Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέφτουν οι τόνοι για ΟΤΕ
  • [02] Συνέντευξη εφ όλης της ύλης
  • [03] Συνεχίζεται η συζήτηση
  • [04] Σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή - Ροσέν
  • [06] Στο πνεύμα των ημερών ο καιρός
  • [07] Το τελευταίο αντίο στον Γ. Διακογιάννη
  • [08] "Η αγάπη χτίζει"
  • [09] Βλήμα πυροβολικού σε σχολείο
  • [10] Από την αρχή η έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου
  • [11] Ομαλή η κίνηση στην αγορά
  • [12] Σύγκρουση τρένου με ΙΧ
  • [13] Σύλληψη για τους φόνους στο Ιπσουϊτς
  • [14] Ο σχιζοφρενής Αμερικάνος…
  • [15] "Άγιο" ποδόσφαιρο
  • [16] Δεν πεθαίνει ο Κάστρο, λέει η Αβάνα
  • [17] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [18] Εκεχειρία "τρόμου" στη Γάζα
  • [19] Εγκαταλείποντας το δολάριο
  • [20] Μονόδρομος οι διαρθρωτικές αλλαγές
  • [21] Συνάντηση Αλογοσκούφη - Γκαργκάνα
  • [22] Βραβεύονται οι κορυφαίοι
  • [23] Ο ΠΑΟΚ απήλλαξε την προηγούμενη διοίκηση
  • [24] Προπηλακίστηκε ο Μήτσου
  • [25] Χρυσό ο Μάρας στο Παγκόσμιο
  • [26] Γαλλία ή Κατάρ ο Ερικσον
  • [27] Όχι του Χίτζφελντ στη Ντόρτμουντ
  • [28] Συντριβή της Λανς, ισοπαλία η Παρί
  • [29] "Παρίσι - Αθήνα, 1863-1940"
  • [30] Να σηκώσουμε τον ήλιο….

    [01] Πολιτική

    "Λήξαν το θέμα"

    Πέφτουν οι τόνοι για ΟΤΕ

    18/12/2006 3:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση του Γιώργου Αλογοσκούφη με το Γιώργο Σουφλιά για τις αλλαγές στον ΟΤΕ, επιχειρείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενόψει και της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Βουλή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σήμερα δεν θέλησε να δώσει συνέχεια και τόνισε σε δημοσιογράφους πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Χαμηλούς τόνους κράτησε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην ουσία του θέματος.

    Περί διαφωνίας Αλογοσκούφη-Σουφλιά

    Χαμηλούς τόνους στην διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργών για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ κρατάει η Κυβέρνηση. Το θέμα του ΟΤΕ έχει κλείσει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορετική προσέγγιση ως προς την ουσία του ζητήματος μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του βουλευτή του κόμματος Γιάννη Κεφαλογιάννη ότι όποιος υπουργός διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική οφείλει να παραιτείται, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει τέτοια δήλωση και ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Σουφλιά ή οποιουδήποτε άλλου υπουργού.

    Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν "λογικές πέμπτης φάλαγγας" μέσα στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν έδωσε την έννοια που δίνουν σ αυτή τη δήλωση ορισμένα δημοσιεύματα, ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας υπουργός που να λέει ψέματα.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ υποστήριξε πως η αντιπαράθεση δεν γίνεται για λόγους ουσίας. "Θα πρέπει να σταματήσει πια ο Γιώργος Σουφλιάς. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αντιπαράθεση δεν γίνεται για την ουσία, αλλά για το γινάτι", είπε.

    Και ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης σε σημερινές δηλώσεις του εκτίμησε πως "μεγεθύνθηκε ένα πρόβλημα το οποίο στην ουσία δεν υπήρχε. Όλοι συμφωνούμε σε αυτήν την πολιτική που έχουμε χαράξει και σήμερα υλοποιούμε. Νομίζω ότι το θέμα έχει πια τελειώσει. Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε και κατέληξε λέγοντας "ειρήνη υμίν".

    Ερωτηθείς εάν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ζητά την παραίτηση του κ. Σουφλιά, ο κ. Λιάπης απάντησε πως "πρέπει όλοι εμείς που κάνουμε δηλώσεις να αποφορτίζουμε την ένταση και να ενισχύουμε την ενότητα της παράταξης".

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μιλήσει στην Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

    [02] Πολιτική

    Του Υπουργού Δημόσια Τάξης

    Συνέντευξη εφ όλης της ύλης

    18/12/2006 7:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 7:47:50 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο Βύρων Πολύδωρας αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας, αλλά μίλησε και για τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας την χρονιά που πέρασε. Ο Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στα τελευταία επεισόδια που δημιουργούν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση σε όσους δημιουργούν επεισόδια. Ο κ. Πολύδωρας κάλεσε τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε αυτά φαινόμενα, ενώ η ειδική αναφορά του στον Συνασπισμό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος της αριστεράς.

    Βολές κατά του Συνασπισμού

    Σκληρή γλώσσα απέναντι σε όσους δημιουργούν επεισόδια και αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο των αντιεξουσιαστών χρησιμοποίησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

    "Παίζουν με τη φωτιά όσοι επιτίθενται με βόμβες μολότοφ ή με άλλους επικίνδυνους τρόπους σε ένοπλους αστυνομικούς ή σε αστυνομικά τμήματα.", προειδοποίησε ο Βύρωνας Πολύδωρας, καλώντας τα πολιτικά κόμματα, να αποδοκιμάσουν τη λογική του αντάρτικου πόλεων.

    "Δεν μπορεί κανένα κόμμα της Βουλής να προσφέρει ομπρέλα σε τέτοια φαινόμενα", είπε ο κ. Πολύδωρας, ζητώντας ειδικά από την ηγεσία του Συνασπισμού να απαντήσει αν εγκρίνει τον λιθοβολισμό του αστυνομικού τμήματος Παπάγου αλλά και τα όσα συμβαίνουν σε διάφορα πάρτι πανεπιστημιακών σχολών που καταλήγουν σε επεισόδια άγνωστων με την αστυνομία.

    Απατώντας ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης θέλει να αποδώσει πολιτικές ευθύνες για δήθεν κάλυψη σε εκδηλώσεις βίας. Παράλληλα το μέλος της Π.Γ., Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του τόνισε: "Ο κ. Πολύδωρας προφανώς παρεκτρέπεται, συκοφαντεί και λασπολογεί προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να αποσείσει τις δικές του πελώριες ευθύνες καθώς και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Είναι σε όλους γνωστό ότι τη μόνη ομπρέλα που ανυποχώρητα, με συνέπεια και σταθερότητα κρατάει ο Συνασπισμός, είναι αυτή των ειρηνικών αγώνων και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και είμαστε περήφανοι για αυτό".

    Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, η ηγεσία του Υπουργείου δεν μένει στις υπερβολές και κρατάει τα θετικά, ενώ μεμονωμένα περιστατικά δεν χαρακτηρίζουν το σώμα και αυτό μετράει είναι το συνολικό αποτέλεσμα.

    "Αισιοδοξώ επίμονα, έχουμε μία δυνατή αστυνομία που μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη. Είχαμε μεγάλες επιτυχίες τη χρονιά που πέρασε σε πολλούς τομείς. Δεν πρέπει να γίνεται τόσο μεγάλο ζήτημα σε βάρος της αστυνομίας η υπόθεση με τη ζαρντινιέρα στη Θεσσαλονίκη. Είναι σοβαρό ζήτημα αλλά όχι κρίσιμο. Η υπόθεση με τη σιδηρογροθιά είναι ένας ευρηματικός αγκιτατορικός όρος και τίποτα παραπάνω", είπε ο κ. Πολύδωρας.

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα κλίμα εγκληματοφοβίας, στέλνοντας μήνυμα ότι η αστυνομία είναι ισχυρή, προστατεύει την κοινωνία και δεν την χαρακτηρίζουν μεμονωμένα περιστατικά με αρνητικούς πρωταγωνιστές αστυνομικούς.

