Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [02] Σύνοδος εξαιρετικής σημασίας
  • [03] Συνεχίζεται η συζήτηση
  • [04] Σεισμός ανησύχησε την Κρήτη
  • [05] Εκτός κινδύνου τα δύο κορίτσια
  • [06] Τραγωδία με λαθρομετανάστες
  • [07] Ανεμοθύελλα στην Κρήτη
  • [08] Ανησυχούν οι Σέρβοι
  • [09] Βούλιαξε η Τζακάρτα
  • [10] Αιματοκύλισμα στη Βαγδάτη
  • [11] Συνεχίζουν απτόητοι τις μάχες
  • [12] Εστία του H5N1 στη Βρετανία

    [01] Πολιτική

    Επί της πρότασης μομφής

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    3/2/2007 9:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 10:29:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι υψηλοί τόνοι χαρακτήρισαν και τη δεύτερη μέρα της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί και βουλευτές κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για διαστρέβλωση, ανίσχυρα επιχειρήματα και άδεια έδρανα, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκαν της πρότασης κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποτυχία. Το ΚΚΕ επέκρινε και τα δύο κόμματα, ενώ ο ΣΥΝ είπε ότι θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ νωρίτερα θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    "Ανταλλαγή πυρών"

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της, τόνισε ότι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ καθορίζονται από τις συγκυρίες και το εσωκομματικό συμφέρον. "Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που ζητεί εκλογές, όχι για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, αλλά για την λύση εσωτερικών αδιεξόδων" υπογράμμισε. Χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση κίνηση πολιτικής αδυναμίας, κίνηση αδιάφορη προς το λαό, βήμα προς τα πίσω που εκφράζει φόβο αλλαγών και παραδοχή ανικανότητας διακυβέρνησης.

    Παράλληλα, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για απουσίες στα βουλευτικά έδρανα. "Δεν μπορείτε να αποχωρείτε από το διάλογο. Αποχωρήσατε από το διάλογο για την αναθεώρηση. Ο διάλογος απαιτεί να παρίσταστε. Τώρα είστε υποχρεωμένοι να μείνετε και να ακούσετε", ανέφερε.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση για "διαστρεβλώσεις και αδέσποτους υπαινιγμούς", καταλογίζοντας του πως "επιδιώκει την κατασυκοφάντηση προσώπων και πολιτικών". Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προσφέρει αρνητική υπηρεσία με την πρόταση δυσπιστίας. "Ο τρόπος με τον οποίο αφήσατε την πρόταση δυσπιστίας και μετά φύγατε, το ύφος της, ο τόνος και το περιεχόμενο των ομιλιών εκείνων των βουλευτών που ανέλαβαν να την υποστηρίξουν, μετάλλαξαν μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε κίνηση εντυπωσιασμού. Κάτι που αναδεικνύει μια από τις σταθερές παθογένειες της πολιτικής συμπεριφοράς κάποιων", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτουρίδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι η προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας δεν πλήττει τη ΝΔ και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με τόλμη, διάλογο και υπευθυνότητα.

    "Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην πιστεύει ούτε στον εαυτό του ούτε και στη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται και από τα άδεια έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης", είπε λαμβάνοντας το λόγο ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας. Αναφέρθηκε στην γενικότερη οικονομική πολιτική και τόνισε ότι στόχος της είναι όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις ομιλίες τους υπεραμύνθηκαν της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποτυχία.

    Ο Κώστας Γείτονας είπε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές, η ΝΔ έλεγε εμπρός ζητήστε τις. "Αφήστε τις φιοριτούρες και προχωρήστε. Οι τζάμπα μάγκες δεν περνάνε πια", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης παρατήρησε ότι όλοι οι υπουργοί περιέγραψαν μία ιδανική κατάσταση και ζήτησε την "διεύθυνση του παραδείσου αυτού". Για τον Πρωθυπουργό υποστήριξε ότι έφθασε στην εξουσία υποσχόμενος τα πάντα στον ελληνικό λαό και την επομένη των εκλογών τα πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη ανεντιμότητα ενός πολιτικού είναι να υπόσχεται και μετά φενακίζει.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας τόνισε ότι σε υποσχέσεις και αθετήσεις το ΠΑΣΟΚ είναι πρωταθλητής.

