Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
  • [02] Απόψε ο μεγάλος τελικός!
  • [03] Επιχείρηση "Βίκινγκ"
  • [04] Απάντηση στα σχόλια
  • [05] Η μεγάλη επιστροφή
  • [06] Συμπλοκές για τα σκουπίδια
  • [07] Σύλληψη δραπέτη
  • [08] "Ατυχείς" οι δηλώσεις της Χίλαρι
  • [09] Στην Κρήτη η Α. Παπαρήγα
  • [10] Ομιλία Α. Τσίπρα για δημόσια υγεία
  • [11] Ρατσιστική βία στη Νότιο Αφρική

    [01] Πολιτική

    Μήνυμα του Πρωθυπουργού από τις Σέρρες

    Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

    24/5/2008 2:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2008 3:14:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στο έργο του ιδρυτή της ΝΔ, αλλά και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τις Σέρρες, κατά την ομιλία του σε διημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του ιδρυτή της ΝΔ, στην Πρώτη Σερρών. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων πως: "Δέκα χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι αξίες και τα ιδανικά, που αποτέλεσαν το γνώμονα της πολιτικής του δράσης συνεχίζουν - και πρέπει να συνεχίζουν - να εμπνέουν και να καθοδηγούν Ελληνίδες και Έλληνες απ όλους τους πολιτικούς χώρους. Σήμερα, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, που χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και η αποτελεσματικότητά του στην εφαρμογή των στρατηγικών του επιλογών, είναι ζητούμενα της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα".

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Απ όλα όσα κατάφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το δυσκολότερο και πλέον σημαντικό του επίτευγμα ήταν - κατά τη γνώμη μου βέβαια- ότι έδωσε συγκεκριμένο, απτό, χειροπιαστό περιεχόμενο στο καθολικό αίτημα να πάει η χώρα μπροστά. Ότι έπεισε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πως ήταν εφικτό για τη χώρα ένα καλύτερο μέλλον δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας, ένα μέλλον ευρωπαϊκό. Ότι κατάφερε να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση στους συμπατριώτες του. Μια αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιληφθεί μια γενιά το χρέος της απέναντι στις επόμενες και να αναλάβει το βραχυπρόθεσμο βάρος επώδυνων, αλλά αναγκαίων, πολιτικών, που απαντούν στις προκλήσεις του παρόντος και προετοιμάζουν ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα, βεβαίως, δεν αντιμετωπίζουμε την πρόκληση, ούτε της οικονομικής ανασυγκρότησης, ούτε της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Όμως, όπως και τότε, καλούμαστε να επιλέξουμε υπεύθυνα το δρόμο που θα ακολουθήσουμε για τις επόμενες δεκαετίες. Η επιλογή είναι σαφής, είναι ξεκάθαρη: είτε θα συμβιβαστούμε με τις νοοτροπίες, τις ιδεοληψίες, τις συμπεριφορές και τις πρακτικές της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, είτε θα προχωρήσουμε μπροστά, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και τόλμη, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο Τόπος. Αυτές τις δύο επιλογές είχε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν διεκδικούσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Από τη μια πλευρά, μια ηχηρή μειοψηφία της φοβικότητας και του απομονωτισμού. Από την άλλη, το ξεκάθαρο, το πασιφανές, το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Μπροστά σ αυτές τις δύο επιλογές, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ποτέ δεν αντιμετώπισε δίλημμα. Κι αυτή είναι η σημαντικότερη πολιτική παρακαταθήκη που κατέλιπε: η ιστορική απόδειξη ότι το να μην υποκύπτει ένας ηγέτης στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, το να θέτει το συμφέρον του Τόπου και των πολιτών πάνω από κάθε άλλον υπολογισμό, είναι όχι μόνο εφικτή πολιτική επιλογή, αλλά, εντέλει, η μόνη βιώσιμη και υπεύθυνη στρατηγική. Αυτή η αντίληψη για την πολιτική εμπνέει σταθερά την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνησή μας. Απέναντι στις κραυγές της συντήρησης, απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, που το μόνο που τα απασχολεί είναι η διατήρηση άδικων προνομίων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εμείς αντιπαραθέτουμε το συμφέρον των πολλών".