    [03] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Συνεχίζεται η συζήτηση

    18/12/2006 9:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 3:59:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 2007, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με ονομαστική ψηφοφορία. Ο προϋπολογισμός του 2007 αποτυπώνει τη μεγάλη προσπάθεια για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

    Για προϋπολογισμό ευθύνης και συνέπειας μίλησε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Λέγκας, σημειώνοντας ότι αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα προβλήματα των πολιτών

    Για "ταξικό και αδιέξοδο προϋπολογισμό που διαιρεί τους Ελληνες και τελευταίο προϋπολογισμό της ΝΔ", έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Ασυνέπεια, αναξιοπιστία και κινδυνολογία καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση - με παρέμβαση του - ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ αντί να ψηφίσει την αύξηση των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ αρνήθηκε και αποχώρησε από τη Βουλή, όπως αρνήθηκε να υπερψηφίσει τη μείωση των φόρων".

    Απαντώντας το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προϋπολογισμό της "πέμπτης φάλαγγας", που ακολουθεί μία ακραία αλλά αλλοπρόσαλλη πολιτική. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική απογραφή, για λεηλασία του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη, μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και διάλυση του αγροτικού τομέα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι αλλάζει τις απόψεις του. Σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση άλλα έλεγε πέρυσι και πρόπερσι και άλλα λέει φέτος.

    Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό το ΚΚΕ.

    Ο νέος προϋπολογισμός αντί να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες τις διευρύνει, ανέφερε ο ΣΥΝ.

    "Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,8 % και υποχώρηση της ανεργίας στο 8,2%'', τόνισε ο Γιώργος Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι ενσωματώνει τις φορολογικές αλλαγές και τις κοινωνικές παροχές για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, το κόστος των οποίων ξεπερνάει το 1,3 δις ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

    [04] Πολιτική

    Επίσημη επίσκεψη του Μαυροβούνιου ΥΠΕΞ

    Σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου

    18/12/2006 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 4:25:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8- ΑΠΕ

    Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και η ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Μαυροβουνίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ρόκεν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας. Ο κ. Ρόκεν στη συνέχεια μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών και είχε συνομιλίες εφ όλης της ύλης με την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, ενώ προανήγγειλαν τη δημιουργία ελληνικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους. Ο κ. Ρόκεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ελλάδα για τη βοήθεια και συμβολή της στις προσπάθειες της χώρας του στους ευρωπαίους και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το Μαυροβούνιο πέτυχε την ανεξαρτησία του κάτω από συνθήκες διαφάνειας, δημοκρατίας και σταθερότητας και σήμερα προχωρά αποφασιστικά στο δρόμο της Ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής του προοπτικής.

    Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Ο κ. Ρόκεν είχε επίσης συνομιλίες και με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, κατά τις οποίες εξετάστηκαν "όλες οι πλευρές μιας συστηματικής και δημιουργικής συνεργασίας σε θέματα ανάπτυξης". "Το υπουργείο Ανάπτυξης, οι εποπτευόμενοι οργανισμοί και οι ελληνικές επιχειρήσεις", είπε ο κ. Σιούφας, "θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο Μαυροβούνιο και πιστεύω ότι οι διμερείς σχέσεις που ήδη υπάρχουν, θα μεγαλώσουν επ' ωφελεία και των δύο λαών και των δύο χωρών, στο επόμενο διάστημα".

    Επίσης, ο κ. Σιούφας διαβεβαίωσε τον Μαυροβούνιο υπουργό για τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης και την υποστήριξή της, προκειμένου να βρεθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια όλες οι χώρες της περιοχής.

    Από την πλευρά του, ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "οι λαοί μας είναι συνδεδεμένοι με μία, πράγματι, αιώνια και σταθερή φιλία. Η οικονομική συνεργασία, όμως, είναι αυτή που πραγματικά σε μόνιμη βάση στηρίζει την περεταίρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ λαών και χωρών", ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την ελληνική υποστήριξη στον ευρωπαϊκό δρόμο του Μαυροβουνίου.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη περαιτέρω των διμερών επαφών σε κρατικό επίπεδο, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διασύνδεση των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ο κ. Ροκέν κάλεσε τον κ. Σιούφα να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο και να συζητήσουν για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Καραμανλή - Ροσέν

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Ροσέν

    18/12/2006 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 3:58:56 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και η ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ- Μαυροβουνίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ροσέν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [06] Κοινωνία

    Ερχονται βροχές και χιόνια

    Στο πνεύμα των ημερών ο καιρός

    18/12/2006 6:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Αλλάζει από την Τρίτη ο καιρός και θα παραμείνει χειμωνιάτικος έως το τέλος της εβδομάδας. Η λιακάδα και οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες θα παραχωρήσουν τη θέση τους στις βροχές, τα χιόνια και το κρύο, δημιουργώντας Χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Από τις επόμενες ώρες, νοτιάδες και βροχές θα αρχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές, ενώ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένονται χιόνια, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται μάλιστα όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με καράβι για τις διακοπές των Χριστουγέννων, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

    [07] Κοινωνία

    Το τελευταίο αντίο στον Γ. Διακογιάννη

    18/12/2006 5:39:00 μμ

    Σε φορτισμένο κλίμα κηδεύτηκε στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών, στη Ριζούπολη, ο αγαπητός συνάδελφος, κοινοβουλευτικός συντάκτης των Νέων, Γιάννης Διακογιάννης, που πέθανε το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 49 ετών. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Διακογιάννη που με εφόδιο το πάθος για έναν κόσμο, κοινωνικά δίκαιο, περιπλανήθηκε σχεδόν σε 100 χώρες, ενώ κάλυψε για "Τα Νέα", με υψηλό αίσθημα δημοσιογραφικής ευθύνης τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Στεφάνια στην κηδεία έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην τελευταία του κατοικία, τον Γιάννη Διακογιάννη συνόδευσαν πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" ο Γιάννης Διακογιάννης

    [08] Κοινωνία

    Στέγη για τους παραπληγικούς μέσω SMS

    "Η αγάπη χτίζει"

    18/12/2006 4:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Η αγάπη χτίζει". Με αυτό τον τίτλο ξεκινάει η πανελλαδική εκστρατεία η μη κρατική οργάνωση Αλληλεγγύη της Εκκλησίας σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανέγερση στέγης για τους παραπληγικούς στην Κυψέλη.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καθώς και ο πρόεδρος της οργάνωσης Δημήτρης Φουρλεμάδης, παραβρέθηκαν στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ Νερατζιώτισσα σε ειδική εκδήλωση.

    Η σταυροφορία θα υλοποιηθεί μέσω ενός SMS που θα στέλνει κάθε ένας που επιθυμεί να βοηθήσει στην ανέγερση της στέγης. Ο αριθμός είναι 4578.

    Υπουργός και Αρχιεπίσκοπος έστειλαν συμβολικά τα πρώτα μηνύματα. Ο κ. Λιάπης στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της σταυροφορίας, τη συμβολή του υπουργείου σ αυτήν ενώ εξήρε το έργο της αλληλεγγύης αναφερόμενος στην δράση που έχει τα πέντε τελευταία χρόνια και όπως είπε χαρακτηριστικά "η δράση αυτή εμφανίζει την εικόνα του ουμανισμού και του φιλανθρωπικού έργου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Ο κ. Λιάπης κατέληξε λέγοντας ότι "το υπουργείο στηρίζει αυτή την προσπάθεια".

    Με στόχο την όσο δυνατόν γρηγορότερη ανέγερση του σπιτιού των παραπληγικών αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος. Στο περιθώριο της εκδήλωσης όμως ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα εφημερίδων, που επισημαίνουν ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι γιορτές των Χριστουγέννων πραγματοποιούνται σε χαμηλούς τόνους για να μην προκαλούνται οι πολίτες άλλων θρησκευμάτων.

    Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ιδιαίτερα ότι απαιτούμε από τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας να σέβονται τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας και την ιστορία μας. Επέκρινε αυτού του είδους τις κινήσεις και απευθυνόμενος προς τον κ. Λιάπη τόνισε ότι "αυτά τα οποία λέγω θέλω να πιστεύω ότι βρίσκουν ανταπόκριση προς την πολιτεία αλλά κυρίως προς τον λαό, ο οποίος σέβεται και τιμά τις παραδόσεις του".

