Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είσοδος μόνο με λύση
  • [02] Ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΑΣ.
  • [03] Στον εισαγγελέα το πόρισμα του ΕΟΦ
  • [04] Επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΤΕ
  • [05] Αεροπορική τραγωδία
  • [06] Συνάντηση Παπαρήγα με πυροσβέστες
  • [07] Στο Πέραμα ο Αλέκος Αλαβάνος
  • [08] Στην Ουκρανία ο κ. Παπούλιας
  • [09] Τα νέα ρεκόρ στις χρηματιστηριακές αγορές
  • [10] Δυο χρόνια ψηφιακή τηλεόραση
  • [11] Χορηγός της εθνικής η Carrefour
  • [12] Ρύθμιση για λειτουργικές παραβάσεις τουριστικών καταλυμάτων
  • [13] Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά
  • [14] Στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • [15] Αυξάνονται οι κατασχέσεις λόγω οφειλών
  • [16] Καινοτομίες στον "Άγιο Σάββα"
  • [17] "Κρεμάει" τα παπούτσια του ο Ρομάριο
  • [18] Ένας νεκρός οπαδός στη Σερβία
  • [19] Tι είπε ο Γκαγκάτσης για την υπόθεση Βάλνερ
  • [20] Επίκαιρη ερώτηση Παπανδρέου για το αγροτικό εισόδημα
  • [21] Ως τα τέλη του 2008 το σήμα του ΕΟΤ για τα ξενοδοχεία
  • [22] Περιφερόταν με το κομμένο κεφάλι της μητέρας του
  • [23] Τραγωδία στην Ουγκάντα
  • [24] Έκκληση για γενική απεργία στη Ζιμπάμπουε

    [01] Πολιτική

    Η Αθήνα εμμένει στο διάλογο με την ΠΓΔΜ

    Είσοδος μόνο με λύση

    15/4/2008 2:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2008 7:03:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέο γύρο επαφών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ξεκινά σε δύο 24ωρα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Την Πέμπτη μεταβαίνει στα Σκόπια και την Παρασκευή έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προθέσεις για μια νέα συνάντηση πιθανότατα στη Νέα Υόρκη. Εν τω μεταξύ, αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη προκλητική παρέμβαση του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα, σε συνέδριο που έγινε στη Σχολή Ικάρων, στέλνοντας για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην ηγεσία του γειτονικού κράτους.

    Αδιάλλακτη στάση στα Σκόπια

    Λίγα 24ωρα πριν από το νέο γύρο διαβουλεύσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και η ηγεσία της γείτονος επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της.

    Αίσθηση προκάλεσε η εμπρηστική τοποθέτηση του διπλωματικού εκπροσώπου της FYROM στην Αθήνα, από το βήμα Συνεδρίου, χθες, στη σχολή Ικάρων.

    Ο Σκοπιανός διπλωμάτης μιλώντας με προκλητικό τρόπο, στο αμφιθέατρο της σχολής Ικάρων, κατηγόρησε για αδιαλλαξία την Ελλάδα.

    Ο κ. Μπλαγκόι Χατζίνσκι παίρνοντας το λόγο, είπε ότι θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι δέχθηκε την πρόσκληση ως πρέσβης της ΠΓΔΜ και όχι της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και τόνισε ότι η λύση που ζητάει η Ελλάδα σημαίνει εγκατάλειψη της εθνικής ταυτότητας της χώρας του. Παράλληλα, ισχυρίσθηκε ότι η χώρα του έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις, αλλά η Ελλάδα δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Από τη Θεσσαλονίκη η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια, ενώ απάντησε και στην προκλητική παρέμβαση του του κ. Χατσίνσκι.

    "Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καταθέτει την άποψη του σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία, που είναι η Ελλάδα. Η απάντηση εδόθη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και ήταν μια απάντηση νηφάλια, ψύχραιμη και εξέφρασε τη θέση της χώρας μας. Η θέση της χώρας μας είναι σαφής: Η ευρωπαϊκή προοπτική και ευρωατλαντική προοπτική για τη γειτονική χώρα πρέπει να βασιστεί πάνω σε σοβαρές και σταθερές βάσεις. Σταθερή βάση είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος.", τόνισε.

    Τις δηλώσεις Χατσίνκσι καταδίκασαν στην εκπομπή Προσκήνιο της ΝΕΤ, πολιτικοί από όλα τα κόμματα.

    "Νταηλίκια χωρίς σημασία", χαρακτήρισε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα, ο Μιλτιάδης Έβερτ, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και υπογράμμισε ότι σε τέτοιες προκλήσεις η χώρα μας πρέπει να αντιδρά ψύχραιμα κι αν τα Σκοπιά συνεχίσουν την ιδία τακτική δεν θα μπουν ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ε.Ε.

    "Είναι προς όφελος και των δύο χωρών να βρεθεί λύση. Έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα, έχουμε βάλει νερό στο κρασί μας και πρέπει τα Σκόπια να αφήσουν τις εξάρσεις, τις άκρατες φωνές, τον εθνοπατριωτικό χαρακτήρα των τοποθετήσεων και να έχουν την ψυχραιμία και την νηφαλιότητα που απαιτεί η διεθνής κοινότητα. Πρέπει λοιπόν να βάλουν και αυτοί νερό στο κρασί τους προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κύριος Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζίνσκι, δήλωσε ότι "τα σχόλια τα έχουμε ήδη κάνει και θέλουμε να βρεθεί δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση" στο θέμα της ονομασίας.

    "Η προσπάθειά μας είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα από τον ΟΗΕ" επανέλαβε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ερωτηθείς για την απόφαση της Ιρλανδίας να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ΠΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία", ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η νατοϊκή και η ευρωπαϊκή πορεία αυτής της χώρας περνάει μέσα από την Ελλάδα.

    Άστοχες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Σκοπιανού επιτετραμμένου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις οποίες ενέταξε στο γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα, μετά το Βουκουρέστι.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί υπερβολική σημασία σε τέτοιες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει ψύχραιμη στάση.

    Τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε την πλήρη αντίθεση του κόμματός του σε οποιαδήποτε διολίσθηση της διαπραγμάτευσης σε διμερές πλαίσιο, τονίζοντας ότι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση είναι αυτό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Στη γειτονική χώρα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ένα νέο συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας θα έχει σημαίνουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία όσων έχουν επενδύσει στο κλίμα πατριωτισμού και εθνικισμού που έχει καλλιεργηθεί.

    Εν τω μεταξύ με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον ευχαριστεί για τη συμμετοχή του στη συνάντηση και στο γεύμα εργασίας που είχαν πρόσφατα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, ο κ. Μπους στην επιστολή του αυτή, εκφράζει τη στήριξή του για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

    [02] Πολιτική

    Συνεργασία Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    Ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΑΣ.

