Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλείουν πρόωρες εκλογές
  • [02] Θερμή υποδοχή
  • [03] Στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] Τίμησαν την Εθνική Αντίσταση
  • [05] Διαπίστωσε κακώσεις
  • [06] Ληστεία με καλάσνικοφ
  • [07] Μολότοφ μετά τη συναυλία
  • [08] Διαδηλώσεις κατά του Πάπα
  • [09] Εντατικές έρευνες
  • [10] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [11] Λιποθύμησε ο Μπερλουσκόνι
  • [12] Σε τεντωμένο σχοινί
  • [13] Αμετάβλητη η κορυφή
  • [14] Έχει καλή… θέα η Καλλιθέα
  • [15] Νίκησαν οι πρωτοπόροι- παραιτήθηκε ο Σταθόπουλος
  • [16] Χρυσός και πάλι ο Ηλιάδης

    [01] Πολιτική

    Αποκλείουν πρόωρες εκλογές

    26/11/2006 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2006 5:49:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών βάζουν με δηλώσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Με πρόσφατες δηλώσεις του, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα προχωρήσει στις εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, επανέλαβε την Κυριακή ο γραμματέας την ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, αναφερόμενος στη συζήτηση που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για το θέμα.

    Μιλώντας στην εκπομπή PRESS της ΝΕΤ, ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άνοιξε το θέμα για να αλλάξει τη δύσκολη για την κυβέρνηση ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, σημείωσε ότι για να έχει ένα κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή, θα πρέπει να πάρει από κάπου αλλού ψήφους, και συγκεκριμένα από τα μικρά κόμματα.

    [02] Πολιτική

    Θερμή υποδοχή

    26/11/2006 3:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έξι μήνες μετά την επίσκεψή του σε χώρες του Κόλπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Αραβική Χερσόνησο για να ολοκληρώσει την περιοδεία του, αναθερμαίνοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Πρώτος σταθμός το Σουλτανάτο του Ομάν, όπου ο Κάρολος Παπούλιας έγινε δεκτός με εξαιρετικές τιμές. Τέσσερα μέλη της κυβέρνησης και 27 εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων πλαισιώνουν τον Πρόεδρο σε αυτό το εγχείρημα ισχυροποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στις χώρες του Κόλπου. Τη Δευτέρα, ο Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι, και την Τρίτη το Ντουμπάϊ.

    Περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων

    Η Ελλάδα και το Ομάν επιβεβαίωσαν την πολιτική τους βούληση για περαιτέρω διεύρυνση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων, όπως προέκυψε από τις επίσημες συνομιλίες, που είχε στο Μουσκάτ ο κ. Παπούλιας με τον Σουλτάνο της χώρας, Καμπούς Μπεν Σαϊντ.

    Τις επίσημες συνομιλίες απασχόλησαν τόσο οι σχέσεις Ελλάδος και Ομάν στον εμπορικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό τομέα, όσο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις του Ομάν με την Ε.Ε.

    Άλλωστε, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, με δεδομένη, όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος Παπούλιας, τη γεωπολιτική σημασία και τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες των χωρών της περιοχής του Κόλπου, το δε Ομάν θεωρεί την χώρα μας ως "την πιο κοντινή της" σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στο Σουλτάνο του Ομάν πως η Ελλάδα θα ανοίξει σύντομα πρεσβεία στο Μουσκάτ και εξέφρασε τη βούληση να συσταθεί έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σουλτανάτου.

    Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Ελλάδας και Ομάν, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα του σουλτανάτου.

    Το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ιερό Τέμενος του Μουσκάτ και στη συνέχεια είχε τις επίσημες συνομιλίες με τον Σουλτάνο Καμπούς Μπεν Σαϊντ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη Παπούλια στο Ομάν

    [03] Πολιτική

    Στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου

    26/11/2006 4:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από πρόσκληση της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, όπου το πρωί της Κυριακής, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για την επίσημη ανακήρυξη της Ρουαγιάλ ως υποψήφιας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Μιλώντας στα γαλλικά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η επιλογή μιας δυναμικής γυναίκας στην υποψηφιότητα για την προεδρία έχει μεγάλη συμβολική αξία, αποτελεί μία επαναστατική χειρονομία" και πρόσθεσε πως η Ρουαγιάλ έχει ένα όραμα για τη Γαλλία και για τους συμπολίτες της, "έχει το όραμα της συμμετοχικής δημοκρατίας, το οποίο συμμερίζομαι ολοκληρωτικά".

    Νέα σελίδα

    Για τον κ. Παπανδρέου, η αριστερά είναι εκείνη που θα μπορέσει να εξασφαλίσει στους λαούς, κοινωνική συνοχή, αειφόρο ανάπτυξη, δικαιοσύνη χωρίς φανατισμούς και αποκλεισμούς, και εκπαίδευση βασισμένη στις μεγάλες αξίες.

    Κατέληξε λέγοντας ότι "αυτή η νέα σελίδα για την αριστερά αρχίζει στη Γαλλία , χώρα της ελευθερίας και της ανοχής με τη νίκη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις προεδρικές εκλογές".

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και στο ΠΑΣΟΚ, "έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αναδιοργάνωσης . Μία διαδικασία για μία πιο ενεργητική συμμετοχή, όπως άλλωστε και στο Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα".

    Ο κ.Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, λέγοντάς της ότι η εκλογή της "έχει εμπνεύσει πολλούς πολίτες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, έχει εμπνεύσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες που επιθυμούν μία δίκαιη κοινωνία, ένα δίκαιο κόσμο. Έχουμε ανάγκη μία γαλλική φωνή, δυνατή και προοδευτική μέσα στον κόσμο", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [04] Κοινωνία

    Τίμησαν την Εθνική Αντίσταση

    26/11/2006 4:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ιστορικές μνήμες ξύπνησαν την Κυριακή στον Γοργοπόταμο, όπου τιμήθηκε η ενωμένη Εθνική Αντίσταση, με αφορμή την 64η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας από άνδρες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Βρετανούς σαμποτέρ. Η ανατίναξη αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό πλήγμα κατά των Γερμανών κατακτητών που επηρέασε την έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Αθήνα, αμέσως μετά το τέλος της δοξολογίας στη Μητρόπολη, αντιστασιακές οργανώσεις κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ

    Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου του 1942, 150 άνδρες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ υπό το Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Άγγλοι σαμποτέρ με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Έντι Μάγερς, επιφέρουν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στις δυνάμεις του Άξονα, ανατινάζοντας τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η επιχείρηση αυτή ήταν η κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

    Σύμφωνα με τα αρχεία του γερμανικού στρατού, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ήταν από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, καθώς προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση των γερμανικών στρατευμάτων και πυρομαχικών στο μέτωπο της Αφρικής.

