Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρωθυπουργός για τις απεργίες
  • [02] Σταθερές οι θέσεις μας για το όνομα
  • [03] Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στο επίκεντρο
  • [04] Νέο ρεκόρ ευρώ και πετρελαίου
  • [05] Καραμανλής για Κόσοβο
  • [06] Στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος
  • [07] Θύμα εκβιασμού ο Γιοσάκης
  • [08] Προθεσμία για να απολογηθεί
  • [09] Δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου

    [01] Οικονομία

    Σε τρία μέτωπα οι κινητοποιήσεις

    Ο Πρωθυπουργός για τις απεργίες

    14/3/2008 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2008 6:12:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Με τις απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις Τράπεζες, καθώς και των δικηγόρων, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Την ίδια ώρα, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται ταλαιπωρώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σκουπιδότοπους, που απειλούν τη δημόσια υγεία. Η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της ΓΕΝΟΠ, ενώ οι συνδικαλιστές ζήτησαν αναβολή, η οποία έγινε δεκτή. "Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του. Κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής για το θέμα των απεργιών και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για το πλαίσιο και τη φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ενημέρωσε τον μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Υπουργός Απασχόλησης.

    Ενήμερωση Παπούλια

    Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινά τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Σήμερα η Υπουργός Απασχόλησης ενημέρωσε για την φιλοσοφία του νομοσχεδίου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η κυβέρνηση προχώρησε στο νέο νόμο "με κοινωνική αλληλεγγύη, με πνεύμα δικαιοσύνης και βεβαίως τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και το συνταγματικά κατοχυρωμένο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Πετραλιά.

    Κληθείσα να σχολιάσει την αγωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κοινωνική συνοχή όπως τη μετέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ η κ. Πετραλιά, τόνισε ότι η κοινωνική συνοχή και η συναίνεση είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης.

    "Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς, αν όχι ο βασικότερος, στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία προωθείται και η οποία έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της έγκρισης από τη Βουλή των Ελλήνων.", τόνισε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Για τις θέσεις τους στο ασφαλιστικό ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι οι αγωνίες και οι προβληματισμοί της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι και ουσιαστικές και εξαιρετικά σοβαρές.Τη Δευτέρα θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τη γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο.

    Αρνητική, εν τω μεταξύ, υπήρξε η απάντηση του πρωθυπουργού στην πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη για μηνιαία αναβολή της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κύριο Κακλαμάνη και του μετέφερε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί κανονικά το απόγευμα της Δευτέρας.

    Πορείες ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΤΟΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης και πορείες προς το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στους Δήμους και οι τραπεζοϋπάλληλοι.

    Όπως προέκυψε από τη συνάντηση των τραπεζοϋπαλλήλων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση των εργαζομένων με τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΟΤΑ κατήγγειλαν δημοτικές αρχές για "στήσιμο" απεργοσπαστικών μηχανισμών.

    Η απεργία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση μπήκε στην όγδοη μέρα και απ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί

    Η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους, καθως δηλώνουν ότι δεν ήταν αυτό το κύριο αίτημά τους

    Μόνο στην Αθήνα κάθε ημέρα συσσωρεύονται τουλάχιστον 1.500 τόνοι σκουπιδιών

    Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας εξετάστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος των Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, με τη συμμετοχή παραγόντων από το υπουργείο Υγείας.

    Ο κ. Κακλαμάνης, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος γενικευμένης επιδημίας, ωστόσο τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει μεμονωμένα περιστατικά κυρίως γαστρεντερίτιδας και συνέστησε στους πολίτες να προσέχουν πολύ σε θέματα υγιεινής.

    Όσον αφορά τους Δήμους και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσο συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως έχουν ήδη αρχίσει οι ψεκασμοί στους σωρούς σκουπιδιών, ενώ, όπως είπε, ελπίζει να λήξει σύντομα η απεργία.

