί της και ένα βρέφος. Η Λαμπεντούσα βρίσκεται 300 χλμ από τις ακτές της Λιβύης και 200 χλμ νότια της Σικελίας. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών,από την αρχή του χρόνου ως τις 31 Ιουλίου,είχαν φτάσει στην Λαμπεντούσα 10.414 λαθρομετανάστες.

    [14] Οικονομία

    Για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας

    Άκαρπη η συνάντηση ΟΤΟΕ - Τραπεζίτες

    2/10/2006 11:34:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις μετά και τη άκαρπη συνάντηση ΟΤΟΕ τραπεζιτών για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η εργοδοτική πλευρά πρότεινε αύξηση 36 ευρώ την ημέρα έναντι 66 που διεκδικεί η ΟΤΟΕ, ενώ ζητά από κάθε τράπεζα, να λειτουργούν έως και 20 καταστήματα της τα απογεύματα καθώς και το Σάββατο χωρίς συγκεκριμένο ωράριο των εργαζομένων. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΟΤΟΕ για το μέλλον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις τράπεζες.

    [15] Οικονομία

    Σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις του ΥΠΑΝ

    Νέα μείωση της αμόλυβδης

    2/10/2006 3:59:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πτώση κατά 1,3% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και διαμορφώθηκε στα 0,912 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπου 2.300 πρατήρια. Το υπουργείο επισημαίνει ότι από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 72,2%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 24,76%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε κατά 91,37%. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 21,03% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Ναυάγησε του Μπάγεβιτς

    2/10/2006 5:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 7:22:44 μμ)

    Στα "χαρτιά" έμεινε, όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνς τεχνικός, φέρεται να απάντησε αρνητικά στην πρόταση των "πράσινων", αφού ο Ερυθρός Αστέρας, όπου είναι προπονητής ο "Ντούσκο", δεν θέλησε να τον αποδεσμεύσει. Πλέον ο Παναθηναϊκός στρέφεται σε άλλον ξένο προπονητή, ο οποίος δεν έχει ξαναδουλέψει στην Ελλάδα, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το όνομα του θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

    Προς εναλλακτική λύση κινούνται στον Παναθηναϊκό, όσον αφορά τον προπονητή που θα πάρει την θέση του Χανς Μπάκε στην τεχνική ηγεσία, μετά το οριστικό, όπως όλα δείχνουν, ναυάγιο της περίπτωσης του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αν και οι αρχικές εκτιμήσει έδειχναν πως ο Σερβνοέλληνας τεχνικός θα είναι ο νέος προπονητής των "πρασίνων", τελικά η υπόθεση ναυάγησε. Αξεπέραστο εμπόδιο όμως αποδείχτηκε το συμβόλαιο που δεσμεύει τον Σερβοέλληνα τεχνικό με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο 58χρονος προπονητής δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη του διαζυγίου του με τους πρωταθλητές Σερβίας και προσπαθούσε τις τελευταίες ημέρες να "αναγκάσει" τη διοίκηση του συλλόγου είτε να τον απολύσει, είτε να τον αποδεσμεύσει με το ανάλογο αντίτιμο από πλευράς Παναθηναϊκού. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και τα κακά νέα μετέφερε στη διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο ίδιος ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σε επικοινωνία που είχε με άνθρωπο του συλλόγου.

    Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης βάζει πλέον σε εφαρμογή το εναλλακτικό πλάνο που έχει έτοιμο. Ο "Τζίγγερ" φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με ξένο προπονητή (το όνομα του οποίου γνωρίζει μόνο ο ίδιος), που δεν έχει δουλέψει στην Ελλάδα και θα αναλάβει άμεσα την ομάδα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β' Εθνική: Νίκη για τον Αγροτικό Αστέρα

    2/10/2006 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική εντός έδρας νίκη πέτυχε ο Αγροτικός Αστέρας, ο οποίος στο παιχνίδι που έγινε στον Εύοσμο και με το οποίο ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική της Β Εθνικής, επικράτησε της Καστοριάς με 3-1. Μετά από αυτή τη νίκη η ομάδα του Εύοσμου έφτασε τους 7 βαθμούς, ενώ η Καστοριά έμεινε στους 3 βαθμούς. Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Μπάρμπας (8΄) και Κυζερίδης (39΄ πεν., 61΄), ενώ για τους φιλοξενούμενους ισοφάρισε προσωρινά ο Κανελίνι στο 36΄.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής

    Αστέρας Τρίπολης-Προοδευτική 1-1 Χαϊδάρι-Καλαμάτα 1-0 Λεβαδειακός-Πανθρακικός 2-0 Καλλιθέα-Βέροια 1-2 Εθνικός Αστέρας-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 Ηλυσιακός-Πανσερραϊκός 1-1 Μεσσηνιακός-Νίκη Βόλου 4-0 Εθνικός-Θρασύβουλος 0-1 Αγροτικός Αστέρας-Καστοριά 3-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    1. Λεβαδειακός 10 2. Θρασύβουλος 9 3. ΠΑΣ Γιάννινα 8 -. Πανσερραϊκός 8 5. Βέροια 7 -. Καλλιθέα 7 -. Αγροτικός Αστέρας 7 -. Ηλυσιακός 7 9. Πανθρακικός 6 -. Μεσσηνιακός 6 -. Χαϊδάρι 6 12. Αστέρας Τρίπολης 5 13. Εθνικός 4 -. Εθνικός Αστέρας 4 15. Καστοριά 2 -. Προοδευτική 2 17. Καλαμάτα 1 18. Νίκη Βόλου 0

    [18] Μπάσκετ

    Κύπελλο: Στα ημιτελικά ο ΠΑΟ

    2/10/2006 6:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 6:46:35 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, μετά την άνετη νίκη-πρόκριση στα προημιτελικά επί της Ολύμπια Λάρισας με 84-55. Οι "πράσινοι" οι οποίοι είναι και οι κάτοχοι του Κυπέλλου, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα και πήραν άνετα τη νίκη και την πρόκριση στους "4". Εκεί η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα αντιμετωπίσει πρώτα εντός έδρας το νικητή του παιχνιδιού ΑΕΚ-Μαρούσι σε διπλές αναμετρήσεις. Οι Σάνι Μπετσίροβιτς (15π.), Ραμούνας Σισκάουσκας (11π.) και Ντέγιαν Τομάσεβιτς (10π.) ήταν άξιοι συμπαραστάτες του Χατζηβρέττα που ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 16 πόντους, ενώ για την ομάδα της Λάρισας ξεχώρισαν οι Σάβο Τζιγκάνοβιτς (15π.), Κόρεϊ Μπέλσερ (14π.) και Βλάντιμιρ Κρστιτς (12π.). Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Φραγκίκος Αλβέρτης, είδε την προσπάθεια της ομάδας του από τον πάγκο με πολιτικά, καθώς δεν είχε δηλωθεί στη δωδεκάδα. Δεκάλεπτα: 20-13, 41-29, 61-44, 84-55

    Για περίπου 6 λεπτά στην πρώτη περίοδο κατάφερε η Ολύμπια Λάρισας να είναι κάτι παραπάνω ανταγωνιστική, καθώς μέχρι σε εκείνο το λεπτό ήταν μπροστά στο σκορ με 8-12. Από εκεί και πέρα όμως ο Παναθηναϊκός άρχισε να λειτουργεί καλά τόσο στον επιθετικό όσο και αμυντικό τομέα και με κορυφαίο τον Τομάσεβιτς, πήρε το προβάδισμα με 20-13. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι "πράσινοι" όχι μόνο διατήρησαν, αλλά άρχισαν να αυξάνουν τη διαφορά και στο ημίχρονο βρέθηκαν μπροστά με 41-29.

    Στο δεύτερο ημίχρονο και το 3ο δεκάλεπτο οι "πορτοκαλί" μπήκαν δυνατά και με δύο σερί τρίποντα, δια χειρός Βλαντιμίρ Κρστις και Κόρεϊ Μπέλσερ κατάφεραν να μειώσουν σε 41-35. Ως εκεί όμως, αφού οι "πράσινοι" με πολύ καλή άμυνα και επιθετικούς εκτελεστές τους Τσαρτσαρή και Χατζηβρέττα κατάφεραν με ένα επί μέρους σκορ 20-7 να εκτοξεύσουν τη διαφορά στους 19 πόντους (61-42), καθαρίζοντας ουσιαστικά τη νίκη. Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός αύξησε περισσότερο τη διαφορά και πήρε με 84-55 την άνετη πρόκριση.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τσαρτσαρής 12 (1), Μπετσίροβιτς 15 (1), Ντελκ 8 (2), Σάκοτα 3, Παπανικολάου, Χατζηβρέττας 16 (3), Μπατίστ 4, Διαμαντίδης 2, Σισκάουσκας 11 (1), Τομάσεβιτς 10, Ντικούδης 3, Γιαβτόκας

