Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεργασίες μέχρι τη σύνοδο
  • [02] Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη για αποκρατικοποιήσεις
  • [03] Κινητοποιήσεις για το περιβάλλον
  • [04] Συνάντηση Βουλγαράκη με διοίκηση του ΟΛΘ
  • [05] Κρούσμα μηνιγγίτιδας
  • [06] Το μετάλλιο "Πούσκιν" στον Πέτρο Μολυβιάτη
  • [07] Ανταλλαγή αιχμαλώτων ζητά η Χαμάς
  • [08] Στάση εργασίας του τραμ στις 3 Απριλίου
  • [09] Αίτηση για άρση προσωρινής κράτησης του εργατολόγου
  • [10] Συλλήψεις Θιβετιανών στο Νεπάλ
  • [11] Ελεύθερος ο Βαβύλης
  • [12] 24ωρη σε νομαρχία και δήμους της Δ. Αττικής
  • [13] Κινητοποιήσεις στην Ικαρία
  • [14] Λιάπης: Στόχος η επανίδρυση του ΥΠΠΟ
  • [15] Ντόπες του Ίβιτς στους "ερυθρόλευκους"
  • [16] Βαριά καμπάνα στον Καλόν
  • [17] Λευκή πετσέτα πετά η Μπαρτσελόνα
  • [18] Εισβολή οπαδών στου Ρέντη
  • [19] Στα Ιωάννινα η Αλέκα Παπαρήγα

    [01] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Διεργασίες μέχρι τη σύνοδο

    31/3/2008 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 8:30:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, συνεχίζεται με ένταση ο διπλωματικός μαραθώνιος, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ τα όρια εξεύρεσης λύσης, στενεύουν ασφυκτικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως επιθυμούν να κλείσει το θέμα, την ώρα που η πολιτική ηγεσία της γείτονος επιμένει στην αδιάλλακτη και προκλητική στάση της. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πάντως ότι εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, δεν θα υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ, στο ΝΑΤΟ. Το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά από αίτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Με αντικείμενο το Σκοπιανό θα συναντηθούν το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά από αίτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Έντονη ήταν, εξάλλου, η αντίδραση της Αθήνας που προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας μετά την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους των Σκοπίων η οποία απεικονίζει μια ελληνική σημαία όπου ο σταυρός έχει αντικατασταθεί από τη σβάστικα. Τη "βαθιά του λύπη για το γεγονός" εξέφρασε με δηλώσεις του στον απεσταλμένο της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ στα Σκόπια, Νίκο Φραγκόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Νέο αυστηρό μήνυμα

    Νέο αυστηρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ, απέστειλε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη , δυο ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το οποίο θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Η κ. Μπακογιάννη, τόνισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με τα Σκόπια στη βάση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, υπογραμμίζοντας ότι μη κοινά αποδεκτή λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

    "Θέλουμε και επιθυμούμε τη λύση. Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους γείτονές μας ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Δεν είμαστε βεβαίως διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις πέραν των σημείων που έχουμε πάει τα οποία είναι ξεκάθαρα και θεωρούμε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν και το αίσθημα του Έλληνα πολίτη αλλά και το δίκαιο που απορρέει από την ιστορία", τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος .

    Σε ερώτηση για το αν η ελληνική πλευρά αναμένει νέα πρόταση του κ. Νίμιτς, και αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για λύση μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι αυτό απαντιέται από τους χρόνους και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τέτοια πρόταση η οποία να μπορεί να συζητηθεί και, στο μεταξύ, γίνει κι η διαδικασία που πρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απάντηση είναι θετική, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αρνητική.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης των Σκοπίων υπό αίρεση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόσκλησης της γείτονος με την ονομασία ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, υπογράμμισε ότι σε αυτό υπάρχουν αναφορές και σε άλλα ζητήματα πέραν των τυπικών στοιχείων, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας.

    Αναφερόμενη στην ονομασία της ΠΓΔΜ, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από τα Ιωάννινα υπογράμμισε ότι στα Βαλκάνια γίνεται μια μεγάλη κούρσα για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης επιρροής των ΗΠΑ σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η ουσία είναι αυτή και επομένως οι σχέσεις της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ καθορίζεται από αυτή ακριβώς την αντιπαράθεση.

    "Εμείς, συνέχισε, διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ανταλλάξει το θέμα του ονόματος με δεσμεύσεις στο χώρο των Βαλκανίων σε σχέση με το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι", τόνισε.

    Έντονο διάβημα για τη σημαία

    Έντονη ήταν εξάλλου, η αντίδραση της Αθήνας, για την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους των Σκοπίων που απεικονίζει την ελληνική σημαία και ο σταυρός έχει αντικατασταθεί από τη σβάστικα.

    Η πρέσβης της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου , κατόπιν οδηγιών από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ζητώντας να αποσυρθούν αμέσως οι αφίσες αυτές.

    Τη "βαθιά του λύπη για το γεγονός εξέφρασε με δηλώσεις του στον απεσταλμένο της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ στα Σκόπια, Νίκο Φραγκόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι .

    "Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατυχές γεγονός, το οποίο συμβαίνει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή", σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος το πρωί επικοινώνησε με την πρέσβη της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην οποία μετέφερε τη λύπη του για το γεγονός και της είπε στα ελληνικά "Φίλοι ήμασταν και φίλοι θα παραμείνουμε".

    Ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε το περιεχόμενο των αφισών ως κατάχρηση της ελευθερίας έκφρασης προσθέτοντας ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν κοινούς αγώνες κατά του ναζισμού και φασισμού και έχουν καταγράψει πολλά θύματα στον αγώνα αυτό.

    "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως είναι η ανάρτηση αφισών που προσβάλλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, να αμαυρώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών", κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Ωστόσο, οι προσβλητικές για το ελληνικό εθνικό σύμβολο, αφίσες δεν έχουν αποσυρθεί ακόμα.

    Με τις αφίσες αυτές προαναγγέλλεται έκθεση φωτογραφίας και γραφικών από τις 3 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου στο Πολιτιστικό - Ενημερωτικό Κέντρο των Σκοπίων το οποίο τελεί υπό την αρμοδιότητα του Δήμου της πόλης.

    Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της ΠΓΔΜ "Βέτσερ" δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία με την προσβλητική αφίσα, υπό τον τίτλο "Ντροπή".

    Το σκοπιανό περιοδικό ΦΟΡΟΥΜ, ωστόσο, δημοσίευσε προκλητικό σκίτσο, όπου απεικονίζεται καρικατούρα του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος είναι ενδεδυμένος με στολή των Ες-Ες.

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την αφίσα, σημείωσε ότι δηλώσεις μισαλλοδοξίας δε βοηθούν χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Επισήμανε δε ότι οι κινήσεις αυτές δικαιώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση αυτή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα έπρεπε να την έχει καταδικάσει, ενώ ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένας λαός που θέλει να γίνει σύμμαχος προσβάλλει την τιμή ενός άλλου λαού.

    "Και να ήθελε κανείς να βρει τρόπο να συναντηθεί "στη μέση του δρόμου" με τους Σκοπιανούς, αυτοί κάνουν τα πάντα για να μας γλιτώσουν από μια τέτοια μειοδοσία", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ .

    Το θέμα σχολίασε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ο οποίος χαρακτήρισε την αφίσα "ευλόγως προσβλητική προς τους Έλληνες και όσους υπέφεραν από τον φασισμό και τον ναζισμό κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Καλωσορίζουμε τις επίσημες δηλώσεις από τα Σκόπια, οι οποίες αποσυνδέουν την κυβέρνηση από τέτοια δημόσια εκτεθειμένα σύμβολα ή ρητορική", σημείωσε.

    Παράσταση διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου . Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του ιδίου αλλά και της χώρας γενικότερα για τη στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίοι συναντήθηκαν, την Κυριακή το βράδυ, στα Σκόπια, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι , άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Βουλή της χώρας για να εξετάσει το ζήτημα της ονομασίας, ακόμα και την "την τελευταία στιγμή" πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και εφόσον αυτό "κριθεί απαραίτητο".

    Οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν και σήμερα.

    [02] Οικονομία

    Σε εκδήλωση του "Economia Business Tank"

    Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη για αποκρατικοποιήσεις

    31/3/2008 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σημαντικές αναφορές σε βασικούς τομείς της οικονομίας έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση της οικονομικής επιθεώρησης "Economia Business Tank", για τον ΣΕΒ και τις δομές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κατα κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2006 σε σχέση με το 2005, αυξήθηκε κατά 7,3%, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, αν έως το 2012 μειωθεί η γραφειοκρατία κατά 25 %, αναμένονται οφέλη για την οικονομία της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Mιλώντας για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε πως: "Προχωρούμε σε αποκρατικοποιήσεις με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά. Με τις αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες επιτύχαμε την αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών. Στον ΟΤΕ, που βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο, επιδιώκουμε, με βάση το πρόγραμμά μας, στρατηγική συμμαχία με έναν σημαντικό, τον σημαντικότερο ίσως, ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Deutsche Telekom και έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, που θα εξασφαλίζει ένα ισορροπημένο και αποτελεσματικό διοικητικό σχήμα. Με τη συνεργασία αυτή επιδιώκουμε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή - ενώ παράλληλα διασφαλίζονται και τα εθνικά και τα αμυντικά μας συμφέροντα".

    ΣΔΙΤ και Δημόσιο

    Κάνοντας λόγο για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε πως: "Προχωρά, παράλληλα, ο σχεδιασμός για την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Προωθούνται συνεργασίες και συμπράξεις, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των λιμανιών μας και ενδυναμώνουν το ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό είναι το "στοίχημα" των αμέσως επόμενων χρόνων για την Ελλάδα".

