Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση
  • [02] Ξεκινά τον Μάιο η Ιονία
  • [03] Αλλαγές στη Δικαιοσύνη
  • [04] Έλεγχοι στην αγορά
  • [05] Απολογήθηκαν για την απαγωγή
  • [06] "Δράμα" και κατάληψη
  • [07] Παραβάσεις σε βυτιοφόρα θέρμανσης
  • [08] Ελεύθεροι με όρους
  • [09] Λιβύη: Σε θάνατο οι Βουλγάρες νοσοκόμες
  • [10] Βία δίχως τέλος στο Ιράκ
  • [11] Aίμα παρά την εκεχειρία
  • [12] Στο 8,3% η ανεργία
  • [13] Στο "Χ" Ηρακλής – Γιάννενα
  • [14] Διαψεύδει ο Ολυμπιακός
  • [15] Εξελίξεις για το γήπεδο του ΠΑΟ
  • [16] Με το Χαϊδάρι ο Ολυμπιακός
  • [17] Ενα μήνα εκτός ο Γεωργέας
  • [18] Στήριξη στον Σεβαστή
  • [19] Ο ΠΣΑΤ βράβευσε τους κορυφαίους
  • [20] Δύο εξαγγελίες του Ορφανού
  • [21] "Μαραθώνιο" κύπελλο χειμώνα
  • [22] 16η η Εθνική Ελλάδας
  • [23] Κορυφαίος ο Καναβάρο
  • [24] Ο "έφηβος" Αρμενογάλλος"
  • [25] Έκλεισε ζωολογικός κήπος στη Ρωσία
  • [26] To "φαρμακερό" blue jean
  • [27] "Γεύση από Ελλάδα" στις ΗΠΑ

    [01] Πολιτική

    Μεταξύ Πολύδωρα και Συνασπισμού

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

    19/12/2006 2:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2006 6:07:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέες βολές κατά του Συνασπισμού εκτόξευσε την Τρίτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Πολύδωρας ζήτησε από το κόμμα της αριστεράς να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις των γνωστών αγνώστων ,τονίζοντας ότι οι όποιες περιφράσεις είναι εκ του πονηρού. Ο Συνασπισμός κάνει λόγο για αναίτιες και απαράδεκτες κατηγορίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο κοινοβουλευτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μίλησε για πρακτικές αυταρχισμού. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση. Αυτονόητη είναι η καταδίκη έκνομων ενεργειών που στόχο έχουν τις περιουσίες των πολιτών επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε υπερβολική, τη διάσταση που δόθηκε στο θέμα, ενώ τόνισε ότι ο κ. Πολύδωρας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

    Νέες βολές και έντονες αντιδράσεις

    Συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με τον Συνασπισμό έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, μιλώντας το πρωί σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    "Ένα ρήμα είναι, καταδικάζω, αποδοκιμάζω και αφήστε τις περιφράσεις κύριοι του ΣΥΝ. Εκτίθεστε περισσότερο. Στο κάτω- κάτω δεν μπορείτε να το παίζεται και νταήδες και κρυπτόμενοι. Αυτό προκύπτει από τα γεγονότα. Μια λέξη είναι, το καταδικάζω. Οι περιφράσεις είναι εκ του πονηρού", τόνισε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Απαντώντας ο Συνασπισμός στις νέες βολές του κ. Πολύδωρα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός αναφέρει: "Ο κ. Πολύδωρας επιμένει και κλιμακώνει την προσπάθειά του να στοχοποιεί το κόμμα μας, με αναίτιες και απαράδεκτες συκοφαντικές κατηγορίες, σε μια προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις δικές του ευθύνες".

    Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι όλοι οφείλουμε να καταδικάζουμε ενέργειες που στρέφονται κατά της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

    Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει δήλωση που να στρέφεται εναντίον κομμάτων και πρόσθεσε ότι είναι σύνηθες στη δημοκρατία να καλείται ένας υπουργός να εκφράσει γνώμη. Όταν ο υπουργός ζητά από τα κόμματα να πάρουν θέση, δεν σημαίνει ότι στρέφεται εναντίον κομμάτων, είπε.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ερωτώμενος απάντησε ότι είναι αποδοκιμαστέα κάθε πράξη βίας και θα πρέπει να καταδικάζεται.

    Ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για πρακτικές αυταρχισμού και λογική αστυνομικού κράτους, που οδηγούν σε παλαιότερες εποχές.

    Ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα και έκανε λόγο περί συνεχιζόμενου παραληρήματος που επαναφέρουν ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 60.

    Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για όμορη ευθύνη για τις επικίνδυνες απόψεις του υπουργού του.

    Να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι αν υπάρχουν έκνομα κόμματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως τόνισε, ο κ. Ευθυμίου "όταν ένας υπουργός χαρακτηρίζει έκνομο ένα κόμμα δεν εκφράζει τον εαυτό του αλλά την κυβέρνηση" και μίλησε για κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Πολύδωρα ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι έκθετος όπως έκθετη είναι και η κυβέρνηση.

    Το ΚΚΕ σχολιάζοντας της δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, τονίζει σε ανακοίνωσή του:" Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανάπτυξή του πολύμορφου κρατικού αυταρχισμού, που ενιαία μεθοδεύεται και οργανώνεται σε όλη την Ε.Ε.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναφέρθηκε επίσης στο ΠΑΜΕ και στο ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας αιχμές για τη στάση τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

    [02] Πολιτική

    Υπογράγτηκε η σχετική σύμβαση

    Ξεκινά τον Μάιο η Ιονία

    19/12/2006 4:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τον Μάιο ξεκινά η κατασκευή της Ιονίας οδού, του νέου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει απευθείας το Αντίρριο με τα Ιωάννινα και θα καταλήγει στην Εγνατία οδό. Το μεσημέρι υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης του έργου, η οποία θα κυρωθεί τον Ιανουάριο από τη Βουλή. Όπως εξήγησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, μέσω της συμβάσεως εξασφαλίζεται η πλήρη χρηματοδότηση του έργου και μάλιστα χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στα έργα που κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα με συμβάσεις παραχώρησης.

    Έργο πνοής

    Το έργο εντάσσεσαι στο πρόγραμμα "Δρόμοι Ανάπτυξης" το οποίο περιλαμβάνει εκτός της Ιονίας οδού, την υποθαλάσσια οδό στη Θεσσαλονίκη, τον οδικό άξονα Ελευσίνα- Κόρινθος-Πάτρα & Πάτρα - Πύργος- Τσακώνα για τον οποίον χθες κατατέθηκαν οι τελικές προσφορές των υποψηφίων και τα νέα οδικά έργα Αττικής, ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα υπογραφεί η σύμβαση για το οδικό έργο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, και το Μάρτιο η σύμβαση για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 και το τμήμα της ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί.

    Το πρόγραμμα "Δρόμοι Ανάπτυξης", μαζί με τα άλλα δημόσια έργα, συναποτελούν ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων, το οποίο έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Πρόκειται, σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, για το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ η χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, που θα βγάλει από την απομόνωση πολλές περιοχές της Ελλάδας.

    Είναι συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα για την Ιόνια Οδό, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι η δημιουργία της είναι ένα όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου που θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

    Η Ιονία Οδός, θα έχει μήκος 382 χλμ., και θα περιλαμβάνει 42 ανισόπεδους κόμβους.

    Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου θα ανέρθει στα 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στις υποχρεώσεις του αναδόχου περιλαμβάνονται η λειτουργία και συντήρηση των δρόμων της παραχώρησης, έναντι είσπραξης διοδίων.

    Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 30 χρόνια και η προθεσμία κατασκευής είναι οι 72 μήνες.