    [05] Κοινωνία

    Διαπίστωσε κακώσεις

    26/11/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" στη Θεσσαλονίκη πήγε το πρωί της Κυριακής ο Κύπριος ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανού, για να εξετάσει τον 24χρονο φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στη συμπρωτεύουσα, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε κακώσεις στο σώμα του νεαρού, που αισθάνεται ακόμα ζαλάδες και πονοκεφάλους. Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί στον εισαγγελέα το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για να αποφασίσει αν θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις, ενώ, μέχρι την Τρίτη, ο 24χρονος αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    Τρίωρη εξέταση

    Κακώσεις στο σώμα του Κύπριου φοιτητή, αν και έχουν περάσει 10 ημέρες από τον βάναυσο ξυλοδαρμό του, διαπίστωσε ο Πανίκος Σταυριανού. Ο Κύπριος ιατροδικαστής, που έφτασε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του 24χρονου, εξέτασε το πρωί επί 3 ώρες τον φοιτητή.

    Την Παρασκευή, είχε εξετάσει τον νεαρό η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγκελίδου, η οποία διαπίστωσε εκτεταμένες εκδορές και μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα.

    Το πόρισμά της θα παραδοθεί στον Εισαγγελέα εφετών Ζαχαρία Μουράτη, που έχει αναλάβει την υπόθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποδοκίμασε τη βία κατά του φοιτητή

    [06] Κοινωνία

    Ληστεία με καλάσνικοφ

    26/11/2006 12:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οπλισμένος με καλάσνικοφ και κρατώντας στο χέρι μία χειροβομβίδα, ένας κουκουλοφόρος εισέβαλε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου, σε σούπερ μάρκετ στην οδό Στρατηγού Καλάρη 45, στα Πατήσια. Με την απειλή του όπλου, ο ληστής που φορούσε λευκό αλεξίσφαιρο γιλέκο απέσπασε 1.000 ευρώ και στην συνέχεια διέφυγε πεζός. Η αστυνομία εκτιμά πως πρόκειται για το ίδιο άτομο που έχει διαπράξει με παρόμοιο τρόπο άλλες πέντε ληστείες τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ο κουκουλοφόρος ληστής με το καλάσνικοφ έχει χτυπήσει κρεοπωλείο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα ψιλικών στις περιοχές του Κολωνού, της Κυψέλης και στα Πατήσια. Η ασφάλεια έχει συστήσει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

    [07] Κοινωνία

    Μολότοφ μετά τη συναυλία

    26/11/2006 4:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επεισόδια που κράτησαν περίπου 2,5 ώρες σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όταν οι πρώτοι άρχισαν να πετάνε μολότοφ και άλλα αντικείμενα, ύστερα από συναυλία. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, δεν ήταν φοιτητές. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν η σχολή Ηλεκτρολόγων και το εστιατόριο του Πολυτεχνείου.

    [08] Κόσμος

    Διαδηλώσεις κατά του Πάπα

    26/11/2006 12:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2006 5:43:29 μμ)

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τουρκικές αρχές, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ', ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη για την Τουρκία. Μάλιστα, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το πρωί της Κυριακής τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψή του, κρατώντας τουρκικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως "Ο Πάπας είναι ανεπιθύμητος στη χώρα". Τη διαδήλωση οργάνωσε το ισλαμικό κόμμα της Ευδαιμονίας, το οποίο μίσθωσε 2.000 λεωφορεία για να μεταφέρει τους πολίτες στο σημείο συνάντησης. Την ίδια ώρα, ο Πάπας στο κυριακάτικο μήνυμά του εξέφρασε τα βαθιά αισθήματα φιλίας που τρέφει προς τον τουρκικό λαό. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης, ύστερα από τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του για το Ισλάμ που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να συναντήσει τον Πάπα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν αναχωρήσει για τη Ρίγα και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάση για να αποτρέψουν ακόμη και το πλέον απίθανο που θα μπορούσε να συμβεί.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι δεν εγκρίνει τις αντιδράσεις ομάδων τις οποίες χαρακτήρισε περιθωριακές. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρίγα.

    Ενόψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματίσει εθνικιστές και ισλαμιστές, η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση .

    Η εφημερίδα Ραντικάλ γράφει "Θα δείξουμε στον Πάπα τη φιλοξενία μας", ενώ η Χουριέτ προειδοποιεί ότι τις ημέρες της επίσκεψης "η Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου".

    Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί κατά τη συνάντηση του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αναμένεται να ταξιδέψει μέχρι την περιοχή Σελτσούκ της Σμύρνης, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η τελευταία κατοικία της Παρθένου Μαρίας.

    Η επίσκεψη του Πάπα στο Μπλε Τζαμί δεν φαίνεται να κάμπτει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του για τη βία και το Ισλάμ. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που μιλούν για το πιο ευαίσθητο "πολιτικά» ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει ο Ποντίφικας στους εικοσιένα μήνες της θητείας του".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Turkish protests at Pope's visit

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καλοδεχούμενος με μέτρα ασφαλείας

    [09] Κόσμος

    Εντατικές έρευνες

    26/11/2006 12:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC

    Σε δύο βασικές κατευθύνσεις, πολιτική και ιατρική, συνεχίζονται οι έρευνες στη Βρετανία για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντρ Λιτβινένκο. Το βρετανικό δίκτυο SKY News μετέδωσε την τελευταία ηχογραφημένη συνέντευξη του πρώην πράκτορα, όπου αποκαλύπτεται ο φόβος πως έχει γίνει στόχος της σημερινής KGB. Ο Λιτβινλενκο θεωρούσε εαυτόν "ενεργό υπόθεση" για την FSB (πρώην KGB), ενώ, ο Βίκτορ Κίροφ, που ήξερε ως προσωπικό του διώκτη, εντοπίστηκε ως "Ανατόλι Β. Κίροφ" στον κατάλογο διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Ο πρώην πράκτορας πέθανε το βράδυ της Πέμπτης, σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ενώ στο σώμα του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα του ραδιενεργού πολώνιου-210.

    Φοβόταν ότι αποτελούσε στόχο της FSB

    "Είχα πολλά προβλήματα με τη FSB. Είχα υλικό που έθετε σε κίνδυνο έναν στρατηγό της FSB. Το έδωσα στον Πούτιν", δήλωνε στη συνέντευξή του ο Λιτβινένκο.

