Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασκήθηκαν διώξεις
  • [02] Δριμεία επίθεση
  • [03] Battling with Wildfires
  • [04] Κακοκαιρία στον πλανήτη
  • [05] Γιουσένκο: "Μέγας σταθμός στην ιστορία της Ουκρανίας"
  • [06] Στη Βρετανία ο Ομπάμα
  • [07] Δύο φωτιές σε Ασπρόπυργο και Γιάννενα

    [01] Κοινωνία

    Για το τραγικό δυστύχημα στο Πέραμα

    Ασκήθηκαν διώξεις

    26/7/2008 13:27:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Κι ενώ αναμένεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή άσκησε η εισαγγελία Πειραιά κατά του πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου και του τεχνικού ασφαλείας. Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ο χημικός ναυτιλίας. Η συνεχιζόμενη απάντληση των υδάτων από το πλοίο, ενισχύει τους φόβους να υπάρχει και άλλος εργαζόμενος εγκλωβισμένος.

    Φόβοι και γι΄ άλλους αγνοούμενους

    Πυροσβέστες παρουσία πραγματογνώμονα και ανδρών του λιμενικού, συνεχίζουν τις έρευνες στα αμπάρια του FRIENDSHIP GAS για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων αλλά και για να συλλέξουν ευρήματα για τα αίτια της τραγωδίας.

    Οι έρευνες γίνονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καθώς το πλοίο είναι διπύθμενο και τα αμπάρια του είναι κατακλυσμένα από νερά και αφρούς που χρησιμοποιήθηκαν για να σβήσει η πυρκαγιά. Μέχρι τώρα έχει ελεγχθεί μόνο το 10% των αμπαριών.

    Κάποιοι ναυτεργάτες κάνουν λόγο και για άλλους αλλοδαπούς εργάτες που δούλευαν στα αμπάρια του πλοίου την ώρα της έκρηξης και οι οποίοι δεν είχαν δηλωθεί από το συνεργείο επισκευής.

    Όλοι βέβαια απεύχονται να έχει συμβεί κάτι τέτοιο όμως στη ζώνη είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί αλλοδαποί προσλαμβάνονται για εργασίες χωρίς να δηλώνονται επειδή παίρνουν μικρότερα μεροκάματα.

    Οι πραγματογνώμονες εξετάζουν τρία ενδεχόμενα για την φονική έκρηξη.

    1ον Το πιστοποιητικό καθαρισμού από τα επικίνδυνα αέρια να μην ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

    2ον Στην έκρηξη κάποιου εργαλείου ή φιάλης οξυγόνου από την πολύ χρήση

    3ον Στην ανάφλεξη του πολυεστέρα που κάλυπτε το αμπάρι.

    Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερο τον χημικό μηχανικό που εξέδωσε το πιστοποιητικό GAS FREE ενώ συνεχίζεται η κράτηση του πλοιάρχου και του τεχνικού ασφαλείας.

    [02] Πολιτική

    Σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία"

    Δριμεία επίθεση

    26/7/2008 12:19:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη σκανδάλων και εκτροχιασμό του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στον προϋπολογισμό. Σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", ο κ.Παπανδρέου καταλογίζει στον κ.Καραμανλή πολλαπλή επίθεση στους θεσμούς και την ποιότητα της δημοκρατίας, χαρακτηρίζει τη ΝΔ μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος και τονίζει ότι η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί για τον ίδιο υπόθεση τιμής και όχι σημαία ευκαιρίας. "Η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, είναι εκείνη που μας πάει πίσω στις πρακτικές του 1960. Ο πολίτης απαιτεί την εγγύηση κανόνων και αποτελεσματικότητας. Δεν είναι βαριές οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα. Ειναι βαριές οι ευθύνες της συγκάλυψης. Για μένα ήταν και είναι υπόθεση τιμής και όχι σημαία ευκαιρίας η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος."

    "Ας μην πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται ώστε πάντα η ψήφος του λαού να είναι ουσιαστική και αποφασιστική. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διότι αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν κρίνεται η κυβερνητική εξουσία."

    "Η ενοτητά μας δεν μπορεί να προσχηματική. Δεν βασίζεται σε λυκοφιλίες παλαιών ομαδαρχών. Βασίζεται στο κοινό μας πρόγραμμα και στη βούλησή μας να αλλάξουμε τη χώρα. Εγώ έκλεισα τους λογαριασμούς με το παρελθόν. Το μικρό ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ των όμαδαρχών και των θεσιθηρών. Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν το εκπροσωπώ. Αυτό το ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς σημερα πεθαίνει."

    Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ.Παπανδρέου επισημαίνει ότι η ψήφος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διότι ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν κρίνεται η κυβερνητική εξουσία, διευκρινίζοντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη νίκη.

    Οσον αφορά το θέμα συνεργασίας με το ΣΥΝ, λέει ότι το κόμμα του επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες για να πετύχει ουσιαστικότερες αλλαγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την αυτοδυναμία στις εκλογές.

    [03] Rhodes Blazes Burning for 5th Day Running

    Battling with Wildfires

    26 Ιουλ 2008 11:26:0 (Last updated: 26 Ιουλ 2008 19:39:2)

    By Andreas Roditis

    Sources: NET 105.8-NET

    Rhodes wildfires, raging for a fifth consecutive day, have burned down thousands of acres of forest land, causing a huge ecological disaster and seriously affecting tourism on the island. Calmer winds today are helping air and land firefighting forces which have centred efforts to put out blazes in the areas between the villages of Laerma to Apolona and Istrios to Profilio. Hotels in the south part of the island were evacuated as a precaution, mainly because smoke from the fire had created an unpleasant atmosphere while inhabited areas are not threatened by fires.

    On Friday, a precautionary evacuation of the hotels situated in the south part of the island prompted the General Secretary of the Greek National Tourism Organisation and the General Secretary of the Tourism Ministry to fly to the island.

    In an interview with NET 105.8, Dodecanese Prefect, Ioannis Mahairidis stressed that fires are not threatening any of the inhabited areas but dropped hints at coordination firefighting efforts as well as forest protection.

    In the meantime, the 61-year-old man, resident of Agios Isidoros village, charged with unintentional arson, was sentenced to four-month imprisonment and 15,000 euros fine.

    Another blaze is burning forest land in the area of Gavrolimni in Nafpaktos. No built-up area is threatened. Nearly 30 firefighters, 10 fire engines and two airlines have been deployed in the area.

    In the meantime, the fire that broke out on Saturday noon in Aspropyrgos near the Stavrou quarries has abated. Firefighters are still in the area to avert any rekindling. In the NW Greek city of Ioannina a paper-producing plant was reduced to ashes by a fire that broke out on Saturday noon. The nearby plants suffered minor damage. None of the employees were hurt.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    Related News:

    Fighting the Blaze

    [04] Κόσμος

    Μεγάλης έντασης

    Κακοκαιρία στον πλανήτη

    26/7/2008 14:47:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι δρόμοι εξαφανίστηκαν κάτω από τους ορμητικούς χείμαρρους. Χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά βροχόπτωσης για να βυθιστεί η βόρεια Ρουμανία στο χάος. "Η λέξη πλημμύρα είναι πολύ λίγη σχέση με το τι συνέβη" αναφέρει κάτοικος της περιοχής. Τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από τα νερά, ενώ πάνω από 180 άνθρωποι στάθηκαν τυχεροί και απεγκλωβίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία. Χωρίς ηλεκτρικό έμειναν περισσότερες από 11 περιοχές και το λιγότερο 8 δρόμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις.

    Στη βόρεια Πολωνία, εκατοντάδες σπίτια έγιναν έρμαια των βροχοπτώσεων. Οι κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε απροσπέλαστα ποτάμια και καλλιέργειες παραδόθηκαν στη μανία των καταιγίδων. Δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένονται και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

    Σε απέραντους υγροτόπους μετατράπηκαν μεγάλες εκτάσεις και στη δυτική Ουκρανία. Στην περιοχή Τσερνίβτσι οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε γέφυρες και δρόμους. Επίσης στη Νέα Ζηλανδία χωρίς ηλεκτρικό έμειναν εκατοντάδες σπίτια στο Όκλαντ . Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ οι άνεμοι που ξεπέρασαν τα 165 χλμ την ώρα ανάγκασαν περίπου 10.000 σκιέρ να εγκαταλείψουν το όρος Ρουαπέχου.

    Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή των πολιτών καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

    [05] Κόσμος

    Ουκρανία

    Γιουσένκο: "Μέγας σταθμός στην ιστορία της Ουκρανίας"

    26/7/2008 14:11:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο προεξήρχαν σήμερα σε εντυπωσιακή τελετή στο κέντρο του Κιέβου για τον εορτασμό της 1020ής επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων.

    Στρατιωτικά αγήματα, γιγαντοοθόνες και εκατοντάδες γιγαντοαφίσες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ουκρανό πρόεδρο διακοσμούσαν το κέντρο του Κιέβου όπου χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στον εορτασμό και παρακολούθησαν τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Ουκρανού προέδρου, ενώ όλη η τελετή μεταδιδόταν απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ουκρανίας.

    Από ειδική εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία οι προκαθήμενοι και εκπρόσωποι των ορθόδοξων εκκλησιών και χριστιανικών δογμάτων συμμετείχαν στους εορτασμούς.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ. Αναστάσιος καθώς και ο μητροπολίτης Κιέβου κ. Βλαδίμηρος επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία προεξήρχαν μεταξύ των συμμετεχόντων. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα ελληνικά λέγοντας του ότι τον υποδέχεται στο σπίτι του και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της αποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της πρόσκλησης να προεξάρχει στον εορτασμό.

    Παράλληλα με την εκκλησιαστική σημασία η επέτειος που εορτάζεται είναι μεγάλος σταθμός στην ιστορία του ουκρανικού έθνους, είπε ο πρόεδρος Γιουσένκο και τόνισε ότι η Εκκλησία και το κράτος είναι θεσμοί που πρέπει να συνεργάζονται για τη σταθερότητα του Έθνους. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε, απευθυνόμενος ελληνικά στο πλήθος ότι η παρουσία του στο Κίεβο είναι άγγελμα ειρήνης και κίνηση ενίσχυσης των προσπαθειών για τη λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος των ορθοδόξων της Ουκρανίας. "Η μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έχει πάντα ευθύνη για την τύχη των θυγατέρων της εκκλησιών", είπε ο πατριάρχης στην ομιλία του.

    [06] Κόσμος

    Συνάντηση με Μπραουν-Μπλερ-Κάμερον

    Στη Βρετανία ο Ομπάμα

    26/7/2008 13:13:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, είχε σήμερα στο Λονδίνο, τελευταίο της περιοδεία του στο εξωτερικό ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα .

    Στην επίκεντρο των συνομιλιών με τον Μπράουν τις οποίες ο Μπάρακ Ομπάμα τις χαρακτήρισε θαυμάσιες, βρέθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οι κλιματικές αλλαγές, η τρομοκρατία και διεθνής οικονομική κατάσταση. Οι δύο άνδρες παρέμειναν μαζί για δύο ώρες αφού προηγουμένως έκαναν ένα μικρό περίπατο κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο.

    Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφο να απαντήσει στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών για την περιοδεία του αυτή, ο Ομπάμα επισήμανε ότι ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζον Μακέιν ήταν αυτός που τον συμβούλευσε να ταξιδεύσει στο εξωτερικό και να επισκεφθεί Ιράκ και Αφγανιστάν.

    Ο Ομπάμα συναντήθηκε και με τον Ντέϊβιντ Κάμερον, αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Εργατικού του Μπράουν.

    Πριν από την συνάντηση του με τον Μπράουν είχε συναντηθεί σε ξενοδοχείο με τον Τόνι Μπλερ και οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στην Μέση Ανατολή και τις κλιματικές αλλαγές, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

    Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της απόφασής του να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό παρά τις ανάμεικτες ενδείξεις για τις επιπτώσεις του ταξιδιού αυτού στην δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας του.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς ισχυρούς εταίρους στο εξωτερικό", τόνισε προς τους δημοσιογράφους.

    [07] Κοινωνία

    Προσπάθειες κατάσβεσης

    Δύο φωτιές σε Ασπρόπυργο και Γιάννενα

    26/7/2008 15:47:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στον Ασπρόπυργο, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με ξηρά χόρτα, κοντά στα λατομεία Σταύρου και για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 12 πυροσβεστικά οχήματα, 36 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Στην περιοχή πνέουν πάντως ισχυροί άνεμοι. Επίσης 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες παίρνουν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην χαρτοβιομηχανία στα Γιάννενα, απ την οποία πάντως δεν κινδυνεύουν άλλα εργοστάσια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 July 2008 - 16:49:52 UTC