Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μονόδρομος η καταδίκη του δικομματισμού"
  • [02] Επίθεση Παπανδρέου από την Κρήτη
  • [03] Κορυφώνονται οι προεκλογικές εκστρατείες
  • [04] Συνεχίζεται η απεργία
  • [05] Νέα νεκροψία
  • [06] Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο
  • [07] "Μαύρη ημέρα" για τη δημοσιογραφία
  • [08] Προειδοποιητικά πυρά
  • [09] Παρέμβαση ΟΗΕ για τη Β. Κορέα
  • [10] Νέες αντιδράσεις για τη μαντήλα
  • [11] Πορεία για τιμωρία των βασανιστών
  • [12] Ένοχος δήλωσε Αμερικανός υπαξιωματικός
  • [13] Περιφέρεια και Παιδεία
  • [14] Ισόπαλοι Πανσερραϊκός – Καλλιθέα
  • [15] Με συνταγή Πορτογαλίας

    [01] Πολιτική

    Επανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα

    "Μονόδρομος η καταδίκη του δικομματισμού"

    7/10/2006 9:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2006 9:44:25 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μονόδρομο χαρακτήρισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την καταδίκη του δικομματισμού στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Από την Ανθούπολη, όπου βρέθηκε, το Σάββατο, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους προ της κάλπης και να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είπε, η ενίσχυση του δικομματισμού στις δημοτικές εκλογές θα ερμηνευθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα ως "ψήφος ανοχής", για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Όπως τόνισε, οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να υποκύψουν στα κελεύσματα των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ κάλεσε τον κόσμο να αναδείξει τους υποψηφίους αυτούς, που θα αγωνιστούν για τα λαϊκά στρώματα.

    [02] Πολιτική

    Διήμερη περιοδεία στους νομούς του νησιού

    Επίθεση Παπανδρέου από την Κρήτη

    7/10/2006 9:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 11:23:59 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Επίθεση στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, εξαπέλυσε, το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που ξεκίνησε περιοδεία στο νησί. Ο κόσμος επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Παπανδρέου, που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την ακολουθούμενη πολιτική στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση κάνοντας λόγο για κομματικοποίηση του κράτους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν "μήνυμα αντίστασης" προς την Κυβέρνηση ότι "δεν πάει άλλο", κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κρύβεται από το λαό και τόνισε: "Θα έρθει η ώρα, και είναι κοντά, που ο λαός θα πει στον Κ. Καραμανλή "Φτάνει πια". Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θάνατο του συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ, Μανώλη Γουρνιεζάκη, εκφράζοντας την αγανάκτησή του "για το παρακράτος και την αντίληψη του τραμπουκισμού". Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα του υποψηφίου και νυν δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, και της υποψήφιας για τη νομαρχία, Ευαγγελίας Σχοιναράκη. ’μεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Ο κ. Παπανδρέου συνειδητά πια επιδιώκει να διχάσει τους Έλληνες. Τον αφήνουμε μόνο στον κατήφορό του".

    [03] Πολιτική

    Των υποψηφίων όλων των συνδυασμών

    Κορυφώνονται οι προεκλογικές εκστρατείες

    7/10/2006 7:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2006 8:16:40 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στα επιτελεία των υποψηφίων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών όλων των συνδυασμών, καθώς οι εκλογές απέχουν μόλις μία εβδομάδα. Ο υποψήφιος υης ΝΔ για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, Αργύρης Ντινόπουλος, μίλησε με νέους για θέματα παιδείας και ανεργίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Ζωγράφου και στη συνέχεια επισκέφτηκε το Village Entertainment Park, στο Ρέντη, όπου συνομίλησε με νέους, παιδιά και γονείς. Πρωτότυπη και συμβολική κινητοποίηση πραγματοποίησε στα διόδια της Ελευσίνας ο υποψήφιος υπερνομάρχης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, υποστηρίζοντας την κατάργηση των διοδίων. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ, Γιάννης Πανούσης παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις του συνδυασμού "Ενεργοί Πολίτες", ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε γειτονιές της πρωτεύουσας και μίλησε με τους κατοίκους τους για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

    Στον Πειραιά, ο δήμαρχος, Χρήστος Αγραπίδης, επισκέφτηκε εκδηλώσεις υποψηφίων, ενώ ο ανθυποψήφιός του, Παναγιώτης Φασούλας , περιόδευσε στην πόλη με γυναίκες υποψήφιες του συνδυασμού του.