    Ο κ. Κακλαμάνης απηύθυνε έκκληση να μη μεταφέρονται σε παράνομες χωματερές καθώς δημιουργούνται και άλλου είδους προβλήματα. Αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των ΟΤΑ και την μη αποκομιδή των απορριμμάτων.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την συμμετοχή των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης άκρως ικανοποιητική και πρόσθεσαν πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι -με το προσωπικό ασφαλείας που διαθέτουν- έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να μην υπάρξουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ωστόσο, από την πλευρά του έκανε λόγο για κατάληψη από τους συνδικαλιστές των χώρων εργασίας, τονίζοντας ότι την Πέμπτη από τους 1.717 εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του δήμου απεργούσαν μόνο 34.

    Ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διακοπές της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, καθώς το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε την επ΄αόριστον συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών.

    Ωστόσο, με σημερινή ανακοίνωση, η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει τις λοιπές παρατάξεις για κομματικές σκοπιμότητες και ζητά να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και να προστατευθούν τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά, που σπαταλούνται άσκοπα. Τονίζει ακόμη ότι η απεργία γίνεται μόνο για το ασφαλιστικό.

    Η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ, η οποία θα συζητηθεί αύριο στο Πρωτοδικείο Αθήνας.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων της ΓΕΝΟΠ για την αναβολή λόγω του ότι δεν υπήρχε έκθεση επίδοσης της αγωγής στους εναγόμενους, όπως προβλέπεται, αλλά είχαν κληθεί τηλεφωνικά από τη γραμματέα.

    Παράλληλα, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάνο Παναγιωτόπουλο που ερευνά ενδεχόμενες ευθύνες για τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, κατέθεσαν οι Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Και οι δύο, εκπροσωπώντας τα μέλη τους, κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες μηνυτήριες αναφορές για τις ζημιές που υφίστανται από τις διακοπές ρεύματος.

    [02] Πολιτική

    Η κρίση στα Σκόπια μη άλλοθι για ψευδεπίγραφη λύση

    Σταθερές οι θέσεις μας για το όνομα

    14/3/2008 3:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2008 6:46:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 -ΝΕΤ -ΑΠΕ

    "Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές, μη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων -μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ", διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ξεκαθάρισε ότι αυτή η θέση θα ισχύει έως την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούν να χτιστούν συμμαχικές σχέσεις και σχέσεις αλληλεγγύης στη βάση εκκρεμοτήτων και διεμήνυσε: "Αυτή η θέση ισχύει σήμερα, θα ισχύσει και αύριο και θα ισχύει ως τη επίτευξη λύσης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή". Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, τονίζοντας ότι μια τέτοια λύση, καθαρή και πρακτική μπορεί να βάλει τέρμα σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία, κάτι που, όπως είπε, αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, σημείωσε ότι το θέμα επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις ευρωαντλαντικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.

    Τη Δευτέρα, νέος γύρος συνομιλιών στη Βιέννη

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα είπε: "Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόσχημα, ούτε ως άλλοθι για τη διαιώνιση ενός 17χρονου αδιεξόδου για μια δήθεν, ψευδεπίγραφη, συμβιβαστική διευθέτηση. Μία τέτοια προσέγγιση είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μία μεγάλη απόσταση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβη στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε "όταν έχεις καθαρές θέσεις δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι τη συζήτηση. Εγώ έκρινα σκόπιμο να συναντηθεί η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα από αυτή τη συνάντηση, εφόσον εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας και τόνισε ότι δεν χρειάζεται άλλη απάντηση. Επίσης, ανέφερε ότι για τον ίδιο λόγο και ο ίδιος συναντήθηκε με εταίρους και συμμάχους, προσθέτοντας ότι αντάλλαξε χειραψία χθες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ και πως δεν θα είχε πρόβλημα αν του άνοιγε ο ίδιος συζήτηση, να του παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

    Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα στη Βιέννη ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Μαραθώνιος συναντήσεων στα Σκόπια

