Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος κύκλος επαφών
  • [02] Σήμερα οι καταθέσεις αθλητών για το ντόπιγνκ
  • [03] Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Εργατικών
  • [04] Θανατηφόρος ιός χτύπησε παιδιά στην Κίνα
  • [05] Έκρηξη σε ξενοδοχείο της Κω
  • [06] Αποσύρεται από την ΤτΕ ο Ν. Γκαργκάνας
  • [07] Ισχυρός σεισμός στην Αλάσκα
  • [08] Παντρεύτηκε η Μαράια Κάρεϊ
  • [09] Συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα
  • [10] Βίαια επεισόδια στο Ιράκ
  • [11] Δηλώσεις Μπράιζα για τον South Stream
  • [12] Βολιβία: Νέες εθνικοποίησεις από τον Μοράλες

    [01] Πολιτική

    Στη Ν. Υόρκη, για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Νέος κύκλος επαφών

    2/5/2008 8:18:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζεται ο νέος κύκλος επαφών του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σήμερα ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον διαπραγματευτή της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, ενώ πριν λίγες μέρες συναντήθηκε και με τον Σκοπιανό πρέσβη Νίκολα Δημητρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ ο κ. Νιμιτς επιθυμεί να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα και τα Σκόπια, ενώ δεν σχεδιάζει να καταθέσει νέα πρόταση, πριν τις εκλογές στη γειτονική χώρα. Εν τω μεταξύ, στις αδιάλλακτες θέσεις του εμμένει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκούεφσκι, ο οποίος, παρουσιάζοντας τις προεκλογικές θέσεις του κόμματός του, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον συμβιβασμό, που -όπως ισχυρίζεται- επιβάλλει η Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται θα αποδεχθεί αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Να μην ενοχλείται από τις δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι ζήτησε χθες από την Ελλάδα, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην τα περιμένουν όλα από τον " Προμηθέα Νίμιτς".

    Εμμένουν στην αδιαλλαξία

    Στα Σκόπια, που βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κόμματος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκούεφσκι, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν νικητή.

    Στο πρόγραμμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του δεν θα αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος η οποία θα στοχεύει στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

    Επίσης ότι δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα πλήξουν, όπως αναφέρει "τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα".

    "Το VMRO-DPMNE, ως υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα, δεν θα επιτρέψει όποια λύση και όποιος συμβιβασμός για την εκκρεμότητα την οποία επέβαλε η Ελλάδα να γίνουν αποδεκτά από την πλευρά μεμονωμένων πολιτικών, της Κυβέρνησης ή της Βουλής, χωρίς προηγουμένως να εκφραστούν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος" αναφέρεται στο πρόγραμμα, στο οποίο προστίθεται πως θα υπάρξει "υπεράσπιση των μειονοτικών και εθνικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων που ζουν στα εδάφη γειτονικών χωρών καθώς και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά".

    Χθες, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, ζήτησε από την Αθήνα να μην ενοχλείται από δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ "υπεραμύνεται της πολιτικής και εθνικής του θέσης".

    Κάλεσε δε την Ελλάδα και τα Σκόπια να μην τα περιμένουν όλα από τον " Προμηθέα Νίμιτς" , όπως είπε χαρακτηριστικά "να κάνουν περισσότερα από το απλά να περιμένουν τον Προμηθέα Νίμιτς να εμφανισθεί με τη φωτιά. Χρειάζεται οι χώρες να κάνουν προτάσεις τώρα. Εχουμε ανάγκη να ακούσουμε από την Ελλάδα πώς θα βελτίωνε την πρόταση του κ. Νίμιτς, και έχουμε ανάγκη να ακούσουμε το ίδιο πράγμα και από τον προς βορρά γείτονά σας."

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ο οποίος πραγματοποιεί 4ήμερη επίσκεψη στην γειτονική χώρα, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν έλαβαν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τάχθηκε πλήρως υπέρ των θέσεων της ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

    [02] Αλλα σπορ

    Σήμερα οι καταθέσεις αθλητών για το ντόπιγνκ

    2/5/2008 8:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2008 10:59:43 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν στον εισαγγελέα, ως ύποπτοι, οι 11 αθλητές της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών που είχαν βρεθεί θετικοί στον έλεγχο ντόπινγκ, όχι όμως σε τρεις ουσίες αλλά σε μία. Ο δικηγόρος Χαράλαμπος Λυκούδης εξέφρασε τη στήριξη των αρσιβαριστών στον Χρήστο Ιακώβου υποστηρίζοντας ότι όλα όσα λέει είναι η αλήθεια, ενώ -όπως είπε- είναι ψέματα οι ισχυρισμοί της συναθλήτριας τους Βασιλικής Κασάπη, ότι τους είχε δοθεί εντολή να αλλάξουν τις κάρτες των κινητών τους και να μη μιλήσουν σε κανένα.

