Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλοί τόνοι
  • [02] Αντικαπνιστικά μέτρα
  • [03] Έρχεται χιονιάς...
  • [04] Βρέθηκαν επτά σοροί
  • [05] Κίνδυνος για μπλακ άουτ
  • [06] Πνίγηκε σε αρδευτικό κανάλι
  • [07] Ηλεκτρισμένη …κατάληψη
  • [08] Αυξάνονται οι νεκροί στην Τζακάρτα
  • [09] Σε κινητικότητα οι Σέρβοι
  • [10] Στο νοσοκομείο ο Κληρίδης
  • [11] Καταιγίδες σαρώνουν τη Φλόριντα
  • [12] Σάλος στη Βρετανία
  • [13] "Πόλεμος" στη Σικελία
  • [14] Φονικό 24ωρο στη Βαγδάτη
  • [15] Περίπατος της Λάρισας
  • [16] Ανετη νίκη του Πανιωνίου
  • [17] Νίκη-ανάσα για την Κέρκυρα
  • [18] Τον έφερε …τούμπα
  • [19] Απίστευτη ανατροπή του Ατρομήτου
  • [20] Ιταλία: Πρωτοφανή επεισόδια μ' ένα νεκρό
  • [21] Το πρώτο θύμα του Η5Ν1 στη Νιγηρία

    [01] Πολιτική

    Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα

    Υψηλοί τόνοι

    4/2/2007 1:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2007 5:13:33 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Συνεχίζεται από το πρωί σε υψηλούς τόνους και εφ όλης της ύλης η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε την Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται το βράδυ οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και η αντιπαράθεση κορυφής, όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο γραμματέας της ΝΔ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. "Η ώρα της αλήθειας δεν θα αργήσει, ο καιρός περνάει γρήγορα μέχρι τις εκλογές που η ΝΔ θα ξανακυβερνήσει", τόνισε ο Λευτέρης Ζαγορίτης. "Δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητήσει τις δημοκρατικές μου ευαισθησίες", ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Απόστολος Σταύρου και απέδωσε τη στάση του στην επιτροπή του Συντάγματος, στην πρόθεση του να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων που προέρχονται από το άρθρο 24 και όχι σε έλλειψη σεβασμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Στο μεταξύ να μην αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός το αίτημα για πρόωρες εκλογές επιθυμεί το 49,3% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία έναντι 37,4% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 43,8% κρίνει θετικά την κίνηση Παπανδρέου στην πολιτική σκακιέρα. Στο θέμα της Παιδείας, το 45% πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές. Εξάλλου προς αποχή από την ψηφοφορία προσανατολίζεται το ΚΚΕ, όπως συνάγεται από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των βουλευτών του. Την θέση του κόμματος θα προσδιορίσει η γ.γ. Αλέκα Παπαρήγα σε σύντομη παρέμβασή της το απόγευμα.

    Πρωτόπαπας, Σταύρου, Ζαγορίτης και Νάκος

    Να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκλογές κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ανοίγοντας τη συζήτηση στη σημερινή τρίτη και τελευταία ημέρα επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του. "Πριν ενάμιση μήνα ο Πρωθυπουργός είπε ότι όταν υποβάλλετε αιτήματα γίνονται αποδεκτά καθώς και μια παροιμία περί λαγών και φτέρης", είπε ο κ. Πρωτόπαπας καλώντας τον κ. Καραμανλή, να τηρήσει αυτά που έλεγε. "Εμείς του ζητάμε να κάνει αποδεκτό το αίτημά μας και εάν δεν το κάνει, ο λαγός δεν θα είμαστε εμείς, είναι σίγουρο ότι θα είναι άλλος", είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση "που καταστρέφει τον τόπο", ενώ για το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι έτοιμο και ότι "μέσα στις επόμενες μέρες" θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το αναλυτικό-κυβερνητικό πρόγραμμά μας με την κοινωνία.

    "Ξέρουμε ότι η πρόταση μας δεν θα περάσει", είπε ο κ. Πρωτόπαπας, "ξέρουμε ότι έχετε την πλειοψηφία, και βεβαίως υπάρχουν πρόσφατες περιπτώσεις, που ακόμα και όταν δεν έχετε την πλειοψηφία, ψάχνετε να βρείτε τρόπους να την αποκτήσετε, όπως έγινε στην ψηφοφορία για το άρθρο 24, σημείωσε ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

    "Παρόλο που είναι ημέρα, φοβούμαι ότι ο κ. Πρωτόπαπας βλέπει όνειρα θερινής νυχτός", δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου διαδεχόμενος στο βήμα το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

    Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και ο λαός θα δώσει την απάντηση που χρειάζεται στο ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Σταύρου, τονίζοντας ότι με όσα έγιναν και γίνονται από τη ΝΔ, οι πολίτες θα εκτιμήσουν τη γιγαντιαία προσπάθεια της νέας διακυβέρνησης, η οποία οδηγεί τη χώρα εμπρός.

    Σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σταύρου αφιέρωσε στη θέση του για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς και στα επικριτικά σχόλια που δέχεται τις τελευταίες ημέρες.

    Ο κ. Σταύρου υπενθύμισε τον αγώνα του για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι "σήμερα, όσο ποτέ, είναι εμφανής η αναγκαιότητα της προστασίας. Εξίσου, όμως, αναγκαίο είναι να επιλυθούν και όλα τα προβλήματα, ιδιοκτησιακά και δασικά, που έχουν σωρευθεί εξαιτίας αόριστων διατυπώσεων στις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος που εξέτρεψαν αυτές από τον ουσιαστικό σκοπό για τον οποίο θεσπίσθηκαν ή τουλάχιστον, οδήγησαν σε λανθασμένες ερμηνείες και τελικά αλλοίωσαν τις προθέσεις του νομοθέτη".

    Ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ δήλωσε ότι ακολουθεί με πίστη και συνέπεια το νέο πολιτικό πολιτισμό που καθιερώνει στη χώρα μας η Νέα Διακυβέρνηση: "Σέβομαι απόλυτα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πάντοτε αποφεύγω ασεβείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς". "Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι ο δημοκρατικός και κοινοβουλευτικός διάλογος χρειάζεται επιχειρήματα, προτάσεις, συναίνεση και όχι έξαλλο και υβριστικό πολιτικό λόγο".

    Αναφερόμενος, δε, στα επικριτικά σχόλια που δέχεται, είπε: "Δεν επιτρέπω όμως σε κανέναν να σπιλώσει την αυτοδημιούργητη πολιτική μου διαδρομή και τις δημοκρατικές μου ευαισθησίες". Αναρωτήθηκε εξάλλου: "Δεν συνιστά κοινοβουλευτικό ατόπημα η επιδίωξη της αντιπολίτευσης, ιδίως του ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, να καταργήσει την αρχή της πλειοψηφίας και να καθιερώσει ως κρατούσα άποψη την αρχή της μειοψηφίας; Δεν συνιστά παραβίαση βασικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών η μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην περαιτέρω διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος; Δεν συνιστούν προσπάθεια απαξίωσης οι συνεχείς και άδικες επιθέσεις κατά της κας Προέδρου της Βουλής, η οποία είναι πάντοτε συναινετική και άψογη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της;".

    Από τη μεριά του ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, σε μια κίνηση τακτικισμού και υποκύπτοντας στις εσωκομματικές πιέσεις στελεχών του.

    "Άκουσα τον κ. Πρωτόπαπα να ψελλίζει κάτι για λαγούς. Μιλάτε εσείς που γίνατε λαγοί, με την απόδραση σας από την αναθεώρηση του Συντάγματος; Ο κ. Παπανδρέου υπέκυψε στις πιέσεις στελεχών του, πιστεύοντας ότι θα αποδράσει έτσι από τον βραχνά της ενδοπασοκικής γκρίνιας. Απεγκλώβισε, ίσως, έτσι τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο, εγκλωβίστηκε όμως ο ίδιος και θα παραμείνει εγκλωβισμένος για πολύ καιρό ψάχνοντας την χαμένη του αξιοπιστία του", ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης. Και πρόσθεσε: "Ισχυρίστηκαν τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι απέκτησαν την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Ίσως, αλλά για αυτό μόνο το Παρασκευοσαββατοκύριακο".

    Ακόμα, ο κ. Ζαγορίτης έκανε λόγο για συσσωρευμένα προβλήματα που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ κάτι, όπως είπε, που δεν θέλει να αντιληφθεί, γιατί διαφορετικά θα είχε ζητήσει ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό και θα είχε κάνει την αυτοκριτική του.

