Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Καραμανλή στα Σκόπια
  • [02] Αντιπαράθεση για Παιδεία και bloggers
  • [03] Έντονη κριτική στην κυβέρνηση
  • [04] Μήνυμα ανθρωπιάς
  • [05] Μητέρα πούλησε το βρέφος της για λίγα χρήματα κι ένα κινητό!
  • [06] Νέα επέμβαση στην κ. Γιαννάκου
  • [07] Κατάθεση τεχνικού στον ανακριτή
  • [08] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Κοζάνη
  • [09] Αποχωρεί από το Β.Ιράκ ο τουρκικός στρατός
  • [10] Στην πρώτη γραμμή του Αφγανιστάν ο πρίγκιπας Χάρι
  • [11] Καταθέτει ο τεχνικός

    [01] Πολιτική

    Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

    Μήνυμα Καραμανλή στα Σκόπια

    29/2/2008 2:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 5:45:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέα έκκληση στα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία απεύθυνε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη. "Η βούλησή μας για αμοιβαία αποδεκτή λύση, η θέση μας μη λύση μη πρόσκληση είναι σαφής. Εάν δεν υπάρξει λύση, δεν θα υπάρχει έδαφος στις φιλοδοξίες του γειτονικού κράτους να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ", επανέλαβε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της γείτονος να ανταποκριθεί στις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας ξεκίνησε στη Νεα Υόρκη. Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσουν χωριστές συνομιλίες και με τον Σκοπιανό πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    "Μη λύση- μη πρόκληση"

    Λίγες ώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός έστειλε από το βήμα της Βουλής ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα της ονομασίας.

    "Καθαρή και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να οικοδομηθεί στην βάση μίας ονομασία που θα περιγράφει απλώς το ισχύον πολίτευμα στην γειτονική χώρας. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση.", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    "Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι σταθερή. Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη. Αντίθετα! Ανεβάζουμε την πίεση για λύση. Στόχος είναι η αμοιβαίως αποδεκτή λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας: Η κοινά αποδεκτή λύση για χρήση έναντι πάντων.", επισήμανε χαρακτηριστικά

    Ταυτόχρονα περιγράφοντας τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε:

    "Η βούλησή μας για αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι ανυπόκριτη. Η θέση μας «μη λύση- μη πρόσκληση», είναι σαφής. Εάν δεν υπάρξει λύση, δεν θα υπάρχει έδαφος στη φιλοδοξία του γειτονικού κράτους να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ. Και αυτό γιατί η αρχή της καλής γειτονίας είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για συμμαχικές σχέσεις".

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι "δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο «Μακεδονία» υπό οιαδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων" και αναρωτήθηκε "γιατί γαλβανίζαμε το λαό - για να υποχωρήσουμε; Βλέπω μια υποχώρηση, μια έκπτωση, έναν συμβιβασμό".

    Ανταπαντώντας ο κ. Καραμανλής επισήμανε: "Πατριωτισμός δεν είναι τα εύκολα, τα ανέξοδα, τα μεγάλα λόγια, που οδηγούν τελικά την Πατρίδα σε πιο δύσκολες θέσεις. Πατριωτισμός είναι αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες που απαιτούν οι περιστάσεις για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων. Αυτό είναι το χρέος μας."

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο επίσης για μεθοδευμένες πράξεις και παιγνίδι που παίζεται εις βάρος και ζήτησε εκ νέου τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική, εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων , είπε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί , μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση , δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την διπλή ονομασία.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Τόσο η θέση της κυβέρνησης για το «μη λύση - μη πρόσκληση», όσο και η θέση του ΠΑΣΟΚ για βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, αποκρύπτουν ότι το πρόβλημα του ονόματος της FYROM το αξιοποιούν οι σύμμαχοί τους, ΗΠΑ και ΕΕ, που επιδιώκουν ολοφάνερα πια τη μη λύση του. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει με την πάλη του να βάλει βέτο σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ."

    Με την συνάντηση του Μαθιου Νιμιτς με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη στην Νέα Υόρκη άρχισε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Νέας Υόρκη για το θέμα της ονομασίας ενώ το βράδυ θα ακολουθήσουν χωριστές συνομιλίες με τον Σκοπιανό πρέσβη Ντιμιτρόφ.