    [03] Κόσμος

    Στις τοπικές εκλογές στην Αγγλία και Ουαλία

    Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Εργατικών

    2/5/2008 8:43:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν στην πρώτη εκλογική δοκιμασία του αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, καθώς το Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεια έχει τα χειρότερα ποσοστά στις τοπικές εκλογές, εδώ και τρεις δεκαετίες. Στις τοπικές εκλογές που έγιναν χθες στην Αγγλία και την Ουαλί, όπου κρίνονται 4.000 θέσεις σε 160 τοπικά συμβούλια, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 88 συμβούλια, το Εργατικό Κόμμα έχει χάσει 109 έδρες, ενώ οι συντηρητικοί κερδίζουν 122.

    Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι το κόμμα του Γκόρντον Μπράουν θα χάσει περίπου 200 έδρες στα δημοτικά συμβούλια για τα οποία στήθηκαν κάλπες, κάτι που σε εθνικό επίπεδο σημαίνει ότι το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος πέφτει στο 24%, 20 μονάδες κάτω από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θεωρείται κόλαφος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μπράουν, ο οποίος διαδέχτηκε τον Τόνι Μπλερ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον αμφισβητούνται οι ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης και θεωρούν ότι όταν γίνουν εθνικές εκλογές το Εργατικό Κόμμα θα είναι ο νικητής.

    "Δεν υπάρχει κρίση. Δεν πρόκειται για κάτι που θα επηρρεάσει τη θεμελιώδη σταθερότητα της κυβέρνησης", δήλωσε στο BBC ο Τζεφ Χουν. Σύμφωνα με την εκτίμηση του BBC σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό του Εργατικού Κόμματος έχει μειωθεί στο 24%, ενώ οι συντηρητικοί έχουν ποσοστό 44%. Μάλιστα το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

    Οι κυβερνήσεις στη Βρετανία παραδοσιακά υφίστανται μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές που γίνονται στη διάρκεια της θητείας τους και ο Μπράουν δεν είναι υποχρεωμένος να προσφύγει στις κάλπες μέχρι το 2010, διάστημα στο οποίο ελπίζει ότι θα βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας.

    [04] Κόσμος

    Τουλάχιστον 21 παιδιά

    Θανατηφόρος ιός χτύπησε παιδιά στην Κίνα

    2/5/2008 9:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2008 10:59:09 πμ)

    Τουλάχιστον 21 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 3.000 έχουν μολυνθεί στην ανατολική Κίνα από έναν θανατηφόρο ιό, ο οποίος μεταδίδεται πολύ γρήγορα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Ο εντεροϊός 71 εμφανίστηκε στις αρχές Μαρτίου στην Φουγιανγκ της επαρχίας Ανχούι, αλλά οι τοπικές αρχές μόλις την Κυριακή ανακοίνωσαν την επιδημία, αναφέροντας 789 κρούσματα, τα οποία μέχρι την Πέμπτη είχαν τριπλασιαστεί. Οι εντεροϊοί μεταδίδονται κυρίως μέσω της επαφής με πληγές ή περιττώματα και προκαλούν υψηλό πυρετό, παράλυση, ακόμα και εγκεφαλίτιδα που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Δεν υπάρχουν εμβόλιο ή συγκεκριμένα αντιβιοτικά για την πρόληψη και θεραπεία των ιών αυτών.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όλοι οι ασθενείς είναι παιδιά κάτω των έξι ετών και τα περισσότερα δεν έχουν συμπληρώσει τα δύο τους χρόνια. Από τα 879 παιδιά που νοσηλεύονται ακόμα τα εννιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 849 έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Οι υγειονομικές αρχές τόνισαν πως η μετάδοση του ιού μπορεί να αποφευχθεί αν οι οικογένειες λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής.

    [05] Κοινωνία

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά

    Έκρηξη σε ξενοδοχείο της Κω

    2/5/2008 11:03:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τρεις άνδρες και μία γυναίκα μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, μετά από έκρηξη, που σημειώθηκε χθες στις 21.45, στην κουζίνα της ξενοδοχειακής μονάδας "Ζορμπάς" στην Κω, στην τοποθεσία Τιγκάκη.

    Και οι τρεις τραυματίες είναι μέλη του προσωπικού, που βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης σε παρακείμενους χώρους. Τα τραύματα που υπέστησαν ήταν ευτυχώς ελαφρά. Οι δύο έχουν ήδη πάρει εξιτήριο, ενώ ο ένας παραμένει νοσηλευόμενος, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

    Στο ξενοδοχείο, που είναι δυναμικότητας 400 κλινών, βρίσκονταν εκείνη την ώρα περί τα 200 άτομα.

