Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνούνται τη λήψη ουσιών
  • [02] Διαδοχικές συναντήσεις Καραμανλή
  • [03] Προβλήματα σε πτήσεις των ΟΑ
  • [04] Συνάντηση Παπαρήγα -Κάστρο
  • [05] Δίπολο συνασπισμών στις εκλογές της ΠΓΔΜ
  • [06] Αμερικανική βοήθεια για την επισιτιστική κρίση
  • [07] Κατασχέθηκαν ναρκωτικά σε Ιωάννινα και Πρέβεζα
  • [08] Εστία μικροβίων τα πληκτρολόγια
  • [09] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ΥΜΕ και ΟΑ
  • [10] Συνελήφθη εθελοντής εθνοφύλακας
  • [11] Αυτοκτόνησε η "Μαντάμ της Ουάσινγκτον"
  • [12] Έκρηξη σε τέμενος στην πόλη Σάαντα
  • [13] Έκκληση του Κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή
  • [14] Σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για ΟΤΕ
  • [15] Νορβηγία: Κατολισθήσεις μετά από έντονες βροχοπτώσεις

    [01] Αλλα σπορ

    Οι αθλητές της Άρσης Βαρών

    Αρνούνται τη λήψη ουσιών

    2/5/2008 1:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπόμνημα με τις θέσεις των 10, εκ των 11, αθλητών της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών, που βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ, κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ανδρέα Καραφλό, ο συνήγορός τους Μπάμπης Λυκούδης. Το 11ο μέλος της Εθνικής Ομάδας, η 25χρονη αθλήτρια που έχει διαφοροποιημένη θέση για την υπόθεση, ζήτησε και έλαβε μέσω του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια προθεσμία για την κατάθεσή της. Στα χέρια του εισαγγελέα παραδόθηκαν και τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου από τα εργαστήρια της Κολωνίας που είναι θετικά μόνο στο ισχυρό αναβολικό. Τα παλαιότερα δείγματα των αθλητών που εξετάστηκαν από το κέντρο αντιντόπινγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο βρέθηκαν όλα αρνητικά.

    Προσκόμισαν απολογητικό υπόμνημα

    Ο κ. Καραφλός είχε καλέσει για σήμερα και τους 11 αθλητές προκειμένου να καταθέσουν, ως ύποπτοι για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση ντόπινγκ.

    Οι 10 αθλητές που δεν προσήλθαν στο εισαγγελικό γραφείο προσκόμισαν, μέσω του κ. Λυκούδη, υπόμνημα, με το οποίο αρνούνται ότι έλαβαν οποιαδήποτε απαγορευμένη ουσία.

    Η 25χρονη αθλήτρια, που, επίσης, εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό της κ. Κούγια, ζήτησε και έλαβε από τον κ. Καραφλό συγκεκριμένα στοιχεία από τη δικογραφία, προκειμένου να τα συμπεριλάβει στο υπόμνημα που θα καταθέσει.

    Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, μεταξύ αυτών των στοιχείων που παρέλαβε από τον κ. Καραφλό, είναι και γνωμοδότηση καθηγητή αθλητιατρικής, στην οποία χαρακτηρίζεται ως άκρως επικίνδυνη για τη ζωή μια από τις ουσίες που φέρεται να ανιχνεύθηκαν στα δείγματα των αθλητών.

    Το στοιχείο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Κούγιας, "δίνει άλλη ποινική τροπή στην υπόθεση", καθώς "αποδεικνύει ότι από τη λήψη των ουσιών προέκυψε κίνδυνος ζωής".

    Ο κ. Καραφλός έχει πλέον στα χέρια του και μελετά τα αποτελέσματα των επανελέγχων παλαιότερων δειγμάτων που είχε ζητήσει από το κέντρο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ, καθώς κι αναλυτική αναφορά από τον έλεγχο των πρόσφατων δειγμάτων που διενήργησε το ειδικό εργαστήριο της Κολωνίας.