    Για την Παιδεία

    Aναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: "Απ αυτό το βήμα, από την αίθουσα του ΤΕΙ Σερρών, θέλω να τονίσω, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Για μας, κυρίες και κύριοι, προοδευτική πολιτική είναι αυτή που απαντά στα υπαρκτά αδιέξοδα της Παιδείας. Δεν είναι προοδευτική - αντιθέτως είναι βαθιά συντηρητική - η θέση ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει, κανένα βολεμένο συμφέρον να μη θιγεί, όλα να μείνουν ως έχουν. Η αξιολόγηση, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός, η διεύρυνση της δημοκρατίας - με τη συμμετοχή ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή των οργάνων- η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της γνώσης, είναι οι αυτονόητοι άξονες μιας πολιτικής, που τολμά να αντικρίζει το παρόν και να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Είναι, κυρίες και κύριοι, ο μόνος δρόμος που εγγυάται μια ποιοτική, σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση. Είναι το χρέος μας απέναντι στα παιδιά και τους νέους του σήμερα και τις γενιές του αύριο. Είναι το χρέος μας απέναντι στις οικογένειές τους, που χρηματοδοτούν τη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ο δρόμος που υπαγορεύει η πολιτική παράδοση που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Το ΠΑΣΟΚ για την περιοδεία Καραμανλή

    Στην δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ελληνική Περιφέρεια από την πολιτική της κυβέρνησης και τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων, αποδίδει το ΠΑΣΟΚ την τριήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στη βόρεια Ελλάδα. Έστω και καθυστερημένα αυτό είναι καλό, τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια.

    [02] Πολιτισμός

    Στις 10 το βράδυ

    Απόψε ο μεγάλος τελικός!

    24/5/2008 1:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2008 3:07:25 μμ)

    Λίγες μόλις ώρες απομένουν από τη λαμπερή βραδιά που θα αναδείξει το μεγάλο νικητή της φετινής Eurovision, που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Από την ανταπόκριση του κοινού ελληνική αποστολή είναι αισιόδοξη ότι η Καλομοίρα μπορεί να «σκαρφαλώσει» ανάμεσα στις πρώτες θέσεις, αν και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις συμμετοχές είναι μεγάλος. Ο τελικός στο Belgrade Arena θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), σε σχολιασμό Μπέτυς και Ματθίλδης Μαγγίρα, ενώ διαδικτυακά μπορείτε να τον παρακολουθήσετε από το επίσημο site του διαγωνισμού eurovision.tv/live.

    Οι 25 χώρες που διαγωνίζονται στον τελικό με σειρά εμφάνισης είναι: Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αλβανία, Γερμανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Φινλανδία, Κροατία, Πολωνία, Ισλανδία, Τουρκία, Πορτογαλία, Λετονία, Σουηδία, Δανία, Γεωργία, Ουκρανία, Γαλλία, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Ισπανία, Σερβία, Ρωσία, Νορβηγία.

    [03] Κοινωνία

    Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπορίας όπλων

    Επιχείρηση "Βίκινγκ"

    24/5/2008 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα προς τον τοπικό Τύπο ότι εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο εμπορίας όπλων και συνελήφθησαν 15 άτομα ως ύποπτα για εμπλοκή στην εμπορία, στην πρωτεύουσα και στα περίχωρα.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, τα 15 άτομα θεωρούνται ύποπτα για την κατασκευή εκρηκτικών και παράνομη πώληση όπλων στην Κροατία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Κατασχέθηκαν αυτόματα όπλα και εκρηκτικά κατά την διάρκεια ερευνών που έκανε η αστυνομία την Πέμπτη.

    Το δίκτυο εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας με την κωδική ονομασία "Βίκινγκ", που άρχισε εδώ και πολλούς μήνες σε συνεργασία με την σουηδική αστυνομία ύστερα από πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, βόμβες που είχαν κατασκευάσει κροάτες έμποροι προορίζονταν για μία επίθεση σε χώρα της Βόρειας Θάλασσας.