    [06] Οικονομία

    Αποσύρεται από την ΤτΕ ο Ν. Γκαργκάνας

    2/5/2008 10:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για θέματα διοίκησης της ΤτΕ ενόψει της λήξης της θητείας του είχε ο διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας, ο οποίος θα αποσυρθεί από τη διοίκηση στις 14 Ιουνίου. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι είχε συνολικά θητεία στη διοίκηση 12 χρόνια, πρώτα ως υποδιοικητής και μετά ως διοικητής το Μάιο του 2002 και πρόσθεσε ότι μετά από 33 χρόνια ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από τη διοίκηση.

    [07] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στην Αλάσκα

    2/5/2008 10:34:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφη κοντά στο άκρο των Αλεούτιων Νήσων, περίπου 70 χιλιόμετρα από το Άντακ, στην Αλάσκα ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ο σεισμός έγινε στις 01.33- ώρα Γκρίνουιτς και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 47,64 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες. Σύμφωνα με το Κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα καταστροφικό τσουνάμι εξαιτίας του σεισμού.

    [08] Ζωής ...σΤάσεις

    Παντρεύτηκε η Μαράια Κάρεϊ

    2/5/2008 10:23:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η διάσημη καλλιτέχνης Μαράια Κάρεϊ και ο δημοφιλής τραγουδιστής της ραπ, Νικ Κάνον, παντρεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στις Μπαχάμες, όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα.

    Η εφημερίδα New York Post γράφει ότι η γαμήλια τελετή έγινε σε πολύ κλειστό κύκλο, στο σπίτι της Κάρεϊ στην Ελεουθέρα..

    Η ιστοσελίδα Latina.com, του περιοδικού Latina, επικαλούμενη πηγή του περιβάλλοντος του Κάνον, αναφέρει ότι ο γάμος έγινε την Τετάρτη. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Κάνον έκανε δώρο στην Μαράια Κάρεϊ ένα δαχτυλίδι αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, και οι εκπρόσωποι των δύο καλλιτεχνών δεν έχουν απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις ή στα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους έχουν στείλει οι δημοσιογράφοι.

    Η Κάρεϊ είναι 38 χρόνων, ενώ ο Κάνον 11 χρόνια νεώτερός της. Οι δύο καλλιτέχνες γνωρίστηκαν όταν ο Κάνον ανέλαβε τη σκηνοθεσία ενός βίντεο για το πρόσφατο τραγούδι της Κάρεϊ "Bye, Bye," και συνέχισαν να βγαίνουν μαζί επί εβδομάδες.

    [09] Οικονομία

    Συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

    2/5/2008 10:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τολμηρότερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, ελαστικότερη αγορά εργασίας, μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών, βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είναι οι συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κυβέρνηση. Στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία ο διεθνής οικονομικός οργανισμός επισημαίνει πως σημαντικότατο πρόβλημα είναι το εκρηκτικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ζητά άμεσα τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΔΝΤ στη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι δεν βασίστηκε σε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το κόστος γήρανσης του πληθυσμού αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος. Ακόμη επισημαίνει τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, ενώ για την αγορά εργασίας επαναλαμβάνει τις θέσεις για ευκολότερες απολύσεις και αύξηση της ευελιξίας στον προσδιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων. Όσον αφορά στις προβλέψεις που κάνει το ΔΝΤ για ανάπτυξη, πληθωρισμό και έλλειμμα θεωρούνται ήδη ξεπερασμένες καθώς το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του λόγω των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πετρελαίου.

    [10] Ιράκ

    17 σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν

    Βίαια επεισόδια στο Ιράκ

    2/5/2008 10:02:00 πμ

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν σε νέα ξεχωριστά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Ιράκ, ανακοινώθηκε σήμερα από αστυνομικές πηγές, αυτόπτες μάρτυρες και τον αμερικανικό στρατό. Σε ένα επεισόδιο δέκα άτομα σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην οδό Σινάα της Βαγδάτης. Όπως ανέφεραν προς το Γερμανικό Πρακτορείο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας η επίθεση είχε στόχο αμερικανική περίπολο. Από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές γειτονικά σπίτια και καταστήματα.

    Στο Κιρκούκ, ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία τραυματίστηκαν όταν εξερράγη ποδήλατο με εκρηκτικά στην περιοχή Χοουαίγια, ανακοινώθηκε από αστυνομικές πηγές. Στη συνοικία Σαντρ Σίτι σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και ιρακινών δυνάμεων σκοτώθηκαν πέντε και τραυματίστηκαν 11 άτομα.