    "Αυτήν την κυβέρνηση δεν τη σώζει τίποτα πια. Ούτε η φραπελιά", είπε με τη σειρά της η Συλβάνα Ράπτη.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι επουσιώδεις. "Εμείς λέμε ναι στην πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση. Ναι στην πρόταση μομφής και προς την αξιωματική αντιπολίτευση" είπε ο Α. Σκυλλάκος.

    Ο Συνασπισμός θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Όπως είπε αρνείται την πολιτική της ΝΔ, αλλά δυσπιστεί και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αφού δεν πείθουν τα πολιτικά μοντέλα του δικομματισμού. Παράλληλα, τόνισε ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος στην εξωτερική πολιτική εγκυμονεί κινδύνους και χρειάζεται διάφανης συνεχής ενημέρωση για τεκταινόμενα στο Κόσσοβο, την ΦΥΡΟΜ, και το Κυπριακό.

    Η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκε ενάντια της αναθεώρησης του Συντάγματος. "Εμείς το είχαμε πει ότι το κίνημα του άρθρου 16 θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις καθορίζει", τόνισε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, χαρακτήρισε πολιτικό ελιγμό την κίνηση του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι παραμένει η μετεκλογική συναίνεση για τα άρθρα 16 και 24 του συντάγματος, τα οποία, όπως είπε, για το κόμμα της θα παραμείνουν κεντρικά θέματα των εκλογών.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

    [02] Πολιτική

    Ένταση μεταξύ φοιτητών-αστυνομίας

    Σύνοδος εξαιρετικής σημασίας

    3/2/2007 2:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 11:28:15 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 FM

    Ένα νόμο-πλαίσιο λιτό, με κατευθύνσεις την πλήρη αυτοδιοίκηση με τετραετείς συμφωνίες που θα συνάπτουν τα Πανεπιστήμια με το Υπουργείο Παιδείας, οικονομική ευελιξία, γενναία χρηματοδότηση, περισσότερες ελευθερίες και δυνατότητα σύνταξης εσωτερικών κανονισμών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, πρότεινε η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που άρχισε το πρωί του Σαββάτου, στο Καστρί. Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτήρισε τη Σύνοδο "εξαιρετικής σημασίας", τόνισε δε ιδιαίτερα ότι η κοινή απόφαση είναι για ανοικτά πανεπιστήμια, που είναι και υποχρέωση της κυβέρνησης. Παράλληλά, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πανεπιστημιακούς να μετάσχουν στον διάλογο. "Η ιστορία χρέωσε πάντα πολύ βαριά τους απόντες", είπε. Η ακριβής ημερομηνία της δημοσιοποίησης των προτάσεων του Υπουργείου για την ανώτατη εκπαίδευση δεν προσδιορίστηκε, όμως οι πρυτάνεις ζήτησαν να γίνει το συντομότερο δυνατό. Ο προεδρεύων της Συνόδου πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Μπαγιάτης χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικές τις απαντήσεις της Υπουργού - "σε σημείο που ξεπερνά τις προσδοκίες μας", είπε χαρακτηριστικά- και εξέφρασε την ελπίδα να εξομαλυνθεί πολύ σύντομα η κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Η Σύνοδος, πάντως, ξεκίνησε επεισοδιακά με διαφωνίες, αποχωρήσεις και ψηφίσματα, ενώ δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, έξω από το συνεδριακό κέντρο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Κυριακή το πρωί.

    Ψηφίσματα και διαφωνίες

    Μόλις τρεις ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου στο Συνεδριακό Κέντρο στο Καστρί, ανακοινώθηκε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία. Το κείμενο ανέφερε πως οι Πρυτάνεις εμμένουν στις αποφάσεις των προηγουμένων Συνόδων της Μυτιλήνης, καθώς και στις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ.

    Ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου και την έγκαιρη δημοσιοποίησή του στη Σύνοδο και τα Πανεπιστήμια, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, γιατί, όπως αναφέρεται, κάθε περαιτέρω συνέχιση της ασάφειας μόνο ζημιά προκαλεί στα πανεπιστήμια. Καταδικάζουν απερίφραστα τις πράξεις βίας εντός των Πανεπιστημίων ειδικότερα εναντίον πρυτανικών αρχών, συγκλήτων, μελών ΔΕΠ αλλά και φοιτητών, που, όπως σημειώνουν, ακυρώνουν στην πράξη την έννοια του ασύλου και καταρρακώνουν το κύρος των Πανεπιστημίων.

