Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ. Παπανδρέου στην ΕΤ 3
  • [02] Διακομματική σύσκεψη για τους ομογενείς
  • [03] Νέα ΣΣΕ στις εφημερίδες
  • [04] Εισαγγελικό πόρισμα για Ζαχόπουλο
  • [05] Ρυθμίσεις για μετακινήσεις ΑΜΕΑ
  • [06] ΗΠΑ: Προβάδισμα Ομπάμα
  • [07] Προστασία από τον ήλιο
  • [08] "Stomp" it..!

    [01] Πολιτική

    Για Σκόπια, Siemens, Ευρωεκλογές, ΚΚΕ

    Ο Γ. Παπανδρέου στην ΕΤ 3

    15/7/2008 21:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2008 23:04:03)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εκπομπή της ΕΤ3 "Υπάρχει Είδηση" και στους δημοσιογράφους, Χρήστο Γιαννούλη και Χριστίνα Καλημέρη. Σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Γκρουέφσκι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: "Θεωρώ ότι τέτοιου είδους επιστολές δεν χρήζουν απαντήσεων και, ουσιαστικά, είναι επιστολές για να προκαλέσουν εντυπώσεις, αρνητικές εντυπώσεις, να προκαλέσουν έναν εθνικισμό ένθεν, και ένθεν και απ τις δύο πλευρές, χωρίς να δίνουν διέξοδο, που υπάρχει. Υπάρχει διέξοδος και θέλουμε τη διέξοδο, θέλουμε τη λύση, πάνω σε πολύ συγκεκριμένες βάσεις. Μια κόκκινη γραμμή, που λέει μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Πάνω σε αυτή τη βάση υπάρχει ο ΟΗΕ, υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε, που είναι και προς όφελός μας, και των δύο χωρών. Διότι πιστεύω ότι κακές υπηρεσίες προσφέρει ο κ. Γκρουέφσκι στη δική του χώρα και στο λαό του".

    Σχέσεις με ΚΚΕ

    Για την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για προβοκάτσια και σκευωρία σε βάρος του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας τον όρο προβοκάτσια, τόνισε: "Όλα τα κόμματα να πάμε σε ένα σύστημα μεγάλης διαφάνειας, που θα εγγυάται στον ελληνικό λαό, και από πού είναι τα έσοδα, και τι έξοδα κάνουμε, ώστε να υπάρξει επιτέλους η απεμπλοκή του πολιτικού συστήματος από οποιοδήποτε, είτε υπάρχον μαύρο χρήμα, ή και σκιά μαύρου χρήματος. Και αυτό αφορά σε όλα τα κόμματα. Αφορά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Δεν είναι σε άλλη χώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε είμαστε σε μια εποχή ψυχρών πολέμων, που ήταν άλλες οι λογικές. Είμαστε σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ή θέλουμε να είμαστε σε μια σύγχρονη δημοκρατία, όπου τις ίδιες υποχρεώσεις έχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν μπορεί να επικαλείται ιδεολογίες για να κρύβεται. Κανένας δεν μπορεί να επικαλείται δικαιολογίες".

    Siemens

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, το αίτημά του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ενώ για το ενδεχόμενο ανάμιξης στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Siemens, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα έχουν "την ίδια ακριβώς μεταχείριση με τους προηγούμενους: την πόρτα της εξόδου". Ερωτηθείς για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος ή συμβόλων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ για να το οδηγήσω ξανά στις ρίζες του, και αυτό κάνουμε. Και αυτό θα το χτίζουμε όλο και περισσότερο. Χωρίς εκπλήξεις. Δεν είναι θέμα εκπλήξεων, αλλά είναι ακριβώς θέμα βούλησης".

    Οι Ευρωεκλογές

    Για την μάχη των Ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι: "Κάθε πολιτική μάχη δίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και τις καλύτερες δυνατές συλλογικές προσπάθειες. Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη συλλογικά, όχι για τις εκλογές, Ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές, αλλά μέσα απ τις εκλογές, να αναδείξουμε ακριβώς το συλλογικό μας όραμα, τη συλλογική μας ευθύνη και τη σιγουριά που θέλει ο Έλληνας πολίτης για το αύριο, όταν θα κυβερνήσουμε".

