Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα στοιχεία
  • [02] Στήριξη Αλογοσκούφη
  • [03] Την Πέμπτη η κηδεία Τσαγκάρη
  • [04] Fresh Evidence
  • [05] Συνεδρίαση για το ασφαλιστικό
  • [06] Ελεύθερη υπό όρους
  • [07] Ένα θαύμα θα σώσει την "Alitalia"
  • [08] Ένατη παρτίδα εκκαθαριστικών
  • [09] Nέα καμπάνια από τους Γιατρούς του Κόσμου
  • [10] Ανησυχεί η ΕΕ για τις εντάσεις στη Οσετία
  • [11] Συνάντηση Χατζηδάκη -Σγουρού
  • [12] Ακατάλληλα δαμάσκηνα
  • [13] Πύρινα μέτωπα
  • [14] Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων
  • [15] Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αττάλεια
  • [16] Όπλο κατά του καρκίνου η βιταμίνη C
  • [17] Σεισμός στη νότια Κίνα
  • [18] Τα οικονομικά των ΟΤΑ στο επίκεντρο
  • [19] Στην τελική ευθεία η ψηφιακή
  • [20] Στον εισαγγελέα ο 35χρονος "πιστολέρο"
  • [21] Επιτυχής η επιχείρηση απεγκλωβισμού
  • [22] Κρίσιμη η κατάσταση του δράστη
  • [23] Δεν "παγώνει" το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν
  • [24] Δεν θα δοθεί παράταση για το Κτηματολόγιο

    [01] Κοινωνία

    Για το πρωτοφανές έγκλημα στη Σαντορίνη

    Νέα στοιχεία

    5/8/2008 16:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 17:41:49)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σοκαρισμένο παραμένει το πανελλήνιο από το πρωτοφανές έγκλημα και το μακελειό που ακλούθησε την περασμένη Κυριακή στη Σαντορίνη, όταν 30χρονος έσφαξε τη γυναίκα του και στη συνέχεια περιέφερε το κεφάλι της στους δρόμους. Ο ιατροδικαστής εκτιμά ότι δεν είχε επέλθει ο θάνατος της γυναίκας όταν της έκοψε το κεφάλι. Το Υπουργείο Υγείας αποστέλλει ψυχολόγους στη Σαντορίνη για στήριξη των κατοίκων που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του φρικιαστικού αυτού περιστατικού.

    Κατάθεση του πατέρα του δράστη

    Η νεκροτομή της άτυχης 25χρονης δασκάλας, έγινε σήμερα στο νεκροτομείο Αθηνών από τον ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη και αποκάλυψε νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το φρικιαστικό έγκλημα.

    Όπως διαπίστωσε ο κ. Καρακούκης, η κοπέλα έφερε συνολικά δέκα μαχαιριές, εκ των οποίων οι επτά ήταν μεταθανάτιες. Το ανατριχιαστικό είναι ότι η πρώτη φάση του αποκεφαλισμού έγινε εν ζωή. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα αιφνιδιάστηκε, γιατί δεν υπάρχει ίχνη αντίστασης ή πάλης.

    Επίσης, σήμερα έδωσε κατάθεση στην Ασφάλεια Αττικής ο πατέρας του 31χρονου δράστη από την Αλεξανδρούπολη.

    Όπως είπε, ο γιος του είχε παρουσιάσει προβλήματα ψυχωσικής φύσεως πριν από περίπου 10 χρόνια και για το λόγο αυτό διέκοψε τη στρατιωτική του θητεία, την οποία δεν ολοκλήρωσε. Επίσης, για ένα διάστημα, μέχρι το 2000, υποβλήθηκε σε φαρμακευτική αγωγή. Τότε, πριν απο 8 χρόνια, γνωρίστηκε με την κοπέλα και μετέπειτα γυναίκα του και συζούσαν στο σπίτι των γονιών της, στη Θεσσαλονίκη.

    Πριν από ένα χρόνο παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο και από το περασμένο Σεπτέμβριο έμεναν στη Σαντορίνη, όπου εργαζόταν το θύμα ως δασκάλα στο Ακρωτήρι, ενώ ο δράστης έκανε διάφορες δουλειές και τελευταία εργαζόταν ως μάγειρας σε ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο δράστης μάλωνε συνεχώς με τους εργοδότες του, γι αυτό και έμενε για μεγάλα διαστήματα χωρίς δουλειά και το ίδιο είχε συμβεί και με την τελευταία του εργασία.

    Την περασμένη Παρασκευή μετέβη μαζί με τη σύζυγό του στο κέντρο Υγείας Σαντορίνης, όπου ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη, γιατί ο 31χρονος ήταν σε μεγάλη ένταση και είχε έντονες αϋπνίες τις τελευταίες μέρες. Από το Κέντρο Υγείας τον παρέπεμψαν σε ψυχολόγο μη κυβερνητικής οργάνωσης, στον οποίο όμως δεν πήγαν ποτέ.

    Το Σάββατο είχαν συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου για να συνεχίσει να εργάζεται εκεί ο δράστης, ο οποίος όμως του ζήτησε να προσλάβει και τη γυναίκα του ως βοηθό.

    Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε με το αιτιολογικό ότι η κοπέλα ήταν δημόσιος υπάλληλος και δεν μπορούσε να την προσλάβει, πράγμα το οποίο εξαγρίωσε τον δράστη, που δήλωσε ότι παραιτείται και έφυγαν με τη σύζυγό του, παρόλο που εκείνη προσπαθούσε να τον πείσει να μείνει και να τον ηρεμήσει.

    Την επόμενη ημέρα το απόγευμα έγινε το έγκλημα που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης και το πανελλήνιο, ενώ έκανε το γύρο του κόσμου από τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Σε κρίσιμη η κατάσταση

    Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος και του μακελειού που ακολούθησε, την περασμένη Κυριακή στη Σαντορίνη.

    Ο δράστης φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιά, το θώρακα και το ήπαρ από τις σφαίρες των αστυνομικών, οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές για να τον ακινητοποιήσουν. Σταθερή είναι η κατάσταση των δύο γυναικών γιατρών.

    Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο "Αγία Όλγα" νοσηλεύεται νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε ελαφρά από αδέσποτη σφαίρα, ενώ ελαφρά τραυματισμένος νοσηλεύεται και ο αστυνομικός που συμμετείχε στην προσπάθεια σύλληψης του δράστη.

    [02] Πολιτική

    Από κυβερνητικά στελέχη

    Στήριξη Αλογοσκούφη

    5/8/2008 13:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 15:09:53)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στήριξη στον Υπουργό Οικονομίας παρείχαν σήμερα κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στις δημόσιες διαφωνίες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για τους χειρισμούς του Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτώμενος σχετικά μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, τόνισε ότι η Κυβέρνηση προχωρά με βάση τις δεσμεύσεις της και το πρόγραμμά της και ο κάθε Υπουργός κινείται στο πλαίσιο αυτό, το οποίο ενέκριναν οι Έλληνες πολίτες στις προηγούμενες εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι οι πολιτικοί δίνουν πρώτα λόγο στους πολίτες και μετά στην παράταξή τους και κρίνονται από το δημόσιο λόγο και το έργο τους. Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται, έδωσε και ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος δήλωσε ότι "ως Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχω ευθύνη να εφαρμόζω την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω".

    [03] Πολιτισμός

    Στην Καλαμάτα

    Την Πέμπτη η κηδεία Τσαγκάρη

    5/8/2008 19:27:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, στον ιερό ναό της Υπαπαντής Καλαμάτας, με δαπάνη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, θα γίνει η κηδεία του Γιώργου Τσαγκάρη, που απεβίωσε το πρωί της Τρίτης σε νοσοκομείο της Καλαμάτας. Ο εκλιπών διετέλεσε τη δεκαετία του 90, Διευθυντής του Β Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στη συνέχεια του Τρίτου Προγράμματος, ενώ συνεργάστηκε με θεατρικούς φορείς γράφοντας μουσική για πάνω από 300 σκηνικά έργα από την αρχαία τραγωδία και κωμωδία έως τη σύγχρονη δραματουργία.

    [04] On the Unprecedented Crime on Santorini

    Fresh Evidence

    05 Αυγ 2008 16:21:00 (Last updated: 05 Αυγ 2008 17:49:30)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    Greece is shocked over the unprecedented crime that took place on Santorini Sunday, when a 30-year-old man cut his wifes head and then wandered in the streets with her head in her hands. The coroner believes the woman was not dead when her husband cut her throat. The Health Ministry is sending psychologists to Santorini in support of the inhabitants, who eye witnessed the crime.

    Culprit's Father Testifies

    As per coroner Nikos Karakoukis, the culprits wife had been stabbed 10 times and was still alive when beheaded. She did not react as she was taken by surprise.

    Meanwhile, the culprits father testified in Alexandroupolis today.

    As he said as his son met with psychological problems 10 years ago he did not finish his military service. He also received medical treatment until 2000. Eight years ago he met with his future wife and lived in her parents house. They got married a year ago and have been living in Santorini since last September. His wife worked as a teacher, while the culprit worked as a cook. As he used to quarrel with his employers, he was out of job several times.

    Last Friday he visited with his wife the Health Centre to receive psychological support, as the culprit had been tense and suffered of insomnia lately. When advised to visit a psychologist of a non-governmental organization he refused to do so.

    On Saturday he asked the owner of a hotel to continue working there and his wife, something which he refused to do as his wife was a civil servant. This drove the culprit mad. He resigned and left with his wife, who had been trying to calm him down.

    The crime took place the following day.

    In Critical Condition

    The culprit is still in the intensive care unit of Gennimatas Hospital. The man has been injured in the abdomen, the chest and liver by the policemens bullets. The two women-doctors health has been described stable

    Meawhile, the young woman, who had been injured slightly by a ricochet, is in Agia Olga Hospital. The policeman, who had participated in the culprits arrest was slightly injured and had been taken to the same hospital as the young woman.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Culprit in Critical Condition

    [05] Οικονομία

    Της Επιτροπής Επενδυτικής Πολιτικής Φ. Κ. Α.

