Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός από τις δημοσκοπήσεις
  • [02] Προοπτική διεύρυνσης ωραρίου
  • [03] Μείωση 0,16% στο λίτρο της αμόλυβδης
  • [04] Στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων περασμένης εβδομάδας
  • [05] Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Γκουαντάναμο
  • [06] Σύγχρονη Μήδεια
  • [07] Σε εξέλιξη πυρκαγιές
  • [08] Πιθανή η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν
  • [09] Παραπλανητικές προσφορές
  • [10] Εικόνες ωμής βίας Ισραηλινών

    [01] Πολιτική

    Προβληματισμός από τις δημοσκοπήσεις

    21/7/2008 14:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2008 16:46:16)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Προβληματισμός για το μέλλον της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα φαίνεται ότι προκαλείται μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων νέων δημοσκοπήσεων που δείχνουν για πρώτη φορά κοινοβούλιο με είσοδο των Οικολόγων Πράσινων. Τα σενάρια περί συνεργασιών καθώς και οι εσωκομματικές φωνές για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η κάθε παράταξη γίνονται και πάλι αντικείμενο συζητήσεων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί οποιαδήποτε συζήτηση άκαιρη.

    Σενάρια συνεργασίας

    Εξαιρετικά ευάλωτος εμφανίζεται ο δικομματισμός σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο.

    Μάλιστα η VPRC δείχνει βουλή έξι κομμάτων, ενώ η δημοσκόπηση της ΜΑRC δείχνει αυτοδυναμία μόνο σε περίπτωση κοινής καθόδου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 34%, ΠΑΣΟΚ 30.5%, ΚΚΕ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 16%, ΛΑΟΣ 5% και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,5%

    Η προοπτική κοινής καθόδου ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πάντως να δελεάζει τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας δημοσκόπηση-τέχνασμα αυτή της ΜΑRC, ενώ τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει τη συνεργασία για να γίνει αυτό που δεν μπορούσε τα προηγούμενα 15 χρόνια

    Παράλληλα πρόβλεψε το τέλος της εποχής των αυτοδύναμων κυβερνήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι κατάρα, αλλά ένα καλοδεχούμενο ενδεχόμενο που θα δώσει νέα προοπτική.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικού κυρίως χαρακτήρα για συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, όπως λέγεται κατά κόρον, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Όταν μιλάμε με αυτά τα δεδομένα για κυβερνήσεις συνεργασίας, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου", τόνισε από την πλευρά ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΛΦΑ 9.89, δεν απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, αν αυτό είναι για το καλό του τόπου όπως είπε.

    Με τη φράση "κατ' αρχάς δεν υπάρχει θέμα εκλογών", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα σενάρια περί συνεργασιών.

    Η ΝΔ πιστεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις και κυβερνά με αυτοδυναμία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στον ελληνικό λαό, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" απέκλεισε τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ , τονίζοντας ότι "προσχηματικές και ευκαιριακές συνεργασίες εν όψει εκλογών μοιάζουν με «γιουρούσια» κατάληψης της εξουσίας, που δεν ταιριάζουν στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας".

    Στο ΠΑΣΟΚ, η αναφορά Παπανδρέου για χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές προκάλεσε ανοιχτές διαφωνίες από κορυφαία στελέχη.

    Ενδεικτική η δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη στη ΝΕΤ 105.8, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα παραιτηθεί από την επιδίωξη της αυτοδυναμίας γιατί τότε δεν θα έχει κανέναν λόγο ύπαρξης.

    [02] Οικονομία

    Προοπτική διεύρυνσης ωραρίου

    21/7/2008 18:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2008 19:10:55)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η προοπτική διεύρυνσης του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές πυροδοτεί εκ νέου την αντιπαράθεση μεταξύ μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων. Οι έμποροι για πρώτη φορά συζητούν υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο αυτό. Την ίδια ώρα έρευνα καταγράφει αύξηση του αριθμού των καταστημάτων, που μένουν ξενοίκιαστα, σε μεγάλες εμπορικές οδούς, του κέντρου της Αθήνας. Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στο ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές. Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα των ανοικτών ρολών, στο Παρίσι ο νόμος ορίζει 4 έως 5 Κυριακές λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ στη Ρώμη οι επιχειρηματίες έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν θα εργαστούν ή όχι. Στη Γερμανία κάθε κρατίδιο εφαρμόζει τη δική του πολιτική.

    Ναι μεν αλλά...

    Ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων και παραδοσιακοί έμποροι, διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους, για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

    Οι έμποροι εμφανίζονται πλέον διατεθειμένοι να συζητήσουν το κυριακάτικο άνοιγμα, ωστόσο ζητούν να καθοριστούν με σαφήνεια οι όροι κάτω από τους οποίους θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

    Συγκεκριμένα ζητούν να μάθουν πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ποιά καταστήματα θα ανοίγουν τις Κυριακές, ποιές θα είναι οι αμοιβές των εργαζομένων, αλλά και τους κανόνες χωροθέτησης εμπορικών κέντρων

    Πάντως η κόντρα μεταξύ "μικρών" και "μεγάλων" στην αγορά καλά κρατεί!

    Από το 1995 έως σήμερα τα πολυκαταστήματα ανέβασαν το τζίρο τους κατά 357% ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης κατά 176%.

    Επιτροπή που συγκροτείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα εξετάσει συνολικά τη λειτουργία του εμπορίου. Το ωράριο είναι από τα θέματα που, αργά η γρήγορα, θα τεθούν στο τραπέζι.

    Πηγές του Υπουργείου δηλώνουν : "Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουμε θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Δεν θέλουμε αιφνιδιασμούς. "

    Σήμερα επιτρέπεται να λειτουργούν κάθε Κυριακή, τα πρατήρια καυσίμων, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία τα μπαρ, τα κυλικεία, τα ανθοπωλεία, τα φωτογραφεία, τα καταστήματα ξηρών καρπών και τα περίπτερα.

    Ο νόμος έχει και παραθυράκι. Επιτρέπει στο Νομάρχη να αποφασίζει το κυριακάτικο άνοιγμα για καταστήματα που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε περιοχές που ανακηρύχθηκαν "τουριστικοί τόποι". Απαιτείται έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού και των οικείων επαγγελματικών ενώσεων. Έτσι μένουν ανοιχτά ακόμη και το χειμώνα καταστήματα στο Μαρκόπουλο αλλά και στην Παλλήνη!

    Σύμφωνα με ερευνά τα αδιάθετα ακίνητα αυξηθήκαν από 13,4% πέρσι στα 15,1% το φετεινό Ιούλιο. Σε δείγμα 1300 εμπορικών χώρων του κέντρου οι 200 παρέμεναν κλειστοί.

    Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε γνωστές εμπορικές οδούς όπως Αθηνάς, Αιόλου, Σταδίου και Πανεπιστημίου.

    [03] Οικονομία

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Μείωση 0,16% στο λίτρο της αμόλυβδης

    21/7/2008 17:52:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 18 Ιουλίου στα 1,269 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 0,16% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,271 στις 11 Ιουλίου.

    Από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 257,26%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 73,6%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 319,68%.

    Ενώ η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED), από την αρχή του έτους, έχει αυξηθεί κατά 27,04%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 15,68%. Από τις αρχές του 2007 μέχρι τις αρχές του 2008, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 85,72%, ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 20,28%.

    Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 14,55% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Κάτω από τα 130 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού σήμερα το απόγευμα -αν και το μεσημέρι είχε ενισχυθεί περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι- καθώς η ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ της Δύσης και του Ιράν το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν λειτούργησε ενισχυτικά για τις τιμές για μεγάλο διάστημα. Εξάλλου, η αγορά ενισχύθηκε νωρίτερα και από τις πληροφορίες σχετικά με την τροπική καταιγίδα "Ντόλι", η οποία κατευθύνεται προς τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και αναμένεται να περάσει βόρεια του πετρελαϊκού πεδίου Κανταρέλ του Μεξικού - που αποτελεί τον έκτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο και από τους βασικούς προμηθευτές των ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα αύξηση κατά 0,71 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν στα 129,60 δολάρια το βαρέλι. Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Σεπτεμβρίου- είχε αυξηθεί κατά 0,95 δολάρια και είχε ανέλθει στα 131,14 δολάρια το βαρέλι.

    [04] Κοινωνία

    Από την Τροχαία στην Αττική

    Στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων περασμένης εβδομάδας

    21/7/2008 16:38:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ποιός μπορεί να πιστέψει ότι στους δρόμους της Αθήνας που άδειασαν λόγω διακοπών, θα βεβαίωνε η Τροχαία Αττικής 4.500 παραβάσεις σε ένα μόνο τριήμερο. Με άλλα λόγια τεσσερισήμισι χιλιάδες το τελευταίο 3ημερο μεταβλήθηκαν σε κασκαντέρ θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, τις ζωές των συνεπιβατών τους, αλλά και τις ζωές οδηγών άλλων αυτοκινήτων.