    [09] Κοινωνία

    Στο Δημοτικό σχολείο Περαίας Θεσσαλονίκης

    Βλήμα πυροβολικού σε σχολείο

    18/12/2006 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε απόσταση αναπνοής βρισκόταν βλήμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε δημοτικό σχολείο στην Περαία Θεσσαλονίκης. Το παλιό βλήμα πυροβολικού βρέθηκε τυχαία από μαθητές σε παρτέρι του σχολικού συγκροτήματος, στη συμβολή των οδών Μηδείας και Ανθέων, όπου στεγάζονται το 3ο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Περαίας και αμέσως ειδοποιήθηκαν πυροτεχνουργοί του στρατού οι οποίοι το περισυνέλεξαν. Το σχολείο κατασκευάστηκε πριν από 1,5 περίπου χρόνο και σύμφωνα με εκτιμήσεις το πιο πιθανό είναι το βλήμα μεταφέρθηκε από παλιό πεδίο βολής μαζί με το χώμα που χρησιμοποιήθηκε για την πλήρωση των τσιμεντένιων παρτεριών. Για λόγους ασφαλείας το σχολείο δεν λειτουργεί, καθώς οι πυροτεχνουργοί με ειδικά μηχανήματα ερευνούν εξονυχιστικά για κάθε ενδεχόμενο όλους τους εξωτερικούς χώρους και τα παρτέρια που μπαζώθηκαν με χώματα.

    [10] Κοινωνία

    Αναίρεσε το βούλευμα ο ΆρειοςΠάγος

    Από την αρχή η έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου

    18/12/2006 11:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αναίρεσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται συνολικά 16 άτομα να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για έκθεση ζωής σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο που συνιστά κακούργημα- για την υπόθεση της πτώσης στη θάλασσα του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ κοντά στο Σούνιο, στις 14 Ιανουαρίου 2001, καθώς μετέφερε στην Αθήνα έναν ασθενή, με συνέπεια να βρουν το θάνατο η ιατρός Σοφία Μπεφόν, ο νοσηλευτής Γ. Λεβενζώτης, ο κυβερνήτης Α. Βακάρι, ο συγκυβερνήτης Π. Καταβέλης και ο ασθενής Αγ. Βαρδάκος. Το Συμβούλιο Εφετών είχε κρίνει ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για να παραπεμφθούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο πρόσωπα που συγκροτούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, μέλη της ΥΠΑ, της προμηθεύτριας των ελικοπτέρων ιταλικής εταιρείας και άλλοι. Την αναίρεση του βουλεύματος είχαν ασκήσει τα τότε μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, Ι. Πιερουτσάκης και Εμμ. Καλοκαιρινός και ο υπάλληλος της ΥΠΑ, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, Άρης Σφακιανάκης. Συγκατηγορούμενοι, μεταξύ των άλλων, είναι ο τότε πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μ. Χ. Τσαγκαράκης, τα μέλη του τότε Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, Δ. Β. Ρίγγος, Γ. Ι. Παπαστρατής και Θ. Α. Κομματάς κ.α. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι στην αιτιολογία του βουλεύματος υπάρχουν αντιφάσεις, ασάφειες και ελλιπή στοιχεία που δικαιολογούν την ανατροπή του βουλεύματος και την επανεξέταση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Παράλληλα, ο Α.Π. επέκτεινε το αναιρετικό αποτέλεσμα -εκτός από των τριών που είχαν ασκήσει αναίρεση- και υπέρ των υπολοίπων 13 κατηγορουμένων. Κατόπιν αυτού θα εξεταστεί από την αρχή ο βαθμός ευθύνης του καθενός εμπλεκομένου, χωρίς να αποκλείεται να ασκηθεί και νέα αναίρεση.

    Στο βούλευμα αποδίδονται ευθύνες εσφαλμένων χειρισμών και ενεργειών στον πιλότο του ελικοπτέρου, που έπεσε λόγω της κακοκαιρίας, στον τότε διοικητή του ΕΚΑΒ, γιατί βιαζόταν να προωθήσει το πρόγραμμα αεροδιακομιδής ασθενών με ελικόπτερα τύπου AGUSTA και συμφώνησε στην προώθηση ενός προγράμματος που παρουσίαζε ουσιώδεις ελλείψεις στον οργανωτικό και επιχειρησιακό τομέα.

    Αναλυτικότερα, μεταξύ των άλλων, δεν υπήρχε on line γραμμή με την ΕΜΥ για την έγκυρη λήψη των τελευταίων μετεωρολογικών δεδομένων, τηλεπικοινωνιακά βοηθήματα για επικοινωνία με το γραφείο επιχειρήσεων, σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης. Επίσης, υπήρχε απειρία στον αρχιχειριστή, αλλά ήταν και ανεπαρκής ο έλεγχος της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης. Κατόπιν αυτών, έγινε δεκτό ότι με τον πλημμελή έλεγχο των όρων της σύμβασης και της σοβαρότατες παραλείψεις τους αποδείχθηκε ότι κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τη ζωή των επιβατών του ελικοπτέρου.

    Ο Α.Π. έκρινε ότι στο βούλευμα υπάρχει η αντίφαση, δηλαδή, ότι ενώ γίνεται δεκτό ότι εξαιτίας των ελλείψεων στον εξοπλισμό και στο στελεχιακό εξοπλισμό δεν μπορούσε να ενημερωθεί εγκαίρως ο κυβερνήτης για τις καιρικές συνθήκες, σε άλλο σημείο γίνεται δεκτό ότι ο κυβερνήτης είχε πληροφορηθεί τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    [11] Κοινωνία

    Σε εορταστικούς ρυθμούς

    Ομαλή η κίνηση στην αγορά

    18/12/2006 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 12:25:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε "στάση αναμονής" για το εορταστικό τραπέζι οι καταναλωτές με την κίνηση στην Βαρβάκειο αγορά να παραμένει μικρή. Σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παραμένουν οι τιμές σε κρέατα και και οπωροκηπευτικά, ενώ η γαλοπούλα αποτελεί ακόμα "δυσεύρετο είδος". Ενδεικτικά, το ντόπιο αρνάκι γάλακτος κυμαίνεται από 6 έως 8 ευρώ το κιλό, και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις ξεπερνά τα 8 ευρώ. Από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωϊ εως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωϊ έως τις 6 το απόγευμα. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα ισχύει και το δώρο στα ταξί, που ανέρχεται στο 1 ευρώ.

    [12] Κοινωνία

    Στα Κουδούνια Δράμας

    Σύγκρουση τρένου με ΙΧ

    18/12/2006 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 5:37:41 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αμαξοστοιχία Intercity του ΟΣΕ συγκρούστηκε το βράδυ της Κυριακής με ΙΧ, στα Κουδούνια της Δράμας. Μια 40χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση όταν το αυτοκίνητο της συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία του ΟΣΕ και παρασύρθηκε για αρκετά μέτρα. Ο ΟΣΕ σε ανακοίνωσή του αποδίδει το θανατηφόρο δυστύχημα σε παραβίαση της ισόπεδης διάβασης, στην οποία υπήρχαν ηχοφωτεινά σήματα και μπάρες. Επίσης, εκφράζει τη λύπη του για το δυσάρεστο αυτό περιστατικό. Στο ίδιο σημείο είχε χάσει τη ζωή του πριν οκτώ μήνες ο οδηγός ενός φορτηγού. Διενεργείται προανάκριση.

    [13] Κόσμος

    Κρατείται ένας 37χρονος

    Σύλληψη για τους φόνους στο Ιπσουϊτς

    18/12/2006 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας 37χρονος συνελήφθη σήμερα το πρωί ως ύποπτος για τις δολοφονίες των πέντε ιεροδούλων στο Ιπσουϊτς, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Ο ύποπτος συνελήφθη στις 09.20 (ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του στο χωριό Τρίμλεϊ, που βρίσκεται κοντά στο Σάφολκ, όπου διεπράχθησαν οι φόνοι, δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Στιούαρντ Γκιουλ σε συνέντευξη Τύπου. Ο ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, κρατείται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, δήλωσε ο Βρετανός επιθεωρητής. Οι πέντε νεκρές γυναίκες είχαν βρεθεί γυμνές σε αγροτικές περιοχές σε απόσταση 10 μιλίων από το Ίπσουϊτς. Όλες εργάζονταν ως ιερόδουλες και έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στη Βρετανία, τη βοήθεια του υποκόσμου χρειάζεται η αστυνομία, για να μπορέσει να διαλευκάνει τους φόνους των πέντε ιεροδούλων του Ίπσουϊτς και προσφέρει προσωρινή αμνηστία, σε αυτούς που διακινούν ναρκωτικά στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, ένας αστυνομικός προστέθηκε στη λίστα των υπόπτων για τις δολοφονίες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Police delay inquests for murdered women

