Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίβανος: Ο στρατός περιπολεί στη Βηρυτό
  • [02] Μιανμάρ: Με τη βία στην κάλπη παρά τον όλεθρο
  • [03] Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία
  • [04] Περίεργη δολιοφθορά σε ΙΧ βουλευτή
  • [05] Νέα τουρκική πρόκληση
  • [06] Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ
  • [07] Χωρίς ταξί τη Δευτέρα
  • [08] Ματαιώσεις και συγχώνευσης πτήσεων
  • [09] Φανάρι: Συλλείτουργο για Βαρθολομαίο-Ιερώνυμο
  • [10] ΗΠΑ: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε Οκλαχόμα και Μισούρι από ανεμοστρόβιλους
  • [11] Ο Γύρος της Αθήνας
  • [12] Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Γ.Λαμπράκη
  • [13] 5,6 Ρίχτερ αναστάτωσαν Μεσσηνία-Λακωνία
  • [14] Προβάδισμα για τη ΝΔ

    [01] Μ. Ανατολή

    Γενική απεργία κύρηξε η Χεζμπολάχ

    Λίβανος: Ο στρατός περιπολεί στη Βηρυτό

    11/5/2008 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου περιπολούν στη Βηρυτό, μετά την απόφαση της Χεζμπολάχ να αποσύρει τις δυνάμεις της από την πρωτεύουσα. Η οργάνωση διατηρεί τον έλεγχο των οδοφραγμάτων, του αεροδρομίου και των εθνικών οδών, ενώ έχει κηρύξει γενική απεργία μέχρι να πέσει η λιβανική Κυβέρνηση. Στο μεταξύ οι μάχες που επαναλήφτηκαν νωρίτερα σήμερα στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης, σταμάτησαν και ο στρατός άρχισε να αναπτύσσεται στην είσοδο της πόλης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια γυναίκα σκοτώθηκε στο σπίτι της και πολλά άτομα τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις αυτές κατά τις οποίες έγινε χρήση βαρέων όπλων, ανάμεσα στους οπαδούς της κυβερνώσας πλειοψηφίας και τους Αλλαουίτες, πιστούς στη Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζουν η Συρία και το Ιράν. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες Μπαμπ αλ-Τεμπάνεχ, Κόμπεχ και Τζαμπάλ Μοχσέν της πόλης. Λίγες ώρες αργότερα ο στρατός άρχισε περιπολίες στις περιοχές αυτές και η ηρεμία αποκαταστάθηκε. Στη διάρκεια των συγκρούσεων πυρπολήθηκαν πολλά σπίτια και καταστήματα.

    Στο μεταξύ η Χεζμπολάχ, αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης στο Λίβανο, κατηγόρησε τους οπαδούς ενός πυλώνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το Δρούζο ηγέτη Ουάλιντ Τζουμπλάτ, ότι απήγαγε τρεις μαχητές της και σκότωσε δύο απ αυτούς. "Τους πυροβόλησαν από πάνω και τους μαχαίρωσαν (...) και έριξαν τα πτώματα μπροστά στο νοσοκομείο Ιμάν στο Αλέι", μία πόλη με πλειοψηφία Δρούζων ανατολικά της Βηρυτού, ανέφερε σε ανακοίνωση η Χεζμπολάχ, προσθέτοντας πως η τύχη του τρίτου απαχθέντος αγνοείται.

    "Η Χεζμπολάχ καθιστά το Δρούζο ηγέτη Ουάλιντ Τζουμπλάτ προσωπικά υπεύθυνο για την τύχη του τρίτου ανθρώπου ο οποίος φέρεται ακόμη ως αγνοούμενος", προσθέτει το ανακοινωθέν.

    Ο Ουάλιντ Τζουμπλάτ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου απόψε πως στο Αλέι έλαβε χώρα ένα "ατυχές γεγονός".

    "Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Βρέθηκαν δύο πτώματα και παραδόθηκαν στο στρατό. Το τρίτο πτώμα δεν βρέθηκε ακόμη και ζήτησα από το στρατό καθώς και από τις υπηρεσίες ασφαλείας να το αναζητήσουν", είπε ο Δρούζος ηγέτης απαντώντας στις κατηγορίες της Χεζμπολάχ.

    Κάλεσε, εξάλλου, τη δικαιοσύνη να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση και είπε πως, αν οι κατηγορίες για βασανισμό αποδειχθούν ακριβείς, αυτή η πράξη θα είναι "αισχρή" και πως θα "αναλάβει προσωπικά την ευθύνη".