    [03] Πολιτική

    Ενημέρωση Πρωθυπουργού από τον Υπ. Δικαιοσύνης

    Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

    19/12/2006 11:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2006 7:20:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    H δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος Δικαίου είναι η επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης μέσα από την αναμόρφωση των τεσσάρων βασικών Κωδίκων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προωθούμενες αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο. Ο κ. Παπαληγούρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι "προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ένα σύγχρονο και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες σύστημα δικαίου", ενώ αναφέρθηκε στους τέσσερις κώδικες που βρίσκονται υπό αναμόρφωση. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Πτωχευτικός κώδικας θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προχωρά και μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Ελπίζω, πρόσθεσε ο υπουργός, ότι ο Ποινικός κώδικας θα δοθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθήσει ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Με την ολοκλήρωσή τους θα έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Ερωτηθείς για τα αυξημένα μέτρα προστασίας που ζήτησε ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Σίδερης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε ο καθένας να ανταποκρίνεται στον ρόλο του. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, είπε ότι είναι αποδοκιμαστέα κάθε πράξη βίας και θα πρέπει να καταδικάζεται. Σε ερώτηση για το εάν πίσω από τους ταραξίες βλέπει τον Συνασπισμό, ο κ. Παπαληγούρας απάντησε "δεν βλέπω τίποτα".

    Τα πεπραγμένα του 2006 και οι προτεραιότητες του 2007 του Υπουργείου Εσωτερικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά τη συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το 80% των κονδυλίων του Δ Κοινοτικού Πλαισίου θα δοθεί στηνΠεριφέρεια και πρόσθεσε ότι οι βασικοί άξονες είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μετανάστευση και η αποκέντρωση. "Για τη μετανάστευση θα πρέπει να είναι έτοιμο το καθεστώς των επι μακρόν διαμενόντων στη χώρα", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

    [04] Κοινωνία

    Αυξάνεται η κίνηση για τα Χριστούγεννα

    Έλεγχοι στην αγορά

    19/12/2006 11:17:00 πμ

    Συντάκτης: Θύμιος Παπανικολάου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά ενώ εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι. Το αγοραστικό κοινό μπορεί να βρει αφθονία αγαθών σε τιμές που κυμαίνονται στα ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα επίπεδα. την ίδια ώρα, τα συνεργεία των Νομαρχιών πραγματοποιούν αυτοψίες προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να εντοπιστούν τυχών ακατάλληλα προϊόντα. Ελεγκτές του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλαν πρόστιμα σε οκτώ καταστήματα της "Ζαχαρούπολης" στην πλατεία Συντάγματος, για παραβάσεις όπως απουσία τιμοκαταλόγου και μη αναγραφή της χώρας προέλευσης των ξηρών καρπών.

    Στον Πειραιά ελεγκτές της Νομαρχίας προχώρησαν στην κατάσχεση 110 κιλών χοιρινού κρέατος από καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς, καθώς αν και ήταν γαλλικής εισαγωγής, τα πωλούσαν ως ελληνικά.

    Σε άλλους ελέγχους, εντοπίστηκαν υγειονομικές και αγορανομικές παραβάσεις στα καταστήματα "ΜΑΚΡΟ" και "Πειραϊκό" που βρίσκονται στον Ρέντη και στο Νέο Φάληρο αντίστοιχα.

    Την ίδια ώρα, δυσεύρετη είναι η ντόπια γαλοπούλα ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους εισαγόμενες από τη Γαλλία και την Ιταλία, με τιμή 4 έως 5 ευρώ το κιλό. Η εγχώρια πωλείται στη Βαρβάκειο αλλά και στα συνοικιακά κρεοπωλεία 8 ευρώ το κιλό, το αρνάκι και το κατσικάκι από 7-8 ευρώ το κιλό, το χοιρινό από 2,5 έως 4 ευρώ το κιλό ενώ το γουρουνόπουλο έως 9 ευρώ το κιλό. Σταθερές παραμένουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών με δεδομένο τον καλό καιρό.

    Στο μεταξύ πικετοφορία στην αγορά πραγματοποίησαν δεκάδες συνταξιούχοι διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και τις χαμηλές συντάξεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακαλούνται κονσέρβες βοδινού

    Αυξάνεται η κίνηση στην αγορά

    [05] Κοινωνία

    Ελεύθεροι οι τρεις με όρους

    Απολογήθηκαν για την απαγωγή

    19/12/2006 6:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν η 16χρονη Ρουμάνα μητέρα του, και ο πεθερός της, που φέρονται ότι ήθελαν να πουλήσουν το επτά μηνών βρέφος σε μια Αγγλίδα. Οι τρεις απολογήθηκαν ενώπιον του 23ου τακτικού ανακριτή. Στις απολογίες τους η μεν μητέρα υποστήριξε ότι η Βρετανίδα πήρε το μωρό και έφυγε, ενώ η 40χρονη Βρετανίδα από την πλευρά της υποστήριξε ότι η ανήλικη ήταν εκείνη που της άφησε το μωρό και δεν επέστρεψε να το πάρει. Ανακριτής και εισαγγελέας επέβαλαν στη 40χρονη Βρετανίδα τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, ενώ στη μητέρα του μωρού και στον πεθερό της επεβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Και οι τρεις κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με παραβάσεις του νόμου περί υιοθεσίας, επιτροπείας και αναδοχής βρέφους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον ανακριτή για το βρέφος

    [06] Κοινωνία

    Διαμαρτυρία στο κόμβο των Κουδουνιών

    "Δράμα" και κατάληψη

    19/12/2006 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Σε συμβολική κατάληψη των γραμμών του τρένου, στο ύψος του κόμβου των Κουδουνιών, στο σημείο όπου έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα την Κυριακή το βράδυ, προέβησαν σήμερα το μεσημέρι οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων του Δήμου Δράμας, μαζί με κατοίκους των γύρω περιοχών από όπου διέρχεται η αμαξοστοιχία. Λόγω της συμβολικής κατάληψης που διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά, η αμαξοστοιχία που διερχόταν την ώρα εκείνη ακινητοποιήθηκε σε μικρή απόσταση από το χώρο συγκέντρωσης.

    Αφορμή για τη συμβολική κατάληψη των γραμμών του τρένου στάθηκε το τραγικό δυστύχημα που συνέβη το βράδυ της Κυριακής στο σιδηροδρομικό κόμβο των Κουδουνιών, όταν η αμαξοστοιχία InterCity 92 "Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη" προσέκρουσε σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο η οδηγός του οχήματος ενώ δεν τραυματίστηκε κανένας από τους 120 επιβάτες της αμαξοστοιχίας. Ήταν το τρίτο κατά σειρά τραγικό δυστύχημα μέσα σ ένα χρόνο που συνέβη στο ίδιο ακριβώς σημείο. Στο πρώτο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2006, βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις άνθρωποι, τραυματίστηκαν περισσότεροι από δέκα, ενώ για δυο 24ώρα η σιδηροδρομική γραμμή έμεινε κλειστή λόγω εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας. Στο δεύτερο, που συνέβη τον Απρίλιο του 2006, βρήκε τραγικό θάνατο ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία.

    O δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης με δηλώσεις του, μετά την κατάληψη, έστειλε τελεσίγραφο στους υπεύθυνους του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, ζητώντας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα, προκειμένου να δοθεί λύση και επισημαίνοντας «δεν επιτρέπεται άλλη καθυστέρηση, είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι κατ επανάληψη με τέτοια τραγικά γεγονότα». Ο νομάρχης Δράμας υπογραμμίζει επίσης στην επιστολή του ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον οργανισμό να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας δε βρήκαν την οφειλόμενη ανταπόκριση από τον πρόεδρο του ΟΣΕ.