    15/4/2008 12:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ενοποίηση του σώματος των συνοριοφυλάκων και των ειδικών φρουρών με τους αστυνομικούς και διαμόρφωση του βαθμολογίου είναι οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ενέκρινε η Kυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό. Στόχος του νομοσχεδίου όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι όσοι εργάζονται στην ΕΛΑΣ κι έχουν την ίδια αποστολή να έχουν και την ίδια αντιμετώπιση και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βελτιώθηκαν οι δείκτες εγκληματικότητας, όπως η αποκάλυψη εγκλημάτων και η μείωση των θανατηφόρων κατά 16%. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος, επισήμανε οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει και ο αστυνομικός δεν έρχεται να περιορίσει τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους και κυρίως σε όσους έχουν ανάγκη. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στους πολίτες και ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές, ανέφερε και σημείωσε ότι η αλλαγή νοοτροπίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί οδηγούν σε αποτελέσματα. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το Ιούνιο.Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

    [03] Αλλα σπορ

    Για την υπόθεση ντόπινγκ

    Στον εισαγγελέα το πόρισμα του ΕΟΦ

    15/4/2008 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2008 2:47:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ανδρέα Καραφλό που διερευνά την υπόθεση του ντόπινγκ, κατέθεσε σήμερα το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για το σκάνδαλο του ντόπινγκ ο πρόεδρος του οργανισμού Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί και ο καθηγητής φαρμακολογίας Νίκος Χούλης. Αύριο καταθέτουν ως ύποπτοι για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων οι αθλητές της Αρσης Βαρών, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία στηρίζουν τον Χρήστο Ιακώβου. Αύριο επίσης έχουν κληθεί να καταθέσουν ο γγ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Γιάννης Σγουρός, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας, αλλά και προπονητές, παράγοντες και ιατροί.

    Κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης, θεωρείται η απάντηση από τα εργαστήρια της Κολωνίας για το κοκτέιλ των ουσιών που χορηγήθηκε στους αθλητές.

    Εν τω μεταξύ έλεγχο στα γραφεία της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών έκανε χθες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας, και κατέγραψε όλες τις αγορές της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και φορολογικός έλεγχος από φοροτεχνικούς του υπουργείου Οικονομικών για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες παραβάσεις.

    Παράλληλα, μετά από ελέγχους κατασχέθηκαν 91.200 αναβολικά χάπια που εισήχθαν στην Ελλάδα, από την Μπανγκόκ μέσω ταχυμεταφοράς. Παραλήπτης της συγκεκριμένης παρτίδας ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο με διεύθυνση στην Ηλιούπολη.

    Η κινεζική εταιρεία Auspure Biotechnology Co Ltd δεν διέθετε καν άδεια παραγωγής φαρμακευτικών ουσιών (!)

    Η κινεζική εταιρεία, η οποία κατηγορείται για την προμήθεια της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών με νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής στην ελληνική ομάδα άρσης βαρών δεν έχει άδεια παραγωγής φαρμακευτικών ουσιών, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Η Κίνα ερευνά τους ελληνικούς ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους πρόσμιξη ουσιών στην εταιρεία Auspure Biotechnology Co Ltd είχε ως αποτέλεσμα την προσθήκη απαγορευμένων ουσιών στα συμπληρώματα διατροφής που προμηθευόταν επί μήνες η εθνική ομάδα άρσης βαρών της Ελλάδας.

    Οι κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Auspure δεν ήταν ούτε επισήμως καταγεγραμμένη, ούτε διέθετε άδεια παραγωγής φαρμακευτικών ουσιών, γράφει η China Daily επικαλούμενη της Γιάν Τζιανγιίνγκ, εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

    Η Γιαν επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία Auspure έστειλε απολογητικό ηλεκτρονικό μήνυμα στις ελληνικές αρχές, αλλά οι ισχυρισμοί ότι η εταιρεία προσέθεσε κατά λάθος "τοξικές και καρκινογόνες ουσίες στα συμπληρώματα διατροφής δεν αποδείχθηκε", αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

    Ο διευθυντής του τμήματος ασφάλειας των φαρμάκων της κινεζικής Κρατικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων Μπιάν Τζετσιά δήλωσε ότι η συμφωνία της Auspure με την ελληνική ομάδα άρσης βαρών για την προμήθεια των συμπληρωμάτων διατροφής έγινε "μέσω του Ιντερνετ".

    "Οι δύο πλευρές δεν είχαν ποτέ προηγουμένως συναντηθεί", δήλωσε ο Μπιάν σύμφωνα με την China Daily.

    Επειτα από το σκάνδαλο, το κινεζικό υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στους γιατρούς να ελέγχουν εάν οι ασθενείς είναι αθλητές πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες , αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα, μεταδίδει το Ρόιτερ.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του κινεζικού υπουργείου Υγείας, οι γιατροί οφείλουν να αναγράφουν τις ταυτότητες των αθλητών στις συνταγές και να επισημαίνουν σαφώς ότι τα φάρμακα περιέχουν "ουσίες ντόπινγκ", αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου.

    Επιθεωρητές θα ορισθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες "που έχουν άδεια παραγωγής σκευασμάτων που περιέχουν ελεγχόμενες ουσίες", για να εξετάζουν τα παραγόμενα σκευάσματα από την 1η Μαΐου, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου.

    [04] Πολιτική

    Επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΤΕ

    15/4/2008 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2008 7:30:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύγχρονη τραγωδία χαρακτήρισε την πώληση του ΟΤΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το Μέγαρο του Οργανισμού και συναντήθηκε με εργαζόμενους. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι μόνο σε μία τριτοκοσμική χώρα θα κέρδιζε ο ιδιώτης κι όχι το κράτος από την πώληση δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής μόλις πάρουν στα χέρια τους το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για την εκχώρηση του δημοσίου ελέγχου του ΟΤΕ.

    "Σκάνδαλο και τραγωδία"

    Ως σκάνδαλο και σύγχρονη τραγωδία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τον δημόσιο πλούτο. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στους εργαζόμενους στο κτίριο διοίκησης του ΟΤΕ, είπε ότι "βρισκόμαστε εδώ για να σταματήσουμε την εξέλιξη μιας σύγχρονης τραγωδίας", επισημαίνοντας πως "τραγωδία είναι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο πλούτο και τον ΟΤΕ".

    "Μόνο μια τριτοκοσμική χώρα θα πουλούσε δημόσιο πλούτο και αντί να κερδίζει το κράτος, να κερδίζει ένας ιδιώτης" τόνισε και πρόσθεσε ότι "η παρουσία μου εδώ, είναι παρουσία συμπαράστασης και κοινού αγώνα. Κάνουμε μαζί αυτό τον αγώνα και θα τον κερδίσουμε".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η πώληση του ΟΤΕ. Πρώτος λόγος είναι ότι αποτελεί βασικό εργαλείο εθνικού σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι με την πώλησή του, η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να μπορεί να σχεδιάζει για την οικονομία και το λαό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι ότι ο ΟΤΕ δεν έχει μόνο παρουσία στην Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Τέλος, όπως υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει ουσιαστική τεχνογνωσία που δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις το κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του ανέφερε ανακρίβειες, όπως ότι το κράτος κάνει τον πωλητή.

    "Ο πωλητής, όπως γνωρίζετε, ενός ποσοστού σχεδόν 20%, δεν είναι το κράτος, αλλά ιδιώτης, ο οποίος είχε συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό από την ελεύθερη αγορά", σημείωσε και πρόσθεσε: "Οι πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά είναι ελεύθερες", σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά το management ανέφερε ότι η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις της.

    Πρόκληση χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ.

    "Αποτελεί πρόκληση να παρουσιάζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως υπερασπιστής του λαϊκού πλούτου και του δημοσίου ΟΤΕ όταν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση του κατά 70% και την απελευθέρωση στο πλαίσιο της ΕΕ", τόνιζεται σε ανακοίνωση του.

