Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα για το άσυλο
  • [02] Νέος αρχηγός ΓΕΑ
  • [03] Καλοί οιωνοί για τον τουρισμό το 2007
  • [04] Συσκέψεις στο Μαξίμου
  • [05] Η δεξίωση του ΕΒΕΠ
  • [06] Κλίμα όξυνσης στις σχολές
  • [07] Δίωξη για κακούργημα
  • [08] Δίκη 17Ν: Εξέταση Τσελέντη
  • [09] Λύση για την "ΣΕΞ ΦΟΡΜ"
  • [10] Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας
  • [11] Κανονικά οι πτήσεις
  • [12] Εκρηξη στη ΔΟΥ Αργυρούπολης
  • [13] Φόρος τιμής στον Χραντ Ντινκ
  • [14] Καπνίζει σαν…. Γάλλος
  • [15] Ο Ορτέγκα δίνει το παράδειγμα
  • [16] Μπαράζ απαγωγών στη Νιγηρία
  • [17] Ζυμώσεις στη Σερβία
  • [18] Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [19] Ενταση στο Λίβανο
  • [20] Εφάπαξ χωρίς πλαφόν
  • [21] Τερματισμός διαδικασίας επιτήρησης
  • [22] Στην Κύπρο η τραπεζική μάχη
  • [23] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αγροτών
  • [24] Αντίο από τον Βούκοτιτς
  • [25] Στον ΠΑΟΚ ο Παράσχος
  • [26] Εφυγε ο Σιλά, ήρθε ο Σίμιτς
  • [27] Επιστροφή με 28 πόντους του Άντονι
  • [28] Συνάντηση Ορφανού-Eπιτροπής Special Olympics
  • [29] Tιμωρήθηκε ο Σεβαστής
  • [30] Ο Καστίγιο στην Εθνική Μεξικού
  • [31] Η κόντρα καλά κρατεί
  • [32] "Στοπ" στη δημοπρασία
  • [33] 'Έγινε δοκιμή', ανακοίνωσε η Κίνα

    [01] Πολιτική

    Στη Βουλή η αντιπαράθεση

    Κόντρα για το άσυλο

    23/1/2007 4:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 7:00:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Νέα αντιπαράθεση προκαλεί η εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού ασύλου από κουκουλοφόρους που χρησιμοποιούν το χώρο των πανεπιστημίου ως ορμητήριο για πράξεις βίας. Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, όπου η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια κατάργησης του ασύλου. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλεσε τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την απομόνωση όσων προκαλούν επεισόδια. Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό άσκησε ο Αλέκος Αλαβάνος, για τις επιθέσεις που δέχεται ο Συνασπισμός τις τελευταίες ημέρες, από στελέχη της Ν.Δ. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιεί τις ενέργειες βίας, με τις οποίες το κόμμα του είναι αντίθετο, προκειμένου να περάσει τους νόμους στους οποίους αντιδρά η κοινωνία. H δράση των ταραξιών, βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, με πρυτάνεις.

    Συζήτηση στη Βουλή

    Στη Βουλή μεταφέρθηκε η πολιτικής διαμάχη για το πανεπιστημιακό άσυλο και τη δράση των κουκουλοφόρων. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζήτησε ξεκάθαρη θέση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Την απομόνωση όσων προκαλούν επεισόδια ζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια κατάργησης του ασύλου εκμεταλλευόμενη τους κουκουλοφόρους

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση μιλώντας στο κοινοβουλευτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    "Η Νέα Δημοκρατία διέλυσε την Αστυνομία για κομματικούς λόγους. Προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια θεσμικά ανεξέλεγκτη και αυταρχική κομματικοκρατούμενη εξουσία. Είναι ανίκανη να φέρει αποτέλεσμα στην ασφάλεια του πολίτη και αρκείται να επιτίθεται στα κόμματα και στα δημοκρατικά δικαιώματα."

    Για αποσάθρωση των ελληνικών υπηρεσιών και πλήρη κομματισμό των σωμάτων ασφάλειας έκανε λόγο ο αρμόδιος για θέματα δημοσίας τάξης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος με σημερινές δηλώσεις του.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι "υποβολέας και μαέστρος από το παρασκήνιο μιας επίμονης, μακρόχρονης, συστηματικής και αήθους επίθεσης των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας κατά του Συνασπισμού".

    Ο Συνασπισμός, πρόσθεσε, είναι εντελώς αντίθετος με ενέργειες και ομάδες βίας.

    Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν πως: "Το υπουργείο μελετά τα πορίσματα της συνόδου των πρυτάνεων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων και όλες τις απόψεις που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια του πολύμηνου διαλόγου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση κατάρτισης του σχεδίου νόμου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα δημοσιοποιηθούν οι τελικές προτάσεις."

    Τη λήψη μέτρων ώστε οι πανεπιστημιακοί χώροι να πάψουν να αποτελούν ορμητήριο ταραχοποιών στοιχείων ζήτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς από τις πρυτανικές αρχές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ.

    Και από τις δύο πλευρές τονίστηκε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Επίσης, συμφωνήθηκε εν όψει του αυριανού συλλαλητηρίου, να βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση η αστυνομία και οι πρυτανικές αρχές με τις εισαγγελικές, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κλείνουν οι πανεπιστημιακοί χώροι τις ημέρες που γίνονται συγκεντρώσεις.

    [02] Πολιτική

    Ο Αντιπτέραρχος, Ιωάννης Γιάγκος

    Νέος αρχηγός ΓΕΑ

    23/1/2007 1:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 4:12:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Αλλαγές στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ο μέχρι σήμερα αρχηγός της τακτικής αεροπορίας Αντιπτέραρχος, Ιωάννης Γιάγκος, αναλαμβάνει καθήκοντα αρχηγού στη θέση του Γεώργιου Αυλωνίτη που αποστρατεύεται στο πλαίσιο ανανέωσης του στρατεύματος όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτήρισε απολύτως επιτυχημένη την επί δυόμιση έτη θητεία του έως σήμερα αρχηγού. Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του σχεδίου μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων που διαμορφώνεται αυτή την εποχή και μεταξύ άλλων εξετάζει θέματα χωροταξίας στρατοπέδων, θητείας, επαγγελματιών οπλιτών και δόγματος του στρατεύματος.

    Σχέδιο μετεξέλιξης των Ε.Δ.

    Στα υπό εξέταση θέματα περιλαμβάνονται η μείωση του αριθμού των νέων που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό επ ωφελεία του στρατού ξηράς, η αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών καθώς και σενάριο για στράτευση στα 19 για το οποίο ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε πρόσφατα ότι εάν εφαρμοστεί θα φέρει πολύ κόσμο στα στρατόπεδα.

    Κατά την ηγεσία του Υπουργείου η υλοποίηση του σχεδίου οδηγεί το πιθανότερο προς μείωση τη θητεία και σίγουρα όχι σε αύξηση.

    Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί εντός του 2007.

    Όσον αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων φυγοστράτων ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι περιμένει την απάντηση της Αρχής προστασίας και εμφανίστηκε διαλλακτικός για συνεννόηση μαζί της.