    Απάντηση από το ΚΚΕ

    "Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ υπάρχει, αποτελεί επανάληψη των ίδιων επιθέσεων του παρελθόντος, τη γνωρίζει ο Γ. Παπανδρέου, όπως γνωρίζει καλά και την πηγή της προέλευσής της. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Τι ανησυχεί τον Γ. Παπανδρέου και καταφεύγει στον αντιπερισπασμό περί ελέγχου των οικονομικών του ΚΚΕ; Τι τον φοβίζει, όταν είναι πασίγνωστο ότι το ΚΚΕ διατυπώνει την ίδια θέση για τα οικονομικά του εδώ και χρόνια; Στο ερώτημα αυτό απάντηση θα αναμένουν οπωσδήποτε και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ."

    [02] Πολιτική

    Για το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς

    Διακομματική σύσκεψη για τους ομογενείς

    15/7/2008 22:41:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε κλίμα συναινετικό πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, για το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, του ΥΠΕΞ, την οποία συγκάλεσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας Λοβέρδος), του ΛΑΟΣ (Άδωνις Γεωργιάδης) και του ΚΚΕ (Αχιλλέας Καταρτζής). Σε δηλώσεις τους, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, συμφώνησαν ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα και να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους. Συμφώνησαν επίσης, ότι θα μπορούν να ψηφίζουν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους βουλευτές. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τάχτηκε αντίθετος με τη θέση των δύο μεγάλων κομμάτων- όπως ανέφερε- και έκανε λόγο ότι θα υπάρξει υπέρμετρη διόγκωση του εκλογικού σώματος. Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε λόγο, ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν συναινετικό και ότι με την έναρξη της νέας Βουλής θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου. Στόχος, είπε, είναι να ισχύσει στην επόμενη Βουλή-εφόσον υπάρξει-συναίνεση των δύο τρίτων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε, ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα, ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ενός διαλόγου που μπορεί να τελεσφορήσει και το ΠΑΣΟΚ είναι σε αναμονή καταγραφής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, ότι είναι αισιόδοξος ότι θα αρθούν τα εμπόδια και θα μπορούν να ψηφίζουν οι απόδημοι.

    [03] Οικονομία

    Διετούς διάρκειας

    Νέα ΣΣΕ στις εφημερίδες

    15/7/2008 22:24:00

    Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η διαδικασία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΕΣΗΕΑ με την ΕΙΗΕΑ, που αφορά τους συντάκτες των εφημερίδων και όπου αλλού επεκτείνεται. Η ΣΣΕ είναι διετής, ισχύει για την περίοδο από 1/1/2008 έως 31/12/2009 και προβλέπει: Αύξηση από την 1.1.2008, κατά 6,45% στους βασικούς μηνιαίους μισθούς, όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2007. Αύξηση από την 1.1.2009 κατά 6,50% στους βασικούς μισθούς, όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2008. Εάν το ποσοστό της αύξησης του μέσου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος κατά το 2008 προσαυξημένο κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υπερβεί το 6,50%, το ποσό που θα προκύπτει από την εφαρμογή της πέραν του 6,50% διαφοράς επί των βασικών μισθών των αντίστοιχων βαθμίδων της μισθολογικής κλίμακας του 2008 προσαυξάνει από 1.1.2009 τους βασικούς μισθούς της κλίμακας του 2009, (με στρογγυλοποίηση στη μονάδα). Στα θεσμικά, μεταξύ άλλων, οι συμβαλλόμενες Ενώσεις συγκροτούν κοινή Επιτροπή για τη μελέτη, επεξεργασία και διαβούλευση με προοπτική την εξεύρεση κοινά αποδεκτών θέσεων και την υπογραφή συμφωνίας για τα εξής πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων και τον προσδιορισμός της έννοιας των ειδησεογραφικών "portals", καθορισμός του τρόπου αμοιβής των σ αυτά εργαζομένων δημοσιογράφων με βάση τις Σ.Σ.Ε. μεταξύ Ε.Ι.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Η.Ε.Α. και προσδιορισμός των προϋποθέσεων για την ασφάλισή τους στο ΤΣΠΕΑΘ.

    Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Δημακουλέας, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ και για χρόνια εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Η κηδεία του γίνεται την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στο κοιμητήριο του Παπάγου.

    [04] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Εισαγγελικό πόρισμα για Ζαχόπουλο

    15/7/2008 21:12:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2008 21:34:20)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η διαβίβαση της ποινικής δικογραφίας από την έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου, που αφορά τη διοικητική και οικονομική διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2001-2006 και, σύμφωνα με αυτό, από τις τέσσερις περιπτώσεις για τις οποίες έγινε προκαταρκτική εξέταση, διαπιστώνονται "σοβαρές ενδείξεις τελέσεως αξιόποινων πράξεων σε βάρος υπουργών", μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου από τον ειδικό λογαριασμό, για τις οποίες καλείται η Βουλή να διερευνήσει περαιτέρω. Οι υπόλοιπες υποθέσεις έχουν τεθεί στο αρχείο.

    [05] Κοινωνία

    Από τα συναρμόδια υπουργεία

    Ρυθμίσεις για μετακινήσεις ΑΜΕΑ

    15/7/2008 20:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2008 20:47:20)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην τελική ευθεία και ειδικότερα στο στάδιο των συμβάσεων με συγκοινωνιακούς φορείς βρίσκεται η εξασφάλιση της δυνατότητας να μετακινούνται τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν, καθώς η σχετική απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών, έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Λέγκα και επεστράφη στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη σύναψη σχετικών συμβάσεων με τους συγκοινωνιακούς φορείς. Τα Άτομα με Αναπηρία μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις γραμμές των υπεραστικών ΚΤΕΛ και σε όλες τις γραμμές του εσωτερικού δικτύου του ΟΣΕ, ενώ μετακινούνται δωρεάν σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και αστικά ΚΤΕΛ). Συνολικά η δαπάνη για την επιδότηση της μετακίνησης των ΑμεΑ , ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ και έχει προβλεφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008. Για το 2008, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει την επέκταση του δικαιώματος δωρεάν ή επιδοτούμενης κατά 50% μετακίνησης και σε υπηκόους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν καταστεί ανίκανοι προς εργασία κατόπιν εργατικού ατυχήματος σε ελληνικό έδαφος. Επιπλέον προσαυξάνεται από 20.000 σε 23.000 ευρώ και από 26.000 σε 29.000 ευρώ αντίστοιχα το όριο του συνολικού δηλωθέντος ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων, με βάση το οποίο παρέχεται το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης στα άτομα με αναπηρία. Ήδη τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, ενημέρωσαν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ότι συμφωνούν για τη σύναψη συμβάσεων στο ύψος και με τους όρους του προηγούμενου οικονομικού έτους.

    [06] Κόσμος

    Δημοσκόπηση για τις Προεδρικές εκλογές

    ΗΠΑ: Προβάδισμα Ομπάμα

    15/7/2008 20:20:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Κατά 9 μονάδες, ποσοστό 50% στην πρόθεση ψήφου, προηγείται ο δημοκρατικός υποψήφιος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέιν, ο οποίος λαμβάνει 41%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κινιπιάκ, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόι χαίρει της μαζικής υποστήριξης των μαύρων ψηφοφόρων, όπως επίσης και πλειοψηφίας των γυναικών και των ψηφοφόρων κάτω των 55 ετών, δείχνει επίσης η έρευνα.

