Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο το άρθρο 16
  • [02] Πλήρη εξυγίανση
  • [03] Συγκροτήθηκαν σε σώμα
  • [04] Συμπληρωματική κατάθεση
  • [05] Αγνοείται κυνηγός
  • [06] Ατύχημα στη χωματερή
  • [07] Επιστροφή στη βάση...
  • [08] Αρχιεπίσκοπος-κατάσκοπος
  • [09] Αιματηρές συγκρούσεις
  • [10] Άγνωστη η ημερομηνία
  • [11] Στόχος τα πυρηνικά του Ιράν;
  • [12] Aγχωτική νίκη ο Παναθηναϊκός
  • [13] "Τσίμπησε" βαθμό η Λάρισα
  • [14] Στο "Χ" έμειναν Ξάνθη-Ολυμπιακός
  • [15] Σημαντική νίκη του Πανιωνίου
  • [16] Στη κούρσα της ανόδου Γιάννενα, Καστοριά
  • [17] Βαθιά ανάσα η Καλαμαριά
  • [18] Βυθίζεται ο Ιωνικός
  • [19] O ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπυ
  • [20] O ΟΦΗ "δάγκωσε" 4 φορές
  • [21] Σταθερά πρώτος ο ΠΑΟ
  • [22] Σημαντικό "διπλό" η Ολυμπιάδα
  • [23] Tρίτος ο Ολυμπιακός στην Α1
  • [24] Νίκη-ανάσα για το Μαρούσι
  • [25] Νίκη του Αρη στην Κυψέλη
  • [26] Νίκησε η Ολύμπια στη Πάτρα
  • [27] Υγιεινός περίπατος του ΠΑΟ
  • [28] Καλό ποδαρικό ο ΠΑΟΚ στην Α1
  • [29] Ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπυ
  • [30] Αμετάβλητη η κορυφή στο πόλο
  • [31] Προκρίθηκε η Μάντσεστερ
  • [32] Πέρασε η Αρσεναλ
  • [33] Κινητό... ετών 33

    [01] Πολιτική

    Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή

    Στο επίκεντρο το άρθρο 16

    7/1/2007 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2007 4:54:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την Τετάρτη συζητείται στη Βουλή η πρόταση για την Αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα ξεκινά νέος γύρος κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στην εκπομπή "Press" της ΝΕΤ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν διαφορετικές προτάσεις για την αναθεώρηση. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του επισήμανε πως για το κόμμα του η υπεράσπιση των δημόσιων πανεπιστημίων αποτελεί βασική προτεραιότητα.

    Αναβάθμιση και συναίνεση

    Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας έχει εισέλθει η αναθεώρηση του άρθρου 16, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

    Ήδη σχετική διαβεβαίωση έδωσε μιλώντας στην εκπομπή "Press" της ΝΕΤ, η υπουργός Παιδείας, λέγοντας χαρακτηριστικά "αυτό που με ενδιαφέρει απόλυτα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο".

    Η κα. Γιαννάκου επισήμανε ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που υπάρχει στο άρθρο 16, καθώς αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα, ενώ για το νόμο πλαίσιο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συναίνεση και προσδιόρισε το χρόνο κατάθεσής του εντός της κυβερνητικής θητείας.

    Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο υπεύθυνος αναθεώρησης από το ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε δευτερεύουσας σημασίας το άρθρο 16 και κολοσσιαίο το θέμα της Παιδείας, και τόνισε ότι υπάρχουν 2 διαφορετικές προτάσεις για την αναθεώρηση και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τη δική του.

    Ακόμη, στηλίτευσε τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει μόνο συζήτηση.

    Η υπεράσπιση του άρθρου 16 αποτελεί κεντρικό ζήτημα για το Συνασπισμό, τόνισε σε δήλωσή του ο Αλέκος Αλαβάνος, και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην επιμείνει σ΄ αυτόν τον ιδιότυπο αρραβώνα με τη ΝΔ, ο οποίος -όπως είπε- αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση.

    "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει τη δεδηλωμένη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας, που θέλουν το πανεπιστήμιο χώρο γνώσης και όχι επιχειρηματικού κέρδους."συμπλήρωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ανέφερε ότι για το πλαίσιο λειτουργίας των μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που δεν θα αποκλίνουν ουσιωδώς από αυτές των δημοσίων πανεπιστημίων.

    Σημειώνεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τετάρτη 24ωρη απεργία και συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας.

    [02] Πολιτική

    Στο σύστημα στράτευσης

    Πλήρη εξυγίανση

    7/1/2007 6:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την απόφαση της κυβέρνησης να εξυγιάνει πλήρως το σύστημα στράτευσης κατέστησε εκ νέου σαφή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος με αφορμή το πρόβλημα των παράνομων απαλλαγών από τη στράτευση. Το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ότι η έρευνα θα φτάσει σε βάθος επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανέναν και ότι όλοι οι έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

    "Στα όρια της κατάρρευσης"

    Αποφασισμένη φαίνεται να είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να ξεκαθαρίσει την υπόθεση με τις παράνομες απαλλαγές αλλά και να εξυγιάνει το στρατολογικό σύστημα ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον τέτοιες περιπτώσεις.

    Ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Καλαμάτας αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την πάταξη του φαινομένου που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

    "Από το 2004 που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ξεκινήσαμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης του στρατολογικού συστήματος το οποίο είχε φθάσει, μπορώ να πω, στα όρια της κατάρρευσης", τόνισε.

    Όπως τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος, η άκρη του νήματος στην πολύκροτη υπόθεση ξετυλίχθηκε όταν αποκαλύφθηκε ο εγκέφαλος του κυκλώματος, χειρουργός ταξίαρχος Μανώλης Νιώτης, ο οποίος διέφυγε στη Βραζιλία και μετά στη Νότιο Αφρική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η υπογραφή του υψηλόβαθμου στρατιωτικού γιατρού βρίσκεται στην πλειοψηφία των πλαστών απολυτηρίων.

    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κάνει προσπάθειες να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα ονόματα κάτι όμως που δεν επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    "Είχαμε δώσει ορισμένα ονόματα στη δημοσιότητα. Επενέβη όμως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και μας απαγόρευσε να συνεχίσουμε να δίνουμε τα ονόματα. Εμείς σαν Υπουργείο και με προσωπική μου εντολή προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έβγαλε και αυτό απόφαση απαγόρευσης να δίνονται τα ονόματα", ανέφερε σχετικά ο Υφυπουργός.

    Η νέα τροπή στην υπόθεση δόθηκε όταν στις 26 Δεκεμβρίου αντισυνταγματάρχης του στρατολογικού σώματος εντοπίστηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος στο Ρουφ να αφαιρεί έγγραφα και να αλλοιώνει στρατολογικούς φακέλους.

    Το κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται στρατολόγοι, στρατιωτικοί γιατροί και δικηγόροι έχει εκδώσει πάνω από 100 πλαστά απολυτήρια, ενώ η έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

    [03] Πολιτική

    Τα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια

    Συγκροτήθηκαν σε σώμα

    7/1/2007 5:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την πρώτη τους συνεδρίαση πραγματοποίησαν την Κυριακή τα νέα Νομαρχικά και Δημοτικά Συμβούλια. Η διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αθηναίων και σε άλλους περίπου 50 Δήμους, όπου οι νέοι Δήμαρχοι ή Νομάρχες δεν έχουν ακόμα ορκιστεί. Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Παναγιωτης Ψωμιάδης πρότεινε στη Βούλα Πατουλίδου να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου στο προεδρείο, μέλος της παράταξής της, πρόταση, που δεν έγινε αποδεκτή. Σε συναινετικό κλίμα έγιναν οι διαδικασίες στον Πειραιά.

    Πρόταση για συνεργασία

    Η Νανά Αηδονά επανεκλέχθηκε πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με ψήφους 23 έναντι 14 λευκών. Στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχθηκε ο Γιάννης Χαραλαμπίδης και του γραμματέα η Τζελίνα Μακραντωνάκη.

    Ο κ. Ψωμιάδης είχε προτείνει να καλυφθεί η θέση του αντιπροέδρου από την παράταξη της κ. Πατουλίδου, η οποία όμως δήλωσε ότι η παράταξή της δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο προεδρείο.

    Την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο προεδρείο δήλωσαν και οι παρατάξεις του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και των Οικολόγων.

    Ύστερα από αυτές τις τοποθετήσεις και τα τρία μέλη του προεδρείου εκλέχθηκαν από την παράταξη του Π. Ψωμιάδη και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό.

    Σε συναινετικό κλίμα διεξήχθησαν σήμερα οι αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα και μελών της δημαρχιακής επιτροπής στο δήμο Πειραιά.

    Πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Ρεσβάνης με 39 ψήφους. Αντιπρόεδρος εξελέγη από τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου η Πασχαλίνα Καλαγιά- Καραμαλάκου με 39 ψήφους επίσης και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου η Κατερίνα Αναγνώστου με 37 ψήφους υπέρ.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πνεύμα συναίνεσης που κυριάρχησε και ζήτησε τη συνεργασία όλων των παρατάξεων για την καλύτερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Πειραιά πρόεδρος εκλέχθηκε ο Χρήστος Αγγέλης, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Λουράντος και γραμματέας ο Θάνος Καληώρας.

    Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας μετά το πέρας της συνεδρίασης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας για μια αυτοδιοίκηση πιο σύγχρονη και πιο ανθρώπινη, τους θέλει όλους παρόντες .

    [04] Κοινωνία

    Για την υπόθεση παιδεραστίας

    Συμπληρωματική κατάθεση

    7/1/2007 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2007 3:00:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αλυσιδωτές είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση του 47χρονου παιδεραστή στην Έδεσσα. Ακόμη δύο ανήλικοι τον κατήγγειλαν για σεξουαλική κακοποίηση, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας. Τα δυο παιδιά, ηλικίας 11 και 16 ετών κατέθεσαν ότι ο δράστης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είχε ασελγήσει σε βάρος τους κατ΄ επανάληψη έναντι αμοιβής λίγων ευρώ. Ο συνήγορός του ενημερώθηκε το πρωί από τις αστυνομικές αρχές για τις νέες καταγγελίες, ενώ όπως έγινε γνωστό ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρατείται ήδη στην Ασφάλεια Έδεσσας, φέρεται να μην έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του και στις δύο νέες περιπτώσεις και θα δώσει την Δευτέρα συμπληρωματική κατάθεση στην ανακρίτρια. Νέα δεδομένα στην υπόθεση αναμένονται τη Δευτέρα και από την κατάθεση του πατέρα του 9χρονου Βορειοηπειρώτη που διέφυγε τη σύλληψη αφού παρήλθε το αυτόφωρο και κρύβεται στο σπίτι του πατέρα του. Στο μικροσκόπιο της ασφάλειας βρίσκεται το πορνογραφικό υλικό με περισσότερες από 200 κασέτες που είχε στην κατοχή του ο 47χρονος.