    "Δεν βρήκατε μια λέξη συγνώμης. Δεν θέλετε να καταλάβατε τίποτα. Ο λαός όμως δεν ξεχνά. Εμείς διασφαλίζουμε μια καλύτερη προοπτική για κοινωνική συναίνεση, μετριοπάθεια, χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκλογές για να λύσουμε τα ενδοπασοκικά σας προβλήματα. Και η διαφορά μας με αυτά που κάνετε θα είναι πολύ μεγαλύτερη", είπε και πρόσθεσε: "Οι εκλογές δεν θα γίνουν τώρα, αλλά τότε που πρέπει και που θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Σήμερα δεν συγκρούονται δύο κόμματα αλλά δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ και η πολιτική της οπισθοδρόμησης που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, πάντως, δεν παρασυρόμαστε στους τακτικισμούς σας γιατί είναι φυσικό να αναζητείτε διεξόδους που δεν πείθουν κανένα. Ούτε το πολιτικό κόσμο ούτε τους πολίτες αλλά ούτε και τους οπαδούς σας. Απλά αποδεικνύουν την αδυναμία σας και επιβεβαιώνει το έλλειμμα θέσεων και προγραμμάτων του ΠΑΣΟΚ".

    Και ο κ. Ζαγορίτης κατέληξε λέγοντας: "Αναζητείτε επί ματαίω να ανακόψετε την συνταγματική αναθεώρηση. Όμως οι πολίτες δεν θα παραπλανηθούν. Δεν πείθονται με τα τεχνάσματα σας. Οι κινήσεις τακτικής όταν δεν έχουν υπόβαθρο, έχουν κοντά πόδια".

    Ουδείς, ούτε εγώ, ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να εκτιμήσουν τι είχε στο μυαλό του ο κ. Παπανδρέου με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος.

    "Ακόμα και ως τακτική κίνηση να τη δούμε, για να αναπνεύσει από το βρόγχο που του πέρασαν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και για να συσπειρώσει τους οπαδούς του, είναι αποτυχημένη επιλογή, διότι δεν δυσκόλεψε σε τίποτα την Κυβέρνηση",σημείωσε ο κ. Νάκος. Στην ουσία, πρόσθεσε, ο κ. Παπανδρέου, θυσίασε για την επίπλαστη ένταση ενός τακτικισμού τριών ημερών, την πολιτική σοβαρότητα και αξιοπιστία του. "Προκειμένου για να κρύψει τις δικές του ανασφάλειες, την πολιτική γύμνια και την ιδεολογική ανεπάρκεια του κόμματός του, προσποιήθηκε αυτοπεποίθηση, που δεν πρόκειται να αποκτήσει με αυτές τις μεθόδους", είπε.

    Ο κ. Νάκος αναρωτήθηκε εάν πίστεψε κανείς ότι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να γίνουν εκλογές. Μπορεί να μην κατάλαβαν ποτέ γιατί τους καταψήφισε ο λαός, όμως "ένα έμπειρο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να μην έχει ένστικτο εκλογικής επιβίωσης", είπε.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αφού ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να συμμετάσχει στον ευρύ κοινωνικό διάλογο για τα σημαντικά θέματα της κοινωνίας "διοργανώνει ένα τριήμερο χάπενινγκ", και, ξεχνώντας τον πολύ κόσμο "απευθύνεται στο δικό του μικρόκοσμο", πιστεύοντας ότι, "μπορεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, την ώρα που η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο". Ο λαός, κατέληξε ο κ. Νάκος, δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε την ανοχή, για να ασχολείται με τις εσωτερικές νευρώσεις ενός κόμματος, που τον οδήγησε σε πολλαπλά αδιέξοδα.

    Βάσω Παπανδρέου, Κουβέλης, Πετσάλνικος, Μαγγίνας

    Για αφελληνισμό της Οικονομίας και εξαχρείωση της δημόσιας ζωής, κατηγόρησε την Κυβέρνηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. "Προεκλογικά, είχατε φιλοτεχνήσει το προσωπείο σας, αλλά όλοι γνωρίζουν τώρα, το πραγματικό σας πρόσωπο - αλαζονικό, αυταρχικό και καθαρά ταξικό. Το κόμμα της μηδενικής ανοχής, έχει γίνει κόμμα συνολικής συνενοχής. Καλύπτετε διαρκώς τα πάντα, περιπτώσεις με άλλο ύφος και ήθος εξουσίας. Πού είναι οι κουμπάροι με τις χειροπέδες; Όχι μόνον είναι έξω από τη φυλακή, αλλά βρίσκονται και στην αγκαλιά σας", ανέφερε. Η κα Παπανδρέου υποστήριξε πως η Κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και γι αυτό "οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα σκόπιμα σε χρεοκοπία και χρεώνει το ΙΚΑ, ενώ χαρίζεται στις Τράπεζες". "Ο ανταγωνισμός πάει από το κακό στο χειρότερο. Προωθείτε όλες τις εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας και χαίρεστε. Ξένη επένδυση είναι να έρθουν ξένα κεφάλαια, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να εισάγουν τεχνογνωσία - δεν σημαίνει να περνά η Εθνική σε ξένα χέρια, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, το Χρηματιστήριο. Πώς θα ασκήσετε πολιτική στα Βαλκάνια, όταν το τραπεζικό σύστημα, οι επικοινωνίες, γίνουν υποκαταστήματα πολυεθνικών επιχειρήσεων; Ή θα ασκήσουν πολιτική οι πολυεθνικές και εμείς θα γίνουμε υποκαταστήματα;", ανέφερε η κα Παπανδρέου.

    Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι "η υπερψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης, είναι ψήφος κατά της συντηρητικής πολιτικής που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων δημόσιων οργανισμών, που ανέχεται, υποθάλπτει και συντηρεί τη λειτουργία των ολιγοπωλίων και την ύπαρξη καρτέλ". Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν είναι ψήφος υπέρ του δικομματισμού και τόνισε χαρακτηριστικά: "Η δικομματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται επί της ουσίας, αλλά σε μια προσπάθεια να τροφοδοτήσει τις εντάσεις. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πει στον ελληνικό λαό αν θέλει την ρηγμάτωση της εκπαίδευσης που προωθεί η ΝΔ. Αυτό είναι το ζήτημα. Και η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν απαντάει σε αυτό και ούτε αν εντάσσεται στα ψευδεπίγραφα διλήμματα",σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι "είναι προσωπικά υπεύθυνος και υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό για την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του που αποδείχτηκαν απατηλά όνειρα". Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι "είναι κρίμα να φτάνετε στην μετατροπή της Κυβέρνησης σας σε μια "απέραντη κουμπαριά". Είναι υπεύθυνος και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας για όσα συμβαίνουν στην Παιδεία. Είναι δυνατό να βολεύεστε πίσω από τον ισχυρισμό ότι φταίνε οι συνδικαλιστές και οι φοιτητές και να περιορίζεστε σε αυταρχικές δηλώσεις;". Και πρόσθεσε: "Πού είναι η Κυβέρνηση; Είναι εικόνα αυτή; Τρεις Υφυπουργοί είναι εδώ στη Βουλή όταν ελέγχεται συνεχώς το σύνολο της Κυβέρνησης. Πού είστε να απαντήσετε σε όλα αυτά που είστε υπόλογοι;". Στη συνέχεια, ο κ. Πετσάλνικος έκανε λόγο για πρωτοφανή χειρισμό στο κορυφαίο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος "με αντίληψη αυταρχισμού και κουτοπονηριάς στην προσπάθεια της να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ".

    "Αποκαλύφθηκε, όμως, το πραγματικό σας πρόσωπο με όσα συνέβησαν με τα δάση και με την απροκάλυπτη προσπάθεια αλλοίωσης της ψηφοφορίας. Είναι ντροπή. Δεν φταίνε ο κ. Τραγάκης και ο κ. Σταύρου γιατί σε εντεταλμένη υπηρεσία βρίσκονταν για να περάσει πάση θυσία την άποψη της Κυβέρνησης", τόνισε ο κ. Πετσάλνικος και κατέληξε λέγοντας:

    "Ο ελληνικός λαός δεν ξεγελιέται και δεν σας εμπιστεύεται. Είναι ώρα να αποφασίσει για μια άλλη Κυβέρνηση θετική και δίκαιη για τη κοινωνία".

    Τα όσα είπε ο κ. Πετσάλνικος για απουσία Υπουργών, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Πρωθυπουργός και χθες και σήμερα βρίσκεται στο Κοινοβούλιο και ακούει τις ομιλίες όλων των συναδέλφων. Αντί να κάνετε παρατηρήσεις συμβουλέψτε τον αρχηγό σας να έρχεται στη Βουλή". "Ο κ. Παπανδρέου δεν θα δεχόταν υποδείξεις από τον κ. Μαγγίνα. Η στάση, η δική σας, σε ότι αφορά τους κορυφαίους θεσμούς είναι αυτή που προσβάλει. Δεν θα μας δώσετε εσείς μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς, εσείς που τους εξευτελίζετε τους θεσμούς",αντέτεινε ο κ Πετσάλνικος.

