Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
  • [02] Πανιά ανοίγει η "Αργώ"
  • [03] ΠΓΔΜ: Βουλευτικές εκλογές
  • [04] Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών ΝΑ Ευρώπης

    [01] Κοινωνία

    Με καλό καιρό

    Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

    13/6/2008 22:20:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Σύμμαχο τον καλό καιρό θα έχουν οι πολίτες που θα εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Τροχαία με αυξημένα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

    Το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη -κυρίως στα ορεινά.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, ενώ οι άνεμοι δεν θα δυσκολέψουν τις μετακινήσεις με πλοίο καθώς δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα πέντε μποφόρ.

    Μέτρα της Τροχαίας

    Μεταξύ των μέτρων, η απαγόρευση κίνησης στο βασικό οδικό δίκτυο της χώρας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου την Παρασκευή 13/06 (16:00-22:00) και τη Δευτέρα 16/06 (16:00-23:00). Την Κυριακή 15/06 δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

    [02] Πολιτισμός

    Σε ειδική εκδήλωση

    Πανιά ανοίγει η "Αργώ"

    13/6/2008 21:54:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τη βοήθεια 50 κωπηλατών στα ήρεμα νερά του Παγασητικού, ανοίγει πανιά αύριο Σάββατο η Αργώ. Μάλιστα έχει προγραμματισθεί ειδική εκδήλωση στην παραλία του Βόλου στην είσοδο του Λιμεναρχείου, η οποία εκτός από τον καθιερωμένο αγιασμό του πλοίου που θα γίνει από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, περιλαμβάνει προσφώνηση του Δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη, χαιρετισμό του Υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, ομιλία του Υποναύαρχου (εα) Απόστολου Κούρτη -ΛΣ- Διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος "Αργώ".

    Η εκδήλωση θα συνεχιστεί υπό τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου. Πρόκειται για ένα εμβολοφόρο 50 κωπήλατο πλοίο (μονήρης πεντηκόντορος), προϊστορικό πλοίο του 14ου αιώνα π.Χ. με βοηθητική απλή ιστιοφορία, χτισμένο χωρίς σκελετό από ημικατεργασμένη δασική ξυλεία. Ανήκει στη τυπολογία της ηπειρωτικής ναυπηγικής σχολής δηλαδή στην ίδια οικογένεια με τα μακριά καράβια του Ομήρου και τα μετέπειτα γνωστά εμβολοφόρα πολεμικά πλοία της αρχαιότητας.

    Η πεντηκόντορος Αργώ καθημερινά μέχρι τον τελικό της προορισμό, που είναι η Βενετία θα διανύει από 10 έως 45 ναυτικά μίλια, ενώ Θα περάσει συνολικά από 37 λιμάνια. Την Αργώ θα συνοδεύει πλοίο της HELLENIC SEAWAYS, πάνω στο οποίο θα είναι οι χώροι ενδιαίτησης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των κωπηλατών. Το ταξίδι της Αργούς θα ολοκληρωθεί στο λιμάνι της Βενετίας στις 12 Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 7 Ιουλίου θα πλέει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Η Αργώ στο ταξίδι της θα σηκώσει έξι ξένες σημαίες, ισάριθμες με τις χώρες διέλευσής της ( Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία). Η Αργώ καθημερινά σε πολλά από τα λιμάνια που θα περνά θα παραμένει για μία ημέρα και θα γίνονται και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για την Αργοναυτική Εκστρατεία που διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας είναι έκφραση της ιστορίας μας, οδηγός γεμάτο μυστήριο και συμβολισμούς, αλλά πάνω από όλα πορεία πολιτισμού.