    [04] Πολιτική

    Για τη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

    Απάντηση στα σχόλια

    24/5/2008 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για λύση του Κυπριακού, «υπερασπιζόμενος αρχές και επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αποφασιστικότητα και ευελιξία», τονίζεται σε γραπτή δήλωση του υφυπουργού παρά τω προέδρω, Τίτου Χριστοφίδη.

    Στη δήλωση, με αφορμή σχόλια για το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ, ο κύριος Χριστοφίδης επισημαίνει ότι παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη η θέση για «μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια» και ότι στόχος ήταν να επαναβεβαιωθεί η βάση πάνω στην οποία διεξάγεται ο διάλογος.

    Το χθεσινό ανακοινωθέν, προσθέτει, αναφέρεται συγκεκριμένα στη μορφή λύσης του Κυπριακού, όπως έχει εγκριθεί σε σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία καθορίζουν τους όρους «διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα».

    Για τα θέματα στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο υφυπουργός αναφέρει ότι «είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που μέχρι σήμερα ακολουθείται, θέση την οποία συμμερίζονται και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη».

    Στην ίδια δήλωση αναφέρεται πως έχει αποφασιστεί ότι η αξιολόγηση του έργου των ομάδων εργασίας θα γίνει τον Ιούνιο στην προγραμματισμένη συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ.

    [05] Κοινωνία

    Με τη σφραγίδα της "πράσινης" ενέργειας

    Η μεγάλη επιστροφή

    24/5/2008 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά από το ατύχημα, το 1979, στο σταθμό ατομικής ενέργειας στο Θρι Μάιλς Αϊλαντ στην Πενσυλβάνια, η πυρηνική ενέργεια -που εδώ και χρόνια επικρίνεται από τους προμάχους της προστασίας του περιβάλλοντος- αλλά, πλέον προωθείται ως "πράσινη" ενέργεια, πραγματοποιεί τη μεγάλη επιστροφή της στις ΗΠΑ, όπως δείχνει η προγραμματισμένη κατασκευή της πρώτης θερμοπυρηνικής μονάδας στην πολιτεία της Τζόρτζια και η άφιξη στην αμερικανική αγορά ενέργειας της γαλλικής Electricite de France.

    Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενήργησε το ινστιτούτο Pew Research και του οποίου τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, έδειξε ότι το 44% των Αμερικανικών διάκεινται ευνοϊκά σε μία μεγαλύτερη πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ποσοστό αντίστοιχης σφυγμομέτρησης που διενεργήθηκε το 2005, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν εχθρική στάση υποχώρησε, στο ίδιο διάστημα, από το 53% στο 48%.

    Τον περασμένο Απρίλιο, η Westinghouse Electric, αμερικανική θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Toshiba, γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε την παραγγελία για κατασκευή ενός σταθμού ατομικής ενέργειας με δύο αντιδραστήρες των 1.100 μεγαβάτ, πλησίον της Ογκάστα στην πολιτεία της Τζόρτζια.

    "Η πυρηνική ενέργεια αναγνωρίζεται σήμερα ως μια καθαρή πηγή ενέργειας, ασφαλής και οικονομικά ανταγωνιστική", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Westinghouse Electric Στιβ Τριτς, σε μία συγκυρία κατά την οποία οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υπερέβησαν τα 135 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μπαίνουν όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της προσοχής κυβερνήσεων και καταναλωτών.

    Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας "Είναι συναρπαστικό να σκέφτεται κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, βρισκόμαστε προ των θυρών της αναγέννησης της πυρηνικής ενέργειας" στις ΗΠΑ, είπε ο πρόεδρος της Unistar LLC, κοινοπραξίας της με έδρα τη Βαλτιμόρη Costellation Energy και της Elecricite de France.

    Μάλιστα, η Elecricite de France αποστέλλει στις ΗΠΑ ομάδα στελεχών για την υλοποίηση προγράμματος της Unistar, που αφορά στην κατασκευή -μέχρι το 2015- σταθμού ατομικής ενέργειας EPR (αντιδραστήρας τρίτης γενιάς της γαλλικής Areva) στην πολιτεία του Μέριλαντ.