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το Δημόσιο παραμένει ο μεγάλος ασθενής. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για να φθάσουμε στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες και να εξυγιανθούν πλήρως οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί. Η επόμενη πρωτοβουλία μας αφορά στην ενίσχυση της διαφάνειας σε δημόσιους οργανισμούς, στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

    [03] Κοινωνία

    Στο Θριάσιο Πεδίο

    Κινητοποιήσεις για το περιβάλλον

    31/3/2008 6:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τη διαρκή περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής δήλωσαν ότι αντιτίθενται στη δημιουργία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ και τη Χαλυβουργική, καθώς εκτιμάται ότι θα επιφέρει ρύπανση ίση με αυτή που παράγουν 1,8 εκατομμύρια οχήματα ημερησίως. Την ερχόμενη Τετάρτη η Νομαρχία και οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής θα παραμείνουν κλειστοί. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν καθηγητές, καταστηματάρχες και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ενώ το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας στην είσοδο της Ελευσίνας.

    [04] Οικονομία

    Συνάντηση Βουλγαράκη με διοίκηση του ΟΛΘ

    31/3/2008 5:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 7:54:55 μμ)

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να "τρέξει" κανονικά τη διαδικασία παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες, επανέλαβε σήμερα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), Λάζαρο Καναβούρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Τσάρα. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους εργαζομένους να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το σχέδιο παραχώρησης "προστατεύει πλήρως θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα". Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος -όπως είπε- "απείλησε τους υποψήφιους επενδυτές να μην επενδύσουν στην Ελλάδα". Ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Παπανδρέου θα καταλάβει "το μεγάλο ατόπημά του και θα επανορθώσει".

    Από την άλλη, η διοίκηση του ΟΛΘ ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δυσλειτουργίες στο λιμάνι, εξαιτίας των τρίμηνων απεργιών των εργαζομένων, που αντιτίθενται στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καναβούρας, στο α τρίμηνο (χωρίς να υπάρχουν τελικά στοιχεία Μαρτίου), η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 30%. Ο ίδιος υποστήριξε ότι, στην πλειοψηφία τους, οι θιγείσες επιχειρήσεις δεν έχουν παράσχει ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τις ζημίες, αν και τους ζητήθηκαν.

    Η διοίκηση του λιμανιού -σε συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες, μάντρες και άλλα μεσογειακά λιμάνια - έχει ξεκινήσει τη δική της καταγραφή για τα προβλήματα των επιχειρήσεων. "Πιστεύω ότι πολύ σύντομα -ενδεχομένως εντός της εβδομάδος- θα έχουμε εικόνα, ώστε ακολούθως να συζητήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους και να βρούμε τρόπους μείωσης των προβλημάτων", διευκρίνισε.

    Τέλος ο κ. Καναβούρας τόνισε ότι η κατάσταση στο λιμάνι δεν πτοεί τους υποψήφιους επενδυτές και πως "το ενδιαφέρον τους παραμένει αμείωτο. Γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό, ενώ η δυναμική του λιμανιού διαχρονική", είπε ο πρόεδρος του ΟΛΘ.

    [05] Κοινωνία

    Κρούσμα μηνιγγίτιδας

    31/3/2008 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 5:18:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σταθερή αλλά κρίσιμη χαρακτηρίζουν οι γιατροί την υγεία του 17χρονου μαθητή Λυκείου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου με καλπάζουσα μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Κλιμάκια της Νομαρχίας απολύμαναν τον χώρο του σχολείου, ενώ συγγενείς του παιδιού καταγγέλλουν αργοπορία στη διάγνωση της νόσου. Έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της καθυστέρησης έχει διατάξει το Υπουργείο Υγείας.

    [06] Πολιτική

    Το μετάλλιο "Πούσκιν" στον Πέτρο Μολυβιάτη

    31/3/2008 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με το βραβείο Πούσκιν βραβεύτηκε μετά από απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από τον Αντρέι Βντόβιν, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδος -Ρωσίας τα τελευταία χρόνια και στην εθνική συναίνεση που υπάρχει στους δυο λαούς για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε "η φιλία μας δεν οφείλεται στην προσωπική μου συμβολή αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και αντανακλά τα αισθήματα των δυο λαών".

    Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    [07] Μ. Ανατολή

    Ενώ ο ισραηλινός εποικισμός συνεχίζεται

    Ανταλλαγή αιχμαλώτων ζητά η Χαμάς

    31/3/2008 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 4:57:23 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από το Παρίσι η ανακοίνωση της Χαμάς ότι ο 21χρονος γαλλο-ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ είναι ζωντανός και τυγχάνει καλής μεταχείρισης. Σύμφωνα με δηλώσεις του εξόριστου αρχηγού της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ στο βρετανικό δίκτυο Skynews: "Ο Γκιλάντ είναι ζωντανός και του φερόμαστε καλά ενώ οι Ισραηλινοί φέρονται άσχημα στους φυλακισμένους μας και όλος ο κόσμος το ξέρει". Η Χαμάς ζητάει την ανταλλαγή του απαχθέντος στις 25 Ιουνίου 2006 δεκανέα, με 450 φυλακισμένους Παλαιστινίους. Υπέρ της ανταλλαγής κρατουμένων, τάχθηκε σήμερα Δευτέρα, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Πασκάλ Αντρεανί.