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Τζιγκάνοβιτς 15, Μπέλσερ 14 (2), Πρίντεζης 2, Τσιάρας, Κρστιτς 12 (3), Τριχόπουλος, Αποστολίδης 3, Μπάκμαν 5, Βουκαντίνοφ 4

    [19] Άρση Βαρών: Ενδέκατος ο Σαμπάνης

    2/10/2006 7:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην 11η θέση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στον Άγιο Δομίνικο, κατετάγη ο Λεωνίδας Σαμπάνης, στην επανεμφάνιση του στους αγώνες δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Έλληνας πρωταθλητής στάθηκε άτυχος, καθώς θα μπορούσε να κατακτήσει τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ, στα 62κ, αν δεν ήταν νευρικός στις πρώτες δύο προσπάθειες, όπου ακυρώθηκε. Τελικά, στην τρίτη προσπάθεια σήκωσε 130 κιλά και πήρε την 8η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στον Ισραελ Ρούμπιο από την Βενεζουέλα με 133κ, που συμμετείχε το β γκρουπ. Την πρώτη θέση κατάκτησε ο Κινέζος Λε Γκιου με 140κ. Στο ζετέ, ο Λεωνίδας Σαμπάνης κατέκτησε την 10η θέση σηκώνοντας 150κ, ενώ δεν τα κατάφερε στην τελευταία προσπάθεια όπου μια λάθος κίνηση του στοίχισε τα 156κ., με αποτέλεσμα να καταταγεί τελικά 11ος με 280κ. στο σύνολο. Στα αξιοσημείωτα ήταν η ακύρωση του Κινέζου Πινγκ Ζανγκ και στο ζετέ και στο αρασέ, αφού δεν είχε καμία έγκυρη προσπάθεια. Την Δευτέρα το βράδυ (20.00 τοπική ώρα) θα αγωνιστεί ο Σπύρος Σταματιάδης στο τρίτο γκρουπ στα 77κ , με τον Μήτρου να συμμετέχει στην ίδια κατηγορία αλλά να αγωνίζεται την επόμενη μέρα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα σε αρασέ, ζετέ και σύνολο, στα 62κ: 1. Λι Γκιου (Κίνα) 140 168 308 2. Οσκαρ Φιγκερόα (Κολομβία) 137 160 297 3. Φερνάντο Σαλαζάρ (Κολομβία) 131 164 295 4. Μανουέλ Μινγκιφέλ (Μικρονησία) 128 165 293 5. Χενάτζι Μακιβεγενια (Λευκορωσία) 130 160 290 6. Ροζάλες Κουρμπέλο (Κούβα) 127 162 289 7. Μιν Χι (Κορέα) 132 155 287 8. Αμπντέλ Μπακί (Αίγυπτος) 131 155 286 9. Τρινιαντό (Ινδονησία) 130 155 285 10. Βλάντιμιρ Ποπόφ (Μολδαβία) 125 155 280 11. Λεωνίδας Σαπάνης (ΕΛΛΑΔΑ) 130 150 280

    [20] Τέταρτος τίτλος για τη Δανιηλίδου

    2/10/2006 5:47:00 μμ

    Την κατάκτηση του τέταρτου τίτλου στην καριέρα της σε τουρνουά της TWA πανηγύρισε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια, μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό του τουρνουά των 145.000 δολαρίων της Σεούλ, νίκησε στον τελικό την Γιαπωνέζα Άι Σουγκιγιάμα (νούμερο 27 στον κόσμο) με 2-1 σετ (6-3, 2-6, 7-6) και κατέκτησε το τρόπαιο. Η Δανιηλίδου, που συμμετείχε σε τελικό τουρνουά TWA για πρώτη φορά μετά από 32 μήνες, μετρούσε μέχρι την κατάκτηση του τουρνουά άλλους τρεις τίτλους, στο Χερτόγκενμπος το 2002 και στο Οκλαντ το 2003 και το 2004, ενώ έχει κι έναν χαμένο τελικό, το 2002 στην Μπαΐα, διατηρώντας το εκπληκτικό ποσοστό των τεσσάρων επιτυχιών σε πέντε τελικούς. Μετά τη νίκη της αυτή η Δανιηλίδου, η οποία βρισκόταν στην θέση 58 της παγκόσμιας κατάταξης, έκανε ένα μεγάλο άλμα 17 θέσεων, και βρέθηκε στο νούμερο 41 με 493 βαθμούς. Στην κορυφή εξακολουθεί να βρίσκεται η Γαλλίδα Αμελί Μορεσμό με 3.746 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Ζιστίν Ενάν-Αρντέν με 3.474 βαθμούς και η Μαρία Σαράποβα με 3.037 βαθμούς.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Εθνική Ελλάδας