    Με την επιβεβαίωση των θανάτων αυτών ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την Πέμπτη στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της πλειοψηφίας που υποστηρίζεται από δυτικές χώρες και οπαδών της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, ανήλθε σε 36.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ανάκληση από το στρατό των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης εις βάρος της Χεζμπολάχ δεν συνιστά μία ταπείνωση για την πλειοψηφία, ο Ουάλιντ Τζουμπλάτ δήλωσε πως είναι "προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης και της αποτροπής μίας εμφύλιας σύγκρουσης".

    "Βρισκόμαστε στη διαδικασία οικοδόμησης ενός κράτους στο Λίβανο, σιγά αλλά σίγουρα, λαμβάνοντας υπόψη τη Χεζμπολάχ (...). Βλέπουμε το στρατό ως το κλειδί της ασφάλειας", είπε.

    [02] Κόσμος

    Και το 1,5 εκατ. μπορεί να φτάσουν τα θύματα

    Μιανμάρ: Με τη βία στην κάλπη παρά τον όλεθρο

    11/5/2008 12:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/5/2008 12:34:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παρά τον κίνδυνο ο αριθμός των θυμάτων από τον κυκλώνα Ναργκίς να φθάσει το 1,5 εκατομμύριο εντός των προσεχών εβδομάδων, εάν δεν οργανωθεί μια επιχείρηση αρωγής, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ προχώρησε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της χώρας που θα εδραιώσει την εξουσία της. Ψηφοφόροι έκαναν λόγο για βία και νοθεία στην εκλογική διαδικασία. Τόνισαν πως ήταν αδύνατον να ψηφίσουν κατά του Συντάγματος, γιατί στα εκλογικά κέντρα οι εκλογικοί αντιπρόσωποι τους έδιναν στο χέρι το ψηφοδέλτιο με το ΝΑΙ, το οποίο αν αρνούνταν να ρίξουν στην κάλπη, θα τους συλλάμβαναν. Την ίδια ώρα η διεθνής οργάνωση Oxfam, προειδοποίησε ότι εάν δεν οργανωθεί μια επιχείρηση αρωγής όπως στην περίπτωση του τσουνάμι στην Ινδονησία και δεν επιτραπεί η πρόσβαση σε διεθνείς υπηρεσίες που θέλουν να βοηθήσουν τους πληγέντες ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να δεκαπενταπλασιαστεί και να φθάσει το 1,5 εκατομμύριο εντός των προσεχών εβδομάδων.

    "Με το ενδεχόμενο οι νεκροί να είναι 100.000 ή περισσότεροι και με δεδομένο ότι υφίστανται όλοι οι παράγοντες να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να δεκαπενταπλασιαστεί εντός των προσεχών εβδομάδων", προειδοποίησε η περιφερειακή διευθύντρια της Oxfam για την ανατολική Ασία Σάρα Άιρλαντ. "Υποστηρίζουμε την έκκληση για άρση των περιορισμών στη χορήγηση άδειας εισόδου στη χώρα των διεθνών υπηρεσιών αρωγής", τόνισε η Άιρλαντ.

    Ο κυκλώνας αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία μετά το τσουνάμι που στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία και άλλες χώρες στον Ινδικό Ωκεανό.

    Όμως, ο κυκλώνας στη Μιανμάρ είναι μια διαφορετική ιστορία. Ενώ η χούντα που κυβερνά τη χώρα δέχεται τη διεθνή βοήθεια, εμποδίζει την άφιξη μελών διεθνών οργανώσεων αρωγής για να διανείμει η ίδια τη βοήθεια για λόγους εντυπωσιασμού. Ο κυκλώνας ήλθε σε μια πολιτικά σημαντική στιγμή για τη χούντα η οποία είχε προγραμματίσει για χθες δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα εδραιώσει την εξουσία της.

    Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αναβολή του δημοψηφίσματος για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τα θύματα του κυκλώνα, οι στρατηγοί της Μιανμάρ προχώρησαν στη διεξαγωγή του, παρ όλο που σε 47 από τις περισσότερο πληγείσες πόλεις το ανέβαλαν για τις 24 Μαΐου.

