Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνεται η κρίση Δύσης-Ρωσίας
  • [02] Κόντρα για τις πυρόπληκτες περιοχές
  • [03] Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας -Ισλανδίας
  • [04] Φωτογράφιζαν στρατόπεδα
  • [05] Αυτοκτονία σε αστυνομικό τμήμα
  • [06] Στενή συνεργασία για τα ΕΣΠΑ

    [01] Κόσμος

    Εντείνεται η κρίση Δύσης-Ρωσίας

    28/8/2008 7:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2008 11:34:30 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αφορμή την κρίση στη Γεωργία, αναμένονται να εξετάσουν μεταξύ άλλων μέτρων οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου Μπερνάρ Κουσνέρ, στη σύνοδο θα εξεταστεί η απάντηση της Ένωσης στα πρόσφατα γεγονότα στον Καύκασο. Οι πρόεδροι Ρωσίας -Γαλλίας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα Πέμπτη, συζήτησαν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα Νότιας Οσετίας - Αμπχαζίας. Ο κ. Μεντβέντεφ τόνισε επίσης την ανάγκη επιστροφής των δυνάμεων της Γεωργίας στις αρχικές βάσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ρωσίας για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας θα διεξαχθεί κανονικά στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη απόφαση από τη σύνοδο κορυφής της Ένωσης. Την ίδια ώρα περιοδεία σε Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Ιταλία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι. "Είναι πρόωρο να το πεί κανείς, δεν γνωρίζω τι τελικώς θα αποφασιστεί" από τις συνομιλίες όσον αφορά τις πιθανές ενέργειες που τυχόν θα αναληφθούν, για να τιμωρηθεί η Μόσχα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οϊκου, Ντάινα Περίνο απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου για το εάν η αμερικανική διοίκηση έχει σκοπό την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.

    Η Ρωσία πάντως, δεν δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Δύσης. Μάλιστα ο Πούτιν, σε συνέντευξή του στο CNN, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκεται πίσω από τον πόλεμο στη Γεωργία, στον οποίο, όπως είπε, πήραν μέρος και αμερικανοί μισθοφόροι. Ο Λευκός Οίκος έκρινε "μη λογικές" τις κατηγορίες του ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν ο "ενορχηστρωτής" της ιστορίας με την Γεωργία, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. "Το να λέγεται ότι οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν όλο αυτό, για να μετρήσει υπέρ ενός πολιτικού υποψηφίου, δεν φαίνεται λογικό", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οϊκου, Ντάινα Περίνο.

    Εν τω μεταξύ, εν μέσω της κλιμακούμενης διπλωματικής έντασης η Ρωσία προχώρησε σήμερα σε δοκιμή βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Τοπόλ ικανού να διαπεράσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Νωρίτερα, μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Γεωργίας κατερρίφθη πάνω από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετιας Τσινκβάλι.

    Μπακογιάννη: Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία

    "Η παρούσα συγκυρία στον Καύκασο είναι δύσκολη - απαιτεί σταθμισμένες αποφάσεις, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενημερώνοντας την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής για τις εκεί εξελίξεις. Η ελληνική κυβέρνηση κρατά σταθερή και ασφαλή πορεία" δήλωσε η ΥΠΕΞ και διαβεβαίωσε ότι οι συμφωνίες που είχε κάνει η χώρα μας πριν το ξέσπασμα της επικίνδυνης κρίσης ισχύουν, καθώς η Ελλάδα δεν αθετεί το λόγο της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για άτολμη στάση.

    Σε συνέντευξη που έδωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα για τις εξελίξεις ,τόνισε ότι "η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι από τις πρωταρχικές του ευρωπαϊκού δικαίου για εμάς και τηρούμε και θα συνεχίσουμε να τηρούμε τον σεβασμό στις αποφάσεις αυτές. Αναγκαστήκαμε όμως να προχωρήσουμε στην αναγνώριση μόνο μετά την επίθεση για τη γενοκτονία από το καθεστώς Σαακασβίλι". Ως προς την ελληνική θέση επί του θέματος είπε ότι η Μόσχα εκτιμά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία.

