Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανακωχή" ζητούν οι Πρυτάνεις
  • [02] Στο εδώλιο "χασάπης" ιερόδουλων
  • [03] Εκτός ελέγχου
  • [04] Προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων
  • [05] Στρατιωτάκι ρομπότ
  • [06] Νίκησε το κήτος

    [01] Κοινωνία

    Να κατατεθεί μετά τον Ιούνιο το ν/σ για τα ΑΕΙ

    "Ανακωχή" ζητούν οι Πρυτάνεις

    23/1/2007 10:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χρονικό περιθώριο για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων και μετά να κατατεθεί ο νόμος για τα Πανεπιστήμια, ζήτησαν απόψε οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών, Αριστοτέλειου και Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν και η οποία ολοκληρώθηκε αργά απόψε τόνισαν ότι: "Πρόταση μας προς όλους τους φορείς Πολιτεία, Κόμματα, Πανεπιστημιακή Κοινότητα, είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, έτσι ώστε: Να καταθέσουν τα Πανεπιστήμια σε κλίμα συναίνεσης, νηφαλιότητας και ηρεμίας, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το πνεύμα των αποφάσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων, τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της λειτουργίας. Να ολοκληρωθεί το βεβαρημένο ήδη, χειμερινό εξάμηνο καθώς και το εαρινό σε κλίμα ηρεμίας. Προέχει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Να διεξαχθούν ομαλά οι εξεταστικές περίοδοι. Να ολοκληρωθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ο πάντα ανοικτός διάλογος για την Παιδεία. Μετά από αυτό το διάστημα, είναι η Βουλή εκείνη που τελικά θα αποφασίσει, ελπίζουμε πάντα με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν."

    Οι πρυτάνεις διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την "συνεχιζόμενη απαξίωση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενός διαχρονικά καταξιωμένου θεσμού στη συνείδηση των Ελλήνων, γεγονός που θα έχει τεράστιο εθνικό κόστος."

    Επίσης τονίστηκε ιδιαίτερα ότι "τα Πανεπιστήμια δεν είναι εκκολαπτήρια σκανδάλων, χώροι βίας, ανοχής και συνενοχής τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Δεν διακινούν ναρκωτικά ή πλαστά διπλώματα και δεν αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης ατόμων που ρέπουν σε παραβατική συμπεριφορά. Η εστίαση σε μεμονωμένα, προφανώς δυσάρεστα και καταδικαστέα από όλους γεγονότα, εφ΄όσον αυτά επιβεβαιώνονται δεν μπορεί να μειώσει το συνολικό έργο και την προσφορά του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους ".

    [02] Κόσμος

    57χρονος φέρεται να έχει δολοφονήσει 49 γυναίκες

    Στο εδώλιο "χασάπης" ιερόδουλων

    23/1/2007 7:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ξεκίνησε χθες στο δικαστήριο του Νιού Γουεστμίνστερ του Καναδά η δίκη του Ρόμπερτ Πίκτον, 57 ετών, που κατηγορείται για το φόνο έξι ιεροδούλων. Ο Πίκτον, ιδιοκτήτης φάρμας με χοιροστάσια, φέρεται να έχει σκοτώσει περί τις 49 ιερόδουλες στη Βρετανική Κολομβία.

    Σήμερα, ο δημόσιος κατήγορος αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο αποκαλυπτικό στοιχείο ενώπιον των ενόρκων. Πρόκειται για μαγνητοφωνημένη συνομιλία του κατηγορούμενου με μυστικό αστυνομικό, ο οποίος παρουσιάστηκε ως συγκρατούμενός του στο κελί της φυλακής όπου είχε προφυλακιστεί.

    Σύμφωνα με την κασέτα, ο Ρ. Πίκτον ομολόγησε στον μυστικό αστυνομικό πως σκότωσε 49 γυναίκες και ήθελε να σκοτώσει ακόμη μία για να τις κάνει 50. Ο Πίκτον φέρεται επίσης να είπε στον συγκρατούμενό του ότι "έσκαψε το λάκο του" επειδή έκανε "προχειροδουλειά".

    Ο δημόσιος κατήγορος είπε χθες στους ενόρκους πως η αστυνομία βρήκε τα κεφάλια δύο ιερόδουλων σε σακούλες σκουπιδιών, σε έρευνα που διενήργησε για τον εντοπισμό όπλων στη φάρμα. Ο δημόσιος κατήγορος συμπλήρωσε πως η αστυνομία ανακάλυψε επίσης δύο μεγάλους κουβάδες γεμάτους κεφάλια γυναικών, ενώ σε νέα έρευνα στη φάρμα βρέθηκαν κόκκαλα, δόντια και άλλα διαμελισμένα πτώματα.

    Η δίκη του Ρόμπερτ Πίκτον, που σε πρώτη φάση αφορά στη δολοφονία έξι ιεροδούλων των οποίων έχουν πιστοποιηθεί τα στοιχεία, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ο 57χρονος έχει δηλώσει αθώος σε όλες τις κατηγορίες.