    Εν τω μεταξύ, η αποχώρηση του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" από τον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ προμηνύει πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα. Το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών συγκαλείται σήμερα στη γείτονα, ενώ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλόσοσκι, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας κ. Τσερβένκοφσκι.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τα κόμματα στην ΠΓΔΜ να προχωρήσουν σε διάλογο, μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (PDA) να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [03] Πολιτική

    8ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στο επίκεντρο

    14/3/2008 4:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2008 5:47:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του ογδόου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο. Απαντώντας στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για προγραμματική συνεργασία με τον ΣΥΝ ο Βαγγέλης Βενιζέλος άσκησε κριτική στον ιδιότυπο- όπως τον χαρακτήρισε- διάλογο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την προοπτική συνεργασίας των δυο κομμάτων και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διατηρήσει τον πλειοψηφικό του χαρακτήρα και να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Στο ίδιο μήκος κύματος, αποστάσεις από προσπάθειες κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΝ πήρε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. "Τα ανοίγματα πρέπει να μην έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα" διευκρίνισε σήμερα αναφορικά με την πρόταση Παπανδρέου ο πρόεδρος του Συνασπσιμού Αλέξης Τσίπρας.

    Υπέρ και κατά

    Η πρόταση το Γιώργου Παπανδρέου για συνεργασία με τον ΣΥΝ, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης ημέρας του ΠΑΣΟΚ.

    Υπέρ της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν βγει πρώτο κόμμα και δεν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα υπάρχουν οι αριθμητικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να απασχολεί και τους συντρόφους του Συνασπισμού.

    Η χώρα και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται σε κρίση, την πρώτη καθολική κρίση του πολιτικού συστήματος μετά τη μεταπολίτευση, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να χάσει το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του ως πλειοψηφικού εκφραστή λόγω έλλειψης πολιτικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφορικά με το διάλογο με τον Συνασπισμό, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι πρέπει να απευθυνθεί πρόταση διαλόγου και ενδεχόμενης σύγκλισης, αλλά όχι μια αφηρημένη πρόταση.

    "Τη λύση το ΠΑΣΟΚ θα την βρει μόνο του, με τον κόσμο του και χωρίς δεκανίκια", τόνισε για το ίδιο θέμα ο Χρήστος Βερελής, επισημαίνοντας ότι το κόμμα "παραχωρεί χώρο" σε άλλες πολιτικές δυνάμεις "εξ ου και η ζέση στον Συνασπισμό". "Το Κίνημα δεν πρέπει να χάσει το δικαίωμά του να ηγεμονεύει στον δημοκρατικό χώρο." πρόσθεσε

    "Τα διάφορα σενάρια συγκυβέρνησης πλήττουν το ΠΑΣΟΚ γιατί συμβάλλουν στην αναίρεση της πλειοψηφικότητάς του", υπογράμμισε από την πλευρά της η κ. Αποστολάκη, καλώντας ταυτόχρονα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να "μην υποτιμούν αυτούς που αναχωρούν από το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κόσμος από εμάς περιμένει".

    Αντίθετα ο Γιώργος Φλωριδης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των δυο κομμάτων τονίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ απαιτούνται αλλαγές ριζοσπαστικής μετατόπισης αφού το κέντρο αφομοιώθηκε από τη δεξιά.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του Κινήματος και ειδικότερα το "άνοιγμα" προς το Συνασπισμό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τις προτάσεις του και πρόσθεσε ότι ο διάλογος και τα ανοίγματα, πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να μην έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα.

    "Δεν μπορείς να διεκδικείς την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και μάλιστα χωρίς ηγεμονισμούς, και την ίδια στιγμή να έχεις στόχο την αυτοδύναμη πολιτική πλειοψηφία. Είναι πράγματα τα οποία δεν μπορούν τα ταιριάξουν μαζί", επισήμανε.