    Από το αποτέλεσμα των συνομιλιών ο κ. Νιμιτς θα εξαρτηθεί αν αύριο Σάββατο θα γίνει κοινή συνάντηση με τις προσδοκίες για πρόοδο να είναι χαμηλές λόγω του κλίματος αδιαλλαξίας από την σκοπιανή πλευρά.

    Σύμφωνα με τον Τύπο της ΠΓΔΜ θα απορρίψουν όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που περιέχονται στην τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και θα εμμείνουν στην πάγια θέση της περί "διπλής ονομασίας".

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ που την Δευτέρα θα βρίσκεται για συνομιλίες στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο και στην ατζέντα είναι θέμα της διεύρυνσης και η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Συμμαχία. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασαν την πλήρη στήριξη της Ουάσινγκτον στη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς εκφράζοντας την ελπίδα ότι μία από τις προτάσεις του μεσολαβητή να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές.

    Μήνυμα Μεϊμαράκη

    Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για το σκοπιανό από τον Πόρο, όπου παρέστη στην τελετή ορκωμοσία νεοσύλλεκτων ναυτών.

    Απευθυνόμενος κυρίως στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι παραινέσεις περί συναίνεσης θα πρέπει να γίνουν προς εκείνους οι οποίοι με την προκλητική αδιαλλαξία τους οδηγούν τις καταστάσεις σε αδιέξοδο.

    "Εμείς πρόσθεσε κάναμε τα βήματα που έπρεπε μένει και η άλλη πλευρά να κάνει τα δικά της ώστε να συναντηθούμε.", τόνισε.

    Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ των ακραίων λύσεων όταν προκύπτουν διαφωνίες και προβλήματα, αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή και να μην ανεχθούμε οποιαδήποτε μορφή εθνικής ταπείνωσης.

    Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας είπε.

    [02] Πολιτική

    Η ώρα του Πρωθυπουργού

    Αντιπαράθεση για Παιδεία και bloggers

    29/2/2008 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 1:47:37 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, με αφρομή την ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νόμου πλαισίου σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτήν "ούτε εγκαταλείπεται ούτε αλλάζει". Ακόμη, η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στην υπόθεση των bloggers με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατηγορρεί την Κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί το Internet και τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι "η ελευθερία δεν ειναι μονοσήμαντη έννοια και πρέπει να υπάρξει νομοθεσία που να καταπολεμά τα ποινικά αδικήματα". Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των 4 αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη Βουλή, που αφορούσαν την Παιδεία, την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση των Αερολιμένων, τη Θητεία του Κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Σκοπιανό. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπανδρέου για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "η εκπαίδευση ήταν και είναι βασική κυρίαρχη προτεραιότητά μας. Έχει ξεκινήσει η κατασκευή 1200 σχολείων σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένα σχολείο που να μην έχει βιβλία από την πρώτη μέρα. Με σίγουρα βήματα χτίζουμε το "έξυπνο σχολείο του μέλλοντος". Σε ότι αφορά την παραπαιδεία οι κυβερνήσεις του χθες στα λόγια πολεμούσαν αλλά στην πράξη στήριζαν την παραπαιδεία, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Για ελλείψεις βιβλίων σε σχολεία της Αττικής ακόμη και τον Δεκέμβρη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μείωση μαθητών σε πολλά σχολεία.

    Η αξιοκρατία, η διαφάνεια στο δημόσιο τομέα και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης και η δικαιοσύνη με σειρά ερευνών μπορεί να βρει ποιά είναι η αλήθεια και να αποδώσει ευθύνες εκεί που ανήκουν. Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για την θητεία ως Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την υπόθεση Ζαχόπουλου τόνισε ότι οι υπαίτιοι όπου κι αν είναι, όποιοι κι αν είναι θα λογοδοτήσουν.

    Αναφέρθηκε ακόμη σε νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον προϋπολογισμό, τη δημοσιοποίηση των χορηγιών του δημοσίου, τη δημοσίευση προϋπολογισμών- απολογισμών των νοσοκομείων.

    Από την πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος επέμεινε πως ο πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα του τι έχει κάνει ως υπουργός Πολιτισμού επί μία διετία και αποφεύγει την αυτοκριτική.