    [07] Κοινωνία

    Μετά από ελέγχους του Υπουργείου Ανάπτυξης

    Παραβάσεις σε βυτιοφόρα θέρμανσης

    19/12/2006 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σειρά παραβάσεων διαπιστώθηκαν σε 269 βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο θέρμανσης, μετά από 381 ελέγχους που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης το Νοέμβριο σε διάφορες περιοχές της Αττικής, Στον εισαγγελέα παραπέμπονται 193 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων για παραβάσεις που αφορούν ελλείμματα στην ποσότητα πετρελαίου που διακίνησαν, απουσία δελτίων αποστολής και απουσία μετρητών στα βυτιοφόρα τους. Ορισμένοι παραβάτες παραπέμπονται και στις Δ.Ο.Υ ή και στις αντίστοιχες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα με στόχο να προστατευτούν τα συμφέροντα των καταναλωτών και σε κάθε περίπτωση οι παραβάτες θα αποστέλλονται στον εισαγγελέα και θα δημοσιοποιούνται τα ονόματά τους, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

    Ύπαρξη απαγορευμένων σωληνώσεων, μετρητής χωρίς σφραγίδα και μη εγκεκριμένος, χωρίς σφραγισμένους μετρικούς κανόνες (βέργες) ή χωρίς μολυβδοσφραγίδα, διαφορά στη ποσότητα πετρελαίου μεταξύ παραστατικού φόρτωσης και παραστατικών παράδοσης και περίσσευμα ή έλλειμμα πετρελαίου στο βυτιοφόρο ήταν οι πιο συχνές παραβάσεις.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια πολυσέλιδη ανακοίνωσή του γνωστοποιεί τα ονόματα των διακινητών που εντοπίστηκαν να παραβαίνουν τη νομοθεσία.

    [08] Κοινωνία

    Η Μπουρμπούλια και ο Νικολακόπουλος

    Ελεύθεροι με όρους

    19/12/2006 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2006 4:00:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αποφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος, που κατηγορούνται για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Το δικαστικό Συμβούλιο έκανε δεκτές τις αιτήσεις αποφυλάκισης που υπέβαλαν και αντικατέστησε την προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους. Και οι δύο αποφυλακίζονται για λόγους υγείας με εγγύηση 70 και 50 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα, στο οποίο επιπλέον η κ.Μπουρμπούλια θα πρέπει να παραδώσει και το διαβατήριό της. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος παπαλήγουρας, ερωτηθείς για την αποφυλάκιση Μπουρμπούλια αφού διευκρίνισε ότι δεν κρίνει την απόφαση δήλωσε "είναι αταλάντευτη η απόφαση της δικαστικής ηγεσίας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της κάθαρσης".

    [09] Κόσμος

    Για την υπόθεση της μόλυνσης βρεφών με AIDS

    Λιβύη: Σε θάνατο οι Βουλγάρες νοσοκόμες

    19/12/2006 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2006 3:10:53 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε θάνατο καταδίκασε δικαστήριο της Λιβύης τις πέντε νοσοκόμες από τη Βουλγαρία και τον Παλαιστίνιο γιατρό που κατηγορούνται ότι σκόπιμα μόλυναν με τον ιό του AIDS εκατοντάδες βρέφη στη Λιβύη. Η ετυμηγορία και οι ποινές ανακοινώθηκαν από τον δικαστή Μαχμούντ Χαουίσσα. Οι έξι καταδικασθέντες αντιμετώπιζαν την κατηγορία ότι σκόπιμα μόλυναν με τον ιό HIV 426 βρέφη σε νοσοκομείο της πόλης Μπενγκάζι στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου. Από τη μεριά του ο επικεφαλής των συνηγόρων ανακοίνωσε ότι οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. "Θα καταθέσουμε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της ετυμηγορίας. Θα μελετήσουμε την ετυμηγορία για να δούμε αν υπάρχουν λάθη ή παρανοήσεις των γεγονότων", δήλωσε ο Οτμάν Μπιζάντι, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. Ωστόσο η Κυβέρνηση της Σόφιας καταδικάζει την επιβολή της θανατικής και ζητάει την απελευθέρωσή τους ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι ζήτησε από την Τρίπολη να επανεξετάσει την καταδίκη σε θάνατο.

    Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν χαρακτήρισε την απόφαση "ιδιαίτερα απογοητευτική" και το Κοινοβούλιο της χώρας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει την ετυμηγορία και να ασκήσει πίεση στη Λιβύη να απελευθερώσει τους καταδικασθέντες.

    "Καταδικάζουμε την επιβολή της θανατικής ποινής και ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να απευθύνει έκκληση στη Λιβύη για την απελευθέρωσή τους", τόνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γκεόργκι Πιρίνσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1η Ιανουαρίου 2007.

    Εμπόδιο στη συνεργασία της Λιβύης με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει η δικαστική απόφαση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος κάλεσε σήμερα την Τρίπολη να επανεξετάσει την καταδίκη σε θάνατο των πέντε νοσοκόμων από τη Βουλγαρία και του Παλαιστίνιου γιατρού. "Είμαι βαθύτατα στενοχωρημένος από αυτήν την απόφαση. Πρόκειται για μια μεγάλη απογοήτευση", τόνισε ο Φρατίνι από τις Βρυξέλλες.

    "Ελπίζω ότι οι λιβυκές αρχές θα επανεξετάσουν την απόφασή τους που είναι μια επικίνδυνη κίνηση και ένα εμπόδιο στη συνεργασία με την Ε.Ε.", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, θυμίζοντας πως η Βουλγαρία θα είναι από την 1η Ιανουαρίου μέλος της Ε.Ε.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    International Herald Tribune: Doctor and 5 nurses sentenced to death in Libya

    Sofia News Agency: Kalfin: Bulgaria May Block EU-Libya Dialogue

    CNN: Libya to execute HIV medics

    BBC: Libya sentences medics to death

    [10] Ιράκ

    Σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση του Πενταγώνου

    Βία δίχως τέλος στο Ιράκ

    19/12/2006 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατά 22% αυξήθηκαν οι αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ από Αυγούστο έως τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αναφέρει τριμηνιαία έκθεση του Πενταγώνου που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η έκθεση καταγράφει 959 επιθέσεις την εβδομάδα κατά μέσον όρο. "Εν μέρει αυτή η αύξηση οφείλεται στην κορύφωση της βίας στη διάρκεια του Ραμαζανιού", επισημαίνει η έκθεση που υποβλήθηκε στο Κονγκρέσο και δίδεται στη δημοσιότητα δύο εβδομάδες μετά την αντίστοιχη έκθεση της επιτροπής Μπέικερ, η οποία αποφαίνεται ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι κακή και βαίνει επιδεινούμενη. Εν τω μεταξύ, 10 όμηροι, μεταξύ των 40 περίπου που είχαν απαχθεί την περασμένη Κυριακή από την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου στη Βαγδάτη, αφέθηκαν την Τρίτη ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ της οργάνωσης στο Ιράκ Μάζεν Αμπντάλα. Μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι 26 από τους ομήρους.

    "Δεν γινόμαστε απολογητές"

    Στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκηπας Σαούντ αλ Φάισαλ διέψευσε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του σκοπεύει να επέμβει για να στηρίξει τους σουνίτες του Ιράκ.

    "Από την αρχή της κρίσης στο Ιράκ και του σχηματισμού της κυβέρνησης το βασίλειο έχει δηλώσει ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από όλες τις παρατάξεις στο Ιράκ. Δεν γινόμαστε απολογητές καμμίας ομάδας ή δόγματος", δήλωσε ο πρίγκηπας Σαούντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Δικαιοσύνη για τη σφαγή στη Χαντίθα

    [11] Μ. Ανατολή

    Να σταματήσουν οι συγκρούσεις ζητά ο Αμπάς

    Aίμα παρά την εκεχειρία

    19/12/2006 6:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2006 6:46:09 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις εμπλεκόμενες πλευρές της ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης κάλεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ζητώντας να σταματήσουν τις σφοδρές μάχες που συνεχίζονται στη Γάζα. "Καλώ όλους χωρίς εξαίρεση, να τηρήσουν την εκεχειρία και να τερματίσουν τους σκοτωμούς και όλες τις άλλες επιχειρήσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η εθνική μας ενότητα", αναφέρει ανακοίνωση του Παλαιστίνιου Προέδρου. Την ίδια ώρα, περίπου 100 μέλη της Χαμάς περικύκλωσαν ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας που υπάγονται στον Μαχμούντ Αμπάς στην πόλη Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ στην περιοχή μαίνονται σφοδρές οδομαχίες μεταξύ ενόπλων οπαδών των δύο αντιπάλων παλαιστινιακών οργανώσεων Φάταχ και Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν πέντε παιδιά, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Παράλληλα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να φιλοξενήσει στο Αμάν μια συνάντηση ανάμεσα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγια, που προέρχεται από τη Χαμάς, με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο μερών.