    Guardian: Man held over Suffolk murders

    The Independent: Police officer on list of suspects in hunt for Ipswich killer

    Times: Police hunting serial killer offer amnesty to local drug dealers

    CNN: Man held over 5 prostitute deaths

    [14] Κόσμος

    Ο Θεός να φυλάει

    Ο σχιζοφρενής Αμερικάνος

    18/12/2006 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ένας 35χρονος άντρας σκότωσε το Σάββατο το πρωί πέντε ανθρώπους στο Κάνσας Σίτι στο Μισούρι (κεντρικές πολιτείες), ανάμεσα στους οποίους την 32χρονη φιλενάδα του μαζί με τα τρία παιδιά της ηλικίας ενός, έντεκα και δεκατεσσάρων ετών. Ας σημειωθεί ότι ένα ακόμα παιδί, οκτώ ετών, που βρέθηκε επίσης στο "στόχαστρο" του δολοφόνου, δίνει σε μονάδα εντατικής θεραπείας μάχη για να κρατηθεί στην ζωή. Το πέμπτο θύμα του 35χρονου δολοφόνου είναι η περίπου συνομήλικη εξαδέλφή του, την οποία σκότωσε μέσα στο σπίτί της ,και πριν λογομαχήσει με την φίλη του.Η αστυνομία επιλήφθηκε του περιστατικού μετά από τηλεφώνημα της μητέρας της δολοφονημένης και γιαγιάς των τριών ανήλικων παιδιών.

    Ο δολοφόνος την πληροφόρησε ότι "στο σπίτι σκότωσα πολύ κόσμο, επειδή...βαρέθηκα να τα βάζουν μαζί μου ".Ο δράστης αμέσως μετά αυτοκτόνησε.Φθάνοντας στη διεύθυνση που τούς υποδείχθηκε, οι αστυνομικοί ,αντίκρισαν το φρικτό θέαμα των πέντε πτωμάτων.

    [15] Κόσμος

    Στο "καμπιονάτο" το Βατικανό

    "Άγιο" ποδόσφαιρο

    18/12/2006 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ποδοσφαιρικές φιλοδοξίες τρέφει το Βατικανό, αφού, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, πρόκειται να ιδρύσει ομάδα που θα συμμετάσχει στο ιταλικό καμπιονάτο. Την ανακοίνωση-ευχή έκανε ο καρδινάλιος Ταρτσίσιο Μπερτόνε, Νο 2 του Βατικανού, μιλώντας στην πόλη Αλάσιο. Ο κ. Μπερτόνε, που είναι πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας, είναι φίλαθλος αλλά και ειδήμων στα ποδοσφαιρικά. "Δεν αποκλείω -είπε - στο μέλλον να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα της αξίας των Ρόμα, Ιντερ, Τζένοα και Σαμπντόρια". Αλλά οι φιλοδοξίες δεν σταματούν εδώ, αφού, όπως είπε,"η ομάδα θα έχει στόχο να διεκδικήσει και το πρωτάθλημα Ο καρδινάλιος Μπερτόνε στο παρελθόν ήταν και...αθλητικογράφος, αφού πριν γίνει πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας σχολίαζε, όταν ήταν αρχιμανδρίτης της Γένοβας, ποδοσφαιρικούς αγώνες Α εθνικής σε τοπικό κανάλι. Γνωρίζει αρκετά καλά τον κόσμο του ποδοσφαίρου, λέγοντας πως θα θέσει τα θεμέλια για την ίδρυση της ομάδας με τις ασπροκίτρινες φανέλες, δηλαδή τα χρώματα του Βατικανού.

    Τη βάση θα αποτελέσουν οι βραζιλιάνοι ιερείς που φοιτούν σε πανεπιστήμια και θεολογικές σχολές της Αγίας Έδρας, χωρίς να αποκλείονται οι μοναχοί απο τα διάφορα καθολικά μοναστήρια διασπαρμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Μπερτόνε φαίνεται ότι καλλιεργεί αυτό το όραμα αρκετά χρόνια: "Στο παγκόσμιο του 1990, 42 παίκτες των εθνικών ομάδων έπαιζαν σε ομάδες διαφόρων εκκλησιαστικών οργανώσεων". Υπάρχει γενικά ένα κλίμα πολύ ευνοϊκό για την ίδρυση της ομάδας του Πάπα Ράτσινγκερ, αφού και άλλοι καρδινάλιοι είναι ποδοσφαιρόφιλοι. Υπάρχει ο Πορτογάλος καρδινάλιος Χοσέ Μάρτινς που έπαιξε με τον Γκαρίντζα, ενώ ο καρδινάλιος Αντζελίνι σχολιάζει το ιταλικό πρωτάθλημα στο Ράδιο- Βατικανό και στη RAI.

    [16] Κόσμος

    Στη 10μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ

    Δεν πεθαίνει ο Κάστρο, λέει η Αβάνα

    18/12/2006 10:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 4:45:42 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κουβανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την αμερικανική 10μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία , που επισκέπτεται την Αβάνα ότι ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο "δεν βρίσκεται στο τέλος της ζωής του" και ότι "δεν έχει καρκίνο". Ο Κάστρο εμφανίστηκε δημόσια τελευταία φορά στα τέλη Ιουλίου ενώ δεν παραβρέθηκε ούτε στους εορτασμούς για τα 80α γενέθλια του στις 2 Δεκεμβρίου. Τότε που ο αδελφός του Ραούλ, στην ομιλία του κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάλογο, υπέρ του οποίου τάχθηκαν χτες οι 10 Αμερικανοί βουλευτές "λόγω των ισχυρών αμερικανικών συμφερόντων στην Κούβα και παρά τις σημαντικές διαφορές με την κυβέρνησή τηςΗ αντιπροσωπεία των Αμερικανών κοινοβουλευτικών, που επισκέφθηκε την Αβάνα, κρίνεται ως η σπουδαιότερη μετά από το έτος 1959 οπότε ανήλθε στην εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο - Αβάνα και Ουάσινγκτον μετά το 1961 δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Η αντιπροσωπεία αυτή συγκροτήθηκε από έξι Δημοκρατικούς και τέσσερις Ρεπουμπλικάνους, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

    "Η κομματική γραμμή είναι ότι ο Φιντέλ επιστρέφει. Δεν έχει καρκίνο", δήλωσε η Δημοκρατική βουλευτής από την Καλιφόρνια, Τζέιν Χάρμαν. Από την πλευρά του ,ο Γουίλιαμ Ντίλαχαντ, Δημοκρατικός βουλευτής από τη Μασαχουσέτη, δήλωσε στους New York Times ότι από τις συζητήσεις με τους Kουβανούς αξιωματούχους έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο Κάστρο δεν πρόκειται να επιστρέψει στα καθήκοντά του σε καθημερινή βάση. "Οι Κουβανοί έχουν πάθος και τους πιστεύω όταν λένε ότι ο Φιντέλ δεν έχει καρκίνο και η ασθένεια που έχει δεν είναι καταληκτική", πρόσθεσε ο Ντίλαχαντ μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον.

    Ο Κάστρο που έχει υποβληθεί σε επέμβαση στο παχύ έντερο, έχει να εμφανιστεί δημοσίως από τις 26 Ιουλίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The New York Times: Castro to Recover but Not Return, Cubans Say

    Reuters: U.S. lawmakers told Castro not dying

    International Herald Tribune: U.S. lawmakers: Cuban officials say Castro to return to public life

    BBC: Castro not dying, US envoys told

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μεγάλος απών ο Κάστρο

    [17] Κόσμος

    7 νεκροί - 150 τραυματίες

    Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    18/12/2006 8:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 12:07:37 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωΐ της Δευτέρας στη νήσο Σουμάτρα στην Ινδονησία. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν στην επαρχία της βόρειας Σουμάτρας, ενώ εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν και οι οδικές αρτηρίες έχουν κοπεί λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τη δόνηση. Τα συνεργεία διάσωσης αγωνίζονται να φτάσουν σε 20 απομακρυσμένα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό. Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το σπίτι τους στο χωριό Ταμιγιάνγκ. Η δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και είχε εστιακό βάθος 18 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Σιμπόλγκα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Σιγκαπούρη που βρίσκεται σε απόσταση 540 χιλιομέτρων. Νωρίτερα, μία άλλη σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ είχε σημειωθεί στα βόρεια της Σουμάτρας, με επίκεντρο που εντοπίζεται σε απόσταση 74 χλμ από την επαρχία Μπάντα Άτσεχ.