    Επιλογή της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γιά τη δημιουργία νέων αεροδρομίων και εκσυγχρονισμό παλαιοτέρων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στη βουλή,σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, γιά την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και της ΥΠΑ.

    Η θέση αυτή μεταφράζεται ως ιδιωτικοποίηση υποστήριξε η κ.Παπαρήγα λέγοντας ότι δεν θα πουληθεί η γη αλλά θα δοθεί η εκμετάλλευση σε ιδιώτες γιά 35 χρόνια ,γεγονός που επηρρεάζει και το προσωπικό της ΥΠΑ, το οποίο θα ανήκει στον πάροχο, ενώ εξέφρασε ανησυχία γιά τον εθνικό εναέριο χώρο.

    Ο κ.Καραμανλής δεσμεύτηκε γιά διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αεροδρόμια και λιμάνια ,καθώς και του εναέριου χώρου ,τονίζοντας ότι εναρμονιζόμενοι με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές αναβαθμίζονται τα αεροδρόμιά μας και δημιουργείται ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός.

    [03] Πολιτική

    Από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση

    29/2/2008 5:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική, εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, είπε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί , μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την διπλή ονομασία. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για παραγωγή σκανδάλων και αδιέξοδο στην Οικονομία.

    Για εξωτερική πολιτική και οικονομία

    Σκληρή κριτική για την εξωτερική της πολιτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η διαπραγματευτική θέση και ισχύς της Ελλάδας επί ΝΔ έχει διολισθήσει, στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και διεθνώς", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου,

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε αβοήθητα τα Βαλκάνια και έκανε λόγο για "Ρώσους - προστάτες των Σέρβων και Αμερικανούς - προστάτες των Αλβανών", ενώ σε ό,τι αφορά την θέση της Ελλάδας στην περιοχή την περιέγραψε ως "κομπάρσοι σε ένα έργο που γράφουν άλλοι".

    Σε ό, τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δέχεται να διαπραγματευθεί διπλή ονομασία" και τόνισε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, για ονομασία για όλες τις χρήσεις, σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό.

    Παράλληλα τάχθηκε ενάντια των συλλαλητηρίων τονίζοντας ότι "δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά σοβαρή εξωτερική πολιτική".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσόβου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα η Ευρώπη κι η Ελλάδα αποτελεί πλήγμα για όλη την περιοχή" και εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα διακόψει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο αστάθειας, την ίδια ώρα που η "επίσημη Ευρώπη νίπτει τας χείρας της".

    "Μονομερείς αναγνωρίσεις του Κοσσόβου, εκτός πλαισίου ΟΗΕ, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου", υπογράμμισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "κινείται στον αστερισμό της απραξίας και της υποχωρητικότητας".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό κάλεσε την κυβέρνηση να εργασθεί για τη λύση του ζητήματος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για την οικονομία κάνοντας λόγο για επιβράβευση του παρασιτισμού, για οικονομία σε αδιέξοδο, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφελληνισμό της οικονομίας υπό τον μανδύα των ξένων επενδύσεων, πλήρη ασυδοσία στην αγορά, τη μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ κερδοφορία των τραπεζών και τόνισε ότι η ΝΔ την "ξέρει μόνο την πολιτική της κοινωνικά άδικης αναδιανομής του πλούτου".

    Τέλος αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο τόνισε ότι: "Το ΠΑΣΟΚ γίνεται και πάλι δύναμη ανατροπής και το συνέδριό μας είναι ένα βήμα για να πείσουμε τη νέα γενιά και τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα σελίδα για τη χώρα".

    "Προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς νικητές και ηττημένους", τόνισε και πρόσθεσε όσον αφορά τα εσωκομματικά:

    "Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν προστατευόμενοι και πολύ περισσότερο εγώ. Δεν ζητώ από κανένα να με προστατεύσει, ζητώ από όλους να προστατεύσουν τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ (...). Και η πειθαρχία που ζητώ, δεν είναι πειθαρχία σε μένα, αλλά αφοσίωση στον κοινό μας στόχο".

    "Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο και δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύβουμε", τόνισε μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο γραμματέας του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι μετά το τέλος του συνεδρίου το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης του με τους πολίτες.