    O αυτοεξόριστος πρώην πράκτορας φοβόταν πως η πρόσφατα τροποποιημένη αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας του διευκόλυνε τα όργανά της Μόσχας να τού επιφυλάξουν την μοίρα άλλων: "Το 1996 συγκροτήθηκε ένα νέο τμήμα στην FSB (πρώην KGB), ένα τμήμα που χειρίζεται άκρως απόρρητα θέματα. Πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίων προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων και τους σκότωσε. Ήταν άνθρωποι που δεν άρεσαν στο Ρώσο πρόεδρο και στον επικεφαλής της FSB".

    Επίλεκτα τμήματα της βρετανικής αστυνομίας και συναφών υπηρεσιών ιχνηλατούν τις δύο τελευταίες συναντήσεις του Λιτβινένκο, αλλά και το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε επιδιώκοντας και να καθαρίσουν τους χώρους. Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι ήρθαν σε επαφή με τα ούρα ή τα περιττώματά του.

    Παράλληλα, ανατέμνονται καρέ καρέ 300 ώρες μαγνητοσκοπημένου υλικού απο κάμερες ασφαλείας, που ίσως οδηγήσουν στους διακινητές του ραδιενεργού πολώνιου-210 που τον σκότωσε.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Radiation tests after spy death

    Sky News: Spy's deathbed revelation

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δηλητηριάστηκε με ραδιενέργεια

    [10] Κόσμος

    Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    26/11/2006 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους πολίτες, βρήκαν τον θάνατο και 20 τραυματίσθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε εστιατόριο στην κοινότητα Οργκούν, στην επαρχία Πακτίκλα, στη μεθόριο με το Πακιστάν, που είχε ως στόχο Αφγανούς φρουρούς ασφαλείας. Από την έκρηξη καταστράφηκαν καταστήματα και ένα ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν Αφγανοί στρατιώτες κι αξιωματούχοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια ώρα, σε μάχες που διεξήχθησαν στο νότιο Αφγανιστάν, έχασε τη ζωή του ένας στρατιώτης της δύναμης του ΝΑΤΟ και περισσότεροι από 50 αντάρτες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Bomber strikes Afghan restaurant

    [11] Κόσμος

    Λιποθύμησε ο Μπερλουσκόνι

    26/11/2006 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις αισθήσεις του έχασε την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πολιτική συγκέντρωση κοντά στη Φλωρεντία, στη κεντρική Ιταλία. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έπεσε στα χέρια των συνεργατών του με τα μάτια κλειστά, την ώρα που ολοκλήρωνε την ομιλία του σε συγκέντρωση νέων υποστηρικτών του, και μεταφέρθηκε έξω από την αίθουσα. Λίγα λεπτά αργότερα, η πρώην πρόεδρος της κάτω βουλής Ιρένε Πιβέτι ανακοίνωσε ότι ο Μπερλουσκόνι είναι ήδη καλύτερα, εκφράζοντας τη λύπη της για λογαριασμό του και είπε ότι ο γιατρός τον συμβούλευσε να μη συνεχίσει την ομιλία του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Berlusconi collapses during rally

    [12] Μ. Ανατολή

    Σε τεντωμένο σχοινί

    26/11/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2006 2:46:44 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο μόλις ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων, τρεις πύραυλοι έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Την επίθεση καταδίκασε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε πως η χώρα του θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση τις προσεχείς ημέρες, σημειώνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να οδηγήσει σε "πραγματικές διαπραγματεύσεις" με τους Παλαιστίνιους. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα επαναληφθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αν συνεχισθούν οι βολές από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ευθύνη για τις επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν μετά από ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι οι ένοπλες οργανώσεις είχαν συμφωνήσει πως πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, ανέλαβαν η Ισλαμική Τζιχάντ και το ένοπλο τμήμα της Χαμάς. Στη συμφωνία προβλέπεται ο τερματισμός εκτόξευσης αυτοσχέδιων πυραύλων προς το Ισραήλ και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Προειδοποιεί το Ισραήλ

    Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να σταματήσουν την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα από τις έξι το πρωί της Κυριακής. Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο στελέχη της Χαμάς είχαν σκοτωθεί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ένας τρίτος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά του ισραηλινού στρατού.

    Η εκεχειρία είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Εχούντ Ολμέρτ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία των παλαιστινιακών οργανώσεων να σταματήσουν τις επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ολμέρτ να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη.

    Όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της Χαμάς και πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Ισμαήλ Χανίγια, όλες οι μεγάλες ένοπλες οργανώσεις συμφώνησαν, μετά από την παραβίαση της εκεχειρίας που σημειώθηκε σήμερα, να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

    Παράλληλα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δυνάμεις της ασφάλειας θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, για να αποτρέψουν τυχόν εκτοξεύσεις ρουκετών από ενόπλους.

    Νωρίτερα σήμερα, σε ανακοίνωσή της η Ισλαμική Τζιχάντ τόνιζε πως δεν συμφωνεί με όποια εκεχειρία, εκτός εάν σταματήσει πλήρως η ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση, διότι - όπως επικαλέσθηκε - οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της Λωρίδος, την ώρα που οι Ισραηλινοί ανακοίνωναν ότι απέσυραν όλες τις δυνάμεις τους από την Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Rocket fire threatens Gaza truce

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκεχειρία προσφέρουν οι Παλαιστίνιοι

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αμετάβλητη η κορυφή

    26/11/2006 10:09:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς βαθμολογικές απώλειες συνέχισαν την πορεία τους οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ που επικράτησαν των αντιπάλων τους Λάρισας, Καλαμαριάς, και Αιγάλεω αντίστοιχα. Σκόνταψε στη Ξάνθη ο ΠΑΟΚ, ο ΟΦΗ απέδρασε με νίκη από την Νίκαια απέναντι στον Ιωνικό, ο Άρης έφυγε με νίκη από το Παγκρήτιο κατά του Εργοτέλη, ενώ ο Ηρακλής κέρδισε την Κέρκυρα. Όλα στο μηδέν στη Νέα Σμύρνη στο παιχνίδι του Πανιωνίου με τον Ατρόμητο.