    Η δράση του Ρ. Πίκτον αποκαλύφθηκε το 2002 όταν η αστυνομία μπήκε στη φάρμα του με ένταλμα έρευνας για τον εντοπισμό κυνηγετικών και άλλων όπλων. Ηδη απο το 2001 με την εξαφάνιση δεκάδων ιεροδούλων της περιοχής η αστυνομία άρχισε έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη. Σε έρευνες στη φάρμα του Ρ. Πίκτον οι αστυνομικοί ανακάλυψαν θαμμένα, πτώματα των δολοφονημένων γυναικών

    [03] Μ. Ανατολή

    Αιματηρές οδομαχίες στη Βηρυτό

    Εκτός ελέγχου

    23/1/2007 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Στο χάος βυθίζεται για άλλη μια φορά ο Λίβανος. Σήμερα η χώρα παρέλυσε από τη γενική απεργία που κήρυξε η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ, επιδιώκοντας την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης Σινιόρα. Πολλές περιοχές και κυρίως η πρωτεύουσα Βηρυτός έγιναν θέατρα βίαιων εμφύλιων συμπλοκών, μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και οπαδών της Χεζμπολάχ και των σιιτών και χριστιανών συμμάχων της, που επιθυμούν την αποπομπή του σουνίτη μουσουλμάνου Λιβανέζου πρωθυπουργού. Διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και 110 τραυματίες. Από την πλευρά του ο Φουάντ Σινιόρα δήλωσε πως δεν υποκύπτει σε "εκφοβισμό": "η σημερινή γενική απεργία μετατράπηκε σε ενέργειες που ανατρέπουν όλα τα όρια και επαναφέρουν μνήμες από εποχές συγκρούσεων, πολέμου και ηγεμονίας", είπε ο κ. Σινιόρα σε τηλεοπτική ομιλία του και προειδοποίησε για τη λήψη σκληρών μέτρων.

    Αποκλεισμένοι δρόμοι

    Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βηρυτού κι άλλων πόλεων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για χρεοκοπία της χώρας.

    Παρά τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία περιμένοντας εντολές για επέμβαση, οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης κατάφεραν να αποκλείσουν κύριες οδικές αρτηρίες, που οδηγούν στη Βηρυτό και άλλες που συνδέουν την πρωτεύουσα με το βόρειο και το νότιο τμήμα του Λιβάνου.

    Αποκλεισμένο είναι πλέον και το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Τουλάχιστον οκτώ πτήσεις ακυρώθηκαν, αρκετές αραβικές αεροπορικές εταιρίες αποφάσισαν να αναστείλουν τα δρομολόγια τους εξαιτίας της έντασης, ενώ εκφράζεται ανησυχία για προβλήματα τροφοδοσίας που θα ανακύψουν στην περίπτωση παράτασης του αποκλεισμού.

    Οδομαχίες "φούντωσαν", με ανταλλαγές πυρών να σημειώνονται σε πολλά μέτωπα, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι ήταν αδιάβατοι, γεμάτοι από οχήματα και λάστιχα αυτοκινήτων που είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

    Ισορροπία τρόμου

    Την αντικυβερνητική απεργία κήρυξε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα κατηγορώντας τον Φουάντ Σινιόρα ότι οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Ζήτησε περισσότερες εξουσίες ή την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, από την πλευρά του, αρχικά έδειξε να αδιαφορεί για την κλιμάκωση των πιέσεων από την αντιπολίτευση, ανακοινώνοντας ότι δεν θα αλλάξει το πρόγραμμά του, το οποίο περιλάμβανε μετάβαση του στο Παρίσι, όπου την Πέμπτη πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα του, με τη συμμετοχή 36 χωρών και 15 διεθνών οργανώσεων. Ομως οι σημερινές εξελίξεις τον έκαναν να αναβάλει τα σχέδια του. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν "ενωμένοι κατά του εκφοβισμού". Επισήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση μελετά τη λήψη σκληρών μέτρων: "Το καθήκον του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας δεν επιτρέπει ελαστικότητα και συμβιβασμούς έναντι του δημόσιου συμφέροντος, έναντι του νόμου και της ειρήνης", είπε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.

    Ο Σαμίρ Ζααζάα χριστιανός ηγέτης και υποστηρικτής του Σινιόρα κατήγγειλε την αντιπολίτευση για "πραξικόπημα" και τους οπαδούς της για "τρομοκρατικές ενέργειες". Παράλληλα κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν κάνουν το καθήκον τους. "Όχι μόνο δεν κάνουν το καθήκον τους να ανοίξουν τους δρόμους, αλλά προστατεύουν κιόλας τους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει τους δρόμους", είπε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο LBC, υπαινισσόμενος συνεργασία του στρατού και της αστυνομίας με τη Χεζμπολαχ.

    Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και εκφράζει ανησυχία. Η Γαλλία κάλεσε τους Λιβανέζους να επιδείξουν "υπευθυνότητα" ώστε να επιτύχει η διεθνής διάσκεψη. Η διάσκεψη "δεν πραγματοποιείται για να βοηθήσει ειδικά την κυβέρνηση του κ. Σινιόρα", αλλά "για να βοηθήσει το Λίβανο στο σύνολό του", είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαν-Μπατίστ Ματεΐ.