    "Στην περίπτωση του τσουνάμι, 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες ώρες, αλλά δεν είδαμε να εκδηλώνονται ασθένειες γιατί οι Κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν και η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αυτό. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για το λαό της Μιανμάρ", τόνισε η Άρλαντ.

    Επικαλούμενη στοιχεία από προηγούμενες εμπειρίες σε καταστροφές όπως το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και ο σεισμός στο Πακιστάν το 2005, η Oxfam προειδοποίησε ότι εάν δε δοθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες και πρώτα απ όλα καθαρό πόσιμο νερό, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα, τύφο και άλλες ασθένειες.

    [03] Κόσμος

    Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

    11/5/2008 12:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, οι οποίες ενδέχεται, σύμφωνα με παρατηρητές, να κρίνουν την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι 6,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται να εκλέξουν 250 αντιπροσώπους στη Βουλή μεταξύ 3.137 υποψηφίων από 22 πολιτικούς συνδυασμούς. Το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό κόμμα Σερβίας (SRS),θεωρείται φαβορί για τη νίκη από τις δημοσκοπήσεις δεν αναμένεται ωστόσο να αποκτήσει αυτοδυναμία. Δεύτερος στη πρόθεση ψήφων έρχεται ο συνδυασμός του Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ο συνασπισμός που ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα έρχεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις, Δυο άλλα κόμματα το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσοστό του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Τα μειονοτικά κόμματα των Αλβανών και των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα αναμένεται επίσης ότι θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή αφού γι αυτά δεν ισχύει το όριο του 5%.

    Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του Κοστούνιτσα με τους εθνικιστές του Ριζοσπαστικού Κόμματος. Στο Κόσοβο στις περιοχές που ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία άνοιξαν 275 εκλογικά τμήματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία. Η αστυνομία του Κοσόβου, όπως ανακοινώθηκε δεν έλαβε κάποια επιπρόσθετα μέτρα ωστόσο είναι έτοιμη να παρέμβει αν απειληθεί η ασφάλεια των πολιτών. Ο εκπρόσωπος της KFOR Ζακ Λουκ Κοτάρ δήλωσε σήμερα το πρωί ότι στο Κόσοβο επικρατεί ηρεμία και δεν παρατηρείται ένταση εξαιτίας των σερβικών εκλογών. Στη Σερβία παράλληλα με τις βουλευτικές διεξάγονται και δημοτικές εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές κηρύχθηκαν λόγω της κατάρρευσης της κυβερνητικής συμμαχίας Κοστούνιτσα-Τάντιτς εν μέσω έντονων διαφωνιών των δύο πλευρών για την ακολουθητέα πολιτική. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται στις 8 το βράδυ

    [04] Πολιτική

    Περίεργη δολιοφθορά σε ΙΧ βουλευτή

    11/5/2008 7:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για απόπειρα εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του, κάνει λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή ένα ύποπτο κόψιμο, που εντοπίστηκε στο πίσω ψαλίδι του υπηρεσιακού του αυτοκινήτου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα το "Βήμα της Κυριακής" το περιστατικό ερευνήθηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, τα οποία εντόπισαν τη φθορά που όπως αναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης προκλήθηκε από χρήση γωνιακού τροχού ή παρόμοιου ηλεκτρικού εργαλείου.

    Και θύμα διάρρηξης

    Ένα τροχαίο στη Λάρισα στάθηκε η αιτία για να διαπιστωθεί μια περίεργη υπόθεση δολιοφθοράς στο αυτοκίνητο του Μάξιμου Χαρακόπουλου. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο τεχνίτης που είχε αναλάβει την επισκευή, βρήκε ύποπτο κόψιμο, πιθανόν από τροχό, στο πίσω αριστερό ψαλίδι του οχήματος, όπως σημειώνει στην κατάθεσή του στην ασφάλεια ο βουλευτής.

    "Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι κάποιοι θα έφθαναν στο σημείο να θέσουν σε εφαρμογή μαφιόζικα σχέδια εξόντωσής μου", δηλώνει ο κ. Χαρακόπουλος.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενημέρωσε τηλεφωνικά το αρχηγό της αστυνομίας και τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα. Αξιωματικοί της ασφάλειας Λάρισας μετέβησαν στην Αθήνα και εξέτασαν το αυτοκίνητο. Στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης αναφέρεται πως: "Πλησίον της τομής-φθοράς της οπίσθιας ράβδου συγκράτησης του ακραξονίου (κόντρα ψαλιδιού) διακρίνεται ελαφρά λείανση της μεταλλικής επιφάνειας".