    Εποικισμός στα κατεχόμενα

    Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ο ισραηλινός εποικισμός στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αφού περίπου 500 μεγάλα οικήματα που θα περιλαμβάνουν χιλιάδες κατοικίες, κατασκευάζονται σε 101 εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η διαδικασία αυτή λειτουργεί σε βάρος των ειρηνευτικών διαδικασιών, καθώς δε γίνεται αποδεκτή από την παλαιστινιακή πλευρά. Ταυτόχρονα, μαζί με την κατασκευή νέων κατοικιών, προχωρούν και παράνομες οικοδομικές εργασίες, γεγονός που διογκώνει το πρόβλημα. Σύμφωνα με το ισραηλινό κίνημα κατά του εποικισμού "Ειρήνη Τώρα", το τελευταίο δίμηνο εβραίοι έποικοι, εγκατέστησαν παράνομα 180 τροχόσπιτα, ενώ διαπιστώθηκε οικοδομική δραστηριότητα σε 58 παράνομους εβραϊκούς οικισμούς, που χτίστηκαν χωρίς καν την άδεια των ισραηλινών αρχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δικαστήριο και η διεθνής κοινότητα θεωρούν παράνομους όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είτε αυτοί κατασκευάστηκαν με την έγκριση των ισραηλινών αρχών είτε χωρίς αυτήν. Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, έχει ήδη ανακοινώσει τη συνέχιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, μόνο μέσα στο τελευταίο δίμηνο, επέτρεψε την κατασκευή τουλάχιστον 960 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε σήμερα Δευτέρα, το πράσινο φως για νέα επέκταση εβραϊκού οικισμού της Δυτικής Οχθης, με ανέγερση 600 νέων κατοικιών.

    Δηλώσεις της Κ. Ράις

    Σε σημερινές της δηλώσεις από την Ιορδανία, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι: "Συνεχίζουμε να δηλώνουμε τη θέση της Αμερικής ότι η εποικιστική δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει, ότι η επέκτασή της πρέπει να σταματήσει --αυτό πράγματι δεν είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον οδικό χάρτη". Επίσης η κ. Ράις εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπως άλλωστε δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που πρόσθεσε ότι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ στις 7 Απριλίου.

    [08] Κοινωνία

    Αντιδρώντας στην απόλυση δύο εργαζομένων

    Στάση εργασίας του τραμ στις 3 Απριλίου

    31/3/2008 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 3 Απριλίου οι εργαζόμενοι στο τραμ αντιδρώντας στην απόλυση δυο συναδέλφων τους οδηγών την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 9 το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο του τραμ στο Ελληνικό ενώ σήμερα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο γραφείο της διοίκησης του τραμ.

    [09] Κοινωνία

    Κατέθεσαν οι συνήγοροί του

    Αίτηση για άρση προσωρινής κράτησης του εργατολόγου

    31/3/2008 2:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του εργατολόγου κατέθεσαν οι συνήγοροί του Νίκος Μαυρομάτης και Γιάννης Κότσιος, ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Η αίτηση για την άρση της προσωρινής κράτησης του εργατολόγου έχει ως βασικό της αιτιολογικό τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του, που σύμφωνα με τους δικηγόρους του δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη από τον ανακριτή της υπόθεσης. Οι δύο συνήγοροι του κατηγορουμένου, σε δηλώσεις τους, χαρακτήρισαν παράνομη την προφυλάκιση και υποστήριξαν ότι με την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα επλήγη βάναυσα η τάξη. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

    [10] Κόσμος

    Διαδηλώσεις στην πρεσβεία της Κίνας

    Συλλήψεις Θιβετιανών στο Νεπάλ

    31/3/2008 2:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε συλλήψεις Θιβετιανών διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία του Νεπάλ, μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στο Κατμαντού. Από τους 227 συλληφθέντες οι 113 είναι γυναίκες και αναμένεται να απελευθερωθούν μέχρι τις βραδινές ώρες. Οι διαδηλώσεις μπροστά στην πρεσβεία της Κίνας είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ χτες Κυριακή είχαν συλληφθεί 100 άτομα από την αστυνομία, που πραγματοποίησε έφοδο με γκλομπ.

    [11] Κοινωνία

    Ελεύθερος ο Βαβύλης

    31/3/2008 2:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Χωρίς να κάνει καμία δήλωση αποφυλακίστηκε το μεσημέρι ο Απόστολος Βαβύλης από το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Αντί αυτού μίλησε ο δικηγόρος του, Γιάννης Βλάχος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πελάτης του έπεσε θύμα σκευωρίας με στόχο να πληγεί τόσο ο ίδιος όσο και ο μακαριστός Χριστόδουλος πάντα σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα του πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο Απόστολος Βαβύλης αποφυλακίστηκε με βούλευμα σύμφωνα με το οποίο κρίθηκε ότι δεν είναι επικίνδυνος για τέλεση νέων αδικημάτων. Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης κάθε μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    [12] Κοινωνία