    Στη Θεσσαλονίκη, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο Βελλίδειο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η Βούλα Πατουλίδου συνομίλησε με τους μυδοκαλλιεργητές στη Χαλάστρα.

    Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισκέφτηκε τα Κουφάλια και ο Γιάννης Ζιώγας συναντήθηκε με ψηφοφόρους της Καλαμαριάς. Ο Στρατής Πλωμαρίτης περιόδευσε στο Μοδιάνο, ο Χάρης Παπαγεωργίου στη λαϊκή αγορά της Μαρτίου, ενώ ο Δημήτρης Τσιπίδης επισκέφτηκε το Λαγκαδά και η Μαριάννα Μπρεκάση τα Κουφάλια.

    Ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συνομίλησε με καταστηματάρχες και άσκησε κριτική στην υποψήφια δήμαρχο, Χρύσα Αράπογλου , η οποία μοίρασε φυλλάδια με το πρόγραμμα του συνδυασμού της, στην Ξηροκρήνη.

    Με τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της συμπρωτεύουσας συνομίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης, που άκουσε τα προβλήματά τους, ενώ ο Τάσος Κουράκης μοίρασε φυλλάδια για την αναβάθμιση του ΟΑΣΘ και συναντήθηκε με μετανάστες στο εργατικό κέντρο της πόλης.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά της Μαρτίου και συναντήθηκε με πολύτεκνες οικογένειες, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης βρέθηκε στο Νυμφαίο της Φλώρινας, όπου απελευθερώθηκαν δύο μικρά αρκουδάκια, και μίλησε για το πρόβλημα της βίαιης συμπεριφοράς στα ζώα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προεκλογικές δραστηριότητες

    [04] Κοινωνία

    Δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών

    Συνεχίζεται η απεργία

    7/10/2006 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα απεργία και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι, ωστόσο, εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν μια αξιόπιστη νέα πρόταση από την Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, και οι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα συνεδριάσουν και πάλι στα μέσα της εβδομάδας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, συνεδριάζουν οι πανεπιστημιακοί, που προσανατολίζονται και αυτοί σε κινητοποιήσεις. Την ίδια ημέρα, οι απεργοί εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν έξω απο το Υπουργείο Παιδείας, ενώ νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται για την Τετάρτη. Στα περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. "Το Υπουργείο Οικονομίας λέει πόσα χρήματα υπάρχουν. Ο κάθε υπουργός χειρίζεται τα θέματά του. Εγώ δεν είμαι τσάρος είμαι μουζίκος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προς 4η εβδομάδα απεργίας

    Σε νέα κινητοποίηση

    Στους δρόμους οι δάσκαλοι

    Συλλαλητήρια για την Παιδεία

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Τρίτη εβδομάδα απεργίας

    Κλειστά τα σχολεία

    [05] Κοινωνία

    Σφοδρή αντιπαράθεση

    Νέα νεκροψία

    7/10/2006 12:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2006 7:01:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Σε πνευμονικό οίδημα και ισχαιμικό μυοκαρδιακό επεισόδιο, χωρίς να βρεθούν κακώσεις, οφείλεται ο θάνατος του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, Μανώλη Γουρνιεζάκη, σύμφωνα και με τη νέα νεκροψία-νεκροτομή, που διενήργησε, το Σάββατο, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του εκλιπόντος, ο ιατροδικαστής Δημοσθένης Μπούκης, που πρόσθεσε ότι ο Γουρνιεζάκης ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά του. Σημειώνεται ότι σε 15 ημέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων. Το θλιβερό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού του Γουρνιεζάκη με πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και ένα ακόμα άτομο, τα οποία βρίσκονταν χωρίς να υπάρχει λόγος στην αίθουσα, που θα γίνονταν οι εκλογές στα ΕΛΤΑ. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα (16.30-20.30), προκειμένου να παραβρεθούν στην κηδεία του εκλιπόντος, ενώ, την Τετάρτη, η εκτελεστική επιτροπή των εργαζομένων αναμένεται να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Διοίκησης των ΕΛΤΑ 24ωρη απεργία.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Στο μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή το θάνατο του συνδικαλιστή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για επίθεση τραμπούκων και παρακρατικούς μηχανισμούς.