    Με τον Ζαγοράκη στην αποστολή

    2/10/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στις προσπάθειες της Εθνικής Ελλάδας και την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008 επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον όλων. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά το νικηφόρο ξεκίνημα της, θέλει να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο και πλέον ξεκινάει την προετοιμασία για τους δύο αγώνες με την Νορβηγία το Σάββατο εντός έδρας και την Τετάρτη με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτός. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας κάλεσε τους παίκτες που θα απαρτίσουν την αποστολή. Σε αυτή, παρά το γεγονός πως είχε αρχικά αποσυρθεί, ο Αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης υπέκυψε στις πιέσεις του Γερμανού, και βρίσκεται στην αποστολή. Ο Ζαγοράκης θα φορέσει κατά τα φαινόμενα τη φανέλα με το εθνόσημο για τελευταία φορά σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις. Αναλυτικά οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν από τον Ότο Ρεχάγκελ: Γιαννακόπουλος, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Κυργιάκος, Αμανατίδης, Φύσσας, Χαριστέας, Γκέκας, Σαμαράς, Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Λυμπερόπουλος, Λαγός, Ανατολάκης, Καφές, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης, Βύντρα, Γκούμας, Ζαγοράκης.

    Η βαθμολογία του ομίλου

    1. Νορβηγία 6 (σε 2 αγώνες) 2. Ουγγαρία 3 (2) 3. Τουρκία 3 (1) 4. Ελλάδα 3 (1) 5. Βόσνια/Ερζεγοβίνη 3 (2) 6. Μολδαβία 0 (2) 7. Μάλτα 0 (2)

    Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου Σάββατο 7/10 Μολδαβία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη Ουγγαρία-Τουρκία Ελλάδα-Νορβηγία Ρεπό: Μάλτα

    Τετάρτη 11/10 Τουρκία-Μολδαβία Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ελλάδα Μάλτα-Ουγγαρία Ρεπό: Νορβηγία

    [22] Πολιτισμός

    Shine on, you Σιντ..

    Ο μυστηριώδης "Crazy Diamond"

    2/10/2006 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια βραδιά αφιερωμένη στο Σιντ Μπάρετ (Syd Barrett) των Pink Floyd, μια από τις πιο μυστηριώδεις προσωπικότητες του ροκ θα λάβει χώρα απόψε Δευτέρα στις 21.30 στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33 Κουκάκι, 210-9245.644). Στην οθόνη του Small Music Cinema οι θεατές θα παρακολουθήσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τις ιστορίες για το "Crazy Diamond" και τις εμπνευσμένες μουσικές από το μεγάλο απόντα, καθώς ο Σιντ Μπάρετ πέθανε τον περασμένο Ιούλιο, ο οποίος αποχώρησε από το θρυλικό συγκρότημα τη στιγμή που οι Pink Floyd ξεχώριζαν ανάμεσα στους λίγους εκείνους που θα όριζαν το ροκ. Shine On, you Σιντ

    [23] Πολιτισμός

    Στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Fuzz

    Άρωμα Αφρικής στην Αθήνα...

    2/10/2006 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο εξαιρετικές βραδιές θα δώσουν διαφορετικό χρώμα στον Οκτώβριο, δύο βραδιές αφιερωμένες στην Αφρική με live συμμετοχές και παράλληλα events! Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα υπάρξουν ζωντανά στη σκηνή τα hip hop / raga / reggae σετ από τους Νιγηριανούς Danfo Drivers και Zule Zoo, ονόματα πασίγνωστα στους Αφρικανούς της Ευρώπης, οι οποίοι για πρώτη φορά θα βρεθούν στην ίδια σκηνή και μάλιστα θα πραγματοποιήσουν μια από τις περιβόητες MC battles μεταξύ τους. Πριν από το Live αναμένεται με ενδιαφέρον το African fashion parade, ένα πολύ διαφορετικό event μόδας όπου μέλη από διάφορες φυλές κρατών της Αφρικής θα παρελάσουν με τις τοπικές ενδυμασίες τους και θα κριθούν από επιτροπή. Στις δύο βραδιές εκτός των live και του fashion event θα υπάρξει και σημείο πώλησης αφρικανικής κουζίνας με εξαίσια εδέσματα από τη μαύρη ήπειρο. Οι μπάντες έρχονται κατευθείαν από τη Νιγηρία για δύο βραδιές στο Fuzz (πρώην Club 22), Βουλιαγμένης 22.