    Η Χαμάς κατηγόρησε τον Αμπάς για "πραξικόπημα"

    Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές τα πτώματα δύο ανδρών της ασφάλειας πιστών στην οργάνωση Φάταχ του Αμπάς πετάχτηκαν στον δρόμο. Πηγές της Φάταχ δήλωσαν ότι οι δύο άνδρες είχαν απαχθεί μερικές ώρες νωρίτερα από αστυνομική μονάδα που ελέγχεται από την Χαμάς και "εκτελέσθηκαν". Εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Χαμάς αρνήθηκε πως η αστυνομία απήγαγε ή σκότωσε οποιονδήποτε.

    Οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, που είναι οι χειρότερες εδώ και μια δεκαετία, κλιμακώνονται από το Σάββατο, οπότε ο Αμπάς ζήτησε πρόωρες εκλογές για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο με την κυβέρνηση της Χαμάς.

    Η Χαμάς κατηγόρησε τον Αμπάς για "πραξικόπημα".

    Η Χαμάς και η Φάταχ αλληλοκατηγορούνται για την ξαφνική αναζωπύρωση των οδομαχιών στο κέντρο της Πόλης της Γάζας, όπου ένοπλοι συγκρούονται χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και αυτοπροωθούμενες βομβίδες. Οι άμαχοι τρέχουν για να βρουν καταφύγιο και μερικά καταστήματα έχουν κλείσει.

    Στις ανάπαυλες των μαχών ένοπλοι μασκοφόροι περιπολούν τους δρόμους. Οι συγκρούσεις έχουν ουσιαστικά ακυρώσει την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

    [12] Οικονομία

    Στο χαμηλότερο σημείο από το 1998

    Στο 8,3% η ανεργία

    19/12/2006 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2006 7:41:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ

    Στο χαμηλότερο σημείο από το 1998 υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2006 η ανεργία, υποχωρώντας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 8,3%. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 η ανεργία ανερχόταν στο 9,7%. Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά ανεργίας στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, αλλά και στην Θράκη και την Ήπειρο, ενώ πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι οι γυναίκες, οι νέοι ως 30 ετών και οι πτυχιούχοι τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η μείωση αυτή αποτυπώνει με εναργή τρόπο τις σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης, για την καταπολέμηση του φαινομένου επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης. Τα στοιχεία σχολίασε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, χαρακτηρίζοντας τα θετικά και ελπιδοφόρα. Απαντώντας σε όσους αμφισβητούν τα στοιχεία ή τη σημασία της μέτρησης, ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η μεθοδολογία μέτρησης παραμένει η ίδια, κατά συνέπεια το αποτέλεσμα είναι συγκρίσιμο και επανέλαβε ότι τα στοιχεία είναι στη διάθεση όποιου τα αμφισβητεί. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστούν κατέληξε ο κ. Τσιτουρίδης και προέβλεψε ότι μέσα στο 2007 η ανεργία θα πέσει κάτω από το 8%.

    Υψηλό το ποσοστό στους νέους

    Στο 8,3% ανέρχεται η ανεργία (γ τρίμηνο 2006) σε σχέση με το ποσοστό 9,7% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού, ηλικίας 15 ετών και άνω αγγίζει το 53,5%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών.

    Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Στην κατηγορία αυτή το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 17,6%, ενώ ειδικά για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 25% του ενεργού πληθυσμού.

    Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (14%), στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη (10,2%), στην Ηπειρο (9,9%) και στη Δυτική Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας 9,3%.

    Στον αντίποδα βρίσκεται η Κρήτη με 4,7% και το νότιο Αιγαίο με 5,3%.

    Στην περιφέρεια Αττικής η ανεργία καταγράφεται στο 8% έναντι του 8,9% που ήταν το γ τρίμηνο του 2005.

    Σε ότι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό του 8,3%, κυρίως στους απόφοιτους Ανώτερης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (11,2%) και σε όσους έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (9,4%).

    Σε ότι αφορά το ποσοστό "των νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, το ποσοστό ανέρχεται στο 38,1% του συνόλου τους.

    Κατά το γ τρίμηνο του 2006 βρήκαν απασχόληση 111 χιλιάδες άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, περίπου 78 χιλιάδες άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης, ενώ άλλα 74.600 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι.

    Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 5,6% των απασχολουμένων.

    Αντιπαράθεση για τα στοιχεία

    Για μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από 11,3% που ήταν το 2004 στο 8,3% το τρίτο τρίμηνο του 2006), μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας. Ο στόχος για εξάλειψη της ανεργίας, δεν επιτεύχθηκε ωστόσο μειώθηκε σημαντικά.", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι άνεργοι από 530 χιλιάδες που ήταν το 2004, μειώθηκαν στους 400 χιλιάδες, ενώ παράλληλα 250 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν πλέον εργασία.

    Τόνισε δε ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η καταμέτρηση των ανέργων.

    Τα στοιχεία για την ανεργία που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ευθυμίου παρουσίασε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Αλογοσκούφη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 21 Μαρτίου του 2004, συμφώνα με τις οποίες ο Υπουργός Οικονομίας είχε αναφέρει ως ποσοστό της ανεργίας το 9,5%, δύο μονάδες δηλαδή λιγότερες από το ποσοστό που ανέφερε σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος.

    Η ανεργία, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, εκτινάχθηκε τεχνητά από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2004, για να εμφανιστεί στη συνέχεια ότι παρουσιάζει πτωτική πορεία. Η ανεργία, πρόσθεσε, είναι εγκατεστημένη και αυτό οφείλεται στην πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Για "εικονική πραγματικότητα", αριθμούς που ευημερούν και άνεργους που αυξάνονται έκανε λόγο η ΓΣΣΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    "Όταν οι νέοι, οι γυναίκες και οι άνθρωποι κοντά στα όρια συνταξιοδότησης αναζητούν εναγωνίως μια δουλειά και παντού συναντούν αδιέξοδα, αποτελεί πρόκληση η ανακοίνωση μείωσης της ανεργίας" τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο "Χ" Ηρακλής Γιάννενα

    19/12/2006 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    «Ανοιχτούς λογαριασμούς» άφησαν Ηρακλής και ΠΑΣ Γιάννινα στον αγώνα που έδωσαν στο Καυτανζόγλειο στάδιο για την 5η φάση του Κυπέλλου. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, με τον «γηραιό» να ανοίγει το σκορ στο 6΄ με τον Διαμαντίδη και τον «Αγιαξ της Ηπείρου» να ισοφαρίζει στο 71΄ με τον Σαϊτιώτη. Τώρα τα δύο συγκροτήματα θα δώσουν αγώνα ρεβάνς στα Γιάννενα (10/1). Ο Ηρακλής ήταν καλύτερος στο α΄ ημίχρονο και ευτύχησε να «ανοίξει» νωρίς το σκορ. Μόλις στο 6΄ ο Διαμαντίδης έγινε αποδέκτης της μπάλας από σουτ του Πουρσανίδη και με νέο σουτ την έστειλε στα δίχτυα. Στη συνέχεια το ματς κύλησε χωρίς κάτι ιδιαίτερο και μόνο προς το τέλος του 45λέπτου ο ΠΑΣ Γιάννινα προσπάθησε να βγει μπροστά και να να κυνηγήσει την ισοφάριση, χωρίς να το καταφέρει. Στο ίδιο μοτίβο άρχισε να κυλά και το β΄ ημίχρονο, μόνο που στο 71΄ οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τον τρόπο να ισοφαρίσουν με τον... «σύνηθη ύποπτο» Σαϊτιώτη, ο οποίος αποφάσισε να εκτελέσει απευθείας ένα φάουλ και δικαιώθηκε. Στη συνέχεια ο Ηρακλής προσπάθησε να πιέσει, όμως η σωστή αμυντική τακτική του ΠΑΣ κράτησε τους γηπεδούχους επιθετικούς μακριά από την περιοχή τους κι έτσι παρέμεινε το ισόπαλο αποτέλεσμα μέχρι το τέλος. Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας) Κίτρινες: Ιωαννίδης, Γ. Γεωργιάδης - Ν. Γεωργιάδης, Καζναφέρης, Μπελά, Τόλιος Οι συνθέσεις: ΗΡΑΚΛΗΣ (Γιόζεφ Μπουμπένκο): Αμπάρης, Σνάουτσνερ, Κατσαμπής, Ιωαννίδης, Πουρσανίδης, Διαμαντίδης (75΄ Αλέκου), Γ. Γεωργιάδης, Καπετάνος (58΄ Παπαδόπουλος), Μπιλίσκοφ, Ρίβας (78΄ Φορτούζι), Ερέρα. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Νίκος Αναστόπουλος): Τόλιος, Ντάσιος, Κατερίνης, Αντάντο, Γήττας, Καζναφέρης (56΄ Μπελά), Μιχαλόπουλος (78΄ Τάτσης), Ν. Γεωργιάδης (35΄ Κοντογουλίδης), Ντεκάμπς, Ρεπερνέ, Σαϊτιώτης.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Διαψεύδει ο Ολυμπιακός