    Αντιδρούν στη μονάδα των ΔΕΗ και Χαλυβουργικής

    24ωρη σε νομαρχία και δήμους της Δ. Αττικής

    31/3/2008 2:09:00 μμ

    Λουκέτο βάζουν την Τετάρτη η νομαρχία και οι δήμοι της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας στην ανατολική είσοδο της Ελευσίνας απέναντι από τη Χαλυβουργική. Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης και οι δήμαρχοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μάνδρας είναι αντίθετοι με τη δημιουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ και Χαλυβουργικής, καθώς και με τις επεκτάσεις άλλων βιομηχανικών μονάδων που θα επιφέρουν όπως είπαν, μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο στην περιοχή τους αλλά και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

    [13] Κοινωνία

    Για την ακτοπλοΐα

    Κινητοποιήσεις στην Ικαρία

    31/3/2008 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με αίτημα την απρόσκοπτη σύνδεση του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων, χειμώνα - καλοκαίρι, με το λιμάνι του Πειραιά και την βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν σήμερα κινητοποιήσεις στην Ικαρία (πλατεία Αγίου Κηρύκου) και στους Φούρνους (πλατεία Φούρνων). Στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διοργάνωσε τις κινητοποιήσεις, βρέθηκαν οι παραγωγικοί φορείς και το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Σάμου, με 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

    Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών και Φούρνων Ικαρίας ζητούν: 1. Απρόσκοπτη τακτική σύνδεση του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων, χειμώνα καλοκαίρι, με το λιμάνι του Πειραιά και την βόρεια Ελλάδα. 2. Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. 3. Μείωση του υψηλού ναύλου επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων κατά 50%. 4. Στήριξη όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με την εφαρμογή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους (Συνταξιούχοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ). 5. Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, με ευθύνη του κράτους . 6. Δημιουργία Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

    [14] Πολιτική

    Συνεργασία Πρωθυπουργού - Υπ.Πολιτισμού

    Λιάπης: Στόχος η επανίδρυση του ΥΠΠΟ

    31/3/2008 1:23:00 μμ

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντας ότι διατυπώθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και σημείωσε ότι αυτή τη θέση βασικά τη στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε επίσης ότι μετά την πρόσφατη κρίση στο Υπουργείο, διαμορφώνεται νέα στρατηγική με εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ η πολιτική των επιδοτήσεων, όπως υπογράμμισε, θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του πολιτισμού και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. "Τα πάντα θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται. Υπάρχει διαφάνεια, όλες οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται κι όλες οι συζητήσεις στα θεσμικά όργανα του Υπουργείου θα είναι ανοιχτές στους δημοσιογράφους", σημείωσε ο κ. Λιάπης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η επανίδρυση του Υπουργείου Πολιτισμού. "Από αυτή την κρίση μπορούμε να βγούμε ενισχυμένοι και γι αυτό καταργούμε τον περιώνυμο ειδικό λογαριασμό. Όλες οι δαπάνες από τον καινούργιο προϋπολογισμό θα είναι στον τακτικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι", σημείωσε ο κ. Λιάπης.

    Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι η ενίσχυση και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του σκέλους του σύγχρονου πολιτισμού. Ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα στη Βουλή περνάει μία τροπολογία, με βάση την οποία θα υπάρχει πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού διαχειριστική αρχή, έτσι ώστε να συμμετέχει το Υπουργείο στο Δ' ΚΠΣ.

    Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Λιάπης, ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτιστικές επενδύσεις με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

    Ήταν μία μεγάλη επιτυχία, σημείωσε, διότι αυτή η τροπολογία ήταν απαίτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Επίσης ανέφερε ότι με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκαν και τα οικονομικά θέματα του υπουργείου, καθώς ο πολιτισμός έχει ανάγκη χρημάτων και σημείωσε πως το υπουργείο έχει την αμέριστη ενίσχυση, συγκατάβαση και προθυμία του Πρωθυπουργού, εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής πολιτικής, για τη στήριξη των οικονομικών του.

    Ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Λιάπης, ενημερώθηκε και για θέματα αθλητισμού και κυρίως για το νομοσχέδιο που είναι σχετικό με τη βία στα γήπεδα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών και εντός των προσεχών ημερών θα συζητηθεί στη Βουλή.

