Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβεί η κρίση στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Aναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών
  • [03] Mαζική έξοδος εκδρομέων
  • [04] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [05] PASOK Faces Serious Crisis
  • [06] Προσπάθειες στήριξης των σεισμοπλήκτων
  • [07] Συνάντηση Μπους - Σαρκοζί
  • [08] Eπιδρομή σε σούπερ μάρκετ
  • [09] Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας
  • [10] Legorreta + Legorreta στο Μπενάκη
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας
  • [12] Θάνατος κυνηγού στην Αρκαδία
  • [13] Στα Χανιά ο Υπουργός Παιδείας
  • [14] G8: Σοβαρή απειλή οι αυξήσεις
  • [15] "Κινηματογραφική" απόδραση Ταλιμπάν
  • [16] Η Synch καρδιά της Αθήνας

    [01] Πολιτική

    Διχασμένοι και οι ψηφοφόροι

    Σοβεί η κρίση στο ΠΑΣΟΚ

    14/6/2008 12:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2008 13:37:19)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Μοιράζονται οι απόψεις για την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ-1, οι απόψεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διχάζονται στα ερωτήματα εάν συμφωνούν με τη διαγραφή του κ.Σημίτη, εάν η κίνηση αυτή ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του κ. Παπανδρέου και στο εάν πρέπει να παραμείνει ή να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ο πρώην πρωθυπουργός. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, με τη ΝΔ να προηγείται 5,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 30% έναντι 24,5% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%, το ΚΚΕ με 7,3% και ο ΛΑΟΣ με 5,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 19,4%.

    Αμηχανία και διαφοροποιήσεις

    Την ίδια ώρα, ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν δημόσια τη διαφωνία τους για τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ άλλα να τηρούν στάση αναμονής.

    "Πρέπει να κλείσουμε αυτό τον κύκλο της εσωστρέφειας και να πάμε κοντά στον κόσμο", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ερωτηθείς χθες για το θέμα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι μοναδικός στόχος και έγνοια δική του και της παράταξης είναι να απαλλάξουν τη χώρα από ένα άθλιο κατεστημένο συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που έχουν ως προστάτη τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της ΝΔ.

    "Ο κ. Παπανδρέου υβρίζει χυδαιότερα από άλλες φορές για να σκεπάσει το θόρυβο από τα εσωκομματικά του προβλήματα", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, ενώ απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η υποκρισία και η χυδαιότητα της κυβέρνησης έχουν τα όρια τους.

    Στο θέμα της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης. "Η τελευταία κρίση στο ΠΑΣΟΚ αντανακλά την ευρύτερη κρίση στρατηγικής του κόμματος αυτού, αλλά δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω είναι καθαρά εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ", σημείωσε.

    "Θεωρώ εσφαλμένη την επιλογή της διαγραφής του Κώστα Σημίτη", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, τονίζοντας ότι δεν γίνεται στα μεγάλα κόμματα να λαμβάνονται με ευκολία διοικητικά μέτρα. Οι πρώην πρωθυπουργοί, πρόσθεσε, έχουν την ευχέρεια να εκφράζουν τις απόψεις τους και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα στρατηγικής.

    "Μοιράζονται" οι απόψεις

    Διίστανται οι απόψεις και στις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ-1, στην ερώτηση κατά πόσο συμφωνούν με την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 37% απάντησε "Ναι" και το 41% "Όχι", ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 43,90% και 41,5%, αντίστοιχα.

    Σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να κάνει ο κ. Σημίτης, οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται μοιρασμένοι κυριολεκτικά στα δύο, καθώς σε ποσοστό 45,5% απάντησαν ότι πρέπει να παραμείνει ενώ το 45,4% δηλώνει πως θα πρέπει να αποσυρθεί, την ώρα που μόλις το 5,25% θεωρεί πως θα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Αντιστοίχως τα ποσοστά στο σύνολο των ψηφοφόρων διαμορφώνονται σε 34%, 49,4% και 7,8%.

    Ισοκατανομή απόψεων και στην ερώτηση κατά για την ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ του κ. Παπανδρέου από αυτήν την κίνηση. Το 47% υποστηρίζει ότι υπήρξε ενίσχυση, ενώ το 46% διαφωνεί. Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 38% συμφωνεί και 53% διαφωνεί.

    Όσον αφορά στα ποσοστά προτίμησης μεταξύ των δύο, το 71,3% έχει θετική γνώμη για τον κ. Παπανδρέου και το 49,3% για τον κ. Σημίτη. Αρνητική γνώμη για τον κ. Παπανδρέου έχει το 27,8% και για τον κ. Σημίτη το 47,5%.

    [02] Πολιτική

    Ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον Υπ. Μεταφορών

    Aναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών

    14/6/2008 13:41:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών προχωρά η κυβέρνηση, με την προμήθεια νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, αλλά και τον επανασχεδιασμό λεωφορειακών γραμμών της Δυτικής Αττικής με στόχο όλες οι γραμμές να καταλήγουν σε σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό. Κατά τη συνεργασία τους συζητήθηκε επίσης το θέμα της Ολυμπιακής, για το οποίο ο Υπουργός τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ συνεχίζονται και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν γνωστοποιηθεί ισχύουν. Ακόμα ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι θα γίνουν δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα.

    "Πράσινες" μεταφορές, Ολυμπιακή και τηλεπικοινωνίες

    Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος του σχεδίου για τον επανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών είναι να μπορούν οι πολίτες να φθάνουν στο κέντρο, με το ίδιο εισιτήριο, εξοικονομώντας το 30% του χρόνου.

    Οσον αφορά στην προμηθειών νέων λεωφορείων, ο κ. Χατζηδάκη ανακοίνωσε πως τα 200 από αυτά θα κινούνται με φυσικό αέριο, "έτσι ώστε η Αθήνα, να γίνει η πρώτη πόλη στην Ευρώπη σε αριθμό λεωφορείων, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο".