    Συνεδρίαση για το ασφαλιστικό

    5/8/2008 19:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρη υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων (Νόμος 3586/07), ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Επενδυτικής Πολιτικής Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημοσθένη Μαμμωνά. Συζητήθηκε η εξειδίκευση του πλαισίου αρχών διαχείρισης, με τη θέσπιση κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η επεξεργασία του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίστηκε την 28η Αυγούστου. Ακολούθως θα υπάρξει επεξεργασία του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων επενδύσεων και διαχειριστών στους νέους Φορείς, καθώς και οι προτάσεις της Επιτροπής επί του συνόλου των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου έως την 1η Οκτωβρίου 2008, ημερομηνία ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (Νόμος 3655/08) και λειτουργίας των νέων Φ.Κ.Α.

    [06] Κόσμος

    Βερσαλλίες, Γαλλία

    Ελεύθερη υπό όρους

    5/8/2008 19:09:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Να αφεθεί ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους το πρώην μέλος της ιταλικής επαναστατικής οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες Μαρίνα Πετρέλα, αποφάσισε σήμερα η γαλλική δικαιοσύνη. Η 54χρονη Πετρέλα βρίσκεται υπό διαδικασία απέλασης προς την χώρα της, προκειμένου να της επιτραπεί να λάβει τις αναγκαίες ιατρικές φροντίδες. Υποχρεούται να πληροφορεί τη γενική εισαγγελία για τον τόπο νοσηλείας της και να διαμείνει στην κατοικία της στο παρισινό προάστιο Αρζεντέιγ άμα το πέρας της νοσηλείας της.

    Όπως τονίζουν οι γιατροί, στην κλινική Σέντ Αν στο Παρίσι όπου νοσηλεύεται ήδη η Πετρέλα, έχει "χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή", παρουσιάζει "καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις" και πάσχει από "ασιτία". Επί του παρόντος διατρέφεται ενδοφλέβια, σύμφωνα με τη δικηγόρο της Ιρέν Τερέλ. Η απόφαση του Εφετείου, που έκανε δεκτές τις προτάσεις της εισαγγελίας, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη διαδικασία της απέλασης του πρώην μέλους των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία, όπου έχει καταδικασθεί από το 1992 σε ισόβια δεσμά, ιδίως για την υπόθεση δολοφονίας ενός αστυνομικού διευθυντή το 1981. Ωστόσο, η απέλασή της δεν πρόκειται να εκτελεσθεί πριν την εξέταση της προσφυγής που έχει καταθέσει εναντίον της η Πετρέλα στο Συμβούλιο του Κράτους.

    Η Πετρέλα συνελήφθη στην περιφέρεια του Παρισιού τον Αύγουστο του 2007. Στη Γαλλία διαμένει από το 1993 κι έχει παντρευτεί κι είναι μητέρα δύο κοριτσιών 25 και 10 ετών. Το διάταγμα για την απέλασή της υπογράφθηκε από τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στις 9 Ιουνίου. Στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει πως θα ζητήσει να της χορηγηθεί χάρις με επιστολή του προς τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πλείστοι ιταλοί ακροαριστεροί επαναστάτες έχουν καταφύγει στη Γαλλία από τη δεκαετία του 70, ζώντας εκεί χωρίς προβλήματα, ιδίως χάρις στα ευεργετήματα του δόγματος Μιτεράν, που τους χορηγούσε άσυλο εάν αποκήρυτταν τη βία.

    [07] Κόσμος

    Ρώμη, Ιταλία

    Ένα θαύμα θα σώσει την "Alitalia"

    5/8/2008 18:54:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποσχέθηκε "ένα θαύμα" για να σωθεί η ιταλική αεροπορική εταιρεία "Alitalia" από την πτώχευση, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό CHI, αποσπάσματα της οποίας είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το σχέδιο σωτηρίας της Alitalia δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί τόνισε ο κ. Μπερλουσκόνι ο οποίος ωστόσο απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί περαιτέρω. "Εργαζόμαστε. Θα καταφέρουμε ένα θαύμα που θα το προσφέρουμε στην Ιταλία, μια αεροπορική εταιρεία κερδοφόρα", υπογράμμισε. Η "Alitalia" που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι θα μεταθέσει από τις 8, που επρόκειτο να γίνει, στις 29 Αυγούστου τη σύνοδο του διοικητικού της συμβουλίου που είναι επιφορτισμένο να εγκρίνει τα εξαμηνιαία έσοδα-έξοδά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρουσίασε ζημιές ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ.

    [08] Οικονομία

    Σε 478.531 φορολογούμενους

    Ένατη παρτίδα εκκαθαριστικών

    5/8/2008 18:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 19:18:43)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την ένατη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων ταχυδρόμησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε 478.531 φορολογούμενους. Από αυτούς οι περίπου 137.000 θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και ο μέσος φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ. Συνολικά μέχρι τώρα η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις ενώ απομένουν άλλο 1,5 εκατομμύρια δηλώσεις.