    Οξείες ήταν και οι αντιδράσεις της ΠΑΣΚΕ και της ΓΣΕΕ.

    Η κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για το θάνατο του συνδικαλιστή, επικρίνοντας το Γιώργο Παπανδρέου ότι επιλέγει την πόλωση για να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την ανθρώπινη απώλεια.

    "O κ. Παπανδρέου και όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτουν μικροκομματικά το θάνατο ενός ανθρώπου είναι πια διπλά εκτεθειμένοι. Πρέπει να κατανοήσουν, αν δεν το κάνουν συνειδητά, ότι η οξύτητα και η πόλωση βλάπτουν σοβαρά τον τόπο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μετά και τη νέα ιατροδικαστική εξέταση.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο ενός ανθρώπου.

    Απαντώντας σε καταγγελίες συνδικαλιστών περί ύπαρξης παραδιοικητικών μηχανισμών στα ΕΛΤΑ, σε γραπτή της ανακοίνωση η διοίκηση σημειώνει: "Η συσχέτιση του άδικου θανάτου ενός εξαίρετου εργαζόμενου της εταιρείας, για τον οποίο θρηνεί ολόκληρη η ταχυδρομική οικογένεια, με δήθεν "μηχανισμούς και παράκεντρα" αποτελεί αναμφισβήτητα ακραία λογική ακροβασία".

    Σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων γύρω από το θέμα, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, Φίλιππος Θωμάς, έκανε λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγικός θάνατος συνδικαλιστή

    [06] Κοινωνία

    Με αίτημα την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού

    Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο

    7/10/2006 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα νεαρών, η οποία εισέβαλε στο χώρο, το βράδυ της Πέμπτης, με αίτημα την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Της κατάληψης είχε προηγηθεί εκδήλωση, που πραγματοποίησαν οι νεαροί, υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, στα Προπύλαια. Στο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, που έκανε λόγο για παραβίαση του ασύλου. "Είναι δυνατό να καταλαμβάνεται ένα ίδρυμα, που στην ουσία είναι μουσείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από άτομα που διεκδικούν την έξοδο από τη φυλακή του ανθρώπου ο οποίος καταδικάστηκε και ξέρουμε για ποιους λόγους καταδικάστηκε και να καταλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο;", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου. Σε ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος του Ιδρύματος επισημαίνει ότι η κατάληψη παρακωλύει τη λειτουργία του πανεπιστημίου και πλήττει την έννοια του ασύλου και κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν από το Πανεπιστήμιο. Μέχρι τη λήξη της κατάληψης, η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρία.

    [07] Κόσμος

    Νεκροί τρεις ρεπόρτερ

    "Μαύρη ημέρα" για τη δημοσιογραφία

    8/10/2006 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 11:42:09 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τρεις ακόμη δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, το Σάββατο, ο θάνατος των οποίων συνέπεσε με τα εγκαίνια του πρώτου μνημείου για τους δημοσιογράφους, που έπεσαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, και το οποίο στήθηκε στη γαλλική πόλη Μπαγιέ. Δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, η Κάρεν Φίσερ και ο Κρίστιαν Στρούβε, του ραδιοσταθμού Ντόιτσε Βέλε, δολοφονήθηκαν, μέσα στη σκηνή τους, από αγνώστους ενόπλους στο Αφγανιστάν. Τη δολοφονία τους καταδίκασε "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο", ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, κάνοντας λόγο για "κτηνώδη και παράλογο θάνατο". Όμως, η δολοφονία, που προκαλεί τα περισσότερα ερωτηματικά, είναι αυτή της Ρωσίδας πολεμικής ανταποκρίτριας και σφοδρής επικρίτριας του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Τσετσενία, ’ννα Πολιτκόφσκαγια, που βρέθηκε νεκρή στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της, στη Μόσχα.

