Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός πυρετός
  • [02] Σήμερα το Ασφαλιστικό
  • [03] Παράταση για την υποβολή του Ε9
  • [04] Στο Πεκίνο η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [05] Αίρονται περιορισμοί για τους Κουβανούς
  • [06] Δολοφονία 38χρονου
  • [07] Δεν εγκαταλείπει η Κλίντον
  • [08] Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο σις ασιτικές αγορές
  • [09] "Είναι ζωντανός ο ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ"
  • [10] Τα πρώτα αποτελέσματα στη Ζιμπάμπουε
  • [11] Πιθανή η επέκταση του συμφώνου διαβίωσης
  • [12] Αλλάζει το τοπίο στις πτήσεις
  • [13] Αποφυλακίζεται ο Απ. Βαβύλης

    [01] Πολιτική

    Προσβάλλουν τα ελληνικά εθνικά σύμβολα

    Διπλωματικός πυρετός

    31/3/2008 10:52:00 πμ

    Διπλωματικός πυρετός επικρατεί για την ονομασία της ΠΓΔΜ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Τέταρτη, στο Βουκουρέστι. Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει βέτο στην ένταξη της FYROM στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις, όπως κατ επανάληψη έχουν τονίσει τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα διεμήνυσε ότι η Ελλάδα ούτε δέχεται, ούτε εκτελεί εντολές. Έντονη εξάλλου, ήταν η αντίδραση της Αθήνας που προχώρησε σε διαβήματα μετά την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους των Σκοπίων που απεικονίζει την ελληνική σημαία και ο σταυρός έχει αντικατασταθεί από το σύμβολο της σβάστικας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις για άμεση λύση στο Σκοπιανό και συμφωνά με πληροφορίες δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η πρέσβης της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατόπιν οδηγιών από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, προέβη χθες το βράδυ σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για τις αφίσες που αναρτήθηκαν σε δρόμους των Σκοπίων, οι οποίες προσβάλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας. Στο διάβημα, η Ελλάδα απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως οι αφίσες αυτές. Σ αυτό τονίζεται ότι οι αγώνες της Ελλάδας κατά του φασισμού και του ναζισμού δεν αμφισβητούνται από κανέναν και σημειώνεται ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν εμπόδιο στην προώθηση και ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

    Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τις αφίσες αυτές. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία με την προσβλητική αφίσα, και έχει τον τίτλο "Ντροπή". Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αφίσες αυτές, στις οποίες παραποιείται κατάφορα το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε όριο και υποδαυλίζουν εθνικό και θρησκευτικό μίσος. "Η ντροπιαστική αυτή ενέργεια, προκαλεί, μεταξύ άλλων και ανεπανόρθωτη ζημιά στη Μακεδονία και στους πολίτες της και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή που η χώρα αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ", σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο προστίθεται ότι "αναμένεται από το Υπουργείο Εξωτερικών να λάβει τα κατάλληλα μέτρα γι αυτούς που παρήγγειλαν την αφίσα, αλλά και για την διαφημιστική εταιρία που ανάρτησε τέτοιου είδους αφίσες σε δρόμους των Σκοπίων".

    Στις αφίσες αυτές διαφημίζεται έκθεση φωτογραφίας και γραφικών, η οποία θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό-Ενημερωτικό Κέντρο των Σκοπίων από τις 3 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου. Το ίδρυμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου των Σκοπίων. Στο μέσο της αφίσας απεικονίζεται μία οικογένεια.

    Ο δημιουργός της έκθεσης, σε δηλώσεις του χθες το βράδυ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Σίτελ", ανέφερε ότι η οικογένεια στη μέση της αφίσας, είναι οι Σλαβομακεδόνες γονείς και οι παππούδες του οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και πρόσθεσε ότι με "τον τρόπο αυτό", ο ίδιος "βιώνει το γεγονός αυτό". Αρνήθηκε ότι η αφίσα "εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες".