    Η ασυνέπεια η έλλειψη ευθύνης, ίσως και η καλοκαιρινή ραστώνη έχουν μετατρέψει τους οδηγούς σε...καμικάζι. Δεν είναι όμως και λίγοι οι οδηγοί που βρέθηκαν κυρίως νυχτερινές ώρες σε κατάσταση μέθης. Από τους 3.500 οδηγούς που ελέγχθηκαν το τελευταίο τριήμερο βρέθηκαν 66 μεθυσμένοι. Ειδικότερα, από τα 128 τροχαία ατυχήματα που κατεγράφησαν κατά το διάστημα 14/7/2008 έως 20/7/2008, τα 5 ήταν θανατηφόρα με 7 νεκρούς, τα 10 ήταν σοβαρά με 13 σοβαρά τραυματίες και τα υπόλοιπα ήταν ελαφρά με 149 ελαφρά τραυματίες. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν 11.377 παραβάσεις από τις οποίες οι 255 αφορούσαν σε οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, οι 1.174 σε ελέγχους ταχύτητας και οι υπόλοιπες σχετίζονταν με ελέγχους δικύκλων.

    [05] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Γκουαντάναμο

    21/7/2008 16:30:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε σήμερα στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, περίπου επτά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν την κήρυξη πολέμου κατά της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Ο πρώην οδηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν,ο Σάλιμ Αχμεντ Χαμντάν από την Υεμένη, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία και υλική υποστήριξη για τρομοκρατία και μπορεί να του επιβληθεί ακόμη και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης εάν κριθεί ένοχος από το σώμα των ενόρκων που απαρτίζουν αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού.

    Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Χαμντάν, κοντά στα 40,είχε στενή σχέση με ηγετικά στελέχη της Αλ Κάϊντα και κατευθυνόταν σε μία εμπόλεμη ζώνη με δύο πυραύλους εδάφους-αέρος στο αυτοκίνητό του όταν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2001 μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο Αφγανιστάν. Δικηγόροι του Χαμντάν υποστήριξαν ότι δεν είναι μέλος της Αλ Κάϊντα παρά μόνο οδηγός και μηχανικός στον στόλο των αυτοκινήτων που ανήκε στον Μπιν Λάντεν επειδή είχε την ανάγκη του μηνιαίου μισθού των 200 δολαρίων. Υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραπονούνται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περίπου 265 άτομα κρατούνται στη φυλακή του Γκουαντάναμο και για το νομικό σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11-ης Σεπτεμβρίου για να δικάσει αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα. Η δίκη του Χαμντάν γίνεται σε μία δικαστική αίθουσα σε ύψωμα πάνω από τον κόλπο Γκουαντάναμο, από ένα σώμα ενόρκων που εκλέχθηκε μεταξύ 13 αξιωματικών του αμερικανικού στρατού από διάφορες περιοχές του κόσμου. Το σώμα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε μέλη.

    [06] Κοινωνία

    Σύγχρονη Μήδεια

    21/7/2008 16:23:00

    Πηγή: ΝΕΤ_ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η πράξη νεαρής Βρετανίδας τουρίστριας η οποία έπνιξε με τα ίδια της τα χέρια, το νεογέννητο αγοράκι της, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Μάλια Ηρακλείου. Λίγα λεπτά πριν, είχε γεννήσει μόνη της, επιστρέφοντας από νυχτερινή έξοδο, σε μπαρ της περιοχής. Η ιατροδικαστική εξέταση, έδειξε, ότι το μωρό γεννήθηκε ζωντανό, και πέθανε από ασφυξία. Η μητέρα, που έχει αλλά δυο παιδιά, ισχυρίστηκε ότι το μωρό, γεννήθηκε νεκρό.