    Αν και 104 σταθμοί ατομικής ενέργειας λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ, δεν καλύπτουν παρά μόνον το 20% των εκεί αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα καλύπτουν περισσότερο από το 50%.

    Καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτές τις μονάδες είναι ιδιαίτερα μεγάλες και αυξάνεται η επιθυμία για λιγότερο ρυπογόνα ενέργεια -χωρίς να συνυπολογιστεί η αύξηση των ενεργειακών τιμών- η λύση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς αποκτά σταδιακά προβάδισμα έναντι των ανησυχιών και αντιρρήσεων των πολέμιών της.

    Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας δεν έρχεται μόνον από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και από την Ευρώπη. Την περασμένη Πέμπτη, η Ιταλία αποφάσισε να επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια, αίροντας το εικοσαετές εμπάργκο. Μιλώντας σε σύσκεψη του συνδέσμου των Ιταλών εργοδοτών Confidustria, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κλαούντιο Σκαγιόλα εξήγγειλε την επικείμενη έναρξη κατασκευής πυρηνικών σταθμών τρίτης γενιάς, ώστε η χώρα να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας.

    Ωστόσο, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφόρησης και Έρευνας για την Πυρηνική Ενέργειας (NIRS) στις ΗΠΑ Μάικλ Μάριοτ υποστηρίζει ότι είναι πρόωρη η εκτίμηση ότι, "στο στάδιο αυτό, επίκειται αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας" και προσέθεσε ότι "είναι καθαρή τρέλα να αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο νέων αντιδραστήρων ενώ δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε τα πυρηνικά απόβλητα από τους αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα".

    Έρχονται οι γενιές που δεν "ξέρουν" "Βλέπουμε να έρχονται στο προσκήνιο γενιές των οποίων η στάση δεν σφραγίστηκε από το Τσέρνομπιλ ή το Θρι Μάιλς Αϊλαντ", επισημαίνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας Σκοτ Πίτερσον.

    Επίσης, υπογράμμισε την έντονη δραστηριοποίηση σε επίπεδο διαφήμισης και σε επίπεδο ομάδων προώθησης συμφερόντων (λόμπι) υπέρ της πυρηνικής ενέργειας ως "καθαρή" ενέργεια, μετά και την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Ήδη, 19 εταιρίες έχουν υποβάλει, από πέρυσι, αιτήσεις για κατασκευή θερμοπυρηνικών σταθμών και πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς μετά την υπογραφή του Energy Policy Act το 2005 από τον πρόεδρο Μπους, μπορούν να βασίζονται σε δάνεια με κρατική εγγύηση ύψους 18,5 δισ. δολαρίων και σε φορολογικές διευκολύνσεις 4 δισ. δολαρίων.

    [06] Κόσμος

    Διαδηλώσεις εναντίον του ανοίγματος χωματερής

    Συμπλοκές για τα σκουπίδια

    24/5/2008 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε στη Νάπολη μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που αντιδρούν στο άνοιγμα μίας χωματερής από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την αντιμετώπιση της κρίσης των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελαφροί τραυματισμοί, ενώ πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν.

    Έτσι, λοιπόν, εκτός από μια απέραντη χωματερή, η Νάπολη μεταβλήθηκε για μία ακόμη φορά σε πεδίο μάχης, ανάμεσα σε αστυνομικούς και κατοίκους, που διαμαρτύρονται, για το άνοιγμα ενός χώρου υγειονομικής ταφής, κοντά στην πόλη τους.

    Οι συμπλοκές άρχισαν τη νύχτα, και συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί. Τρεις πολίτες, ανάμεσά τους μια ηλικιωμένη γυναίκα, τραυματίστηκαν. Ένας αστυνομικός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με εγκαύματα, καθώς τον χτύπησε μολότοφ.

    Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο δυτικό προάστιο της Νάπολης Τσιαϊάνο και απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στη χωματερή, με σκοπό να εμποδίσουν την πρόσβαση στις δυνάμεις της τάξης και σε τεχνικούς εμπειρογνώμονες.