    [09] Κοινωνία

    "Βάλε τον εαυτό σου στα παπούτσια του"

    Nέα καμπάνια από τους Γιατρούς του Κόσμου

    5/8/2008 18:43:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Mε τον τίτλο : "Βάλε τον εαυτό σου στα παπούτσια του", ξεκινάει η νέα εκστρατεία επικοινωνίας των Γιατρών του Κόσμου για τα παιδιά-μετανάστες. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η νέα καμπάνια, όπως αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου, είναι μια προτροπή να σηκωθούμε από τον καναπέ, να πάψουμε να είμαστε εφησυχασμένοι θεατές των γεγονότων. Να είμαστε ενήμεροι για τα όσα συμβαίνουν δίπλα και γύρω μας, να είμαστε σε εγρήγορση για το παρόν και το μέλλον μίας ευπαθούς ομάδας πληθυσμού, όπως αυτή των ανήλικων μεταναστών. Η καμπάνια εστιάζεται στα πόδια ενός μικρού παιδιού. Πόδια, που όπως τονίζει ο Μηνάς Βουλγαρίδης, γιατρός και πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου "μαρτυρούν ωστόσο με τον πιο ωμό και αληθινό τρόπο τη μικρή και σκληρή ιστορία αυτού του παιδιού. Με παπούτσια φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλια νερού, η εικόνα δεικνύει την απόλυτη ένδεια και το αβέβαιο της ζωής αυτών των παιδιών που φθάνουν στη χώρα μας αναζητώντας την ελπίδα. Μπορείτε να φανταστείτε ένα παιδί 10 ετών να ξεκινάει μόνο του από το Αφγανιστάν, να διασχίζει το Ιράν, την Τουρκία και να φτάνει μέσα από κυκλώματα δουλεμπόρων να διασχίσει το Αιγαίο και να φτάσει σε κάποιο ελληνικό νησί; Κι όμως, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα για εκατοντάδες παιδιά που ξεβράζονται καθημερινά στην Ελλάδα". Στόχος λοιπόν της καμπάνιας είναι η αναφορά σε παιδιά-μετανάστες, από 10 έως 16 ετών, που κάποια καταφέρνουν να φθάσουν ζωντανά στην Ελλάδα έχοντας ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, δοξάζουν το δικό τους Θεό, που επέζησαν, που έφτασαν, που μπορούν να ελπίζουν, ακόμα. Και αγωνιούν. Αγωνιούν για το σήμερα, για το αύριο. Συχνά χωρίς ρούχα, παπούτσια, στερημένα από φαγητό και νερό για μέρες, με καταπονημένη υγεία, επινοούν αυτοσχέδια, φτωχά ενδύματα για να ντύσουν τη γύμνια τους. Ενώπιον της πολιτείας, των πολιτών, των νόμων που τα αφήνουν ανυπεράσπιστα και έκθετα. Σε αυτά τα χιλιάδες ασυνόδευτα, ανήλικα παιδιά εστιάζεται η δράση, η ιατρική φροντίδα αλλά και ο φωτογραφικός φακός των Γιατρών του Κόσμου. Ως αποτέλεσμα, οι ΓτΚ δημιούργησαν μία νέα Εκστρατεία Επικοινωνίας και της έδωσαν το συμβολικό τίτλο: "Βάλε τον εαυτό σου στα παπούτσια του". Η νέα εκστρατεία των Γιατρών του Κόσμου θα δημοσιευθεί δωρεάν σε εφημερίδες και περιοδικά.

    Δράση με αριθμούς

    Οι ΓτΚ λειτουργούν το πρόγραμμα "Ανοιχτό Πολυϊατρείο" στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά από το 1997, το 2001 και το 2007 αντίστοιχα, όπου εθελοντές παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες. - Στα 11 χρόνια δράσης, περισσότεροι από 100.000 ασθενείς δέχθηκαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική υποστήριξη - Το Παιδιατρικό Τμήμα υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από 2.500 παιδιά προσφύγων - Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ΓτΚ περιθάλπουν, κατά μέσο όρο, 20.000 ασθενείς ετησίως - Το 99% των ασθενών είναι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες - Από το ποσοστό αυτό, περίπου 50% είναι παράνομοι (εκκρεμούν αποφάσεις απέλασης ή ληγμένες άδειες παραμονής και βίζας), 30% περίπου έχουν προσωρινές άδειες (αιτήματα ασύλων κλπ.), ενώ 20% είναι νόμιμοι.

    [10] Κόσμος

    Βρυξέλλες, Βέλγιο

    Ανησυχεί η ΕΕ για τις εντάσεις στη Οσετία

    5/8/2008 18:28:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σε αυτοσυγκράτηση και "σε ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων", κάλεσε την Οσετία η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ανησυχία της λόγω της επανέναρξης των εντάσεων στη νότια Οσετία, αυτόνομη περιοχή της Γεωργίας. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, "η Γαλλία ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζει την έντονη ανησυχία της λόγω της επανέναρξης των εντάσεων στη νότια Οσετία κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο". Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη "να εμπλακεί πλήρως" στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στις συγκρούσεις στη Γεωργία και "καλεί σε αυτοσυγκράτηση και στην ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Εκφράζουμε λύπη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών καθώς και για τους δεκάδες τραυματίες των πρόσφατων αιματηρών επεισοδίων, υπό συνθήκες που αναμένεται να αποσαφηνιστούν από την αποστολή του ΟΑΣΕ", (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).

    Η Γεωργία ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι θα ξεκινήσουν στις 7 Αυγούστου απ ευθείας συνομιλίες μεταξύ της Γεωργίας και της νότιας Οσετίας.

    Από την πλευρά της η Ρωσία ανέφερε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής στην περίπτωση που η ένταση μεταξύ της Γεωργίας και της νότιας Οσετίας οξυνθεί.