    Μεϊμαράκης - Βενιζέλος

    Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης τοποθετούμενος επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας παράλληλα ότι, η ΝΔ θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος. "Στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν εκλογές. Θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της Κυβέρνησης και, τότε, οι πολίτες θα μας κρίνουν", είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ, σχολιάζοντας την πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ είπε: "Ξεκινήσατε πολύ νωρίς. Θα λαχανιάστε μέχρι να φτάσετε τότε".

    Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για το εάν θέλει εκλογές πριν ψηφιστούν τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος. "Η συμμετοχή σας στην επιτροπή αναθεώρησης και οι ομιλίες του κ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει την αναθεώρηση ορισμένων άρθρων, είπε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε: Τι άλλαξε τώρα; Πότε πρέπει να γίνει η αναθεώρηση; Εάν γίνουν τώρα οι εκλογές, η επόμενη Βουλή είναι που θα συζητήσει το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και η μεθεπόμενη (2013-2017) θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση. Και σας ρωτώ. Αντέχει η Ελλάδα να μείνει πίσω, επειδή εσείς είστε κολλημένοι στο χθες;"

    Ο κ. Μεϊμαράκης, που επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν αντέχει στο διάλογο και στη συναίνεση, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει ότι "πλέον την πρωτοβουλία στο πολιτικό παιχνίδι την έχει η ΝΔ. Εμείς ορίζουμε την ατζέντα, εμείς ορίζουμε τις εκλογές, και το πως θα πορευτεί η Ελλάδα, διότι έτσι θέλησε ο λαός κατά συντριπτική πλειοψηφία".

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να καταθέσει τις απόψεις του για τα συγκεκριμένα άρθρα, για να μην έχει τριβές με την Αριστερά και τους "φωνασκούντες", ενώ χρησιμοποιεί τον Κανονισμό της Βουλής για να λύσει τα εσωκομματικά προβλήματά του. "Εμείς θα σας αφήσουμε άνεση χρόνου, να κάνετε το συνέδριο σας και να μπορέσετε να δώσετε τον προγραμματικό σας λόγο", είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι του θυμίζει το ανέκδοτο με το λαγό που είπε στο λιοντάρι "λέμε και καμιά ανοησία να περνά η ώρα".

    Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η ΝΔ, εάν θέλει να συνδέσει το αίτημα για άμεσες εκλογές του ΠΑΣΟΚ με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης αναθεωρητικής διαδικασίας, μπορεί να το κάνει: "Συζητείστε, χωρίς το ΠΑΣΟΚ, την πρόταση αναθεώρησης σε δύο ημέρες. Κάντε την πρώτη ψηφοφορία, μετά από ένα μήνα κάντε τη δεύτερη και διαλύστε αμέσως μετά τη Βουλή. Υπάρχουν λύσεις. Αναγνωρίστε ότι είστε σε αδιέξοδο, και ότι υπάρχει ζήτημα εκλογών. Και τη διαδικασία τη βρίσκω και σας τη δίνω. Πάρτε τη".

    Απαντώντας, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι με την παρέμβασή του, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε το ποιος καθορίζει τη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, διότι αντί να υποστηρίξει ο κ. Παπανδρέου σήμερα την πρόταση μομφής, τη στηρίζουν τρεις-τέσσερις άνθρωποι που φαίνεται ότι την εισηγήθηκαν, και που έβαλαν τον κ. Παπανδρέου "να ρίξει τη ζαριά", διότι κανείς δεν γνωρίζει, τί διαχείριση ήττας θα γίνει την επομένη μέρα των εκλογών.

    Τόνισε ωστόσο, ότι εάν αυτή είναι η επίσημη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να περιλαμβάνεται στην πρόταση μομφής, ότι δηλαδή, αφού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, τότε να προκηρύξουμε εκλογές: "Είναι αυτή νέα θέση ηγετικού επιπέδου από τον κ. Βενιζέλο, όπως διατυπώνεται;" αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η ΝΔ ετοιμάζεται και για την τρίτη θητεία με Κώστα Καραμανλή, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να πάμε τώρα σε εκλογές, "διότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός σας. Ο χρόνος όσο θα περνά, είναι δικός μας, διότι τώρα θα φανεί το έργο μας. Εσείς δεν θέλετε να φανούν οι καρποί των έργων μας", κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    [02] Πολιτική

    Κοινή υπουργική απόφαση και για το Gardasil

    Αντικαπνιστικά μέτρα

    4/2/2007 12:04:00 πμ

    Μέτρα κατά του καπνίσματος επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, γνωστοποιεί ότι μελετάται η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και της πώλησης τσιγάρων σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Αναφέρει ακόμη ότι καταρτίζεται κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Απασχόλησης για τη διάθεση το συντομότερο δυνατόν, του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    [03] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή για το χιονιά ο κρατικός μηχανισμός

    Έρχεται χιονιάς...

    4/2/2007 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χειμωνιάτικο είναι πλέον το σκηνικού του καιρού. Το κρύο είναι τσουχτερό σ όλη τη χώρα, ενώ μικροί και μεγάλοι ανέβηκαν το πρωί στην Πάρνηθα και έπαιξαν με το χιόνι, ενώ από το τελεφερίκ και πάνω θεωρούνται απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χιονίσει πρόσκαιρα εκτός από τα Βόρεια Προάστια και μέσα στην Αθήνα.. Θερμοκρασίες κοντά και υπό του μηδενός επικράτησαν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Λευκό τοπίο στην Αρκαδία και στα ορεινά της Εύβοιας ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων στην σήραγγα του Αρτεμισίου η οποία παρέμεινε κλειστή για περίπου μία ώρα. Το ύψος του χιονιού στην είσοδο του τούνελ έφτασε τους 20 πόντους. Εκχιονιστικά μηχανήματα αποκατέστησαν το οδικό δίκτυο. Αύριο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να είναι η πιο κρύα μέρα ενώ από την Τρίτη η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    [04] Κοινωνία

    Αγνοούνται 12 ακόμη ναυαγοί λαθρομετανάστες

    Βρέθηκαν επτά σοροί

    4/2/2007 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η σορός ακόμη ενός λαθρομετανάστη βρέθηκε στην περιοχή Κασονήσι της Σάμου, από τους άντρες του Λιμεναρχείου και προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των λαθρομεταναστών που έχασαν τη ζωή τους, όταν πριν από περίπου δύο 24ωρα ,με μια ξύλινη ταχύπλοη βάρκα, προσπάθησαν να περάσουν στα στενά της Μυκάλης, αλλά ναυάγησαν ένα ναυτικό μίλι πριν το Ακρωτήριο Πράσο λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 9 μποφώρ. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί οι σοροί 7 λαθρομεταναστών και αγνοούνται άλλοι 12, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συμπατριώτη τους που κατάφερε να βγει στη στεριά κολυμπώντας και ενημέρωσε τις Αρχές για την τραγωδία, επέβαιναν στη μοιραία βάρκα. Από το πρωί άνδρες του λιμενικού, πυροσβέστες και η ομάδα διάσωσης χτενίζουν τη χερσαία ζώνη, ενώ από τη θάλασσα τα σκάφη του λιμενικού ερευνούν για να εντοπίσουν και τους υπόλοιπους λαθρομετανάστες.

    [05] Κοινωνία

    Από τη συνεχιζόμενη κατάληψη στον ΑΗΣ Κοζάνης

    Κίνδυνος για μπλακ άουτ

    4/2/2007 2:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2007 6:50:53 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζεται η κατάληψη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, καθώς οι καταληψίες απέρριψαν την πρόταση της ΔΕΗ για διάλογο και επιμένουν να παρέμβει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι καταληψίες είναι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Ρυακίου και Αγίου Δημητρίου του δήμου Ελλησπόντου. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ενός μπλακ άουτ καθώς οι κάτοικοι έχουν καταλάβει τους ταινιόδρομους μεταφοράς λιγνίτη-τέφρας. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι πέντε μονάδες του ΑΗΣ να μην τροφοδοτούνται με καύσιμη ύλη και ήδη τέθηκε εκτός λειτουργίας η μία από αυτές, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις λειτουργούν σε οριακά επίπεδα. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται, λόγω της κατάληψης, να σημειωθούν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές, καθώς ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δίνει το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της χώρας. Αίτημα των καταληψιών είναι να προσληφθούν 60 άνεργοι συγχωριανοί τους στη ΔΕΗ, διότι, όπως υποστηρίζουν, οι μόνιμες θέσεις εργασίας που προκηρύχτηκαν από την Επιχείρηση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

    [06] Κοινωνία

    Ο 38χρονος από την Άρτα που είχε εξαφανιστεί

    Πνίγηκε σε αρδευτικό κανάλι

    4/2/2007 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νεκρός βρέθηκε μέσα σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή της Βίγλας στην Άρτα, ο 38χρονος Σπυρίδων Ρεπούλιος, τα ίχνη του οποίου είχαν εξαφανιστεί από την 1η Φεβρουαρίου. Ο 38χρονος, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες έπεσε με το αυτοκίνητό του στον αρδευτικό αύλακα, που ήταν γεμάτος νερό, στον επαρχιακό δρόμο Άρτας - Κορωνησίας και εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του δεν κατάφερε να βγει, με αποτέλεσμα να πνιγεί. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνά το αστυνομικό τμήμα περιφέρειας Άρτας.