    19/12/2006 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το θέμα της «προπονητολογίας» στον Ολυμπιακό, αλλά και το όνομα του Λουξεμπούργκο που ήρθε στο προσκήνιο, ως υποψήφιος διάδοχος του Τροντ Σόλιντ, οδήγησε τη διοίκηση της πειραϊκής ομάδας σε έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τα όποια «σενάρια» εμφανίζονται γύρω από αυτό το θέμα, αλλά και γύρω από τις μεταγραφές. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση, από τη στιγμή που η μεταγραφή του Βασίλη Τοροσίδη θεωρείται «κλεισμένη» και μάλιστα φέρεται να έχει συμφωνήσει και ο Θανάσης Κωστούλας για τη μετακίνησή του στην Ξάνθη ως αντάλλαγμα. Στο τέλος της ανακοίνωσης υπάρχουν δηκτικά - και άδικα - σχόλια για τους δημοσιογράφους που απλά προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Φαίνεται ότι το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού πουλάει. Και γι΄ αυτό ορισμένα ΜΜΕ προσπαθούν να "ενημερώνουν" καθημερινά -και με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα- για μεταγραφές συγκεκριμένων παικτών και προπονητών. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός -Πρωταθλήτρια χειμώνα και μάλιστα με διαφορά πέντε βαθμών από τον δεύτερο και οκτώ από τον τρίτο- διαψεύδει κατηγορηματικά τις δήθεν "έγκυρες πληροφορίες" και εκφράζει την εξής απορία: άλλες ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις δεν τους ενδιαφέρει αν θα κάνουν μεταγραφές;». Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Το θέμα αυτό φαίνεται δεν απασχολεί τους "έγκυρους" ρεπόρτερ. Περίεργο!!!».

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εξελίξεις για το γήπεδο του ΠΑΟ

    19/12/2006 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε σήμερα από την διοίκηση της εταιρείας ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ η συνολική πορεία του έργου στο Βοτανικό, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της εταιρείας, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας, και ιδιαίτερα στις νέες εξελίξεις του έργου. Πρώτον όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, υπεγράφη συμβόλαιο από τον δήμαρχο Θεόδωρο Μπεχράκη με το οποίο μεταβιβάστηκαν από την εταιρεία Μπάμπη Βωβού 56 στρέμματα στην ιδιοκτησία του δήμου, επί των οποίων θα κτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το εμπορικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Δεύτερον: Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταβιβαστούν στην ιδιοκτησία του δήμου άλλα 75 στρέμματα, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική συνέλευση στην οποία ο δήμος προχωρά στη μεταφορά, για 99 χρόνια, των πρώτων 56 στρεμμάτων. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ αποκτά τη γη, επί της οποίας θα οικοδομηθεί το γήπεδο και το Πολυλειτουργικό Κέντρο του δήμου. Επίσης, προσελήφθησαν μετά από διαγωνισμό ο τεχνικός και ο οικονομικός σύμβουλος απαραίτητοι για την υλοποίηση του διαγωνισμού για την κατασκευή του γηπέδου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ώστε η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ να προχωρήσει στο διαγωνισμό για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου. Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα παραλάβει τις προμελέτες για το γήπεδο και της ανάπλασης της περιοχής, για να προχωρήσει έτσι στις αναλυτικότερες πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν στον πρώτο τετράμηνο του 2007. Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν και τα προκαταρκτικά έργα περίφραξης και διαμόρφωσης του χώρου. Υπό κανονικές συνθήκες τα έργα κατασκευής του γηπέδου θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2007 και θα τελειώσουν μέχρι το τέλος του 2008 ή το αργότερο στις αρχές του 2009.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με το Χαϊδάρι ο Ολυμπιακός

    19/12/2006 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοίγει σήμερα η αυλαία της φάσης των "16" του κυπέλλου Ελλάδας με δύο αναμετρήσεις. Στις 4 το απόγευμα ο Ηρακλής αντιμετωπίζει στο Καυταντζόγλειο τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ στις 7 το απόγευμα ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο γήπεδο του Αιγάλεω με το Χαϊδάρι. Το Χαϊδάρι στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την ΑΕΚ, και αυτό είναι ένας καλός λόγος για να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός το σημερινό μάτς χωρίς υπεροψία. Οι αγώνες είναι μονοί σε περίπτωση νίκης, διαφορετικά υπάρχει, σε περίπτωση ισοπαλίας, ρεβάνς εκτός έδρας. Και οι δύο αγώνες μεταδίδονται τηλεοπτικά από την ΕΤ-1. Εν τω μεταξύ, η προετοιμασία του Ολυμπιακού για τον αγώνα Κυπέλλου εναντίον του Χαϊδαρίου ολοκληρώθηκε με την χθεσινή προπόνηση, μετά το πέρας της οποίας ο Τροντ Σόλιντ ανακοίνωσε την αποστολή των «ερυθρόλευκων». Ο Γεωργάτος ολοκλήρωσε κανονικά το πρόγραμμα, όμως αποκλείστηκε, ενώ ο Κωνσταντίνου έκανε θεραπεία, ασκήσεις στο γυμναστήριο και τρέξιμο στο γήπεδο. Ο Πατσατζόγλου έκανε θεραπεία και ασκήσεις στο γυμναστήριο, ο Λέμενς ανεβάζει ρυθμούς κάθε ημέρα, ο Πάντος ακολούθησε πρόγραμμα με θεραπεία, ασκήσεις στο γυμναστήριο και τρέξιμο στο γήπεδο, ενώ ο Ντομί έκανε θεραπεία και ασκήσεις στην πισίνα και το γυμναστήριο. Θεραπεία έκανε ο Μπαμπανγκίντα, ο οποίος θα επιστρέψει στις προπονήσεις σε περίπου δύο εβδομάδες, όπως εκτιμάται μετά τον σημερινό υπέρηχο στον οποίο υποβλήθηκε ο νιγηριανός επιθετικός. Οι 19 ποδοσφαιριστές που συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή είναι οι, Μπούτινα, Νικοπολίδης, Ανατολάκης, Μπόρχα, Μπουλούτ, Καστίγιο, Σέζαρ, Τζόρτζεβιτς, Φακίνος, Κωστούλας, Μάριτς, Νε, Μενδρινός, Οκκάς, Παππάς, Ριβάλντο, Στολτίδης, Ταραλίδης και Ζεβλάκοφ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ενα μήνα εκτός ο Γεωργέας

    19/12/2006 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικό πλήγμα για την ΑΕΚ, καθώς για ένα μήνα θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων ο Νίκος Γεωργέας. Ο διεθνής αμυντικός υποβλήθηκε το πρωί σε αρθροσκόπηση από τον γιατρό της ΑΕΚ Γιάννη Λεβάκο. Ο Γεωργέας, που τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζε ενοχλήσεις στο δεξί γόνατο, υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία χθες το βράδυ λόγω αύξησης των συμπτωμάτων, η οποία και έδειξε εκφυλιστική ρήξη στον έσω μηνίσκο και οστικό οίδημα στον κνημιαίο κόνδυλο. Σημαντική σίγουρα η απώλεια του Νίκου Γεωργέα από τα αμυντικά πλάνα του Φερέρ, καθώς θα απουσιάσει από τον κρίσιμο για την ΑΕΚ αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