    [02] Πολιτική

    Με Γκαργκάνα, Αλογοσκούφη και Παυλόπουλο

    Διαδοχικές συναντήσεις Καραμανλή

    2/5/2008 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η θητεία του κ. Γκαργκάνα λήγει στις 14 Ιουνίου και όπως δήλωσε ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας ύστερα από 33 χρόνια που υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις. Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σύσκεψη για την πάταξη της γραφειοκρατίας με τους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα κοινών αρμοδιοτήτων για τη μείωση των διοικητικών βαρών και του κόστους της γραφειοκρατίας. "Για πρώτη φορά η Ελλάδα -διότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα πράγματα ήταν άγνωστα και είχαν αφεθεί στην τύχη τους- το ΕΣΠΑ έχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, βασικός άξονας του οποίου είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας. Είναι αυτονόητο τώρα πλέον που το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει το δικό του επιχειρησιακό να υπάρχουν κοινές αρμοδιότητες, και με ένα καινούργιο πρόγραμμα που ξεκινά να προωθηθούν γρήγορα τα θέματα που άπτονται και δημόσιας διοίκησης και οικονομίας", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών. Τέτοιες συσκέψεις, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, θα υπάρξουν πολλές γιατί είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. "Το ζήτημα της γραφειοκρατείας και η αντιμετώπισή της έχει τεράστια σημασία για τους πολίτες και την οικονομία. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος της γραφειοκρατίας είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και ειδικά για τις επιχειρήσεις ξεπερνά το 6,5% του ΑΕΠ", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Από κοινού τα δυο υπουργεία, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να μειωθεί η γραφειοκρατία και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες.

    [03] Κοινωνία

    Προβλήματα σε πτήσεις των ΟΑ

    2/5/2008 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετ΄ εμποδίων εκτελούνται από το πρωί οι πτήσεις των ελικοφόρων αεροσκαφών των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που εξυπηρετούν αποκλειστικά πτήσεις εσωτερικού και κυρίως νησιά και άγονες γραμμές, καθώς οι πιλότοι που εργάζονται σε αυτά. Συγκεκριμένα, η ΕΕΧΑ (Ένωση Επαγγελματιών Χειριστών Ελικοφόρων Αεροσκαφών) διαχώρισε τη θέση της από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η ΕΧΠΑ (Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας) και τη συνυπογράφει η ΟΣΠΑ, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, και με επιστολή της ζητάει νέες διαπραγματεύσεις με την εταιρία. Από το πρωί έχουν ήδη ματαιωθεί τουλάχιστον επτά πτήσεις, κυρίως προς τα νησιά, καθώς, σύμφωνα με τις ΟΑ, οι πιλότοι δεν κάνουν απεργία, αλλά δημιουργούν άλλα προσκόμματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για την πραγματοποίηση των πτήσεων, οι οποίες είναι πλήρεις εκδρομέων που επιστρέφουν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Σε ανακοίνωση της εταιρίας γίνεται λόγος για "εκβιαστική λογική" εκ μέρους της ΕΕΧΑ, ενόψει της θερινής περιόδου, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και επισημαίνεται ότι η ΕΕΧΑ είχε κληθεί και είχε πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το μεσημέρι συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι της εταιρίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των ΟΑ, επικρίνοντας τη διοίκησή της και την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθούν, οδηγούν τον εθνικό μας αερομεταφορέα σε συρρίκνωση και υποστηρίζοντας ότι η επιβατική κίνηση της εταιρίας βαίνει συνεχώς μειούμενη. Απαντώντας η διοίκηση των ΟΑ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι αν και στο πρώτο τρίμηνο του έτους η εταιρία επιχειρούσε με 37 αεροσκάφη, τρία λιγότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2007, η επιβατική κίνηση μειώθηκε μόνο κατά 2,6%, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν μόνο κατά 0,03%. Όμως κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η εταιρία έχει εξοικονομήσει περίπου 6 εκατ. ευρώ λόγω της απόφασης να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις wet lease για τρία αεροσκάφη, για τα οποία οι συμβάσεις που είναι διαφορετικές, έχουν ήδη υπογραφεί και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ενταχθεί πλήρως στο στόλο των ΟΑ.