    Μυστηριώδης δολοφονία

    Δίπλα στο πτώμα της, η αστυνομία βρήκε ένα πυροβόλο όπλο και τέσσερις κάλυκες από σφαίρες. Η Πολιτκόφσκαγια, μητέρα δύο παιδιών, εργαζόταν για την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα και είχε γίνει γνωστή από τα άρθρα της, με τα οποία αποκάλυπτε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία , καθώς και τη δριμύτατη κριτική, που ασκούσε στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις απειλές για τη ζωή της και τις έντονες κυβερνητικές πιέσεις, που δεχόταν.

    Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την οργή της για τη δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι πλήρωσε με τη ζωή της τη δημοσιογραφική της εργασία, και κάλεσε τις ρωσικές Αρχές να τη διερευνήσουν με εξονυχιστικό και αμερόληπτο τρόπο, να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας και να παραπέμψουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.

    Σημειώνεται ότι η Πολιτκόφσκαγια είχε μεσολαβήσει ως διαπραγματεύτρια με τους Τσετσένους αντάρτες, στην κατάληψη του θεάτρου της Μόσχας, το 2002, ενώ, δύο χρόνια αργότερα, κατά τη μετάβασή της στο Μπεσλάν, όπου πήγαινε για να καλύψει την κατάληψη του σχολείου, υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση όταν ήπιε στο αεροπλάνο ένα φλιτζάνι τσάι και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Τότε, η ίδια είχε αποδώσει τη δηλητηρίασή της στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

    Την Κυριακή, η εφημερίδα της ανακοίνωσε ότι η Πολιτκόφσκαγια ετοίμαζε ένα άρθρο για τα βασανιστήρια στην Τσετσενία, ενώ υποστηρίζει ότι η δολοφονία της συνδέεται με την κριτική της τον πόλεμο στην Τσετσενία.

    "Περιμέναμε ένα άρθρο για την έκδοση της Δευτέρας. Επρόκειτο να το γράψει και ίσως το είχε ήδη γράψει", είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της Νοβάγια Γκαζέτα, Βιτάλι Γιαροσέφσκι, ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας, Ντμίτρι Μουράτοφ, πρόσθεσε πως η δημοσιογράφος "είχε πολύ σημαντικές φωτογραφίες, που τα έδειχναν όλα αυτά".

    Παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα δε διαθέτει ολοκληρωμένο το τελευταίο άρθρο της Πολιτκόφσκαγια, καθώς η αστυνομία, που ερευνά τη δολοφονία, κατέσχεσε το σκληρό δίσκο του υπολογιστή της καθώς και το υλικό που είχε συγκεντρώσει για το άρθρο της, έγινε γνωστό ότι θα δημοσιεύσει όσες σημειώσεις της άτυχης δημοσιογράφου έχει στη διάθεσή της.

    Η Πολιτκόφσκαγια είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των βιβλίων, που είχε εκδώσει, ήταν τα "Ταξίδι στην κόλαση: ημερολόγιο της Τσετσενίας" και "Η Ρωσία σύμφωνα με τον Πούτιν".

    Πολλοί άνθρωποι άφησαν στεφάνια και κεριά μπροστά από την πολυκατοικία, όπου ζούσε η Πολιτκόφσκαγια, ενώ το κανάλι NTV μετέδωσε ένα βίντεο με θολή εικόνα, από τις κάμερες ασφαλείας της πολυκατοικίας, στο οποίο εμφανίζεται ένας άνδρας με καπέλο του μπέιζμπολ να την ακολουθεί και να μπαίνει μαζί της στο κτήριο.

    [08] Κόσμος

    Προειδοποιητικά πυρά

    7/10/2006 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Προειδοποιητικά πυρά έριξε το Σάββατο ο νοτιοκορεατικός στρατός στα σύνορα με τη Β. Κορέα, όταν εντόπισαν πέντε Βορειοκορεάτες στρατιώτες που είχαν περάσει στη νότια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. "Οι Bορειοκορεάτες στρατιώτες διέσχισαν τη στρατιωτική γραμμή διαχωρισμού και μπήκαν περίπου 30 μέτρα στο νότο. Αποσύρθηκαν μετά τα προειδοποιητικά πυρά των στρατιωτών μας", δήλωσε αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού επιτελείου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πιθανότατα οι Βορειοκορεάτες να σκόπευαν απλώς να ψαρέψουν, ενώ, μόνο ένας από αυτούς ήταν οπλισμένος. Το επεισόδιο συνέβη εν μέσω της αυξημένης έντασης που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Πιόνγιανγκ σε πυρηνική δοκιμή.