    "Εμείς δεν διαλέγουμε τον καλό και κακό αγοραστή. Για μας όλος ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο ο ΟΤΕ πρέπει να γίνει ένας ενιαίος φορέας, να ανήκει στο δημόσιο και να είναι στην υπηρεσία του λαού. Δεν μπαίνουμε στη λογική να τον βάλουμε στον "πάγκο" της αγοράς και να διαλέγουμε ποιος θα δώσει την καλύτερη τιμή", δήλωσε από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

    Την ικανοποίηση τους τα αποτελέσματα της εξόρμησης που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες εξέφρασαν ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που συνήλθε σήμερα.

    Το λιγότερο σημαντικό θέμα αυτών των ημερών θεωρήθηκε ότι είναι οι δημοσκοπήσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ερωτηθείς αν υπάρχει ικανοποίηση από αυτές, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ικανοποιημένο όταν κερδίσει τις εκλογές. Απλά τώρα, στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μία ανάκαμψη κι αυτό είναι θετικό σημάδι. Η δουλειά τώρα αρχίζει, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τις περαιτέρω αρμοδιότητες των μελών του Οργάνου, ενώ αναφερόμενος στο ρόλο των πολιτικών εκπροσώπων, διευκρίνισε πως έχουν αποστολή την αντιπολιτευτική παρακολούθηση του κάθε υπουργού.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Μεταφορών στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ΟΤΕ, τόνισε ότι καλά θα κάνει ο κ. Χατζηδάκης πριν προβεί σε οποιαδήποτε απάντηση να ανατρέξει στις δικές του δηλώσεις κι ανέφερε ως παραδείγματα τις δηλώσεις για το κλείσιμο της Ολυμπιακής και τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από το αν το δημόσιο κρατήσει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ. Για μας, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι θέμα αρχής, οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να μην εκχωρούνται σε ιδιώτες και να μην γίνονται θυγατρικές ξένων ανταγωνιστριών εταιριών.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Π. Τατούλη (ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος ως υπουργός Πολιτισμού, για όσα συνέβαιναν στο υπουργείο επί θητείας Χρήστου Ζαχόπουλου) δήλωσε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί απ αυτά και ότι η ευθύνη αγγίζει και τον ίδιο.

    [05] Κόσμος

    Κινσάσα, ΛΔ Κονγκό

    Αεροπορική τραγωδία

    15/4/2008 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τη συντριβή του αεροσκάφους ιδιωτικής εταιρείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στη Γκόμα και τουλάχιστον έξι επιβάτες επέζησαν, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό πηγής του αεροδρομίου. Το αεροσκάφος που συνετρίβη γύρω στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος), στα όρια μεταξύ της άκρης της πίστας του αεροδρομίου και της συνοικίας Μπιρέρ λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Γκόμα με προορισμό την Κινσάσα, μετέφερε έως και 70 επιβάτες. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Κονγκό Κεμάλ Σαΐκι, "είναι ένα αεροσκάφος της εταιρείας Hewa Bora με 60 ως 70 επιβάτες", προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος δείχνει να συνετρίβη σε περιοχή με επιχειρήσεις ή κατοικίες. Σύμφωνα με τη λίστα της Hewa Bora που είχε δοθεί στην υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Γκόμα, τουλάχιστον 100 είναι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος DC9 της εταιρείας. Ωστόσο μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό των επιβατών και των μελών του πληρώματος και δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί της.

    Πολλά άτομα έχουν καταφέρει να βγουν από το αεροσκάφος, αλλά δεκάδες επιβάτες παραμένουν παγιδευμένοι, δήλωσε ο Ταχίρου Ντιάο, εκπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό, προσθέτοντας ότι ομάδες πυροσβεστών της Αποστολής έχουν σπεύσει στην περιοχή.

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Παπαρήγα με πυροσβέστες

    15/4/2008 6:14:00 μμ

    Τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην πυροσβεστική, ενόψει του καλοκαιριού εξέφρασε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού σώματος. Η γ.γ του ΚΚΕ, έκανε λόγο για εγκληματικές ελλείψεις στην πυρασφάλεια ζητώντας ταυτόχρονα τη άμεση λήψη μέτρων, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε βρισκόμαστε μπροστά σε κίνδυνο νέων πυρκαγιών.

    "Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα SOS. Τα δάση δεν έχουν καθοριστεί, πυροσβέστες δεν έχουν προσληφθεί, παραμένει ο θεσμός του εποχιακά απασχολούμενου, μεγάλες ελλείψεις - 40% ελλείψεις στην πυροσβεστική - δασικοί υπάλληλοι δεν έχουν προσληφθεί, επομένως βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά μπροστά σε ένα κίνδυνο νέων πυρκαγιών και εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, που όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθούν για τις σοβαρότατες, εγκληματικές ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν υλοποιήθηκαν όλα όσα υποσχέθηκαν μετά τις τραγικές πυρκαγιές του περασμένου χρόνου. Δεν υλοποιήθηκαν και είμαστε τώρα Απρίλη μήνα. Πότε θα υλοποιηθούν;", δήλωσε η κ. Παπαρήγα αμέσως μετά τη συνάντηση.

    [07] Πολιτική

    Στο Πέραμα ο Αλέκος Αλαβάνος

    15/4/2008 6:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την εκτίμηση ότι το Πέραμα μπορεί να αλλάξει μορφή αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός να βασίζεται στις αρχές του κοινωνικού κράτους και της προστασίας του πολίτη εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και στην πρόθεση του οργανισμού να κατασκευάσει νέα προβλήτα στην περιοχή, έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης λύσης του προβλήματος της Ψυτάλλειας και σε ότι αφορά στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη τόνισε πως χρειάζονται συνδυαστικές κινήσεις με παρεμβάσεις στις υποδομές και ταυτόχρονη ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον.

    [08] Πολιτική

    Στην Ουκρανία ο κ. Παπούλιας

    15/4/2008 5:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2008 6:08:10 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η Ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας και η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιουσένκο. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατ ιδίαν και κατόπιν γευμάτισαν στο Προεδρικό Μέγαρο Γκοροντέφσκι του Κιέβου, ανταλλάσσοντας σε θερμό κλίμα προσφωνήσεις υπέρ της Ελληνοουκρανικής φιλίας και των ιστορικών, πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνοδοί του επισκέφθηκαν την ιστορική κωμόπολη Νίζνα. Ο Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στον οικογενειακό τάφο των Ηπειρωτών ευεργετών αδελφών Ζωσιμάδων στο ελληνικό κοιμητήριο της πόλης και παρέστη στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μουσείο Παλαιών Χειρογράφων, περιηγήθηκε στην πόλη, ένα από τα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στην Ουκρανία και συναντήθηκε με την κοινότητα των ομογενών.

    Αργά το απόγευμα ο Κάρολος Παπούλιας αναχωρεί για την Μαριούπολη, μία από τις αρχαιότερες ελληνικές εστίες στην Αζοφική θάλασσα. Εκεί αναμένεται να τον υποδεχθούν ο νομάρχης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ο δήμαρχος της πόλης και ο πρύτανης του πανεπιστημίου της στο οποίο λειτουργεί μία από τις ιστορικότερες έδρες νεοελληνικών σπουδών. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Ουκρανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί αύριο επίτιμος δημότης της Μαριούπολης, καθώς και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της.

    [09] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές

    Τα νέα ρεκόρ στις χρηματιστηριακές αγορές

    15/4/2008 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μικτή εικόνα εμφάνιζαν το μεσημέρι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τις μετοχές των παραγωγών εμπορευμάτων να σημειώνουν κέρδη λόγω του νέου ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρούν μετά την πτώση των πωλήσεων νέων οχημάτων, στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου το Μάρτιο. Πτωτικά κινείται ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ.

    Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά έναντι του δολαρίου, επωφελούμενο από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που παρείχαν ενδείξεις ότι κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά υποχώρησε ελαφρά στη συνέχεια στα χθεσινοβραδινά επίπεδα μετά την αιφνίδια εξασθένηση της εμπιστοσύνης θεσμικών επενδυτών και αναλυτών στη γερμανική οικονομία τον Απρίλιο. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 112,97 δολάρια το βαρέλι, καθώς και η τιμή του μπρεντ στα 110,91 δολάρια, λόγω της διακοπής της προσφοράς μεξικανικού αργού και καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν την πτώση του αμερικανικού νομίσματος.

    Η εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου και των προθεσμιακών συμβολαίων ρυζιού στις ΗΠΑ και η ενίσχυση των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού σε επίπεδα πλησίον του ιστορικού ρεκόρ, έδωσαν σήμερα ώθηση στις τιμές των μετοχών των παραγωγών εμπορευμάτων. Παράλληλα, πιέσεις πυροδοτήθηκαν στις τιμές των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών, στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA) ότι οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν, το Μάρτιο, στα 1,65 εκατομμύρια αυτοκίνητα από 1,85 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα (στο πρώτο τρίμηνο του 2008, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,7%, σε ετήσια βάση).

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε το μεσημέρι, άνοδο 0,78%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωνε απώλειες 0,08%, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax απώλειες 0,22% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI δεν σημείωνε μεταβολή. Το ευρώ ενισχύθηκε έως και στα 1,586 δολάρια, για να υποχωρήσει ση συνέχεια, μετά τη δημοσιοποίηση του δείκτη ZEW για την εμπιστοσύνη θεσμικών επενδυτών και αναλυτών στη γερμανική οικονομία, ο οποίος υποχώρησε τον Απρίλιο στο -47,2, από -32 τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο -29.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5838 δολάρια, έναντι 1,5832 δολαρίων αργά χθες βράδυ στη Ν. Υόρκη.

    Η προσπάθεια των επενδυτών να αντισταθμίσουν την εξασθένηση του δολαρίου, διοχετεύοντας κεφάλαια στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, εκτίναξε σήμερα την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 112,97 δολάρια (νέο ιστορικό ρεκόρ). Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι το Μεξικό, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου στις ΗΠΑ - κράτησε κλειστά, χθες, τα τρία κύρια πετρελαιοεξαγωγικά λιμάνια του στον Κόλπο (εκεί φορτώνεται το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της κεντροαμερικανικής χώρας), λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,85 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 112,85 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 110,71 δολάρια, κερδίζοντας 1,13 δολάρια σε σχέση με χθες.

    Νωρίτερα, σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 110,91 δολάρια το βαρέλι.

    [10] Τεχνολογία

    Δυο χρόνια ψηφιακή τηλεόραση

    15/4/2008 4:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2008 7:37:03 μμ)

    Στο νέο ψηφιακό "μπουκέτο" της ΕΡΤ και στην ενίσχυση των υποδομών με τη διεύρυνση και ανάπτυξη των ψηφιακών και διαδραστικών υπηρεσιών αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πάνος Λουκάκος και ο διευθυντής λειτουργίας των ψηφιακών προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης Νίκος Μιχαλίτσης. Μετά από δύο χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, η ψηφιακή τηλεόραση περνάει πλέον στη δεύτερη φάση της, αξιοποιώντας την εμπειρία, το ανθρώπινο και το τεχνολογικό δυναμικό της, για να τεθεί αποτελεσματικότερα στην υπηρεσία του πολιτισμού και του κοινού, ιδιαίτερα των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής.

    Το νέο ψηφιακό "μπουκέτο", που θα ξεκινήσει μέσα στο 2008, θα αφορά την παράλληλη μετάδοση με την αναλογική τηλεόραση των προγραμμάτων της ΕΤ1, της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και της Βουλής.

    Όσον αφορά την ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής της ΕΡΤ-ψηφιακής, αυτή περιλαμβάνει δύο νέα άρτια εξοπλισμένα τηλεοπτικά στούντιο, έξι εργαστήρια μοντάζ και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και ήχου, ένα κέντρο ψηφιακού περιεχομένου και μία μονάδα υπηρεσιών πρόσβασης.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος είπε ότι μέσα στο 2008 ο προϋπολογισμός για την ψηφιακή τηλεόραση διπλασιάστηκε και ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά τη μίσθωση και παραγωγή προγραμμάτων.

    Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε σε ένα ειδικό κονδύλι 24 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου για τα ΑΜΕΑ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από τους εθνικούς πόρους.

    Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα νέο "χρηστικό", όπως το αποκάλεσε, κανάλι, το "Info", που θα μεταφέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες υπηρεσίες και πληροφορίες που μπορεί κάποιος να πάρει σήμερα από τον υπολογιστή του.

    Εδώ και ένα μήνα λειτουργεί το EPG (Ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος), που συνιστά το ξεκίνημα της διαδραστικής λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών.

    Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο και για την αλλαγή του προγράμματος των υφισταμένων ψηφιακών καναλιών, μετά από ποιοτικές έρευνες που έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Ελλάδα.

    Όπως δήλωσε, το ψηφιακό κανάλι "Σπορ" θα συμμετάσχει στις μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, με προγράμματα που δεν θα μεταδίδονται από άλλα κανάλια.

    Στο "Σινέ" από τον Οκτώβριο θα μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ στο "Σπορ" θα μεταδίδεται αθλητικό δελτίο ειδήσεων.

    Ο κύριος Πάνος Λουκάκος, εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, αναφέρθηκε στο στόχο της ψηφιακής τηλεόρασης που όπως τόνισε είναι "να προσφέρει κάτι διαφορετικό από την ιδιωτική αναλογική τηλεόραση και το οποίο είναι εφικτό, καθώς δεν υπάρχουν διαφημίσεις και οι επιλογές των προγραμμάτων δεν γίνονται με εμπορικά κριτήρια".

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το "Πρίσμα" θα εξελιχθεί σε ένα κανάλι πολιτισμού.

    [11] Euro 2008

    Χορηγός της εθνικής η Carrefour

    15/4/2008 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η όποια εξέλιξη στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Απόλλων Καλαμαριάς στο CAS δεν πρόκειται να επηρεάσει την προετοιμασία της εθνικής ομάδας ενόψει της τελικής φάσης του EURO 2008. Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ανακοίνωση της συνεργασίας με μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που θα αποτελέσει «χρυσό» χορηγό της ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Γκαγκάτσης επιβεβαίωσε ότι παρέμβαση υπέρ του αιτήματος της Καλαμαριάς έκαναν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, ενώ διευκρίνισε πως ο Ότο Ρεχάγκελ θα υπογράψει το νέο διετές συμβόλαιό του στις 5 Μαϊου. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, ανακοινώθηκε η συμφωνία για χορηγική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΠΟ και την εταιρεία Carrefour, η οποία για τα επόμενα δύο χρόνια (2008-2010) θα αποτελέσει «χρυσό χορηγό» της εθνικής Ανδρών. Παρόντες ήταν, εκτός του προέδρου της ΕΠΟ, ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Ότο Ρεχάγκελ, ο συνεργάτης του, Γιάννης Τοπαλίδης, και οι διεθνείς Νίκος Λυμπερόπουλος, Λουκάς Βύντρα και Νίκος Σπυρόπουλος.