    [05] Κοινωνία

    Από το Σάββατο το βράδυ

    Αγνοείται κυνηγός

    7/1/2007 5:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μια τεράστια επιχείρηση από άνδρες της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες και αστυνομικούς βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ελικώνα για τον εντοπισμό κυνηγού που αγνοείται από το Σάββατο. Ο 46χρονος άνδρας ξεκίνησε μόνος του για να κυνηγήσει λαγούς και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής, με αποτέλεσμα να ανησυχήσει η οικογένειά του και να ειδοποιήσει την αστυνομία. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων λίγο πιο πάνω από την περιοχή Κυριάκι εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, αλλά και τα τρία σκυλιά του, κανένα όμως ίχνος του. Ο έμπειρος κυνηγός όπως ισχυρίζονται οι φίλοι του γνώριζε καλά την περιοχή και αποκλείουν το γεγονός εγκληματικής ενέργειας καθώς όπως λένε ήταν πολύ αγαπητός σε όλους. Στις έρευνες παίρνει μέρος και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ με θερμικές κάμερες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο ίχνος του κυνηγού.

    [06] Κοινωνία

    Τραυματίστηκε οδηγός απορριμματοφόρου

    Ατύχημα στη χωματερή

    7/1/2007 1:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2007 2:59:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Κλειστή παραμένει από το βράδυ του Σαββάτου η χωματερή των Άνω Λιοσίων, καθώς οι αστυνομικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε ένα εργατικό ατύχημα. Ο οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα πόδι και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου ακρωτηριάστηκε το κάτω άκρο του. Χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης, προειδοποίησε ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει φθάσει στο "κόκκινο". Όπως δήλωσε, ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, αμέσως μετά την ορκωμοσία του θα επιδιώξει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο τη χάραξη νέας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για να ζητήσει περαιτέρω πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες

    Το ατύχημα έγινε στο χώρο απόθεσης των απορριμμάτων ,γύρω στις 10 και μισή χθές το βράδυ.

    Ο 50χρονος οδηγός, τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια ,κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

    Στο σημείο όπου γίνεται η απόρριψη των σκουπιδιών, εργάζονταν εκείνη την ώρα 2 χειριστές ερπυστριοφόρων οχημάτων, οι οποίοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα των Ανω Λιοσίων, προκειμένου με τις καταθέσεις τους να φωτίσουν τα αίτια του ατυχήματος.

    Στη χωματερή πήγαν το πρωί επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας ώστε να κάνουν αυτοψία στο χώρο που έγινε το ατύχημα.

    Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται ατύχημα στη χωματερή και οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ο χώρος που γίνεται η απόθεση των σκουπιδιών είναι περιορισμένος και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλειά τους.

    [07] Κοινωνία

    Χωρίς προβλήματα η κίνηση

    Επιστροφή στη βάση...

    7/1/2007 1:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2007 5:12:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό και χωρίς προβλήματα ολοκληρώνεται η επιστροφή των εκδρομέων των Θεοφανείων, αλλά και των αδειούχων των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ομαλή η κίνηση, των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα καθώς οι εκδρομείς επιστρέφουν σταδιακά. Σε ειφυλακή η τροχαία για να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Από τις 3 μετά το μεσημέρι ως τις 11 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα εισόδου σε μεγάλα τμήματα των εθνικών οδών.

    Σε περίπτωση αυξημένης κίνησης θα δίνεται μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας από το αντίθετο ρεύμα και θα γίνεται ρύθμιση σε φωτεινούς σηματοδότες ώστε η κίνηση των οχημάτων να είναι συνεχής.

    Αντιδρομίσεις - αν χρειαστεί- θα κάνει η τροχαία στο πέταλο του Μαλλιακού, ενώ συστήνει στους οδηγούς σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν αυξημένη κίνηση να ακολουθήσουν την παλιά εθνική οδό από τη διασταύρωση προς Μπράλο, Αμφίκλεια Τιθορέα Ορχομενός Κάστρο Βοιωτίας, Εθνική Οδός.

    Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι οδηγοί στα ορεινά της Καρδίτσας καθώς όπως προειδοποιεί η τροχαία οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στα οχήματα που κινούνται από το 14ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουζακίου,-Δυτικής Αργιθέας, από το 16οχλμ της επαρχιακής οδού Μουζακίου- Ανατολικής Αργιθέας και από το 56ο ως το 62ο της Εθνικής Οδού στα όρια του Νομού Ευρυτανίας.

    Αυξημένα τα μέτρα και στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών όπου τα τελευταία 2 χρόνια έχουν σκοτωθεί σε τροχαία δυστυχήματα 161 άνθρωποι.

    Σε κάθε περίπτωση η τροχαία συστήνει να μην οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που εκτελούνται έργα.

    [08] Κόσμος

    Αρχιεπίσκοπος-κατάσκοπος

    7/1/2007 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2007 4:39:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την παραίτησή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Πολωνίας υπέβαλε ο Στανισλαβ Βίελγκους, λίγο μετά την τοποθέτησή του σ αυτόν, παραδεχόμενος ότι επί κομμουνιστικού καθεστώτος είχε συνεργαστεί με την μυστική αστυνομία. Ο 67χρονος Πολωνός ιερωμένος του οποίου η παραίτηση έγινε δεκτή από το Βατικανό είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα μόλις προχθές διαδεχόμενος τον καρδινάλιο Γιόζεφ Γκλεμπ, που συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 77 ετών. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος ανέθεσε τη διοίκηση της αρχιεπισκοπής στον καρδινάλιο Γκλεμπ έως τη λήψη νέων αποφάσεων. Η επίσημη τελετή που είχε προγραμματιστεί σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα μετατράπηκε σε λειτουργία.

    "Αντεκδίκηση" αλλά και "ενδεδειγμένη" λύση

    Αναφερόμενος στο γεγονός ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι έκανε λόγο σήμερα για "αντεκδίκηση" κατά της πολωνικής Εκκλησίας από τους πρώην "διώκτες" της.

    Σύμφωνα με τον Λομπάρντι, οι "επιθέσεις" κατά της Εκκλησίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β "μοιάζουν με εκδίκηση από την πλευρά των πρώην διωκτών της που νικήθηκαν από την πίστη και βούληση για ελευθερία του πολωνικού λαού".

    Ο εκπρόσωπος του Βατικανού υπογράμμισε ωστόσο, ότι η παραίτηση του αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας, ο οποίος παραδέχθηκε τη συνεργασία του με την κομμουνιστική αστυνομία, είναι η "ενδεδειγμένη" λύση απέναντι στον "αποπροσανατολισμό" του πολωνικού έθνους μετά τις αποκαλύψεις για το παρελθόν του Βίλγκους.

    "Η Εκκλησία δε φοβάται την αλήθεια και τα μέλη της θα πρέπει να ξέρουν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους", τόνισε ο Λομπάρντι.

    [09] Κόσμος

    Σε φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ

    Αιματηρές συγκρούσεις

    7/1/2007 3:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τουλάχιστον είκοσι είναι οι νεκροί κρατούμενοι από τις ταραχές στην φυλακή υψίστης ασφαλείας "Απαντέος", στο διοικητικό διαμέρισμα Σάντα Άννα, στο δυτικό Ελ Σαλβαδόρ. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο αντίπαλες συμμορίες νεαρών, των γνωστών ως "μάρας". Μέλη της "Μάρα 18" επιτέθηκαν σε φρουρό και στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των μελών της "Μάρα Σαλβατρούτσα". Αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού περικύκλωσαν την φυλακή και μετά από πολύωρη προσπάθεια κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Οι φυλακές στο Ελ Σαλβαδόρ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του υπερβολικού αριθμού των κρατουμένων, που ξεπερνούν τις 13.000, ενώ η χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων φθάνει μόλις τους 6.000.

    [10] Ιράκ

    Άγνωστη η ημερομηνία

    7/1/2007 4:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2007 6:36:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ανοιχτή συνεχίζει να παραμένει η ημερομηνία εκτέλεσης του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ Χουσέιν, Μπαρζάν Ιμπραήμ αλ Τικρίτι, και του πρώην επικεφαλής του επαναστατικού δικαστηρίου του Ιράκ, Αουάντ Χάμεντ αλ Μπάντερ. Αν και οι πληροφορίες ήθελαν τους δύο άνδρες, να εκτελούνται ακόμα και σήμερα, Κυριακή, πρώτη εργάσιμη ημέρα στο Ιράκ μετά την εορτή της θυσίας, ή Έιντ αλ Άντχα, αυτό δεν έγινε. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σάμι αλ Ασκάρι, ακριβή ημερομηνία ακόμα δεν έχει οριστεί. Την ίδια ώρα ανοιχτός παραμένει ο κύκλος της βίας στο Ιράκ. Αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας από τύχη ξέφυγε τον θάνατο όταν βόμβα που πυροδοτήθηκε μόλις πέρασε το αυτοκίνητό του και εξερράγη, σκότωσε δύο από τους συνοδούς του.

    Διαδηλώσεις και επιχειρήσεις

    Χθες Σάββατο, ο πρωθυπουργός Μάλικι υπεραμύνθηκε της δίκης και είπε ότι η εκτέλεση του Σαντάμ δεν είχε πολιτικά κίνητρα.

    Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο απαγχονισμός του πρώην προέδρου αποτελεί "εσωτερικό ζήτημα" και προειδοποίησε τις χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων άσκησαν κριτική στην εκτέλεση και τον τρόπο που αυτή έγινε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις σχέσεις τους μαζί τους.

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, και πιθανός διάδοχος του Τόνι Μπλέρ στην πρωθυπουργία, καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο Σαντάμ Χουσέιν χαρακτηρίζοντας τον "θλιβερό" και "τελείως απαράδεκτο".

    Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μπράουν εκτιμά ότι η εκτέλεση ήταν μια "θλιβερή σειρά γεγονότων".

    Αναφερόμενος στις ύβρεις που συνόδευσαν την εκτέλεση του ιρακινού πρώην προέδρου, ο Γκόρντον Μπράουν έκρινε "ότι αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα στη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στις κοινότητες των σιιτών και των σουνιτών".

    Μετά από ημέρες σιωπής σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ προανήγγειλε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ πρόκειται να τοποθετηθεί προσεχώς στο θέμα της εκτέλεσης του Χουσεΐν .

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι "ο τρόπος εκτέλεσης του Χουσέϊν" υπήρξε "εντελώς ακατάλληλος" και δήλωσε επίσης ότι ο Μπλερ υποστηρίζει την έρευνα, που διεξάγεται από τις ιρακινές αρχές με αντικείμενο την βιντεοσκόπηση του απαγχονισμού.

    Εν τω μεταξύ εκατοντάδες σουνίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το σιιτικό μαυσωλείο της πόλης Σαμάρα για να καταδικάσουν την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν,.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Σαντάμ και κατά του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι και του σιίτη ριζοσπάστη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

    Στη Βαγδάτη, το πρωί, ο Χαμπίμπ Αμπντούλ Χουσεϊν αλ Σεμάρι, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας που πήγαινε στην εργασία του, από τύχη ξέφυγε τον θάνατο όταν βόμβα που είχε αφεθεί στο δρόμο πυροδοτήθηκε και εξερράγη κατά το πέρασμα του αυτοκινήτου του. Όμως, δύο άνδρες της συνοδείας

    Άλλοι δύο πολίτες σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της νοτιο-δυτικής Βαγδάτης

    Σε κεντρικό σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν τρεις σουνίτες εμπόρους. Οι ένοπλοι επέβαιναν σε δύο οχήματα και άνοιξαν πυρ κατά των εμπόρων. Επίθεση με πυρά πραγματοποιήθηκε και κατά τεσσάρων φρουρών του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δύο.

    Επιχείρηση που διεξήχθη από δυνάμεις αμερικανικές και ιρακινές είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη 88 Ιρακινών ως υπόπτων για προετοιμασία επιθέσεων.