    Συζήτηση έγινε, όπως ο ίδιος ανέφερε, και για τις προμήθειες ηλεκτρικών λεωφορείων στο μέλλον, αλλά και για το ζήτημα των ποδηλατοδρόμων. Ο υπουργός κοινοποίησε ότι θα γίνουν δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα, ενώ έχουν δεσμευτεί και 15 εκατομμύρια ευρώ για ποδηλατοδρόμους σε δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

    Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες, όπως είπε, είναι τεχνικές και εξαιρετικά δύσκολες και γι αυτό διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης είναι γνωστά συμπληρώνοντας: "θέλουμε να καταλήξουμε σε λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και επιμένουμε σε ότι έχουμε πει. Θέλουμε να κρατήσουμε το όνομα, το σήμα της εταιρείας, αλλά θέλουμε να απαλλαγούμε και από τα χρέη".

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και το πρόγραμμα του υπουργείου για τα δίκτυα με οπτικές ίνες νέας γενιάς. "Ουσιαστικά πρόκειται για την Εγνατία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει όχι μόνο χρήματα, αλλά και ελπίδες σ αυτό το πρόγραμμα, ώστε να βρεθεί στην πρωτοπορία της Ευρώπης στα ζητήματα των τηλεπικοινωνιών.

    [03] Κοινωνία

    Για το τριήμερο

    Mαζική έξοδος εκδρομέων

    14/6/2008 17:42:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η έξοδος από την πρωτεύουσα λόγω του τριημέρου, ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα στα εθνικά οδικά δίκτυα. Στον άξονα Αθηνών-Τρίπολης ,στο Σπαθοβούνι της Αρκαδίας, το μποτιλιάρισμα έφτανε κατά διαστήματα τα 3 χλμ., ενώ ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα προβλήματα στα Τέμπη, όπου νωρίτερα είχε σχηματιστεί ουρά αυτοκινήτων μήκους 5 χιλιομέτρων. Ανοικτά για τους οδηγούς ήταν τα διόδια Ελευσίνας, ενώ ένα τροχαίο στην πρώτη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας, συνέβαλλε στη δημιουργία καθυστερήσεων. Η τροχαία παραμένει σε επιφυλακή. Πυκνή κίνηση παρατηρήθηκε και στα λιμάνια, με 44 προγραμματισμένα δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα, ενώ στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για το Σάββατο είχαν προγραμματιστεί 530 προσγειώσεις και απογειώσεις και 31 πτήσεις τσάρτερ. Τέλος, με έκτακτα δρομολόγια έχουν ενισχυθεί τα ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ.

    Ο καιρός την Κυριακή

    Γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις: τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στα βόρεια.

    Μακεδονία, Θράκη καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα, βαθμιαία βελτίωση τη νύχτα. άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    δυτική Ελλάδα καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες στην ήπειρο κυρίως το απόγευμα, βελτίωση από το βράδυ. άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο ιόνιο 6 μποφόρ. θερμοκρασία: από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος καιρός: γενικά αίθριος, τοπικές νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. θερμοκρασία: από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. θερμοκρασία: από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα καιρός: γενικά αίθριος, πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. θερμοκρασία: από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική καιρός: γενικά αίθριος, τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια. άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με παροδική βροχή η καταιγίδα το απόγευμα, βελτίωση από το βράδυ. άνεμοι: βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    τοπική πρόγνωση για τις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας Κυριακή 15-06-2008 καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το απόγευμα. άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    [04] Κόσμος

    Έξι νεκροί, 10 αγνοούμενοι και 140 τραυματίες

    Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    14/6/2008 12:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2008 17:53:52)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-Reuters-Γαλλικό Πρακτορείο-BBC

    Έξι νεκροί, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δέκα αγνοούμενοι και τουλάχιστον 140 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε τη βόρεια Ιαπωνία νωρίς το πρωί, στις 8:43 τοπική ώρα (2:43 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε σε εστιακό βάθος 10χλμ, στην επαρχία Ιουάτε, μια αραιοκατοικημένη περιοχή περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Στην περιοχή καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 μετασεισμοί, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Εξαιτίας του σεισμού σημειώθηκε διαρροή μικρής ποσότητας νερού με ραδιενεργά στοιχεία σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εργασίες σταμάτησαν, όμως δεν εκφράζονται φόβοι για διαρροή του νερού εκτός του εργοστασίου. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε κτίρια.

    Σημαντικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες

    Η διαρροή σημειώθηκε εντός του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Tokyo Electric Power Co στην επαρχία Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος της εταιρίας διαβεβαίωσε ότι το γεγονός δεν θα επιφέρει επιπτώσεις στη λειτουργία του εργοστασίου.

    Οι διοικήσεις διαφόρων άλλων πυρηνικών εργοστασίων, περιλαμβανομένων της Tepco, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων.

    Η δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στις επαρχίες Ιουατέ, Ακίτα και Μιγιάγκι, αλλά ταρακουνήθηκε και το Τόκιο, σύμφωνα με την Μετεωρολογική και Σεισμολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

    Αμέσως διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία των υπερταχειών των ιαπωνικών σιδηροδρόμων. Γέφυρες κατέρρευσαν εξαιτίας των κατολισθήσεων. Δρόμοι κόπηκαν στα δύο καταπίνοντας ακόμη και οχήματα. Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 29.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Οι αρχές δημιούργησαν αμέσως ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης, καθώς όσο περνούν οι ώρες πολλαπλασιάζονται οι αναφορές ζημιών.

    Μια 56χρονη γυναίκα βρήκε το θάνατο στην επαρχία Φουκουσίμα, κι ένας άνδρας σκοτώθηκε στην επαρχία Ιουατέ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από σπίτι που κατέρρευσε στην επαρχία Μιγιάγκι. Πέντε παιδιά σε νηπιαγωγείο τραυματίσθηκαν από γυαλιά όταν τα παράθυρα έσπασαν εξαιτίας του σεισμού.