    "Δεν μπορούμε ακόμη να φτάσουμε στο χωριό Ταμιγιάνγκ για να δούμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους που έχουν κλείσει από τις κατολισθήσεις και εμείς έχουμε στείλει στην περιοχή εκσκαφείς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Πανιαμπουγκάν, που βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων.

    [18] Μ. Ανατολή

    Τουλάχιστον τρεις σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν

    Εκεχειρία "τρόμου" στη Γάζα

    18/12/2006 8:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2006 11:39:01 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Άρχισε να εφαρμόζεται από το πρωί η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στις δύο βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις, τη Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της οποίας, τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίστηκαν. Η κατάπαυση του πυρός έρχεται στο τέλος ενός 24ωρου κατά το οποίο επλήγησαν με μερικά βλήματα όλμου ακόμα και κτήρια, που στεγάζουν τις υπηρεσίες του Προέδρου Αμπάς, ενώ δυνάμεις της Φάταχ αφοσιωμένες στον Πρόεδρο πολιόρκησαν τα Υπουργεία Γεωργίας και Μεταφορών. Η εκεχειρία δεν αναφέρεται στην επανάληψη των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αιτία της νέας ενδοπαλαιστινιακής έκρηξης βίας, που έφτασε στα όρια του εμφυλίου στάθηκε η απόφαση του Προέδρου Αμπάς να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο η Φάταχ ανακοίνωσε χθες βράδυ πως θα μποϊκοτάρει τη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θ ανακοινωθεί η συμφωνία με τη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση της συμφωνίας από την ισλαμιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Φάταχ Ταουφίκ Αμπού Χούσα, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη χθεσινή απαγωγή κι εκτέλεση συνταγματάρχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλους της Φάταχ καθώς και για τις επιθέσεις με όλμο εναντίον του γραφείου του Αμπάς. Κατά τον ίδιον, "η χθεσινοβραδινή συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός, την απαγόρευση να κυκλοφορούν ένοπλοι στους δρόμους, την αναδραστηριοποίηση του γραφείου συντονισμού μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς και τέλος τη δίωξη των υπευθύνων για πράξεις που έχουν προκαλέσει θύματα".

    Αρκετές ώρες μετά τη συνομολόγηση της συμφωνίας πυκνά πυρά εξακολουθούν ν ανταλλάσσονται στη Γάζα μεταξύ υποστηρικτών της Φάταχ και της Χαμάς, στο προάστιο Ριμάλ, κοντά στο νοσοκομείο Σίφα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Από τη μεριά της η Χαμάς είναι εντελώς αντίθετη με την πρόθεση του Προέδρου Αμπάς, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ δικαιολογώντας την άρνησή της ο ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια τόνισε με δήλωσή του ότι "μόνον περισσότερη ακόμα αναταραχή θα προκαλέσουν τυχόν πρόωρες εκλογές".

    Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αλλά και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ στην Ιερουσαλήμ.

    Η παρουσία των ενόπλων και από τα δύο στρατόπεδα είναι περιορισμένη σήμερα το πρωί στους δρόμους της Γάζας ,αν και οι άνδρες της Φρουράς του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς παρέμεναν στα φυλάκια ελέγχου στους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στο προεδρικό γραφείο.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν είναι σαφές αν η εύθραυστη εκεχειρία θα διαρκέσει, καθώς ανάλογες προσπάθειες είχαν αποτύχει κατά το παρελθόν, ενώ ομάδες βαριά οπλισμένων ανδρών και από τις δύο οργανώσεις εξακολουθούν να περιφέρονται στους δρόμους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: PM Blair to meet Mid-East leaders

    Palestine News Agency - Wafa: President Receives Central Elections Commission

    Reuters: Fragile cease-fire takes hold in Gaza

    The Independent: Fatah and Hamas agree ceasefire

    Yediot Aharonot: Hamas, Fatah reach agreement on truce; Gaza on fire

    BBC: Palestinian factions 'agree deal'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τεντωμένο σκοινί

    Πρόωρες εκλογές ζητά ο Αμπάς

    [19] Οικονομία

    Ισχυροποίηση του ευρώ

    Εγκαταλείποντας το δολάριο

    18/12/2006 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Η ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει το δολάριο με το ευρώ στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της, καθώς και στις καταθέσεις της στο εξωτερικό, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ιρανού κυβερνητικού εκπροσώπου Γκολαμχοσεΐν Ελάμ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης Τύπου. "Οι πόροι του εξωτερικού καθώς και τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου θα υπολογίζονται σε ευρώ και θα τα λαμβάνουμε σε ευρώ για να θέσουμε τέρμα στην εξάρτηση από το δολάριο. Θα προχωρήσουμε, επίσης, και σε παρόμοια αλλαγή όσον αφορά τις ιρανικές καταθέσεις στο εξωτερικό", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Η κυβέρνηση ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να αντικαταστήσει το δολάριο με το ευρώ για να περιορίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εμπορικές συναλλαγές τα εκτελεστικά όργανα ως προς την έναρξη των διαδικασιών πίστωσης", εξήγησε ο Ελάμ.

    Η κίνηση της Τεχεράνης έρχεται σε περίοδο κατά την οποία σειρά χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αυξάνουν το ποσοστό των πετρελαϊκών εσόδων τους σε ευρώ, καθώς εξασθενεί η συναλλαγματική ισχύς του δολαρίου.

    Στην ίδια κατεύθυνση προχωρά και η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας που έχει μειώσει το ποσοστό της σε δολάρια των ύψους 35,9 δισ. συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε 80%, από 95% ένα χρόνο νωρίτερα, και αύξησε το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρώ στο 15%, από μικρότερο του 5% που ήταν προσφάτως.

    Επίσης και η Bank Indonesia αυξάνει τις θέσεις της σε ευρώ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μία ημέρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδονησίας ανέρχονται σε 39,9 δισ. δολάρια. Στον χορό της άρνησης απέναντι στο δολάριο έχει μπει και η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η οποία και μελετά το πότε(συντόμως) θα μετατρέψει το ποσοστό έως και 8% των ύψους 24,9 δισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας σε ευρώ.

    Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, το αμερικανικό νόμισμα, που έχει φέτος απολέσει 9,4% της συναλλαγματικής αξίας του σε σχέση με το ευρώ, ενδέχεται να δεχθεί λόγω αυτών των κινήσεων νέες πιέσεις. Στις 11 Δεκεμβρίου, το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,5% έναντι του δολαρίου, όταν ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μετατρέπουν σε άλλα νομίσματα τα συναλλαγματικά αποθέματά τους, εγκαταλείποντας το δολάριο.

    [20] Οικονομία

    Για τη ΝΑ Ευρώπη, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης

    Μονόδρομος οι διαρθρωτικές αλλαγές

    18/12/2006 4:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την ανάγκη συνέχισης και εμπλουτισμού των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνουν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Παγκόσμια Τράπεζα με τίτλο: "Διαμορφώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη δημιουργία δυναμικών και ανταγωνιστικών αγορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Ο κ. Αλογοσκούφης, καλωσόρισε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και χαρακτήρισε τις διαρθρωτικές αλλαγές μονόδρομο, για την ανάπτυξη της νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία όπως είπε, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, υστερεί αισθητά των περισσοτέρων κρατών της κοινότητας. Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και υπάρχει περιθώριο μέσω αυτών να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών. Οι περισσότερες χώρες στην ευρύτερη περιοχή χρειάζονται συγκεκριμένη πρόοδο προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι πριν από λίγα χρόνια μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν οικονομία της αγοράς, ενώ τώρα υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες στην περιοχή.Επίσης, ανέφερε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται προσπάθειες να μειωθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και με μια σειρά κοινοτικών οδηγιών οδηγούμεθα σε άνοιγμα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, του φυσικού αερίου κλπ.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου, διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί θα αναπτύξουν τη διεθνή εμπειρία σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση και την αποκρατικοποίηση τομέων όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές και την εφαρμογή της εμπειρίας αυτής στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στόχος του συνεδρίου είναι να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ εκπροσώπων Ρυθμιστικών Αρχών, Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, του Ιδιωτικού Τομέα, Υπουργείων καθώς και Ακαδημαϊκών και Ερευνητών από τις χώρες τις Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [21] Οικονομία

    Στο Υπουργείο Οικονομίας

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - Γκαργκάνα

    18/12/2006 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την τακτική μηνιαία συνάντησή τους είχαν το πρωί στο Yπουργείο Οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον Προϋπολογισμό και τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζονται για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βάσει των Κοινοτικών Κανόνων.