    Τα εργαστήρια της αστυνομίας δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακριβώς το μέσο που προκάλεσε τις φθορές.

    Πριν το Πάσχα άγνωστοι είχαν διαρρήξει το σπίτι του Μάξιμου Χαρακόπουλου, στη Λάρισα από το οποίο είχαν αφαιρέσει προσωπικούς του υπολογιστές.

    [05] Πολιτική

    Νέα τουρκική πρόκληση

    11/5/2008 6:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προκλητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα περιλαμβάνει η νέα ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η χώρα μας υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ενώ επιμένει στη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο.

    Η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζει την Άγκυρα ως προστάτη των Ελλήνων μουσουλμάνων, ενώ σημειώνει πως η χώρα μας αρνείται την εθνική ταυτότητα σε άλλες ομάδες χρησιμοποιώντας τις φράσεις "Αλβανοί μουσουλμάνοι", "Βλάχοι", "Μακεδόνες", "Βούλγαροι" και "Τούρκοι". Μάλιστα, χαρακτηρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων απλή προπαγάνδα έναντι της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στη ΝΕΤ υπογραμμίζει πως: "Η εξελισσόμενη το τελευταίο διάστημα αναθεώρηση της ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αξιολογείται σε κάθε της παράμετρο και λεπτομέρεια. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ήδη και θα συνεχίσουν να γίνονται όλες οι ενδεικνυόμενες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά στη βάση των γνωστών ελληνικών θέσεων. Θέσεων στέρεα θεμελιωμένων στο διεθνές δίκαιο, καθώς και στους κανόνες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία τηρούμε συνεχώς ενήμερη".

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζει προκλητική την ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και τονίζει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα πράγματα με το χειρότερο τρόπο.

    "Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι δυσάρεστες. Η χώρα αυτή τον τελευταίο καιρό απομακρύνεται από τη δημοκρατία. Τίθεται ζήτημα θέσης εκτός νόμου μεγάλων και μάλιστα κυβερνητικών κομμάτων. Η χώρα αυτή, ειδικά οι εξελίξεις της το 2007 και το 2008, δείχνουν πως δεν περπατάει το δρόμο που υποσχέθηκε να περπατήσει στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση" σημειώνει ο κ. Λοβέρδος και συμπληρώνει: "Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο κατανάλωσης κλισέ, είναι ζωντανό πεδίο πολιτικής δράσης. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς τα χειρίζεται τα πράγματα με το χειρότερο τρόπο".

    [06] Πολιτική

    Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ

    11/5/2008 5:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και να γίνουν οι ίδιοι δύναμη εξουσίας απηύθυνε με συνέντευξή της στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ παρουσίασε την πρόταση εξουσίας του κόμματός της και μίλησε για τις σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον Συνασπισμό.

    "Πλασματικά τα διλήμματα τύπου: 'Δεξιά ή ΠΑΣΟΚ'"

    Η κα Παπαρήγα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας", η οποία είναι "πρόταση διεξόδου" και η οποία συνίσταται στη "συσπείρωση, τη συμμαχία των κοινωνικών λαϊκών δυνάμεων στη γραμμή της πάλης κατά των μονοπωλίων και της Ε.Ε. για λαϊκή εξουσία".

    Η ΓΓ της Κ.Ε του κόμματος επιτίθεται εκ νέου στο ΣΥΝ, αποφεύγοντας ωστόσο τις προσωπικές βολές: "Η πολεμική μας στο Συνασπισμό δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα αλλά με την πολιτική και το ρόλο του που διαστρεβλώνει την έννοια της ανανέωσης και υπονομεύει την ανάπτυξη και ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος καλλιεργώντας αυταπάτες, συκοφαντώντας την πολιτική πρόταση και δράση του ΚΚΕ".

    Απάντηση, πάντως, στο ερώτημα που αφορά στη φημολογούμενη αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος -με αφορμή και τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην Κ.Ο.- δε δόθηκε: "Έχω επανειλημμένα απαντήσει για το πώς στο ΚΚΕ γίνεται μια αλλαγή χρέωσης στον καταμερισμό των στελεχών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω".