    Εισιτήρια: 20 ευρώ (προπώληση στα Metropolis και στο ταμείο) Έναρξη: 21.00 Πληροφορίες: 210 3630772

    [24] Υγεία

    Για τις ανακαλύψεις τους στη μοριακή βιολογία

    Σε γενετιστές το Νόμπελ Ιατρικής

    2/10/2006 2:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 2:52:52 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε δύο Αμερικανούς γενετιστές απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, για τις ανακαλύψεις τους στη μοριακή βιολογία και τις γενετικές πληροφορίες, όπως ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα, από την Επιτροπή Νόμπελ. Οι Άντριου Φάιρ και Κρεγκ Μέλο τιμήθηκαν με το Νόμπελ επειδή "ανακάλυψαν ένα θεμελιώδη μηχανισμό για τον έλεγχο της ροής γενετικών πληροφοριών", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συνέλευσης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Οι εργασίες τους αφορούν το RNA (ριβοζονουκλεϊνικό οξύ), που χρησιμεύει ως ενδιάμεσος στην κυκλοφορία της γενετικής πληροφορίας από το DNA (δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ) στις πρωτεΐνες. Οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν ένα μηχανισμό αποκαλούμενο "παρεμβολή RNA", που επιτρέπει να μπλοκάρονται ορισμένα γονίδια, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή Νόμπελ, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Ο Άντριου Φάιρ είναι καθηγητής παθολογίας και γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ (Καλιφόρνια) και ο Κρεγκ Μέλο είναι καθηγητής μοριακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή της Μασαχουσέτης. Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής θα απονεμηθεί την Τρίτη και της Χημείας την Τετάρτη. Θα ακολουθήσουν τα Νόμπελ Οικονομίας και Ειρήνης, ενώ το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα βραβεία, που αντιπροσωπεύονται από ένα δίπλωμα, ένα χρυσό μετάλλιο και μια επιταγή 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ), απονέμονται στη διάρκεια τελετών στη Στοκχόλμη και το Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

    Σχετικά Links:

    http://nobelprize.org/

    [25] Τεχνολογία

    Με στόχο τη μείωση των κλοπών

    Σύστημα συναγερμού για κινητά

    2/10/2006 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα "φύλακα-άγγελο" για τα κινητά τους τηλέφωνα θα έχουν στο εξής οι Βρετανοί και μάλιστα επί 24ώρου βάσεως. Πρόκειται για το σύστημα συναγερμού Remote XT, που έχει ως στόχο να μειωθούν σημαντικά οι κλοπές κινητών τηλεφώνων. Ο συνδρομητής της υπηρεσίας αυτής μπορεί να την καλεί 24 ώρες την ημέρα σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού του. Αμέσως, το σύστημα στέλνει ένα σήμα συναγερμού το οποίο εκπέμπεται από το τηλέφωνο προκειμένου να εντοπιστεί η συσκευή. Ο ήχος του συναγερμού είναι μια ανθρώπινη κραυγή και ο οποίος δε σταματά με την αντικατάσταση της κάρτας SIM αλλά μόνο με την αφαίρεση της μπαταρίας του τηλεφώνου, δηλαδή με την αχρήστευση της συσκευής. Παράλληλα, το Remote XT σβήνει αμέσως όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο κινητό (τηλέφωνα, μηνύματα, e-mail, φωτογραφίες κτλ) αφού προηγουμένως τα αποθηκεύσει στη μνήμη ενός κεντρικού υπολογιστή. Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία προορίζεται μόνο για εταιρείες και το κόστος ανέρχεται στα 15 ευρώ το μήνα.