    Ο κ. Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση εάν αποδοκιμάζει τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και αν αφήνει αιχμές για σκάνδαλα, ανέφερε ότι "από την κρίση βρήκαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Τόσο στο θέμα της εξυγίανσης των οικονομικών όσο και στη δομή της διοίκησης. Εγώ εμπιστεύομαι την υπηρεσιακή ιεραρχία. Είμαι εναντίον των μεγάλων υπουργικών γραφείων και των μυστικοσυμβούλων".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντόπες του Ίβιτς στους "ερυθρόλευκους"

    31/3/2008 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ηθικό των παιχτών του Ολυμπιακού προσπάθησε να ανεβάσει στη σημερινή προπόνηση ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου Ίλια Ίβιτς. Η απογοήτευση έχει απλωθεί σε ολόκληρο το "ερυθρόλευκο στρατόπεδο", τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος και όπως ήταν φυσικό, ο Ιλια Ιβιτς ανέλαβε το «φορτίο» της ανασυγκρότησης, δηλαδή να συμμαζέψει τα "κομμάτια" από τον χθεσινό διασυρμό που γνώρισε η ομάδα του από την ΑΕΚ και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να ξαναδώσει στους παίκτες αυτοπεποίθηση, ενόψει της τελικής ευθείας τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο. Πριν από τη σημερινή προπόνηση, ο τεχνικός διευθυντής συγκέντρωσε τους παίκτες και τους μίλησε παρουσία του Χοσέ Σεγκούρα. Αρχικά χαρακτήρισε απαράδεκτη τη χθεσινή εμφάνιση, ωστόσο στάθηκε κυρίως στο ότι ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του και δεν πρέπει να χάσει το νταμπλ. "Ξέρω ότι είναι άσχημη στιγμή για όλους μας μετά την χθεσινή ήττα. Κάναμε δύσκολη τη ζωή μας και φταίμε εμείς γι αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και να είμαστε ενωμένοι. Ευτυχώς εμείς είμαστε αυτοί που κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας και με τρείς νίκες μπορούμε, αλλά και πρέπει, να πανηγυρίσουμε στο τέλος τον τίτλο. Η προσπάθειά μας ξεκινάει από την Τετάρτη (με τον Θρασύβουλο), γιατί είμαστε μέσα και στους δύο στόχους μας και πρέπει να πετύχουμε την κατάκτησή τους". Από τη μεριά των ποδοσφαιριστών, βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν κάποιοι από τους παλαιότερους, έκαναν την αυτοκριτική τους, παραδέχθηκαν πως ήταν απαράδεκτη η εμφάνιση που πραγματοποίησαν, στάθηκαν όμως κι αυτοί στην ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η ομάδα προκειμένου να φτάσει στην πραγματοποίηση των στόχων της. Τον λόγο πήρε και ο Χοσέ Σεγκούρα, ο οποίος πάνω-κάτω επανέλαβε τα ίδια. "Στόχος μας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου και πρέπει να τον πετύχουμε, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει τώρα να είμαστε ενωμένοι περισσότερο από ποτέ και να έχουμε δύναμη τόσο σαν άτομα όσο και σαν ομάδα", είπε μεταξύ άλλων ο Ισπανός προπονητής και στο τέλος πρόσθεσε: "Από εδώ και πέρα πρέπει να μιλήσουμε με έργα στο γήπεδο και όχι με λόγια". Σχετικά με την προπόνηση, ο Στολτίδης έχει υποστεί κάκωση αριστερής ποδοκνημικής, έκανε θεραπεία και η κατάσταση του τραυματισμού του θα επανεκτιμηθεί αύριο, ενώ ο Λούα Λούα συνέχισε το πρόγραμμα αποκατάστασης. Ωστόσο, νέο πρόβλημα προέκυψε με τον Ραούλ Μπράβο. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΑΕ, ο Ισπανός αμυντικός αποχώρησε, λόγω ενός διαστρέμματος στην ποδοκνημική. Αύριο οι "ερυθρόλευκοι" θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για τον αγώνα της Τετάρτης (16:45) με τον Θρασύβουλο στο γήπεδο της Φυλής για το Κύπελλο, με την προπόνηση που θα γίνει στις 18:00 στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαριά καμπάνα στον Καλόν

    31/3/2008 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με πρόστιμο 10.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο Μοχάμεντ Καλόν για τη συμπεριφορά του στην προπόνηση της περασμένης Παρασκευής, όταν αντέδρασε εις βάρος του προπονητή του, επειδή ειδε πως δεν προοριζόταν για βασικός στο ματς με τον Ολυμπιακό. Ο 28χρονος επιθετικός της ΑΕΚ αποκλείστηκε από την αποστολή και μετά την απολογία του η διοίκηση αποφάσισε να τον τιμωρήσει με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τώρα, ο Καλόν θα τεθεί άμεσα στη διάθεση του προπονητή του. Στην παρουσία του κόσμου απέδωσε σε μεγάλο βαθμό την εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας του, που συνοδεύτηκε με το επιβλητικό 4-0 επί του Ολυμπιακού, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός της Ένωσης, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Supersport fm, μίλησε για το χθεσινό ντέρμπι, ενώ δεν έκρυψε την επιθυμία του να παραμείνει στο δυναμικό του συλλόγου. "Ήταν πάρα πολύ σημαντικό το παιχνίδι για εμάς και μπήκαμε δυνατά και αποφασισμένοι. Η ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο κόσμος ήταν πολύ όμορφη και τους χρωστάμε πολλά. Θεωρώ, ότι αυτή η ατμόσφαιρα βοήθησε τα μέγιστα. Τώρα κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι. Μυστικό για τη νίκη δεν υπήρχε, απλά είπαμε να μπούμε όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια και σε αυτό μας βοήθησε και ο κόσμος", τόνισε ο νεαρός παίκτης και στη συνέχεια μίλησε για το πρωτάθλημα: "Έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμη. Πρέπει να νικήσουμε τα εναπομείναντα παιχνίδια και να κάνουμε "ταμείο" στο τέλος. Πιέσεις θα υπάρχουν πάντα στην ΑΕΚ γιατί είναι μια μεγάλη ομάδα. Είναι λογικό μία εβδομάδα πριν από ένα μεγάλο ντέρμπι να υπάρχει μεγάλη πίεση. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αγγίζει και να κάνουμε καλά τη δουλειά μας μέσα στο γήπεδο. Θα πρέπει να νικήσουμε και τα τρία παιχνίδια που απομένουν". Ο Παπασταθόπουλος αναφέρθηκε και στο Ριβάλντο: "Κανένας δεν είναι σε θέση να τον αμφισβητήσει", ενώ για το μέλλον του στους "κιτρινόμαυρους", επεσήμανε: "Είμαι στην ΑΕΚ και αν υπάρχουν οι δυνατότητες και οι καταστάσεις θα μείνω στην ομάδα και την επόμενη χρονιά. Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα. Είμαι παίκτης της ΑΕΚ και δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή".