    [04] Πολιτική

    Αβάνα

    Συνάντηση Παπαρήγα -Κάστρο

    2/5/2008 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Αβάνα για σειρά συναντήσεων βρίσκεται αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα επισκέπτεται την Κούβα, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Φελίππε Πέρρες Ρόκε, τον πρόεδρο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Ρικάρντο Αλαρκόν, τον υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Φερνάντο Ραμίρεζ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, τον Α Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας Τζούλιο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ και τον Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, μέλος του ΠΓ και Α αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου. Η Αλέκα Παπαρήγα συμμετείχε στην μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στην Αβάνα, ενώ επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Πληροφορικής όπου συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς και φοιτητές στο Πινάλντε ντελ Ρίο, για θέματα εκπαίδευσης.

    Το πρωί του Σαββάτου η Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα "Γκράνμα", όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ και η Δέσποινα Μάρκου συνεργάτης του τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

    [05] Κόσμος

    Δίπολο συνασπισμών στις εκλογές της ΠΓΔΜ

    2/5/2008 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» (SDSM) της Ράνμιλα Σεκερίνσκα, ανακοίνωσε σήμερα στα Σκόπια ότι στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα συνεργαστεί με έξι μικρότερα κόμματα από τον Φιλελεύθερο χώρο και το χώρο της Κεντροαριστεράς.

    Ο συνασπισμός των κομμάτων αυτών της αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχει στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, αποκαλείται «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη».

    H κ. Σεκερίνσκα, στην παρουσίαση του συνασπισμού σήμερα, ανέφερε ότι αυτός θα επιδιώξει, το ταχύτερο δυνατό, την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και καταλόγισε στον απερχόμενο πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας της χώρας.

    «Η Μακεδονία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει 10 και 15 χρόνια ακόμη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», σημείωσε η κ. Σεκερίνσκα.

    Μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν το συνασπισμό είναι και το «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (NSDP) του Τίτο Πέτοφσκι το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ωστόσο, σημαντικός αριθμός στελεχών του NSDP που ζητούσαν αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές, ανέφεραν ότι αποστασιοποιούνται από τον πρόεδρο του κόμματος Τίτο Πέτκοφσκι και τις επιλογές του και κάλεσαν τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν στις εκλογές κατά συνείδηση.

    Χθες, το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε εκλογικό συνασπισμό με 18 άλλα μικρότερα κόμματα, μεταξύ των οποίων είναι και τα κυριότερα κόμματα που εκπροσωπούν τις μικρότερες εθνικές κοινότητες στην ΠΓΔΜ (Τούρκοι, Σέρβοι, Ρομά, κ.α.).

    Το VMRO-DPMNE σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του SDSM.

    [06] Κόσμος

    Κοντά στο 1 δις δολάρια η προσφορά του Τζ. Μπους

    Αμερικανική βοήθεια για την επισιτιστική κρίση

    2/5/2008 5:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2008 6:05:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, προκαλεί συναγερμό στις χώρες του τρίτου κόσμου. Στην Αίγυπτο ελήφθησαν αυστηρά μέτρα, για επάρκεια ψωμιού, και στο Αφγανιστάν, ο στρατός, κλήθηκε να καταστείλει, εξέγερση λιμοκτονούντων.

    Το "τσουνάμι της πείνας", όπως χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ξεκίνησε σιωπηλά. Όμως τώρα συνταράσσει τα θεμέλια της οικονομίας δεκάδων κρατών. Μέσα σε δύο εβδομάδες, ο Τζωρτζ Μπους προσέφερε οικονομικά οφέλη, που αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, για να καλυφθούν βασικές ανάγκες από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα" δήλωσε ο Τζ. Μπους, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να στηρίξει την πρότασή του.

    Είδη πολυτελείας πλέον το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι, που η τιμή του έχει εκτοξευτεί κατά 80% από το 2007. Το κόστος των λιπασμάτων και η κερδοσκοπία στις προθεσμιακές αγορές αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες της εκτίναξης των τιμών. Όμως μία από τις βασικότερές αιτίες είναι η αστικοποίηση. Ορυζώνες της Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας θυσιάζονται προς όφελος της βιομηχανικής ανάπτυξης.