    Τέλος, χαρακτηρίζει πλασματικά τα διλήμματα "Δεξιά ή ΠΑΣΟΚ, Καραμανλής ή Παπανδρέου" καθώς, όπως λέει, αν και δεν αμφισβητεί την εντιμότητα κανενός πολιτικού της αντιπάλου, οι πολιτικές που εφαρμόζουν -και τις οποίες αντιπαλεύει- είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    [07] Κοινωνία

    Χωρίς ταξί τη Δευτέρα

    11/5/2008 5:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο από τις 5.00 τα ξημερώματα οι ιδιοκτήτες ταξί, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που ενέκριναν πρόσφατα τα συναρμόδια υπουργεία.

    Η απεργία αναμένεται -μεταξύ άλλων- να δημιουργήσει προβλήματα στους ασθενείς που κινούνται με ταξί, και ειδικά στους νεφροπαθείς που θα πρέπει να μεταφερθούν συγκεκριμένη ώρα στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης.

    Ο Σύνδεσμός τους έχει εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση για εξυπηρέτησή τους από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων εφόσον δεν βρουν άλλο τρόπο μεταφοράς.

    Μπορούν, λοιπόν σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

    του Δήμου Αθηναίων: 210-32.59.062 του ΕΚΑΒ: 166 του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής: 210-52.27.986 και 210-52.42.589 και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών: 210-77.71.176.

    [08] Κοινωνία

    Ματαιώσεις και συγχώνευσης πτήσεων

    11/5/2008 4:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ματαιώνονται σήμερα 8 πτήσεις της Ο.Α. και συγκεκριμένα από Αθήνα μετ΄ επιστροφής για Πάρο, Κω, Νάξο, Λέρο, Αστυπάλαια, Σκιάθο, Ιωάννινα, καθώς και η πτήση Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας της απόφασης της Ένωσης Χειριστών Ελικοφόρων Αεροσκαφών να μην εκτελούν μικτά δρομολόγια (ένα εσωτερικού και ένα εξωτερικού) και δρομολόγια άγονων γραμμών.

    Επίσης, συγχωνεύονται σε μία οι δύο πτήσεις για τη Σαντορίνη, καθώς και οι πτήσεις για Λήμνο και Μυτιλήνη.

    Εξ΄άλλου, αλλάζουν ώρα αναχώρησης οι πτήσεις Αθήνα-Χίος (αντί στις 18:25 θα γίνει στις 19:20) και Αθήνα-Θεσσαλονίκη (αντί στις 23:50 θα γίνει στις 23:20).

    Τέλος, τροποποιείται η πτήση Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Σητεία - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος, η οποία δεν θα προσεγγίσει την Σητεία.

    Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών στα τηλέφωνα 210-966 66 66 και 801-11-44 444.

    [09] Κοινωνία

    Φανάρι: Συλλείτουργο για Βαρθολομαίο-Ιερώνυμο

    11/5/2008 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πίστη και αφοσίωση του ιδίου αλλά και της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο εξεδήλωσε με την αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά το συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην ιστορική μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, κλείνοντας έτσι την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Φανάρι. Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συλλείτουργου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: "είμεθα αδελφοί ηνωμένοι εν τη κοινή πίστη και παραδόσει, εγαλακτοτροφήθημεν και ηυξήθημεν ιστορικώς και πνευματικώς, δια των ακενώτων δόσεων του αυτού μητρικού κρατήρος. Και η ομοιοσύστατος αύτη γενετική προέλευσις, υπαρξιακή ταυτότης, και γλωσσική εκφορά, ουδόλως αφήνει περιθώρια αποστασιοποιήσεως εις τας σχέσεις ημών, όσων και αν ιστορικαί συγκυρίαι και πτωτικής αποχρώσεως ενέργειες επεχείρησαν ατυχώς κατά καιρούς τούτο". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε πολλές φορές τόσο στον τόμο της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του 1850 όσο και στην πατριαρχική πράξη του 1928.

    Ιδιαίτερα τόνισε: "Η χορηγία της διοικητικής αυτοκεφαλίας και αυτοτελείας, δεν εκριζώνει την κληματίδα εκ της πρωτογενούς αμπέλου, ούτε παραχαράσσει όρια τεθέντα κατά τας Οικουμενικάς Συνόδους και συμφωνηθέντα υπό των πατέρων της Εκκλησίας. Προς τούτο και ό,τι "άτακτα" βλαστάνει εκ της αμπέλου της Εκκλησίας ως "λαίμαργος παραφυάς", θεωρείται επιβλαβές βλάστημα και ως "μη ποιούν καρπόν καλόν, κόπτεται και εις πυρ βάλλεται".