    Ο γερουσιαστής της Αριζόνα έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ομπάμα μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων και αγγίζει ελαφρά την πλειοψηφία μεταξύ των λευκών. Υποστηρίζεται επίσης από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που είναι άνω των 55 ετών. Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται εξάλλου κατά 11 μονάδες (50% έναντι 39%) του αντιπάλου του Μακέιν στις πολιτείες στις οποίες η διαφορά ήταν μηδαμινή (κάτω του 5%) το 2004 μεταξύ του ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους και του δημοκρατικού Τζον Κέρι. Στις πολιτείες που ψήφισαν τον Μπους με διαφορά άνω του 5% το 2004, ο Ομπάμα λαμβάνει 44% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 47% ο Μακέιν. Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που δεν ταυτίζονται ούτε με το Δημοκρατικό, ούτε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι μοιρασμένοι εξίσου μεταξύ των δύο υποψηφίων (44%).

    Δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κινιπιάκ

    Το 88% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αισθάνονται απολύτως άνετα ή άνετα με την προοπτική να έχουν έναν μαύρο πρόεδρο, έναντι ποσοστού 9% που λέει ότι η προοπτική αυτή δεν τους κάνει καθόλου να αισθάνονται άνετα, ή απλώς να αισθάνονται άνετα.

    Σύμφωνα με το 86% των ερωτηθέντων, το χρώμα του δέρματος του Ομπάμα δεν θα επηρεάσει την επιλογή τους. Επίσης το 64% των ερωτηθέντων των ερωτηθέντων δηλώνουν όσον αφορά την ηλικία του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, ο οποίος θα γίνει 72 ετών τον Αύγουστο, ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα, έναντι ποσοστού 34% που δηλώνει ότι είναι ένα πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οικονομική κατάσταση είναι ο κύριος λόγος ανησυχίας στις ΗΠΑ για το 53% των ψηφοφόρων, ο οποίος προηγείται του πολέμου στο Ιράκ (16%) και των θεμάτων υγειονομικής κάλυψης (11%).

    Στη δημοσκόπηση αυτή πλειοψηφία των Δημοκρατικών (56%) δήλωσε επίσης ότι ο Ομπάμα οφείλει να επιλέξει την πρώην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό απέρριψε πλειοψηφία 50% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και το 49% των εκλογέων όλων των τάσεων. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε από τις 8 ως τις 13 Ιουλίου σε δείγμα 1.725 ανθρώπων και έχει περιθώριο σφάλματος συν, πλην 2,4%.

    [07] Υγεία

    Προσοχή στα αντηλιακά

    Προστασία από τον ήλιο

    15/7/2008 20:08:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Τη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία από τον ήλιο συνέστησαν στους παραθεριστές οι Επίτροποι της ΕΕ για την Υγεία και για θέματα Καταναλωτών σε μια προσπάθεια περιορισμού της ανόδου των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, κυρίως μεταξύ των παιδιών. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος σε μία στις τρεις περιπτώσεις που γίνεται διάγνωση κάποιας από τις μορφές του καρκίνου αυτού.

    "Το μήνυμά μας προς τους καταναλωτές αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ σαφές: προφυλαχθείτε έξυπνα από τον ήλιο αυτό το καλοκαίρι και προστατευτείτε", σημειώνει η Επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου σε ανακοίνωσή της. Η Επίτροπος συμβουλεύει τους γονείς να μην επιτρέπουν την άμεση έκθεση των βρεφών και των παιδιών στον ήλιο καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. Δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας -η UVA, η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα και η UVB που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στη Βρετανία, σύμφωνα με το κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη χώρα, έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 80, ενώ περισσότεροι από 2.000 θάνατοι προκαλούνται ετησίως από τη μορφή αυτή καρκίνου. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο ώθησε πέρυσι τις Βρυξέλλες να εισαγάγουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις ετικέτες που φέρουν τα αντηλιακά προϊόντα, απαγορεύοντας σημάνσεις όπως "100% προστασία από τον ήλιο".

    Όπως δήλωσε η Επίτροπος για θέματα Καταναλωτών Μέγκλενα Κούνεβα, "δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως 100% προστασία από τον ήλιο, ή ασφαλές μαύρισμα". "Το πιο σημαντικό είναι οι παραθεριστές να γνωρίζουν ότι τα αντηλιακά φίλτρα προστασίας είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων απαραίτητων για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο", σημείωσε η ίδια.