    Μέσα πάει καλά ο Ολυμπιακός

    Άνετη νίκη με 4-0 πέτυχε ο Ολυμπιακός επί της Λάρισας στο Καραϊσκάκη. Ο πρωταθλητής άφησε πίσω του την ήττα από την Βαλένθια, στο Τσάμπιονς Λιγκ, και νίκησε άνετα την Λάρισα με 4-0, στο πλαίσιο της 12ης ημέρας της Σούπερ Λίγκα. Οι ερυθρόλευκοι, στο ματς του «Καραϊσκάκη», έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο χωρίς να αφήσουν στον αντίπαλο το παραμικρό περιθώριο να σκεφτεί πως μπορεί να αποσπάσει κάτι θετικό. Κορυφαίος σε ένα ακόμη ματς ο μεγάλος Ριβάλντο, ο οποίος έδωσε την εξαιρετική ασίστ στον Μπαμπανγκίντα στο 14 με τον Νιγηριανό να κάνει το 1-0 από κοντά, ενώ στο 47 ο Βραζιλιάνος «τελείωσε» μόνος του το ματς, όταν έκανε το 2-0 με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Το 3-0 πέτυχε ο Μπόρχα (65) μετά από ασίστ του Ζεβλάκοφ, ενώ το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Παππάς στις καθυστερήσεις, σε φάση που ξεκίνησε από μαγική μπαλιά του Γεωργάτου. Όσο για τους φιλοξενούμενους, για ένα ακόμη παιχνίδι ήταν μέτριοι έως... κακοί. Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Γεωργάτος, Σέζαρ (73 Ουαντού), Κωστούλας, Στολτίδης (85 Καφές), Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Οκκάς (67 Παππάς), Μπόρχα, Μπαμπαγκίντα. Λάρισα: Χριστόπουλος, Νταμπίζας, Βάλλας (56 Μπαλής), Βενέτης, Κατσιαρός, Κλέιτον, Μπασιλά, Αλωνεύτης (65 Χατζηλιόντας), Γκίκας, Κυπαρίσσης (79 Ζιάγκας), Καλαντζής.

    Ίδρωσε μέχρι να κερδίσει ο Παναθηναϊκός

    Την πέμπτη συνεχή νίκη του στο πρωτάθλημα πέτυχε ο Παναθηναϊκός, που νίκησε μετά από ένα ματς με συγκλονιστικό φινάλε, 3-2 την Καλαμαριά στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε τον απόλυτο αιφνιδιασμό από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Μόλις στο 3ο λεπτό από βαθιά μπαλιά προς την περιοχή των «πρασίνων», ο Βύντρα έκανε λάθος εκτίμηση της μπάλας, ο Ουέλινγκτον έπιασε το σουτ απομάκρυνε προσωρινά ο Εμπέντε και ο Μπούσι από πολύ κοντά πέτυχε το 0-1. Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε λίγο πριν το τέλος του α΄ ημιχρόνου, όταν οι Σαλπιγγίδης και Παπαδόπουλος παραβίασαν την εστία του Κόβατς και μετέτρεψαν το 0-1 σε 2-1. Από κεφαλιά πάσα του Μόρις, ο Σαλπιγγίδης δεν δυσκολεύτηκε από πολύ κοντά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Κόβατς και να φέρει το ματς στα ίσια (1-1). Μόλις ένα λεπτό αργότερα από το τέρμα της ισοφάρισης, ο Βύντρα έβγαλε από δεξιά τη σέντρα και ο Παπαδόπουλος με καρφωτή κεφαλιά πέτυχε το 2-1, σκορ που δεν άλλαξε στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους. Στο 81΄ από λάθος του Κόβατς, ο Παπαδόπουλος βρήκε την ευκαιρία και πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ και τρίτο της ομάδας του (3-1), ωστόσο, δύο λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού ο Καραλιόπουλος μείωσε σε 3-2. Το παιχνίδι έγινε...θρίλερ και στις καθυστερήσεις ο διαιτητής Ζανετίδης έκλεισε τα μάτια του σε καθαρό πέναλτι υπέρ της Καλαμαριάς, όταν ο Εμπέντε επιχείρησε την έξοδο και «γκρέμισε» μέσα στην περιοχή του τον Ουέλινγκτον. Παναθηναϊκός (Β. Μουνιόθ) : Εμπέντε, Μόρις, Μπόβιο, Γκούμας, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης, Σέριτς, Τζιόλης, Βίκτορ (84΄ Μάντζιος), Βύντρα (65΄ Νίλσον), Ιβανσιτς (71΄ Θεοδωρίδης) Καλαμαριά (Θ. Κατσαβάκης) : Κόβατς, Γαλανόπουλος, Κόλτσης, Καραμανλής (46΄ Σαμουηλίδης), Ουέλινγκτον, Χαλαουανί (79΄ Γαϊδαρτζής), Καραλιόπουλος, Σαρακατσάνος, Μπούσι, Βέλα Τζούνιορ, Κρασσάς (61΄ Πόπαρα) Κίτρινες: Παπαδόπουλος - Καραλιόπουλος, Κρασσάς, Βέλα Τζούνιορ Διαιτητής: Κ. Ζανετίδης (Δωδεκανήσου)

    Σκόνταψε στη Ξάνθη ο ΠΑΟΚ

    Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα «λυτρώθηκε» η Ξάνθη στο ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ. Το ακριτικό συγκρότημα, σε αγώνα για την 12η ημέρα της Σούπερ Λίγκας που διεξήχθη στο γήπεδο των Πηγαδίων, επικράτησε 1-0 του "δικεφάλου" και διεύρυνε το σερί των επιτυχημένων εμφανίσεων που έχει αρχίσει από τις 5 Νοεμβρίου με 4 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Το μοναδικό τέρμα πέτυχε ο Τοροσίδης με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Μέγκαχεντ στο 71ο λεπτό με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στο 44ο λεπτό η Ξάνθη έχασε ευκαιρία για ν` ανοίξει το σκορ, όμως το σουτ του Γαρπόζη έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα να χτυπήσει στο δοκάρι του Φερνάντεζ πριν φύγει άουτ. Στο 63ο λεπτό και στο μακρινό σουτ του Μάνσο η μπάλα για μια ακόμη φορά χτύπησε στο δοκάρι, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα η Ξάνθη απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα από την αποβολή του Μέγκαχεντ με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στο 90` και ενώ το ματς λίγο νωρίτερα είχε διακοπεί για περισσότερα από οκτώ λεπτά (για συνθήματα των οπαδών του ΠΑΟΚ, τα οποία αφορούσαν το διαιτητή της συνάντησης), ο Τοροσίδης έδωσε τη λύτρωση. Ο Λαμπριάκος μέσα στην περιοχή έδωσε με κεφαλιά πάσα στον Τοροσίδη και εκείνος, παρά την έξοδο του Φερνάντεζ, έστειλε με νέα κεφαλιά την μπάλα στο βάθος της εστίας του ΠΑΟΚ, διαμορφώνοντας το τελικό 1-0. Ξάνθη (Τάκης Λεμονής) : Μάλαρζ, Μαχράτζε, Τοροσίδης, Παβιό, Κοντοδήμος (75` Φογκάσα), Άντζας, Μεσέρα, Κιντάνα (+90` Ζουέλα), Γαρπόζης, Μάνσο (87` Μπαϊκαρά), Λαμπριάκος. ΠΑΟΚ (Μομτσίλο Βούκοτιτς) : Φερναντέζ, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης, Μπαρκαουάν, Μελίσσης, Μέγκαχεντ, Ηλιάδης (73` Μαλεζάς), Χαραλαμπίδης (23` Γκονζάλες), Χαραλάμπους, Τσίγκας (67` Μπαλάφας), Μίετσελ. Κίτρινες : Λαμπριάκος - Χαραλάμπους Κόκκινες : Μέγκαχεντ (2η κίτρινη, 71`) Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθηνών)

