Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη
  • [02] "Υψηλές" παρουσίες στο Πεκίνο
  • [03] Κριτική ΠΑΣΟΚ για ολυμπιακά ακίνητα
  • [04] Επιστολή Κάρατζιτς στο ΔΠΔ
  • [05] Στο Πεκίνο η Ν. Μπακογιάννη
  • [06] Ελεύθερος ο δήμαρχος της Ναμπλούς

    [01] Κοινωνία

    Προειδοποίηση Γ. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

    6/8/2008 22:16:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου(συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Ικαρίας) και Κυκλάδων. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται: να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Εν τω μεταξύ, η εξασθένηση των ανέμων βοήθησε τους πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στη Φωκίδα, την Κερατέα και τη Θεσπρωτία. Στη Λιχάδα της Εύβοιας, περίπου 4 χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη και η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.

    Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου θα βρίσκεται έως το Σάββατο κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Κόσμος

    Στην τελετή έναρξης

    "Υψηλές" παρουσίες στο Πεκίνο

    6/8/2008 20:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2008 21:58:36)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, υπουργών εξωτερικών και άλλων κορυφαίων εκπροσώπων, αναμένεται να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής γνωστή λίστα συμμετοχών στην τελετή έναρξης, θα δώσουν το παρόν οι:

    ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ

    Αλγερία: Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

    Μονακό: Πρίγκηπας Αλβέρτος

    Γαλλία: Νικολά Σαρκοζί

    ΗΠΑ: Τζορτζ Μπους

    Βραζιλία: Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

    Νότια Κορέα: Λι Μιουνγκ-Μπακ

    Βιετνάμ: Νγκουγιέν Μινχ Τριέτ

    Αφγανιστάν: Χαμίντ Καρζάι

    Πακιστάν: Περβέζ Μουσαράφ

    Σερβία: Μπόρις Τάντιτς

    Κροατία: Στίπε Μέσιτς

    Σλοβακία: Ιβάν Γκασπάροβιτς

    Ελβετία: Πασκάλ Κουσπέν

    Γκαμπόν: Ομάρ Μπόνγκο

    Κυπριακή Δημοκρατία: Δημήτρης Χριστόφιας

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Ιαπωνία: Γιασούο Φουκούντα

    Αυστραλία: Κέβιν Ρουντ

    Ρωσία: Βλαντιμίρ Πούτιν

    ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ελλάδα: Ντόρα Μπακογιάννη

    Ιταλία: Φράνκο Φρατίνι

    Καναδάς: Ντέιβιντ Έμερσον

    Ισπανία: Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος

    ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Ινδία: Μανοχάρ Σίνγκχ Γκιλ

    ΑΛΛΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

    Βέλγιο: Πρίγκιπας Φίλιππος

    Δεν συναντώνται Νικολά Σαρκοζί - Δαλάι Λάμα

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και στη συνέχεια άλλαξε στάση, επιβεβαίωσε δεν θα συναντηθεί με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία. από τις 11 έως τις 23 Αυγούστου. Από την πλευρά του Δαλάι Λάμα έχει ήδη ανακοινωθεί ότι δεν θα ζητηθεί συνάντηση, ενώ σε ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας αναφέρεται ότι: "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατανοεί τους λόγους που οδηγούν τον Δαλάι Λάμα, με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες, να μην επιδιώξει μια συνάντηση κατά την παραμονή του τον Αύγουστο στη Γαλλία".