    Οργανωτικά και κομματικά ζητήματα

    Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το κίνημα περνάει την πιο δύσκολη φάση στην ιστορία του, εμφανιζόμενο ως μέρος και όχι ως λύση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προοδευτικές ομάδες του πληθυσμού που το αντιμετωπίζουν ως τμήμα του χθες και όχι του αύριο και αμφισβητούν αν μπορεί να δώσει κάτι καλύτερο από τη ΝΔ.

    Ανέφερε επίσης ότι το επίσημο μήνυμα του λαού προς το ΠΑΣΟΚ δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά χάθηκε πίσω από την αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου.

    Για να ξεπεραστούν όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μια παραλυτική εσωστρέφεια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και αναφερόμενος στην προσωπική του στάση, τόνισε ότι είναι επιλογή η υπεύθυνη συμβολή στην ενότητα, την ανανέωση και τη νικηφόρα επαναφορά της παράταξης. Πρέπει, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και με τους πολίτες.

    Οι σημερινές εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με την ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη.

    Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης μίλησε για το ΠΑΣΟΚ της νίκης και της προοπτικής, σημειώνοντας ότι ενότητα δεν σημαίνει πολιτικό σιωπητήριο αλλά υποταγή του εγώ στις συλλογικές αποφάσεις.

    Για τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος μίλησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι στο διάλογο που έγινε επί τρεις μήνες, υπήρξε ευρύτερη συναίνεση, η οποία οφείλεται στην κοινή εμπειρία των στελεχών, στην ανάγκη να οικοδομηθεί και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

    Την εισήγηση για τις Πολιτικές Θέσεις παρουσίασε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

    [04] Οικονομία

    Νέο ρεκόρ ευρώ και πετρελαίου

    14/3/2008 6:06:00 μμ

    Νέα ρεκόρ καταγράφουν χρυσός και ευρώ στις διεθνείς αγορές εν μέσω νευρικότητας που προκαλούν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα χίλια δολάρια η ουγγιά, ενώ το δολάριο υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος το Φεβρουάριο, γεγονός που ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως πράσινο φως για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή αμερικανική κεντρική τράπεζα. Εξάλλου, νέο ρεκόρ παρουσιάζει και η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, η οποία ξεπερνά τα 110 δολάρια.

    [05] Πολιτική

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες

    Καραμανλής για Κόσοβο

    14/3/2008 6:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2008 6:45:21 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Επιθυμία της Ελλάδας, είναι να διασφαλιστεί η Νατοϊκή παρουσία (ΚFOR) και η παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης στην περιοχή του Κοσόβου", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σήμερα από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Κοσόβου. Οι θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι "διαχρονικά γνωστές", ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλης της περιοχής και ειδικότερα της Σερβίας. Σε ότι αφορά το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα "δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται" και κατέληξε λέγοντας: "Θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους και με κύριο γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας".

    [06] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος

    14/3/2008 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στον Εισαγγελέα Πειραιά αναμένεται να οδηγηθεί το απόγευμα ο πλοίαρχος του επιβατηγού-τουριστικού πλοίου "Γεωργής", που χθες κάτω από άριστες καιρικές συνθήκες προσάραξε με 278 αλλοδαπούς επιβάτες στη νησίδα "Πλατιά" του Πόρου. Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις που έλαβαν οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, προκύπτει ότι ο καπετάνιος Αντώνης Σπετσιώτης, που θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια, σε βαθμό πλημμελήματος, δεν ήταν στη γέφυρα του πλοίου, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν άριστες και το δρομολόγιο γνωστό και καθημερινό. Στη γέφυρα, όπως κατέθεσε ήδη ο πλοίαρχος, ήταν η "βάρδια", δηλαδή ο ανθυποπλοίαρχος, καθώς και ο ναύτης - τιμονιέρης- ο οποίος εκτελούσε τις εντολές πορείας που του έδινε ο αξιωματικός. Στο μεταξύ, το πλοίο παραμένει προσαραγμένο στον ύφαλο, μέχρι οι τεχνικοί να "κλείσουν" το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ αργά χθες το βράδυ τους αλλοδαπούς επιβάτες του "Γεωργή" υποδέχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά ο ΥΦΕΝΑΝΠ Πάνος Καμμένος.