    Την Τετάρτη ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Νινέβεχ με αποτέλεσμα να φθάσουν τους 4.063 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες από τον Μάρτιο του 2003.

    Μόνο τον περασμένο μήνα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.000 τραυματίστηκαν τον ίδιο μήνα στο Ιράκ με αποτέλεσμα ο μήνας αυτός να θεωρείται από τους αιματηρότερους στη χώρα.

    [11] Πολιτική

    "Οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν

    Δηλώσεις Μπράιζα για τον South Stream

    2/5/2008 9:26:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία ελληνικής συμμετοχής στον αγωγό South Stream για την υπογραφή της οποίας είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, και θεωρούν ότι από το ελληνικό έδαφος μπορούν να περνούν όσοι αγωγοί επιθυμεί η Ελλάδα, τόνισε σε εκτενή ενημέρωσή που έκανε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε κινδύνους που παρουσιάζονται από μονοπωλιακές εξαρτήσεις όπως αυτή που, κατά την άποψή του, συνιστά η προμήθεια του 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα από μια εταιρεία, τη ρωσική Γκάζπρομ.

    "Ανησυχούμε για το κοινό μας συμφέρον για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή αγορά αερίου; Ναι. Και η Ελλάδα είναι απλά ένα μέρος αυτής της εξίσωσης. Είναι ένα σημαντικό τμήμα, αλλά απλά ένα σημείο στον χάρτη. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε είναι επειδή η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Γνωρίζουμε ότι η εθνική ασφάλεια εξυπηρετείται καλύτερα από οικονομικής άποψης όταν οι αγορές λειτουργούν αποδοτικά. Οι πιο σημαντικές αγορές για μας στρατηγικά είναι οι ευρωπαϊκές. Και αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά είναι εντελώς δυσλειτουργική. Η Γκάζπρομ αγοράζει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ασία στο ένα τρίτο της τιμής από την οποία το μεταπωλεί στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν την τιμή για τη μονοπωλιακή αυτή ισχύ", είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Παρατήρησε ότι ο South Stream έχει σχεδιασθεί για να πλήξει τον ανταγωνισμό του TGI και του Nabucco και ταυτόχρονα, εξέφρασε τη σαφή άποψη των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να προηγηθεί η υλοποίηση του αγωγού TGI μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και την Ελλάδα, και στο μέλλον στην Ιταλία.

    Επίσης υπογράμμισε τον στρατηγικής σημασίας ρόλο της Ελλάδας.

    "Νομίζω ότι η υπογραφή της συμφωνίας απλά δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τώρα ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία μέσω της μεγιστοποίησης του αριθμού των αγωγών που περνούν από το έδαφός της. Εγώ θα υποστήριζα ότι η Ελλάδα έχει ήδη μεγάλη στρατηγική σημασία. Και θα είναι σημαντικός ενεργειακός κόμβος με την ανάπτυξη του TGI. Υλοποιείστε τη φιλοδοξία να γίνει η Ελλάδα σημαντικός ενεργειακός κόμβος ολοκληρώνοντας τον TGI. Μπορείτε να έχετε και τους δυο, τόσο τον TGI όσο και τον South Stream εάν κατασκευάσετε πρώτα τον TGI. Αλλά εάν κάνετε πρώτα τον South Stream, φοβάμαι ότι θα έχετε μόνο αυτόν", είπε ο κ. Μπράιζα.

    [12] Κόσμος

    Βολιβία: Νέες εθνικοποίησεις από τον Μοράλες

    2/5/2008 9:12:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της εθνικοποίησης του πετρελαϊκού τομέα της χώρας με διάταγμα με το οποίο θα περάσει στο κράτος η πλειοψηφία των μετοχών τριών θυγατρικών ξένων εταιρειών.

    Η απόφαση αυτή αφορά τις εταιρείες Chaco (θυγατρική της British Petroleum), Transredes (θυγατρική της ολλανδικής Shell) και την γερμανο-περουβιανή CLHB.

    Μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Λα Πας με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, ο Μοράλες ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα εθνικοποιήσει και την ENTEL, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που σήμερα ανήκει στην ιταλική πολυεθνική Euro Telecom International.

    Ο Μοράλες, που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας το 2005, ξεκίνησε την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα ώστε να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την υποστήριξη των ιθαγενών Ινδιάνων. Η κυβέρνησή του έχει επίσης επαναδιαπραγματευτεί πιο επικερδείς συμφωνίες με τις ξένες ενεργειακές εταιρείες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 May 2008 - 8:50:32 UTC