    Το "ράλι" στο ρύζι επιδεινώθηκε με τα περιοριστικά μέτρα στις εξαγωγές, που πήραν πολλές ασιατικές χώρες εξαιτίας του πληθωρισμού που καλπάζει και των φόβων για ελλείψεις στην αγορά. Το Βιετνάμ μείωσε στο ένα τέταρτο τις εξαγωγές ρυζιού, για να πέσουν οι τιμές στην εσωτερική αγορά. Αλλά και η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές ρυζιού, πλην των ακριβών ειδών.

    [07] Κοινωνία

    Κατασχέθηκαν ναρκωτικά σε Ιωάννινα και Πρέβεζα

    2/5/2008 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών από την Αλβανία ήταν η λεία συνοριοφυλάκων στο νομό Ιωαννίνων μετά από καταδίωξη υπόπτου επιβατικού αυτοκινήτου στον εθνικό δρόμο Κονίτσης Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, κοντά στη διασταύρωση Γεροπλατάνου της εθνικής οδού Κονίτσης Ιωαννίνων, συνοριακοί φύλακες εντόπισαν επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο θεώρησαν ύποπτο και επιχείρησαν να το ελέγξουν. Σε σήμα στάσης που του έγινε για έλεγχο, ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν σταμάτησε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξή του. Σε μικρή απόσταση από το σημείο εντοπισμού του υπόπτου επιβατικού, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και παρέκλινε της πορείας του και ανετράπη σε παρακείμενο αγρό. Ο οδηγός του αναζητείται, αφού διέφυγε πεζός εκμεταλλευόμενος το δύσβατο της περιοχής. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν πέντε σάκοι, που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 110 κιλών και 800 γραμμαρίων. Τα ναρκωτικά, που προέρχονταν από την Αλβανία, ο οδηγός τα είχε παραλάβει στα σύνορα από συνεργάτες του, προκειμένου να τα μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας. Την υπόθεση ερευνά περεταίρω το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. Επίσης, για μία άλλη υπόθεση ναρκωτικών, στον Μύτικα Πρέβεζας, συνελήφθησαν ένας Έλληνας και μια αλλοδαπή, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους ποσότητα ναρκωτικής ουσίας RITALIN, 56 ναρκωτικά χάπια, μικροποσότητα ηρωίνης, κι ένα στιλέτο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρέβεζας.

    [08] Υγεία

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης

    Εστία μικροβίων τα πληκτρολόγια

    2/5/2008 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περισσότερα μικρόβια περιέχουν τα πληκτρολόγια των υπολογιστών απ' ό,τι το κάθισμα της τουαλέτας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση καταναλωτών Which σε διάφορους χώρους, ακόμη και στα γραφεία της στο Λονδίνο, όπου διαπίστωσε ότι τα περισσότερα πληκτρολόγια περιέχουν μικρόβια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και είναι πέντε φορές πιο βρώμικα από τις κοινόχρηστες τουαλέτες ενός γραφείου. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο μικροβιολόγος Πίτερ Ουίλσον, της συγκεκριμένης οργάνωσης, διαπίστωσε ότι στα γραφεία της στο Λονδίνο, κάποια πληκτρολόγια είχαν 150 φορές περισσότερα βακτήρια από το επιτρεπτό όριο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι επικίνδυνο να μοιράζεσαι το ίδιο πληκτρολόγιο με συναδέλφους σου στο γραφείο, καθώς με τον τρόπο αυτό μεταδίδονται μολυσματικές νόσοι. "Αν κάποιος συνάδελφος υποφέρει από κρυολόγημα ή γαστρεντερίτιδα, είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις κι εσύ", λέει ο Ουίλσον.

    [09] Κοινωνία

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ΥΜΕ και ΟΑ

    2/5/2008 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο ΥΜΕ Ένταση προκλήθηκε σήμερα στις 11:15 το πρωί έξω από την είσοδο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας αντιδρώντας στη νέα τιμολογιακή πολιτική για τις αστικές συγκοινωνίες που ισχύει από χθες. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ που προσπάθησαν να περάσουν την είσοδο του υπουργείου για να συναντηθούν με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, απωθηθήκαν από τους αστυνομικούς φρουρούς του κτηρίου του ΥΜΕ και αρνήθηκαν να δουν τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, όταν τους ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός δεν μπορούσε να τους δεχθεί. Οι συγκεντρωμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αποχώρησαν, αφού προηγουμένως προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο σκαρφαλώνοντας από τα κάγκελα της πόρτας του εισόδου που ήταν κλειδωμένη.

    Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΟΑ στον ΔΑΑ Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" πραγματοποίησαν το μεσημέρι η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και τα σωματεία εργαζομένων της Ολυμπιακής. Κύριο αίτημά τους ήταν η ενοικίαση περισσοτέρων αεροσκαφών προκειμένου να υλοποιηθεί το απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας. Στην εν λόγω συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΔΑΑ, που ολοκληρώθηκε χωρίς να προκληθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών, οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής τόνισαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Αερομεταφορέα. και ζήτησαν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η λύση της ALITALIA όπως αυτή πρόεκυψε από τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι.

    [10] Κοινωνία

    Συνελήφθη εθελοντής εθνοφύλακας

    2/5/2008 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2008 4:44:18 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνελήφθη εθελοντής εθνοφύλακας από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, ο οποίος κατηγορείται ότι κατείχε πολεμικό υλικό. Στο σπίτι του 38χρονου, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Η μικρή κοινωνία της ακριτικής πόλης αναστατώθηκε και ενημέρωσε τις αρχές όταν ο 38χρονος άρχισε να πυροβολεί άσκοπα με ένα πολεμικό όπλο. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο 38χρονος έχει λευκό ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ίδιος, είναι συλλέκτης πολεμικού υλικού και διατηρούσε το οπλοστάσιο ως προσωπική συλλογή. Μετά από έρευνα που έγινε από άνδρες της Ασφάλειας Σερρών στο σπίτι και το αυτοκίνητο του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πολεμικό τυφέκιο (τύπου Mouser), τέσσερα πιστόλια εύχρηστα με έξι συνολικά γεμιστήρες, δύο κυνηγετικά όπλα (1 μονόκαννο και 1 αεροβόλο), τρεις χειροβομβίδες, δώδεκα γεμιστήρες (πολεμικών τυφεκίων M1 - BAR - G3), μία 1 σκοπευτική διόπτρα, μία ράβδος εκτόξευσης δακρυγόνων και τρεις φιάλες δακρυγόνων, οκτώ μαχαίρια και οκτώ σουγιάδες, ένα σπρέι πιπεριού, τρεις συσκευές αναγόμωσης φυσιγγίων και 80 γραμ. πυρίτιδας, 3007 φυσίγγια (1.132 κυνηγετικά, 26 για ραβδωτά, 922 για πιστόλια και 927 για πολεμικά τυφέκια), 459 κάλυκες για πολεμικά τυφέκια και δύο 2 φορητοί πομποδέκτες.

    [11] Κόσμος

    Αυτοκτόνησε η "Μαντάμ της Ουάσινγκτον"

    2/5/2008 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, AΠΕ-ΜΠΕ

    Αυτοκτόνησε η αποκαλούμενη "Μαντάμ της Ουάσινγκτον", Ντέμπορα Ζαν Πάλφρι, καθώς πρόσφατα είχε καταδικαστεί γιατί διατηρούσε γραφείο συνοδών στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Πάλφρι βρέθηκε απαγχονισμένη μέσα σε μια αποθήκη, δίπλα στο σπίτι της μητέρας της, στη Φλόριντα και είχε αφήσει σημείωμα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό του. Η "Μαντάμ της Ουάσινγκτον" είχε καταδικαστεί στις 15 Απριλίου για μαστροπεία, απάτη και ξέπλυμα χρήματος και αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 55 χρόνια. Ωστόσο, είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και στις 24 Ιουλίου επρόκειτο να της ανακοινωθεί η ποινή. Η υπόθεση έγινε γνωστή εξαιτίας των διάσημων πελατών της Πάλφρι, ανάμεσά τους και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Λουιζιάνα, Ντέιβιντ Βίτερ, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Παράλληλα, η Πάλφρι είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πως οι υπάλληλοί της είχαν ερωτικές σχέσεις με τους πελάτες τους, αλλά στην ακροαματική διαδικασία πρώην υπάλληλοι και πελάτες είχαν καταθέσει εναντίον της και έτσι οι ένορκοι την έκριναν ένοχη για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