    [22] Αθλητισμός

    Βραβεύονται οι κορυφαίοι

    18/12/2006 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Παρουσία δύο μεγάλων προσωπικοτήτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου του Βραζιλιάνου Σώκρατες κα του Καμερουνέζου Ροζέ Μιλά, αλλά και παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού αθλητισμού, παραγόντων, εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, θα γίνει το απόγευμα (7 μ.μ.) στο Aμφιθέατρο "Mελίνα Mερκούρη" του Σταδίου Eιρήνης και Φιλίας η ετήσια γιορτή βράβευσης των κορυφαίων Eλλήνων αθλητών, αθλητριών και ομάδων του 2006, που αναδεικνύουν κάθε χρόνο τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Aθλητικών Συντακτών (ΠΣAT). Η εκδήλωση, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ (NET και Σπορ+). Στη φετινή ψηφοφορία έλαβαν μέρος 474 επαγγελματίες αθλητικοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι επέλεξαν τον κορυφαίο αθλητή, αθλήτρια, ομάδα, προπονητή και αθλητή-αθλήτρια με αναπηρία.Oι υποψήφιοι ανά κατηγορία για να βραβευτούν είναι οι εξής: AΘΛHTHΣ: A. Γρηγοριάδης (κολύμβηση), Δ. Διαμαντίδης (μπάσκετ), Π. Iακωβάκης (στίβος), Bλ. Mάρας (γυμναστική), Θ. Παπαλουκάς (μπάσκετ). AΘΛHTPIA: N. Aνθοπούλου (συγχρονισμένη κολύμβηση), Λ. Δανιηλίδου (τένις), Xρ. Δεβετζή (στίβος), N. Nιαγκουάρα (κολύμβηση), Φ. Xαλκιά (στίβος). OMAΔA: Eθνική μπάσκετ, Eθνική μπιτς βόλεϊ Γυναικών, βόλεϊ: Hρακλής, ποδόσφαιρο: Oλυμπιακός, μπάσκετ: Παναθηναϊκός. ΠPOΠONHTHΣ: Xρ. Bαγγελακάκης (κολύμβηση), Π. Γιαννάκης (μπάσκετ), N. Hλιάδης (τζούντο), Γ. Παναγιωτόπουλος (στίβος), M. Σωτηρακοπούλου (στίβος). AΘΛHTHΣ-AΘΛHTPIA ME ANAΠHPIA: E. Kαλαράς (στίβος), Aν. Kαραγιάννη (στίβος), M. Σταμάτουλα (στίβος), Π. Στογιαννίδης (στίβος), X. Tαϊγανίδης (κολύμβηση). Tιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν επίσης στους Θοδωρή Zαγοράκη (έπαθλο αθλητικής προσφοράς και ήθους), Γιώργο Παντελιάδη (fair play), στην οικογένεια Aθανασίου και Σοφίας Kοσμίδη (έπαθλο κοινωνικής προσφοράς), στην ομάδα του Xαϊδαρίου (έπαθλο Coca Cola Tρία Eψιλον), στους Kωνσταντίνο Mίκο και Kωνσταντίνα Παπαηλία (έπαθλο Cosmote), στους Φώτη Στρακόσια και Kόφι Aμπονσά, Kορίνα Γαλετζά (έπαθλο Alpha Bank), στον Nίκο Kαψοκέφαλο, στον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, στις Yπηρεσίες Tύπου του "Aθήνα 2004", στο φωτορεπόρτερ Aνδρέα Kαλογερόπουλο, στον Nίκο Παντελάκη, στην EPT και στους Γιάννη Kανελλόπουλο και Eλένη Δοντά.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο ΠΑΟΚ απήλλαξε την προηγούμενη διοίκηση

    18/12/2006 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απαλλάχθηκε η διοίκηση της ΠΑΕ για την προηγούμενη εταιρική χρήση Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. της ΠΑΕ και των ελεγκτών της από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης από 1-7-05 ως 30-6-06, αποφάσισε, η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σύμφωνα με το Νόμο 2190/20 περί ανωνύμων εταιρειών και σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου. Οι δυο μεγαλομέτοχοι κ. Γούμενος και Παγώνης με την πλειοψηφία του 77.08% του μετοχικού κεφαλαίου ψήφισαν με τους νομικούς εκπροσώπους τους την απαλλαγή από κάθε ευθύνη για την χρονική περίοδο από 1-7-05 ως 30-6-06. Παρ όλα αυτά η διοίκηση του ΑΣ ΠΑΟΚ και αρκετοί από τους παρόντες στην συνέλευση μικρομέτοχοι και εκπρόσωποι συνδέσμων επίσης μικρομέτοχοι καταψήφισαν την απαλλαγή της διοίκησης από την ευθύνη της διαχειρίσης στο παραπάνω χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την έρευνα του ορκωτού λογιστή κ. Μάριου Ελευθεριάδη τα χρέη του ΠΑΟΚ επιβαρύνονται με ποσοστό 2,5% ανά μήνα λόγω μη έγκαιρης καταβολής των βεβαιωμένων χρεών και πλέον αυτά φθάνουν στα 39,4 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών μέχρι την λήξη τους. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Νίκος Βεζυρτζής αφουγράστηκε την σημερινή κατάσταση της ομάδας του και τόνισε ενημερωτικά στα μέλη και τους μετόχους της ομάδας. «Θα κάνουμε σαν διοίκηση το ανθρωπίνως δυνατό για την ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι ψυχολογικό το πρόβλημα. Εμείς όλοι πρέπει να είμαστε δίπλα στην ομάδα, να είμαστε δίπλα στους παίκτες και να σταθούμε κοντά τους και την Πέμπτη στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη. Αυτούς έχουμε, αυτούς στηρίζουμε και μ αυτούς θα πορευτούμε. Θεωρώ βέβαιο πως την διαχείριση που θα κάνουμε ως το τέλος θα έχει αίσιο τέλος. Κάνουμε σωστή διαχείριση γιατί το έχουμε ανάγκη. Ακόμα και το πεντακοσάρικο δεν μας περισσεύει και το έχουμε ανάγκη. Θέλουμε να φέρουμε την ομάδα σε εκείνη την θέση ώστε να έρθει κάποιος επενδυτής που θα περάσει από το «κόσκινο» όχι το δικό μας αλλά όλους του κόσμου του ΠΑΟΚ και να είναι αντάξιος της ιστορικής αυτής ομάδας. Πιστεύω πως το οικονομικό με σωστή διαχείριση μπορεί να έρθει σε επίπεδο που να γίνει κερδοφόρο ώστε ο επενδυτής που θα προκύψει να έχει και κέρδη από την ομάδα. Γιατί για έναν ισχυρό μπορεί 2-3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως να μην είναι ένα τεράστιο ποσό, αλλά για μας την δική μας οικογένεια, είναι ένα σεβαστό και αξιόλογο ποσό. Το αγωνιστικό στην ομάδα είναι δεύτερο, γιατί μια ομάδα μπορεί να γίνει καλύτερη και βλέπουμε και σήμερα πως ομάδες με πολλαπλάσια χρήματα και δυνατότητες από την δική μας δεν έχουν καλύτερη πορεία και τύχη. Πίστευα και πιστεύω πως αν δεν ξεκαθαρίσει η εικόνα της ομάδας δεν υπάρχει περίπτωση πως μπορεί να έρθει κάποιος και να βάλει τόσα εκατομμύρια για να εισπράξει μόνο χρέη. Κόπερφιλντ δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε οι συνεργάτες μου στην διοίκηση. Δουλεύουμε πολύ και θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε υγιή τον σύλλογο και αυτό θα γίνει αν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα συμφωνήσουν να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής ρύθμιση, που έτυχαν όλες οι άλλες ομάδες στο παρελθόν εκτός από μας. Να μας απαλλάξουν από τα πρόσθετα πρόστιμα και να πληρώσουμε εμείς τα χρέη που μας αναλογούν και δεν θέλουμε να μας τα χαρίσουν» είπε ο Νίκος Βεζυρτζής.