    Τα μέτρα που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας, συνήθως από τις 11:00 ως τις 15:00 στις περισσότερες χώρες

    Όταν δεν είναι δυνατό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να είστε καλά καλυμμένοι. Καπέλα και γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν επιπλέον προστασία .

    Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο των βρεφών και των μικρών παιδιών.

    Χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν και από τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας, τη UVB και τη UVA. Βάζετε τακτικά αντηλιακό και σε επαρκή ποσότητα. Για την προστασία όλου του σώματος ενός ενήλικου μετρίου αναστήματος χρειάζεται η χρήση 35 γραμμαρίων αντηλιακού.

    Οι παραθεριστές θα πρέπει επίσης σύμφωνα με την Επιτροπή να γνωρίζουν ότι:

    Το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα ελαφρά σύννεφα επομένως μπορεί κανείς να υποστεί ηλιακά εγκαύματα ακόμη και μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή ημέρα.

    Το νερό προσφέρει ελάχιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και οι αντανακλάσεις από το νερό μπροεί να εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

    Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως τα τακτικά διαλείμματα κατά την ηλιοθεραπεία δεν έχουν ως αποτέλεσμα και ένα χαμηλότερο ποσοστό συνολικής έκθεσης.

    [08] Πολιτισμός

    2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου - στον Λυκαβηττό

    "Stomp" it..!

    15/7/2008 16:57:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι βασιλιάδες του ρυθμού...STOMP the rythm και πάλι στην Αθήνα. Η διεθνούς φήμης καλλιτεχνική ομάδα επιστρέφει στην Ελλάδα προκειμένου να εμφανιστεί στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου! Μια μοναδική εμπειρία! STOMP σημαίνει: χτυπάω το πόδι δυνατά.

    Οι παραστάσεις που έχουν δώσει οι Stomp στην Ελλάδα είναι πολλές. Πάντα όμως κατάφεραν να καθηλώσουν τους θεατές και είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική παράσταση, για την οποία θα τολμούσες, φεύγοντας από το θέατρο, να αγοράσεις εισιτήρια και για τους φίλους σου, για να μην το χάσουν, χωρίς καν να τους έχεις προειδοποιήσει!

    Για την ιστορία, οι Stomp έδωσαν παραστάσεις το καλοκαίρι του 2000 στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και το καλοκαίρι του 2003 στο Φεστιβάλ κρουστών στην Πετρούπολη, ενώ πριν δύο χρόνια ξεκίνησαν για τρεις παραστάσεις στο Λυκαβηττό και έκαναν τελικά 5 sold out βραδιές στις οποίες μάγεψαν στην κυριολεξία 20.000 Αθηναίους.

    Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1991 στο Brighton, από τους Βρετανούς Luke Cresswell και Steve McNicholas, κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία. Θυμίζει κωμωδία του βωβού κινηματογράφου αφού απουσιάζει ο λόγος, αλλά δεν είναι. Θυμίζει tap dancing, το στυλ χορού του Φρεντ Αστέρ, αλλά δεν είναι. Το show των STOMP είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας και πρόκειται για την πιο ευφάνταστη επινόηση στον χώρο των μουσικών τεχνών. Οι STOMP καταργούν το διαχωρισμό υψηλής και λαϊκής τέχνης, προκαλούν αβίαστα το γέλιο και είναι φοβερά ευρηματικοί. Χρησιμοποιούν παλιά, άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, τα οποία θέτουν στην υπηρεσία μιας ιδιότυπης θεατρικής λογικής. Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα, και παλιοσίδερα ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των performers, οι οποίοι σκηνοθετούν μια άκρως εντυπωσιακή παράσταση, ένα πολυ θέαμα ήχου, κίνησης, σκηνικών, φωτισμού κλπ, που μαγεύει το κοινό.