    [18] Στήριξη στον Σεβαστή

    19/12/2006 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για αύριο το μεσημέρι έχει κληθεί να καταθέσει στην ΕΦΙΠ ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, σχετικά με την υπόθεση του Γκέτεμποργκ. Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας/Ημαθίας, με ψήφισμα που εξέδωσε, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον κ. Σεβαστή και καλεί την ΕΦΙΠ να αναλάβει τις «ευθύνες της και να αναλογισθεί ότι έχει απέναντί της τον Πρόεδρο της Αρχαιότερης Ομοσπονδίας της χώρας». Ανακοίνωση, με την οποία στηρίζει τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού Αττικής, που, όπως τονίζει, θεωρεί άδικη, άσκοπη και άστοχη την παραπομπή του στην ΕΦΙΠ. Το Ψήφισμα της ΕΑΣ Πιερίας/Ημαθίας: «Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας/Ημαθίας θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να στηρίξει το κύρος του ελληνικού στίβου στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλη Σεβαστή. Η επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον του από κάποιους ``αθλητικούς`` κύκλους και μάλιστα η παραπομπή του στην ΕΦΙΠ είναι άδικη. Γνωρίζουμε σε αυτούς που απεργάζονται τέτοιες μεθόδους ότι θα μας έχουν απέναντί τους, γιατί η κάθε είδους μομφή ή καταγγελία ή ενδεχομένως αλλαγή διοίκησης επιβάλλεται να γίνεται κατά τη διάρκεια και μόνο της εκλογοαπολογιτικής συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ. Σε μια περίοδο ανόδου του ελληνικού στίβου κάθε τέτοιου είδους κίνηση στόχο έχει μόνο τη μη ομαλή πορεία των συλλόγων, παραγόντων, προπονητών και κυρίως των αθλητών. Η ΕΦΙΠ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλογισθεί ότι έχει απέναντί της τον Πρόεδρο της Αρχαιότερης Ομοσπονδίας της χώρας, που διετέλεσε πρωταθλητής, δάσκαλος, ομοσπονδιακός προπονητής και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που έχει τη συμπαράσταση ολόκληρης της οικογένειας του ελληνικού κλασικού αθλητισμού». Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κριτών Αττικής αναφέρει τα εξής: «Ο Σύνδεσμος Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού Αττικής, συμπαραστέκεται στον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, κ. Βασίλη Σεβαστή, θεωρώντας άδικη, άσκοπη και άστοχη την παραπομπή του στην ΕΦΙΠ. Η διαδρομή του κ. Σεβαστή εδώ και 40 χρόνια στα αθλητικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας δεν στοιχειοθετεί τέτοια αντιμετώπιση από την ΕΦΙΠ. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι τα μέλη της ΕΦΙΠ θα διαγράψουν αυτή την παραπομπή σαν μια άτυχη στιγμή στη μακρόχρονη λαμπρή ιστορία της ΕΟΕ».

    [19] Ο ΠΣΑΤ βράβευσε τους κορυφαίους

    19/12/2006 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μια λαμπρή τελετή που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών βράβευσε τους κορυφαίους του 2006. Το «παρών» έδωσαν πολλά στελέχη του αθλητισμού, της πολιτικής ζωής της χώρας αλλά και ένας σπουδαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο Βραζιλιάνος Σόκρατες, επίσημος προσκεκλημένος του ΠΣΑΤ. Στην ψηφοφορία τα προγνωστικά επαληθεύθηκαν, καθώς δύο πρωταθλητές του στίβου, ο Περικλής Ιακωβάκης και η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέκτησαν του τίτλο του κορυφαίου στην κατηγορία ανδρών και γυναικών αντίστοιχα. Ο Ιακωβάκης, πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. εμπόδια συγκέντρωσε 1850 βαθμούς, αφήνοντας πίσω του τους Δημήτρη Διαμαντίδη (μπάσκετ-1035), Θοδωρή Παπαλουκά (μπάσκετ-869), Αρη Γρηγοριάδη (Κολύμβηση-761) και Βλάση Μάρα (ενόργανη γυμναστική-713). Η δεύτερη θέση που κατέκτησε η Δεβετζή στο τριπλούν του ευρωπαϊκού πρωαθλήματος του Γκέτεμποργκ, χάρισε στην πρωταθλήτριά μας την συγκεκριμένη διάκριση, με σύνολο 2007 βαθμών, ενώ ακολούθησαν οι Φανή Χαλκιά (στίβος-1329), Νέρι Νιαγκουάραι (κολύμβηση-966), Λένα Δανιηλίδου (τένις-563) και Ναταλία Ανθοπούλου (συγχρονισμένη κολύμβηση-307). Οσο για την καλύτερη ομάδα, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ που «μάγεψε» τον περασμένο Αύγουστο στην Ιαπωνία, δεν είχε... αντίπαλο, ενώ καλύτερος προπονητής αναδείχθηκε ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας αυτής, Παναγιώτης Γιαννάκης. Επίσης, τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή με αναπηρία κατέκτησε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (Στίβος). Κατά την εκδήλωσε υπήρξαν και πολλές ειδικές βραβεύσεις, οι οποίες ήταν οι εξής: - Έπαθλο Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους στον Θοδωρή Ζαγοράκη για την προσφορά του στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, από την οποία αποχώρησε με ρεκόρ συμμετοχών (119). - Έπαθλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» στον Γιώργο Παντελιάδη της ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου "Ελλήσποντος Κριθιάς" για ενέργειά του που εξυψώνει το αθλητικό ήθος και το ευ αγωνίζεσθαι. - Επαθλο Κοινωνικής Προσφοράς στην οικογένεια του Αθανάσιου και της Σοφίας Κοσμίδη, που όχι μόνο έχουν οι ίδιοι προσφέρει στον αθλητισμό, αλλά μύησαν και τους γιούς τους Ξενοφώντα και Λευτέρη, οι οποίοι έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις στο άθλημα της Γυμναστικής. -Επαθλο "Coca Cola Τρία Έψιλον" στην Ποδοσφαιρική Ομάδα Χαϊδαρίου που συνδυάζει αθλητισμό και επιστήμες, αφού στη δύναμή της ανήκουν συνολικά 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι φοιτητές σε ΑΕΙ. -Έπαθλο ανερχόμενου ταλέντου "COSMOTE" στον Κωνσταντίνο Μίκο (τένις) και στην Κωνσταντίνα Παπαηλία (κολύμβηση). Η COSMOTE, υποστηρικτής της εκδήλωσης, θα απονείμει το έπαθλο ανερχόμενου ταλέντου στην Κωνσταντίνα Παπαηλία, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά τη δυναμική σχέση της με τον αθλητισμό. Επίσης ειδικές τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν -Στους Φώτη Στρακόσια και Κόφι Αμπονσά, συμβολικά, καθώς η φετινή γιορτή του Συνδέσμου είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. -Στην Κορίνα Γαλετζά (στίβος), έπαθλο "ALPHA BANK", για την εξαίρετη αθλητική προσπάθειά της, καθώς είναι 13 ετών, αριστούχος μαθήτρια και σημειώνει υψηλές επιδόσεις, παρά τα προβλήματα ακοής που αντιμετωπίζει. -Στον Νίκο Καψοκέφαλο, 90 ετών, πρόεδρο του Ποδηλατικού Συλλόγου "ΙΚΑΡΟΣ", παλαιό ποδηλάτη της ΑΕΚ και επί Τιμή πρόεδρο της ΕΟΠ. -Στον επί 14 έτη πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί σε επί τιμή πρόεδρο του Συνδέσμου, για την ανεκτίμητη προσφορά του στους Αθλητικούς Συντάκτες. -Στις Υπηρεσίες Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που βραβεύθηκαν από την AIPS (Παγκόσμια Ενωση Αθλητικών Συντακτών) για την άψογη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης διοργάνωσης. -Στον Ανδρέα Καλογερόπουλο, 80 ετών, φωτορεπόρτερ, που με τον φακό του έχει απαθανατίσει εικόνες από 15 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. -Στον Γιώργο Παντελάκη, παλαίμαχο παράγοντα και πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ, για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο. -Στην ΕΡΤ Α.Ε. για την πολυετή κάλυψη όλων των αθλημάτων και των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, με κορυφαία αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. -Στους Γιάννη Κανελλόπουλο και Ελένη Δόντα, νικητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου 2006.