    Αναβλήθηκε η υπόθεση Χριστοδουλόπουλου Η εκδίκαση της προσφυγής του ποδοσφαιριστή Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, που επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, δεν εκδικάστηκε σήμερα όπως και όλες οι υπόλοιπες ενώπιον της συγκεκριμένης Επιτροπής που δεν συνεδρίασε για λόγους οικονομικούς λόγω διαφορών που έχουν τα μέλη της με την διοίκηση της Σούπερ Λιγκ. Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ ξεκίνησε για τον αγώνα της Πέμπτης με τον Εργοτέλη, που θα γίνει στην Τούμπα για το Κύπελλο. Πριν απ΄ την προπόνηση ο προπονητής κ. Βούκοτιτς μίλησε στους παίκτες του, επισημαίνοντας την αναιτιολόγητη αγωνιστική καθίζηση που διέρχεται η ομάδα.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπηλακίστηκε ο Μήτσου

    17/12/2006 11:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΕΡΑΣΠΟΡ

    Στο στόχαστρο των οπαδών του Παναθηναϊκού βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αργύρης Μήτσου ο οποίος προπηλακίστηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξέσπασαν στο πρόσωπο του Αργύρη Μήτσου για την νέα ήττα των "πράσινων" από την Κέρκυρα η οποία έφερε το "τριφύλλι" οχτώ βαθμούς μακριά από την κορυφή. Οι οπαδοί επιτέθηκαν στον κ. Μήτσου με μπουκάλια, ξύλα και γιαούρτια! Τελικά, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, διέφυγε από το αεροδρόμιο. Η αποστολή του Παναθηναϊκού έφτασε λίγο πριν τις 11 στην Αθήνα, αλλά δεν ήρθε σε επαφή με τους εξαγριωμένους οπαδούς. Περίπου έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, έστησαν σχέδιο διαφυγής ώστε να μην γίνουν επεισόδια.

    [25] Χρυσό ο Μάρας στο Παγκόσμιο

    18/12/2006 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θριαμβευτικά έκλεισε τη χρονιά του ο Βλάσης Μάρας κατακτώντας την πρώτη θέση στο μονόζυγο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο Ελληνας γυμναστής έχοντας αντιπάλους όλους τους κορυφαίους σπεσιαλίστες του οργάνου όπως αυτοί αναδείχθηκαν σε μια σειρά αγώνων σε διάστημα δύο χρόνων (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μίτινγκ Παγκοσμίου Κυπέλλου) έδειξε την κλάση του και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 16.050 β. Ακολούθησαν ο αυστραλός παγκόσμιος πρωταθλητής του 2006 Ρίτσο 15.875, ο σλοβένος ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2006 Πεγκάν με 15.775, ο Ελβετός Σέρερ 15.575 ο Γερμανός Χαμπούχεν 15.225, ο Καζάχος Γεριμπέτοφ 15.225, ο ιταλός χρυσός ολυμπιονίκης της Αθήνας Κασίνα 14.775 και ο Γάλλος Κουσερά 14.500. * Με δεκαπέντε μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε η ελληνική αποστολή από την Κωνσταντινούπολη και τους Βαλκανικούς αγώνες ενόργανης γυμναστικής εφήβων - νεανίδων . Η Ελλάδα πήρε την πρώτη θέση στο σύνθετο ομαδικό των νεανίδων με 212.700 β. και τη δεύτερη στο σύνθετο ομαδικό των εφήβων με 334.500 β. Εξαιρετική ήταν η συγκομιδή και σε ατομικό επίπεδο. Στους έφηβους ο Λευτέρης Κοσμίδης πήρε την τρίτη θέση στο σύνθετο ατομικό με 83.750 β. ενώ ήταν πρώτος στους τελικούς του εδάφους (15,250) και του άλματος (15,525). Στο άλμα ο Σταύρος Κέκελος ήταν δεύτερος με 15,225 ενώ στο έδαφος ο Ξενοφών Κοσμίδης ήταν τρίτος με 14,250. Ο Ξ. Κοσμίδης κατέκτησε ακόμη τα χάλκινα μετάλλια στον πλάγιο ίππο με 14,500 και στους κρίκους με 14,250. Τα χρυσά μετάλλια στο δίζυγο κατέκτησαν ο Παναγιώτης Τούνγκας (14,200) και στο μονόζυγο ο Χαράλαμπος Καϊλίδης (14,300). Βαλκανιονίκης στο σύνθετο ατομικό των νεανίδων αναδείχθηκε η Ανδριάνα Συρίγου με 54,550 ενώ η Μαρία Παρσαντανιάν ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου με 53,600. Η Παρσαντανιάν ήταν 2η στο άλμα με 13,438 ενώ την ίδια θέση πήρε η Συρίγου στους ασσύμετρους ζυγούς με 13,475. Στους αγώνες πήραν μέρος όλες οι βαλκανικές χώρες μεταξύ των οποίων και οι παραδοσιακές δυνάμεις της ενόργανης γυμναστικής Ρουμανία και Βουλγαρία γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία των διακρίσεων της ελληνικής αποστολής.

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γαλλία ή Κατάρ ο Ερικσον

    18/12/2006 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Σβεν Γκόραν Ερικσον έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι δεν βιάζεται να επιστρέψει στους πάγκους, επισημαίνοντας πως θα το κάνει όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Σύμφωνα λοιπόν με τον αγγλικό Τύπο, ο Σουηδός τεχνικός φαίνεται ότι βρίσκεται πιό κοντά από ποτέ στην επιστροφή, αφού φέρεται να έχει επαφές με δύο γαλλικούς συλλόγους και μία εθνική ομοσπονδία. Πιό συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ στο κύπελλο UEFA, Παρί Σεν Ζερμέν, τη Μαρσέιγ και την εθνική ομάδα του Κατάρ. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προσθέτουν ότι ο πρώην «εκλέκτορας» της εθνικής Αγγλίας ενδέχεται να υπογράψει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Ερικσον αποχώρησε από τα «τρία λιοντάρια» μετά την αποτυχημένη παρουσία της ομάδας στο Μουντιάλ της Γερμανίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το συμβόλαιο του, η αγγλική ομοσπονδία του καταβάλλει εβδομαδιαίως περίπου 20.000 λίρες (σ.σ. από τον ερχόμενο μήνα το ποσό θα μειωθεί στο μισό), ενώ, σε περίπτωση που ο Σουηδός συμφωνήσει με κάποια ομάδα, παύει να ισχύει ο συγκεκριμένος όρος.

    [27] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Όχι του Χίτζφελντ στη Ντόρτμουντ

    18/12/2006 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απέρριψε την πρόταση της Μπορόυσια Ντόρτμουντ να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία ο Ότμαρ Χίτζφελντ. Ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος οδήγησε το 1997 την Μπορούσια στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και σε δύο πρωταθλήματα, τόνισε με δηλώσεις του στον συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό "Premiere" ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου, Χανς-Γιοακίμ Βάτσκε, μολονότι αισθάνθηκε τιμή γι΄ αυτή. «Εχω λάβει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά από την Μπορούσια Ντόρτμουντ για την θέση του προπονητή στον πρώην σύλλογό μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο 57χρονος προπονητής και συμπλήρωσε: "Ύστερα από προσεκτική σκέψη, είπα σήμερα στον κ. Βάτσκε ότι θέλω να παραμείνω τηλεοπτικός αναλυτής και πως δεν είμαι διαθέσιμος να καθοδηγήσω την Μπορούσια Ντόρτμουντ". Η διοίκηση του συλλόγου βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή για τη νέα σεζόν, καθώς ο Μπερτ φαν Μάρβικ έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία στο τέλος της περιόδου. Η Ντόρτμουντ μετράει εφέτος μόλις δύο νίκες σε εννέα εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος, ενώ οι φίλαθλοί της αποδοκίμασαν την ομάδα στον αγώνα με τη Λεβερκούζεν (η Μπάγερ επικράτησε 2-1), ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς όταν οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 2-0 προς το τέλος της αναμέτρησης. Η ήττα άφησε την Ντόρτμουντ στην ένατη θέση της κατάταξης με 22 βαθμούς ύστερα από 17 αγωνιστικές, ενώ οι διοικούντες την ομάδα θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να συζητήσουν τις εμφανίσεις της Μπορούσια.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συντριβή της Λανς, ισοπαλία η Παρί