    [03] Πολιτική

    Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό

    Καλοί οιωνοί για τον τουρισμό το 2007

    23/1/2007 1:43:00 μμ

    "Αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας" χαρακτήρισε τον τουρισμό, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, μετά τη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού όπου συζητήθηκαν θέματα τουριστικής πολιτικής. Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι ο τουρισμός συμβάλει με 1 δισ. ευρώ το μήνα στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Επίσης, τόνισε ότι οι οιωνοί για τη νέα χρονιά είναι καλοί, επισημαίνοντας πως το 2006 ήταν εξίσου καλή χρονιά, αφού αυξήθηκε κατά 10% ο τουρισμός, δηλαδή ήρθαν 16 εκατ. τουρίστες, ενώ αυξήθηκε και κατά 10% το καθαρό τουριστικό συνάλλαγμα, δηλαδή 12 δισ. ευρώ. Η κ. Πετραλιά ανέφερε εξάλλου, ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή και για τη διαφημιστική εκστρατεία για τη νέα χρονιά, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί 4.800 τηλεοπτικά σποτ στα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, ανάμεσά τους και το Αλ Τζαζίρα, ενώ σημείωσε πως η καμπάνια είναι στοχευμένη ανά χώρα και ανά ομάδα πληθυσμού. Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφημίσεις στα δέκα μεγαλύτερα περιοδικά αεροπορικών εταιριών, καθώς και σε μεγάλους δικτυακούς τόπους για εξειδικευμένο τουρισμό, όπως ο ναυτιλιακός και ο συνεδριακός, αλλά και για χειμερινό τουρισμό. Το σύνθημα της καμπάνιας στο εξωτερικό είναι "Εξερευνήστε τις αισθήσεις σας" και στο εσωτερικό "Γίνε ταξιδευτής στον τόπο σου".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πρόσφατη επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας μπορεί να πλήξει τον τουρισμό, η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καταγραφεί ως ασφαλής χώρα και πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή ένδειξη για μείωση του τουριστικού ρεύματος. Μάλιστα, είπε ότι υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [04] Πολιτική

    ΚΥΣΕΑ και Κυβερνητική Επιτροπή

    Συσκέψεις στο Μαξίμου

    23/1/2007 11:37:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Συνεδριάζει σε λίγη ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που εξετάζει θέματα τουριστικής ανάπτυξης και κυρίως την καμπάνια του υπουργείου ενόψει της θερινής σεζόν. Στο ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα ενημερώσει για την πορεία των ειρηνευτικών αποστολών στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας θα ενημερώσει το ΚΥΣΕΑ για τους άξονες της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να τεθεί κατά τη συνεδρίαση και θέμα αξιολόγησης της θητείας των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Αργότερα ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου αύριο θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [05] Πολιτική

    Η δεξίωση του ΕΒΕΠ

    22/1/2007 11:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, εκπροσώπων της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου, του διπλωματικού σώματος, των αρχών και των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά, βουλευτών της περιφέρειας και δημάρχων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά με την ευκαιρία του νέου έτους. Στη λαμπρή τελετή που οργάνωσε η επιχειρηματική κοινότητα του πρώτου λιμανιού της χώρας, το παρών έδωσε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε από την Κυβέρνηση τη λήψη γενναίων μέτρων για την πάταξη της παραοικονομίας αλλά και την παροχή κινήτρων, ώστε η ιδιωτική πρωτοβουλία και κατά συνέπεια η εθνική μας Οικονομία να τεθεί σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά.

    [06] Κοινωνία

    Ένταση στο Οικονομικό της Νομικής

    Κλίμα όξυνσης στις σχολές

    23/1/2007 2:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 7:15:56 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των ΑΕΙ, με κύρια αιτήματα να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και κοινωνικών φορέων κατήγγειλαν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου "συντονισμένο σχέδιο συκοφάντησης και διασυρμού του δημόσιου πανεπιστημίου", επισημαίνοντας ότι το θέμα του ασύλου ήρθε στο προσκήνιο προκειμένου να μετατεθεί το κέντρο του ενδιαφέροντος από την αναθεώρηση του αρθρου 16. Εν τω μεταξύ, συμπλοκές μεταξύ φοιτητών της ΔΑΠ και αριστεριστών ξέσπασαν την Τρίτη το μεσημέρι στη διάρκεια φοιτητικής συνέλευσης, στο Οικονομικό της Νομικής. Την ίδια ώρα, οι πανεπιστημιακοί έχουν ήδη εξαγγείλει 48ωρη απεργία από την Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, αποφασίζουν -όπως όλα δείχνουν- καταλήψεις μέσα στην εξεταστική περίοδο και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως αποκλεισμούς δρόμων και διανομή φυλλαδίων, για την ενημέρωση του κόσμου. 400 σχολές τελούν υπό κατάληψη. Συνεχίζεται η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέχρι και την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών, οι οποίοι θα επανακαθορίσουν την στάση τους σε νέα γενική συνέλευση την ίδια ημέρα.

    Παγκρήτια πορεία στο Ηράκλειο

    Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου το μέλος της επιτροπής αγώνα Άγγελος Πλουμής, η συνέλευση αποφάσισε την συμμετοχή φοιτητών του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, στην Παγκρήτια πορεία στο Ηράκλειο και στο Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο των γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων μετά την πορεία.

    Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανακοίνωσαν επίσης την συμμετοχή τους στην πανελλαδική πορεία της 31ης Ιανουαρίου, ημέρα ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

    Αίτημά τους είναι η αναβολή της εξεταστικής και η διατύπωση από την σύγκλητο καταδικαστικής απόφασης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Η γενική συνέλευση των φοιτητών εξέδωσε ψήφισμα στο θέμα του ασύλου.

    [07] Κοινωνία

    Δίωξη για κακούργημα

    23/1/2007 3:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 5:20:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των έξι νεαρών που συνελήφθησαν την Κυριακή στη Γλυφάδα, μετά από αγώνα βόλεϊ μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού την Κυριακή. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της παράβασης του νόμου περί εκρηκτικών, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης κατοχής όπλων και φωτοβολίδων, καθώς και παράνομης κατοχής συσκευής εκτόξευσης φωτοβολίδων. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. Η Αστυνομία, ερευνά ενδείξεις διασύνδεσης του χώρου των αντιεξουσιαστών με τους χούλιγκαν των γηπέδων.

    Εξετάζουν το ενδεχόμενο διασύνδεσης

    Το όπλο-στυλό που βρέθηκε στο σημείο της σύλληψης, είναι όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κινητό τηλέφωνο ενός συλληφθέντα βρέθηκε φωτογραφία κουκουλοφόρου που κρατούσε γκλόμπ.

    Οι αρχές έχουν βάσιμες υπόνοιες ότι υπάρχουν άτομα που κινούνται και στο χώρο των αντιεξουσιαστών αλλά και στους χούλιγκανς των γηπέδων.

    Πριν από λίγο καιρό, είχε συλληφθεί ένας 40χρονος για συμμετοχή σε επεισόδια με οπαδούς σε γήπεδο ενώ ο ίδιος φέρεται να ενεπλάκη και σε επεισόδια στα Εξάρχεια ύστερα από πορεία αντιεξουσιαστών.

    Η αστυνομία διερευνά την ύπαρξη υπόγειων διασυνδέσεων των δύο χώρων και δεν αποκλείει το σενάριο τα ίδια άτομα να πηγαίνουν από το...γήπεδο στο ...Πολυτεχνείο και από το...Πολυτεχνείο στο... γήπεδο μόνο και μόνο για να προκαλέσουν επεισόδια.

    Οι έξι νεαροί που παραπεμφθήκαν στην δικαιοσύνη, πιάστηκαν επ αυτοφώρω την στιγμή που πήγαιναν να πάρουν τις μολότοφ τις οποίες σύμφωνα με την αστυνομία είχαν κρύψει σε καφάο της ΔΕΗ και σε θάμνους κοντά στο κλειστό της Γλυφάδας.

    Στις εφόδους που ακολούθησαν στα σπίτια των δύο από τους 6 συλληφθέντες, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων ένα εγχειρίδιο με τίτλο "Εκρηκτικές ύλες-εκρηκτικοί μηχανισμοί", ένα στιλέτο, ένα πιστόλι-τόξο, ένας αυτοσχέδιος εκτοξευτήρας αερίου με μεταλλική αμπούλα αλλά και μία ράβδος από καουτσούκ.