    Η διεθνής διάσκεψη χαρακτηρίζεται ως "η τελευταία ευκαιρία για το Λίβανο", ο οποίος ασφυκτιά κάτω από το βάρος χρέους 41 δισ. δολαρίων.

    [04] Τεχνολογία

    Από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης

    Προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων

    23/1/2007 10:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα σύστημα, που θα είναι σε θέση να καταγράφει παραμέτρους της ποιότητας του οικοσυστήματος της περιοχής της Λίμνης των Ιωαννίνων πρόκειται σύντομα να εγκαταστήσει στη λίμνη αλλά και περιμετρικά της ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης των Ιωαννίνων. Το έργο αυτό προϋπολογισμού 244.600 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου και φέρει τον τίτλο: "Ανάπτυξη και εφαρμογή ευφυούς συστήματος τηλεματικής για την προστασία-διαχείριση και ανάδειξη του υδρολογικού οικοσυστήματος της Παμβώτιδας". Ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει στη διάθεσή του σύγχρονα διαχειριστικά εργαλεία και θα μπορεί να μετρά και να παρακολουθεί φυσικοχημικές παραμέτρους, όπως το οξυγόνο, τη θερμοκρασία, τον φώσφορο, το νάτριο κ.λπ. Ήδη βρίσκονται στην κατοχή του τα συστήματα και αρχίζει η εγκατάστασή τους. Χάριν αυτού του "ευφυούς" συστήματος το οποίο αποτελείται από τέσσερις τηλεματικούς σταθμούς που θα τοποθετηθούν μέσα στη λίμνη, θα συλλέγουν τις πληροφορίες για τις φυσικοχημικές και υδρολογικές παραμέτρους ποιότητας του οικοσυστήματος και αυτόματα θα διοχετεύονται σε ένα κεντρικό σύστημα βάσης δεδομένων. Το "κέντρο αναφοράς" θα είναι εγκατεστημένο στα γραφεία του Φορέα και θα προειδοποιεί έγκαιρα, για οποιαδήποτε υπέρβαση των ορίων. Με το σύστημα αυτό θα μπορούν και ο Φορέας Διαχείρισης, αλλά και οι επιστήμονες να λαμβάνουν άμεσα γνώση των παραμέτρων που ξεπερνούν τις φυσιολογικές τιμές του οικοσυστήματος, ώστε να κάνουν τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. Επίσης θα τεθούν σε εφαρμογή και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών GIS.

    [05] Τεχνολογία

    Δημιουργία Ιαπωνικης εταιρίας

    Στρατιωτάκι ρομπότ

    23/1/2007 10:02:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ιαπωνική εταιρία παιχνιδιών δημιούργησε ένα διαφορετικό μολυβένιο στρατιωτάκι. Συμβαδίζοντας με τον 21ο αιώνα δημιούργησε ένα ελάχιστο ρομπότ με ανθρώπινη μορφή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Ιούλιο. Το Omnibot2007 i-SOBOT έχει ύψος μόλις 16,5 εκατοστά, ζυγίζει 350 γραμμάρια και η τιμή του υπολογίζεται περίπου στα 190 δολάρια. Το ρομπότ κινείται με τηλεχειριστήριο ή υπακούει σε φωνητικές εντολές. Ενώ μπορεί επίσης να παίζει μουσική και να απαντάει με απλές λέξεις σε αυτόν που το χειρίζεται. Για όσους λοιπόν νοσταλγούν τα μολυβένια στρατιωτάκια των παιδικών τους χρόνων, η Ιαπωνική εταιρία παιχνιδιών βρήκε τη λύση. Το μίνι αυτό ρομπότ σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, απευθύνεται κυρίως σε άντρες άνω των 20 ετών.

    [06] Παράξενα

    Είχε απίστευτη τύχη 25χρονος

    Νίκησε το κήτος

    23/1/2007 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Γλύτωσε από τα...δόντια του καρχαρία, ένας 25χρονος Αυστραλός. Ο Ερικ Νέρχους βούτηξε μαζί με το γιο του και ένα φίλο του ανοικτά του Ακρωτηρίου Χάου όταν του επιτέθηκε ένας λευκός καρχαρίας μήκους τριών μέτρων. Ο καρχαρίας άρπαξε το κεφάλι του νεαρού άνδρα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σχεδόν κατάπιε το μισό του σώμα. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο 25χρονος ότι θα βρισκόταν να παλεύει να ξεφύγει από τα δόντια του κήτους. Κι όμως σαν από θαύμα κατάφερε τελικά να βγει από το στόμα του καρχαρία με σοβαρά τραύματα στον κορμό από τα δόντια του καρχαρία και νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο. Τελικά στάθηκε κάτι παραπάνω από τυχερός ο νεαρός ψαράς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 January 2007 - 21:50:42 UTC