    Για απόνερα που έμειναν και επηρέασαν το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογικές ήττες και τις εσωκομματικές διαδικασίες, έκανε λόγο ο Χρήστος Πολυζωγοπούλος συντονιστής της ΚΟΕΣ, μιλώντας στη 2η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

    [04] Κοινωνία

    Μήνυμα ανθρωπιάς

    29/2/2008 3:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την ευαισθητοποίηση όλων μας για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως νέα παιδιά ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σπανίων Παθήσεων. Ο κύριος και η κ. Παπούλια δέχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο 120 μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων και αφού χαιρέτισαν προσωπικά έναν-έναν τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεύθυνε έκκληση στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να προωθήσουν την έρευνα για να βρεθούν επιτέλους φάρμακα που θα αντιμετωπίσουν αυτές τις σπάνιες αρρώστιες.

    "Δεν είναι μονάχα το κέρδος είναι και η αλληλεγγύη στον άνθρωπο" είπε χαρακτηριστικά.

    Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού, τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής αυτών των ασθενών, που παραμένουν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ανάπηροι, καθώς και την ενίσχυση της επιστημονικής και κλινικής έρευνας.

    Οι σπάνιες παθήσεις είναι περίπου 8.000 και προσβάλλουν έως και το 10% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.000.000 ασθενείς εκ των οποίων το 75% είναι παιδιά.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου.

    [05] Κόσμος

    Στην Ιταλία

    Μητέρα πούλησε το βρέφος της για λίγα χρήματα κι ένα κινητό!

    29/2/2008 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 6:08:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, La Stampa

    Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα για συμμετοχή σε μία υπόθεση πώλησης ενός νεογέννητου στην περιοχή του Ρηγίου της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία , σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

    Εκτός από τη βιολογική μητέρα του βρέφους συνελήφθη το ζευγάρι που το αγόρασε, καθώς και μία γυναίκα η οποία είχε μεσολαβήσει στην αγοραπωλησία, ενώ ο μαιευτήρας και μία κοινωνική λειτουργός που εμπλέκονται στην υπόθεση τέθηκαν σε κατ οίκον περιορισμό, όπως διευκρίνισε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η 27χρονη μητέρα πούλησε το παιδί της, ένα κοριτσάκι, ενώ ακόμα ήταν έγκυος έξι μηνών, για λίγες χιλιάδες ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο αξίας 200 ευρώ.

    Ο θετός πατέρας αναγνώρισε το παιδί στη γυναικολογική κλινική όπου αυτό γεννήθηκε, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για τον καρπό εξωσυζυγικής σχέσης.

    Όπως δήλωσε δικαστική πηγή στην εφημερίδα La Stampa, η νεαρή μητέρα προέβη στην πράξη αυτή, αν και δεν βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική ή οικονομική θέση.

    Την υπόθεση αποκάλυψε στην αστυνομία ο βιολογικός πατέρας του βρέφους, με τον οποίο η μητέρα είχε χωρίσει.

    Ινδία: Nεογέννητο έπεσε στις ράγες και επέζησε

    Άλλη μια απίστευτη ιστορία με πρωταγωνιστή ένα νεογέννητο βρέφος στην Ινδία φέρεται να έχει ευτυχή κατάληξη.

    Το βρέφος γεννήθηκε μέσα στην τουαλέτα ενός τρένου, στη δυτική Ινδία, δέκα εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν: η μητέρα του υποστηρίζει πως λιποθύμησε, αμέσως μετά τον τοκετό και δεν πρόλαβε να συνειδητοποιήσει πώς ξέφυγε το μωρό από τα χέρια της και κατέληξε στις ράγες.

    Το νεογέννητο κοριτσάκι εντοπίστηκε ζωντανό. Επέζησε, παρά την πρόωρη γέννησή του, παρά την πρόσκρουση στο έδαφος και παρόλο που έμεινε αβοήθητο, για δύο ώρες, σε ένα τόσο επικίνδυνο σημείο, όπου η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλή.

    Όταν το μωρό διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ήταν σε κακή κατάσταση, όμως οι γιατροί κατάφεραν να το κάνουν να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Το κοριτσάκι ζυγίζει μόλις ένα κιλό και τετρακόσια γραμμάρια. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και οι παιδίατροί είναι αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρει.