    [11] Πολιτική

    Το Δεκέμβριο οι αλλαγές στα διπλώματα

    Συνάντηση Χατζηδάκη -Σγουρού

    5/8/2008 17:51:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Συνάντηση με τον νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό είχε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την έκδοση των αδειών οδήγησης αυτοκινήτων, αλλά και τη λειτουργία των ΚΤΕΟ της Αθήνας. Βρισκόμαστε σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, αλλά στον ίδιο θεσμικό χώρο και θα συνεργαστούμε άψογα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, τόνισαν χαρακτηριστικά. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν, το κεντρικό ζήτημα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν αυτό της διαφάνειας, τόσο στο θέμα της έκδοσης αδειών, όσο και της λειτουργίας των ΚΤΕΟ.

    Μέτρα για τον περιορισμό των περιστατικών αδιαφάνειας

    Έως το Δεκέμβριο του 2008 το υπουργείο Μεταφορών μετά από συνεργασία με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, θα ανακοινώσει μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας στις διαδικασίες έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης. Για την αποφυγή δωροδοκιών κατά τη διαδικασία της πρακτικής εξέτασης θα δημιουργηθούν και ειδικές πίστες, όπου θα εξετάζονται παρουσία τρίτων οι υποψήφιοι οδηγοί. Τέτοιες πίστες θα δημιουργηθούν καταρχήν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τα Ιωάννινα, τη Δράμα και το Ηράκλειο. Ο κ. Χατζηδάκης δέχθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς, τα οποία δεν διαπιστώνονται μόνο από τις καταγγελίες, αλλά και από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία που έχει το υπουργείο. Συγκεκριμένα, για τις άδειες οδήγησης, ενώ στο θεωρητικό κομμάτι, που γίνεται ηλεκτρονικά και δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι, το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 50%, στην πρακτική εξάσκηση το ποσοστό επιτυχίας φτάνει και το 90%. Κάτι πάει στραβά και δεν μας αρέσει, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο θα παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και πρωτοβουλίες.

    Ο νομάρχης Αθηνών, αφού σημείωσε ότι κατέθεσε στον κ. Χατζηδάκη υπόμνημα με όλα τα θέματα που απασχολούν τις τέσσερις Διευθύνσεις Μεταφορών και τις δύο Διευθύνσεις ΚΤΕΟ της Νομαρχίας, κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν οποιαδήποτε απόπειρα δωροδοκίας για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της διαφθοράς. Παράλληλα, τόνισε ότι η Νομαρχία, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και με άλλα υπουργεία, βρίσκονται σε αναζήτηση συγκεκριμένων χώρων, όπου θα δημιουργηθούν πάρκα εξάσκησης των υποψήφιων οδηγών ώστε να εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών εξετάσεων. Κάλεσε επίσης τον υπουργό Οικονομίας να εγκρίνει προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά που, όπως είπε, υπάρχουν στα ΚΤΕΟ, ώστε να λειτουργούν ικανοποιητικά.

    Τέλος, ο υπουργός επικαλέστηκε ένα παλιό σύνθημα ότι "για να αλλάξει η Ελλάδα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς", προσθέτοντας ότι το θέμα της διαφθοράς, μικρής ή μεγάλης, μας αφορά όλους.

    [12] Κοινωνία

    Νομαρχία Πειραιά και Νήσων

    Ακατάλληλα δαμάσκηνα

    5/8/2008 17:28:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακατάλληλα για κατανάλωση κρίθηκαν από γεωπόνους της Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων 19,1 τόνοι δαμάσκηνων (βανίλιες) από τη Χιλή. Δεν επέτρεψαν την εισαγωγή τους στη χώρα μας, καθώς στον επιτόπιο έλεγχό τους στα 3.480 χαρτοκιβώτια με τα φρούτα, οι γεωπόνοι διαπίστωσαν ότι αυτά παρουσίαζαν σημάδια σήψης και αφυδάτωσης, αλλά και υπερωρίμανσης λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο κοντέινερ-ψυγείο. Μόνο τον μήνα Ιούλιο οι ελεγκτές της Νομαρχίας απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα μας σε 11 εισαγωγές, συνολικού βάρους 360 περίπου τόνων - ποσότητα που είναι πολύ μεγάλη, καθώς αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των απαγορεύσεων εισόδου στη χώρα που έχουν πραγματοποιηθεί απο τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1.158,6 τόνους.

    [13] Κοινωνία

    Κερατέα,, Εύβοια, Θεσπρωτία

    Πύρινα μέτωπα

    5/8/2008 16:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 18:48:48)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15.30 στο Δασκαλειό Κερατέας. Στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς παίρνουν μέρος ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο, 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Πυρκαγιά ξέσπασε και στη Λιχάδα της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στο Δασκαλιό, καίει χαμηλή βλάστηση, αλλά είναι κοντά στο δάσος, πάνω από το χωριό και στην περιοχή βρίσκονται αρκετά σπίτια, που μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αναφερθεί ότι κινδυνεύουν.

    Στη Λιχάδα η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη δασική περιοχή, στο Ακρωτήριο και επιτόπου βρίσκονται δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και δυνάμεις από τη Λαμία και την Ιστιαία.

    Μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα σε δασική έκταση στα Μαζαράκια Θεσπρωτίας, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ένα ελικόπτερο, 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα.

    [14] Οικονομία

    Από συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης

    Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

    5/8/2008 16:51:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά καυσίμων, καθώς παρά τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης παραμένει υψηλή στη χώρα μας, κυρίως στην επαρχία. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους των πρατηριούχων και των διυλιστηρίων. Ο κ. Χρήστος Φώλιας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Δημήτρη Σκιαδά, είχει διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας κ. Μιχάλη Κιούση και, στη συνέχεια, με εκπροσώπους των διϋλιστηρίων, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κ. Ιωάννη Κωστόπουλο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Motoroil κ. Ιωάννη Κοσμαδάκη.

    Κατά τις συναντήσεις, αξιολογήθηκαν όλες οι παράμετροι προσδιορισμού της τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής και οι τρεις πλευρές (διϋλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και πρατήρια καυσίμων) επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της αγοράς, μέσω χρεώσεων τιμών σε όλα τα επίπεδα, που θα αντανακλούν τις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

    Oι έλεγχοι συνεχίζονται καταγράφοντας τις τιμές αγοράς και πώλησης καυσίμων πανελλαδικά.

    Εν τω μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

    Πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια

    Σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 4 Αυγούστου 2008 στα 1,21 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας μείωση κατά 2,89%, σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,245 στις 25 Ιουλίου 2008.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 247,91%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 65,53%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 300,61%. Επισημαίνει, επίσης, ότι ενώ η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED), από την αρχή του έτους, έχει αυξηθεί κατά 23,72%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 10,3%.

    Από τις αρχές του 2007 μέχρι τις αρχές του 2008, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 85,72% ενώ, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 20,28%. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η δεύτερη χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 14,3% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες.

    [15] Κόσμος

    Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αττάλεια

    5/8/2008 16:50:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε την Τρίτη, έξι ημέρες μετά την εκδήλωσή της, η τεράστια φωτιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στην Αττάλεια, έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς στη νότια Τουρκία. Η φωτιά, που στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους και άφησε δεκάδες άστεγους, μετέτρεψε σε στάχτη 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης ανάμεσα στις πόλεις Σερίκ και Μαναβγκάτ, εκδηλώθηκε την Πέμπτη και επεκτάθηκε γρήγορα καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, η ταχύτητα των οποίων έφθανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, η πυρκαγιά είναι πιθανό να εκδηλώθηκε από ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης που κόπηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    [16] Υγεία

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Όπλο κατά του καρκίνου η βιταμίνη C

    5/8/2008 16:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ένα πολύτιμο όπλο κατά του καρκίνου, είναι πιθανό να αποτελεί η βιταμίνη C, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα στη διάρκεια της οποίας, υψηλές δόσεις της βιταμίνης αυτής μείωσαν εντυπωσιακά την αύξηση των καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα. Η ιδέα ότι η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου πρωτοδιατυπώθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του 70 από τον αμερικανό ερευνητή Λάινους Πόλινγκ, κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1954. Ωστόσο η ιδέα προκάλεσε τότε πολλές διχογνωμίες, ενώ οι έρευνες που ακολούθησαν δεν απέδειξαν την ορθότητά της. Ωστόσο εκείνες οι έρευνες δεν χρησιμοποίησαν ενέσιμη μορφή της βιταμίνης, αλλά σκευάσματα που χορηγούνταν από το στόμα, ενώ στην νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας χρησιμοποιήθηκαν ενέσεις βιταμίνης C, ώστε να είναι δυνατές πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας. Στη διάρκεια των πειραμάτων, τα ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευθεί καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια τους είχαν χορηγηθεί πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης C σε ενέσιμη μορφή, εμφάνισαν τη μισή περίπου ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε σχέση με εκείνα στα οποία δεν είχε χορηγηθεί βιταμίνη C. Το επόμενο βήμα θα ήταν να αρχίσουν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν αυτή η μέθοδος αποδίδει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους, όπως δήλωσε ο δρ. Μαρκ Λιβάιν, επικεφαλής της έρευνας.

    [17] Κόσμος

    Σεισμός στη νότια Κίνα

    5/8/2008 15:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 15:50:52)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τρίτη στην Κίνα, ο οποίος έγινε αισθητός στις επαρχίες Σετσουάν και Γκανσού της δυτικής Κίνας, κοντά στην τοποθεσία του καταστροφικού σεισμού του Μαΐου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από τον μεγέθους 6 βαθμών σεισμό, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν 1.253 χλμ. ΝΔ του Πεκίνου. Το μέγεθος του σεισμού του Μαΐου ήταν 7,9.

    Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόκειται για μετασεισμική δόνηση από το σεισμό της 12ης Μαΐου.

    [18] Πολιτική

    Τα οικονομικά των ΟΤΑ στο επίκεντρο

    5/8/2008 15:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 15:31:45)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,80-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Λιγότεροι και ισχυρότεροι δήμοι είναι ο στόχος του σχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται και ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα συνδυαστεί με οικονομικά μέτρα που θα πάρει το Υπουργείο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την τακτοποίηση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προσέλθει στην τελική φάση του διαλόγου, θέτει ως προϋπόθεση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το Σχέδιο Καποδίστριας δυο σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά μετά από συνεννόηση με τη ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ ώστε να υπάρξουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί ΟΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι θα μπορούν να αντλούν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και να αξιοποιούν τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν.

