Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας
  • [02] Μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα
  • [03] Στους 4.000 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες
  • [04] Νεπάλ: Βίαιη καταστολή αντικινεζικής διαδήλωσης
  • [05] Πτώση του μαύρου χρυσού
  • [06] ΠΓΔΜ: Επιστρέφει στην κυβέρνηση το αλβανικό κόμμα
  • [07] Παντρεύτηκε η πρώην κυρία Σαρκοζί

    [01] Πολιτισμός

    Αρχαία Ολυμπία

    Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

    24/3/2008 9:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2008 11:09:55 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην Αρχαία Ολυμπία στραμμένα τα βλέματα της διεθνούς κοινότητας. Αυτην την ώρα πραγματοποιείται η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας από την πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και αντιπροσωπειών από την Κίνα και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς στη διάρκεια της τελετής, αναμένεται εκδήλωση διαμαρτυρίας Θιβετιανών για τη συνεχιζόμενη κατοχή του Θιβέτ από την Κίνα. Πριν λίγο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε ότι έχει αναλάβει μια μυστική διπλωματική αποστολή προς την Κίνα για το ζήτημα του Θιβέτ.

    [02] Κοινωνία

    Μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα

    24/3/2008 8:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2008 11:39:01 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αρχίζουν σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου με τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ, αύριο θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Της μαθητικής παρέλασης θα προηγηθεί η κατάθεση στεφάνου από τον υπουργό Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη που θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση- στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Ενόψει της παρέλασης, η Τροχαία θα προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους του κέντρου. Συγκεκριμένα, μέχρι το μεσημέρι θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και θα κλείσουν σταδιακά οι: Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασ. Όλγας, Βασ. Αμαλίας, Συγγρού από Αθ. Διάκου, Βασ. Σοφίας από Σέκερη-Σόλωνος και Βασ. Γεωργίου.

    [03] Ιράκ

    Στους 4.000 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες

    24/3/2008 8:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2008 8:52:55 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο την Κυριακή στο Ιράκ, ανεβάζοντας στους 4.000 τον αριθμό των ανδρών των δυνάμεων των ΗΠΑ που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα αυτή από την έναρξη της εισβολής πριν πέντε χρόνια. Οι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στην άκρη ενός δρόμου στη νότιο Βαγδάτη, έπειτα από τον θάνατο άλλων τριών στρατιωτών, υπό παρόμοιες συνθήκες, στα ΒΑ της ιρακινής πρωτεύουσας το Σάββατο. Την ίδια ώρα, ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι με νέο ηχητικό του μήνυμα ζήτησε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και δυτικών στόχων ως αντίποινα στις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομιλία εμφανίστηκε σε ιστοσελίδες που συχνά χρησιμοποιεί η αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

    "Δεν αρκούν οι διαδηλώσεις"

    "Μουσουλμάνοι σήμερα είναι η μέρα σας. Χτυπήστε τα συμφέροντα των Εβραίων και των Αμερικανών και όλων εκείνων που συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον Μουσουλμάνων", επισημαίνει ο αλ-Ζαουάχρι σε μαγνητοφωνημένη ομιλία του στο διαδίκτυο.

    "Εντοπίστε τους στόχους, συγκεντρώστε τα χρήματα, ετοιμάστε τα υλικά, σχεδιάστε με ακρίβεια και μετά επιτεθείτε", τονίζει χωρίς να κατονομάσει τους στόχους. "Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα ότι πρέπει να πολεμάμε τους Ισραηλινούς μόνο στην Παλαιστίνη", προσθέτει.

    Ο αλ-Ζαουάχρι κάλεσε τους Μουσουλμάνους να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά υπογράμμισε πως μόνο οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν - χρειάζεται ένοπλος αγώνας.

    "Κάντε τους να μάθουν πως θα ματώσουν για κάθε δολάριο που ξόδεψαν σκοτώνοντας Μουσουλμάνους", λέει.

    "Δεν μπορούν να προσβάλουν τον προφήτη μας και να υποστηρίζουν το Ισραήλ, και να περιμένουν να ζουν ειρηνικά στις χώρες τους", συμπληρώνει αναφερόμενος στα σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν στη Δύση.

    Ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα κατηγορεί τους Αραβες ηγέτες για συνωμοσία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στη Γάζα. Ξεχωρίζει τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που τους αποκαλεί μέλη μιας "σατανικής συμμαχίας".