    Γεωργία: Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία

    Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε σήμερα υπέρ της διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία μετά από την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αυτόνομων δημοκρατιών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο γεωργιανό έδαφος. Οι βουλευτές υιοθέτησαν ομόφωνα κείμενο "που απαιτεί από την εκτελεστική εξουσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία" και χαρακτηρίζει "στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής" τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γεωργία. Η διακήρυξη αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η απόφαση για διακοπή ή όχι των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, αφορά αποκλειστικά την γεωργιανή κυβέρνηση.

    Η Γεωργιανή υπουργός Εξωτερικών, Εκα Τκεσελασβίλι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Γεωργία πρόκειται να μειώσει δραστικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αφήνοντας μόνο δύο διπλωματικούς υπαλλήλους στη θέση τους στη Μόσχα. Το κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα από το γεωργιανό κοινοβούλιο αποτελείται από επτά σημεία , χαρακτηρίζει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία "κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία" , ζητά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζει "παράνομες στρατιωτικές δυνάμεις" κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στο γεωργιανό έδαφος, ζητά να διεξαχθεί έρευνα κατά των ρωσικών δυνάμεων που προέβησαν σε "εθνοκάθαρση" στις δύο μικρές δημοκρατίες, και ακύρωση όλων των υπαρχουσών συμφωνιών που αφορούν την παρουσία ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης στις δύο αυτές περιοχές.

    Κρίσιμος μήνας για τη Ρωσία ο Σεπτέμβριος

    Ο επικείμενος Σεπτέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για τη ρωσική οικονομία και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στους χειρισμούς εξωτερικής πολιτικής στη διάρκειά του. Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με την απόφασή του να αναγνωρίσει την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία ανεξάρτητες, δημιούργησε μεγάλη "πίεση" πάνω και σε καλές ακόμα μετοχές στο ρωσικό χρηματιστήριο, ενώ παρουσιάζεται ως πιθανόν να δρομολογούνται και επιπλέον πλήγματα στον τομέα των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία. Με την καθοδική τάση στο ρωσικό χρηματιστήριο, παρά τις "κατευναστικές" κυβερνητικές ανακοινώσεις, υπάρχουν πλέον "καλές" μετοχές, που εντούτοις η αξία τους έχει απολέσει -σε σύγκριση με την "κορυφή" του Μαΐου-- ολόκληρο ένα τρίτο, ενώ αυτές οι σποραδικές αναφορές σε "Ψυχρό Πόλεμο" ασφαλώς και δεν καθησυχάζουν τους ξένους επενδυτές. Παραδείγματος χάρη, το ενδιαφέρον εστιάζεται πια, στο τί "μέλλει γενέσθαι" με την πετρελαϊκή κοινοπραξία BP-TNK, ή πάλι με τον κολοσσό των εξορύξεων ρωσικού άνθρακα Mechel...Διλημματικοί.

    Οι ξένοι επενδυτές είναι σε δίλημμα. Να συμμετάσχουν τώρα που η ρωσική πολιτική επικρίνεται στη Δύση στην "έξοδο", ή αντιθέτως να πιστώσουν την πρωταρχική δέσμευση από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, ότι τα σκάνδαλα θα παταχθούν και "η διαφάνεια κι ο νόμος θα κυριαρχήσουν" επί των ημερών του στο Κρεμλίνο, κάτι που θα έχει το αποτέλεσμα, η μεν ρωσική πετρελαιοπαραγωγός οικονομία ( το Α.Ε.Π. της συμποσούται σήμερα στο 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια) στο ορατό μέλλον να "πηδήξει" από τη σημερινή 11η θέση, παγκοσμίως, στην πέμπτη, βελτιώνοντας βεβαίως το βιοτικό επίπεδο μεγαλύτερης πλειοψηφίας των περίπου 142 εκατομμυρίων Ρώσων. Πολλοί αναλυτές προσανατολίζουν ήδη το ενδιαφέρον τους στο κατά πόσον η Μόσχα θα επιδείξει επιθετικότητα έναντι της φιλοδυτικής σήμερα Ουκρανίας. "Διότι δεν είναι μόνη η Γεωργία που έχει πρόβλημα με τη Μόσχα", επισήμανε εύστοχα ο αναλυτής της Unicredit Aton, Βλαντίμιρ Οσακόφσκι. Ούτως ή άλλως, για τη ρωσική οικονομία ο μήνας Σεπτέμβριος που οσονούπω αρχίζει "είναι κρίσιμος" επειδή στη διάρκειά του μηνός αυτού ακριβώς είναι που οι μεγαλοεπενδυτές, παραδοσιακά, "κλειδώνουν" τις επιλογές εκείνες ανά την υφήλιο, οι οποίες κατά πάσαν πιθανότητα θα μπορούσαν να τους καταστήσουν πλουσιότερους στην "ανατολή" ενός νέου ημερολογιακού έτους. Συνιστάται, λοιπόν, επίσης, όπως υποστηρίζουν δυτικοί αναλυτές, η μεγίστη προσοχή, επειδή κάθε "λαθεμένος" πολιτικός χειρισμός, πάντοτε κατά τους Δυτικούς, μπορεί ήδη να αποτελέσει το έναυσμα για νέες μεταναστεύσεις κεφαλαίων τους εκτός Ρωσίας. Μετά, δηλαδή, από τα 5,7 δισ.δολάρια, που μετανάστευσαν το επταήμερο που έληξε, απόλες τις ρωσικές αγορές.