    [19] Πολιτική

    Στην τελική ευθεία η ψηφιακή

    5/8/2008 13:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 17:04:35)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Το νέο ψηφιακό χάρτη της χώρας παρουσίασε στην κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρος Ρουσόπουλος. Από την πρώτη Νοεμβρίου θα αρχίσει η δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή, ενώ μετά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα προχωρήσει στην αδειοδότηση των ψηφιακών αδειών. Όπως επεσήμανε ο υπ. Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή έχει ήδη κάνει η δημόσια τηλεόραση με τη δημιουργία τριών ψηφιακών καναλιών.

    Την 1η Νοεμβρίου η πρώτη δοκιμαστική εκπομπή

    Την 1η Νοεμβρίου 2008 θα ξεκινήσει η πρώτη δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον ψηφιακό χάρτη της χώρας. Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της περιφερειοποιήσης των τηλεοράσεων για να έχουν οικονομική αυτοδυναμία από την εμπορική διαφήμιση και αν μπορούν να διαθέτουν το ανάλογο δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

    Όσον αφορά την αδειοδότηση των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι για να προχωρήσει η διαδικασία απομένει να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα αλλά δύο κοινές υπουργικές αποφάσει. Στη συνέχεια, το λόγο θα έχει το ΕΣΡ.

    Ανέφερε ότι ήδη λειτουργούν πιλοτικά προγράμματα στην ΕΡΤ ενώ έκανε και αναδρομή για το θέμα της ψηφιοποίησης, λέγοντας ότι η χώρα είχε κατοχυρώσει 107 συχνότητες το 1961 και από τότε στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα.

    Το 2004, κατοχυρώθηκαν από τη χώρα μας στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης 2.500 συχνότητες και στη συνέχεια φτιάχτηκε ο χάρτης των συχνοτήτων για τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα καθώς και για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της Βουλής.

    "Χρειάστηκαν πέντε χρόνια μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου για να ανακοινωθεί με πανηγυρικό τρόπο και εν μέσω θέρους ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων. Ήταν μια πρόφαση, ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, για να παρουσιαστεί δήθεν έργο και να ξεφύγουν από την κριτική που ασκείται ακόμη και από στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καμία ψηφιακή πλατφόρμα δεν μπορεί να κρύψει την ανυπαρξία τους και το πολιτικό τους αδιέξοδο.", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Επικρατείας, Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    "H χώρα μας διέθετε 137 συχνότητες κατοχυρωμένες το 1961. Οι τεχνολογίες άλλαζαν, οι απαιτήσεις αυξάνονταν, τα ηλεκτρονικά μέσα πλήθαιναν. Επί 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ απλώς παρατηρούσε και δεν έκανε απολύτως τίποτα στον τομέα αυτό", ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [20] Κοινωνία

    Κρήτη

    Στον εισαγγελέα ο 35χρονος "πιστολέρο"

    5/8/2008 12:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 15:26:00)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον εισαγγελέα Ηρακλείου βρίσκεται αυτή την ώρα ο 35χρονος, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας επί δίωρο πυροβολούσε αδιακρίτως στους δρομους του Ηρακλείου, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό, ευτυχώς ελαφρά.

    Ο 35χρονος, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, σκόρπισε τον τρόμο το απόγευμα της Δευτέρας όταν περιδιάβαινε στους δρόμους της Φιλοθέης και των Πατελών του Ηρακλείου με μια δίκαννη κυνηγετική καραμπίνα, ενώ στη θέα του περιπολικού τράπηκε σε φυγή. Μεγάλη επιχείρηση σύλληψης και αφοπλισμού στήθηκε από τους άνδρες της αστυνομίας, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ελαφρά με επιπόλαιο τραύμα στον ώμο ένας αστυνομικός από τα σκάγια του δράστη.

    Όλα άρχισαν όταν άνδρες του ΤΑΕ Ηρακλείου, μετέβησαν στην περιοχή του νέου κοιμητηρίου, όπου είχαν εντοπίσει ένα δενδρύλλιο ινδικής κάνναβης.

    Ο 35χρονος στη θεά του υπηρεσιακού τζιπ, υπέθεσε ότι οι ειδικοί φρουροί πήγαν να τον συλλάβουν. Μπήκε στο σπίτι του, πήρε την κυνηγετική καραμπίνα και βγήκε σε κατάσταση αμόκ, πυροβολώντας εναντίον του πληρώματος του υπηρεσιακού οχήματος.

    Οι άνδρες του ΤΑΕ ζήτησαν ενισχύσεις και άμεσα στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση καταδίωξης.

    Ο 35χρονος, σε κατάσταση αμόκ, άρχισε να τρέχει και από τη Φιλοθέη έφτασε στις Πατέλες πυροβολώντας εναντίον των αστυνομικών. Διερχόμενοι και ένοικοι των σπιτιών από όπου περνούσε έτρεχαν να κρυφτούν και να καλυφτούν από τα πυρά του.