    Κόλλησαν στο "Χ" Πανιώνιος και Ατρόμητος στη Νέα Σμύρνη

    Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Πανιωνίου με τον Ατρόμητο. Οι Νεοσμυρνιώτες πάντως έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Ζολώτα, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν αρνήθηκε πεντακάθαρο πέναλτι σε ανατροπή του Ενσαλίβα από τον Ραγκουέλ στο 75ο λεπτό, τιμωρώντας μάλιστα τον παίκτη με κίτρινη κάρτα για "θέατρο". Η ομάδα του Λίνεν ξεκίνησε καλύτερα στο πρώτο ημίχρονο και έφτασε κοντά στο γκολ μόλις στο 9ο λεπτό. Ο Ζωγραφάκης σέντραρε, ο Αραβίδης με κεφαλιά πάσαρε στον επερχόμενο Γουνδουλάκη, ο οποίος έπιασε το σουτ, για να διώξει ο Μιχαηλίδης εντυπωσιακά σε κόρνερ. Ο Πανιώνιος έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ στο 34ο λεπτό, όταν ο Μπρέσκα σέντραρε, ο Ζωγραφάκης ήρθε από πίσω και αμαρκάριστος πήρε την κεφαλιά, ο Μιχαηλίδης έμεινε «στήλη άλατος», όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και έφυγε ελάχιστα άουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά από φάση διαρκείας στα καρέ του Πανιωνίου στο 59ο λεπτό, η μπάλα έφτασε στον Ιωάννου το σουτ του οποίου έστειλε τη μπάλα να φύγει ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Κρέσιτς. Στο 70`, ο Τσκιτισβίλι σούταρε όμως απέκρουσε ο Μιχαηλίδης, ενώ ο Γουνδουλάκης που πήρε το "ριμπάουντ" σούταρε στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα άουτ. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ζολώτας προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων με την φάση που προαναφέρθηκε, ενώ στο 77΄ το σουτ του Αραβίδη πάνω στην κίνηση απέκρουσε ο γκολκίπερ του Ατρομήτου, Μιχαηλίδης. Πανιώνιος (Έβαλντ Λίνεν) : Κρέσιτς, Μανιάτης, Σπυρόπουλος, Μπερτέ, Πλετς, Ενσαλίβα, Τσκιτισβίλι, Μπρέσκα (82 Σιαλμάς), Αραβίδης (86 Μάκος), Zωγραφάκης (86 Κουτσόπουλος), Γουνδουλάκης Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος) : Μιχαηλίδης, Γελαδάρης, Ιωάννου(84 Σανόγκο), Χάλαρης, Ολιβέιρα, Λουτσιάνο (49 Ρόβας), Μερίνο (31 Λαζανάς), Ντόε, Ραγκουέλ, Κατεμής, Κορακάκης Κίτρινες : Λαζανάς, Ραγκουέλ, Ενσαλίβα. Διαιτητής: Ζολώτας (Θεσσαλονίκης)

    Πήρε το ρόπαλο ο Ηρακλής

    Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο πρωτάθλημα πέτυχε ο Ηρακλής, κερδίζοντας την Κέρκυρα με 1-0 στο Καυτατζόγλειο, σε αναμέτρηση για τη 12η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, και έφτασε τους εννέα βαθμούς, αφήνοντας τον Ιωνικό στην τελευταία θέση της κατάταξης. Το «χρυσό» γκολ των Θεσσαλονικέων σημείωσε ο Επαλέ με πέναλτι στο 64. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς πολλές φάς με τον Ηρακλή να έχει ελαφρά υπεροχή. Οι δύο ομάδες μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και απείλησαν τις αντίπαλες εστίες. Στο 49΄ ο Γεωργιάδης έπιασε κεφαλιά, αλλά η μπάλα κατέληξε πάνω στον Σιντιμπέ, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Ντ΄ Ακόλ προσπάθησε να πλασάρει τον Αμπάρη χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ηρακλής κατάφερε να «ανοίξει» το σκορ στο 64΄, όταν ο Μαυρογενίδης έκανε επέλαση από δεξιά, μπήκε μέσα στην περιοχή και βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Βαρτζιώτη. Ο διαιτητής Καρατζάς υπέδειξε την «εσχάτη των ποινών», την οποία μετέτρεψε σε γκολ ο Επαλέ στο 64΄. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο «γηραιός» έμεινε με 10 παίκτες, όταν ο Πουρσανίδης είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Καρατζά για μαρκάρισμα στον Πελαγία. Στο 83΄ οι φιλοξενούμενοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσουν όταν ο Πελαγίας «βρήκε» με σέντρα τον Ζαχαρόπουλο, ο οποίος δεν κατάφερε να στείλει με προβολή την μπάλα στα δίχτυα. Ηρακλής (Γιόζεφ Μπουμπένκο) : Αμπάρης, Δρούγας (52΄ Λαουάλ), Σνάουτσνερ, Κατσαμπής, Μπιλίσκοφ, Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Ρίβας (73΄ Παπαστεργιαννός), Ερέρα (61΄ Φορτούζι), Επαλέ, Γεωργιάδης. Κέρκυρα (Μπάμπης Τεννές) : Σιντιμπέ, Μοσχογιάννης, Ζαχαρόπουλος, Καγκιούζης (72΄ Σκούφαλης), Γκουστάβο, Ντ΄Ακόλ, Γκουέλα, Καρβάλιο (8΄ λ. τρ. Ντα Σίλβα), Πελαγίας, Βαρτζιώτης (66΄ Κουτσουρές), Φουφουλας. Κίτρινες: Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Επαλέ - Καγκιούζης, Γκουστάβο, Κουτσουρές, Γκουέλα, Ντ΄ Ακόλ Κόκκινες: Πουρσανίδης (2η κίτρινη) Διαιτητής: Καρατζάς (Ευβοίας)

