Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς την επιβολή κυρώσεων
  • [02] Μοναδικός υποψήφιος ο Μπαν Κι-μουν
  • [03] Στις κάλπες οι Λετονοί
  • [04] Η Ρωσία απελαύνει Γεωργιανούς

    [01] Κόσμος

    Προς την επιβολή κυρώσεων

    7/10/2006 10:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Την έναρξη διαβουλεύσεων σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, αποφάσισαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Κίνας, κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στο Λονδίνο. Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, οι προτάσεις που διατύπωσαν οι "έξι" τον Ιούνιο στη Βιέννη ήταν "φιλόδοξες και γενναιόδωρες", δίχως ωστόσο να έχουν μία θετική απάντηση από το Ιράν. Οι διαβουλεύσεις για "τα μέτρα στο πλαίσιο του άρθρου 41 του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ", το οποίο επιτρέπει οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις σε περίπτωση μη σεβασμού του ψηφίσματος, θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

    Ανοικτή η πόρτα για διαπραγματεύσεις

    Πιθανότατα την Τρίτη, οι αξιωματούχοι θα έχουν νέα συνάντηση και την επομένη, οι πρεσβευτές των "έξι" στον ΟΗΕ θα αρχίσουν τις επαφές στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και να αρχίσουν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ωστόσο, οι διπλωμάτες έχουν αφήσει ανοικτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το Ιράν αποδεχθεί να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Powers to discuss Iran sanctions

    [02] Κόσμος

    Μοναδικός υποψήφιος ο Μπαν Κι-μουν

    7/10/2006 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας, Μπαν Κι-μουν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς την Παρασκευή αποσύρθηκαν όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες, ενόψει της επίσημης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι που αποσύρθηκαν ήταν ο Ινδός διπλωμάτης Σάσι Ταρούρ, αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ, υπεύθυνος για την Επικοινωνία, και ο αντιπρόεδρος της ανατραπείσας κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, Σουρακιάρτ Σατιρατάι. Τις υποψηφιότητές τους είχαν αποσύρει προηγουμένως ο Ιορδανός πρίγκιπας, Ζέιντ Ράαντ Ζέιντ Αλ-Χουσέιν, ο Αφγανός πανεπιστημιακός, Ασράφ Γκάνι, και η πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε-Φρεϊμπέργκα.

    Τη Δευτέρα η ψηφοφορία

    Ο 62χρονος Μπαν βγήκε νικητής τη Δευτέρα μίας ψηφοφορίας στο Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, που διαθέτουν δικαίωμα βέτο.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προχωρήσει τη Δευτέρα σε επίσημη ψηφοφορία προκειμένου να συστήσει την εκλογή του στη Γενική Συνέλευση.

    [03] Κόσμος

    Στις κάλπες οι Λετονοί

    7/10/2006 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου οι κάλπες για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στη Λετονία μετά την ένταξη της βαλτικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες συμμετέχουν 19 κόμματα με 1.024 υποψηφίους. Βάσει του εκλογικού συστήματος, μόνο όσα κόμματα ξεπεράσουν το 5% της λαϊκής ψήφου θα εισέλθουν στην Βουλή. Πάντως, εκτιμάται ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ίσως οδηγήσουν το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία να πέσει αρκετά. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα κεντροδεξιά κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση οδεύουν προς νίκη.

    Εν αναμονή εκπλήξεων

    Ωστόσο το ότι η διαφορά μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων δεν ξεπερνά το 5%, το ότι το 15% των ψηφοφόρων παρέμεναν μέχρι και λίγο πριν από τις εκλογές αναποφάσιστοι και το γεγονός πως έως και οκτώ κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στην 100μελή βουλή, εξωθεί τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

    Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1991, στη χώρα έχουν υπάρξει 12 κυβερνήσεις, καθώς τα κόμματα της κεντροδεξιάς, τα οποία καταλαμβάνουν σταθερά την πλειοψηφία, δεν καταφέρουν να σχηματίσουν σταθερές πολιτικές συμμαχίες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Washington Post: Latvians vote, pro-EU government expected to be returned

    BBC: Latvians vote in general election

    [04] Κόσμος

    Η Ρωσία απελαύνει Γεωργιανούς

    6/10/2006 11:52:00 μμ

    Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με την Τιφλίδα, με αφορμή, τη σύλληψη και την προσωρινή κράτηση των τεσσάρων Ρώσων στρατιωτικών από τις γεωργιανές αρχές, με την κατηγορία της κατασκοπίας. Μετά το εμπάργκο στις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, που επέβαλε η Μόσχα την περασμένη Τρίτη στη Γεωργία, απελάθηκαν από τη Ρωσία, τουλάχιστον 130 Γεωργιανοί πολίτες.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τη Δύση να πείσει την ηγεσία της Γεωργίας να αλλάξει τις "ανεύθυνες" πολιτικές της, αναφέρει σε ανακοίνωση της η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν απέρριψε την προσφορά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να μεσολαβήσει στη διένεξη. "Πιστεύω ότι την περίοδο αυτή οι προσπάθειες του ΟΑΣΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόκληση μιας θεμελιώδους αλλαγής στην πολιτική της σημερινής ηγεσίας της Γεωργίας". Αυτές οι πολιτικές είχαν ως στόχο να κλιμακώσουν την ένταση και να προετοιμάσουν για ένα στρατιωτικό σενάριο για την "διευθέτηση" των συγκρούσεων Γεωργίας-Αμπχαζίας και Γεωργίας-Νότιας Οσετίας", φέρεται ότι δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

    Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, απέκλεισε το ενδεχόμενο "στρατιωτικής λύσης" και προφανώς αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι "δεν επιθυμούμε τρίτες δυνάμεις να στέλνουν εσφαλμένα μηνύματα στο καθεστώς του (Γεωργιανού προέδρου) Μιχαήλ Σαακασβίλι και να τον στηρίζουν πολιτικά". Επίσης, ο κ. Γιακοβένκο επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία που παρεμπόδισαν τη συζήτηση, με ρωσική πρωτοβουλία, στο Συμβούλιο Απόφασης της τρέχουσας κατάστασης στη Γεωργία και, τέλος, ευθέως κατηγόρησε την Γεωργία ότι η κυβέρνησή της δεν αφήνει τις περιπολίες κυανοκράνων του ΟΗΕ στην ορεινή περιοχή, που γειτνιάζει με την Αμπχαζία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 October 2006 - 8:50:34 UTC