Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η κόντρα
  • [02] Διαξιφισμοί Μπακογιάννη-Σημίτη
  • [03] "Αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους"
  • [04] Στην τελική ευθεία
  • [05] Επεισόδια με τραυματίες στο Αγ. Όρος
  • [06] Νέο πανεκπαιδευτικό το μεσημέρι
  • [07] Διώξεις για τον ξυλοδαρμό
  • [08] "Φλεγόμενη" Παιδεία
  • [09] Aκατάλληλo κορν μπιφ
  • [10] Διώξεις Μεσαίωνα στη Λιβύη
  • [11] Ιράκ: Δεκατρείς νεκροί σε επίθεσεις αυτοκτονίας
  • [12] Δύο νεκροί παρά την εκεχειρία
  • [13] Νέα κατάπαυση του πυρός
  • [14] Συμφωνία ΟΤΟΕ-Tραπεζών
  • [15] Από Φεβρουάριο οι νέες αντικειμενικές
  • [16] Δύο νέες εστίες του H5N1 στο Βιετνάμ
  • [17] Εμβόλιο κατά της ελονοσίας

    [01] Πολιτική

    Για τις δηλώσεις Πολύδωρα

    Στη Βουλή η κόντρα

    20/12/2006 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2006 11:22:02 πμ)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Διευκρινίσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τις επιθέσεις ταραξιών και την πολιτική κάλυψή τους, έδωσε από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε ότι σέβεται όλα τα κόμματα και αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις είπε ότι υπήρξε γλωσσικό αστόχημα και ζήτησε συγνώμη. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σημείωσαν ότι ο υπουργός εξακολουθεί να είναι έκθετος, ενώ το ΚΚΕ παρατήρησε πως η ευθύνη για τους γνωστούς άγνωστους είναι διακομματική. Από τη συζήτηση ωστόσο δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ζήτησε από τα κόμματα να καταδικάσουν τις επιθέσεις βίας.

    Εξηγήσεις και διαξιφισμοί

    Εξηγήσεις για τις νέες αιχμές που άφησε κατά του Συνασπισμού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, που πυροδότησαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, έδωσε το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    "Σέβομαι και τιμώ όλα τα κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που δείχνουν σεβασμό στο Σύνταγμα, στο νόμο και στο σύστημα" δήλωσε ο κ. Πολύδωρας διευκρινίζοντας ότι εν τη ρύμη του λόγου θεώρησε το Συνασπισμό και ανθρώπους του ως έκνομους.

    "Εάν δεν πείθει η ερμηνευτική μου δήλωση, ζητώ συγνώμη, την οποία ζητώ οίκοθεν και όχι επειδή οι προϊστάμενοι μου, μου τράβηξαν το αυτί" συμπλήρωσε.

    Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που ζητά από τα κόμματα είναι "να αποδοκιμάσουν τις βιαιοπραγίες" ενώ εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για το ότι μετά από 20 χρόνια στην εξουσία δεν κατάφερε να τους εξουδετερώσει.

    Παρά τις εξηγήσεις του Υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι ο κ. Πολύδωρας εξακολουθεί να παραμένει έκθετος, ενώ επισήμανε ότι η έκφραση λύπης που εξέφρασε θα αξιολογηθεί.

    Η τοποθέτηση του κ. Κουβέλη, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πολύδωρα ο όποιος ανταπαντώντας τόνισε: "Δεν ξέρω τι σας ηδονίζει να με έχετε κάτω και να με βαράτε. Όταν μιλούσα για βιαιοπραγούντες δεν εννοούσα τον Συνασπισμό, τον κ. Αλαβάνο και τον κ. Στρατούλη". "Γιατί επιμένετε;" ρώτησε και συμπλήρωσε ότι η αυταρχικότητα δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση αλλά "στα παιδιά με τις μολότοφ που δεν καταδικάζετε".

    Λυπάμαι διότι με τη δευτερολογία του, ο κ. Πολύδωρας όχι μόνο σχετικοποίησε, αλλά αναίρεσε την έκφραση λύπης και συγνώμης αντέδρασε ο κ. Κουβέλης. Η ονομαστική αναφορά σας σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αυτό που είπατε δεν ήταν στη ρύμη του λόγου, συμπλήρωσε.

    "Δεν επιδέχεται ερμηνεία ο σεβασμός του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα. Στο μυαλό μου έχει εμπεδωθεί η αγωνία για αυτούς που ασκούν βία. Δεν βρίσκω κατανόηση. Δεν πειράζει", απάμτησε κλείνοντας το θέμα ο κ. Πολύδωρας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος τόνισε ότι η ανάδειξη των επεισοδίων ως κρισίμων σημαίνει ότι ζυμώνεται η άποψη για περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Επισήμανε μάλιστα ότι τα επεισόδια αυτά υπονομεύουν τους αγώνες του λαού.