    Ανεβαίνει αθόρυβα ο ΟΦΗ

    Ακόμα μία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο ΟΦΗ που επικράτησε με 2-0 του Ιωνικού στη Νεάπολη. Τα τέρματα που χάρισαν το «τρίποντο» στους Κρητικούς, σημείωσαν ο Ντα Κόστα με αυτογκόλ στο 70΄ και ο Σφακιανάκης στο 89΄, με αποτέλεσμα οι Νικαιώτες να μείνουν γι΄ ακόμη μια εβδομάδα χωρίς νίκη. Η πρώτη φορά που "χτύπησε" ουσιαστικά ο ΟΦΗ ήταν στο 70΄. Ο Ντρούλιτς εκτέλεσε φάουλ προς την περιοχή του Ιωνικού, όπου ο Ντα Κόστα προσπάθησε να διώξει με κεφαλιά, όμως δεν «βρήκε» σωστά την μπάλα με αποτέλεσμα αυτή να πάρει διαφορετική τροχιά και να καταλήξει στο βάθος της εστίας του Μπεντενίκ. Αμέσως ο Πορτογάλος προσπάθησε να εξιλεωθεί για το αυτογκόλ, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε ένα λεπτό αργότερα σταμάτησε στο δοκάρι του Σηφάκη. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, ενώ στο 88΄ ο ΟΦΗ έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Ντρούλιτς με δεύτερη κίτρινη. Όμως, ένα λεπτό αργότερα ο Σφακιανάκης είδε εκτός θέσης τον Μπεντενίκ και με ένα μακρινό σουτ «σφράγισε» τη νίκη του ΟΦΗ. Ιωνικός (Αουγκούστο Ινάσιο) : Μπεντενίκ, Παχουέλο, Οφρυδόπουλος, Πουλόπουλος, Ζαβάνιο, Μακόρ, Βουρεξάκης (84΄ Γκούτμαν), Λετιέρι (75΄ Ρέμπελο Λόπες), Ουκάρ (62΄ Ντα Κόστα), Νατσούρας, Ονουάτσι. ΟΦΗ (Ράινερ Μάουρερ) : Σηφάκης, Ουέλινγκτον, Μπελεβώνης (80΄ Οφορίκουε), Πίτσος, Ντρούλιτς, Νουαφόρ, Ισά, Ρουμπάκης (58΄ Σιλά), Σφακιανάκης, Κωνσταντινίδης (63΄ Δέντσας), Κουνενάκης. Κίτρινες: Πουλόπουλος, Ουκάρ - Ρουμπάκης, Κωνσταντινίδης, Ουέλινγκτον, Σφακιανάκης Κόκκινες: Ντρούλιτς (2η κίτρινη) Διαιτητής: Κοντογιαννίδης (Ξάνθης)

    Και με εννιά κερδίζει η ΑΕΚ

    Αν και ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες, η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και κατέκτησε ένα σημαντικό εκτός έδρας "τρίποντο". Το συγκρότημα του Λορένσο Φερέρ, στο "Στ. Μαυροθαλασσίτης" επικράτησε 2-1 του Αιγάλεω, χάρη στα τέρματα από το σημείο του πέναλτι του Ζούλιο Σέζαρ (31`, 72`). Το γκολ του Αιγάλεω σημείωσε ο Νικολόπουλος στο 33ο λεπτό, ενώ να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ έμεινε στο 38` με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Τσιρίλο και στο 82` με 9 παίκτες λόγω της αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Καμπάνταη. Δύο γκολ, ένα δοκάρι, μια κόκκινη κάρτα και ένα χαμένο πέναλτι σημάδεψαν το πρώτο ημίχρονο, το οποίο μετά το πρώτο 20λεπτο έως και το 38`... έσπασε καρδιές με την εξέλιξή του. Στο 22ο λεπτό, ο Σέζαρ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ έστειλε την μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Τζενάμο, ενώ εννέα λεπτά αργότερα ο Λυμπερόπουλος κέρδισε πέναλτι στην ανατροπή του από τον Ψωμά. Το πέναλτι κλήθηκε να το εκτελέσει ο Σέζαρ, ο οποίος με ψυχραιμία παραβίασε την εστία του Τζενάμο ανοίγοντας το σκορ για την "Ένωση". Στο 33΄ μετά το κόρνερ του Σκοπελίτη, ο Νικολόπουλος με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Σορεντίνο φέρνοντας το ματς στα ίσα (1-1). Το ματς πήρε... φωτιά στο 38ο λεπτό. Ενώ η μπάλα μόλις είχε απομακρυνθεί από την περιοχή της ΑΕΚ, ο Τσιρίλο χτύπησε τον Εντουσέι στη μεγάλη περιοχή σύμφωνα με το βοηθό διαιτητή. Ο τελευταίος κάλεσε κοντά του τον Θεσσαλονικιό ρέφερι Καλόπουλο και μετά από συνεννόηση λίγων δευτερόλεπτων, ο Ιταλός αμυντικός αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, ενώ παράλληλα καταλογίσθηκε η εσχάτη των ποινών υπέρ των γηπεδούχων. Το πέναλτι, μετά από σωρεία διαμαρτυριών από πλευράς ΑΕΚ, εκτέλεσε ο Τσάτσος, ο οποίος ωστόσο έστειλε την μπάλα να περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Σορεντίνο. Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ παρά το αριθμητικό μειονέκτημα κυριάρχησε, με αποτέλεσμα στο 72` να πάρει εκ νέου προβάδισμα. Ο Σέζαρ ανατράπηκε από το Σίμανεκ, ο Καλόπουλος κατελόγισε την εσχάτη των ποινών και ο Βραζιλιάνος βρέθηκε να εκτελεί και να σκοράρει για δεύτερη φορά στο αποψινό παιχνίδι. Στο 82ο λεπτό, το ματς πήρε εκ νέου συναρπαστική μορφή, αφού η ΑΕΚ υποχρεώθηκε να μείνει με... εννέα παίκτες μετά την αποβολή του Καμπάνταη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αιγάλεω (Γιώργος Χατζάρας) : Τζενάμο, Ψωμάς, Σίμανεκ, Παπουτσής, Ποπόφ, Σκοπελίτης, Τσάτσος (46` Αγρίτης), Όμο, Εντουσέι (58` Σέζαρεκ), Κουμορτζί, Νικολόπουλος (75` Πετρόπουλος). ΑΕΚ (Λορένσο Φερέρ) : Σορεντίνο, Μόρας, Τσιρίλο, Μαντούκα (29` Πλιάτσικας), Ζήκος, Έμερσον (23` Τόζερ), Γεωργέας, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Καμπάνταης, Ζούλιο Σέζαρ (82` Παπασταθόπουλος). Κίτρινες: Σκοπελίτης, Αγρίτης, Ψωμάς, Εντουσέι, Σίμανεκ, Κόκκινες: Τσιρίλο (35`), Καμπάνταης (83`-δεύτερη κίτρινη) Διαιτητής: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Νίκη με γκολ από τα αποδυτήρια