    Στην ανακοίνωση της η Σύνοδος, επίσης, καταδικάζει τα φαινόμενα δυσφήμισης του δημοσίου Πανεπιστημίου και τις προσπάθειες συρρίκνωσης της κοινωνικής του εμβέλειας και προσφοράς. Και, τέλος, πως πιστεύει ακράδαντα ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι πρυτάνεις να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Την απόφαση προσυπέγραψαν όλοι οι Πρυτάνεις, πλην του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου και της Πάτρας, οι οποίοι αποχώρησαν χαρακτηρίζοντας την απόφαση "εσπευσμένη" αναφέροντας ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στο τέλος των εργασιών της Συνόδου και αφότου οι πρυτάνεις έχουν ακούσει την Υπουργό Παιδείας, η οποία θα μιλούσε αργά το απόγευμα.

    Παρόντες στη Σύνοδο ήταν τουλάχιστον είκοσι πρυτάνεις, αλλά και αντιπρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Στην ομιλία της η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο χρόνος δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, που θα το παρουσιάσει όταν θα είναι έτοιμη. "Θα γίνει το συντομότερο δυνατό", είπε η κ. Γιαννάκου .

    Αναφερόμενη στο άρθρο 16 τόνισε ιδιαίτερα πως "ρόλος μας είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου, ενός καλού, ευρωπαϊκού πανεπιστημίου του 21ου αι. που θα σημαίνει και αναδιανομή του εισοδήματος μας".

    Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Μπαγιάτης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις απαντήσεις της Υπουργού και εξέφρασε την ευχή για εκτόνωση της κατάστασης "Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι ανοικτά τα Πανεπιστήμια", τόνισε.

    Μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ 105,8 FM ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος , υπογράμμισε ότι στο τελικό νομοσχέδιο θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των καθηγητών και ότι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης δεν τίθεται υπό αναθεώρηση.

    Σε δηλώσεις του επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης , χαρακτήρισε σημαντικό ότι το πανεπιστημιακό κίνημα κατάφερε να πείσει την αξιωματική αντιπολίτευση να μην συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της.

    Πορείες και απεργίες

    Στο μεταξύ, ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών, που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το Καστρί. Η πορεία, που δεν είχε μεγάλη συμμετοχή, λόγω του τσουχτερού κρύου ξεκίνησε από τον σταθμό Κηφισιας και υπό αστυνομική συνοδεία, με συνθήματα και πανό κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και του νόμου πλαισίου, ζητώντας από τους πρυτάνεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Φτάνοντας έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος, ομάδα των φοιτητών επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ακολούθησαν μικροεπεισόδια. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ τελικά οι φοιτητές αποχώρησαν.

    Πορεία διαμαρτυρίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς και για τις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία, πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης . Η πορεία ξεκίνησε λίγα λεπτά της ώρας μετά τις 12 το μεσημέρι και, αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια κατά τη διάρκειά της.

    Από τη Δευτέρα οι καθηγητές Πανεπιστημίου ξεκινούν απεργία διαρκείας , με τη μορφή 5ήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

    [03] Πολιτική

    Επί της πρότασης μομφής

    Συνεχίζεται η συζήτηση

    3/2/2007 1:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 10:06:43 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεχίζονται αυτήν την ώρα στη Βουλή οι συζητήσεις επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε πρόωρες εκλογές και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η Κυβέρνηση επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και απέδωσε την κίνηση στα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργο Σουφλιά και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βγει κερδισμένη από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Ο Γιώργος Σουφλιάς επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν τώρα εκλογές. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέδωσε την πρόταση μομφής στα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και το κατηγόρησε για όξυνση του πολιτικού κλίματος. "Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την απάντησή του στη Βουλή", δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και πρόσθεσε ότι από την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, η Κυβέρνηση θα βγει πιο ενισχυμένη στην πορεία για την ολοκλήρωση του έργου της.

    [04] Κοινωνία

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

    Σεισμός ανησύχησε την Κρήτη

    3/2/2007 7:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ιδιαίτερα αισθητή έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης η σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15.43 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Η δόνηση είχε επίκεντρο 265 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας και 40 χλμ. νοτιοδυτικά των Κυθήρων κι έγινε αισθητή στις περιοχές της νότιας Πελοποννήσου, της δυτικής και ανατολικής Κρήτης, μέχρι και στην Αθήνα. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, παρακολουθούν το φαινόμενο και διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για σύνηθες σεισμολογικό φαινόμενο της περιοχής, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    Είχε προηγηθεί άλλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 14.06, σε απόσταση 315 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εστιάζεται ανατολικά της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Από τον σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε παλαιά οικήματα στα χωριά Ζωτικό και Παρδαλίτσα.