    Οι ισχυροί σεισμοί είναι εξαιρετικά συχνοί στην Ιαπωνία, στην οποία καταγράφεται το 20% των σεισμών άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Τον Οκτώβριο του 2004 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε πλήξει την περιοχή Νιιγκάτα, στοιχίζοντας τη ζωή 65 ανθρώπων και τους τραυματισμούς πλέον των 3.000. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός μετά από εκείνον στο Κόμπε το 1995, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 6.400 ανθρώπων.

    [05] Voters Torn

    PASOK Faces Serious Crisis

    14 Ιουν 2008 12:52:0

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    At the focus of interest are latest developments in PASOK after Mr. Papandreous decision to oust former Prime Minister Mr. Simitis from the partys parliamentary group. According to gallop conducted for ANT-1 TV channel, PASOK voters seem torn regarding Mr. Simitis ousted. The gallop records that they can not decide whether this movement reinforces the leading profile of Mr. Papandreou and if M. Simitis must withdraw from the political activity. As per voting intention, New Democracy is on the lead, ahead of PASOK with 5,5 points. More specifically, ND received 30% against PASOKs 24,5% . SYRIZA follows with 10,5%, KKE gathered 7,3% and LAOS 5,1%, while undecided voters rose up to 19,4%.

    Perplexity and Differentiations

    At the same time some of the top members of the opposition party publicly express their disagreement regarding Mr. Simitis ousted from the parliamentary group.

    "We have to close this new round of introversion and to try to reach people", PASOK parliamentary member Mr. Magriotis said in NET 105,8 state radio station.

    Mr. Papandreou stated that the partys only goal and his only concern are to free the country from a miserable establishment of specific economical and political interests that are protected by the Prime Minister and his government.

    "Mr. Papandreou is insulting more vulgar than any other time in order to cover the noise caused by his partys internal problems", governmental spokesman Mr. Roussopoulos said.

    On reference to PASOK crisis minister of Transport Mr. Hatzigakis said: "Latest crisis in PASOK reflects the wider crisis of strategy of the opposition party, I have nothing more to say, this PASOKs internal issue".

    Deputy minister of education Mr. Andreas Lykourezos stated in NET 105,8: "I believe that Mr. Simitis ousted was wrong". He also underlined that former prime ministers can express their opinions and stressed that PASOK faces a problem of strategy.

    Translated by Sofia Gartziou

    [06] Κοινωνία

    Χορηγήθηκε και το Σάββατο το επίδομα

    Προσπάθειες στήριξης των σεισμοπλήκτων

    14/6/2008 16:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2008 19:14:15)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στην επαναφορά κανονικών ρυθμών ζωής επιχειρούν να επανέλθουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ χωρίς προβλήματα χορηγήθηκε και το Σάββατο το έκτακτο οικονομικό επίδομα στους δικαιούχους από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας που παρέμειναν ανοιχτά έως το μεσημέρι. Παράλληλα μικτά κλιμάκια της Νομαρχίας και του επιμελητηρίου επισκέπτονται καθημερινά τις επιχειρήσεις κάνοντας καταγραφή των ζημιών. Συνεργεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών συνεχίζουν τους ελέγχους και στο δίκτυο ύδρευσης 14 δημοτικών διαμερισμάτων για την ύπαρξη υψηλού μικροβιακού φορτίου. Στην Ηλεία, συνεχίζεται η προσπάθεια προσωρινής στέγασης των αστέγων που προκάλεσε ο σεισμός, με την αποστολή λυόμενων οικίσκων. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης, τόνισε θα εξεταστούν παρεμβάσεις και επανασχεδιασμός των περιβαλλοντικών έργων που υλοποιούνται στην περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Ευρυπίδη Στυλιανίδη τα σχολικά κτήρια στην Αχαΐα και την Ηλεία έχουν ήδη ελεγχθεί από κλιμάκια μηχανικών. Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής Βασίλης Παπαζάχος για την κατάσταση στη ΒΔ Πελοπόννησο. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε πως δεν προβλέπεται κάτι το συνταρακτικό, ωστόσο επέστησε την προσοχή των κατοίκων να μην μπαίνουν στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά ένας ισχυρός μετασεισμός.

    Περιοδεία Α. Γκερέκου

    Επίσκεψη στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας και συναντήσεις με τοπικούς φορείς, πραγματοποίησε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Άντζελα Γκερέκου. Σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων: "Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνει κανείς, είναι ότι η Πολιτεία και συγκεκριμένα η κυβέρνηση, οφείλει να σταθεί κοντά στους πληγέντες, και να μη θεωρήσει ότι εξάντλησε τις υποχρεώσεις της με την καταβολή των άμεσων επιδομάτων - τα οποία, ούτως ή άλλως, εμφανίζονται εξαιρετικά ανεπαρκή, συγκριτικά με τις υπάρχουσες ανάγκες. Αυτό που απαιτείται, είναι ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί, σε βάθος χρόνου. Το Νομοσχέδιο που καταθέσαμε, πριν από λίγες μέρες, για τη συνολική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, μετά το γεγονός του σεισμού που αφορά και στις ίδιες περιοχές, αποκτά πλέον έναν επείγοντα χαρακτήρα. Οι προτάσεις μας εκεί είναι σαφείς και ξεκάθαρες και αφορούν στην ανοικοδόμηση, στην καθημερινή ζωή, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και στον πολιτισμό και στον τουρισμό. Ειλικρινά, θα εκπλαγώ, εάν το Νομοσχέδιο αυτό δεν βρει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων κομμάτων - ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε και οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν εύκολα τα συμπεράσματά τους".

    [07] Κόσμος

    Ευρωπαϊκή περιοδεία του προέδρου των ΗΠΑ

    Συνάντηση Μπους - Σαρκοζί

    14/6/2008 16:28:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Περιοδεία στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και από το Παρίσι τόνισε, μιλώντας στον οργανισμό για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει ποτέ ξανά ασφαλής παράδεισος για τους τρομοκράτες. Υπενθυμίζοντας ότι πριν από πέντε χρόνια ΗΠΑ και Ευρώπη είχαν διαφορετικές θέσεις για το Ιράκ, ο κ. Μπους ανέφερε ότι σήμερα οι σχέσεις μεταξύ τους είναι περισσότερο ευρείες και ζωηρές από ποτέ. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράστηκε κολακευτικά για την επιλογή του κ. Σαρκοζί να ενισχύσει τις γαλλικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Η ευρωπαϊκή περιοδεία του κ. Μπους είναι από τις αποχαιρετιστήριες στη διάρκεια της προεδρίας του. Δεν έλειψαν όμως και οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, με τους διαμαρτυρόμενους να καταδικάζουν τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ζητώντας να τερματιστεί ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και να τερματιστεί η ξένη στρατιωτική παρουσία στις χώρες αυτές.