    Παρόμοιο περιστατικό τον Μάιο

    Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, φαίνεται πως οι στρατιώτες ήθελαν να ψαρέψουν στα νερά ενός μικρού ποταμού στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη για να βελτιώσουν το συσσίτιό τους.

    Παρόμοιο επεισόδιο είχε συμβεί το Μάιο, όταν δύο Βορειοκορεάτες στρατιώτες είχαν προσπαθήσει να ψαρέψουν στο ίδιο ποτάμι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Shots fired amid Korean tension

    International Herald Tribune: South Korea fires warning shots as North Korean troops cross DMZ line near fishing stream

    [09] Κόσμος

    Την καλεί να μην πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή

    Παρέμβαση ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

    7/10/2006 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή για να ενισχύσει την ικανότητα αυτοάμυνάς της "απέναντι στην 'εχθρότητα' των ΗΠΑ", παρενέβη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που με ψήφισμά του, καλεί την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής κάνοντας λόγος για "πολύ κακές προθέσεις" από την πλευρά της Β. Κορέας. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει πως η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής και οι προσπάθειες διάδοσής τους, συνιστούν απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", δήλωσε ο πρόεδρος του Σ.Α., Κένζο Οσίμα. Με αυτή τη μη δεσμευτική απόφασή του, το Σ.Α. καλεί, επίσης, τη Β. Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ "θα έπρεπε να αντιληφθεί" ότι οι ΗΠΑ και πολλά άλλα μέλη του Σ.Α. έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ

    Ενωμένο μέτωπο για την αντιμετώπιση της Β. Κορέας

    [10] Κόσμος

    Προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τζακ Στρο

    Νέες αντιδράσεις για τη μαντήλα

    7/10/2006 5:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2006 9:01:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα θύελλα αντιδράσεων στη μεγάλη ισλαμική κοινότητα της Βρετανίας προκαλεί η δήλωση του βουλευτή των Εργατικών και πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι θα ήταν προτιμότερο οι Μουσουλμάνες να μη φορούν την παραδοσιακή μαντήλα. Ο Βρετανός βουλευτής παραδέχθηκε ότι ζητούσε από τις γυναίκες, που τον επισκέπτονταν στο πολιτικό του γραφείο, να βγάζουν τη μαντήλα τους. "Δεν απαιτώ, απλά τους το ζητώ και τους λέω ότι θα προτιμούσα και θα μου ήταν πιο εύκολο να συζητήσω μαζί τους, εάν έβγαζαν τη μαντήλα. Αν δεν συμφωνήσουν, τότε σέβομαι την απόφασή τους", ήταν η δήλωση του κ. Στρο, την οποία μουσουλμανικές οργανώσεις χαρακτήρισαν ως "προσβλητική". Ο πρώην Υπουργός είπε, ακόμη, ότι η μαντίλα δυσκολεύει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και προκαλεί διχασμό. Σημειώνεται ότι ο κ. Στρο εκλέγεται βουλευτής στην πόλη Μπλάκμπερν, όπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι Μουσουλμάνος.

    [11] Κόσμος

    Πορεία για τιμωρία των βασανιστών

    7/10/2006 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου 100.000 Αργεντίνοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπουένος ’ϊρες, με το αίτημα να υπάρξει αυστηρή και ταχεία δίωξη και τιμωρία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Η διαδήλωση διοργανώθηκε ως απάντηση στηνδιαδήλωση, την Πέμπτη, αρκετών χιλιάδων δεξιών, υποστηρικτών της δικτατορίας, οι οποίοι απαίτησαν να κηρυχθεί γενική αμνηστία για όσους παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην διάρκεια της χούντας (1976-1983). Χθες, οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης να διαλευκανθεί το ταχύτερο η εξαφάνιση, πριν από μερικές ημέρες, ενός σημαντικού μάρτυρα στη δίκη σε βάρος ενός από τους επικεφαλής της αστυνομίας, του Μιγκέλ Ετσεκολάτς, ο οποίος καταδικάσθηκε σε ισόβια για βασανιστήρια, απαγωγές και φόνους εκείνη την περίοδο.

