Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kινητοποιήσεις για το άρθρο 16
  • [02] Λαμπρός εορτασμός
  • [03] Νέα στοιχεία
  • [04] "Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν"
  • [05] Διαδηλώσεις στη Σομαλία
  • [06] Άκαρπες οι έρευνες
  • [07] Φονικές βροχοπτώσεις
  • [08] Αλλαγή προσώπων

    [01] Πολιτική

    Kινητοποιήσεις για το άρθρο 16

    6/1/2007 6:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η εκπαιδευτική κοινότητα εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου και την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου επανέλαβε ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να αντιδρά αλλά σε μια δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αντιπροτείνει ατζέντα 16 θέσεων και πρωτοβουλιών για το επίμαχο άρθρο. Μεταξύ αυτών αναφέρει τη ρητή πρόβλεψη εγγυήσεων στο Σύνταγμα για την ένταξη των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε ενιαίο σύστημα με τα δημόσια, δηλαδή την αξιοκρατική εισαγωγή φοιτητών και την επιλογή καθηγητών. Κατά συνείδηση θέλω να ψηφίσω την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ο κ. Βενιζέλος, δεν θέλω όμως -προσθέτει- να αναγκαστώ εμμέσως να ψηφίσω την πρόταση της ΝΔ, που δεν πείθομαι ότι θέλει να θεσπιστούν αυτές οι εγγυήσεις.

    [02] Κοινωνία

    Των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα

    Λαμπρός εορτασμός

    6/1/2007 12:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/1/2007 4:55:15 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν και εφέτος σε όλη τη χώρα, τα Θεοφάνεια βοηθούντος και του καλού καιρού. Στην πανηγυρική θεία λειτουργία στη Μητρόπολη του Πειραιά, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Η τελετή έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, υπουργών, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και των τοπικών αρχών. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, φέτος άνδρες έπεσαν στη θάλασσα και έπιασαν το σταυρό. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη Ραφήνα.

    Ευχές και παραινέσεις

    Ειρήνη και καλύτερες μέρες για τους λαούς, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που παρέστη στην τελετή στον Πειραιά.

    Προτροπή να είμαστε πιο κοντά στην οικογένεια και στα παιδιά μας, ώστε να σκύβουμε στα προβλήματά τους για να μεγαλώνουν πιο ισορροπημένα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη Ραφήνα.

    Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα για μία δίκαιη κοινωνία, ισότητα και αξιοπρέπεια για όλους, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από τον Πειραιά.

    Στην τελετή στο πρώτο λιμάνι της χώρας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο όποιος ευχήθηκε η δύναμη του πνεύματος να μας καθοδηγεί σε όλα τα ειρηνικά μας έργα.

    Ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία, ζήτησε εν τω μεταξύ, ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας.

    Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.Ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στον Κεράτειο Κόλπο παρουσία πλήθους πιστών.

    Παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Υπουργών Οικονομίας και Εωτερικών και του νέου Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, πραγματοποιήθηκε το πρωί, όπως κάθε χρόνο, η τελετή αγιασμού των υδάτων, στην πλατεία Δεξαμενής.

    Όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, αμέσως μετά την ορκωμοσία του θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για να συζητήσει μαζί τους την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την χάραξη νέας πολιτικής στην διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί όπως είπε "έχουμε φθάσει στο κόκκινο".

    Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι πολιτικοί παραβρέθηκαν στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, στο Εθνικό Κολυμβητήριο Αθήνας, όπου τον Σταυρό κατάφερε να πιάσει, όπως και πέρυσι, ο 17χρονος Γιώργος Σιαμιώτης, μαθητής Α΄ ΤΕΕ Ζωγράφου.

    Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στη Θεσσαλονίκη.

    Στον αγιασμό των υδάτων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων. Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ευχήθηκε, να φωτιστούν όλοι οι ηγέτες όλου του κόσμου, ώστε να έχουμε ένα ειρηνικό 2007 και να πάει μπροστά όλη η ανθρωπότητα.

    [03] Κοινωνία

    Για την υπόθεση παιδεραστίας

    Νέα στοιχεία

    6/1/2007 3:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/1/2007 3:54:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση παιδεραστίας στην Έδεσσα, την ώρα που νέα στοιχεία ήρθαν στο φως σε βάρος του επιχειρηματία, που κατηγορείται για την αποτρόπαια πράξη και κρίθηκε ήδη προφυλακιστέος για ασέλγεια κατά 3 ανήλικων αγοριών. Το βράδυ της Παρασκευής, ακόμη δύο παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι ο 47χρονος ασελγούσε εις βάρος τους. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ ειδικά μετά και την αποκάλυψη ότι οι γονείς των θυμάτων σιωπούσαν, δεχόμενοι χρήματα για το βιασμό των παιδιών τους. Ο πατέρας δύο εκ των θυμάτων που διώκεται για εκβιασμό και υπόθαλψη εγκληματία αρνείται ότι είχε εμπλακεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι μαρτυρίες των ανηλίκων "τον καίνε".