    Άρνηση από το Ιράν

    Απογοητευμένοι δήλωσαν τόσο ο αμερικανός πρόεδρος, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από την άρνηση του Ιράν, να δεχτεί το δυτικό πακέτο με οικονομικά κυρίως οφέλη, ώστε να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί, για την πρωτοβουλία της ομάδας 5+1 (αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και τη Γερμανία: "Αναμένουμε να λάβουμε τις ακριβείς απόψεις της ομάδας 5+1 όσον αφορά τη δέσμη των προτάσεών μας. Είναι φυσικό η απάντηση του Ιράν στην προσφορά της ομάδας 5+1 να εξαρτάται από τη λογική και εποικοδομητική απάντηση της ομάδας 5+1 στη δέσμη των ιρανικών προτάσεων".

    [08] Κοινωνία

    Στον Άγιο Παντελεήμονα

    Eπιδρομή σε σούπερ μάρκετ

    14/6/2008 16:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2008 16:41:07)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Περίπου 20 άτομα από τον αναρχικό χώρο, μπήκαν σε σούπερ μάρκετ στον Άγιο Παντελεήμονα και αφού πήραν τρόφιμα, χωρίς να τα πληρώσουν, τα άφησαν σε γειτονική λαϊκή αγορά και εξαφανίστηκαν μόλις αντιλήφθησαν αστυνομικούς να πλησιάζουν. Οι νεαροί μπήκαν, ως πελάτες, στο σούπερ μάρκετ DIA, στη διασταύρωση Κολοφώνος και Αχαρνών και στο κατάστημα Βερόπουλος, στη διασταύρωση Περγάμου και Ρεμούνδου. Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Το προηγούμενο περιστατικό είχε συμβεί σε σούπερ μάρκετ της περιοχής των Εξαρχείων και η δωρεάν διανομή των τροφίμων, από τους νεαρούς, είχε γίνει στη λαϊκή αγορά της περιοχής.

    [09] Υγεία

    Το Σάββατο 14 Ιουνίου

    Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας

    14/6/2008 16:07:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το αίμα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν, αλλά πολύτιμο αγαθό που προσφέρεται από άνθρωπο σε συνάνθρωπο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι: "Είναι ημέρα ελπίδας, ευαισθησίας και έμπρακτης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Ημέρα ευθύνης, πανανθρώπινης αλληλεγγύης και αλτρουισμού. Ημέρα τιμής προς τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη". Ο κ. Ζώης τόνισε ότι "η καθιέρωση του εορτασμού, είναι βέβαιο ότι συμβάλλει ώστε να εξαλειφθεί κάθε προκατάληψη, φόβος και άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, να προσελκύσει και να ενθαρρύνει νέους αιμοδότες, να μεταλαμπαδεύσει κυρίως στη νέα γενιά την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της κοινωνικής προσφοράς. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγάλες και μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Είναι γνωστό ότι η εθελοντική αιμοδοσία καλύπτει μόνο το 50% αυτών των αναγκών. Παράλληλα, η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων θα πρέπει να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα ευαισθητοποίησης του πολίτη και ενεργού συμμετοχής στην Εθελοντική Αιμοδοσία". Και συμπλήρωσε ότι "μόνο με συντονισμένες κινήσεις Πολιτείας, Φορέων και Εθελοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος να καταστεί επιτέλους, η Ελλάδα αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα και να αυξήσει το σύνολο των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών".

    [10] Πολιτισμός

    Legorreta + Legorreta στο Μπενάκη

    14/6/2008 15:00:00

    Αρχιτεκτονική που βελτιώνει τις πόλεις κι όχι μνημεία προσωπικής αυταρέσκειας των αρχιτεκτόνων, είναι η φιλοσοφία του Μεξικανού αρχιτέκτονα Ρικάρντο Λεγορέτα (Ricardo Legorreta), που έργα του εκτίθενται, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μέσα από φωτογραφίες, σχέδια, προπλάσματα, βιβλία και DVD.

    Χρώμα, αίθρια, νερό, φως, συμμετρία γεωμετρικών όψεων, τα επαναλαμβανόμενα τέλεια "κομμένα" τετράγωνα,οι επιφάνειες και οι υφές των επιβλητικών τοίχων και η μνημειακή κλίμακα κάποιων έργων, καθιέρωσαν την έντονα μεξικανική αρχιτεκτονική του Λεγορέτα, διεθνώς.

    Ο 77χρονος σήμερα, πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας, σπούδασε στην πόλη του Μεξικού , εργάστηκε αρχικά σε κάποια από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας του, έως ότου ίδρυσε το δικό του.

    Καταξιώθηκε την δεκαετία του 70 με έργα όπως τα ξενοδοχεία της Camino Real στην πόλη του Μεξικού, στο Κανκούν,την Ιξτάπα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Marco, στο Μοντερέι στο Μεξικό, ο μητροπολιτικός ναός της Μανάγκουα.

    Έργα του γραφείου του επίσης , το Τεχνολογικό Μουσείο Καινοτομίας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σάντα Φε.

    Το 2000 το όνομα του γραφείου του αντικαταστάθηκε από το Legorreta +Legorreta, με τη συμμετοχή του γιου του, Βικτόρ, αρχιτέκτονα και εκείνου ,ο οποίος πρόσθεσε στο δυναμικό και άλλους,νέους συνεργάτες.