    [03] Κόσμος

    Την Κυριακή 15 Ιουνίου

    ΠΓΔΜ: Βουλευτικές εκλογές

    13/6/2008 21:26:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επαναλαμβάνεται την Κυριακή, 15 Ιουνίου, η ψηφοφορία σε 187 εκλογικά τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 161.000 ψηφοφόρους, μετά και τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ επί των εφέσεων των κομμάτων. Η απόφαση για την επανάληψη της ψηφοφορίας σε τόσο μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων έρχεται μετά τις εκτεταμένες παρατυπίες που σημειώθηκαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουνίου και τα βίαια ένοπλα επεισόδια που έλαβαν χώρα, από τα οποία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δέκα τραυματίσθηκαν. Τα επεισόδια και οι παρατυπίες αυτές, που σημειώθηκαν σε περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη Διεθνή Κοινότητα και εν πολλοίς επισκίασαν τη νίκη που πέτυχε ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων και εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας, η επανάληψη της ψηφοφορίας την Κυριακή, αποτελεί ένα σοβαρό τεστ σχετικά με τη βούληση και τις δυνατότητες των εμπλεκόμενων φορέων της ΠΓΔΜ (κυβέρνηση, αστυνομία και κόμματα) για την διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, μετά το δημοκρατικό έλλειμμα που σημειώθηκε την 1η Ιουνίου.

    Η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής θα διεξαχθεί σε αλβανόφωνες περιοχές στις εκλογικές περιφέρεις 1, 2 και 6 (Σκοπίων, Κουμάνοβο και Τετόβου).

    Την ανάγκη, η επαναληπτική αυτή ψηφοφορία να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς καμία σκιά, έχουν επισημάνει εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας, τις τελευταίες ημέρες.

    Στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, σχεδόν ισοψήφησαν. Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι αν η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής διεξαχθεί χωρίς πιέσεις, εκφοβισμούς και νοθεία, τότε η αντιπολιτευόμενη "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της, εις βάρος του συγκυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι. Το DUI του Αλί Αχμέτι, ο οποίος το 2001 είχε ηγηθεί της εξέγερσης των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ , υποστηρίζει ότι στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, υπέστη τον κύριο όγκο της βίας και νοθείας και κατηγορεί ως υπεύθυνους γι αυτό το DPA του Μέντουχ Θάτσι, αλλά και την αστυνομία. Το DPA από την μεριά του αντικρούει τις κατηγορίες αυτές.

    Η επανάληψη της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί σε πολλά εκλογικά τμήματα, στα οποία το DPA είχε έρθει πρώτο στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις ανησυχίες του κόμματος του Μέντουχ Θάτσι, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για προσπάθεια υφαρπαγής των ψήφων που είχε λάβει. Μικρότερος είναι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων στα οποία θα επαναληφθεί η ψηφοφορία και στα οποία πρώτο κόμμα είχε αναδειχθεί το DUI του Αλί Αχμέτι. Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Εξέλεξε 64 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής, έναντι μόλις 28 εδρών που απέσπασε ο συνασπισμός της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης του οποίου ηγήθηκε η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Η τελευταία, μετά την ήττα του κόμματός της στις εκλογές, γνωστοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του SDSM.

    Η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής ίσως επηρεάσει σε μικρό βαθμό και τα τελικά ποσοστά και τις έδρες των δύο μεγάλων αυτών σλαβομακεδονικών κομμάτων. Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι, ανεξαρτήτως αν μετά και την επαναληπτική ψηφοφορία διατηρήσει την αυτοδυναμία που έλαβε, θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης με ένα αλβανικό κόμμα- μεταξύ άλλων- και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Ο προτιμητέος εταίρος του κ. Γκρούεφσκι, από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, είναι το κόμμα του Μέτουχ Θάτσι, ωστόσο ο Αλί Αχμέτι απείλησε ότι αν το κόμμα του έρθει και πάλι πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και αποκλειστεί από την κυβέρνηση (όπως συνέβη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2006), τότε η χώρα θα εισέλθει σε παρατεταμένη κρίση.