    [20] Δύο εξαγγελίες του Ορφανού

    19/12/2006 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, στην εκδήλωση του Π.Σ.Α.Τ. απένειμε το βραβείο της καλύτερης ομάδας στην Εθνική Ομάδα μπάσκετ. Στον σύντομο χαιρετισμό του, εξήγγειλε ότι: «Πρώτον: Το 2007 θα γίνει ένα μεγάλο τουρνουά μπάσκετ, προς τιμήν της Εθνικής Ομάδας στο οποίο, εκτός των άλλων ομάδων, που θα μετέχουν, αντίπαλος της, θα είναι και ομάδα αποτελούμενη από μετανάστες. Ο συγκεκριμένος αγώνας θα δώσει και ένα καθαρό μήνυμα ότι: η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα της ανοχής αλλά η χώρα που τους αποδέχεται και τους ενσωματώνει στις κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές της δράσεις. Δεύτερον: Την ίδρυση μουσείου αθλητικού Τύπου, στο οποίο θα προβάλλεται η δημοσιογραφική προσπάθεια αποτύπωσης, είτε με γραπτό λόγο, είτε με τηλεοπτική εικόνα, είτε με φωτογραφία, των βασικότερων γεγονότων». Επίσης ο Υφυπουργός συνεχάρη τον Π.Σ.Α.Τ. για τη θαυμάσια εκδήλωση βράβευσης των καλύτερων, που έχει γίνει θεσμός και τόνισε ότι η αθλητική ηγεσία είναι βασικός συνεργάτης των αθλητικών συντακτών και θεωρεί τους τελευταίους συνεργάτες της. Τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι κοινές εκδηλώσεις που έγιναν φέτος με τον Π.Σ.Α.Τ., για τη βία, το ντόπινγκ και τα Άτομα με Αναπηρία, θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, γιατί από αυτή την συνεργασία προκύπτουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

    [21] "Μαραθώνιο" κύπελλο χειμώνα

    19/12/2006 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Δώδεκα περίπου ώρες ( !!!) το προηγούμενο Σάββατο κι άλλες έξι προχτές την Κυριακή χρειάστηκαν για το "Κύπελλο Χειμώνα", την τελευταία διοργάνωση ξιφασκίας για το 2006. Η μαραθώνια αυτή διάρκεια των αγώνων στο ΟΑΚΑ οφείλεται βασικά στην πολυάριθμη συμμετοχή (209 αθλητές/τριες). Κάποιος χαμένος χρόνος υπολογίζεται όμως και στην ανάπαυλα που απαιτήθηκε την 1η ημέρα, με αφορμή την "αντηλιά" η οποία έλουζε την αίθουσα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες των αθλητών. Κατά τα άλλα, αξιοσημείωτες από τη 2η αυτή διοργάνωση της τρέχουσας περιόδου για την κατηγορία Νέων (μέχρι 20 χρόνων) θεωρούνται οι πρωτιές που πέτυχαν ο έφηβος Κοντοχριστόπουλος, η Παγουλάτου, ο Πρεβένιος και ο Γεωργιάδης. Αξιομνημόνευτη επίσης η επιστροφή της πρωταθλήτριας Ελλάδας Μαρίας Γραμμουστιάνου, αλλά και η κυριαρχία της Γ.Ε. Φλώρινας στη σπάθη κοριτσιών. Όλοι οι νικητές/τριες στα τρία όπλα: Στους ΝΕΟΥΣ άνδρες: ΞΙΦΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ (47 συμμετοχές): Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω) Θόδωρος Νάκης (Αθηναϊκός) 15-8 στον τελικό (3οι Γιώργος Δημόπουλος/ΑΟΞ Αιγάλεω και Νίκος Λέκκας/ΠΓΣ). ΣΠΑΘΗ (37): Μαρίνος Πρεβένιος (Αθ. Λέσχη) Αιμίλιος Κακλαμάνος (Αθ. Λέσχη) 15-9 στον τελικό (3οι Γιάννης Σαρρής/ΠΓΣ και Γιώργος Τσουρούτας/Αθ. Λέσχη). ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ (41): Βασίλης Γεωργιάδης (ΠΓΣ) Ευθύμης Παπαδόπουλος (Αθ. Λέσχη) 12-11 στον τελικό (3οι Νίκος Γραμμουστιάνος/Οδυσ. Χαλ. και Σωτήρης Σωτήρας/ΟΞ Φλώρινας). Στις ΝΕΕΣ γυναίκες: ΞΙΦΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ (39): ΄Αννα Παγουλάτου (ΑΟΞ Αιγάλεω) - ΄Αννα Μπουρδάκου (Αθ. Λέσχη) 15-14 στον τελικό (3ες Σοφία και Ελένη Κωστίδου/ΑΟΞ Αιγάλεω). ΣΠΑΘΗ (20): Ελένη Παυλίδου (Γ.Ε. Φλώρινας) Γιάννα Παναγιωτίδου (Γ.Ε. Φλώρινας) 15-8 στον τελικό (3ες Μαρία Αραπίδου/Γ.Ε. Φλώρινας και Μαρίνα Παϊζη/Αθ. Λέσχη). ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ (25): Μαρία Γραμμουστιάνου (Οδυς. Χαλ.) Πετρούλα Ντώνου (ΟΞ Φλώρινας) 14-12 στον τελικό (3ες Ελίνα Αμπάλωφ/ΠΓΣ και Εμμανουέλα Κωστάκη).

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    16η η Εθνική Ελλάδας

    19/12/2006 2:42:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην 16η θέση του κόσμου για το 2006 βρίσκεται η εθνική Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανακοίνωσε την κατάταξη του Δεκεμβρίου, η οποία είναι και η τελική της χρονιάς, και η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι στο Νο 16 με 945 βαθμούς. Στο μεταξύ, η Ιταλία, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, είναι στην δεύτερη θέση, ενώ στην πρώτη θέση, κατακτώντας για πέμπτη συνεχή φορά τον τίτλο της εθνικής ομάδας της χρονιάς, είναι πάντα η Βραζιλία και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Αργεντινή, που άφησε στην τέταρτη θέση τη φιναλίστ του Μουντιάλ, Γαλλία. Οι πρώτες 10 ομάδες για το 2006: 1. Βραζιλία 1588 βαθμοί 2. Ιταλία 1560 3. Αργεντινή 1551 4. Γαλλία 1523 5. Αγγλία 1359 6. Γερμανία 1350 7. Ολλανδία 1305 8. Πορτογαλία 1258 9. Νιγηρία 1244 10. Τσεχία 1190