    [05] Κοινωνία

    Που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα

    Εκτός κινδύνου τα δύο κορίτσια

    3/2/2007 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η άμεση κινητοποίηση των γονιών τους έσωσε, όπως όλα δείχνουν, τη ζωή των δύο 13χρονων κοριτσιών από τα Μέγαρα, που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου πλέον στα νοσοκομεία Παίδων "Αγία Σοφία" και Πεντέλης με συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Τα κορίτσια, που φοιτούν σε σχολείο των Μεγάρων, είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία το τελευταίο διήμερο. Το πρώτο κορίτσι, μαθήτρια Γυμνασίου παρουσίασε υψηλό πυρετό και ζαλάδα. Τα συμπτώματα προκάλεσαν την ανησυχία των γονιών της και τη μετέφεραν εσπευσμένα το πρωί της Παρασκευής στο Παίδων Πεντέλης, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Με συμπτώματα μηνιγγίτιδας εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία πριν από δύο ημέρες και η δεύτερη 13χρονη από τα Μέγαρα. Και σε αυτή την περίπτωση η κινητοποίηση των γονέων ήταν άμεση. Η μαθήτρια έχει διαφύγει τον κίνδυνο και νοσηλεύεται πλέον στο τμήμα λοιμώξεων.

    [06] Κοινωνία

    Αγνοούνται 14 άνθρωποι - Αανασύρθηκαν 4 σοροί

    Τραγωδία με λαθρομετανάστες

    3/2/2007 1:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 2:53:05 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τις σορούς τεσσάρων λαθρομεταναστών ανέσυραν το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή της Κέρβελης οι άνδρες του Λιμεναρχείου, της ομάδας διάσωσης και της Πυροσβεστικής που χτενίζουν από ξηράς τη χερσαία ζώνη για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών, που, σύμφωνα με δήλωση συμπατριώτη τους, επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος, η οποία βυθίστηκε λίγο πριν φτάσει στη στεριά, στο Ακρωτήριο Πράσο. Συγκεκριμένα, χθες βράδυ συνελήφθη ένας λαθρομετανάστης, ο οποίος δήλωσε ότι κατάφερε να βγει κολυμπώντας στην περιοχή Ακρωτήριο Πράσο, η δε βάρκα στην οποία επέβαινε αυτός και άλλοι 19, μαζί με τον Τούρκο δουλέμπορο, βυθίστηκε ανοιχτά στο Πράσο. Αμέσως σήμανε συναγερμός κι ένα Super Puma άρχισε τις έρευνες ενώ το σκάφος του λιμεναρχείου Σάμου παρόλο που έκανε προσπάθειες, λόγω των ισχυρών ανέμων των 9 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή, δεν μπορούσε να βγει για έρευνες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες λιμενικοί, άνδρες της ομάδας διάσωσης και πυροσβέστες χτενίζουν την περιοχή από ξηράς για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών, ενώ και το ελικόπτερο άρχισε έρευνες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν τα τέσσερα πτώματα ενώ αναμένεται μόλις κοπάσουν οι άνεμοι και τα σκάφη του Λιμενικού να βγουν για έρευνες.

    [07] Κοινωνία

    Ζημιές στη Βιάννου Ηρακλείου

    Ανεμοθύελλα στην Κρήτη

    3/2/2007 5:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 7:28:56 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή της Βιάννου στο Ηράκλειο Κρήτης από την ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή. Λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως έως και 11 μποφόρ, έσπασε κλώνος από αιωνόβιο πλάτανο της Βιάννου και καταπλάκωσε ένα αυτοκίνητο ενώ ένα αιωνόβιο πεύκο δεν άντεξε στους ισχυρούς ανέμους και πλάκωσε ένα σπίτι. Εξάλλου αρκετές στέγες σπιτιών σηκώθηκαν στην κυριολεξία από τον ισχυρό αέρα, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί σε θερμοκήπια και καλλιέργειες της περιοχής.