    Ο Πατριάρχης τόνισε πολλές φορές την ενότητα και την κοινωνία των δύο Εκκλησιών και έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας τις θεολογικές, εκκλησιολογικές και ιστορικές του γνώσεις καθώς και τη μακράν κυβερνητική, όπως είπε, και ποιμαντική πείρα, που ήταν η αιτία να ανυψωθεί στο θρόνο των Αθηνών.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας στον Πατριάρχη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στη "μαρτυρία" της ανά τους αιώνες και στο ρόλο της τονίζοντας: "εδώ και προς τα εδώ σταθερά θα είμαστε προσανατολισμένοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το δικαίωμα και η υποχρέωσή μας στη ζωή, είναι μονόδρομος. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της ελευθερίας μας. Αυτά είναι τα πιστεύματα και οι βαθιές μας επιθυμίες. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια πορείας είναι αυτονόητος ο με απόλυτη ιερότητα σεβασμος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ό,τι μας έχετε δωρήσει. Ο Πατριαρχικός και Συνοδικός τόμος του 1850 είναι το θεμελιώδες κείμενο και η βάση για εμάς. Δεν εκζητούμε τίποτα περισσότερο και δεν εννοούμε να εφαρμόζουμε τίποτε λιγότερο. Επίσης, οι υποχρεώσεις μας για να συνεπικουρήσουμε την καιρική δυσκολία στην διοίκηση των δικών σας εκκλησιαστικών επαρχιών στην Ελλάδα όπως επακριβώς περιγράφονται και ορίζονται Στην πατριαρχική και Συνοδική πράξη του 1928 είναι στο σύνολό τους εφαρμοστές και περιοριστικές για εμάς. Μακριά από κάθε διάθεση παρερμηνείας και εγκλεισμού σε απόψεις, θέσεις και πρακτικές που δεν είναι εκκλησιαστικές.

    Όποιες τυχόν δυσκολίες και ολιγωρίες παρουσιάστηκαν στο παρελθόν, δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο και από καμία αφορμή να επανέλθουν στο προσκήνιο. Στις θέσεις μας αυτές είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρωγό σύσσωμη την συντεταγμένη ελληνική πολιτεία για να βοηθήσει όπου χρειάζεται, στα όρια των ιδικών της και μόνον αρμοδιοτήτων για την υπέρβαση των όποιων εμποδίων στην προσαρμογή μας προς το ορθόν".

    Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να είμαστε χωρισμένοι, τόνισε ότι "οι επιμερισμοί ανήκουν χωρίς επιστροφή στη λήθη και στο παρελθόν", και κατέληξε τονίζοντας ότι "δεν έχουμε, Παναγιώτατε, να σας προσφέρουμε τίποτε άλλο, παρά μόνον την αφοσίωση που μπορούν να προσφέρουν τα παιδιά στους γονείς τους".

    Οι δύο προκαθήμενοι αμέσως μετά το τέλος του συλλείτουργου ετέλεσαν τρισάγιο στους τάφους των Πατριαρχών που βρίσκονται στην Παναγία στο Μπαλουκλί και επισκέφθηκαν τη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, κλείνοντας έτσι, την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου.

    [10] Κόσμος

    ΗΠΑ: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε Οκλαχόμα και Μισούρι από ανεμοστρόβιλους

    11/5/2008 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ, το Μισούρι και την Οκλαχόμα, τις οποίες σάρωσαν ανεμοστρόβιλοι, ανακοίνωσαν οι αρχές. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του Μισούρι, εξ αιτίας των ανεμοστρόβιλων έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων στην Πολιτεία, Σούζι Στόνερ. "Η επικοινωνία με την περιοχή είναι πολύ άσχημη. Υπάρχουν πολλές διακοπές της ηλεκτροδότησης. Μπορεί να υπάρξουν πρόσθετοι θάνατοι", δήλωσε η Στόνερ. Σύμφωνα με αξιωματούχους έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην μικρή πόλη Πίτσερ στο βορειοανατολικό τμήμα της Οκλαχόμα. "Μια περιοχή 24 τετραγώνων σχεδόν καταστράφηκε", δήλωσε η Μίσελαν Όοτεν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Οκλαχόμα. Πρόσθεσε ότι ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπραντ Χένρυ διέταξε την εθνοφρουρά να σπεύσει στην πόλη και να βοηθήσει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Οι αξιωματούχοι στις δύο αμερικανικές Πολιτείες κάνουν λόγο για εκτεταμένες υλικές ζημιές.