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κορυφαίος ο Καναβάρο

    19/12/2006 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο καθιερωμένο ετήσιο γκαλά που διοργανώνεται από το 1991 η FIFA ανακοίνωσε την ανάδειξη του Φάμπιο Καναβάρο, ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή για το 2006, παίρνοντας έτσι τα σκήπτρα από τον Ροναλντίνιο ο οποίος είχε αναδειχθεί κορυφαίος ποδοσφαιριστής τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Φάμπιο Καναβάρο είναι ο στυλοβάτης της άμυνας της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Εθνικής Ομάδας της Ιταλίας η οποία, βέβαια, κατέκτησε το Μουντιάλ το περασμένο καλοκαίρι που έγινε στην Γερμανία. Σημειωτέον, ο Καναβάρο είναι ο δεύτερος Ιταλός που ανακηρύσσεται κορυφαίος μετά τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Από τότε και μέχρι σήμερα οι νικητές είναι οι εξής: 1991 - Λόταρ Ματέους (Γερμανία/Ιντερ) 1992 - Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία/Μίλαν) 1993 - Ρομπέρτο Μπάτζιο (Ιταλία/Γιουβέντους) 1994 - Ρομάριο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα) 1995 - Ζορζ Γουεά (Λιβερία/Παρί Σ.Ζ.) 1996 - Ρονάλντο (Βραζιλία/Αϊντχόβεν/Μπαρτσελόνα) 1997 - Ρονάλντο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα/Ιντερ) 1998 - Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία/Γιουβέντους) 1999 - Ριβάλντο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα) 2000 - Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία/Γιουβέντους) 2001 - Λουίς Φίγκο (Πορτογαλία/Ρεάλ Μαδρίτης) 2002 - Ρονάλντο (Βραζιλία/Ρεάλ Μαδρίτης) 2003 - Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία/Ρεάλ Μαδρίτης) 2004 - Ροναλντίνιο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα) 2005 - Ροναλντίνιο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα) 2006 - Φάμπιο Καναβάρο (Ιταλία/Ρεάλ Μαδρίτης)

    [24] Πολιτισμός

    Η διεθνής περιοδεία του 82χρονου

    Ο "έφηβος" Αρμενογάλλος"

    19/12/2006 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    O Σαρλ Αζναβούρ επιστρέφει στη μουσική σκηνή "για ευχαρίστησή του" όπως δήλωσε στη διάρκεια ταξιδιού του στην Ιαπωνία, υποδηλώνοντας ότι δεν υποχρεώνεται από επαγγελματικές δεσμεύσεις και συμβόλαια. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα εμφανισθεί στις αρχές Φεβρουαρίου για πρώτη φορά ύστερα από απουσία 16 ετών στο πλαίσιο της διεθνούς αποχαιρετιστήριας περιοδείας του. "Δεν έχω την εντύπωση ότι πηγαίνω επαγγελματικά για να τραγουδήσω, πηγαίνω για αναψυχή και με την ευκαιρία αυτή θα τραγουδήσω" είπε ο αρμενικής καταγωγής Αζναβούρ σε συνέντευξή του που προβλήθηκε από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Asahi. "Είναι μια χώρα που χαίρομαι να επισκέπτομαι για πολλούς λόγους. Όχι μόνο για τα νέα προϊόντα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας αλλά και για να επισκεφθώ τις πόλεις. Είναι ένας πολιτισμός που ελάχιστα γνωρίζουμε και υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθουμε και να δούμε. Θα ήθελα να ζήσω μερικές ημέρες ακολουθώντας τον ιαπωνικό τρόπο ζωής. Ουδέποτε το έχω κάνει. Θα ήθελα να ζήσω σε μια μεγάλη πόλη που θα είναι 100% τυπικά ιαπωνική.

    Ο 82 Μαΐων γάλλος τραγουδιστής και συνθέτης-με τη πολυτάραχη ζωή -διευκρίνισε ότι προτίθεται να δώσει συναυλίες στη μακρινή Ιαπωνία-σε τρεις πόλεις- όπου έχει πολλούς θαυμαστές, κυρίως της μεταπολεμικής γενιάς.

    [25] Υγεία

    Φόβοι για κρούσμα γρίπης των πτηνών

    Έκλεισε ζωολογικός κήπος στη Ρωσία

    19/12/2006 1:31:00 μμ

    Ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους της Ρωσίας έκλεισε μετά τον εντοπισμό δύο νεκρών χηνών προκαλώντας φόβους για κρούσμα της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα των νεκρών πτηνών δεν επιβεβαιώνουν μια εστία της νόσου. "Δείγματα που ελήφθησαν από τις νεκρές χήνες δεν αποδείχθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης των πτηνών", είπε ο Γκενάντι Ονιστσένκο, ανώτατος υγειονομικός εμπειρογνώμονας και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των δικαιωμάτων του καταναλωτή στη Ρωσία. Για το προσωπικό του ζωολογικού κήπου εφαρμόστηκαν μέτρα ειδικής απολύμανσης μετά τις εξετάσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Από την άλλη, ο ζωολογικός κήπος στην Αγία Πετρούπολη, από τους παλαιότερους στη Ρωσία, επισήμως αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το απροειδοποίητο κλείσιμό του το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο υγειονομικοί αξιωματούχοι το συσχέτισαν με το εντοπισμό των δύο νεκρών πουλερικών. Ο ζωολογικός κήπος έχει συνολικά 800 πτηνά. Μια ανακοίνωση στο ζωολογικό κήπο αναφέρει ότι αυτός θα παραμείνει κλειστός έως τα τέλη του έτους. "Δεν πέθαναν από γρίπη των πτηνών", είπε νωρίτερα τοπικός εμπειρογνώμονας στη γρίπη των πτηνών, ο οποίος είχε λάβει γνώση για τις εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα των νεκρών πουλερικών. "Οι χήνες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης των πτηνών".

    [26] Παράξενα

    O κινέζικος σκορπιός

    To "φαρμακερό" blue jean

    19/12/2006 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τη νεαρή Γιαπωνέζα στο δοκιμαστήριο καταστήματος στην Οκινάβα της νότιας Ιαπωνίας. Ένας σκορπιός τη δάγκωσε ενώ πρόβαρε ένα εισαγόμενο blue jean από την Κίνα, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Νάγκο. "Το θύμα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου τέλεσε πέντε μέρες υπό ιατρική παρακολούθηση", είπε εκπρόσωπος του νοσηλευτηρίου χαρακτηρίζοντας το περιστατικό "πρωτοφανές.Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για ένα είδος κινέζικου σκορπιού." Το τσίμπημα από το έντομο αυτό δεν είναι θανατηφόρο. Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής από το σοκ που μπορεί να προκαλέσει το δάγκωμα", πρόσθεσε ο νοσοκομειακός εκπρόσωπος.

    Ο σκορπιός αυτός, μήκους πέντε εκατοστών, ζει κάτω από το φλοιό των δένδρων και είναι είδος άγνωστο στην Ιαπωνία. "Το κατάστημα επικοινώνησε με τους εμπορικούς του αντιπροσώπους στην Κίνα ζητώντας εξηγήσεις πώς ένας τέτοιος σκορπιός γλίστρησε μέσα στο ρούχο αλλά η αντιπροσωπεία δεν απάντησε", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    [27] Ζωής ...σΤάσεις

    Τρία φεστιβάλ προγραμματίζει ο ΟΠΕ

    "Γεύση από Ελλάδα" στις ΗΠΑ

    19/12/2006 10:40:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα ελληνικά προϊόντα όπως και τα ελληνικά φαγητά έχουν κερδίσει το αμερικανικό κοινό, μετά το επιτυχημένο Φεστιβάλ Kerasma που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων Ν. Υόρκης, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται το επόμενο έτος τρία φεστιβάλ "A Taste of Greece" στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2007 στα ελληνικά εστιατόρια της Αστόρια. Το δεύτερο θα αφορά και πάλι στη Νέα Υόρκη, όπου η έμφαση θα δοθεί σε αμερικάνικα εστιατόρια. Το τρίτο θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις πέντε "μητροπόλεις" της γεύσης της χώρας: Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Βοστόνη, Ουάσινγκτον και Ατλάντα. ΟΠΕ προγραμματίζει στις ΗΠΑ για την ερχόμενη χρονιά τρία φεστιβάλ "A Taste of Greece" πρόκειται να προγραμματίζονται, μετά την επιτυχία που σημείωσε το πρώτο φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε

    Υπενθυμίζεται ότι στο Φεστιβάλ Kerasma "A Taste of Greece" συμμετείχαν 25 από τα πιο γνωστά ελληνικά και αμερικάνικα εστιατόρια του Μανχάταν, ενώ η θετική ανταπόκριση του αμερικανικού κοινού (καταναλωτών και επαγγελματιών) αποτέλεσαν για τον ΟΠΕ κινητήριο δύναμη για τη διοργάνωση παρόμοιων ενεργειών, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης για το 2007.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Το site του ΕΠΟ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 December 2006 - 17:51:46 UTC