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Λευκή πετσέτα πετά η Μπαρτσελόνα

    31/3/2008 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακάθεκτη συνεχίζει η Ρεάλ Μαδίτης προς την κατάκτηση του τίτλου στην Ισπανία, καθώς ξεπέρασε και το εμπόδιο της Σεβίλης, την οποία νίκησε 3-1 στο Μπερναμπέου, για την 30η αγωνιστική. Μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση, η Βιγιαρεάλ νίκησε 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ντέρμπι της 30ης αγωνιστικής και ανέβηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, με 59 βαθμούς, αφήνοντας στην τρίτη την Μπαρτσελόνα, που ηττήθηκε με 3-2 στην έδρα της Μπέτις αν και προηγείτο στο ημίχρονο με 2-0. Σε... τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ μπήκε ξανά η Σανταντέρ. Η Ράσινγκ επικράτησε 3-0 εκτός έδρας της Εσπανιόλ κι "έπιασε" στην τέταρτη θέση την Ατλέτικο Μαδρίτης, που ηττήθηκε από τη Βιγιαρεάλ. Με τον Άγγελο Μπασινά στη βασική ενδεκάδα (αντικαταστάθηκε στο 78΄ από τον Βαλέρο), η Μαγιόρκα πέτυχε μεγάλη νίκη μέσα στο Μεστάγια επί της Βαλένθια με 3-0. Μία εβδομάδα μετά τη νίκη επί της Ρεάλ, οι "νυχτερίδες" φανέρωσαν ξανά τις αδυναμίες τους και δικαιολογημένα γνώρισαν τη βαριά ήττα.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 30ης ημέρας της πριμέρα ντιβιζιόν, έχουν ως εξής: Μπέτις-Μπαρτσελόνα 3-2 (63`, 78` Εντού, 76` Χουανίτο - 13` Μπόγιαν Κρκιτς, 16` Ετό) Βιγιαρεάλ-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0 (39` Καθόρλα, 43`, 66` Νιχάτ) Αλμερία-Λεβάντε 2-1 (2΄ Σοριάνο, 35΄ Μέλο - 90΄ Ιμπόρα) Βαγιαδολίδ-Σαραγόσα 2-1 (53΄ Βίκτορ, 75΄ Γιορέντε - 24΄ Σαπατερ) Χετάφε-Οσασούνα 0-2 (41΄ Φλάνο, 69΄ πέν. Πουνάλ) Ουέλβα-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-1 (13΄ αυτ. Αμορεμπιέτα - 81΄ Αντουριθ) Εσπανιόλ-Σανταντέρ 0-3 (14΄ Σεράνο, 24΄ Μουνίτιτς, 90΄ Μπολάντο) Βαλένθια-Μαγιόρκα 0-3 (11΄, 59΄ Γκουίθα, 20΄ Ραμις) Λα Κορούνια-Μούρθια 3-1 (22΄, 46΄, 49΄ Χίσκο - 1΄ Λούκας) Ρεάλ Μαδρίτης-Σεβίλη 3-1 (7΄ Χάνιτσε, 39΄ Ραούλ, 65΄ Χιγκουάιν - 38΄ Κανουτέ)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 30 αγώνες) Ρεάλ Μαδρίτης 65 Βιγιαρεάλ 59 Μπαρτσελόνα 58 Ατλέτικο Μαδρίτης 50 Σανταντέρ 50 Σεβίλη 45 Εσπανιόλ 45 Αλμερία 42 Μαγιόρκα 40 Αθλέτικ Μπιλμπάο 40 Χετάφε 39 Βαλένθια 39 Μπέτις 38 Οσασούνα 37 Λα Κορούνια 37 Βαγιαδολίδ 35 Σαραγόσα 33 Ουέλβα 33 Μούρθια 26 Λεβάντε 19