    «Επιδιώκαμε καιρό αυτή τη συνεργασία, η οποία πιστεύω ότι θα επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα και θα είναι μακρόχρονη. Χέρι χέρι να πάμε μαζί με την εθνική εκεί που της αρμόζει κι εκεί που τη θέλουμε... Στην Αυστρία δεν θα πάμε για τουρισμό, αλλά για να υπερασπιστούμε όσα έχουμε κατακτήσει» ανέφερε ο Βασίλης Γκαγκάτσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε.

    Από την πλευρά του, ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και πολύ... παραγωγικός ως προς τις ατάκες του: «Το ότι μια γαλλική εταιρεία αποφάσισε να γίνει σπόνσορας στην εθνική, παρά το ότι στην Πορτογαλία αποκλείσαμε μια μεγάλη ομάδα, όπως είναι η Γαλλία, αποδεικνύει τη μεγαλοπρέπειά τους. Έχουμε συμφωνήσει με τον πρόεδρο στην επέκταση του συμβολαίου ως το 2010, αλλά ακόμη δεν υπογράψαμε τίποτα».

    Στη συνέχεια, ο Γερμανός τεχνικός αναφέρθηκε στην πρόκληση του EURO: «Όλοι αγωνιούμε για την τελική φάση. Ήδη πήγαμε δύο φορές στο Σάλτσμπουργκ, ώστε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους παίκτες μας. Στη χθεσινή πτήση από τη Θεσσαλονίκη συναντήσαμε την κυρία Μπακογιάννη. "Θα τα ξανακαταφέρουμε;" ρώτησε. Έτσι είναι οι Έλληνες: Έχουν κερδίσει παιχνίδια που δεν παίχτηκαν καν. Οι παίκτες μου είναι ήρωες. Θα είναι η καλύτερη ευκαιρία γι΄ αυτούς να δείξουν τα προσόντα τους στην τελική φάση. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους μεταφέρουμε την εμπειρία μας. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Θέλω να είναι υγιείς, τα υπόλοιπα δεν τα σκέφτομαι καν».

    Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικού και Μάρκετινγκ της ΕΠΟ, Γιάννης Φαρφαρέλλης, ανακοίνωσε την πώληση των επίσημων προϊόντων της εθνικής από τα Carrefour: «Εως τις αρχές του Μάη θα έχουν δημιουργηθεί για πρώτη φορά ειδικά σημεία πώλησης των επίσημων προϊόντων της εθνικής μας σε υπερμάρκετ Carrefour. Με αυτή την κίνηση δίνεται η δυνατότητα στους φίλους της εθνικής να βρίσκουν, με εύκολες διαδικασίες και σε πολλά σημεία πώλησης, τα γνήσια είδη της εθνικής μας σε όλη τη γκάμα των προϊόντων της».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Στασινούλης, υπογράμμισε ότι «... θα σταθούμε με ενθουσιασμό στο πλευρό της εθνικής. Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια ουσιαστική και μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με την κορυφαία εθνική ομάδα».

    Μετά την παρουσίαση, ο Βασίλης Γκαγκάτσης απάντησε στο αυτονόητο ερώτημα που προκύπτει αναφορικά με την προετοιμασία της Εθνικής, εάν το CAS κάνει δεκτό το αίτημα του Απόλλωνα Καλαμαριάς και διατάξει ασφαλιστικά μέτρα: «Την προετοιμασία δεν μπορεί να την επηρεάσει κανένα γεγονός. Κάναμε αρκετές παραχωρήσεις έναντι της Σούπερ Λίγκας σε θέματα αγωνιστικών ημερομηνιών. Η προετοιμασία θα ξεκινήσει στις 19 Μαϊου, δεν μπορεί να υπάρξει τροποποίηση σε καμία περίπτωση» ήταν η -αιχμηρή προς τη διοργανώτρια- τοποθέτησή του, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την αντίθεσή του ως προς τη χρονική στιγμή που επελέγη το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος: «Τα πλέι οφ θα έπρεπε να γίνουν από του χρόνου, δεδομένης και της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος». Τέλος, ο κ. Γκαγκάτσης εκτίμησε ότι η απόφαση του CAS θα γνωστοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    [12] Πολιτική

    Τελευταία ευκαιρία

    Ρύθμιση για λειτουργικές παραβάσεις τουριστικών καταλυμάτων

    15/4/2008 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE-NET

    Την τελευταία ευκαιρία στα ξενοδοχειακά καταλύματα να ρυθμίσουν λειτουργικές παραβάσεις δίνει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με νομοθετική ρύθμιση που σύντομα θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, όπως τόνισε ο υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντηση που είχε με τουριστικούς φορείς.

    Με τη νομοθετική ρύθμιση επιχειρείται να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία είτε δεν έλαβαν αρχικά σήμα λειτουργίας, είτε το σήμα που τους χορηγήθηκε, έληξε και δεν ανανεώθηκαν τα πιστοποιητικά κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Η ρύθμιση θα είναι η τελευταία μεταβατικού χαρακτήρα και μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εφαρμογή της, δήλωσε ο υπουργός, θα σφραγισθεί κάθε τουριστικό κατάλυμα, που λειτουργεί χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

    Η ρύθμιση αφορά τουριστικά καταλύματα, που λειτουργούν, κατά τη δημοσίευση του νόμου, χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. Έχει χαρακτήρα μεταβατικό, μη εφαρμοζόμενη στα καταλύματα που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας κατά το άρθρο 34 Ν. 3498/2006, το οποίο εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυτές. Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ζητήματα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και δεν έχει οποιαδήποτε εφαρμογή σε θέματα πολεοδομικών παραβάσεων που παραμένουν στην αρμοδιότητα άλλων Αρχών, όπως τόνισε ο υπουργός.

    Οι οικοδομικές παραβάσεις αποτελούν τη βασική αιτία μη χορήγησης πιστοποιητικού πυρασφάλειας και έγκυρων εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα, σήμερα, παρά τις χορηγηθείσες παρατάσεις κατά τα έτη 2005, 2006, 2007, να υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και, κατ επέκταση, χωρίς έλεγχο της πληρότητας των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας, πυροπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας των τουριστικών αρχών, ο κ. Σπηλιωτόπουλος μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογράψει την αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής συντονισμού πολιτικών του τομέα τουρισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη και ποιοτικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που αναλογούν στον τομέα του τουρισμού.

    Παράλληλα, έπειτα από δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο προχώρησε στην υλοποίηση του νόμου για τον Ιαματικό Τουρισμό, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των οικονομικών επιβαρύνσεων, της διαδικασίας και των απαραίτητων δικαιολογητικών για την χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στις επιχειρήσεις Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας και Κέντρων Αναζωογόνησης.

    Για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες τέσσερις διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη φορέων διαχείρισης τεσσάρων νέων τουριστικών λιμένων, 840 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών συνολικά, στα Μάλλια της Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στο Αργοστόλι και τη Ζάκυνθο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η χωροθέτηση ενός Τουριστικού Λιμένα στο Κεφαλομάντουκο Κέρκυρας με 98 θέσεις ελλιμενισμού μεγάλων γιοτ και ενός Καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, με 100 θέσεις ελλιμενισμού.