    [07] Κοινωνία

    Κατάληψη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Κοζάνης

    Ηλεκτρισμένη κατάληψη

    4/2/2007 12:10:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατάληψη πραγματοποιούν από το πρωί του Σαββάτου στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημήτριου στην Κοζάνη, 50 περίπου κάτοικοι της περιοχής. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν περισσότερες προσλήψεις στη ΔΕΗ από άνεργους της περιοχής και αλλαγή του ορίου ηλικίας των 35 ετών στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό της εταιρείας, διαμηνύοντας πως αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, θα συνεχίσουν την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις.

    Οι καταληψίες διέκοψαν τη λειτουργία των ταινιοδρόμων, που μεταφέρουν λιγνίτη και τέφρα από και προς το εργοστάσιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έξω από το εργοστάσιο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Ο διάλογος μεταξύ αρμοδίων τοπικών φορέων και εκπροσώπων των καταληψιών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα απέβη άκαρπος. Με ανακοίνωση της η ΔΕΗ προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η κατάληψη είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλων διακοπών ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας, ζητά κατανόηση από τους καταναλωτές και κατηγορεί τους καταληψίες για αδιαλλαξία και για παράνομη παρακώλυση της λειτουργίας των μονάδων του Σταθμού, που καλύπτουν περίπου το 20% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού της χώρας.

    Την ίδια ώρα, κλειστή παραμένει, για 16η συνεχόμενη ημέρα, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι ζητούν την απάλειψη των προστίμων που τους επέβαλε η ΔΕΗ. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων.

    [08] Κόσμος

    20 νεκροί και 190.000 άστεγοι από τις πλυμμήρες

    Αυξάνονται οι νεκροί στην Τζακάρτα

    4/2/2007 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Είκοσι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εκτεταμένες πλημμύρες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, όπου σχεδόν 190.000 άλλοι έχουν μείνει άστεγοι σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara. "Τα θύματα πέθαναν από ασθένειες, το ψύχος, ηλεκτροπληξία ή παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Τζακάρτα, σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο. Προηγούμενος απολογισμός της εθνικής υπηρεσίας για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές έκανε λόγο για επτά νεκρούς. Διασώστες και εθελοντές στην Τζακάρτα βοηθούν κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες προσπαθώντας να τους απομακρύνουν από την περιοχή. Οι καταρρακτώδεις βροχές στο Μπογκόρ, 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των νερών και υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων. Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες και οι αρχές παραδέχονται ότι θα έχουν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη νέα καταστροφή που μαστίζει την Ινδονησία.

    Η Τζακάρτα δεν είχε προετοιμαστεί όπως θα έπρεπε για να ανταπεξέλθει στους κινδύνους από τις μεγάλες πλημμύρες. Η πόλη των 9 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει 13 ποταμούς και 78 περιοχές που εύκολα μπορούν να πλημμυρίσουν. Η Τζακάρτα θεωρείται ευάλωτη στις πλημμύρες εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά τμήματά της βρίσκονται κοντά στο ή κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ το αποχετευτικό σύστημα είναι ανεπαρκές. Στις αρχές του 2002 εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο σε αρκετές δεκάδες ανθρώπους, ενώ 300.000 άστεγοι είχαν καταφύγει σε τεμένη, σχολεία ακόμη και σε κοιμητήρια προκειμένου να σωθούν.

    [09] Κόσμος

    Αύριο οι προτάσεις Αχτισαάρι στα κόμματα

    Σε κινητικότητα οι Σέρβοι

    4/2/2007 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αύριο Δευτέρα θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι, για το Κόσοβο, στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η συνάντηση στόχο έχει, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, τον καθορισμό του πλαισίου της οριστικής απάντησης της Σερβίας στο "πακέτο" Αχτισάαρι. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας και απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως, για πρώτη φορά, η νέα σερβική Βουλή, προκειμένου να συγκροτήσει μια "έγκυρη διαπραγματευτική ομάδα". "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή το συντομότερο δυνατό. Αναμένουμε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, με μια εποικοδομητική προσέγγιση, καθώς μόνον το Κοινοβούλιο μπορεί να δώσει την εντολή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων", δήλωσε εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας. Την πρωτοβουλία αυτή του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας χαιρέτισε ήδη το Ριζοσπαστικό Κόμμα, ενώ τα άλλα κόμματα δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη επί του θέματος. Από την πλευρά του, ο Νέναντ Τζούρτεζεβιτς, μέλος του Κέντρου για τη Μη Βίαιη Δράση, δήλωσε στον Β92 ότι η υφιστάμενη διαπραγματευτική ομάδα έχει την ικανότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και δεν είναι αναγκαία, όπως εκτίμησε, η βεβιασμένη συγκρότηση της νέας Βουλής.

    [10] Κόσμος

    Θα πάρει εξιτήριο σήμερα ή αύριο

    Στο νοσοκομείο ο Κληρίδης

    4/2/2007 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε νοσοκομείο της Λάρνακας εισήχθη ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, υποφέροντας από οξεία βρογχίτιδα. Ο κ. Κληρίδης, που είναι 86 χρόνων, έπασχε τις τελευταίες ημέρες από κρυολόγημα. Ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος δήλωσε ότι ο κ. Κληρίδης εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης για προληπτικούς λόγους και του χορηγείται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Πρόσθεσε ότι υγεία του βελτιώνεται και εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένει ότι θα του δοθεί εξιτήριο.

    [11] Κόσμος

    Σε κατάσταση έκτακτηςανάγκης τέσσερις κομητείες

    Καταιγίδες σαρώνουν τη Φλόριντα

    4/2/2007 2:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τέσσερις κομητείες της Φλόριντα, όπου οι πρωτοφανείς καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι που σαρώνουν την περιοχή έχουν προκαλέσει το θάνατο σε 20 ανθρώπους και μεγάλες υλικές καταστροφές. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες στα χαλάσματα που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Τσάρλι Κριστ ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 1.500 σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Δυνάμεις της Εθνοφρουράς της Φλόριντα έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν το έργο των συνεργείων διάσωσης. Οι κομητείες τις οποίες ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δικαιούνται να λάβουν ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταιγίδες - έκτακτη βοήθεια για στέγαση, ανοικοδόμηση, αποζημίωση για τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων. Οι ζημιές σ όλη τη χώρα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια δολάρια και το ποσό ενδέχεται ν αυξηθεί. Στη διάρκεια της καταιγίδας ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως και 260 χιλιομέτρων την ώρα σάρωναν την περιοχή.

    [12] Κόσμος

    Δεκαπέντε ανήλικοι στρατιώτες στάλθηκαν στο Ιράκ

    Σάλος στη Βρετανία

    4/2/2007 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκαπέντε Βρετανοί στρατιώτες ηλικίας κάτω των 18 ετών έχουν σταλεί σε μάχες στο Ιράκ από το 2003 έως σήμερα, παρά την υπογραφή από τη Βρετανία Πρωτοκόλλου του ΟΗΕ για τα παιδιά-στρατιώτες, παραδέχτηκε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, απαντώντας σε ερώτηση-βόμβα της βουλευτού των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σάρα Τίατερ, που υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή με την οποία αποκάλυψε αυτό το, όπως το χαρακτήρισε, "ασυγχώρητο λάθος" της Κυβέρνησης Μπλερ. Η Βρετανία υπέγραψε το 2003 το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη Συνθήκη Δικαιωμάτων των Παιδιών και την απαγόρευση ανάμιξή τους σε ένοπλες συγκρούσεις. Τα κράτη που έχουν υπογράψει το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο πρέπει σύμφωνα με το κείμενο "να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να υπάρχει εγγύηση πως στα μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας δεν μετέχουν ανήλικοι κάτω των 18 ετών". Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Άνταμ Ίνγκραμ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι 15 ανήλικοι ηλικίας 17 ετών, μεταξύ τους και τέσσερεις γυναίκες, έχουν σταλεί στο Ιράκ.