    Την έκθεση με τίτλο "Legorreta+Legorreta Όψεις και Χρώμα -Μυστήριο και Μαγεία στην Αρχιτεκτονική", συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού και το Μουσείο San Ildefonso της Πόλης του Μεξικού

    [11] Υγεία

    Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

    14/6/2008 14:25:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει το 10 έως 12% των ανδρών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας Γονιμότητας, που γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου.

    Σε περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητο, ενώ ένα στα δύο περιστατικά έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται σε υπογονιμότητα του άνδρα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στο πλαίσιο ημερίδας η Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Ελλάδας ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα αναπαραγωγής. Μάλιστα η Eurostat αναφέρει ότι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς οι Ελληνίδες γεννούν, κατά μέσο όρο, 1,28 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2005.

    Οσον αφορά γενικά στα προβλήματα-κινδύνους που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα της γυναίκας και του άνδρα, κάποια από αυτά εντοπίζονται στη μετάθεση της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και στην ελάττωση του σπέρματος εξαιτίας περιβαλλοντικών λόγων, όπως της εμφάνισης στο νερό ενώσεων με οιστρογονικές ιδιότητες από τα βιομηχανικά απόβλητα που εισχωρούν στον κύκλο της διατροφής.

    [12] Κοινωνία

    Θάνατος κυνηγού στην Αρκαδία

    14/6/2008 14:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 10 τη νύχτα χθες, σε αγροτοδασική περιοχή του Μαινάλου, κοντά στη Σιλίμνα του δήμου Φαλάνθου, στην Αρκαδία. Οι δύο κυνηγοί είχαν στήσει παράνομο "καρτέρι" για αγριογούρουνα, όταν ο ένας, περνώντας το φίλο του για θήραμα, τον πυροβόλησε με την κυνηγετική του καραμπίνα.

    Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, και στη συνέχεια στην ιατροδικαστική υπηρεσία Ναυπλίου για νεκροψία και νεκροτομή. Ο δράστης λαθροκυνηγός συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Τρίπολης.

    Πριν λίγους μήνες, σε μικρή απόσταση από το σημείο του χθεσινοβραδινού συμβάντος, στο Μαίναλο, και πάλι σε κυνήγι αγριόχοιρου, είχε χάσει τη ζωή του ο αδελφός του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Άμυνας, Γ. Λαμπρόπουλου.

    [13] Πολιτική

    Στα Χανιά ο Υπουργός Παιδείας

    14/6/2008 14:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2008 15:38:20)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Ολοκληρώνονται σήμερα στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι εργασίες της 58ης Συνόδου των Πρυτάνεων των ΑΕΙ.

    "Ο νόμος πλαίσιο έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε απόλυτη λειτουργία", επισήμανε ο Υπουργός τονίζοντας ότι "ήδη λειτουργούν οι βασικές αρχές του νόμου, που είναι η αυτονομία, η αυτοδιοίκηση, η δημοκρατία στα ιδρύματα, η αξιοκρατία και η διαφάνεια στη διαχείριση των κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων"

    Στο πλαίσιο των φοιτητικών αντιδράσεων, μέλη του ενιαίου συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και φοιτητές που πρόσκεινται στην Πανσπουδαστική, πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο της συνόδου και στην πόλη των Χανίων.

    Νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων

    Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης "ανοίγει και για την παιδεία ένας νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων με τα μεταπτυχιακά να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου".

    "Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στα ελληνικά ιδρύματα να ανοίγουν παραρτήματα μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό. Βγαίνουν από την άμυνα τα ΑΕΙ της χώρας και περνούν στην αντεπίθεση κατακτώντας ένα ρόλο στη διεθνή αγορά και την κοινωνία", επισήμανε και διευκρίνισε ότι ύστερα από πολλές δεκαετίες τα ΤΕΙ αποκτούν τη δυνατότητα, από το νόμο, μεταπτυχιακού τμήματος. Δίνεται η δυνατότητα, είπε, σε ιδρύματα να βάζουν δίδακτρα, η επιστήμη διδάσκεται και σε άλλες γλώσσες και προσελκύονται φοιτητές και από αλλά κράτη, ενισχύοντας το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    "Η κοινωνία και η νεολαία αγκαλιάζουν αυτή τη νέα λογική, η οποία προσπαθεί να βγάλει την χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει σε νέους πρωταγωνιστικούς ρόλους", τόνισε ο υπουργός. Για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν με έντονο τρόπο σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε:

    "Αυτό που είναι μεμπτό και καταδικαστέο είναι να υπάρχουν ακραίες δυνάμεις, που πολλές φορές δεν σέβονται τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας και με την συμπεριφορά τους προσβάλλουν και την ποιότητα και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων. Ευτυχώς όμως, αυτές τις δυνάμεις τις απομονώνουν και τις καταδικάζουν σχεδόν όλες, θα έλεγα, οι πολιτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις και το σύνολο του υπεύθυνου φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας".

    Τέλος στη διπλοβάρδια έως το 2012

    Ως το τέλος του 2012 θα έχει λυθεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας των σχολείων στο νομό Χανίων, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψής του με φορείς εκπαίδευσης και δημάρχους της περιοχής.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται πρόγραμμα 46,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά 35 παρεμβάσεις στο νομό για την κατασκευή σύγχρονης σχολικής στέγης.

    "Θεωρώ ότι με αυτή την παρέμβαση της πολιτείας και της κυβέρνησης λύνονται ζητήματα που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες στο νομό και έτσι, στην πράξη αντιμετωπίζεται η διπλοβάρδια", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης και δεσμεύτηκε ότι μέσα από προγραμματική σύμβαση με τη νομαρχία θα διατεθούν ένα εκατομμύριο ευρώ, για την αντιμετώπιση των εξόδων συντήρησης παλαιών σχολείων, που αποτελεί αίτημα πολλών δήμων της περιφέρειας.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο αίτημα για δημιουργία, στα Χανιά, Μεσογειακού ΤΕΙ επισημαίνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο εθνικό συμβούλιο για την εκπαίδευση και θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Διαβεβαίωσε επίσης, ότι σύντομα θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το τοπικό παράρτημα των Αρχείων του Κράτους.