    Προτεραιότητα η άρση της αμνηστίας

    Η εξαφάνιση του Χόρχε Χούλιο Λόπες, 77 ετών - που είχε φυλακισθεί και βασανισθεί από τη δικτατορία από το 1976 έως το 1979 - ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες στην Αργεντινή, η κυβέρνηση της οποίας επιχειρεί να προσάγει στην δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τη συστηματική εκστρατεία εξόντωσης των διαφωνούντων που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους.

    Ο πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ έχει θέσει ως κορυφαία του προτεραιότητα να άρει την αμνηστία που είχε χορηγηθεί στα στελέχη της χούντας και να οδηγήσει τους ενόχους στα δικαστήρια. Μετά την εξαφάνιση του Λόπες, ο Κίρσνερ είπε ότι δεν αποκλείται ο γηραιός άνδρας να έπεσε θύμα εκδίκησης από αγνώστους που παραμένουν πιστοί στην δικτατορία.

    Η κυβέρνηση κάλεσε τους μάρτυρες σε δίκες εναντίον αξιωματούχων επί των ημερών της δικτατορίας να δηλώσουν εάν απειλήθηκαν για να μην καταθέσουν.

    Τμήματα του στρατού, συντηρητικοί κύκλοι και η καθολική εκκλησία εξακολουθούν να θεωρούν ότι η δικτατορία υπήρξε "δικαιολογημένη" αντίδραση εναντίον μιας αριστερής εξέγερσης, και διατείνονται ότι τα εγκλήματα διέπραξαν ορισμένοι από υπερβάλλοντα ζήλο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Argentine missing witness rally

    [12] Κόσμος

    Ένοχος δήλωσε Αμερικανός υπαξιωματικός

    7/10/2006 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Να συνεργαστεί με τη στρατιωτική δικαιοσύνη επέλεξε ένας υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος εμπλέκεται στη δολοφονία ενός Ιρακινού, δηλώνοντας ένοχος για απαγωγή και ψευδομαρτυρία. Ως εκ τούτου, στον Μέλσον Μπάκος, 21 ετών, επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών, από την οποία θα εκτίσει μόνο τον ένα χρόνο. Θα πρέπει, ωστόσο, να καταθέσει εις βάρος των άλλων επτά Aμερικανών στρατιωτών που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή και που παραμένουν κατηγορούμενοι για φόνο και οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη. Εμφανιζόμενος ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου στο Στρατόπεδο Πέντλετον, ο Μπάκος παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε συνωμοσία για την απαγωγή του 52χρονου Ιρακινού, Χάσιμ Ιμπραχίμ ’ουαντ, στις 26 Απριλίου στη Χαμντάνια, δυτικά της Βαγδάτης.

    Ο Μπάκος παραδέχθηκε ότι πήρε μέρος σε επιχείρηση όπου συνάδελφοί του, μετά την αποτυχία τους να βρουν έναν αντάρτη, άρπαξαν τον άνδρα μέσα από το σπίτι του στη Χαμντάνια, τον έριξαν σε μία τρύπα στο δρόμο και τον πυροβόλησαν επανειλημμένα στο κεφάλι και το στήθος.

    Στη συνέχεια, ένας από τους πεζοναύτες έβαλε τα αποτυπώματα του νεκρού σε ένα τουφέκι και ένα φτυάρι, ώστε να δείξουν ότι ο νεκρός ήταν αντάρτης που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US medic jailed over Iraq murder

    CNN: Sailor: I saw Marines kill Iraqi civilian, fake crime scene

    [13] Οικονομία

    Περιφέρεια και Παιδεία

    7/10/2006 2:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Στις λεπτομέρειες του Εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς για την διανομή των κοινοτικών κονδυλίων την περίοδο 2007-2013 συζήτησαν διεξοδικά στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, και ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, τα κονδύλια τα οποία έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό 80% θα κατευθυνθούν προς την περιφέρεια, τα μεγάλα έργα αλλά και την Παιδεία και την κατάρτιση, τις νέες τεχνολογίες και την έρευνα.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ισόπαλοι Πανσερραϊκός Καλλιθέα

    7/10/2006 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μέσα σε τρία λεπτά διαμορφώθηκε το τελικό 1-1 στον αγώνα Πανσερραϊκός-Καλλιθέα, με τον οποίο άνοιξε η «αυλαία» της 5ης ημέρας του πρωταθλήματος Β΄ εθνικής. Η ομάδα των Σερρών προηγήθηκε στο 27΄ με τον Γκόγκα, όμως δύο λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Αλεξανδρόπουλος. Οι γηπεδούχοι στάθηκαν άτυχοι, αφού δύο φορές οι παίκτες τους (Μπαρλέτα 45΄, Μάριαν 82΄) «σημάδεψαν» το οριζόντιο δοκάρι του Μπαρτζώκα.