    [08] Κοινωνία

    Δίκη 17Ν: Εξέταση Τσελέντη

    23/1/2007 6:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την υποβολή ερωτήσεων προς τον Πάτροκλο Τσελέντη από την υπεράσπιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου συνεχίστηκε την Τρίτη, στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των κατηγορουμένων ως μελών της "17 Νοέμβρη". Ο συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί στο ακροατήριο του πρώτου βαθμού μίλησε περί "καθοδηγητικού ρόλου" του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στην Οργάνωση, ενώ στις ομολογίες του κατά την προδικασία παρουσιάζει τον συγκατηγορούμενό του ως απλό μέλος που δεν μετέχει σε ενέργειες. Ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι αυτό συνέβη διότι στις πρώτες απολογίες είχε ανακριθεί για πράξεις στις οποίες συμμετείχε και όχι για τη δομή της "17 Νοέμβρη". Επιπλέον, είπε ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των μελών οργάνωσης. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Πάτροκλου Τσελέντη, ο Βασίλης Τζωρτζάτος ζήτησε το λόγο προκειμένου να κάνει μια δήλωση για τον συγκατηγορούμενό του και για τους επιβαρυντικούς γι αυτόν ισχυρισμούς του. Συγκεκριμένα, ο Β. Τζωρτζάτος απέδωσε στον Πάτροκλο Τσελέντη τον χαρακτηρισμό του "μάρτυρα του στέμματος σε εντεταλμένη υπηρεσία, που προσφέρει στοιχεία στις αρχές χωρίς να λογαριάζει αν είναι ψεύτικα ή αληθινά για να επιτύχει τη μείωση της ποινής του".

    [09] Κοινωνία

    Λύση για την "ΣΕΞ ΦΟΡΜ"

    23/1/2007 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελαστικότερες προϋποθέσεις, ένταξης ανέργων στο ειδικό ταμείο αλληλεγγύης, με λιγότερες εισφορές και μικρότερο όριο ηλικίας από τα 50 χρόνια, προανήγγειλε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους απολυμένους της "ΣΕΞ ΦΟΡΜ". Οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, θα γίνονται όπως είπε ο κύριος Γιακουμάτος, με υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν σε προγράμματα μερικής απασχόλησης των δήμων, ενώ αν δεν οριστικοποιηθεί η ένταξή τους στο ειδικό ταμείο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1000 ευρώ και θέσεις μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ υποσχέθηκε ο Υφυπουργός για τους ανέργους της εταιρίας "Φυρογένης". Η καθυστέρηση στις προσλήψεις μερικής απασχόλησης στους δήμους, διευκρίνισε ο Υφυπουργός, πρόεκυψε λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τώρα οι ΟΤΑ μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

    [10] Κοινωνία

    Σε κωματώδη κατάσταση 18χρονη κοπέλα

    Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας

    23/1/2007 5:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 6:15:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Σε κωματώδη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, μια 18χρονη κοπέλα, μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη την ώρα που περνούσε κάτω από μπαλκόνι πολυκατοικίας, το οποίο κατέρρευσε, μαζί με έναν εργάτη που επιχειρούσε να αλλάξει τα κάγκελα. Οι θαμώνες διπλανού καφενείου, έκπληκτοι από το ατύχημα, κάλεσαν το ΕΚΑΒ και αμέσως έσπευσαν στο σημείο ένα ασθενοφόρο και η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ. Η κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της και είχε πέσει στο δρόμο κάτω από το μπαλκόνι. Αμέσως διασώστες του ΕΚΑΒ τη διασωλήνωσαν και τη μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου και νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη. Ο εργάτης, ηλικίας περίπου 40 ετών, είχε τις αισθήσεις του και οι άνδρες του ΕΚΑΒ του έβαλαν ειδικό κολάρο στον αυχένα και τον επιβίβασαν στο ασθενοφόρο για να μεταφερθεί και αυτός στο ΠΑΓΝΗ. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Α' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

    [11] Κοινωνία

    Στο "Ελ. Βενιζέλος"

    Κανονικά οι πτήσεις

    23/1/2007 10:01:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Χωρίς προβλήματα γίνονται από τα ξημερώματα οι πτήσεις από και προς το Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Χθες, από τις 10.00 το βράδυ ως τις 03.00 τα ξημερώματα, 14 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού διαφόρων αεροπορικών εταιριών δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν, λόγω της χαμηλής ορατότητας και της ομίχλης που επικρατούσε στα Σπάτα, και προσγειώθηκαν είτε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, είτε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Ηδη οι περισσότερες από τις πτήσεις αυτές έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους.

    [12] Κοινωνία

    Στις 2.05 τα ξημερώματα

    Εκρηξη στη ΔΟΥ Αργυρούπολης

    23/1/2007 8:59:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που αποκαλείται "Ένοπλη Επαναστατική Δράση", ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα στη ΔΟΥ Αργυρούπολης, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Ανεξαρτησίας και Αργυρουπόλεως. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν ωρολογιακός, είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου και προκάλεσε υλικές ζημιές. Στις 02:10 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 25 λεπτά αναλαμβάνοντας την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης "Ένοπλη Επαναστατική Δράση". Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση.

    [13] Κόσμος

    Κηδεύτηκε ο Αρμένιος δημοσιογράφος

    Φόρος τιμής στον Χραντ Ντινκ

    23/1/2007 12:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 6:36:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συγκλονιστικές στιγμές έξελίχθηκαν την τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε από νεαρό εθνικιστή, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του. Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έκαναν μια σιωπηλή πορεία οκτώ χιλιομέτρων για να καταλήξουν στην εκκλησία του Αρμενικού Πατριαρχείου, όπου εψάλλη η εξόδιος ακολουθία. Όταν η πομπή έφθασε στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο δημοσιογράφος, όλοι χειροκρότησαν και φώναξαν " είμαστε όλοι Αρμένιοι". Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επισήμαναν με επικριτικά σχόλια την απουσία του Ταγίπ Ερντογάν από την κηδεία του Χράντ Ντινκ.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας "Αγος" στην Κωνσταντινούπολη για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον αρμενικής καταγωγής ιδρυτή και διευθυντή της, Χραντ Ντινκ.

    Μόλις έφτασε η σορός του άτυχου δημοσιογράφου μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας, στη συνοικία Οσμάνμπεϊ, οι συγκεντρωμένοι χειροκροτούσαν επί πέντε λεπτά και φώναζαν "όλοι είμαστε Αρμένιοι".

    Στη νεκρική πομπή των οκτώ χιλιομέτρων μέχρι τον καθεδρικό ναό των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης, τη σορό του εκδότη συνόδευσε η βουβή οργή πενήντα χιλιάδων Τούρκων.

    Η κηδεία του σημαδεύτηκε από εκκλήσεις για συμφιλίωση ανάμεσα στον τουρκικό και τον αρμενικό λαό, ενώ ο αρμένιος πατριάρχης της Τουρκίας Μεσρόμπ ο Β εξαίροντας τους αγώνες του Ντινκ υπέρ του τουρκο-αρμενικού διαλόγου, τόνισε ότι "ο θάνατός του, κατά τρόπο παράδοξο, επέτρεψε να βρεθούν μαζί αξιωματούχοι της Αγκυρας και του Ερεβάν".

    Η τουρκική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από δύο υπουργούς, ενώ την αρμενική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρμάν Κιρακοσιάν.

    Ο συλληφθείς ως δολοφόνος του Ντινκ είναι 17 χρόνων, ονομάζεται Ογκούν Σαμάστ και θεωρείται μέλος ή προσκείμενος μιας μικρής υπερεθνικιστικής ομάδας.