    Με μια "μαγική" δύναμη αξιοποιώντας την ιδιότητα κάθε σώματος να παράγει ήχους, μεταμορφώνουν τα καθημερινά αυτά αντικείμενα σε πηγή εκρηκτικού, ασταμάτητου και μεταδοτικού ρυθμού. Τα μέλη της ομάδας είναι ταυτόχρονα ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές και μέσα από την εναρμονισμένη συνύπαρξη τους στη σκηνή καταφέρνουν να δημιουργούν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα.

    Τηλ. Πληροφοριών 210-6465000 και www.stomp.gr

    Εισιτήρια προπωλούνται σε όλα τα VILLAGE CINEMAS, VIRGIN MEGASTORES, FNAC, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

    We promotion: Βαγγέλης Περάκης τηλ. 6972858515 Χαρά Χριστοπούλου, τηλ. 6944769733

    Ο Τύπος τους έχει αποθεώσει

    "The New York Times". Ξεσηκώνουν τα πλήθη. Οι STOMP εκπυρσοκροτούν, κρούουν, χτυπούν, με μεθυστική γοητεία και με καρδιά rock n roll. "New York Newsday", Νέα Υόρκη.&#61607; Εκθαμβωτικό! Οι STOMP φτιάχνουν μουσική που είναι μεταδοτικά κρουστή, που σε προκαλεί να καθίσεις στα χέρια σου. "Τhe Village Voice". Μοναδικό, υπνωτικό, επεκτείνουν το λεξιλόγιο του ρυθμού. Μακάρι να υποδεχτούν με κωδωνοκρουσίες τον αιώνα. "The New Yorker". Υψηλής τάσης δεξιοτεχνία. "Τhe New York Daily news". Περίπλοκα ορχηστικό, μοναδικά χορογραφικό. "Good Morning America". Εφευρετικό, μεταδοτικό. "New York Magazine". Ένα θεατρικό πολυθέαμα. "Los Angeles Times". Ηλεκτροσόκ. Θρίαμβοι στην τεράστια ποικιλία της ανθρώπινης εμπειρίας. "San Jose Mercury News". Το show των STOMP είναι, εύθυμο, ζωντανό, πληθωρικό, εξαντλητικό. Απόλυτα φαντασμαγορικό. "The Times" (Tampa). Αν ο ρυθμός είναι αυτό που ζητάς, οι STOMP είναι το άγιο δισκοπότηρο της ακουστικότητας. Ψάξε το μόνος σου. "Τoronto Sun". Πιθανόν μόνο ένας χτύπος να είναι περισσότερο απαραίτητος από τον χτύπο των STOMP και αυτός είναι ο χτύπος της δικής σου καρδιάς. "The Vancouver Sun". Η τέχνη της εκτέλεσης δεν μπορεί να γίνει καλύτερη. "Τime Out"(London). Οι STOMP κάνανε στον ρυθμό, ότι ο Φρόιντ έκανε για το σεξ. "The advertiser, Adelaide". Οι STOMP παρουσιάζουν ποπ τέχνη για τα αυτιά, ρυθμό για τα μάτια, θέατρο για τα πόδια. Οι STOMP είναι αίσθηση. "Edinburg Evening News". Απόλυτα εξαιρετικό: Ευφάνταστο, διασκεδαστικό, και πάνω απ όλα οι STOMP βάζουν το σφυγμό να χτυπά σε τρελή κακοφωνία των μοναδικών κρουστών. Μη χάσετε αυτό το show!