    Τα αποτελέσματα

    Πανσερραϊκός-Καλλιθέα 1-1 Προοδευτική-Καλαμάτα 8/10 Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης 8/10 Βέροια-Χαϊδάρι 8/10 Νίκη Βόλου-Εθνικός Αστέρας 8/10 Θρασύβουλος-Ηλυσιακός 8/10 Καστοριά-Μεσσηνιακός 8/10 Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός 8/10 ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός 8/10

    Η βαθμολογία

    Λεβαδειακός 10 Θρασύβουλος 9 Πανσερραϊκός 9 -5αγ ΠΑΣ Γιάννινα 8 Καλλιθέα 8 -5αγ Βέροια 7 Αγροτικός Αστέρας 7 Ηλυσιακός 7 Πανθρακικός 6 Μεσσηνιακός 6 Χαϊδάρι 6 Αστέρας Τρίπολης 5 Εθνικός 4 Εθνικός Αστέρας 4 Καστοριά 2 Προοδευτική 2 Καλαμάτα 1 Νίκη Βόλου 0

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με συνταγή Πορτογαλίας

    8/10/2006 1:03:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το 2 στα 2 πέτυχε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, στον 3ο προκριματικό όμιλο του Euro 2008. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τέρμα του Κώστα Κατσουράνη στο 32ο λεπτό επικράτησε 1-0 της Νορβηγίας στο Στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης" και έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση ενός εκ των "εισιτηρίων" που οδηγούν στην τελική φάση της διοργάνωσης. Ούτε η καθυστερημένη έναρξη της συνάντησης (σ.σ. κατά 45 λεπτά λόγω της βροχής και μετά από σειρά επιθεωρήσεων και διαβουλεύσεων με το διαιτητή και τους υπεύθυνους της UEFA), αλλά ούτε και το γεγονός ότι πολλά σημεία του γηπέδου είχαν μαζέψει αρκετό νερό με αποτέλεσμα η μπάλα να "κολλάει" και να δημιουργεί τεράστια πρόβλημα, στάθηκαν εμπόδιο ώστε η ελληνική ομάδα να πετύχει έναν από τους στόχους που είχε θέσει στο α` ημίχρονο. Ένα γκολ που θα έδιωχνε από τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ το άγχος και την ψυχολογική πίεση που τους ασκούνταν με ποικίλους τρόπους και από διάφορες πλευρές όλες αυτές τις ημέρες.

    Με επιθετικό δίδυμο τους Σαμαρά και Λυμπερόπουλο (σ.σ. για πρώτη φορά οι δύο παίκτες ξεκίνησαν μαζί στην αρχική ενδεκάδα), η ελληνική ομάδα έδειξε πιο ευέλικτη στον επιθετικό τομέα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η γενικότερη αγωνιστική εικόνα που παρουσίαζε ξέφευγε και πολύ από τα συνηθισμένα. Στο 8ο λεπτό σέντρα-σουτ του Σεϊταρίδη η μπάλα λόγω και του άσχημου αγωνιστικού χώρου πέρασε παράλληλα από την εστία του Μίρε και κατέληξε πλάγιο άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα από κόρνερ του Μπασινά, ο Λυμπερόπουλος έπιασε την κεφαλιά από το σημείο του πέναλτι, όμως δεν μπόρεσε να επαναλάβει ότι και στο ματς με το Καζακστάν, δηλαδή να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Οι Σκανδιναβοί άρχισαν να δείχνουν τις τεχνικές τους αρετές μετά το πρώτο 10λεπτο και με δεδομένο ότι η ελληνική ομάδα άφησε χώρο, απείλησε τρεις φορές το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όμως για την ελληνική ομάδα, ο φύλακας-άγγελός της άκουγε για μια ακόμη φορά στο όνομα Αντώνης Νικοπολίδης. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού, όποτε χρειάστηκε να επέμβει το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και απεσώβησε σίγουρο γκολ στη φάση του 12ου λεπτού όταν το δεξί βολέ πάνω στην κίνηση του Στρόμσταντ απέκρουσε δύσκολα με τα δύο χέρια σε κόρνερ. Στην επαφορά της μπάλας από το κόρνερ, ο Ρίισε επιχείρησε το απευθείας σουτ έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 22ο λεπτό, το σουτ του Σόλσκιερ δεν απείλησε ιδιαίτερα τον Έλληνα γκολκίπερ αφού η μπάλα πέρασε έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του. Έξι λεπτά αργότερα, ο Ρίισε απείλησε και πάλι, όμως το σουτ από τα 40 μέτρα απέκρουσε με διπλή προσπάθεια ο Νικοπολίδης.