    [14] Κόσμος

    Αύξηση των καπνιστών

    Καπνίζει σαν. Γάλλος

    23/1/2007 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Λίγες ημέρες πριν από την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους της Γαλλίας, μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις 23/01/2007 δείχνει ότι το ποσοστό των καπνιστών στον γαλλικό πληθυσμό, που είχε αρχίσει να μειώνεται το 2003, ξανάρχισε να ανεβαίνει δραστικά. Η έρευνα δείχνει ακόμα ότι αυξήθηκε ο αριθμός των μανιωδών καπνιστών (αυτοί που καπνίζουν μόνιμα πάνω από 15 τσιγάρα ημερησίως) αφού το 2006 έφτασαν το 9,7%, σε σχέση με το 2003 που δεν ξεπερνούσε το 6,5% του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι ο καπνός είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη Γαλλία με 66 χιλιάδες θανάτους ετησίως και η πρώτη αιτία εμφάνισης καρκίνου. Τέλος αναφέρεται στη μελέτη, ότι οι μη καπνιστές στη Γαλλία φτάνουν το μεγάλο ποσοστό του 70%.

    [15] Κόσμος

    Περιέκοψε το μισθό του

    Ο Ορτέγκα δίνει το παράδειγμα

    23/1/2007 12:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, είναι και η περικοπή του μισθού του, του μισθού του αντιπροέδρου του, των υπουργών της κυβέρνησης, και των κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο Ορτέγκα, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Ιανουαρίου, έλαβε την απόφασή του αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την μισθοδοσία των ανώτατων αξιωματούχων του κράτους, του οποίου το 80% των πολιτών του ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. «Ο καθαρός μισθός του προέδρου, σε δολάρια, θα είναι 3.200, του αντιπροέδρου, 3.100, του γραμματέα της προεδρίας 3.000, των υπουργών 3.000 και των υφυπουργών 2.800.», είπε ο Πρόεδρος της Νικαράγουα ανακοινώνοντας την απόφασή του. Ο Ορτέγκα, που υποσχέθηκε να πολεμήσει την φτώχια στην πατρίδα του, έχει ήδη στείλει το μήνυμά του και στην Ουάσιγκτον, όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει από τον σχηματισμό μιας συμμαχίας, στην οποία θα έχουν τη θέση τους και χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και η Βενεζουέλα. Στο μεταξύ, στη γειτονική Βενεζουέλα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο Έβο Μοράλες επανεξελέγη στην προεδρία και χιλιάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν, με λάβαρα και μουσική, για να γιορτάσουν το γεγονός σε κεντρική πλατεία της Λα Παζ.

    [16] Κόσμος

    Απήχθησαν και 24 Φιλιππινέζοι

    Μπαράζ απαγωγών στη Νιγηρία

    23/1/2007 10:45:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απαγωγών συνέχεια στο Δέλτα του Νίγηρα. Οι αρχές των Φιλιππίνων δήλωσαν σήμερα ότι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι 24 Φιλιππινέζοι συνελήφθησαν όμηροι πάνω σε φορτηγό πλοίο στη Νιγηρία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων Εστεμπάν Κονέγιος, οι 24 είναι μέλη του πληρώματος του πλοίου. Εξάλλου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από αστυνομική και πετρελαϊκή πηγή στη Νιγηρία, οι δυο αλλοδαποί που συνελήφθησαν όμηροι σήμερα στο Πορτ Χάρκουρτ, την "πετρελαϊκή" πρωτεύουσα της χώρας, είναι ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός και όχι δύο Αμερικανοί όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα. Ο Μπιλ Γκράχαμ και ο Νιλ Μόρις, οι οποίοι απήχθησαν νωρίς το πρωί από ενόπλους, εργάζονται στην κατασκευαστική εταιρία Pivo.

    [17] Κόσμος

    Για το σχηματισμό κυβέρνησης

    Ζυμώσεις στη Σερβία

    23/1/2007 9:21:00 πμ

    Αρχισαν ήδη τα παζάρια μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη Σερβία για τον σχγματισμό κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, κ. Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΠΕΤΑ (BETA) ότι σήμερα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα, εκφράζοντας την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Τάντιτς επισήμανε ότι "το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) θα κατέβει στις διαπραγματεύσεις με το αίτημα να έχει την πρωθυπουργία". Το στέλεχος του DS, κ. Μπόζινταρ Τζέλιτς, που κατά την προεκλογική περίοδο είχε αναγγελθεί ως υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τηρήσει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί από το αίτημα να αναλάβει ο ίδιος επικεφαλής της κυβέρνησης. Στο συνασπισμό "Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας - Νέα Σερβία" φαίνεται ότι έχουν άλλα σχέδια. Ο αρχηγός του Κόμματος "Νέα Σερβία" (NS), κ. Βέλιμιρ Ίλιτς, σε συνέντευξή του σε τοπική τηλεόραση της πόλης Τσάτσακ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Κοστούνιτσα θα παραμείνει πρωθυπουργός και στη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Ίλιτς εκτίμησε ότι "η πιο ρεαλιστική λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η συνεργασία των κομμάτων των οποίων ηγούνται ο Τάντιτς, ο Κοστούνιτσα και ο Ντίνκιτς". Η εφημερίδα "ΜΠΛΙΤΣ" του Βελιγραδίου, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές από το" Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας" (DSS) αναφέρει ότι ο κ. Κοστούνιτσα θα διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού με το σκεπτικό ότι το "Δημοκρατικό Κόμμα" (DS) δεν μπορεί να έχει και την πρωθυπουργία και την προεδρία. Στην περίπτωση που βρεθεί σε αδιέξοδο ο κ. Κοστούνιτσα στις διαπραγματεύσεις και αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της θέσης του πρωθυπουργού, αναφέρει η πηγή της "ΜΠΛΙΤΣ", θα ζητήσει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση του κ. Τάντιτς ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν σε έναν χρόνο.

    [18] Κόσμος

    Δέκα νεκροί και 14 τραυματίες

    Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    23/1/2007 8:57:00 πμ

    Δέκα νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας σήμερα εναντίον βάσης του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Ο καμικάζι, που ήταν πεζός, πυροδότησε τα εκρηκτικά μπροστά σε μια πύλη της βάσης της ISAF στο Σαλέρνο, κοντά στην πόλη Χοστ, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καμπούλ. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών ανέφερε πως οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν εργαζόμενοι στη βάση και την ώρα της επίθεσης αυτοκτονίας περίμεναν στην πύλη για τον καθημερινό έλεγχο των στοιχείων τους, ενώ η περιοχή γύρω από τη βάση αποκλείστηκε. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο καμικάζι. Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟϊκής δύναμης δήλωσε πως δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στα στρατεύματα της ISAF. "Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από εχθρούς της χώρας μας", επισήμανε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χοστ Αρσάλα Τζαμάλ.