    Και στην Ελλάδα

    Βήμα. Έχω βγει στον δρόμο από την παράσταση και δεν έχω ησυχία.. Χτυπώ ασυναίσθητα χέρια και πόδια, χτυπάω τα μαχαιροπίρουνα. Δοκιμάζω τον ήχο των τζαμιών του τηλεφωνικού θαλάμου.. Η τέχνη των stomp, ανασύρει στην επιφάνεια τον "κοσμικό ρυθμό", αυτόν που ενυπάρχει σε κάθε οργανικό και ανόργανο ον από καταβολής κόσμου! Πρώτο θέμα. Όποιος έχει δει τους Stomp έχει να το λέει. Δεν πρόκειται για απλό θέαμα. Είναι μια εμπειρία ζωής! Καθημερινή. Ένταση, ρυθμός, χορός χιούμορ, πρωτοτυπία και δεξιοτεχνία στην παράσταση αυτή, συνδυάσθηκαν με έναν ευφυή τρόπο, σε ένα εκρηκτικό και αφάνταστα διασκεδαστικό κοκτέιλ, που με έκανε να αδιαφορώ για τα πολλά ντεσιμπέλ-τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα μου φαίνονταν αφόρητα Τα Νέα. Οι Stomp "συμβιώνουν" με τους θεατές με τους οποίους υπάρχει μια έντονη επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Ελευθεροτυπία. Οι Stomp χτυπούν αυτοσχεδιάζοντας όλα τα περιφρονημένα πράγματα τους σπιτιού μας και δημιουργούν έναν ρυθμό που ξεσηκώνει! Έθνος. Stomp-άρετε γιατί χανόμαστε!!! Τους αρέσει να κάνουν θόρυβο, να κάνουν τα πάντα με ρυθμό και πάθος κι έχουν τον τρόπο τους να σε κάνουν να συμμετέχεις ενεργά! Αθηνόραμα. Οι Stomp δίνουν κοντσέρτα για τηγάνι και νεροχύτη. Είναι μοναδικοί. Απλά, dont try this at home! Εγώ χάλασα την τρυπητή κουτάλα για τις πατάτες, τον τρίφτη για το τυρί, την λαμαρίνα για τα κουλουράκια και ένα τηγάνι τεφάλ (αυτό.. μου το έφεραν στο κεφάλι οι γείτονες). Εκπληκτικό σόου, ρυθμικό πανδαιμόνιο. Ελεύθερος τύπος. Οι Stomp εκπέμπουν θετική ενέργεια και το κοινό τους το ανταποδίδει θερμά.. Κόσμος του Επενδυτή. Οι περφόρμερ παίζουν με τους ρυθμούς που οι ίδιοι προκαλούν αντιμετωπίζοντας ως κρουστά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Είναι τέλειοι. Μην τους χάσετε! Metro. Με άχρηστα αντικείμενα παράγουν μουσική. Μια μουσική που σε κάνει να θέλεις να σηκωθείς και να χορέψεις. Όλο το θέατρο χόρευε με ήχους από κατσαρόλες, σκούπες και βαρέλια Αυγή. Έχουν τον τρόπο τους να μετατρέπουν σε τέχνη τα ευτελή της καθημερινότητας.

    Διεθνείς διακρίσεις

    Έχοντας διανύσει δεκατρία χρόνια ζωής με παραστάσεις σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο, με διεθνείς διακρίσεις και τις καλύτερες κριτικές οι STOMP καταφέρνουν σε κάθε τους εμφάνιση να μαγέψουν κοινό και κριτικούς, ενώ τα show τους έχουν συχνά αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλά νέα συγκροτήματα.

    Το 1994 απέσπασαν βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την "καλύτερη ψυχαγωγική παράσταση" Βραβείο "καλύτερης χορογραφίας σε σόου West end" Βραβείο ΟΒΙΕ για off Broadway σόου και τέλος το νεοϋορκέζικο βραβείο για την "περισσότερο αυθεντική θεατρική εμπειρία".

    ΤΟ 1996 η μικρού μήκους ταινία των Stomp "Σκούπες" προτάθηκε για το Όσκαρ, ενώ επελέγη να προβληθεί τόσο στο φεστιβάλ Καννών, όσο και στο κινηματογραφικό Sundance. Toν Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, έδωσαν ζωντανή παράσταση στην τελετή απονομής των Όσκαρ. Το 1998 η ταινία τους "Stomp Out Loud" κέρδισε το άργυρο βραβείο FIRA στην ενότητα "Μουσική και Ζωντανό Θέαμα" του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Μπιαρίτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 July 2008 - 20:49:53 UTC