    Καταθέσεις και από άλλα παιδιά

    Άλλα δύο αγόρια, ηλικίας 11 και 16 χρόνων, κατέθεσαν εναντίον του 47χρονου.

    Τα δύο αγόρια προσήλθαν στην Ασφάλεια, συνοδευόμενα από τους γονείς τους και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, κατέθεσαν ότι ο 47χρονος το 2003 και το 2004 ασελγούσε σε βάρος τους έναντι αμοιβής 2 έως 10 ευρώ.

    Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι πράξεις του 47χρονου έγιναν αντιληπτές πριν από δύο χρόνια από τους γονείς του 11χρονου αγοριού, ωστόσο δεν καταγγέλθηκαν για να διαφυλαχθεί η υπόληψη του παιδιού τους.

    [04] Κοινωνία

    Απόλυτος ο Υπ. Άμυνας για τις απαλλαγές

    "Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν"

    6/1/2007 1:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μακρύς είναι ο κατάλογος με τα ονόματα γνωστών προσώπων από την Αθήνα και την επαρχία -ανάμεσά τους ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι- που είχαν αποφύγει την στράτευση με πλαστά πιστοποιητικά, όπως αποκαλύπτεται από τη διερεύνηση της υπόθεσης του Ρουφ. Η στρατιωτική και η πολιτική δικαιοσύνη ανέλαβαν να βρουν ποιοί εμπλέκονται στη βιομηχανία χορήγησης απαλλαγών που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όταν συνελήφθη αντισυνταγματάρχης για κλοπή εγγράφων από το στρατολογικό γραφείο. Νέες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Άμυνας ότι η έρευνα για τις παράνομες απαλλαγές από το στρατό θα φτάσει σε βάθος. Κάθε φαινόμενο σήψης θα το πατάξουμε, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, επανέλαβε σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης από τον Πειραιά, σημειώνοντας ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Εικοσιεννέα χιλιάδες περιπτώσεις ύποπτων απαλλαγών για λόγους υγείας που έγιναν από το 1997 έως το 2004 μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο των στρατιωτικών αρχών.

    [05] Κόσμος

    Διαδηλώσεις στη Σομαλία

    6/1/2007 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στη Σομαλία ένα 13χρονο αγόρι σκοτώθηκε σήμερα, στη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση των αιθιοπικών στρατευμάτων από τη χώρα. Οι γονείς του νεκρού παιδιού κατηγορούν τους Αιθίοπες στρατιώτες ότι από τα δικά τους πυρά σκοτώθηκε ο γιος τους. Οι Αιθίοπες στρατιώτες, σε συνεργασία με τα σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα, εκδίωξαν τους ισλαμιστές αντάρτες που ήλεγχαν μεγάλο τμήμα στο νότο της χώρας, μέσα σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο η παρουσία των Χριστιανών Αιθιόπων στην μουσουλμανική χώρα έχει ξεσηκώσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

    Ερωτηματικό ο αφοπλισμός

    Η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει αν η διαδικασία του δια της βίας αφοπλισμού θα αρχίσει σήμερα, όπως οι αρχές είχαν ανακοινώσει, μετά την μη ανταπόκριση των κατοίκων του Μογκαντίσου στην έκκληση για εθελούσιο αφοπλισμό.

    Οι αρχές είχαν δώσει προθεσμία έως την Πέμπτη στους κατοίκους της πρωτεύουσας να παραδώσουν τα όπλα τους. Διαφορετικά, τους προειδοποίησαν ότι θα αφοπλιστούν δια της βίας. Η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο του αφοπλισμού στην πρωτεύουσα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

    [06] Κόσμος

    Για το αεροπλάνο στην Ινδονησία

    Άκαρπες οι έρευνες

    6/1/2007 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροσκάφους της εταιρίας Adam Air με 102 επιβαίνοντες, 96 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, το οποίο εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ το απόγευμα της Δευτέρας, εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών στην Ινδονησία. Η κυβέρνηση της χώρας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο απόγνωσης στην προσπάθειά της να βρει το αεροσκάφος που κάλεσε μέντιουμ και μάντεις να βοηθήσουν την έρευνα και έστειλε ομάδες στα σημεία που υπέδειξαν, παρόλα αυτά, το αγνοούμενο αεροσκάφος δεν βρέθηκε.