    "Κανείς απ αυτούς δεν πήγε εκεί μετά από τον Ιούλιο του 2005 και οι περισσότεροι απ αυτούς σε μια εβδομάδα θα έκλειναν τα 18 χρόνια ενώ μία εβδομάδα μετά την αποστολή τους στο Ιράκ, αποσύρθηκαν από τα κέντρα επιχειρήσεων και μεταφέρθηκαν στα μετόπισθεν. Επίσης μόνο πέντε ήταν οι 17χρονοι που μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και αυτό μόνο για τρείς εβδομάδες", τόνισε ο Υπουργός σε μια προσπάθειά του να δικαιολογήσει το συμβάν. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει αποστείλει στο Ιράκ 7.200 στρατιώτες της

    [13] Κόσμος

    Ένας αστυνομικός θύμα των χούλιγκανς

    "Πόλεμος" στη Σικελία

    3/2/2007 11:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο θάνατος ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια ευρύτατης έκτασης επεισοδίων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Κατάνια-Παλέρμο, στη Σικελία για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής κατηγορίας, οδήγησαν την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στην απόφαση να αναβάλει όλες τις αναμετρήσεις που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής.

    Ο 38χρονος επιθεωρητής Φίλιπο Ράτσιτι εξέπνευσε, όπως εκτίμησαν οι γιατροί της πτέρυγας ανάνηψης στο νοσοκομείο "Γκαριμπάλντι", εξαιτίας καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις αναθυμιάσεις δακρυγόνου, που πέταξαν άγνωστοι στο όχημα του.

    Εκτός του εκλιπόντα, όμως, 71 άτομα διακομίστηκαν με τραυματισμούς στα νοσοκομεία της Κατάνια.

    Τη λύπη τους για το τραγικό συμβάν εξέφρασαν πολιτικοί και παράγοντες των ομάδων του Καμπιονάτο.

    Ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να εργαστούν για την αποφυγή τέτοιων θλιβερών επεισοδίων. "Το ιταλικό ποδόσφαιρο θα ξηλωθεί και θα χτιστεί ξανά απ` την αρχή. Ακόμη κι αν χρειαστούν χρόνια. Ο,τι ξεκίνησε με το Calciopoli, συνεχίζεται τώρα" είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ιταλίας, Τζιουλιανο Αματο. "Πέρυσι υπήρξαν 142 τραυματισμοί αστυνομικών σε όλη τη σεζόν και εφέτος είμαστε στη μέση και έχουμε 202! Υπάρχει αύξηση 42%. Πρέπει να αλλάξουν πολλά στη νομοθεσία και σας διαβεβαιώ ότι θα αλλάξουν" είπε ο υπουργός Αθλητισμού Τζιοβανι Λολι, ενώ ο Αντονιο Ματαρεζε πρόεδρος Ιταλικής Λίγκας είπε πως ήρθε η ώρα για δραστικές αποφάσεις "περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το ποδόσφαιρο στην Ιταλία πρέπει τώρα να σταματήσει και να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη."

    "Έχει σκοτωθεί ένας άνθρωπος και δεν έχει νόημα να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να παραιτηθώ εγώ, ή να... παραιτήσουν την Κατάνια από το ποδόσφαιρο. Είμαι εντελώς απογοητευμένος και πιστεύω πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσω από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αισθάνομαι αηδία και δε θέλω να έχω καμία σχέση με όλα αυτά" είπε ο πρόεδρος της Κατάνια Αντόνιο Πουλβιρέντι, δεσμευόμενος πως θα εγκαταλείψει τη θέση του μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

    [14] Ιράκ

    Μία μόλις μέρα μετά την εκατόμβη στη λαϊκή αγορά

    Φονικό 24ωρο στη Βαγδάτη

    4/2/2007 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνταράσσεται από τη βία η Βαγδάτη το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών Ασφαλείας. Όπως αναφέρεται στην ιρακινή πρωτεύουσα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες- περίπου 15 άνθρωποι, από διάφορες επιθέσεις, κατά την επομένη ημέρα της φονικότερης, κατά πολλούς, επίθεσης, η οποία είχε "στόχο" λαϊκή αγορά" με τουλάχιστον 135 νεκρούς κι υπερδιπλάσιους τραυματίες, αφότου ξεκίνησε την άνοιξη του 2003 ο πόλεμος στο Ιράκ. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη, με τηλεκατευθυνόμενο χειρισμό, καθώς διερχόταν από το σημείο στάθμευσής του ένα μικρό λεωφορείο στο Μπαμπ αλ-Μοζάμ - τέσσερις επιβάτες νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός. Στο μεταξύ το θάνατο βρήκαν δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και τρείς συμπολίτες τους τραυματίστηκαν, όταν στην ανατολική Βαγδάτη το λεωφορείο τους δέχθηκε τα πυρά αγνώστων, που διέφυγαν.

    Νωρίτερα, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν, από βόμβα που τραυμάτισε άλλους τέσσερις συναδέλφους τους, επίσης στ ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, στη συνοικία Κέσρα. Η βόμβα αυτή έσκασε καθώς την πλησίαζε ανύποπτη η αστυνομική περίπολος. Στα νότια της Βαγδάτης, στη συνοικία Ντούρα, άλλο παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα αφαίρεσε την ζωή ενός αμάχου, τραυματίζοντας άλλους επτά. Στα βόρεια και στα δυτικά, στις συνοικίες Ουζιρίγιε και Ιαλάμ , δύο βόμβες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα και τραυμάτισαν συνολικά έξι ανθρώπους, οι δύο αστυνομικοί.

    Αλλά και πολύ κοντά στην πρεσβεία του Ιράν, σε κεντρικότατο σημείο στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε περαστικός και τρείς τραυματίστηκαν, από άλλη βόμβα. Στην επίσης κεντρική συνοικία Ανταλούς, άλλη βόμβα σκότωσε έναν άνθρωπο ενώ τραυμάτισε τέσσερις. Στο Μανσούρ, ένα αυτοκίνητο που μετέφερε δύο υπαλλήλους τηλεφωνικής εταιρείας δέχθηκε πυρά και οι επιβάτες του σκοτώθηκαν. Τέλος στη Φαλούτζα, 50 χλμ. από τη Βαγδάτη, εντοπίστηκαν νωρίς σήμερα οκτώ πτώματα χωρίς στοιχεία ταυτότητας. Τα πρόσωπα τους είναι παραμορφωμένα. Έχουν πυροβοληθεί ενώ εκτιμάται ότι εξέπνευσαν τις τελευταίες ώρες.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Περίπατος της Λάρισας

    4/2/2007 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανετη νίκη με 3-0 πήρε η Λάρισα στο «Αλκαζάρ» απέναντι στον αδύναμο και ελλιπή Ιωνικό (4΄ Γκούγκα, 29΄ Αλωνεύτης, 83΄ Κόζλεϊ), στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, βελτιώνοντας σημαντικά η θέση της στη βαθμολογική κατάταξη. Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν με το «καλημέρα» στον αγώνα, καθώς μόλις στο 4΄ ο Γκούγκα έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα του Καντιμοίρη, ο οποίος είχε αποκρούσει το πρώτο σουτ του Βραζιλιάνου επιθετικού. Απέναντι σε έναν ελλιπέστατο αντίπαλο, που ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να προβάλει αξιόλογη αντίσταση, οι παίκτες της γηπεδούχου αρκούνταν στο να διατηρούν την υπεροχή, ώσπου στο 29ο λεπτό ο Στάθης Αλωνεύτης δέχθηκε τη σέντρα του Κόζλεϊ και με σουτ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και το δεύτερο ημίχρονο, με τη Λάρισα να έχει τον πλήρη έλεγχο και τους παίκτες αμφότερων των συγκροτημάτων να αναμένουν τη λήξη του αγώνα, αφού ήταν πασιφανές ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να αλλάξει με βάση τον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων. Τελικά, το μόνο που άλλαξε ήταν το σκορ, καθώς στο 83΄ ο Κόζλεϊ έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» δίνοντας θριαμβευτική χροιά στην επιτυχία της ομάδας του. Διαιτητής: Μ. Γερμανάκος (Αθηνών) Κίτρινες : Ονουάτσι Συνθέσεις: ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Βενετίδης, Φέρστερ, Βενέτης, Φωτάκης, Γκίκας (69΄ Αλεξάνδρου), Διγκόζης, Γκούγκα (78΄ Πούτας), Κόζλεϊ, Αλωνεύτης (63΄ Καλαντζής). ΙΩΝΙΚΟΣ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Καντιμοίρης, Κοτίτσας, Μελαμπιανάκης, Πουλόπουλος, Παβιό, Κωλέτσης (53΄ Ξενίδης), Σωτήρχος (71΄ Μπαστιανίνι), Φαμπίνιο (53΄ Κακαράς), Κιμπικούλα, Ονουάτσι, Κωνσταντινίδης.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανετη νίκη του Πανιωνίου