    Διαδηλωτές επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα λεωφορείο και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον αστυνομικών που τους επιτέθηκαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

    Η νέα κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε την Τετάρτη, έπειτα από το τέλος μιας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου στη Νάπολη, σειρά μέτρων που αποσκοπούν να διευθετήσουν τη χρόνια κρίση με τα σκουπίδια στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης και της λειτουργίας περίπου δέκα χωματερών, ανάμεσά τους και εκείνης του Τσιαϊάνο.

    Πολλές διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα το Μάιο στο Τσιαϊάνο εναντίον του ανοίγματος της χωματερής που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στις αρχές του μήνα.

    [07] Κοινωνία

    Ολιγώρησαν τέσσερεις αστυνομικοί

    Σύλληψη δραπέτη

    24/5/2008 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόκειται για έναν 25/χρονο αλλοδαπό που κρατείται για διάφορα αδικήματα στις φυλακές των Τρικάλων από το 2003. Στη Λαμία βρισκόταν από τις 20 του μήνα για να δικαστεί στο Εφετείο της πόλης για υπόθεση ναρκωτικών, κάτι που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη όπου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών. Εν συνεχεία, παρέμενε στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Φθιώτιδας μέχρι να επιστρέψει στις φυλακές των Τρικάλων.

    Τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατόρθωσε να αποδράσει, αφού εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία τεσσάρων αστυνομικών. Η απόδρασή του δεν έγινε αντιληπτή αμέσως, αφού ο 25 χρόνος αλλοδαπός μπόρεσε να απομακρυνθεί από το κτίριο της αστυνομίας και στη συνέχεια να επιβιβαστεί σε αμαξοστοιχία και να κατευθυνθεί στην Αθήνα.

    Όταν έγινε αντιληπτή η απόδραση κινητοποιήθηκε η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, αλλά και των όμορων νομών και άρχισαν τις έρευνες που συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί, τόσο μέσα στο νομό της Φθιώτιδας, όσο και σε περιφερειακούς νομούς, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο αλλοδαπός στα όρια του νομού Βοιωτίας, μέσα σε τρένο που κατευθύνονταν από τη Λαμία προς την Αθήνα.

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας διέταξε ΕΔΕ για να διαπιστωθούν οι συνθήκες απόδρασης και να καταλογιστούν οι ευθύνες, ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος των 4 αστυνομικών που φέρονται ως υπεύθυνοι, αλλά και του 25/χρονου αλλοδαπού που απέδρασε και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Λαμίας.

    Τα κρατητήρια Λαμίας είναι από τα πλέον σύγχρονα, κι έχουν όλα τα συστήματα ασφαλείας. Φιλοξενούνται σε νεόδμητο κτήριο όπου στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας και είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται απόδραση κρατουμένου.

    [08] Κόσμος

    Ζήτησε συγνώμη

    "Ατυχείς" οι δηλώσεις της Χίλαρι

    24/5/2008 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακόμα και στην δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, τον Ιούνιο του 1968 αναφέρθηκε η Χίλαρι Κλίντον για να πείσει ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψει τον αγώνα. "Ο σύζυγός μου Μπιλ Κλίντον δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 έως ότου κερδίσει τις προκριματικές της Καλιφόρνιας προς τα μέσα Ιουνίου, έτσι δεν είναι; Θυμόμαστε πάντα τη δολοφονία του Μπόμπι Κένεντι τον Ιούνιο στην Καλιφόρνια", είπε η Κλίντον στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους της Sioux Falls Argues Leader, μιας εφημερίδας της Νότιας Ντακότα (βόρειες ΗΠΑ).

    Ο Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφός του προέδρου που είχε επίσης σκοτωθεί από πυροβολισμούς, δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1968 ενώ διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η Κλίντον ήθελε να πει πως η αναμέτρηση για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών μπορεί να μην έχει αναδείξει νικητή πριν από τον Ιούνιο, αλλά, η αναφορά στον Ρόμπερτ Κένεντι προκάλεσε κατάπληξη και οργή στο στρατόπεδο του αντιπάλου της Μπαράκ Ομπάμα.