    Στην ίδια επιχείρηση καταστράφηκε εγκατάσταση παραγωγής βομβών.

    Στις ΗΠΑ ο δημοκρατικός επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ριντ, επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στην αποστολή αμερικανικών ενισχύσεων στο Ιράκ, κρίνοντας αντίθετα ότι είναι πλέον καιρός να αρχίσει ο επαναπατρισμός των αμερικανικών δυνάμεων.

    Ο γερουσιαστής Ριντ υπογράμμισε ότι ένα από τα πλέον σημαντικά καθήκοντα της νέας δημοκρατικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο είναι "να εργαστεί με τον πρόεδρο Μπους για τη λήξη του πολύ δύσκολου πολέμου στο Ιράκ".

    [11] Μ. Ανατολή

    Δημοσίευμα επικαλείται σχέδιο του Ισραήλ

    Στόχος τα πυρηνικά του Ιράν;

    7/1/2007 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2007 6:59:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Σάντεϊ Τάιμς" σύμφωνα με το οποίο το Τελαβίβ έχει συγκροτήσει σχέδιο αεροπορικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών μονάδων του Ιράν με τακτικά πυρηνικά όπλα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεβ Μποϊμ απέρριψε ως "παράλογο", υποστηρίζοντας πως "θα ήταν "διπλά γελοίο" το Ισραήλ να σχεδιάζει κάτι τέτοιο και επιπλέον να το έχει αποκαλύψει σε εφημερίδα του εξωτερικού. Για την ώρα προσέθεσε ο κύριος Μποϊμ πως η χώρα του τίθεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων. Παρά την διάψευση το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.

    Τι αναφέρει το δημοσίευμα

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται στρατιωτικές πηγές στο Ισραήλ, δύο σμήνη της στρατιωτικής αεροπορίας του Ισραήλ εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμένου ουρανίου με ένα μόνο χτύπημα.

    Όπως αναφέρεται Ισραηλινοί πιλότοι πέταξαν στο Γιβραλτάρ τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους για το μετά επιστροφής ταξίδι 3.200 χλμ. ως τους στόχους στο Ιράν. Εξετάζονται τρεις εναλλακτικές διαδρομές προς το Ιράν, η μία εκ των οποίων προβλέπει την χρήση του εναερίου χώρου της Τουρκίας.

    Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση συμβατικών πυραύλων κατευθυνόμενων από λέιζερ για τη διάνοιξη "τούνελ" πριν από τη χρήση ατομικών βομβών, ισχύος ισοδύναμης με το 1/15 της ατομικής βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα.

    Το ισραηλινό σχέδιο αφορά τρεις διαφορετικούς στόχους: το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Ναζάνζ, μια εγκατάσταση μετατροπής του ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν και έναν αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, όλα βρίσκονται νοτίως της Τεχεράνης.

    Η εφημερίδα επισημαίνει πως η επίθεση με πυρηνικά θα είναι η ύστατη λύση που θα επιλεγεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να επέμβουν.

    Το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, διαθέτει το μοναδικό πυρηνικό οπλοστάσιο της περιοχής αλλά δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξή του.

    Η ισραηλινή ηγεσία λαμβάνει πολύ σοβαρά την απειλή ενός Ιράν με πυρηνικά ενώπιον και των επανειλημμένων δηλώσεων του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ότι θα πρέπει "το σιωνιστικό κράτος να σβηστεί από το χάρτη".

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Aγχωτική νίκη ο Παναθηναϊκός

    7/1/2007 11:42:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κακός στο πρώτο ημίχρονο αλλά θεαματικά βελτιωμένος στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 το Αιγάλεω χάρις σε γκολ του Μάντζιου στο 81ο λεπτό και έκανε «ποδαρικό» με νίκη στο 2007. Ταυτόχρονα, οι «πράσινοι» μείωσαν τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό στους 6 βαθμούς ενώ «έπιασαν» στη δεύτερη θέση την ΑΕΚ. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της αναμέτρησης δημιουργήθηκε μόλις στο πρώτο λεπτό. Ο Γκαλίνοβιτς απέκρουσε αρχικά το σουτ του Μουστόγιαννη, για να φτάσει η μπάλα στον Σέζαρεκ που με κεφαλιά προσπάθησε να την προωθήσει στην εστία του Κροάτη τερματοφύλακα, όμως ο Μόρις απομάκρυνε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Μια «λόμπα» του Σαλπιγγίδη στο 4΄ και μια άουτ κεφαλιά του Σέζαρεκ στο 16΄ ήταν οι αμέσως επόμενες καλές στιγμές του αγώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε στο πρώτο ημίχρονο από τη διάθεση του 17χρονου Νίνη που ο Μουνιόθ χρησιμοποίησε αιφνιδιαστικά, αλλά και την αδυναμία των «πράσινων» να παράξουν παιχνίδι, καθώς και την αμυντική φροντίδα των φιλοξενούμενων, που πάντως δεν παρέλειπαν να «ξανοίγονται» οσάκις είχαν την ευκαιρία να το πράξουν. Ο πιτσιρικάς του Παναθηναϊκού είχε ένα πολύ καλό σουτ εκτός περιοχής, στο 34΄, που έδιωξε σε κόρνερ ο Γιάννου, για να χαθεί μεγάλη ευκαιρία για το Αιγάλεω στις καθυστερήσεις: ο Σέριτς δεν συνεννοήθηκε καλά με τον Γκαλίνοβιτς, ο Μουστόγιαννης που πήρε τη μπάλα προσπάθηκε να πλασάρει αλλά ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είχε «διαβάσει» τη φάση και απέκρουσε. Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα στην επανάληψη, αφού ο Βίκτορ Μουνιόθ αποφάσισε να ενισχύσει την επίθεσή του περνώντας τον Μάντζιο στη θέση του Μπόβιο. Το πρώτο εικοσάλεπτο του β΄ μέρους ήταν εντυπωσιακό, αρχής γενομένης από το 47ο λεπτό όταν η σέντρα-σουτ του Ιβανσιτς από αριστερά έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού. Στο 49 ο Σέζαρεκ εκτέλεσε φάουλ αναγκάζοντας τον Γκαλίνοβιτς να αποκρούσει σε κόρνερ με τις γροθιές, στο 50΄ ο Γιάννου εξουδετέρωσε το σουτ του Μάντζιου, στο 54΄ ο Σκοπελίτης έπιασε εντυπωσιακό βολέ αναγκάζοντας τον πορτιέρο του Παναθηναϊκού σε δύσκολη όσο και εντυπωσιακή απόκρουση και στο 58΄, σε κόρνερ του Ιβανσιτς ο Τζιόλης πήρε την κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Γιάννου. 69 Μεγάλη ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους. Ο Σέζαρεκ βρέθηκε απέναντι στον Γκαλίνοβιτς, αλλά ο τερματοφύλακας των "πρασίνων" απέκρουσε σε κόρνερ. Η πάροδος του χρόνου όχι μόνο δεν επηρέασε τον ρυθμό της αναμέτρησης, αλλά αντίθετα οι ευκαιρίες συνέχισαν να χάνονται σωρηδόν. Στο 62΄ ο Γιάννου εξουδετέρωσε το σουτ του Νίνη, στο 63΄ ο Σέζαρεκ έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της ομάδας του, στο 65΄ ο γκολκίπερ του Αιγάλεω είπε «όχι» σε νέο σουτ του Ιβανσιτς. Στο 69΄ ο Κροάτης έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Γκαλίνοβιτς απέκρουσε το πλασέ του, για να γίνει το 1-0 στο 81΄, όταν ο Μάντζιος «έπιασε» το δεύτερο δοκάρι σε γρήγορη αντεπίθεση, και απλώς προώθησε τη μπάλα στα δίχτυα στην έξοχη πάσα του Ιβανσιτς που τον έβγαλε μόνο με την εστία. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή της αναμέτρησης, αφού έκτοτε οι παίκτες του Μουνιόθ «έκοψαν ταχύτητα» για να διαφυλάξουν τα κεκτημένα. Διαιτητής: Γ. Ζολώτας (Θεσσαλονίκης) Κίτρινες: Ιβανσιτς, Βίκτορ - Κουμπαρούλης, Παπουτσής, Σκοπελίτης Οι συνθέσεις ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μουνιόθ): Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Αντονσον, Μπίστσαν, Σέριτς (82΄ Τσίγκας), Μπόβιο (46΄ Μάντζιος), Τζιόλης, Νίνης, Ιβανσιτς (90΄+ Λεοντίου), Βίκτορ, Σαλπιγγίδης. ΑΙΓΑΛΕΩ (Χατζάρας): Γιάννου, Παπουτσής, Ποπόφ (51΄ Εντουσέι), Κουμπαρούλης, Τσάτσος (66΄ Ομο), Σίμανεκ, Νικολόπουλος (70΄ Πετρόπουλος), Κουμορτζί, Σκοπελίτης, Μουστόγιαννης, Σέζαρεκ.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τσίμπησε" βαθμό η Λάρισα

    7/1/2007 11:34:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μοιράστηκαν τους βαθμούς Αρης και Λάρισα που αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στην πρεμιέρα του β΄ γύρου της Σούπερ Λίγκας. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Κλέιτον στο 66΄, όμως πέντε λεπτά αργότερα ο Κόκε διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Ο Αρης ξεκίνησε πολύ δυνατά τον αγώνα και μόλις στο δεύτερο λεπτό είχε την πλέον κλασική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Ο Φέρστερ απομάκρυνε με το χέρι τη μπάλα μετά από σέντρα του Πάουλο Κόστα και ο διαιτητής καταλόγισε το καθαρό πέναλτι. Ο Κόκε ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο Στέφανος Κοτσόλης έπεσε σωστά στην δεξιά του γωνία και απέκρουσε. Οι γηπεδούχοι διατήρησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 19΄ ο Πασαλής με κάθετη μπαλιά έβγαλε τον Χαβίτο τετ-α-τετ με τον Κοτσόλη, ο Ισπανός πλάσαρε αλλά η μπάλα έφυγε μερικά εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του γκολκίπερ της Λάρισας. Οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με καθαρά αμυντικούς προσανατολισμούς και με στόχο να εκμεταλλευθούν την ταχύτητα των Αλωνεύτη, Γκούγκα (επέστρεψε μετά από τέσσερις μήνες) στις αντεπιθέσεις. Ο Φωτάκης που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη βυσσινί φανέλα ήταν πολύ καλός, αλλά δεν μπορούσε να βελτιώσει τη γενικότερη επιθετική εικόνα της ΑΕΛ, καθώς οι παίκτες του Αρη, εύκολα τις περισσότερες φορές, κρατούσαν τους φιλοξενούμενους μακριά από την περιοχή του Χαλκιά. Ομως η μπάλα τιμωρεί. Ετσι, η Λάρισα στην πρώτη της ολοκληρωμένη επιθετική προσπάθεια, στο 66ο λεπτό, πήρε «κεφάλι» στο σκορ. Ο Διγκόζης τροοδότησε τον Κλέιτον που απέφυγε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και πλάσαρε υποδειγματικά τον Χαλκιά για να δώσει το προβάδισμα στην ΑΕΛ μόλις 12 λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά η χαρά των φιλοξενούμενων κράτησε ελάχιστα. Στο 71΄ από «γέμισμα» του Κολτσίδα η μπάλα έφτασε στον Κόκε, ο οποίος «κεραυνοβόλησε» στην κλειστή γωνία τον Κοτσόλη, ισοφάρισε το σκορ και «εξιλεώθηκε» για την απώλεια του πέναλτι. Η Λάρισα έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 78΄ όταν ο Χαλκιάς απέκρουσε το πλασέ του Αλωνεύτη κι έτσι το ματς ολοκληρώθηκε με το ισόπαλο 1-1, που επί της ουσίας δεν «εξυπηρετεί» κανέναν από τους δύο αφού παραμένουν στην «επικίνδυνη ζώνη». Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας) Κίτρινες: Πασσαλής, Κόκε, Παπαδόπουλος - Φέρστερ, Γκαλίτσιος, Γκούγκα Οι συνθέσεις ΑΡΗΣ (Γκιγέρμο Ογιος): Χαλκιάς, Κυριάκος, Παπαδόπουλος, Βανγκελί, Πασσαλής, Νεμπεγλέρας, Γκαρσία, Χαβίτο, Κόκε, Πάουλο Κόστα (87΄ Γκουγκουλιάς), Κολτσίδας ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Νταμπίζας, Γκαλίτσιος, Γκούγκα (89΄ Πούτας), Φωτάκης (54΄ Κλέιτον), Φέρστερ, Καλαντζής, Μπασιλά, Αλωνεύτης (+90΄ Βάλας), Διγκόζης, Κατσιαρός