    Εξάλλου τον Μάιο ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για την περίοδο 2008 - 2009, που αποτελείται από τρία επιμέρους υποπρογράμματα: Τις «Οκταήμερες διακοπές και τις «Εκδρομές» (που θα υλοποιηθούν από το Μάιο 2008 έως και το Μάρτιο 2009) και το πρόγραμμα «Τρίτης ηλικίας» (που θα υλοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2008 έως και το Μάρτιο 2009). Ο αριθμός των δελτίων που θα χορηγηθούν, θα ανέλθει σε 105.000 και το προϋπολογιζόμενο κόστος του Προγράμματος ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

    Αναφερόμενος ο υπουργός στις επισκέψεις του ανά τις αγορές του κόσμου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένη την παρουσία της Ελλάδος στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία των γραφείων του ΕΟΤ εξωτερικού, ανέφερε ότι δεν λειτουργούν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφού σημείωσε ότι έχει δοθεί προτεραιότητα για την αισθητική και επικοινωνιακή τους αναβάθμιση, τόνισε ταυτόχρονα ότι ο ΕΟΤ οφείλει "να ξεκουράσει όσους νοιώθουν κουρασμένους".

    [13] Οικονομία

    Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά

    15/4/2008 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2008 7:49:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε πασχαλινούς ρυθμούς αρχίζει να κινείται η Βαρβάκειος Αγορά, την ώρα που έντονη είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων για την τελική τιμή διάθεσης των αμνοεριφίων. Η τιμή εκκίνησης στα 6 ευρώ που θέτουν οι πρώτοι θα καθορίσει και την τελική τιμή διάθεσής τους στην αγορά. Παράλληλα όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι οι χαμηλές τιμές και στην περίοδο του Πάσχα θα σημάνουν την καταστροφή τους, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος συντήρησης των μονάδων τους. Οι κρεοπώλες από την μεριά τους υποστηρίζουν πως δεν είναι εφικτό να αγοράσουν τα αρνιά σε τιμές μεγαλύτερες από τι περσινές δηλαδή άνω των 5-5,5 ευρώ γιατί τότε θα πρέπει να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Οι καταναλωτές ωστόσο σε περίπτωση που αυξηθεί πολύ η τιμή των αμνοεριφίων θα απομακρυνθούν από τα εγχώρια προϊόντα και θα στραφούν στα εισαγόμενα.

    Ενδεικτικές τιμές

    Η κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά έξι ημέρες πριν από το Πάσχα παραμένει χαλαρή καθώς οι πολίτες διεξάγουν έρευνα αγοράς πριν αποφασίσουν.

    Οι τιμές στα εισαγόμενα αρνιά κυμαίνονται μεταξύ 5,8 και 6,3 ευρώ το κιλό Τα αμνοερίφια ελληνικής προέλευσης πωλούνται 6-7 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια από 6 έως 9,50 ευρώ το κιλό.

    Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή του αρνιού κυμαίνεται από 8 έως 10,5 ευρώ το κιλό, του κατσικιού από 8,5 έως και 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ το αρνί έφτανε τα 9,5 ευρώ το κιλό και το κατσίκι έως και 11 ευρώ.

    Το Πάσχα οι Έλληνες καταναλώνουν περίπου 700.000 αμνοερίφια, όμως σύμφωνα με τους κρεοπώλες χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας και των αλλαγών του τρόπου ζωής η κατανάλωση κρέατος στη διάρκεια του Πάσχα έχει μειωθεί κατά 30% την τελευταία πενταετία.

    Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν, από αύριο, οι κτηνοτρόφοι με καταλήψεις στα κτηνιατρεία της χώρας, αφού η σημερινή τους πρώτη συνάντηση με τους εμπόρους, στο παζάρι του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ότι δεν υπάρχει "σημείο επαφής" μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των τιμών, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου και των Βορειοελλαδιτών του κλάδου, Δημήτρης Καμπούρης.

    Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις (αποκλεισμούς συνόρων, δρόμων και σφαγείων) σε περίπτωση που στο επόμενο παζάρι, την Πέμπτη στη Δράμα, δεν κλείσουν οι τιμές με τους εμπόρους σε ικανοποιητικό επίπεδο.

    [14] Κοινωνία

    Την Πέμπτη

    Στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    15/4/2008 3:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Θα υπολειτουργήσουν τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την προσεχή Πέμπτη 17, λόγω στάσης εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο συναδέλφους τους που απολύθηκαν από την ΤΡΑΜ ΑΕ. Συγκεκριμένα, στο ΤΡΑΜ η στάση εργασίας θα ξεκινήσει από τις 8 το πρωί και θα κρατήσει έως τις 12 το μεσημέρι. Στα λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ στο Μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο η στάση εργασίας θα είναι από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι. Τα τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά, ενώ για τον Προαστιακό οι εργαζόμενοι μέχρι αργά το μεσημέρι δεν είχαν αποφασίσει τι θα κάνουν.

    [15] Οικονομία

    Αυξάνονται οι κατασχέσεις λόγω οφειλών

    15/4/2008 3:06:00 μμ

    Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών - Δανειοληπτών, το 2008 οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τις 150.000 όταν το 2007 κυμάνθηκαν στις 100.000. Μάλιστα το φαινόμενο θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2011-2012 όπου η ομοσπονδία εκτιμά ότι οι αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα κυμανθεί στα επίπεδα των 200.000 με 250.000. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 120.000 νοικοκυριά δεν εξυπηρετούν τις πάσης φύσεως οφειλές τους και 400.000 νοικοκυριά καθυστερούν από 1 έως 3 δόσεις. Μάλιστα, την 3ετία 2005-2007, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, σημειώθηκαν περίπου 150.000-160.000 αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων καθώς οι δανειολήπτες προτίμησαν να πουλήσουν το σπίτι τους προκειμένου να καταφέρουν να εξοφλήσουν το δάνειο το οποίο δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

    [16] Υγεία

    Καινοτομίες στον "Άγιο Σάββα"

    15/4/2008 12:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τέλος στις σοβαρές επιπλοκές -ακράτειας ούρων, στυτικής δυσλειτουργίας, στενωμάτων ουρήθρας κ .α.- που παρουσιάζονται μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος , βάζουν οι ουρολόγοι στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας". Το ειδικό Ιατρείο Επιπλοκών Ογκολογικών Επεμβάσεων Ουροποιητικού Συστήματος, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο , αντιμετωπίζει οριστικά τις σοβαρές αυτές επιπλοκές αναβαθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. "Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ριζικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και σε πραγματική αύξηση των περιστατικών, ιδίως καρκίνων προστάτη και ουροδόχου κύστης, αλλά και σε πλασματική αύξηση λόγω πιο έγκαιρης διάγνωσης στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου (προγράμματα screening)" τόνισε ο κ. Θωμάς Αρβανιτάκης, Αν/τής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής και επικεφαλής του ειδικού ιατρείου. "Αυτό έχει, συνέχισε ο κ. Αρβανιτάκης, ως αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικό αριθμό με επιπλοκές από τις ριζικές αυτές επεμβάσεις που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι κυριότερες από αυτές είναι: η ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή και κυστεκτομή, στυτική δυσλειτουργία, στενώματα ουρήθρας αναστομωτικά κ.α.".

    Στα πλαίσια λειτουργίας του εξειδικευμένου ιατρείου αντιμετώπισης των επιπλοκών μετά από ριζικές επεμβάσεις, έγιναν πριν από μερικές ημέρες αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων με τη συμμετοχή του διάσημου ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών, καθηγητού Wilson από τις Η.Π.Α.

    Παράλληλα ο υπεύθυνος του τμήματος κ. Αρβανιτάκης στο πλαίσιο του 20 ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ουρολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, παρακολούθησε εξειδικευμένο σεμινάριο ακράτειας και τοποθέτησης ταινιών ακράτειας Ad Vance.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο:

    Περίπου2000-2200 ριζικές προστατεκτομές και

    Περίπου 200 ριζικές κυστεκτομές.