    [19] Μ. Ανατολή

    Τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

    Ενταση στο Λίβανο

    23/1/2007 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 4:23:25 μμ)

    Πηγή: APE

    Ενταση και πάλι στο Λίβανο, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν πολλούς δρόμους στο κέντρο και γύρω από τη Βηρυτό σήμερα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για γενική απεργία. Ενας οπαδός της κυβέρνησης Σινιόρα στο Λίβανο σκοτώθηκε και 58 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,μέλη του φιλο-κυβερνητικού κινήματος "Μέλλον" και οπαδοί του φιλο-συριακού Κοινωνικού Εθνικιστικού κόμματος συνεπλάκησαν και αντήλλαξαν πυρά στο χωριό Χάλμπα, κοντά στην Τρίπολη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και τοποθέτησαν πέτρες και άλλ αντικείμενα στους δρόμους της πόλης και στις νότιες εισόδους της πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στο μοναδικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Αποκλεισμένος παραμένει από τα ξημερώματα ο οδικός άξονας που συνδέει τη Βηρυτό με την κοιλάδα Μπεκάα αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο, αν και οι προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις δεν έχουν επηρεαστεί, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αεροδρομίου. "Βλέπουμε από τον πύργο ελέγχου να καίγονται ελαστικά σε απόσταση 300 μέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου" πρόσθεσε. Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη οργάνωση "Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα" του στρατηγού Μισέλ Αούν, πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πυρά: τρεις στην πόλη Τζιμπέιλ και δύο στην κοινότητα Κούρα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον οπαδών του Αούν που είχαν καταλάβει οδική αρτηρία στο Τζιμπέιλ. Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε αρκετές περιοχές προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία, έχουν αποφύγει να συγκρουστούν με τους διαδηλωτές.

    Η αντιπολίτευση κήρυξε γενική απεργία ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Σινιόρα και αξιώνει την διοργάνωση πρόωρων εκλογών. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός που θα μετάσχει την Πέμπτη σε διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας στη χώρα του, αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις και τις απειλές της αντιπολίτευσης.

    Η πρώτη αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς ήρθε από τον Χριστιανό ηγέτη Σαμίρ Ζααζάα ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί "πραξικόπημα" και τους οπαδούς της για "τρομοκρατικές ενέργειες ".

    Αρκετές αραβικές αεροπορικές εταιρίες αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις προς τη Βηρυτό λόγω των διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη από το πρωί, ανέφεραν πηγές του διεθνούς αεροδρομίου της λιβανικής πρωτεύουσας.

    [20] Οικονομία

    Απόφαση του Ανώτατου Ειδικού ικαστηρίου

    Εφάπαξ χωρίς πλαφόν

    23/1/2007 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 5:24:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕ-ΝΕΤ 105,8

    Αντισυνταγματική έκρινε την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ των συνταξιούχων υπαλλήλων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Με ψήφους 8 υπέρ και 5 κατά, έκρινε ότι το εφάπαξ έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και έτσι, χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι βάσει του νόμου Σιούφα του 1992, που όριζε ανώτατο ποσό τα 10 εκατομμύρια δραχμές, δικαιούνται πλέον να πάρουν τη διαφορά. "Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων" σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, που χρακτήρισε παράνομη τη θέσπιση "οροφής" στο εφάπαξ. Το ίδιο δήλωσε και ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος που όμως έβαλε κατά των εργατολόγων λέγοντας ότι η απόφαση δεν αφορά όλους, αλλά τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, την Εμπορική και τους πρώην της Ιονικής και Λαϊκής τράπεζας.

    40.000 συνταξιούχοι δικαιούνται τη διαφορά

    Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά και με τόκο δίνει η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

    Η απόφαση αφορά περίπου 10.000 συνταξιούχους, (μπορεί να αυξηθούν σε 30.000-40.000) οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη από την 1/1//1993 από ΔΕΗ, ΤΑΠΥΛΤ (Ιονική -Λαϊκή), Εμπορική, Εθνική, Αγροτική, ΕΤΒΑ, Εθνική Ασφαλιστική και τον ΟΤΕ (στο μέλλον).

    Σύμφωνα με εργατολόγους το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά το ποσού που έλαβαν ως εφάπαξ και του ποσού που πραγματικά δικαιούνται οι συνταξιούχοι, κυμαίνεται από 25.000 έως 30.000 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει και τις 70.000 ευρώ αν υπηρετούσαν σε υψηλόβαθμες θέσεις.

    Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος σήμερα έπαιρνε εφάπαξ 58.000 ευρώ. Με το νόμο Ρέππα, μπορούσε να εισπράξει 83.000 ευρώ, ενώ χωρίς τη διάταξη του πλαφόν το ποσό έφτανε τις 95.000 ευρώ. δηλαδή 37.000 ευρώ περισσότερα.

    Το πλαφόν στο εφάπαξ δεν αφορούσε το στενο δημοσιο τομέα.

    [21] Οικονομία

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Τερματισμός διαδικασίας επιτήρησης

    23/1/2007 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: Α.Π.Ε

    Εν αναμονή της επαλήθευσης από την Eurostat των στοιχείων που κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές στο τέλος του 2006 για την αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδος, τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανό να εισηγηθεί η Επιτροπή προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης (την άνοιξη μαζί με τη Γερμανία), λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο χώρες αναμένεται να έχουν εκπληρώσει το στόχο της διατηρησιμότητας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι, με βάση το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,6% το 2006 και 2,4% το 2007. Σύμφωνα με τον κ.Αλμούνια, σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής τον Μάιο, τότε το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα μπορούσε να εισηγηθεί τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης για την Ελλάδα. Ο Χ.Αλμούνια σημείωσε στη συνέχεια ότι, ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πρέπει- πριν υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα για το ύψος του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος του 2007- να ληφθεί υπόψη και η αναθεώρηση του ΑΕΠ, την οποία κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες του 2006.

    [22] Οικονομία

    Συνάντηση απόψε Πειραιώς - Κύπρου

    Στην Κύπρο η τραπεζική μάχη

    23/1/2007 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 1:23:42 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τη διένεξη των Τραπεζών Πειραιώς και Marfin. Στη Λευκωσία βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας συνοδευόμενος και από τους δύο αντιπροέδρους. Η αντιπροσωπεία της Πειραιώς θα έχει σειρά επαφών με οικονομικούς και θεσμικούς παράγοντες της Μεγαλονήσου, ενώ το βράδυ θα έχει συνάντηση δείπνο με την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου. Στην Κύπρο βρίσκονται και τα στελέχη της Marfin Popular Bank, η οποία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου με στόχο να προσβάλλει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου η οποία απέρριψε τις δημόσιες προτάσεις της για την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς. Νομικοί εκπρόσωποι της Marfin PB καταθέτουν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός 3 ημερών. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας κατέθεσε σήμερα στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, επίσημα αίτηση για απόκτηση ποσοστού 40 -100% της Marfin Popular Bank (MPB). Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι η αίτηση θα τύχει αντικειμενικής μεταχείρισης και θα εξεταστεί στο πλαίσιο της κυπριακής νομοθεσίας.

    [23] Οικονομία

    Σε Χαλκιδική και Σέρρες

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αγροτών

    23/1/2007 11:58:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλειστά παραμένουν για τέταρτη, συνεχόμενη ημέρα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στο ύψος του κόμβου της Νέας Τρίγλιας, λόγω των μπλόκων που έχουν στήσει αγρότες του νομού, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που τους επέβαλε η ΔΕΗ. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο. Αύριο αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ και να έχει συνάντηση μαζί τους. Σημειώνεται ότι οι αγρότες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, επειδή η ΔΕΗ τους κοινοποίησε αγωγές διεκδικώντας πρόστιμα από 7.000 έως 47.000 ευρώ, που τους επέβαλε για υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 30 αντλιοστάσια.