    [26] Τεχνολογία

    Νέες προβολές στο Ψηφιακό Πλανητάριο

    Από το Διάστημα στα έγκατα της Γης

    2/10/2006 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 12:30:44 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Δύο νέες, θεαματικές προβολές προστίθενται από τον Οκτώβριο στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για την υποβλητική ψηφιακή παράσταση "Μαύρες Τρύπες" και την εντυπωσιακή ταινία θόλου "Θαυμαστά Σπήλαια", που μας μεταφέρουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, από τις μακρινές εσχατιές του Σύμπαντος έως τα πλέον εντυπωσιακά σπήλαια κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Η παράσταση "Μαύρες Τρύπες" αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό τα σημεία του Σύμπαντος όπου δεν ισχύουν ο χώρος, ο χρόνος και οι νόμοι της Φυσικής δεν έχουν καμία υπόσταση, ενώ με την ταινία "Θαυμαστά Σπήλαια", οι θεατές θα πραγματοποιήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ομορφιές και τα μυστικά που κρύβουν τα σπήλαια κάτω από την επιφάνεια της Γης. Η ταινία μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε διαφορετικά είδη σπηλαίων, από τις μακρινές περιοχές των παγετώνων έως τα τροπικά δάση του Μεξικού και από πλαγιές χαραδρών, έως υποβρύχια σπήλαια σε εξωτικές περιοχές, άγνωστες μέχρι τώρα. Οι νέες παραστάσεις παρουσιάζονται στις 3 Οκτωβρίου, σε συνέντευξη Τύπου, στις 12.00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από τη σύστασή του. Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσουν οι προβολές και των δύο παραστάσεων.

    [27] Παράξενα

    Τη γλίτωσε λόγω εκλογών

    2/10/2006 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Σε μία οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο 23χρονος Αντριάνο Σάντι Λίμα Ολιβέιρα θα είχε καταλήξει στη φυλακή μετά την ομολογία του ότι προσέλαβε πληρωμένους δολοφόνους για να σκοτώσουν τη μητέρα του. Όμως, στη Βραζιλία, και μάλιστα στην προεκλογική Βραζιλία, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς, βάσει νόμου, η αστυνομία δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε συλλήψεις τις ημέρες πριν και μετά τις εκλογές. Η απίστευτη αυτή ιστορία έγινε γνωστή όταν ο Ολιβέιρα ομολόγησε ότι πίσω από τη δολοφονία της πάμπλουτης μητέρας του βρισκόταν ο ίδιος και εξήγησε ότι το έκανε επειδή εκείνη σπαταλούσε την περιουσία τους μαζί με το σύντροφό της. Συνήθως, μετά από μια τέτοια ομολογία, σειρά έχει η σύλληψη του δράστη. Όμως, ένας νόμος σχετικά με την προεκλογική περίοδο, ανέτρεψε τα σχέδια των αστυνομικών. Σύμφωνα με αυτόν, δεν επιτρέπονται οι συλλήψεις πέντε ημέρες πριν και δύο ημέρες μετά τις εκλογές εκτός εάν ο δράστης συλλαμβάνεται επ αυτοφώρω. Στόχος του νόμου αυτού είναι η εξασφάλιση δίκαιων εκλογών και, προφανώς, αναφέρεται στους πολιτικούς αντιπάλους του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο Ολιβέιρα θα συλληφθεί μετά το πέρας των δύο ημερών. Τώρα, όμως, που θα διεξαχθεί και νέος γύρος εκλογών τι σκέφτεται άραγε να κάνει η αστυνομία;

    [28] Παράξενα

    Θαλάσσιος λέων με καλλιτεχνική φλέβα

    2/10/2006 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2006 12:50:04 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με ένα πινέλο και μπογιές περνά την ώρα της η Μάγκι, ένας θαλάσσιος λέοντας, που φιλοξενείται στο Ζωολογικό Κήπο του Πίτσμπουργκ, στις ΗΠΑ. Κρατώντας το πινέλο με το στόμα της, η Μάγκι δημιουργεί δεκάδες πίνακες αφηρημένης ζωγραφικής συγκεντρώνοντας τα βλέμματα όλων των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου. Εμπνευστής της ιδέας η εκπαιδευτής της, Κέσα Φάρες, που, γνωρίζοντας ότι οι θαλάσσιοι λέοντες είναι εξαιρετικά έξυπνα ζώα, αποφάσισε να της μάθει ζωγραφική. Μετά από τρεις μόλις μήνες, η Μάγκι έμαθε πώς να κρατά το πινέλο και να το ακουμπά πάνω στον καμβά. Τότε, η Κέσα βούτηξε το πινέλο στην μπογιά και η Μάγκι ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Η αμοιβή της για κάθε επιτυχημένη πινελιά είναι ένα ψάρι, ενώ τα έργα της θα αρχίσουν να πωλούνται και τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλοζωικά σωματεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 October 2006 - 16:51:18 UTC