    4/2/2007 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντική νίκη στην προσπάθεια που καταβάλει για να «αναρριχηθεί» στη βαθμολογία πέτυχε ο Πανιώνιος, επικρατώντας στη Νέα Σμύρνη του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 3-1 (12΄, 69΄ Λουρέντζο, 87΄ Αραβίδης - 18΄ Μπούσι) σε αναμέτρηση για την 20η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Σε μια... αποθέωση της ποδοσφαιρικής οικονομίας, οι πρώτες δύο ευκαιρίες του αγώνα μετουσιώθηκαν σε γκολ. Στο 13΄, ο Μπρέσκα «γέμισε» στην περιοχή των «Ποντίων», ο Κόβατς απέκρουσε την κεφαλιά του Τζιμπούρ αλλά στο ριμπάουντ ο Λουρέντζο έκανε το 1-0. Εξι λεπτά αργότερα, όμως, ο Ουέλινγκτον πάσαρε στον Μπούσι εκτελώντας φάουλ, και ο ικανός Αλβανός επιθετικός έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα ισοφαρίζοντας. Πρωταγωνιστής του πρώτου ημιχρόνου, πάντως, έμελλε να αναδειχθεί ο διαιτητής Μαζαράκος, ο οποίος με τις αποφάσεις του κατάφερε να εκνευρίσει τους παίκτες και των δύο ομάδων, ενώ κάποια στιγμή είχε απειλήσει με αποχώρηση εξαιτίας υβριστικών συνθημάτων που ακούστηκαν. Στην επανάληψη, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία χάθηκε για την Καλαμαριά στο 61΄, όταν ο Ουέλινγκτον πλάσαρε τον Κένινγκ που απέκρουσε, για να βγάλει τη μπάλα πάνω από τη γραμμή ο Μπρέσκα στο νέο σουτ του Γαλανόπουλου. Αυτό η ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη το πλήρωσε λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στο 69΄ όταν ο Λουρέντζο σκόραρε το δεύτερο γκολ του, ύστερα από σέντρα του Μάκου. Τη χαριστική βολή στην ομάδα της Θεσσαλονίκης έδωσε ο Αραβίδης στο 87΄, ύστερα όμως από εξαιρετική προσπάθεια του κορυφαίου Λουρέντζο και πάσα προς τον σκόρερ. Διαιτητής: Η. Μαζαράκος (Σύνδεσμος Αρτας) Κίτρινες : Κόβατς, Παπαδόπουλος, Περόνε, Γαλανόπουλος, Σαρακατσάνος, Σαμουηλίδης, Ορφανός ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εβαλντ Λίνεν): Κένινγκ, Γκασπάρ, Πλετς, Ενσαλίβα, Μπρέσκα (82΄ Μανιάτης), Τσκιτισβίλι, Μάκος, Γουνδουλάκης (74΄ Αραβίδης), Σπυρόπουλος, Τζιμπούρ, Λουρέντζο (90΄+ Σιαλμάς). ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Θωμάς Κατσαβάκης): Κόβατς, Γαλανόπουλος, Ορφανός, Κόλτσης, Μπούσι, Περόνε, Καραλιόπουλος, Σαρακατσάνος, Παπαδόπουλος (65΄ Σαμουηλίδης), Φαβάλι (76΄ Σίλα), Γκονσάλβες (83΄ Δρόσος)

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη-ανάσα για την Κέρκυρα

    4/2/2007 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εξαιρετική η Κέρκυρα, σημείωσε θριαμβευτική νίκη επί του Αιγάλεω με 3-0 (26΄ Γκουστάβο, 69΄ Σίκοφ, 90΄+ Ντα Σίλβα) στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας και πήρε βαθμολογικό «οξυγόνο» στην προσπάθειά της να απεμπλακεί από τις τελευταίες θέσεις του πίνακα. Η πρώτη καλή στιγμή στο ματς καταγράφηκε στο 12΄, όταν ο Γιάννου μπλόκαρε την κεφαλιά του Καραδήμου, ενώ στο 17΄ ο Φλαβίνιο πλάσαρε άστοχα από πλάγια θέση. Οι γηπεδούχοι επέμεναν, κι έτσι στο 19΄ ένα δυνατό σουτ του Ντ΄ Ακόλ πέρασε μόλις δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Γιάννου. Στο 23΄ η Κέρκυρα ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κουμπαρούλη επί του Σίκοφ, για να καρποφορήσει η υπεροχή των «Φαιάκων» στο 26΄: ο Γκουστάβο εκτέλεσε φάουλ, ο Σίκοφ μπήκε στην πορεία της μπάλας αλλά δεν τη βρήκε, και η σφαίρα κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Αιγάλεω. Η μοναδική καλή στιγμή των φιλοξενούμενων στο πρώτο μέρος σημειώθηκε στο 41΄, όταν ο Μοσχογιάννης απέκρουσε στη γραμμή το σουτ του Κουμορτζί. Στο 58΄ ο Κουμορτζί απείλησε με μακρινό σουτ, αλλά στο 69΄ η γηπεδούχος έβαλε την ασφαλιστική δικλείδα στο ματς: ο προωθημένος Σίκοφ με κοντινό πλασέ έκανε το 2-0 και ουσιαστικά «έκλεισε» το παιχνίδι. Η Κέρκυρα έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της στις καθυστερήσεις, όταν ο Ντα Σίλβα με ωραίο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, ύστερα από προσπάθεια των Τζαβέλλα και Φλαβίνιο. Διαιτητής: Γ. Ζολώτας (Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης) Κίτρινες : Γκουστάβο, Ντ΄ Ακόλ, Φούφουλας, Τζαβέλλας - Κουμπαρούλης, Ποπόφ Συνθέσεις: ΚΕΡΚΥΡΑ (Μπάμπης Τεννές): Σιντιμπέ, Γκουστάβο, Καραδήμος, Σίκοφ, Μοσχογιάννης, Φούφουλας, Σκούφαλης (57΄ Φότι), Φλαβίνιο, Ντα Σίλβα, Γκουέλα (87΄ Καγκιούζης), Ντ Ακόλ (83΄ Τζαβέλλας). ΑΙΓΑΛΕΩ (Γιώργος Χατζάρας): Γιάννου, Γιάντσετιτς, Ποπόφ, Κουμπαρούλης, Σίμανεκ (78΄ Μάριτς), Τσάτσος, Ομο, Κουμορτζί, Μουστογιάννης (76΄ Εντουσέι), Νεντέλκοβιτς (46΄ Πετρόπουλος), Τσέζαρεκ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τον έφερε τούμπα