    Tα ποσοστά ακράτειας είναι περίπου 5% με πλήρη ακράτεια και 25% με μικρού και μεσαίου τύπου ακράτεια.

    Το ποσοστό στυτικής δυσλειτουργίας είναι 50 μέχρι 60%.

    Για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, ανάλογα με τη μορφή, οι γιατροί τοποθετούν στους ασθενείς ειδικές ταινίες ανδρικής ακράτειας, τεχνητούς σφιγκτήρες, πεϊκές προθέσεων κ.α.

    Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1000 πεϊκές προθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια και 80 με 100 σφιγκτήρες. Στο εξωτερικό αντίστοιχα 350000 πεϊκες προθέσεις και 100000 σφιγκτήρες.

    Οι ταινίες εγκράτειας που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό είναι 15000 τα τελευταία 6 χρόνια. Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί από το 2004, 30 ταινίες εγκράτειας ,εκ των οποίων οι 20 στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας". Το νούμερο φαίνεται μικρό διότι ακόμα οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν ενημερωθεί σωστά και διότι οι γιατροί δεν προωθούν τα περιστατικά αυτά στους εξειδικευμένους Ουρολόγους.

    Ο χειρουργικός χρόνος για την τοποθέτηση των πεϊκών προθέσεων και των ταινιών εγκράτειας είναι 30 με 45 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη μέρα βγαίνει από το Νοσοκομείο.

    Τέλος όπως τόνισε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής Τάσος Θάνος "το εξειδικευμένο ιατρείο αντιμετώπισης των επιπλοκών αυτών, μετά την αποκτηθείσα εμπειρία στην τοποθέτηση ταινιών ανδρικής ακράτειας, τεχνητών σφιγκτήρων, πεϊκών προθέσεων κ.α. θα λειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό κέντρο για την εκπαίδευση ουρολόγων από διάφορα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας".

    Για το σκοπό αυτό το πρώτο τέτοιο εκπαιδευτικό σεμινάριο με ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις θα διεξαχθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κρεμάει" τα παπούτσια του ο Ρομάριο

    15/4/2008 3:09:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέλος εποχής για τον Ρομάριο στα γήπεδα. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός σήμερα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση. Με περισσότερα από 20 χρόνια "γεμάτης" καριέρας, ο βραχύσωμος Βραζιλιάνος επιθετικός που διανύει το 42ο έτος της ηλικίας του αποφάσισε να "κρεμάσει" τα παπούτσια του. Ο Ρομάριο υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην δεκαετία του 1990 και έκανε σπουδαία καριέρα, τόσο με την "σελεσάο", όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ελαβε μέρος στα Μουντιάλ του 1990 και του 1994, διοργάνωση στην οποία πέτυχε πέντε γκολ και βοήθησε την εθνική Βραζιλίας να κατακτήσει το τρόπαιο. Έγινε ο δεύτερος παίκτης στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, που "έσπασε το φράγμα" των 1.000 γκολ, έστω και αν το επίτευγμα του δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την FIFA. Έκανε όνομα στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος με την Μπαρτσελόνα, την Αϊντχόφεν και την Βαλένθια, ενώ επίσης έχει φορέσει την φανέλα της Φλαμένγκο, της Φλουμινένσε, της Βάσκο Ντα Γκάμα, της Αλ Σαντ στο Κατάρ, της Μαϊάμι FC στις ΗΠΑ και της ομάδας που εδρεύει στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας. Τον Μάιο του 2007, ο Ρομάριο ευστόχησε σε χτύπημα πέναλτι και έκανε το 3-0 στο 48ο λεπτό της αναμέτρησης της Βάσκο Ντα Γκάμα με την Σπορτ Ρεσίφε (3-1) γνωρίζοντας την αποθέωση από συμπαίκτες και φιλάθλους, την ώρα που φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να απαθανατίσουν την ιστορική στιγμή και ο αγώνας διακόπηκε για 16 λεπτά! Ήταν η χιλιοστή φορά που η μπάλα πήγε στα δίχτυα από τον Βραζιλιάνο άσο, κάτι που έχει καταφέρει μόνο ο θρυλικός Πελέ (σ.σ. 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες). "Το αφιερώνω στην οικογένεια μου και τα παιδιά μου. Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τη ζωή μου", είπε τότε ο Ρομάριο, που σήμερα εξηγώντας την απόφαση του, τόνισε: "Δεν πρόκειται να ξαναπαίξω σε επίσημο επίπεδο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την καριέρα μου, όμως ο χρόνος μου στο ποδόσφαιρο, τελείωσε". Βάσει των επίσημων υπολογισμών της FIFA, ο Ρομάριο έχει πετύχει 929 γκολ σε επίσημες διοργανώσεις, ενώ δεν υπολογίζει τα 71 που είχε σημειώσει προτού γίνει επαγγελματίας. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα του αθλητικού περιοδικού "Placar", τα "κανονικά" γκολ που έχει πετύχει ο Ρομάριο είναι ακόμη λιγότερα. Σύμφωνα με τους στατιστικολόγους που κρατούν αρχείο για τα γκολ που πέτυχε ο Ρομάριο από την αρχή της καριέρας του, υπάρχουν περίπου 70 γκολ όταν έπαιζε σε επίπεδο Νέων, εκ των οποίων επτά, όταν σε ηλικία 13 ετών έπαιζε με τους Παίδες της Ολάρια και 172 γκολ σε ανεπίσημους αγώνες. Όπως αυτός που έγινε το 2004 ανάμεσα σε μέλη της εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ δέκα χρόνια νωρίτερα και μίας ομάδας από Μεξικανούς διεθνείς, οι οποίοι αποχώρησαν από την ενεργό δράση. Ο Ρομάριο σημείωσε δύο γκολ για τους παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως και σε αγώνες όπου συμμετείχαν οι ομάδες "Φίλοι του Αλνταϊρ", "Φίλοι του Λουϊζίνιο" και "Αστέρια της Αϊντχόφεν". Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι από τα επίσημα γκολ, ο Ρομάριο έχει σημειώσει 263 με την Βάσκο Ντα Γκάμα, 130 με την Αϊντχόφεν, 39 με την Μπαρτσελόνα, 187 με την Φλαμένγκο, έξι με την Βαλένθια, 47 με την Φλουμινένσε, 22 με την Μαϊάμι FC, ένα με την Γιουνάιτεντ Αδελαϊδας και 56 με τις εθνικές ομάδες της Βραζιλίας.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ένας νεκρός οπαδός στη Σερβία

    15/4/2008 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενας νεαρός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε βαριά σε συμπλοκή οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων Παρτιζάν και Βοϊβοντίνα. Το τραγικό συμβάν συνέβη χθες το βράδυ στην πόλη Νόβι Σαντ κατά τη διάρκεια "συμφωνημένης" συμπλοκής οπαδών των δύο ομάδων. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, το θύμα τραυματίστηκε θανάσιμα από βλήμα πυροβόλου όπλου (πιστόλι) που χρησιμοποίησε οπαδός της Παρτιζάν. Στη συμπλοκή χρησιμοποιήθηκαν επίσης μαχαίρια, αλυσίδες, σιδερολοστοί και άλλα αντικείμενα. Τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Παρτιζάν - Βοϊβοντίνα (1-1), και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα.