    Εν τω μεταξύ, για δεύτερη ημέρα, αγρότες των Σερρών έχουν παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος του Σιδηροκάστρου. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Οι αγρότες παραμένουν στην περιοχή, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και συνάντηση με τον κ. Μπασιάκο.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντίο από τον Βούκοτιτς

    23/1/2007 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του παραχώρησε σήμερα ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς, ο οποίος από χθες αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Στη διάρκειά της ο Σέρβος τεχνικός έκανε έναν απολογισμό, λέγοντας ότι ανέλαβε την ομάδα "σε μια δύσκολη περίοδο", ενώ εξέφρασε την άποψη πως αφήνει τον "δικέφαλο του βορρά" "σε μια καλή αγωνιστική κατάσταση», όπου «μπορεί να καταφέρει τους στόχους" του. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων: "Ανέλαβα την ομάδα σε μία δύσκολη περίοδο. Σε 12 παιχνίδια φέραμε 17 βαθμούς, είχαμε 3 νίκες στο Κύπελλο, αφήνω την ομάδα στους στόχους που είχε. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες μου για τη συνεργασία, αφήνω την ομάδα σε μία καλή αγωνιστική κατάσταση, η ομάδα μπορεί να καταφέρει τους στόχους. Αφήνω εξάλλου και την Τούμπα γεμάτη, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος πίστευε στους παίκτες και την ομάδα. Δυστυχώς δεν τους κάναμε κάθε φορά ευχαριστημένους. Θα πάω σήμερα να αποχαιρετίσω τους παίκτες, εύχομαι στον ΠΑΟΚ καλή συνέχεια και να πετύχει τους στόχους του. Θέλω να κρατάω μόνο τις ευχάριστες στιγμές".

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον ΠΑΟΚ ο Παράσχος

    23/1/2007 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 3:08:55 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Γιώργος Παράσχος διαδέχτηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ τον Μομσίλο Βούκοτιτς. Ο Σέρβος τεχνικός έλυσε το συμβόλαιο του με τους "ασπρόμαυρους" πληρώνοντας το μάρμαρο της αποτυχίας της ήττας από τον Ολυμπιακό αλλά και τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα. Ο Παράσχος συμφώνησε με τους διοικούντες τον "δικέφαλο" και θα βρίσκεται στον πάγκο του ΠΑΟΚ για τον επόμενο ενάμισι χρόνο. Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ: "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας με τους κ.κ. Momcilo Vukotic και Μπάμπη Μιχαηλίδη. Νέος προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Παράσχος, ο οποίος θα παρουσιαστεί επίσημα την Τετάρτη 24.Ιαν.2007 και ώρα 12:00 (Γήπεδο Τούμπας). "Μπορώ να πω ότι έρχομαι στα πάτρια εδάφη", τόνισε χαρακτηριστικά ο έλληνας τεχνικός πριν από λίγο, στις πρώτες του δηλώσεις από τη στιγμή της συμφωνία του με τους διοικούντες την "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ και συνέχισε: "Εδώ πέρασα όμορφα σαν ποδοσφαιριστής και δεν σας κρύβω ότι τ όνειρο μου ήταν να γυρίσω και σαν προπονητής. Για μένα είναι πρόκληση, παρά τα προβλήματα, να βάλουμε την ομάδα στο σωστό δρόμο. Με τη βοήθεια του κόσμου ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα καταφέρει. Προέχει πάνω απ όλα να καταφέρουμε να τερματίσουμε στην τετράδα και στον αγώνα -πρόκληση με τον Παναθηναϊκό να κατακτήσουμε την πρόκριση για το Κύπελλο". Ο Γιώργος Παράσχος, ο οποίος θα έχει σήμερα την ευθύνη της προπόνησης, παραδέχτηκε φυσικά πως: "Γνωρίζω καλά το υλικό του ΠΑΟΚ. Εχω δει πολλά παιχνίδια και το ευχάριστο είναι ότι ο κορμός του αποτελείται από νέα παιδιά". Καταλήγοντας είπε: "Μακάρι όσο χρόνια έμεινα στον Ατρόμητο να μείνω και στον ΠΑΟΚ. Γιατί όχι να τελειώσω και την καριέρα μου εδώ". * Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί για την απόκτηση του Παντελή Καφέ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, ενώ γίνονται προσπάθειες να λυθεί το συμβόλαιο του Χαραλαμπίδη και να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εφυγε ο Σιλά, ήρθε ο Σίμιτς

    23/1/2007 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το συμβόλαιό του με τον ΟΦΗ έλυσε ο Ζαν Μαρί Σιλά κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή του Αλεξάντερ Σίμιτς. Ο πρώτος, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπό του, πήγε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΑΕ και, μετά από συνάντηση που είχε με τον Φανούρη Βατσινά, συμφώνησε στους όρους για τη λύση του συμβολαίου του, το οποίο είχε διάρκεια μέχρι το 2008. Αμέσως μετά η διοίκηση ανακοίνωσε τη μεταγραφή του 27χρονου (31/1/1980) Σέρβου μεσοεπιθετικού, Αλεξάντερ Σίμιτς, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2010. «Υλοποιούμε έναν ακόμη στόχο που είχε θέσει ο προπονητής. Στην ομάδα μας ήρθε ένας αξιόλογος παίκτης και είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια που γίνεται» δήλωσε ο Φανούρης Βατσινάς, ενώ από τη μεριά του ο Σίμιτς είπε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από το περιβάλλον της νέας μου ομάδας. Από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής που ήρθα στο Ηράκλειο, οι άνθρωποι του ΟΦΗ με έχουν εντυπωσιάσει με τη φιλοξενία τους, την ειλικρινή πρόθεση όλων να με βοηθήσουν σ΄ αυτό το νέο ξεκίνημα της καριέρας μου. Είχα πάρει πληροφορίες από τους Ντρούλιτς και Στογιάκοβιτς για τον ΟΦΗ. Ομως, ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα βρεθώ σε ένα τέτοιο ανθρώπινο και φιλικό περιβάλλον. Επίσης ο κόσμος του ΟΦΗ είναι εντυπωσιακός και αγαπάει με πάθος την ομάδα. Δεν σας κρύβω ότι νιώθω σαν να είμαι αρκετό χρόνο εδώ. Ακόμη πρέπει να ομολογήσω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις της ομάδας μου. Δεν είναι τυχαία ο ΟΦΗ στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Είναι μεγάλη ομάδα και είναι δικαιολογημένες οι απαιτήσεις που υπάρχουν απ΄ όλους. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της προηγούμενης ομάδας μου (σ.σ. OFK Βελιγραδίου), κ. Βλάντιμιρ Μπουλάτοβιτς, και τον τεχνικό διευθυντή, Ντράζεν Ποντουβάνατς, για τη βοήθεια που μου πρόσφεραν μέχρι σήμερα και συγχρόνως για την πολύτιμη βοήθειά τους να υλοποιήσω το στόχο που είχα να έρθω στον ΟΦΗ».

    [27] Μπάσκετ

    Επιστροφή με 28 πόντους του Άντονι

    23/1/2007 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σπουδαία νίκη πέτυχαν οι Νάγκετς στο Ντένβερ επί των Γκρίζλις με 115-98 με τον Καρμέλο Άντονι να πετυχαίνει 28 πόντους στην επάνοδο του στα γήπεδα του ΝΒΑ. Ο Άντονι επέστρεψε μετά από 15 αγωνιστικές τιμωρίας, πέτυχε 28 πόντους και οδήγησε την ομάδα του σε μία ακόμα επιτυχία. Από κοντά και ο Αϊβερσον που σημείωσε 23 πόντους, όσους και ο Πάου Γκασόλ για λογαριασμό της ομάδας του Μέμφις. Στο Σακραμέντο νίκη στον πόντο για τους Κινγκς επί τον Νετς με 88-87. Ο Μάικ Μπίμπι μετά από τρεις πολύ κακές περιόδους, είχε ένα καταπληκτικό επτάλεπτο στο φινάλε, πετυχαίνοντας τους 15 τελευταίους πόντους της ομάδας του. Από τους φιλοξενούμενους ο Μοορ είχε 22 πόντους και ο Κιντ με 18 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10ασίστ, πέτυχε το 8ο φετινό τριπλ ντάμπλ και συνολικά το 83ο στην καριέρα του. Στο Λος Αντζελες, ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ασταμάτητος. Σημείωσε 42 πόντους κι οδήγησε την ομάδα του επί του ασφαλούς στη νίκη με 108-103 επί του Γκόλντεν Στέιτ. Αυτή ήταν κι η 6η σερί επιτυχία των Καλιφορνέζων επί των "πολεμιστών", καθώς κι η 11η στα 12 πιο πρόσφατα μεταξύ τους ματς.