    [03] Πολιτική

    Σε βάρος της κυβέρνησης

    Κριτική ΠΑΣΟΚ για ολυμπιακά ακίνητα

    6/8/2008 20:19:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων, την οποία χαρακτήρισε "τραγική", εξαπέλυσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη. Ιδιαίτερες αναφορές έκανε η κ. Καρακλιούμη, στο χωριό Τύπου στον Άγιο Ανδρέα, στην παραλία του Μοσχάτου, η οποία δήλωσε ότι έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, στο κλειστό Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στο πάρκο στο Γουδή, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Συνεχίζοντας η κ. Καρακλιούμη, ανέφερε ότι: "Τα μόνα ολυμπιακά ακίνητα που δεν μαραζώνουν, είναι εκείνα τα οποία έχει ξεπουλήσει η Νέα Δημοκρατία σε ιδιώτες, όπως το κλειστό γυμναστήριο ρυθμικής γυμναστικής στο Γαλάτσι. Η περιουσία του ελληνικού λαού, βρίσκεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, είτε μαραζώνει εγκαταλελειμμένη και απροστάτευτη". Tέλος η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, ευχήθηκε στην Κίνα καλή επιτυχία στη διοργανώτρια χώρα την Κίνα, ευχόμενη επίσης, η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων να μην ανάλογη με αυτή που ζούμε στη χώρα μας.

    [04] Κόσμος

    Χάγη, Ολλανδία

    Επιστολή Κάρατζιτς στο ΔΠΔ

    6/8/2008 19:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2008 21:58:28)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη και μεσολαβητή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καλεί ως μάρτυρα στη δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, σχετικά με τη συμφωνία που είχε συνάψει μαζί του για την προστασία του από το ΔΠΔ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. "Για να διασφαλιστεί ότι για τη δίκη αυτή θα υπάρχουν τα νομικά επιχειρήματα για να στηριχτεί, προτείνω να ζητήσετε από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να παρουσιαστεί ενώπιόν σας και να δηλώσει ενόρκως εάν υπήρξε ή όχι μια τέτοια συμφωνία", γράφει ο κ. Κάρατζιτς σε επιστολή του προς τους δικαστές του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Κάρατζιτς καλεί Χόλμπρουκ και Ολμπράϊτ

    Ο κ. Κάρατζιτς που εδώ και 13 χρόνια καταζητούνταν για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και συνελήφθη στις 21 Ιουλίου στο Βελιγράδι, αναφέρει στην επιστολή του ότι η προσφορά που του έγινε ήταν η εξής: "Θα έπρεπε να αποσυρθώ όχι μόνο από τα δημόσια καθήκοντά μου αλλά επίσης και από τα καθήκοντά μου στο κόμμα μου (Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας) και να εξαφανιστώ τελείως από τη δημόσια ζωή, να μην δίνω συνεντεύξεις και να μην δημοσιεύω τίποτε".

    "Στο όνομα των ΗΠΑ, ο κ. Χόλμπρουκ υποσχέθηκε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας δεν θα απαγορευόταν να μετάσχει στις εκλογές", μετά τον πόλεμο. "Όσον αφορά εμένα, ο κ. Χόλμπρουκ υποσχέθηκε πάλι στο όνομα των ΗΠΑ, ότι δεν επρόκειτο να δικαστώ από το το ΔΠΔ", προστίθεται στην επιστολή Κάρατζιτς. Την Τρίτη ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε την αποχώρηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς τη στιγμή της υπογραφής των συνθηκών του Ντέιτον, που έθεσαν τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας. "Θα έπρεπε να αποσυρθεί αμέσως από τις δύο θέσεις που κατείχε και αυτήν του προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας και αυτήν του επικεφαλής του κόμματός του" τόνισε ο κ. Χόλμπρουκ. Αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει "πλήρως ψευδή" την περαιτέρω "παραπληροφόρηση" που επιχειρεί ο κ. Κάρατζιτς να περάσει στο δικαστήριο.

    Ο κ. Κάρτατζιτς ζητά να κληθούν και άλλες προσωπικότητες σχετικά με τη συμφωνία αυτή, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρώην διπλωμάτης Ουίλιαμ Στούμπνερ και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμφωνιών του Ντέιτον (Νοέμβριος του 1995) Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν .

    [05] Πολιτική

    Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση

    Στο Πεκίνο η Ν. Μπακογιάννη

    6/8/2008 19:49:00

    Πενθήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, πραγματοποιεί από την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην τελετή έναρξης, την Παρασκευή. Στο διάστημα της παραμονής της στην κινεζική πρωτεύουσα η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφτεί (με τις αναφερόμενες ώρες να είναι ώρες Πεκίνου) κατά σειρά:

    -Την Πέμπτη στη 1μμ θα είναι παρούσα στην επίσημη είσοδο της ελληνικής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό, θα ξεναγηθεί στους χώρους όπου διαμένουν οι Έλληνες αθλητές και θα γευματίσει μαζί τους.

    -Την ίδια μέρα στις 4μμ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της CORCO Group, της εταιρίας μεταφοράς κοντέινερ, με την οποία πρόσφατα η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για την αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων.

    -Στις 6μμ θα μεταβεί στα στούντιο της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης (CCTV), όπου και θα παραχωρήσει συνέντευξη.

    -Την Παρασκευή στη 1μμ θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, προσκεκλημένη του πρόεδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουν Τσι Ντάο. Πρόκειται για την εκδήλωση που παρατίθεται προς τιμήν των αρχηγών κρατών οι οποίοι βρίσκονται στο Πεκίνο. Το βράδυ στις 8μμ θα βρίσκεται στις θέσεις των επισήμων της "Φωλιάς του πουλιού", ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στην τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων. Ακολούθως θα μεταβεί στο CCTV1 (το ειδησεογραφικό κανάλι της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης) και θα είναι η πρώτη ξένη αξιωματούχος που θα καταθέσει τις εντυπώσεις από την τελετή έναρξης, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις.

    -Επίσης την Παρασκευή θα δημοσιευθεί άρθρο της υπουργού Εξωτερικών στην ευρείας κυκλοφορίας "Λαϊκή Ημερησία". Το αγγλικό κείμενο θα βρίσκεται από το πρωί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

    -Την ίδια μέρα, η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily θα δημοσιεύσει συνέντευξη της υπουργού, με θέμα την τελετή έναρξης και φωτογραφικό υλικό από την 29ης Αυγούστου 2004. Τότε, ως Δήμαρχος Αθηναίων, η κα Μπακογιάννη είχε παραδώσει την ολυμπιακή σημαία στον Δήμαρχο Πεκίνου, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    -Θα ακολουθήσουν αρκετές δραστηριότητες και παρουσίες της κ. Μπακογιάννη σε εκδηλώσεις, ενώ την Κυριακή στις 2.30μμ θα παρακολουθήσει την πρεμιέρα της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, εναντίον της Ισπανίας. Τη Δευτέρα αναμένεται να προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου για Έλληνες αλλά και ξένους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Η κ. Μπακογιάννη αναχωρεί από το Πεκίνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα, την προσεχή Τρίτη στις 8μμ.

    [06] Μ. Ανατολή

    Παλαιστινιακά Εδάφη

    Ελεύθερος ο δήμαρχος της Ναμπλούς

    6/8/2008 19:43:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Το Ισραήλ απελευθέρωσε σήμερα το δήμαρχο της Ναμπλούς, Αντλι Γιάϊς μέλος του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς που συνελήφθη εδώ και ένα χρόνο, ανακοινώθηκε από πηγή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο Αντλι Γιάϊς συνελήφθη τον Μάιο του 2007 στη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, σε αντίποινα για τη ρίψη παλαιστινιακών ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά πόλεων στο νότιο τμήμα του Ισραήλ. Τότε είχαν συλληφθεί επίσης ο υπουργός Επιμόρφωσης, τρεις βουλευτές και τρεις ακόμα δήμαρχοι, όλοι μέλη της Χαμάς.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από το Ισραήλ η απελευθέρωση έως τα τέλη Αυγούστου πάνω από 150 παλαιστίνιων κρατουμένων ως "δείγμα καλής θέλησης" έναντι του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση του δημάρχου της Ναμπλούς δεν έγινε γνωστό εάν εντάσσεται στην απόφαση του Ισραήλ για την απελευθέρωση 150 παλαιστίνιων κρατουμένων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 August 2008 - 20:49:54 UTC