Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη ημέρα για το Σκοπιανό
  • [02] Συνεχίζεται η κούρσα του πετρελαίου
  • [03] Ρωσία: Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Μεντβέντεφ
  • [04] Ιράκ: Επικυρώθηκε η εκτέλεση του "Χημικού ’λι"
  • [05] Λας Βέγκας: Ιατρικό σκάνδαλο με σύριγγες
  • [06] Φωτιά σε τρένο στη Βουλγαρία

    [01] Πολιτική

    Συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

    Κρίσιμη ημέρα για το Σκοπιανό

    29/2/2008 9:30:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο νέος κρίσιμος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Οι εκπρόσωποι Αθήνας - Σκοπίων, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα καταθέσουν στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μαθιου Νίμιτς τις επισημάνσεις και αντιρρήσεις τους επί της πρότασής του, προκειμένου να ορίσει τη μορφή και τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μήνυμα εξάλλου, στα Σκόπια αναμένεται να στείλει σήμερα ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Το θέμα θα συζητηθεί και σε συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα. Η ΠΓΔΜ αναμένεται ότι θα τηρήσει άκαμπτη στάση, εμμένοντας στη "διπλή ονομασία", σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γείτονες μας δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν τίποτα, ούτε καν την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου τους. Η Αθήνα πάντως προειδοποιεί για αναπόφευκτο βέτο στην ένταξή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν δεν υπάρξει λύση, αποκλείοντας συγχρόνως το ενδεχόμενο συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον Νικόλα Γκρούεφσκι. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατέστησε σαφές πως η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματα της.

    Δηλώσεις Κέισι και Μπερνς

    Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση για το Σκοπιανό δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν "τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" να εργαστούν υπό τις καλές υπηρεσίες του κ. Νίμιτς, ώστε να φθάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτή κατάληξη επί του θέματος της ονομασίας, ζήτημα το οποίο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και για τις δυο χώρες".

    Ο κ. Κέισι τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι σημαντική φίλη και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της 'Μακεδονίας'", επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το θέμα σημαντικό και για τις δυο χώρες και για αυτό ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς ώστε να καταλήξουν σε λύση. Πρόσθεσε ακόμα ότι "αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, και τις αποφάσεις που ενδεχομένως ληφθούν εκεί, προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί". Ανέφερε ότι η υπ. Εξωτερικών, κ. Κ. Ράις, θα μετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα διεξαχθούν πολλές συζητήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το Κόσοβο και οι εκεί νατοϊκές επιχειρήσεις, το Αφγανιστάν, εσωτερικά ζητήματα του ΝΑΤΟ, όπως η διεύρυνση, καθώς και η πορεία που ορισμένες χώρες χαράσσουν. "Απέχουμε όμως πολύ από μια απόφαση επ' αυτού", παρατήρησε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε πρόσφατη επικοινωνία μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, της Αθήνας και των Σκοπίων, ο κ. Κέισι απήντησε ότι η κ. Ράις είχε συναντήσει προ δυο εβδομάδων τους ομολόγους της της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπενθυμίζοντας ότι στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε λεχθεί τότε ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενθάρρυνε πολύ τις δυο πλευρές να συνεργαστούν με τον κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε νέα υψηλού επιπέδου επικοινωνία επί του θέματος.

    Από την άλλη, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως κατανοεί την ευαισθησία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του ονόματος. Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις συνομιλίες του κ. Νίμιτς με τους πρέσβεις κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν τη σημασία του ζητήματος και για τον λόγο αυτό στηρίζουν πλήρως τον "έμπειρο και ικανό" μεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη κ. Νίμιτς, και ελπίζουν ότι θα πετύχει την επεξεργασία μιας διευθέτησης που θα είναι αποδεκτή στην Ελλάδα και στη "Μακεδονία"- όπως ανέφερε την ΠΓΔΜ.