    Δεν μπορούμ μα το εντοπίσουν

    Στις έρευνες για το αεροσκάφος Boeing 737-400 που εκτελούσε την πτήση KI-574 της φθηνής αεροπορικής εταιρίας Adam Air λαμβάνει μέρος μεταξύ άλλων ένα αεροσκάφος Fokker-50 της πολεμικής αεροπορίας της Σιγκαπούρης με προηγμένο εξοπλισμό --περιλαμβανομένων οργάνων υπέρυθρης ανίχνευσης και σόναρ--, που εστάλη στην περιοχή την Πέμπτη, μετά την έκκληση της κυβέρνησης στην Τζακάρτα για διεθνή βοήθεια.

    Στο έδαφος, ομάδες διασωστών, περίπου 2.000 στρατιώτες και αστυνομικοί, βοηθούμενοι από εθελοντές κατοίκους του Σουλαουέσι, συνεχίζουν να "κτενίζουν" εκτάσεις στις περιοχές Μαμούτζου, Ματζένε, Πολεουάλι Μάνταρ και Τάνα Τοράτζα -- όπου καταγράφηκε για τελευταία φορά το στίγμα του Μπόινγκ στα ραντάρ των ελεγκτών πτήσεων.

    Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντογιόνο διέταξε έρευνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλα τα εμπορικά αεροσκάφη στην Ινδονησία, και ζήτησε να του παραδοθεί μια εκτίμηση για την κατάσταση των μεταφορών στην χώρα.

    [07] Κόσμος

    Στη νοτιανατολική Βραζιλία

    Φονικές βροχοπτώσεις

    6/1/2007 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και χιονοθύελλες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην αμερικανική ήπειρο. Καταστάσεις αντιφατικές, που ενδέχεται να οφείλονται στο φαινόμενο "Ελ Νίνιο", πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη νοτιανατολική Βραζιλία, όπου οι κατολισθήσεις έχουν παρασύρει ολόκληρες παραγκουπόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 11.000 να βρεθούν άστεγοι.

    Φόβοι και γι άλλους νεκρούς

    Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο κρατίδιο του Ρίου ντε Ζανέιρου, όπου η βροχή παρέσυρε καλύβες στις φαβέλες (παραγκουπόλεις) που είχαν κτιστεί χωρίς άδεια σε απότομες πλαγιές στα περίχωρα ορεινών πόλεων.

    Καθώς τα συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους, ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί.

    "Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η Πολιτική Άμυνα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση συναγερμού και αναζητούμε ανθρώπους που αγνοούνται" δήλωσε ο Λεουνάρντου Φράνκου της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας.

    Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Κλιματολογικών Μελετών ανέφερε ότι τις πρώτες πέντε ημέρες του Ιανουαρίου τα όρη Μαντικέιρα, κοντά στο Ρίου ντε Ζανέιρου, δέχθηκαν την μισή ποσότητα βροχής που πέφτει κατά μέσον όρο το μήνα και πως αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο.

    Τον Ιανουάριο του 2003, οι κατολισθήσεις λάσπης σκότωσαν 16 Βραζιλιάνους στην Πετρόπολη, ένα ιστορικό ορεινό θέρετρο κοντά στο Ρίο. Το Δεκέμβριο του 2001, 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις λάσπης κοντά στο κρατίδιο του Ρίο ντε Ζανέιρο.

    Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ισχυρές βροχοπτώσεις σκότωσαν τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο γειτονικό Μίνας Ζεράις, ένα από τα πιο πλούσια σε μεταλλεύματα και μεγαλύτερα αγροτικά κρατίδια της Βραζιλίας.

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σάο Πάολο, το κυριότερο βιομηχανικό κρατίδιο της Βραζιλίας, νοτιοδυτικά του Ρίο ντε Ζανέιρο.