    Ο Γιώργος Φλωρίδης του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του είπε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διάλεξε λάθος χώρο να αναζητήσει τους κουκουλοφόρους. Δεν είναι εδώ (στη Βουλή) και δεν σας τιμά να ζητάτε δηλώσεις από τα κόμματα για να τους πιάσετε, είπε ο κ. Φλωρίδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

    [02] Πολιτική

    Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού

    Διαξιφισμοί Μπακογιάννη-Σημίτη

    19/12/2006 11:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Από τους διαξιφισμούς μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, για την κατάσταση της οικονομίας, χαρακτηρίστηκε η σημερινή τρίτη ημέρας της συζήτησης του Προϋπολογισμού, στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η "κοινή γνώμη ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις και αν βρίσκει εμπόδια, λέει "κάντε εκλογές και με τη δική μας βοήθεια θα τα ξεπεράσετε". Όποτε γίνουν οι εκλογές, θα τις κερδίσει η ΝΔ γιατί έχει σχέδιο και στόχους", σημείωσε. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από μια φαινομενική επιτυχία σε σχέση με τη δημοσιονομική αριθμητική, αλλά και από μια θεαματική αποτυχία σε πολλά κοινωνικά και οικονομικά μέτωπα. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας αναφέρθηκε στη διαχείριση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης υπογραμμίζοντας ότι κανένα έργο δεν χάνεται και κανένα ευρώ δεν σπαταλιέται.

    "Επίπλαστο το δημοσιονομικό έλλειμμα"

    Ο πρώην Πρωθυπουργός, αναγνώρισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται κοντά στο 4% - υπενθύμισε όμως, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες τον προέβλεπαν μεγαλύτερο και πως προέρχεται από την άνοδο των δραστηριοτήτων των ετών 1996-2004. "Η συνέχεια που βλέπουμε όμως, είναι εξαιρετικά φτωχή" είπε. Ο πρώην Πρωθυπουργός είπε πως η πραγματική αύξηση των μισθών ήταν το 2005-6 κοντά στο μηδέν και πως τα "φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν 2 δις ευρώ φόρους παραπάνω από το 2004, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 100 εκ. ευρώ λιγότερα". Χαρακτήρισε το δημόσιο έλλειμμα "επίπλαστο", υποστηρίζοντας ότι τα ελλείμματα έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί, καθώς το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 43,7 δις ευρώ, παρά τις αποκρατικοποιήσεις που το μειώνουν.

    Κυβερνητική αποτυχία διέκρινε ο κ. Σημίτης και στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ακρίβειας, καθώς, όπως σημείωσε, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και το εισόδημα των νοικοκυριών βαίνει μειούμενο, εξαιτίας της προσφυγής τους σε δανεισμό με υψηλά επιτόκια. "Η πραγματικότητα διέψευσε τις απλουστευτικές νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης. Ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτίωσε, ούτε τη θέση των εργαζομένων καλυτέρευσε" σχολίασε ο κ. Σημίτης.

    "Η επιτυχία της κυβέρνησης, δεν είναι φαινομενική, αλλά αληθινή - και πλέον καταγράφεται" απάντησε στον Κωνσταντίνο Σημίτη, η υπουργός Εξωτερικών. "Η αντιπολίτευση αρνείται τις μεταρρυθμίσεις και επιχειρεί να τις διαβάλλει. Ορισμένα συνδικάτα του δημοσίου, διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται, αλλά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιθυμεί να συνεχίσουμε, διότι αντιλαμβάνεται πως η παγκοσμιοποίηση και οι αιτίες που την δημιουργούν, παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους για εκείνους που μεμψιμοιρούν και καθυστερούν" παρατήρησε η κα Μπακογιάννη.

    Στην κα Μπακογιάννη, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης: "Χθες και σήμερα, δημοσιοποιήθηκαν 3 μαύρα μαντάτα: Το ένα ήταν η Έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την Οικονομική Συγκυρία. Δεν υπάρχει κλάδος και καταναλωτής που να μην δηλώνει την απαισιοδοξία του. Μετά είχαμε την ανακοίνωση του Ευρωβαρόμετρου, όπου φαίνεται ότι μόνον το 13% των Ελλήνων αισθάνεται ότι πάνε καλά τα πράγματα. Είναι το 13% που η κυβέρνηση το οδηγεί να κάνει πάρτι σε βάρος του 87%. Και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, διατυπώνοντας την άποψή της για το φορολογικό, λέει ότι με αυτό επιβαρύνονται υπέρμετρα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα". "Η κα Μπακογιάννη, είπε ότι αν ο λαός στέλνει ένα μήνυμα μπορεί να κάνει εκλογές - και ο λαός να δώσει τη λύση. Αν ψάχνετε το δρόμο για την έξοδο, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με το λαό για να σας διευκολύνουν" κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κύκλος της αντιπαράθεσης έκλεισε με παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Βασίλη Μαγγίνα, ο οποίος απάντησε στον Γ. Φλωρίδη: "Το λυπηρό για σας και για το κόμμα σας, είναι ότι δεν πήρατε κανένα μάθημα από το 2004 και ότι δεν καταλαβαίνετε τι πρόκειται να πάθετε στο επόμενο μάθημα το 2008".