    Λευκορωσία: Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας

    Η Λευκορωσία σύντομα θα ανακοινώσει την αναγνώριση από μέρους της των ανεξάρτητων δημοκρατιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας , δήλωσε ο Λευκορώσος πρεσβευτής στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ. "Σε ότι αφορά την υποστήριξη, είμαστε σύμμαχοι και αυτό τα λέει όλα. Θα υπάρξει μια ανακοίνωση του προέδρου Λουκασένκο. Και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σήμερα ή αύριο" τόνισε ο πρεσβευτής Βασίλι Ντολγκόλεφ μιλώντας στον Τύπο , όταν ρωτήθηκε για το εάν το Μινσκ σκοπεύει να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των δύο αυτών πρώην γεωργιανών δημοκρατιών. "Νομίζω ότι η Ρωσία έπραξε το σωστό" κατέληξε. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία "δεν είχε άλλη ηθική επιλογή από το να προχωρήσει στην αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών". Επαναλαμβάνοντας ότι η Λευκορωσία "είναι ο πλέον σίγουρος εταίρος" της Ρωσίας, ο κ. Λουκασένκο πρότεινε "να επεξεργαστεί μια σταθερή θέση" στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των χωρών της Συμφωνίας συλλογικής ασφάλειας (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν) που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Ευρωπαϊκή βοήθεια για τη Γεωργία

    Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Γεωργία ζήτησαν οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Λετονίας και της Εσθονίας που συναντήθηκαν απόψε στο Ταλίν για να εκφράσουν μια ενιαία θέση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. "Η Γεωργία χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης για να αποκαταστήσει τις ζημιές από τον πόλεμο, κάτι που σημαίνει σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα μια σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια", τονίζουν οι πρόεδροι Λεχ Κασίνσκι, Τόμας Χέντρικ Ιλβες και Βάλντις Ζάτλερς σε κοινή τους δήλωση. Οι τρεις πρόεδροι, που είναι στενοί σύμμαχοι της Γεωργίας, επισήμαναν την ανάγκη να αποσταλούν στη Γεωργία διεθνείς παρατηρητές "ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική άποψη για την κατάσταση και να αποτραπεί ανάφλεξη της σύγκρουσης". "Δεν μπορούμε να σωπαίνουμε όταν δέχεται επίθεση η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στη μετα-ψυχροπολεμική Ευρώπη", δήλωσε ο πρόεδρος της Εσθονίας.

    [02] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Κόντρα για τις πυρόπληκτες περιοχές

    28/8/2008 9:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Εκτεταμένη αντιπαράθεση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, σημειώθηκε στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τέσσερις υφυπουργούς και έναν υπουργό της κυβέρνησης να απαντούν στις βολές της αντιπολίτευσης, για την πρόληψη και τον χειρισμό των επιπτώσεων της καταστροφής του περασμένου καλοκαιριού. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων εκ μέρους της πλειοψηφίας, ήταν η άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης για να δοθούν αποζημιώσεις και να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι, καθώς και το ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δεν βελτιώνει συνολικά την δρομολογημένη πολιτική.

    Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, πλέον των αρχικών μέτρων. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπερέβησαν τον χαρακτήρα της "φιλανθρωπίας" και της "αποκατάστασης" και "σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν δείγματα βελτίωσης μιας πολιτικής που στιγματίζεται από κοινωνική αδικία, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ) χρέωσε την ευθύνη για τις περσινές πυρκαγιές, αποκλειστικά στην κυβέρνηση και υποστήριξε πως οι αποζημιώσεις έπρεπε να δοθούν από το ταμείο της Νέας Δημοκρατίας. "Αν για τις φωτιές δεν ευθύνονται οι ασύμμετρες απειλές, φταίει η έλλειψη υποδομών, η εγκατάλειψη του δικτύου της ΔΕΗ, οι παράνομες χωματερές, η ανοχή απέναντι στους εμπρηστές" σημείωσε.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως "προσανατολισμός της κυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση των συνεπειών του τεράστιου οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού εγκλήματος, για να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο τα τεράστια επιχειρηματικά σχέδια που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα φιλέτα γης". Όσο για την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, αυτή αποτελεί "ωδή στην επιχειρηματικότητα. Προωθεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, παραχωρεί το περιβάλλον στο όνομα της αξιοποίησής του, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης".

    "Ανικανότητα" χρέωσε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Καρατζαφέρης. "Για ποιο πράγμα είναι υπερήφανη αυτή η κυβέρνηση; Εγώ αύριο πηγαίνω περιοδεία και στην Ηλεία και την Αρκαδία. Θα ήθελα, με πολύ χαρά να ερχόταν ένας υπουργός να πάμε παρέα, χωρίς πολιτικές φανφάρες και κάμερες, να του δείξω ότι δεν έχει γίνει τίποτα". Γιατί αυτή η αδυναμία και η ανικανότητα";

    Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανέφερε πως ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ενισχύσει 60.000 πυρόπληκτους με το ποσόν των 261.500.000 ευρώ, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2008, περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για δαπάνες 23.600.000 ευρώ για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

    Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, τόνισε πως στο ζήτημα της στέγασης των πυρόπληκτων, "έχουν γίνει πολύ περισσότερα απ αυτά τα οποία προτείνονται στο σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ: Από την πρώτη στιγμή στείλαμε οικίσκους σε όσους το ζήτησαν - και έλαβαν επιδότηση ενοικίου, όσοι την ζήτησαν. Έχουν δημιουργηθεί γραφεία αποκατάστασης πυροπλήκτων που εξυπηρετούν αμέσως τους δικαιούχους. Δίνεται στους δικαιούχους δωρεάν ολόκληρο το ποσόν για την ανακατασκευή των κτηρίων τους, ενώ στο παρελθόν δινόταν μόνο το 1/3 και τα υπόλοιπα υπό μορφή δανείου. Η κρατική αρωγή, προβλέπει 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν στο παρελθόν το ποσόν αυτό ήταν στα 450 ευρώ. Θεσπίστηκαν κριτήρια για την φυσιογνωμία των οικισμών στο πλαίσιο διατήρησης της μορφολογίας της περιοχής".

    Η υφυπουργός Εργασίας, Σοφία Καλαντζάκου, τόνισε πως το κράτος αντέδρασε άμεσα στην καταστροφή και πως "συμμετείχαμε όλοι σε συσκέψεις, όπου δίνονταν επί τόπου λύσεις - κάτι πρωτόγνωρο". Μεταξύ άλλων, η κα Καλαντζάκου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις αναδασώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, το οποίο προορίζεται να απασχολήσει 6000 εγγεγραμμένους ανέργους από 18 έως 64 ετών, με επιδότηση 36 ευρώ την ημέρα - ένα πρόγραμμα το οποίο "οι ΟΤΑ θα πρέπει να δουν, ως ευκαιρία ανασύστασης του φυσικού περιβάλλοντος και τόνωσης της απασχόλησης στην περιοχή τους και όχι ως ταμειακό εργαλείο για την ενίσχυση των εσόδων τους".