    Ο κ. Στυλιανιδης, που συνοδεύεται από τον υφυπουργό, Σπύρο Ταλιαδούρο, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους βουλευτές Μανούσο Βολουδάκη και Στέλιο Νικηφοράκη, εγκαινίασε το μεσημέρι το διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο Ακρωτηρίου και το λύκειο Σούδας.

    Νωρίς το πρωί σήμερα, επισκέφθηκε το δήμαρχο Χανίων και το μητροπολίτη Κυδωνίας - Αποκορώνου.

    [14] Οικονομία

    G8: Σοβαρή απειλή οι αυξήσεις

    14/6/2008 11:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2008 15:23:38)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Γαλλικό Πρακτορείο

    Οι αυξανόμενες τιμές των αγαθών, κυρίως του πετρελαίου και των τροφίμων, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομίας της G8 που ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

    "Οι υψηλές τιμές των αγαθών, κυρίως του πετρελαίου και των τροφίμων, απειλούν σοβαρά τη σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις πιο ευάλωτες οικονομίες και ίσως αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως", τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    Οι Υπουργοί ζήτησαν επίσης αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (FMI) για την αύξηση της τιμής του.

    "Καλούμε κυρίως το FMI και την AIE (Διεθνή Υπηρεσία Ενεργείας) να συνεργαστούν με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για να αναλύσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία", προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Οι υπουργοί της G8 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς και Ρωσία) ζήτησαν από το FMI να τους παραδώσει έκθεση για το θέμα αυτό στην προσεχή σύνοδο, τον Δεκέμβριο.

    Ζήτησαν ακόμα "μείωση των επιδοτήσεων" από ορισμένες χώρες κυρίως της Ασίας, στις τιμές των καυσίμων και εξέφρασαν την ελπίδα να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέψουν στις πιο φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου των τελευταίων μηνών.

    Δεν φταίνε οι κερδοσκόποι, λένε οι ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον δήλωσε σήμερα ότι είναι λάθος να θεωρείται η κερδοσκοπία η κύρια αιτία της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου και ότι το φαινόμενο αυτό είναι ένα πρόβλημα "της προσφοράς και της ζήτησης".

    "Όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν την προσφορά και τη ζήτηση", είπε ο Πόλσον σε συνέντευξη Τύπου στην Οζάκα μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της G8.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό "έχουμε ανάγκη από νέες σημαντικές επενδύσεις στους τομείς των ορυκτών καυσίμων και των εναλλακτικών πηγών ενεργείας".

    Ο Πόλσον τόνισε επίσης ότι "ένα ισχυρό δολάριο σε σχέση με τα άλλα νομίσματα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ότι "η σημερινή υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία περνάει μια δύσκολη περίοδο"

    Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η Επισιτιστική Τράπεζα της Νέας Υόρκης, περίπου 3,1 εκατομμύρια Νεοϋορκέζοι, δηλαδή τέσσερις στους δέκα κατοίκους της πόλης, δυσκολεύτηκαν να αγοράσουν τρόφιμα το 2007 λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την άνοδο των τιμών αυξήθηκε κατά 52% από το 2003, τη χρονιά που έγινε για πρώτη φορά παρόμοια έρευνα.

    Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, κατά 15% από το 2003 έως το 2007 και κατά 5,8% από τον Μάιο του 2007 -- σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία -- έπληξε σοβαρά τους Νεοϋορκέζους που ήταν συνηθισμένοι σε χαμηλές τιμές τις τελευταίες δεκαετίες. Το πρόβλημα προστίθεται στο βάρος των ενοικίων και των καυσίμων που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι

    Ακόμη και οι "προνομιούχοι" δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες: από τους πολίτες που κερδίζουν περισσότερα από 75.000 δολάρια κατ έτος ο ένας στους πέντε υποστήριξε ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το 2003. Τα ίδια προβλήματα έχει και το ένα τρίτο των αποφοίτων πανεπιστημίων.

    [15] Κόσμος

    Περίπου 1.000 δραπέτες από επίθεση σε φυλακή

    "Κινηματογραφική" απόδραση Ταλιμπάν

    14/6/2008 17:16:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Απόδραση που παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όταν βομβιστές αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο και 30 ένοπλοι Ταλιμπάν, επετέθησαν στη φυλακή Σαρπόζα, ανατινάζοντας την είσοδό της. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο θάνατος 15 φρουρών και έξι κρατουμένων, ενώ οι περισσότεροι από τους 1.000 κρατούμενους της φυλακής απέδρασαν. Ο ακριβής αριθμός των δραπετών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αφού συνεχίζεται η καταμέτρηση των κρατουμένων. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό ενώ οι κάτοικοι της περιοχής διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σε άλλο περιστατικό, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, τέσσερις στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας.

    [16] Πολιτισμός

    Η Synch καρδιά της Αθήνας

    13/6/2008 14:20:00

    H 5η έκδοση του Synch και η δεύτερη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται, ακόμα περισσότερο, στο κέντρο της Αθήνας. Σε έξι διαφορετικούς χώρους (Τεχνόπολις, Μουσείο Μπενάκη, Κ44, Bios, Motel, Yoga Bala), το Synch μειώνει την απόσταση μεταξύ μουσικής, τέχνης, τεχνολογίας και κοινού, προβάλλοντας μία ψυχαγωγική και συνάμα επιμορφωτική τριήμερη εκδήλωση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από ελληνικό φεστιβάλ με διεθνή απήχηση!

    Το Synch είναι ένα φεστιβάλ που αντιπροσωπεύει την κυριολεκτική έννοια του όρου "φεστιβάλ", παρουσιάζοντας καλλιτέχνες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά μουσικά περιβάλλοντα και όλοι μαζί συμβάλλουν στην εξέλιξη της μουσικής όπως την ακούμε σήμερα. Παράλληλα με τη μουσική, το Synch εξερευνά τις εφαρμογές της τεχνολογίας στο χώρο της Κινούμενης Εικόνας και των New Media, ενώ για πρώτη φορά στην Ευρώπη θα γίνει η παρουσίαση των ηχητικών εφαρμογών του one laptop per child, του πρώτου φορητού υπολογιστή των 100 δολλαρίων ο οποίος θα φέρει σε επαφή τα παιδιά της Αφρικής (και όχι μόνο) με την τεχνολογία ανοίγοντας έτσι πολλούς διαύλους επικοινωνίας και δημιουργικότητας.