    [02] Πολιτική

    Ψηφίζεται το απόγευμα στη Βουλή στο σύνολο του

    Σήμερα το Ασφαλιστικό

    31/3/2008 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 11:52:19 πμ)

    Ψηφίζεται το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία από τη Βουλή στο σύνολο του, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε υψηλούς τόνους αναμένεται η τριήμερη συζήτηση για το δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, που θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν στις 7 το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών υπέρ του δημοψηφίσματος. Απέχουν σήμερα και αύριο από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά ενώ σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία προσχωρούν και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος. "Οι πληρωμές μισθών συντάξεων και άλλων πιστώσεων γίνονται κανονικά από το προσωπικό ασφαλείας", διαβεβαιώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Τράπεζας. Τα δικαιώματα των απεργών φτάνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των υπολοίπων και κανένας δεν πρέπει να ξεπερνά αυτή τη διαχωριστική γραμμή, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΤτΕ.

    [03] Οικονομία

    Παράταση για την υποβολή του Ε9

    31/3/2008 12:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Παράταση μέχρι τις 18 Απριλίου για την υποβολή του εντύπου Ε9, έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Το έντυπο Ε9 υποχρεούνται να το υποβάλλουν μόνον όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2007 ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία που είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια.

    Παράταση έως τις 9 Απριλίου και για τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1.

    [04] Πολιτισμός

    Στο Πεκίνο η Ολυμπιακή Φλόγα

    31/3/2008 8:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 12:08:36 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην Κίνα έφτασε σήμερα το πρωί η Ολυμπιακή Φλόγα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού της ανά την υφήλιο, καθώς θα περάσει κι από τις πέντε Ηπείρους, προτού καταλήξει στις 24 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, όπου και θα κηρυχθεί η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Πεκίνο έχει τεθεί σε συναγερμό ώστε ν αποφευχθεί και το παραμικρό επεισόδιο που θα σχετίζεται με την κρίση στο Θιβέτ. Η επίσημη τελετή υποδοχής της φλόγας πραγματοποιήθηκε σην πλατεία Τιενανμέν, θέατρο των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που καταπνίγηκαν βίαια, το 1989. Η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε χθες Κυριακή στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με την Πηγή Δεβετζή να κλείνει την ελληνική περιοδεία, ανάβοντας τον τελευταίο εντός συνόρων βωμό. Μικρή ομάδα ακτιβιστών, που εξέφραζε την διαμαρτυρία της για την καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών στο Θιβέτ, επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδό της Δεβετζή στο χώρο. Δέκα άτομα -μεταξύ των οποίων και νεαροί Θιβετιανοί- μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής, και μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [05] Κόσμος

    Αίρονται περιορισμοί για τους Κουβανούς

    31/3/2008 12:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ξενοδοχεία της χώρας τους που μέχρι πρότινος προορίζονταν μόνο για ξένους τουρίστες, θα μπορούν πλέον να διαμένουν οι Κουβανοί, με απόφαση του πρόεδρου της Ραούλ Κάστρο. Η απόφαση αυτή εστάλη σε όλα τα ξενοδοχεία σε μορφή κυβερνητικής οδηγίας.

    Υπάλληλοι των πολυτελών ξενοδοχείων "Κοπακαμπάνα" και "Νασιονάλ" στην Αβάνα επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν την οδηγία και διευκρίνισαν πως οι Κουβανοί θα πληρώνουν μετρητά και στην ίδια τιμή που έχει καθοριστεί για τους ξένους.

    Στις 25 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο είχε ανακοινώσει την άρση της απαγόρευσης για τους Κουβανούς να αγοράζουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις ή βίντεο, σηματοδοτώντας μια πρώτη χαλάρωση του καθεστώτος στον οικονομικό τομέα.

    Λίγες ημέρες αργότερα, επετράπη στους Κουβανούς να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα.

