Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο νέα πρόσωπα στην υπόθεση Siemens
  • [02] Πέθανε ο Γιώργος Τσαγκάρης
  • [03] Θύμα τροχαίου ο Μόργκαν Φρίμαν
  • [04] Ειδική άδεια για την πλατεία Τιανανμέν
  • [05] Ενίσχυση μέτρων ασφαλείας στη Μύκονο
  • [06] Νέος γύρος συνομιλιών
  • [07] Ανοίγει η χωματερή των Ταγαράδων
  • [08] Τοξική ουσία στον Άρη;
  • [09] Ασπίδα για τους ηλικιωμένους το ψάρι

    [01] Κοινωνία

    Όχι από τον πολιτικό χώρο

    Δύο νέα πρόσωπα στην υπόθεση Siemens

    5/8/2008 10:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Δυο νέα μη πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της "Siemens", όπως προκύπτει από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό. Η ταυτότητα δυο νέων προσώπων προκύπτει από την κίνηση του λογαριασμού της εταιρείας "Placid Blue", που φέρεται ότι διαχειριζόταν το πρώην στέλεχος της "Siemens" Μιχάλης Χριστοφοράκος. Οι συγκεκριμένοι φέρονται παραλήπτες 1.100.000 ευρώ που έδωσε η "Placid Blue" σε λογαριασμό offshore εταιρείας που είχε ανοίξει σε υποκατάστημα τράπεζας του Λονδίνου.

    [02] Πολιτισμός

    Πέθανε ο Γιώργος Τσαγκάρης

    5/8/2008 10:16:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε νοσοκομείο της Καλαμάτας εξέπνευσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου Καλαμάτας, Γιώργος Τσαγκάρης. Συνθέτης και μουσικολόγος ο Γιώργος Τσαγκάρης, διετέλεσε τη δεκαετία του '90, Διευθυντής του Β' Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στη συνέχεια του Τρίτου Προγράμματος, ενώ συνεργάστηκε με θεατρικούς φορείς γράφοντας μουσική για πάνω από 300 σκηνικά έργα από την αρχαία τραγωδία και κωμωδία έως τη σύγχρονη δραματουργία. Για την προσφορά του τιμήθηκε μεταξύ άλλων, με το βραβείο Κάρολος Κουν.

    [03] Πολιτισμός

    Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

    Θύμα τροχαίου ο Μόργκαν Φρίμαν

    5/8/2008 10:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 10:15:42)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, AFP

    Σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Μέμφις στην πολιτεία του Τενεσί, νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν, ύστερα από τροχαίο στο Μισισιπή. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 71 ενός ετών ηθοποιός αναποδογύρισε αρκετές φορές στο οδόστρωμα και ανετράπη. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Φρίμαν αποκοιμήθηκε στο τιμόνι ενώ οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο Φρίμαν είχε τιμηθεί το 2005 με το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία "Million Dollar Baby".

    [04] Κόσμος

    Πεκίνο

    Ειδική άδεια για την πλατεία Τιανανμέν

    5/8/2008 10:07:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ειδική άδεια θα πρέπει να κάνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης 24 ώρες πριν για να πάρουν εικόνες ή συνεντεύξεις στην πλατεία Τιανανμέν, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές. Οι δημοσιογράφοι θα συνοδεύονται και θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατεία από την ανατολική πλευρά, διευκρινίζουν οι δημοτικές αρχές σε ανακοίνωσή τους στο Ιντερνετ. Αυτός ο νέος κανονισμός, τρεις ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφασίστηκε μετά την διαδήλωση δυσαρεστημένων κατοίκων του Πεκίνου στην πλατεία Τιανανμέν χθες Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, οι οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου δήλωσαν σήμερα ότι μπορούν να "εγγυηθούν για την ασφάλεια" των Αγώνων, μια ημέρα μετά την επίθεση στην επαρχία Ζινζιανγκ, που στοίχισε τη ζωή σε 16 αστυνομικούς. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής Σουν Ουέιντε "μπορούμε να εγγυηθούμε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει ένα εντυπωσιακό σύστημα ασφαλείας, είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή. Υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για το λόγο αυτό έχουμε ετοιμάσει διαφορετικά σχέδια δράσης". Για την ασφάλεια των Αγώνων, ο κινεζικός στρατός έχει κινητοποιήσει περισσότερους από 34.000 στρατιώτες, 121 αεροσκάφη και 33 πλοία.

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην πόλη Κασγκάρ

    Η κινεζική αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην επαρχία Ζινζιάνγκ, μια ημέρα μετά την επίθεση στη μουσουλμανική αυτή περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 αστυνομικοί, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Οι έλεγχοι στους δρόμους στα προάστια της πόλης Κασγκάρ έχουν αυξηθεί όπως και στους δημόσιους χώρους, διευκρινίζει το πρακτορείο. Επίσης έχουν πολλαπλασιαστεί και οι αστυνομικές περιπολίες στους δρόμους της πόλης.

    [05] Κοινωνία

    Ζητά σε επιστολή του ο Α. Σπηλιωτόπουλος

    Ενίσχυση μέτρων ασφαλείας στη Μύκονο

    5/8/2008 9:02:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και των δυνάμεων της ασφάλειας στο νησί της Μυκόνου ζήτησε με επιστολή του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Στο έγγραφο, το οποίο απεστάλη αργά χθες το βράδυ, ο κ. Σπηλωτόπουλος ζητά να ενισχυθεί η δύναμη της ασφάλειας στο νησί σαν μέτρο αποτροπής της δράσης των μπράβων και νονών της νύχτας που δρουν ανεξέλεγκτοι στο φημισμένο νησί.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 11.30 το πρωί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Ολιβερ Ζάμιτ, πατέρα του αδικοχαμένου 20χρονου Αυστραλού, του οποίου τα ζωτικά όργανα μεταμοσχεύθηκαν σε τέσσερις συνανθρώπους μας.