    Για τα laptop των 100 ευρώ

    Ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει την αναποτελεσματικότητα και τα χαλάσματα που δημιούργησε η ανεπαρκής χρηματοδότηση στους τομείς της παιδείας και της υγείας.

    "Πράγματι η ένταξη μας στην ΟΝΕ δεν αρκούσε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας χωρίς προηγουμένως να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα και η ανταγωνιστικότητα. Γι αυτό η κυβέρνηση προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις" σχολίασε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Κατά την παρέμβαση του απάντησε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αγορά των φορητών υπολογιστών των 100 ευρώ για τους νέους που βρίσκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, σημειώνοντας: "Ήρθατε να παραβιάσετε ανοιχτές θύρες. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας καταρτίζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του "laptop των 100 ευρώ" στην ελληνική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους. Έχω δώσει εντολή εδώ και έξι μήνες για να ξεκινήσει η διαδικασία εξελληνισμού του laptop. Το σχέδιο υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2006 και ολοκληρώνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2007".

    Και ο κ. Αλογοσκούφης κατέληξε: Αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν βάλει τους υπολογιστές σε "κλειδωμένα" εργαστήρια και άφησαν την Ελλάδα ουραγό στη ψηφιακή τεχνολογία στην ΕΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η συζήτηση

    [03] Πολιτική

    Επίσκεψη Παπανδρέου στα ΚΑΠΗ

    "Αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους"

    19/12/2006 7:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε την αξιοπρέπεια σε κάθε πολίτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα το ΚΑΠΗ του δήμου Μοσχάτου. Ο Γιώργος Παπανδρέου έτυχε θερμής υποδοχής από τους ηλικιωμένους. Οι συνταξιούχοι έχουν πολλά να προσφέρουν στην κοινωνία και τους θέλουμε ενεργούς, έχοντας εξασφαλίσει γι αυτούς σωστές υποδομές και σωστή πρόνοια είπε ο κ. Παπανδρέου και δεσμεύτηκε για ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, αξιοπρεπές και εύρωστο, όπως επίσης και για υπηρεσίες που να είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να έχει και τους πόρους για την πρόνοια. "Δεσμευόμαστε να ξαναδώσουμε σιγουριά και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι συνταξιούχοι έθεσαν με τη σειρά τους τα προβλήματα που τους απασχολούν η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η διατήρηση και επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" και η αύξηση των συντάξεων. Ανταποκρινόμενος ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε περαιτέρω προώθηση του εν λόγω προγράμματος.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ δώρισε στον κ. Παπανδρέου μία χειροποίητη εικόνα του Αγίου Γεωργίου φτιαγμένη από την καλλιτεχνική ομάδα του ΚΑΠΗ, ενώ ο δήμαρχος Μοσχάτου του έκανε δώρο ένα μαχαίρι, το οποίο, όπως είπε, είναι "συμβολικό δώρο για να κόβει τους γόρδιους δεσμούς".

    [04] Κοινωνία

    Για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

    Στην τελική ευθεία

    20/12/2006 11:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη Χριστουγεννιάτικη αγορά. Ελεγκτές του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Νομαρχιών πραγματοποιούν καθημερινά αυτοψίες προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να εντοπιστούν τυχών ακατάλληλα προϊόντα. Πάντως συνιστάται οι καταναλωτές να κάνουν τη δική τους έρευνα πριν αγοράσουν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Την ίδια ώρα, όπως διαπιστώνεται η κίνηση αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

    Δυσεύρετη η ντόπια γαλοπούλα

    Στην τελική ευθεία πριν τα Χριστούγεννα η κίνηση στην αγορά είναι αυξημένη. Οι τιμές και σήμερα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.

    Αρνάκι κατσικάκι αλλά και κοτόπουλο φαίνεται ότι θα αντικαταστήσουν τη γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς εκτός από την υψηλή τιμή της ελάχιστα είναι τα κρεοπωλεία στα οποία μπορεί κανείς να βρει το πουλερικό.

    Ακριβότερο όλων το κατσίκι που πωλείται ως και 11 ευρώ το κιλό

    Ακολουθούν η ελληνική γαλοπούλα από 7,99 ως και 9,99 το κιλό και το αρνάκι που διατίθεται επίσης από 7,99 το κιλό.