    Στη Σερβία, τα τελευταία τρία χρόνια 8 άτομα πλήρωσαν με τη ζωή τους το ποδοσφαιρικό πάθος των "φιλάθλων". Όλα τα θύματα ήταν νεαροί κάτω των 25 ετών. Η έξαρση της βίας στα γήπεδα ανάγκασε τη βουλή πριν από τρία χρόνια να ψηφίσει αυστηρό νομοσχέδιο "για την αποτροπή της βίας στις αθλητικές εκδηλώσεις". Η γενική εισαγγελία του Βελιγραδίου προειδοποίησε τότε ότι ο νόμος αυτός δεν επαρκεί και ζήτησε να επεκταθεί η ισχύς του και εκτός των αθλητικών χώρων αφού τα περισσότερα επεισόδια, που είχαν τραγική κατάληξη, συνέβησαν έξω από τα γήπεδα.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Tι είπε ο Γκαγκάτσης για την υπόθεση Βάλνερ

    15/4/2008 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η όποια εξέλιξη στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Απόλλων Καλαμαριάς στο CAS δεν πρόκειται να επηρεάσει την προετοιμασία της εθνικής ομάδας ενόψει της τελικής φάσης του EURO 2008. Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ανακοίνωση της συνεργασίας με μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που θα αποτελέσει «χρυσό» χορηγό της ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Γκαγκάτσης επιβεβαίωσε ότι παρέμβαση υπέρ του αιτήματος της Καλαμαριάς έκαναν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, ενώ διευκρίνισε πως ο Ότο Ρεχάγκελ θα υπογράψει το νέο διετές συμβόλαιό του στις 5 Μαϊου.

    [20] Πολιτική

    Προς τον Πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση Παπανδρέου για το αγροτικό εισόδημα

    15/4/2008 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2008 7:33:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη "δεινή οικονομική κατάσταση" των αγροτών και των κτηνοτρόφων κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική ύπαιθρος, σήμερα, χαρακτηρίζεται από "απογοήτευση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα". Λόγω της "αντιαγροτικής πολιτικής" της κυβέρνησης, γεωργοί και κτηνοτρόφοι βρίσκονται "σε δεινή οικονομική κατάσταση και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού το εισόδημα τους μειώνεται" τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, οι τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, του πολλαπλασιαστικού υλικού ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και η ελληνική κτηνοτροφία λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών του κρέατος και του γάλακτος οδηγείται σε διάλυση. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι αγρότες πωλούν φθηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά λόγω της ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων και των καρτέλ, ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων και ότι η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στη διαχείριση των δικαιωμάτων ταλαιπωρούν τους αγρότες. Τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διαπραγματευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός το οποίο οδηγεί προς εξαφάνιση από τον παραγωγικό χάρτη της χώρας μας βασικά προϊόντα και οδηγεί σε μείωση των πόρων για την ύπαιθρο.

    Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό πρώτον "για την έλλειψη πολιτικής και σχεδίου ανάπτυξης του αγροτικού τομέα που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις" και δεύτερον "για την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και την αδυναμία της κυβέρνησης να προασπίσει το εισόδημα των αγροτών".

    [21] Κοινωνία

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Τουρισμού

    Ως τα τέλη του 2008 το σήμα του ΕΟΤ για τα ξενοδοχεία

    15/4/2008 12:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μέχρι το τέλος του 2008 όσοι διαθέτουν ξενοδοχειακά καταλύματα οφείλουν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, σε διαφορετική περίπτωση είναι παράνομοι και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της νέας περιόδου που ξεκινά σε λίγες μέρες. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε πως προκηρύσσονται επίσης διαγωνισμοί για τη δημιουργία 4 νέων τουριστικών λιμένων στα Μάλια της Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στο Αργοστόλι και τη Ζάκυνθο. Επίσης, όσον αφορά στον κοινωνικό τουρισμό που ξεκινάει από το Μάιο και λήγει τον Μάρτιο του 2009,ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι θα διατεθούν 105.000 δελτία.

    Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση όσον αφορά σχόλια προς το πρόσωπό του τα χαρακτήρισε μικροαστικό επαρχιωτισμό, μίζερη πολιτική αντίληψη που βλάπτει σημαντικά την τουριστική εικόνα της χώρας. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι λαοφιλής, με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος, είπε. Η δουλειά μας είναι να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, να κάνουμε τον πλασιέ της Ελλάδας και όχι να βολευόμαστε στα υπουργικά μας γραφεία, τόνισε.

    [22] Κόσμος

    Ισπανία

    Περιφερόταν με το κομμένο κεφάλι της μητέρας του

    15/4/2008 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αστυνομία της Σαντομέρα στη νοτιοανατολική Ισπανία συνέλαβε χθες το βράδυ έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος περιφερόταν στους δρόμους της επαρχιακής πόλης κρατώντας τυλιγμένο μέσα σε ένα ύφασμα το κομμένο κεφάλι της μητέρας του. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Ανχελο Καροτενούτο Μαθάνας σταματούσε στο δρόμο τους περαστικούς και τους πληροφορούσε ότι αυτό που κρατάει στα χέρια του ήταν το κεφάλι της μητέρας του. Μετά τη σύλληψή του ομολόγησε ότι αποκεφάλισε τη μητέρα του με ένα μεγάλο μαχαίρι, μέσα στο μπαρ "Θάλασσα της Γαλιλαίας", το οποίο ανήκε στο θύμα και διηύθυνε ο ίδιος.

    Ο Καροτενούτο ήταν γνωστός στην αστυνομία για αλλεπάλληλες βιαιοπραγίες κατά της 56χρονης μητέρας του Τερέσα Μαθάνας και είχε νοσηλευθεί επανειλημμένα σε ψυχιατρεία.

    [23] Κόσμος

    Τραγωδία στην Ουγκάντα

    15/4/2008 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκαεννέα κοριτσάκια ηλικίας από 9 ως 12 ετών έχασαν τη ζωή τους και πολλά τραυματίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, στην Ουγκάντα, σε πυρκαγιά που ξέσπασε στον κοιτώνα τους σε οικοτροφείο, κοντά στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί.

    Οι αρχές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [24] Κόσμος

    Από την αντιπολίτευση

    Έκκληση για γενική απεργία στη Ζιμπάμπουε

    15/4/2008 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    H αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε γενική απεργία σήμερα, ζητώντας τους παράλληλα να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να εκτεθούν "όσο το δυνατόν λιγότερο σε κίνδυνο" και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

    Η έκκληση για γενική απεργία "δεν έχει στόχο να ξεκινήσει μια σύγκρουση με τον δικτάτορα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) Τεντάι Μπίτι μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της Νότιας Αφρικής, SAFM. "Είναι μια έκκληση για μη προσέλευση στον χώρο εργασίας, κάτι που ενέχει τους λιγότερο δυνατόν κινδύνους", πρόσθεσε.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει ενισχυμένα μέτρα σε όλη τη χώρα λόγω της απεργίας αυτής και οι αρχές προειδοποίησαν χθες, Δευτέρα, ότι θα επιβάλλουν "αυστηρές κυρώσεις" σε οποιονδήποτε ταραξία.

    Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή που υποστηρίζει ότι κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 29 Μαρτίου, έναντι του απερχόμενου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που είναι στην εξουσία επί 28 χρόνια, κάλεσε σε γενική απεργία από σήμερα και έως τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

    Χθες, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε προσφυγή της αντιπολίτευσης, η οποία είχε ζητήσει να δοθεί εντολή για την άμεση δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή είχε προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας αυτό να δώσει εντολή στην εκλογική επιτροπή να δημοσιοποιήσει άμεσα τα αποτελέσματα των εκλογών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 April 2008 - 17:05:42 UTC