    Στο 32ο λεπτό, οι δύο "Πορτογάλοι" της εθνικής μας, πρωταγωνίστησαν στο πρώτο και μοναδικό γκολ του πρώτου 45λεπτου. Από του φάουλ του Καραγκούνη, ο Κατσουράνης με δεξί γυριστό σουτ από το ύψος του πέναλτι και αφού η μπάλα νωρίτερα είχε χτυπήσει και στο σώμα του Λυμπερόπουλου, κατέληξε στο βάθος της της εστίας των Νορβηγών δίνοντας προβάδισμα στην ελληνική ομάδα (1-0). Στο β` ημίχρονο, ο Ρεχάγκελ πέρασε στη θέση του Γιαννακόπουλου τον Χαριστέα θέλοντας να δυναμώσει κι άλλο τη γραμμή "πυρός" της εθνικής μας. Ο τελευταίος, στην πρώτη επαφή του με την μπάλα στο 47` και μετά το φάουλ του Μπασινά έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μεγάλης περιοχής όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Η ελληνική εστία απειλήθηκε και πάλι στο 71` όταν ο Ρίισε έπιασε ξαφνικό ευθύβολο σουτ από τα 30 μέτρα για να στείλει την μπάλα να περάσει ελάχιστα έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Νικοπολίδη, ο οποίος για τη φάση του 75` θα πρέπει να... ανάψει λαμπάδα στο βοηθό διαιτητή που έλεγχε την περιοχή του, αφού σταμάτησε (λανθασμένα) τον Μπράατεν ως οφσάιντ ενώ βρισκόταν τετ-α-τετ με τον Έλληνα γκολκίπερ. Ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, ο ’ρστ που είχε μπει νωρίτερα ως αλλαγή λίγο έλειψε να στείλει στο... καναβάτσο την ελληνική ομάδα, όμως η "καρφωτή" κεφαλιά που επιχείρησε σχεδόν εξ επαφής έστειλε την μπάλα να φύγει άουτ.

    Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων της συνάντησης, το εθνικό μας συγκρότημα... άγγιξε ένα δεύτερο τέρμα, όμως από το πλασέ του Αμανατίδη (σ.σ. είχε μπει ως αλλαγή στο 70` στη θέση του μετριότατου απόψε Λυμπερόπουλου) η μπάλα χτύπησε στο δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Μίρε πριν απομακρυνθεί από τους Νορβηγούς αμυντικούς.

    Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία) Κίτρινες κάρτες: Σαμαράς 43`, Ανατολάκης 78` - Πέντερσεν 62`, Σόλσκιερ 75`

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Ανατολάκης, Κυργιάκος, Κατσουράνης, Καραγκούνης (90` Πατσατζόγλου), Μπασινάς, Λυμπερόπουλος (70` Αμανατίδης), Γιαννακόπουλος (46` Χαριστέας), Σαμαράς. ΝΟΡΒΗΓΙΑ (Ααγκε Χαράιντε): Μίρε, Ράμπεκ (85` ’ρστ), Χάγκεν, Χάνγκελαντ, Ρίισε Γ.Αρ., Στρόμσταντ (60` Μπράατεν), ’ντερσεν, Χέσταντ, Πέντερσεν, Ίβερσεν, Σόλσκιερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 October 2006 - 8:50:41 UTC