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο "Χ" έμειναν Ξάνθη-Ολυμπιακός

    7/1/2007 10:42:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν κατάφερε να νικήσει στην Ξάνθη, αλλά αύξησε στους έξι τη διαφορά του από την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός. Στην πρεμιέρα του β΄ γύρου της Σούπερ Λίγκας και με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 με την ομάδα του Σάββα Κωφίδη, που διατήρησε το αήττητο της έδρας της. Μετά τα πρώτα 15 λεπτά, ο Ολυμπιακός πήρε τα ηνία του αγώνα. Με τον Καστίγιο να «ταλαιπωρεί» τους αμυντικούς των γηπεδούχων, οι πρωταθλητές έπαιξαν στο μισό γήπεδο την Ξάνθη και παρότι δεν δημιούργησαν την «κλασική» ευκαιρία, πλησίασαν το γκολ σε αρκετές περιπτώσεις. Τα σουτ του Οκκά (27΄), Καστίγιο (29΄) έφυγαν άουτ, ενώ στο 30΄ ο Αντζας ανέτρεψε τον Καστίγιο μέσα στην περιοχή, αλλά ο διαιτητής Τεροβίτσας δεν είδε παράβαση. Στο 32΄ ο Γαρπόζης απέκρουσε λίγο πριν τη γραμμή του τέρματος το σουτ του Ζεβλάκοφ και ένα λεπτό αργότερα ο Ριβάλντο δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά όπως θα ήθελε, χάνοντας την ευκαιρία να σκοράρει. Η Ξάνθη περιορίστηκε σε εντελώς παθητικό ρόλο σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, όμως διαμαρτύρεται για μια φάση του 44ου λεπτού, όταν από την κεφαλιά του Ζουέλα η μπάλα βρήκε στο χέρι του Ανατολάκη. Στο δεύτερο ημίχρονο οι ρόλοι δεν αντιστράφηκαν, αλλά η Ξάνθη κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση στην αμυντική λειτουργία της. Στο 67΄ ο Λαμπριάκος με κεφαλιά μετά από κόρνερ έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ, ενώ το ίδιο ακριβώς συνέβη με την κεφαλιά του Ανζτα στο 74΄. Γενικά, πάντως, όσο περνούσε ο χρόνος οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να «μένουν» από δυνάμεις, ενώ οι διορθωτικές κινήσεις που επιχείρησε ο Τάκης Λεμονής από τον πάγκο δεν έφεραν αποτελέσματα. Με δεδομένη την επιθετική ανυπαρξία του Ολυμπιακού στο β΄ ημίχρονο αλλά και το μετριότατο θέαμα που παρουσίασαν στο διάστημα αυτό οι δύο ομάδες, το τελικό 0-0 κρίνεται δίκαιο. Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτ/νίας) Κίτρινες: Γαρπόζης, Φλίσκας - Ζούλιο Σέζαρ, Οκκάς Οι συνθέσεις ΞΑΝΘΗ (Σάββας Κωφίδης): Μάλαρζ, Μαχράτζε, Κοντοδήμος, Ζουέλα, Άντζας, Μεσέρα, Κουεντραόγκο, Γαρπόζης, Κιντάνα (88΄ Μπαϊκαρά), Ντελγάδο (32΄ Σονκο), Λαμπριάκος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ντομί, Ανατολάκης, Σέζαρ, Ριβάλντο, Στολτίδης, Νε, Μάριτς (65΄ Καφές), Καστίγιο (88΄ Γεωργάτος), Οκκάς (83΄ Μπόρχα) * Με πολύ έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν οι περίπου 4.500 φίλοι της Ξάνθης τον Τάκη Λεμονή. Πάντως, σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν ξέφυγε από τα όρια και σ΄αυτό συνετέλεσαν τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η ακριτική ΠΑΕ.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σημαντική νίκη του Πανιωνίου

    7/1/2007 10:33:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Νέα Σμύρνη σταμάτησε το νικηφόρο σερί του Ηρακλή. Στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, ο Πανιώνιος επικράτησε 2-1 του «Γηραιού» που υποχρεώθηκε στην πρώτη του ήττα μετά από πέντε (συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα με τον Ιωνικό) νίκες. Mε «όπλο» την ταχύτητα των Ερέρα, Ρίβας ο Ηρακλής «χτύπησε» τον Πανιώνιο στις αντεπιθέσεις. Σ΄ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς πολλές φάσεις, ο «Γηραιός» είχε τις προϋποθέσεις να πάρει το προβάδισμα, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς έχασε τη μοναδική σπουδαία ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Στο 37΄ από τη σέντρα-ασίστ του Ερέρα, ο Δέντσας βρέθηκε μόνος μέσα στην περιοχή, αλλά η προσπάθειά του ήταν εντελώς άστοχη. Νωρίτερα, μόλις στο 2ο λεπτό, ένα διαγώνιο σουτ του Ρίβας έφυγε άουτ, ενώ στο 8΄ ο Γουνδουλάκης εκμεταλλεύθηκε τη μπαλιά-τρύπα του Τζιμπούρ, αλλά κι αυτός αστόχησε από πλάγια θέση. Πολύ νωρίς στο β΄ ημίχρονο, ο Πανιώνιος πήρε το προβάδισμα. Μετά από εξαιρετική πάσα του Σπυρόπουλου, ο Ρεφίκ Τζιμπούρ μπήκε στην περιοχή και από πλάγια θέση έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Αμπάρη, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στο ντεμπούτο του με την κυανέρυθρη φανέλα. Το γκολ αυτό «βραχυκύκλωσε» τους παίκτες του Ηρακλή και παράλληλα ανέβασε κατακόρυφα το ηθικό των γηπεδούχων, που μέσα στο επόμενο δεκάλεπτο είχαν τέσσερις φορές την ευκαιρία να «καθαρίσουν» το ματς. Ομως, ο Τζιμπούρ (57΄ και 58΄), Μάκος (62΄), Γουνδουλάκης (65΄) δεν ήταν ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια. Οσο το ματς κυλούσε σ΄αυτόν το ρυθμό, ήταν θέμα χρόνου να δεχθεί και δεύτερο γκολ ο Ηρακλής. Κι αυτό έγινε στο 74ο λεπτό, όταν με ένα εκπληκτικό σουτ ο Φανούρης Γουνδουλάκης διαμόρφωσε το 2-0 «σφραγίζοντας» τη νίκη για την ομάδα του. Στο 87ο λεπτό, ο Παπαστεργιαννός με γυριστό σουτ μείωσε σε 2-1, αλλά ήταν πλέον αργά για τον Ηρακλή. Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) Κίτρινες: Μπρέσκα, Σπυρόπουλος Κόκκινες: Οι συνθέσεις ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εβαλντ Λινεν): Κένινγκ, Μπερτέ (45΄ Γκασπάρ), Πλετς, Σπυρόπουλος, Μάκος, Βάγκνερ (68΄ Αραβίδης), Λουρέντσο (85΄ Εξουζίδης), Ενσαλίβα, Μπρέσκα, Γουνδουλάκης, Τζιμπούρ ΗΡΑΚΛΗΣ (Γιόζεφ Μπουμπένκο): Αμπάρης, Σνάουτσνερ, Δρούγας, Κατσαμπής, Μπιλίσκοφ, Πουρσανίδης (61΄ Παπαστεργιαννός) , Ρίβας (+90` Φορτούζι), Δέντσας, Ερέρα, Αλιούτα, Διαμαντίδης (76΄ Αλέκου)

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στη κούρσα της ανόδου Γιάννενα, Καστοριά

    7/1/2007 10:06:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλοι κερδισμένοι της 14ης αγωνιστικής στη Β΄Εθνική ήταν ο ΠΑΣ Γιάννενα και η Καστοριά που με τις νίκες που πέτυχαν έφτασαν τους 23 βαθμούς και είναι στην 3η προνομιούχο θέση μαζί με την Καλλιθέα. Ο ΠΑΣ Γιάννενα κέρδισε με 1-0 το Χαϊδάρι, ενώ η Καστοριά "καθάρισε" το ντέρμπυ με τον Ηλυσιακό με 3-1. Αν εξαιρέσουμε τον Λεβαδειακό που έχει πάρει κεφάλι στη βαθμολογία, 7 ομάδες διεκδικούν τις υπόλοιπες δύο θέσεις ! Μεγάλη χαμένη η Καλλιθέα που γνώρισε απρόσμενη ήττα στον Βόλο από την Νίκη, που έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΣ Γιάννενα και την Καστοριά να την πιάσουν στην 3η θέση. Αναλυτικά στους αγώνες για την 14η ημέρα του πρωταθλήματος στην Β` εθνική κατηγορία, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Εθνικός-Προοδευτική 1-0 Αγροτικός Αστέρας Μεσσηνιακός 1-1 Καστοριά - Ηλυσιακός 3-1 Θρασύβουλος - Εθνικός Αστέρας 1-0 Νίκη Βόλου - Καλλιθέα 1-0 ΠΑΣ Γιάννινα - Χαϊδάρι 1-0 Βέροια - Αστέρας Τρίπολης 0-0 Καλαμάτα - Πανθρακικός 2-1 Πανσερραϊκός-Λεβαδειακός 8/1

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες) 1. Λεβαδειακός 28-13αγ 2. Ηλυσιακός 24 3. Καλλιθέα 23 -. Καστοριά 23 -. ΠΑΣ Γιάννινα 23 6. Αγροτικός Αστέρας 22 7. Χαϊδάρι 21 -. Αστέρας Τρίπολης 21 9. Βέροια 19 10. Θρασύβουλος 18 11. Πανθρακικός 16 12. Εθνικός Αστέρας 15 -. Εθνικός 15 -. Μεσσηνιακός 15 15. Προοδευτική 14 -. Καλαμάτα 14 -. Νίκη Βόλου 14 18. Πανσερραϊκός 12-13αγ