    [07] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη πυρκαγιές

    21/7/2008 14:11:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2008 16:51:08)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις σε Ρέθυμνο, Χαλκίδα, Κυπαρισσία και Μακρακώμη. Ειδικότερα, στην περιοχή Σελλά στην Κυπαρισσία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 14.05, σε δασική έκταση. Στην κατάσβεση της φωτιάς παίρνουν μέρος 7 πυροσβεστικά οχήματα με 14 πυροσβέστες, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, σε αγροτοδασική έκταση. Στην περιοχή επιχειρούν 9 πυροσβεστικά οχήματα με 18 πυροσβέστες και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, 7 πυροσβεστικά οχήματα με 16 πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Γυμνό Χαλκίδας, λίγο πριν από τις 13.00. Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και στην περιοχή Μακρακώμη στη Φθιώτιδα και από τις 14.40 καίει χαμηλή βλάστηση σε δασική έκταση. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 7 πυροσβεστικά οχήματα, 20 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο επιχειρούν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε καμία από τις παραπάνω πυρκαγιές δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Ήρια - Καρναζέικα, στο Ναύπλιο, καίγοντας αγροτολιβαδική έκταση. Στην περιοχή βρίσκονται 12 πυροσβεστικά οχήματα με 27 πυροσβέστες, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, καθώς και 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    Άλλη μια πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, μια ώρα μετά την εκδήλωσή της, στο Κορωπί. Στην περιοχή είχε σπεύσει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη που κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά, η οποία έκαψε μικρή έκταση με χαμηλή βλάστηση. Δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή.

    [08] Μ. Ανατολή

    Έξι απαντήσεις έχει το Ιράν

    Πιθανή η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν

    21/7/2008 13:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2008 14:39:52)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστορικό Μπένι Μόρις, είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να επιτεθεί εναντίον του Ιράν την περίοδο ανάμεσα στον ερχόμενο Νοέμβριο και Ιανουάριο, ώστε να εξουδετερώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Στην περίπτωση αυτή, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot, το Ιράν θα μπορούσε να απαντήσει με έξι τρόπους.

    1) Να πραγματοποιήσει «χειρουργικές» επιθέσεις στον Κόλπο. Κατά τη διάρκεια του ιρανο-ιρακινού πολέμου, τη δεκαετία του 80, καθένα από τα δύο κράτη προσπάθησε να πλήξει τις πετρελαϊκές εξαγωγές του αντιπάλου του. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιρανικός στρατός είχε βομβαρδίσει πετρελαιοφόρα, κι άλλα εμπορικά πλοία στον Κόλπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πίσω από αυτή τη μέθοδο βρίσκονταν οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμοι να σπείρουν το χάος με επιθέσεις αυτοκτονίας στα στενά του Ορμούζ.

    2) Να επιτεθεί σε στόχους αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων. Ο ιρανικός στρατός έχει προειδοποιήσει ότι διαθέτει πυραύλους ικανούς να βυθίσουν «μεγάλα πλοία», κι άλλους που μπορούν να πλήξουν στόχους πέρα από τον Κόλπο, όπως για παράδειγμα είναι οι αμερικανικές βάσεις του Κατάρ και του Μπαχρέιν. Επιπλέον, οι Ιρανοί διαθέτουν πυραύλους Shihab-3, με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ. Στις 28 Ιουνίου, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί δήλωσε ότι το Ισραήλ θα το πληρώσει ακριβά αν επιτεθεί στο Ιράν.

    3) Να υποθάλψει τη βία στο Ιράκ. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει τις ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ, γεγονός που η Τεχεράνη διαψεύδει. Δυτικοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να διοχετεύσει μεγάλες ποσότητες όπλων στο Ιράκ, περιπλέκοντας την αποστολή του αμερικανικού στρατού. Το Ιράν διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τους Σιίτες του Ιράκ, πολλοί ηγέτες των οποίων είχαν καταφύγει στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεϊν.

    4) Να αποσταθεροποιήσει το Αφγανιστάν. Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι Ταλιμπάν έλαβαν ιρανικά όπλα, είτε απ ευθείας είτε μέσω εμπόρων ναρκωτικών και όπλων. Το σιιτικό Ιράν είναι αντίθετο με τον σουνιτικό ζήλο των Ταλιμπάν. Όταν οι τελευταίοι κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, παρ αλίγο να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, σε περίπτωση σύγκρουσης με τους Αμερικανούς, το Ιράν θα μπορούσε να συμμαχήσει και με τον χειρότερο εχθρό του.

    5) Να ζητήσει τη βοήθεια των περιφερειακών συμμάχων του, που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ στη θέση του. Για παράδειγμα, οι Σιίτες του νότιου Λιβάνου δεν θα έμεναν απαθείς σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση το Ιράν. Δράση θα μπορούσε να αναλάβει, είτε η Χεζμπολάχ, είτε η Χαμάς, αν όχι και οι δύο οργανώσεις μαζί.