    Το πρωί σημειώθηκε ρήγμα μήκους τεσσάρων μέτρων κατά την πρόσκρουση του πλοίου Κνωσός Παλλάς ανατολικά της προβλήτας 1, στο λιμάνι του Ηρακλείου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

    Οι θυελλώδεις βοριάδες, που πνέουν στα πελάγη προκαλούν προβλήματα γενικότερα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Καθυστερήσεις και αναβολές δρομολογίων σημειώθηκαν στον Πειραιά, στον Αργοσαρωνικό δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ τα δελφίνια φτάνουν έως την Αίγινα. Από τη Ραφήνα τα δρομολόγια προς Κυκλάδες φθάνουν μέχρι την Άνδρο

    [08] Κόσμος

    Για το σχέδιο Αχτισαάρι

    Ανησυχούν οι Σέρβοι

    3/2/2007 3:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 10:23:11 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έντονη ανησυχία προκάλεσε στο Βελιγράδι το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, συγκάλεσε σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να καθοριστεί από κοινού η στάση της χώρας. Στο μεταξύ παράνομη χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα το σχέδιο Αχτισαάρι για το νέο καθεστώς του Κοσσόβου. Από τη μεριά τους οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου χαιρέτησαν το σχέδιο Αχτισάαρι και έκαναν λόγο για διαδικασία που θα οδηγήσει σε ανεξαρτησία της περιοχής. Με το σχέδιο Αχτισαάρι διαφωνεί και Ρωσία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε πως το κείμενο ως έχει είναι αποδεκτό από τη χώρα του. Θετική ήταν και η αντίδραση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ. "Ένα σχέδιο για το Κόσσοβο δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως λύση "απαράδεκτη" από το Βελιγράδι ή την Πρίστινα", δήλωσε σήμερα ο Λαβρόφ. "Είμαστε αντίθετοι σε μια εναλλακτική λύση που επιβάλλει κάτι το οποίο κρίνεται απαράδεκτο από τη μια ή την άλλη πλευρά", είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία-Νοβοστι, επιστρέφοντας από συνομιλίες που είχε για το Μεσανατολικό στην Ουάσινγκτον.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος μιλώντας στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν "κοινή άποψη για το πώς πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα" που αφορά το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας της νότιας Σερβίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ. "Το Κόσσοβο είναι ένα θέμα στο οποίο διαφωνούμε περισσότερο, αντιθέτως με τις θέσεις μας για το Ιράν, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Οφείλουμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση που θα είναι ταυτόχρονα αποδεκτή από τους Σέρβους και από την Πρίστινα", διευκρίνισε.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι παρουσίασε χθες, Παρασκευή ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Κόσσοβο θα δικαιούται να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα παραμείνει υπό διεθνή επίβλεψη, ενώ το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις περιπολίες στο έδαφός του. Κάλεσε επίσης Σέρβους και Αλβανούς σε νέες συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός πριν υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το τελικό σχέδιό του για ένα νέο καθεστώς της επαρχίας που ακόμη είναι τυπικά σερβική, διοικείται από τον ΟΗΕ και ο αλβανικός, στην πλειοψηφία του, πληθυσμός της ζητά ανεξαρτησία. Το σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από το Βελιγράδι ενώ η Μόσχα, στενός σύμμαχος του Βελιγραδίου, απειλεί να προβάλει βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

    [09] Κόσμος

    Πέντε άνθρωποι . 100.000 οι άστεγοι

    Βούλιαξε η Τζακάρτα

    3/2/2007 8:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι πνίγηκαν στις σφοδρές πλημμύρες που σαρώνουν την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα και τις γύρω περιοχές, ενώ περισσότεροι από 100.000 είναι οι άστεγοι, ύστερα από ημέρες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Οι πλημμύρες την εποχή των βροχοπτώσεων στην Ινδονησία είναι συνήθεις. Ωστόσο η καταστροφή αυτή την εβδομάδα ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες. Οι πνιγμοί σημειώθηκαν στην ανατολική Τζακάρτα και το Μπελάσι, ενώ το Μπεκάσι θεωρείται η πλέον πληγείσα περιοχή. Τα νερά σύμφωνα με το Κέντρο Φυσικών Καταστροφών της χώρας έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

    [10] Ιράκ

    130 νεκροί σε βομβιστική επίθεση

    Αιματοκύλισμα στη Βαγδάτη

    3/2/2007 8:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 11:25:53 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP, AP

    Νέο φόρο αίματος στο βωμό του εμφύλιου σπαραγμού πλήρωσαν σήμερα οι Ιρακινοί. Μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά της πόλης Χίλα πριν από δύο ημέρες, σήμερα σειρά είχε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης. Ένα φορτηγό παγιδευμένο με ένα τόνο εκρηκτικά εξερράγη σε πυκνοκατοικημένη σιιτική συνοικία της Σαντρίγια, στην ανατολική όχθη του Τίγρη. Ο απολογισμός βαρύς: 130 Ιρακινοί πολίτες, που βρίσκονταν εκεί για τις καθημερινές προμήθειες ενόψει της νυχτερινής απαγόρευση της κυκλοφορίας, βρήκαν το θάνατο. Άλλοι 305 τραυματίστηκαν. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, σε σημείο που δύο κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές τελικά κατέρρευσαν, ενώ άλλα οκτώ υπέστησαν μερική καταστροφή.

    Ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καταδίκασε το "αποτρόπαιο αυτό έγκλημα", για το οποίο επέρριψε την ευθύνη στους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσέιν και τους σουνίτες εξτρεμιστές. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για "θηρωδία".

    Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση εντός του 2007, είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό στην αγορά του Χαρατζ στις 22 Ιανουαρίου, με 88 θύματα, όμως φονικότερη θεωρείται η βομβιστική επίθεση του Νοεμβρίου στο Σαντρ Σιτι, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές, αποτελούν κλιμάκωση των επιχειρήσεων των ανταρτών ενόψει της επικείμενης υλοποίησης ενός νέου κοινού αμερικανο-ιρακινού σχεδίου ασφαλείας για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη.

    Επιθέσεις στη Σαμάρα, το Κιρκούκ και τη Ντιγιάλα

    Άλλοι εννέα άνθρωποι, οι έξι εξ αυτών αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη Σαμάρα, το Κιρκούκ και τη Ντιγιάλα.

    Ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου των ειδικών δυνάμεων της ιρακινής αστυνομίας στην κατοικημένη από σουνίτες Σαμάρα , 125 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης σκοτώνοντας έξι αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους έξι. Οι τοπικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Στο Κιρκούκ, ένας καμικάζι που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) σκοτώνοντας έναν περαστικό και τραυματίζοντας 16 άτομα, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά. Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στη συνοικία Μουσάλα. Συνολικά επτά παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην ίδια πόλη μέσα σε διάστημα δύο ωρών, σκοτώνοντας δύο πολίτες και τραυματίζοντας 34 άτομα. Οι δύο από αυτές ήταν έξω από λύκεια θηλέων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το ιρακινό τμήμα της Αλ Κάιντα διευκρινίζοντας ότι στο στόχαστρο του είναι οι έδρες των κύριων ιρακινών κουρδικών κομμάτων.

    Επίσης, ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών αργά χθες βράδυ μεταξύ ενόπλων και κατοίκων ενός χωριού της επαρχίας Ντιγιάλα , σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Μπακούμπα. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο χωριό Χαρναμπάτ, αναγκάζοντας τους κατοίκους του, σουνίτες και σιίτες, να τους αντιμετωπίσουν. Οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν και σήμερα, πρόσθεσε ο διοικητής της αστυνομίας.

    Ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών Αγιατολάχ Αλι αλ-Σιστάνι απηύθυνε έκκληση ενότητας προς όλους του Ιρακινούς. "Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ενωμένοι και να απορρίψουμε την σεκταριστική ένταση για να αποτρέψουμε την αναμόχλευση σεκταριστικών διαφορών", δήλωσε.

    Εμφύλιος ή όχι, διερωτάται ο Λευκός Οίκος

    Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αποφασίσει εάν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μπορεί να αποκληθεί εμφύλιος ή όχι. Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών "ο όρος εμφύλιος πόλεμος δεν αντιπροσωπεύει κατάλληλα την πολυπλοκότητα της ιρακινής διένεξης. Όμως, περιγράφει εύστοχα καίρια στοιχεία αυτής της διένεξης". Στο κείμενο γίνονται εκτεταμένες αναφορές στις εκτοπίσεις τμημάτων ιρακινού πληθυσμού, στις κινητοποιήσεις στις οποίες προβαίνουν η σιιτική και η σουνιτική κοινότητα και η θρησκευτικού χαρακτήρα βία. "Για τους προσεχείς 12-18 μήνες η κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας μπορεί να μείνει η ίδια όπως στα τέλη του 2006", επισημαίνεται.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2006 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 16.800 πολίτες στη Βαγδάτη. Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, σχολίασε την έκθεση με τα λόγια ότι "απλοποιείται υπερβολικά με τον όρο "εμφύλιος πόλεμος" η πολύ περίπλοκη κατάσταση του Ιράκ".