    [02] Οικονομία

    Ξεπέρασε το όριο των 103 δολ. το βαρέλι

    Συνεχίζεται η κούρσα του πετρελαίου

    29/2/2008 9:22:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξεπέρασε το όριο των 103 δολαρίων η τιμή του βαρελιού του ελαφρού αργού πετρελαίου, καθώς ο Ισημερινός έκλεισε έναν στρατηγικής σημασίας αγωγό και ξέσπασε φωτιά σε μεγάλο ευρωπαϊκό εργοστάσιο φυσικού αερίου, την ίδια ώρα που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τις κερδοσκοπικές τάσεις καθώς το δολάριο εξακολουθεί να υποχωρεί έναντι του ευρώ η ισοτιμία βρίσκεται πλέον κοντά στα 1,52 δολάρια- με συνέπεια οι επενδυτικοί οργανισμοί να σπεύδουν για τοποθετήσεις στην αγορά εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο στη Σιγκαπούρη έφτασε στα 103,05 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 102,55 δολάρια, τιμή που παραμένει πάνω από το ρεκόρ των 102,53 δολαρίων που είχε καταγραφεί το 1980, ένα χρόνο μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν ενώ έκλεισε στα 102,59 δολάρια το βαρέλι λίγες ώρες νωρίτερα στην αγορά της Νέας Υόρκης.. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε κατά 6 σεντς και έκλεισε στα 100,84 δολάρια το βαρέλι. Η κούρσα των τιμών του πετρελαίου σημειώνεται λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η διατήρηση της παραγωγής στα σημερινά επίπεδα. Τα γεγονότα που πυροδότησαν τη νέα κούρσα της τιμής του πετρελαίου είναι μία κατολίσθηση που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον κεντρικό πετρελαιαγωγό στον Ισημερινό, με τον οποίον μεταφέρεται πετρέλαιο στα λιμάνια του Ειρηνικού και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Bacton Gas Shell στο Νόρφολκ της Αγγλίας, απ όπου καλύπτεται το 13% των αναγκών της Βρετανίας σε φυσικό αέριο. Η εταιρία Shell ανακοίνωσε ότι η φωτιά κατασβήστηκε, αλλά το εργοστάσιο έκλεισε για λόγους ασφαλείας.

    [03] Κόσμος

    Ρωσία: Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Μεντβέντεφ

    29/2/2008 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περισσότεροι από 108 εκατομμύρια Ρώσοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή 2 Μαρτίου στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πάντως ότι ο εκλεκτός του απερχόμενου Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται να επικρατήσει σαρωτικά. Ο 42χρονος Μεντβέντεφ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 61-80% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθούν :ο κομμουνιστής Γενάντι Ζιουγκάνοφ με 9%, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 7% και ο φιλο-ευρωπαίος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1%. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες για να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας. "Όλοι καταλαβαίνουμε τον τεράστιο και υπεύθυνο ρόλο ενός ηγέτη μιας χώρας, όπως η Ρωσία. Και πόσο σημαντικό είναι γι αυτόν να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τη χρειάζεται για μια αποτελεσματική και εμπιστευτική δουλειά στο προεδρικό αξίωμα για να διασφαλίσει την σταθερότητα στη χώρα", τόνισε ο Πούτιν σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Στην Ελλάδα τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στο Προξενικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα (Τζαβέλλα 5, Χαλάνδρι) και στο Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη (Δημοσθένους 5). Η ψηφοφορία θα γίνει από τις 08.00 έως τις 20.00. Δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία έχουν οι πολίτες της Ρωσίας άνω των 18 χρονών και εφόσον επιδείξουν ρωσικό διαβατήριο.

    "Μαζί ,θα νικήσουμε" είναι το σύνθημα του Μεντβέντεφ, που απολαμβάνει πλήρως της υποστήριξης του απερχόμενου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος άλλωστε αναμένεται να συνεχίσει να κινεί τα νήματα στο Κρεμλίνο από το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στις 14 Φεβρουαρίου ο Πούτιν, " η ανώτατη εκτελεστική εξουσία στη χώρα είναι η ρωσική Κυβέρνηση και ο επικεφαλής της Κυβέρνησης".

    Ο Μεντβέντεφ φρόντισε πάντως να απαντήσει αμέσως μετά τονίζοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιτογκούι ότι " δεν υπάρχουν δύο, τρία ή πέντε κέντρα εξουσίας στη χώρα. Ο Πρόεδρος είναι που κυβερνά τη Ρωσία".

    "Μια εξουσία με δύο επικεφαλής είναι ασταθής, θα υπάρξει πόλεμος συμφερόντων. Ορισμένοι θέλουν μια φιλελευθεροποίηση και άλλοι μια πιο σκληρή πολιτική", εκτιμά ο αναλυτής Αντρέι Ριάμποφ του Κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας. "Όλος ο κόσμος περιμένει την επομένη των εκλογών, τις υποψηφιότητες αξιωματούχων και τις απολύσεις, που θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση" προσθέτει.

    Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο νέος Πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει να αντιμετωπίσει μια ενισχυμένη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα με το ποιός θα είναι ο διάδοχος του Προέδρου Μπους .

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ - Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Σεργκέι Ρόγκοφ, εκτιμά ότι η αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία θα ενισχυθεί καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σήμερα "στο χειρότερο ο σημείο τους από την εποχή του "ψυχρού πολέμου"

    "Σήμερα υπάρχουν ευρείες διαφωνίες στις θέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή,αλλά με την αλλαγή της ηγεσίας στην Ουάσιγκτον μπορεί να οδηγηθούμε σ ένα νέο μοντέλο τεταμένων σχέσεων", υποστηριξε ο Ρώσος ακαδημαϊκός.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς σημειωσε πάντως ότι αν και δεν γνωρίζει τον Μεντβέντεφ είναι σημαντικό για τη "σταθερότητα" οι ΗΠΑ να διατηρήσουν σχέσεις με τη Ρωσία, ακόμη και αν υπάρξουν διαφωνίες. "Είναι προς το συμφέρον της χώρας να δημιουργούνται προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους", τόνισε ο Μπους.