    Εκείνος ο οποίος μπορεί να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται υπό την προστασία των αστυνομικών της Μυστικής Υπηρεσίας, του ομοσπονδιακού γραφείου που είναι επιφορτισμένο με την προστασία των προσωπικοτήτων, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του. Οι οπαδοί του έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο φόβο τους ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι μπορεί να δολοφονηθεί όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι ή ο πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Απρίλιο του 1968.

    Ω! Συγνώμη Η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη διαβεβαιώνοντας σε ανακοινωθέν που εξέδωσε πως δεν είχε σκοπό να φανεί "προσβλητική" και πως προσεύχεται για την οικογένεια Κένεντι. Ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, μικρότερος αδελφός του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι, διαγνώστηκε αυτήν την εβδομάδα ότι πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο.

    "Λυπάμαι εάν οι αναφορές μου σε αυτή τη δραματική στιγμή της ιστορίας μας, ιδιαίτερα για την οικογένεια Κένεντι, πλήγωσαν κάποιον όποιος κι αν είναι αυτός", είπε ο Κλίντον.

    Επίσης, για να δικαιολογηθεί είπε πως είχε αναστατωθεί αυτή την εβδομάδα από τις ειδήσεις για την υγεία του Έντουαρντ Κένεντι και ότι ανακάλεσε πολλές φορές στη μνήμη της το όνομα των Κένεντι. Ωστόσο, το περιοδικό Τάιμ υπενθύμισε στην ιστοσελίδα του πως η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν τα ίδια λόγια σε μια δημόσια συνομιλία με το περιοδικό στις 6 Μαρτίου.

    Όταν ρωτήθηκε εάν κατά τη γνώμη της οι μακρές προκριματικές εκλογές δεν επρόκειτο να βλάψουν το Δημοκρατικό Κόμμα η Κλίντον απάντησε: "Θυμόμαστε όλοι αυτή τη μεγάλη τραγωδία όταν δολοφονήθηκε ο Μπομπ Κένεντι. Ο σύζυγός μου δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 παρά τον Ιούνιο. Το να έχεις μία κούρσα για το χρίσμα που διαρκεί έως τον Ιούνιο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο".

    "Η δικαιολογία της κ. Κλίντον σήμερα είναι πως οι Κένεντι απασχόλησαν πολύ το πνεύμα της τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αρρώστιας του Έντουαρντ Κένεντι, αλλά, αυτό δεν εξηγεί γιατί το είχε στο μυαλό της εδώ και περισσότερους από δύο μήνες", σχολίασε η δημοσιογράφος του Τάιμ Κάρεν Τάμαλτι. Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Μπέρτον, καταδίκασε τις "ατυχείς" δηλώσεις της Κλίντον, λέγοντας πως "δεν έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία".