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαθιά ανάσα η Καλαμαριά

    7/1/2007 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε ο Απόλλων Καλαμαριάς που νίκησε 1-0 την Κέρκυρα, στην πρεμιέρα του β΄ γύρου της Σούπερ Λίγκα. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Ορφανός στο 51ο λεπτό. Tα πρώτα 45 λεπτά θα ξεχασθούν πολύ γρήγορα, από τους λίγους φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο της Καλαμαριάς. Καμία αξιόλογη φάση μπροστά στις δύο εστίες δεν δημιουργήθηκε από τις δύο ομάδες, που έδειχναν πολύ μεγάλη προσοχή στην άμυνα και στη διατήρηση του «μηδέν». Οσο κυλούσε ο χρόνος φαινόταν ότι όποιος πετύχαινε γκολ θα αποκτούσε τεράστιο προβάδισμα για τη νίκη και καμία ευκαιρία δεν θα έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτη. Ο Ορφανός ήταν ο παίκτης που έλυσε το «γρίφο», όταν στο 51΄ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή και με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Από το σημείο εκείνο και έως το τέλος του αγώνα, η Καλαμαριά άφησε χώρο στους φιλοξενούμενους και προσπάθησε να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Το σύστημα απέδωσε τα μέγιστα, αφού οι παίκτες του Κατσαβάκη έχασαν ευκαιρίες να διευρύνουν το προβάδισμα με πιο «κλασική» το τετ-α-τετ του Περόνε με τον Σιντιμπέ στο 82΄, όπου ο τερματοφύλακας της Κέρκυρας αναδείχθηκε νικητής. Ομως, στο τέλος του ματς θριαμβευτές ήταν οι γηπεδούχοι που πήραν τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Η Κέρκυρα ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Καραδήμου με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 89΄ Διαιτητής: Σταυρίδης (Πιερίας) Κίτρινες: Μπούσι, Βέλα Τζούνιορ, Φυτανίδης - Καραδήμος, Βαρτζιώτης, Ντα Σίλβα Κόκκινη: Καραδήμος (89΄ δεύτερη κίτρινη) Οι συνθέσεις ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Γαλανόπουλος, Σαρακατσάνος, Φυτανίδης, Κόλτσης, Φαβάλι (84΄ Χαλαουάνι), Βέλα Τζούνιορ (46΄ Καραλιόπουλος), Ορφανός, Μπούσι (78΄ Μουράφσκι), Ουέλινγκτον, Περόνε ΚΕΡΚΥΡΑ (Μπάμπης Τεννές): Σιντιμπέ, Γκουστάβο, Τόσκας, Μοσχογιάννης, Βαρτζιώτης, Καγκιούζης (71΄ Μπούρμπος), Φούφουλας, Σκούφαλης (49΄ Καρβάλιο), Κουτσουρές (54΄ Ντα Σίλβα), Καραδήμος, Ζαχαρόπουλος

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βυθίζεται ο Ιωνικός

    7/1/2007 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις πολύτιμους βαθμούς κατέκτησε ο Εργοτέλης, που νίκησε 3-1 τον Ιωνικό στο γήπεδο της Νεάπολης, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Τα γκολ για την ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου πέτυχαν οι Ογκνιένοβιτς (33΄), Ζούνιορ (75΄), Χατζί (85΄), ενώ για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Νατσούρας στο 67΄. Οι φιλοξενούμενοι είχαν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τον αγώνα στο πρώτο ημίχρονο. Με κορυφαίο τον Πέριτσα Ογκνιένοβιτς, που πραγματοποίησε εντυπωσιακό ντεμπούτο, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες και στο 33΄ βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα. Μετά από εξαιρετικό συνδυασμό, ο Ογκνιένοβιτς βρέθηκε σε θέση βολής και πλάσαρε ψύχραιμα για να γράψει το 0-1. Νωρίτερα, μόλις στο 7ο λεπτό, ο Ραμίρες είχε αποκρούσει εντυπωσιακά την κεφαλιά του Μελισσά. Στο β΄ ημίχρονο ο Ιωνικός δεν είχε άλλη επιλογή παρά να βγει μπροστά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πολύ πιο θεαματικό το ματς. Στο 48΄ ένα σουτ του Ντα Κόστα έφυγε ελάχιστα άουτ, ενώ στο 59΄ ο Πορτογάλος με απευθείας φάουλ «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι του Πόζα. Στην αντεπίθεση, ο Ογκνιένοβιτς τροφοδότησε με εξαιρετική ασίστ τον Μελισσά, που πλάσαρε τον Ραμίρες, αλλά είδε τη μπάλα να αποκρούεται από το δοκάρι! Στο 67ο λεπτό, ο Ιωνικός ισοφάρισε, όταν από κόρνερ του Φανγκουέιρο ο Νατσούρας σηκώθηκε πιο ψηλά από τους αμυντικούς του Εργοτέλη και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Εργοτέλης όμως κατάφερε να απαντήσει πολύ γρήγορα και στο 75΄ ο Ογκνιένοβιτς σέντραρε από δεξιά και ο Ζούνιορ με κεφαλιά έδωσε ξανά το «πάνω χέρι» τους φιλοξενούμενους. Ενα λεπτό μετά το γκολ, ο Πόζα απέκρουσε δύσκολα το φάουλ του Ντα Κόστα και από το κόρνερ (που εκτέλεσε πάλι ο Πορτογάλος), ο Τάσιτς λίγο έλειψε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Αυτές οι δύο ευκαιρίες ήταν και το «κύκνειο άσμα» για τον Ιωνικό, που δεν είχε πλέον τα ψυχικά αποθέματα να κυνηγήσει κάτι καλύτερο κι έτσι γνώρισε την ήττα σ΄ένα ματς που μάλλον αποτέλεσε την τελευταία του ευκαιρία για παραμονή. Τη πρώτη εκτός έδρας νίκη του Εργοτέλη στο εφετινό πρωτάθλημα «σφράγισε» ο Αλτίν Χατζί με εκπληκτικό απευθείας φάουλ στο 85΄. Διαιτητής: Ζωγράφος (Αθηνών) Κίτρινες: Χατζί, Γκούτμαν - Ογκνιένοβιτς Κόκκινες: Γκούτμαν Οι συνθέσεις ΙΩΝΙΚΟΣ (Αουγκούστο Ινάσιο): Ραμίρες, Οφρυδόπουλος, Ζαβάνιο (67΄ Μελαμπιανάκης), Ντα Κόστα, Γκούτμαν, Λετιέρι (46΄ Μπαστιανίνι), Ουκάρ, Νατσούρας, Παβιό, Φανγκουέιρο, Ονουάτσι ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Πόζα, Χίμπλινγκερ, Κορδονούρης, Μελισσάς (71΄ Κεφαλούκος), Ίαστσουκ (74΄ Φραγκουλάκης), Τζούνιορ, Κένεντι, Χατζί, Μιλάντιν, Ογκνιένοβιτς (81΄ Θάνος), Τάσιτς

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    O ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπυ

    7/1/2007 7:49:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (Αραμπατζής 65΄, Μίετσελ 73΄) ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 την ΑΕΚ, στο ντέρμπι των «Δικεφάλων», που έγινε στο γήπεδο της Τούμπας για την 16η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Η ΑΕΚ αν και γνώριζε την σπουδαιότητα της αναμέτρησης, παρουσιάστηκε μάλλον ανέτοιμη για ένα τόσο σημαντικό ματς, ήταν ακίνδυνη επιθετικά, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς εμπνεύσεις στη μεσαία γραμμή, κάτι που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο ΠΑΟΚ και την υπέταξε δίκαια με 2-0. Παρά τις σημαντικές απουσίες της (Ζήκος, Σορεντίνο, Εμερσον), η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο Α΄ ημίχρονο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δημιουργήσει την κλασική ευκαιρία. Απείλησε κυρίως με μακρινά σουτ (33΄ Ζούλιο Σέζαρ, 38΄ Κυριακίδης, 39΄ Παουτάσο), τα οποία εξουδετέρωσε ο Ντανιέλ Φερνάντεζ, ενώ ο Βασίλης Λάκης έχασε την καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου, όταν βρέθηκε μόνος στην περιοχή και σούταρε άουτ στο 43΄. Νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε κάνει αισθητή την επιθετική παρουσία του στο 22΄, με μια ατομική προσπάθεια του Χαραλάμπους, το σουτ του οποίου αποδείχθηκε εύκολη «λεία» για τον Χιώτη. Στο β΄ ημίχρονο το ματς έγινε πιο δυνατό -έως σκληρό σε ορισμένες περιπτώσεις- κάτι που περιόρισε τις αξιόλογες φάσεις εκατέρωθεν. Ομως, ένα εκπληκτικό γκολ του Αραμπατζή άλλαξε τις ισορροπίες. Στο 65ο λεπτό, μετά την κεφαλιά-απομάκρυνση του Τσιρίλο, ο νεαρός μπακ του ΠΑΟΚ με εντυπωσιακό βολέ από απόσταση 25 μέτρων «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Χιώτη, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του. Το γκολ «πάγωσε» τους φιλοξενούμενους που έμοιαζαν «χαμένοι» μέσα στο γήπεδο κι αυτό προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Βούκοτιτς μπήκαν δύο φορές με αξιώσεις στην περιοχή, αλλά δεν ήταν ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια. Αλλά η ΑΕΚ συνέχιζε να παρακολουθεί άπραγη τις... εξελίξεις και στο 73΄ ο Χαραλαμπίδης ξεπέρασε τον Τσιρίλο και έβγαλε ιδανική σέντρα στον Μάρτσιν Μίετσελ, ο οποίος με κεφαλιά έγραψε το 2-0 και έφτασε τα 10 γκολ στη Σούπερ Λίγκα. Οταν η Ενωση προσπάθησε να απαντήσει άμεσα και να ξαναμπεί στο παιχνίδι, ο Φερνάντεζ απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Λυμπερόπουλου στο 74΄ και κάπου εκεί όλα τελείωσαν για τον «Δικέφαλο του Νότου», που δεν είχε πλέον τα ψυχικά αποθέματα να διεκδικήσει κάτι θετικό στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έφτασε σε μια πολύ σπουδαία νίκη, που τον σταθεροποιεί στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και που παράλληλα αποτελεί το ιδανικότερο «ποδαρικό» για το 2007. * Στο 80ο λεπτό αποβλήθηκε από τον πάγκο της ΑΕΚ ο Λορένσο Σέρα Φερέρ. Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιά) Κίτρινες: Χαραλάμπους, Ζαγοράκης - Τζιωρτζιόπουλος, Τσιρίλο Οι συνθέσεις: ΠΑΟΚ (Μόμτσιλο Βούκοτιτς): Φερνάντεζ, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης, Μπαρκαουάν (89΄ Μαλεζάς), Ζαγοράκης (66΄ Γκονζάλες), Μπαλάφας, Μελίσσης, Ηλιάδης, Χαραλάμπους, Χαραλαμπίδης (+90` Τόργκελε), Μίετσελ ΑΕΚ (Λορένσο Σέρα Φερέρ): Χιώτης, Παουτάσο, Δέλλας, Τσιρίλο, Τζιωρτζιόπουλος, Κυριακίδης, Τόζερ (63΄ Ιβιτς), Ζούλιο Σέζαρ, Λάκης (77΄ Καπετάνος), Λυμπερόπουλος, Καμπάνταης (63΄ Κονέ)