    Αναλυτικό Πρόγραμμα

    Παρασκευή 13 Ιουνιου

    Μουσείο Μπενάκη 17.15 - 18.30 MY WET CALVIN (live) - GR 18.45 - 19.45 PARALLEL WORLDS (live) - GR

    Τεχνοπολις

    Main Open Stage 20.15 -22.15 YO LA TENGO (live) - USA 22.45 -00.30 HAPPY MONDAYS (live) - UK

    Open Air 2 20.15 - 21.15 RODES (live) - GR 21.45 - 22.45 LIARS (live) - USA 23.15 - 00.30 HOLY FUCK (live) - CA

    Παλαμας 21.00 - 22.15 KREON (dj set) - GR 22.15 - 23.00 ION (live) - GR 23.00 - 23.45 PEDRO (live) - UK 23.45 - 00.45 LEMOS (live) - GR 01.00 - 02.00 KHAN OF FINLAND (live) - DE 02.15 - 03.30 THE FIELD (live) - SE 03.30 05.00 ANDREW WEATHERALL - UK

    Αμφιθεατρο 22.30 -23.30 GOOD LUCK MR GORSKY (live) - GR 23.45 - 00.30 MENELAOS (live) - CY 00.45 - 01.45 TERRE THAEMLITZ (live) - USA 02.00 - 03.00 VLADISLAV DELAY (live) - FI 03.15 - 04.15 SOISONG feat .Peter Christopherson (ex coil) & Ivan Pavlov (live) UK / RU

    Σάββατο 14 Ιουνίου

    Μουσείο Μπενάκη 16.00 - 17.15 KERNELCOREMODE (dj set) - GR 17.15 - 18.30 PEVERELIST (dj set) - UK 18.30 - 19.45 HEADHUNTER (dj set) - UK 19.45 - 21.15 MORITZ VON OSWALD (dj set) - DE 21.30 - 23.00 PINCH (dj set) - UK

    Motel Resident Advisor presents: 00.00 - 02.00 URBAN DISCO (dj set) - GR 02.00 - 03.30 LUOMO (live) - FI 03.30 - 06.30 DJ PIERRE (dj set) - USA

    K44 23.00 - 00.00 TONY LIGHT (live) - IT 00.00 - 00.45 SERAFIM TSOTSONIS (live) - GR 01.00 - 01.45 FANTASTIKOI HXOI (live) - GR

    Bios 00.30 - 02.00 DSL BROS (live) - FR 02.00 - 03.30 NeaTPermaiK & Blue Lagoon (KORMORANOS) (dj set) - GR 03.30 -05.00 FLYING LILIS BROTHERS (dj set) - GR

    Yoga Bala Hosted by OUTRO: 00:00 - 01:30 DISCOMPUTER_SYSTEM (dj set) - GR 01:30 - 02:30 DYNAMONS & JIMMY JIB (dj set) - GR / GR 02:30 - 05:30 I-F (dj set) - NL 05:30 - 06:30 SILENT STELIOS (dj set) - (GR)

    Κυριακή 15 Ιουνίου

    Μουσείο Μπενάκη 16.00 - 16.45 CHRONIK (live) -GR 17.00 - 17.45 YOUR HAND IN MINE (live) - GR 18.15 - 19.30 MONIKA (live) GR

    Αμφιθεατρο 17.15 Dr. BOULANGER [Συναυλία διαδραστικής ψηφιακής μουσικής σε πραγματικό χρόνο και βίντεο, με τη χρήση ειδικά κατασκευασμένων controllers, διαδραστικών/ηχοευαίσθητων πολυμέσων και λογισμικού σύνθεσης σε πραγματικό χρόνο (Csound, Max/MSP, Jitter)] - USA

    Τεχνοπολις

    Main Open Stage 20.30 -22.30 STEREOLAB (live) - UK 23.00 -00.30 ROISIN MURPHY (live) - UK

    Open Air 2 20.30 - 21.45 MORITZ VON OSWALD TRIO feat. Moritz Von Oswald, Max Lodenbauer, Vladislav Delay (live) DE / FI 22.15 - 23.15 PONI HOAX (live) - FR 23.30 - 00.30 KIERAN HEBDEN (Fourtet) & STEVE REID (live) UK / USA

    Παλαμας 21.00 - 22.30 BLACK ATHENA (dj set) - GR 22.30 - 23.30 ELICA (live) - GR 23.30 - 00.45 PILOOSKI (dj set) - FR 00.45 - 02.00 KODE 9 (dj set) - UK 02.00 - 03.15 JAMAL MOSS (live) - USA 03.15 -05.15 JUAN ATKINS (dj set) - USA

    Αμφιθεατρο 22.00 - 22.45 EVENTLESS PLOT (live) - GR 22.45 - 23 .30 STAUBGOLD PRESENTS : MAPSTATION (live) - DE 23.30 - 00.15 STAUBGOLD PRESENTS : KLANGWART (live) - DE 00.30 - 01.30 CARTER /TUTTI (live) - UK 01.45 - 02.30 SANCHO (live) -GR 02.45 - 03.45 ANGEL feat. Ilpo V&#228;is&#228;nen (Pan sonic) , Dirk Dresselhaus (Schneider TM), Hildur Gudnadottir (Lost in Hildurness, Mum ) (live)FI/DE/IC

    "Show Me The Music"

    Η θεματική ενότητα Moving Image είναι αφιερωμένη στα video clip με προβολές μουσικών βίντεο από όλο τον κόσμο και σε συνεργασία με το Radar Festival (www.radarfestival.com) του Λονδίνου. Θα προβληθούν τα καλύτερα (ερασιτεχνικά και επαγγελματικά) video clip Ελλήνων και ξένων δημιουργών τα οποία θα σταλούν στο Synch μέχρι τις 30 Απριλίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και διαλέξεις από γνωστούς σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τον τρόπο που φτιάχνεται ένα video clip, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους ολιγόλεπτο βίντεο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μπενάκη (Αμφιθέατρο).

