Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος"
  • [02] Πειρατεία σε υπερπολυτελές Γαλλικό γιοτ
  • [03] Περιοδεία Τσίπρα στη Μακεδονία

    [01] Πολιτική

    Ελληνική χείρα φιλίας στα Σκόπια

    "Επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος"

    5/4/2008 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της ονομασίας, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε ένταξη των Σκοπίων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ο κ. Καραμανλής αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει "μία καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις", ανέφερε ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. "Με τις ΗΠΑ έχουμε συμμαχική σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε. Στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι υπήρχε διαφορά απόψεων. Εμείς ακολουθήσαμε τις δικές μας απόψεις και προβάλλαμε βέτο. Δεν βλέπω σκιές στις διμερείς σχέσεις". Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας μας ότι "επιδιώκει μία καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων". Σημείωσε επίσης ότι "δεν βλέπει πρόβλημα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή από το βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ" και πρόσθεσε ότι "πιστεύω πως σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης".

    Κ. Καραμανλής: Δεν είμαστε απομονωμένοι

    Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαλότητας, από την πλευρά της χώρας μας, έναντι των Σκοπίων τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και επανέλαβε ότι εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε στην ευρωατλαντική τους προοπτική. Πρέπει, όμως, προηγουμένως να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό, εμείς έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση και μένει στην ΠΓΔΜ να κάνει τα βήματα που της αναλογούν".

    "Χαιρόμαστε που μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις δύο πρώτες χώρες, οι οποίες έκαναν σημαντικές προσπάθειες ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στις χώρες Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ. Έχουμε επενδύσει στην Ευρωατλαντική προοπτική τους για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για την ΠΓΔΜ, καθώς δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε την έγκρισή μας όσο υπάρχει το πρόβλημα της ονομασίας".

    Ερωτηθείς ο κ. Καραμανλής για τη στάση της χώρας μας όταν τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ το Σεπτέμβριο και αν υπάρχει χρόνος να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τότε, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: "Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για εξεύρεση λύσης. Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η στάση της χώρας μας ήταν, είναι και θα παραμείνει συνεπής".

    Στην Σύνοδο Κορυφής επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος, το βέτο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο απώτερος στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Από τα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η κατανόηση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ στις πραγματικές του διαστάσεις από όλους, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 17 χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είμαστε απομονωμένοι και ότι αντίθετα είχαμε υποστήριξη από αρκετές χώρες, καθώς επίσης ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου διευρύνθηκε το πεδίο κατανόησης των ελληνικών θέσεων. Αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και Γεωργία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην συμμαχία αν θα κάνει νέα μέλη, αρκεί να υπάρχει η βούληση του ιδίου και να πληροί τα κριτήρια. Για το θέμα του Αφγανιστάν που επίσης συζητήθηκε στην σύνοδο κορυφής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η χώρα μας συμμετέχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και μπορεί να αυξήσει την συμβολή της στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής. Για την Ρωσία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

    Σκεπτικισμός στην αντιπολίτευση

    Την ίδια ώρα, στην κοινή θέση ότι ο στόχος είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας και όχι το βέτο, συγκλίνει η αντιπολίτευση. Χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν πιο επικριτικά προς την κυβέρνηση, οσον αφορά στον χειρισμό και την εκμετάλλευση, -όπως λένε- του ελληνικού βέτο, επισημαίνοντας ότι ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να είναι η επίλυση, του θέματος της ονομασίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας για πρώτη φορά το αποτέλεσμα για τα Σκόπια, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, έκανε το καθήκον της, στη γραμμή, που είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του θα συνεχίσει τις δικές του θετικές πρωτοβουλίες.

    Για δειλό και διαδικαστικό βέτο της κυβέρνησης, μίλησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να βρεθεί μακριά από εθνικισμούς.

    Νίκη θα ήταν εάν είχαμε πετύχει αμοιβαία αποδεκτή λύση παρατήρησε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ικανοποίησή του για το βέτο σημείωσε ο ΛΑΟΣ.

    Όταν η λύση στο ζήτημα της ονομασίας βρεθεί, με ιδιαίτερη ικανοποίηση θα καλωσορίσουμε τα Σκόπια ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Συνέδριο των δημοκρατικών Νεολαιών της Ε.Ε. που φιλοξενούνται στην Αθήνα από την ΟΝΝΕΔ.

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί στη Βουλή, την Πέμπτη 10 Απριλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    [02] Κόσμος

    Σομαλία

    Πειρατεία σε υπερπολυτελές Γαλλικό γιοτ

    5/4/2008 11:24:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πειρατές κατέλαβαν το Γαλλικό υπερπολυτελές γιοτ "Ponant", στα ανοικτά της Σομαλίας χθες Παρασκευή και κρατούν το 30μελές πλήρωμά του ως ομήρους, ανακοίνωσαν οι Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και η πλοιοκτήτρια εταιρία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Κριστόφ Πραζύκ, το σκάφος το οποίο διαθέτει 32 καμπίνες και τέσσερα καταστρώματα, "έπεσε θύμα ενέργειας πειρατίας νωρίς χθες το απόγευμα ενώ έπλεε μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης". Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις και μια διεθνής δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εδρεύει στο Τζιμπουτί, η Combined Task Force 150, "επιβεβαίωσαν την κατάσταση και παρακολουθούν την εξέλιξή της", συνέχισε. Η Γαλλία διαθέτει ένα περιπολικό αεροσκάφος κι ένα πολεμικό στο Τζιμπουτί.