    Προειδοποίηση Γκρούεφσκι για την Κυριακή

    Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, "σε κάποιους μεμονωμένους οπαδούς κομμάτων και στους μέντορές τους", να μην τολμήσουν να διανοηθούν να επαναλάβουν επεισόδια την Κυριακή, ημέρα που επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία σε αρκετές αλβανόφωνες περιοχές. Ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι η αστυνομία συνέλαβε τις προηγούμενες ημέρες πάνω από 50 άτομα για συμμετοχή σε επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Ιουνίου και τα οποία, όπως υπογράμμισε, "ντρόπιασαν τη χώρα". Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE συμπλήρωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης με κανένα κόμμα το οποίο θα εκλέξει βουλευτές με νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος του Αχμέτι

    Συνελήφθη τα μεσάνυχτα από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, ο Τάλατ Τζαφέρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της "Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι, με την κατηγορία της ανάμειξής του σε επεισόδια την 1η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ο Τάλατ Τζαφέρι που συνελήφθη στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο, είχε διατελέσει υφυπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ και είναι υποψήφιος του DUI στις εκλογές αυτές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με την επανάληψη της ψηφοφορίας, σε 187 εκλογικά τμήματα, την Κυριακή 15 Ιουνίου.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του DUI το οποίο έκανε λόγο για ενέργεια, η οποία πλήττει τη δημοκρατία στη χώρα. Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η αστυνομία, όπως ισχυρίστηκε, αδυνατεί να συλλάβει τους πραγματικούς ενόχους των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν την 1η Ιουνίου και καταφεύγει σε πολιτικές διώξεις στελεχών του DUI. Σύμφωνα με το DUI, τέτοιες ενέργειες σκοπό έχουν να πλήξουν το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και να αποτρέψουν τη νίκη του στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής 15 Ιουνίου.

    [04] Πολιτική

    Έγκριση της Διακήρυξης των Αθηνών

    Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών ΝΑ Ευρώπης

    13/6/2008 20:11:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την έγκριση της Διακήρυξης των Αθηνών και την έκφραση ικανοποίησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου από τους συμμετέχοντες αρχηγούς κρατών, σε σύντομες δηλώσεις προς τον Τύπο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου με θέμα τις διαπολιτισμικές συναντήσεις σε θαλάσσιες, ποτάμιες και λιμναίες διαδρομές στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ό πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στις δηλώσεις του μίλησε για επιτυχημένη συνάντηση, προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί την ιδανική έκφραση των κοινών μας δράσεων για τη δημιουργία στενότερων σχέσεων και ανταλλαγών. Όπως τόνισε, ο πολιτισμός λειτουργεί ως ισχυρός συνεκτικός δεσμός και εύφορο πεδίο για την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της περιοχής και ως παράγοντας σταθερότητας, συνοχής και ειρήνης και προόδου. Ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι Η Σύνοδος των Αθηνών αποτελεί κέρδος για τους λαούς της περιοχής, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου. Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε επίσης το βαθύτερο αίτημα για ενίσχυση της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης και την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης.

    Σε σύντομες δηλώσεις τους οι υπόλοιποι αρχηγοί και εκπρόσωποι αρχηγών κρατών επεσήμαναν την πολιτική θέληση για ενίσχυση της προσπάθειας με σκοπό να έλθουν πιο κοντά οι λαοί της περιοχής. Κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις τους ήταν "να αξιοποιήσουμε τα κοινά μας σημεία για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των επόμενων γενεών".

    Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι συμμετέχοντες παρεκάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας είχε διαδοχικές κατ ιδίαν συναντήσεις με τον προεδρεύοντα του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρόεδρο της Κροατίας.

    Διακήρυξη των Αθηνών

    Ως κατακλείδα μιας ενδιαφέρουσας ημέρας, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, η Διακήρυξη των Αθηνών στην οποία υπάρχουν τέσσερις ενότητες:

    Στην πρώτη, αναφέρεται η δέσμευση των αρχηγών προς τις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στη δεύτερη ενότητα γίνεται αναφορά στην περιοχή ως γέφυρα Ανατολής-Δύσης που ενώνει τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

    Στην τρίτη ενότητα γίνεται αναφορά στο ρόλο των διεθνών οργανισμών και στην τέταρτη γίνεται αναφορά στις συμβάσεις και διακηρύξεις της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης και δίνεται έμφαση στις δυνατότητες που έχουν οι διεθνείς οργανισμοί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης, αποφασίστηκε η επόμενη Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο, με θέμα τη διαχείριση της ποικιλομορφίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προβολή της για τουριστικούς σκοπούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 June 2008 - 21:44:20 UTC