    [04] Κόσμος

    Νεπάλ: Βίαιη καταστολή αντικινεζικής διαδήλωσης

    24/3/2008 10:37:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαδήλωση Θιβετανών προσφύγων και μοναχών κατέστειλαν τη Δευτέρα στο Κατμαντού οι αρχές του Νεπάλ, συλλαμβάνοντας 250 από αυτούς, καθώς κατευθύνονταν προς τα γραφεία του ΟΗΕ στην πόλη. Πρόκειται για μια από σειρά διαδηλώσεων που άρχισαν στη Λάσα του Θιβέτ με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του 1959 κατά της κινεζικής κυριαρχίας, η οποία έχει εδραιωθεί από το 1951- και οι οποίες κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο. Σημειώνεται ότι στο Νεπάλ ζουν περισσότεροι από 20.000 Θιβετανοί εξόριστοι, ενώ, την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση του Νεπάλ να μην παραβιάσει το δικαίωμα συγκέντρωσης και την ελευθερία της έκφρασης.

    Όπως ανακοίνωσε η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ από τη Νταραμσάλα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, οι νεκροί σε ολόκληρο το Θιβέτ, κατά τη διάρκεια της καταστολής των αντικινεζικών διαδηλώσεων στο Θιβέτ, ανέρχεται σε 130.

    Οι κινεζικές αρχές έχουν αποκλείσει το Θιβέτ μετά τις ταραχές που ξεκίνησαν από τη Λάσα στις 14 Μαρτίου και επεκτάθηκαν και σε άλλες επαρχίες του Θιβέτ, και έχουν διακόψει την έκδοση ταξιδιωτικών αδειών. Τα ταξιδιωτικά γραφεία θεωρούν ότι ο αποκλεισμός θα διαρκέσει εβδομάδες μέχρι και τρεις μήνες καταφέροντας πλήγμα στην οικονομία του Θιβέτ, που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς της Κίνας, με 4 εκατομμύρια τουρίστες τον περασμένο χρόνο.

    Το Σαββατοκύριακο, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις καταστολής των αντικινεζικών δυνάμεων στο Θιβέτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Λαϊκής Ημερησίας", οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ενώ κατηγορούν τις θιβετιανές δυνάμεις ανεξαρτησίας για συνωμοσία με στόχο το σαμποτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Την ίδια ώρα, αποκλεισμένες παραμένουν οι δυτικές επαρχίες της Κίνας που κατοικούνται από Θιβετανούς, ενώ συνεχίζεται η απαγόρευση πρόσβασης τους δημοσιογράφους.

    Αίσθηση προκάλεσε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, καθώς κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις βίαιες διαμαρτυρίες στο Θιβέτ, για τις οποίες υποστηρίζει ότι στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα.

    [05] Οικονομία

    Πτώση του μαύρου χρυσού

    24/3/2008 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς εντείνονται οι φόβοι για πιθανή μείωση της ενεργειακής ζήτησης στις ΗΠΑ, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαίου υποχωρούσε σήμερα το πρωί κατά 1,41 δολάρια στα 100,43,δολάρια το βαρέλι από τα 101.84 δολάρια που έκλεισε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Την Παρασκευή η αγορά ήταν κλειστή λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε κατά 1,03 δολάρια στα 99,35 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Τετάρτη, η τιμή του ελαφρού αργού υποχώρησε περίπου κατά 5 δολάρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα μειώσει την ζήτηση σε πετρέλαιο. "Οι τιμές ενδέχεται να σταθεροποιηθούν γύρω στα 100 δολάρια" εκτιμά ο αναλυτής Τόνι Νιούναν, αναλυτής της Mitsubishi Corp στο Τόκιο. Με ελαφρά πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,48 μονάδες, σε ποσοστό -0,02% και διαμορφώθηκε στις 12.480,09 μονάδες.

    [06] Κόσμος

    ΠΓΔΜ: Επιστρέφει στην κυβέρνηση το αλβανικό κόμμα

    24/3/2008 9:14:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την επιστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ -από τον οποίο αποχώρησε στις 13 Μαρτίου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή- αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA), μετά από συνεδρίαση την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από το νέο γύρο συνομιλιών στον ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας.

    Ο εκπρόσωπος του DPA Βέτον Ιμπραχίμι και ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Μπιτσικλίσκι, ανέγνωσαν το βράδυ, στους δημοσιογράφους, κοινή δήλωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, για την επιστροφή του DPA στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι τις τελευταίες δέκα μέρες λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας (VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, SDSM της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, DUI του Αλί Αχμέτι και DPA του Μέντουχ Θάτσι).