    [06] Κοινωνία

    Δολοφονία 38χρονου

    31/3/2008 11:57:00 πμ

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο χώρο της νύχτας, αποδίδει η αστυνομία τη δολοφονία 38χρονου Ελληνοαιγύπτιου τα ξημερώματα στην Κηφισιά. Ο 38χρονος ο οποίος ήταν υπεύθυνος κλαμπ στο Κεφαλάρι, βρισκόταν έξω από άλλο κατάστημα στην ίδια περιοχή όταν πέρασε μια μοτοσικλέτα με δύο άτομα και ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε δύο φορές με πιστόλι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι και στο στήθος. Ο 38χρονος μεταφέρθηκε με ΙΧ από φίλο του στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου στις 9.30 το πρωί υπέκυψε στα τραύματά του. Η υπόθεση ερευνάται από το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    [07] Κόσμος

    Δεν εγκαταλείπει η Κλίντον

    31/3/2008 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έως το τέλος θα συνεχίσει την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος η Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο αντίπαλός της Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε την ενότητα των Δημοκρατικών, σε ομιλία του την Κυριακή, στο πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ στην Πενσιλβάνια. "Ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τελειώνουμε και πιστεύω πως έχουν άδικο", δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη "Ουάσινγκτον Ποστ", την ώρα που διατυπώνονται όλο και πιο πιεστικές εκκλήσεις για να επιλέξουν οι Δημοκρατικοί το συντομότερο τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέιν, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, μπροστά σ' ένα πλήθος 22.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τους οργανωτές, ο Ομπάμα δήλωσε πως, ό,τι κι αν συμβεί, οι Δημοκρατικοί θα είναι ενωμένοι στο τέλος της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών.

    Ομπάμα: "Θα αλλάξουμε τη χώρα και τον κόσμο"

    Στην ομιλία του, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι "τα πράγματα δεν θα αλλάξουν αναγκαστικά επειδή θα έχουμε έναν Δημοκρατικό στο Λευκό Οίκο". Αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αντίπαλό του, πρόσθεσε: "Πιστεύει πως τα πράγματα λειτουργούν καλά στην Ουάσινγκτον. Το βασικό επιχείρημά της είναι ότι πρέπει απλώς να αλλάξουμε το κόμμα που κυβερνά".

    "Εσείς κι εγώ μαζί, θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα και τον κόσμο", υποσχέθηκε.

    Η Κλίντον δήλωσε στην "Ουάσινγκτον Ποστ" πως δεν έχει "την πρόθεση να σταματήσει μέχρι να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε". Τόνισε πως είναι έτοιμη να παραμείνει στην κούρσα ως το Συνέδριο, που θα εκλέξει τον δημοκρατικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και θα διεξαχθεί από τις 25 ως τις 28 Αυγούστου στο Ντένβερ.

    Την ίδια ώρα, ανεπαρκή κρίνει η Κλίντον τα μέτρα που προτίθεται ν ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπους για ν αντιμετωπισθεί η κρίση στην αμερικανική οικονομία.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Εντ Ρέντελ, ο οποίος υποστηρίζει την Κλίντον, δήλωσε στο δίκτυο ABC ότι πρέπει να επιτραπεί στο Μίσιγκαν και τη Φλόριντα να ψηφίσουν και πάλι. Η Κλίντον κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών σ αυτές τις δύο Πολιτείες, αλλά εξαιτίας μιας διένεξης ανάμεσα στα τοπικά όργανα και την εθνική ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, το αποτέλεσμα δεν ελήφθη υπόψη.

    "Είναι ντροπή το γεγονός ότι το στρατόπεδο του Ομπάμα ισχυρίζεται πως έχει κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Απομένουν δέκα εκλογές (...) Αν το Μίσιγκαν και η Φλόριντα ψηφίσουν και πάλι, η κυρία Κλίντον θα είναι επικεφαλής στη λαϊκή ψήφο" δήλωσε.

    [08] Οικονομία

    Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο σις ασιτικές αγορές

    31/3/2008 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά τους φόβους για μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου υποχωρούσε κατά 1,06 δολάρια στα 104,56 δολάρια το βαρέλι, από τα 105,62 δολάρια που έκλεισε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε επίσης κατά 53 σεντς στα 103,24 δολάρια. Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζέισον Φιερ της εταιρίας Argus Media,η οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργεί μια αβεβαιότητα για τα επίπεδα ζήτησης πετρελαίου και τον ερχόμενο μήνα.