    Από 3,5 ως 5 ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε χοιρινό, ενώ η τιμή του κοτόπουλου ξεκινά από 2, 5 ευρώ το κιλό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έλεγχοι στην αγορά

    [05] Κοινωνία

    Επεισόδια με τραυματίες στο Αγ. Όρος

    20/12/2006 10:14:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πέντε τραυματίες μοναχοί εκ των οποίων ο ένας σοβαρά διακομιστήκαν το πρωί στο νοσοκομείο Πολυγύρου, μετά από επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ δυο αδελφοτήτων που ερίζουν για τον έλεγχο της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο κονάκι - αντιπροσωπείο της μονής στις Καρυές, μέσα στο οποίο έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες μικρή ομάδα μοναχών τους οποίους δεν αναγνωρίζει η Ιερά Κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νόμιμα εκλεγμένοι μοναχοί επιχείρησαν να κατασκευάσουν ένα νέο κτίσμα για να εγκατασταθούν, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων. Στις Καρυές έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας από το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Όρους και τον Πολύγυρο.

    [06] Κοινωνία

    Στις 12 μ.μ. στα Προπύλαια

    Νέο πανεκπαιδευτικό το μεσημέρι

    20/12/2006 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Συμμετέχουν και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού πρότεινε 24ωρη απεργία για αύριο, ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού στη Βουλή και παράσταση διαμαρτυρίας στο Κοινοβούλιο στις 7 το απόγευμα.

    [07] Κοινωνία

    Του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη

    Διώξεις για τον ξυλοδαρμό

    20/12/2006 10:37:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ποινική δίωξη σε βάρος των 8 αστυνομικών που ξυλοκόπησαν τον Κύπριο φοιτητή μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, άσκησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης. Οι κατηγορίες για τους 7 αστυνομικούς είναι απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, ενώ για τον πρώην διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η κατηγορία είναι απλή συνέργεια. Στο μεταξύ στα χέρια της αστυνομίας είναι ο 10χρονος που φέρεται ότι πετούσε μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σχετικά έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας ανηλίκων.

    [08] Κοινωνία

    Νέα συλλαλητήρια, Τέταρτη και Πέμπτη

    "Φλεγόμενη" Παιδεία

    19/12/2006 10:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Φοιτητές από 33 συλλόγους συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ξεδίπλωσαν πανό και έκαψαν συμβολικά τα γράμματα της φράσης "όχι στην κατάργηση του άρθρου 16", φώναξαν συνθήματα κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και ζήτησαν αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την Ομόνοια και έδωσαν "ραντεβού" για το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο. Η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει με 3ωρη στάση εργασίας.

    Συλλαλητήριο οργανώνεται και την Πέμπτη το μεσημέρι με τη συμμετοχή φοιτητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και με αφορμή τον προϋπολογισμό, που συζητείται στη Βουλή. Την ίδια ημέρα τα ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστά λόγω της 24ωρης απεργίας των πανεπιστημιακών καθηγητών. Ανάλογες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του άρθρου 16 από τις 10 Ιανουαρίου.

    Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες το βράδυ στην εκπομπή της ΝΕΤ "Προσκήνιο" ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Αντίθετα, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, τάχθηκε στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    [09] Κοινωνία

    Ανάκληση παρτίδων της Dakor

    Aκατάλληλo κορν μπιφ

    19/12/2006 7:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ζωικά υποπροϊόντα ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο εντοπίστηκαν σε γαλλικές κονσέρβες corned beef Dakor (παρασκευαστής COVi S.A.S). Ο ΕΦΕΤ έδωσε εντολή για άμεση ανάκληση της επίμαχης παρτίδας. Οι κονσέρβες διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε 18.240 τεμάχια των 340 γρ. με ημερομηνία λήξης 08/09/2010, από την Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου, που εδρεύει στο Κιλκίς. Άλλες δύο παρτίδες των 60.240 και 40.560 κονσερβών, σε τεμάχια των 200γρ., που είχαν σταλεί στην εταιρεία δεσμεύτηκαν στις αποθήκες της, προτού διακινηθούν στην αγορά. Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε για το θέμα μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της ΕΕ για τις επίμαχες παρτίδες και προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

    Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές σε περίπτωση που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν, ενώ ζητά από τους εμπόρους λιανικής πώλησής και τα σουπερμάρκετ να το αποσύρουν άμεσα από τα ράφια τους. Ο Ενιαίος Φορέας συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και ταυτόχρονα, ενημέρωσε τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του, καθώς και τις Νομαρχιακές αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εποπτεύσουν τις διαδικασίες της απόσυρσης, διενεργώντας ελέγχους με κλιμάκια ελεγκτών στα σημεία πώλησης.