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    O ΟΦΗ "δάγκωσε" 4 φορές

    7/1/2007 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποδαρικό με το... δεξί έκανε ο ΟΦΗ στο νέο έτος, καθώς στη συνάντηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 16ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας συνέτριψε στο «Παγκρήτειο» στάδιο του Ηρακλείου τον Ατρόμητο με 4-1 (6΄, 72΄ Σφακιανάκης, 26΄ Οφορίκουε, 54΄ αυτ. Αντερσον - 50΄ Μερίνο. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά τον αγώνα και στο 6΄ κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, όταν ύστερα από την εκτέλεση κόρνερ του Ντρούλιτς δημιουργήθηκε αναταραχή στην άμυνα του Ατρόμητου και ο Σφακιανάκης σχεδόν εξ επαφής προώθησε τη μπάλα στα δίχτυα του Μιχαηλίδη. Η επόμενη καλή στιγμή της αναμέτρησης καταγράφηκε στο 19΄, με τον Πίτσο να ξεφεύγει στο σπριντ από την αντίπαλη άμυνα αλλά να καθυστερεί χαρακτηριστικά να σουτάρει και τελικά να ανακόπτεται από τον Χάλαρη. Ο αγώνας είχε πλέον αποκτήσει καλό ρυθμό, αφού η αθηναϊκή ομάδα βγήκε μπροστά. Οι παίκτες του Παράσχου έχασαν καλή ευκαιρία για να ισοφαρίσουν στο 20΄, όταν ο Ντόε σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή αναγκάζοντας τον Σηφάκη σε σωτήρια επέμβαση. Εξι λεπτά αργότερα ο ΟΦΗ διπλασίασε τα γκολ του με ωραία κεφαλιά του Οφορίκουε, ο οποίος αξιοποίησε τη σέντρα του Μπελεβώνη. Στο 35΄ οι Κρήτες έφτασαν κοντά σε ακόμη ένα γκολ, με τον Σιλά να σουτάρει ελάχιστα άουτ ύστερα από μια καλά οργανωμένη επίθεση. Το πρώτο δεκάλεπτο του δεύτερου μέρους περιλάμβανε νέες συγκινήσεις... Στο 50΄, ο Μερίνο «ξανάβαλε» την ομάδα του στο παιχνίδι σκοράροντας με εξαιρετικό αριστερό βολέ έξω από την περιοχή, για να γίνει το 3-1 τέσσερα λεπτά αργότερα με ένα αυτογκόλ που σπάνια μπορεί να δει κανείς στα γήπεδα, σχεδόν από τη σέντρα του γηπέδου: ο Μιχαηλίδης πέταξε τη μπάλα στον Αντερσον, ο οποίος του την ξαναγύρισε από μεγάλη απόσταση αλλά δίνοντας ύψος, με αποτέλεσμα η μπάλα να περάσει πάνω από τον εμβρόντητο τερματοφύλακα και να καταλήξει στα δίχτυα του! Η αναπάντεχη τροπή επηρέασε τους φιλοξενούμενους, κι έτσι στο 72΄ ο Σφακιανάκης χρίστηκε σκόρερ για δεύτερη φορά στον αγώνα, ύστερα από ασίστ του Οφορίκουε που τον έβγαλε σε σχεδόν άδεια εστία. Στο 83΄ ο Λουτσιάνο έχασε καλή ευκαιρία σουτάροντας πάνω στον Σηφάκη, για να ολοκληρωθεί το ματς με νέα χαμένη ευκαιρία (σουτ άουτ) του Ντόε, στις καθυστερήσεις. Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Σύνδεσμος Ηπείρου) Κίτρινες: Κορακάκης, Μερίνο Οι συνθέσεις ΟΦΗ (Μάουρερ): Σηφάκης, Μπελεβώνης, Πίτσος, Ισά, Κωνσταντινίδης (65΄ Εντμίλσον), Ουέλινγκτον (76΄ Γκονζάλες), Αρβανίτης, Ντρούλιτς (77΄ Νουαφόρ), Οφορίκουε, Σιλά, Σφακιανάκης. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Παράσχος): Μιχαηλίδης, Γελαδάρης, Γεωργίου, Χάλαρης, Μαγκντί (61΄ Λαζανάς), Ραγκουέλ (69΄ Κατεμής), Μερίνο (81΄ Μαρίνος), Ντόε, Αντερσον, Λουτσιάνο, Κορακάκης.

    [21] Μπάσκετ

    Σταθερά πρώτος ο ΠΑΟ

    7/1/2007 11:20:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς σημαντικές εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η 12η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ. "Θύμα" του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού αυτή τη φορά ήταν ο Μακεδονικός που φυσιολογικά υπετάχθη με μεγάλη διαφορά. Από πίσω ακολουθεί κατά πόδας ο Αρης που συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις νίκησε εκτός έδρας τον Πανελλήνιο με 77-66. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ήττα του Πανιωνίου στο Μαρούσι και αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 21 βαθμούς. Στην τέταρτη θέση είναι και ο ΠΑΟΚ μετά τη χθεσινή νίκη στην Πυλαία επί της ΑΕΚ η οποία καθηλώθηκε στην 10η θέση της βαθμολογίας. Σε αγώνες για την 12η ημέρα της Α1 ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 79-72 Παναθηναϊκός-Μακεδονικός 101-65 Απόλλων Π.-Ολύμπια Λ. 59-61 Πανελλήνιος-Άρης 66-77 Μαρούσι-Πανιώνιος 66-62 ΑΕΛ-Ολυμπιάδα Π. 71-73 Αιγάλεω-Ολυμπιακός 69-84

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες) Παναθηναϊκός 23 Άρης 22 Ολυμπιακός 21 ΠΑΟΚ 20 Πανιώνιος 20 Ολύμπια Λάρισας 18 Πανελλήνιος 17 Μαρούσι 17 Αιγάλεω 17 ΑΕΚ 16 Ολυμπιάδα Π. 16 Απόλλων Π. 15 Μακεδονικός 15 ΑΕΛ 15

    [22] Μπάσκετ

    Σημαντικό "διπλό" η Ολυμπιάδα

    7/1/2007 11:04:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρά το γεγονός ότι η Ολυμπιάδα παρατάχθηκε στο κλειστό της Νεάπολης με μόλις 10 παίκτες και στερήθηκε των υπηρεσιών του Ντέρικ Ντάιαλ (δεν έκανε το ντεμπούτο του), οι Αχαιοί κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη και να πάρουν βαθιά βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια που κάνουν για την παραμονή τους στην Α1. Με τον Νίκο Μπουντούρη να ξεδιπλώνει όλη την εμπειρία του (13π.) και κορυφαίο τον Αμερικανό Λιούις Σιμς, οι παίκτες του Βουρνά «απέδρασαν» από τη Λάρισα με νίκη 73-71 επί της ΑΕΛ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των Ανδρών. Με την 4η νίκη της στην Α1 και 2η εκτός έδρας οι Πατρινοί ξέφυγαν προσωρινά από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ οι Λαρισαίοι μπαίνουν σε... μπελάδες, καθώς ισοβαθμούν με Απόλλωνα και Μακεδονικό στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Θετικό ντεμπούτο του Ρομέρο (8π.) για την ΑΕΛ, που δε δήλωσε στη 12άδα τον Νάγκις. Τα δεκάλεπτα: 8-23, 26-44, 45-56, 71-73 Με τον Νίκο Μπουντούρη να... οργιάζει στο πρώτο ημίχρονο η Ολυμπιάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο δεκάλεπτο στο +15 (8-23) και το ημίχρονο στο +18 (44-26). Με άμυνα, γρήγορο ρυθμό, καλή κυκλοφορία της μπάλας και έλεγχο των ριμπάουντ οι φιλοξενούμενοι όδευαν ολοταχώς προς μία άνετη νίκη. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι με κορυφαίους τους Λι και Παπανικολόπουλο εκμεταλλεύτηκαν την ξαφνική ολιγωρία των αντιπάλων και με αντεπίθεση διαρκείας μείωσαν στο -1 (55-56, στο 35), μετά από καλάθι του νεοαποκτηθέντα Ρομέρο. Κάπου εκεί μίλησε η εκτελεστική δεινότητα του Σιμς. Ο Αμερικανός «εκτέλεσε» δις από τα 6.25 και η Ολυμπιάδα με 3/3 τρίποντα εκτόξευσε στο 37ο λεπτό τη διαφορά στο +10 (55-65). Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά και ο Λι, που είχε φορτωθεί με 4 φάουλ, μείωσε στο 39 σε 71-73. Ο Ασημακόπουλος δευτερόλεπτα πριν τη λήξη παραλίγο να εξελιχθεί σε μοιραίο παίκτη για την Ολυμπιάδα, αλλά ο Λι αστόχησε στην εκπνοή και στέρησε από την ομάδα του το όνειρο να κυνηγήσει το παιχνίδι στην παράταση. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαστραφτσής-Καρακατσούνης-Μάνος Οι συνθέσεις: ΑΕΛ (Γιάννης Χριστόπουλος): Λι 19 (1), Λεπόγεβιτς 4, Παπανικολόπουλος 12 (2), Παπαχρήστος 3, Ρομέρο 8, Ορφανός 1, Μπόλιτς 5 (1), Παυλίδης 9 (1), Τζόνσον 8 (2), Τσιάκος 2. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ (Νίκος Βουρνάς): Σιμς 14 (2), Μπαρτ 10, Ασημακόπουλος 8 (1), Καποτάς, Αποστολόπουλος 5, Χαρίσης 10, Καλαϊτζίδης 11 (2), Μπουντούρης 13 (4), Τσάμης 2.

    [23] Μπάσκετ

    Tρίτος ο Ολυμπιακός στην Α1

    7/1/2007 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έκτη εκτός έδρας νίκη του και ένατη στο σύνολο σημείωσε ο Ολυμπιακός στο κλειστό του Αιγάλω, στον πρώτο του αγώνα στο πρωτάθλημα για το 2007. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν εύκολα 84-69 της ομάδας του Θανάση Σκουρτόπουλου (η πρώτη ήττα του στον πάγκο της ομάδας), στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των Ανδρών. Πρώτος σκόρερ των «ερυρθολεύκων» ο Αντρια Ζίζιτς με 20 πόντους, ενώ Μουλαομέροβιτς και Σχορτσιανίτης ήταν στην 12άδα αλλά δεν πήραν χρόνο συμμετοχής από τον Γκέρσον. Από τους γηπεδούχους, που υπέστησαν τη δεύτερη εντός έδρας ήττα τους (πρώτη από Ολυμπιάδα), ξεχώρισαν οι Αντερσον, Κλαρκ με 17 και 16 πόντους αντίστοιχα. Τα δεκάλεπτα: 17-25, 37-41, 54-63, 69-84 Η άμυνα και ο... ορεξάτος Αντρια Ζίζιτς χαρακτήρισαν το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο. Με τη φροντ λάιν των «ερυθρολεύκων» να έχει πάρει... φωτιά, οι φιλοξενούμενοι σήκωσαν από τα πρώτα λεπτά κεφάλι στο σκορ. Γρήγορα ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +7 (10-17), ενώ με κορυφαίο τον Κροάτη σέντερ διατηρήθηκε η διαφορά μέχρι τη λήξη της πρώτης περιόδου (17-25). Η απόφαση του Γκέρσον να φωνάξει στον πάγκο τον Κροάτη προκειμένου να πάρει ανάσες, άφησε... ακέφαλο τον Ολυμπιακό και οι γηπεδούχοι στα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 33-33, χάρη στην ευστοχία τους από τα 6.25. Ωστόσο, με την είσοδο του Ζίζιτς και πάλι στον αγωνιστικό χώρο η ηρεμία... αποκαταστάθηκε στο «στρατόπεδο» των φιλοξενουμένων. Ζίζιτς και Ακερ σημείωσαν σερί 6-0 (39-33) και ο Ολυμπιακός πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +4 (37-41). Στο τρίτο δεκάλεπτο, το δίδυμο των Αμερικανών του Αιγάλεω (Αντερσον, Κλαρκ) προσπάθησε να πετύχει την έκπληξη (πέρασε με 49-48), αλλά οι φιλοξενούμενοι παίζοντας εκπληκτική άμυνα και βασιζόμενοι στους Πεν, Ζιζιτς κατάφεραν να μπουν στο τελευταίο δεκάλεπτο στο +9 (54-63). Στον... επίλογο του αγώνα, ανέλαβε δράση ο Ράιαν Στακ, ο οποίος για δεύτερο διαδοχικό αγώνα έδειξε ότι βρίσκει το πραγματικό του πρόσωπο (κορυφαίος με Προκόμ). Ο σέντερ του Ολυμπιακού δεν είχε αντίπαλο κάτω από το καλάθι του Αιγάλεω και τελειώνοντας τον αγώνα με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα οδήγησε την ομάδα του εκ του ασφαλούς στη νίκη με το τελικό 84-69. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Χριστοδούλου-Αναστόπουλος-Διαμαντής Οι συνθέσεις: ΑΙΓΑΛΕΩ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Άντερσον 17 (3), Πέττας 4, Μάκιτς 9 (1), Κουραβάς, Κλαρκ 16 (1), Αγγελακόπουλος,Σάροβιτς 5, Καλλινικίδης 11, Σέινφελντ 7. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πίνι Γκέρσον):Πεν 14, Παπαμακάριος 2, Άκερ 15 (1), Ζίζιτς 20, Μπουρούσης 2, Ντόμερκαντ 6, Χαρίσης 4, Βασιλόπουλος 7 (1), Στακ 14 (2).