    4/2/2007 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία πολύ σημαντική νίκη στην προσπάθεια που κάνει για να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στο κύπελλο UEFA, πέτυχε απόψε ο ΠΑΟΚ, που επικράτησε στην Τούμπα του Παναθηναϊκού με 2-1, αφήνοντας παράλληλα τους «πράσινους» -τουλάχιστον- οκτώ βαθμούς από την κορυφή. Στα πρώτα λεπτά, ο αγώνας είχε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ντέρμπι. Με τον ΠΑΟΚ να έχει ελαφρά υπεροχή και τον Παναθηναϊκό να ψάχνει κυρίως τον Μάντζιο, κύλησε το πρώτο 15λεπτο. Στο 17` σημειώθηκε η πρώτη καλή φάση, όταν ο Παπαδόπουλος σέντραρε από τα αριστερά και ο Μάντζιος έπιασε κεφαλιά από καλή θέση, στέλνοντας την μπάλα λίγο έξω από την εστία του Φερνάντεζ. Δύο λεπτά αργότερα, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν, όταν μετά από σέντρα του Μπαλάφα από τα αριστερά και αδράνεια του κεντρικού διδύμου του Παναθηναϊκού, ο καραδοκών Γεωργιάδης έκανε την προβολή και άνοιξε το σκορ. Ο Γιώργος Παράσχος, κατάφερε να περιορίσει τον Νίνη -που στα τελευταία παιχνίδια παίρνει προσπάθειες- και κατά συνέπεια, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να απειλήσει ουσιαστικά. Ολα αυτά, μέχρι το 38`, όταν ο Μάντζιος κοντρόλαρε την μπάλα μέσα στην περιοχή με το στήθος, ο Μέγκαχεντ βρήκε την μπάλα με το χέρι πάνω στο μαρκάρισμα και ο Τσαχειλίδης έδειξε την «άσπρη βούλα». Ο Παπαδόπουλος ανέλαβε την εκτέλεση, δεν αστόχησε και σημείωσε το 1-1, σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, αφού μέχρι το 45` δεν σημειώθηκε κάποια αξιόλογη φάση. Να σημειωθεί, ότι πριν ισοφαρίσει, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να φτάσει στο γκολ, αλλά το εντυπωσιακό «ψαλίδι» που έπιασε ο Παπαδόπουλος από το ύψος της περιοχής -στο 21ο λεπτό- έστειλε την μπάλα, μακριά από την εστία του ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο με σκοπό να πετύχουν το γκολ, που ενδεχομένως να τους έδινε την νίκη. Ο ΠΑΟΚ «πατούσε» καλύτερα στα πρώτα λεπτά κι έτσι στο 55` ο Γεωργιάδης εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Μπαλάφας νίκησε στον αέρα συμπαίκτες και αντιπάλους, στέλοντας την μπάλα στα δίχτυα του Γκαλίνοβιτς, ο οποίος δεν επιχείρησε έξοδο χάνοντας το πλεονέκτημα. Στην συνέχεια, οι γηπεδούχοι δεν επαναπαύθηκαν, ωστόσο έδωσαν χώρο στον Παναθηναϊκό, που δημιούργησε δύο πολύ καλές στιγμές. Πιό συγκεκριμένα, στο 67` Ιβανσιτς και Μάντζιος έπαιξαν το «1-2» και ο νεαρός επιθετικός σούταρε δυνατά, αλλά αρχικά ο Μέγκαχεντ και στην συνέχεια ο ...γοφός του Φερνάντεζ απεσώβησαν την ισοφάριση. Κάτι ανάλογο, συνέβη και στο 71ο λεπτό, όταν μετά από κεφαλιά του Γκούμα κι ενώ ο Φερνάντεζ ήταν εξουδετερωμένος, ο Μάντζιος δεν μπόρεσε να σκοράρει εξ επαφής. Ο Παναθηναϊκός πήρε τον έλεγχο του αγώνα και πίεσε για την ισοφάριση, όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στον στόχο του, ενώ στο 77` ο Γεωργιάδης έχασε καλή ευκαιρία όταν το σουτ που επιχείρησε έστειλε την μπάλα άουτ. Στο τελευταίο 10λεπτο, ο Μουνιόθ τα έπαιξε όλα για όλα αφήνοντας τρεις αμυντικούς και βάζοντας στον αγώνα τους Μπόβιο και Χαραλαμπίδη. Ο Κύπριος αποδοκιμάσθηκε έντονα από τους οπαδούς του δικεφάλου και στο 81` όταν πήγε να εκτελέσει κόρνερ από τα δεξιά, δέχθηκε «βροχή» αντικειμένων. Ευτυχώς τα πνεύματα ηρέμησαν, ο αγώνας συνεχίσθηκε χωρίς περαιτέρω προβλήματα και ολοκληρώθηκε με την σπουδαία νίκη του ΠΑΟΚ, ο οποίος θα μπορούσε να πετύχει ένα τρίτο γκολ, στο 86` εάν αρχικά ο Μίετσελ (σ.σ. απέκρουσε ο Γκαλίνοβιτς) και στην εξέλιξη της φάσης ο Μελίσσης (σούταρε άουτ) ήταν πιό ψύχραιμοι. Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιά) Κίτρινες : Μέγκαχεντ, Ρομέρο, Λεοντίου, Μαλεζάς, Παπαδόπουλος Συνθέσεις: ΠΑΟΚ (Γιώργος Παράσχος): Φερναντεζ, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης, Μπαρκαουάν, Ζαγοράκης (72` Μουμίν), Μέγκαχεντ (68` Μαλεζάς), Ηλιάδης, Γεωργιάδης, Μελίσσης, Μίετσελ, Μπαλάφας. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Βίκτορ Μουνιόθ): Γκαλίνοβιτς, Μόρας, Βύντρα (79` Χαραλαμπίδης), Γκούμας, Παπαδόπουλος, Λεοντίου, Ρομέρο (61` Ιβανσιτς), Τζιόλης, Μάντζιος, Νίνης (79` Μπόβιο), Νίλσον.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απίστευτη ανατροπή του Ατρομήτου

    4/2/2007 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 3-2 πέτυχε ο Ατρόμητος επί του Ηρακλή, στο ματς που άνοιξε την «αυλαία» της 20ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Χλωρό στο 6΄, όμως οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με αυτογκόλ του Μπιλίσκοφ στο 72΄ κι ενώ αγωνίζονταν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ραγκουέλ στο 67΄. Ο «γηραιός» ξαναπήρε το προβάδισμα με τον Ιλιε στο 87΄, αλλά στο 88΄ ο Λουτσιάνο ισοφάρισε εκ νέου και στο 92΄ ο Ρόβας έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Περιστερίου. Ο Ηρακλής ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς και να φέρει το ματς στα μέτρα του. Στο έκτο λεπτό ο Φορτούζι «βρήκε» τον Χλωρό, που πλάσαρε και έκανε το 1-0. Δύο λεπτά αργότερα ο Μιχαηλίδης γλίτωσε την εστία του από δεύτερο γκολ, όταν απέκρουσε την κεφαλιά του Κατσαμπή. Μετά το εικοσάλεπτο ο Ατρόμητος κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, όμως έγινε απειλητικός μόνο στο 30, όταν το σουτ του Μερίνο πέρασε μόλις άουτ και στο 45, όταν ο Μιχηλίδης απέκρουσε το σουτ του Λουτσιάνο. Με την έναρξη του β ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν πιο δραστήριοι και στο 54 έχασαν σημαντική ευκαιρία, με τον Κατεμή που σούταρε άουτ από καλή θέση. Στο 67 έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ραγκουέλ με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να τους πτοεί, καθώς στο 72 έφτασαν στην ισοφάριση. «Βοήθησε» σ αυτό ο Μπιλίσκοφ, ο οποίος σε φάουλ του Λουτσιάνο και στην προσπάθεια να αποκρούσει με το κεφάλι, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Στο τελευταίο δεκάλεπτο το ματς πήρε «φωτιά» και ήρθαν δύο φορές τα... πάνω-κάτω. Στο 87 ο Ηρακλής κατάφερε να ανατρέψει προσωρινά την κατάσταση, όταν σε κόρνερ του Αλιούτα, ο Ιλιε πετάχθηκε και από κοντά έκανε το 2-1. Δεν πρόλαβαν όμως οι γηπεδούχοι να χαρούν το γκολ αυτό, καθώς ένα λεπτό αργότερα ο Λουτσιάνο εκτέλεσε απευθείας το φάουλ που κέρδισε η ομάδα του και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 92΄ ο Ρόβας ξεχύθηκε μπροστά, πλάσαρε υποδειγματικά και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Περιστερίου. Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας) Κόκκινες: 67 Ραγκουέλ (2η κίτρινη) Κίτρινες: Μπιλίσκοφ, Χλωρός - Μερίνο ΗΡΑΚΛΗΣ (Γιόζεφ Μπουμπένκο): Αμπάρης, Μαυρογενίδης (80 Σίσιτς), Δρούγας, Μπιλίσκοφ, Κατσαμπής, Πουρσανίδης, Δέντσας, Χλωρός, Αλιούτα, Ερέρα (75 Ιλιε), Φορτούζι (46 Παπαποστόλου). ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Ντράγκανμ Κοκότοβιτς): Μιχαηλίδης, Ραγκουέλ, Γεωργίου, Ιωάννου, Ολιβέιρα, Κατεμής, Άντερσον, Ρόβας, Μερίνο (93 Κουτσοσπύρος), Λουτσιάνο (95 Αποστολόπουλος), Λαζανάς (84 Μαγκντί).