    [09] Πολιτική

    Ομιλία στο Ηράκλειο στις 9μμ

    Στην Κρήτη η Α. Παπαρήγα

    24/5/2008 2:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών του Ηρακλείου στην Κρήτη, θα μιλήσει απόψε στις 9μμ η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της καμπάνιας "πορεία στο λαό με πρόταση συμμαχίας και εξουσίας". Το μεσημέρι του Σαββάτου η κ. Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό συνιστώσες του πολιτικού συστήματος. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα: "Σήμερα χρειάζεται ολομέτωπη αντεπίθεση, κίνημα πολιτικοποιημένο που εδράζεται στη συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, που αμφισβητεί το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τους υπηρέτες του. Κίνημα με άμεσους στόχους πάλης που κατευθύνεται όμως μεθοδικά και επιτελικά στην ρήξη και την ανατροπή. Μόνο έτσι μπορεί σήμερα να υπάρξει κάποιας μορφής αποτελεσματικότητα. Πρώτη προϋπόθεση είναι να απαλλαγούν όσο γίνεται ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι από τις αυταπάτες ότι η ΝΔ είναι καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ, ή το ΠΑΣΟΚ καλύτερο από τη ΝΔ. Τέλειωσε, τα κόμματα αυτά μόνο τραγωδία μπορεί να φέρουν στο λαό είτε με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό είτε στην πορεία παραμερίσουν τις διαφορές τους για το ποιο από τα δύο θα είναι στο πηδάλιο, και αποφασίσουν να συνεργαστούν. Όλα είναι πιθανά, τίποτε δεν αποκλείεται. Στην ανούσια και κενή αλλά συνάμα επικίνδυνη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα προστέθηκε μια άλλη ανούσια αντιπαράθεση, ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΝ , ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Πολύφερνη νύφη ο ΣΥΝ για την αναπαλαίωση του δικομματισμού, για την εναλλαγή του με τον διπολισμό. Το ΠΑΣΟΚ άλλοτε ερωτοτροπεί με το ΣΥΝ, άλλοτε τον οικτίρει. Ο ΣΥΝ άλλοτε κάνει γλυκά μάτια στο ΠΑΣΟΚ , άλλοτε του τρίζει τα δόντια συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πει τα πιο προσβλητικά λόγια για τη ΝΔ και προσωπικά για τον πρωθυπουργό και βασικούς υπουργούς. Δεύτερη προϋπόθεση να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι από τις ελπίδες ή το δέος που τρέφουν απέναντι στην ΕΕ".

    Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: "Η καπιταλιστική εργοδοσία, τα μονοπώλια, από τη φύση τους είναι ο μεγάλος εχθρός του λαού. Εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα να διαχωρίζουμε τους επιχειρηματίες σε τίμιους και διαφανείς, σε κλέφτες και άτιμους, σε καλούς και κακούς, όπως έκανε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, όπως κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ που είναι στην αντιπολίτευση. Εμείς δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ΣΥΝ που βλέπει το δένδρο και δεν βλέπει το δάσος της ταξικής πολιτικής. Που δεν βλέπει αστική τάξη παρά μια τάξη κάποιων κλεπτών. Εμείς θα είμαστε στη αντιπολίτευση όσο ο λαός θα είναι στην αντιπολίτευση. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα ή στη μόδα του κυβερνητισμού όσο στην εξουσία βρίσκεται η αστική τάξη και τα κόμματά της. Απεχθανόμαστε τα μεγάλα και ψεύτικα λόγια της ΝΔ, αλλά και την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που υπέγραψαν μαζί με την ΝΔ την απελευθέρωση αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που προϋποθέτουν την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, ανακάλυψαν ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, και μάλιστα με εικόνες και επιχειρήματα που μας φέρνουν πίσω την περίοδο που ετοιμάζονταν ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Αλήθεια, γιατί δεν κάνουν καμία αυτοκριτική για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε γερμανική εταιρεία, ενώ το αεροδρόμιο στα Σπάτα ανήκει στη Χόχτιφ , ενώ το πολυεθνικό κεφαλαίο έχει σημαντικά μερίδια σε επιχειρήσεις. Σε απόσταση αναπνοής είμαστε από την πώληση των κερδοφόρων αεροδρομίων, των λιμανιών, άλλων βασικών υποδομών της χώρας. Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο ο ΟΤΕ, αλλά είναι ένα μέσα σε πολλά άλλα. Το θέμα για μας είναι η ιδιωτικοποίηση και όχι η χώρα καταγωγής του αγοραστή, του αφεντικού. Τέτοια κοροϊδία από το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να περάσει με το επιχείρημα του λεγόμενου εθνικού ελέγχου, όπως δεν πρέπει να περάσει η κοροϊδία του ΣΥΝ για ΟΤΕ ελληνικό τάχα του 51%".

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ τη Δευτέρα 26 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στην έδρα της κεντρικής επιτροπής στον Περισσό.