    [24] Μπάσκετ

    Νίκη-ανάσα για το Μαρούσι

    7/1/2007 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη-ανάσα για το Μαρούσι. Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση σε αγώνα για την 12η ημέρα της Α1 ανδρών, επικράτησε 66-62 του Πανιωνίου στο κλειστό του Αγίου Θωμά, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Σεϊμπούτις με 17 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 17-16, 35-33, 47-49, 66-62 Δύο σερί ήταν αυτά που ουσιαστικά χάρισαν στο Μαρούσι την 5η εφετινή του νίκη στο πρωτάθλημα. Το πρώτο εξ αυτών ήταν το 5-0 που πέτυχαν οι γηπεδούχοι στο τέλος της τρίτης περιόδου και με το οποίο κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά στους δύο πόντους (49-47). Το δεύτερο σημειώθηκε σε ακόμη κρισιμότερο σημείο και συγκεκριμένα τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα όταν ο Πανιώνιος βρέθηκε με προβάδισμα επτά πόντων (58-51). Ο Καϊμακόγλου με δύο διαδοχικά τρίποντα μείωσε τη διαφορά στον έναν πόντο (58-57), ο Χαραλαμπίδης με δίποντο έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του Αμαρουσίου με 61-60, ενώ λίγο αργότερα ο Σεϊμπούτις με εύστοχο σουτ τριών πόντων ανέβασε τη διαφορά στο +4 (64-60). Ο Πανιώνιος στο διάστημα απου απέμενε δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα ώστε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και έτσι το Μαρούσι πανηγύρισε την κατάκτηση του ροζ φύλλου αγώνα, του πέμπτου στο εφετινό πρωτάθλημα. ΜΑΡΟΥΣΙ: Τόμας, Γιάζβιν 8, Χαραλαμπίδης 7 (1), Κυρίτσης 13, Σεϊμπούτις 17 (3), Άμπραμς 6, Στεφανίδης 2, Κολόκας, Καϊμακόγλου 11 (2), Λόλας, Συμεωνίδης 2. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Καφκής 7, Μίλκοβιτς 2, Περπέρογλου 7 (1), Ντόιτσιν 8, Χατζής 5 (1), Σουμπάρα 5 (1), Αγγελόπουλος, Ουίνστον 2, Ντραγκοίλοβιτς 4, Χάτσον 22.

    [25] Μπάσκετ

    Νίκη του Αρη στην Κυψέλη

    7/1/2007 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η καλή άμυνα και ο επιθετικός πλουραλισμός βοήθησαν τον Άρη να φτάσει στην 10η νίκη σε 12 αγώνες. Οι Θεσσαλονικείς, σε αγώνα για την 12η ημέρα της Α1 ανδρών, επικράτησαν του Πανελληνίου στην Κυψέλη με 77-66, έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Τα δεκάλεπτα: 18-16, 34-40, 49-57, 66-77 Μπορεί ο Πανελλήνιος να έκλεισε με προβάδισμα δύο πόντων την πρώτη περίοδο (18-16), ωστόσο οι "φιλοξενούμενοι" σφίγγοντας την άμυνά τους και βρίσκοντας λύσεις από την περιφέρεια με αιχμές τους Σιγάλα και Ηλιάδη, ξέφυγαν για πρώτη φορά με διαφορά επτά πόντων (30-23). Ο Πανελλήνιος αντέδρασε και κατάφερε ισοφαρίσει σε 32-32, όμως ο Άρης είχε και πάλι έτοιμη την "απάντηση" και με σερί 8-2 έκλεισε το ημίχρονο με διαφορά έξι πόντων (40-34). Με «όπλο» την επιθετική πολυφωνία ο Άρης μπόρεσε να πάρει διψήφιο προβάδισμα στο σκορ λίγο πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου (57-47), διαφορά που δεν μπόρεσε να καλυφθεί από τους "Ολυμπιονίκες" στην τελευταία περίοδο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι ο Άρης ανέβασε τη διαφορά στους 12 (61-49, 71-59, 73-61), την οποία και διατήρησε στο μεγαλύτερο μέρος του δεκαλέπτου. Το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι ήταν μειώσουν στους έξι πόντους (58-64), όμως ο Άρης ήταν πιο ουσιαστικός στα τελευταία λεπτά παίρνοντας και τη νίκη με 77-66. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Γκολντγουαιρ 15, Αργυρόπουλος 3, Νάντζφεϊ 2, Πελεκάνος 19(2), Τρεντ 4, Πετρουλας, Οικονόμου 10 (2), Ζεμλιτς 4, Καραποστόλου 2, Παπαειωακείμ 7. ΑΡΗΣ: Τσαλδάρης 10, Σιγάλας 8, Παντελιάδης 10, Σεραπίνας 5, Σκέιλς 11 (3), Καλαιτζής, Ηλιάδης, Ουίλκινσον 11, Φλέτσερ, Μασεϊ 2, Γιαννουλης 6.

    [26] Μπάσκετ

    Νίκησε η Ολύμπια στη Πάτρα

    7/1/2007 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποδαρικό με το... δεξί έκανε στο 2007 η Ολύμπια Λάρισας, η οποία στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής νίκησε στην Πάτρα τον Απόλλωνα με 61-59 και συνέχισε την καλή πορεία της, σε αντίθεση με τους Πελοποννήσιους που «χαροπαλεύουν» στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Τα δεκάλεπτα: 15-17, 28-34, 41-48, 59-61 Το στοιχείο που χαρακτήρισε την αναμέτρηση στο «Δ. Τόφαλος», όπως άλλωστε μαρτυρά και το τελικό σκορ, ήταν οι άμυνες. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος σε όλη τη διάρκειά του, με το θεσσαλικό συγκρότημα να δημιουργεί (στο β΄ δεκάλεπτο) και να συντηρεί μια διαφορά πέντε-έξι πόντων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε για να φύγει από την πρωτεύουσα της Αχαϊας με το διπλό. Ηγέτης για τη νικήτρια ομάδα ήταν ο Ματ Ουόλς, που σκόραρε 19 πόντους δίνοντας πολύτιμες επιθετικές λύσεις σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Από την πλευρά τους, οι ηττημένοι πλήρωσαν την τραγική αστοχία τους στις βολές (16/29) και έξω από τη γραμμή των 6.25 (1/19). Οι σκόρερ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Χ. Πετρόπουλος 11 (1), Εκινέ 2, Κουμπούρας 4, Γιοσίποβιτς 14, Σταυρόπουλος 2, Ολιβερ 10, Γκάρνερ 8, Μπόζοβιτς 2, Στάρτσεβιτς 2, Πασχάλης 4. ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Κρίστιτς 4 (1), Μπέλσερ 10 (1), Αριγκμπάμπου 4, Αποστολίδης 4 (1), Κούρτοβιτς 5 (1), Πρίντεζης 11 (1), Τζικάνοβιτς 4, Ουόλς 19 (3).

    [27] Μπάσκετ

    Υγιεινός περίπατος του ΠΑΟ

    7/1/2007 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ποδαρικό" με 100άρα στο 2007, έκανε ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, συνέτριψαν 101-65 τον Μακεδονικό σε αγώνα για τη 12η ημέρα και έφτασαν τις 20 σερί νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχαν πετύχει ξανά το 1999. Τα δεκάλεπτα: 28-10, 54-32, 78-51, 101-65 Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στο γήπεδο και δεν άργησε να μπει στη θέση του οδηγού όσον αφορά το προβάδισμα στο σκορ, αφού χαρακτηριστικά στο 5ο λεπτό η διαφορά έφτασε τους 15 πόντους (18-5), στο 11ο λεπτό τους 20 πόντους (30-10) και στο 14ο λεπτό στους 25 πόντους (37-12). Όσο και να προσπαθούσε ο Μακεδονικός να "συμμαζέψει" κάπως την εις βάρος του κατάσταση, δεν τα κατάφερνε και έτσι το μοναδικό ζητούμενο για το δεύτερο ημίχρονο ήταν το ύψος της διαφοράς. Οι "πράσινοι" φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δόθηκε για... απογευματινή προπόνηση και έτσι ανεβάζοντας συνεχώς στροφές "εκτόξευσαν" τη διαφορά στους 30 πόντους (71-41) στο 26` και στους 36 πόντους με την ολοκλήρωση του αγώνα (101-65). Πέντε παίκτες του «τριφυλλιού» τελείωσαν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων, με μπροστάρη τον Σάνι Μπετσίροβιτς, ο οποίος πέτυχε 22. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σάκοτα 10 (1), Ντελκ 6, Παπανικολάου 6 (2), Μπετσίροβιτς 22 (5), Βούγιανιτς 11 (3), Σισκάουσκας 4, Χατζηβρέττας 3, Ντικούδης 13, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (2), Ξανθόπουλος 2, Γιαβτόκας 14. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καραβόλας 14 (2), Αρμενάκης, Πασσαλίδης 2, Μίσιτς 10 (2), Χατζηπέτρου, Αντωνιάδης, Τζέφερσον 8 (2), Τζακόπουλος 6 (1), Καραδολάμης 9 (1), Πάβλοβιτς, Ραλίμι 16.