    Ο 35χρονος κατάφερε να φτάσει στη Λ. Κνωσού , όπου και ακινητοποίησε ένα μοτοποδηλάτη, τον οποίο και ανάγκασε να τον μεταφέρει στην περιοχή του Ατσαλένιου .

    Όταν δράστης αντελήφθη ότι οι αστυνομικοί τον είχαν πλησιάσει μπήκε σ ένα σπίτι επί της οδού Φώσκολου, για να βρει καταφύγιο. Όμως έπεσε πάνω σ ένα άνδρα της ΕΚΑΜ, που βρισκόταν με φύλλο πορείας στο πατρικό του σπίτι. Ο αστυνομικός τον αφόπλισε και τον παρέδωσε στους συναδέλφους του.

    [21] Κοινωνία

    Επιτυχής η επιχείρηση απεγκλωβισμού

    5/8/2008 12:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 15:22:57)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια επτά εργατών που λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης εγκλωβίστηκαν σε βάθος 1.200 μέτρων, κατά τη διάρκεια εργασιών στην υπό κατασκευή σήραγγα μήκους 3 χιλιομέτρων, στην περιοχή Αγορασιά Αργιθέας στην Καρδίτσα, στα έργα εκτροπής του Αχελώου. Οι εργάτες, που είναι καλά στην υγεία τους, είχαν εγκλωβιστεί καθώς στην είσοδο της σήραγγας ανεφλέγη όχημα που μετέφερε υλικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει πυκνός καπνός που εμπόδιζε την έξοδο τους. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετείχαν 24 πυροσβέστες και συνάδελφοι των εργατών τους.

    [22] Κοινωνία

    Είχε ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη

    Κρίσιμη η κατάσταση του δράστη

    5/8/2008 11:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 16:33:29)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος και του μακελειού που ακολούθησε, την περασμένη Κυριακή στη Σαντορίνη. Ο δράστης φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιά, το θώρακα και το ήπαρ από τις σφαίρες των αστυνομικών, οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές για να τον ακινητοποιήσουν. Σταθερή είναι η κατάσταση των δύο γυναικών γιατρών. Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο "Αγία Όλγα" νοσηλεύεται νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε ελαφρά από αδέσποτη σφαίρα, ενώ ελαφρά τραυματισμένος νοσηλεύεται και ο αστυνομικός που συμμετείχε στην προσπάθεια σύλληψης του δράστη. Εν τω μεταξύ, παραμένει ακατανόητος ο λόγος που η λογομαχία του ζευγαριού, κατέληξε σε αυτό το φριχτό αποτέλεσμα. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει ότι ο δράστης είχε αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια της υπερδιέγερσης, τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν η φρικαλέα συμπεριφορά του φτάσει στο αποκορύφωμά της. Όπως αποκάλυψε η ΝΕΤ, την περασμένη Παρασκευή είχε επισκεφτεί με τη σύζυγό του το Κέντρο Υγείας του νησιού ζητώντας ψυχολογική υποστήριξη. Δυστυχώς δεν επισκέφτηκε ποτέ τον ειδικό ψυχολόγο. Σοκαρισμένη παραμένει και η κοινωνία στη Σαντορίνη που δεν έχει συνέλθει από το πρωτοφανές έγκλημα που έγινε στο νησί.

    [23] Κόσμος

    Παραδόθηκε η απάντηση στους "Έξι"

    Δεν "παγώνει" το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν

    5/8/2008 11:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 15:12:11)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η επιστολή την οποία το Ιράν παρέδωσε στις μεγάλες δυνάμεις δεν αναφέρεται σε "πάγωμα" των πυρηνικών δραστηριοτήτων του, δήλωσε σήμερα Ιρανός αξιωματούχος. Η γραπτή απάντηση του Ιράν προς τις έξι χώρες που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, παραδόθηκε σε αξιωματούχους της Ε.Ε. από τον Ιρανό πρεσβευτή στις Βρυξέλλες", μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η διακοπή των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν αποτελεί αίτημα της Δύσης για να μην επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στην Τεχεράνη από τον ΟΗΕ. Δυτικοί αξιωματούχοι, φοβούνται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης.

    Η επιστολή που παραδόθηκε δεν αποτελεί απάντηση στις προτάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Στην επιστολή δεν αναφέρεται πάγωμα, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

    [24] Οικονομία

    Δεν θα δοθεί παράταση για το Κτηματολόγιο

    5/8/2008 13:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 19:03:08)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων του Κτηματολογίου, όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή", ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ Χρήστος Γούλας. Η προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου είναι ικανοποιητική για να υποβάλλουν όλοι οι ιδιοκτήτες εγκαίρως τη δήλωσή τους, επεσήμανε ο κύριος Γούλας. Αποφασίστηκε επίσης να θεωρείται επαρκές το αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης, για οικοδομικές άδειες και μεταβιβάσεις και να μην χρειάζεται η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης αξίας πέντε ευρώ.

    "Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει η ταλαιπωρία και η εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων από την ιδιωτική εταιρεία "Κτηματολόγιο Α.Ε." και την κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι μικροϊδιοκτήτες τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία κτηματολογίου που έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες και που κατασπατάλησαν τεράστια ποσά που προορίζονταν για τη δημιουργία του", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 August 2008 - 16:50:24 UTC