Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο δραπέτης στον Πειραιά
  • [02] Εκλέγουν Πρόεδρο

    [01] Κοινωνία

    Έπαυσε η ΕΔΕ εναντίον των αστυνομικών

    Συνελήφθη ο δραπέτης στον Πειραιά

    21/4/2007 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνελήφθη λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ο 30χρονος κρατούμενος που είχε αποδράσει χθες στις 9 το βράδυ από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Καλλίπολης Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, αμέσως μετά την απόδραση άρχισαν αναζητήσεις από τους αστυνομικούς του τμήματος και τελικά η αξιωματικός υπηρεσίας και ο σκοπός, τον εντόπισαν στη λεωφόρο Ειρήνης στον Πειραιά και τον συνέλαβαν με τη συνδρομή συναδέλφων τους του τμήματος Ασφαλείας Πειραιά. Λόγω του γεγονότος ότι ο δραπέτης συνελήφθη από τους αστυνομικούς του τμήματος μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, έπαψε αυτομάτως η ένορκη διοικητική εξέταση και η προανάκριση που είχε διαταχθεί σε βάρος τους, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για ένα 30χρονο από τη Θράκη ο οποίος είχε συλληφθεί για ναρκωτικά την Τετάρτη στον Πειραιά και κρατούνταν προκειμένου να οδηγηθεί στον ανακριτή. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 30χρονος έβγαλε τα κάγκελα από το παράθυρο της τουαλέτας και αναρριχήθηκε από σωλήνα αποχέτευσης σε διπλανό κτίριο από όπου βγήκε στον ακάλυπτο χώρο και τράπηκε σε φυγή

    [02] Κόσμος

    Οι αναποφάσιστοι στη Γαλλία

    Εκλέγουν Πρόεδρο

    21/4/2007 11:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2007 8:20:04 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία για τον α γύρο των προεδρικών εκλογών, οι υποψήφιοι δίνουν την ύστατη μάχη προκειμένου να προσελκύσουν τους εκατομμύρια αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το πολύ μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι που αναγκάζει τους αναλυτές να αποκαλούν "γρίφο" τις εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και να υποστηρίζουν ότι αναποφάσιστοι θα βγάλουν τον επόμενο Γάλλο Πρόεδρο, καθώς το ποσοστό τους υπολογίζεται στο 40% του εκλογικού σώματος, περίπου 17 εκατ. πολίτες δηλαδή. Ένα μεγάλο κομμάτι τους είναι νέοι που ενδιαφέρονται για την πολιτική αλλά δεν τους εκφράζει κανείς από τους υποψηφίους. Ωστόσο, το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στο 2ο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου, και στο ποιοί θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα προκριθούν, καθώς κανένας υποψήφιος, από το 1965 που ο Πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από τον λαό, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από τον α γύρο εξασφαλίζοντας το απαιτούμενο 50%. Το μεγάλο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση της Κυριακής για τους Γάλλους είναι ποιός θα έλθει... δεύτερος, καθώς η πρώτη θέση έχει κριθεί, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος της Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 27% ως 30%, έχει μικρό προβάδισμα έναντι της υποψήφιας των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που συγκεντρώνει ποσοστό 23% έως 26% και ακολουθούν με διαφορά τουλάχιστον 7 μονάδων ο Κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού, 17% έως 19%,και ο αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ήδη, η ψηφοφορία άρχισε στα μικρά υπερπόντια εδάφη Σαν Πιέρ και Μικελόν, που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές του Καναδά, μία ημέρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στη Γαλλία.

