Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
  • [02] Νέα αυστηρά μέτρα
  • [03] Η ώρα του τελικού!
  • [04] Πλαστές πιστωτικές κάρτες

    [01] Πολιτική

    Μήνυμα του Πρωθυπουργού από τις Σέρρες

    Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

    24/5/2008 7:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2008 9:12:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο έργο του ιδρυτή της ΝΔ, αλλά και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τις Σέρρες, κατά την ομιλία του σε διημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων πως: "Δέκα χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι αξίες και τα ιδανικά, που αποτέλεσαν το γνώμονα της πολιτικής του δράσης συνεχίζουν - και πρέπει να συνεχίζουν - να εμπνέουν και να καθοδηγούν Ελληνίδες και Έλληνες απ όλους τους πολιτικούς χώρους. Σήμερα, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, που χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και η αποτελεσματικότητά του στην εφαρμογή των στρατηγικών του επιλογών, είναι ζητούμενα της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα". Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παρέστη στα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του ιδρυτή της ΝΔ, στην Πρώτη Σερρών.

    "Να πάει η χώρα μπροστά"

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Απ όλα όσα κατάφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το δυσκολότερο και πλέον σημαντικό του επίτευγμα ήταν -κατά τη γνώμη μου βέβαια- ότι έδωσε συγκεκριμένο, απτό, χειροπιαστό περιεχόμενο στο καθολικό αίτημα να πάει η χώρα μπροστά. Ότι έπεισε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πως ήταν εφικτό για τη χώρα ένα καλύτερο μέλλον δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας, ένα μέλλον ευρωπαϊκό. Ότι κατάφερε να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση στους συμπατριώτες του. Μια αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιληφθεί μια γενιά το χρέος της απέναντι στις επόμενες και να αναλάβει το βραχυπρόθεσμο βάρος επώδυνων, αλλά αναγκαίων, πολιτικών, που απαντούν στις προκλήσεις του παρόντος και προετοιμάζουν ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα, βεβαίως, δεν αντιμετωπίζουμε την πρόκληση, ούτε της οικονομικής ανασυγκρότησης, ούτε της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Όμως, όπως και τότε, καλούμαστε να επιλέξουμε υπεύθυνα το δρόμο που θα ακολουθήσουμε για τις επόμενες δεκαετίες. Η επιλογή είναι σαφής, είναι ξεκάθαρη: είτε θα συμβιβαστούμε με τις νοοτροπίες, τις ιδεοληψίες, τις συμπεριφορές και τις πρακτικές της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, είτε θα προχωρήσουμε μπροστά, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και τόλμη, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο Τόπος. Αυτές τις δύο επιλογές είχε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν διεκδικούσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Από τη μια πλευρά, μια ηχηρή μειοψηφία της φοβικότητας και του απομονωτισμού. Από την άλλη, το ξεκάθαρο, το πασιφανές, το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Μπροστά σ αυτές τις δύο επιλογές, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ποτέ δεν αντιμετώπισε δίλημμα. Κι αυτή είναι η σημαντικότερη πολιτική παρακαταθήκη που κατέλιπε: η ιστορική απόδειξη ότι το να μην υποκύπτει ένας ηγέτης στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, το να θέτει το συμφέρον του Τόπου και των πολιτών πάνω από κάθε άλλον υπολογισμό, είναι όχι μόνο εφικτή πολιτική επιλογή, αλλά, εντέλει, η μόνη βιώσιμη και υπεύθυνη στρατηγική. Αυτή η αντίληψη για την πολιτική εμπνέει σταθερά την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνησή μας. Απέναντι στις κραυγές της συντήρησης, απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, που το μόνο που τα απασχολεί είναι η διατήρηση άδικων προνομίων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εμείς αντιπαραθέτουμε το συμφέρον των πολλών".

    Για την Παιδεία

    Αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: "Απ αυτό το βήμα, από την αίθουσα του ΤΕΙ Σερρών, θέλω να τονίσω, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Για μας, κυρίες και κύριοι, προοδευτική πολιτική είναι αυτή που απαντά στα υπαρκτά αδιέξοδα της Παιδείας. Δεν είναι προοδευτική - αντιθέτως είναι βαθιά συντηρητική - η θέση ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει, κανένα βολεμένο συμφέρον να μη θιγεί, όλα να μείνουν ως έχουν. Η αξιολόγηση, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός, η διεύρυνση της δημοκρατίας - με τη συμμετοχή ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή των οργάνων- η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της γνώσης, είναι οι αυτονόητοι άξονες μιας πολιτικής, που τολμά να αντικρίζει το παρόν και να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Είναι, κυρίες και κύριοι, ο μόνος δρόμος που εγγυάται μια ποιοτική, σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση. Είναι το χρέος μας απέναντι στα παιδιά και τους νέους του σήμερα και τις γενιές του αύριο. Είναι το χρέος μας απέναντι στις οικογένειές τους, που χρηματοδοτούν τη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ο δρόμος που υπαγορεύει η πολιτική παράδοση που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Το ΠΑΣΟΚ για την περιοδεία Καραμανλή Στην δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ελληνική Περιφέρεια από την πολιτική της κυβέρνησης και τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων, αποδίδει το ΠΑΣΟΚ την τριήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στη βόρεια Ελλάδα. Έστω και καθυστερημένα αυτό είναι καλό, τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια.

    Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα

    Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή έγιναν στην γενέτειρά του, την Πρώτη Σερρών, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ο ανδριάντας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Πρώτης και στην τελετή των αποκαλυπτηρίων χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αχιλλέας Καραμανλής, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και ο δήμαρχος της Πρώτης Κώστας Αστρίνης.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε "συγκινημένος για αυτή την επιστροφή στην γενέθλια γη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σημείωσε πως τα επιτεύγματα του αναγνωρίζονται με σεβασμό από Έλληνες και ξένους, φίλους και αντιπάλους".

    Ο δήμαρχος θυμήθηκε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όποτε εύρισκε ευκαιρία επισκεπτόταν την Πρώτη Σερρών για να πιει ένα τσίπουρο με τους φίλους του και να αγναντέψει το Παγγαίο.

    Ο πρωθυπουργός έφτασε στο χώρο της τελετής μαζί με τη σύζυγό του Νατάσσα και τα δυο παιδιά τους και οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

    Τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.

    [02] Κοινωνία

    Νέο σκάνδαλο

    Νέα αυστηρά μέτρα

    24/5/2008 9:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2008 10:12:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η υπόθεση εντοπισμού επιμολυσμένου ηλιελαίου από την Ουκρανία σε αποθήκες της Καλαμάτας, έχει προκαλέσει ανησυχία στις ελεγκτικές αρχές που επιχειρούν με κάθε τρόπο να εντοπίσουν το πως και το γιατί κατέληξε εκεί η νοθευμένη παρτίδα. Ωστόσο, προκαλεί και αγωνία στους παραγωγούς της περιοχής που βλέπουν ότι η υπόθεση θίγει άμεσα την εμπορική τους δραστηριότητα για το καλύτερό τους προϊόν, το λάδι.

    Μέτρα λαμβάνονται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. με αφορμή το θέμα του μολυσμένου ηλιελαίου, ενώ Νέο σκάνδαλο νοθείας ελαιολάδου είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στη Μεσσηνία, όπου σε 6 εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν 120 τόνοι ηλιέλαιου, το οποίο δεν είναι μολυσμένο με ορυκτέλαιο, αλλά, εκτιμάται πως θα χρησιμοποιούνταν για νόθευση ελαιόλαδου. Εν τω μεταξύ, στις 13 Μαΐου βρέθηκαν και δεσμεύθηκαν στην περιοχή 20 τόνοι επιμολυσμένο ηλιελαίου.

    Διατίμηση σε όλα τα έλαια επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, για να προλάβει φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοστίζουν ακριβότερα από ό,τι στις 20 Μαΐου.

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό και την απόσυρση όλων των μολυσμένων παρτίδων ηλιελαίου, αλλά και των προϊόντων, στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη, σε ποσοστό άνω του 10%.

    Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ηλιελαίου από την Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνεται καμία εισαγωγή αν δεν συνοδεύεται από έγκυρο πιστοποιητικό, το οποίο θα διασταυρώνεται από αναλύσεις για την παρουσία ορυκτελαίου.

    Αντιδράσεις

    Ευθύνες επιρρίπτουν τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Ε.Ε., τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην χώρα μας. Για το θέμα εξέφρασαν τις απόψεις τους στελέχη των κομμάτων.

    Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, κάνοντας λόγο για καθυστερημένη αντίδραση και έλλειψη σχεδίου εκτάκτων αναγκών.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι απαιτείται θωράκιση της χώρας με ουσιαστικό δίκτυο ελέγχων, ενώ διαπίστωσε έλλειμμα και στους μηχανισμούς της Ε.Ε..

    "Πρέπει να υπάρξει καθετοποίηση των ελέγχων και άμεση συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

    Τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα λάβει νέες πρωτοβουλίες γιατί το σύστημα ελέγχου τροφίμων δεν λειτούργησε, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας.

    [03] Πολιτισμός

    Eurovision 2008

    Η ώρα του τελικού!