    6) Να συλλάβει ομήρους. Η Δύση έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι σχεδίασε και στήριξε πολλές απαγωγές Αμερικανών, κι άλλων ξένων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Το κενό που άφησε η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο καλύφθηκε σε μεγάλο μέρος από το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να υποθέσει ότι η Τεχεράνη θα ενθαρρύνει τη σιιτική οργάνωση να απαγάγει και άλλους στρατιώτες της Τσαχάλ, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

    [09] Κοινωνία

    Κλήρωση μεζονέτας μαϊμού

    Παραπλανητικές προσφορές

    21/7/2008 11:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2008 16:56:31)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων από υπευθύνους εταιρίας σε βάρος προσώπων που συμμετείχαν σε κλήρωση για απόκτηση μεζονέτας στη Χαλκιδική, μέσω τηλεφωνικής γραμμής τύπου "901", εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές, χωρίς, ωστόσο μέχρι στιγμής, να έχουν προκύψει στοιχεία, για αξιόποινες πράξεις.

    Το θέμα απασχολεί την Αστυνομία, μετά τις καταγγελίες πολιτών ότι εταιρεία ήρθε σε τηλεφωνική επαφή μαζί τους ενημερώνοντάς τους για την διενέργεια κλήρωσης μεζονέτας στην Χαλκιδική.

    Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, όσοι εκ των πολιτών ενδιαφέρονταν θα έπρεπε να καλέσουν σε τηλεφωνικές γραμμές τύπου «901», όπου έδιναν προσωπικά τους δεδομένα, όπως επάγγελμα, ΑΦΜ, κλπ. προκειμένου να συμμετάσχουν στην κλήρωση.

    Η μεγάλης διάρκειας τηλεφωνική συνδιάλεξη και η γνωστοποίηση των προσωπικών στοιχείων, έβαλαν σε υποψίες αρκετούς πολίτες, που ενημέρωσαν την Αστυνομία. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά ή ενοχοποιητικά στοιχεία για την εταιρεία.

    [10] Μ. Ανατολή

    Βίντεο ντοκουμέντο

    Εικόνες ωμής βίας Ισραηλινών

    21/7/2008 11:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2008 16:59:41)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ισραηλινός στρατιώτης πάτησε τη σκανδάλη, κι ο ήχος από τον πυροβολισμό ακούγεται καθαρά. Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια, πέφτει στο έδαφος βαριά πληγωμένος στο πόδι από πλαστική σφαίρα, ενώ διατυπώνονται καταγγελίες ότι είχε ήδη πέσει και θύμα ξυλοδαρμού.

    Όπως καταγγείλει η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Μπι Τσελέμ", βάσει αστικοποιημένων πειστηρίων, ότι όντως είχαν δέσει τα χέρια του Παλαιστινίου και είχαν καλύψει τα μάτια του όταν Ισραηλινός στρατιώτης τον πυροβόλησε από απόσταση μικρότερη του ενάμιση μέτρου.

    Επίσης, η Μ.Κ.Ο. καταγγέλλει, ότι όλα έγιναν παρουσία υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματικού και συγκεκριμένα ενός αντισυνταγματάρχη, ο οποίος μαζί με τον στρατιώτη που διέπραξε την ωμότητα αυτή, ανακρίνονται για παράβαση καθήκοντος και αρχών του ισραηλινού στρατού.

    Το τραγικό αυτό συμβάν έλαβε χώρα το πρωινό της Κυριακής 7 Ιουλίου στο παλαιστινιακό χωριό Νααλίν της Δυτικής Όχθης, όπου επί τέσσερα χρόνια μαίνονται οι ταραχές κατά της ανέγερσης του ισραηλινού τείχους ασφαλείας.

    Από το ντοκουμέντο του εν ψυχρώ πυροβολισμού, λείπει η πιο δραματική στιγμή, τονίζουν πάντως εμπειρογνώμονες, καθώς η εικόνα χάνεται την ώρα του πυροβολισμού.

    Η βιντεοκάμερα βρισκόταν στα χέρια μίας 14/χρονης Παλαιστινίας, που προς στιγμή διέκοψε τη μαγνητοσκόπησε τρομαγμένη, διευκρινίζουν οι Ισραηλινοί ειρηνιστές και δηλώνουν αποφασισμένοι να μοιράσουν ακόμη περισσότερες βιντεοκάμερες στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης για να εξασφαλίζονται ντοκουμέντα στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάστηκε "Απάντηση στα ισραηλινά πυρά".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 July 2008 - 16:50:13 UTC