    [10] Κόσμος

    Για την καταδίκη πέντε νοσοκόμων και του γιατρού

    Διώξεις Μεσαίωνα στη Λιβύη

    19/12/2006 11:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2006 11:51:59 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παγκόσμια κατακραυγή από διεθνείς πολιτικούς θεσμούς και την επιστημονική κοινότητα, για μη εκτέλεση της απόφασης καταδίκης σε θάνατο των πέντε βουλγάρων νοσοκόμων κι ενός παλαιστίνιου γιατρού για σκόπιμη μόλυνση 400 παιδιών από τη Λιβύη με τον ιό του ΕΙΤΖ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτίμησε σήμερα πως η συμπεριφορά των λιβυκών αρχών "αξίζει μίας αυστηρής και ρητής καταδίκης" και πως "η μόνη έντιμη πράξη θα ήταν τώρα να απελευθερωθούν οι πέντε νοσοκόμες και ο γιατρός και να αφιερωθούν πλήρως στη βοήθεια των παιδιών αυτών". Τον "αποτροπιασμό του για την καταδίκη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ρενέ Φαν ντερ Λίντεν, καλώντας τη Λιβύη στη μη εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης και στην αποφυλάκιση των νοσοκόμων και του γιατρού. Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι βρίσκονται ήδη 7 χρόνια στη φυλακή και είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα το 2005, επιμένουν για την αθωότητα τους. Ανεξάρτητοι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι τα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν το Μάρτιο του 98 όταν και άρχισαν να εργάζονται στη Λιβύη.

    Ζητούν ακύρωση της απόφασης

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τη λιβυκή κυβέρνηση να δώσει «μία ευκαιρία» στις βουλγάρες νοσοκόμες, εκτιμώντας πως η καταδίκη τους σε θάνατο ήταν μία «τρομερή» ποινή. «Ελπίζω και καλώ την κυβέρνηση της Λιβύης να τους δώσει μία ευκαιρία. Είναι μία απόφαση, μία καταδίκη, τρομερή», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι. Από την πλευρά της και η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καυτηρίασε την καταδίκη και κάλεσε τη Λιβύη να δηλώσει αμέσως πως δεν πρόκειται να εκτελεσθεί.

    Την ακύρωση της απόφασης ζήτησε από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και η παλαιστινιακή πλευρά , μέσω του στενού συμβούλου του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς Σάεμπ Ερεκάτ .Υπέρ της μη εφαρμογής της καταδικαστικής απόφασης τάχθηκε επίσης κι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τονίζοντας πως «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες ισονομίας στη δίκη» των πέντε νοσοκόμων και του γιατρού.

    Στο πλευρό των έξι καταδικασθέντων σύσσωμη και η διεθνής ιατρική κοινότητα. Ο υπεύθυνος της ιατρικής ομάδος, που το 1983 ανακάλυψε τον ιό του ΕΙΤΖ, Δρ. Λικ Μοντανιέ χαρακτήρισε την υπόθεση «αντίθετη προς τα επιστημονικά δεδομένα» και «εντελώς παράλογη». Σημειωτέον ότι σε έκθεσή του, που είχε παραγγείλει αρχικά η λιβυκή κυβέρνηση, ο καθηγητής αποφαίνεται πως η μόλυνση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ξανά μη αποστειρωμένες σύριγγες από το νοσοκομείο της Βεγγάζης. Επίσης το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπενθύμισε σήμερα πως μία μελέτη του, που είχε πραγματοποιηθεί από ερευνητές του και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", απέκλειε όποια ευθύνη των έξι καταδικασθέντων για τη μόλυνση των παιδιών. Η δικαστική απόφαση «αρνείται να λάβει υπ όψη της τις επιστημονικές αποδείξεις πως τα παιδιά είχαν μολυνθεί πολύ πριν την άφιξη στο νοσοκομείο του ξένου ιατρικού προσωπικού, εκτιμούν η Παγκόσμια Ιατρική Ένωση (ΑΜΜ) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νοσοκόμων (CII).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λιβύη: Σε θάνατο οι Βουλγάρες νοσοκόμες