    Διευθέτηση ζητημάτων

    Οι εκπρόσωποι του DPA και του VMRO-DPMNE πρόσθεσαν ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν ακόμη, εντός δέκα ημερών να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα συζητήσουν με σκοπό την εξεύρεση λύσης για:

    το θέμα της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο, την αποκατάσταση των πρώην αγωνιστών του UCK, το θέμα της χρήσης της αλβανικής σημαίας, την αναλογική εκπροσώπηση των αλβανικής εθνικής κοινότητας στη διοίκηση της ΠΓΔΜ, τις τέσσερις υποθέσεις που ερευνούσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία-ICTY. Πρόκειται για τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν υποψίες για διάπραξη εγκλημάτων από την πλευρά των αγωνιστών του UCK στις συγκρούσεις του 2001. Τις υποθέσεις αυτές εξέτασε το ICTY και αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων, τις επέστρεψε, πριν μερικές ημέρες, στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών της ΠΓΔΜ. Οι τελευταίες δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει αν θα ασκήσουν διώξεις για τις υποθέσεις αυτές ή όχι.

    Τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων σημειώνουν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επιστροφή του DPA στην κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνεται η διευθέτηση ενός ακόμη αιτήματος του κόμματος του Μέντουχ Θάτσι, αναφορικά με τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αναγνώριση του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Παντρεύτηκε η πρώην κυρία Σαρκοζί

    24/3/2008 8:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2008 9:06:49 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παντρεύτηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη, η Σεσιλιά Σιγκανέρ- Αλμπενίζ, τον εκδότη Ρισάρ Ατιάς, στην κομψά διακοσμημένη αίθουσα Ρέινμποου του κέντρου Ροκφέλερ. Το ζεύγος κατέφθασε, ακολουθούμενο από αμέτρητους παπαράτσι, στις 23.30, ώρα Ελλάδος, στην είσοδο του κέντρου Ροκφέλερ. Η πρώην σύζυγος του Σαρκοζί δεν εμφανίσθηκε ούτε μία στιγμή στο πλήθος των περίπου 50 φωτογράφων. Η τελετή του γάμου πραγματοποιήθηκε στη 01.00, ώρα Ελλάδος, στο φημισμένο Αρ Ντεκό εστιατόριο του 65ου ορόφου, στην οποία έψαλε μία χορωδία γκόσπελ, η Harlem Gospel Choir.

    Οι λεπτομέρειες παραμένουν μυστικές

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησε κοκτέιλ και εορταστικό δείπνο με περίπου 150 προσκεκλημένους του ζευγαριού, η πλειονότητα των οποίων διέσχισε τον Ατλαντικό για να παραστεί στο χαρμόσυνο γεγονός.

    Οι λεπτομέρειες της γαμήλιας τελετής παραμένουν μυστικές, ενώ σύμφωνα με μερικές φήμες επρόκειτο να γίνει θρησκευτική τελετή σε μια συναγωγή της Νέας Υόρκης, στο πρόγραμμα της γαμήλιας τελετής δεν αναφέρεται καμία θρησκευτική τελετή. Με την βραδιά στην αίθουσα Ρέινμποου ολοκληρώνονται οι τρεις ημέρες εορτασμών για τον γάμο, που περιλάμβαναν και μια ιδιωτική γιορτή που οργανώθηκε την Παρασκευή στην κατοικία του επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Publicis Events World, στο Γκρίνουιτς.

    Το Σάββατο το ζευγάρι Ατιάς-Αλμπενίζ και οι καλεσμένοι τους παρακολουθήσαν την μουσική κωμωδία "Μάμα Μία" στο Μπρόντγουεϊ, και μετά δείπνησαν σε 'στέικ' εστιατόριο του Μανχάταν.

    Ο οίκος μόδας Βερζάτσε ανακοίνωσε πως το ζεύγος επέλεξε δημιουργίες του για τον γάμο, ενώ η λίστα των δώρων για το ζεύγος άνοιξε στο παρισινό υπερκατάστημα Bon March.

    Ο γάμος αυτό είναι ο τρίτος για την Σεσιλιά Σιγκανέρ- Αλμπενίζ, που έχει δυο κόρες από τον πρώτο γάμο της με τον γάλλο τηλεπαρουσιαστή Ζακ Μαρτέν, που πέθανε το 2007. Έχει επίσης ένα γιο από τον δεύτερο γάμο της με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον Λουί 10 ετών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 March 2008 - 9:50:27 UTC