    18/12/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στη φάση των "32" του κυπέλλου UEFA, Λανς, συνετρίβη 4-0 από την Λιόν στο "Φελίξ Μπολάρ", στον αγώνα με τον οποίο "έκλεισε" η αυλαία της 18ης αγωνιστικής στο "σαμπιονά". Ο Ζουνίνιο στο 23΄ άνοιξε το... χορό των τερμάτων, ενώ στο 34΄ ο Μαλουντά διαμόρφωσε το 2-0. Στο 50ο λεπτό ο Κρις «έγραψε» το 3-0, ενώ το τελικό 4-0 διαμορφώθηκε από τον Ζουνίνιο, με το Βραζιλιάνο διεθνή να πετυχαίνει το δεύτερο τέρμα του στη σημερινή αναμέτρηση (63΄). Η πρωτοπόρος Λιόν με την επιτυχία της αυτή, αύξησε σε 12 τους βαθμούς που τη χωρίζουν από τη δεύτερη Λανς. Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του "σαμπιονά" ανέβηκε η Σεντ Ετιέν μετά την επιβλητική νίκη της 3-0 επί της Βαλανσιέν. Με το ίδιο σκορ και τον Γιάγια Τουρέ ανάμεσα στους σκόρερ, η Μονακό επικράτησε της Σοσό. Τέλος η Παρί Σεν Ζερμέν υποχρεώθηκε σε "λευκή" ισοπαλία (0-0) στο Παρκ ντε Πρενς από την Νις. Τα αποτελέσματα της 18ης αγωνιστικής: Νανσί-Μαρσέιγ 2-0 (43΄ Μπ.Γκαβανόν, 71΄ Κιμ) Μονακό-Σοσό 3-0 (6΄ Λέκο, 59΄ Μενέζ, 88΄ Γιάγια Τουρέ) Σεντάν-Λιλ 2-0 (29΄ Πουζόλ, 33΄ Μαρέν) Ναντ-Μπορντό 0-0 Λε Μαν-Τουλούζ 2-0 (30΄ Μπασά, 76΄ Ρομαρίκ) Ρεν-Τρουά 1-1 (72΄ Μπριάν - 6΄ Ζιλιοτί) Σεντ Ετιέν-Βαλανσιέν 3-0 (36΄ Ιλάν, 80΄ Πασκάλ Φεϊντουνό, 83΄ Λαντρέν) Παρί ΣΖ-Νις 0-0 Οσέρ-Λοριάν 2-1 (21΄ Ακαλε, 53΄ Ζελέν - 13΄ Γκινάς) Λανς-Λιόν 0-4 (23΄, 63΄ Ζουνίνιο, 34΄ Μαλουντά, 50΄ Κρις)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 18 αγώνες)

    1. Λιόν 49 2. Λανς 32 3. Σεντ Ετιέν 31 4. Λιλ 30 5. Σοσό 30 6. Νανσί 29 7. Μαρσέιγ 27 8. Μπορντό 26 9. Λε Μαν 24 10. Τουλούζ 24 -17αγ 11. Ρεν 24 12. Λοριάν 23 13. Οσέρ 22 14. Μονακό 19 15. Βαλανσιέν 18 16. Παρί Σεν Ζερμέν 18 -17αγ

    [29] Πολιτισμός

    Στην Εθνική Πινακοθήκη

    "Παρίσι - Αθήνα, 1863-1940"

    18/12/2006 4:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το υποφωτισμένο και παρεξηγημένο, από παλαιότερους κριτικούς τέχνης, κεφάλαιο, που αφορά στη σχέση των Ελλήνων ζωγράφων με τους Γάλλους πρωτοπόρους του 19ου και αρχές 20ου αιώνα αναδεικνύει η έκθεση "Παρίσι - Αθήνα, 1863-1940", στην Εθνική Πινακοθήκη, την οποία εγκαινιάζει την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Σε αντίθεση με τις σχέσεις των Ελλήνων και τη Σχολή του Μονάχου, το ευρύ κοινό γνωρίζει ελάχιστα για τη στροφή των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι την περίοδο εκείνη και τις επιρροές των μεγάλων Ρενουάρ, Σεζάν, Μπονάρ, Βογιάρ, Ρουώ, Βαν Γκογκ, Ντεραίν, Ματίς, Ντεραίν, Ντε Κίρικο και τόσων άλλων, στους Έλληνες ζωγράφους που με τη σειρά τους επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, προσπάθησαν να "εξελληνίσουν" τις επιδράσεις που δέχθηκαν.

    Περίπου 60 έργα Γάλλων καλλιτεχνών, που δάνεισαν γαλλικά μουσεία, ελβετικές, αμερικανικές, καναδικές και άλλες ιδιωτικές συλλογές, εκτίθενται δίπλα σε 160 πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, με τρόπο που στήνεται διάλογος ανάμεσα στα έργα μαθητών και δασκάλων, για παράδειγμα του Ιάκωβου Ρίζου και τις μεγαλοαστές κυρίες του της belle epoque με τον δάσκαλο του Καμπανέλ, του Θόδωρου Ράλλη με τον οριενταλιστή Ζερόμ, ο Μπουζιάνης δίπλα στον μεγάλο Ρουώ, ο Γκίκας κοντά στον Πικάσο, ο Παρθένης, ο Γουναρόπουλος,ο Τσαρούχης, ο Μόραλης κ.ο.κ.

    Η έκθεση συμπληρώνεται από 170 χαρακτικά καλλιτεχνών από τις δύο χώρες, δίπλα στις θρυλικές μεσοπολεμικές εκδόσεις των Κριστιάν Ζερβός και Τεριάντ, που προέρχονται από το μουσείο Τεριάντ της Μυτιλήνης.

    "Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες καλλιτέχνες της Γαλλίας συνήθως έχουμε στο μυαλό μας, αυτούς που έφυγαν μετά τον εμφύλιο και σχεδόν καθόλου στις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα", εξηγεί η διευθύντρια της Πινακοθήκης και ιστορικός τέχνης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

    Η ίδια, επισημαίνει ότι η φιλόδοξη αυτή έκθεση, επιχειρεί να λύσει την παρεξήγηση των τεχνοκριτικών της εποχής ότι εάν οι Ελληνες καλλιτέχνες αντί του Μονάχου είχαν επιλέξει να πάνε στο Παρίσι θα είχαν φέρει γρηγορότερα την άνοιξη του γαλλικού μοντερνισμού στην Ελλάδα, γιατί θα είχαν διδαχθεί από τον Σεζάν και δεν θα ήταν ακαδημαϊκή η ζωγραφική τους.

    Επίσης, σύμφωνα με την διευθύντρια της Πινακοθήκης, η έκθεση και η συνομιλία των έργων όπως εκτίθενται, λύνει και μια άλλη παρεξήγηση σχετικά με το ότι η ελληνική τέχνη τον μεσοπόλεμο, δεν ακολούθησε την πρωτοπορία της ζωγραφικής.

    Η έκθεση, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων πολιτισμού Ελλάδας και Γαλλίας και θα λειτουργήσει έως το τέλος Μαρτίου.

    Σχετικά Links:

    Εθνική Πινακοθήκη

    [30] Τεχνολογία

    Φως εκ φωτός

    Να σηκώσουμε τον ήλιο.

    18/12/2006 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ένα ορεινό χωριό της βόρειας Ιταλίας, κρυμμένο μέσα στα βουνά Οσόλα, βλέπει από σήμερα το φως του ήλιου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά το χειμώνα, χάρη σε έναν τεράστιο καθρέφτη που συγκεντρώνει τις αχτίδες και τις κατευθύνει στην πλατεία του χωριού. Ο καθρέφτης, διαστάσεων 8 επί 5 μέτρα, έχει στηθεί στην πλαγιά ενός βουνού πάνω από το χωριό Βιγκανέλα και περιστρέφεται, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, έτσι ώστε να ακολουθεί την πορεία του ήλιου. Κάθε χειμώνα, από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η κορυφή ενός βουνού έκρυβε τον ήλιο από το χωριό υποχρεώνοντας τους κατοίκους να ζουν επί 80 ημέρες στο σκοτάδι. "Περίμενα αυτήν την ημέρα εδώ και επτά χρόνια, όταν με ένα φίλο μου αρχιτέκτονα αρχίσαμε να μελετούμε τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν ήταν εύκολο, έπρεπε να βρούμε τα κατάλληλα υλικά, να αποκτήσουμε τεχνικές γνώσεις και, κυρίως, να βρούμε χρήματα" είπε ο δήμαρχος του χωριού .Το κόστος του όλου εγχειρήματος έφτασε τα 99.900 ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 December 2006 - 17:52:26 UTC