    [03] Πολιτική

    Επενδύσεις στην Ελλάδα επιδιώκει η Ισλανδία

    Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας -Ισλανδίας

    28/8/2008 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στο καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας -Ισλανδίας αναφέρθηκαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κώστας Καραμανλής και Χάαρντε Γκέιλ, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις και άριστη συνεργασία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην οικονομία, στις επενδύσεις και στον τουρισμό. Ανέφερε ότι η Ισλανδία έχει πολλά ενεργειακά αποθέματα και είναι πρωτοπόρος στην γνώση για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Οι δυο πρωθυπουργοί μίλησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη γεωθερμία.

    Στη συνάντησή τους οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, στις εξελίξεις στη Γεωργία και τα δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, ο Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον Ισλανδό ομόλογό του για την υποστήριξη που έχει παράσχει στη χώρα μας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ανέφερε ότι στις σχέσεις των δύο χωρών δεν υπάρχουν προβλήματα, αντίθετα υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Σημείωσε ότι ήταν σημαντική για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και ζήτησε από τη χώρα μας την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Ισλανδίας να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [04] Κοινωνία

    Ορεστιάδα

    Φωτογράφιζαν στρατόπεδα

    28/8/2008 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Μια περίεργη υπόθεση φωτογράφισης στρατοπέδων στην Ορεστιάδα από αλλοδαπούς ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ζευγάρι Βούλγαρων στρατιωτικών και ένας ακόμη Βούλγαρος αυτοκινητιστής, καταδικάστηκαν σε 15μηνη φυλάκιση, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, σε μονάδες του Έβρου. Στην κατοχή των τριών Βουλγάρων βρέθηκε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι τρεις Βούλγαροι εντοπίστηκαν στις 8 το βράδυ της Τρίτης, από στρατιώτη που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού, να φωτογραφίζουν το χώρο του στρατοπέδου. Ο στρατιώτης είδε τις πινακίδες του αυτοκινήτου των τριών, οι οποίες του κίνησαν υποψίες επειδή ήταν βουλγαρικές και ειδοποίησε τους ανωτέρους του. Η αστυνομία συνέλαβε τους τρεις υπόπτους, μισή ώρα αργότερα στο τελωνείο Ορμενίου. Οι συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν. Κατέβαλαν 1000 ευρώ ο καθένας, που τους επέβαλε το δικαστήριο και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, για να απελαθούν.

    [05] Κοινωνία

    Αυτοκτονία σε αστυνομικό τμήμα

    28/8/2008 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σαραντάχρονη γυναίκα αυτοκτόνησε στις τέσσερις το απόγευμα πέφτοντας από τον 1ο όροφο του αστυνομικού τμήματος Ηλιούπολης. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία η γυναίκα είχε προσαχθεί ως ύποπτη κλοπής στις δώδεκα το μεσημέρι μετά από τηλεφώνημα γειτόνων της αλλά εκεί διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και επειδή δεν είχε διαπράξει αδίκημα κλήθηκαν ο σύζυγος και οι γονείς της για να την παραλάβουν. Οι συγγενείς της που είχαν εισαγγελική παραγγελία για τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική κάλεσαν ασθενοφόρο και περίμεναν μαζί της στο ισόγειο μέχρι να έρθει να την παραλάβει. Η γυναίκα όμως προσποιήθηκε ότι ήθελε να πάει στην τουαλέτα, ανέβηκε μόνη της στον 1ο όροφο, στο χώρο των επισκεπτών, και πήδηξε από το παράθυρο. Για το τραγικό περιστατικό διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες από πλευράς αστυνομικών.

    [06] Πολιτική

    Στενή συνεργασία για τα ΕΣΠΑ

    28/8/2008 9:55:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υπόμνημα με το σχεδιασμό της Εκκλησίας για την ένταξή της στα περιφερειακά υπηρεσιακά προγράμματα του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, παρέδωσε στο Γιώργο Αλογοσκούφη αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αποφασίστηκε να γίνουν ημερίδες για την ενημέρωση της Εκκλησίας, η οποία ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας σε επίπεδο τεχνογνωσίας και πληροφόρησης. Κάποιες μονές και μητροπόλεις έχουν ήδη συντάξει φακέλους, τους οποίους αναμένεται να καταθέσουν στις Νομαρχίες, προκειμένου να διεκδικήσουν κονδύλια από τα ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Οικονομίας και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχαν υπογράψει πέρσι τον Αύγουστο προγραμματική συμφωνία για 31 εκατομμύρια ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 August 2008 - 20:49:52 UTC