    [12] Κόσμος

    Υπάρχουν δεκάδες θύματα

    Έκρηξη σε τέμενος στην πόλη Σάαντα

    2/5/2008 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε ένα τζαμί στην πόλη Σάαντα της βορειοδυτικής Υεμένης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχουν δεκάδες θύματα. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι πιστοί αποχωρούσαν από το τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οφείλεται σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ή μοτοποδηλάτου. Η πόλη Σάαντα αποτελεί προπύργιο της σιιτικής εξέγερσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, η οποία έχει στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές από το 2004.

    [13] Κόσμος

    Έκκληση του Κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή

    2/5/2008 12:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έκκληση προς τις αραβικές χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τη χορήγηση βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και προς το Ισραήλ να σταματήσει την οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, απηύθυναν τα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, δηλαδή η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης που είχαν στο Λονδίνο.

    Χθες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κατήγγειλε την ολιγωρία ορισμένων πλούσιων αραβικών χωρών στη χορήγηση των οικονομικών πόρων που έχουν υποσχεθεί στους Παλαιστίνιους, κατηγορώντας ότι επιδιώκουν να πληρώσουν το λιγότερο δυνατόν. Η ίδια δεν κατονόμασε καμία χώρα, ωστόσο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Λιβύη, το Κατάρ και το Κουβέιτ. Σύμφωνα πάλι με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχει καταβληθεί μόνο το 1/5 της υπεσχημένης οικονομικής συνδρομής και αυτό αποκλειστικά από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλγερία.

    Το Κουαρτέτο κάλεσε επίσης το Ισραήλ να άρει τα οδοφράγματα στη Δυτική Όχθη και να αμβλύνει προοδευτικά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αποκλεισμός των συνόρων της Γάζας, που αποτρέπει την είσοδο αγαθών πρώτης ανάγκης έχει καταστήσει τη ζωή των ανθρώπων ανυπόφορη και το έργο του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων αδύνατη.

    Ράις: Στενέουν τα χρονικά περιθώρια

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους ότι δεν έχουν απεριόριστο χρόνο για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και ότι η επέκταση των εβραϊκών οικισμών δεν σημαίνει ότι οι κατοικίες αυτές θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο και μετά την οριστική ειρηνευτική συμφωνία.

    "Πιστεύω ότι το παράθυρο της λύσης των δύο κρατών δεν θα είναι για πάντα ανοικτό. Νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο στενό", δήλωσε η Κοντολίζα Ράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το Λονδίνο όπου θα έχει συνομιλίες στο πλαίσιο του Κουαρτέτου για την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει βελτίωση στις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων για να καλλιεργηθούν ελπίδες και εμπιστοσύνη στη συνομολόγηση ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

    Η Κοντολίζα Ράις θεωρεί ότι ωστόσο έχει σημειωθεί πρόοδος, η οποία δεν είναι γνωστή στην κοινή γνώμη εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη δεν συμβάλλουν στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και δεν θα περιέλθουν αναγκαστικά υπό ισραηλινή κυριαρχία στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας.

    "Δεν πιστεύω, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι οτιδήποτε συμβαίνει πριν από τη επίτευξη συμφωνίας μπορεί να αποτελέσει τετελεσμένο ή να καθορίσει την τελική έκβαση. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ορίσουμε τελικά ποια θα είναι αυτά τα σύνορα", είπε.

    Η Κοντολίζα Ράις θα μεταβεί αργότερα σήμερα στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς διαπραγματευτές το Σαββατοκύριακο.

    [14] Οικονομία

    Μεταξύ κυβέρνησης και Deutsche Telekom

    Σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για ΟΤΕ

    2/5/2008 11:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2008 2:51:41 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στην τελική τους φάση φαίνεται να μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

    Τα σημεία που απομένουν να επιλυθούν είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και η τιμή εξαγοράς του επιπλέον 3% του ΟΤΕ.

    Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό αντιδρούν με 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Μαΐου και συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι στις 13.00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Σε ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στον ΟΤΕ επικρίνει την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί, μέσα από επικοινωνιακά τρικ, να παρουσιάσει την εκποίηση του Ομίλου ΟΤΕ ως στρατηγική συμμαχία".

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ξεπούλημα του ΟΤΕ και καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Το θέμα του ΟΤΕ αναφέρθηκε έντονα και κατά τις χθεσινές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ σχετικές ανακοινώσεις των κομμάτων υπήρξαν και σήμερα.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    "Μόνο οι υπανάπτυκτες χώρες ξεπουλούν και εκποιούν τις τηλεπικοινωνίες τους, καμία χώρα από τις 15 ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει εκποιήσει τον οργανισμό των τηλεπικοινωνιών της", είπε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    "Εμείς παλεύουμε για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία όλες οι τηλεπικοινωνίες. Μόνο έτσι θα μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του λαού και υπέρ των εργαζόμενων", είπε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ, που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    "Η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ με μια συμφωνία στα κρυφά και κάτω από το τραπέζι. Δεν τα κατάφερε και σήμερα οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Οι μάσκες έχουν πια πέσει και πολύ γρήγορα οι υπαίτιοι θα κληθούν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα να αποτρέψουμε την εκποίηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Δημοσίου, με παράλληλη εκχώρηση του management όπως γίνεται με τον ΟΤΕ", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης τάχθηκε υπέρ της παραμονής στον έλεγχο του Κράτους των εθνικής σημασίας υποδομών.

    Αναφερόμενος σήμερα στο θέμα ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα της για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με δυο πρόσωπα, σημείωσε, όταν το ίδιο πούλησε το 66% του ΟΤΕ.

    "Με συνοπτικές διαδικασίες και με πρακτικές μυστικής διπλωματίας, η κυβέρνηση προχωράει στην εκχώρηση σε γερμανικό όμιλο της δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα του ΟΤΕ", ανέφερε σε δηλώσεις του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης. "Χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς, η κυβέρνηση, μέσω επιλεκτικών διαρροών στον Τύπο, επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για το ξεπούλημα του ΟΤΕ", είπε ο κ. Σηφουνάκης. "Ο ΟΤΕ είναι δημόσια περιουσία και στρατηγικής σημασίας πυλώνας, όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και για την ανάπτυξή της χώρας. Η εκποίηση του είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού", πρόσθεσε.

    Ο ΣΥΝ στη σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, αφού πλέον η αγορά θα είναι αυτή που θα αποφασίζει για το ύψος των τιμών, ενώ ανοίγει προοπτικές για την ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση ποσοστών του ΟΤΕ στους Γερμανούς. "Ένα εθνικό όπλο ανάπτυξης αχρηστεύεται, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, και μειώνεται ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, μιας που, ως γνωστόν, ο ΟΤΕ έχει μια μεγάλη διείσδυση στα Βαλκάνια", αναφέρεται και προστίθεται: "Ο σίγουρα κερδισμένος είναι η MIG του κ. Βγενόπουλου. Άλλωστε αυτό το παιχνίδι της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά".

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ υποστήριξε ότι "με λάθος κινήσεις η κυβέρνηση έκανε πλουσιότερο τον Βγενόπουλο και σήμερα πουλάει μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση".

    [15] Κόσμος

    150 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Νορβηγία: Κατολισθήσεις μετά από έντονες βροχοπτώσεις

    2/5/2008 11:37:00 πμ

    Περίπου 150 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους νωρίς το πρωί μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε σε μικρή κοινότητα του Γκουντμπραντσντάλεν, που βρίσκεται σχεδόν 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Δύο κτίρια παρασύρθηκαν από τις κατολισθήσεις χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν τραυματισμοί, δήλωσε η αστυνομία στο νορβηγικό σταθμό ΝRK. Οι αρχές έκλεισαν τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε6 και εκκένωσαν 50 σπίτια στη γειτονική πόλη Οττα. Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλές μικρότερες κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες καθώς το έδαφος είναι μαλακό από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 May 2008 - 16:50:23 UTC