    24/5/2008 10:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2008 11:28:58 μμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Ήρθε επιτέλους η ώρα του τελικού που θα αναδείξει το μεγάλο νικητή της φετινής Eurovision, που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Από την ανταπόκριση του κοινού η ελληνική αποστολή είναι αισιόδοξη ότι η Καλομοίρα μπορεί να «σκαρφαλώσει» ανάμεσα στις πρώτες θέσεις, αν και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις συμμετοχές είναι μεγάλος. Η λαμπερή βραδιά στο Belgrade Arena μεταδίδεται απευθείας από τη ΝΕΤ στις 22.00, σε σχολιασμό Μπέτυς και Ματθίλδης Μαγγίρα, ενώ διαδικτυακά μπορείτε να τον παρακολουθήσετε από το επίσημο site του διαγωνισμού eurovision.tv/live.

    Οι συμμετοχές

    Οι 25 χώρες που διαγωνίζονται στον τελικό με σειρά εμφάνισης είναι:

    1.Ρουμανία, Nico & Vlad, "Pe-o Margine De Lume" 2.Ηνωμένο Βασίλειο, Andy Abraham, "Even If" 3.Αλβανία, Olta Boka, "Zemr&#235;n E Lam&#235; Peng" 4.Γερμανία, No Angels, "Disappear" 5.Αρμενία, Sirusho, Qele, Qele 6.Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Laka, "Poku&#353;aj" 7.Ισραήλ, Boaz, "The Fire In Your Eyes" 8.Φινλανδία, Ter&#228;sbetoni, "Miss&#228; Miehet Ratsastaa" 9.Κροατία, Kraljevi Ulice & 75 Cents, "Romanca" 10.Πολωνία, Isis Gee, "For Life" 11.Ισλανδία, Euroband, "This Is My Life" 12.Τουρκία, Mor ve &#214;tesi, "Deli" 13.Πορτογαλία, V&#226;nia Fernandes, "Senhora Do Mar (Negras &#193;guas)" 14.Λετονία, Pirates Of The Sea, "Wolves Of The Sea" 15.Σουηδία, Charlotte Perrelli, "Hero" 16.Δανία, Simon Mathew, "All Night Long" 17.Γεωργία, Diana Gurtskaya, "Peace Will Come" 18.Ουκρανία, Ani Lorak, "Shady Lady" 19.Γαλλία, S&#233;bastien Tellier, "Divine" 20.Αζερμπαϊτζάν, Elnur & Samir, "Day After Day" 21.Ελλάδα, Καλομοίρα, "Secret Combination" 22.Ισπανία, Rodolfo Chikilicuatre, "Baila El Chiki Chiki" 23.Σερβία, Jelena Toma&#353;evi&#263; feat. Bora Dugic, "Oro" 24.Ρωσία, Dima Bilan, "Believe" 25.Νορβηγία, Maria, "Hold On Be Strong"

    Στοιχεία για την ψηφοφορία

    Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης και των 25 διαγωνιζόμενων, θα δοθεί το σύνθημα για την έναρξη του tele-voting.

    Τηλεφωνείστε στον αριθμό 90111008 πληκτρολογώντας στο τέλος τον αριθμό του τραγουδιού της προτίμησής σας (πλην του 21 που αντιστοιχεί στην ελληνική συμμετοχή και δεν επιτρέπεται να ψηφίσετε)

    Μέσω SMS: Γράψτε Ε και τον αριθμό του τραγουδιού που επιθυμείτε από το 1 έως το 25 (και πάλι πλην του 21) και στείλτε το στο 54007.

    Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο όσους παρακολουθούν τον τελικό από την Ελλάδα στη συχνότητα της ΝΕΤ. Οι Έλληνες ανά την Ευρώπη πρέπει να συντονιστούν στο κανάλι που μεταδίδει τον τελικό στη χώρα διαμονής τους, να ακολουθήσουν τις οδηγίες για την ψηφοφορία που θα δοθούν από εκεί και φυσικά μπορούν να δώσουν την ψήφο τους στην Ελλάδα!

    [04] Κοινωνία

    Εξαρθρώθηκε δίκτυο στη Βουλγαρία

    Πλαστές πιστωτικές κάρτες

    24/5/2008 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα δίκτυο που κατασκεύαζε πλαστές πιστωτικές κάρτες και το οποίο δρούσε τόσο στην Βουλγαρία όσο και σε χώρες της Ε.Ε., εξάρθρωσε η βουλγαρική αστυνομία.

    Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και χθες Παρασκευή στη Σόφια και στη πόλη Πέρνικ, στα δυτικά της γειτονικής μας χώρας.

    Η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά την εγκληματική τους δράση από τον Δεκέμβριο.

    Τα κέρδη από την παράνομη δράση των μελών της οργάνωσης, επενδύονταν στην αγορά ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στην οποία δεν προσδιορίζεται το ποσό των κερδών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 May 2008 - 20:49:51 UTC