    [08] Ιράκ

    Αλλαγή προσώπων

    6/1/2007 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/1/2007 6:46:27 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την νέα στρατηγική του για το Ιράκ ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος και προχωράει σε αλλαγές. Ο μέχρι τώρα διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζον Νεγκρεπόντε, γίνεται το νούμερο "δύο" του Στέητ Ντιπάρτμεντ αναλαμβάνοντας την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Παράλληλα, τοποθετούνται δύο νέοι διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Στο μεταξύ, η νέα πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, δεν κρύβει πως προσεγγίζει από διαφορετική οπτική γωνία, τα ζητήματα που προκύπτουν από την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στο Ιράκ. Στη Βαγδάτη ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι μετά τις διεθνείς αντιδράσεις χαρακτήρισε την εκτέλεση του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν "εσωτερική υπόθεση" που "αφορά μόνο τους Ιρακινούς".

    Ο Νεγκρεπόντε Νο 2

    Ο Τζον Νεγκρεπόντε, γίνεται το νούμερο δύο στο Στέητ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς αποφάσισε το διορισμό του -ως τώρα- διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών.

    Αντικαταστάτης του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Μάικλ Μακ Κόνελ, πρώην διευθυντής της NSA.

    Ο διπλωμάτης, Τζόν Νεγκροπόντε, που τους τελευταίους 20 μήνες ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, γίνεται αναπληρωτής της Κοντολίζα Ράις κατά τον χρόνο που ο πρόεδρος ετοιμάζεται να αναγγείλει την προσεχή εβδομάδα τη νέα στρατηγική του για το Ιράκ.

    Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος προχωρεί και στην επιλογή δύο νέων διοικητών που θα ηγηθούν των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Πρόκειται για τον αντιστράτηγο Ντέιβιντ Πετρέους, έναν από τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού που θεωρούνται οι πλέον ικανοί, που διορίζεται ως ανώτατος διοικητής επί του εδάφους στο Ιράκ, στη θέση του στρατηγού Τζορτζ Κέιζι και τον ναύαρχο Ουίλιαμ Φάλον που αναλαμβάνει επικεφαλής του περιφερειακού αρχηγείου που επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, η νέα Δημοκρατική πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, υπογράμμισε την ανάγκη για "διόρθωση" της κακής εικόνας που έχουν δημιουργήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες με την πολιτική τους στο Ιράκ, και γι αυτό δήλωσε, ότι χρειάζεται να δεσμευτούν οι Αμερικανοί "σε μια πολυμερή προσέγγιση στα εξωτερικά ζητήματα, καθώς και στην υποστήριξη των διεθνών θεσμών".

    Η ίδια τόνισε πως οι Ιρακινοί έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους, ελεύθεροι από κάθε ανεπιθύμητη εξωτερική παρέμβαση.

    Μέσα στο πολιτικό αυτό κλίμα που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, ο Στρατός υποχρεώνεται να ζητήσει συγνώμη για άλλη μια γκάφα Οι οικογένειες 275 αξιωματικών που σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δέχθηκαν λίγο μετά τα Χριστούγεννα επιστολή για επιστροφή των στρατιωτικών στην υπηρεσία.

    "Εσωτερική υπόθεση"

    Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί διεθνώς από την εκτέλεση του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν ανάγκασε τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να δηλώσει ότι ο απαγχονισμός του αποτελεί μια "εσωτερική υπόθεση" του Ιράκ που "αφορά μόνο τους Ιρακινούς".

    Οι εχθροί του Ιράκ, εναντιώνονται στο θέλημα του λαού να απαγχονιστεί ο Σαντάμ και οι συνεργάτες του, δήλωσε ο Νούρι Αλ Μαλίκι απειλώντας μάλιστα να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με όσες χώρες επέκριναν τον απαγχονισμό του.

    Παράλληλα έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η βία στην χώρα δεν θα παραμείνει για πολύ ακόμη εκτός ελέγχου.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιρακινού πρωθυπουργού.

    Στο μεταξύ ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί από τις ιρακινές αρχές για την ημερομηνία εκτέλεσης του ετεροθαλή αδελφού του Σαντάμ Χουσέιν και του πρώην προέδρου του επαναστατικού ιρακινού δικαστηρίου.

    Η εκτέλεση που είχε ανακοινωθεί για την περασμένη Πέμπτη, του ετεροθαλή αδελφού του Σαντάμ Χουσέιν και πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Μπαρζάν αλ-Τικρίτι και του πρώην πρόεδρου του επαναστατικού δικαστηρίου Αουάντ αλ Μπαντάρ αναβλήθηκε μερικές ημέρες, ύστερα από διεθνείς πιέσεις.

    Η Γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με ανακοίνωσή της διατύπωσε αντίθεση των 27 μελών στη σχεδιαζόμενη από τις αρχές του Ιράκ εκτέλεση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 January 2007 - 17:50:53 UTC