    [09] Μ. Ανατολή

    "Είναι ζωντανός ο ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ"

    31/3/2008 9:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Είναι ζωντανός και τυγχάνει καλής μεταχείρισης ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2006 από ένοπλους Παλαιστίνιους κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε ένας από τους αρχηγούς της Χαμάς, ο Χάλεντ Μεσάαλ, σε συνέντευξή του προς το βρετανικό δίκτυο SkyNews, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα. "Ο Γκιλάντ είναι ζωντανός και του φερόμαστε καλά ενώ οι Ισραηλινοί φέρονται άσχημα στους φυλακισμένους μας κι όλος ο κόσμος το ξέρει", δήλωσε ο εξόριστος αρχηγός του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς προς το βρετανικό δίκτυο. Την ίδια ώρα ο Μεσάαλ κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να μεταβεί στη Γάζα για διαπραγματεύσεις. Στην ίδια συνέντευξη ο Μεσάαλ τόνισε πως προσκαλεί "τον Αμπάς για να έλθει στη Γάζα για άμεσες και χωρίς προϋποθέσεις συνομιλίες, για να συνεργασθούμε από κοινού προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση στα προβλήματα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Στόχος των συνομιλιών θα είναι ν ξαναβρούμε την ενότητα μας ως Παλαιστίνιοι, να βρούμε τις αιτίες των προβλημάτων μας και να επιλύσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας", τόνισε ο εξόριστος στη Δαμασκό ηγέτης της Χαμάς. Εξάλλου συνομιλίες με δύο Άραβες ηγέτες, οι οποίοι ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προϋπόθεση για να επιτύχουν οι συνομιλίες του με τους Παλαιστινίους είχε χτες Κυριακή στο Αμάν της Ιορδανίας η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    Η Ράις είχε χωριστές συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είχε συμμετάσχει νωρίτερα στην αραβική σύνοδο κορυφής στη Δαμασκό, και με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

    "Ο μονάρχης θεωρεί τις μονομερείς πολιτικές του Ισραήλ, ιδιαίτερα την επέκταση των οικισμών στην Ιερουσαλήμ, σημαντικά εμπόδια στις διεθνείς και περιφερειακές ειρηνευτικές προσπάθειες", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα.

    Στη διάρκεια της συνάντησής του με την Ράις στην κατοικία του παλαιστίνιου πρεσβευτή, ο Αμπάς κατέστησε εξάλλου σαφές ότι η συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Ιερουσαλήμ και οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων θα "εκτροχιάσουν" τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, δήλωσαν παλαιστινιακές πηγές. Η Ράις γνωστοποίησε στον παλαιστίνιο ηγέτη πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να καταργήσει τουλάχιστον 50 σημεία οδικού ελέγχου στη Δυτική Όχθη για να βελτιώσει τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων και την καθημερινή ζωή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός είχε συναντηθεί νωρίτερα την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φάγεντ.

    "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο για μια καλύτερη ζωή για τον παλαιστινιακό λαό, για την οικονομική βιωσιμότητα των Παλαιστινίων, την ίδια ώρα που προχωρούμε προς την εγκαθίδρυση ενός κράτους", δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός πρόκειται να έχει μια νέα συνάντηση σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ. Στη συνέχεια θα μεταβεί και πάλι στην Ιορδανία για νέες συνομιλίες με τον Αμπάς πριν συναντήσει τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουκρανία.

    Η Ράις επιχειρεί να αποκαταστήσει τις συνομιλίες ανάμεσα στους Όλμερτ και Αμπάς, οι οποίες έχουν διακοπεί από την 1η Μαρτίου έπειτα από μια φονική ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

    [10] Κόσμος

    Τα πρώτα αποτελέσματα στη Ζιμπάμπουε

    31/3/2008 9:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 11:04:21 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Ζιμπάμπουε. Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, η Εθνική Αφρικανική Ένωση-Πατριωτικό Μέτωπο του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC-αντιπολίτευση) μοιράζονται τις πρώτες έξι έδρες. Η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τα αποτελέσματα των εκλογών για να τα "νοθεύσει υπέρ του Μουγκάμπε".