    Ο Λευκός Οίκος δια του εκπροσώπου χαρακτήρισε την έκθεση "σκληρή", πλην όμως "δίκαιη" και πως το περιεχόμενό της δεν είναι αντίθετο με τη νέα στρατηγική του προέδρου Τζορτζ Μπους για το Ιράκ.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να ζητήσει από το Κογκρέσο τη Δευτέρα τη χορήγηση επιπλέον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για το τρέχον οικονομικό έτος, τα οποία θα προστεθούν στα 70 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη αποδεσμευτεί, καθώς η νέα στρατηγική για το Ιράκ που εξήγγειλε στις αρχές του έτους μπορεί να απαιτήσει την ανάπτυξη 35.000-48.000 ανδρών και όχι μόνο 21.500. Επίσης, θα ζητήσει 145 δισεκατομμύρια δολάρια για τους ίδιους σκοπούς για το οικονομικό έτος 2008, το οποίο αρχίζει την 1η του προσεχούς Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός αυτός ξεπερνάει αυτόν του πολέμου στο Βιετνάμ.

    [11] Μ. Ανατολή

    Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας Αμπάς - Μεσάαλ

    Συνεχίζουν απτόητοι τις μάχες

    3/2/2007 2:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 7:35:59 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίστηκαν τη νύχτα και σήμερα το πρωί στη Γάζα οι μάχες μεταξύ των οπαδών της κυβερνώσας ισλαμιστικής Χαμάς και της οργάνωσης Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να τραυματιστούν, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ηγετών των δύο κινημάτων, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε αρκετούς τομείς της πόλης, κυρίως κοντά στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας όπου πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το πρωί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετές ημέρες από τους κατοίκους της, ενώ τα μέλη των δύο κινημάτων διατηρούν τις θέσεις τους. Δύο ακόμη άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στον τομέα των ξενοδοχείων της Γάζας και ένας άλλος κοντά στα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μάχες σημειώθηκαν επίσης γύρω από την έδρα της προληπτικής ασφαλείας, στη συνοικία Ταλ αλ Χάουα στο νότιο μέρος της πόλης. Ακόμη, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς στη συνοικία Χαν Γιουνές στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας. Το πανεπιστήμιο πρόσκειται στη Φατάχ. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αρχηγός της Φατάχ και ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς που ζει εξόριστος στη Δαμασκό, Χάλεντ Μεσάαλ, συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευή για κατάπαυση του πυρός, την τελευταία μιας μακράς σειράς εκεχειριών που δεν έγιναν σεβαστές τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Τρίτη, στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, τερματισμού των βιαιοτήτων και επανέναρξης του διαλόγου για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Στο μεταξύ η Χαμάς καταδίκασε τους διαμεσολαβητές του Κουαρτέτου, κατηγορώντας τους ότι παίζουν ένα ρόλο που τους έχει αναθέσει η Ουάσινγκτον και ότι τιμωρούν τον παλαιστινιακό λαό. "Η θέση τους δεν συμβάλλει στο να υπάρξει ασφάλεια, σταθερότητα και ηρεμία στην περιφέρεια, αλλά αντίθετα συμβάλλει στο να αυξάνονται τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού", ανέφερε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών.\

    Το Κουαρτέτο, μεσολαβητές του οποίου συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε την προσπάθεια των ΗΠΑ με στόχο να ξαναρχίσουν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες με συμμετέχοντα, από Παλαιστινιακής πλευράς, τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την ενδοπαλαιστινιακή βία -τις συγκρούσεις της Χαμάς με την Φάταχ- η οποία έχει κοστίσει δεκάδες ζωές τις τελευταίες ημέρες.

    [12] Υγεία

    Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα

    Εστία του H5N1 στη Βρετανία

    3/2/2007 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2007 3:25:45 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιβεβαιώθηκε στη Βρετανία ότι η γρίπη των πτηνών που εμφανίστηκε σε φάρμα στο Σάφολκ, βορειοδυτικά του Λονδίνου, ανήκει στο φονικό στέλεχος H5N1. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 2.500 πτηνά πέθαναν. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αγρόκτημα στη Βρετανία μολύνεται από το φονικό ιό. Το νέο ξέσπασμα της νόσου θα συζητηθεί την Τρίτη μεταξύ ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την απομόνωση της φάρμας ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 February 2007 - 21:50:55 UTC