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εισβολή οπαδών στου Ρέντη

    31/3/2008 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η συντριβή της ομάδας τους με 4-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, οδήγησε τους οπαδούς του Ολυμπιακού στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, λίγη ώρα μετά τη λήξη του αγώνα. Περίπου χίλιοι οπαδοί εισέβαλαν μέσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου οι ποδοσφαιριστές είχαν αφήσει τα αυτοκίνητά τους, ενώ λίγη ώρα μετά, την εμφάνισή της έκανε και ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να αποτρέψει επεισόδια. Ανάμεσα στα άλλα οι οπαδοί φώναζαν συνθήματα υπέρ του Τάκη Λεμονή, ενώ στου Ρέντη βρέθηκε και το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ, Αιμίλιος Παπαθανασίου, ο οποίος έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών. Το πούλμαν με την αποστολή του Ολυμπιακού αποχώρησε από το ΟΑΚΑ λίγα λεπτά μετά τις 11 μ.μ., δηλαδή περίπου δύο ώρες αφού είχε τελειώσει ο αγώνας. Οπως είπαν οι «ερυθρόλευκοι», αυτό δεν έγινε γιατί έμαθαν πως υπήρχε κόσμος στου Ρέντη, αλλά γιατί καθυστέρησε να δώσει δείγμα ο Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος είχε κληθεί να περάσει από αντιντόπινγκ κοντρόλ. Πάντως η σκέψη ήταν να μην πάει το πούλμαν στου Ρέντη, αλλά να αφήσει σε άλλο σημείο τους παίκτες και τον Χοσέ Σεγκούρα, ο οποίος δέχεται και την πιο σκληρή κριτική, με αποτέλεσμα η θέση του στην τεχνική ηγεσία να μην είναι πλέον ασφαλής.

    [19] Πολιτική

    Νέα πορεία στο λαό

    Στα Ιωάννινα η Αλέκα Παπαρήγα

    31/3/2008 1:17:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: AΠΕ, γρ.Τύπου ΚΚΕ

    Δηλώσεις για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, έκανε η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τα Ιωάννινα. Αναφερόμενη στο ζήτημα των πολιτικών επιλογών της περιόδου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ανέφερε ότι: "Η απάντηση στη βάρβαρη πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ πρέπει να είναι μία: Η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, με τη συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες. Η ενίσχυση του κινήματος της νεολαίας. Ένα κίνημα που θα αμφισβητεί όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, αλλά θα αντιπαρατίθεται και στην ΕΕ και στις επιλογές του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά η αντιπαράθεση μόνο με πλευρές της πολιτικής της ΝΔ δεν προσφέρει δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στον αγώνα του λαού".

    Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

    Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Παπαρήγα τόνισε: "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στα Βαλκάνια γίνεται μια μεγάλη κούρσα και αναμέτρηση για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης και της επιρροής των ΗΠΑ σε αντιπαράθεση με τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τη Ρωσία. Αυτή είναι η ουσία, επομένως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, τη FYROM, καθορίζονται από αυτή την αντιπαράθεση. Οι ΗΠΑ είναι ο παράγοντας που ασκεί έναν ωμό εκβιασμό. Εμείς διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ανταλλάξει το θέμα του ονόματος με δεσμεύσεις στο χώρο των Βαλκανίων σε σχέση με το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι".

    "Αισιόδοξη εκστρατεία"

    Τέλος η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στις επιλογές και τις προτεραιότητες του ΚΚΕ, δήλωσε πως: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα όλα τα χρόνια και για να μιλήσω για την τελευταία κρίσιμη 20ετία, επανειλημμένα οργανώνει και πολιτικές συγκεντρώσεις και καμπάνιες και εκστρατείες, ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών. Πέρα από το γεγονός ότι δρα σταθερά στους μαζικούς φορείς. Εγκαινιάζουμε όμως στις σημερινές συνθήκες μια νέα πορεία στο λαό για τον εξής λόγο: Έχουμε διαπιστώσει ότι από την εκλογική περίοδο και μετά συντελείται μια διαδικασία απεγκλωβισμού εγκλωβισμένων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και τα δυο κόμματα είναι σε πορεία φθοράς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτές οι διεργασίες, ή να το πω αλλιώς, οι εργαζόμενοι από τα λαϊκά στρώματα, που έχουν οξυμένα προβλήματα, να ακολουθήσουν το δρόμο της δράσης και της πάλης, να συναντηθούν με το ΚΚΕ. Να μη χρησιμοποιηθούν για την αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού. Να μην εγκλωβιστούν σε σενάρια που υπάρχουν για να μετατραπεί ο δικομματισμός σε διπολισμό. Έχουμε κάθε δικαίωμα, όταν οι λαϊκές μάζες αφυπνίζονται, να βρισκόμαστε κοντά τους. Και ιδιαίτερα τώρα με το κεντρικό πολιτικό ζήτημα, την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Έχει μια διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες πολιτικές εκστρατείες του Κόμματος. Αυτή είναι εκστρατεία επιθετική, δυναμική και πιο αισιόδοξη".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 March 2008 - 17:50:18 UTC