    Επιβεβαιώθηκε και από τη Γαλλική ναυτιλιακή εταιρία CMA-CGM ότι ένα από τα πλοία της καταλήφθηκε στον Κόλπο του Άντεν, ενώ έπλεε από τις νήσους Σεϋχέλλες, στον Ινδικό Ωκεανό, με προορισμό την Μεσόγειο κι ότι η "πλειονότητα" του πληρώματος είναι Γάλλοι υπήκοοι. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, "το πλοίο είναι πράγματι το Πονάν, ιδιοκτησία του ομίλου CMA-CGM. Πληροφορηθήκαμε ότι το έχουν καταλάβει πειρατές", τονίζοντας πως ήδη έχει αποκατασταθεί "στενή συνεργασία" με τις Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα κατεπείγον σχέδιο αντιμετώπισης της πειρατίας, κινητοποιώντας όλους τους πόρους που διαθέτει και ερχόμενη σε επαφή με συμμάχους του Παρισιού στην περιοχή. Γαλλικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από το σκάφος, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με την πλοιοκτήτρια εταιρία και επιχειρεί να ενημερώσει τους συγγενείς των ομήρων.

    Οι επιθέσεις πειρατών είναι συχνές στα ανοικτά της Σομαλίας, που διαθέτει ακτές συνολικού μήκους 3.700 χλμ., και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (IMO) έχει εκδώσει οδηγία που καλεί τους πλοιάρχους να μην πλησιάζουν πέραν των 200 ναυτικών μιλίων τις σομαλικές ακτές. Το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό κλήθηκε τους τελευταίους μήνες να συνοδεύσει σκάφη του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ μετά το ρεσάλτο πειρατών σε δύο πλοίο που μετέφεραν εφόδια στα σομαλικά ύδατα. Ο Ολιβιέ Χαλαουί, ειδικός της εταιρίας διαχείρισης κινδύνου Secopex, εκτιμά ότι στη Σομαλία δρα μια "ισχυρή μαφία της ναυσιπλοΐας". Δηλώνει ότι "οι περισσότεροι πειρατές είναι αλιείς που εξελίχθηκαν σε κακοποιούς, έχουν δεσμούς με φατρίες, τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες που συνειδητοποιούν ότι αυτή είναι μια επικερδής δραστηριότητα διότι σχεδόν κάθε φορά καταβάλλονται λύτρα".

    [03] Πολιτική

    Περιοδεία Τσίπρα στη Μακεδονία

    5/4/2008 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο "Ιβανώφειο" αθλητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. "Τώρα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσουν επαφές, συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς παραμένει άλυτο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τη μη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, επισήμανε: "Εμείς θα είμαστε χαρούμενοι εάν είχαμε λύση στο πρόβλημα. Και, βεβαίως, είπαμε από την αρχή ότι δεν περιμέναμε να λυθεί η διαφορά μας με τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιδιώξεις που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και για την ευρύτερη προοπτική ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια".

    Σε ερώτηση για την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που του καταλόγισε άγνοια, λόγω ηλικίας, απάντησε: "Είδαμε τόσα χρόνια αυτούς που είναι μεγαλύτεροι που ξέρουν ιστορία και ξέρουν πολιτική που έχουν φέρει τον τόπο". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μανώλη Λαμτζίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα των δικηγόρων της πόλης που βρίσκονται σε αποχή μέχρι τις 16 Απριλίου για το Ασφαλιστικό. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο νόμος για το Ασφαλιστικό δεν θα εφαρμοστεί, διότι βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, κι επισήμανε: "Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, διότι η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί έναν Ασφαλιστικό νόμο που συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις εμείς θα σταθούμε δίπλα. Ευχόμαστε καλή δύναμη. Ηρθαμε εδώ, είδαμε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που εκλέχθηκε πριν από λίγες μέρες, και αυτό είναι ένα μήνυμα για μας. Ότι η Αριστερά μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς. Και μέσα στους συνδικαλιστικούς χώρους, μέσα στα συνδικάτα, και στους επιστημονικούς φορείς". Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις "ΣΙΔΕΝΟΡ" και "ΕΣΤΛΕ" και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει περιοδεία στους νομούς Ημαθίας και Πιερίας.

    Σε συνέντευξή του στην Ημερησία, εν τω μεταξύ, ο Αλέκος Αλαβάνος επισημαίνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να έρθει 2ο κόμμα στις εκλογές, καθώς αντίπαλός του είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και η επιθετική πολιτική αποδόμησης που εφαρμόζει. Θέλουμε να διαμορφωθεί μία νέα λαϊκή πλειοψηφία με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς, προσθέτει ο κ.Αλαβάνος, αποκλείοντας την κυβερνητική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ λόγω των διαφορετικών θέσεων σε κεντρικά ζητήματα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 April 2008 - 9:49:46 UTC