    Συνοπτικά σε αγώνες για το ΝΒΑ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Τορόντο-Σάρλοτ 105-84 Κλίβελαντ-Ορλάντο 79-90 (πρτ) Ιντιάνα-Σικάγο 98-91 Βοστώνη-Σαν Αντόνιο 89-93 Μαϊάμι-Νέα Υόρκη 101-83 Ντένβερ-Μέμφις 115-98 Γιούτα-Μινεσότα 106-91 Σακραμέντο-Νιού Τζέρσεϊ 88-87 Λέικερς-Γκόλντεν Στέιτ 108-103

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Νιού Τζέρσεϊ 20-21 Τορόντο 20-22 Νέα Υόρκη 18-25 Βοστώνη 12-28 Φιλαδέλφεια 11-30

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντιτρόιτ 23-16 Κλίβελαντ 24-17 Σικάγο 23-19 Ιντιάνα 21-20 Μιλγουόκι 17-23

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ουάσινγκτον 24-16 Ορλάντο 23-19 Μαϊάμι 19-22 Σάρλοτ 14-26 Ατλάντα 13-25

    ΔΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Γιούτα 28-14 Ντένβερ 21-17 Μινεσότα 20-20 Πόρτλαντ 17-25 Σιάτλ 16-25

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 32-8 Λ.Α. Λέικερς 27-15 Λ.Α. Κλίπερς 19-21 Γκόλντεν Στέιτ 19-23 Σακραμέντο 16-23

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντάλας 34-8 Σαν Αντόνιο 30-13 Χιούστον 25-16 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 16-23 Μέμφις 10-32

    [28] Συνάντηση Ορφανού-Eπιτροπής Special Olympics

    23/1/2007 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, επισκέφθηκε σήμερα η Επιτροπή Αξιολόγησης των φακέλων υποψηφιότητας των χωρών, που θέλουν να αναλάβουν τη διοργάνωση των Θερινών Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics του 2011. (Jimmy Carnes, Osmond J. Kilkenny, Lee Todd, Ase Torheim, Stacey Johnston). Τα μέλη της επιτροπής συνόδευε η Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάδος Ιωάννα Δεσποτοπούλου. Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής και ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης Θωμάς Στάμου. Μετά τη συνάντηση, έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις: Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Καλωσορίζω τα μέλη της επιτροπής και τους εύχομαι καλή διαμονή στην Αθήνα. Θέλω να εκφράσω την υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας, της Κυβέρνησης στην ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων. Ειδικά στο χώρο των Special Olympics, η αναγκαιότητα να κερδίσουμε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση, έχει στόχο η κοινωνία μας, από ανοχής σε καταστάσεις, όπως η νοητική ανεπάρκεια, να γίνει κοινωνία συμμετοχής και υποστήριξης. Και πιστεύουμε ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Η κ. Δεσποτοπούλου κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την οργάνωση των Special Olympics Ελλάδος. Εμείς στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες και θα είμαστε μπροστά, εφόσον τελικά η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να μας ανατεθούν οι εκλεκτοί αγώνες. Επ ευκαιρία θέλω να στείλω το μήνυμα ότι, η Ελλάδα κάθε φορά που αναλαμβάνει μία κορυφαία διοργάνωση, η επιτυχία είναι δεδομένη. Ελπίζουμε ότι το Μάιο, που θα εκδοθεί η απόφαση, να είναι ευχάριστη για εμάς. JIMMY CARNES (Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης): Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις εγκαταστάσεις που είδαμε. Είναι εκπληκτικές. Γυρίζοντας στην Αμερική θα κάνουμε την εισήγησή μας, στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο, που θα λάβει την απόφασή του το Μάιο. ΙΩΑΝΝΑ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ήδη βρισκόμαστε στην τελική φάση πρόκρισης, στην οποία εκτός της Αθήνας, έχουν περάσει το Ραμπάτ του Μαρόκου και το Κλίβελαντ των Η.Π.Α. Εκτός του Υφυπουργού, θέλω να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Σταύρο Δουβή, που μετέχει της επιτροπής διεκδίκησης, καθώς και τον κ. Θωμά Στάμου. Οι αθλητές των Special Olympics ζητούν ευκαιρίες και εμείς με τη βοήθεια, της Πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των εθελοντών, τους την παρέχουμε. OSMOND J. KILKENNY (Αντιπρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης): Είμαστε υπερήφανοι που μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για τους αγώνες Special Olympics. Εύχομαι να κερδίσει η χώρα σας αυτή τη μάχη.

    [29] Tιμωρήθηκε ο Σεβαστής

    23/1/2007 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποινή στέρησης της Φιλάθλου Ιδιότητος για 2,5 χρόνια επέβαλε ομόφωνα η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, που κατηγορήθηκε για συγκάληψη της γνωστής υπόθεσης με τον Λάμπρο Παπακώστα στο Γκέτεμποργκ. Το επόμενο βήμα της υπόθεσης για τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ είναι η προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, όπως έχει δικαίωμα, για την εξάλειψη της ποινής. Στο μεταξύ ποινή στέρησης της Φιλάθλου Ιδιότητος για 3 χρόνια επεβλήθη και στον πρόεδρο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Δημητρόπουλο, ενώ η παλιά πρωταθλήτρια της Γυμναστικής, Αρετή Σιναπίδου τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια.

    ΔΗΛΩΣΗ ΣΕΒΑΣΤΗ

    Μετά την ανακοίνωση της τιμωρίας του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ προέβη στην εξής δήλωση: «Η απόφαση δεν με εξέπληξε, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί εδώ και μέρες. Η κοινοποίηση της απόφασης απλά επιβεβαίωσε την καταρράκωση των θεσμών, και των αρχών του δικαίου και του Αθλητισμού. Εκφράζω την αγανάκτηση και αηδία μου, για αυτά που συμβαίνουν στον Ελληνικό Αθλητισμό και ιδιαίτερα στους κόλπους της Ε.Ο.Ε. Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις για την αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας που τόσο βάναυσα κακοποιήθηκαν στο πρόσωπό μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα. Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο του Στίβου και του Αθλητισμού γενικότερα, για την ηθική του συμπαράσταση και να τους διαβεβαιώσω ότι θα παλέψω για να λάμψει η αλήθεια μέχρι την τελική δικαίωση. Βασίλειος Σεβαστής Πρόεδρος Σ.Ε.Γ.Α.Σ.»