    Τα προγνωστικά

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν τη δεύτερη θέση καταλάβει -όπως αναμένεται- η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σαρκοζί θα επικρατήσει -εύκολα ή δύσκολα- στο β γύρο. Αν αντιθέτως, γίνει η έκπληξη και έρθει δεύτερος ο Κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, δεν αποκλείεται να υπάρξει η μεγάλη ανατροπή και να κερδίσει τον Σαρκοζί στο νήμα, στις 6 Μαΐου. Κάτι που δε θα φάνταζε και τόσο απίθανο αν θυμηθούμε ότι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το 2002, τη δεύτερη θέση στον α γύρο κατέλαβε ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν "αναγκάζοντας" τους Σοσιαλιστές στο β γύρο να υποστηρίξουν τον υποψήφιος της κεντροδεξιάς Ζακ Σιράκ. Εξάλλου και οι πολιτικοί αναλυτές εντός και εκτός Γαλλίας μιλούν για μια αναμέτρηση προσώπων και όχι για αντιπαράθεση θέσεων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , στον δεύτερο γύρο ο Νικολά Σαρκοζί θα επικρατήσει της Σεγκολέν Ρουαγιάλ με ποσοστά από 51 έως 54% έναντι 46% έως 49%. Αντίθετα αν στις 6 Μαΐου αναμετρηθούν ο Σαρκοζί με τον Μπαϊρού, ο κεντρώος υποψήφιος θεωρείται πολύ πιθανό να νικήσει έστω και οριακά το "φαβορί", αφού θα εξασφαλίσει τις ψήφους των περισσοτέρων υποψηφίων

    Οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ καλεί τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους "να ψηφίσουν με τόλμη" ,"να ψηφίσουν μαζικά, να δώσουν μια ψήφο χρήσιμη και θετική"."Θέλω να μεταρρυθμίσω τη Γαλλία χωρίς βία", τόνισε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, θέλοντας να δείξει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους πόσο διαφορετική είναι από τον θεωρούμενο σκληροπυρηνικό Νικολά Σαρκοζί.

    Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει πεπεισμένος ότι " η εκλογή θα κριθεί στις αξίες, λόγω της κρίσης ταυτότητας που διατρέχει τη Γαλλία".

    Ο Δεξιός υποψήφιος προσπαθεί να δώσει μάλιστα έναν θρησκευτικό τόνο στο πολιτικό του μήνυμα, λέγοντας ότι ο προηγούμενος πάπας Ιωάννης Παύλος Β ήταν από τις αγαπημένες του προσωπικότητες και εστιάζοντας την προσοχή του στις "χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και της Γαλλίας". "Πίσω από το κοσμικό ήθος και τη Γαλλική Δημοκρατία, υπάρχουν δύο χιλιάδες χρόνια Χριστιανισμού", τόνισε ο Σαρκοζί μιλώντας στη Φιγκαρό.

    Ο Κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, προσπαθώντας να αποτινάξει τον μανδύα της "χαμένης ψήφου" με δεδομένη την τρίτη θέση του στις δημοσκοπήσεις, κάλεσε τους αναποφάσιστους "να προσφέρουν ένα καλό κρύο μπάνιο" τόσο στον Νικολά Σαρκοζί όσο και στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ. "Δεν είμαστε εδώ απλώς για να σκοράρουμε, για να κάνουμε μια επιτυχία. Είμαστε στην κούρσα για ένα και μόνο πράγμα: Να νικήσουμε", τόνισε ο Μπαϊρού.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CSA για την εφημερίδα "Λε Παριζιέν", ο Νικολά Σαρκοζί και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ υποχωρούν κατά μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, στο 26,5% και 25,5% αντίστοιχα, ενώ ο Ζαν-Μαρί Λεπέν αυξάνει τα ποσοστά του κατά μισή μονάδα και φθάνει το 16,5%, μπροστά από τον κεντρώο υποψήφιο Φρανσουά Μπαϊρού που χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 16%.

    Στο δεύτερο γύρο, οι Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται ισοδύναμοι, 50-50, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση του CSA.

    Σύμφωνα με το Ipsos, ο Σαρκοζί παραμένει σταθερός στο 30% και η Ρουαγιάλ κερδίζει μισή μονάδα φθάνοντας το 23,5%. Σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, ο Φρανσουά Μπαϊρού παραμένει τρίτος, αν και υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 17%. Όσο για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, εξασφαλίζει το 13,5% (+0,5).

    Στο δεύτερο γύρο, ο Σαρκοζί θα αναδεικνυόταν νικητής με 53,5% με αντίπαλο τη Ρουαγιάλ η οποία θα έπαιρνε το 46,5% των ψήφων.