    Το Σάββατο, 5,9 εκατομμύρια πολίτες της Ζιμπάμπουε κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρο, τους βουλευτές και τους δημοτικούς άρχοντες.

    Ο πρόεδρος Μουγκάμπε, 84 ετών, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτησία της χώρας το 1980, ήταν υποψήφιος για την προεδρία με αντίπαλο τον αρχηγό του MDC Μόργκαν Τσβανγκιράι και τον Σίμπα Μακόνι, έναν πρώην υπουργό Οικονομικών που αποστάτησε από το κόμμα του Μουγκάμπε.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Τζορτζ Τσιουέσε δήλωσε πως τα αποτελέσματα καθυστέρησαν "λόγω της ανάγκης να επαληθευθούν σχολαστικά". "Δεν πρόκειται για υπερβολική καθυστέρηση. Δύο μέρες είναι λογικός χρόνος σε εκλογές τέτοιου μεγέθους", δήλωσε ο Τσιουέσε σε συνέντευξη Τύπου.

    Στο μεταξύ, ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών περιπολούν από το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, ενώ οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    [11] Κοινωνία

    Πιθανή η επέκταση του συμφώνου διαβίωσης

    31/3/2008 8:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επί τάπητος τίθεται το ενδεχόμενο επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε, μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστή Παπαϊωάννου, να συστήσει επιτροπή, που θα μελετήσει όλες τις όψεις του ζητήματος. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος πάντως θεωρεί πως η κατευθυντήρια γραμμή για το σύμφωνο συμβίωσης είναι σε λάθος βάση και ετοιμάζεται για περαιτέρω κινήσεις.

    "Κοιτάνε να αποξενώσουν και να διαλύσουν την πνευματική ύπαρξη των χριστιανών με τέτοια μέτρα, τα οποία καταργούν όλους τους κανόνες της ηθικής και επομένως εξισώνουν τους ανθρώπους με τα ζώα", δηλώνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

    "Δεν καταδικάζουμε τον αμαρτωλό. Την αμαρτία καταδικάζουμε. και το "κουσούρι" είναι μια ακόμη μορφή της αμαρτίας.", τονίζει από την πλευρά του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

    "Δεν κατακρίνω τον άνθρωπο αλλά μου φαίνονται σόλικα πράγματα. Τι να πω; Άντρας που γίνεται μητέρα; Γιατί μπλέκουν τόσο πολύ τα πράγματα; Οι ίδιοι αν θέλουν να ζήσουν κάτι ας το ζήσουν. Δεν τους το απαγορεύει κανείς", αναφέρει ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να συστήσει επιτροπή, που θα μελετήσει όλες τις όψεις του ζητήματος, τη διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο.

    "Δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριφερθεί με βάση αποκλεισμούς και διακρίσεις προς οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, για οποιονδήποτε λόγο» σημειώνει σε επιστολή του προς τον κ. Παπαϊωάννου ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Χατζηγάκης υπογράμμισε ωστόσο στην επιστολή του ότι το θέμα της συμβίωσης των ατόμων του ιδίου φύλου και της νομικής του ρύθμισης είναι πολυδιάστατο και αφορά σε ένα πλήθος ζητημάτων, όπως για παράδειγμα η υιοθεσία.

    [12] Κόσμος

    Αλλάζει το τοπίο στις πτήσεις

    31/3/2008 8:32:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ραγδαίες αλλαγές στις υπερατλαντικές πτήσεις προμηνύει η εφαρμογή από την Κυριακή της Ευρωαμερικανικής συμφωνίας για τους "Ανοιχτούς Ουρανούς". Ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί αερομεταφορείς θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν ελεύθερα πτήσεις ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αυξήσει εντυπωσιακά την κίνηση επιβατών και θα συγκρατήσει τις τιμές των ναύλων. Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μεγάλωσε και η οικογένεια της συνθήκης Σένγκεν, με την προσθήκη των αεροδρομίων ακόμη οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που δίνει στους ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς διατυπώσεις σε συνολικά 24 ευρωπαϊκές χώρες.