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Που ξέσπασαν στο ντέρμπι της Σικελίας

    Ιταλία: Πρωτοφανή επεισόδια μ' ένα νεκρό

    4/2/2007 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απερίγραπτη τραγωδία έπληξε την γειτονική Ιταλία με αφορμή την τέλεση του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην Κατάνια και την Παλέρμο. Οπαδοί κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη του αγώνα συνεπλάκησαν με αστυνομικούς εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ενώ τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από το γήπεδο όπου εν μέσω σφοδρών οδομαχιών έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν δεκάδες φίλαθλοι. Ο θάνατος του αστυνομικού Φίλιπο Ράτσιτι κατά τη διάρκεια ευρύτατης έκτασης επεισοδίων που έλαβαν χώρα την ώρα τέλεσης και ύστερα από την ποδοσφαιρική αναμέτρηση Κατάνια-Παλέρμο, για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής κατηγορίας, οδήγησαν την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στην απόφαση να αναβάλει όλες τις αναμετρήσεις που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής. Ο 38χρονος επιθεωρητής εξέπνευσε, όπως εκτίμησαν οι γιατροί της πτέρυγας ανάνηψης στο νοσοκομείο «Γκαριμπάλντι», εξαιτίας καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις αναθυμιάσεις δακρυγόνου, το οποίο ερρίφθη στο όχημα που βρισκόταν. Εκτός του εκλιπόντα, όμως, δεκάδες ήταν και οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Κατάνια. Συγκεκριμένα, διακομίστηκαν 71 άτομα που τραυματίστηκαν στη διάρκεια και ύστερα από τον αγώνα στο στάδιο «Αντζελο Μασιμίνο». Οι 45 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Εκτός από την αναβολή όλων των ιταλικών εθνικών πρωταθλημάτων, λόγω του θανάτου του αστυνομικού Φίλιπο Ράτσιτι στη διάρκεια των μεγάλων επεισοδίων της χθεσινοβραδινής αναμέτρησης Κατάνια-Παλέρμο, αναβλήθηκε επίσης και ο φιλικός αγώνας ανάμεσα στη «σκουάντρα ατζούρα» και τη Ρουμανία, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη. Την είδηση έδωσε ο τιμ μάνατζερ της εθνικής Ιταλίας, Τζίτζι Ρίβα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Sky Italia».

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Τη λύπη τους για το τραγικό συμβάν εξέφρασαν πολιτικοί και παράγοντες των ομάδων του Καμπιονάτο. Αναλυτικά: ΤΖΙΟΥΛΙΑΝΟ ΑΜΑΤΟ (υπουργός Εσωτερικών Ιταλίας): «Υπάρχει μια εντελώς λανθασμένη άποψη σε κάποιους συλλόγους και μία απαράδεκτη φιλοσοφία και στάση. Οι αστυνομικοί ρισκάρουν τις ζωές τους και δεν πρόκειται να τους ξαναστείλω σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό αυτές τις συνθήκες. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στις διοικήσεις των συλλόγων και τους οργανωμένους οπαδούς και αυτή τη σχέση θα την εξετάσουμε λεπτομερώς. Στο τέλος, ξέρουμε πως θα πληρώσουμε το τίμημα όλοι. Αυτό που μπορώ να σας πω, όμως, είναι ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο θα ξηλωθεί και θα χτιστεί ξανά απ` την αρχή. Ακόμη κι αν χρειαστούν χρόνια. Ο,τι ξεκίνησε με το Calciopoli, συνεχίζεται τώρα». ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΛΟΛΙ (υπουργός Αθλητισμού Ιταλίας): «Πέρυσι υπήρξαν 142 τραυματισμοί αστυνομικών σε όλη τη σεζόν και εφέτος είμαστε στη μέση και έχουμε 202! Υπάρχει αύξηση 42%. Πρέπει να αλλάξουν πολλά στη νομοθεσία και σας διαβεβαιώ ότι θα αλλάξουν. Θα πρέπει επιτέλους ορισμένοι που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στα γήπεδα, να τιμωρούνται. Γι` αυτήν την κατάσταση ευθύνονται οι φορείς, που δεν εφαρμόζουν τους νόμους, αλλά και οι ομάδες που θέλουν να τα έχουν πάντα καλά με τους οπαδούς τους. Οχι όλες, αλλά κάποιες σίγουρα. Κι αυτό θα αλλάξει αμέσως, είτε το θέλουν είτε όχι». ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΑΤΑΡΕΖΕ (πρόεδρος Ιταλικής Λίγκας): «Είναι μια τραγική στιγμή για όλους μας, καθώς θρηνούμε το θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το ποδόσφαιρο στην Ιταλία πρέπει τώρα να σταματήσει και να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Θα πρέπει να πάρουμε δραστικές αποφάσεις για το μέλλον». ΑΝΤΟΝΙΟ ΠΟΥΛΒΙΡΕΝΤΙ (πρόεδρος Κατάνια): «Είναι εξωφρενικό να υπάρχει θάνατος ανθρώπου. Ημουν στην αίθουσα Τύπου και μιλούσα για τον αγώνα, το αποτέλεσμα, τη διαιτησία και εκείνη την ώρα έξω γινόταν "πόλεμος" με νεκρό και τραυματίες. Ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν πρέπει να παίζεται ποδόσφαιρο στην Κατάνια, γιατί υπάρχουν πολλοί που θέλουν να κάνουν τέτοια έκτροπα. Πιστεύω ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από τους οπαδούς της Παλέρμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Εχει σκοτωθεί ένας άνθρωπος και δεν έχει νόημα να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να παραιτηθώ εγώ, ή να... παραιτήσουν την Κατάνια από το ποδόσφαιρο. Είμαι εντελώς απογοητευμένος και πιστεύω πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσω από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αισθάνομαι αηδία και δε θέλω να έχω καμία σχέση με όλα αυτά». ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΖΑΜΠΑΡΙΝΙ (πρόεδρος Παλέρμο): «Για εμένα, όσοι πάνε στο γήπεδο για να κάνουν επεισόδια είναι βλάκες και τίποτα άλλο. Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι αν υπάρξει κάποιο σοβαρό γεγονός στο γήπεδο, θα αποχωρήσω την επόμενη μέρα. Χθες το βράδυ δε νίκησε κανείς. Ηταν μια ήττα για το ποδόσφαιρο και για όλους. Αυτή τη στιγμή, η καρδιά μου ανήκει στην οικογένεια του αστυνομικού, που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να προστατέψει ηλίθιους». ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΓΚΟΥΪΝΤΟΛΙΝ (προπονητής Παλέρμο): «Κερδίσαμε τον αγώνα με 2-1, αλλά δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίσουμε. Το ποδόσφαιρο δε θα αντέξει για πολύ στην Ιταλία με όλα αυτά που γίνονται. Δεν έχει νόημα να ασχολείται κάποιος με αυτό πλέον, γιατί δεν υπάρχει καμία χαρά για κανέναν. Δεν ξέρω ποιος άρχισε τα επεισόδια, αλλά ξέρω τι έγινε μόλις έφτασε η αποστολή μας στην Κατάνια. Μέχρι το ξενοδοχείο μας συνόδεψαν 70 αστυνομικοί, λες και ήμασταν σε εμπόλεμη ζώνη. Μας πετούσαν αυγά, πέτρες και σίδερα στο πούλμαν. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στον 21ο αιώνα. Θα πρέπει κάτι να γίνει άμεσα, ώστε να σταματήσουν όλα αυτά. Ας πάμε σπίτια μας καλύτερα και ας αφήσουμε τους ηλίθιους να πλακώνονται στο ξύλο».

    [21] Υγεία

    165 οι γνωστοί θάνατοι παγκοσμίως από το 2003

    Το πρώτο θύμα του Η5Ν1 στη Νιγηρία

    4/2/2007 2:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών προκάλεσε το θάνατο σε μια 22χρονη γυναίκα από τη Νιγηρία, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος πολίτης της χώρας αυτής πεθαίνει από το συγκεκριμένο ιό. Οι πρώτοι έλεγχοι που έγινα στη Νιγηρία μετά το θάνατο -στις 17 Ιανουαρίου 2007- της ασθενούς επιβεβαιώθηκαν χθες και από το εργαστήριο της Ε.Ε. στο Ουέιμπριτζ της νότιας Αγγλίας , αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΟΥ από τη Γενεύη. Εξετάσεις γίνονται και σε όσους ήρθαν σε επαφή με την ασθενή και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ιός δεν έχει προσβάλει κανέναν από το περιβάλλον της ασθενούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΥ. Ο θάνατος της 22χρονης γυναίκας αυξάνει σε 165 τον αριθμό των γνωστών θανάσιμων κρουσμάτων της ασθένειας, από την εξάπλωσή της σε διεθνές επίπεδο από το 2003.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ τα θύματα της ασθένειας ανά χώρα είναι:

    Αζερμπαϊτζάν: 5 Καμπότζη: 6 Κίνα: 14 Αίγυπτος: 11 Ινδονησία: 63 Ιράκ: 2 Νιγηρία: 1 Ταϊλάνδη: 17 Τουρκία: 4 Βιετνάμ: 42

    Σύνολο: 165


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 February 2007 - 17:51:31 UTC