    Για το BVA, ο Νικολά Σαρκοζί μένει σταθερός στο 29% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η Σεγκολέν Ρουαγιάλ κερδίζει μία μονάδα και φθάνει το 26% και ο Φρανσουά Μπαϊρού δύο και φθάνει το 17%. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν χάνει μισή μονάδα και πέφτει στο 12,5% της πρόθεσης ψήφου.

    Στο δεύτερο γύρο, ο Σαρκοζί θα κέρδιζε τη Ρουαγιάλ με 52% (-1) έναντι 48% (+1).

    Σύμφωνα και με τα τρία ινστιτούτα, κανείς από τους οκτώ άλλους υποψηφίους δεν ξεπερνά το 5%, ποσοστό που κατακτά ο υποψήφιος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Συμμαχίας (LCR), Ολιβιέ Μπεζανσενό.

    Πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται πριν από την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (ώρα Γαλλίας), ώρα από την οποία ξεκίνησε να ισχύει η απαγόρευση της δημοσίευσης οποιασδήποτε έρευνας της κοινής γνώμης ή η διεξαγωγή πολιτικών συγκεντρώσεων.

    Οι εκπλήξεις των γαλλικών προεδρικών εκλογών

    Η ιστορία των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχει σημαδευτεί πάντως από εκπλήξεις. Αρχής γενομένης από την πρώτη απευθείας από το λαό εκλογή προέδρου ,το 1965,όταν ο ιδρυτής της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας ,στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ χρειάστηκε να πάει στον δεύτερο γύρο για να νικήσει τον Φρανσουά Μιτεράν με 55,2% έναντι 44,8%.

    Το 1969,μετά την παραίτηση του στρατηγού Ντε Γκόλ, ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζορζ Πομπιντού, είχε επιβληθεί και πάλι στον δεύτερο γύρο του κεντρώου προέδρου της Γερουσίας, Αλέν Ποέ με 58,21% έναντι 41,79%. Στον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Γκαστόν Ντεφέρ είχε λάβει μόλις το 5% και ο κομμουνιστής Ζακ Ντικλό το 21%.

    Το 1974,στις πρόωρες εκλογές λόγω του θανάτου του Πομπιντού ,ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν επικράτησε οριακά στο δεύτερο γύρο του Φρανσουά Μιτεράν με 50,80% έναντι 49,20%.

    Το 1981,για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας, εξελέγη ένας Πρόεδρος προερχόμενος από την Αριστερά, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν, εξασφαλίζοντας -πάντα στον δεύτερο γύρο- το 51,76% έναντι 48,24% του απερχόμενου προέδρου Ντ Εστέν. Στον πρώτο γύρο, ο κομμουνιστής υποψήφιος Ζορζ Μαρσέ είχε έρθει τρίτος με 15,35%.

    Το 1988 ο Μιτεράν επανεξελέγη με 54,02% έναντι 45,98 % του κεντροδεξιού Ζακ Σιράκ, ο οποίος όμως το 1995 έκανε την έκπληξη. Αφού νίκησε στον πρώτο γύρο τον "ομογάλακτό" του Εντουάρ Μπαλαντίρ με 20,84% έναντι 18,58%,στη συνέχεια επικράτησε στον δεύτερο του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν με 52,64% έναντι 47,36%.

    Το 2002 ήταν η εκλογή των μεγάλων εκπλήξεων. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαν Μαρί Λεπέν, εκμεταλλευόμενος την πολυδιάσπαση της Αριστεράς, κατόρθωσε στον πρώτο γύρο να έρθει δεύτερος με 18,86% έναντι 16,18% του Ζοσπέν και 19,88% του Σιράκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, στον δεύτερο γύρο ο Σιράκ συνέτριψε τον Λεπέν με 82,21% έναντι 17,79%.

    Ο Ζακ Σιράκ θα μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος μακροβιότερος Πρόεδρος ,αφού έμεινε στο μέγαρο των Ηλυσίων 12 χρόνια, πίσω από τον Φρανσουά Μιτεράν που παρέμεινε 14 χρόνια στην Προεδρία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 April 2007 - 19:02:01 UTC