    [04] Ιράκ

    Ιράκ: Επικυρώθηκε η εκτέλεση του "Χημικού ’λι"

    29/2/2008 10:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επικυρώθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο του Ιράκ η εκτέλεση του Αλί Χάσαν αλ-Μάζιντ, ξαδέλφου και στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, γνωστού ως "Χημικός ’Αλι", ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την γενοκτονία περίπου 180.000 Κούρδων του Ιράκ το 1987 και το 1988. Η απόφαση αυτή άρει και το τελευταίο εμπόδιο για την εκτέλεση του Αλ-Μαζίντ, στον οποίο επιβλήθηκε η θανατική ποινή τον Ιούνιο του 2007. Κανονικά θα έπρεπε να εκτελεστεί την περασμένη χρονιά, αλλά το Προεδρικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ιράκ και δύο αντιπροέδρους είχε αρνηθεί να επικυρώσει την εκτέλεσή του.

    [05] Κόσμος

    Λας Βέγκας: Ιατρικό σκάνδαλο με σύριγγες

    29/2/2008 9:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 10:39:47 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε επαφή με περίπου 40.000 ασθενείς κλινικής στο Λας Βέγκας, στην οποία ξαναχρησιμοποιούσαν σύριγγες και φιαλίδια μιας χρήσης προσπαθούν να έρθουν οι αμερικανικές Αρχές, προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV ή της ηπατίτιδας. Έξι ασθενείς της συγκεκριμένης κλινικής διαγνώστηκαν με οξείας μορφής ηπατίτιδα C, από τον Ιανουάριο, ποσοστό τριπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο στην περιοχή του Λας Βέγκας, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν το θέμα, γράφει η εφημερίδα Las Vegas Sun. Οι αρμόδιοι των Υπηρεσιών Υγείας της Νότιας Νεβάδας ανακάλυψαν πως σε πέντε από τους ασθενείς είχε δοθεί την ίδια ημέρα αναισθησία, σε ενέσιμη μορφή, στην κλινική αυτή. Το προσωπικό της κλινικής χρησιμοποιούσε αρκετές φορές τις ίδιες σύριγγες. "Το προσωπικό παραδέχτηκε ότι έκανε αυτό το πράγμα, δήλωσαν πως αυτές τις οδηγίες τους είχαν δώσει", τόνισε ο Μπράιαν Λάμπους, επιδημιολόγος της Υπηρεσίας. "Την πρακτική αυτή δεν την εφάρμοζαν ορισμένα μόνο μέλη του προσωπικού, αλλά όλοι. Ήταν κοινή πρακτική της κλινικής", πρόσθεσε. Οι υπεύθυνοι της κλινικής δεν έχουν εξηγήσει γιατί εφάρμοζαν την πρακτική αυτή, απλώς ανακοίνωσαν πως θα υποβληθούν σε εξετάσεις ορισμένοι ασθενείς που πέρασαν από την κλινική, η οποία ειδικεύεται στην ενδοσκοπική χειρουργική.

    [06] Κόσμος

    Φωτιά σε τρένο στη Βουλγαρία

    29/2/2008 8:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 11:11:03 πμ)

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, από φωτιά που ξέσπασε σε τρένο με εννέα βαγόνια, που κινείτο μεταξύ Σόφιας και Καρντάμ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Μεταφορών. "Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά που ξέσπασε στις 23.40 (τοπική ώρα) καθώς το τρένο βρισκόταν κοντά στο χωριό Σερβέν Μπριάγκ", δήλωσε η Βαλεντίνα Λούλεβα. "Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Από αυτούς δύο άνδρες, μία γυναίκα και ένας αστυνομικός παραμένουν νοσηλευόμενοι, καθώς έχουν προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού από τη φωτιά, που ξέσπασε σε δύο βαγόνια", πρόσθεσε η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Μεταφορών. Σύμφωνα με ρεπόρτερ ραδιοφωνικού σταθμού οι νεκροί είναι τέσσερις, αλλά η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Στο τρένο επέβαιναν περισσότεροι από 60 επιβάτες.

    Προανάκριση για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε σε τρένο με εννέα βαγόνια και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και άλλοι εννέα να τραυματιστούν, θα διενεργήσουν οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές, όπως δήλωσε στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πέταρ Μουταφτσίεφ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς, ενώ οι αρμόδιες αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Σόφιας - Καρντάμ, η οποία έκλεισε έπειτα από το δυστύχημα. Η κυκλοφορία των τρένων διεξάγεται μέσω άλλων "αξόνων" του σιδηροδρομικού δικτύου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 February 2008 - 9:50:15 UTC