    [11] Ιράκ

    Αναμεσα τους αρκετοί φοιτητές και 3 αστυνομικοί

    Ιράκ: Δεκατρείς νεκροί σε επίθεσεις αυτοκτονίας

    20/12/2006 8:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2006 10:48:12 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί και αρκετοί φοιτητές, και τριάντα τραυματίστηκαν σε επίθεσης αυτοκτονίας σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη. Όπως ανακοίνωσαν ιρακινές πηγές ασφαλείας ένας καμικάζι, ο οποίος επέβαινε σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών οδήγησε το όχημά του σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας του Ιράκ κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και πυροδότησε τα εκρηκτικά. Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή Τζαντρίγια, στο νοτιοδυτικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, έντεκα νεκροί και τριάντα τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Γιαρμούκ και Ιμπν Ναφίς. Η αστυνομία ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τρεις αστυνομικοί, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι φοιτητές που πήγαιναν στο Πανεπιστήμιο. Εξάλλου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν το πρωί σε επίθεση αυτοκτονίας στη βόρεια Βαγδάτη. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε χώρο στάθμευσης κοντά σε κέντρο έκδοσης διαβατηρίων στην Αντχαμίγια στη συνοικία Κασρ, διευκρίνισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε πως δέκα αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την έκρηξη. Στο μεταξύ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε την Τρίτη για πρώτη φορά ότι η ΗΠΑ δε θα κερδίσουν τον΄πόλεμο στο Ιράκ αλλά υποστήριξε ότι σχεδιάζει να μεγεθύνει το μέγεθος του αμερικανικού στρατού ώστε αυτός να καταστεί ικανός να αντιμετωπίσει την μακρόχρονη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα The Washington Post. Ο Μπους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο νέο υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να του παρουσιάσει ένα σχέδιο αύξησης των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, τονίζει η Ουάσινγκτον Ποστ.

    "Τείνω να πιστέψω ότι πράγματι χρειαζόμαστε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας - το Στρατό, τους Πεζοναύτες", είπε ο Μπους, σύμφωνα με την Ποστ. "Και μίλησα γι αυτό με τον υπουργό (σ.σ. Άμυνας) Γκέιτς και πρόκειται να εξετάσει το θέμα με τους ανθρώπους του, και να επανέλθει με μια πρόταση σ εμένα σχετικά με το πώς πρέπει να προωθήσουμε αυτή την ιδέα".

    Από τη μεριά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός κάλεσε την Κυβέρνηση Μπους να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, όπου δηλώνει ότι "μαίνεται η φωτιά" του εμφυλίου πολέμου.

    Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης ζητά ο Ερντογάν

    "Στο Ιράκ μαίνεται εμφύλιος πόλεμος και οι ΗΠΑ πρέπει να ορίσουν χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεών τους από τη χώρα", δήλωσε χθες Τρίτη σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην σεκταριστική βία ξεπερνά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τους 650.000. Όταν τόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει συνεπεία μιας σύρραξης, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνον ως εμφύλιος πόλεμος", υποστήριξε ο Ερντογάν μιλώντας στην εκπομπή NewsHour.

    Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους εξετάζει τις επιλογές του για την κάμψη της σεκταριστικής βίας στο Ιράκ -περιλαμβανομένης και της αύξησης των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα- ο Ερντογάν είπε ότι είναι καιρός η Ουάσινγκτον να σχεδιάσει μια κατά φάσεις αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Ιράκ.

    "Θα έλεγα ότι πρέπει να ανακοινωθεί και να αναλυθεί ένας οδικός χάρτης. Και νομίζω ότι ο αριθμός των στρατιωτών πρέπει σταδιακά να μειωθεί", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός μέσω ενός μεταφραστή. "Δεν βλέπω κάποιο όφελος από την ενδεχόμενη αύξηση των στρατευμάτων. Ό,τι κι αν συμβεί με την μείωση των στρατιωτών, αυτό πρέπει να γίνει με βάση ένα σχέδιο, και αυτό το σχέδιο πρέπει να εξηγηθεί στον ιρακινό λαό, κατά τρόπο ώστε να αποκατασταθεί ο σεβασμός του λαού του Ιράκ για την Αμερική", πρόσθεσε. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ έχουν τεράστιο συμφέρον να αποτραπεί η εξάπλωση του εμφυλίου πολέμου και θέλουν να συνεργασθούν με τις ΗΠΑ για το σκοπό αυτό.

    "Το Ιράν, η Τουρκία, η Συρία, οι ΗΠΑ, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να έχουν διμερείς ή τριμερείς επαφές. Και επιπροσθέτως, θα έπρεπε να υπάρξει μια διεθνής συναίνεση που θα συμπεριλάβει όλες τις γειτονικές χώρες", πρόσθεσε ο Ερντογάν, καλώντας να εξετασθεί το θέμα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Διακατεχόμαστε από μεγάλη ανησυχία και ευαισθησία όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ. Και αυτό συμπεριλαμβάνει χώρες όπως το Ιράν και η Συρία, διότι η φωτιά μαίνεται στην περιοχή μας και όλοι βρισκόμαστε πολύ κοντά σ αυτήν", κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Bush considers US force expansion