    [07] Κοινωνία

    Και άλλος ένας αρχιμανδρίτης

    Θύμα εκβιασμού ο Γιοσάκης

    14/3/2008 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8

    Θύματα εκβιασμού έπεσαν δύο Αρχιμανδρίτες, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Ιάκωβος Γιοσάκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 36χρονος που φέρεται ότι είναι ο εκβιαστής, ζητούσε από τους δύο ιερωμένους 35.000 ευρώ για να μην αποκαλύψει σε ΜΜΕ μαγνητοφωνημένες συνομιλίες τους, οι οποίες αφορούσαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τον λεπτομερή σχεδιασμό ανατροπής του πατριάρχη Ιεροσολύμων καθώς και υβριστικά σχόλια για τον αρχιεπίσκοπο και πολλούς ιεράρχες. Οι δύο ιερωμένοι κατέθεσαν στην Ασφάλεια Αττικής με αποτέλεσμα ο 36χρονος να συλληφθεί, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε πάρει 40.000 ευρώ από γυναίκα μεσίτη, στην οποία εμφανίστηκε ως γόνος γνωστής οικογένειας, ζητώντας να του βρει βιομηχανίες και επαύλεις προκειμένου να τις αγοράσει για την εγκατάστασή του στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο 36χρονος έχει απολυθεί πρόσφατα -υπό όρους- από τις φυλακές.

    [08] Πολιτική

    Πήρε ο εργατολόγος

    Προθεσμία για να απολογηθεί

    14/3/2008 12:24:00 μμ

    Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα το πρωί ζήτησε και έλαβε από το 2ο ειδικό ανακριτή ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, κατηγορούμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο κατηγορούμενος, που αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους και τη σύζυγό του. Μετά την προθεσμία ο ένας εκ των συνηγόρων του, κ. Νίκος Μαυρομάτης, δήλωσε: "Σε υποθέσεις όπως αυτή που ενδιαφέρουν την πόλη, ο δικηγόρος κατηγορούμενος αλλά και οι δικηγόροι παραστάτες του, από θεσμική υποχρέωση δεν συνάπτουν συμμαχίες, δεν υπηρετούν συμφέροντα της μίας ή της άλλης πλευράς, αλλά κλείνοντας τα αυτιά σε διάφορους αυτόκλητους καλοθελητές, εμφανίζονται στην δικαιοσύνη και στον συγκεκριμένο ανακριτή με γνώμονα και ειλικρινή διάθεση να εκθέσουν την αλήθεια".

    [09] Πολιτική

    Δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου

    14/3/2008 1:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με τις ομιλίες πολλών στελεχών, μεταξύ αυτών και του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο. Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας άνοιξε ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης, ενώ, ανοικτός παραμένει ο κατάλογος εγγραφής των ομιλητών. Μεγάλες ανατροπές στην κοινωνία και στην οικονομία, εφόσον το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, αλλά και στο ίδιο το κίνημα αμέσως μετά το συνέδριο, προανήγγειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που έκανε άνοιγμα προς τον Συνασπισμό για προγραμματική συνεργασία.

    Με την ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη, τις εισηγήσεις για τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό, αλλά και τις τοποθετήσεις των συνέδρων, συνεχίζεται σήμερα το 8ο συνέδριο του Κινήματος.

    Χθες, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση του κόμματος του και απευθυνόμενος προς τον Συνασπισμό τόνισε ότι τα δύο κόμματα μπορούν να συναντηθούν, υπό προϋποθέσεις.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ειλικρινείς τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και σημείωσε ότι ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης πρέπει να στηρίζεται σε ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά, απέτυχε να διατυπώσει συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις και έκανε ένα συνέδριο για να απευθυνθεί στο Συνασπισμό, σχολίασε η κυβέρνηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 March 2008 - 17:50:04 UTC