    Με τους βαθμούς της νίκης έφυγε από την Κρήτη ο Άρης κερδίζοντας με 1-0 στο Παγκρήτιο τον Εργοτέλη με γκολ του Πάουλο Κόστα στο 6΄ και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα. Ο Άρης είχε και δοκάρι σε σουτ του Μαραγκού στο 69΄. Ο Άρης πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό, αφού στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των παικτών του στο 6΄, ο Πάουλο Κόστα από πάσα του Κόκε πλάσαρε τον Πόσα και πέτυχε το 0-1. Λίγο αργότερα ο Χαβίτο πέτυχε και δεύτερο γκολ, αλλά σωστά δεν μέτρησε καθώς ο Νασιμέντο που δέχτηκε πρώτος τη μπάλα ήταν σε θέση οφσάιντ. Οι γηπεδούχοι αιφνιδιάστηκαν από το γρήγορο τέρμα που δέχτηκαν και για πρώτη φορά απείλησαν στο 19΄ με την κεφαλιά του Χίμπλινγκερ να περνάει πάνω από το οριζότνιο δοκάρι του Χαλκιά. Οι Θεσσαλονικείς έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 32΄ με τον Χαβίτο, ο οποίος πρόλαβε την έξοδο του Πόσα, αλλά πλάσαρε άουτ. Ο Άρης συνέχισε να απειλεί στο δεύτερο ημίχρονο και να χάνει μεγάλες ευκαιρίες όπως στο 69΄ με το δοκάρι του Μαραγκού και εννέα λεπτά αργότερα με τον Πάουλο Κόστα που πλάσαρε πολύ ωραία, αλλά γι άλλη μια φορά ο γκολκίπερ του Εργοτέλη ήταν σε ετοιμότητα. Στην εξέλιξη της φάσης ο Χαβίτο έγινε κάτοχος της μπάλας και στην προσπάθειά του ν αποφύγει τον Πόσα έπεσε στο έδαφος. Ο Φινοκαλιώτης ήταν πολύ κοντά στην φάση κι έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, παρά τις διαμαρτυρίες του Χαβίτο και του πάγκου του Άρη για πέναλτι. Εργοτέλης (Ν. Καραγεωργίου): Πόσα, Χίμπλινγκερ, Κορδονούρης, Σταυρακάκης (46΄ Τζούνιορ), Μελισσάς, Κοιλιάρας, Ιαστσουκ (54΄ Κακλαμάνος), Ζαπρόπουλος, Νατσέφσκι (75΄ Θάνος), Χατζί, Τάσιτς Άρης (Γκ. Ογιος): Χαλκιάς, Τούτα, Κολτσίδας, Πάουλο Κόστα (+90΄ Βελώνης), Κουλουχέρης, Μαραγκός, Χαβίτο, Νασιμέντο (80΄ Βαϊσχάιμερ), Παλαθουέλος, Κόκε (74΄ Τίνγκα), Βανγκέλι Κίτρινες: Τάσιτς, Χίμπλινγκερ, Χατζί - Κολτσίδας, Τούτα, Μαραγκός Διαιτητής: Κ. Φινικαλιώτης (Αθηνών)

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγωνιστικές)

    1. Ολυμπιακός 30 2. Παναθηναϊκός 28 3. ΑΕΚ 27 4. ΠΑΟΚ 21 5. ΟΦΗ 17 6. Αιγάλεω 16 7. Ξάνθη 15 8. Κέρκυρα 15 9. Ατρόμητος 14 10. Λάρισα 13 11. Άρης 13 12.Εργοτέλης 12 13.Πανιώνιος 12 14. Απόλλων Καλ. 10 15. Ηρακλής 9 16. Ιωνικός 6

    Ο πίνακας των σκόρερ: 10 γκολ: Ριβάλντο (Ολυμπιακός) 8 γκολ: Μίετσελ (ΠΑΟΚ), Σαλπιγγίδης (Παναθηναϊκός) 7 γκολ: Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ) 6 γκολ: Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός)

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έχει καλή θέα η Καλλιθέα

    26/11/2006 8:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι αλλαγές που έκανε ο Νίκος Γκουλής για να αλλάξει την εικόνα της Καλλιθέας στο ντέρμπι με τον Λεβαδειακό, έπιασαν τόπο καθώς οι Καζαντζής και Γεωργίου που έπαιξαν αλλαγή πέτυχαν τα δύο τέρματα των γηπεδούχων, οι οποίοι πλησίασαν στον πόντο τους Βοιωτούς. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Λεβαδειακό και τρίτη συνολικά στο πρωτάθλημα που νιώθει πλέον "καυτές" τις ανάσες πέντε ομάδων που υπολείπονται μέχρι τρεις βαθμούς από την πρώτη θέση. Την ευκαιρία να ανέβει στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχασε ο Ηλυσιακός που ηττήθηκε με 2-0 στη Τρίπολη από τον τοπικό Αστέρα, ο οποίος ανέβηκε στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Στο παιχνίδι της ανόδου παρέμεινε το Χαϊδάρι που αν και προηγήθηκε με 2-0 δεν μπόρεσε να κρατήσει τη νίκη απέναντι στον Εθνικό Αστέρα που έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας (2-2). Σημαντικό βαθμό "τσίμπησε" στη Βέροια ο Αγροτικός Αστέρας με την λευκή ισοπαλία (0-0), ενώ με το ίδιο αποτέλεσμα τελείωσε η αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννενα με την Καστοριά. Ο Θρασύβουλος με δύο γκολ του Ουρούμοφ νίκησε με 2-1 τον Πανσερραϊκό εκτός έδρας, ενώ η Νίκη Βόλου επικράτησε με 1-0 της Προοδευτικής που έχασε πέναλτι στο 47 (ο Γκίτκος απέκρουσε το σουτ του Σέγγου). Το Σάββατο, ο Πανθρακικός πέτυχε την ανατροπή στις καθυστερήσεις απέναντι στον Εθνικό κερδίζοντας με 3-2 (έχανε με 1-2 στο 90΄). Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο (27/11) με το τοπικό ντέρμπι Καλαμάτα Μεσσηνιακός (15:30 ΕΤ3).