    New Media

    Αυτήν τη χρονιά, το Synch επιλέγει ένα διαφορετικό πλαίσιο και μια διαφορετική δομή στην ενότητα New Media, προσδίδοντας της μια ευελιξία και μια εναλλαγή διαφορετικών μορφών και σχημάτων, διατηρώντας όμως πάντα μια βασική αρχή: τη μεταφορά ενέργειας. Μια παιχνιδιάρικη κοινωνική συνδιαλλαγή ανάμεσα στους καλλιτέχνες, τα έργα και το κοινό είναι τελικά και ο βασικός μας στόχος. H έκθεση Hotspots υποδεικνύει στο κοινό του Synch ένα σταθμό, ένα σημείο αναφοράς με το οποίο μπορεί αν θέλει να συνδεθεί, να μεταφέρει την προσωπική του ενέργεια είτε πρόκειται για σκέψη είτε για δράση και να συμβάλει στο τελικό αποτέλεσμα με εγγυημένη στιγμιαία ανταπόδοση! Αλληλεπιδράστε με τα έργα, μορφοποιήστε τα, φτιάξτε τα και δώστε τους ότι σχήμα ή στιλ σας εκφράζει. Το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι η διάθεση σας για παιχνίδι!

    Διαλέξεις - Εργαστήρια

    Για πρώτη φορά στην Ευρώπη γίνεται παρουσίαση των ηχητικών εφαρμογών του one laptop per child ή αλλιώς του υπολογιστή των 100 δολλαρίων για τα παιδιά της Αφρικής (και όχι μόνο), μια ιδέα του Nicola Negroponte και της ομάδας του από το Media Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης. Τη διάλεξη θα πραγματοποιήσει ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Dr. Richard Boulanger (διδάκτωρ Μουσικής Σύνθεσης στο Berklee College of Music, συγγραφέας του βιβλίου The Csound Book και μέλος της ομάδας σχεδιασμού του one laptop per child).

    Csound Ένα εργαστήριο με τον Dr. Richard Boulanger Ένα εργαστήριο που απευθύνεται στον καθένα και σε κάθε επίπεδο: από αρχάριους μέχρι γκουρού της ηλεκτρονικής μουσικής. Συνθέτες διαφημιστικών, παραγωγούς, καλλιτέχνες που ασχολούνται με τα remix, προγραμματιστές, συνθέτες και ερευνητές του ήχου. Το Csound5 αφορά τους πάντες και ο "Doctor B." υπόσχεται να σας δείξει πως να αντλήσετε όλη την δύναμη που κρύβει αυτή η εκπληκτική πλατφόρμα για να συνθέσετε τη δικιά σας μουσική.

    Ηχητικές τοπ(ι)ογραφίες Καλλιτεχνικές και θεωρητικές τομές στο ακουστικό περιβάλλον Καλλιτέχνες και θεωρητικοί συνομιλούν για τις σχέσεις του ήχου με τον τόπο, τη μνήμη, τα όρια. Με διαφορετικές αφορμές και αφετηρίες, από τη sound art ως τις πιο πρόσφατες εκδοχές των audio walks, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τον εντοπισμό / εκτοπισμό των ακουστικών μας εμπειριών, τη δυναμική του ήχου στην παραγωγή και την ανανέωση της βιωματικής μας σχέσης με το χώρο. Συμμετέχοντες: Νίκος Μπουμπάρης, Ζάφος Ξαγοράρης, Ελπίδα Ρίκου, Δανάη Στεφάνου Επιμέλεια Διαλέξεων: Παυσανίας Καραθανάσης, Παναγιώτης Πανόπουλος.

    Αnalogue Μodular Synthesis Το εν λόγω εργαστήριο αφορά στην εφαρμογή των βασικών μεθόδων σύνθεσης (Subtractive, FM, AM) σε αναλογικά modular συνθεσάιζερ (σαν παράδειγμα θα χρησιμοποιηθεί το Doepfer A-100 analogue modular synthesizer): Χρήση αναλογικών VCOs, LFOs, Envelopes, VCAs, Ring modulator, Waveshapers, Sample and Hold, για την κατασκευή απλών αλλά και πιο σύνθετων τονικών ήχων, κρουστών και ηχητικών εφέ στο modular περιβάλλον. Σύνδεση με cv / gate keyboard controller. Χρήση αναλογικών step-sequencers αλλά και των αναλογικών modular συνθεσάιζερ ως εργαλεία επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο («διαδραστική» σύνδεση ηχητικής πηγής και analogue modular). Πρακτική εφαρμογή αναλογικών modular και MIDI. Εισηγητής: Μπάκης Σύρρος

    Πρόγραμμα εργαστηρίων και διαλέξεων:

    Σάββατο 14 Ιουνίου Μουσείο Μπενάκη (Αμφιθέατρο)

    15.00 - Διάλεξη (Ηχητικές τοπ(ι)ογραφίες) - (Eλληνικά) 18.00 - Διάλεξη (One Laptop Per Child) - (Ελληνικά - Αγγλικά)

    Bios 18.00- 21.00 Εργαστηρίο Αnalogue Μodular Synthesis (Ελληνικά - Αγγλικά)

    Κυριακή 15 Ιουνίου Μουσείο Μπενάκη (Αμφιθέατρο)

    15.00 - Διάλεξη (Csound) (Ελληνικά - Αγγλικά) 17.00 - Επίδειξη (Csound από τον Dr. B.)

    ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ (Πειραιώς 100, Γκάζι) ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (Πειραιώς 138, Αθήνα) Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι) BIOS (Πειραιώς 84, Κεραμεικός) YOGA BALA (Ρήγα Παλαμίδα 5-7, Ψυρρή) MOTEL CLUB (Δεκελέων 26, Γκάζι)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 June 2008 - 21:01:14 UTC