    The New York Times: New Iraq Strategy Emerges: First Security, Then Politics

    Washington Post: U.S. Not Winning War in Iraq, Bush Says for 1st Time

    [12] Μ. Ανατολή

    Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή

    Δύο νεκροί παρά την εκεχειρία

    20/12/2006 9:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο Παλαιστίνιοι μέλη της Φατάχ σκοτώθηκαν στη Γάζα σε συγκρούσεις με υποστηρικτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά τη νέα εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών και τέθηκε σε ισχύ από τις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδας της Τρίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Φατάχ. Επίσης έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών που διήρκεσαν αρκετές ώρες, δήλωσαν ιατρικές πηγές. Στο μεταξύ, δεκάδες ένοπλοι συνεχίζουν να περιπολούν σήμερα το πρωί στη Γάζα, ενώ δεν αποσύρθηκαν τα οδοφράγματα, όπως ορίζει η συμφωνία εκεχειρίας που ισχύει επισήμως από το βράδυ της Τρίτης. Ανώτερος συνεργάτης του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος σχεδιάζει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα την άλλη εβδομάδα προκηρύσσοντας νέες εκλογές, ενέργεια που η Χαμάς χαρακτήρισε ως "πραξικόπημα". "Ελπίζω ότι όλοι μας θα τηρήσουμε την συμφωνία (σ.σ. κατάπαυσης του πυρός), δήλωσε ο Αμπάς στους δημοσιογράφους στην Ραμάλα, ενώ την ίδια έκκληση έκανε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Χανίγια, ο οποίος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εάν γίνουν εκλογές θα τις μποϊκοτάρει η Χαμάς. Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως συνέλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη 22 καταζητούμενους Παλαιστίνιους. Εκπρόσωπος του στρατού διευκρίνισε πως οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι ότι ανήκουν σε ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με τη Φατάχ και τη Χαμάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κατάπαυση του πυρός

    Aίμα παρά την εκεχειρία

    Εκεχειρία ... εν μέσω μαχών

    [13] Μ. Ανατολή

    Αποχώρησαν από τους δρόμους οι ένοπλοι

    Νέα κατάπαυση του πυρός

    19/12/2006 11:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Άλλη μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ απόψε μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που πρόσκεινται στη Φατάχ και των μαχητών της Χαμάς, μετά τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Χανίγια να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να σταματήσουν τις οδομαχίες. Η προηγούμενη εκεχειρία, που κατέρρευσε ύστερα από 24 ώρες, βάφτηκε με το αίμα έξι ατόμων και τον τραυματισμό πέντε παιδιών και άλλων 16 ενηλίκων, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Το ίδιο εύθραυστη και αβέβαιη μοιάζει και η νέα εκεχειρία. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αντίπαλες ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τις διάφορες περιοχές της Πόλης της Γάζας, χωρίς όμως να λείπουν τα σποραδικά πυρά. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αμπάς ότι επιδιώκει την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης του και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφασή του για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Εκκληση για ενότητα

    Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ενωμένοι κατά της ισραηλινής κατοχής παρά τις εσωτερικές διαφορές τους, τόνισε ο Χανίγια σε ομιλία του Πόλη της Γάζας, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε ορισμένους πολιτικούς και κόμματα για να μη συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε υπό την Χαμάς κυβέρνηση.

    Τα σχόλια του Χανίγια έγιναν σε αντίδραση στην ανακοίνωση του προέδρου Αμπάς για πρόωρες εκλογές εάν αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. "Δυστυχώς ο πρόεδρος Αμπάς έριξε μία βόμβα σε ήρεμα νερά. Η έκκλησή του για πρόωρες εκλογές είναι αντιφατική, αντισυνταγματική και θα μας φέρει πίσω δέκα χρόνια", είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Χαμάς "έκανε πολλές παραχωρήσεις".

    Ο Χανίγια, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εάν γίνουν εκλογές θα τις μποϊκοτάρει η Χαμάς. Υπενθυμίζεται ότι στα παλαιστινιακά εδάφη επικρατεί μία χωρίς προηγούμενο οικονομικο-χρηματοδοτική κρίση, αφότου η Δύση ζητώντας από την Χαμάς να σεβαστεί προϋπάρχουσες συμφωνίες με το Ισραήλ, να προβεί στην αναγνώρισή του και να απέχει από την βία κατά του Ισραήλ, διέκοψε ουσιαστικώς κάθε οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Η συμφωνία για την αποψινή εκεχειρία έγινε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Και δύο πλευρές συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, στη απελευθέρωση των απαχθέντων μελών κάθε πλευράς και στην απόσυρση από τους δρόμους των ενόπλων.