    [28] Μπάσκετ

    Καλό ποδαρικό ο ΠΑΟΚ στην Α1

    7/1/2007 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μπορεί να μην είχε στη διάθεσή του τον Ντάριους Ουάσινγκτον που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα και θα μείνει εκτός δράσης για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο ο ΠΑΟΚ δεν είχε πρόβλημα να κάνει ποδαρικό με το "δεξί" στο 2007, επικρατώντας 79-72 της ΑΕΚ στο κλειστό του "Φοίνικα". Τα δεκάλεπτα: 25-20, 45-43, 60-59, 79-72 Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ΑΕΚ επέλεξαν στην πρώτη περίοδο να περάσουν την μπάλα κάτω από το καλάθια, μετατρέποντας τη συνάντηση σε μια άτυπη μονομαχία των Πάσαλιτς και Πέρκοβιτς. Νικητής, ο φόργουορντ του ΠΑΟΚ, αφού κατάφερε να φορτώσει τον αντίπαλό του με τρία φάουλ σε διάστημα τριών λεπτών και να τον στείλει άρον-άρον στον πάγκο, βοηθώντας την ομάδας του παράλληλα να πάρει προβάδισμα πέντε πόντων (25-20). Στη δεύτερη περίοδο, τη "σκυτάλη" στο σκοράρισμα για λογαριασμό των γηπεδούχων πήραν οι Σέκουλιτς και Σκεπάνοβιτς αυξάνοντας τη διαφορά στους οκτώ πόντους (40-32). Η ΑΕΚ, αποφάσισε να περάσει την μπάλα στον Μπρεντ Σκοτ και η ανάκαμψη δεν άργησε να έρθει. Η διαφορά με την ολοκλήρωση του ημιχρόνου έπεσε στους δύο πόντους (45-43), ωστόσο στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ θυμήθηκε εκ νέου τον κακό εαυτό της από τη γραμμή του τριπόντου, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε και πάλι ο ΠΑΟΚ. Με τους Πάρκερ και Πάσαλιτς παρέμεινε στη θέση του οδηγού όσον αφορά το σκορ (55-47), όμως και πάλι η ΑΕΚ με επι μέρους σκορ 12-5 μείωσε στον πόντο στο 30ο λεπτό (60-59). Το άσχημο ξεκίνημα της ΑΕΚ στο τελευταίο δεκάλεπτο, βοήθησε τον ΠΑΟΚ να "τρέξει" επιμέρους σκορ 10-2 (70-61) και να αποκτήσει το ψυχολογικό προβάδισμα που τον ώθησε και στη νίκη. ΠΑΟΚ: Πάρκερ 13, Βεργίνης, Σκεπάνοβιτς 18 (2), Σέκουλιτς 14, Χαριτόπουλος 7, Καλαμπόκης, Κογιαντίνοβιτς, Αγαδάκος, Πάσαλιτς 21 (2). ΑΕΚ: Γκαγκαλούδης 8 (1), Νικολαίδης Σ. 2, Νικολαίδης Πρ. 11 (3), Ταπούτος 2, Μάγλος 2, Μαγκούνης 2, Κόμματος 6, Βετούλας 13 (2), Παπανικολάου, Πέρκοβιτς 13 (1), Σκοτ 13.

    [29] Ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπυ

    7/1/2007 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής στο ντέρμπι των "αιωνίων", στο πλαίσιο της 12ης ημέρας για την Α1 υδατοσφαίρισης ανδρών. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν 19-5 των "πρασίνων" και διατηρήθηκαν μόνοι πρώτοι στην κορυφή καθώς μετρούν 12 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Η συνάντηση σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του προπονητή του Παναθηναϊκού, Μάκη Λυκούδη, από αντικείμενο που δέχθηκε, ωστόσο το ματς μετά και την παρέμβαση του προέδρου του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά. Τα οκτάλεπτα: 3-0, 3-1, 8-2, 5-2 Ολυμπιακός: Νίκιτς 3, Κομάντινα 1, Σάντα 5, Βράνιες 3, Χατζηθεοδώρου 7 Παναθηναϊκός: Βράνιες 1, Γεωργαράς 1, Μπιτσάκος 3

    [30] Αμετάβλητη η κορυφή στο πόλο

    7/1/2007 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά τους αγώνες της 12ης αγωνιστικής στην Α1 του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης, δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς νίκησαν δύσκολα ή εύκολα όλες οι ομάδες που προπορεύονται. Ο Ολυμπιακός πολύ άνετα στο κατ ευφημισμόν ντέρμπυ κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 18-5, ενώ πολύ εύκολα πέρασε και ο Εθνικός από την Χίο με 12-6. Αναλυτικά για την 12η αγωνιστική είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Βουλιαγμένη-Πανιώνιος 7-8 Oλυμπιακός-Παναθηναϊκός 18-5 Γλυφάδα-Χανιά 8-9 Χίος-Εθνικός 6-12 Νηρέας Χαλ.-Ηρακλής 8-13 ΠΑΟΚ-Παλαιό Φάληρο 8-9 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 11 αγώνες) 1. Ολυμπιακός 24 2. Εθνικός 21 3. Πανιώνιος 20 4. Χανιά 16 5. Χίος 14 6. Βουλιαγμένη 10 7. ΠΑΟΚ 10 8. Παναθηναϊκός 10 9. Γλυφάδα 7 10. Παλ. Φάληρο 6 11. Ηρακλής 4 12. Νηρέας Χαλ. 2

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Προκρίθηκε η Μάντσεστερ

    7/1/2007 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Χένρικ Λάρσον φρόντισε να δικαιώσει με το «καλημέρα» τον Σερ Αλεξ Φέργιουσον που τον επέλεξε για μία «μίνι» μεταγραφή. Ο 35χρονος Σουηδός επιθετικός, που θα ανήκει στους «μπέμπηδες» μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο ως δανεικός από τη Χέλσινγκμποργκ, άνοιξε στο 55ο λεπτό το σκορ στο «Ολντ Τράφορντ» όπου η Γιουνάιτεντ υποδέχθηκε την Αστον Βίλα, για τον Γ` γύρο του κυπέλλου Αγγλίας. Στο 74ο λεπτό, ο Μίλαν Μπάρος ισοφάρισε για τους «χωριάτες», αλλά στις καθυστερήσεις, ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ που στο 78` αντικατέστησε τον Λάρσον, πέτυχε το 2-1 δίνοντας την πρόκριση στην Γιουνάιτεντ.

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πέρασε η Αρσεναλ

    7/1/2007 8:28:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το προσωπικό «ρεσιτάλ» του Τόμας Ροζίτσκι παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στο «Ανφιλντ» για τον αγώνα Λίβερπουλ-Αρσεναλ, στο πλαίσιο του Γ΄ γύρου του κυπέλλου Αγγλίας. Οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν 3-1 με τον Τσέχο να πετυχαίνει δύο υπέροχα γκολ στο 37ο και το 45ο λεπτό και τον Τιέρι Ανρί να βάζει το «κερασάκι στην τούρτα» διαμορφώνοντας το τελικό σκορ στο 84΄ με ακόμη μία έξοχη προσπάθεια. Ενδιάμεσα (71΄), ο Ντιρκ Κάιτ είχε μειώσει σε 2-1, αλλά το γκολ αύτο δεν ήταν αρκετό για τη Λίβερπουλ κι έτσι η κάτοχος του τροπαίου έμεινε νωρίς-νωρίς εκτός συνέχειας. Συνοπτικά τα αποτελέσματα στους αγώνες για τον Γ` γύρο του κυπέλλου Αγγλίας: Μπρίστολ Ρόβερς-Χέρεφορντ 1-0 Στόουκ Σίτι-Μίλγουολ 2-0 Μπλάκπουλ-Αλντερσοτ 4-2 Μπαρνέτ-Κόλτσεστερ αναβλήθηκε Μπέρμιγχαμ-Νιούκαστλ 2-2 Μπρίστολ Σίτι-Κόβεντρι 3-3 Κρίσταλ Πάλας-Σουίντον 2-1 Τσέλσι-Μάκλσφιλντ 6-1 Τσέστερ-Ιπσουιτς 0-0 Ντέρμπι-Ρέξαμ 3-1 Ντονκάστερ-Μπόλτον 0-4 Χαλ-Μίντλεσμπρο 1-1 Λέστερ-Φούλαμ 2-2 Νότιγχαμ-Τσάρλτον 2-0 Πίτερμπρο-Πλίμουθ 1-1 Πόρτσμουθ-Γουίγκαν 2-1 Πρέστον-Σάντερλαντ 1-0 ΚΠΡ-Λούτον 2-2 Ρέντινγκ-Μπέρνλι ανεβλήθη Σέφιλντ Γιουν.-Σουόνσι 0-3 Σάουθεντ-Μπάρνσλεϊ 1-1 Τάμγουορθ-Νόριτς 1-4 Τορκί-Σαουθάμπτον 0-2 Γουότφορντ-Στόκπορτ 4-1 Γουέστ Μπρομ-Λιντς 3-1 Γουέστ Χαμ-Μπράιτον 3-0 Γουλβς-Ολνταμ 2-2 Λίβερπουλ-Αρσεναλ 1-3 Για τις αναμετρήσεις που έληξαν χωρίς νικητή, θα διεξαχθεί επαναληπτικός στην έδρα των σημερινών φιλοξενούμενων.

    [33] Τεχνολογία

    Γεννέθλια για το γκάτζετ της δεκαετίας

    Κινητό... ετών 33

    7/1/2007 4:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το κινητό τηλέφωνο γίνεται φέτος τριάντα τριών ετών και πολλοί ίσως να μη θυμούνται ότι η πρώτη συσκευή που εμφανίστηκε το 1973 ήταν αρκετά ογκώδης. Πάντως σήμερα δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πόσο καιρό βρίσκεται στη ζωή μας, ακόμη περισσότερο να παρακολουθήσουμε τις μεταμορφώσεις του, αλλά κυρίως να συνειδητοποιήσουμε πόσο άλλαξε τη ζωή μας.

    Μεταμορφώσεις και ανακύκλωση

    Τι γεννήθηκε τεράστιο κι ολοένα μίκραινε; Αυτό που μας έκανε όλους εν δυνάμει κάμεραμεν ειδήσεων -κακών κατά προτίμηση- αλλά και χομπίστες προς χάριν της τέχνης...του καθαρίσματος του ψαριού.

    Προτού καταγράψει σχεδόν οτιδήποτε και μεταφέρει τα -συχνότερα- απίθανου ελαφρότητας μηνύματα μας, το κινητό μας ανάγκασε να το μεταφέρουμε εμείς.

    Στην Ελλάδα ήρθε όταν είχε μικρύνει αρκετά. Καμιά εικοσαριά χρόνια από τότε που ο εφευρέτης του χαμογελούσε κρατώντας το θαυματουργό του ...τούβλο.

    Η Τζούλια Ρόμπερτς δεινοπάθησε να το συνδυάσει με τη μινιόν ύπαρξή της, ο Μάϊκλ Ντάγκλας απλώς να το μετακινήσει μέχρι τη Γουόλ Στριτ, ενώ αδίκως του αρνήθηκαν το τίτλο "φονικό όπλο" στο ομώνυμο έργο.

    Το κινητό μας έκανε πιο ομιλητικούς, αλλά όχι απαραίτητα επικοινωνιακούς. Οπωσδήποτε μας έκανε πιο αφηρημένους, κάποτε μας χρέωσε και πλέον μας υποχρεώνει να σκεφτούμε τί θα κάνουμε με τα βουνά των συνταξιούχων συναδέλφων του.

    Λύση η ανακύκλωση, η τελική μεταμόρφωση εις τα εξ ων συνετέθησαν.

    Η νοσταλγία είναι λέξη... σταθερή τέτοιες μέρες. Όπως και η αξιοπιστία αυτού που κάλλιστα διεκδικεί τον τίτλο του γκάτζετ της δεκαετίας, αρκεί εμείς να το χρησιμοποιούμε σωστά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 January 2007 - 21:52:00 UTC