    [11] Κοινωνία

    Αφιερωμένος στη Γιορτή της Μητέρας

    Ο Γύρος της Αθήνας

    11/5/2008 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/5/2008 4:52:15 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής με την τελετή λήξης ο 25ος Γύρος της Αθήνας που φέτος ήταν αφιερωμένος στην Γιορτή της Μητέρας. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη αφού έφτασε τις 20.000, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σημείωσε ότι η συμμετοχή γίνεται για το "ευ αγωνίζεστε" και ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει γίνει ένας θεσμός που αγκαλιάζουν οι Αθηναίοι. Τον Γύρο της Αθήνας οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης.

    Η εκκίνηση για τις διαδρομές των 8 και 3,5 χιλιομέτρων δόθηκε στο Καλλιμάρμαρο στις 10:00, ενώ την ίδια ώρα έγινε και η εκκίνηση στην πλατεία Συντάγματος για τη διαδρομή των 700 μ. για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Όλες οι διαδρομές είχαν ως τέρμα το Ζάππειο.

    Το μήνυμα της συναδέλφωσης

    Όπως σημείωσε το πρωί κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων, "ο Γύρος της Αθήνας έχει γίνει πολιτιστικός και αθλητικός θεσμός. Φέτος συμπίπτει με τη Γιορτή της Μητέρας και γι αυτό αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το Γύρο της Αθήνας στην Ελληνίδα μητέρα και θα μου επιτρέψετε, επειδή κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος από τις περσινές φοβερές πυρκαγιές, να τον αφιερώσουμε ειδικά στη μνήμη αυτής της μητέρας που χάθηκε με τα τέσσερα παιδιά της".

    Την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση του κόσμου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Βασίλης Κικίλιας που σημείωσε ότι "ο Ο.Ν.Α. θα συνεχίσει μέσα από τα προγράμματά του την προσπάθεια που κάνει για να γίνει ο αθλητισμός τρόπος ζωής για όλους".

    Ο Γύρος της Αθήνας δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας συμμετοχής, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων. Είναι ένας αγώνας, όπου μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της πόλης, άτομα με ειδικές ανάγκες, στέλνουν το μήνυμα της συναδέλφωσης, της χαράς του αθλητισμού και του "ευ αγωνίζεσθαι". Στη διοργάνωση δεν υπάρχουν ηττημένοι. Τον πρώτο λόγο έχει η προσπάθεια και όχι οι επιδόσεις.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αγωνιζόμενοι κάθε ηλικίας είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τη δάδα που μετέφερε τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Έγιναν κληρώσεις δώρων, τραγούδησε το συγκρότημα "Δυτικές Συνοικίες" και χόρεψαν οι Cheer Leaders της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ.

    [12] Κοινωνία

    Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Γ.Λαμπράκη

    11/5/2008 11:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/5/2008 12:58:56 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αττική, λόγω της 29ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκηπου, πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Ειδικότερα, σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας σημειώνονται κατά μήκος της διαδρομής Μαραθώνας - πλατεία Συντάγματος, όπου θα ολοκληρωθεί στις 7.30 το απόγευμα η Πορεία Ειρήνης με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    [13] Κοινωνία

    5,6 Ρίχτερ αναστάτωσαν Μεσσηνία-Λακωνία

    11/5/2008 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση στις 23:53 το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τους κατοίκους της νότιας Πελοποννήσου. Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο του εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο. 225 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας. Η δόνηση έγινε αισθητή στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [14] Πολιτική

    Προβάδισμα για τη ΝΔ

    11/5/2008 7:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενίσχυση του δικομματισμού με ταυτόχρονη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας RASS που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Το Παρόν".

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της κατά 1,9% και διευρύνει τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ στο 3,7% , αλλά και το ΠΑΣΟΚ βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν κατά 1,3 μονάδες.

    Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,2%, το ΠΑΣΟΚ 29,5%, το ΚΚΕ 7,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,5%, το ΛΑΟΣ 3,6%.

    Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός συνεχίζει να προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 54,2% έναντι 28,2% του Γιώργου Παπανδρέου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 May 2008 - 16:50:15 UTC