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Καστίγιο στην Εθνική Μεξικού

    23/1/2007 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την περασμένη Παρασκευή ο Ούγκο Σάντσεζ ανακοίνωσε τις πρώτες κλήσεις παικτών ως προπονητής της Εθνικής Μεξικού, για το φιλικό με τις ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου στο Φοίνιξ της Αριζόνα και μέσα στη λίστα με τα 26 ονόματα δεν βρισκόταν αυτό του Νέρι Καστίγιο. Όμως αυτή ήταν η προεπιλογή. Στη συνέχεια ο παλιός άσος της Ρεάλ Μαδρίτης και διάδοχος του Ρικάρντο Λα Βόλπε στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού αποφάσισε να καλέσει τον 22χρονο άσο του Ολυμπιακού κι έτσι σήμερα η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε πως έφτασε στα γραφεία της η κλήση του Καστίγιο για το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο εντάσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της λατινοαμερικανικής ομάδας για το Γκολντ Καπ της CONCACAF στις ΗΠΑ και το Κόπα Αμέρικα στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί άλλα δύο φιλικά παιχνίδια, με τη Βενεζουέλα στο Σαν Ντιέγκο στις 28 Φεβρουαρίου και με τον Ισημερινό στο Οκλαντ στις 28 Μαρτίου. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις 4 Φεβρουαρίου την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που θα κρίνει κατά πολύ τον τίτλο του εφετινού πρωταθλήματος. Ο Καστίγιο θα αγωνιστεί κανονικά και θα αναχωρήσει στη συνέχεια για την Πόλη του Μεξικού. Φυσικά, η «παρθενική» συμμετοχή του στην Εθνική του Μεξικού βάζει τέλος στα όποια «σενάρια» υπήρχαν για κλήση του στην αντίστοιχη της Ελλάδας. Ακόμη, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου ενημέρωσε την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την κλήση των ποδοσφαιριστών της, Μιχάλη Κωνσταντίνου και Γιάννη Οκκά, στην Εθνική ομάδα της. Η κλήση αφορά το 11ο Διεθνές Τουρνουά Ανδρών που θα διεξαχθεί στην Κύπρο από τις 5 έως τις 8 Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα για τον αγώνα Κύπρος-Ουγγαρία, που θα διεξαχθεί στις 6 Φεβρουαρίου, και τον αγώνα κατάταξης, που θα γίνει την επομένη (7 Φεβρουαρίου).

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η κόντρα καλά κρατεί

    23/1/2007 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν έχει τέλος η κόντρα του Μάρκο Φαν Μπάστεν με τον Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ, με αποτέλεσμα η πόρτα της εθνικής Ολλανδίας να κλείσει οριστικά για τον διεθνή φορ, τουλάχιστον για όσον καιρό παραμένει ο Φαν Μπάστεν στον πάγκο της. Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, αν και διανύει μια εξαιρετική χρονιά, δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο διεθνής φορ δεν θα ενισχύσει την Ολλανδία στο προσεχές φιλικό της εβδόμης Φεβρουαρίου με τη Ρωσία και ο Φαν Μπάστεν δήλωσε ότι δεν τον υπολογίζει καθόλου: "Συζητήσαμε αλλά δεν βρήκαμε καμία βάση για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Δεν πρόκειται να τον καλέσω ξανά στην εθνική", τόνισε ο Φαν Μπάστεν.

    [32] Πολιτισμός

    Του οίκου Christies

    "Στοπ" στη δημοπρασία

    23/1/2007 4:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2007 6:28:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μπλοκάρισμα της δημοπρασίας των πολύτιμων αντικειμένων της πρώην βασιλικής οικογένειας στο βρετανικό οίκο Christies θα επιχειρήσει το ελληνικό δημόσιο. Η Ελλάδα χαρακτηρίζει παράνομη την εξαγωγή 850 αντικειμένων της συλλογής του βασιλιά Γεωργίου του Α΄. Το πρωί ο Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, τόνισε ότι πρόκειται για μέρος της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους, και προειδοποιεί τους επίδοξους αγοραστές ότι το Ελληνικό κράτος θα διεκδικήσει τα δικαιώματα του.

    Σκληρή γραμμή

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της δημοπρασίας στον οίκο Christies του Λονδίνου των 850 αντικειμένων που ανήκαν καθώς όλα δείχνουν στον Γεώργιο Α βασιλιά της Ελλάδος.

    Το υπουργείο Πολιτισμού πιέζει με εξώδικο που εστάλη να αποσυρθούν από την δημοπρασία τα αντικείμενα είδη από ασήμι και πολύτιμα αυγά Φαμπερζέ με το ελληνικό εθνόσημο- έως ότου διευκρινιστεί πως κατέληξαν στον οίκο.

    Μετά από εντολή του Υπουργείου, η ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου θα αναθέσει σήμερα σε έμπειρο δικηγορικό γραφείο της Βρετανίας να επιδώσει στον οίκο δημοπρασιών Christies, το ελληνικό αίτημα.

    Είναι πολύ πιθανό ο Βρετανός δικηγόρος εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος να καταφύγει στο Ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου και να ζητήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων.

    Πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι θα υπάρξει σκληρή γραμμή πάνω στο θέμα καθώς υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν την εθνική κληρονομιά και οι κανονισμοί του οποιουδήποτε οίκου δημοπρασιών δεν μπορεί να βρίσκονται πάνω από το διεθνές δίκαιο.

    "Η κυβέρνηση ζητά τη μη διεξαγωγή της δημοπρασίας κι επισημαίνει ότι από τη λίστα αντικειμένων εκείνης της περιόδου δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής προέλευση και ο τρόπος βάσει του οποίου περιήλθαν στον Οίκο Christies, τα προς δημοπράτηση συγκεκριμένα αντικείμενα", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο εξής θα δίνεται μεγάλη βαρύτητα σε παρόμοια θέματα προκειμένου ότι γίνεται πρέπει να γίνεται νόμιμα.

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα. Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού του κόμματος Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε:

    "Το εξώδικο γίνεται εκ των υστέρων. Δεν το αναγνωρίζει η Μεγάλη Βρετανία. Ποιος εκποιεί την περιουσία; Πότε έφυγαν αυτά από την χώρα; "

    "Ο πατροκτόνος ζητά επιείκεια γιατί είναι ορφανός. Αυτό συμβαίνει με την βασιλική περιουσία" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Πέτρος Ευθυμίου.

    Θέση στο ζήτημα πήρε ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος

    Στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρεται σχετικά με το εξώδικο που απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού:

    "Κατά την διάρκεια των 15 ετών που έχουν μεσολαβήσει από την εξαγωγή μικρού μέρους της οικοσκευής της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας , έχουν επανειλημμένως δοθεί τα στοιχεία εκείνα που ατράνταχτα επιβεβαιώνουν τις νόμιμες διαδικασίες που τηρήθηκαν κατά την μεταφορά τους". Για μη έγκαιρη αντίδραση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού πάντως ξεκαθάρισε ότι ακόμη και αν τα αντικείμενα δεν αποσυρθούν από την δημοπρασία και πωληθούν θα γίνει χρήση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων προς τους αγοραστές.

    [33] Τεχνολογία

    Για εξουδετέρωση δορυφόρων

    'Έγινε δοκιμή', ανακοίνωσε η Κίνα

    23/1/2007 9:23:00 πμ

    Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα πως πραγματοποίησε δοκιμή ενός συστήματος εξουδετέρωσης δορυφόρων, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον. Ο Λιου Τζιαντσάο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η χώρα του πραγματοποίησε τη δοκιμή, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη ενημερωθεί και οι άλλες πλευρές ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Ο Τζιαντσάο τόνισε ωστόσο ότι η Κίνα τάσσεται πάντα υπέρ της ειρηνικής ανάπτυξης στον τομέα αυτό και είναι αντίθετη σε κάθε στρατιωτικό ανταγωνισμό, και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει συμμετάσχει και δεν θα το κάνει ποτέ σε έναν τέτοιο ανταγωνισμό.

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολιάζοντας πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aviation Week, δήλωσε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν ότι η Κίνα προχώρησε με επιτυχία, στις 11 Ιανουαρίου, στη δοκιμή ενός όπλου που μπορεί να καταστρέψει δορυφόρους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της δοκιμής αυτής, οι Κινέζοι κατέστρεψαν με βαλλιστικό πύραυλο έναν δικό τους παλιό μετεωρολογικό δορυφόρο που βρισκόταν σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από τη Γη.

    Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν για τη δοκιμή όταν συναντήθηκαν, το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο με τον Κρίστοφερ Χιλ, βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 January 2007 - 17:52:48 UTC