    Τέλος στους ελέγχους

    Στα διεθνή αεροδρόμια οκτώ νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεκτάθηκε από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η ζώνη της συμφωνίας Σένγκεν, καταργώντας πλήρως τους ταξιδιωτικούς ελέγχους και στις εναέριες συγκοινωνίες.

    Στο εξής, 400 εκατομμύρια ευρωπαίοι μπορούν να ταξιδεύουν αεροπορικώς χωρίς διαβατήριο προς τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.

    Συνολικά, στην συνθήκη Σεγκεν υπάγονται 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισλανδία και η Νορβηγία. Η Κύπρος και η Ελβετία θα ενταχθούν στο τέλος του 2008.

    Σχετικά με τη συμφωνία "Ανοιχτοί Ουρανοί", οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιβατική κίνηση ανάμεσα στις δύο ηπείρους θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια κατά 26 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

    Έως το 2013 θα έχουν δημιουργηθεί 80.000 νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος, πιστεύεται ότι χάρη στη συμφωνία, από την μείωση ή έστω την συγκράτηση των ναύλων στις υπεραταλντικές πτήσεις, οι ταξιδιώτες να εξοικονομήσουν συνολικά έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Η συμφωνία θα επιτρέψει σε κάθε Ευρωπαϊκό αερομεταφορέα να κάνει πτήσεις από οποιοδήποτε αεροδρόμιο της Ε.Ε. προς οποιοδήποτε αεροδρόμιο των ΗΠΑ" δηλώνει ο επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε. Ζακ Μπαρό.

    Αντίστοιχα, οποιαδήποτε αμερικανική εταιρία μπορεί να πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Ευρωπαϊκά αεροδρόμια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αυτό που δεν θα επιτρέπεται είναι η εκτέλεση εσωτερικών πτήσεων. Για παράδειγμα η ισπανική Iberia δεν θα μπορεί να εκτελέσει δρομολόγιο από το Λος Άντζελες προς το Ντάλας. Αντίστοιχα, η αμερικανική Continental δεν θα μπορεί να προγραμματίσει δρομολόγιο από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, αλλά την επιτρέπεται να πετάξει από την Αθήνα προς το Παρίσι.

    Η συμφωνία των "Ανοιχτών Ουρανών" ευνοεί περισσότερο τους αμερικανικούς αερομεταφορείς, καθώς καμία ευρωπαϊκή εταιρία δεν μπορεί να πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών. Η Κομισιόν πιστεύει ότι αυτή η ανισότητα θα εξαλειφθεί στη δεύτερη συμφωνία το 2010 και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρήσει από την παρούσα συνθήκη.

    [13] Κοινωνία

    Αποφυλακίζεται ο Απ. Βαβύλης

    31/3/2008 8:16:00 πμ

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποφυλακίζεται σήμερα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο Απόστολος Βαβύλης που κρατείται περίπου τρία χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού για κατηγορίες που αφορούν τη δραστηριότητά του ως ιερομόναχος με το όνομα Απόστολος Φωκάς. Με βούλευμά του (αριθμός 887/2008) το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κρίνει ότι ο Βαβύλης δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων και διατάσσει την αντικατάσταση της κράτησης του με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης κάθε μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    Με το βούλευμα ο Απόστολος Βαβύλης παραπέμπεται σε δίκη για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της ψευδούς δήλωσης στην Αρχή, κατηγορίες που βαρύνουν και τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννη Τριανταφυλάκη.

    Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές απαλλάσσουν τον Βαβύλη από τις κατηγορίες της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της απάτης και της υπεξαίρεσης μεγάλης αξίας. Για την απλή συνέργια στις δύο τελευταίες πράξεις απαλλάσσεται και ο κ. Τριανταφυλάκης.

    Η δικογραφία σε βάρος του Απόστολου Βαβύλη αφορά τις δραστηριότητές του στα Ιεροσόλυμα την περίοδο εκλογής του Ειρηναίου ως Πατριάρχη, στην Κάτω Ιταλία με το σύλλογο "Μάγκα Γκρέτσια" αλλά και τις διαδικασίες για την έκδοση πλαστής ταυτότητας στο όνομα Απόστολος Φωκάς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 March 2008 - 9:50:37 UTC