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:

    Καλλιθέα - Λεβαδειακός 2-0 (59 Καζαντζής, 92 Γεωργίου) Αστέρας Τρίπολης - Ηλυσιακός 2-0 (46 Ζουντί, 63 Αλαιν) Χαϊδάρι - Εθνικός Αστέρας 2-2 (49 Τσιρογιάννης, 64 Τουρνάς - 72 πέν. Αρχοντούλης, 86 Σαββίδης) Βέροια - Αγροτικός Αστέρας 0-0 ΠΑΣ Γιάννινα - Καστοριά 0-0 Πανσερραϊκός - Θρασύβουλος 1-2 (77 Γκόγκας - 7, 47 Ουρούμοφ) Νίκη Βόλου - Προοδευτική 1-0 (37 Πιττάκας) Πανθρακικός-Εθνικός 3-2 (46΄ Κωνσταντινίδης, 91΄ Ντιαλό, 92΄ Βάγκνερ-6΄ Βιδάλης, 90΄ Ανθούλης)

    Βαθμολογία (σε 10 αγώνες) 1. Λεβαδειακός 19 2. Καλλιθέα 18 3. Ηλυσιακός 17 4. Χαϊδάρι 17 5. Αστέρας Τρίπολης 16 6. Αγροτικός Αστέρας 16 7. Πανθρακικός 15 8. ΠΑΣ Γιάννινα 15 9. Θρασύβουλος 14 10. Βέροια 14 11. Καστοριά 13 12. Πανσερραϊκός 11 13. Εθνικός Αστέρας 11 14. Προοδευτική 10 15. Εθνικός 10 16. Νίκη Βόλου 10 17. Μεσσηνιακός 9-9αγ. 18. Καλαμάτα 7-9αγ.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκησαν οι πρωτοπόροι- παραιτήθηκε ο Σταθόπουλος

    26/11/2006 8:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο Άγιος Δημήτριος που κέρδισε άνετα τον ουραγό ΟΦ Ιεράπετρας με 3-0 και εξακολουθεί να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στον πρώτο όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Πρωτιά και για την Λαμία στον δεύτερο όμιλο, που νίκησε με 2-1 την Δόξα Δράμας και πέρασε στη κορυφή του ομίλου, ενώ σήμερα θα αγωνιστεί ο Πιερικός στα Γιάννενα με την τοπική ΑΕ. Παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία του Παναιτωλικού ο Στάθης Σταθόπουλος μετά την με 1-0 από τον ΠΑΟ Βάρδας, ενώ άφησε αιχμές κατά των παιχτών του.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα στον πρώτο όμιλο: Θύελλα Πατρών-Αχαρναϊκός 0-1 Αιολικός Μυτιλήνης-Ζάκυνθος 3-0 Ατσαλένιος-Βύζας Μεγάρων 2-1 Πανηλειακός-Θήβα 1-1 Ρόδος-Διαγόρας 3-1 Παναχαϊκή-Κορωπί 0-2 Απόλλων Αθηνών-Ηλιούπολη 0-1 ΠΑΟ Βάρδας-Παναιτωλικός 1-0 Άγιος Δημήτριος-ΟΦ Ιεράπετρας 3-0

    Βαθμολογία (σε 12 αγώνες)

    1. Άγιος Δημήτριος 27 2. Κορωπί 22 3. Ατσαλένιος 21 4. Βύζας 21 5. Ρόδος 21-11αγ. 6. Ηλιούπολη 21 7. Θύελλα Πατρών 20 8. Παναχαϊκή 17 9. Διαγόρας 17 10. Παναιτωλικός 17 11. Αχαρναϊκός 17 12. Θήβα 16 13. Αιολικός 14 14. Απόλλων Αθηνών 12 15. Πανηλειακός 12 16. ΠΑΟ Βάρδας 9 17. Ζάκυνθος 6 18. ΟΦ Ιεράπετρας 2-11αγ.

    Τα αποτελέσματα στον δεύτερο όμιλο:

    Εθνικός Κατερίνης-Ναυπακτιακός 4-0 Πολύκαστρο-Αναγένηση Αρτας 2-0 Θερμαϊκός-Δόξα Γρατινής 2-0 Λαμία-Δόξα Δράμας 2-1 Καβάλα-Ενωση Θράκης 0-0 Ανδρούτσος Γραβιάς-Τρίκαλα 1-1 Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-ΠΑΟ Νέων Επιβατών 4-0 ΑΕ Γιάννενα-Πιερικός (αύριο 27/11) * Ρεπό: Αναγέννηση Καρδίτσας

    Βαθμολογία (σε 12 αγώνες): 1. Λαμία 25 2. Πιερικός 23-10αγ. 3. Θερμαϊκός 23-11αγ. 4. ΑΣΚ Ολυμπιακός 23-11αγ. 5. Πολύκαστρο 20 6. Αναγέννηση Καρδίτσας 16-11αγ. 7. Αναγέννηση Αρτας 16 8. Καβάλα 15-11αγ. 9. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 14-11αγ. 10. Εθνικός Κατερίνης 14-11αγ. 11. Δόξα Δράμας 13 12. Ανδρούτσος Γραβιάς 12-11αγ. 13. Τρίκαλα 12-11αγ. 14. Ένωση Θράκης 11-11αγ. 15. Ναυπακτιακός Αστέρας 6 16. ΑΕ Γιάννενα 6-10αγ. 17. Δόξα Γρατινής 6-11αγ.

    [16] Χρυσός και πάλι ο Ηλιάδης

    26/11/2006 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά συμμετείχε στην κατηγορία των -100 κιλών, κατέκτησε δια... περιπάτου την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών που φιλοξενήθηκε στη Μόσχα. Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου μέχρι να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου επικράτησε κατά σειρά των Άντριου Μπερνς (Βρετανία), Μπέντζαμιν Μπέρλα (Γερμανία) και Ασκάμπ Κοστόεφ (Ρωσία), ενώ στον τελικό νίκησε με Ippon τον Λιθουανό Εγκίντιους Ζιλίνσκας. Την απονομή του μεταλλίου στον Ηλία Ηλιάδη έκανε ο πρόεδρος της ΕΟ Τζούντο, Βαγγέλης Σουφλέρης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την ελληνική παρουσία στη διοργάνωση της Μόσχας. "Ο Ηλίας Ηλιάδης ήταν καταπληκτικός σε όλα τα παιχνίδια. Σιγά-σιγά μπαίνει στο ρυθμό του εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ενώ γενικά είχε μια καλή μετά-ολυμπιακή πορεία με πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Από τα νέα παιδιά και γενικότερα από την αγωνιστική παρουσία της ομάδας είμαι ευχαριστημένος. Το ελληνικό τζούντο έδειξε για μια ακόμη φορά ότι έχει παρών και μέλλον", είπε ο κ. Σουφλέρης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 November 2006 - 21:51:02 UTC