    [06] Κοινωνία

    Από την πολιτική γεσία

    Νέα επέμβαση στην κ. Γιαννάκου

    29/2/2008 3:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 6:22:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε δεύτερη αγγειοπλαστική επέμβαση υποβλήθηκε στις τρεις το μεσημέρι η πρώην υπουργός Μαριέτα Γιαννάκου, καθώς ο στεφανιογραφικός έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκε, έδειξε ότι υπήρχε θρόμβωση σε όλο το μήκος του στεφανιαίου αγγείου, το οποίο είχε διανοιχθεί προχθές με στεντ. Στη στεφανιαία αρτηρία τοποθετήθηκε και δεύτερο στεντ σήμερα κι έτσι το έμφραγμα αποφεύχθηκε. Η ασθενής νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.Τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση της πρώην Υπουργού Παιδείας εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την διάρκεια της ώρας του Πρωθυπουργού από τη Βουλή.

    Ευχές από τους πολιτικούς αρχηγούς

    Με την έκφραση ευχών για αποκατάσταση της υγείας της πρώην υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττας Γιαννάκου άρχισε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την περιπέτεια της υγείας της πρώην Υπουργού κας Μαριέττας Γιαννάκου είπε ο κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι "όλοι έχουμε συγκλονιστεί".

    Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε από καρδιάς να υπάρξει η γρηγορότερη και πληρέστερη αποκατάσταση της υγείας της πρώην Υπουργού, σημειώνοντας ότι η κα Γιαννάκου "έδωσε πολλά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κι είναι η ώρα που οι κόποι της άρχισαν να αποδίδουν καρπούς για τις νέες και τους νέους μας".

    Την αλληλεγγύη του και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση καθώς και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ "που αντιτάχθηκε δυναμικά στις πολιτικές της ΝΔ στο χώρο της Παιδείας", μετέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ -στο πλαίσιο συζήτησης δικών τους επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό- ευχήθηκαν για την υγεία της κ. Γιαννάκου και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Την αλληλεγγύη του σώματος εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    [07] Κοινωνία

    Υπόθεση Ζαχόπουλου

    Κατάθεση τεχνικού στον ανακριτή

    29/2/2008 2:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 5:34:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στον δεύτερο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, που διενεργεί την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της εκβίασης του Χρίστου Ζαχόπουλου, κατέθεσε σήμερα ο τεχνικός της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", στο πρόσωπο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναφερθεί η 35χρονη προφυλακισμένη αρχαιολόγος, κατά την απολογία της, την περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η κατηγορούμενη φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο τεχνικός υπέκλεψε το υλικό του επίμαχου DVD, αντιγράφοντας το περιεχόμενο του, την ώρα της προβολής του, κατά την επίσκεψη της στην εφημερίδα. Ο τεχνικός που εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη, μετά τη δίωρη κατάθεσή του δήλωσε πως ότι είχε να πει το είπε στον ανακριτή και ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

    [08] Κοινωνία

    Ασθενής σεισμική δόνηση στη Κοζάνη

    29/2/2008 1:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 2:18:39 μμ)

    Πηγή: NET 105,8

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12:01 το μεσημέρι στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης. Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νομό καθώς ήταν επιφανειακός, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί μέχρις στιγμής υλικές ζημιές σε κατοικημένες περιοχής. Ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, χαρακτήρισε το σεισμό μεμονωμένο γεγονός, που, όπως είπε, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. "Είναι μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμογόνος χώρος της Κοζάνης βρίσκεται σε διέγερση, ενώ θετικό είναι και το γεγονός ότι στην περιοχή έγινε ισχυρός σεισμός πολύ πρόσφατα", είπε ο κ. Σκορδίλης.