    [06] Πολιτική

    Σκοπιανό

    Νέος γύρος συνομιλιών

    5/8/2008 8:48:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να έχει στα μέσα Αυγούστου, νέο γύρο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Νίμιτς κάλεσε για τις 14 και 15 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Διπλωματικές πηγές από την έδρα ΟΗΕ ανέφεραν ότι ο Μαθιου Νίμιτς δεν προτίθεται να συζητήσει θέματα μειονοτήτων ή γλώσσας που εγείρει η πλευρά των Σκοπίων, θεωρώντας ότι βρίσκονται εκτός πλαισίου εντολής που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Οι ηγέτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να κατανοήσουν "τους κινδύνους του αλυτρωτισμού σε οποιαδήποτε μορφή του και την ανάγκη ανάπτυξης καλών σχέσεων με τους γείτονές τους", ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [07] Κοινωνία

    Ανοίγει η χωματερή των Ταγαράδων

    5/8/2008 8:32:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το άνοιγμα της χωματερής των Ταγαράδων αποφάσισαν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών που κρατούσαν κλειστή τη χωματερή, συναινώντας στο σχέδιο διακομιδής των απορριμμάτων προς στους χώρους απόθεσης, που ενέκρινε τη Δευτέρα, η διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Τις αποφάσεις έλαβαν κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της Θέρμης, ομόφωνα της Μίκρας και οριακά (με την ψήφο της Προέδρου) το δημοτικό συμβούλιο των Βασιλικών. "Με τον αγώνα που κάναμε αναδείξαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των νοσοκομειακών, ογκωδών, βιομηχανικών απορριμμάτων και των μπαζών. Επιλέγουμε ωστόσο το δρόμο της συναίνεσης και του διαλόγου για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πόλη και να προστατευτεί το έργο στο νέο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης", δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. Η διακομιδή των σκουπιδιών από τους δήμους Καλαμαριάς, Μίκρας, Θέρμης, Βασιλικών και Θερμαϊκού προς τη χωματερή των Ταγαράδων , σύμφωνα με τον σχεδιασμό του συνδέσμου ΟΤΑ, θα αρχίσει από το πρωί. Οι υπόλοιποι δήμοι -μέλη του συνδέσμου θα στέλνουν τα σκουπίδια τους στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

    Η χωματερή Ταγαράδων σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δέχεται οικιακά απορρίμματα ως το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου θα παραλαμβάνει μόνο επεξεργασμένα υπολείμματα ογκωδών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση του χώρου, ενώ θα βρίσκεται και σε "λειτουργική ετοιμότητα" για κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα λειτουργίας στο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

    [08] Κόσμος

    Υπερχλωρικό άλας εντόπισαν οι επιστήμονες

    Τοξική ουσία στον Άρη;

    5/8/2008 8:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 10:21:10)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Το διαστημικό σκάφος "Φοίνιξ" ενδέχεται να εντόπισε υπερχλωρικό άλας, μια δυνητικά τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στα καύσιμα των πυραύλων, στα δείγματα που πήρε από το έδαφος του Άρη, όπως ανέφεραν επιστήμονες της NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πάντως ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα τεστ για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη υπερχλωρικού άλατος στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη και να αποκλειστεί η πιθανότητα ρύπανσης από το ίδιο το διαστημικό σκάφος. Το υπερχλωρικό άλας είναι μια ουσία βλαβερή για τον άνθρωπο υπό ορισμένες συνθήκες. Η παρουσία του στο έδαφος του Άρη μπορεί να σημαίνει ότι ο πλανήτης δεν είναι τόσο φιλόξενος όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Εν τω μεταξύ, ολιγοήμερες διακοπές στη Σάμο πραγματοποιεί o αστροφυσικός από τα Γρεβενά, Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μαζί με την ομάδα του κατασκεύασαν δεκάδες όργανα για διαστημόπλοια αποστολών της NASA, ενώ από το 2004 δύο δικά του ρομπότ, το "Spirit" και το "Opurtunity", βρίσκονται στον Αρη συλλέγοντας στοιχεία, προκειμένου να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν στον Αρη υπήρξε κάποτε ζωή.

    [09] Υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα στη Φινλανδία

    Ασπίδα για τους ηλικιωμένους το ψάρι

    5/8/2008 8:07:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η τακτική κατανάλωση τόνου και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έγινε στη Φινλανδία και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα στις ΗΠΑ. Η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.660 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τρεις φορές την εβδομάδα τόνο ή άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν κατά 26% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν στην άνοια, αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά ψάρι. Η κατανάλωση τέτοιων ψαριών μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν δύο φορές σε διάστημα πέντε ετών και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Ωστόσο, ο καθηγητής Γίρκι Βίρτανεν του Πανεπιστημίου Κουόπιο της Φινλανδίας σημείωσε ότι μολονότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται να προστατεύει από την άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια ωφέλη στα άτομα που έτρωγαν τακτικά τηγανιτά ψάρια.

    Εκτός από τον τόνο, άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα, αλλά επίσης και τα καρύδια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 August 2008 - 8:50:35 UTC