    Στο μεταξύ, ένας 14χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από τα ισραηλινά πυρά στην Δυτική Οχθη και κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2000 που άρχισε η Ιντιφάντα έχουν σκοτωθεί 5.616 άτομα, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Aίμα παρά την εκεχειρία

    Εκεχειρία ... εν μέσω μαχών

    [14] Οικονομία

    Η υπογραφή και επίσημα την Παρασκευή

    Συμφωνία ΟΤΟΕ-Tραπεζών

    19/12/2006 10:01:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε διετή κλαδική σύμβαση κατέληξαν σήμερα, η ΟΤΟΕ και οι εκπρόσωποι των τραπεζών, μετά από ένα χρόνο διαφωνιών, απεργιών εβδομάδων, ακόμα και παρέμβαση του Υπουργού Απασχόλησης. Στην συμφωνία την οποία κατέληξαν προβλέπεται: Για το 2006, αύξηση κατά 44 ευρώ μηνιαίως, στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων και κατά 47 ευρώ μηνιαίως, για το 2007. Για παράδειγμα ένας νεοεισερχόμενος υπάλληλος από 1/1/2006, από 784 ευρώ θα πάρει αύξηση 828 ευρώ και από 1/1/2007, 875 ευρώ. Με 12χρόνια προϋπηρεσία από 797 ευρώ θα έχει αύξηση στον μισθό του 841 ευρώ και από 1/1/2007, 888 ευρώ, ενώ υπάλληλος με 20χρόνια προϋπηρεσία από 836 ευρώ, θα έχει αύξηση στον βασικό μισθό του 880 ευρώ, και από 1/1/2007, 927 ευρώ.

    Όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων το Σάββατο και το απόγευμα: Τράπεζες που διαθέτουν πάνω από 150 υποκαταστήματα, μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο σε δέκα υποκαταστήματα. Τράπεζες που διαθέτουν 30 έως 150 υποκαταστήματα, μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο σε πέντε υποκαταστήματα, ενώ τράπεζες που διαθέτουν έως 30 υποκαταστήματα, μπορούν σε δύο από αυτά να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο. Η νέα κλαδική σύμβαση θα υπογραφεί και επίσημα την Παρασκευή.

    [15] Οικονομία

    Θα ανακοινωθούν τέλη Ιανουαρίου

    Από Φεβρουάριο οι νέες αντικειμενικές

    19/12/2006 9:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές που θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες του 2001 με μία μικρή αναπροσαρμογή, όπως έγινε και φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών για τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

    [16] Υγεία

    Σε κοτόπουλα και μικρές πάπιες σε δύο επαρχίες

    Δύο νέες εστίες του H5N1 στο Βιετνάμ

    20/12/2006 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε κοτόπουλα και μικρές πάπιες σε δύο επαρχίες στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, εντόπισαν οι αρχές του Βιετνάμ τον ιό H5N1. Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα του ιού από τον Αύγουστο, σύμφωνα με σχετική αναφορά του Υπουργείου Γεωργίας στο Ανόι. Ο ιός βρέθηκε σε πάνω από 6.000 νεκρά κοτόπουλα και πάπιες που θανατώθηκαν πριν από έναν μήνα και δεν είχαν εμβολιασθεί κατά της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με αναφορά της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη. Στο Βιετνάμ δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών από τα τέλη του 2005. Τον Αύγουστο, οι αρχές εντόπισαν τον H5N1 σε ένα μικρό εκτροφείο πουλερικών στην επαρχία Μπεν Τρε στο Δέλτα του Μεκόνγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

    [17] Υγεία

    Ανοίγει ο δρόμος για θεραπεία

    Εμβόλιο κατά της ελονοσίας

    19/12/2006 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο που εξουδετερώνει το παράσιτο το οποίο ευθύνεται για τη σοβαρότερη μορφή ελονοσίας. Το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, επιτίθεται στο Plasmodium falciparum. Από το παράσιτο Plasmodium falciparum, προκαλείται η σοβαρότερη μορφή της ασθένειας, καθώς όταν βρεθεί στον ανθρώπινο οργανισμό, εγκαθίσταται στο ήπαρ, πολλαπλασιάζεται και καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό παράσιτο του εντερικού σωλήνα των κουνουπιών, το οποίο μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του και κατά συνέπεια τη μετάδοση της ασθένειας. Ωστόσο, δεν προσφέρει άμεση προστασία στην περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί από ένα κουνούπι-φορέα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο παράσιτο και την τροποποίησαν με τη βοήθεια άλλων πρωτεϊνών. Όταν την επανεισήγαγαν σε ένα ποντίκι, η τροποποιημένη πρωτεΐνη, δημιούργησε πολύ ανθεκτικά αντισώματα. Πάντως υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ελονοσία και περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική από την ασθένεια αυτή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 December 2006 - 9:51:30 UTC