    [09] Κόσμος

    Αποχωρεί από το Β.Ιράκ ο τουρκικός στρατός

    29/2/2008 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα μόνο τμήμα των τουρκικών στρατευμάτων επέστρεψε στις βάσεις του στην Τουρκία, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του, αλλά δεν έχουν αποσυρθεί όλες οι τουρκικές δυνάμεις από το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ανώτατη τουρκική στρατιωτική πηγή. "Στο έδαφος του Ιράκ υπάρχουν ακόμα Τούρκοι στρατιώτες κι αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για πλήρη αποχώρηση", επισήμανε η ίδια πηγή, μετά την πληροφορία που μετέδωσε το NTV ότι ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας των Πεσμεργκά ανακοίνωσε πως τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποχωρούν από το βόρειο Ιράκ. "Από χθες τη νύχτα δεν σημειώνονται επιθέσεις και οι τουρκικές δυνάμεις αποχωρούν", τόνισε ο Τζαμπάρ Γιάουαρ, διευκρινίζοντας πως έχει την πληροφορία αυτή από Ιρακινούς συνοριοφύλακες. Η μεγάλη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή περίπου 10.000 στρατιωτών, ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σκοτώθηκαν 237 Κούρδοι αντάρτες και 27 Τούρκοι στρατιώτες.

    [10] Κόσμος

    Ανησυχεί ο βρετανικός στρατός για τη διαρροή

    Στην πρώτη γραμμή του Αφγανιστάν ο πρίγκιπας Χάρι

    29/2/2008 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 7:20:14 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το ενδεχόμενο να μετατεθεί ο πρίγκιπας Χάρι από το Αφγανιστάν εξετάζει η ηγεσία του βρετανικού στρατού, καθώς διέρρευσε στον Τύπο η είδηση ότι υπηρετεί μυστικά σε ζώνη επιχειρήσεων εδώ και δυόμισι μήνες. Η διαρροή της είδησης προκάλεσε ανησυχίες ότι ο Χάρι, τρίτος στην σειρά για τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, θα μπορούσε να γίνει στόχος της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστών ανταρτών. Ο 23χρονος Χάρι υπηρετεί από το Δεκέμβριο στην επαρχία Χελμάντ, ενώ πριν από επτά μήνες είχαν εγκαταλειφτεί τα σχέδια για την αποστολή του στο Ιράκ, μετά τις απειλές ιρακινών ανταρτών ότι θα τον απήγαγαν ή θα έκαναν απόπειρα δολοφονίας του πρίγκιπα. Ο στρατός αποφάσισε την αποστολή του πρίγκιπα Χάρι στο Αφγανιστάν μόνον αφού τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης συμφώνησαν να μην δημοσιοποιήσουν την πληροφορία για την παρουσία του στο Αφγανιστάν, παρά αφού θα είχε επιστρέψει. Όμως το εμπάργκο έσπασε χθες και η πληροφορία δημοσιεύθηκε σε γερμανικές, αυστραλιανές και αμερικανικές ιστοσελίδες. "Τώρα που το θέμα έχει δημοσιοποιηθεί, ο αρχηγός του επιτελείου και εγώ θα λάβουμε οδηγίες από τους επιχειρησιακούς διοικητές για το αν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί. Είμαι απογοητευμένος που ξένες ιστοσελίδες αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το θέμα χωρίς να έλθουν σε επαφή μ εμάς", δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ

    [11] Πολιτική

    Για την υπόθεση του DVD

    Καταθέτει ο τεχνικός

    29/2/2008 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στον ανακριτή καταθέτει αυτή την ώρα ο τεχνικός που, σύμφωνα με την 35χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση Ζαχόπουλου, αποθήκευσε, σε στούντιο των εγκαταστάσεων της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", το υλικό που περιείχε η βιντεοκασέτα, την οποία είχε η ίδια προσκομίσει στην εφημερίδα. Κατά τι διάρκεια της χθεσινή της κατάθεση στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που ερευνά την οικονομική διαχείριση του τέως γ.γ. του ΥΠΠΟ, η 35χρονη γυναίκα -που κρατείται στον Κορυδαλλό από τον περασμένο Δεκέμβριο- επέμεινε ότι ο διαγωνισμός του Υπουργείου Πολιτισμού, στον οποίο είχε συμμετάσχει και η ίδια, ήταν παράνομος, επειδή δεν τηρήθηκαν αξιοκρατικά κριτήρια ενώ για την οικονομική διαχείριση του κ. Ζαχόπουλου στο ΥΠΠΟ είπε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο, αναφέρθηκε ωστόσο σε έγγραφο που αφορούσε χρηματοδότηση ύψους 650.000 ευρώ στον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 February 2008 - 17:50:13 UTC