    [10] Κοινωνία

    Στη συνδιάσκεψη του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

    Ομιλία Α. Τσίπρα για δημόσια υγεία

    24/5/2008 12:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, μίλησε το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, η απαξίωση του δημόσιου τομέα υγείας που έχει ως αποτέλεσμα την στροφή του κόσμου στους ιδιωτικούς φορείς, τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και οι συνθήκες εργασίας είναι μεσαιωνικές, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό μη ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί , αφού όπως είπε οι επισκέψεις του γίνονται επιλεκτικά και όχι σε κάποιο νοσοκομείο σε ημέρα εφημερίας. Στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ χαρακτήρισε αίσχος την ιστορία με τα φακελάκια , τονίζοντας πως ως δύναμη της Αριστεράς θα έπρεπε οι ίδιοι οι γιατροί να ανοίξουν το θέμα. Τέλος ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι οι κινητοποιήσεις των γιατρών θα συνεχιστούν και τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα παλέψει για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας , αφού στόχος είναι η διεκδίκηση ενός Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας που ο κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση.

    [11] Κόσμος

    Ανεργία και φτώχεια πυροδοτούν εκρήξεις

    Ρατσιστική βία στη Νότιο Αφρική

    24/5/2008 12:15:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς

    Σε έξαρση η ρατσιστική βία στη Νότια Αφρική, με ένα ακόμα θύμα να προστίθεται στους 42 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τους 17.000 εκτοπισμένους, από τις 11 Μαΐου, ημερομηνία έναρξης των ρατσιστικών επιθέσεων στην παραγκούπολη "Αλεξάνδρα" του Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίες όμως επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές. Το νέο θύμα ήταν άνδρας που σκοτώθηκε από πυρά Νοτιοαφρικανών στρατιωτών, όταν το θύμα επιχείρησε να πυροβολήσει στρατιώτες. Βασικό πρόβλημα πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν τα ξενοφοβικά περιστατικά, σε μια χώρα που έζησε δύσκολες στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν από το απαρτχάϊντ, είναι η ανεργία και η φτώχεια, που οδήγησε αρκετούς Νοτιοαφρικανούς να κατηγορούν τους μετανάστες, ότι τους παίρνουν τις δουλειές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εγκληματικότητας. Στο στόχαστρο βρίσκεται η μαζικότερη κατηγορία μεταναστών, που είναι τα τρία εκατομμύρια από τη Ζιμπάμπουε. Δεν έλειψαν και οι λεηλασίες καταστημάτων που ανήκουν σε ιδιοκτήτες από τη Ζιμπάμπουε καθώς και από άλλα κράτη. Στην επαρχία Λιμπόπο, ένας άνδρας από την Μοζαμβίκη μαχαιρώθηκε και 11 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ενώ στη Βορειοδυτική επαρχία, δυο Πακιστανοί έπεσαν θύματα μαχαιρώματος και ένας αλλοδαπός τραυματίστηκε από πυρά στην περιοχή ΚουαΖούλου Νατάλ . Στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν την ανάμιξη και υποδαύλιση των επεισοδίων από πρώην στελέχη του απαρτχάϊντ και ζήτησαν δημόσια συγνώμη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ήδη οι κυβερνήσεις της Μοζαμβίκης, του Μαλάουι και της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσαν ότι θα βοηθήσουν όσους υπηκόους τους θέλουν να επαναπατρισθούν, ενώ οι αρχηγοί κρατών που μετείχαν σε σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στην Τανζανία "εξέφρασαν σοκ" για τα επεισόδια.

    Διαμάχες φυλών

    Σημαντικό ρόλο στην υποδαύλιση της βίας εκτιμάται ότι παίζει και η υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ της φυλής των Ζουλού και του πολιτικού φορέα IFP, με τον οποίο εκφράζονται, με τους υποστηρικτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Στην περίοδο του απαρτχάϊντ το ANC είχε κατηγορήσει ανοιχτά το IFP, για συνεργασία με ρατσιστικούς κύκλους των τότε λευκών κυβερνώντων, σε μια προσπάθεια διάσπασης των Νοτιοαφρικανών μαύρων, με κίνητρο καθεστώς αυτονομίας αυτοδιοίκησης στις περιοχές των Ζουλού. Ο φόβος των επεισοδίων είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, αφού όπως ανακοίνωσαν συνδικάτα και ορυχεία σε χρυσωρυχεία στο Γιοχάνεσμπουργκ πολλοί εργάτες δεν εμφανίσθηκαν στην εργασία τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 May 2008 - 16:50:07 UTC